Poäng i tio raka matcher!

Senast jag skrev om Leksand så förlorade man ju i sudden mot Troja och segerraden stannade därmed vid 6 raka matcher. Poäng blev det dock i den matchen och det har det blivit i de 3 efterföljande matcherna också. Först var det på nytt över 7000 åskådare i Tegera arena, när Modo kom på besök. Modo vann ju med 4-3 efter sudden när lagen möttes i Övik tidigare under säsongen och här fick Modo också en kanonstart av matchen. Man gick tidigt fram till 0-2 och hade det varit i början av säsongen, då hade Leksand aldrig kommit tillbaka, ungefär som mot Almtuna, när Almtuna gjorde 0-1 efter typ 57 sekunder i 1:a perioden och sedan blev det "som en blöt filt över allting". Här var det dock andra tongångar och hade Modo ägt skotten i 1:a perioden så var det Leksands tur i 2:a. Man dessutom både reducerade och kvitterade och sedan gjorde Leksand också 3-2 i inledningen av 3:e perioden och så kom också 4-2. Det var en ledning man aldrig släppte och man inkasserade 3 nya poäng på kontot. Ytterligare 3 pinnar blev det i Norrköping förra onsdagen, där det till slut blev riktig lekstuga när Leksand vann med hela 7-2. Man gjorde 0-1 efter knappt halva 1:a perioden, men bara sekunder senare kvitterade Hästen. Leksand gjorde dock 2-1 bara minuten senare och i 2:a perioden gjorde man också 3-1 och 4-1, det senare bara någon sekund innan hesa Fredrik ljöd efter den 2:a perioden. Ett enormt psykologiskt mål och det hämtade sig aldrig Hästen ifrån, även om man reducerade i 3:e perioden. Det var ändå Leksand som fick sista ordet när man gjorde 3 mål till och därmed fastställde slutresultatet 2-7. Dessutom tog man över helt och vann läktarkampen solklart. Jag var på plats under den martchen och filmade lite som jag tänkte visa er någon dag, men inte idag... ...För idag ska vi presentera senaste matchen för Leksands del, hemma mot Pantern i fredags och även där blev det 3 nya poäng in på kontot, även om det satt långt in. Johan Porsberger hittade nätet bakom Robin Jensen med 4 minuter kvar av 3:e perioden, ett mål som innebar 2-1 för Leksand. Man höll sedan undan och de drygt 6300 åskådarna på plats firade ordentligt, för det var 10:e raka matchen med poäng för Leksands del och Leffr C vet fortfarande inte hur det känns att gå poänglös från en match i Leksand. Är det inte märkligt hur totalt det kan svänga? på de 9 inledande matcherna tog man 9 poäng. På de 10 senaste matcherna har man tagit 25 poäng och parkerar just nu alltså på 34 poäng efter 19 spelade omgångar. Det är bara 3 poäng bakom serieledande Timrå, som för bara några omgångar sedan hade 7 poäng ner till 2:a -platsen, men 2 raka förluster mot AIK, 3-1, och Södertälje, 2-3, gör att det nu bara är 1 poäng ner till Oskarshamn och 3 poäng ner till Leksand, som alltså är uppe på 3:e plats i tabellen. Det är dock fortfarande väldigt jämnt, för det är bara 6 poäng ner till Modo, som har ramlat ner under sträcket igen, efter att man förlorade Norrlandsderbyt mot Björklöven med 2-3 i fredags, men som sedan vann mot Trohja igår, efter att ett lite dråpligt självmål avgjort, där pucken studsade på en Trojaskridsko, ställde den egna målvakten och gick in i egen kasse. Surt för Troja, som även förlorade matchen innan det, mot Södertälje. SSK, som också verkligen är på gång. Man ligger 7:a med 29 poäng och har alltså bara 5 poäng upp till Leksand och 8 poäng upp till serieledning. Samtidigt har man bara 10 poäng ner till Bofors, som fortfarande är sist i tabellen, så nog är det jämnt alltid! Nästa match för Leksands del är borta mot Almtuna imorgon, samtidigt som Timrå och Oskarshamn möts. något av de 2 lag Leksand har framför sig kommer alltså att tappa poäng imorgon...

