Dubbla uddamålssegrar lyfter Leksand i tabellen

Leksand har spelat två matcher efter Panternmatchen förra måndagen och det har blivit två uddamålssegrar och således 6/6 poäng, vilket också har gjort att man klättrat förbi såväl Karlskrona och Modo som Södertälje i tabellen och nu placerar sig på femte plats, fem poäng bakom Karlskoga och åtta poäng bakom Västerås.

Först ut var Vita hästen i onsdags.

Det var en match där Leksand vann både skotten och målen i första perioden, skotten med hela 15-4 och målen med 1-0, efter att Daniel Gunnarsson gjort sitt sjunde mål för säsongen.

I andra perioden var det omvänt sett till skotten, Hästen vann dem med klara 15-6, men målen var det fortsatt Leksand som gjorde. Först hittade Thomas Valkvae-Olsen nätet med en backhand och sedan var det johan Porsberger, som också har kommit igång lite här mot slutet, som stänkte in 3-0 för Leksand.

Trots 3-0 efter två spelade perioder blev det ordentligt spännande till slut. Det sägs ju att bland det svåraste som finns i hockey är att leda med 3-0 och lite så var det faktiskt här, för i tredje fick Hästen precis den start man behövde när Erik Borg reducerade redan efter 01:07.

Därefter fortsatte Hästen att vara bättre och fick också in 2-3 drygt halvvägs in i perioden, efter att Leksand åkt på två täta utvisningar och Hästen fick spela 5 mot 3 i nästan 01:30.

efter reduceringen och trots att det nu bara skiljde ett mål gjorde Leksand det dock bra. Man sjönk inte ner, utan fortsatte göra jobbet rejält och bra. Därför kändes det trots allt relativt lugnt, även om Axel Brage fick kliva fram och till slut blev en stor matchhjälte när matchen också slutade 3-2 till Leksand, som alltså höll undan och tog tre tunga poäng.

Den uddamålssegern följdes upp av ytterligare en uddamålsseger under lördagen, då Södertälje gästade Tegera arena.

Där fick Leksand en kanonstart när Linus Persson styrde in 1-0 redan efter 01:35.

Där tog dock det roliga tillfälligt slut, för södertälje trampade plattan i mattan och tog över matchen ganska ordentligt. Man vann skotten med 12-8 och Lindsay Sparks och Lucas Carlsson hade även sett till att SSK hade vänt på steken när det återstod mindre än 3 minuter av första perioden. Då vann Anton Karlsson pucken bakom kassen, hittade Mattias Nilsson av alla framför densamma, och Nilsson stänkte in 2-2, rakt upp i krysset bakom Alexander Sahlin.

I andra perioden var det dock återigen Södertälje som tog ledningen, men återigen skulle Leksand kvittera, dock inte förrän i tredje perren, när Jesper Ollas kyligt fick ner Sahlin och sedan lade in 3-3 i nät bakom honom.

En jämn och tät match, där Leksand ändå hade övertaget i tredje, skulle till slut avgöras på en ordentlig tavla från Sahlin. Daniel Gunnarsson skulle egentligen bara åka och byta, men slängde ner pucken mot Sahlin ändå. Den studsade framför Sahlin, ställde honom och gick in i mål och det var 4-3 för Leksand, på ett skott som inte ens var ett skott.

Leksand gjorde det sedan riktigt bra efter målet och Södertälje var egentligen aldrig nära någon större forsering. Leksingarna gjorde det fenomenalt bra och hade full kontroll på slutskedet av matchen och kunde då ta veckans tredje seger, tredje uddamålssegern och poäng 6, 7 och 8 för veckan.

Noteras ska också göras att det under lördagen var "marathonhockey" i Tegera arena. Herrarna spelade först mot Södertälje och damerna mötte sedan djurgården. Tyvärr blev det förlust för damerna, 1-2, men det blev ändå nytt publikrekord för Leksand, 1709 åskådare fanns kvar efter herrmatchen. Det är kanske inte så mycket med tanke på att det var drygt 5200 på herrarnas match, men jämfört med förra lördagen, då Leksand mötte Modo i dubbla upplagor, först herrarna och sedan damerna, var det bra, för då var det bara drygt 500 personer som var kvar, vilket faktiskt är riktigt dåligt och tråkigt. Så drygt 1700 personer här var ändå ett klart uppsving och jag hoppas det fortsätter att komma folk till damernas matcher även framöver!

De här båda omgångarnas resultat:
Vita hästen - Leksand 2-3
Modo - Karlskrona 4-1
Södertälje - AIK 4-3 str
Oskarshamn - Almtuna 7-2
Pantern - Björklöven 2-3 SD
Västerås - Karlskoga 3-2
Västervik - Tingsryd 4-1

Leksand - Södertälje 4-3
AIK - Oskarshamn 5-4
Björklöven - Västerås 3-2
Karlskoga - Västervik 0-1
Almtuna - Pantern 2-3 SD
Karlskrona - Vita hästen 2-1
Tingsryd - Modo 2-1

Här ser vi att det bara är Leksand och Västervik som har 6/6 poäng på de här båda omgångarna. Leksand har ni ju sett ovan, men Västervik tar en tung seger mot Tingsryd i bottenträsket när man vinner med klara 4-1 och sedan en ännu tyngre seger på bortais i Nobelhallen, där Emil Kruse dessutom håller nollan. Starkt av Västervik, som nu har 8 poäng ner till Almtuna under det negativa kvalsträcket.

Almtuna, som i sin tur åkte på en riktig smäll borta mot Oskarshamn, 2-7, och sedan lyckades få med sig en pinne hemma mot Pantern. Tyvärr för deras del så vann ju Tingsryd, som är närmst över det där sträcket, hemma mot Modo, efter att Max Lindroth avgjort med 03:18 kvar att spela, en trepoängare för TAIF's del som hjälpte Leksand förbi Modo i tabellen.

