Leksand reste sig igen!

Nästan fullsatt Tegera arena i säsongens definitivt sista hemmamatch hur det än skulle gå i den här matchen. Superstars höll så klart igång på Norra och det var en härlig stämning innan nedsläpp.

En match där modo öppnade bäst, men där Leksand vaskade fram några bra chanser efter knappt 3 minuters spel. Inga mål de gångerna dock, men det var goda intentioner från Leksands håll, som agerade bra och var lite rappare i skridskoåkningen än vad Modosspelarna var, även om Modos målchanser kanske var vassare när de väl dök upp på de kontringar man skapade sig, sylvassa sådana. Det var också modo som skulle få det 1:a målet. Kanske inte helt logiskt sett till matchbilden, men efter 07:12 kunde Bill Tomas ge bortalaget ledningen och minns jag inte fel var det han som gjorde 1-0 förra matchen också.

Tyvärr ett relativt tidigt mål för Modo även i den här matchen alltså och ser man till statistiken, både över den här matchserien och över slutspelsmatcher i stort, så skulle Modo då vinna matchen. I alla 5 tidigare matcher har nämligen det lag som gjort det 1:a målet vunnit matchen och totalt sett i 85% av alla slutspelsseriematcher, om man tittar på den här och förra säsongen, så har det lag som gjort det 1:a målet vunnit matchen. så det 1:a målet har onekligen en stor betydelse, men å andra sidan så vinner det lag som gör 1:a målet alltså i 5/6 matcher. Det har varit så i de 5 tidigare matcherna, kanske var det dags för ett trendbrott här då?

Leksands kvittering lät heller inte vänta på sig. 4 minuter senare gjorde nämligen Johan porsberger sitt 1:a mål för den här matchserien när han såg till att det då stod 1-1 på tavlan. Viktigt för Leksand och matchen i stort!

Modo hade tagit över litegrann rent spelmässigt och fortsatte att vara vassa i sina spelvändningar och uppspel, men man bjöd också Leksand på en del jättelägen, inte minst Viktor Amnér, som nästan fick stå helt rent framför Reideborn, men inte lyckades få iväg något skott ens. Sådana lägen måste man nästan utnytja och vara mer effektiva på, i synnerhet när Modo har en betydligt vassare spets i sitt lag än vad Leksand har.

Ett ännu bättre läge som man definitivt måste utnytja är spel 5 mot 4 i 5 minuter. Just ett sådant läge fick Leksand, efter att Patrick Dwyer kört upp klubban mellan benen på Tobbe Forsberg, riktigt fult!

Matchstraff för Dwyer på det och 5 minuters powerplay för Leksand. Ledningsmålet var heller inte långt bort, men hesa Fredrik ljöd efter den 1:a perioden och det var fortfarande 1-1 på tavlan. Powerplayet skulle dock fortsätta i 2:a perioden, då man hade 3 minuter kvar av detsamma.

Och visst skulle man utnytja det. Tommi Paakkolanvaara satte även han sitt 1:a mål för den här matchserien och Leksand hade vänt på steken!

Eftersom Dwyer fick matchstraff fortsatte ju powerplayet efter målet också, men tyvärr lyckades man inte utnytja det ytterligare, men 2-1 räckte ju.

Då klev Alexander Ytterell, som även assisterade till 2-1-målet, fram och gjorde 3-1 för Leksand och tvingade därmed Modo till en timeout.

Taket lyfte nästan i arenan vid Ytterells 3-1-mål och precis som i förra hemmamatchen bar den blåvita publiken verkligen fram Leksand i det här läget av matchen. Det var en enorm ljudkuliss där inne i arenan, men än var det långt kvar att spela.

Haukeland, som tack och lov fick fortsatt förtroende i kassen, trots 4 insläppta förra gången, klev fram och gjorde några riktigt bra räddningar, samtidigt som bl.a. Jonas Frögren offrade sig hänsynslöst, bara kastade sig framför Modoskyttarna och täckte skott och fick mycket välförtjänt ett taktfast "krigare krigare krigare" från publiken.

Nästa mål skulle bli väldigt viktigt. 4-1 för Leksand och matchen skulle inte vara avgjord, men inte långt därifrån. 3-2 och det skulle vara match på riktigt igen.

Det var tyvärr Modo som fick det målet. Till slut kunde Per-Åge Skröder överlista Haukeland, med 02:01 kvar av perioden. det hade varit väldigt skönt att gå till pausvila med tvåmålsledning, men å andra sidan kanske en enmålsledning gör att spelarna är mer på tå redan från start i 3:e perioden. 2 mål upp kanske, i sämsta fall, hade kunnat leda till en undermedveten avslappning, men med 3-2 på tavlan fanns inga utrymmen för sådant.

Ännu mindre utrymme för det skulle det finnas vid likaläge och det var otroligt nog just det som inträffade. Med 10 sekunder kvar av perioden bjöd Leksand Modo på en riktig bjudning och den var man inte sena att utnytja och det som såg så bra ut bara 2 minuter tidigare hade nu blivit ett helt jämnt och ovisst 3-3-läge, men ajajaj, sådana bjudningar får man inte bjuda Modo på! Kändes fruktansvärt onödigt...

Leksand repade sig dock bra från den kallduschen och när Niklas torp åkte ut drygt 3 minuter in i 3:e perioden tog det bara 33 sekunder innan Alexander Ytterell smällde in sitt 2:a mål för kvällen och Leksand var återigen i ledning.

Återigen skulle dock Modo kvittera. 5 minuter senare satte Ilari Filppula 4-4 och ojojoj vilken dramatisk avslutning det blev av den här matchen, för nu återstod det bara 12 minuter att spela och snacka om att nästa mål skulle bli enormt viktigt!

Och visst var det Leksand som gjorde även detta målet. Med 9 minuter kvar att spela tryckte Jon Knuts in 5-4 för Leksand, ett riktigt krigarmål från en av de allra trognaste leksingarna i truppen. Snacka om ett viljemål och oj så nervöst det blev nu! Gick spänningen att ta på i arenan under matchen i lördags så var det ingenting mot det här, för det här resultatet innebar ju att Leksand trots allt skulle vaska fram en helt galen 7:e och helt avgörande match i Övik på fredag. Kvittering för Modo och sedan ett segermål och säsongen skulle vara över för de blåvita. så snacka om att det var nervösa slutminuter av den här matchen...

Det saknades inte chanser för Modo, men Haukeland hade återigen, precis ssom han har gjort tidigare under säsongen, studsat tillbaka ordentligt efter den mindre bra matchen förra gången. Han klev fram och gjorde några riktigt bra räddningar och tiden tickade väldigt snabbt för Modo, väldigt, väldigt långsamt för Leksand. 8 minuter kvar, 7 minuter, 6, 5, 4, 3 minuter kvar och det stod fortfarande 5-4 på tavlan.

Modos timeout var ju redan förbrukad och tiden tickade upp mot full tid. 2 minuter kvar och Reideborn stod fortfarande kvar mellan stolparna, Andreas Johansson vågade inte plocka honom ännu, men med minuten kvar att spela lämnade han sin post och det blev spel 6 mot 5. Man satte upp ett ofantligt tryck mot Haukeland, men han stod emot och när martin Karlsson lade ut pucken ur egen zon med 12 sekunder kvar att spela och när slutsignalen sedan gick, ja, då var det ett jubel inne i arenan som inte är för hackor. Det var nästan så taket i arenan lyfte och ett taktfast "krigare krigare krigare" ekade från Norra kortsidan.

Wow säger jag bara, man gjorde det, man reste sig, igen! Det är helt sinnessjukt och nu lär det bli nerver på fredag. För 2:a året i rad är Leksand involverat i en game seven, en helt avgörande match och jag vågar inte ens gissa hur det kommer sluta på fredag.

Modo har haft både 2-0 och 3-2 i den här matchserien, men Leksand har kommit tillbaka båda gångerna. Modo lär vara ordentligt skakade och känna en enorm press och tyngd på sina axlar på fredag, precis som Leksand gjorde mot Malmö förra året. Då var det det Allsvenska laget som drog det längsta strået och vann game seven. Frågan är om Leksand kan göra detsamma på fredag? Ja, varför inte? Har man rest sig såhär många gånger här på slutet, när man varit helt uträknade, varför kan man då inte gå hela vägen när man ändå är igång?

det var bäst av 7 matcher från början. Modo hade 2-0 och såg ut att gå mot en enkel matchserieseger, men Leksand kvitterade till 2-2. Modo to ledningen på nytt, men Leksand kom tillbaka, igen. Nu ska allt avgöras i en enda match. Kl. 19:30 på fredag. Då smäller det i Fjällräven center!

Tror att 1:a målet där kommer bli fruktansvärt viktigt då. Gör Leksand det, då lär det mentala spöket växa sig enormt för Modo. Enda chansen för Modo att kunna slappna av i den matchen är om man går ifrån till en säker ledning, ungefär som man gjorde senast. Annars kommer det vara fördel Leksand matchen igenom, om något av lagen och i synnerhet Leksand, leder med ett eller ett par mål.

Ojojoj, kort sagt, vilken jävla rysare det kommer bli på fredag!

Ska Leksand resa sig igen?

Förutsättningarna inför ikväll är glasklara. Fler mål än Modo är det som gäller, annars är den här säsongen över.

