Vilken start för Leffe C

Vilken start det blev för Leffe C, som är ny huvudtränare i Leksand. Det blev klart under matchen mot Timrå i onsdags och ikväll var 1:a matchen för den gode Leif Carlsson i båset och det slutade med vinst med klara 4-0!

Återigen alltså 4 gjorda mål, precis som i onsdags, dessutom säsongens 1:a hållna nolla för Jonas Arntsen.

Leksand skapade dessutom mängder med chanser utöver de 4 målen man gjorde, men Bofors var inte chanslösa de heller. Tvärtom. Man skapade många kvalificerade målchanser, men Arntsen var riktigt bra ikväll!

målen gjordes av, i tur och ordning, Alex Friesen, Mattias Ritola, Fredrik Forsberg och Jesper Ollas.

I övriga matcher så kan vi notera att Timrå vann Västernorrlandsderbyt mot Modo i Fjällräven center med 4-1. Timrå var mycket rappare och snabbare i allting.

Vita hästen åkte på storstryk hemma mot AIK, 2-8, efter att AIK vunnit 2:a perioden med 5-1. Eric Castonguay gjorde där 2 av AIK's mål.

Södertälje fortsätter att ta poäng. 0-2 i Uppsala, George Sörensen håller nollan för 2:a matchen i rad och SSK är nu bara 1 poäng bakom Troja, som förlorade med 4-1 mot Oskarshamn. SSK är dock fortfarande sist, eftersom att Västervik också vann, 2-0 hemma mot Björklöven, men det är ruggigt tätt egentligen genom hela tabellen. Timrå leder på 24 poäng och Södertälje är sist på 11, men det är bara 3 poäng upp till Modo över sträcket för Södertäljes del, så jämnt är det.

Kvällens alla 7 resultat:
Leksand - Bofors 4-0
Modo - Timrå 1-4
Vita hästen - AIK 2-8
Troja - Oskarshamn 1-4
Tingsryd - Pantern 1-0
Västervik - Björklöven 2-0
Almtuna - södertälje 0-2


Kanske vänder det nu?

Jag skrev om det förra helgen, efter Tingsryd borta och det fanns väl inte heller någon alternativ väg att gå. Markus Åkerblom fick foten från Leksand unde lördagen och därmed ställde man J20-tränarna Jens Nielsen och Elias Granath, i båset mot AIK i söndags. De båda herrarna hann så klart inte sätta någon prägel på laget på ett dygn, men trots det såg det betydligt bättre ut än tidigare. Leksand jorde i stort sätt allt rätt utom mål i 1:a perioden och till slut blev det istället förlust med 0-3. 2:a raka hemmamatchen utan mål och man fortsätter alltså att ha förtvivlat svårt att få in pucken.

I onsdags åkte man dock till timrå, serieledande Timrå. En mycket svår bortamatch, så klart, och timrå rivstartade också och hade 2-0 redan efter 7 minuter. då kändes det nästan kört igen, särskilt med tanke på hur det har sett ut tidigare och med vilken form lagen kom dit med, men så blev det inte den här gången. Anton Karlsson reducerade ganska direkt efter 2-0-målet och det var nog mer eller mindre nödvändigt. Sedan kvitterade man precis i inledningen av 2:a perioden och även om Timrå återtog ledningen igen så kom Leksand tillbaka igen när Mattias Ritola äntligen hittade nätet. Sedan kunde Leksand också vinna i sudden, när Tobbe Forsberg avgjorde för Leksand fram till 4-3.

Första gången den här säsongen som laget gör 4 mål i en match, bara det är värt att notera.

Visst, det blev inte 3 poäng, men solklart lagets bästa match den här säsongen, så kanske vänder det nu?

I övrigt så har Södertälje fortsatt att plocka poäng efter tränarbytet, senast 2-0 i bottenmötet hemma mot Västervik. Man är fortfarande sist i tabellen med 8 poäng, men man har klart häng på Västervik som står på 9.

Däremot så har Modo det tungt just nu. 4 raka förluster tror jag att det är nu, senast 2-4-förlust i Uppsala och innan det 2-3-förlust i Norrköping. Det gör att Modo nu har dalat till 8:e plats i tabellen, samtidigt som Almtuna fortsätter att husera i toppen med sina 20 poäng, bara 1 poäng bakom Timrå i toppen.

