Ny hedersam förlust och kvalångesten börjar redan smyga sig på...

Det blev en ny "hedersam förlust" för Leksand när man gästade Karlstad och Färjestad igår.

Rent spelmässigt var det flera nivåer upp jämfört med mot både Djurgården och Växjö, men vad hjälper det när det ändå blir 0 poäng? Det är ju poängen som räknas...

Jag vet inte hur många matcher den här säsongen som Leksand har varit med bra i matcherna, spelat bra, gjort det mesta bra, utom mål och därför gått tomhänta därifrån. Stundtals är spelet riktigt uselt och det svajar alldeles för mycket, men flertalet gånger har man ändå varit med bra i matcherna, men ändå lyckats förlora. Det här var en sådan match, båda de tidigare mötena med Färjestad var också sådana matcher. Då förlorade Leksand med 6-4 och 4-3. 0-1 mot Örebro, 3-4 uppe i Luleå och 3-4 uppe i Skellefteå innan jul är andra matcher där man lika gärna kunde ha tagit poäng, men i alla de matcherna har det blivit 0 poäng.

Tänk vad poäng man hade skramlat ihop om det hade blivit vinster i alla de här matcherna istället. Då hade man stått på 52 poäng. Sedan har vi strafförlusterna mot HV x2 och Brynäs. Hade man tagit extrapoängen där hade man parkerat på 55 poäng och då hade man varit tia i tabellen, 4 poäng före Växjö.

Full pott i alla de matcherna är kanske en utopi, men hälften, 9 poäng, hade det iaf realistiskt sätt kunnat bli. Då hade man varit 2 poäng före LHC nu.

Istället är man fortfarande 7 poäng bakom och eftersom att lHC inte spelade igår är det nu 7 poäng bakom med lika många matcher spelade. Det innebär att Leksand måste vinna tre fler matcher än vad LHC gör på de återstående femton grundseriematcherna för att ta sig förbi. Som spelet och tränderna sett ut hittills under säsongen är det inte mycket som tyder på att det ska bli verklighet. Med andra ord börjar det bli riktigt nära ett negativt kval nu...

Negativa kval har uteslutande gått åt helvete för Leksand under 2000-talet. Man har kvalat i negativ bemärkelse fem gånger och åkt ur alla gångerna, 2001, 2004, 2006, 2015 och 2017. Sedan har man förvisso gått upp fem gånger också, 2002, 2005, 2013, 2016 och 2019, men någon etablering i högstaserien har det inte blivit och som det är nu så är jag livrädd för ett direktkval framåt vårkanten.

Hockeyallsvenskan har jag släppt helt här på bloggen den här säsongen, men vi har ett par lag där som bara öser på och kör över allting. Det är Björklöven och Modo. Löven toppar serien på 95 poäng efter 41 omgångar. Modo är tvåa med 91 poäng. De båda kommer nästan garanterat spela Allsvensk final, för sedan är Timrå trea med 79 poäng och Karlskoga fyra med 76. Björklöven och Modo är alltså 16 resp. 12 poäng före Timrå och det tappar man inte på elva matcher och jag säger bara, slutar Leksand sist i SHL och får möta vinnaren i den här Allsvenska finalen, oavsett om det blir Björklöven eller modo, då åker man ur. Som Leksands spel har sett ut och ser ut så kan jag inte se dem vinna fyra matcher mot något av de lagen, tyvärr...

Lyckas man ta sig förbi Oskarshamn och sluta på trettonde plats, då står hoppet till att förloraren i den Allsvenska finalen också förlorar mot vinnaren i Slutspelsserien, för lagen bakom de båda i toppen av Allsvenskan tror jag ändå att Leksand har en chans mot, iaf om det inte blir Timrå.

Nåväl, vi ska inte gå händelserna i förväg, än så länge finns chansen fortfarande till att undvika kval, även om det onekligen börjar se tufft ut att klara av det.

Matchen igår då?

Ja, till att börja med var det bara ett lag på banan. Färjestad dominerade inledningen av matchen fullständigt, hade 10-0 i skott efter halva första perioden och Marcus nilsson hade även gjort 1-0 i powerplay efter 03:46.

Andra halvan av första perioden var bättre och André Hult hade en puck i insida stolpen. Så nära var det 1-1, men det blev inget mål och det var 1-0 efter den första perioden.

Axel Brage vaktade kassen i den här matchen, men han fick dessvärre utgå skadad efter den första perioden. Fram tills dess hade han gjort det bra, räddade 15/16 skott och stannade på 93,75%.

Janne Juvonen fick därmed kliva in mellan stolparna igen, men fick också kapitulera efter knappt halva andra perioden, också det i powerplay för Färjestad. 13 sekunder i den spelformen tog det, efter att Lucas Nordsäter åkt ut för Leksand.

Några minuter senare kunde dock sebastian Wännström reducera för Leksand och efter målet tog man över matchen och 2-2 hängde i luften.

Vad händer då? Mattias ritola åker ut för en interference och den här gången tog det bara 8 sekunder för Färjestad innan man hade gjort 3-1...

Tungt för Leksand, som innan det som sagt var riktigt på gång och nära en kvittering. Nu var det istället två mål upp igen, men man fick precis den starten av tredje perioden som man behövde, för redan efter 03:02 reducerade Johan Fransson. Det var mycket trafik framför Arvid Holm i hemmakassen, men pucken gick igenom och in i mål. Skönt för Fransson, som har växt nu under de senaste matcherna.

Precis som när man reducerat till 2-1 växlade de blåvita upp här  och jagade en kvittering, men precis som då var det istället Färjestad som gjorde 4-2 och det här målet får nog Juvonen ändå ta på sig. På något sätt trodde han att han hade pucken under sig, men det hade han inte och med Juvonen vänd mot sin egen kasse kunde Linus Arnesson istället göra 4-2 i ett halvt öppet mål.

Tungt för Leksand och Juvonen har landat lite på jorden igen efter de där magiskt bra veckorna han hade i slutet av förra året och början av det här året. Här stannade han till slut på 82,35% och det är inte särskilt bra. Lite oroande är det också, för den nivån kommer inte räcka i ett kval...

 leksand skulle hursomhelst komma tillbaka ännu en gång. Hittills hade ju Färjestad gjort 3/4 mål i powerplay, två av dem efter 13 resp. 8 sekunder. Nu gick det ännu snabbare för Leksand, när Daniel Gunnarsson smackade in 4-3 efter 4! sekunder i spel fem mot fyra!

Man tryckte sedan på för en kvittering, men närmre än 4-3 kom man inte och det blev då som sagt ännu en hedersam förlust...

Gårdagens samtliga resultat:
Färjestad - Leksand 4-3
Oskarshamn - HV71 1-3
Örebro - Brynäs 3-6
Malmö - Skellefteå 4-1
Djurgården - Frölunda 2-1
Luleå Växjö 5-1

HV71 - Färjestad 8-4
Malmö - Brynäs 5-0

De två sista matcherna spelades i tisdags och där körde HV då som synes över Färjestad och det följde man upp med ännu en seger mot Oskarshamn, även om den satt långt in. IKO gjorde tidigt 1-0, men HV lyckades äta sig in i det och avgjorde med 3-1 i öppen kasse.

Malmö är inne i en ny sådan där peak, först håller Alsenfelt nollan och sedan tar han 26/27 skott mot Skellefteå. Starkt av Malmö, som rycker från Växjö och nu är 7 poäng före. Man är fortfarande nia, men står på samma poäng som just Skellefteå och har sedan bara 3 poäng upp till Rögle och 4 poäng upp till HV, som har tagit sig upp på topp 6 igen.