Leksand har varit i sådana lägen tidiare under säsongen. inte minst mot Mora i sista omgången av Slutspelsserien. Då var förutsättningarna ännu mer glasklara och krävande för de blåvita. Seger med minst 4 mål var det som gällde, annars skulle Mora få spela playoff mot Tingsryd i bäst av 3. I princip ingenting talade för Leksand då, men vad hände? Leksand gick in och krossade Mora med 6-0 och tog sig mot alla odds vidare till det där playoffspelet mot Tingsryd.

Samma sak när man några omgångar tidigare förlorade med 1-4 hemma mot Timrå och i princip räknades bort av alla inför de 2 avslutande omgångarna och inte minst nu i direktkvalet, när man låg under med 0-2 i matcher och totalt 0-9 i mål, men ändå hämtade upp det till 2-2 i matcher.

Ja, ni ser själva. Detta laget verkar på något sätt trivas i sådana måstesituationer och precis som man gjorde vid tillfällena ovan, i synnerhet mot Mra, är det bara att göra nu också. Det gäller bara att gå ut och släppa loss, ge allt man har, för det finns inget att spara på längre. Exakt samma sak var det mot Mora. Det var vinna eller försvinna. då vann man. Frågan är om man kommer göra det ikväll igen?

Oavsett hur det går ikväll så är jag noga med att poängtera att jag är oerhört nöjd med den här säsongen. Skulle vi inte gå upp i år så tror jag faktiskt inte ens det är negativt för klubben, med det lagbygge som är på gång till nästa säsong. Viktiga kuggar som Johan Porsberger, Martin Grönberg, Jon Knuts, William Wikman, Fredrik Forsberg och Martin Karlsson blir kvar, och inte minst, Perra blir kvar i båset. Man kan nog kort sagt säga att jag aldrig har varit så nöjd efter en säsong där vi inte har gått upp som jag kommer att vara efter denna säsongen. Den resa grabbarna har gjort är fullständigt magisk och jag är så jäkla stolt att vara leksing!

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 8

Omgång 8 av kvalserien upp till allsvenskan är färdigspelad och vi säger då grattis till Södertälje SK, som efter bara 1 säsong i Hockeyettan nu är tillbaka i Allsvenskan igen! Åt andra hållet är det också klart att både Asplöven och Sundsvall åker ur Allsvenskan, Sundsvall efter bara 1 säsong, Asplöven efter 4 säsonger, menn för båda 2 lär det bli svårt att ta sig tillbaka igen, i synnerhet för Per Kenttähs gäng i Haparanda, tyvärr.

Omgång 8

Asplöven - Västervik 3-4
Troja - Sundsvall 5-1
Södertälje - Borlänge 6-1

Södertälje tog ledningen i powerplay mot Borlänge i den 1:a perioden och stormade i och med det mot Allsvenskan. Där bakom var det dock ett riktigt race, för först tog Asplöven ledningen mot Västervik. då klev man upp på 12 poäng, Västervik stod kvar på sina 15 och det Allsvenska hoppet levde därmed för Asplöven. Troja hade 0-0 mot Sundsvall och då var också sundsvall uppe på 12 poäng,Troja på 10. Sedan kvitterade Västervik och Troja tog ledningen mot Sundsvall. Då var plötsligt både sundsvall och Troja förbi Asplöven i tabellen, Troja 12, Sundsvall kvar på 11 och Asplöven 10. Precis i slutskedet av 1:a perioden tog också Västervik ledningen mot asplöven, vilket innebar att Asplöven åkte ner på 9 poäng igen och Västervik hakade på Södertälje med sina 18. I det läget var alltså Asplöven helt borta, liksom Sundsvall. enda laget som då hade chansen att gå ikapp Västervik på de 2 sista matcherna var Troja, som var 6 poäng bakom, med just 6 poäng kvar att spela om.

I 2:a perioden missade först Asplöven en straff, men några minuter senare kom ändå kvitteringen och då var man uppe på 10 poäng igen, Västervik 16. Troja stod kvar på 12, när man först ökade på till 2-0, innan Sundsvall reducerade, i boxplay, samtidigt som Södertälje kom allt närmre det där Allsvenska kontraktet, när man gjorde både 2-1 och 3-1 i powerplay, efter att Borlänge kvitterat halvvägs in i matchen.

Asplöven fick spela powerplay i inledningen av 3:e perioden och utnytjade det genom att göra 3-2, men knappa minuten senare hade Västervik kvitterat igen, samtidigt som troja ökade på till 3-1 och Södertäljes Allsvenska kontrakt så gott som säkrades när Adam Hansen gjorde 4-1 för sportklubben. Man gjorde sedan också 5-1 och 6-1 och saken var klar, till de 4671 åskådarnas vilda glädje. Häftigt att man kan dra så mycket publik i en kvalserie upp mot landets näst högsta serie. Jag kan nog lova att det lär bli drag i Södertälje nästa säsong. Västervik tog ledningen mot Asplöven med 7 minuter kvar att spela och om lättnaden och glädjen var påtaglig i Södertälje så var spänningen påtaglig i ICA arena, för i och med det målet för Västervik var Asplöven alltså definitivt borta från Allsvenskan till nästa säsong. Man plockade målvakten, men det hjälpte inte. Västervik vann med 3-4 och saken är därmed nästan klar. Asplöven och Sundsvall åker ur Allsvenskan båda 2 och Södertälje och Västervik är i princip klara för nästa säsong. Troja har en minimalisk channs att ta Västervik, men då får inte Västervik ta en enda poäng till och troja måste gå rent. Det ska alltså till väldigt mycket för det.

tabellen ser nu ut såhär efter 8 spelade omgångar:

1, Södertälje 19p +17
2, Västervik 18p +8
3, Troja 12p +2
4, Sundsvall 11p -6
5, Asplöven 9p -1
6, borlänge 3p -21

Återigen, grattis Södertälje till det säkrade Allsvenska kontraktet! Kul att ha tillbaka SSK i Allsvenskan igen får jag säga, för man hör inte hemma i Hockeyettan. Starkt att gå hela vägen efter bara 1 säsong där, trots det krångliga system man har i ettan och trots att man hade problem med både Piteå och Kristianstad i playoff. Man klarade dock av det och väl här i kvalserien har man varit strålande.

Tillbaka i gamla hjulspår igen...

Då var det dags för den 5:e matchen i den här matchserien mellan Leksand och Modo i bäst av 7. Känslan var att 1:a målet skulle bli väldigt viktigt för den här matchen och Leksand fick ett gyllene läge att göra det när man fick spela powerplay redan efter 25 sekunder, men man lyckades inte utnytja det läget. Istället var det Modo som utnytjade sitt powerplayläge några minuter senare när Boby Buttler överlistade Haukeland och satte 1-0.

Rent statistiskt sett till den här matchserien skulle Modo då också vinna matchen, för i alla 4 tidigare matcher har det lag som gjort 1:a målet vunnit, så nu var det upp till Leksand att bryta den trenden.

Modo var dock, precis som i de tidigare matcherna, klart bättre rent spelmässigt och hade redan 10-3 i skott efter halva den 1:a perioden. då förstår ni att det var ingen lätt start Haukeland i Leksandskassen hade fått, men den största skillnaden hittills jämfört med förra matchen var att leksingarna inte täckte riktigt lika mycket skott. Modospelarna kom lite lättare in mot Haukeland och kunde på så vis alltså skapa fler lägen än senast.

Tyvärr gjorde Modo också 2-0 efter drygt 13 minuter och matchbilden var då tyvärr mer lik match 1 än match 3 i Övik. Inte bra för Leksand...

leksands reducering lät dock inte vänta på sig. Bara 15 sekunder efter 2-0 krutade Viktor Amnér in sitt 1:a mål för den här matchserien och det var garanterat ett viktigt mål för Leksand. Man fick återigen hål på Reideborn, dessutom kort efter Modos mål och man kände då kontakt igen. Viktigt!

2-2 var inte heller långt bort kort efter det, men Porsbergers puck låg och dansade på mållinjen, men Modospelarna lyckades till slut få undan den pucken, tursamt!

Istället var det Modo och Filppula som tog pucken direkt på tekning nere hos Haukeland, åkte runt Leksandsspelarna och lade in 3-1 för Modo mellan benen på Haukeland. Inte bra och tyvärr var känslan lite att Leksand inte hade de där marginalerna med sig i den här matchen, åtminstone inte hittills. Först en puck på mållinjen från 2-2 och sedan 3-1 precis efteråt istället. Verkligen inte bra, tyvärr...

Carl Grundström kan ha stängt matchen exakt 4 minuter in i 2:a perioden när han satte 4-1 i nät bakom Haukeland och precis som i 1:a matchen byttes han ut efter 4 insläppta kassar och Frans Tuohimaa fick chansen igen. Han fick dock en katastrofstart, för Modo gjorde 5-1 bara 19 sekunder senare och matchen var död efter 4 minuter av 2:a perioden, tyvärr. Det skulle till väldigt, väldigt mycket om Leksand skulle göra 4 mål till på Modo i den här matchen. Det var visserligen över halva matchen kvar, så chansen fanns ju, men det var inte mycket som tydde på det.

Matchen slutade 7-1 och 2:a halvan av densamma var ärligt talat ganska avslagen och tråkig, men frågan är vad som hade hänt om Porsbergers puck på mållinjen hade gått in och det hade blivit 2-2 istället för 3-1. det vet vi inte, men som det blev nu så var det inget snack om saken.