Sist men inte minst så vann Troja Smålandsderbyt mot Tingsryd tidigare i veckan med klara 0-3, inför drygt 2100 persomer i Nelson garden arena. Det gör att Troja alltjämt är över det nedre sträcket och alltjämt också före Leksand. Man är på 10:e plats med sina 12 poäng, 1 poäng före både Leksand och Tingsryd.

Bör Åkerblom gå?

 

Det har bara gått 8 omgångar av säsongen, alltså inte ens 1/4, men frågan jag ändå ställer mig är om Markus Åkerblom bör avgå redan nu?

Jag har tänkt och funderat, vridit och vänt på flera pusselbitar efter gårdagens nederlag mot Tingsryd, 2-6 på bortais, och jag kan tyvärr inte komma på någon annan utväg just nu än att låta Åkerblom gå.

Ofta är det ju så att tränaren får bära hundhuvudet om det går dåligt för et lag och många ser det kanske som en enkel utväg, att det borde vara spelarna som ska ta sig i kragen och inse att det här är allvar, att Hockeyallsvenskan, i det här fallet, är på riktigt och att det inte går att glassa igenom och tro att allt ska lösa sig.

Visst, det kan ligga något i det också, att killar som Mattias Ritola, Jesper Ollas och Fredrik Lindgren just i sådana här lägen borde ta tag i taktpinnen och leda laget ur en svacka som denna, men det kan vara lättare sagt än gjort. Är dessa spelare själva nere i skiten och indragna i den negativa spiralen, då är det inte lätt att ta tag i det heller, trots mängder av rutin och erfarenhet.

Ibland krävs helt enkelt en förändring för att något ska hända, kanske en annan typ av ledarskap eller bara en annan röst i båset. Jag säger inte att det blir en Perra-effekt varje gång, men något måste göras och det går inte att byta ut en hel trupp. Då är det lättare att byta tränare och därför får just tränaren ofta bära hundhuvudet.

Det tror jag tyvärr att Åkerblom kommer att få göra den här gången också.

Han säger mycket kloka saker, han har bra teorier och idéer om vad som är fel och vad som inte fungerar, men han lyckas inte göra något. Han har teorin, men lyckas inte få ut det i praktiken och så är det för vissa. Det går att träna på det, att översätta teori i praktik, men det är inget man gör bara sådär och därför har jag svårt att se hur Åkerblom helt plötsligt skulle få det här att vända. Tyvärr.

Jag var tveksam till Åkerblom redan innan säsongen, hade inte superbra koll på honom mer än det han åstadkom, eller inte åstadkom, i Björklöven förra året och det var ju inte direkt övertygande. Jag ville ändå ge den gode Åkerblom en ärlig chans och kanske är det för tidigt att peta honom redan nu, men jag ser som sagt ingen annan väg ut ur det här, för som det är nu fungerar ingenting och låter man det gå för lång tid är risken att skadan blir för stor.

Varför det har blivit såhär tror jag som sagt är rent psykiskt. Jag tror man redan från bötjan satte för stor press och la för stor tyngd på sina egna axlar. Leksand målades ut som gigantisk seriefavorit innan säsongen drog igång och man la t.o.m. favoritskapet på sina egna axlar. Det tror jag tyvärr inte var det smartaste man kunde göra, för precis som jag pratade om i mitt Youtubeklipp innan säsongen så tror jag då att man blev sin egen värsta fiende. Visst, kanske hade man pallat trycket om man hade spelat så bra som jag någonstans ändå vill tro att det här laget kan, men nu, när det inte alls har blivit så, då blir den där pressen extremt jävla stor. Anspänningsnivån blir för hög i varje match och då kuggar ingenting i och allt blir bara fel, ungefär som det ser ut nu. Pressen på de själva blir helt enkelt för stor och den pressen verkar inte Markus Åkerblom ha förmågan att lyfta från spelarnas axlar. Nu har man ju även plockat in en mental coach/rådgivare till den här säsongen, men jag vet inte riktigt vad det har för effekt, ingen alls som det verkar i nuläget...

