Leksand firar nyår som tvåa

Leksand har spelat två matcher här i mellandagarna och det blev seger med 3-1 uppe i Övik och vinst med 2-0 hemma mot Hästen. 
 
Matchen i Övik stod 1-1 tills det bara återstod några sekunder. Det speglade kanske inte matchbilden, eftersom att läxan egentligen var bättre än Modo, men man lyckades inte sätta dit sina chanser.
 
Tills det bara återstod 13 sekunder och matchen såg ut att gå mot förlängning. 
Då klev han fram, killen som på inget sätt har varit dålig sedan han värvades, men som inte har fått poängen att trilla in. Nu gjorde han 2-1 för Leksand, Matt Carey!
 
En väldigy tung och skön seger!
I en lång grundserie är det vinster som den här som sitter lite extra skönt måste jag säga. 
 
Sedan väntade då årets sista match, hemma mot Vita hästen, och där höll han sig framme igen, Matt Carey, när han gjorde 1-0 för Leksand i powerplay efter drygt 4 minuters spel. 
 
Leksand radade sedan upp målchanser under matchen, medan Hästen stack upp och skapade farligheter lite då och då, men det stod ändå bara 1-0 tills Hästen plockade Pontus Sjögren. Då kunde Martin Grönberg sätta 2-0 och segern var ett faktum, inför fullsatta läktare i Tegera arena, 7650 åskådare. 
 
Tror det var andra gången den här säsongen som det var fullsatt, och den här segern såg också ut att räcka  för att ta över serieledningen och fira nyår som serieledare, men så blev det inte.
Timrå hade tur när man mötte AIK hemma och tillslut kunde vinna med 3-2 för läggning, efter att AIK fått två mål bortdömda under ordinarie matchtid. Dels hade man 2-1 och såg ut att utöka till 3-1, men det dömdes bort och istället gjorde Timrå 2-2. Därefter fick man också ett 3-2-mål bortdömt och matchen kunde därför alltså gå till förlängning, där Timrå istället tog med sig bonuspoängen. 
 
Det var en poäng som gör att Timrå och Leksand nu står på samma poäng, 57, men där Timrå ändå toppar tabellen i kraft av bättre målskillnad. 
 
I övrigt fortsätter Almtuna att vinna hakar på de båda i toppen. AIS skuggar på 55 poäng. 
 
För Oskarshamn ser det betydligt tyngre ut just nu. 0-8-förlusten mot Pantern innan jul följdes upp med 1-7-förlust i Uppsala och 3-5-förlust hemma i årets sista match. Man läcker som ett såll bakåt och plötsligt är det  11 poäng upp till Leksand och Timrå.
 
Slutligen kan konstateras att Troja fortsätter att göra det bra mot storlagen. 6-0 tvålade man dit Södertälje med häromdgen, men trots det är man fortfarande kvar under det nedre sträcket. 
 
Det här var mitt första blogginlägg någonsin från mobilen, men jag hoppas det ser någorlunda bra och läsbart ut!
 
Med det sagt vill jag önska er alla ett riktigt gott nytt år!  

Tex vann miljonen

Julafton är över för detta året, men julhelgen fortsätter även idag, vilket innebär att det inte händer så mycket.

I lördags hände det dock desto mer.
Som sig bör var det uppesittarkväll med Bingolotto och vem kom fram till Färgfemman om inte vår egen Tex Williamsson, och givetvis vann han 1 miljon!

Jag såg inte själva programmet, men jag läste om det, både på sociala medier och på nyheterna. Jag skrev dessutom sämsta rimmet ever till Tex ära. Såhär löd det:

På isen han vår kasse vaktar,
Dan före dan han miljonen vann,
Vår Tex var motståndare slaktar,
Nu han cash har och drömmen blev sann!

Grattis Tex!

Leksand firar jul över sträcket

Idag skriver vi 23 december och imorgon är det julafton.