Ett annat lag som går som tåget just nu och som också har seglat upp på topp 6 är Djurgården. Här tog man en ny tight seger mot Frölunda och man är nu femma med 63 poäng. Med det har man bara 4 poäng upp till Färjestad på andra plats.

i klar ledning, 9 poäng före Färjestad, är dock Luleå. Norrbottningarna bara öser på och här körde man över Växjö och vann med 5-1. Man hade 3-0 efter första perioden och 5-0 efter den andra. Luleå blir livsfarliga i ett slutspel fram mot vårkanten!

Det kan gå fort i hockey...

Det kan gå fort i hockey.

Det har Leksand fått erfara i negativ bemärkelse den senaste veckan.

Efter matchen i Oskarshamn klättrade ju Leksand äntligen upp över det där negativa kvalsträcket och den boosten som vändningen där i tredje perioden möjligen kunde ha gett lyckades man tyvärr inte alls rida vidare på när man sedan mötte Djurgården och Växjö. Där blev det istället 0 poäng och en målskillnad på 3-9.

Det stannar tyvärr inte där heller, för inte nog med det så har LHC plötsligt fått fart och tagit 9/9 poäng under de tre matcher man har spelat den senaste veckan och har där en målskillnad på 10-2.

Hastigt och lustigt är Leksand alltså plötsligt 7 poäng bakom LHC och under det negativa kvalsträcket...

Snacka om scenförändring...

Hela matcherna har inte varit urdåliga, men i perioder har det varit riktigt, riktigt illa, ungefär som att gå tillbaka till den där långa förlustraden i höstas på åtta matcher. Man agerar osäkert, vågar inte ta fighten framför mål, självförtroendet är typ på minus och man ser små ut, gör misstag på misstag på misstag, ger motståndarna chans på chans, bjudning på bjudning.

Som mot Djurgården. Första perioden där är bland de klart sämre den här säsongen. Skotten slutade visserligen 15-14 till Leksand, men redan efter 01:58 spräckte Tom Nilsson Juvonens nolla. Sedan fortsatte det att rulla på. Manuel Ågren gjorde 0-2 efter 08:02 och Dick Axelsson fick stå helt ren framför Juvonen och gjorde 0-3 efter 13:43. Då hade Juvonen släppt 3/12 skott förbi sig och fick nog. Målen var inte heller otagbara för finländaren, som vi får hoppas bara hamnade i ett tillfälligt återfall till nivån han höll i höstas...

Axel Brage klev därmed in mellan stolparna, men innan den första perioden var över hade även hans nolla spräckts, detta då Sebastian Strandberg gjorde 0-4 efter 17:07.

0-4 redan efter en period alltså och matchen var mer eller mindre redan körd där.

Leksand gasade visserligen på i andra perioden, men man har förtvivlat svårt att göra mål. Man sätter inte sina chanser som man ändå skapar och Karri Rämö räddade till slut 35/37 skott, alla 16 i andra perioden, där Leksand, med facit i hand, borde ha gjort mål, inte minst André Hult, som var helt ren, likt Dick Axelsson i första perioden, men sköt rakt i bröstet på Rämö.

istället kom målen i tredje perioden, då Mattias Ritola, som klart var bästa hemmaspelare den här kvällen, gjorde säsongens första mål mot Djurgården och där Mattias Karlsson sedan kunde reducera på nytt, faktiskt i powerplay.

Närmre än 2-4 kom man dock aldrig och särskilt hotade var inte Djurgården heller. Visst, Leksand vinner skotten med 37-24 och förlorar "bara" matchen med 4-2, men Djurgården stängde ner den här matchen redan i första perioden. Där var Leksands spel under all kritik. Det var fruktansvärt dåligt, rent utsagt, och det förstör tyvärr hela matchen.

Det var dock chans till snabb revansch för Leksand, när man gästade Växjö bara två dagar senare.

Där gjorde Leksand en ganska bra förstaperiod, vilken man kom ifrån med 1-1 på tavlan, efter att Växjös lån från Mörrum i Hockeyettan, Marcus Paulsson, gjort 1-0 och Oscar Lang krigat in kvitteringen i slutet av perioden.

1-1 är ändå helt okej på bortaplan. Det är t.o.m. ganska bra, men i andra perioden rann det iväg och precis som i första perioden mot Djurgården så var det slarv som bäddade för alla tre Växjömål som det till slut blev.

Marcus Sylvegård, Pontus Holmberg och Casey Bailey var det som gjorde målen för hemalaget och Juvonen hade inte mycket att göra på något av målen, då han inte fick någon som helst hjälp av sina backar.

När Jacob Micflikier sedan inledde tredje perioden med att göra 5-1 efter 01:17, ja, då var den här matchen också helt körd.

5-1 blev också slutresultatet och det, i kombination med att Linköping som sagt öser på och plötsligt har tre raka segrar, + att Oskarshamn skrällvann i Skellefteå med 6-3, gör att Leksand nu är sist igen, 2 poäng bakom Oskarshamn och 7 poäng bakom LHC. LHC har dock en match mer spelad, så i bästa fall kan det vara 4 poäng upp till "Cluben" nu...

Samtliga resultat i de här båda omgångarna, + de matcher som spelats utöver:
Leksand - Djurgården 2-4
Oskarshamn - Malmö 1-5
Färjestad - Växjö 3-4 SD
Frölunda - Brynäs 8-4
Örebro - Luleå 3-2
Linköping - Rögle 5-1

Växjö - Leksand 5-1
Linköping - Färjestad 1-0
Skellefteå - Oskarshamn 3-5
Rögle - HV71 1-4
Brynäs - Luleå 1-3
Djurgården - Örebro 4-1
Frölunda - Malmö 4-3

HV71 - Linköping 1-4
Rögle - Skellefteå 4-0

LHC åker alltså först ner till Jönköping och spöar värsta rivalen med 4-1. Det känns som LHC alltid vinner i Jönköping, så det kunde man ju ge sig fan på att de skulle göra nu också. Sedan vinner de stort hemma mot Rögle och så håller Jacob Johansson nollan mot Färjestad. Ett Färjestad som är inne i en riktig formsvacka, även om man fick med sig 1 poäng hemma mot Växjö. Där såg man dock ut att vara på väg mot 3 poäng, men två sena mål av Växjö, efter 15:03 och 17:02, gjorde att man tappade matchen och bara fick med sig 1 pinne, när Ilari Melart avgjorde för Växjö efter 02:20 av förlängningen.

Oskarshamn var bättre än Malmö i första perioden, mycket bättre, men sedan trampade Malmö igång och vann till slut enkelt. Sedan studsade Oskarshamn dock tillbaka och tog en riktigt fin bortaseger i Skellefteå. John Dahlström gjorde 4-3 för IKO efter 19:23 i tredje perioden och sedan satte Johannes Salmonsson 5-3 i öppen kasse. Snyggt av Oskarshamn, men det är en sådan grej som bara inte händer i Leksand. Vinner Leksand, då förlorar man nästa match ändå. Man bygger liksom aldrig vidare på en seger och man studsar aldrig tillbaka efter ett rejält nederlag. Det är faktorer som gör att det just nu känns väääldigt nära ett kval för Leksands del. Det är inte mycket som talar för att man ska lyckas vända det här, just med tanke på det jag nyss skrev, att man liksom aldrig lyckas bygga sviter av segrar. Det är så klart oroande...

