Tippning inför kvällens omgång

En snabb tippning här då inför kvällens Elitserie och Allsvenskan. Vi börjar med den senare:

Västerås - Örebro 2
Bofors - Leksand 1
Troja - Malmö 2
Södertälje - Almtuna 1
Mora - Tingsryd 1
Oskarshamn - Asplöven 2
Djurgården - Karlskrona 1

Jag tror Örebro krigar sig till en seger i Västerås, där hemmalaget trots allt krigar för att säkra sin kvalserieplats. Jag tror dock inte man gör det ikväll och det innebär att striden kring 3:e pkatsen tätnar rejält, för jag tror både att Djurgården och Bofors vinner ikväll. Djurgården måste vinna, det är inget annat som gäller. Karlskrona kan dock ställa till det, men jag tror på seger för DIF. Leksand har inget att spela för, met än serierekordet i poäng, men jag tror inte det målet räcker för att rå på ett heltaggat Bofors, som också griper efter sista halmstrået i kampen om 3:e platsen. Bofors vinner.


Mora och Malmö griper även de sista halmstrået och det lyckas ikväll. Mora går upp på samma poäng som Oskarshamn, som förlorar mot Asplöven, och Malmö är 2 poäng bakom inför sista omgången.

I Elitserien tippar jag såhär:

Luleå - AIK 1
Timrå - Färjestad 2
Brynäs - Modo 1
Rögle - Skellefteå 2
Växjö - HV 71 2
Frölunda - Linköping 2

Inte så mycket att snacka om här. Inte mer än att Brynäs skaffar sig ett gyllene läge för att trots allt klara sig till slutspel. Jag tror nämligen att chansen till att de slår Modo är betydligt större än att AIK ska slå Luleå borta.

Vi har en spännande kväll framför oss!

Det tätnar kring sträcken och ny förlust för Leksand

Det var en ganska tråkig match att titta på till en början. Inga vidare chanser åt något av hållen och målvakterna, Oscar Alsenfelt och Tim Sandberg, ställdes inte på några större prov.

Knappt halvvägs in i 1:a perioden började det dock hetta till. Först kunde Örebro ta ledningen genom x-leksingen och numera en av Örebros viktigaste spelare, Marcus Weinstock. Därefter kunde Mark Hurtubise se till att spräcka även Tim Sandbergs nolla och det var utjämnat, 1-1.

Örebro var dock det lite hetare laget och man skulle också ta ledningen innan perioden var slut. Ett skott direkt på tekning och Alsenfelt var chanslös. 2-1 till bortalaget.

I 2:a perioden är Leksand mycket blekt och örebro fullständigt kör över de blåvita. Conny Strömberg kunde utöka ledningen till 3-1, när han fick ett friläge. Ett sådant läge missar man inte om man heter Conny Strömberg.

F.d. Färjestadspelaren, Emil Kåberg, drog på sig en utvisning med drygt 5 minuter kvar av perioden, vilket gav Leksand ett bra läge att krypa närmre. ditintills hade det bara varit Örebro för hela slanten, men nu kunde Leksand ettablera ett bra tryck och Kevin Kapstad var så nära man kan vara på att reducera fram till 2-3, men pucken tog i ribban och gick ut.

Istället var det Örebro som kunde utöka sin ledning till 4-1, 42 sekunder från paus.

Sista perioden blev ganska tråkig. Örebro försvarede sin ledning utan några fel. Man var oerhört tighta bakåt och gav inte hemmalaget minsta möjlighet att komma ifatt. Matchen slutade således 4-1 till Örebro och Leksand kunde inkassera sin 3:e raka hemmafförlust. Nog för att man är klara seriesegrare och kvalserien hägrar där framme, men det gäller att hålla ihop grejerna nu och inte förlora allt här på slutet, för, det går inte bara att slå på det fina spel som man har visat upp tidigare under säsongen bara sådär...

I de övriga matcherna gick det såhär:
Malmö - Södertälje 1-2 SD
Västerås - Asplöven 5-3
Almtuna - Oskarshamn 3-1
Djurgården - Tingsryd 3-0
Troja - Mora 1-4
Karlskrona - Bofors 4-6

Som vi ser tätnar det ordentligt kring sträcken i och med dessa resultat. Almtuna krigade ruskigt hårt och var mycket väl värda de där 3 poängen. De gör att man nu bara är 1 poäng bakom Tingsryd, som blev nollade i dubbel bemärkelse på Hovet.

västerås har mer än ena benet i kvalserien nu. 5-3 mot Asplöven innebär att man fortfarande är 5 poäng före Bofors och 6 poäng före Djurgården. Båda dessa sistnämnda gjorde vad man skulle, men det räckte inte. Chansen finns dock fortfarande, men då måste Västerås förlora båda sina återstående matcher mot Örebro och Karlskrona. KHK har ställt till det tidigare, inte minst mot Oskarshamn nu i helgen som var, och Örebro har trots allt en minichams att nå direktplatsen, men samtidigt som Västerås förlorar måste Bofors slå samma Örebro och Leksand, medan Djurgården måste vinna mot Karlskrona och Asplöven, vilket inte är helt osannolikt att man gör.

tätast är det dock kring det nedre sträcket. Där gästar Tingsryd ett vilt kämpande Mora i nästa omgång, medan Almtuna gästar Södertälje. Räkna med 0 poäng för båda 2 där. Då gäller det i sista omgången. Då tar Almtuna emot Mora i Gränbyhallen och Tingsryd tar emot Oskarshamn. Förlorar IKO mot Asplöven i nästa omgång, ja, då kan det bli så att det lag som vinner av Almtuna - Mora/Tingsryd - Oskarshamn får sin lycka uppfylld, medan det andra laget inte får det. Med andra ord, vinner Oskarshamn går man till playoff, även om Mora vinner. Vinner inte Mora innebär det att Altmtuna går förbi Tingsryd och förpassar dem ner till kvalserien. Vänder man på det, om Tingsryd slår Oskarshamn och Mora slår Almtuna, ja, då går Mora till playoff och Almtuna får kvala. Det blir alltså 2 mycket, mycket intressanta matcher där!

I Elitserien gick det såhär:
Linköping - Luleå 2-6
Skellefteå - Färjestad 3-2
Modo - Rögle 1-0 SD
Timrå - Frölunda 0-1
AIK - Växjö 4-1
HV 71 - Brynäs 4-3 SD

Ja, som vi ser tätnar det även här kring sträcket. AIK vann tämligen enkelt hemma mot Växjö. Brynäs hade det jobbigt mot HV, som länge ledde med 2-1. Brynäs lyckades dock kvittera, men HV återtog ledningen och såg ut att vara på väg mot 3 poäng. Med 39 sekunder kvar kunde dock brynäs kriga in ett mål och därmed se till att bärga en poäng. Det var en poäng som kan visa sig bli helt avgörande. Man är nu 2 poäng före AIK. AIK har Luleå borta i nästa omgång, medan Brynäs tar emot Modo. Klart större chans för Brynäs att ta poäng där. Skulle man inte göra det blir matchen på lördag ofattbart viktig för båda dessa lag och räkna med att det blir drag på Hovet då. Då möts nämligen AIK och Brynäs, i Stockholm, på Hovet. Det kan bli enormt häftigt!

Tabellerna vecka 8

Nu återstår det bara en vecka av Hockeyallsvenskan 2012/13 och det drar ihop sig rejält nu inför de sista matcherna. Om en vecka vet vi hur utgången av det hela blir. Såhär ser det ut i dagsläget:

1, Leksand 106p +57
2, Södertälje 96p +39
3, Västerås 92p +33
4, Bofors 87p +29
5, Djurgården 86p +23
6, Örebro 83p +28
7, Oskarshamn 76p +9
8, Malmö 70p +6
9, Mora 70p -8
10, Troja 66p -34
11, Asplöven 58p -48
12, Tingsryd 53p -32
13, Almtuna 49p -30
14, Karlskrona 37p -42

Leksand är nu, i och med att Tingsryd lite oväntat gick och slog Södertälje, också klara seriesegrare. Man är 10 poäng före SSK och det är 9 poäng kvar att slåss om. Man siktar nu in sig på att slå poängrekord i Allsvenskan. Rekordet ligger på 108 poäng, så mycket talar för att Leksand kommer att knipa det rekordet, såvida man inte förlorar 3 raka, 4 raka, om man räknar med Västerås, nu på slutet.