För lagen innebär det att det är lite julledigt nu innan det åter drar igång på annandagen. Då ska Leksand upp till Övik för 2:a gången den här säsongen och det lär bli en tuff drabbning, även om Modo inte har gått särskilt bra här på slutet. Man förlorade med 2-3 hemma mot Västervik och sedan åkte man på rejält med stryk när Bofors vann med 5-1, också det på hemmais.

Inte heller för Oskarshamn har det flutit på. Man förlorade med 4-3 mot Hästen, efter att Hästen vänt 2-3 till 4-3 i 3:e perioden, och sedan en rejäl stjärnsmäll när Pantern krossade IKO på hemmaplan med hela 0-8! Så Pantern hänger i högsta grad med i toppracet av Allsvenskan och är bara 2 poäng från serieledning...

För Leksands del har de 3 senaste matcherna efter halvtidsanalysen inneburit seger med 3-2 mot Södertälje, en seger som kanske borde ha varit större med tanke på Leksands rejäla spelövertag, men ändå blev det spännande, även om man till slut red ut stormen.

I Umeå blev det sedan ett rejält magplask, återigen. Det var ju där som man i omgång 2 tappade 1-3 inför 3:e perioden till förlust med 6-3 och även här blev det förlust. Löven vann fullt rättvist med 4-0. En riktigt blek insats av Leksand...

Man studsade dock tillbaka och även om man inte briljerade mot Troja, som ledde med 0-1 efter 2 spelade perioder, så lyckades man ändå vända på steken i 3:e perioden, där Mattias Ritola visade vägen med sitt kvitteringsmål, Jon Knuts gjorde 2-1 och Johan Porsberger satte 3-1 i öppen kasse med 19:58 på klockan.

Det var alltså ingen övertygande match, men seger blev det och de här 2 segrarna på de 3 senaste matcherna gör att man dels håller snittet på 2,0 poäng/match och dels att man firar jul som tabelltvåa, bara 1 poäng bakom Timrå.

Såhär ser det nämligen ut i toppen just nu:

1, Timrå 52p +17
2, Leksand 51p +12
3, Almtuna 51p -4
4, Pantern 50p +14
5, AIK 47p +14
6, Oskarshamn 46p +3
7, Modo 45p +15

Därefter är det 3 poäng ner till Björklöven, men det är alltså 7 lag inom 7 poäng, 4 lag inom 2 poäng.
Det går inte annat än att säga att det är fruktansvärt jämnt i denna serien och det lär sannolikt vara det hela vägen in i kaklet!

I och med det så önskar jag er alla också en riktigt god jul!

Halvtidsanalys

Nu försöker jag igen då. Skrev ett analysinlägg nyss som jag bara skulle publicera, men råkade komma åt något annat, så det försvann, så det är bara att skriva om allt...

I och med Leksands 5-3-seger över Västervik i onsdags så är 26/52 omgångar av årets Hockeyallsvenska spelade.

Det är alltså exakt halva serien och därför tänkte jag lite kort ge er en sumering, analys och prognos för hur det kommer sluta.

Förra året vann Mora serien med 105 poäng.
Dit är det i nuläget inget lag som kommer nå i år.

Timrå toppar nämligen serien efter 26 spelade omgångar med 48 poäng.
Det innebär alltså att man kommer stanna på 96 poäng.

Förra året slutade Bofors 2:a med 97 poäng. Det hade alltså räckt för att vinna serien i år, som det ser ut nu.

Just nu hittar vi Oskarshamn och Almtuna på 2:a och 3:e plats, båda två med 46 poäng.

De båda skulle alltså stanna på 92 poäng med nuvarande snitt.

Kring playoffsträcket så slutade Tingsryd 7:a med 82 poäng förra året, Almtuna 8:a med 77 och Oskarshamn 9:a med 69 pinnar.

Just nu är AIK 7:a med 39 poäng och därefter följer Modo och Björklöven, båda två med 38 poäng.

Det innebär alltså att AIK skulle stanna på 78 poäng och att Modo och Björklöven skulle stanna på 76.