Jimmie Ericssons comeback

Jimmie Ericsson har ju stått utan klubb sedan det att han inte fick förlängt/inte valde att förlänga med Skellefteå p.g.a. sin skada, men förra veckan var det dags för comeback och den skedde i SK Lejon i Hockeyettan.

Lejon brukar ha typ 150-200 personer på sina matcher.
Mot Kiruna förra veckan kom det drygt 3500 personer!
Snacka om succé!

Jimmie Ericsson då?
Ja, han gjorde 1+1 och gjorde ingen besviken.

Från Hockeyettan Norra kan även noteras att nykomlingen Boden, som fick platsen när Sundsvall valde att lägga ner sin elitverksamhet, är på väg mot Allettan med stormsteg. Man parkerar på 4:e pllats med 28 poäng. Det är 6 poäng ner till Asplöven under sträcket och det är 6 matcher kvar att spela, 5 för Asplöven, så nog ser det positivt ut för Boden ändå.

Hur går det då för Västerås?
De leder Hockeyettan Västra med 39 poäng. Det är dock bara 3 poäng före Lindlöven som är 2:a och det är 6 matcher kvar att spela, så än är inget klart. Att det blir Allettan är dock så gott som klart, för det är 16 poäng ner till Köping under det sträcket.

I Hockeyettan Södra är det faktiskt Kallinge som toppar serien med 38 poäng, men det är tätt, för Vimmerby är 5:a med 33 poäng och sedan är det 7 poäng ner till Halmstad under sträcket.

Hockeyettan Östra toppas inte helt oväntat av Huddinge med 41 poäng. Det är 3 före Visby, men då har Visby en match mer spelad än Huddinge. Däremot är Hudiksvall 3:a med 37 poäng och en match mindre spelad än Huddinge, så det kanske kan bli tätt där uppe i toppen ändå. Ner till Nyköping, som numera heter Nyköpings HF Ungdom, är det dock 17 poäng för Huddinge, så Allettan lär det med stor sannolikhet bli.

Sex raka blev det

För i lördags slog Leksand tillbaka Björklöven med 2-1 efter straffar i ett fullsatt och kokande Tegera arena, samtidigt som den nya mediakuben, som är den största i Europa, invigdes. Jag minns inte exakt, men tror den är typ 160 kvm stor, till skillnad från den gamla, som var typ 50. Det sägs t.o.m. att den nya kuben ska vara lika stor som en lägenhet på 48 kvm på insidan. Det är mäktigt.

Ser man till hela den matchen så borde det nog i vilket fall ha varit 3 poäng istället för 2, men Adam Werner gjord en enorm insats, stod på huvudet och räddade poängen åt Löven, inte minst på Oskar Langs jätteläge några minuter från slutet, när han var helt sopren framför Werner, men han lyckades ändå rädda det skottet på något sätt.

Trots det blev det till slut ändå seger, efter att Alex Friesen blivit matchhjälte för 2:a matchen i rad, när han var den enda som gjorde mål under straffläggningen, precis som mot Södertälje.

Sedan var det nog många som trodde att det skulle bli 7:e raka nu ikväll, när Leksand gästade ljungby, men så blev det alltså inte. Man fick visserligen med sig 1 poäng, men det var ändå Troja som fick med sig bonuspoängen, efter att Thor Immo avjort för hemmalaget dryga minuten in i förlängningen.

Ändå vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om matchen. På förhand och i stort ska det givetvis vara 3 poäng, men med tanke på hur dålig 1:a perioden var så var det ändå bra att få med sig poäng från den här matchen.

I 1:a perioden gjorde Troja nämligen både 1-0 och 2-0, båda målen på bjudningar från Leksand efter att man tappat puck i egen zon eller på väg ut ur densamma.

3-0 var sedan inte heller långt bort, men istället kunde Alex Friesen reducera med ett riktigt konstmål i numerärt underläge. Snyggt och han är riktigt bra just nu, den gode Friesen!