Så tyvärr tror jag att den enda vägen ur det här är att ge Åkerblom foten, eller om han går självmant, och att man plockar in någon annan och får en anan röst i båset, kanske någon som är mer lik Perrra i sitt ledarskap, någon som kan det där med att få ihop en grupp och få alla att jobba tillsammans, precis som Perra gjorde för 2 år sedan och som Jeremy Colliton gjorde i Mora förra året. Jag tror det är det som Leksand behöver, för kvaliteten och skillsen, det tvivlar jag inte en sekund på att det finns i den här truppen, det är jag helt övertygad om, men spelarna måste slappna av, våga spela ut, inte vara rädda för att göra fel, helt enkelt ingjuta självförtroende i både sig själva och sina lagkamrater. Då tror jag att det här kommer att lossna, men det är lättare sagt än gjort och vem man ska plocka in i båset är en bra fråga som jag inte har något riktigt bra svar på. Kanske får man lyfta upp Jens Nielsen från J20-båset, iaf tillfälligt, bara för att få en förändring och en annan röst i båset, för det tror jag verkligen att man behöver...

Det är AIK hemma imorgon, vi får se vad som händer då, men jag tror inte jag är helt ute och cyklar när jag säger att det är Åkerbloms sista chans. Kanske blir det kontraproduktivt att säga så, det lägger ännu mer press på honom, men i grunden är det faktiskt de själva som har satt sig i den här situationen med all denna press och då måste man också ta sig ur densamma...


Nytt nederlag...

Mitt tips från tidigare idag sprack big time. De enda rätt jag fick var att timrå slog Västervik, efter att Jonathan Dahlen visat upp sig direkt i återkomsten till timrå, när han assisterade Jakob Olofsson fram till matchens enda mål. Därmed klättrar Timrå upp på 20 poäng. Dessutom slog Tingsryd Leksand med hela 6-2. Det var de 2 rätt jag fick. Annars slog Troja Pantern och klättrade upp över det nedre sträcket och upp på 11:e plats, Södertälje vände 0-1 till 2-1 mot Oskarshamn i sudden, AIK tappade 3-3 efter 2 spelade perioder till förlust med 4-7 mot Bofors och Hästen hemmaslog Modo med 3-2, efter ett sennt avgörande signerat August Gunnarsson. Det var Modos 2:a raka förlust, men man är ändå kvar på 4:e plats med sina 14 poäng. Det är 1 poäng bakom Björklöven och Oskarshamn. IKO, som i kraft av sin poäng i Södertälje var över sträcket, tills Löven bärjade bonuspoängen i Uppsala. Så björklöven är nu 2:a, Oskarshamn 3:a.

Leksand ja.
Vad ska man säga?

Det fanns förvisso en del positivt att ta med från den här matchen. Man sköt åtminstone mer än vad man har gjort innan, eller det är fel att säga, för skjutit har man gjort tidigare också, men det var farligare lägen nu och man gjorde dessutom 2 mål. Det är fortfarande klart underkänt, men iaf bättre än 0 mål framåt, som det var senast. Tyvärr hjälper ju inte det när man släpper in 6 kassar bakåt, varav en straff och 2 mål i boxplay. Det var dessutom 2 raka mål i boxplay, i 3:e perioden, när man skulle gå för reducering och kvittering. Både Tingsryds 5-2 och 6-2 kom i spel 4 mot 5 och det är naturligtvis inte godkänt.

Nej, den här matchen är också bara att glömma och se fram mot AIK hemma på söndag. ett AIK som vann 4 raka i inledningen av serien, men som nu har 4 raka förluster. På söndag kommer alltså någon av trenderna att brytas och om det inte blir Leksands trend som gör det, då är jag rädd för att Åkerblom hänger väldit löst...

Leksand halkar i och med kvällens resultat ner från 9:e till 12:e plats, 2 poäng före Västervik under sträcket och 4 poäng före SSK i botten. Samtidigt är det 11 poäng upp till Timrå i toppen nu.
Känns det igen?
Jag tycker det tyvärr mer och mer börjar likna säsongen för 2 år sedan...


Det är för dåligt...

I onsdags förlorade Leksand igen, 0-1 hemma mot Almtuna. Målet kom efter 17 sekunder i 1:a perioden och Leksand vann sedan skotten med totalt 40-16. Ändå gör man int ett enda mål framåt.

Det är för dåligt. Alldeles för dåligt.