Frölunda har två fullsatta hemmamatcher och man vinner båda. Först hela 8-4 mot Brynäs och så 4-3 mot Malmö. Frölunda öser på, precis som Djurgården. Först då som sagt 4-2 borta mot Leksand och så 4-1 hemma mot Örebro. Ett Örebro som vände 0-2 till 3-2 mot serieledande Luleå i omgången innan. Riktigt starkt av Örebro, men svajigt av Luleå och Joel Lassinantti, som där släppte 3/6 skott förbi sig i tredje perioden.

Leksand ÄNTLIGEN upp över sträcket efter mäktig vändning i Oskarshamn

Det har varit nära, men inte räckt till, även om det varit på gång länge nu, men nu Ä N T L I G E N är Leksand förbi LHC och över det där negativa kvalsträcket!!!

Det var ju dock Oskarshamn som lite ironiskt nog var över sträcket inför lördagens match, efter att Leksand förlorat mot Örebro, 0-1, ett par dagar tidigare, samtidigt som LHC också förlorade, 3-2 mot Djurgården.

Nu var det just Oskarshamn som tog emot Leksand och snacka om viktig match! Vid seger för Oskarshamn skulle Leksand vara 5 poäng bakom, vid seger för Leksand skulle man vara förbi IKO och över det där sträcket, förutsatt att LHC förlorade.

Det gjorde man, 2-3 efter sudden hemma mot Växjö, och efter en mäktig vändning i Oskarshamn tog Leksand 3 poäng och passerade därmed både Oskarshamn och LHC!

Leksand fick dock en tung start på matchen, när Martin Karlsson åkte ut redan efter 21 sekunder.

Leksand klarade av det tidiga boxplayet, men bara sekunder senare hade hemmalaget lirkat upp Leksands box och Filip Engsund kunde göra 1-0 för IKO.

Leksand saknade inte chanser, man vann t.o.m. skotten med 12-10 i första perioden, men precis som mot Örebro så var de flesta skotten utifrån eller utan trafik, så Tex Williamsson hade inga problem att freda sin kasse.

I andra perioden såg det ännu värre ut. Här vann Oskarshamn skotten med 14-9 och Filip Sveningsson kunde utöka hemmalagets ledning till 2-0 ganska precis halvvägs in i matchen.

Det var Janne Juvonen som såg till att det "bara" stod 2-0, för resten av Leksand agerade väldigt osäkert och ängsligt, samtidigt som Oskarshamn drog fram som en virvelvind, passade pucken mellan varandra i ett galet tempo och rundade de blåvita spelarna som konor.

Oskarshamn spelade helt enkelt ut Leksand och det såg ut att bara kunna gå åt ett håll efter två perioder, men det gjorde det inte, för i tredje perioden hände någonting.

Redan efter 02:11 kunde Mattias Göransson trycka upp pucken i nättaket bakom Williamsson och bara några minuter senare var det dags igen. Då klappade Johan Fransson till från blå, pucken satt i krysset och plötsligt var det 2-2! Skönt för Fransson att få den kassen också, efter att han varit så ifrågasatt under en längre tid.

Juvonen fortsatte samtidigt att storspela, stannade på 93,33% den här gången, och gjorde några grymma räddningar, vilka såg till att Oskarshamn inte hade ryckt ifrån rent målmässigt. Istället var det Fredrik Forsberg som fick pucken av Martin Karlsson, kunde han speeda förbi sin Oskarshamnsback, runda Williamsson och lägga in 3-2 för Leksand! Då återstod det bara 05:05 att spela.

Leksand höll sedan undan och vann matchen med 3-2!

Säsongens skönaste och kanske också viktigaste seger, för den innebär, som jag skrev i början, att Leksand passerar både LHC och Oskarshamn och nu äntligen är över det negativa kvalsträcket!

Samtliga resultat från lödagens omgång:
Oskarshamn - Leksand 2-3
Linköping - Växjö 2-3 SD
Djurgården - Malmö 2-0
Frölunda - Färjestad 3-2
Luleå - HV71 6-3
Örebro - Rögle 2-5
Skellefteå - Brynäs 1-2

Djurgården ska Leksand möta härnest och här höll Niklas Svedberg nollan. Malmö sköt visserligen bara 15 skott och förlorade skotten med 37-15, men det blir en tuff nöt för Leksand att knäcka, särskilt som man ännu inte ens gjort mål på Djurgården den här säsongen, 0-4 och 2-0 i de två tidigare mötena.

Skellefteå kunde inte reducera förrän efter 18:05 i tredje perioden och tryckte därefter på som tusan för en kvittering, men Brynäs höll undan och fortsätter att ta poäng efter tränarbytet.

I ett fullsatt Scandinavium givk Frölunda upp till 2-0 efter den första perioden, men under 6 minuter i andra perioden kunde Färjestad både reducera och kvitera. Det var ett resultat som stod sig tills det bara var drygt 5 minuter kvar av matchen. Då kunde ryan Lasch göra sitt nionde mål för säsongen fram till 3-2 och det blev också slutresultatet.

Leksand dominerade, men förlorar ändå

När Örebro gästade Tegera arena under torsdagen gjorde Leksand en riktigt bra match, fina anfall, enormt spelövertag och flertalet målchanser, ändå blev man nollade när matchen slutade 0-1 för Örebro.

En väldigt märklig match, där Leksand alltså vinner skotten med 39-27, men där man alltså trots detta inte lyckas göra ett enda mål. Förvisso gjorde Örebro det bra framför egen kasse och dominik Furch behövde inte stå på huvudet alla gånger, men nog tusan ska man göra mål om man skapar så mycket som Leksand gjorde under de här 60 minuterna, men icke. Det vill sig inte och istället är det ett självmål som blir avgörande, när pucken efter 14:57 i första perioden studsade på egen spelare och in i mål bakom Janne Juvonen, som annars återigen stod för en kanoninsats, räddade 26 skott och stannade på 96,30%, så nog tusan gavs Leksand möjlighet att vinna den här matchen och det borde man givetvis också ha gjort, men som sagt, det vill sig inte och en av säsongens absolut tyngsta förluster var därmed ett faktum...

Inte nog med det, Oskarshamn skrällde dessutom igen. Förra veckan slog man serieledande Luleå på hemmais med 4-2. Nu slog man Frölunda med hela 5-1. Då är LHC också nere under sträcket, men ironiskt nog är det inte Leksand som är över sträcket, det är Oskarshamn, som nu är 2 poäng före både LHC och Leksand. Snacka om att matchen idag (lördag) mellan just Oskarshamn och Leksand blir vääldigt viktig!

Samtliga resultat i torsdags:
Leksand - Örebro 0-1
Oskarshamn - Frölunda 5-1
Djurgården - Linköping 3-2
Brynäs - Färjestad 4-3 str
Rögle - Luleå 4-7
Växjö - Skellefteå 1-2

Oskarshamn skräller alltså igen. Ett tag såg det även ut som att LHC skulle få med sig poäng, när man kvitterade Djurgårdens ledning fram till 1-1, men två sena Djurgårdsmål i slutet av andra perioden släckte de drömmarna, även om det blev spännande mot slutet, efter att Joe Whitney reducerat för LHC med 02:23 kvar att spela. Djurgården höll dock undan och det gör nu att Leksand återigen är sist i serien och, precis som LHC, har 2 poäng upp till Oskarshamn över sträcket.

Brynäs fortsätter på sin vinnande tränd efter tränarbytet. Här gick man upp till en klar 3-0-ledning inför den tredje perioden, men där reducerade Färjestad två gånger om i ganska tät följd i mitten av perioden och med uttagen målvakt kunde man också kvittera med 18:31 på klockan. Brynäs tog visserligen hand om bonuspoängen, men det var ändå en stark upphämtning av Färjestad!

Dubbla straffsegrar!

