Krigarseger i Tegera arena!

Det var inte fillsatt i Tegera arena när HV gästade under onsdagskvällen, för säsongens kanske viktigaste match. Leksand hade nämligen gjort en miss i biljettsläppet och släppt dem för sent. Det innebar att det bara var 6018 åskådare på plats i vad som kunde vara säsongen sista match för de blåvita. En klar missräkning, så klart.

Det märktes att det var en måstematch för Leksand. HV spelade inledningsvis bra mycket mer avslappnnat och skapade också de klart hetaste chanserna. Hela spelet var helt enkelt mer strukturerat och stabilt än vad Leksands spel var.

Leksand hade dock några farliga chanseer, men precis som i måndags var inte marginalerna med de blåvita. Istället var det HV, som minst sagt tursamt, kunde ta ledningen, knappt 3 minuter från paus. Ansi Salmela drog iväg ett skott, som touchade inte mindre än 2 Leksandsspelare och som sedan gick in i nät bakom Alsenfelt i mål. Helt otagbart för denne, men definitivt inte vad Leksand behövde...

2:a perioden var också den HV:s till en början. Man dominerade stort och skapade ett enormt tryck mot Alsenfelt. Hade det inte varit för denne hade det nog både kunnat stå 3-0 och 4-0 där. Han storspelade dock, precis som vi har blivit bortskämda med att han har gjort under säsongen, men Andreas Appelgren tog ändå en timeout, för en sådan matchbild skulle aldrig hålla i längden. Något måste göras, och det gjorde det också. I powerplay, direkt efter tekning i offensiv zon, drog Patrik Hersley på ett av sina hårdaste skott, perfekt in i mål bakom Gustav Weslau, som inte ens hann reagera. CMores Niklas Wikegård tyckte nästan synd om pucken där, "den börjar nästan grina" sa han, så hårt var Hersley skott och det var kvitterat, 1-1.

Därefter tog Leksand över matchen totalt. Tänk vad ett mål kan göra. Det här var verkligen ett typexempek för detta. Nu snurrade leksingarna på och skapade plötsligt chans på chans mot Wesslau, som bl.a. gjorde en monsterräddning och rånade Johan Ryno på ett givet mål. Wesslau fick ut benskyddet i absolut sista hundradelssekunden och räddade den pucken. Leksand fortsatte dock att trumma på. man hade rejält med luft under vingarna och pressade tillbaka HV riktigt, riktigt bra. Wesslau storspelade docck, men det gjorde också Alsenfelt, som kvitterade i antalet monsterräddningar, när han i sin tur rånade Kevin Fiala på ett givet mål. Han var helt borta, Alsenfelt, men fick på något sätt dit handsken och rädddade.

det var en match med chanser åt båda håll, en match med flera ansikten, en match där HV dominerade till en början, men där Leksand nu hade tagit över totalt. Inga fler mål föll dock under den 2:a perioden och det var 1-1 inför den 3:e och avgörande perren, en perioden som skulle kunna vara Leksands sista för den här säsongen.

3:e perioden inleddes med powerplay för gästerna, men det var ett fruktlöst sådant. Leksand fick ockå de poerplay i upptakten av perioden, men inte heller här blev det någon utdelning. 2-1 var dock mycket nära, publiken jublade t.o.m. för mål och domaren var på väg att höja armen för detsamma, men uppmärksasmmades av en kollega på att Wesslau hade blockerat pucken innan den var i nät, något som också var tydligt på reprisbilderna.

Leksand skulle dock ta ledningen. Johan Ryno fick en kalaspass av Mikael johansson och smackade in 2-1 för Leksand, knappt 7 minuter in i perioden.

Nu väntade en spelbild som Leksand gillade. Att hålla undan uddamålsledningar har man gjort vid måånga tillfällen den här säsongen och det gjorde man också nu. Man skapade även en del framåt och 3-1 var nära vid några tillfällen, preci som 2-2 också var väldigt nära. Det var en öppen spelbild där det var chanser åt båda hållen. Leksand gjorde det dock bra och tiden rullade ifrån HV. Man fick dock ett gyllene läge till kvittering, när Kevin Kapstad åkte ut 2 minuter, knappt 3 minuter från slutet. Spännande var bara förnamnet, jag satt som på nålar här hemma, men leksingarna gjorde det bra och kunde döda den utvisningen och också matchen.

Seger med 2-1 alltså. Säsongens kanske skönaste seger och nu är vi med igen. 1-1 i matcher, het jämnt. Det kan både bli en fördel och en nackdel ikväll, då den 3:e och avgörande matchen går av stapeln. En fördel för att vi har skapat oss självförtroende nu efter gårdaen och för att vi vet att vi kan, + att vi har klarat av pressen att vara piskade att vinna en gång, då kan vi göra det en gång till. HV gick säkerligen för att vinna igår, men man visste samtidigt att man skulle ha en chans till idag. Det har man inte efter kvällens match. Ikväll är det vinna eller försvinna för båda lagen. Kanske kan det vara en nackdel för Leksand, men det kan å andra sidan vara lika mycket nackdel för HV. så ja, var det fördel HV inför gårdagens match så skulle jag nog säga att det är jämnt nu, men med knapp fördel Leksand.

Så, nu gör vi en lika bra och stabil insats ikväll och vänder den här matchserien!

Kämpa på
vita blå!

I den andra Play in-matchen gick det såhär:

Modo - Linköping 4-5 SD

Oj, oj, oj, vilket ras av Modo och vilken upphämtning av LHC! Modo hade 2-0 efter 1:a perioden och när Richie Regehr gjorde 3-0 43 sekunder in i 2:a perioden och Mattias Ritola minuten senare gjorde 4-0, då såg matchen helt körd ut. Det hjälpte inte att LHC bytte målvakt. Ut med Markus Högberg, som gjorde succe senast, och in med Engstrand. Efter den där målet han släppte in efter knappa minuten, Engstrand, spikade han dock igen. Fullständigt. Samtidigt började man producera framåt. Simon Hjalmarsson gjorde 4-1 och 4:15 in i sista perioden gjorde Eric Himelfarb 4-2. Matttias Sjögren gjorde sedan 4-3, efter att Regehr fått matvhstraff för en ful, riktigt ful, tackling på Sebastian Karlsson, som bokstavligen knockades till isen och fick föras till sjukhus. Hjärnskakning och ett rejält sår blev resultatet av det. I samma powerplay gjorde sedan Joakim Rodin 4-4, bara 14 sekunder senare. LHC hade tagit över matchen totalt och som man körde. Det var bara LHC för hela slanten på slutet och Modospelarna var nog glada att få ett break där innan sudden, där isen först skulle spolas om. När Kirill Kabanov åkte ut för en slashing och efter 5 minuters suddenspel visade det sig dock bli ödesdigert. Chad Kolarik sköt LHC till kvartsfinal genom 4-5 efter 7:14 av förlängningen.

LHC slår alltså ut Modo med 2-0 i matcher. Man kommer att få möta antingen Skellefteå eller Frölunda, beroende vem som vinner mellan Leksand och HV ikväll. Så, ännu en gång väntar säsongens viktigaste match för de blåvita. Nu kööör vi!