Det känns mer och mer som att något måste göras. Kvaliteten och skillsen finns ju solklart i det här laget. På pappret är det seriens i särklass bästa lag, men just nu får man inte ut någonting av allt det som laget besitter, absolut ingenting.

Tex ska snart vara tillbaka i kassen, får se om han står i kvällens match mot Tingsryd, men Arntzen har definitivt inte gjort bort sig. Snarare tvärtom, men det är som jag skrev i förra inlägget. Det är inte bakåt det brister. Släpper man in ett mål, då ska man helt klart kunna vinna en hockeymatch, i synnerhet om man heter Leksand och möter Almtuna på hemmais.

Nej, det är framåt det inte fungerar. Det fungerar inte alls. Ingen gör mål och jag vet inte varför.

En förklaring kan vara att man redan från början la för mycket press på sina egna axlar. Man sa själv att man skulle tillbaka och allt annat än topp 2 och en Allsvensk final i grundserien var ett misslyckande. Sedan inleddes serien och det gick knackigt redan från start. Sedan har det där bara bygts på och nu blir det snarare krampaktigt, för att spelarna vet vad de borde göra, men det görs inte, anspänningsnivån blir helt enkelt för hög och då sitter inte passningarna där de ska och avsluten mitt i magen på målvakten istället för i krysset.

Det är en förklaring till varför det ser ut som det gör. Att det är psykiskt betingat, det är jag i vilket fall så gott som helt säker på. Det är klart som fan att det här sitter i huvudet på killarna. Man har dessutom tagit in en mental coach till den här säsongen, men än så länge märks inget av det arbetet.

Ikväll plockar man in Johannes Johannisen från Frölunda, eftersom att både Daniel Bertov och Calle Själin är skadade. Vi får väl se vad det blir för utslag av det...

Annars så kan vi notera att Södertälje förlorade för 6:e matchen i rad i lördags när Timrå vann med 5-2 på bortais. Då agerade SSK och i måndags fick Mats waltin sparken och Niklas Falk tog över som huvudtränare. Det blev effekt direkt, för i onsdags tog Södertälje en riktigt fin bortaskalp när man slog Modo med 2-1. SSK är dock fortsatt sist i tabellen, 3 poäng bakom Troja och 4 poäng från Västervik på säker mark över sträcket. I toppen seglar timrå på, efter ännu en trepoängare i måndags, 2-1 borta mot Oskarshamn. Timrå har därmed 17 poäng och sedan följer Modo och just Oskarshamn på 14 poäng. Leksand står på 9 pinnar och parkerar också på en 9:e plats i tabellen.

I övrigt kan vi notera att Roger Melin idag fick foten från brynäs, efter 2-8 hemma mot Skellefteå igår. Det har inte alls kuggat i för finallaget från i våras såhär långt, man ligger på plats 13 i tabellen och efter 8 omgångar var tålamodet alltså slut med Melin. Återstår att se vem som hamnar i båset där istället. Det talas om Niklas Wikegård, men vi får väl se...

Rögle har annars lykats stoppa blödningen bakåt litegrann. Man är fortfarande sist i SHL, men RBK har agerat och plockat in Justin Pogge i kassen. Ett bra agerande skulle jag säga, för när kolpanen blev skadad kändes det bara som att det fanns Emil Kruse och ingen bakup till honom. Han är ung och var inte ens förstakeeper i bofors förra året och när han fick en sådan start som han fick på säsongen med 5 insläppta mot Malmö, 5 insläpta mot Mora, 7 insläppta mot Skellefteå och 7 insläppta i det andra Skånederbyt mot malmö, då blir det tufft rent mentalt, i synnerhet när där inte finns någon som kan byta av honom. Därför tycker jag att Rögle gjorde helt rätt här. Pogge kan dessutom SHL och gjorde det riktigt bra när han var i Färjestad. Här fick han visserligen en mardrömsstart och släppte in 6 mål i sin 1:a match, men sedan har han växt och nu har Rögle ändå tagit poäng 2 matcher i rad och framförallt så har man släppt in betydligt färre mål än innan. Så kanske är Rögle på gång?

Vi avslutar med ett tips på kvällens alla 7 Allsvenska matcher:

Tingsryd - Leksand 1
AIK - Bofors 1
Timrå - Västervik 1
Södertälje - Oskarshamn 1
Vita hästen - Modo 2
Pantern -Troja X
Almtuna - Björklöven 1

Det går knackigt för Leksand...