Leksand är fortfarande under det negativa kvalsträcket, men efter två raka straffsegrar förra veckan så är man nu bara 4 mål bakom LHC över sträcket. Leksand parkerar på 31 poäng och -32 i målskillnad. LHC står på samma poäng, men med -28 i målskillnad. Ser man till lagens tränder så är det ju dessutom klar fördel Leksand, så känslan är att det bara kan vara en tidsfråga innan man snart är förbi LHC!

Spolar vi tillbaka bandet till förra torsdagen, när just LHC kom på besök till Tegera arena, så kunde ju Leksand ha passerat redan då.

Matchen marknadsfördes som "den viktigaste matchen på hela säsongen" och nog var en sexpoängsmatch det minsta man kunde säga. Hade Leksand tagit 3 poäng hade man varit förbi LHC. Hade LHC tagit 3 poäng, då hade man seglat ifrån och varit 5 poäng före Leksand. 5 poäng är väl kanske inte så mycket, men med tanke på hur svårt Leksand har haft att bygga på segersviter den här säsongen så är 5 poäng ändå ganska mycket.

Att LHC innan torsdagens match ens bara var 2 poäng före var i sig nästan helt otroligt med tanke på hur mycket Leksand har förlorat under säsongen. Det är egentligen bara tack vare att Brynäs och Linköping också har förlorat så mycket som Leksand och Oskarshamn inte är helt avsågade.

Det är hursomhelst bara att tacka och ta emot när tabellen ser ut som den gör och den här matchen inledde Leksand riktigt bra. Man var det klart bättre laget under den första halvan av den första perioden, trampade på riktigt ordentligt och fick också utdelning. Spencer Abbott, som varit så ifrågasatt den senaste tiden, droppade snyggt till Mattias Ritola, som satte 1-0 i nät bakom Jonas Gustavsson i Linköpingskassen.

Då hade vi spelat knappt halva första perioden, men det var ändå ett mål som var det enda hela vägen in i tredje perioden. Innan det hade LHC ätit sig in mer och mer i matchen, skotten slutade till slut 6-6 i första perioden, 7-9 i andra perioden, och när bortalaget tryckte på för en kvittering var det många gånger Janne Juvonens storspel som såg till att den blåvita ledningen stod sig även efter 40 minuters spel. Jyvonen gjorde flera riktigt bra räddningar och stannade till slut på 92%.

i tredje perioden fick han dock till slut kapitulera. Detta när Sam Lofquist hittade nätet bakom Jyvonen i spel fem mot fyra.

Dessvärre skulle det komma mer från bortalaget och det genom en riktig kalldusch, för när det var Leksand som trummade på och gick för ett ledningsmål var det istället LHC som gjorde det. Joe Whitney gav bortalaget ledningen och då återstod det bara 06:09 kvar att spela.

Ett riktigt tungt mål som såg ut att sätta Leksand i ett väldigt jobbigt tabelläge och samtidigt inkassera säsongens i särklass tyngsta och jobbigaste förlust.

Så blev det dock inte.

Jonas Ahnelöv ville annat och med 17:15 på klockan dundrade han in 2-2 bakom sin namne i bortakassen!

Det var också ett mål som tog denna krampartade tillställning till förlängning.

I förlängning är det alltid ovisst och så även här. Leksand hade spelat tre förlängningar tidigare under säsongen och alla tre hade gått till straffar. LHC hade spelat hela åtta förlängningar, där hälften hade gått till straffar och hälften avgjorts i sudden.

Här var det också LHC som höll i pucken mest under förlängningen, men något mål mäktade man inte med och matchen skulle således avgöras på straffar.

Leksand hade förlorat alla sina tre tidigare straffavgöranden (HV borta x2 och Brynäs borta), medan LHC hade tre förluster och en vinst på straffar.

Här fick vi se idel missar innan Spencer Abbott klev fram i den sjätte straffomgången och gjorde mål!

Bonuspoängen alltså till Leksand och det var en bonuspoäng som kan bli vääldigt viktig i slutänden! Den där poängen för LHC  gjorde dock att man fortfarande var över sträcket med 30 poäng och att Leksand, trots allt, tappade en plats i tabellen och då var sist med sina 29 poäng. Detta då Oskarshamn stod för en jätteskräll när man vann hemma mot Luleå med 4-2. Det gjorde då att Linköping och Oskarshamn istället stod på samma poäng, men LHC var fortsatt över sträcket i kraft av bättre målskillnad.

Hoppar vi sedan fram ett par dagar, till i lördags, så var det dags för Leksand att gästa Ängelholm och Catena arena.

När man gästade Rögle första gången den här säsongen blev det förlust med 5-3, efter ett relativt sent avgörande av Rögle. Det var också förlusten som var den första i raden av Leksands nio, som det till slut blev.

Den här dagen blev det en betydligt roligare utgång av matchen, men det var hemalaget som öppnade bäst och kunde också ta ledningen redan efter 03:14, när Ted Brithen styrde in ett skott från Leon Bristedt.

Exakt den öppningen av matchen som Leksand inte ville ha. Hade det här varit för typ två månader sedan, då hade man redan här börjat svaja och det hade lätt kunnat rinna iväg. Nu är det dock inte för två månader sedan, så istället krihgade sig Leksand in mer och mer i matchen, ju längre den första perioden gick.

några mål fick man dock inte, men underläge med 1-0 efter en period var ändå inte omöjligt. En stor del i att det "bara" var 1-0 var återigen Janne Juvonen mellan stolparna. Jäklar så bra han var i den här matchen! Han bara växer, vår gode finländare. Här stannade han till slut på fina 94,59% och har nu klättrat upp på totalt 90% på 19 matcher.

i den andra perioden lyfte Leksand upp sitt spel ännu några nivåer och var långa stunder det bättre laget. Man skapade flera målchanser och hade gott och väl skrapat ihop till den kvittering som till slut kom. Detta då Jonas Ahnelöv styrde in Daniel Olsson-trkuljas skott efter 16:03.

Ställningen var också 1-1 inför den tredje perioden, ovisst så klart, men kunde Leksand bara bibehålla det fiina spel som man visade upp i andra perioden, så fanns det goda möjligheter till att få med sig poäng även härifrån.

Så blev det till slut också, men det satt hårt inne. Leksand var det klart bättre laget i inledningen av tredje perioden och att man inte hade ledningen med både 2-1 och 3-1 efter drygt 5 minuter är en gåta. Först kom Linus Persson helt fri mot Christoffer Rifalk, men prickade kryssribban. Kort därefter skulle Mattias Ritola bara slå in pucken i helt öppet mål, när Rifalk var heelt bortspelad, men på rent fotbollsmanér kastade sig hemmamålvakten och räddade.

Rögle tvingades till en timeout och kort därefter gjorde man också 2-1 och det på ett skott som knappt ens var en målchans. Snacka om att grina emot! Först har Leksand två jättelägen, dominerar spelet fullständigt och har 6-1 i skott i tredje, då tar Rögle timeout och gör sedan mål på ett halvskott...

Det "skitmålet" såg också typiskt nog ut att bli matchvinnande, samtidigt som LHC hade 2-0 hemma mot Brynäs. Det hade inneburit att Leksand var 4 poäng bakom LHC.

Så blev det dock inte.

Brynäs både reducerade och kvitterade mot LHC och Jonas Ahnelöv, igen, smällde upp 2-2 i nätet bakom Christoffer Rifalk med 13 sekunder kvar att spela!

