Tabellerna vecka 48

Efter 26 omgångar av SHL och mestadelst 27 omgångar av Hockeyallsvenskan, förutom Mora, Karlskrona, Rögle och Oskarshamn, som har 28 spelade matcher och Västerås, som bara har 26, ser tabellerna nu ut såhär:

SHL

1, Skellefteå 53p +22
2, Frölunda 52p +19
3, HV71 47p +18
4, Linköping 43p +13
5, Djurgården 39p -7
6, Växjö 38p +5
7, Örebro 38p +3
8, Brynäs 37p -5
9, Färjestad 32p -21
10, Luleå 31p -6
11, Modo 30p -16
12, Leksand 28p -25

Skellefteå är alltså uppe i serielednig, efter att man slagit Växjö igår med 2-0, samtidit som Frölunda föll nere i Jönköping med 3-1. De båda lagen har annars fortsatt ett litet gap ner till HV på 3:e plats, även om HV hakar på någorlunda. Eller, man skulle nog kunna säga att de ligger i ingenmansland just nu. 5 poäng bakom Frölunda, trots segern igår, och 4 poäng före LHC, som har seglat upp som 4:a.

Bakom LHC är det tätt och jämnt. Djurgården på 39, följt av både Växjö och Örebro på 38 och Brynäs, trots den där jättesvackan man hade här för några veckor sedan, på 37 pinnar. Trots 7 raka förluster är det alltså bara 2 poäng upp till 5:e plats.

Bakom Brynäs, som har lämnat det där bottenskiktet litegrann, iaf tillfälligt, är det nu 5 poäng ner toll Färjestad, men sedan är det ytterligare bara 4 poäng ner till Leksand på 12:e plats. 4 lag inom 4 poäng där nere i botten alltså och där framför är det 4 lag inom 2 poäng. Så det är mitten och botten av tabellen som är spännande får man väl ändå säga. Toppen känns ganska död just nu, men som sagt, det kan gå fort i hockey...

Hockeyallsvenskan

1, Mora 50p +6
2, Karlskrona 49p +20
3, Malmö 45p +20
4, Rögle 45p +9
5, Almtuna 43p +3
6, Vita hästen 42p +4
7, Asplöven 42p 0
8, Björklöven 39p -11
9, Bofors 38p -12
10, Västerås 37p +2
11, Södertälje 36p -4
12, Oskarshamn 36p -9
13, AIK 36p -13
14, Timrå 35p -15

Mora toppar alltså fortfarande serien, men titta bara så jämnt det är! Ja, okej då, Mora, Karlskrona, Malmö och Almtuna har ryckt litegrann. Malmö och Almtuna har ju en match mindre spelad än vad Mora och Karlskrona har och skulle därför teoretiskt sett kunna kliva upp på 48 resp. 46 poäng, båda 2 förbi Rögle, vilket Hästen också skulle kunna göra, om man vann med mer än 4 mål i sin 28:e omgång. Klart är hursmhelst att Mora och Karkkrona är i topp, oavsett 28 matcher hos motståndarna eller inte.

Bakom Asplöven är det ett hopp på 3 poäng ner till Björklöven, som nu är över sträcket, men titta vad jämnt det är där! Från Löven på 8:e plats är det bara 4 poäng ner till Timrå på 14:e och sista plats. Så trots att AIK nu äntligen har lämnat jumbpplatsen, till Timrå, så är Timrå inte alls avsågade. Tvärtom. Det är bara 4 poäng upp till slutspelsplats och 4 poäng är som vi alla vet ingenting i hockey. För de här lagen handlar det verkligen om att ta alla poäng som går att ta, för som vi ser är det oerhört jämnt och jag tror fortsatt att det kommer vara såhär jämnt hela säsongen. Frågan är bara om topptippade Västerås och Södertälje kommer kunna ta sig ur det hela och om Peter Nordström kan hjälpa AIK bort från kvalserieplatsen och kanske t.o.m. upp på en slutspelsplats. Ja, än så länge kan allt hända och det är bara 14 poäng upp till serieledning för AIK, 15 poäng upp för Timrå. 15 poäng är alltid 15 poäng, men den här tabellen kommer ändra skepnad många gånger till, var så säker!

Hästen faller i tabellen

Efter ytterligare en förlust är verkligheten kanske på väg ifatt Vita hästen. Malmö vann relativt enkelt tidigare ikväll i Himpan, som ni kan se nedan. Först spelades dock 3 matcher i torsdags:

Karlskrona - Almtuna 2-1
Mora - Oskarshamn 5-1
Rögle - Timrå 5-1

Karlskrona tog ännu en seger och närmar sig toppen.

Mora gjorde 5-0! i 3:e perioden, då Oskarshamn rasade ihop fullständigt.

Detsamma gällde Timrå, där Rögle bara hade 1-0 efter 2 spelade perioder, men gjorde 4-1 i sista perren och vann komfortabelt med 5-1.

Idag gick det sedan såhär:
Almtuna - Bofors 3-1
Björklöven - Rögle 3-0
Asplöven - AIK 2-4
Oskarshamn - Karlskrona 3-7
Timrå - Mora 2-4
Vita hästen - Malmö 3-6

Det var en jämn tillställning i Timrå. Mora tog ledningen, både med 0-1 och 1-2, men när man sedan gjorde 2-3 i 3:e perioden kunde Timrå inte svara upp på nytt och Mora behåller därmed serieledningen.

En serieledning som Karlskrona var nära på att ta över, efter en fullkomlig målexplossion i 3:e perioden. Inför densamma ledde KHK med 1-2. Efter 16 sekundersspel gjorde man 1-3. 8 sekunder senare satt 2-3 i nät bakom Patrik Galbraith i Karlskronakassen. KHK fortsatte dock att ösa på och gjorde 2-4 bara minuter senare och så kom också 2-5, vilket var spiken i kistan. Till slut blev det som sagt hela 3-7, 2-5 bara i sista perioden.

Björklöven tog 3:e raka segern den här säsongen mot Rögle och Kevin Lindskoug storspelade återigen och höll nollan.

AIK fortsätter att vinna och lämnade nu jumboplatsen till Timrå. Man är dessutom på samma poäng som både Oskarshamn och Södertälje där ovanför sträcket.

Hästen hängde med Malmö i 1:a perioden, men i 2:a dominerade Rödhökarna totalt och ledde därefter med 2-4. Än var det dock inte kört för Hästen, men när Seastian Strandberg skickade in 2-5 och Frederik Storm ökade på till 2-6, ja, då var matchen definitivt stängd och Hästen inkasserade därmed ytterligare en förlust. Tungt för Norrköpingslaget, som nu återfinns på 6:e plats i tabellen. som sagt, det går snabbt i denna serien när det är såpass jämnt som det faktiskt är.

Orättvis förlust i Gävle

Brynäs har ju inte rosat marknaden på publikfronten den här säsongen, men mot Leksand drar man mycket folk. Fulllsatt i Gavlerinken arena.

De drygt 8000 åskådarna fick se ett Leksand som fullständigt körde över Brynäs till att börja med. Hemmalaget hängde inte alls med och de blåvita skapade flera jättelägen, men Bernhard Starkbaum hade turen och marginalerna på sin sida, vilket gjorde att det fortsatt var 0-0 efter den blåvita anstormningen, som varade i drygt 5 minuter.

Istället var det Brynäs som helt ologiskt kunde ta ledningen. Ungefär som Luleå gjorde för någon vecka sedan, då Leksand hade 9-0 i skott, Luleå kom med sitt 1:a skott i matchen och då var det 1-0. Ungefär så var det här med. Brynäs hade inte haft någonting, inte ett smack, de första 5 minuternna. Ändå gjorde man här 1-0.

Kvitteringen skulle dock komma, när Leksand några minuter senare fick spela powerplay. PP-spelet fortsätter alltså att leverera och man har ett av seriens giftigaste powerplay.

Spelet jämnade ut sig efter de båda målen, men återigen skulle det vara Brynäs som tog ledningen. 2-1 kom efter att Jocke Lundström gjort en fin räddning, men där han inte kunde ta returen.

3-1 var nära precis efteråt, men Brynässpelaren missade pucken framför Lundström och Leksand kom därmed undan med blåtta förskräckelsen.

Istället var 2-2 ytterst nära strax därefter, men Kähkönen fick inte klubban på pucken och det var fortsatt hemmaledning.

Skillnaden lagen emellan under den 1:a perioden var att Brynäs satte sina chanser. Leksand dominerade spelet under de första 5 minuterna, men fick inte in pucken. Istället gjorde Brynäs 1-0. Sedan levererade powerplay, men sedan utnytjade Brynäs återigen de chanser man skapade när 2-1 kom. Leksand brände sedan på nytt flera vassa chanser, medan Brynäs utnytjade sina och satte också 3-1 i nät innan perioden var slut. Inte alls rättvist sett till spelbilden, men hockey är inte rättvist alla gånger.

I 2:a perioden var matchbilden helt förändrad jämt mot 1:a, precis som det var i Linköping i onsdags. Då var det LHC som dominerade helt i 2:a perioden. Samma sak var det här. Hemmalaget ägde matchenn totalt och tryckte på för 4-1. Skärpan var dock inte riktigt så bra som i 1:a perioden, men man tryckte på ordentligt och det såg inte alls ljust ut för de blåvita, som var kraftigt tillbakatryckta. Det såg ut som att bensinen litegrann var slut hos leksingarna...

Det ologiska fortsatte dock och Leksand fick lite upprättelse för 1-0-målet, för från ingenstans kom 3-2 och genast var det match igen.

Brynäs svarade dock upp igen, för när man fick spela powerplay satt 4-2 i nät bakom Jocke Lundström, efter ett powerplayspel som inte alls var bra. det gick inte alls fort, men ändå kunde man göra 4-2, när Jonas Nordkvist satte pucken i nät vid Lundströms ena stolpe, när alla trodde att han skulle passa. Det gjorde han inte och återigen var det tvåmålsledning för Brynäs...

Brynäspressen avtog dock litegrann efter målet och båda lagen skapade chanser. Det var lite av hawaiihockeyns dag i Gävle, spelet böljade fram och tillbaka, kontringshockey skulle man också kunna säga.

