Dags för Allettan i Hockeyettan

Jag har i stort sett inte bevakat Hockeyettan alls under hösten, men nu när grundserierna är avslutade och Allettorna/Fortsättningsserierna har dragit igång så tänkte jag, som vanligt, att vi ska ta en titt på hur det gick under höstens grundserie och vilka lag som nu spelar var under våren, fram tills det att det ska kvalas.

Hockeyettan var, precis som tidigare säsonger, indelad i fyra grundserier,Norra, Södra, Östra och Västra. Här nedan tar vi ett svep genom alla fyra serierna:

  Norra

1, Piteå 51p +39
2, Kalix 42p +26
3, Boden 40p +20
4, Östersund 39p +20
5, Vännäs 37p +22
6, Kiruna AIF 29p -6
7, Örnsköldsvik 27p +9
8, Teg 20p -15
9, Kiruna IF 19p -22
10, SK Lejon 18p -38
11, Asplöven 8p -55

Piteå vinner alltså serien ganska klart.

Därefter var det betydligt jämnare, men vilka fem lag som skulle ta sig till Allettan var det inget snack om. Vännäs var 8 poäng före Kiruna AIF på sjätte plats. Starkt ändå av nykomlingen Kiruna AIF att sluta på en så fin placering och framförallt, före värsta rivalen och det betydligt mer erfarna laget på den här nivån, Kiruna IF. Det här var första säsongen på hur många år som helst som de båda lagen möttes i seriesammanhang och det lockade hela 1 523 åskådare till Lombiahallen när de drabbade samman redan i första omgången och ännu fler när de avslutade grundserien inför 1 750 åskådare. Imponerande! Båda matcherna vann dessutom AIF, 3-2 i premiären och 4-2 i slutomgången. Kiruna IF har, som synes ovan, haft en ganska tung höst och var inte ens nära att ta sig till Allettan, som  man även missade förra året om jag inte misstar mig helt.

Sist men inte minst så är det väldigt tungt att se Asplöven. Detta Asplöven som spelade Allsvenskan för bara några säsonger sedan, men som ramlade ur våren 2016, efter fyra säsonger i näst högsta ligan. Efter det har man inte ens varit nära att få chansen att kvala uppåt igen och nu ser det snarare ut som att man får kriga för att ens hålla sig kvar i Hockeyettan till nästa säsong. Tråkigt att se...

Östra

1, Hudiksvall 61p +44
2, Huddinge 50p +43
3, Väsby 43p +35
4, Visby 42p +25
5, Enköping 39p +5
6, Vallentuna 33p -13
7, Segeltorp 29p +19
8, Nyköping 26p -7
9, Sollentuna 26p -17
10, Hammarby 25p -19
11, Hanviken 11p -53
12, Trångsund 11p -62

Huddinge brukar alltid vinna Östra serien, men inte i år. I år vinner Hudiksvall ganska klart. Man är 11 poäng före Huddinge, som dock avslutade serien väldigt starkt. Två raka hållna nollor av Pontus Eltonius och Daniel Fahlman, 3-0 i Glysishallen, mot just Hudiksvall och 4-0 hemma mot Enköping.

Inte heller här var det något större snack om vilka fem lag som skulle ta sig till Allettan. Det var 6 poäng mellan Enköping och Vallentuna.

Vallentuna, nykomlingen Segeltorp, Nyköping, Sollentuna och Hammarby var dock alla inom 8 poäng, så där var det ganska tight, men det är ju mer av akademisk betydelse, eftersom att alla fem ändå spelar fortsättningsserie nu efter nyår. Dock kan det givetvis bli viktigt med antalet poäng man får med sig in i fortsättningsserien, tror det är sex poäng för sjätteplatsen och sedan i fallande ordning till jombolaget, som inte får med sig någon poäng alls.