Förlängning väntade således alltså både i Linköping och Ängelholm.

i Linköping avgjorde Brynäs efter 04:34, men i Ängelholm vankades det strafffar, trots totalt tio! skott på mål under förlängningsminuterna.

i straffläggningen fick vi först se thomas Valkvae-Olsen missa och Dominik bokk göra mål. Sedan gjorde Spencer Abbott och Marek Hrivik också mål, medan Simon Ryfors och Daniel Zaar missade.

Det betydde alltså 2-1 i straffläggningen för Leksand och totalt 3-2 i matchen!

en väldigt härlig och viktig bonuspoäng, som nu gör att Leksand och LHC då som sagt står på samma poäng, så trots att det såg så mörkt ut med några minuter kvar att spela, så blev det här ändå ganska bra!

Samtliga resultat i de här båda omgångarna:
Leksand - Linköping 3-2 str
Oskarshamn - Luleå 4-2
Brynäs - Rögle 5-2
Djurgården - HV71 5-3
Färjestad - Malmö 5-1
Örebro - Växjö 2-1
Skellefteå - Frölunda 4-2

Rögle - Leksand 2-3 str
Linköping - Brynäs 2-3 SD
Färjestad - Oskarshamn 5-1
Växjö - Malmö 0-1
Örebro - Frölunda 5-3
HV71 - Skellefteå 2-3 str
Luleå - Djurgården 3-2 SD

Leksand tar alltså 4/6 poäng här, Oskarshamn 3/6 och Linköping 2/6. LHC var på väg mot 3 blytunga poäng mot Brynäs idag, när man gick upp till 2-0 i den tredje perioden och därefter hade chans att göra 3-0, men istället tappar man återigen en match, Brynäs går ikapp och vinner i sudden. Ett Brynäs som sparkade tränaren Magnus Sundqvist i måndags och med det fick omedelbar effekt mot Rögle i torsdags när man vann övertygande med 5-2.

Oskarshamn skrällde då som sagt ordentligt mot Luleå, snacka om botten mot toppen, men i mittperioden vann Oskarshamn skotten med hela 18-4 och gick från 0-1 till 3-1. Var det kom ifrån är dock mer oklart, för första perioden vann Luleå med 10-7 i skott och 1-0 i mål och tredje perioden vann man också med 8-6 i skott och 1-1 i mål. Grymt starkt av Oskarshamn var det iaf! Dessvärre lyckades man inte följa upp den fina insatsen idag när man gästade Färjestad. Då var det istället FBK som mer eller mindre hade dödat matchen redan efter första perioden. Då stod det nämligen 3-0 och det var 5-0 innan tyler Kelleher till slut kunde tröstmåla för bortalaget. Färjestad har då två rakaa 5-1-segrar, 6 poäng och en målskillnad på 10-2 den här veckan. Det är imponerande!

Det är bara Färjestad och Örebro som har 6/6 poäng, ett Örebro som först slog Växjö med 2-1 och sedan Frölunda med 5-3, ett Frölunda som faktiskt har 0/6 poäng den här veckan. Tungt för Frölunda, men man är ändå fyra i serien med sina 56 poäng. Det är 1 poäng upp till just Örebro, som alltså passerade i och med dagens seger, och sedan är det ytterligare 5 poäng upp till Luleå och Färjestad, som båda har 62 poäng, förövrigt exakt dubbelt så många poäng som Leksand och Linköping.

Leksands J20 krossade allt under hösten!

På lördag, den 11 januari, kl. 15:30, drar J20 Superelit Top 10 igång och det direkt med ett toppmöte, när Leksand gästar Linköping och Stångebro ishall.

LHC vann nämligen J20 Superelit Södra under hösten med 69 poäng på 27 matcher, 13 poäng före Frölunda på andra plats. Man gjorde 102 mål och släppte in 50. Det var minst antal insläppta mål i serien, men inte flest gjorda, för det gjorde just Frölunda, med sina 125 kassar.

Leksand vann J20 Superelit Norra i överlägsen stil med 68 poäng, 17 poäng före Djurgården på andra plats. Man gjorde 118 mål och släppte in 38. Det var både flest antal gjorda mål och klart minst insläppta. Näst minst insläppta mål hade Djurgården med 70st. Djurgården gjorde också näst flest mål med sina 100st.

Så det blir ett riktigt toppmöte direkt på lördag.

vi stannar dock lite vid Leksands höst. Den är nämligen smått otrolig. Särskilt starten av serien var heelt galen. Därefter blev det kanske lite mer "normala siffror", men vi radar upp alla 27 resultat här, så får ni själva se hur det har sett ut. Vi delar upp det i tre delar om nio matcher/del, för att ännu tydligare se hur det fördelat sig.

Match 1-9
Poäng: 26/27
Poängsnitt: 2,9 poäng/match.
Målskillnad: 54-11 (+43)
Snittresultat: 6,0-1,2

Resultat:

Leksand - Djurgården 6-2
Leksand - Djurgården 3-2 SD
Leksand - AIK 8-2
Mora - Leksand 1-7
Leksand - Timrå 5-0
Leksand - Timrå 5-0
Leksand - Modo 7-0
Västerås - Leksand 1-6
Brynäs - Leksand 3-7

Match 10-18
Poäng: 18/27
Poängsnitt: 2,0 poäng/match.
Målskillnad: 29-16 (+13)
Snittresultat: 3,2-1,8

Resultat:

Leksand - Brynäs 9-2
Leksand - Brynäs 3-2
Leksand - Västerås 3-0
Luleå - Leksand 3-2
Luleå - Leksand 1-2 str
Skellefteå - Leksand 0-2
Västerås - Leksand 3-2 SD
Modo - Leksand 3-2
Modo - Leksand 2-4

Match 19-27
Poäng: 24/27
Poängsnitt: 2,7 poäng/match.
Målskillnad: 35-11 (+24)
Snittresultat: 3,7-1,2

Resultat:

timrå - Leksand 1-4
Mora - Leksand 0-4
Leksand - Mora 6-1
AIK - Leksand 1-3
AIK - Leksand 1-2 SD
Djurgården - Leksand 3-2 SD
Leksand - Skellefteå 7-2
Leksand - Skellefteå 4-1
Leksand - Luleå 3-1

Ja, ni ser själva. Det är nästan helt sjuka siffror.

Den svagaste tredjedelen är helt klart den mellersta och då snittar man ändå 2,0 poäng/match. Under den tredjedelen spelade man dessutom bara tre hemmamatcher och sex bortamatcher.

Den första tredjedelen är heelt insane! Man gör alltså 54! mål på 9 matcher och släpper in 11. Redan där har man en målskillnad på +43. Den starten är minst sagt svårslagen!

Totalt spelar man fjorton bortamatcher och tretton hemma. Man tappar bara 1 poäng hemma och det är i andra matchen mot Djurgården, som man vinner i sudden. Man tar alltså 38/39 poäng hemma och på dessa tretton hemmamatcher har man en målskillnad på 69-15 (+54)! Man håller dessutom fyra nollor på dessa tretton matcher.

På bortais tar man 30/42 poäng och har en målskillnad på 49-23 (+26). Det är inte heller dåligt, men det är ju på hemmais det händer. Där är man ruskigt svårslagna och det ska bli spännande att se hur det går nu under J20 Superelit Top 10, som alltså startar med bortamatch i Linköping nu på lördag för Leksands del.

Kommer Enroth, eller satsar man på en målskytt efter nollan mot Skellefteå?

Första matchen för 2020 spelades hemma mot Skellefteå under lördagen. Det var fullsatta läktare och upplagt för en hockeyfest.

Första gången Skellefteå gästade Tegera arena den här säsongen, den 19 september, i omgång 3, vände Leksand 1-2 inför den tredje perioden till seger med 3-2.

Så blev det inte nu.