Leksand vände sedan också på steken, gjorde 2-2 i 2:a perioden, efter att man dessutom haft en puck inne som dömdes bort, och 3-2 i upptakten av 3:e perioden, ett kanonskott från Tobbe Fopp från blå, varefter Troja kvitterade med ett direktskott på tekning, smack bara rakt upp i krysset bakom Tex. Leksand såg sedan ändå ut att gå mot 7:e raka när Porsberger gjorde 4-3 med knappt 4 minuter kvar att spela, men Troja lyckades ändå kvittera en gång till och sedan fick man som sagt också med sig bonuspoängen.

Så jag vet inte.
Klart det är bra att hämta upp ett 0-2-underläge på bortais, men med tanke på att 2 av Trojas 4 mål var bjudningar och att man ändå hade både 3-2 och 4-3, dessutom bara med några minuter kvar att spela, så känns det ändå som 2 förlorade poäng måste jag nog säga. Hade man inte slarvat så i 1:a perioden, då hade man inte heller behövt hämta upp 0-2-undeläget och då hade man istället vunnit matchen med 4-2.
Så nej, det känns tyvärr som 2 bortslarvade poäng får jag nog ändå säga...

I övrigt var det överraskande att Timrå föll i Uppsala med 5-3, efter att Almtuna haft hela 5-1 där en stund. Timrå leder dock fortfarande serien med 34 poäng, 4 före Pantern som är 2:a med 30. Leksand går i och med kvällens poäng upp på 25 pinnar och parkerar på 7:e plats i tabellen. Så det är jämnt som tusan. Hade man tagit 3 poäng här, då hade man istället legat 5:a med 27 poäng, samma som 3:an AIK, som slog tingsryd med 0-3, och 4:an Oskarshamn, som förlorade mot Pantern igår.

Nästa match för Leksands del är hemma mot Modo på lördag. Det lär bli mycket folk då också, över 5000 biljetter var sålda redan igår och senast Modo var i Leksand, ja, då vann Leksand med 5-4 och vaskade fram den där game 7 i direktkvalet för drygt 1,5 år sedan nu. Vi hoppas givetvis på samma utgång nu på lördag, även om den matchen inte riktigt betyder lika mycket.

Fem raka!

Leksand har nu 5 raka segrar och har fortfarande inte förlorat sedan Leffe C tog över laget.

Först blev det, som jag skrev senast, vinst uppe i Timrå med 4-3 efter sudden och därefter 4-0 hemma mot Bofors. i Timrå var förvisso inte Leffe med, men det blev likväl vinst då.

Det följdes sedan upp av 3-1 mot Oskarshamn ett par dagar senare. Den matchen var jämnare än sifrorna visade, IKO hade lika gärna kunnat vinna den matchen med lite mer flax, men turen har vänt för Leksand och då vinner man en sådan tät och jän match när man får studsarna med sig istället för mot sig.

Redan efter de där båda segrarna var stämningen en helt annan än innan BIK-matchen och ännu hellre innan Åkerblom fick gå. Plötsligt fanns framtidstro i laget, glöden var på väg tillbaka och självförtroendet var med raketfart på väg upp igen. Plötsligt stämde allt det som inte stämde bara någon vecka tillbaka i tiden. Plötsligt satt passningarna bättre på bladen, plötsligt vågade man ta skott och den blåvita maskinen började arbeta på allvar och växla upp ordentligt.

Efter matchen mot IKO väntade nästan en veckas matchfritt, men därefter var det dags för bortamatch i Västervik, en match som Leksand till slut vann med 6-1.

Också där var det egentligen en betydligt jämnare match än vad siffrorna visade, åtminstone första halvan av matchen, för även om Leksand gjorde 0-1 i 1:a perioden och ökade på till 0-2 så reducerade Västervik till 1-2 i 2:a perioden och hade därefter det mesta av spelet. En Kvittering hade därför inte alls varit orättvisoch det var inte långt bort, men Jonas Arntzen gjorde på nytt en riktigt bra match och istället var det Leksand som genom 2 snabba mål i slutet av perioden mer eller mindre avgjorde matchen, för 1-4 efter 2 spelade perioder orkade Västervik aldrig resa sig ifrån.