Förbi Karlskrona var Leksand redan då, efter att KHK fallit tungt just uppe i Övik i omgången innan, där Modo vann med klara 4-1 och där det kom hela 6375 åskådare, fantastiskt bra, särskilt för en onsdagsmatch!

AIK tappade två poäng mot Södertälje och Oskarshamn förlorade i ordinarie tid i en väldigt svängig match mot just AIK. Det gjorde ju att Västerås och Karlskoga hade chansen att närma sig litegrann, men den chansen tog man inte. Västerås vann visserligen den viktiga matchen mot just Karlskoga när de båda lagen möttes, men därefter blev det förlust för båda två när Västerås förlorade med 3-2 uppe i Umeå och Karlskoga som sagt förlorade hemma mot Västervik. Det gör alltså att AIK och Oskarshamn trots allt drar ifrån ytterligare i toppen och nu är 12 resp. 14 poäng före Västerås på tredje plats.



Noll poäng mot Modo och en galen vändning mot Pantern

I lördags vankades det stormatch i Tegera arena när Modo kom på besök och igår spelade Leksand och Pantern den där hängmatchen från innan jul.

de här båda matcherna har gett 2/6 poäng.

Mot Modo var det en tät och jämn historia som Modo till slut gick vinnande ur med 2-1, efter att Joakim Hagelin gett gästerna ledningen efter 03:30 i andra perioden, ett mål som väl inte direkt var orättvist, men inte heller rättvist, för Leksand hade ditills varit minst lika bra, särskilt i första perioden, där man verkligen gasade på från start och tog kommandot i matchen.

Någon utdelning fick man dock som sagt inte och 2-0 för Modo skulle också komma drygt 10 minuter efter ledningsmålet, detta efter en indianare av filip johansson, som jagade pucken i sarghörnet, vann den och skickade iväg den, rakt på Lukas Wernblom, som fri med Axel Brage inte gjorde några misstag.

Johan Porsberger reducerade visserligen för Leksand efter 07:48 i tredje och kvitteringen var därefter inte långt bort när hemmalaget skruvade upp tämpot ytterligare, men en grymt stabil och bra Erik Hanses räddade sitt Modo och såg till att bortalaget fick med sig alla tre poängen hem till Övik igen.

Alla tre poängen såg sedan länge ut att stanna kvar i Malmö under måndagskvällen också, då Leksand gästade Pantern och Malmö isstadion inför ögonen på 823 personer.

Det var ett Leksand som hade väldigt svårt att skapa någonting över huvud taget och Panterns 2-0-ledning efter två spelade perioder var inte alls orättvis, trots 23-14 i skott till Leksand.

Då klev Leksand ut som ett helt annat lag, ursäkta klyschan, men så var det verkligen, i tredje perioden, fullständigt körde över Pantern och vann skotten med galna 23-0!

Pantern hade alltså inte ett enda skott på mål i tredje perren, men trots det såg Lars Volden länge ut att bli martchhjälte och kanske hade han förtjänat det också med tanke på hur hela matchen såg ut, men så blev det inte, för efter 18:23 gjorde Daniel Gunnarsson sitt sjätte mål för säsongen när han stänkte in reduceringen bakom Volden.

det stannade dock inte där, för med 19:34 på klockan ringde det igen och nu var det Martin Karlsson som höll sig framme på returen från Gunnarssons skott och snirklade in kvitteringen bakom en annars storspelande volden.

Ett rättvist resultat sett till hela matchen rent spelmässigt, men skottmässigt borde Leksand ha vunnit i ordinarie tid.

2 poäng fick man till slut iaf med sig, efter att Leksand fått spela fyra mot tre i förlängningen och där då linus Persson kunde få tag i returen frå Calle Själin och avgöra för Leksand, som då alltså vinner matchen med 3-2 och skotten med, håll i er nu, 52-15!

Med den skottdominansen borde det som sagt ha varit 3 poäng, men med tanke på hur de två första periodena såg ut och att det höll på att bli 0 poäng, så är 2 poäng ändå klart godkänt.

Leksand är dock fortsatt kvar som åtta i tabellen med sina 56 pinnar. Det är 2 poäng bakom Karlskrona och 3 poäng bakom Modo och Södertälje. Neråt har det bildats ett litet glapp och det är nu 6 poäng ner till Björklöven under sträcket. 6 poäng är ingenting i hockey, men det är ändå skönt att ha lite marginal till lagen under sträcket.

Samtliga resultat i helgens omgång:
Leksand - Modo 1-2
AIK - Vita hästen 5-1
Almtuna - Södertälje 2-4
Pantern - Västerås 2-5
Karlskrona - Västervik 5-2
Björklöven - Oskarshamn 3-4 SD
Tingsryd - Karlskoga 1-2 SD

Panten - Leksand 2-3 SD

Leksand och Pantern var då de enda lag som spelade två matcher här. Resten av den omgången spelades som sagt innan jul.

AIK och Oskarshamn ångar på i toppen. AIK närmar sig dock 1 poäng efter en kross hemma på Hovet, där Hästen, som ju har radat upp poäng och segrar här på slutet, var tillbaka i gamla vanor igen. AIK var kanske inte så mycket bättre egentligen, men en storspelande Erik Källgren bäddade för 3 poäng för Gnaget.

Oskarshamn var dock illa ute uppe i Umeå, där Björklöven hade 3-1 efter 04:32 i andra perioden, men IKO viker sig aldrig och reducerade innan perioden var över och kvitterade genom Matias Sointu 04:09 i tredje, hans första mål i Oskarshamnströjan. Sedan var det också smålänningarna som fick med sig extrapoängen när Joakim Hilding avgjorde 01:47 in i förlängningen. Viktig poäng för IKO och viktigt för Leksands del att Björklöven inte fick med sig någon mer poäng.