Likheterna med 1:a matchen i Övik var tyvärr också ganska slående. Visst, Leksand fick hål på Reideborn nu, det fick man inte då, men Haukeland kunde inte alls vara sådär trygg och säker som i match 3 och 4, Leksand lyckades inte stänga Modos skickliga spelare, som man gjorde i match 3 och 4. De fick alldeles för mycket tid och utrymme att göra lite vad de ville. Det var helt enkelt klasskillnad här igen, precis som i match 1 och 2.

Ska man se det positivt så är inget klart än. Modo sitter i förarsätet, helt klart, men inget är klart. Förra året vände Malmö 2-3 i matcher till 4-3 och det är i precis det läget Leksand befinner sig nu. Haukeland har dessutom haft en förmåga att studsa tillbaka ordentligt efter en sådan här plattmatch från laget. Efter en sådan match har han varit riktigt jäkla bra i ett antal matcher efteråt och det är det som måste till nu om man ska ha en chans. Dessutom måste man hitta tillbaka till spelet man hade i match 3 och 4 och först ska man vinna hemma i ett på nytt kokande Tegera arena på onsdag. Det har man goda chanser att göra. Sedan ska man vinna i övik. Det har man också gjort tidigare. så man kan, det råder det ingen tvekan om. Det gäller bara att hitta tillbaka till det spelet och glömma stora delarav den här matchen, för den var kort sagt inte bra...

Karlskrona räddade kontraktet

Karlskrona är klart för SHL till nästa säsong. Detta efter 4-1 i match 5 mot AIK igår.

Man vann skotten med 11-7 i 1:a perioden, men det var fortfarande 0-0.

I 2:a gav dock Alexander Bergström KHK ledningen. AIK jagade en kvittering, men Honken var riktigt bra i mål och när Jimy Andersson och Riley Holsapfel gjorde 2-0 och 3-0 för Karlskrona på 4 minuter i början av 3:e perioden, då såg det väldigt tungt ut för AIK, som dock inte gav upp. Man plockade målvakten med 8 minuter kvar att spela, men då avgjorde Matias Guter definitivt matchen när han satte 4-0 i öppen kasse. AIK lyckades dock reducera och spräcka Honkens nolla 01:04 från slutet.

Matchen slutade alltså 4-1 till Karlskrona, som alltså håller sig kvar i SHL till nästa säsong. Man vinner den här matchserien med samma siffror, 4-1 i matcher.

Jag gillar dock inte alls det här systemet man har i svensk hockey. i nästan alla andra idrotter åker åtminstone jumbon i serien över direkt ner i serien under och vinnaren av serien under går direkt upp i serien över. Så borde det vara här med tycker jag. det har jag förespråkat i hur många år som helst. Jag tycker att om man slutar sist i t.ex. SHL har man haft 52 omgångar på sig att rädda kontraktet. Då ska det inte räcka med att vinna 4 matcher mot ett lag från serien under för att behålla kontraktet.

För de Allsvenska lagen är det ännu värre. Man ska gå igenom 52 grundseriematcher, sluta topp 2, slå 1:an eller 2:an i bäst av 5 matcher och sedan försöka slå juumbon i SHL i bäst av 7. Det känns bara som en maktdemonstraion från SHL's sida och det främjar definitivt inte någon annan förutom lagen i SHL.

Någon form av kvalspel tycker jag dock definitivt att man ska ha, för det är trots allt det roligaste och mest spännande på hela säsongen. Ofta bra mycket mer spännande och roligt att följa än SM-slutspelet.

Här är mitt förslag att jumbon i SHL som sagt åker direkt ner i Allsvenskan och vinnaren av Allsvenskan går direkt upp i sHL. De båda byter plats alltså. Sedan spelar lag 12 och 13 i SHL en kvalserie mot lag 2-5 i Allsvenskan, förslagsvis exakt enligt samma premisser som tidigare, 10 matcher och de 2 lag med flest poäng därefter spelar också i SHL säsongen efter.

Det här systemet som man har infört nu känns inte alls främjande för spänningen mellan serierna. Känns som lagen i HA kommer få mindre och mindre chans att gå upp ju fler säsonger som går. Glappet mellan SHL och Allsvenskan kommer alltså troligtvis att öka mer och mer och då tycker jag att man har sabbat en av svensk hockeys absoluta juveler, spänningen i upp och nedflyttningssystemet.

Så, SHL och alla som bestämmer där uppe på förbundet, se över det här ordentligt och vidta åtgärder för det här så snart som möjligt, annars riskerar vi att få en nästintill stängd liga också i Sverige och det vill åtminstone inte jag alls ha, definitivt inte!

SM-kvartsfinalerna, omgång 6

Dags för omgång 6 i SM-kvartsfinalerna och som bekant var det bara 1/4 matchserier som levde enda hit.

Omgång 6

Växjö - Linköping 2-1 SD

Växjö vänder alltså 0-2 i matcher till 4-2 i matcher. Wow! Ruskigt starkt får jag säga och den där segern i Linköping, när Rickard Gynge gjorde 1-2 och Patrik Lund 1-3 för Växjö blev viktig och när man sedan lyckades vinna hemma och hade 2-2 i matcher kändes det verkligen som momentum för de regerande svenska mästarna. Här var det dock LHC som länge såg ut att få till en 7:e och avgörande match hemma i Saab arena, för Chad Billins 0-1-mål efter drygt 14 minuter i 1:a perioden såg ut att bli matchens enda, men Växjö plockade målvakten med 3 minuter kvar och visst satt 1-1 i nät bakom David Rautio då. Snöpligt för LHC, som alltså hade haft ledningen så länge och bara var 02:02 från en game seven. Nu blev det inte det, för matchen gick till förlängning och i den 4:e perioden var det Växjö och Robert Rosén som avgjorde matchen efter 04:11. Det var bra tryck inne i Vida arena redan innan det, men nu stegrades ljudvolymen ytterligare, men återigen, snöpligt för LHC, som kämpade, krigade och var så nära att nå en 7:e och avgörande match.

Då är kvartsfinalerna hursomhelst färdigspelade och såhär slutade det då:

Skellefteå - HV71 4-0 i matcher (Skellefteå vidare till semifinal)
Frölunda - Djurgården 4-1 i matcher (Frölunda vidare till semifinal)
Linköping - Växjö 2-4 i matcher (Växjö vidare till semifinal)
Luleå - Färjestad 4-1 i matcher (Luleå vidare till semifinal)

Innan kvartsfinalerna drog igång tippade jag att Skellefteå, Frölunda, LHC och Färjestad skulle vinna sina matchserier. 2/4 rätt hade jag alltså där, men 0/4 rätt på antalet matcher. Jag trodde att Skellefteå skulle vinna med 4-1 i matcher och att Frölunda skulle vinna med 4-2 i matcher. Skellefteå vann med 4-0 i matcher och Frölunda med 4-1 i matcher. så nja, lite halvdåligt tippat av mig får jag säga.

Semifinalerna spelas nu enligt följande:

Skellefteå - Växjö
Frölunda - Luleå

Repris på förra årets SM-final alltså. Växjö har goda vibbar från förra årets finalserie och man kommer efter en grymt stark vändning i matchserien mot LHC, så jag tror definitivt inte att Skellefteå får en lätt resa här. Jag tror dock man drar det längsta strået över 7 matcher, även om växjö nog var sämsta tänkbara motståndet för Västerbottningarna. tror det kan gå till 7 matcher den här gången också, men den här gången vinner Skellefteå, 4-3 i matcher till SAIK.

Frölunda är i semifinal för 1:a gången på 10 år. Luleå har stuckit ut hakan och sagt att man ska ta guld. Frågan är om man lyckas ta sig förbi Frölunda? Jag tror man har goda chanser till att göra det, om Lassinantti håller sig skadefri och Lukas Wallmark fortsätter att leverera. Jag tror på luleå här. 4-2 i matcher till Luleå.

Det är kvitterat!

Leksand stod för en makalös krigarinsats när man kvitterade matchserien mot Modo när man vann med 2-1 i match 4 igår, trots 13-30 i skott för Modo.

Man fick en smakstart när Brock Montpetit drog pucken i sidled och slog in 1-0 för Leksand redan efter 59 sekunder.

Bättre start kunde man knappast ha fått och publiken i arenan var genast med på noterna och Leksand hade sedan bud på 2-0 i 1:a perioden, inte minst när Lukas Ericsson lyckades missa helt öppet mål. Perioden var annars ganska jämn och skotten slutade där 8-8. Modo var inte heller chanslösa, men Haukeland var precis sådär bra som han var i torsdags och som han måste vara för att det här ska gå hela vägen och det var 1-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a var det i princip spel mot 1 mål. Modo vann skotten med 9-4, men trots "bara" 9 skott på mål hade man ett massivt spelövertag. Leksand hade ingenting, ingenting, framåt, men Haukeland växte ännu mer i kassen, växte nästan till ett spöke för Modo, växte till en riktig matchhjälte för Leksand och det var fortfarande, trots en galen Modopress, 1-0 efter 2 spelade perioder.

I 3:e perioden gick sedan Leksand ut och gjorde 2-0. Jon Knuts fick arenan att explodera och målet var helt ologiskt sett till matchbilden, men mål blev det och späningen, som nästan hade gått att ta på i arenan i 2:a perioden, släppte litegrann och tog sig istället utlopp i ett ännu högre och mer massivt stöd från publiken.