Södertälje är i princip också klara för kvalserien nu. Man är 9 poäng före Bofors och det är som sagt just 9 poäng kvar att slåss om. Så, vi kan nog räkna in både Leksand och Södertälje till kvalserien 2013.

Där bakom är det betydligt jämnare. Bofors har haft det fortsatt jobbigt under veckan och förlorade med 1-3 hemma mot Malmö och 2-0 borta mot Västerås. Västerås, som i och med den segern, gick förbi Bofors upp på 3:e plats i tabellen. Man har nu ett riktigt kanonläge att ta den där 3:e direktplatsen till kvalserien, inte minst sedan man slog Leksand på bortais med 2-1. Vinst för Djurgården ikväll, som förlorade med 1-3 hemma mot Leksand i onsdags och sedan med 4-2 borta mot Örebro, är ett måste. Annars är det 6 poäng upp med 6 matcher kvar att spela. Västerås kan då avgöra redan imorgon, om man vinner och Bofors samtidigt förlorar. Så, Västerås är i ett riktigt guldläge där.

I och med att Västerås vann mot Leksand försvann i princip Örebros chanser till att ta en direktplats. Man är 9 poäng bakom och man har en något sämre målskillnad, så, det ska till mycket om man ska ta ifatt det. 3 raka segrar är det som krävs, samtidigt som Västerås, Bofors och Djurgården måste förlora.

Malmö förlorade med 4-2 mot Almtuna, men trots det finns fortfarande chansen kvar att nå playoff, tack vare Karlskrona, som ställde till det för Oskarshamn i lördags. 6-4 till KHK. Oskarshamn har dock fortfarande 6 poäng ner till både Malmö och Mora, så man har fortfarande allt i egna händer. Man har t.o.m. råd med en förlust. Förlorar man och Malmö/Mora, eller båda, vinner, ja, då blir det riktigt spännande.

Asplöven behöver en poäng till för att vara helt säkra på att få spela Allsvenskan nästa säsong. Man är 9 poäng före Almtuna, men har en betydligt sämre målskillnad än Uppsalalaget. Nollar man nu de 3 sista matcherna och Almtuna går rent, ja, då kan man faktiskt få kvala, men den risken anses väl inte som allt för överhängande. Det kommer stå mellan Tingsryd och Almtuna. För Almtunas del hade man nog inte räknat med att Tingsryd skulle slå SSK. Hade man inte gjort det, ja, då hade man bara varit 1p bakom. Nu är man 4 bakom. Tingsryd har Djurgården ikväll och Almtuna möter Oskarshamn imorgon. Vinner Tingsryd ikväll är det klart, men förlorar man har Almtuna sin chans imorgon, samtidigt som Oskarshamn krigar för sin playoffplats. En spännande vecka väntar!

I Elitserien är det 4 omgångar kvar och där ser tabellen i nyläget ut såhär:

1, Skellefteå 105p +61
2, Färjestad 97p +49
3, HV 71 97p +32
4, Luleå 92p +37
5, Linköping 88p +10
6, Modo 77p +9
7, Frölunda 77p -4
8, Brynäs 68p -43
9, AIK 63p -28
10, Växjö 57p -28
11, Timrå 52p -26
12, Rögle 45p -63

Skellefteå går mot seriesegern. Man är 8 poäng före både Färjestad och HV. Med 12 poäng kvar att slåss om innebärdet att man kan säkra seriesegern redan i nästa omgång, om både Färjestad och HV förlorar. De oddsen är kanske inte jättestora, men chansen finns.

Där bakom har Luleå skaffat sig en liten lucka ner till LHC. Man är nu 5 poäng före LHC. Det är dock 1 poäng mindre än förra veckan, då man var 6 poäng före Clubben.

Brynäs har, trots sin brakförlust med 9-1 uppe i skellefteå, drygat ut med 2 poäng jämt mot AIK. Förra veckan var man bara 3 poäng före, nu är man 5 före. Kanske var den där jätteförlusten precis vad laget behövde för att insse krisen? Vad tror ni, kommer mästarlaget från Gävle att klara av att ta sig till slutspel, eller kommer AIK snuva dem på den där platsen?

Rögle och Timrå kan vi så gott som redan nu hälsa välkomna till kvalserien, även om Timrå faktiskt bara har 5 poäng upp till Växjö över sträcket. Kan det trots allt bli spännande även där? Time will tell...

Playoff 1 i Div. 1

Då är det första steget mot kvalserien upp till Allsvenskan avverkat för lagen i Div. 1, nämligen playoff 1.

Som bekant mötte Kiruna Vännäs, Piteå tog sig an Sollefteå, Enköping skulle ta sig förbi Wings, Åker/Strängnäs ställdes mot Borlänge, Vimmerby fick Tranås på sin lott och Kallinge skulle kämpa mot Halmstad.

Det blev jämnare bataljer än vad jag trodde på förhand, i alla fall till en början. 1:a omgången slutade nämligen såhär:

Vännäs - Kiruna 3-4
Sollefteå - Piteå 2-5
Borlänge - Åker/Strängnäs 2-3
Wings - Enköping 2-3 SD
Tranås - Vimmerby 6-3
Halmstad - Kallinge 1-2

Vännäs gjorde en bra hemmamatch och krigade enda in i kaklet, men det räckte inte hela vägen. Kiruna vann med uddamålet och hade därmed 1-0 i matcher.

Piteå hade det lite lättare borta mot Sollefteå. Det var egentligen aldrig något snack om saken och man vann tämligen enkelt med 5-2 och skaffade sig därmed ett gyllene läge att avgöra i match 2.

Borlänge pressade Åker/Strängnäs rejält. Åker ledde med 1-0 efter 1:a perioden, men Borlänge gjorde en strålande 2:a period och vände till 2-1. I sista orkade man dock inte stå emot hela vägen och f.d. Södertäljespelaren, Christofer Blid, kunde göra det matchvinnande målet, i boxplay, med knappa 8 minuter kvar av matchen.

Också Wings gjorde en mycket bra hemmamatch och kvitterade Enköpings ledning fram till 2-2 redan efter 44 sekunder av sista perioden. Inga fler mål föll och det blev övertid. Där tog det bara 14 sekunder innan Enköping avgjorde.

Vimmerby gjorde nästan en Malmökapitulation i sista perioden. Inför densamma hade man 2-3 på tavlan. Med knappt 13 minuter kvar av matchen kom Tranås kvittering. Bara minuter senare kom också ledningsmålet och sedan satte man 2 puckar i tom kasse. Det enda av lagen från fortsättningsserierna som lyckades vinna.

Kallinge gjorde sit matchvinnande mål redan i 2:a perioden och höll sedan undan hela vägen.

I 2:A omgången, där Kiruna, Piteå, Åker/Strängnäs, Enköping, Tranås och Kallinge hade chansen att avgöra, gick det såhär:

Kiruna - Vännäs 10-3
Piteå - Sollefteå 10-2
Åker/Strängnäs - Borlänge 6-1
Enköping - Wings 3-2
Vimmerby - Tranås 5-2
Kallinge - Halmstad 3-2 SD

Uppe i Kiruna var det aldrig något snack om saken. Kiruna hade 6-0 redan efter den 1:a perioden och resten av matchen spelades i princip bara av. Kiruna alltså vidare till playoff 2, med 2-0 i matcher.

Också Piteå gjorde vad man skulle. Man hade 2-0 efter 1:a perioden och spelade sedan 4-1 i både 2:a och 3:e perioden, vilket gav slutresultatet 10-2. Det var nog lite när Piteå gjorde 3-0 efter 28 sekunder och 4-0 efter 48 sekunder i 2:a perioden som luften gick ur Sollefteå. Piteå vidare till playoff 2 med 2-0 i matcher.

Borlänge hade inte kraften att stå emot ÅKer/Strängnäs i ytterligare en match och här var det egentligen aldrig något snack om saken. Åker vidare till playoff 2, med 2-0 i matcher.

Enköping gjorde alla sina 3 mål i 1:a perioden, men Wings kröt närmre och när 3-2 kom, med knappt halva sista perioden kvar, ja, då blev det rejäl press mot Enköpingskassen. Wings fick dessutom chansen att spela 6 mot 4, då Enköping dragit på sig en utvisning, men hammalaget gjorde det bra och stod emot. Enköping därmed vidare till playoff 2 med 2-0 i matcher.