Västerås gör vad de kan för att haka på topplagen. Med Ersson tillbaka i kassen radar man på nytt upp segrar, men det hjälper ju inte när lagen framför också radar upp segrar. Här blev det dock en klar 5-2-vinst över Pantern och man tar ju faktiskt in 1 poäng på Oskarshamn, även om det fortfarande är 11 poäng upp till AIK över sträcket och ytterligare 3 poäng upp till Oskarshamn i toppen.

I getingboet där bakom blev Leksand faktiskt de stora förlorarna, eftersom att både Södertälje, Modo och karlskrona vann, vilket alltså gör att Leksand tappar mark. Man hade ju dock den där hängmatchen att gå på och där blev det 2 pinnar som ändå gör att man hakar på de andra. Hade Leksand slagit Modo, då hade man dock varit uppe på samma poäng som Södertälje och möjligtvis placerat sig på femte plats istället för åttonde, beroende på hur stor segern hade blivit. Så nog är det jämnt alltid!

I bottenstriden blev väl Tingsryd små vinnare. Man var det enda lag där i botten som tog poäng, efter att Max Novac gett Tingsryd ledningen efter 10 minuters spel, Oliver Eklind kvitterat 6 minuter från slutet och Dennis Fröland avgjort bara 47 sekunder in i förlängningen. Poäng blev det iaf för TAIF, som då är 1 poäng före Almtuna under sträcket, även med bättre målskillnad, -10 mot -18.

Dubbla segrrar för Leksand

Matchen mot Karlskoga i lördags kan mycket väl ha varit säsongens bästa insats. Slutresultatet skrevs till hela 5-1, vilket så klart är övertygande siffror, men vad som var ännu mer övertygande var att det såg bra ut i stort sätt genom hela matchen och det mot ett Karlskoga som Leksand har haft väldigt svårt för under säsongen. Karlskoga hade vunnit alla tre möten tidigare den här säsongen, hade tagit 8/9 poäng och hade 13-7 i målskillnad, siffror som Leksand nu alltså snyggade till en aning.

Att det "bara" stod 1-0 efter den första perioden var en klar underdrift, för Leksand spelade riktigt bra och vann skotten med 18-10. Linus Persson på pass av Marcus Karlberg såg iaf till att Leksand var i ledningen efter 20 spelade minuter.

Skottövertaget växte ännu mer i andra perioden, där Leksand vann skotten med 18-7 och hade då alltså totalt 36-17, bara efter två perioder.

Ledningen hade man också utökat, när Mattias Karlsson fick pucken i slottet och prickade in 2-0, en ledning som Oskar Lang spädde på ytterligare i tredje perioden innan Karlskoga kunde reducera. Någon fara på taket var det dock aldrig och när Karlsson gjorde sitt andra mål för kvällen fram till 4-1 kändes det lite som spiken i kistan och när David Rundqvist därefter gjorde 5-1 på ett rent friläge var saken definitivt klar.

Tre oerhört sköna och viktiga poäng, som följdes upp med tre nya poäng mot Västervik nu ikväll, vilka dock satt väldigt, väldigt långt in.

Det fina spelet från lördagens möte med Karlskoga var som bortblåst och faktum var att det såg sämre ut ju längre matchen gick, men på något sätt lyckades man ändå få med sig alla tre poängen, men vilken dramatik det blev!

Daniel Gunnarsson såg till att Leksand hade 1-0 efter den första perioden, något Tim Wahlberg kvitterade efter 14:50 i andra, varefter David Rundqvist nätade igen, sitt sjätte mål för säsongen, efter 18:51 och Leksand var i ledningen igen.

Västervik var dock minst lika bra som Leksand och kvitterade också i tredje.

I ärlighetens namn hade man därefter inte varit oförtjänta av ett segermål, i varje fall inte delad poäng, och så såg det också ut att bli, för efter Jens Holmströms kvittering såg det mer och mer ut som att lagen var nöjda med varsin poäng.

Så blev det dock inte, för med 19:40 på klockan hamnade pucken lös vid Emil Kruses ena stolpe, Martin Karlsson störtade dit och tryckte in 3-2 för Leksand, vilket också blev segermålet, även om 3-3 var ytterst nära i slutsekunderna, när pucken dansade på mållinjen efter att ha tagit i insida stolpen bakom Axel Brage, men inget mål och snacka om att ha marginalerna med sig! Här hade Västervik precis lika gärna kunnat fått med sig alla 3 poäng hem till Småland...

Nästan så jag tycker lite synd om Västervik här, för man gör en bra match och var på intet sätt sämre än Leksand. Delad pott hade varit rättvist, men hockey är inte alltid rättvist och här hade Leksand som sagt verkligen marginalerna med sig och tog 3 blytunga poäng, vilka kan bli oerhört viktiga när vi sumerar serien om 1,5 månader!

Samtliga resultat från de här båda omgångarna:
Leksand - Karlskoga 5-1
Karlskrona - Tingsryd 3-1
AIK - Västervik 5-2
Pantern - Södertälje 3-4 SD
Almtuna - Modo 5-6
Björklöven - Vita hästen 0-2
Oskarshamn - Västerås 3-1

Leksand - Västervik 3-2
Modo - AIK 1-6
Karlskoga - Karlskrona 5-3
Oskarshamn - Pantern 5-1
Västerås - Tingsryd 4-1
Vita hästen - Almtuna 6-3
Södertälje - Björklöven 2-1 SD

Oskarshamn och AIK ångar på i toppen. 6/6 poäng för båda två här. IKO slår först Västerås i en viktig match för toppstriden, 3 poäng för VIK där och man hade "bara" varit 9 poäng bakom. Nu vann Oskarshamn med 3-1 och är 12 poäng före Västerås, som dock fick snabb revansch när Tingsryd gästade ABB arena under onsdagskvällen.