Återigen alltså ett exempel på en vinst för ett lag i medgång.

5:e raka segerna med Leffe i båset kom sedan i onsdags, när Södertälje, som också är på väg upp i tabellen och som hade 4 raka vinster innan onsdagens match, slogs tillbaka med 2-1 efter straffar.

Det var en het match inför väldigt mycket folk i Axa sports center, drygt 5700 åskådare och lapp på luckan.

Matchen kunde Södertälje också lika gärna ha vunnit och hade kanske också gjort så om Fredrik Weigel hade vinklat in pucken vid ena stolpen precis i slutsekunderna, men det gjorde han inte och istället blev Alex Friesen matchhjälte för Leksand när han var den enda som gjorde mål under straffläggningen.

På de här 5 senaste matcherna har man nu alltså tagit 13/15 poäng och man har en målskillnad på 19-6, alltså ett snittresultat på 3,8-1,2/match. Det är faktiskt riktigt bra.

Jämför det med starten, då man tog 9/27 poäng på de 9 inledande matcherna och hade en målskillnad på 16-27, alltså ett snittresultat på 1,8-3,0/match.

Det var alltså ett snitt på 1,0 poäng/match man hade då.
Nu är man plötsligt uppe på 2,6 poäng/match.

För att inte tala om målskillnaden. Man har alltså nu gjort fler mål på 5 matcher än vad man gjorde på 9 matcher innan. Snittet är mer än dubbelt så högt nu och bakåt har man nästan stängt igen helt och ligger väl i nivå med Timrå, som annars är det lag som har släppt in klart minst mål, 18 mål på 14 matcher. Näst minst mål har Oskarshamn släppt in, 31st. Timrå är alltså helt överlägsna där, men vilken skillnad på Leksand, wow!

Ett så högt poängsnitt kommer man kanske inte kunna hålla över hela säsongen, men räkna lågt på ett snitt på 2,0 poäng/match för resten av säsongen, så landar man på 76 + 22 = 98 poäng.
Det kan mycket väl räcka till en Allsvensk final, det är t.o.m. ganska troligt att det gör det.

Kul är det också att se de spelarna som ska leverera börja trampa igång och också göra just det, leverera. Mattias Ritola, Alex Friesen och Anton Karlsson har blivit en riktig leading line, de skapar och producerar match efter match just nu, men hela laget har börjat leverera på ett helt annat sätt än tidigare och det är kul att se.

Så nu andas vi positivism igen!

Positivt är det också fortsatt i Timrå, som efter 14 omgångar leder serien på 32 poäng. Det är ett snitt som gör att de skulle stanna på 119 poäng vid grundseriens slut. Det är med andra ord galet bra. Jag tror dock inte det kommer hålla i sig hela säsongen. Att de kommer vara där uppe och i högsta grad slåss om en plats bland d 2 tvivlar jag inte på, men det extremt höga snittet tror jag inte man håller.

I vilket fall så har man just nu ett litet gap ner till lagen där bakom, där Pantern, som ju var såå nära på att flyttas ner till Hockeyettan i somras, jagar närmst bakom med 26 poäng. Sedan är det faktiskt inte mer än 6 poäng ner till Almtuna på 9:e plats, så det är fortfarande väldigt, väldigt jämnt. Faktum är att Almtuna i sin tur bara har 5 poäng ner till Västervik, som ligger under det nedre sträcket. Panten på 2:a plats har alltså 9 poäng ner till Västervik på negativ kvalplats. Då förstår ni att det kan gå fort i den här serien, både uppåt och neråt. En rad av antingen 2-3 vinster eller 2-3 förluster kan ge en rejäl skjuts åt antingen det ena eller andra hållet. Egentligen är det bara Timrå som just nu har en liten lucka, annars är det jämnt överallt, genom hela tabellen och det är just det som gör Hockeyallsvenskan så jäkla kul att följa!