Vimmerby studsade tillbaka efter förlusten i 1:a matchen och vann ganska enkelt med 5-2. Därmed var det 1-1 i matcher där.

Halmstad stod upp bra även i denna match, mot en av storfavoriterna, och man hade 2-2 efter full tid. I sudden var det dock Kallinge som kunde avgå med segern och därmed avancera vidare till playoff 2, med 2-0 i matcher.

Således var det bara en match som skulle avgöras i den 3:e omgången. Det slutade såhär:

Vimmerby - Tranås 2-4

Tranås är alltså vidare till playoff 2. Minns jag inte helt fel gick man vidare till playoff 2 också förra året, också då som vinnare av Grupp E:s fortsättningsserie. Här var det dock Vimmerby som hade 2-1 inför sista perioden, men Tranås kom tillbaka och med drygt 5 minuter kvar av matchen satt kvitteringen i nät och bara minuten senare var också ledningspucken där. Starkt gjort av Tranås, som därmed är vidare till playoff 2.

Följande lag är alltså vidare till playoff 2:

Kiruna (2-0 i matcher)
Piteå (2-0 i matcher)
Åker/Strängnäs (2-0 i matcher)
Enköping (2-0 i matcher)
Tranås (2-1 i matcher)
Kallinge (2-0 i matcher)

I playoff 2 kommer Huddinge och Olofström gå in i gamet (2:orna från Allettan Mellan och Södra). Vilka som får möta vilka är inte klart än.

Första förlusten efter nyår

Västerås fick en kanonstart på matchen när Matt Fornataro, redan efter 3:12, kunde ge gästarna ledningen. Därefter var det Leksand som tog över mer och mer ju längre perioden gick. Man skapade flera bra lägen, men Lasse Johansson i Västeråskassen gjorde en bra period och stod emot. till slut kunde dock inte ens han stå emot när Jens Bergenström skickade in 1-1 i nätmaskorna bakom Johansson. I den 2:a perioden var det återigen Leksand som fortsatte att ösa på. Ledningen var också mycket nära, men stolpen stod i vägen för Mark Hurtubise. Istället var det Västerås som skulle ta ledningen, efter att Leksand först åkt på ett lagstraff för 6 spelare på isen och sedan Johan Ryno åkt ut under det efterföljande boxplayet. Man klarade av spel 3 mot 5, men när man fick in sin 4:e gubbe på isen small det. Christoffer Björklund slog in ledningspucken i nät bakom Erik Hanses, vilket således gav 1-2 på tavlan. Det var också var resultatet efter 2 spelade perioder. Även i den sista perioden gick Leksand ut hårt och var nära en kvittering efter bara någon minuts spel. Lasse Johansson gjorde det dock återigen bra och skulle, tyvärr ur en Leksandssynvinkel, göra en riktig monsterperiod, där han räddade flera riktigt bra skott. Leksand försökte allt man kunde, men pucken ville inte in i nät bakom Lasse Johansson, även om det var nära på slutet, efter att man tagit en timeout och plockat Erik Hanses. Pucken letade sig dock inte hela vägen fram till mål och Västerås kunde ta ytterligare 3 mycket, mycket viktiga poäng i kampen om 3:e platsen. För Leksands del innebar detta den 1:a förlusten i full tid på den här sidan nyåret. I de övriga matcherna gick det såhär: Örebro - Djurgården 4-2 Bofors - Malmö 1-3 Tingsryd - Södertälje 2-1 Almtuna - Troja 1-2 SD Asplöven - Mora 3-1 Karlskrona - Oskarshamn 6-4 Alla resultat är numera intressanta och vi kan konstatera att trots Örebros seger över Djurgården, 2:a raka förlusten för Djurgården, så är chanserna att nå en direktplats nu minimala, eftersom att Västerås slog Leksand. Det är 9 poäng upp för Örebro och det är just 9 poäng kvar att slåss om. Chansen finns dock, men då ska Västerås klappa ihop totalt. Starkt dock av Örebro att slå Djurgården hemma i Behrn arena. Djurgårdens form är inte den bästa just nu och nu är 3 poäng i det närmaste ett måste i nästa match, samtidigt som Asplöven gärna får slå Västerås. Då är det fortfarande liv i det hela, men vinner Västerås, ja, då har man inte bara ena foten i kvalserien, utan i princip hela benet. Asplöven gjorde dock just det här, slog ett av lagen som hade något att kriga för. Hade Mora vunnit där, ja, då hade man bara varit 3 poäng bakom Oskarshamn, som plötsligt gick på en rejäl mina i karlskrona. 6-4 till hemmalaget och 4-1 i 2:a perioden. Det gör att både Malmö, som verkligen grep sista halmstrået här, och Mora har chansen. Det är 6 poäng upp för båda 2 med 9 poäng kvar att slåss om... Att Tingsryd skulle slå SSK på hemmais hade man nog inte räknat med i Uppsala. Då hade man nämligen bara varit 1 poäng bakom Tingsryd. Nu är man 4 poäng bakom. Man har dock gjort en stark vecka i Uppsala, det ska erkännas. I Elitseriens 50:e och 51:a omgång gick det såhär: Rögle - Frölunda 1-2 Skellefteå - Brynäs 9-1 Timrå - HV 71 1-2 AIK - Färjestad 3-2 str Växjö - Luleå 0-2 Linköping - Modo 1-0 Först och främst måste vi notera Skellefteås totala kross av Brynäs. Var det inte kris i Brynäs innan så lär det vara det nu. 9-1 är inte okej någonstans och man är verkligen på väg rakt ner i källaren i mästarklubben från Gävle. AIK tog dessutom 2 pinnar hemma mot Färjestad och det tätnar alltmer runt sträcket, som väl egentligen är den enda fight i Elitserien som fortfarande lever. Brynäs - Rögle 1-2 SD Växjö - Timrå 1-2 Färjestad - Modo 3-0 HV 71 - Linköping 3-4 str Luleå - Skellefteå 3-4 str Frölunda - AIK 5-3 En mycket viktig poäng där för Brynäs, även om Rögle slutligen vann. AIK nollade och därmed drygar man ut avståndet till 5 poäng lagen emellan. Det är dock 12 poäng kvar att slåss om, så mycket kan hända och vänder det inte för Brynäs, ja, då tror jag AIK tar det där. Smällen uppe i Skellefteå kanske dock var en tillräcklig signal om att något måste göras i Gävle. Vi får se... HV har 2-0 efter den 1:a perioden i E4-derbyt mot LHC, men LHC gör 3-0 i 2:A perioden och vänder matchen. HV lyckas dock kvittera, mnen LHC tar hand om bonuspoängen på straffar, liksom Skellefteå, som dock tappade 2 poäng jämt mot Färjwstad, som slog Modo relativt enkelt med 3-0.

Stark vändning på Hovet

Ett fullsatt Hovet, 8094 på läktarna, en enorm Djurgårdsklack, ca 2300 personer, just till den här matchen, en enorm inramning och mycket känslor beskrev onsdagens möte mot tabellfemman Djurgården. Man skulle helt klart kunna säga att det var kvalseriekaraktär på matchen, som var väldigt grinig och innehöll mycket känslor, såväl på isen som på läktaren, i inledningen.

Leksand fick en tuff start, då man fick spela boxplay redan efter några minyter, dessutom 3 mot 5, men boxen var mycket bra och djurgårdarna kunde inte komma in på mål och skapa några jättegiftiga chanser.

Perioden i stort kändes ganska jämn, även om Leksand vann skotten överlägset och kanske också skulle ha haft något mål, särskillt då Hurtubise fått x-leksingen, Elias Granats, klubba i ansiktet när han kom fri mot Chet Picard. Det blev dock ingen straff av det, bara en utvisning, som Djurgården dödade effektivt och ställningen var alltjämt 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden var det iställer Djurgården som dominerade skotten och man hade också ett spelövertag på banan.

Även här fick Leksand tidigt i perioden spela boxplay, men man gjorde det återigen bra, samtidigt som Oscar Alsenfelt i mål gjorde några riktigt grymma räddningar.