2-0 kändes som en komfortabel ledning, men än så länge återstod det mycket att spela och med 9 minuter kvar fick slutligen Modo och Per-Åge Skröder hål på Haukeland och Modo var återigen bara ett mål efter.

De sista 9 minuterna blev en ren nervpärs. Hade spänningen gått att ta på i 2:a perioden var det inget mot hur det var nu, men samtidigt höll hela arenan igång och skapade en svårslagen ljudkuliss. Närmre en 6:e utespelare än så kommer man knappast.

Haukeland lät sig inte rubbas av det insläppta målet, han hittade tillbaka till lugnet, fortsatte att fokusera "här och nu", höll emot och ju närmre slutsignalen matchklockan tickade, desto högre blev publiktrycket i arenan. Man bar verkligen fram Leksand och det höll hela vägen!

2-1 slutade matchen och plötsligt är den här matchserien helt jämn. Det står 2-2 i matcher och Modo har lika långt till en sHL-plats till nästa säsong som Leksand har. Nu är det bäst av 3 som gäller och fan vet om inte Leksand kan gå hela vägen nu. Man har fått Modo ordentligt i gungning, för när Modo vann med 5-0 och 4-0, då trodde man nog att det här skulle gå lättare än vad det sedan har gjort, givetvis undermedvetet, men Leksand har i de 2 senaste matcherna varit som ett helt annat lag. Ett lag som har varit uträknat såå många gånger den här säsongen, men som ändå har rest sig varje gång och som nu är framme vid det här läget och alltså bara är 2 matcher från ett SHL-kontrakt till nästa säsong. Vem hade trott det i november, när vi låg sist i Allsvenskan? Inte jag iaf och jag känner fortfarande att oavsett hur det går nu i de kommande matcherna så är jag så jäkla stolt över det här laget alltså! det är så jävla häftigt rentutsagt! Wow!

Det som gör det extra märkligt är att vi nu har 2-2 i matcher, trots att vi var som en slagpåse i de 2 första matcherna, medan AIK ligger under med 1-3 i matcher mot Karlskrona, ett AIK som har varit betydligt bättre och kunnat utmana KHK på ett helt annat sätt än vad Leksand har kunnat utmana Modo. Ändå står det 1-3 där, 2-2 här. Det är inte storsegrar som räknas i en sådan här serie, det räcker med att göra 2 om man bara släpper in 1 och har vi en Haukeland som spelar såhär, då blir vi svårstoppade även i kommande matcher. Samtidigt tycks Leksand gilla att slå ur underläge, när ingen tror på dem. då levererar man som bäst. Man gjorde det mot Mora, när ingen trodde på dem, och man har gjort det nu i 2 raka matcher mot Modo. Det är också modo som fortfarande har all press på sig. En press som högst troligt har ökat ännu mer nu med tanke på att det nu är så jämnt som det var innan serien drog igång och det stod 0-0 i matcher, med den skillnaden att då var det bäst av 7, nu är det bäst av 3 och det är leksand som har 2 raka segrar. Ett Leksand som fortfarande bara kan spela ut och ha roligt, för med tanke på hur säsongen artade sig till en början, då är allt det här bara en bonus. Så, nu kör vi, hela vägen masar!

#Vadsomänkrävsvigördettillsammans
#Krigare

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 7

Kvalserien mot Allsvenskan rullar vidare och börjar väl så smått komma in på upploppet. 3 omgånhar återstår nu och det känns som det redan nu börjar avgöras, för såhär gick det i omgång 7.

Omgång 7

Borlänge - Asplöven 1-6
Sundsvall - Södertälje 1-4
troja - Västervik 5-4 SD

Vi kan säga som så att Sundsvall ett tag såg ut att närma sig ganska ordentligt, för man tog ledningen hemma mot SSK 44 sekunder in i 2:a perioden, samtidigt som Troja hade 2-1 mot Västervik. Det innebar att Västervik och Sundsvall hade 14 poäng, SSK 13 och Troja 10, men så kvitterade Västervik och Södertälje och då var ordningen återställd jämfört med innan omgång 7, men så drog Södertälje ifrån till 1-3 07:37 in i 3:e perioden och stängde definitivt matchen med 1-4-målet 57 sekunder från slutet. Det innebar att SSK klättrade upp på 16 poäng och att Sundsvall stod kvar på 11, men Västervik hade det besvärligt med Troja, som hade 3-2 och såg ut att gå mot 3 direkt nödvändiga poäng, men 6 minuter från slutet satte Viktor öhman sitt 7:e mål på lika många matcher i kvalserien när han kvitterade för Västervik, men Troja reste sig igen, gjorde 4-3 med 4 minuter kvar och såg ut att gå mot 3 blytunga poäng igen, men återigen kvitterade Västervik 01:38 från slutet. Man fick dock bara med sig 1 poäng, när Carl-johan Svensson avgjorde för Troja 01:29 in i förlängningen, men det var ändå 1 poäng som gör att man drygar ut avståndet ner till Sundsvall med 1 poäng, eftersom att Sundsvall nollade.

i Borlänge hade Asplöven ledningen med 0-1 efter den 1:a perioden, men hemmalaget, som vann premiären av kvalserien mot Västervik, men därefter har radat upp 5 raka förluster, kvitterade i 2:a perioden. 2 mål på 16 sekunder sänkte nog dock Borlänge, för efter den urladdningen från Asplövens sida var det inget snack om saken. Man gick ifrån och vann klart med 1-6 och Ronan Quemener, som inte alls har imponerat såhär långt under serien, fick göra en bra match med en räddningsprocent på över 96%. Frågan är dock om det är för sent? Det är väl mycket som talar för det, tyvärr. Det återstår nu 3 matcher och Asplöven har 6 poäng upp till Västervik över sträcket. Det ska inte gå. Det ska till ett smärre mirakel då, men man ska aldrig säga aldrig...

tabellen ser nu alltså ut såhär:

1, Södertälje 16p +12
2, Västervik 15p +7
3, Sundsvall 11p -2
4, Asplöven 9p 0
5, Troja 9p -1
6, borlänge 3p -16

I omgång 8 möter Asplöven Västervik hemma. En måstematch för Asplöven. Vinner man där, då är man 2 poäng bakom. Förlorar man, då är saken nog klar, för Södertälje har Borlänge hemma och den ska man inte förlora. Allt annat än 3 poäng där är en skräll med tanke på hur den här kvalserien har utvecklats. Så, vinst för Södertälje och Västervik på tisdag i omgång 8 och saken är i princip klar.

SM-kvartsfinalerna, omgång 5

Kvartsfinalerna rullar vidare och nu är ytterligare lag klara för semifinal. Detta efter följande resultat i den 5:e omgången.

Omgång 5

Frölunda - Djurgården 5-1
Linköping - Växjö 1-4
Luleå - Färjestad 5-2

Frölunda vann med stora siffror, men så ojämnt var det inte. Verkligen inte. Man tog visserligen ledningen, men när Markus högström kvitterade för Djurgården 01:24 in i 3:e perioden, då var det Djurgården för hela slanten. Man tryckte på riktigt, riktigt ordentligt mot Lasse Johansson i Frölundakassen och om han inte hade varit så bra, ja, då hade bortalaget kunnat göra både 1 och 2 mål till där. Istället, som en blixt från klar himmel, kunde Artturi Lehkonen, vem annars, kontra in 2-1 för Frölunda och exakt 1 minut senare satte Andreas Johnsson 3-1 i nät bakom Mantas Armalis och när Joel Lundqvist satte 4-1 2 minuter senare, då var det definitivt spiken i kistan. snöpligt för Djurgården, som jag inte tycker var sämre, åtminstone inte i 2:a halvan av matchen och det måste kännas extra surt med tanke på vilket spelövertag man hade efter Högströms mål, men för 1:a gången på 10 år är Frölunda klart för semifinal, det ni.

I Luleå fortsatte Lucas Wallmark att göra mål. han hade gjort 4 mål på 4 matcher i den här serien mot Färjestad och här satte han sitt 5:e mål när han först missade mål, men pucken studsade fram framför Lars Haugen igen, som inte fick undan den och där var Wallmark igen och slog in sin egen retur. Färjestad vände dock på steken genom mål av Niklas Arell och Antti Tyveinen, men sedan var det Lucas Wallmark igen, som satte sitt 6:e mål på 5 matcher, varefter Illari Mellart satte 3-2 för Luleå och vips hade man vänt tillbaka matchen igen och känslan var den att det blev mer och mer Luleå ju längre matchen gick och när Johan Forsberg satte 4-2 bakom Haugen, då såg det väldit tufft ut för Färjestad. Ännu värre blev det när Lennart Petrell satte 5-2 för Luleå dryga minuten från paus och det var ingen dålig vändning man hade stått för här och man var med största sannolikhet på väg mot semifinal också de. Man bevakade ledningen bra i 3:e perioden, Färjestad tog timeout och plockade målvakten med 4 minuter kvar, men det räckte inte för Färjestad, som försvinner i kvartsfinalen den här säsongen. Bättre än förra säsongen, men det var nog inte riktigt vad Karlstadgänget hade tänkt sig när slutspelet drog igång.