Ju längre perioden gick tog Leksand dock över på nytt. Var man fick bensinen ifrån vet jag inte, för det såg inte alls bra ut där i början av 2:a perioden, men mot slutet fick man rejäl press på Brynäs. Man skapade anfall på flera minuter och Brynässpelarna var enormt trötta och till slut resulterade det också i mål. Jens Bergenström slog in 4-3 och därefter fortsatte man att mata på under periodens sista 2 minuter, men det var alltjämt Brynäsledning efter 2 spelade perioder. Spelmässigt var det dock Leksand som stundtals spelade ut Brynäs, bortsätt från 1:a halvan av 2:a perioden, då Brynäs spelade ut Leksand totalt.

I 3:e perioden fick Brynäs ett tidigt powerplay, men Leksand gjorde det till en början väldigt bra och Brynäs fick inte alls snur på grejerna, men så fick man till slut bitarna på plats, snurrade rejält nere hos Lundström och så satt 5-3 också i nät.

Leksandsrepliken kom dock omgående. 14 sekunder senare stod starkbaum för en rejäl målvaktstavla på Martin Grönbergs skott, som egentlign inte var något märkvärdigt. Ändå gick det förbi honom och det var återigen reducerat fram till 5-4.

Starkbaum såg allt annat än trygg ut i kassen efter målet och Leksand pressade återigen på ganska bra och det såg ganska stirrigt ut i hemmalaget, så fort leksingarna kom ner och satte press mot Starkbaum.

Kvitteringsjakten fortsatte och på vägen dit klarade de blåvita av ett boxplay och därefter var spelbilden ganska jämn och öppen. Båda lagen skapade en rad chanser, precis som det hade varit hela matchen. Det här var allt annat än en tillknäppt historia. Mer öppet kunde det knappast vara, men Brynäs gjorde det relativt bra och Leksand fick inte de där långa anfallen som man hade i 1:a perioden och mot slutet av den 2:a, då man spelade fenomenalt bra.

Man fick dock ett powerplay, men likt Brynäs tidigare powerplay gick det lite långsamt. Kvitteringen satt dock i nät, men det vinkades bort för offside i målgården. Leksand fortsatte dock att trycka på, även efter att Brynässpelaren kommit in på isen, men tiden rann iväg för de blåvita. 2 minuter återstod. Man träffade axeln på Starkbaum. 1 minut kvar. Lundström stod kvar i kassen. Tiden tickade iväg. Brynäs gjorde det bra. Leksand tog timeout. Det hjälpte dock inte. Istället kunde Brynäs avgöra med 6-4 i öppen kasse.

Inte direkt rättvist sett till hela matchen, men som sagt, Brynäs utnytjade sina chanser bättre än vad Leksand gjorde, trots att Leksand stundtals bokstavligen nitade fast hemmalaget i egen zon. Brynäs hade egentligen bara ett rejält spelövertag på hela matchen och det var första halvan av 2:a perioden. då dominerade man totalt, men det var inte då målen kom. De kom i början, när Leksand domunerade och hemmalaget bara gick på konttring, vilket resulterade i mål. Leksand brände helt enkelt för många lägen, medan Brynäs utnytjade sina. Så ja, jag vet inte riktigt. Det känns inte helt rättvist och Leksand var värda minst 1 poäng i den här matchen om inte rentav alla 3. Det kunde egentligen ha slutat hursomhelst. Den här gången stod dock Brynäs som segrare, men nej, rättvist var det inte.

i övrigt gick det såhär:
Örebro - Färjestad 1-2
Modo - Luleå 4-1
Skellefteå - Växjö 2-0
Linköping - Djurgården 4-0
HV71 - Frölunda 3-1

Helt fel resultat för Leksands del. Både Färjestad, Brynäs och Modo vann och tog 3 poäng. Luleå och Leksand förlorade och var de stora förlorarna där i bottenstriden. Modo passerade Leksand igen och nu är Luleå närmst över sträcket, 3 poäng före Leksand och 1 poäng före Modo. Det var Luleås 6:e raka förlust och man är helt klart seriens största krislag just nu.

LHC tog en säker seger hemma i Saab arena och David Rautio höll nollan. Stabilt.

Skellefteå är nya serieledare efter 2-0 mot Växjö, samtidigt som Frölunda föll nere i Jönköping. Det var 2:a matchen i rad utan mål framåt för Växjö.

Leksand lämnar jumboplatsen

Efter 25 spelade omgångar är Leksand nu inte längre sist i tabellen. I och med kvällens seger mot Örebro lämnade man över jumboplatsen till Modo.

LTC (Leksand tifo crew) firade också 10 år under kvällens match, vilket firades med ett enormt tifo innan matchen, vilket inehöll material för över 500kg. Det är inte illa!

Matchmässigt var det Örebro som öppnade bäst och Jocke Lundström, som vaktade kassen för 2:a matchen i rad, då det sades att Oscar Alsenfelt hade sträckt sig när han ramlat i duschen, fick relativt tidigt släppa 0-1 förbi sig, men sedan spikade han igen.

Leksand åt sig in i perioden och kvitteringen kom inte jätelångt senare och strax därefter kom också 2-1.

Vips hade hemmalaget vänt på steken och nu var det plötsligt Leksand som öste på.

3-1 kom också innan perioden var slut, men i 2:a perioden var det Örebro för hela slanten. Man skruvade upp tempot och då hängde inte leksingarna med.

Leksand hade dock också sina chanser, mest på kontringar när Örebro satsade allt framåt, men Henrik Lundberg, som hade bytts in inför den 2:a perioden, i Örebrokassen gjorde det riktigt bra och det visade sig vara ett vinnande drag för bortalaget. Man skapade nämligen mängder med chanser mot Jocke Lundström och vissa av hans räddningar var helt otroliga och makalösa. Örebro hade flera skott i målramen, Jocke Lundström gjorde en fräck räddning när han bara satte upp plocken och plockade ett stenhårt skott och Mattias Ritola missade öppet mål. Det var de hetaste chanserna under perioden, men Örebro hade en rad heta chanser utöver det, men Jocke Lundström höll tätt, tills det återstod 3 minuter av perioden. Då satt slutligen 3-2 i nät och strax därefter satt även kvitteringen i nät, bara 20 sekunder senare. Målet blev dock bortdömt, då en Örebrospelare var långt in i målgården.

3-2 var också ställnuingen efter 2 spelade perioder, även om Örebro fortsatte att trycka på de sista 3 minuterna och var mycket, mycket nära en kvittering, trots det bortdömda målet. Kort sagt kan man säga att Örebro dominerade spelet och Leksand var kraftigt tillbakatryckta under den 2:a perioden.

Även i 3:e perioden var det örebro som fortsatte att trycka på för en kvittering. Leksand gjorde det dock bra och 4-2 var nära när Sallinen kom fri med Lundberg, men han drogs ner, dock utan åtgärd från domarna, som även missade ett solklart läge i 2:a perioden.

Örebro pressade på ordentliht, men Leksand höll undan och tog 3 nya poäng, vilket innebär att man nu har tagit 9/9 poäng mot Örebro den här säsongen och att man nu, för 1:a gången den här säsongen, lämnar jumboplatsen, vilken nu innehas av Modo.

I övrigt gick det såhär:
Djurgården - Växjö 1-0
Frölunda -Brynäs 6-1
Modo - HV71 2-3 str
Luleå - Skellefteå 2-4

Brynäs bet sig fast någorlunda i matchen nere i Scandinavium, där man hade 2-0 efter den 1:a perioden och 3-1 efter den 2:a, men sedan satte Erik Gustafsson 4-1 drygt 3 minuter in i 3:e perioden och sedan rasade man ihop. Max Görtz satte minuten senare 5-1 och 26 sekunder senare satte Robin figren spiken i kistan med 6-1.

Modo fick med sig 1 poäng mot HV, men det var inte långt bort från att det blev 3 pinnar, vilket hade varit väldigt välbehövligt för Övikslaget. Eric Christensen satte både kvitteringen i 2:a perioden och den avgörande straffen i straffläggningen.

På Hovet gjorde alexander Falk matchens enda mål, drygt 2 minuter från paus i 2:a perioden och blev med det matchhjälte, för "Tellan" höll sedan tätt och det blev 3 mycket viktiga poäng för DIF.

Skellefte vann derbyt mot Lule när man rivstartade med 0-2 i 1:a perioden. Lyleå hämtade visserligen upp i 2:a perioden, men i 3:e kunde Skellefteå återta ledningen ganska tidigt och 2-4 kom sedan i öppen kasse.

I Karlstad var det en öppen historia. LHC hade ledningen både med 1-2, 2-3, 3-4 och 4-5, men Färjestad hämtade upp alla gånger och matchen gick till slut till straffar, då Milan Gulas gav Färjestad ledningen, men där Macflikier kvitterade för LHC. Per Åslund kunde bli matchhjälte för FBK, men han missade. Sedan satte Jakub Vrana 4:e straffen för LHC, medan Gugulas nu missade för FBK. det innebar 2 pinnar till LHC, 1 till Färjestad och det i sin tur innebär att Leksand bara är 1 poäng bakom FBK inför morgondagens match i Gävle. 1 poäng från sträcket. Vinner man imorgon är man med stor sannolikhet över det där nedre sträcket som man har legat under hela säsongen.

Savinainens sista framträdande i Leksandströjan

Tyvärr är det så. Efter gårdagens match mot LHC klargjordes det att Veli-Matti Savinainen lämnar Leksand. Hans kontrakt uppmärksammades ju redan innan säsongen, då man hade en klausul för KHL-spel i den, vilket man inte får ha, så Leksand fick skriva om kontraktet. Nu heter det att det är "sociala skäl" till att han lämnar, men det är högst troligt att spel i KHL nu väntar.

Självklart kommer det vara ett stort tapp för Leksand. Han har visserligen "bara" gjort 5+5 såhär långt, men han är en klasspelare och en sådan spelare jag tror hade blommat ut mer och mer, ju längre serien och säsongen gick, ungefär som Kelsey Tessier i Rögle förra säsongen. I kvalserien var han deras bästa spelare. Ungefär så tror jag att Savinainen hade blivit för Leksand senare i vår, när saker och ting ska avgöras.