Som ofta när ett lag pressar framåt öppnar det sig bakåt, vilket också var fallet här. Kevin kapstad fick nämligen i princip öppet mål, men han var trött och seg efter ett långt byte och kunde inte få pucken i nät. Istället var det Djurgården som fick utdelning för sitt slit. Timmy Pettersson kunde ge hemmalaget ledningen, till publikens öronbedövande jubel.

I 3:e perioden kändes det som att de blåvita fick djurgårdarna, både på isen och på läktarna, dit man ville. Leksand är oerhört starka i sista perioden, vilket man har visat vid ett flertal tillfällen under ässongens gång, och här kom ännu ett exempel på det.

Mark Hurtubise kunde först slå in 1-1 bakom Chet Picard, efter bra förarbete av Johan Ryno, varefter Jakob Blomqvist, bara sekunder senare, kunde se till att Leksand hade vänt matchen till 2-1. Då kom irritationen och känslorna fram mer och mer hos hemmalaget, både på isen och på läktarna. Spelarna på isen försökte förgäves få hål på Alsenfelt i mål, men denne spelade riktigt bra och släppte inga puckar förbi sig. På läktarna skrek publiken för minsta lilla grej, nästan som den ökända publiken i Nobelhallen, fast dubbelt så stor. Domarna pallade dock trycket och med 33 sekunder kvar att spela kunde Kevin Kapstad göra 3-1 och segern var därmed ett faktum och Leksand hade stått för ännu en enormt bra sistaperiod, som dessutom gav utdelning.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Södertälje - Asplöven 3-1
Mora - Karlskrona 5-2
Oskarshamn - Örebro 1-0
Västerås - Bofors 2-0
Almtuna - Malmö 4-2
Troja - Tingsryd 5-4

Många intressanta resultat. För Djurgårdens del var det inte bra att Västerås vann. Västerås klättrade därmed förbi Bofors och upp på 3:e platsen i tabellen. Bofors som har haft den där direktplatsen så gott som hela säsongen, men nu ser det ut att bli oerhört tufft att nå dit. Tränden man är i nu är nämligen allt annat än god. 3:e raka förlusten och 3:e raka matchen utan mål för Karlskogagänget, som har rostat ihop totalt. Kan man resa sig nu mot slutet och bita tillbaka mot Djurgården och Västerås? Tveksamt...

Malmö såg nog definitivt sin chans att nå playoff gå upp i rök här. Almtuna hade 1-0 efter 1: perioden, men Malmö vände till 2-1 i 2:a. Sedan tappade man till 2-4 i sista perioden, samtidigt som Oskarshamn fortsätter att gå bra och slog Örebro, som man nu mycket troligt kommer få möta i en playoffserie, med 1-0. 3 mycket viktiga poäng för Oskarshamn, men också Almtunas 3 poäng var mycket viktiga, särskillt som Tingsryd förlorade en mycket svängig match mot Smålandsrivalen Troja.

Från Elitserien kan konstateras att restmatchen som Skellefteå och AIK hade på de övriga slutade med klar Skellefteåseger med 5-2.

Allettan och playoff

Så är Allettorna och fortsättningsserierna färdigspelade. Här nedan kör vi en kort genomgång av hur läget ser ut nu och hur det gick i de olika Allettorna.

Allettan Norra slutade såhär:

1, Björklöven 39p +47
2, Sundsvall 33p +36
3, Piteå 28p +22
4, Kiruna 24p +8
5, Östersund 24p +8
6, Teg 10p -28
7, Örnsköldsvik 5p -45
8, Kovland 5p -48

Björklöven var tämligen överlägsna. Man öste in hela 66 mål, på 14 matcher, alltså ett snitt på 4,7 mål/match. Ändå slog man bara Piteå med 1-0 i sista matchen, men tror nog inte man gick all in där. Det gjorde nog å andra sidan inte Piteå heller, eftersom att båda lagen redan innan var klara för playoff.

Det intressanta var striden kring 4:e platsen, som Östersund hade inför den sista omgången. Nu kunde dock Kiruna segdra sin match hemma mot Teg, så man fick se hur det slutade nere i Östersund, där Sundsvall vann med 3-2. Då var det bara att trampa gasen i botten och köra all in för Kiruna, som visste vad som behövdes göra och man gjorde precis vad som behövdes. När Emil Jakobsson skickade in 6-1 i nät, 4:14 från slutet, innebar det att man hamnade på exakt samma poäng och målskillnad som Östersund, men i kraft av fler gjorda mål, 48 mot 40, kunde man passera och sno åt sig den där 4:e platsen.

Det innebär att Björklöven, Sundsvall, Piteå och Kiruna går till playoff och Östersund, Teg, Örnsköldsvik och Kovland har spelat klart för säsongen.

Allettan Mellans sluttabell skrivs såhär:

1, Visby 33p +15
2, Huddinge 31p +27
3, Enköping 26p +18
4, Åker/Strängnäs 25p -5
5, Nyköping 24p +21
6, Hudiksvall 15p -6
7, Falu IF 8p -29
8, Lindlöven 6p -41

Något överraskande, tycker jag, ser vi alltså att Visby slutligen vinner serien, 2 poäng före Huddinge, som hade serieledningen inför sista omgången. Då föll man dock borta mot ett vilt kämpande Nyköping, som gjorde allt man kunde och vann med 3-0. Vad hjälpte dock det när Åker/Strängnäs höll undan för Hudiksvall och vann med 4-3. De 3 poängen gjorde att man, oavsett hur det gick i Nyköping, var klara för playoff. Samtidigt innebär det att en av storfavoriterna, Nyköping, som slutade 2:a i Grupp D i höstas, 1 poäng bakom Visby, 15 poäng före Huddinge och hela 25 poäng före Åker/Strängnäs. Båda de 2 sistnämnda är nu dock vidare till playoff, medan Nyköping, tillsammans med Hudiksvall, Falu IF och Lindlöven har spelat klart för säsongen.

Allettan Södra slutade såhär:

1, Vita hästen 31p +14
2, Olofström 28p +18
3, Kallinge 26p +11
4, Vimmerby 21p +4
5, Mariestad 21p -7
6, Skövde 16p -8
7, Kristianstad 13p -15
8, Mörrum 12p -17

Inför sista omgången hade Vita hästen 28 poäng och Kallinge 26. En ren seriefinal med andra ord. Som ni ser av tabellen här ovan så vann Vita hästen matchen, med 1-2. Detta samtidigt som Olofström körde över Kristianstad med 8-2 gjorde att Kallinge bara slutade 3:a i serien.

Inte nog med det. Mariestad på sina 20 poäng hade den sista playoffplatsen inför den sista omgången, men där föll man hemma i Katrinhallen, när jumbon Mörrum vann med 4-3 efter sudden. Jag kan tänka mig att man drabbades av stundens allvar eller liknande, för man hade 2-0 och det ska man inte tappa i ett sådant läge. Nu gjorde man det och förlorade dessutom i förlängningen. Hade man inte gjort det, om man hade tagit bonuspoängen, ja, då hade det räckt för att ta sig till playoff. Nu stannade man på samma poäng som Vimmerby, som slog Skövde med 2-1, men tyvärr för Mariestad så har man betydligt sämre målskillnad än Vimmerby, vilket innebär att Vimmerby går till playoff och Mariestad har spelat klart för säsongen, tillsammans med Skövde, Kristianstad och Mörrum. Ibland är det oerhört små marginaler...

De här resultaten innebär att segrarna från resp. Alletta, Björklöven, Visby och Vita hästen, går in i playoff 3, där man spelar bäst av 3 matcher mot någon av segrarna i playoff 2. Vinner man där är man i kvalserien. Med andra ord kan det ha varit en oerhört kostsam förlust i Nyköping där för Huddinge, som i och med sin 2:a plats går in redan i playoff 2 och måste således vinna 2 playoffserier för att nå kvalserien. I playoff 2 går även Sundsvall och Olofström in i handlingarna, där man ställs mot en segrare från playoff 1 i bäst av 3 matcher.

Playoff 1 spelas nu mellan lag 3 och 4 i resp. Alletta, + segrarna i resp. fortsättningsserie, där det har gått som följer:

Grupp A:s fortsättningserie vann Vännäs ganska enkelt före Kalix. Man var 6 poäng före Kalix. I höstens grundtabell var Vännäs dock 13 poäng bakom Teg, som då slutade 4:a. Nu är Teg utslaget och Vännäs får spela playoff. Ibland är det alltså en fördel att in te kmma bland de 4 främsta.