AIK tvålade först dit Västervik med 5-2 och sedan åkte man upp till Övik och gjorde samma sak med Modo, fast på bortais och ännu klarare. Detta trots att det var Modo som hade 1-0 en bit in i första perioden, en ledning som AIK vände till 2-1 innan perioden var över. Sedan kom islossningen i andra, när Gnaget gick från 2-1 till 6-1 på 14 minuter. Då fick Linus Lundin nog och Erik Hanses klev in och höll nollan resten av matchen.

Imponerande av AIK och tungt för Modo, som matchen innan vann en galen rysare i Uppsala, där man vände underläge 2-1 till ledning 3-6 med 10 minuter kvar att spela, men där Almtuna trots det var nära, väldigt nära, på att äta sig hela vägen ikapp.

Efter stor dramatik höll Modo dock undan och tog med sig alla 3 poängen. Tungt för Almtuna, gånger två skulle man kanske kunna säga, för Vita hästen har fått plötslig fart på grejerna och tog här 6/6 poäng. Viktor Kokman höll först nollan uppe i Umeå och sedan skyfflade norrköpingslaget in sex kassar när bottenkonkyrenten Almtuna besegrades med 6-3. Hästen är fortfarande en bra bit efter, men plötsligt är man uppe på 36 poäng och är bara 9 poäng bakom Almtuna och Tingsryd, som plötsligt kanske inte ska känna sig så säkra på sina positioner, särskilt inte med tanke på den form Hästen har hittat out of the blue. Starkt av Hästen när man tidigare var så totalt och fullkommligt avsågade som man var!

Pantern hade 3-1 mot Södertälje efter två spelade perioder, men tappade det till 3-3 och sedan fick SSK också med sig bonuspoängen när Marcus Oskarsson avgjorde 32 sekunder in i sudden. Även mot Björklöven avgjorde Södertälje i sudden, men här var det Nicolai Meyer som avgjorde efter 19 sekunder. Det kändes nog som en trepoängare för SSK, för man var nära att inte ens få med sig några poäng alls från den matchen. Mattias Pettersson höll nämligen nollan i 58:52. Då kvitterade Mikael Ahlén och så hann förlängningen då knappt börja innan Meyer avgjorde. Viktigt för SSK, som i och med de 2 poängen klättrade från åttonde till femte plats i tabellen, förbi Leksand, Karlskrona och Modo, som alla fyra ligger inom 2 poäng. Har jag sagt att den här serien kan sluta precis hur som helst?

Dags för Allettan i Hockeyettan

Jag har i stort sett inte bevakat Hockeyettan alls under hösten, men nu när grundserierna är avslutade och Allettorna/Fortsättningsserierna har dragit igång så tänkte jag, som vanligt, att vi ska ta en titt på hur det gick under höstens grundserie och vilka lag som nu spelar var under våren, fram tills det att det ska kvalas.

Hockeyettan var, precis som tidigare säsonger, indelad i fyra grundserier,Norra, Södra, Östra och Västra. Här nedan tar vi ett svep genom alla fyra serierna:

  Norra

1, Piteå 51p +39
2, Kalix 42p +26
3, Boden 40p +20
4, Östersund 39p +20
5, Vännäs 37p +22
6, Kiruna AIF 29p -6
7, Örnsköldsvik 27p +9
8, Teg 20p -15
9, Kiruna IF 19p -22
10, SK Lejon 18p -38
11, Asplöven 8p -55

Piteå vinner alltså serien ganska klart.

Därefter var det betydligt jämnare, men vilka fem lag som skulle ta sig till Allettan var det inget snack om. Vännäs var 8 poäng före Kiruna AIF på sjätte plats. Starkt ändå av nykomlingen Kiruna AIF att sluta på en så fin placering och framförallt, före värsta rivalen och det betydligt mer erfarna laget på den här nivån, Kiruna IF. Det här var första säsongen på hur många år som helst som de båda lagen möttes i seriesammanhang och det lockade hela 1 523 åskådare till Lombiahallen när de drabbade samman redan i första omgången och ännu fler när de avslutade grundserien inför 1 750 åskådare. Imponerande! Båda matcherna vann dessutom AIF, 3-2 i premiären och 4-2 i slutomgången. Kiruna IF har, som synes ovan, haft en ganska tung höst och var inte ens nära att ta sig till Allettan, som  man även missade förra året om jag inte misstar mig helt.

Sist men inte minst så är det väldigt tungt att se Asplöven. Detta Asplöven som spelade Allsvenskan för bara några säsonger sedan, men som ramlade ur våren 2016, efter fyra säsonger i näst högsta ligan. Efter det har man inte ens varit nära att få chansen att kvala uppåt igen och nu ser det snarare ut som att man får kriga för att ens hålla sig kvar i Hockeyettan till nästa säsong. Tråkigt att se...

Östra

1, Hudiksvall 61p +44
2, Huddinge 50p +43
3, Väsby 43p +35
4, Visby 42p +25
5, Enköping 39p +5
6, Vallentuna 33p -13
7, Segeltorp 29p +19
8, Nyköping 26p -7
9, Sollentuna 26p -17
10, Hammarby 25p -19
11, Hanviken 11p -53
12, Trångsund 11p -62

Huddinge brukar alltid vinna Östra serien, men inte i år. I år vinner Hudiksvall ganska klart. Man är 11 poäng före Huddinge, som dock avslutade serien väldigt starkt. Två raka hållna nollor av Pontus Eltonius och Daniel Fahlman, 3-0 i Glysishallen, mot just Hudiksvall och 4-0 hemma mot Enköping.