Ett skickligare och framförallt mer effektivt Skellefteå vann matchen ganska klart med 3-0.

Leksand blev därmed nollat igen, för andra matchen i rad och för typ fjärde matchen på hemmais den här säsongen. Det är givetvis inte bra och det senaste ryktet nu är att det, av skattetekniska skäl, inte blir något med Jhonas Enroth den här säsongen, men att Leksand istället jagar en målskytt.

Jag vet inte riktigt var jag står i den frågan. Ser man det svart på vitt så går det ju troll i målskyttet. Man har mäktat med 65 mål framåt på 30 matcher, vilket ger ett snitt på 2,2 mål/match. Det är inte jättehögt, men det är ändå lika många, eller få, mål som Brynäs mäktat med, 1 mål mer än LHC och 10 mål fler än Oskarshamn. Bakåt är det bara Oskarshamn som har släppt in lika många mål som Leksand, 99st. Brynäs har 91 och LHC har 90.

Så det är svårt att säga i vilken del av laget man ska satsa, men min känsla kring Enroth var/är väldigt bra. Det kändes tryggt liksom. Nu har Juvonen visserligen steppat upp de senaste matcherna, men frågan är om han kan hålla den höga nivån i 22 matcher till? Större delen av säsongen har han ju inte visat det, men nu gör han det, så det är svårt. Min känsla är dock att det är väldigt bräckligt. Som jag har varit inne på tidigare, jag kände aldrig någon riktigt positiv känsla kring Juvonen när han värvades och om det nu då skulle bli ett kval efter avslutad grundserie, då känner jag mig faktiskt inte trygg med honom i kassen, till skillnad från Enroth. Där hade jag känt mig heelt trygg bakåt.

Sedan ska målen så klart produceras framåt också, men frågan är om en spetsvärvning där kan bidra med det? Han kommer inte enbart kunna göra det själv. Han behöver då bra och skickliga "lekkamrater" och det finns ju egentligen i laget. Vi har både Sacke, Rito, Hrivik och Abbott, för att inte tala om Wännström, Trkulja och Valkvae. Flera av dessa har inte producerat som förväntat och frågan är om de börjar göra det "bara för att" en spetsvärvning ansluter? Ska där in ytterligare en forward är jag dessutom rädd att balansen förskjuts bland forwardsen och att någon som egentligen har förtjänat sin plats, typ Fredrik Forsberg, blir petad. Det hoppas jag inte!

Som det ser ut nu hoppas jag nästan att ledningen vågar ta beslut om att i sådant fall peta typ Spencer Abbott, för som han spelar nu tillför han inte mycket alls. Killen har aldrig snittat under 0,5 poäng/match. I Frölunda hade han 35 poäng på 42 matcher och i Mora 36 poäng på 42 matcher. Hittills den här säsongen har han mäktat med 5 poäng på 15 matcher. Det ger ett snitt på 0,33 poäng/match, att jämföra med Mora och Frölunda, där han snittade 0,83 resp. 0,86 poäng/match. Han ger överlag ett lojt och ointresserat intryck och då ska han inte spela, hur bra han än må vara och särskilt inte nu, när han "inte ens" gör några poäng. Hårda ord kanske, men han är här för att producera, så frågan är om ledningen tittar på en ersättare till honom då, om det inte blir något med Enroth?

Vi får helt enkelt se vad som händer kring allt det här. En sak är dock säker. Imorgon (torsdag) spelas en av säsongens absolut viktigaste matcher när LHC kommer på besök till Tegera arena. LHC lyckades här få med sig 1 pinne från bortamatchen i Luleå, väldigt starkt av LHC att göra det, och man är nu då 2 poäng före Leksand och Oskarshamn. Med andra ord är man 5 poäng före om man vinner imorgon. Vinner å andra sidan Leksand är Leksand över sträcket, 1 poäng före LHC. Så en sexpoängsmatch är verkligen ingen underdrift här!

Samtliga resultat från den första omgången av SHL 2020:
Leksand - Skellefteå 0-3
Luleå - Linköping 3-2 SD
Oskarshamn - Djurgården 2-4
Växjö - Brynäs 3-1
Malmö - Örebro 2-3 SD
Frölunda - Rögle 1-2

Leksand, Oskarshamn och Brynäs nollade igen. LHC fick som sagt med sig 1 poäng från Luleå, trots att man bara sköt 10! skott på mål. Luleå vann skotten med förkrossande 32-10, men Jacob Johansson gjorde det riktigt bra i bortakassen och det är väl kanske ingen ogrundad gissning att han får förnyat förtroende mot Leksand imorgon. LHC var således i vilket fall vinnarna i bottenstriden den här dagen, när man drar ifrån Leksand och Oskarshamn med 1 poäng.

I övrigt är det ruggigt starkt av Rögle att vinna i Göteborg, i ett fullsatt Scandinavium, särskilt när Hampus Gustafssons 0-2-mål kom i boxplay efter 07:50 i andra perioden.

Statistik från de tio senaste åren med Leksands IF

Blåvita krigare har samanställt en ganska rolig statistik över de tio senaste åren med Leksands IF, vem som har spelat flest matcher, gjort flest mål, flest poäng, tagit flest utvisningsminuter, vilka målvakter som har stått flest matcher, släppt in och räddat flest skott, hållt flest nollor osv.

Sådant gillar jag!

Därför tänker jag att jag sammanställer topp 5 i varje kategori som de har sammanställt. Notera dock att årets säsong inte är med i den här statistiken.

Vill du se topp 10 i varje kategori kan du klicka på länken högst upp i det här inlägget, så kommer du direkt till det inlägget.

Flest matcher:

1, Jon Knuts, 506st
2, Tobias Forsberg, 409st
3, Martin Karlsson, 364st
4, Jens Bergenström, 301st
5, Patruk Norén, 287st

Flest mål:

1, Jens Bergenström, 101st
2, Johan Porsberger, 70st
3, Jon Knuts, 68st
4, Johan Ryno, 67st
5, Jesper Ollas, 55st

Flest mål bland backar:

1, Patrik Hersley, 44st
2, Alexander Ytterell 21st
3, Viktor Amnér, 19st
4, Kevin Kapstad, 18st
5, Daniel Gunnarsson, 14st

Flest assist:

1, Johan Ryno, 109st
2, Jens Bergenström, 94st
3, Jon Knuts, 90st
4, Mattias Ritola, 68st
5, Jesper Ollas, 64st

Flest assist bland backar:

1, Kevin Kapstad, 62st
2, Patrik Hersley, 40st
3, Patrik Norén, 39st
4, Thomas Rhodin, 32st
5, Viktor Amnér, 31st

Flest poäng:

1, Jens Bergenström, 195st
2, Johan Ryno, 176st
3, Jon Knuts, 158st
4, Johhan Porsberger, 123st
5, Jesper Ollas, 119st

Flest poäng bland backar:

1, Patrik Hersley, 84
2, Kevin Kapstad, 80
3, Alexander Ytterell, 51
4, Viktor Amnér, 50
5, Patrik Norén, 48

Flest utvisningsminuter:

1, Alen Bibic, 258min
2, Tobias Forsberg, 253min
3, Jon Knuts, 240min
4, Patrik Norén, 224min
5, Jean-Luc Grand-Pierre, 207min

Flest matcher bland målvakterna med minst 20 matcher mellan stolparna:

1, Oscar Alsenfelt, 114st
2,Erik Hanses, 107st
3, Henrik Haukeland, 58st
4, Joacim Eriksson, 48st
5, Axel Brage, 46st

Flest insläppta mål bland målvakterna:

1, Oscar Alsenfelt, 290st
2, Erik Hanses, 226st
3, Henrik Haukeland, 126st
4, Atte Engren & Joacim Eriksson, 113st

Flest räddningar bland målvakterna:

1, Oscar Alsenfelt, 3367st
2, Erik Hanses, 2563st
3, Henrik Haukeland, 1471st
4, Joacim Eriksson, 1427st
5, Axel Brage, 1116st

Bäst räddningsprocent bland målvakterna:

1, Joacim Eriksson, 92,66%
2, Henrik Haukeland, 92,11%
3, Oscar Alsenfelt, 92,07%
4, Erik Hanses, 91,90%
5, Axel Brage, 91,85%

Flest antal hållna nollor bland målvakterna:

1, Erik Hanses, 13st
2, Joacim Eriksson, 8st
3, Oscar Alsenfelt, 6st
4, Axel Brage, 5st
5, Henrik Haukelanf & Tex Williamsson, 4st

Slutligen så har totalt 181 utespelare och 18 målvakter spelat för Leksands IF A-lag under de här tio senaste åren, säsongen 2009/10 till 2018/19.