I Grupp B:s fortsättningsserie vann Sollefteå, 5 poäng före Brunflo, som ändå har gjort en stårlande rokiesäsong i Div. 1. Sollefteå slutade 6:a i Grupp B i höstas, 9 poäng bakom Kovland, som nu har spelat klart för säsongen, medan Sollefteå är i playoff.

I Grupp C:s fortsättningsserie vann Borlänge, 2 poäng före Surahammar. Surahammar, som slutade 5:a i höstens Grupp C, 2 poäng bakom Lindlöven, som tog den där 4:e platsen. Borlänge slutade bara 7:a i tabellen, 7 poäng bakom Lindlöven, men nu är man i playoff och faktum är att det bara är de och 3:an från i höstas, Enköping, som är kvar i gamet. Både Falu IF, som vann höstens serie, och Hudiksvall, som slutade 2:a, är utslagna.

I Grupp D:s fortsättningsserie går Wings vidare till playoff, 2 poäng före Väsby, som föll just mot Wings i den sista matchen. Alltså hade väsby den där 1:a platsen innan sista omgången, men det räckte inte hela vägen.

I Grupp E:s fortsättningsserie tog Tranås slutligen hand om segern, 3 poäng före Västervik. Tranås, som likt Vännäs och Sollefteå, slutade 6:a i höstens serie. Här kan vi också konstatera att det forna Allsvenska laget Arboga, nu tvingas kvala för att hålla sig kvar i Div. 1. Tråkigt.

I Grupp F:s fortsättningsserie var det Halmstad som tog sig vidare till playoff, bara 1 ynka poäng före Helsingborg. Var Arbogas situation tragisk så är det dock inget mot vad Borås situation är. Man får nämligen också kvala för att hålla sig kvar i Div. 1. Snacka om att man har gått rakt ner i källaren. Från Allsvenskan förra säsongen till att nu tvingas kvala sig kvar i Div. 1...

Hursomhelst så innebär det alltså att Vännäs, Sollefteå, Borlänge, Wings, Tranås och Halmstad är klara för playoff 1. Där har de lottats mot 3:orna och 4:orna i Allettorna och playoffbataljerna spelas enligy följande i bäst av 3 matcher:

Kiruna - Vännäs
Piteå - Sollefteå
Åker/Strängnäs - Borlänge
Enköping - Wings
Vimmerby - Tranås
Kallinge - Halmstad

Kiruna och Vännäs kan varandra sedan Grupp A i höstas, men jag tror det hjälper föga för Vännäs. Kiruna vinner ganska enkelt.

Piteå och Sollefteå har inte mötts tidigare, men jag sätter ändå en slant på Piteå. Grupp B i Div. 1 är inte speciellt stark och jag tror inte det gynnar Sollefteå här. Pitåe vinner.

Åker/Strängnäs och Borlänge har inte heller mötts, men Grupp D är en klart tuffare serie än Grupp C, så jag tror Åker/Strängnäs tar hem det där.

Undantaget för ovanstående kan dock vara Enköping. Jag tror de kan ha en bra chans mot Wings, även om Wings kommer från Grupp D och Enköping från Grupp C. Enköping har trots allt spelat tuffa matcher i Allettan, så jag sätter en slant på att Enköping tar hem det där.

Vimmerby och Tranås känner till varandra sedan Grupp E i höstas. Likt ovanstående har dock Vimmerby spelat betydligt tuffare Allettan matcher än vad Tranås har gjort, så jag tror Vimmerby tar hem det där.

Slutligen har vi Kallinge som tar sig an Halmstad. Det ska inte vara några problem för Kallinge, som vinner den bataljen ganska enkelt.

Så, där har ni läget just nu och hur jag tror det kommer sluta.

Tabellerna vecka 7

2 veckor återstår nu av tabellerna och såhär ser de ut just nu: 1, Leksand 103p +56 2, Södertälje 93p +38 3, Bofors 87p +33 4, Djurgården 86p +27 5, Västerås 83p +27 6, Örebro 80p +27 7, Oskarshamn 73p +10 8, Malmö 69p +9 9, Mora 67p -9 10, Troja 61p -36 11, Asplöven 55p -48 12, Tingsryd 50p -32 13, Almtuna 45p -31 14, Karlskrona 34p -71 Trots segern mot SSK med 5-3 så har Kringlorna ändå tagit in 1p på Leksand den gångna veckan. Mycket beror på att de övriga lagen nu har tagit igen den match som Leksand och Mora spelade i Globen tidigare i januari. SSK har därmed tagit 6/9 poäng den gångna veckan, medan Leksand, trots allt, har tagit 4/6 poäng. Så, ser man det procentuellt har Leksand ändå en bättre utdelning än Södertälje, trots att Södertälje har tagit in 1p på Leksand. Bakom de båda lagen kommer Djurgården som en raket. Man var 4p bakom Bofors efter förra veckan, men är nu bara 1p bakom. Detta tack vare segrar med 4-0 borta mot just Bofors, den enorma vändningen från 1-4 och 2-5 till 5-5 och sedan seger på straffar mot Malmö och så en förlust efter sudden mot Västerås. Västerås har även de öst på och tagit 5/6 poäng. De har en restmatch i den 47:e omgången nu ikväll mot Malmö. En väldigt viktig match för båda lagen. Vinner Västerås hakar man på Djurgården och är då också bara 1p bakom Bofors. Vinner Malmö hakar man på Oskarshamn rejält. Det behöver man, för Oskarshamn har en fin form och tog 2p uppe i Leksand och 4-0 mot Bofors, som verkligen inte har haft det lätt under veckan. 0-4 mot Djurgården, 4-0 borta mot Oskarshamn och så 3p mot Mora med 5-2. Det känns dock som en rejäl fördel för Djurgårdrn och Västerås i den där kampen om den sista direktplatsen... Bakom dessa lag ligger örebro alltjämt som i ett litet vakum. Faktum är dock att man bara är 3p bakom Västerås och fortsätter man på den inslagna vägen så kan man kanske, kanske, vara med och slåss om 3:e platsen, men just nu känns 6:e platsen gjuten för dem. Där bakom har som sagt Oskarshamn en fin form. Malmö kan haka på ordentligt om man tar 3 poäng mot Västerås ikväll, men Moras läge är inte kul. Man var 1p bakom Oskarshamn efter förra veckan, men IKO har tagit 5 poäng den senaste veckan, medan Mora har nollat, vilket gör att man är 6 poäng bakom med 15 poäng kvar att spela om. Det känns som det ska till mycket om Mora ska klara det där. Troja ligger om möjligt i ett ännu större vakum än Örebro. Man har 6 poäng upp till Mora och 6 poäng ner till Asplöven. Asplöven var 8 poäng före Almtuna efter förra veckan, nu är man 10 före. Det Allsvenska kontraktet är väldigt nära för Haparandalaget nu, som tog 2 pinnar hemma mot Troja igår, 1 poäng borta mot Tingsryd och full poäng borta mot just Almtuna. Tingsryd i sin tur tog 2 poäng mot Asplöven, nollade mot Almtuna och Malmö. Med andra ord bara 3/9 poäng där. Almtuna har faktiskt knaprat in lite på försprånget och är nu bara 5 poäng bakom, men det är en lång väg att vandra för Uppsalalaget, som var i den positiva kvalserien så sent som för bara 3 säsonger sedan. Slutligen kan vi nu också konstatera att Leksand är helt klara för kvalserien uppåt och Karlskrona är helt klara för kvalserien neråt. Man är nu nämligen 16 poäng bakom Tingsryd och det är 15 poäng kvar att slåss om. I Elitserien ser det nu ut såhär: 1,Skellefteå 97p +49 2, Färjestad 93p +46 3, HV 71 93p +32 4, Luleå 88p +36 5, Linköping 83p +21 6, Modo 77p +18 7, Frölunda 71p -7 8, Brynäs 64p -34 9, AIK 61p -24 10, Växjö 57p -25 11, Timrå 49p -26 12, Rögle 43p -60 Skellefteå behåller sin ledning i toppen av tabellen, men HV har tagit in 3 poäng på SAIK. Det stora hoppet har dock Färjestad gjort. Man har gått från 80 poäng till 93. Undrar om jag skrev fel förra veckan, för 13 poäng på en vecka känns väldigt mycket. Nu står man i vilket fall på 93 poäng och en bättre målskillnad än HV, vilket gör att man är uppe på 2:a plats i tabellen. Luleå har befäst sin 4:e plats litegrann den senaste veckan, när man har drygat ut avståndet ner till LHC med 1 poäng. Man är nu 5 poäng före, mot 4 för en vecka sedan. AIK var 9 poäng bakom Brynäs för en vecka sedan. Nu är man 4 poäng bakom, med en match mindre spelad. Det är förvisso en tuff match mot serieledande Skellefteå, men tar man 3 poäng där, ja, då är man bara 1 poäng bakom Brynäs. Tänk att det skulle bli en sådant fight om den sista slutspelsplatsen ändå. Det verkade ju stendött när Frölunda låg typ 15 poäng före Växjö, som då var 9:a. I botten kan vi konstatera att Timrå faktiskt har tagit in 2 poäng på Växjö. Man är nu 8 poäng bakom, mot 10 poäng bakom för en vecka sedan. Rögle har å andra sidan tappat 1 poäng. Man är nu 15 poäng från säker mark, mot 14 förra veckan. Det är bara 18 poäng kvar att slåss om, så ja, jag kan nog säga att det blir kvalserien för Rögles del om några veckor. Tills dess gäller det att hitta formen, för den form man visar upp nu kommer inte räcka någonstans i kvalserien. 6-0 mot LHC tidigare i veckan och 0-4 hemma mot Timrå i lördags. 0-10 på de 2 senaste matcherna är inte bra. Å andra sidan såg vi Timrå förra året, som hade en ruskigt dålig avslutning av grundserien och sedan körde över allt i kvalserien.