Nu gäller det för firma Salo/Apppelgren att fylla luckan efter Savinainen, som på förhand ju var Leksands klart tyngsta värvning. Nu försvinner han. Det är förvisso inte han som har levererat mest än så länge, men som jag skrev ovan, jag tror han hade blommat ut mer och mer, ju längre säsongen går och det blir inte lätt att fylla den luckan mitt under pågående säsong. Inte bra för Leksand, känner jag sådär spontant.

Matchen igår då?
Ja, det var LHC som öppnade klart bäst och var nära 1-0 direkt i inledningen, men då stod Jocke Lundström i vägen.

Sedan jämnade spelet ut sig och det var chanser åt båda hållen under den !:a perioden, men både Lundström och Rautio i LHC-kassen spelade bra och det var 0-0 efter 20 spelade minuter.

I 2:a perioden kom 1-0 istället ganska direkt. LHC rivstartade även den här perioden och efter 32 sekunder satt 1-0 i nät bakom Lundström.

Sedan var det LHC för nästan hela slanten. Matchbilden var helt förändrad jämt mot 1:a perioden. Nu var det hemmalaget som styde och ställde, Leksand fick mest försvara sig.

Till slut kom också 2-0. Inget märkvärdigt skott egentligen, men det touchade Linus Hultströms skridsko, vilket ställde Lundström totalt och det var 2-0 till LHC, som sagt något turligt.

Reduceringen skulle dock komma och inte bara det. Linus Hultström fick revanschera sig rejält för sin olyckliga placering vid 2-0-målet när han själv slog in 2-1 bakom David Rautio, vilket också var ställningen efter 2 spelade perioder.

Även i den 3:e perioden kom LHC ut med ett högt tempo, men den här gången svarade Leksand upp bra på det och drygt 4 minuter in i perioden kunde Johan Ryno sätta 2-2, vilket innebar 6:e raka matchen med mål från hans klubba. det är han värd, den gode Ryno.

Efter målet tog Leksand över helt och dominerade totalt. Man skapade flera jättelägen, men pucken ville inte in i nät bakom Rautio. Istället kunde LHC helt ologiskt göra 3-2, när Leksand missade i ett byte, vilket gjorde att Jonas Junland kunde slå in 3-2.

Det gav ny energi åt hemmalaget, men Leksand var fortfarande med i matchen och fick ett jätteläge till kvittering med dryga minyten kvar att spela, då man först plockat Lundström och sedan fick spela powerplay på det, men trots spel 6 mot 4 lyckades man inte få in 3-3, utan istället var det återigen Junland som satte spiken i kistan med 4-2 i öppen kasse.

Väldigt surt att inte få med sig några poäng från den här matchen, där man ändå var med och till stora delar var bättre än LHC. En olycklig studs vid 2-0-målet och ett dåligt byte vid 3-2-målet avgjorde. Annars hade det varit 3 poäng. Det är små marginaler, men nu är det ny match redan imorgon, då Örebro kommer till Tegera arena. Örebro, som just nu är ett av seriens mest formstarka lag, så det blir en hård nöt att knäccka för de blåvita. Klarar man av det? Självklart!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Brynäs - Modo 4-1
Växjö - Frölunda 1-2 SD
HV71 -Djurgården 3-2
Skellefteå - Färjestad 6-1
Örebro - Luleå 3-0

Brynäs vann igen och gick därmed upp på 8:e plats i tabellen, förbi Luleå, som föll igen, tungt nere i Örebro och ja, man är forfarande rejält indragna i den där striden längst ner i tabellen, där också Leksand, Färjestad och Modo finns. Modo, som här förlorade mot just Brynäs, vilket innebar att om Leksand hade vunnit hade Modo legat sist i tabellen. Nu gjorde man tyvärr inte det, men det kommer nya chanser redan imorgom för de blåvita. Modo möter HV redan ikväll och där hoppas vi så klart på HV-seger och hoppas på att de kan rida vidare på vågen efter segern mot Djurgården, när Eric Christensen kunde avgöra för HV och trots Alexander Fällströms 3-2 för Djurgården kunde Gustav Wesslau stå emot och det blev 3 poäng för HV. Hoppas på samma sak ikväll, för då har Leksand återigen chansen att lämna jumboplatsen imorgon.

Hockeyallsvenskan tätnar ytterligare

Detta efter att både Mora och Malmö förlorat, samtidigt som AIK tog sin 3:e raka seger.

Såhär gick det i tisdags:
Malmö - AIK 2-3
Västerås- Björklövenn 4-0
Oskarshamn - Timrå 3-2
Almtuna - Rögle 3-4 str
Asplöven - Mora 2-1
Vita hästen - Bofors 2-4
Södertälje - Karlskrona 2-5

KHK var egentligen de stora vinnarna här, eftersom att både Mora, Malmö och Vita hästen förlorade. Alla lag runtomkring, medan man själva vann. Ganska komfortabelt dessutom, 5-2 i Axa sports center och nu är man uppe på 3:e plats.

I Norrköping fick faktiskt Joel Gistedt göra mål. Han satte 2-4-pucken i tom bur mot slutet av matchen och kanske är Bofors på väg uppåt i tabellen, liksom Västerås och AIK, som båda också vann. Västerås tämligen enkelt mot Björklöven och AIK efter att ha gjort 0-3 i 2:a perioden, vilket blev matchavgörande, trots att Malmö pressade på något enormt mot slutet för att få till en kvittering. Det fick man dock inte och nu är det bara 11 poäng mellan 1:an Mora och AIK, som fortfarande är sist på 14:e plats. 11 poäng! Det är inte ens 4 segrar, mellan alla lag i hela serien. Häftigt så otroligt jämn och spännande denna serien är så här långt under denna säsongen!

Tabellerna vecka 47

Nu var det 2 veckor sedan jag gav eer uppdaterade tabeller i SHL och Allsvenskan, men här kommer de nu iaf. Såhär ser tabellerna ut efter 23 omgångar av SHL och mestadels 25 omgångar i Allsvenskan. det är bara Almtuna som har spelat 24 matcher och Södertälje som har spelat 26.

SHL

1, Frölunda 47p +15
2, Skellefteå 44p +13
3, HV71 39p +14
4, Växjö 37p +9
5, Djurgården 36p -3
6, Linköping 35p +6
7, Örebro 35p +2
8, Luleå 31p +2
9, Brynäs 31p -5
10, Färjestad 28p -16
11, Modo 26p -15
12, Leksand 25p -22

Frölunda och Skellefteå har ryckt ifrån de övriga ganska rejält. Man är nu 8 resp. 5 poäng före HV på 3:e plats.

Från HV till Örebro på 7:e plats är det sedan bara 4 poäng. 4 poäng från 3:an till 7:an. så tätt är det.

Bakom dessa har det blivit ett litet getingbo också. Det är åtminstone på väg att bli det. I och med Luleås dålia trend, Brynäs f.d. riktigt dåliga trend, Färjestads, modos och i synnerhet Leksands tunga höstar skiljer det numera bara 6 poäng mellan lag 8, som är Luleå, och lag 12, Leksand. Så ja, det tightar ihop sig äve i SHL, även om det är lite uppdelat i 3 grupper kan man säga, lag 1-2, lag 3-7 och lag 8-12.

Hockeyallsvwnskan

1, Mora 44p +1
2, Malmö 42p +18
3, Vita hästen 42p +9
4, Karlskrona 40p +12
5, Rögle 40p +7
6, Almtuna 39p +3
7, asplöven 39p +1
8, Södertälje 36p -1
9, Björklöven 36p -10
10, Timrå 35p -8
11, Bofors 35p -12
12, västerås 34p -2
13, Oskarshamn 33p -2
14, AIK 30p -16

Är det jämnt i SHL är det fortfarande inget mot vad det är i Allsvenskan. Det är fortfarande bara 14 poäng från lag 1 till lag 12. Snacka om att varje match och varje poäng är viktig! Exempelvis kommer Almtuna att klättra från 6:e plats till 4:e, om man vinner sin restmatch. Då hamnar man på samma poäg som Malmö och Hästen, men Malmös målskillnad är mycket bättre. Hästens kan man rå på, om man storsegrar. Det är dock inte att räkna med, så räkna med att man då klättrar 2 platser uppåt i tabellen. Detta samtidigt som Södertälje kan rasa hela 5 platser om alla lag bakom skulle vinna sin 26:e match. Björklöven, Timrå, Bofors, Västerås och Oskarshamn skulle teoretiskt sett kunna gå förbi SSK. så ja, jämnt är det minst sagt och serien fortsätter att vara hyperintressant att följa. SHL har på senaste tightat till sig litegrann, men fortfarande är Allsvenskan snäppet vassare att följa.

Hästen utanför topp 2

För 1:a gången den här säsongen är Vita hästen utanför de 2 översta platserna i tabellen och kanske är det för att inte återkomma dit. Man har spelat långt över vad alla, inkl. expertterna, trodde innan säsongen. alla hade tippat Hästen i botten av serien. Istället har man legat högst upp, nästan halvvägs in i serien. Nu är man dock inte där längre och frågan är om bränslet är lite slut i Norrköping nu, eller om man kommer resa sig igen? I helgen kom nämligen 2:a raka förlusten, för såhär har det gått i helgen:

Västerås - Malmö 1-2 str

Först hade vi Västerås - Malmö i en match som innan säsongen hade setts som ett riktigt toppmöte. Det var det inte nu, men ack så viktiga poäng som stod på spel och det var Malmö som till slut plockade bonuspoängen. Viktigt för Rödhökarna, som därmed är kvar över sträcket. Hade VIK tagit bonuspoängen hade Hästen fortfarande varit över sträcket.

Björklöven - Oskarshamn 1-2
Timrå - Almtuna 3-0
Rögle - Asplöven 4-1
Mora - Södertälje 5-2
Karlskrona - Vita hästen 4-1
AIK - Västerås 3-2
Bofors - Malmö 3-1

Oskarshamn har inte visat någon större form på senaste, men här åkte man upp till Umeå och plockade med sig 3 poäng. Starkt jobbat av IKO, för det är inte lätt att ta poäng i T3 center, inför Lövens fanatiska publik, men det lyckades man med.

Att alla lag i denna serien slår alla ser vi när vu konstaterar att Timrå slår Almtuna med 3-0. Almtuna som annars är bra på att vända matcher när man hamnar i underläge, men det gjorde man inte här och Timrå kunde till slut segla hem det där ganska enkelt.