LHC inledde i ett rasande tempo mot Växjö och hade ett klart spelövertag, men då var det Växjö som gjorde mål. Adam byström Johansson gjorde sitt 1:a SHL-mål i karriären när han gav Växjö ledningen, men LHC kunde kvittera innan den 1:a perioden var över. Växjö återtog dock ledningen 04:42 in i 2:a perioden och därefter började matchen att spåra ur litegrann. LHC-spelarna började fokusera mer på domarna och deras domslut än sitt eget spel och Växjö kunde då öka på sin ledning till 1-3 och läget såg inte alls bra ut för LHC, som i det här läget alltså hade tappat 2-0 i matcher till 2-3 i matcher. Det gjorde man också, för Växjö höll undan och drygade istället ut ledningen i 3:e perioden. Man fick matchen precis dit man ville i 2:a perioden och det hämtade sig aldrig LHC ifrån och vändningen i matchserien är därmed ett faktum.

Då ser det ut såhär i matchserierna, där 3/4 serier nu är avgjorda:

Skellefteå - HV71 4-0 i matcher (Skellefteå klart för semifinal)
Frölunda - Djurgården 4-1 i matcher (Frölunda klart för semifinal)
Linköping - Växjö 2-3 i matcher
Luleå - Färjestad 4-1 i matcher (Luleå klart för semifinal)

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 6

Kvalserien upp mot Allsvenskan rullar vidare och det ser mer och mer ut som att det kommer stå mellan 3, ev. 4 lag i slutspurten, men då är nästa match mot Västervik hemma ett måste för troja, annars är man nog körda, för man är 6 poäng bakom Södertälje på 2:a plats efter 6 spelade omgångar och såhär gick det i omgång 6.

Omgång 6

Södertälje - Troja 4-1
Västervik - Borlänge 2-1
Sundsvall - Asplöven 3-4 SD

Södertälje dominerade stort i den 1:a perioden, men fick bara utdelning med 1-0, trots 12-6 i skott. Troja kvitterade dessutom i 2:a perioden, men då klev Johan Skinnars fram och visade vägen med sitt 2-1-mål för Södertälje, knappt 2 minuter från paus i den 2:a perioden och när Adam Hansen satte 3-1 drygt 2 minuter in i 3:e, då kändes det avgjort.

Asplöven såg ut att gripa sista halmstrået, för Jonas Berglund och Tuomas Salmela såg till att man hade 0-2 efter den 1:a perioden och det var en ställning som stod sig enda tills det återstod 05:41 att spela. Då reducerade Sundsvall. Sedan plockade man målvakten, men då satte Asplöven 1-3 i öppen kasse och saken såg klar ut, men då hände något så ovanligt som att Sundsvall gjorde 2 mål på matchens sista dryga minut. Först satte Robin Söderqvist 2-3 och när man sedan plockade målvaktetn på nytt gick det bättre än gången innan och med 19 sekunder kvar att spela satte Filip Ahl 3-3. Asplöven kunde visserligen ta bonuspoängen, men det räcker ju inte och sådär får man inte göra. När det står så viktiga poäng på spel, då håller det inte att till synes stänga matchen med 1-3 i öppen kasse och sedan ändå tappa till 3-3. Nej, där gick nog tåget för Asplöven, eftersom att båda lagen över sträcket vann och det nu är 7 poäng upp till Södertälje över sträcket.Det är mer än vad Asplöven har tagit på 6 matcher hittills och nu måste man ta minst 7, nästan 8, eftersom man har en mycket sämre målskillnad än lagen i toppen, poäng mer än lagen i toppen på de kvarvarande 4 matcherna, där det alltså är 12 poäng kvar att spela om. nej, det kommer inte gå för Asplöven, vars Allsvenska saga här alltså med största sannolikhet är över...

Västervik vann skotten med 29-15, men bara matchen med 2-1, efter att viktor Öhman avgjort med 9 minuter kvar att spela. Det gör att man fortsatt toppar tabellen med 4 omgångar kvar att spela och ett Allsvenskt kontrakt till nästa säsong är inte jättelångt bort för Västervik.

Tabellen ser nu nämligen ut som följer:

1, Västervik 14p +8
2, Södertälje 13p +9
3, Sundsvall 11p +1
4, Troja 7p -2
5, Asplöven 6p -5
6, Borlänge 3p -11

Leksand vann nagelbitare!

3:e matchen mellan Modo och Leksand och i princip sista halmstrået för Leksand. Vinst för Modo här, 3-0 i matcher, och det skulle i princip vara kört. Det var väl också mycket som talade för att det skulle bli just så, med tanke på hur matcherna har sett ut tidigare, men inget är klart förrän 60 minuter är spelade.

Det var en väldigt avvaktande matchinledning, där inget av lagen riktigt tog tag i taktpinnen eller skapade någonting över huvud taget, men 1:a periodens andra halva gick helt klart till Modo. Då stäppade man upp litegrann och skapade flera jättelägen mot Haukeland, som fick chansen mellan stolparna igen och som fick en jättefin start på matchen, med flera kvalificerade räddningar. Han var med bra i kassen och hade faktiskt också viss tur vid ett par tillfällen. En gång missade gustav Posler helt öppet mål, när alla, inkl. Haukeland, var helt bortspelade och en annan gång lyckades inte modo få in pucken i nät trots att Haukeland hade tappat klubban.

Det var 0-0 efter den 1:a perioden och även om det nästan var Modo för hela slanten och man vann skotten överlägset så tycker jag ändå det var en bättre period än vad Leksand har visat upp i de tidigare matcherna, möjligtvis med undantag för 3:e perioden senast. Där var Leksand ganska bra, men här rensade man upp framför Haukeland på ett helt annat sätt än vad man har gjort tidigare, så jo, jag tycker ändå att det fanns positiva intentioner här och att det stod 0-0, det var man nog nöjda med. Viktigt för Haukeland att få en sådan start på matchen!

Ännu nöjdare blev man nog när Alexander Ytterell kunde spräcka Reideborns förhatliga nolla, efter drygt 142 minuter! 02:54 in i 2:a perioden satte nämligen Ytterell 0-1 för Leksand i spel 5 mot 4!

Det var dock fortsatt Modo som hade ett klart spelövertag och när man fick spela powerplay knappt halvvägs in i 2:a perioden, då var det sannerligen inte långt bort. Pär-Åge Skröder stod mitt framför Haukeland, men styrningen på skottet gick ändå utanför stolpen på något sätt och Leksand hade återigen lite tur.

Man hade dock jämnat ut spelet betydligt efter målet och i den 2:a perioden och när man fick powerplay kort efter att Modo bränt sitt powerplayläge, då var 0-2 inte långt bort. Först låg pucken fri mitt framför Reideborn, men ingen leksing fick träff på den, och kort senare sköt man i ribban.

Leksand var dock inte ensama om att träffa målramen. efter att Modo blivit fulltaliga och Leksand alltså också bränt sitt powerplayläge, styrde man en puck i stolpen bakom Haukeland, men det var fortsatt 0-1 för Leksand.

Ett mål hängde dock i luften och det kom. 4 minuter från paus kunde Viktor Olofsson, inte helt oväntat, göra 1-1 för Modo.

Det var också 1-1 efter 2 spelade perioder, jämnt, precis som efter den 1:a perioden och jämfört med de 2 tidiare matcherna så var det ett helt annat Leksand, ett Leksand som kanske inte riktigt nådde upp i Modos nivå, men man utmanade åtminstone, på riktigt och skulle Modo få med sig segern här, ja, då skulle man få slita för den på ett helt annat sätt än vad man har fått göra i de 2 inledande matcherna.

3:e perioden inleddes med chanser åt båda håll, men både Reideborn och Haukeland var täta och efter några minuter fick Leksand ett läge i powerplay, men inte heller den här gången lyckades man utnytja den möjligheten och istället mattades spelet av en del och de båda målvakterna fic lite mindre att göra.

Modo fortsatte dock att dra på sig utvisningar och Leksand fick således ännu ett läge i powerplay, det 5:e eller 6:e i matchen. Förr eller senare måste ju pucken sitta i nät, men inte heller den här gången ville den in i nät bakom Reideborn, även om det var ett klart godkänt powerplay.

Samtidigt började klockan leta sig upp mot slutsignalen. 6 minuter återstod att spela. 5 minuter och nu började det bli en riktig nagelbitare.

4 minuter. 3 minuter och det var fortfarande 1-1 på tavlan och det var Leksand som faktiskt tryckte på mest framåt för ett avgörande mål.

2 minuter kvar att spela. 1 minut och det kom inga fler mål, vilket innebar att den här matchen skulle gå till förlängning, en 4:e period med isspolning och grejer innan dess att vi förhoppningsvis skulle få ett avgörande.

Det fick vi. Ett snabbt sådant. Efter bara 01:09 kunde Martin Grönberg sätta pucken i nät bakom Reideborn och högst osannolikt och mer eller mindre otroligt med tanke på de 2 tidiare matcherna så har Leksand reducerat den här matchserien!

Det känns nästan ofattbart och jag kan knappt förstå det än, men, återigen, det var ett helt annat leksand i den här matchen jämfört med de 2 tidigare. Visst, Modo hade fler chanser och vann skotten med 33-22, men Henrik Haukeland visade upp sin bästa sida och var precis sådär bra som han måste vara i den här matchserien, men som han inte alls visade upp i 1:a matchen, samtidigt som man till slut fick hål på Reideborn och släpper man bara in 1 mål, då räcker det ju att göra 2 för att vinna matchen och det var just det man gjorde.