Segersviten bruten

Vi kan dock fortsatt konstatera att Leksand inte har förlorat i ordinarie matchtid på den här sidan nyåret och man öppnade även den här matchen, mot ett Oskarshamn i bra form inför upploppet av Hockeyallsvenskan 2012/13, på ett bra sätt. Man gick ut, som man har gjort i flertalet av de senaste matcherna, och körde över Oskarshamn. Man skapade mängder av bra målchanser, men Stefan Ridderwall i Oskarshamnaskassen var tät. Till slut fick han dock kapitulera. Tobias Forsberg stänkte in 1-0 för Leksand, vilket senare också skulle bli 2-0, när Jakob Blomqvist snyggt tryckte in pucken i nät bakom Ridderwall.

Oskarshamn skulle dock få lite plåster på såren innan perioden var över. Bara 12 sekunder från paus kunde Sam Lofquist reducera för bortalaget.

2:a perioden blev betydligt jämnare, både spelmässigt och målmässigt. Oskarshamn skapade mer än i den 1:a perioden, men det var Leksand som skulle göra periodens 1:a mål. Pelle Prestberg, som därmed noterades för sin 1:a poäng den här säsongen om jag inte tar fel, serverade Fredrik Händemark, som inte gjorde några misstag och ställningen var 2-1 till de blåvita.

Oskarshamn skulle dock krypa närmare bara några minuter senare, då Viktor Backman kunde slå in 3-2.

Sista perioden var också den tämligen jämn. Leksand hade några riktigt bra lägen att stänga matchen helt, men Ridderwall spelade riktigt bra och istället var det Oskarshamn, som med bara 2:28 kvar att spela, kunde göra 3-3 och därmed fixa sudden death.

I förlängningen var det dock Leksand som öste på för fullt. Oskarshamn skapade i princip ingenting, men pucken ville inte in i nät bakom Ridderwall. Istället var det Maxim som kunde avgöra för IKO och därmed se till att Leksands segersvit var bruten.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Tingsryd - Almtuna 1-2
Örebro - Mora 1-0
Bofors - Djurgården 0-4
Karlskrona - Södertälje 1-2 str
Asplöven - Troja 4-3 str

Vi ser alltså att alla bottenlag tar poäng, utom Tingsryd. Almtunas segermål kom med knappa 4 minuter kvar av matchen och det var ruskigt viktiga poäng för Uppsalalaget.

En väldigt, väldigt tung förlust för Mora, som kommer få det väldigt jobbigt här på slutet. Örebro vann och Oskarshamn vann. Malmö möter Västerås ikväll och vinner Malmö där, ja, då ser det tufft ut för Mora. Västerås behöver dock också en seger där, eftersom att Djurgården tog poäng och nollade Bofors för 2:a matchen i rad. 0-4 hemma i Nobelhallen. Senast var det 4-0 i Oskarshamn. Så ja, jag tror Djurgården har ett rejält övertag i kampen om den där sista direktplatsen...

I Elitserien gick det såhär:
Luleå - Frölunda 6-1
Brynäs - Växjö 4-3 str
Färjestad - Linköping 1-2 str
Modo - HV 71 3-4
Rögle - Timrå 0-4

Skellefteå och AIK har inte spelat sin match i omgången än, men vinner AIK den, ja, då är man bara 3 poäng bakom Brynäs, som ändå tog 2 blytunga poäng mot Växjö. Kvitteringen fram till 3-3 kom med 3 sekunder kvar att spela och sedan tog man också bonuspoängen.

Timrå har också de studsat tillbaka litegrann, eller så är det Rögle som helt har gått ner sig i träsket igen, efter att ha spelat riktigt bra där efter nyår. Kanske var det ett sista desperat försök att undvika kval, men 0-4 hemma i Lindab arena, mot det lag som man högst troligt kommer möta senare i vårens kvalserie, det är inte snyggt.

Upploppet av Allettorna

Vi kör lite Div. 1 såhär på fredagen.

Har jag räknat rätt är det bara en match kvar för de flesta i Allettan Norra, utom för Björklöven och Örnsköldsvik. Björklöven har gått fram som en ångvält och leder serien med 33 poäng på 12 matvher och en målskillnad på sanslösa 60-18 (+42). Sundsvall jagar där bakom, men båda dessa är givetvis klara för playoff. Det är också Piteå, som har 28 poäng. Östersund har sedan ett gyllene läge att ta den sista playoffplatsen. Man är nämligen 3 poäng före Kiruna, med en match kvar att spela. I princip krävs det alltså seger för Kiruna och förlust för Östersund. Helst ska det dessutom vara stora siffror. Så ja, Östersund har helt klart en fördel där.

Lite kul kuriosa är ju att Björklöven i onsdags spelade borta i sin egen hemmahall, Umeå arena. Teg spelar ju nämligen också i samma hall. Det konstiga var bara att nu var det bara drygt 700 personer på pkats, medan det i vanliga fall när Björklöven spelar, brukar vara över 2000 personer på läktarna.

I Allettan Mellan har vissa lag en match kvar att spela, andra 2. Huddinge leder tabellen, 4 poäng före Visby, som dock har 2 matcher kvar att spela. Trea i serien är Enköping och fyra är Åker/Strängnäs. Dock har man en match mer spelad än Nyköping, som ligger precis bakom på 5:e plats. Vinner Nyköping den matchen är man alltså 2 poäng före Åker/Strängnäs. Det är dock dessa 2 som kommer göra upp om den sista platsen, för bakom är Hudiksvall för långt efter, 6 poäng efter Nyköping.

I Allettan Södra är det faktiskt jämnare än jag trodde att det skulle vara. Vita hästen har 28 poäng, Kallinge har 26 och Olofström har 25. Dessa 3 är klara för playoff. Sedan har Mariestad, något överraskande, 20 poäng. Bakom jagar Vimmerby på 18 poäng och en betydligt bättre målskillnad. Så, det är med andra ord seger för Mariestad som gäller i sista omgången. Då är det klart.

Jämför man det här med vad jag trodde på förhand, innan Allettorna drog igång, så är det ändå ganska bra tippat.

Jag gissade att Björklöven och Sundsvall skulle dominera i Allettan Norra. Det har man också gjort. Sedan tippade jag Piteå och Kiruna vidare till playoff. Piteå är klara och tar sig Kiruna förbi Östersund i sista omgången har jag tippat 4/4 rätt där.