Som sagt, förra segern för Rögle, i Oskarshamn, kanske var vändpynkten för Ängelholmarna, för här kom 2:a raka segern. Den här serien är så jämn, så 2 segrar och 6 poäng gör väldigt stor skillnad. Det ser man inte menst med tanke på att rögle plötsligt är uppe på 5:e plats igen, bara 2 poäng bakom Malmö och 4 poäng från serieleddning.

Serieledningen, som Mora för tillfället har tagit över igen, efter att man till slut slagit Södertälje ganska komfortabelt. SSK var lite på gång när man gjorde 4-2, men närmre än så kom man inte. Matchen avgjordes till stor del redan i 1:a perioden, då Mora gjorde 3-0 ganska tidigt, något som grundlade segern och bäddade för serieledning.

Som sagt, Hästen åkte på en ny förlust efter 3-5-förlusten senast mot AIK, nu nere i Karlskrona, som vann med klara 4-1. Samtidigt vann AIK igen. 3-2 mot Västerås, efter att man gjort 3-0 i 1:a perioden, precis som Mora gjorde. Srtarkt av Gnaget. Mycket starkt och Peter Nordström har verkligen gett effekt där nu. frgåan är bara om det kommer bestå och lyfta AIK i tabellen? Nu är man bara 3 poäng frå Oskarshamn och 4 poäng från just Västerås där över sträcket.

Bofors tog också de en viktig seger mot Malmö. Ruskigt starkt får man ändå säga och ganska oväntat, men väldigt viktigt. BIK klättrar därmed förbi Västerås i tabellen.

Jämn match mot HV

Under lördagen var det dags för hemmamatch i Tegera arena igen, inför ögonen på 7143 åskådare och den här gången var det HV71 som kom på besök. Senast man gjorde det var i våras, under play in, då Leksand först vann och sedan förlorade den 3:e avgörande matchen lagen emellan.

Det var en ganska avvaktande inledning av matchen, där HV ändå var det lag som hade ett litet spelövertag. i kraft av ett powerplay, som så när resulterade i 1-0, kunde Leksand dock ta över matchbilden ganska rejält och 1-0 kom också, men inte i powerplay. Tobias Forsberg gjorde sitt 1:a mål för ssäongen när han smällde in ledningspucken bakom Gustav wesslau i HV-kassen.

Leksand fick ytterligare powerplay och hade ett klart grepp om matchen. Tyvärr slarvade man bort det litegrann, när HV lyckades skapa sig ett friläge i boxplay, precis som Leksand hade gjort uppr i Luleå några dagar tidigare. Då missade Leksand sin straff, men det gjorde inte HV nu. Eric Christensen satte stabilt 1-1 i nät bakom Oscar Alsenfelt.

1-2 skulle också komma, väldigt psykologiskt för HV. Med bara 22 sekunder kvar av perioden kunde Mattias Karlsson sätta ledningspucken.

I den 2:a perioden böljade spelet fram och tillbaka. det var chanser åt båda håll, men HV hade fortfarande något vassare och hetare chanser än vad Leksand hade. Trots det skulle kvitteringen komma. var HV:s 1-2-mål psykologiskt i den 1:a perioden så var 2-2 minst lika psykologiskt. 8 sekunder återstod av petioden när linus Hultström bombade in 2-2, vilket också var ställningen efter 2 spelade perioder.

HV gick för ett ledningsmål i 3:e perioden, men det var Leksand som gjorde det. Johan Ryno rundade Wesslau och lade in 3-2 för hemmalaget.

Tyvärr kunde man inte spela på den ledningen, för bara 30 sekunder senare kunde Ted Brithén kvittera för HV och det var också ställningen efter 3 spelade perioder, 3-3.

I förlängningen var det HV som pressade på mest för ett segermål och man fick också spela 4 mot 3, när man snurrat upp leksingarna totalt, men Alsenfelt stod i vägen och matchen fick avgöras på straffar. 1:a straffavgörandet för Leksand under den här säsongen om jag inte misstar mig...

Linus Hultström gab Leksand ledningen i den 1:a rundan, men den kvitterade Petrasek i den 2:a. Både Kevin Fiala och Johan Ryno missade 3:e. I 6:e straffomgången kunde till slut HV gå segrande ur kampen, efter att eric Christensen fått upprättelse för sin miss i 1:a omgången och Ritola missat Leksands straff.

2 poäng till HV och 1 till Leksand alltså. Poängsviten håller därmed i sig och är nu uppe i 4 raka matcher. Det är värt att notera med tanke på den katastrofala start laget hade av den här säsongen.

I övrigt gick det såhär:
Brynäs - Färjestad 4-1
Linköping - Luleå 3-1
Frölunda - Djurgården 5-4 str
Skellefteå - Modo 4-1
Växjö - Örebro 4-3 str

Brynäs har kommit igång rejält nu efter sin långa förlustsvit. 3:e raka segern blev det här, mot bottenkonkurenten Färjestad. En viktig seger för Brynäs, som därmed skapade sig lite andrum ner till Modo och Leksand under sträcket.

Just Modo åkte på en ny förlust uppe i norr och William Nylander blev dessutom skadad. Blir han borta är det ett ruskigt tungt tapp för Modo, som redan har det jobbigt som det är.

Djurgården fortsätter att plocka sina poäng. Stabilt att få med sig 1 pinne hem från ett välfyllt Scandinavium, där frölunda dessutom hade 3-1 efter den 1:a perioden.

Luleå är inne i en riktigt dålig trend just nu. Här kom en ny förlust, nu mot LHC och man står nu faktiskt på samma poäng som Brynäs och är bara 5 poäng från Modo under sträcket och 6 poäng från Leksand. det är bara 2 segrar. Det kan gå fort här nu. Faktum är att leksand bara har 3 poäng upp till Färjestad över sträcket.

Revansch mot Luleå!

Det blev inte 8-0 för Leksand, men man fick ändå revansch för 0-8-förlusten senast lagen möttes hemma i Tegera arena, i den match som blev det riktiga bottennappet i den där förlustsviten på 7 matcher som laget inledde serien med.

Leksand öppnade klart bäst uppe i Coop Norrbotten arena och fick 2 tidiga powerplay i matchen, dock utan resultat, även om man skapade flertalet vassa chanser.

Trots att man hade hela 9-0 i skott knappt halvvägs in i perioden var det Luleå som tog ledningen. Hemmalagets 1:a skott på mål i matchen. Ingen bra start för Alsenfelt i mål.

Leksand repade sig dock snabbt och Tomi Sallinen kunde sätta 1-1 i när bara 28 sekunder senare, en ställning som stod sig perioden ut, även om det fortsatt var Leksand som hade ett spelmässigt övertag.

I den 2:a perioden fortsatte Leksand att skapa de vassaste chanserna offensivt. Åtminstone till en början. Sedan åt sig Luleå in mer och mer i perioden och Cam Abbot drog en puck i stolpen. Alsenfelt hade dock marginalerna med sig, både där och strax efteråt, när Luleåspelarna träffade målramen igen, den här gången ribban.

trots alla jättechanser för Luleå var det Leksand som gjorde mål. Ologiskt, precis som i den 1:a perioden när Luleå tog ledningen. Här var det Johan Ryno, som fortsätter att producera, som drog iväg ett skott som Lassinantti i Luleåkassen inte ens hann reagera på.

1-3 var ockå det nära innan perioden var slut, när Sallinen ordnade en straff för bortalaget i boxplay, efter att han slitit sig fri på en kontring i BP. Straffen tog han själv hand om, men missade tyvärr och ställningen var 1-2 efter 2 spelade perioder.

1-3 skulle dock komma i 3:e perioden. David Åslin stod för ett riktigt konststycke, när han serverades av Hultström och sedan drog pucken mellan benen på sig själv och stänkte upp den i krysset bakom Lassinantti.

Luleå tog timeout och försökte komma tillbaka i matchen. Det lyckades man med. Johan Forsberg satte 2-3 bakom Alsenfelt och det blev lite spännande där på slutet, men till slut kunde Johan Ryno bli tvåmålsskytt när han satte 2-4 i öppen kasse.

Det blev dock inte slitresultatet, för luleå kunde faktiskt få in ytterligare en reducering med 11 sekunder kvar, men någon kvittering kom inte och Leksand tog därmed 3:e raka segern, något som så klart känns väldigt bra. Snacka om att Tommy Salo och andreas Appelgren har vänt den här skutan som hamnade så snett från början. Laget ligger fortfarande sist i tabellen, men det är inga jätteavstånd längre, bara ett fåtal poäng upp till både Modo, Färjestad och Brynäs.

Såhär gick det för dem och alla andra lag under torsdagen:
Modo - Linköping 2-0
Färjestad - Växjö 1-2 SD
Frölunda - HV71 4-3 str
Örebro - Brynäs 2-1 str
Djurgården - Skellefteå 2-1 SD

Tyvärr så tog ju då alla 3 lag där framför Leksand, Modo, Färjestad och Brynäs, återigen poäng samtidigt som Leksand, vilket, trots segern, gör att laget inte kryper så mycket närmre.

Modo slog ganska otippat LHC, även om LHC är svaga borta. Linus Ullmark fick äntligen storspela och hålla nollan. Han storspelade ju änen matchen innan mot Växjö, när Modo hämtade upp 3-0 till 3-3, men då räckte det inte ändå. Det gjorde det nu och det blev 3 viktiga poäng för Övikslaget.

Färjestad plockade 2 pinnar hemma mot just Växjö och Brynäs tog med sig 1 pinne från Örebro, efter att Örebro gjort en straffkupp, där man satte in Julius Hudasek i mål, trots att det var Henrik Lundberg som hade stått hela matchen. ett vinnande drag för ÖHK den här gången.

Djurgården fortsätter att ta poäng och man har ju ett gigantiskt stöd där hemma på Hovet. Dät är absolut i Sveriges topp när det gäller publikstöd, det får man ge dem.

Veckans Allsvenska matcher

I veckans Allsvenska matcher har det gått såhär:

Södertälje - Västerås 1-3

Viktig seger för VIK, som därmed klättrade flera pinnhål i tabellen. Samtidigt var det en tung förlust för SSK, som inte riktigt har tyngden i sitt lag. Man väger lite för lätt och har hittills inte lyckats skapa någon längre vinstsvit.