Kring det nedre kvalsträcket klarade sig Modo kvar utan kval med 66 poäng förra året. Under sträcket hamnade Västerås med 65 och Södertälje med 50 poäng.

Just nu är Västervik över det sträcket med 33 poäng. Bofors och Troja är under detsamma med 29 och 28 poäng.

Det innebär alltså att Västervik skulle stanna på 66 poäng, BIK på 58 och Troja på 56 pinnar.

Mellan Mora och Södertälje var det 55 poäng förra året.
Som det ser ut nu kommer det att vara 40 poäng mellan Timrå och Troja.

Sammanfattningsvis så kan vi alltså säga att det kommer krävas mindre poäng i år jämfört med förra året för att vinna serien. Det kommer också att krävas marginellt mindre poäng för att ta en playoffplats, 76 mot 77 poäng förra året, men det kommer samtidigt att vara betydligt jämnare nu än förra året och de lag som hamnar på fel sida sträcken kommer sannolikt att snubbla på mållinjen snarare än att vara avsågade. Det är bara Bofors och Troja som bör lägga på ett kol, för Västerviks 4 poängs försprång nu kan, med de snitt som är nu, bli 8 poäng när serien ska summeras och det är, som det ser ut nu, det största glappet som kommer vara på någon sida om ett sträck.

det ska med andra ord bli väldigt intressant att följa andra halvan av den här hyperrjämna och tighta serien, som fortsätter redan nu ikväll, då Leksand gästas av Södertälje.

Leksand då?

Ja, just nu, efter 26 spelade omgångar, parkerar man på 4:e plats i tabellen, med 45 poäng.
Det innebär alltså att man skulle stanna på 90 poäng efter 52 spelade omgångar.
90 poäng hade förra året räckt till en 3:e plats.

Går vi dock in lite djupare på det så kan vi se att man ju som bekant bara tog 9 poäng på de 9 inledande matcherna.
Därefter har man alltså tagit 36 poäng på 17 matcher.
Det ger ett snitt på 2,1 poäng/match.

Skulle man fortsätta att hålla 2,1 poäng/match under seriens avslutande halva, då skulle man stanna på ganska exakt 100 poäng.
100 poäng skulle med största sannolikhet räcka till topp 2 och mycket troligt också till serieseger.

Skulle man nå upp till Bofors 97 poäng förra året, vilket alltså räckte för topp 2, skulle man behöva ta 52 poäng under de här avslutande 26 matcherna.

Det är alltså 7 poäng mer än vad man har tagit under första halvan, men återigern ska det då poängteras att man bara tog 9 poäng under de 9 första matcherna, så det är definitivt ingen omöjlighet.

Det krävs då exakt 2,0 poäng¤/match och det är alltså t.o.m. något lägre jämfört med vad man hittills har presterat sedan Leffe C tog över laget i oktober.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att om Leksand håller samma snuitt eller t.o.m. något lägre än vad man har hållt nu sedan Leif Carlsson klev in i båset, då kommer Leksand med största sannolikhet att spela Allsvensk final till våren.

Det här är ett bevis för att varje match definitivt är viktig även i hockey. Många fotbollsförespråkare brukar ju annars säga att det är så många matcher i hockey, så en förlust gör inte lika mycket, men det gör det. Går man in och räknar på snittpoäng/match då har vi siffror som i högsta grad är avgörande för var man slutligen slutar i tabellen.

Leksand tappa mark

Var det positiva tongångar för knappt en vecka sedan, så är det betydligt dystrare idag.

Leksand har spelat 2 matcher under veckan.

Först ut var Tingsryd hemma i onsdags, en match som Leksand borde ha stängt och vunnit, i synnerhet med den starten man fick, där 1-0 kom redan efter 26 sekunder och 2-0 efter inte ens 2 minuters spel.

Då såg det riktigt ljust ut, men Tingsryd tog timeout och vaknade. Man både reducerade och kviyyrade innan det ens hade gått 10 minuter av 1:a perioden. Snacka om målfyrverkeri.