I Mellan trodde jag att det skulle stå mellan Nyköping, Visby, Åker/Strängnäs, Huddinge och Enköping. Ett av dessa skulle missa och jag trodde det var Åker/Strängnäs. I nuläget är Huddinge, Visby och Enköping klara. Nyköping är just nu det lag som kommer att missa playoff, men tar man sig förbi ÅKer/Strängnäs i sista omgången, ja, då har jag 4/4 rätt även här.

I Södra trodde jag mycket riktigt att Vita hästen och Kallinge skulle slåss om segern. Jag satte en slant på att Kallinge skulle ta hem det hela, men just nu är det som sagt Hästen som har varit strået vassare, även om man inte alls har imponerat som man gjorde förra året.

De andra 2 platserna trodde jag skulle stå mellan Vimmerby, Olofström, Skövde och kanske också Kristianstad. Här är det alltså klart att jag inte kommer få 4/4 rätt, för Kristianstad är avsågat och just nu ser det också ut som att både Skövde och Vimmerby kommer att missa. Skövde är redan avsågade, så tar Vimmerby den sista platsen får jag 3/4 rätt, annars bara 2/4. Mariestad har imponerat stort. De trodde jag definitivt inte skulle vara med såhär långt.

 

Kvalseriebiljetten säkrad!

Den 46:e omgången är kompletterad med resterande 6 matcher. Leksand och Mora spelade ju den matchen redan i början av januari, närmare bestämt i Globen, inför fillsatta läktare, och där Leksand klart drog det längsta strået med 5-0.

De övriga resultaten i omgången skrivs nu såhär:
Djurgården - Västerås 2-3 SD
Malmö - Tingsryd 5-2
Almtuna - Asplöven 2-4
Södertälje - Örebro 4-1
Oskarshamn - Bofors 4-0
Troja - Karlskrona 4-2

Just det faktum att Västerås petade in segerpucken bakom Chet Picard i Djurgårdskassen i sudden innebär att Leksand, som första lag den här säsongen, är klara för kvalserien! Man har nu nämligen 102 poäng. Södertälje och Bofors kan visserligen fortfarande, i teorin, komma ikapp, men den risken är inte heller den så stor. I vilket fall så har både Djurgården och Västerås, som bekant är de lag som jagar precis utanför direktplatserna, nu 83 poäng var. De är alltså 19 poäng bakom Leksand och med 18 poäng kvar att slåss om är saken klar!

Noterbart är annars att Malmö och Oskarshamn blir stora vinnare i sträckstriden kring playoff denna omgång. Oskarshamn imponerar stort när man nollar Bofors på hemmais. Det var knappast vad Bofors behövde inför avslutningen av serien.

I bottenstriden tar Asplöven ytterligare steg för att säkra en plats i serien även till nästa säsong. Man är nu 11 poäng före Almtuna där under sträcket och det bör man inte tappa på 6 matcher.

Karlskrona är så gott som klara för kvalserien även de. Man är 9 poäng bakom Almtuna och 17 poäng från säker mark. Med andra ord får Tingsryd inte ta en enda poäng till, samtidigt som Karlskrona ska gå rent de 6 sista matcherna. Sannolikheten för det är inte så stor...

Mycket stark vändning mot serietvåan

Det var dock Södertälje som inledde matchen bäst. Man tog tillvara på Leksands misstag och satte 0-1 i nät bakom Oscar Alsenfelt, som nu har lånats in från Modo för resten av säsongen, samtidigt som Jens Holmström har brutit sitt kontrakt och gått till Norge.

SSK skulle också få in 0-2 innan perioden var slut. Målmässigt var det alltså klar fördel för bortalaget, men spelmässigt var det faktiskt ganska jämnt.

Leksand fick dock ingen utdelning där, men i 2:a perioden skulle man få utdelning. Efter att först ha spelat powerplay, utan att få hål på Anton Forsberg i Södertäljekassen, kunde Patrik Hersley runda kassen och lägga pucken på mål. Forsberg var dock där, men pucken gick ut till Johan Svedberg, som drog till. Forsberg var dock där på nytt, men när SSK-spelarna inte heller fick tag i Forsbergs andra retur kunde Patrik Hersley slutligen få in reducering fram till 1-2.

Leksand dominerade tillställningen totalt och pressade tillbaka SSK riktigt ordentligt. Anton Forsberg storspelade dock och såg till att det "bara" stod 1-2. Till slut skulle han dock få kapitulera på nytt, efter att Leksand spelat ännu ett powerplay utan resultat. 4 sekunder efter att bortalaget blivit fulltaliga kunde Filip Forsberg dock sätta kvitteringen i nät bakom Anton Forsberg.

Leksand fortsatte att trycka på och gick för en ledning. Istället kom en kalldusch när Södertälje kunde ta ledningen, knappa minuten från pausvila.

Hemmalaget fortsatte att dominera totalt i sista perioden. Man skapade chans på chans och Södertälje var reäjlt tillbakapressat.

Kvitteringen skulle också komma. Drygt 4 minuter in i perioden kunde Jens Bergenström skjuta 3-3 och bara minuter senare hade Leksand, för första gången i matchen, tagit ledningen med 4-3. Den här gången var det Johan Ryno som snärtade in pucken i nät bakom Anton Forsberg.

Det var dock inte slut där, för ytterligare några minuter senare kunde Jakob Blomqvist fastställa slutresultatet, 5-3, när Filip Forsberg först fintat bort 2 SSK-backar, tagit hand om sin egen retur från Anton Forsberg, passat Blomqvist, som, istället för att skjuta, passade vidare till Hersley, som fintade skott, passade tillbaka till Blomqvist, som då hade öppet mål. Ruskigt snyggt och det innebar också 3 poäng till Leksand och 10:e raka segern!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Djurgården - Malmö 6-5 str
Örebro - Troja 4-0
Bofors - Mora 5-2
Västerås - Oskarshamn 4-3
Tingsryd - Asplöven 4-3 str
Karlskrona - Almtuna 2-0

Malmö gör ett jätteras. Eller så gör Djurgården en grym sistaperiod. Avgör själva. Malmö hade i vilket fall 3-1 efter 1:a perioden, 4-1 efter 2:a. Efter drygt halva sista perioden stod det 5-5 och sedan tog också Djurgården hand om bonuspoängen. Snacka om svängig match!

För Malmös del var det dock bra att Bofors slog Mora med 5-2 och att Västerås slutligen vann mot Oskarshamn. Däremot tog Örebro 3 odiskutabla poäng mot Troja och ryckte ifrån den där sträckstriden lite ytterligare.

I den nedre sträckstriden tog både Tingsryd och Asplöven poäng i Nelson garden arena. 4-3 till hemmalaget, efter att Tingsryd kvitterat Asplövens ledning i sista perioden.

Slutligen tar också Karlskrona en viktig seger i en allt mer och mer trolig kommande match under kvalserien. Almtunas väg upp till Tingsryd där över sträcket blir allt längre och längre.

I Elitserien gick det såhär:
Rögle - Luleå 4-2
AIK - HV 71 4-2
Linköping - Skellefteå 3-5
Modo - Växjö 4-5 str
Brynäs - Timrå 3-4 str
Färjestad - Frölunda 3-2

Rögle vinner något oväntat mot Luleå. Samtidigt tar Timrå fortsatt poäng och Brynäs bara förlorar och förlorar. Växjö häntar upp 4-2 till 4-4 i sista perioden mot Modo, efter att det stått 2-2 när perioden startade och Modo därefter gjort 2 snabba mål. Växjö kom dock tillbaka och snodde även med sig bonuspoängen, samtidigt som AIK, också lite överraskande, slog HV på Hovet med 4-2, efter att ha vänt 0-2 till 3-2 i 2:A perioden.

I toppen körde Skellefteå över LHC till en början. Man hade 0-3 efter 1:a perioden, men LHC lyckades snygga till siffrorna litegrann i sista perioden.

Tabellerna vecka 5

Rejält försenat kommet här en update om tabellernas utformning innan uppehållet under den gångna veckan.