I botten blev både Hanviken och Trångsund lite slagpåse. Båda två rejält avsågade, 14 poäng bakom närmsta lag, men till slut blev det Trångsund som fick den mindre ärofylda titeln att sluta sist med nio måls sämre målskillnad än Hanviken, något som avgjordes i sista omgången, då de båda lagen möttes och Hanviken vann med 4-1. Flest mål släppte dock inte Trångsund in, för det gjorde Hanviken, 99 mot 97. Jämför det med Hudiksvall, som släppte in 36 mål och gjorde 80. Det var man dock inte värst med, för det var faktiskt Väsby, som mäktade med hela 93 mål på 22 matcher.

Går vi tillbaka till botten så tror jag dock att både Hanviken och Trångsund kommer få kämpa ordentligt för att hålla sig kvar i Hockeyettan till nästa säsong, kanske till förmån för Wings, som ju efter några tuffa år slutligen ramlade ur nu i våras. Vi får väl se, för det är långt ifrån någon danss att ta sig upp från Hockeytvåan heller, det är ungefär samma process som Hockeyettan har upp till Allsvenskan...

Västra

1, Borlänge 60p +70
2, Tranås 53p +53
3, Mariestad 47p +28
4, Köping 37p +10
5, Grums 34p -6
6, Arboga 34p -6
7, Malung 30p -6
8, Lindlöven 29p 0
9, Skövde 26p -20
10, Kumla 22p -25
11, Forshaga 16p -37
12, Surahammar 8p -61

Den hittills klart jämnaste serien och den vinner Borlänge med 60 poäng, före tranås på 53 och Mariestad på 47. Flest mål gör dock Tranås, ett ynka mål mer än Borlänge, nämligen 100 mot 99. Borlänge släpper dock in imponerande 29 mål på 22 matcher. Det är riktigt vasst!

När vi ändå är inne och snackar mål så var det oerhört jämnt kring sträcket, där Grums, som var nykomlingar i serien förra året, tar den sista platsen till Allettan, på exakt samma poäng och målskillnad som Arboga, men med sju fler gjorda mål, 70-76 mot Arbogas 63-69. Hade Arboga gjort 5-3 mot Forshaga i sista omgången, då hade man alltså tagit sig till Allettan. Nu vann man "bara" med 4-3, samtidigt som Grums fick med sig en poäng borta mot Skövde. Arboga faller alltså på färre antal gjorda mål. Ibland är det tufft, men Arboga kommer nog ha en hyfsat stor chans att hävda sig i fortsättningsserien vad det verkar och man gör en betydligt starkare säsong än förra året, eller om det är två år sedan, då man ju var nära på att åka ur Hockeyettan, men lyckades hålla sig kvar.

Lyckades hålla sig kvar förra året gjorde även Surahammar, men här har man återigen varit en ordentlig slagpåse. 8 poäng bakom närmsta lag är väl kanske inte så jättefarligt, men man gör bara 33 mål och släpper in 94, vilket bara Kumla kan matcha, som släpper in 92. Kumla gör dock 67 mål framåt, vilket alltså är mer än dubbelt så många som Surahammar. Näst minst mål framåt gör Forshaga, 42st.

Återgår vi slutligen till målskillnad så är det noterbart att Arboga och Malung slutade på exakt samma målskillnad och dessutom samma antal gjorda och insläppta mål, 63-69. Dessutom gjorde även Lindlöven där bakom 63 kassar, så det är alltså tre lag i följd som gör 63 mål, två av dem släpper in 69 mål och tre av dem (om vi räknar med Grums) slutar på -6 i målskillnad. Där kan vi snacka om tätt och jämnt!

