Spännande in i det sista

Den 55:e och sista omgången av SHL säsongen 2013/14 innebar möte med Växjö för Leksands del. En fullsatt Tegera arena, så klart, som fick se ett Växjö komma ut starkast i matchen. Redan efter dryga minutens spel kunde Tomi Kallio ge bortalaget ledningen. Samtidigt tog Brynäs ledningen hemma mot Luleå och det såg mörkt ut för Leksand i jakten på en direktplats.

kvitteringen för de blåvita skulle dock komma drygt halvvägs in i perioden. Pär Edblom smälde in 1-1, till publikens vilda glädje och genast såg det ljusare ut för de blåvita.

Leksand fortsatte att trumma på och hade, efter målet, kommit in på ett helt annat sätt i matchen. Det var dock 1-1 efter den 1:a perioden, samtidigt som Brynäs hade ökat sin ledning till 2-0 och Modo hade 1-1 nere i Jönköping. I det läget var Leksand alltså kvar på 8:e plats i tabellen.

Den 2:a perioden började ungefär som den 1:a. Växjö återtog ledningen efter dryga minutens spel, men efter drygt halva perioden, igen, kunde Jens Bergenström kvittera, efter att han fått tag i en retur från Lassila i Växjökassen.

Bara minuten senare small det igen. den här gången var det Jon Knuts som slog in 3-2 för hemmalaget, i boxplay.

Glädjen blev dock kortvarig, för i samma powerplay kunde Växjö kvittera och det var också ställningen efter 2 spelade perioder, samtidigt som Brynäs nu tyvärr hade 3-0 och Modo hade 3-3 mot HV. Leksand alltså alltjämt kvar på 8:e plats.

I den 3:e perioden spelade Leksand en fullständigt bländande hockey. Spelar man så framöver kan man nog hota vilket lag som helst i den här serien, som Pelle Marklund sa i Radiosportens sändning. I powerplay kunde först Jacob Blomqvist göra 4-3, varefter Mikael Johansson gjorde 5-3 och Jens Bergenström, igen, gjorde 6-3. 3 ganska snabba mål av hemmalaget och matchen kändes nästan avgjord.

Än var det dock tid kvar och Växjö gav sig inte. Med knappt 3 minuter kvar att spela fick man in en reducering fram till 6-4, men närmre än så kom man inte och Leksand kunde därmed ta 3 tunga poäng.

Frågan var dock, skulle det räcka?
HV hade, likt Leksand, gjort 2 snabba mål i slutperioden och säkrat segern med 5-3. Det innebar att Leksand var förbi Modo i tabellen och uppe på 7:e plats.
Luleå reducerade mot Brynäs, men närmre än så kom man tyvärr inte och Brynäs vann med 3-1.

Det innebär alltså att Leksand blir 7:a i årets grundserie, 1 poäng från den där 6:e platsen. Det innebär alltså att om man hade tagit de där 3 poängen mot AIK i måndags, ja, då hade man varit klara för slutspel nu. Faktum är att man då hade slutat 4:a i tabellen, med de här resultaten som har följt. Då hade man haft 86 poäng. Brynäs slutade nu på 85 poäng, men eftersom att Färjestad bara vann i sudden så passerar man dem i tabellen och slutar 4:a. Leksands 86 poäng hade alltså räckt till en 4:e plats i tabellen. nu slutar man istället 7:a. Positivt är dock att i och med det slipper man möta LHC i play in. Istället väntar HV där i bäst av 3 matcher, där den 1:a spela redan nu på måndag. Sedan är det onsdag och ev. torsdag som gäller. HV känns betydlugt bättre än LHC måste jag säga, även om HV vann den senaste matchen lagen emellan. så, vi får se hur det går. Klart är i alla fall att den här matchen var mycket väl genomförd och spelar man som man gjorde här i 3:e perioden, ja, då kommer HV få det svettigt kan jag lova.

Såhär gick det i de andra matcherna:
Färjestad - Skellefteå 3-2 str
Brynäs - Luleå 3-1
HV 71 - Modo 5-3
AIK - Frölunda 1-4
Örebro - Linköping 1-2 SD

Färjestad hade ledningen både med 1-0 och 2-1, men Skellefteå kom tillbaka båda gångerna. I och med Brynäs seger i ordinarie matchtid räcker det dock inte för Färjestad för att få hemmaplansfördel i slutspelet. Det får istället Brynäs, som gjorde 2 mål tidigt i matchen, fyllde på med ett 3:e och därefter kom Luleå aldrig ifatt. En liten besvikelse för Luleå, som har legat bland de där 4 främsta hur länge som helst nu. Nu byter just Luleå och Brynäs plats i tabellen och Luleå slutar bara 6:a. Dessto bättre för Brynäs då, som har legat nere kring 7:e-8:e plats väldigt länge, men som spurtar bra i serien och tar 4:e platsen till slut. Starkt.

Modo blir passerade av Leksand i och med denna förlust och kkommer att få möta LHC i play in. Ett LHC, som här vann mot Örebro efter sudden. En inte allt för stark insats av LHC, men det var det inte heller av Örebro och det räckte därför för LHC, som trots det slutar 9:a i årets grundserie, vilket väl får anse som en stor missräkning om man tittar på laget på pappret och vad experterna trodde på förhand. Hade man spelat enligt det gamla systemet hade man missat slutspel och det hade varit ett totalt fjasko för Clubben med det laget. Nu har man fortfarande chansen, men då ska man ta sig förbi Modo först...