Faktum är att Leksand nu har 1-2 i matcher, precis exakt samma som AIK har mot Karlskrona, trots att AIK har varit betydligt bättre än vad Leksand har varit och matchat KHK betydligt mer och på ett helt annat sätt än vad Leksand har matchat Modo, men när det är matcher som räknas så räknas segrar med 5-0 lika mycket som segrar med 2-1 och det gör att det faktiskt står 2-1 i matcher till modo och att den här matchserien faktiskt inte är avgjord än på långa vägar.

Så, nu fyller vi Tegera till sista stol på lördag! Jag ska dit, ska du?
#Vadsomänkrävsvigördettillsammans
#Krigare

Honken och Guter räddade Karlskrona

matchserien mellan Karlskrona och AIK rullar vidare och precis som i de 2 inledande matcherna blev den 3:e matchen väldigt tät och jämn.

Karlskrona gick segrande ur den och anledningen till det stavas Johan Holmqvist och Mattias Guter. Honken räddade 38 skott och Mattias Guter gjorde både 1-1 och 3-2 för KHK. Utan de båda herrarna är det högst tveksamt om Karlskrona hade kunnat stå emot AIK den här matchen.

Lite otur hade AIK också, för Mikael Lindqvist gjorde 0-1 för AIK 2 minuter in i 2:a perioden och sedan hade man 0-2 inne i nät bakom Honken, men det målet dömdes bort. Pucken var tydligt och klart inne i mål, men domarna hade blåst för tidigt, så det blev inget av det målet. Istället kunde Guter göra 1-1 kort senare och bara 01:31 efter det satte Trukhno 2-1 till Karlskrona. AIK kvitterade sedan i 3:e perioden, inte alls orättvist, men med knappt 3 minuter kvar att spela stänkte Guter alltså dit 3-2.

Tungt för AIK, tursamt för Karlskrona.

Just nu är det Honken och Guter som räddar kontraktet åt KHK, för utan dem hade det lika gärna kunnat stått 3-0 eller åtminstone 2-1 i matcher till AIK. Nu står det 2-1 i matcher till Karlskrona och frågan är om AIK orkar resa sig när serien drar vidare till Hovet imorgon?

Karlskrona har hursomhelst 2-1 i matcher.

SM-kvartsfinalerna, omgång 4

Då är 4:e omgången av kvartsfinalserierna avklarade i SHL och 1 lag är nu klart för semifinal. Det är inte helt oväntat Skellefteå AIK, för såhär gick det i omgång 4.

Omgång 4

HV71 - Skellefteå 0-1
Djurgården - Frölunda 1-3
Växjö - Linköping 3-1
Färjestad - Luleå 1-2

Janne Pesonen satte 0-1 10:50 in i 1:a perioden. Det blev matchens enda mål och resten av matchen kändes faktiskt ganska tråkig och avslagen. Det faktum att HV vann skotten med 15-13 säger väl det mesta. HV sköt 2 skott på mål i 1:a perioden och Skellefteå 1 skott på mål i 3:e perioden. då blir det ingen bra match att titta på. Det var inte alls någon slutspelsskänsla över det hela och noterbart tycker jag också är att det inte har varit fullsatt i kinnarps arena en enda gång under det här slutspelet. 6529 åskådare var på plats nu. Det går in 7000 i arenan. Skellefteå hursomhelst klart för semifinal.

På Hovet, där man på något sätt hade fått in 4 fler åskådare än vad arenan rymmer, 8098 istället för 8094, var det betydligt hetare känslor. Järnkaminerna bildade en ljudvägg till förmån för Djurgården, ett gigantiskt ttryck, men det var ändå Frölunda som tog ledningen i 2:a perioden och ökade på till 0-2 11 minuter från slutet i 3:e. Djurgården reducerade i powerplay några minuter senare och skapade riktig spänning i det hela, men Frölunda och Anton Axelsson kunde avgöra med 1-3 01:17 från slutet. Djurgården reducerade dock 40 sekunder från slutet, men det målet dömdes bort. Hade det godkänts, ja, då hade DIF kanske, kanske, lyckats åstadkomma en kvittering. Nu gjorde man inte det och Frölunda har därmed 3-1 i matcher och kan avgöra i Göteborg nu ikväll.

Växjö vann hemma och man har därmed hämtat upp 0-2 i matcher till 2-2 och just nu känns det som det kan sluta hursomhelst i den matchserien, men Växjö har helt klart ett momentum nu. LHC tryckte på som tusan i 3:e perioden när det stod 2-1 för Växjö, men istället kunde då Linus Fröberg kontra in 3-1 för växjö. Russkigt tungt för LHC, som verkligen vädrade ett 2-2-mål där och då. Så blev det inte och när Växjö hade fått in 3-1-pucken kontrollerade man det gansska bra och som sagt, vad som helst kan hända i den där matchserien nu, men det känns ändå som lite fördel Växjö nu faktiskt...

I karlstad var det en förvånansvärt snäll match. Lennart Petrell gav Luleå ledningen i 1:a perioden och Lucas Wallmark ökade på knappa minuten in i 2:a. Johan Ryno, som väl inte riktigt har kommit till sin rätt i Färjestad såhär långt, reducerade halvvägs in i matchen och fler mål än så blev det inte och Luleå kunde bryta den där hemmaplansmagin som hittills har rådit under den här matchserien, d.v.s. att hemmalaget har vunnit varje match. Läget ser nu tufft ut för Färjestad, som måste vinna minst 2 matcher uppe i Coop Norrbotten arena nu för att ta sig vidare till semi. Det känns väldigt tufft, men inget är omöjligt...

Såhär ser det då ut i de olika matchserierna:

Skellefteå - HV71 4-0 i matcher (Skellefteå klart för semifinal)
Frölunda - Djurgården 3-1 i matcher
Linköping - Växjö 2-2 i matcher
Luleå - Färjestad 3-1 i matchher

Modo vann rättvist igen

Dags för den 2:a matchen i det här direktkvalet för Leksands del. Den 1:a matchen slutade som bekant klara 5-0 till Modo och Leksand var tvunget att stäppa upp flera steg om man ens skulle ha en chans i den här matchserien.

Det gjorde man inte. Åtminstone inte till en början, för efter knappt 5 minuter kunde Emil Pettersson göra 0-1 för Modo och det var just de där unga svenska spelarna i Modo som Leksand var tvungna att få stopp på.

0-2 kom några minuter senare, efter att Oskar Lang, som var en av de bättre leksingarna i förra matchen, åkte ut för en tripping. Då passade Pär-Åge Skröder på att göra 0-2.

I 2:a perioden fick Leksand 2 chanser i powerplay, men återigen, precis som i 1:a matchen, såg det väldigt tamt och uddlöst ut. Man visade inte alls upp samma spel som mot Mora och Tingsryd i de tidigare slutspelsserie och playoffmatcherna. Modo var helt enkelt ett nummer eller två för stora och Leksand hade faktiskt inte mycket att säga till om. Det enda som höll SHL-klass på hemmalaget var publiken, som utan tvekan var bättre och mer högljud än den i Övik, men tyvärr hjälper ju inte det för att vinna några matcher, även om det kan vara tungan på vågen i vissa jämna matcher. Här var det dock inte särskilt jämnt, åtminstone inte efter 2 spelade perioder. Modo var helt enkelt lite för bra för Leksand, eller om det var Leksand som inte kom upp i nivå i den här matchen heller, även om man faktiskt ledde skotten med 23-15 efter 2 spelade perioder.

Leksand fortsatte att försöka i upptakten av den 3:e perioden, men återigen hade man inte marginalerna med sig, precis som senast. Montpetit hade ett fint läge, Frögren likaså, men hans skott smet under armen på Reideborn och utanför stolpen, Lukas Ericssons styrning gick precis utanför stolpen och ja, man hade helt enkelt inte marginalerna med sig. Det var dock inte det som var avgörande. Nej, framförallt var Modo ett, om inte två, snäpp för stora för Leksand, också den här kvällen.

Positiva tendenser fanns dock i 3:e perioden, när Leksand visade upp en helt annan aggressivitet än i de 2 tidigare perioderna. Man skapade också betydligt fler bra chanser och det var sannerligen inte långt bort vid ett par tillfällen, som synes ovan, men pucken ville inte in i nät bakom Reideborn. Istället kunde Modo kontra in 0-3. fillpula till Viktor Olofsson, som drog till direkt. Otagbart för Tuohimaa, som gjorde det bra i mål förra matchen när han byttes in och som väl egentligen inte hade varit dålig här heller, men Modo var ruskigt effektiva när man fick lägena.

1-2 hade man behövt där. då hade matchen kunnat utvecklas på ett helt annat sätt. Nu blev det 0-3 och matchen var väl i princip stängd, för det återstod 9 minuter och det skulle till mycket, väldit mycket, om Leksand skulle göra 3 mål på 9 minuter, när man hittills inte hade gjort ett enda mål på 111 minuter.

Man hade alltså nästan spelat i 6 perioder och Leksand hade inte gjort ett enda mål på Modo än så länge. Därför plockade man tuohimaa med 6 minuter kvar att spela, för att iaf göra någonting och försöka att spräcka målnollan, om inte annat inför kommande matcher. Att känna att man iaf kan göra mål på detta Modo, det skulle nog göra väldigt mycket för självförtroendet. För, som det är nu, då skjuter man inte. Det märks att självförtroendet har fått sig en törn, för man skjuter inte, inte ens när man får jättelägen. Då väljer man att passa istället.