Inte heller här var det något större snack om vilka fem lag som skulle ta sig till Allettan. Det var 6 poäng mellan Enköping och Vallentuna.

Vallentuna, nykomlingen Segeltorp, Nyköping, Sollentuna och Hammarby var dock alla inom 8 poäng, så där var det ganska tight, men det är ju mer av akademisk betydelse, eftersom att alla fem ändå spelar fortsättningsserie nu efter nyår. Dock kan det givetvis bli viktigt med antalet poäng man får med sig in i fortsättningsserien, tror det är sex poäng för sjätteplatsen och sedan i fallande ordning till jombolaget, som inte får med sig någon poäng alls.

I botten blev både Hanviken och Trångsund lite slagpåse. Båda två rejält avsågade, 14 poäng bakom närmsta lag, men till slut blev det Trångsund som fick den mindre ärofylda titeln att sluta sist med nio måls sämre målskillnad än Hanviken, något som avgjordes i sista omgången, då de båda lagen möttes och Hanviken vann med 4-1. Flest mål släppte dock inte Trångsund in, för det gjorde Hanviken, 99 mot 97. Jämför det med Hudiksvall, som släppte in 36 mål och gjorde 80. Det var man dock inte värst med, för det var faktiskt Väsby, som mäktade med hela 93 mål på 22 matcher.

Går vi tillbaka till botten så tror jag dock att både Hanviken och Trångsund kommer få kämpa ordentligt för att hålla sig kvar i Hockeyettan till nästa säsong, kanske till förmån för Wings, som ju efter några tuffa år slutligen ramlade ur nu i våras. Vi får väl se, för det är långt ifrån någon danss att ta sig upp från Hockeytvåan heller, det är ungefär samma process som Hockeyettan har upp till Allsvenskan...

Västra

1, Borlänge 60p +70
2, Tranås 53p +53
3, Mariestad 47p +28
4, Köping 37p +10
5, Grums 34p -6
6, Arboga 34p -6
7, Malung 30p -6
8, Lindlöven 29p 0
9, Skövde 26p -20
10, Kumla 22p -25
11, Forshaga 16p -37
12, Surahammar 8p -61

Den hittills klart jämnaste serien och den vinner Borlänge med 60 poäng, före tranås på 53 och Mariestad på 47. Flest mål gör dock Tranås, ett ynka mål mer än Borlänge, nämligen 100 mot 99. Borlänge släpper dock in imponerande 29 mål på 22 matcher. Det är riktigt vasst!

När vi ändå är inne och snackar mål så var det oerhört jämnt kring sträcket, där Grums, som var nykomlingar i serien förra året, tar den sista platsen till Allettan, på exakt samma poäng och målskillnad som Arboga, men med sju fler gjorda mål, 70-76 mot Arbogas 63-69. Hade Arboga gjort 5-3 mot Forshaga i sista omgången, då hade man alltså tagit sig till Allettan. Nu vann man "bara" med 4-3, samtidigt som Grums fick med sig en poäng borta mot Skövde. Arboga faller alltså på färre antal gjorda mål. Ibland är det tufft, men Arboga kommer nog ha en hyfsat stor chans att hävda sig i fortsättningsserien vad det verkar och man gör en betydligt starkare säsong än förra året, eller om det är två år sedan, då man ju var nära på att åka ur Hockeyettan, men lyckades hålla sig kvar.

Lyckades hålla sig kvar förra året gjorde även Surahammar, men här har man återigen varit en ordentlig slagpåse. 8 poäng bakom närmsta lag är väl kanske inte så jättefarligt, men man gör bara 33 mål och släpper in 94, vilket bara Kumla kan matcha, som släpper in 92. Kumla gör dock 67 mål framåt, vilket alltså är mer än dubbelt så många som Surahammar. Näst minst mål framåt gör Forshaga, 42st.

Återgår vi slutligen till målskillnad så är det noterbart att Arboga och Malung slutade på exakt samma målskillnad och dessutom samma antal gjorda och insläppta mål, 63-69. Dessutom gjorde även Lindlöven där bakom 63 kassar, så det är alltså tre lag i följd som gör 63 mål, två av dem släpper in 69 mål och tre av dem (om vi räknar med Grums) slutar på -6 i målskillnad. Där kan vi snacka om tätt och jämnt!

Södra

1, Vimmerby 47p +28
2, Troja 44p +37
3, Kallinge 43p +28
4, Kristianstad 42p +13
5, Hanhals 41p +9
6, Nybro 37p +13
7, HC Dalen 36p +3
8, Kalmar 32p -5
9, Mörrum 29p -9
10, tyringe 19p -34
11, Helsingborg 14p -36
12, Halmstad 12p -47

Här vinner lite överraskande Vimmerby serien, 3 poäng före Troja. Det var överlag ganska jämnt där uppe i toppen och alla fem lag till Allettan var inom 6 poäng och sedan var det dessutom bara 4 poäng ner till Nybro. Nybro missar alltså Allettan, men var ändå bara 10 poäng från att vinna serien. Snacka om jämnt!

tyringe, Helsingborg och Halmstad blev lite avsågade i botten, både Helsingborg och Halmstad tror jag dessutom har haft ekonomiska bekymmer under hösten. Helsingborg vet jag iaf har haft det, så vi får väl se hur de står sig i fortsättningsserien nu och om de har ekonomi nog att klara sig kvar i Hockeyettan till nästa säsong...