Tingsryd tog också ledningen och även om Leksand lyckades kvittera i 3:e så blev det bara 1 poäng, när Tingsryd kunde avgöra på straffar, när daniel Öhrn var den enda som gjorde mål.

Det var en sådan där förlust som bara kändes så onödig. Leksand dominerade fullständigt, men var ruggigt ineffektiva och det föll man på. Man vann skotten med 43-21, men förlorar ändå matchen med 4-3. Extra surt var det när Timrå åkte på förlust med 0-2 nere i Västervik. Då hade Leksand världens chans, men den tog man tyvärr inte...

Ikväll var det sedan toppmatch i Oskarshamn. Ett IKO som bara var 1 poäng före Leksand inför kvällen. Hade Leksand vunnit hade man alltså gått förbi IKO och upp på samma poäng, 45, som Timrå.

Nu gjorfde man inte det.

I en rugigt tät och jämn match, som kanske egentligen förtjänade mer än bara 1 mål, kunde Oskarshamn vinna med just 1-0.

Det blev utvisningarna som till slut fälde Leksand, för man drog på sig inte mindre än 9! utvisningar och i en av dessa kunde till slut Marcus Björk göra matchavgörande 1-0, med 19:40 på klockan i 2:a perioden.

Lite surt känns det att förlora med 1-0 i en så viktig match, chanser saknade man inte, men på något sätt har man liksom fallit tillbaka lite i det där ineffektivitetsträsket igen. Jag hoppas bara att man kan ta sig ur det väldigt snabbt igen, gärna redan mot Västervik på onsdag, ett Västervik som vände 0-2 till 5-2 mot Bofors ikväll, vilket gör att BIK fortfarande är sist i tabellen med 27 poäng och att Västervik fortfarande är 12:a, men nu 6 poäng före BIK och 5 före Troja. Från Västervik på 12:e till Oskarshamn, som nu är nya serieledare, är det dock bara 13 poäng, så snacka om att det är fruktansvärt jämnt!

I och med att Pantern slog Södertälje med 1-2 och att Almtuna slog Vita hästen, så är Leksand numera 5:a i tabellen med sina 42 poäng. Almtuna har 43, Pantern 44, Timrå 45 och Oskarshamn 46, så det är ju inga avstånd direkt och varje poäng är viktiga. Slår Leksand Västervik på onsdag, timrå förlorar mot Björklöven imorgon, samma Björklöven slår Oskarshamn på onsdag och Almtuna slår Pantern i sudden, då har Oskarshamn 46 och därefter följer 4 lag på 45 poäng. Då är Leksand 2:a, om man vinner med minst 3 mål och Timrå förlorar med minst 3. t är väldigt många faktorer som ska klaffa för att det ska bli så, men chhansen finns och händer det inte på onsdag så kan det hända senare, för som sagt, det är oerhört jämnt i den här serien!