Det kom inget Leksandsmål. Modo gjorde 0-4 i öppen kasse och det var inget snack om saken. Det mesta är redan sagt. Modo var helt enkelt för bra i den här matchen också.

Modo har nu 2-0 i matcher.
Visst, inget är klart än, men uppförsbacken är väldigt, väldigt brant för Leksand nu. Det känns inte riktigt som att man släpper loss, spelar sådär lugnt och tryggt som man kan göra. Det blir väldigt stressigt, virrigt och osäkert. Må hända att det är Modo som gör Leksand sämre, men man kan ju. Det gäller bara att släppa loss.

0-9 i mål på 2 matcher är inte heller särkilt bra.
Det är bara att inse att det ska till ett smärre under om Leksand ska vända på det här.

Lite besviken är jag å ena sidan, men å andra sidan inte. klart jag hade hoppats på en jämnare och tuffare matchserie, i synnerhet med tanke på att Leksand har varit nere i skiten och vänt och egentligen bara har allt att vinna nu mot Modo, för att man över huvud taget har nått såhär långt, det är en bragd bara det. Det är just därför jag inte är besviken å andra sidan. För att man ens har nått såhär långt, med tanke på hur det såg ut efter halva grundserien, det är en ren bragd. så jag är väldigt delad kan man väl säga, men hur det än går nu under de kommande matcherna, kom igen nu vitablå och avsluta säsongen med flaggan i topp!

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 5

Då har vi kommit halvvägs in i kvalserien upp till Allsvenskan och just nu är det Västervik och Södertälje som har de 2 första platserna och då förstår ni att det har hänt grejer i omgång 5.

Omgång 5

Västervik - Sundsvall 3-1
Borlänge - Troja 3-4
Asplöven - Södertälje 4-5 str

I den enormt viktiga matchen i Västervik, där Sundsvall hade skaffat sig ett riktigt bra läge, med 13 poäng efter 5 omgångar om man hade vunnit, 5 före Västervik, så var det hemmalaget som var det hetare laget, vann skotten med 40-22 och matchen med 3-1, efter att Simon Mitman gjort 1-0 med 8 sekunder kvar av 1:a perioden, i spel 5 mot 3, efter att både Joakim Matsson och Mathias Månsson fått varsitt matchstraff. I samma powerplay gjorde Viktor Öhman 2-0 01:04 in i 2:a perioden, så man kan väl verkligen säga att de där båda matchstraffen blev matchavgörande, till fördel för Västervik, som nu alltså toppar kvalserien med sina 11 poäng.

Bakom Västervik skuggar Sundsvall på 10 och Södertälje, också de på 10 poäng, trots att man var illa ute uppe i Haparanda. Asplöven hade nämligen både 1-0, 2-1, 3-2 och 4-3, men 4 gånger kom Södertälje tillbaka och på straffar kunde Karl Olofsson bli matchhjälte för Södertälje, när han var den enda som satte sin straff. 2 poäng till Södertälje alltså, trots att Asplöven vann skotten med 38-22. Ändå får man bara med sig 1 poäng och Asplövens Allsvenska kontrakt är väldigt, väldigt långt bort i nuläget. Man är halvvägs in i serien och man är 6 poäng bakom Sundsvall och Södertälje, dessutom med en klart sämre målskillnad, så i stort sätt måste Asplöven ta 7 poäng mer än lagen i toppen under de 5 sista omgångarna för att ens ha en chans. Det blir tufft, väldigt tufft och om man ramlar ur nu, då vetitusan om man orkar komma tillbaka, tyvärr. Hockeyettans norra serie är inte den starkaste och vi ser här från lagen i Hockeyettan att inget av de norra lagen nådde till kvalserien. Asplöven har dessutom aldrig tagit sig upp i Allsvenskan av egen kraft. man fick ju en fribiljett 2012, när Borås inte fixade sin elitlicens och flyttades ner i Hockeyettan. Borås huserar numera i Hockeytvåan och jag hoppas verkligen inte att asplöven går samma öde till mötes som Borås har gjort, men risken finns tyvärr. Man är ju en så liten förening där uppe och Per Kenttä gör ju i stort sätt allting. Han är tränare, sportchef, kanslist och gud vet allt. Nåväl, än är inget hugget i sten, Asplöven har fortfarande en chans, även om den är väldigt liten och tåget mer eller mindre har rullat ut från perongen...

Troja låg också illa till i Borlänge, som hade både 2-0 och 3-1, men i sista perioden gjorde troja 0-3 och vände matchen till 3-4 och fick med sig alla poängen därifrån. Starkt jobbat, snöpligt för Borlänge, i synnerhet som 3-4-målet kom med bara 28 sekunder kvar att spela. Tungt för Borlänge, som väl tillsammans med Asplöven är de 2 lag som börjar hakas av lite smått i tabellen, men det är långt kvar och mycket kan hända än...

Tabellen ser nu ut såhär:

1, Västervik 11p +7
2, Södertälje 10p +6
3, Sundsvall 10p +2
4, Troja 7p +1
5, Asplöven 4p -6
6, Borlänge 3p -10

AIK kviterade matchserien mot Karlskrona

Drygt 7300 åskådare fanns på plats på Hovet under måndagskvällen, när Karlskrona gästade för den 2:a matchen i direktkvalet upp till SHL.

KHK vann ju den 1:a matchen efter en maratonmatch som varade i 5,5 perioder. Man hade alltså 1-0 i matcher med sig in här, men här var det AIK som dominerade fullständigt. Man körde över Karlskrona i den 1:a perioden och hade det inte varit för Honken, som nästan var övermänskligt bra, då hade det utan tvekan kunnat ha stått 4-0 till AIK redan där. Nu stod det istället 0-0, otroligt nog.

I 2:a perioden fortsatte dock AIK att skölja över Karlskrona och skottstatistiken 29-9 efter 2 spelade perioder säger väl det mesta om deras dominans och här kom också målen. Mikael Lindqvist tog hand om en retur från Honken redan efter 45 sekunder och det var 1-0 för AIK. Sedan satte Markus Jonsson 2-0 för AIK och det var inte ett dugg orättvist, snarare i underkant sett till matchbilden. Karlskrona såg nästan lite tagna ut av stundens allvar, för man stod inte alls att känna igen jämfört med den 1:a matchen.

Inte förrän i 3:e perioden vaknade man, när Pelle Hånberg hade vaskat om ordentligt i sina kedjor. Då kom KHK ut som ett nytt lag, hade väldit mycket puck, snurrade på ordentligt i AIK's zon och till slut satt också reduceringen i nät bakom Robin Rahm, som annars hade varit väldigt duktig.

resten av matchen, 8 minuter ungefär, blev en riktig närvpers för AIK-supportrrar. Karlskrona pressade på och plockade målvakten med 02:10 kvar att spela, men fick aldrig det där riktiga trycket och AIK kunde hålla undan, vinna matchen med 2-1 och kvittera matchserien till 1-1, precis som vi hoppas att Leksand också kan göra imorgon, när Modo gästar ett fullsatt Tegera arena. Då gäller det för de blåvita att släppa loss mer och bara köra, för, man har ju allt att vinna. Det spel man visade upp mot Tingsryd x2 och mot Mora vill vi också se imorgon, för då, om man samtidigt lyckas få stopp på Emil Pettersson, Gustav Posler och inte minst Viktor Olofsson, då tror jag att man har en bra chans att ta hem matchen imorgon och precis som AIK kvittera matchserien.

Karlskrona -AIK 1-1 i matcher

SM-kvartsfinalerna, omgång 3

3:e omgången av kvartsfinalerna i SHL är klara och såhär slutade det då:

Omgång 3

Skellefteå - HV71 5-4 SD
Frölunda - Djurgården 5-2
Linköping - Växjö 2-3
Luleå - Färjestad 3-1

Skellefteå vann skotten med 28-19, men HV bjöd hårt motstånd denna gången. Chris Kampoli och Emil Johansson såg t.o.m. till att HV vände Skellefteås 1-0 till 1-2 på dryga minuten i 2:a perioden, men Skellefteå kom tillbaka till 2-2 knappt 2 minuter från periodpaus. HV fick dock en kanonstart på 3:e perioden när Christoffer Törngren gjorde 2-3 efter 01:26 och Emil johansson satte sitt 2:a mål för matchen 26 sekunder senare, men trots det kunde Skellefteå komma tillbaka ännu en gång och Jimmie Eriksson kunde sätta 4-4 i nät bakom PW 3 minuter från slutet och sedan avgjorde samme Eriksson direkt på tekning 01:46 in i 4:e perioden och det är därmed 3-0 i matcher till Skellefteå. Tufft och tungt för HV. Tror nog det var dödsstöten för Jönköpingslaget. Visst, än så länge har man chansen, men att vinna 4 raka mot Skellefteå, dessutom efter en sådan här tung förlust, nej, det tror jag inte att man gör.