Allettorna kommer nu då spelas enligt följande:

Allettan Norra

Piteå
Kalix
Boden
Östersund
Vännäs
Hudiksvall
Väsby
Enköping
Borlänge
Köping

Allettan Södra

Tranås
Mariestad
Grums
Vimmerby
Troja
Kallinge
Kristianstad
Hanhals
Huddinge
Visby

Här ser vi att det alltså inte är rakt av Norra och Östra serien som utgör Allettan Norra och Västra och Södra serien som utgör Allettan Södra. Jag gissar att det är av geografiska skäl, men Huddinge och Visby från Östra serien byter alltså plats med Borlänge och Köping från den Västra serien, vilket spontant känns dåligt för Visby och Huddinge, eftersom Allettan Södra nog är en tuffare serie än vad Norra är.

Nytt för den här säsongen verkar också vara att det bara är jumbon i resp. Alletta som har spelat klart efter avslutad serie, resten tar sig till playoff. Tidigare har det ju varit lag 9 och 10 som har spelat klart.

Ska jag då ge mig på något slags tippning så tror jag att Allettan Norra kommer vinnas av Piteå eller Borlänge. Borlänges defensiv har imponerat såhär långt och kan man hålla samma fina höga nivå även här så tror jag man blir svårslagna. Där bakom går Hudiksvall, Östersund, Kalix, Köping  och Boden vidare till playoff. De två sista lagen till playoff tror jag blir Väsby och Enköping, Vännäs har alltså spelat klart efter de 18 matcher som ska spelas.

I Allettan Södra lär det bli ett rejält getingbo, men jag tror Troja eller Huddinge tar hem segern där. Därbakom lär Mariestad, Tranås, Kristianstad, Kallinge, Visby  och Vimmerby gå till playoff. Sista platsen där blir också svår, men jag tror Hanhals tar den.

Vännäs och Grums tror jag alltså kommer ha spelat klart efter Allettans 18 omgångar.

Man har faktiskt redan nu hunnit spela mellan fyra och sex omgångar och just nu har jag rätt i att Vännäs är sist i Allettan Norra med 0 poäng på fem matcher. Dock är det lite förvånande att Väsby toppar serien med 13 poäng på sex matcher och att Kalix är näst sist med 2 poäng efter fyra matcher. Boden jagar närmast bakom Väsby med 11 poäng efter fyra matcher och Borlänge och Piteå hittar vi någonstans mitt i tabellen, på femte och sjätte plats med 8. resp. 7 poäng efter fem matcher.

Som ni ser haltar det ordentligt, men lite förvånande är det ändå måste jag säga.

I Allettan Södra leder Kristianstad med 13 poäng efter fem matcher, närmast jagade av tranås på 13 och Kallinge på 12 poäng efter fem matcher. Även här har jag dock rätt i att Grums är sist med 1 poäng på fem matcher, så helt ute och cyklar är jag dock inte.

Troja och Huddinge då?
Ja, de hittar vi också någonstans mitt i serien, på fjärde och sjunde plats, med 10 resp. 6 poäng.

Dubbla förluster petar Leksand under Topp 8-sträcket

Efter Leksands tre raka segrar och 8/9 poäng på tre matcher kom Roger Melins första förlust i Västerås tidigare i veckan. Den följdes upp med ännu en förlust i Tingsryd och Leksand är nu återigen hastigt och lustigt rejält inblandat i bottenstriden. Det är så oerhört jämnt i tabellen, alla slår alla och hur det här ska sluta går inte att säga. Just nu är det alltså 3! poäng mellan Västervik, som plötsligt har tagit sig upp till åttonde plats, och Almtuna på trettonde. Det är alltså 3 poäng mellan att få kvala sig kvar i Allsvenskan till att istället få spela slutspelsserien.

Dessutom är det sedan bara 5 poäng ytterligare upp till Modo på femte plats. Totalt alltså 8 poäng mellan lag 5 och lag 13 i serien. Wow!

Matcherna mot Västerås och Tingsryd då?

Ja, mot Västerås kom Leksand inte alls upp i samma nivå som i de tidigare matcherna. Mot AIK var det väl egentligen inte heller särskilt bra, men en fullsatt arena, två individuella prestationer och en storspelande målvakt bäddade ändå för 2 poäng där.

Så blev det inte nu.

Axel Brage gjorde väl förvisso på nytt en helt okej insats, även om han på nytt släppte ett tidigt mål när Fredrik Johansson gjorde 1-0 för hemmalaget efter 07:04, men det kollektiva arbetet i laget finns inte riktigt där och Västerås var helt enkelt hetare och ville mer i den här matchen kändes det som.

Johan Skinnars ökade på till 2-0 efter 05:52 i andra perioden, men Martin Karlsson reducerade för Leksand strax före periodpaus, en väldigt viktig reducering som gjorde att det trots allt kändes som att Leksand var med i matchen in i tredje. Väl där var det dock Västerås som genom Sebastian Benker gjorde 3-1 efter drygt 9 minuter och det orkade Leksand aldrig resa sig från.

En helt rättvis seger för Västerås.

Det var dock chans till snabb revansch för Leksand, som under onsdagskvällen gästade Tingsryd i Nelson garden arena.

Här fick Leksand en betydligt bättre start när Martin Karlsson nätade för andra matchen i rad och stänkte in 0-1 efter 06:27, men den ledningen kunde man dock inte förvalta den här gången, för när Tor Immo, som nu var tillbaka igen efter sin avstängning för den där märkliga situationen mot Karlskrona, åkte ut för en crosschecking tog det bara 22 sekunder innan Daniel Öhrn kvitterade för TAIF.

2 minuter senare hade Filip Owesson också gjort 2-1 för Tingsryd, vilket också var resultatet efter första perioden. Lite konstigt, för Leksand hade inte varit sämre än Tingsryd. Tingsryd var dock väldigt effektiva och utnyttjade Leksands individuella misstag helt skoningslöst.