Oskarshamn - Rögle 1-2
Björklöven - Timrå 3-1
Vita hästen - AIK 3-5
Bofors - Södertälje 0-4
Karlskrona - Asplöven 3-1
Mora - Almtuna 3-4 str

Viktig seger där för Rögle. Kanske kan det vara startskottet för en vändning i tabellen?

Ännu viktigare var nog AIK:s seger i "Himpan,", som Himelstalundshallen tydligen kallas. 1:an mot lag 14 i tabellen och jumbon vann. Kanske kan det också bli startskottet på en vändning i tabellen. Peter Nordström tycks ändå ha ingjutit en hel del i grabbarna i Gnaget, så kanske, kanske...

Tung smäll för Bofors. 0-2 efter 1:a perioden och sedan ökade man på i 2:a. Joel Gistedt har inte riktigt fått det att stämma i BIK heller, tyvärr, för det är han ju värd...

Björklöven vann igen och nu är man uppe på 9:e plats, men bara 1 poäng bakom SSK på 8:e och dessutom med en match mindre spelad.

Karlskrona tog viktiga poäng mot Asplöven och håller sig kvar där uppe i toppskiktet av tabellen. får se om man orkar och kan hålla sig kvar där hela säsongen. Slutspelsserien tror jag definitivt att man kan nå.

Också Mora förlorade, efter att ha tappat 2-0 till 2-3, men där Patrik Karlkvist blev poängräddare åt Drakarna när han satte 3-3 i spel 6 mot 5. På straffar var det sedan x-leksingarna som avgjorde för Almtuna. Martin Janohls och Simon Matsson satte sina straffar för bortalaget och saken var klar. 2 viktiga poäng för Almtuna.

Västerås - Malmö spelas nu ikväll. Viktiga poäng för båda lagen. Vinner Malmö går man upp i serieledning, 1 poäng före Hästen. Vinner Västerås går man förbi Björklöven och kanske också Södertälje, beroende på med hur mycket man vinner. Så ja, det är en viktig match ikkväll.

2:a raka segern

Drygt 6100 åskådare fann på plats i Tegera arena under tisdagskvällen, när djurgården gästade. Leksand hade revansch att ukräva sedan 1-4-förlusten i Globen i 3:e omgången av årets SHL.

Här var det också ett Leksand som öppnade i ett ursinnigt tempo. Djurgårdarna satt kvar i bussen. Lite den känslan var det och det bekräftade även "Säcken" efter matchen.

Knappt 3 minuter tog det innan Jens Bergenström, som fortsatt är i kanonform, smällde in 1-0 för Leksand.

Efter målet fortsatte man att dominera totalt där ute på isen. Man radade upp målchanser och Djurgården var till slut tvungna att ta en timeout för att reda ut saker och ting. Det gjorde man bra, för efter timeouten var Leksand inte alls lika dominanta i spelet. Åtminstone inte till en början, men sedan satte man press igen och fortsatte rada upp kvalificerade målchanser. En storspelande Mikael Tellqvist stod dock i vägen och var huvudorsaken till att det "bara" stod 1-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a kom dock 2-0. Bergenström var inblandad även här. Han drog en macka till ritola, som drog den vidare till Ryno, som nätade för 3:e matche i rad.

Djurgården skulle dock både reducera och kvittera inom loppet av 29 sekunder. Först kom 2-1 i powerplay och strax därefter drog Filip Holm iväg ett skott som touchade på en Leksandsklubba, vilket ställde Alsenfelt totalt och det var hastigt och lustigt 2-2 på tavlan...

Hade det här varit i början av ssäongen hade Djurgården tagit över totalt.

Leksand har dock hittat ett helt annat spel jämt mot vad man hade då. En helt annan stabilitet, trygghet och inte minst självförtroende. Därför kunde Fabian Brunnström kort efter Djurgårdens kvittering inte bara göra 3-2, utan även 4-2 för hemmalaget, vilket var ställningen efter 2 spelade perioder. Skönt för Brunnström, som inte har levererat sådär överdrivet mycket framåt hittills under säsongen, men nu fick han hänga 2 kassar på bara några minuter.

I 3:e perioden försökte djurgården så klart forsera framåt för att försöka få till en reduceringen, men leksingarna spelade väldigt kontrollerat och stabilt och istället för 4-3 kunde Joonas Rönnberg göra 5-2, efter fint förarbete av David Åslin. Rönnberg blev helt ren framför kassen och drog till med ett otagbart skott för "Tellan".

Visst hopp tändes dock för Djurgården när Jocke Eriksson gjorde 5-3, men det var bara 6 minuter kvar och ytterligare en reducering hade man behövt göra ganska snabbt för att skapa ordentlig nerv i matchen. det gjorde man inte. Leksand fortsatte att försvara sig bra och kontrollerade händelserna på ett utmärkt sätt, vilket gav 2:a raka segerna, vilket i sin tur är 1:a gången i år som man lyckas med den bedriften. 3 mycket härliga poäng och nu har Dalamaskinen kommit igång på allvar...

I de övriga matcherna gick det såhär:
Brynäs - Luleå 7-2
Skellefteå - Örebro 2-1
Linköping - Frölunda 2-3
HV71 - Färjestad 0-1
Växjö - Modo 5-3

Tyvärr då för Leksands del så vann både Brynäs och Färjestad närmast ovanför sträcket. Brynäs med en förkrossande och faktiskt imponerande 7-2-seger över Luleå, där man hade 4-1 efter 2 spelade perioder. Grymt av Brynäs får man ändå säga och kanske är det även så att Gävlemaskinen börjar komma igång nu...

Färjestad såg ut att gå mot förlängning i Jönköping, men med bara 7 sekunder kvar att spela kunde man göra matchvinnande 0-1. Snöpligt för HV, som fortsätter att ha det lite jobbigt.

Skellefteå har också haft det lite jobbigt på senare tid, men efter 3 raka förluster, 2 efter uppehållet, var det äntligen dags för seger igen. Inte jätteövertygande, men likväl en seger och 3 viktiga poäng för SAIK.

Växjö lyckades även de ta 3 viktiga poäng, men det satt långt in, trots att man dominerade matchen totalt och hade 21-5 i skott bara i 2:a perioden. Trots det kunde Modo göra både 3-1 och 3-2 på de 5 skotten. Ingen vidare räddningsprocent där för "Torpet". Samtidigt gkorde Linus Ullmark några riktigt snygga och kvalificerade räddningar på alla de 21 skott som hemmalaget sköt. Han var helt enkelt fenomenal i kassen. Äntligen får man väl ändå säga. ullmark har minst sagt haft en jobbig höst, men kanske kan det här vara tändvätskan som behövdes för honom för att komma igån igen, för det behöver Modo. tyvärr för deras del, men bra för Leksand, så räckte Ullmarks storspel ändå inte till några poäng för Övikslaget, för till slut kunde ändå Växjö göra 4-3 och senare också 5-3 i öppen kasse. Det innebär att det nu bara är 2 poäng upp till Modo för Leksands del. Man är också för 1:a gången den här säsongen uppe på ett poängsnitt på 1 poäng/match, något man verkligen har kämpat och krigat sig till. Fortsätter man på samma bana kommer det också definitivt att bli mer än 1,0 poäng/match, som det är just nu.

Nordströmeffekten uteblev

Igår spelades den sista och kompleterande matchen för den 23:e omgången. AIK mot Björklöven. 1:a matchen för nya tränaren, Peter Nordström. Såhär gick det:

AIK - Björklöven 3-4 str

Hemmalaget tog ledningen redan efter 24 sekunder i den 1:a perioden, men Björklöven kvitterade senare. AIK återtog dock ledningen i den 2:a perrren, men löven kvitterade på nytt, 43 sekunder in i 3:e perioden och gjorde sedan 2-3 i boxplay några minuter senare. Oliver Kylington kunde dock kvittera för Gnaget med drygt 3 minuter kvar att spela. Det var också slutresultatet efter 3 spelade perioder och även efter sudden. På straffar blev sedan Lukas Sandström matchhjälte när han var den enda som lyckades göra mål på straff.

Det innebär att AIK fortsatt är kvar i botten och att Björklöven klättrar förbi Bofors och Timrå upp på 9:e plats.

Johan Ryno är på gång!

Ett fullsatt Tegera arena var det som under lördagen fick se Modo gästa.

Man fick också se ett Leksand som öppnade matchen strålande. Förstalinen med Åslin, Savinainen och Sallinren hade stundtals lekstuga med Modospelarna, men det var inte de som stod för 1-0. Det var Johan Ryno, som för 2:a matchen i rad gjorde mål. Frispelad rakt framför Ullmark gjorde han inga misstag och det var 1-0 för Leksand.

Målet kom i powerplay och senare under perioden skulle man göra ytterligare mål i den spelformen, när David Åslin rundade en Modoback och snyggt satte 2-0 bakom Linus Ullmark.

knappa minuten senare var det dock reducerat och det var också ställningen efter den 1:a perioden, 2-1, en period där det öppnades stora ytor åt båda håll, men där Modo var det lag som slarvade mest och släppte till helt oacceptabla ytor ibland.

I den 2:a perioden fortsatte samma matchbild. Modo fortsatte att göra misstag och Leksand utnytjade dem skoningslöst. Drygt 4 minuter in i perioden satt 3-1 i nät bakom Ullmark. Linus Hultström drog iväg ett skott som han inte hade en chans på.

4-1 var nära kort därefter när Bergenström fick ett jätteläge, men den gången hade Modo marginalerna med sig, precis som Leksand hade innan 3-1-målet, då Modo bara var centimetrar från 2-2.

Reduceringen för Modo skulle dock komma. Skröder höll sig framme igen, fick över puken till William Nylander, som stod på andra sidan Alsenfelt, och han hade bara att raka in pucken i öppet mål och det var 3-2.

Innan paus skulle Leksand dock utöka ledningen på nytt. Modo drog på sig ett lagstraff för för många spelare på isen och här kom Leksands 3:e powerplaymål för kvällen när Tommi Sallinen smällde in 4-2 för Leksand.

I 3:e perioden tog dock modo över litegrann. Precis som Frölunda gjorde i torsdags, men inte i närheten av lika mycket. Reduceringen kom dock och nu var det Gustav Possler som noterades för målet.

Leksand ryckte upp sig efter Modos reducering och tryckte på för 5-3, men istället kom 4-4 när Janos Hari höll sig framme.