Det går lite knackit för Leksand såhär i inledningen av serien. Man har nu spelat 5 matcher och egentligen inte övertygat i någon av dem. först 3-1 mot Södertälje, som fortfarande är sist i tabellen och är det enda lag utan poäng. Sedan tappade man 3-1 till 6-3 i sista perioden mot Björklöven, som nu faktiskt toppar tabellen på 12 poäng, efter att man slog Modo i ett kokande och fullsatt T3 center igår, samtidigt som AIK åkte på sin 1:a förlust för säsongen när Timrå vann med 4-2. Därmed står de båda lagen på samma poäng, men Löven är före i kraft av bättre målskillnad.

Sedan vann Leksand utan att övertyga alls mot Troja med 2-1, förlorade i Övvik förra helgen med 4-3 efter sudden och i tisdags kom nästa suddenförlust när Hästen lite av skrällvann med 2-1 efter sudden.

Därmed står Leksand på 8 poäng efter 5 matcher och det är inte jätteimponerande. Det skulle innebära en slutpoäng efter 52 omgångar på 83 poäng. det hade alltså inte räckt till den allsvenska finalen.

visst, nu har det bara gått 5 matcher, det är långt kvar, men säg att AIK slår Oskarshamn, Timrå slår SSK borta, Modo slår Troja och Löven slår Vita hästen, samtidigt som Leksand förlorar mot Pantern nu i nästa omgång imorgon och på lördag, då är det redan 7 poäng upp till topp 2 för Leksands del.

Förhoppningsvis går det inte så illa, troligtvis kommer något av topplagens motståndare att skrälla, så än så länge är det ingen fara på taket, men tittar man på hur Leksand har spelat såhär långt så finns det ändå fog för viss oro känner jag.

Defensivt håller man ganska bra. Nu har Tex varit borta 2 matcher p.g.a. sjukdom sägs det, men Jonas Arntzen har på inget sätt gjort bort sig. Tvärtom. Han har släppt 6 puckar på 2 matcher. Det ger 3 mål i snitt bakåt/match. Inte superbra kanske, men det går ändå att vinna matcher på det.

Totalt har man släppt 14 mål på 5 matcher, vilket alltså är 2,8 mål bakåt/match. Inte heller det superlågt, men ändå helt okej och fullt tillräckligt för att ändå kunna vinna hockeymatcher.

Nej, problemet tycker jag har varit offensiven. 12 mål har man mäktat med på 5 matcher. Det ger 2,4 mål i snitt/match. Samtidigt ska vi komma ihåg att 3 av dessa kom i förlusten mot björklöven. I de matcher man har vunnit har man bara gjort 3 resp. 2 mål och båda matcherna är på hemmaplan, mot 2 av seriens på förhand tippade bottenlag.

Det känns helt enkrlt inte riktigt som det kuggar i ordentligt. Kunnandet, skillsen och tyngden finns ju egentligen där, men just nu får man inte alls ut det.

Kris?
Nej, det tycker jag inte. Inte än så länge, inte efter 5 matcher, men klart att starten kunde ha varit bättre...

Gårdagens resultat i omgång 5:
Leksand - Vita hästen 1-2 SD
Bofors - Pantern 3-4 str
Almtuna - Västervik 4-1
Björklöven - Modo 3-2
Timrå - AIK 4-2
Oskarshamn - Tingsryd 3-1
Troja - Södertälje 4-2

Oskarshamn sköt 24! skott i 1:a perioden mot Tingsryd. 24-3 slutade skotten där, men ändå bara 2-0 i mål. Sedan kröp TAIF närmre och va inte långt ifrån poäng, trots överkörningen i 1:a perioden, men det räckte inte hela vägen och IKO är därmed bara 1 poäng bakom AIK och Björklöven.

Västervik tog ledningen efter 22 sekunder, men sedan var det roliga slut och Almtuna vann till slut ganska komfortabelt. Det gör att Västervik nu inte har tagit 3 poäng sedan premiären hemma mot Troja, som nu ändå passerade just Västervik i tabellen, i och med bottenmötessegern över Södertälje, där man hade 4-0 efter den 1:a perioden.


RSS 2.0