Tingsryd gjorde även 3-1 i andra, innan Linus Persson reducerade för Leksand, varefter Axel Bergkvist stod för en rejäl bjudning när han försökte nå en medspelare tvärs över isen i egen zon, men där kom istället Gustav Olhaver, bröt passningen, snodde pucken och satte distinkt 4-2 bakom Jonas Arntzen, som tyvärr inte inger den där riktiga tryggheten som behövs. Han blandar och ger en hel del, den gode Arntzen och stannade här på en räddningsprocent av 78,26%. Här kunde han dock inte lastas för Olhavers mål, för vem hade trott att det skulle komma där?

Leksand fick dock precis den start man behövde på tredje perioden när Jon Knuts gjorde sitt åttonde mål för säsongen redan efter 22 sekunder.

Där fanns det månne en del som talade för en blåvit vändning, men hoppet blev kortvarigt då Joakim Axman gjorde 5-3 bara 01:28 senare och därefter var Leksand egentligen aldrig riktigt nära att komma ikapp.

Det innebär nu att Leksand bara är 3 poäng från negativt kval och nu återigen är utanför topp 8, dit som sagt Västervik nu har kravlat sig upp.

Samtliga resultat:
Västerås - Leksand 3-1
AIK - Karlskrona 4-0
Oskarshamn - Modo 5-2
Vita hästen - Södertälje 4-3 SD
Björklöven - Karlskoga 0-2
Pantern - Västervik 4-3 SD
Almtuna - Tingsryd 3-2

Tingsryd - Leksand 5-3
Pantern - Vita hästen 3-2 SD
Västervik - Almtuna 3-2
Västerås - Karlskrona 3-2 SD
Modo - Björklöven 2-3 SD
Karlskoga - AIK 4-3 SD
Södertälje - Oskarshamn 4-2

Inget lag tar full poäng på de här båda matcherna. Västerås och Karlskoga har 5/6 poäng. Västerås, med Ersson i kassen igen, tar först 3 poäng mot Leksand och sedan en suddenseger mot Karlskrona, Starkt av Västerås att där vända 0-2 efter 23:53 till seger med 3-2. Alexander Lindelöf avgjorde 11 sekunder in i förlängningen.
 
För Karlskogas del blev det först en stabil 0-2-seger uppe i Umeå, där Henrik Lundberg höll nollan och tog 39 skott, och därefter en suddenseger över AIK, där man först tappade 2-0 till 2-3 efter 19:15 i tredje perioden, men där Gustaf Franzen lyckades kvittera med 27 sekunder kvar och Mikael "Daggen" Eriksson avgjorde i sudden.

AIK är ett av flera lag som då har 4/6 poäng och med det tar man in en pinne på Oskarshamn, som har 3/6 poäng.

Förutom AIK är det Västervik, Södertälje och Pantern som har 4/6 poäng.

Västerviks 4 poäng har så klart bidragit till att de nu är över topp 8-sträcket. Först en suddenförlust mot Pantern och sedan en tight trepoängare mot Almtuna, som däremot inte har det lätt. Uppsalalaget har dock ändå 3/6 poäng, tillsammans med Tingsryd, som först förlorade just mot Almtuna i en viktig bottenbatalj och sedan slog Leksand, samtidigt som Almtuna förlorade mot Västervik.

Ja, ni ser, alla lag slår alla där nere i botten och det är ett riktigt getingbo.

Leksand är dock enda laget med 0/6 poäng här, vilket så klart inte är bra. Modo har 1/6 och Björklöven har 2/6 poäng.

Sen vändning mot AIK och Leksand tog tredje raka

Leksand inledde 2019 precis som man avslutade 2018, nämligen med en seger. Detta efter en sen vändning hemma i ett fullsatt och kokande Tegera arena när AIK var på besök.

Det mäktigaste i matchen var dock det hela publiken, och då menar jag verkligen hela publiken, gjorde efter 19 minuter i första perioden. Då ställde sig alla upp, höjde sina halsdukar över huvudet och körde växelramsa med Norra:

"Kämpa...
...Tobbe!"

Det var så mäktigt att se och jag blev nästan tårögd av det. Det var så tydligt att hela hockeyfamiljen gick ihop, för om vi kokar ner det så är det som händer på isen just bara ett spel. Inerst inne är vi alla människor och när något sådant händer som det som tobbe råkade ut för, då spelar hockeyn ingen roll alls.

Det har fortfarande inte kommit ut särskilt mycket information om Tobbes status och bara det är naturligtvis oroande. Jag ska inte analysera eller gå in på det här för mycket, men Tobbes agent har iaf meddelat att nackoperationen han gjorde på Akademiska i Uppsala gick som planerat, men att det inte blir någon mer hockey för Tobbe den här säsongen. Det är ingen skräll. Med tanke på hur det såg ut när han flög med huvudet före in i sargen så hade iaf jag inte räknat med det. Hur Tobbe egentligen mår är dock inte känt och det angår i nuläget bara hans nära och kära. Jag bara hoppas för både hans egen och hans nära och käras skull att han återhämtar sig och kan komma tillbaka till ett någorlunda normalt och fungerande liv, det är det absolut viktigaste i nuläget.

Matchen mot AIK då?
Ja, den började inte särskilt bra. Axel Brage var tillbaka i kassen och fick en minst sagt dålig start när han släppte in 0-1 från Jens Jakobs redan efter 01:58. Därefter spelade han upp sig, spikade igen resten av matchen och stannade till slut på 96,30% och var i högsta grad en bidragande orsak till att Leksand till slut kunde vända och vinna matchen.

Jakobs mål såg dock länge ut att bli matchens enda. Inte förrän efter 15:27 i tredje perioden fick Erik Källgren i AIK-kassen kapitulera, när Valkvae åkte från egen zon och prickade in 1-1 i krysset bakom Källgren, vilket fick Tegera att explodera. Wow vilket tryck det blev!