Här hade Leksand kunnat vika ner sig och tänkt på alla förlorade matcher från inledningen av säsongen och alla matcher man har förlorat i 3:e perioden, men det gjorde man inte. Man fortsatte kriga och klarade bl.a. av ett boxplay när Modo hade ett gyllene läge att avgöra matchen med bara några minuter kvar att spela. Istället var det Leksand som avgjorde matchen. Linus Hultström smackade in 5-4 för hemmalaget, 25 sekunder från slutet och det blev trots allt 3 mycket, mycket viktiga poäng för Leksand och inte minst en moraliskt viktig seger, där man fortsätter kriga hela vägen och inte minst får utdelning för det. Det tror jag kan ge mycket i kommande matcher.

I övrigt gick det såhär:
Djurgården - HV71 3-2 str
Färjestad - Örebro 2-0
Brynäs - Frölunda 3-0
Linköping - Skellefteå 3-1
Luleå - Växjö 2-1

Tyvärr för Leksands del så vann ju både Färjestad och Brynäs. Brynäs förlustsvit stannade därmed också vid 7 matcher. Att man skulle slå just frölunda var väl ganska otippat dock, men det gjorde man och det gör att Leksand inte närmar sig i tabellen och det fortfarande är 6 poäng till Färjestad, som nu är över sträcket. Modo åkte ner under sträcket i och med den här förlusten och Brynä klättrar istället upp till 9:e plats, också 6 poäng före Leksand. Så ja, det tätnar där i botten...

djurgården tog en ganska tidig ledning inför fullsatta läktare på Hovet, men HV kvitterade och kunde göra 1-2 omgående i den 2:a perioden, när djurgårdare slarvade. Man lyckades dock senare kvittera och på straffar var det Markus Sörensen som kunde avgöra, i den 5:e straffrundan.

Skellefteå har inte haft det lätt efter uppehållet. Först förlust mot Växjö och här en ny förlust mot LHC, som gjorde 2-0 i 1:a perioden och sedan ökade på till 3-0 i 2:a. Skellefteå reducerade dock i den 3:e perioden, men närmre än så kom man inte. 3 tunga poäng för LHC.

Växjö förlorade med samma siffror som man vann med i torsdags mot just Skellefteå, 2-1. Nu var det Luleå som avgick med segern, 2-1. Robert Rosén reducerade visserligen för Växjö, men närmre än så kom man inte.

Malmö upp på Allsvensk finalplats

Efter dagens seger mot KHK är Malmö för 1:a gången den här säsongen uppe på Allsvensk finalplats. Man står nu på 40 poäng, samma som Mora, men med mycket bättre målskillnad, +16 mot -1.

Malmö - Karlskrona 4-2
Asplöven - Timrå 5-2
Södertälje - Rögle 5-4

asplöven hade inte heller några problem med Timrå hemma i Arena polarica. Man tog ledningen redan efter 01:45. Timrå kvitterade dock, men 17 sekunder in i mittperioden var det återige hemmaledning, när John Henrion visade upp sig på nytt. Vilken succevärvning där av Per Kentä.

I Södertälje utspelade sig en väldigt svängig historia. Redan efter 31 sekunder gav Mattias Beck Södertälje ledningen. Mr. Södertälje själv, Robert Karlsson, ökade sedan på till 2-0, innan Rögle kom igång i den 2:a perioden och både gjorde 2-1 och 2-2 inom loppet av 58 sekunder. Robin Press återgav dock ledningen till SSK i powerplay i den 3:e perioden och Karlsson x 2 utökade sedan till 5-2, först Robert igen och sedan Jakob. Då återstod 11 minuter av matchen. Niklas Hansson reducerade dock för Rögle i powerplay och i spel 6 mot 5 satte Ludvig Rensfeldt 5-4. Närmre än så kom man dock inte och SSK tog 3 blytunga poäng, även om det var nära att det räckte för Rögle. Nära skjuter dock ingen hare...

Frölunda avgjorde i 3:e perioden...

Det blev en tung förlust under torsdagen, när Leksand gästade Göteborg och Scandinavium inför drygt 9000 åskådare.

Det var dock Leksand som kom ut bäst i den 1:a perioden. Man skapade någta farliga lägen ganska omgående, men fick ingen utdelning. Istället åt sig Frölunda in i matchen ju längre perioden gick och tog över mer och mer. Slutligen kunde också Robin Figren göra 1-0 för hemmalaget, vilket också var ställningen efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden fick Leksand först spela powerplay, dock utan utdelning även här, men kvitteringen skulle ändå komma några minuter senare. Johan Ryno spräckte äntligen den där målnollan när han petade in sitt 1:a mål för säsongen fram till 1-1.

Därefter var det en matchbild där båda lagen skapade chanser. Det var hög fart och en rolig match att titta på, men 2 bra målvakter och inga fler mål föll i perioden och vi hade 1-1 efter 2 spelade perioder.

I den 3:e perioden var det Frölunda för hela slanten. Om bensinen var slut hos leksingarna eller om Frölunda bara hade lagt i en högre växel vet jag inte, men man radade upp målchanser i powerplay, men utan resultat. Oscar Alsenfelt höll Leksand kvar i matchen och gjorde några riktigt spektakulära räddningar när frölunda pressade på.

Till slut fick han dock kapitulera. Mikael Wikstrand smällde in 2-1 för hemmalaget och trots att Leksand jagade kvittering under de sista 7 minuterna lyckades man inte. Faktum var att man knappt lyckades skjuta alls. 23-0 eller något i den stilen var skottstatistiken i den 3:e perioden och det säger det mesta om matchbilden. snacka om Frölundadominans. Så såg det ut många gånger förra säsongen också, att motståndarlaget dominerade spelet, men Leksand och Oscar Alsenfelt stod ändå i vägen och tog på det sättet många poäng. det har man inte riktigt lyckats med i år. Målskyttet har inte lossnat än, även om man nu har fått defensiven och målvaktsspelet att stämma relativt bra. Här blev det dock inga poäng, utan Frölunda kunde till slut vinna med 3-1, det sista målet i öppen kasse.

I övrigt gick det såhär:
Färjestad - Brynäs 3-2
HV71 - Luleå 2-3 SD
Modo - Djurgården 1-2
Örebro - Linköping 4-3 str
Växjö - Skellefteå 2-1

Skellefteå har haft lite svårt med de förmodade topplagen under hösten. Frölunda vann för inte så länge sedan och här var det Växjö, som genom 2 mål i 1:a perioden avgjorde matchen. Skellefteås reducering kom dock i 3:e, men närmre än så kom man inte. 3 viktiga poäng för Växjö.

Poäng blev det också för Luleå, som snodde med sig 2 poäng från Jönköping, efter att Chris Abbot gjort segermålet, 51 sekunder in i förlängningen.

Också Örebro plockade 2 poäng mot Linköping, där Julius Hudasek tydligen ska ha varit riktigt bra. Örebro fortsätter alltså att ta poäng och befester sin 4:e plats i tabellen.

Djurgården slog Modo och Färjestad vann krismötet i Karlstad och klev därmed upp på samma poäng som Brynäs, som här förlorade för 7:e matchen i rad och tangerade alltså därmed Leksands förlustsvit från de 7 första matcherna av årets serie. Nej, det ser inte ljust ut för Brynäs. Inte någonstans...


Nya förluster för VIK och IKO och Hästen vann toppmötet

Västerås - Bofors 4-5
Vita hästen - Mora 2-1 SD
Almtuna - Oskarshamn 4-1

Västerås förlorade i slutminuterna igen. Bofors avgjorde med 1:27 kvar att spela och Christian Berglund gjorde hattrick. Starkt av BIK, som därmed hakar på toppen litegrann. Eller ja, man klättrade från 13:e till 9:e plats i tabellen. Det är ett bevis på hur otroligt tätt och jämnt det är i denna serien just nu.

Vita hästen vann toppmötet med Mora efter sudden, inför, återigen, storpublik. 4349 åskådare fanns på plats i Himelstalundshallen. Häftigt!

Almtuna hade inga problem att avfärda Oskarshamn. Man gjorde 3-0 i 1:a perioden och därefter spelade Honken tryggt och stabilt i kassen och man vann slutligen med 4-1.

De övriga 4 matcherna i omgången spelas imorgon, men klart är att Vita hästen alltjämt kommer att toppa Hockeyallsvenskan efter 23 spelade omgångar. Halva serien närmar sig och man är fortfarande där uppe i toppen. Vem hade trott det? Klart är också att om AIK inte slår Björklöven är man fortsatt 6 poäng efter Västerås närmast framför och även 6 poäng bakom Oskarshamn över sträcket. Får se om tränareffekten ger någon verkan i AIK. Man sparkade nämligen tränarduvon Tomas Fröberg och Peter Gradin tidigare idag, + att sportchef Daniel Rudslätt också fick lämna sin post. Peter Nordström, som vi alla känner igen från tiden i främst Färjestad, men även den där säsongen i Leksand, då han inte gjorde någon dundersuccé direkt. Får se om han nu kan lyfta Gnaget från den här svackan...

Oskarshamn åkte dit för 3:e matchen i rad

För 3:e matchen i tad tappade Oskarshamn en ledning mot slutet av matchen.

Såhär gick det nämligen igår och i tisdags:
Karlskrona -Västerås 1-3
Bofors - AIK 5-3
Almtuna - Björklöven 4-5 str
Oskarshamn - Asplöven 2-3 str
Rögle - Vita hästen 2-0
Malmö - Mora 5-2
Timrå - Södertälje 1-4


Västerås är återigen på vinnarspåret och slog starka Karlskrona, som har varit riktigt på gång nu på slutet.

Bofors dominerade totalt mot AIK, men fick inte in mer än 1-0, målet efter 18 sekunders spel. Istället var det AIK som kunde kvittera och efter målet jämnade spelet ut sig. Till slut var det dock hemmalaget som kunde gå segrande ur det hela. Ytterligare 3 tunga poäng för BIK, som kanske är på väg att lämna bottenträsket...