"Väntad förlust" i Luleå

Leksand avslutade år 2019 med en bortamatch och det en av seriens absolut tuffaste i Luleå borta. Det är en match där iaf jag inte räknar med poäng. Klart man strävar efter poäng i varje match, men det är inte här Leksand ska ta poängen för att undvika kval. Således hade poäng bara varit en bonus. Med det sagt, ingen omöjlighet. Vi minns när Leksand var uppe i Luleå första gången den här säsongen. Då jobbade man in tre underlägen under matchens gång och hade 3-3 med bara några minuter kvar att spela. Då fick Luleå in ännu en ledningspuck och den gången kunde Leksand inte resa sig.

Den här matchen fick en lite annan karaktär. Här var det Janne Juvonen i kassen som fick en central roll, för utan Juvonens storspel hade Luleå kunnat ledat med ett antal mål efter den första perioden, där Luleå vann skotten med hela 17-3. Ändå var det 0-0 efter 20 spelade minuter.

Till slut var det ändå Juvonen som fick kapitulera först och det efter 17:03 av andra perioden, då Karl Fabricius fick pucken vid bortre stolpen och enkelt kunde raka in 1-0 för hemmalaget, hans hundrade mål i SHL.

I tredje perioden skapade Leksand några hyfsade chanser, men i det stora hela hade Lassinantti i Luleåkassen inga större problem att hålla puckarna borta från baklängesmål och istället kunde Luleå till slut avgöra matchen med 2-0 i öppen kasse.

En ganska "väntad förlust", om man nu kan säga så, förlust borta mot Luleå är inget att skämmas för och 2-0 är inte heller några stora siffror. Sett till martchen så är det inte heller svårt att förstå varför Luleå släpper in så få mål, 49st på 29 matcher, ett snitt på 1,7 mål/match. Ett helt fantastiskt snitt! Jämför det med Leksand, som nu då har släppt in 96 mål på 29 matcher, ett snitt på 3,3 mål/match. Det är alltså nära på dubbelt så många mål Leksand släpper in, men ändå var Juvonen en av de klart bästa, för att kanske inte säga den allra bästa, av de blåvita spelarna den här kvällen. Han räddade totalt 35 skott och stannade på en räddningsprocent av 97,22%, vilket trots allt är ruggigt bra. Juvonen har verkligen steppat upp här nu under de senaste matcherna, sedan Enroth-gate blev aktuell. Hur det blir i den frågan är dock fortfarande oklart, men hur eller hur så är det väldigt glädjande att nu äntligen se lite av den potential som Juvonen ändå besitter, för den har lyst med sin frånvaro tidigare under säsongen måste jag säga.

Samtliga resultat i den sista omgången av SHL för 2019:
Luleå - Leksand 2-0
Linköping - Örebro 1-2
Växjö - Oskarshamn 3-1
HV71 - Frölunda 1-2
Brynäs - Malmö 2-3
Rögle - Djurgården 3-1
Skellefteå - Färjestad 5-1

Färjestad - Linköping 3-1

Leksand förlorar. Oskarshamn förlorar Smålandsderbyt och LHC förlorar hemma mot Örebro. Det gör att striden i botten är fortsatt oförändrad. Leksand och Oskarshamn är 1 poäng bakom LHC, men det blev nervöst där mot slutet, för matchen i Luleå var slut före matchen i Linköping och då hade LHC reducerat till 1-2 genom Broc Little, så klart, efter 17:50 i tredje, så de sista dryga 2 minuterna där blev väldigt nervösa, men Örebro höll undan och därmed skiljer det som sagt fortfarande bara 1 poäng upp till Cluben över sträcket, även om LHC då har en match mindre spelad. Eller, man hade en match mindre spelad, för den hängmatchen spelade man mot Färjestad den 2 januari och det blev förlust med 3-1 för LHC. Det var dock en, enligt uppgift, väldigt bra genomförd match av LHC i typ 45min, men när Färjestad till slut fick in sin kvittering, då backade LHC hem för mycket och så kunde Färjestad till slut avgå med segern, vilket alltså gör att LHC fortfarande är 1 poäng före Leksand och Oskarshamn, även med lika många matcher spelade.

Ett annat lag, utöver de tre där i botten, som också har det väldigt tungt just nu är ju Brynäs. Här vann man skotten med 32-16, men förlorar matchen med 3-2. Inte bra alls för Brynäs, som riskerar att bli ordentligt indragna i bottenstriden de också, om det fortsätter såhär. Det är inte jättemånga poäng ner till LHC, 6 poäng för att vara exakt. Således är det 7 poäng ner till Leksand och Oskarshamn under sträcket. Det kan gå fort...

Efterlängtad trepoängare mot Brynäs!

För exakt en vecka sedan idag (den 28 december) vankades det återigen fullsatta hus runtom i hockeysverige, så även i Tegera arena, där det bjöds på riktig hockeyfest när Brynäs kom på besök.

Senast Brynäs gästade Tegera vet vi ju alla hur det gick. Då ledde Leksand med 3-0 efter 9 minuters spel och vann till slut med 5-1.

Så enkelt och klart skulle det inte bli nu, men seger blev det och en vääldigt efterlängtad trepoängare!

Det var dock Brynäs som öppnade matchen bäst. Man fick också in ett tidigt ledningsmål, vilket dock dömdes bort för spelare i målgården. Lite petigt kan tyckas, då spelaren var precis på gränsen till målgården, men regler är regler och målet dömdes bort.

Tur var nog det för Leksand, för ett ledningsmål för Brynäs skulle ändå komma några minuter senare och hade det varit 0-2 där istället för 0-1, då vetitusan om Leksand hade orkat resa sig.

Nu blev det istället Lucas Nordsäter som skickade in 1-1 i det bortre krysset bakom Samuel Ersson. Då hade det gått 04:32 av den andra perioden.

När Jonathan Sigalet bara några sekunder efter kvitteringen fick matchstraff för en ful armbåge i huvudet på Fredrik Forsberg fick Leksand också spela powerplay i 5 minuter, men det var inget skönspel direkt. Man skapade i stort sätt ingenting. Inte förrän de sista sekunderna av powerplayet. Då klev Oskar Lang in i handlingarna igen. Det var han som serverade Nordsäter fram till kvitteringen och nu var det han som på egen hand petade in sin egen retur fram till 2-1 för Leksand!

Brynäs skulle dock kvittera och det i powerplay mot slutet av andra, när Leksand inte orkade reda ut två raka boxplay med kort mellanrum. Den andra utvisningen kunde dock diskuteras, när Brynässpelaren ramlade vääldigt enkelt. Utvisning blev det iaf och mål blev det typiskt nog för Brynäs.