Södra

1, Vimmerby 47p +28
2, Troja 44p +37
3, Kallinge 43p +28
4, Kristianstad 42p +13
5, Hanhals 41p +9
6, Nybro 37p +13
7, HC Dalen 36p +3
8, Kalmar 32p -5
9, Mörrum 29p -9
10, tyringe 19p -34
11, Helsingborg 14p -36
12, Halmstad 12p -47

Här vinner lite överraskande Vimmerby serien, 3 poäng före Troja. Det var överlag ganska jämnt där uppe i toppen och alla fem lag till Allettan var inom 6 poäng och sedan var det dessutom bara 4 poäng ner till Nybro. Nybro missar alltså Allettan, men var ändå bara 10 poäng från att vinna serien. Snacka om jämnt!

tyringe, Helsingborg och Halmstad blev lite avsågade i botten, både Helsingborg och Halmstad tror jag dessutom har haft ekonomiska bekymmer under hösten. Helsingborg vet jag iaf har haft det, så vi får väl se hur de står sig i fortsättningsserien nu och om de har ekonomi nog att klara sig kvar i Hockeyettan till nästa säsong...

Allettorna kommer nu då spelas enligt följande:

Allettan Norra

Piteå
Kalix
Boden
Östersund
Vännäs
Hudiksvall
Väsby
Enköping
Borlänge
Köping

Allettan Södra

Tranås
Mariestad
Grums
Vimmerby
Troja
Kallinge
Kristianstad
Hanhals
Huddinge
Visby

Här ser vi att det alltså inte är rakt av Norra och Östra serien som utgör Allettan Norra och Västra och Södra serien som utgör Allettan Södra. Jag gissar att det är av geografiska skäl, men Huddinge och Visby från Östra serien byter alltså plats med Borlänge och Köping från den Västra serien, vilket spontant känns dåligt för Visby och Huddinge, eftersom Allettan Södra nog är en tuffare serie än vad Norra är.

Nytt för den här säsongen verkar också vara att det bara är jumbon i resp. Alletta som har spelat klart efter avslutad serie, resten tar sig till playoff. Tidigare har det ju varit lag 9 och 10 som har spelat klart.

Ska jag då ge mig på något slags tippning så tror jag att Allettan Norra kommer vinnas av Piteå eller Borlänge. Borlänges defensiv har imponerat såhär långt och kan man hålla samma fina höga nivå även här så tror jag man blir svårslagna. Där bakom går Hudiksvall, Östersund, Kalix, Köping  och Boden vidare till playoff. De två sista lagen till playoff tror jag blir Väsby och Enköping, Vännäs har alltså spelat klart efter de 18 matcher som ska spelas.

I Allettan Södra lär det bli ett rejält getingbo, men jag tror Troja eller Huddinge tar hem segern där. Därbakom lär Mariestad, Tranås, Kristianstad, Kallinge, Visby  och Vimmerby gå till playoff. Sista platsen där blir också svår, men jag tror Hanhals tar den.

Vännäs och Grums tror jag alltså kommer ha spelat klart efter Allettans 18 omgångar.

Man har faktiskt redan nu hunnit spela mellan fyra och sex omgångar och just nu har jag rätt i att Vännäs är sist i Allettan Norra med 0 poäng på fem matcher. Dock är det lite förvånande att Väsby toppar serien med 13 poäng på sex matcher och att Kalix är näst sist med 2 poäng efter fyra matcher. Boden jagar närmast bakom Väsby med 11 poäng efter fyra matcher och Borlänge och Piteå hittar vi någonstans mitt i tabellen, på femte och sjätte plats med 8. resp. 7 poäng efter fem matcher.

Som ni ser haltar det ordentligt, men lite förvånande är det ändå måste jag säga.

I Allettan Södra leder Kristianstad med 13 poäng efter fem matcher, närmast jagade av tranås på 13 och Kallinge på 12 poäng efter fem matcher. Även här har jag dock rätt i att Grums är sist med 1 poäng på fem matcher, så helt ute och cyklar är jag dock inte.

Troja och Huddinge då?
Ja, de hittar vi också någonstans mitt i serien, på fjärde och sjunde plats, med 10 resp. 6 poäng.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0