Den Hockeyallsvenska tabellen ser ut såhär:

1, Leksand 99p +55
2, Södertälje 88p +36
3, Bofors 84p +38
4, Djurgården 80p +23
5, Västerås 78p +25
6, Örebro 74p +25
7, Oskarshamn 68p +6
8, Mora 67p -5
9, Malmö 63p +7
10, Troja 57p -33
11, Asplöven 49p -50
12, Tingsryd 48p -29
13, Almtuna 42p -28
14, Karlskrona 30p -70

Leksand drygade under veckan ut avståndet till Södertälje ytterligare. Man var 7 poäng före efter vecka 4 och nu är man 11 poäng före. Man är dessutom 15 poäng före Bofors, 19 före Djurgården utanför direktplatserna. Djurgården har dock en match mindre spelad, precis som alla övriga lag, utom Mora. Trots det är Leksand 8 poäng före SSK, 12 före Bofors och 16 poäng före Djurgården, om alla dessa lag vinner sin restmatch. Efter den restmatchen är det bara 7 omgångar kvar av serien, vilket alltså innebär 21 poäng. Med andra ord är kvalserieplatsen så gott som säkrad i praktiken och ett par segrar till så är det även klart i teorin.

Bakom Leksand har Bofors faktiskt bitit ifrån lite från lagen bakom. Efter vecka 4 var man 3 poäng före djurgården. Nu är man 4. Västerås hade dock en tung vecka, förlust med 1-0 borta mot Troja, men sedan 4-0-seger borta mot Mora. Trots det har man tappat och man är nu 6 poäng från direktplatsen. En seger i kvällens match mot Oskarshamn är nog nödvändigt om man ska haka på Djurgården.

Där bakom smyger nu Örebro med, som verkligen har rest sig igen efter den där rejäla svackan man hade där ett tag. Man är bara 4 poäng bakom Västerås och fortsätter formkurvorna kommer man snart att vara förbi.

Förbi är också Oskarshamn, som nu återigen är uppe på playoffplats. Mora nollade nämligen under vecka 5 och halkade därmed ner från 6:e till 8:e plats i tabellen.

Malmö bröt slutligen förlustsviten, som tangerade deras hittills längsta förlustsvit, från säsongen 04/05, på 8 matcher. Det blev ännu en gång storseger hemma mot Asplöven, nu med 8-2. Man behöver dock få igång laget rejält nu på slutet om man ska nå playoff, för trots sin seger är man 5 poäng från playoff, mot 6 poäng efter vecka 4.

Troja ligger där i ingenmansland, men där bakom har Asplöven, som var väldigt nära på att ta poäng från Örebro, och Tingsryd, som tog en 3-0-seger mot Karlskrona, skaffat sig ett bra läge för att undvika kval. Almtuna är nu nämligen 6 poäng bakom där under sträcket.

För Karlskronas del är det, likt Leksand, snart också i teorin klart för kvalserien, fast neråt. Det är 18 poäng upp till Tingsryd, så, efter denna veckan är det högst sannolikt att KHK är kvalserieklart, även i teorin.

Elitserietabellen ser nu ut såhär:
1, Skellefteå 94p +51
2, HV 71 87p +29
3, Färjestad 80p +40
4, Luleå 82p +31
5, Linköping 78p +3
6, Modo 76p +17
7, Frölunda 71p -1
8, Brynäs 64p -34
9, AIK 55p -28
10, Växjö 54p -24
11, Timrå 44p -29
12, Rögle 40p -55

Skellefteå drygar ut serieledningen jämt mot HV. Man var 4 poäng före efter vecka 4, nu är man 7 före. Mycket kan fortfarande hända, men det börjar luta åt att seriesegern hamnar i Västerbotten i år.

Färjestad har nollat under veckan, men ligger trots det kvar på 3:e plats. LHC har bara tagit 1 poäng och har därför rasta från 4:e till 5:e plats. Luleå har ännu en gång passerat dem. Det blir en fight där om vem som ska ta den där 4:e platsen. Kanske kan också Modo blanda sig i där, för man är nu bara 2 poäng bakom LHC, dock 6 poäng bakom Luleå.

Brynäs fortsätter att förlora och har nu en urusel målskillnad. Bara Rögle har sämre målskillnad i hela serien, -55 mot Brynäs -34. Brynäs är hursomhelst bara 9 poäng före AIK och 10 före Växjö. Så, kan det trots allt bli en fight om den sista slutspelsplatsen? Det vore nästan sensationellt med tanke på hur tabellen såg ut för bara några veckor sedan. En tråkigare Elitserie får man gå tillbaka x antal år för att hitta.

Rögle nollade under veckan och är därmed återigen jumbo i tabellen. Timrå gjorde nämligen en strålande vecka och gick från 38 till 44 poäng. Det är dock 10 poäng upp till Växjö, men kan AIK nå Brynäs, ja, då kan Timrå nå Växjö, såvida inte Växjö hakar på AIK, eller går förbi och tar upp jakten på Brynäs, medan AIK rasar ner i kvalserien. Det är fortsatt stora diferanser, men än så länge är det många poäng kvar att slåss om.

9:e raka segern!

Togs under lördagen, när Troja besegtades i Sunnerbohov med klara 6-2. Mycket folk var det också på plats, hela 3454 åskådare, som dock fick se Leksand öppna matchen klart bäst. Man åkte mycket skridskor, rörde på benen och skapade direkt tryck nere mot Bengtsberg i Trojakassen.

0-1 skulle också komma, efter drygt 4 minuters spel. Pär Edblom slog in pucken i nät, efter snyggt förarbete av Kevin Kapstad.

Bara minuter senare var det dags igen. Nu var det Jakob Blomqvist som, i powerplay, kunde göra 0-2 bakom en olycklig Bengtsberg.

Innan perioden var slut skulle Mark Hurtubise också hinna med att göra sitt 1:a mål för kvällen och ställningen var 0-3 efter den inledande perioden. En period som dominerades totalt av Leksand och där Troja inte hade mycket att komma med.

Troja såg dock till att göra match av det hela när man reducerade inte bara 1, utan 2 gånger fram till 2-3 innan mittperioden ens hade tickat till halvtidsmarkeringen. Målen gjordes av Robert Dowd och Mattias Åkesson.

Troja ägde fortsatt perioden, men Hanses var tät i mål och inga mer puckar letade sig in bakom honom den här eftermiddagen, varken i 2:a eller 3:e perioden.

däremot skulle Bengtsberg få släppa ytterligare 3 puckar förbi sig i avslutningsperioden. Han gjorde en bra period, men när man får totalt 26 skott mot sig bara under en period, ja, då är det inte lätt att hålla tätt.

Jens Bergenström, Gabbe Karlsson och Michael Raffl var killarna som såg till att spika de sista spikarna i kistan och därmed var Leksands 9:e raka seger bärgad!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Almtuna - Örebro 3-4 str
Södertälje - Bofors 3-2
Malmö - Asplöven 8-2
Tingsryd - Karlskrona 3-0
Mora - Västerås 0-4
Oskarshamn - Djurgården 3-4

Mycket folk var det inte bara i Sunnerbohov. Malmö bjöd på Hockeyns dag med gratis inträde, vilket lockade hela 11 726 åskådare, vilket var bäst i hela hockeysverige denna helg. Visst att det var gratis, men det inbringade ändå mycket pengar till klubben och ja, förlustsviten är också den bruten. 8 raka förluster blev det innan man nu fick rejäl islossning igen.

Också i Södertälje var det mycket folk. 6150 åskådare hade letat sig till toppmötet med konkurenten Bofors, som man nog nu har lämnat bakom sig i tabellen.

I bottenstriden fortsatte Almtuna att ta ströpoäng, men tyvärr för deras del så vann ju Tingsryd ganska klart mot Karlskrona.

I Elitserien gick det såhär:
Timrå - Skellefteå 3-2
Linköping - AIK 0-1 str
Färjestad - HV 71 2-1
Frölunda - Modo 1-3
Luleå - Brynäs 5-1
Växjö - Rögle 3-2

Timrå tar en mycket överraskande seger hemma mot serieledande Skellefteå. Starkt av Timrå!

Det andra bottenlaget, Rögle, var också de nära poäng, men med 49 sekunder kvar av matchen gör Växjö 3-2 och tar därmed med sig alla 3 poängen. Viktigt för dem i den fortsatta kampen mot slutspelet. Brynäs är visserligen fortfarande en bra bit före i tabellen, men man bara förlorar och förlorar nu och det är inga småförluster. 5-1 här igen. Inte bra för de regerande svenska mästarna.

RSS 2.0