Oskarshamn tappade en ledning i slutskedet av matchen för 3:e matchen i rad. Senast var det SSK som kvitterade med 19:59 på klockan. Nu hade IKO 2-0 efter den 1:a perioden, där man spelade riktigt bra, men bra spel i 20 minuter räcker inte långt. Man måste spela bra i 60 minuter. det gjorde inte Oskarshamn den här kvällen, utan Asplöven kunde äta sig ikapp. När 2-1-reduceringen slutligen kom var det lite som proppen ur och i slutet av matchen var mann närmre 2-3 än vad Oskarshamn var 3-2. 2-3 blev det också, men på straffar, där Jacob Lagace satte den avgörande straffen för Asplöven. Tungt för Oskarshamn...

Också Almtuna tappade en ledning. Man började med att ta ledningen i spel 5 mot 3, när Björklöven drog på sig 2 täta utvisningar. Målet kom ganska direkt och sedan hade man nästan 2 minuter i spel 5 mot 4 och då kom också 2-0. Löven gav sig dock inte utan åt ikapp till 2-2, men Almtuna gjorde på nytt 2 snabba mål i 3:e perioden och gick fram till 4-2. Då såg matchen stängd ut, men Björklöven visade stor moral och hämtade ikapp på nytt, fram till 4-4 och på straffar kunde så Lucas Sandström avgöra för bortalaget. En mycket stark insats av Umeåss stolthet.

Starkt också av Rögle, som höll nollan mot serieledande Vita hästen, som inte hittade den där riktiga vassa offensiven den här kvällen.

Matchen i Timrå var jämn till den 3:e perioden. Då gjorde SSK 1-2 ganska direkt i powerplay och det hjälpte inte att Adam Reideborn, som Timrå lånade från Modo till den här matchen, vaktade kassen. SSK vann till slut ganska komfortabelt.

Malmö avgjorde mötet med Mora i den 2:a perioden när man gjorde 3-0 och gick ifrån till 5-1. Mora reducerade i sista perioden, men närmre än så kom man aldrig och det blev en enkel seger för Malmö.

Förändringarna i truppen såhär långt

Som bekant har det skett en hel del förändringar i Leksands trupp efter den megadåliga starten av säsongen.

Såhär såg truppen ut innan säsongen startade:

Målvakter

Oscar Alsenfelt
X Joel Gistedt

Backar

Brian Connelly
Johan Svedberg
Jonas Frögren
Joonas Rönnberg
Kevin Kapstad
Robin Gartner
X Robin Jakobsson
Simon erlandsson

Forwards

X Chris Connolly
Eric Himelfarb
Fabian Brunnström
Fredrik Forsberg
Fredrik Händemark
X Jack Connolly
Jens Bergenström
Johan Ryno
Martin Grönberg
X Pär Edblom
Ryan Russell
Tobias Forsberg
Tomi Sallinen
Toni Kähkönen
Veli-Matti Savinainen
Viktor Mårtensson

Spelarna med ett kryss framför har fått lämna. Joel Gistedt återfinns numera i Boforskassen. Robin Jakobsson spelar i Västerås. Jack Connolly återfinns i Rögle och Pär Edblom i Södertälje. Chris Conolly har återvänt till Tyskland.

1 målvakt, 1 back och 2 forwards har fått lämna.

1 målvakt, 2 backar och 3 forwards har anslutit. Jocke Lundström utmanar numera Oscar Alsenfelt i mål. Daniel Josefsson och Linus Hultström har ersatt Robin Jakobsson. Mattias Ritola, Jon Knuts och David Åslin har ersatt bröderna Connolly.

Det är alltså fler spelare i truppen nu än när säsongen startade, men jag måste säga att alla nyförvärv slår de spelarnna som har fått lämna. Lundström har stått 2 matcher såhär långt och totalt tagit 5/6 poäng åt de blåvita. både Hultström och Josefsson är mer stabila och rejäla än vad robin jakobsson var. Hultström bidrar dessutom en hel del offensivt. Inte som Patrik Hersley förra säsongen, men det är en klar offensiv uppryckning för backarnas del i och med Hultström. Ritola har bidragit till att Johan Ryno dessutom har börjat komma igång som förra året, då han hade Jakob Blomqvist som lekkamrat i förstalinen. Hann behöver en spelskicklig lekkamrat, Ryno. vilket han nu har fått, vilket också har gjort att han själv har kommit igång offensivt. Ritola kan man kanske kräva lite mer av rent offensivt, men han har tid på sig att leverera. Slutligen har vi 2 återvändare. Jon Knuts har återvänt från Malmö och David Åslin fick foten i Växjö och är nu tillbaka i Leksand. Han var dessutom nära på att näta i sin debutmatch för klubben. Knuts har dragits med en skada, men han kommer definitivt att bidra framåt. Det är 2 killar med hjärta i klubben och bara det kommer att göra skillnad.

Eric Himelfarb är ett kapitel för sig. Han fick likt bröderna Connolly också sparken efter att inte ha levererat som tänkt, men 10 dagar senare, när Toni Kähkönen skadade handen, kallades han tillbaka för, i första hand, 4 matcher. Under de 4 matcherna levererade han rejält, vilket ledde till ett nytt kontrakt. Så nu är han tillbaka i klubben igen.

Tabellerna vecka 45

Efter 18 matcher i SHL och 21 matcher i Hockeyallsvenskan ser tabellerna nu ut såhär:

SHL

1, Skellefteå 37p +13
2, Frölunda 37p +13
3, HV71 34p +17
4, Örebro 30p +4
5, Linköping 28p +6
6, Djurgården 28p -3
7, Växjö 27p +5
8, Luleå 26p +8
9, Modo 23p -10
10, Brynäs 21p -14
11, Färjestad 18p -16
12, Leksand 15p -23

Superjämnt i toppen alltså. Skellefte och Frölunda står på exakt samma poäng och målskillnad, men Skellefteå har gjort något fler mål än vad Fröluda har gjort och därför toppar man.

Örebro fortsätter att övertyga och logger kvar på 4:e plats. Starkt jobbat!

Brynäs fortsätter att gå kräftgång. Modo har nu passerat och nu är man närmast över sträcket, där fortfarande Färjestad och Leksand jagar, 3 resp. 6 poäng bakom. Fortsätter formkurvorna på samma sett nu efter uppehållet kommer det avståndet snart vara uppätet. Uppehållet var nog nödvändigt för Brynäs del...

Hockeyallsvenskan

1, Vita hästen 40p +15
2, Mora 39p +3
3, Malmö 34p +14
4, Karlskrona 34p +11
5, Asplöven 34p +2
6, Almtuna 33p +3
7, Timrå 32p -3
8, Rögle 31p +2
9, Oskarshamn 29p +2
10, Björklöven 29p -13
11, Västerås 27p -3
12, Södertälje 27p -4
13, Bofors 26p -13
14, AIK 23p -16

Hästen och Mora har ryckt litegrann där uppe i toppen. Det är 5 poäng ner för Mora och 6 poäng ner för Hästen till Malmö på 3:e plats. Det är mycket i den här serien, särskilt om vi tittar på hur jämnt det är där bakom. Från Malmö på 3:e plats till Oskarshamn precis utanför topp 8 är det bara 5 poäng. Inte ens 2 segrar. Det kan gå fort där. Lika fort kan det gå för AIK och Bofors i botten. Särskilt för de sistnämnda. Det är nämligen bara 5 poäng frå Bofors upp till Rögle på 8:e plats. Så ja, det är fortsatt mycket jämnt i tabellen, bortsett från Vita hästen och Mora, som faktiskt har ryckt litegrann där i toppen.

Bofors tog 2 viktiga ,poäng

Hockeyallsvenskan har spelat ett fåtal matcher under uppehållet, dels de 7 matcher som ni ser här under och dels matchen Bofors - Mora tidigare i helgen. Bofors jagade där desperat fortsatt poäng i sin jakt på avancemang i serien och såhär har det gått:

Bofors - Mora 5-4 str

Mora hade 0-2 efter den 1:a perioden, men BIK kom igen i 2:a perioden och i den 3:e kunde Henrik Björkholm ge hemmalaget ledningen, men med knappt 4 minuter kvar kunde Mora kvittera och även göra 3-4. BIK kom dock tillbaka på nytt och kunde seda dra det längsta strået på straffar. 2 viktiga poäng för Bofors, vilket gör att mann bara är 1 poäng bakom Södertälje och Västerås, 2 av de topptippade lagen inför säsongen.

Dramatik i Hockeyallsvenskan!

Vilken omgång i Hockeyallsvenskan! Vilken dramatik och vilka jämna matcher vi fick bevittna under kvällens gång! De 6 matcher som spelades kompletterade den 21:a omgången och såhär gick det:

Vita hästen - Timrå 6-3
AIK - Karlskrona 5-2
Asplöven - Almtuna 5-3
Bofors - Björklöven5-6 SD
Södertälje - Oskarshamn 4-3 SD
Västerås - Mora 1-2

I Norrköping ryckte serieledande Vita hästen tidigt åt sig en 3-0-ledning, varefter Timrå tog en timeout och lyckades stänga igen resten av den 1:a perioden. Sedan rullade det dock på ytterligare i 2:a perioden. 4-0 och 5-0 kom relativt tidigt och matchen var givetvis stängd redan då. 6-3 blev det till slut, som ni ser ovan, och Hästen befester därmed sin 1:a plats i tabellen.

På Hovet gjorde AIK tidigt 2 snabba mål, en ställning som också stod sig perioden ut och som man sedan kunde utöka till 3-0, innan KHK reducerade. närmre än så kom man dock inte och Gnaget kunde ta 3 mycket, mycket viktiga poäng där i bottenstriden.

Södertälje öppnade ruskigt starkt hemma mot Oskarshamn, dominerade spelet helt, men fick inte in pucken bakom Gasper Kroselj. Istället var det Oskarshamn och Evan McGrath som tog ledningen. Efter det gick luften helt ur SSK och Oskarshamn kunde också göra 0-2 innan perioden var slut. I den 2:a var det dock SSK som till slut kunde få i reduceringen och så småningom också kvitteringen. IKO kunde dock återta ledningen i 3:e perioden, men SSK gav sig inte och var så nära att kvittera på nytt, när Kroselj var helt bortspelad, men man missade målet och IKO behöll sin ledning. Hemmalaget fortsatte dock att trycka på för en kvittering. då öppnade man så klart upp bakåt och Oskarsham stack upp i sylvassa kontringar, men Tim Sandberg i SSK-kassen höll tätt. Tiden rullade dock ifrån Södertälje och Oskarshamn såg ut att gå mot 3 poäng, trots Pär Edbloms stolpskott, men med 1 sekund kvar kom ändå kvitteringen. 1 sekund! I sudden kunde sedan Erik Lindhagen peta in 4-3 för hemmalaget. Snacka om 2 förlorade poäng för Oskarshamn...