Därför var det också helt jämt, 2-2, inför den tredje perioden.

Där blev det ett ordentligt ställningskrig, med Brynäs i förarsätet, mycket tack vare två ytterligare utvisningar för Leksand. Den här gången redde dock hemmalaget ut det hela och när Brynäs istället fick ett lagstraff för too many players, då kunde Leksand göra 3-2 och äntligen var det Patrik Sackrisson som fick göra mål! Det kan bli oerhört viktigt, för han behöver komma igång med poängproduktionen, den gode Sacke.

Brynäs saknade inte bud på kvittering efter målet, men om Janne Juvonen var bra mot HV ett par dagar tidigare så var han ännu bättre här. Han gjorde några helt avgörande räddningar och stannade till slut på 92,31%.

Någon kvittering för Brynäs del kom inte heller. Leksand red ut stormen och kunde till slut göra 4-2 i öppen kasse med 22 sekunder kvar att spela. Detta efter att den första 4-2-pucken några minuter tidigare hade dömts bort. Då var jag nästan helt säker på att Brynäs istället skulle göra 3-3. Det hade varit typiskt och på något sätt signifikativt för ett lag i motgång, men nu gjorde man inte det och istället kunde Martin Karlsson då göra 4-2 i öppen kasse, till ett enormt euforiskt jubel i arenan, ett så efterlängtat jubel för en seger så att det nästan var i klass med kvalet mot Mora i våras.

Leksand vinner alltså matchen med 4-2, samtidigt som Oskarshamn hemmaslog LHC på straffar. Delad poäng mellan de båda lagen var det perfekta för Leksand, som därmed klev förbi IKO på bättre målskillnad och dessutom bara är 1 poäng bakom LHC över sträcket!

Samtliga resultat den här dagen:
Leksand - Brynäs 4-2
Oskarshamn - Linköping 3-2 str
Djurgården - Skellefteå 3-1
Färjestad - Luleå 2-3
Frölunda - Växjö 4-0
Malmö - Rögle 1-4
Örebro - HV71 2-4

LHC var på väg mot 3 poäng, men med 17:09 på klockan i tredje perioden kvitterade Joakim Thelin och sedan avgjorde Johan Johnsson på straffar, vilket vi blåvita så klart tackar för!

Växjö har ju radat upp fina insatser här på slutet, men mot Frölunda tog det stopp. Niklas rubin motade alla 25 skott inför ett fullsatt Scandinavium och Frölunda tog därmed viktiga poäng i toppstriden.

Luleå fortsätter dock att imponera i den absoluta toppen. Här vände man 1-2 till 3-2 borta mot Färjestad, i ett fullsatt Löfbergs arena. Einar Emanuelsson gjorde det avgörande målet efter 08:36 i tredje perioden.

I en fullsatt Malmö arena, 12 600 åskådare, vann Rögle Skånederbyt ganska klart med 4-1 och de väldigt många tillresta Röglesupportrarna överröstade långa stunder hemmapubliken, häftigt!

Vi avslutar med två klipp från matchen mot Brynäs, där jag själv var på plats. Se, njut och upplev stämningen så gott det går genom klippen nedan!


Leksand fick med sig poäng från Jönköping, efter väldigt märkligt mål

Efter lite julvila var det dags för match igen, när Leksand gästade Jönköping och Kinnarps arena under annandag jul. Det var fullsatt, 7000 åskådare, precis som det var på typ alla SHL-arenor denna dagen.

Det var Leksand som vann skotten med 8-4 i den första perioden, men det var HV som tog ledningen när Anthony Camara hittade det bortre krysset bakom en annars väldigt, väldigt bra Janne Juvonen i Leksandskassen. Juvonen stannade till slut på en räddningsprocent av knappa 90%, vilket kanske inte är så imponerande rent statistiskt, men han gjorde flera fantastiska räddningar under matchen och var en stor anledning till varför Leksand också fick med sig poäng från Jönköping.

Innan den första perioden var över hade André Hult nämligen gjort sitt första mål i Leksandströjan och sitt första SHL-mål någonsin.

Leksand fortsatte sedan att trumma på i den andra perioden och tvingade HV till en timeout efter 05:34. Det hjälpte hemmalaget, som kom tillbaka efter det, men inga mål föll i den andra perioden och därför var ställningen fortsatt 1-1 inför den tredje perren.

Då kom då den där väldigt märkliga situationen, efter 03:50 i den tredje perioden, när Marcus Karlberg åkte på en avvaktande utvisning för en crosschecking. Jonas Gunnarsson lämnade kassen och HV spelade sex mot fem i väntan på avblåsningen. Då skulle en HV-spelare flippa pucken till en egen spelare på blå, som i sin tur skulle skjuta direkt, men pucken gick över hans klubba och alla kunde bara se på när pucken istället gled över hela isen och in i det tomma HV-målet och det var 2-1 för Leksand.

Väldigt, väldigt märkligt. Jag har nog aldrig varit med om ett liknande mål. Dråpligt är bara förnamnet...

Strax därefter hade Leksand även chansen att utöka till 3-1, när Marek Hrivik, vår eminente straffskytt, skulle förvalta just en straff i det numerära underläget, men den här gången var det Jonas Gunnarsson i HV-kassen som gick vinnande ur den duellen.

Istället kunde HV kvittera till 2-2 i det där powerplayet och det var också ställningen efter 60 minuter. Inte heller förlängingen gav något avgörande, utan matchen fick, precis som i omgång 3 mellan lagen i Jönköping, avgöras på straffar.

Den gången var det HV som gick segrande ur det hela när man vann med 2-1 och det var också HV som gick segrande ur den här fighten, när Oscar Sund var den enda som gjorde mål. 3-2 för HV, som därmed tog hand om bonuspoängen.

Lite surt, med tanke på det jätteläge Leksand hade till 3-1 strax innan HV istället kvitterade till 2-2, men samtidigt var det väldigt skönt att äntligen få med sig poäng, efter de senaste matchernas bra spel utan utdelning.

Samtliga resultat den här annandagen:
HV71 - Leksand 3-2 str
Linköping - Malmö 2-3 str
Brynäs - Oskarshamn 3-4 str
Rögle - Färjestad 1-0 SD
Växjö - Djurgården 5-0
Skellefteå - Örebro 7-0
Luleå - Frölunda 3-2

Leksand fick med sig 1 poäng från Jönköping. LHC fick med sig 1 poäng hemma mot Malmö, vilket var bra för Leksands del, eftersom att avståndet lagen emellan fortsatt då är 3 poäng. Den stora vinnaren där i botten var istället Oskarshamn, som, trots stort spelövertag för Brynäs, lyckades få med sig extrapoängen på straffar, när Tyler Kelleher var den enda som gjorde mål på straffarna. Det gör att IKO nu är före Leksand och bara är 2 poäng bakom LHC.

Utöver de här matcherna som rör bottenstriden så blev det en rejäl överkörning för Skellefteå mot Örebro, där Robin Alvarez stod för 2+2 och Filip Berglund för 2+1.

Också Växjö stod för en rejäl kross när Djurgården besegrades med 5-0. Växjö är verkligen på gång nu och har helt klart lämnat botten bakom sig.

Luleå fortsätter att köra på. Här vann man toppmötet mot Frölunda med 3-2, efter att Niklas Olausson och Einar Emanuelsson ghjort 2-1 och 3-1 på 9 sekunder efter drygt 14 minuter i tredje perioden. Tungt för Frölunda och ett riktigt styrkebesked från Luleå.

RSS 2.0