Matchen gick till förlängning och där var det AIK som pressade på för ett avgörande. Leksand hade ingenting, men då fick Jon Knuts tag i pucken. Han gjorde inga misstag och satte 2-1 bakom Källgren på Leksands första skott och fick arenan att explodera ännu mer än vid Valkcaes kvittering.

En oerhört skön seger, bra start på året och en till slut storspelande Brage i kassen samt två individuella prestationer bäddade för detta, men återigen, det finaste och mest minnesvärda från matchen var växelramsan till Tobbes ära. Den värmer enda in i själen.

Samtliga resultat:
Leksand - AIK 2-1 SD
Karlskoga - Pantern 2-3
Tingsryd - Björklöven 6-2
Vita hästen - Västerås 5-2
Västervik - Oskarshamn 3-1
Södertälje - Modo 3-2
Karlskrona - Almtuna 2-0

Omgångens skräll är Vita hästen som från ingenstans plötsligt gör 5-2 på Västerås. Ett Västerås som har det väldigt tungt utan Ersson i kassen. Han är dock tillbaka mellan stolparna på måndag, då Leksand gästar ABB arena. En rejäl boost för Hästen kan vi iaf slå fast. Typiskt nog vinner även Tingsryd, Pantern och Västervik. Den stora förloraren i botten är alltså almtuna, som är det enda lag som förlorar och det med 2-0 i Karlskrona, där Marcus Paulsson gjorde båda målen för KHK.

Tingsryd imponerar också med 6-2 hemma mot Björklöven och Pantern avgör en tät och jämn match mot karlskoga med 05:50 kvar att spela. Mest imponerande är dock Västervik, som vinner derbyt mot serieledande Oskarshamn med 3-1, efter en rivstart där Kellen Jones gjorde 1-0 redan efter 01:59 och Philip Rondahl ökat på till 2-0 dryga minuten senare. Emil Kruse gjorde en strålande insats i kassen och höll emot Oskarshamns anstormning enda in i tredje perioden, då han till slut fick kapitulera för Jonas Engström, men där han och resten av Västervik ändå höll emot och där Alfred Andersson kunde slå spiken i kistan med 3-1. Grymt starkt av Västervik!

För Leksands del så nollar då som sagt Oskarshamn i toppen och AIK tar bara en poäng. De lagen är dock så långt före nu så det är knappt någon idé att titta på dem. Däremot nollar både Västerås och Karlskoga igen. Även Modo och Björklöven nollar och de stora vinnarna är då Leksand, Karlskrona och Södertälje. Södertälje och Leksand vann senast också, Västerås och Karlskoga förlorade senast, så där händer det lite, men det är fortfarande relativt stort avstånd upp till VIK och BIK.

Leksand fortsätter att vinna med Melin i båset

Sista matchen för 2018 spelades på bortais nere i Karlskrona och det blev andra raka segern för Leksand under Roger Melins ledning.

3-1 skrevs slutresultatet till, efter att Daniel Gunnarsson, på en briljant passning från Oskar lang, hittat nätet bakom Arvid Holm redan efter 45 sekunder, Porsberger ökat på till 0-2 06:30 in i andra och Jon Knuts 6 minuter senare.

Karlskrona var egentligen aldrig riktigt nära, även om Jonas Arntzens nolla sprack drygt 5 minuter från slutet, då Mikael Kurki reducerade för KHK.

En väldigt bra genomförd match av Leksand, som vann fullständigt rättvist. Det enda som går att anmärka på är att de blåvita drar på sig en hel del utvisningar, 4x2min i den här matchen, plus då det något märkliga matchstraffet på Tor Immo, som i slutet av den andra perioden hamnade i handgemäng med Jörgen Karterud. När domaren då skulle gå emellan strök Immos arm på något sätt mot domarens huvud och Immo åkte då ut 5+20 för "physical abuse of officials", alltså att han fysiskt angrep/störde domaren i hans agerande. Givetvis var det inte meningen av Immo att göra det och det känns nästan lite överdrivet, för vad det handlar om är alltså ungefär att immo ska ta tag i/slå Karterud och när hans arm dras tillbaka kommer han emot domarens huvud och får matchstraff och dessutom game penalty för det, vilket innebär att han också är avstängd mot AIK. En väldigt märklig situation, men 3 poäng blev det iaf till Leksand och det var en skön avslutning av året!

Årets sista Hockeyallsvenska omgång:
Karlskrona - Leksand 1-3
Södertälje - Västerås 3-1
Almtuna - Karlskoga 3-2
Västervik - Björklöven 4-3 str
Modo - Pantern 2-0
Oskarshamn - Vita hästen 1-0
AIK - Tingsryd 3-1

AIK och Oskarshamn ångar på i toppen. Oskarshamn var illa ute mot Hästen, men efter 12:03 i tredje perioden spräckte Karl Johansson ändå nollan, vilket också blev matchens enda mål och Hästen åkte därmed alltså på ännu en tung förlust, trots att Viktor Kokman i kassen hade en räddningsprocent på 97,62%. Särskilt tungt var det eftersom att Almtuna plockade en stark trea hemma mot Karlskoga och Västervik tog två pinnar mot Björklöven, efter att Victor Öhman var den enda som gjorde mål i straffläggningen. Pantern och Tingsryd nollar och tappar därmed mark i bottenträsket.

För Leksands del var det bra att Västerås åkte på en ny förlust utan Samuel Ersson i kassen och att Karlskoga då som sagt förlorade, liksom Karlskrona, plus att Löven tappade poäng. Så Leksand, Modo och Södertälje var de stora vinnarna där, plus då AIK och Oskarshamn i toppen.

RSS 2.0