Björklöven tog ledningen nere i Karlskoga, men när BIK fick spela 5 mot 3 kunde inte Löven hålla emot längre. Kvitteringen satt i nät med 1 sekund kvar av 5 mot 3. Det innebar ju att BIK även fick spela 5 mot 4 och där tog det inte lång tid innan 2-1 satt i nät och vips hade man vänt matchen. Sedan kontrollerade man spelet i denn 2:a perioden, som man också vann med 2-1, och hade alltså en 4-2-ledning inför den sista perioden. Där var det Björklövens tur att näta i powerplay, vilket innebar en reducering fram till 4-3. Man jagade också kvitteringen och den kom också. BIK hade gått ner sig totalt och nu var det istället Björklöven som ägde matchen. Powerplay verkade dock vara the thing den här kvällen, för trots att Björklöven dominerade spelet var det Bofors som återigen kunde ta ledningen, just i powerplay. Också här var det alltså ett vilt jagande lag som ville kvittera, precis som i Södertälje. Johan Matsson lämnade kassen, men då var BIK nära på att avgöra i öppen kasse, men man missade mål och istället kunde Björklöven kvittera fram till 5-5. Det går verkligen att säga att hemmalaget slarvade bort de 3 poängen, för man hade full kontroll i den 2:a perioden, men släpte in Löven totalt i den 3:e. Inte nog med Lövens sena kvittering, i sudden kunde Stefan Andersson avgöra för bortalaget, när han pricksköt in 5-6 och ja, snacka om att BIK slarvade bort den trepoängaren...

Mora tog tidigt ledningen i den 1:a perioden i Västerås, men kvitteringen kom efter mycket slit från hemmalaget, i slutet av den 2:a perioden. Spelet var annars böljande, med chanser åt båda håll, men både Jonas Fransson och Dan Bakala var riktigt bra i mål. Den senare stod för riktiga kanonräddningar mot slutet av matchen, när Västerås tryckte på riktigt ordentligt och var bara centimetrar ifrån ett ledningsmål. Detta var i powerplay, men sedan drog Dustin Johner på sig en utvisning och det blev spel 4 mot 4 i slutet av matchen. Då blixtrade Mora till och lite turligt kunde Matt Fornataro slå in 1-2 för Mora, när Jonas Fransson blev helt ställd efter att pucken studsat på en moring framför kassen. VIK gav sig dock inte, utan skapade flera jättelägen direkt efteråt, men pucken ville inte in i mål bakom bakala och Mora tog med sig alla 3 poäng hem till Dalarna, men vilken dramatik!

2 poäng mot LHC

Sista matchen innan landslagsuppehållet spelades hemma i Tegera arena mot LHC, som man förlorade med 5-1 mot senast i Saab arena.

Det var också hemmalaget som öppnade matchen bäst och ägde i stora delar denn 1:a perioden, men David Rautio i Linköpingskassen stod i vägen.

LHC stack upp då och då och var ytterst nära att göra 0-1, när Sebastian Karlsson fick stå helt sopren framför Jocke Lundström, som vaktade Leksandskassen den här kvällen. Den senare gick dock segrande ur den duellen och det var fortsatt 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden kom dock 0-1. En riktig kalldusch för hemmalaget, som hade ägt stora delar av matchen. Här kunde dock Magnus Johansson ge bortalaget ledningen, efter att Micflikier fått väldigt mycket yta i offensiv zon.

0-2 kom strax därefter, när Johannes Salmonsson tryckte in pucken i nät bakom lundström.

Uppförsbacken var nu brant för Leksand, men man fortsatte att gnugga på och målet skulle också komma. Eric Himelfarb, som ju fick foten från leksand för en tid sedan, men blev återkallad till laget när kähkönen skadades. väldigt proffesionellt gjort av Himelfarb att sköta hela grejen så snyggt som han har gjort. Han har dessutom nu börjat leverera och här nätade han mot sin gamla klubb när han kom fri med Rautio.

Han var även inblandad i 2-2-målet, som kom några minuter senare. Här serverade han glödhete Jens Bergenström, som kunde smälla in 2-2 bakom Rautio.

LHC fick sedan chansen att återigen ta ledningen på straff, men Jeff Taffe sköt över och det var fortsatt jämnt efter 2 spelade perioder.

I den 3:e perioden var LHC närmst ett ledningsmål när man både hade skott i ribban och stolpen, men de gångerna hade lundström marginalerna med sig.

Leksand fick också chanser att ta ledningen, särskilt då Himelfarb återigen höll sig framme och var ytterst nära att avgöra matchen mot sitt gamla lag. Den gången stod Rautio dock i vägen och matchen gick till förlängning.

Enn förlängning som bara hann pågå i några sekunder innan Kapstad nådde fram med pucken till Sallinen som kunde sätta 3-2 i nät bakom Rautio och Leksand fick därmed revansch på Linköping och tog med sig 2 mycket viktiga poäng hem från matchen.

I de övriga matchernna gick det såhär:
Skellefteå - Frölunda 1-3
Växjö - Brynäs 5-2
HV71 - Modo 3-4
Djurgården - Örebro 2-3 str
Luleå - Färjestad 3-2 str

Frölunda tog en tung skalp uppe i norr när serieledande Skellefteå besegrades med 1-3.

Seger såg det också ut att bli för HV71, som hade 3-1 inför den sista perioden, men då stod Modo för en makalös vändning och vann matchen med 3-4, efter att Adrian kempe satt 3-2 01:02 in i perioden, Per-Åge Skröder satt kvitteringen 05:06 in i densamma och marko Kauppinen satt segermålet 06:11 in i perioden, ett resultat som höll sig matchen ut och HV:s segersvit på hemmaplan är därmed bruten.

Nu är det istället Brynäs som Färjestad och Leksand får sikta in sig på. Ny storförlust, här mot Växjö med 5-2, blev det under lördage och man är verkligen nere i källaren nu i Gävle. Näst flest mål i serien har man nu också släppt in, 59st, mot Leksands 56 och Färjestads 54. Modo har fortfarande släppt in flest, 60st.

Tyvärr för Leksands del fick Färjestad med sig poäng uppifrån luleå. Dock bara 1 poäng, vilket de blåvita ska vara glada för, då Färjestad faktiskt hade 0-2 efter den 1:a perioden. Sedan spikade Daniel larsson igen och Luleå kunde vinna matchen, efter att Kristian Näkyvä avgjort i straffläggningen, efter en minst sagt stökig förlängningssperiod.

Djurgården "rånade" ju Örebro på poäng senast lagen möttes i Behrn arena, då DIF hämtade upp 4-1 till 4-4 under matchens sista minuter om jag minns rätt. Här var det istället örebro som rånade Djurgården på poäng. Hemmalaget hade ett massivt övertag i spelet och hade 31-5 i skott efter 2 spelade perioder. Ändå stod det bara 2-1 till DIF. Inte nog med det så kunde Örebro kvittera i 3:e perioden. Daniel Viksten kvitterade efter att Julius Hudasek lämnat kassen med drygt 2 minuter kvar att spela. Örebro snodde sedan med sig bonuspoängen av bara farten, när Viksten och Löwdahl satte sina straffar för bortalaget, medan Djurgården missade sia. Snöpligt för DIF.

Karlskrona är på gång

Ja, Karlskrona ånhar på i Allsvenskan och är nu 3:a i tabellen efter ännu en storseger i helgen, nu mot Bofors. Se nedan, för såhär gick det i helgen:

Timrå - Malmö 3-1
Rögle - Västerås 3-4 SD
Mora - AIK 4-3
Björklöven - Asplöven 1-2 SD
almtuna - Södertälje 3-1
Oskarshamn - Vita hästen 1-2 str
karlskrona - Bofors 6-2

Malmö har definitivt tappat det övertag man hade för några omgångar sedan och både Hästen, Mora och Karlskrona har nu passerat, där Mora ligger klart bäst till, 2 poäng bakom Hästen, men med en match midre spelad.

Här åkte Malmö som synes på ännu en förlust uppe i Timrå och det forna Elitserielaget rotar sig mer och mer bland de 8 främsta, nu på en 6:e plats med sina 32 poäng.

Mora tar ytterligare en seger hemma mot AIK, som kändes på gång där ett tag, men som nu återigen är nere i en svacka och blev ju tidigare under förra veckan utbuade hemma på Hovet när Rögle vann med 1-3. den förlusten följdes upp av en ny förlust här, när Emil Bejmo satte 4-3 i nät bakom Alexander Hamerg med knappt 9 minuter kvar att spela. Tungt för AIK...

Malmö förlorade, Mora vann och Hästen vann, dock efter straffar nere i Oskarshamn, som hängde med bra och också tog ledningen i 2:a perioden, en ledning som Hästen kvitterade i den 3:e och där Riley Armstrong blev matchhjälte för Hästen med sin segerstraff i straffläggningen.

Karlskrona är inne i ett riktigt vinnarstim nu och tog ännu en storseger hemma i telenor arena, nu när Bofors avfärdades med klara 6-2.Det var aldrig något snack om saken och KHK parkerar därmed på en stabil 3:e plats i tabellen.

Almtuna tog också en ny seger och har ett bra läge med 1 match mindre spelad än de övriga. Vinner man den är man uppe på 2:a plats, förbi Malmö, Karlskrona och Mora. Grymt starkt jobbat av Uppsalalaget.

Asplöven vann bladmötet uppe i Umeå, efter att Markus Boman avgjort med 11 sekunder kvar av förlängningen.

Västerås är slutligen på vinnarspåret igen, efter att Rögle besegrats nere i Ängelholm efter sudden, då Dustin Johner fullbordade sitt hattrick, som han påbörjade 1:40 från slutet av matvhen, då han smällde in 3-2 för bortalaget. Kvitteringen kom sedan med 31 sekunder kvar av matchen och avgörandet satte han som sagt sedan i nät bakom olycklige Lars Volden i Röglekassen. Snacka om att bli rånade på 2 poäng...

RSS 2.0