Leksand mot toppen

Senast skrev jag att Leffe C fortfarande inte visste hur det var att gå poänglös från en match med Leksand. Det vet han nu. Det var bara en tidsfråga innan det skulle komma en förlust efter ordinarie matchtid, för inget lag går obesegrat genom säsongen. Det hade Leksand iofs inte gjort även om man hade vunnit allt efter att Leffe tog över laget i oktober, men ni fattar grejen. Förlusten kom i matchen mot Almtuna för 1,5 vecka sedan. Det var en riktigt dålig match, troligen säsongens sämsta, och Leksand fortsätter att ha det svårt både i Uppsala och mot Almtuna i stort. Faktum är att man nu inte har gjort mål på Uppsalalaget under 120 spelade minuter den här säsongen, Almtuna vann ju senast med 0-1 i Tegera, efter ett tidigt mål, och här vann man med 2-0 mot ett ruggigt uddlöst Leksand. Leksand studsade dock tillbaka under match 2 på sin miniroadtrip när man slog AIK på ett fullsatt Hovet med 3-1 förra fredagen. Det stod länge 0-0, men 2 snabba mål i mittenakten fällde avgörandet, där Mattias Ritolas passning fram till Daniel Bertovs 2-0- var delikat. Han stod vid ena stolpen, fick över pucken, över klubban på en AIK-spelare och förbi en annan, fram till bertov vid andra stolpen, som bara lade in 2-0 i öppen kasse. Snyggt! AIK reducerade mot slyutet av matchen, men Leksand höll undan och gjorde 3-1 i öppen kasse. En riktigt stabilt genomförd match och 3 nya sköna poäng in på kontot. 3 poäng såg det också ut att bli i toppmötet mot Timrå i onsdags, för Leksand gjorde först 1-0, varefter Timrå kvitterade, men Alex Frisen, vem annars, satte 2-1 med 3 minuter kvar att spela och där ska man bara stänga matchen. Punkt slut. Nu lyckades man inte göra det, utan Timrå kvitterade med 52 sekunder kvar, tog matchen till förlängning och där kunde också Timrå avgå med segern. Därmed ryckte man ifrån Leksand med 1 poäng istället för att Leksand skulle kliva upp på samma poäng som TIK. Nu var man istället 4 poäng bakom. 4 poäng före är man fortfarande, efter att Timrå vände 0-1 till 3-1 på typ 2 minuter i derbyt mot Modo igår och efter att Leksand nu ikväll avfärdat Bofors med 5-1 på bortais, där Superstars förövrigt tog över Nobelhallen totalt. Det var bara de blåvita fansen som hördes, detta trots att BIK fick en smakstart med 1-0 efter knappt 2 minuter. Därefter spikade dock Tex igen och jjag tycker väl egentligen aldrig att det var riktigtr farligt. En väldigt väl kontrollerad och stabil bortamatch av Leksand får jag säga. Den segern gör att laget nu är uppe på 41 poäng. Man är fortfarande 3:a i serien, men på samma poäng som 2:an Oskarshamn. IKO har 3 måls bättre målskillnad i nuläget, men får jag gissa så tror jag att Leksand kommer vara förbi innan jul, för Oskarshamn har svajat lite på senaste. Man förlorade efter sudden hemma mot Troja med 2-3 igår och i tisdags med 5-3 mot just Bofors. Timrå toppar fortfarande med 45 poäng och är det något lag som kan bli knepigt att ta sig förbi så är det just Timrå. Timrå är väldigt stabila och hittar hela tiden sätt att vinna matcher på. Man gnuggar på och det ger allt som oftast utdelning, men får Leksand bara gnugga på de också så tror jag ändå man har goda chanser till att ta även Timrå. Hela serien är dock fortfarandew extremt jämn. Timrå toppar som sagt på 45 poäng. IKO har 41, men sedan är det bara 6 poäng ner till Björklöven på 8:e plats, 8 ner till Modo under sträcket. Därefter är det 1 poäng ner till Tingsryd på 11:e plats, men efter TAIF har det faktiskt bildats en liten minilucka på 5 poäng ner till Västervik, som ikväll tog en storseger uppe i Umeå med 6-1 mot ett Björklöven som körde över AIK senast och hade 4-0 redan efter den 1:a perioden. Matchen slutade sedan 4-1, men segern grundlades helt klart i 1:a perren där. Västervik ryckte hursomhelst även åt sig en lucka ner till Troja under sträcket i och med det. Man är nu 3 poäng före både Troja och Bofors, som ramlar ner som jumbo nu igen, trots att Troja inte spelade ikväll, men man har nu sämre målskillnad än vad Troja har, -23 mot -21. Där har ni det. Tätt och jämnt är det fortfarande och varje match är precis lika viktig. Nästa match för Leksand är hemma mot Tingsryd nu på onsdag. Timrå möter Troja borta på måndag och Oskarshamn gästas av formstarka Södertälje på tisdag. Timrå har nog goda chanser att ta Troja, men SSK kan nog ställa till det för IKO och då har Leksand ett gyllene läge att klättra upp på 2:a plats på onsdag.

RSS 2.0