Ryan Lash gav Frölunda ledningen drygt halvvägs in i matchen och Johan Sundström ökade på bara knappa minuten senare. Patrik toresen gav Djurgården hopp 07:35 in i 3:e perioden, men närmre än så kom man inte och Frölunda kunde göra både 3-1, 4-1 och 5-1 innan Markus Högström kunde reducera 56 sekunder från slutet. Frölunda tar därmed ledningen med 2-1 i matcher, men om Djurgården ska ha en chans här, då får man inte slarva som man gjorde här. 4 av de 5 målen var bjudningar från Djurgårdens sida. Man tappade puckar, passade fel och slarvade något enormt. Tellqvist kunde inte lastas för målen, men en klar Frölundaseger blev det hursomhelst.

Växjö hade ledningen med 0-1 efter den 1:a perioden, men LHC kvitterade i den 2:a. Därefter stod matchen och vägde. Nästa mål skulle bli väldigt viktigt och det var Växjö som till slut fick det. I 3:e perioden kunde Rickard Gynge sätta 1-2 för bortalaget och 4 minuter senare satte Patrik Lund 1-3. LHC reducerade 2 minuter senare, men närmre än så kom man inte och Växjö reducerade därmed den här matchserien och ett hopp har ändå tänts för de regerande svenska mästarna. 3-0 i matcher för LHC här och loppet hade nog varit kört för Växjö, men nu är det race igen.

I Luleå var det hemmalaget som dominerade spelet fullständigt, både i den 1:a och 2:a perioden. Färjestad skapade nästan ingenting och inte heller i den 3:e perioden kom man in i matchen. Trots det lyckades Milan Gulas reducera fram till 2-1 för Färjestad 5 minuter från slutet, efter att Jonathan Granström och Johan Harju jort 1-0 och 2-0 för Luleå i den 1:a perioden. Närmre än 2-1 kom dock inte Färjestad och Lucas Wallmark kunde istället avgöra med 3-1 i öppen kasse för Luleå.

Det innebär att de olika matchserierna nu står som följer:

Skellefteå - HV71 3-0 i matcher
Frölunda -Djurgården 2-1 i matcher
Linköping - Växjö 2-1 i matcher
Luleå - Färjestad 2-1 i matcher

Modo vann fullständigt rättvist

Då var det äntligen dags. 1:a mötet i bäst av 7 mellan Leksand och Modo. Drygt 6100 personer på läktarna i Fjällräven center och man fick se ett Modo som tog tag i taktpinnen av matchen och gjorde både 1-0 och 2-0 i den 1:a perioden, mycket p.g.a. 3 utvisningar för Leksand. Utöver utvisningarna var matchbilden ganska jämn, men det var Modo som fick in 1-0-målet och därefter tog man över mer och mer.

Nej, modo var helt klart det bättre laget och precis samma matchbild fick vi se i den 2:a perioden, med undantag från att Leksand inte fick utvisningar mot sig. Man såg dock väldit stirriga ut, ungefär som mot Timrå i slutspelsserien. Inte riktigt lika illa, men det där trygga, säkra och stabila spelet från de 2 sista matcherna i slutspelssserien och de 2 matcherna mot Tingsryd var som bortblåst. Man gjorde indianare framför eget mål, tappade puckar, gav Modo flera 2 mot 1 och 3 mot 2-lägen, samtidigt som haukeland inte alls såg så stabil ut i kassen som han har gjort tidigare. Han lämnade mängder av returer och sög inte alls puckarna till sig sådär bra. han såg väldigt darrig ut. reideborn i modokassen såg mycket säkrare ut i sina ageranden. Han behövde visserligen inte jobba lika mycket som haukeland, men de ingripanden han gjorde var mer säkra än de Haukeland gjorde.

Modo gjorde också 3-0 och precis innan slutsignalen gick kom också 4-0, med 19:59 på klockan, efter att en leksing ramlat och gett ett friläge åt Viktor olofsson. Nej, marginalerna hade man inte heller med sig i den här matchen och det skulle till väldigt, väldigt mycket om man skulle vända på det här. Det där sista målet var fruktansvärt psykiskt, åt fel håll med blåvita ögon sett.

Frans Tuohimaa fick chansen mellan stolparna och Leksand behövde ett snabbt mål i den 3:e perioden för att ens få någon kontakt i den här matchen, så lite rokader hade Perra och co. iaf gjort i laget inför slutperioden.

Amnér hade också ett skott i burgaveln efter 3 minuters spel i 3:e perioden, så man hade vissa intentioner, men nej, marginalerna fortsatte att vara emot Leksand. Modos anfall var mycket tyngre och så fort Leksand fick kontroll på pucken tappade man den eller så avväpnades man av Modospelarna och när Modo fick ett powerplay efter drygt 6 minuter och satte 5-0, ja, då var den här matchen körd.

Det gällde nu bara för Leksand att försöka spräcka reideborns nolla och att avsluta den här matchen på ett positivt sätt och ta med en positiv känsla till tisdagens returmöte i Leksand, men inte ens när Leksand fick powerplay ville pucken in i mål. Den dansade precis vid ena stolpen, men inte in i mål.

Modo hade slagit av ordentligt på tämpot i den 3:e perioden och kanske var det därför som Leksand hade lite mer chanser här än i de 2 tidigare perioderna, men man fick ändå inte in pucken i mål och matchen slutade 5-0.

Inte alls den start på den här matchsserien som Leksand behövde.

Det Känns lite som att man togs ner på jorden igen. Man har levt på rus efter den där Morakrossen med 6-0, men nu har det ruset avtagit och ska man ha något att hämta i den här matchserien, då måste man kliva upp flera steg, för om man fortsätter att spela såhär, då lär Modo vinna med 4-0 i matcher, utan tvekan, tyvärr. Det här var inte alls bra och Modo vann fullt rättvist.

Det är dock långt kvar, vinst på tisdag och det är helt jämnt igen, så än så länge är definitivt inte hoppet kört.

1-0 i matcher till Modo i nuläget alltså.


Karlskrona vann rysare

Direktkvalet mellan Karlskrona och AIK inleddes igår och det blev en riktig rysare. Karlskrona tog ledningen i 1:a perioden, AIK kvitterade och Christian Sandberg stänkte in 1-2 för AIK drygt 3 minuter in i 2:a perioden. Sedan dröjde det enda till den 3:e perioden innan KHK kvitterade. Man satte upp ett hårt tryck redan från start och strax efter att man bränt ett jätteläge fick man ett nytt och den här gången gick det bättre. Jimmy andersson tryckte in kvitteringen och samme Andersson var i slutskedet av matchen ytterst nära på att sätta 3-2 för Karlskrona, men då klev Gustav Lindvall fram och räddade AIK. Desförinnan hade tyvärr 3:e perioden präglats av irritation och inkastade glasflaskor från AIK-supportrar, som också fick bäras ut när man inte kunde uppföra sig som folk. Alltså, jag kan inte förstå varför man gör något sådant? Vad är det för pulver som ställer sig och kastar in föremål på isen och bara är där för att bråka och förstöra en hockeyfest? Nej, det är en stenhård diss på det!

Robin Kovacs hopptackling i huvudet på en Karlskronaspelare var inte heller snygg och Kovacs fick mycket riktigt matchstraff och kan nog räkna med en avstängning för det tilltaget, för det var verkligen inte snyggt.

Trots det 5 minuter långa powerplayet lyckades KHK inte avgöra matchen, som gick till förlängning, där AIK brände en straff redan efter 25 sekunder. Christian Sandbergs skott var tämligen enkelt för Honken i Karlskronakassen. Han fick sedan brilljera ännu mer när Jesper Bratt i slutet av den 4:e perioden kom fri från halva planen och näst intill hade överlistat Honken, men i sista stund fick han ut ett benskydd och räddade.

Matchen fortsatte sedan i den 5:e perioden, som blev mer passiv än den 4:e, och inte förrän i den 6:e perioden, efter drygt 110 minuters ishockey, kunde Vyacheslav Trukno, som inte har gjort mål sedan han avgjorde förra våren mot Västerås, göra det avgörande 3-2-målet för Karlskrona, efter att Emil Larsson först forserat in både puck och målvakt i mål strax innan, vilket ledde till att Gustav Lindvall fick kliva av isen och ge plats för Robin Rahm, som alltså inte fick någon vidare start. Trukno hittade nätet bara efter 3 minuters spel för Rahm.

1-0 i matcher för Karlskrona alltså och man har läge att gå fram till 2-0 imorgon på hovet, särskilt med tanke på att både Kovacs och troligen också Lindvall saknas i hemmalaget då, 2 mycket tunga avbräck för AIK isf...

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 4

Kvalserien upp till Allsvenskan rullar vidare och såg ut att gå mot en väldigt tråkig upplösning när både Södertälje och Sundsvall såg ut att gå mot segrar i omgång 4 och där det i så fall hade varit 5 poäng upp till de båda lagen över sträcket för närmsta lag bakom, men så blev det inte, för såhär gick det i omgång 4:

Sundsvall - Borlänge 4-3
Södertälje - Västervik 2-5
Troja - Asplöven 6-2

Sundsvall hade 4-0 mot borlänge, men Borlänge reducerade i 2:a perioden och i 3:e perioden reducerade man 2 gånger till och en kvittering var inte långt bort, men Sundsvall höll undan och toppar nu tabellen efter 4 spelade omgångar.

Södertälje vann skotten med förkrossande 41-16 och såg ut att gå mot 3 nya poäng också de, men Västervik ville annat och med 11 minuter kvar att spela satt kvitteringen fram till 2-2 i nät bakom Alexander Sahlin och med knappt 5 minuter kvar att spela satte Joacim Hedblad 2-3 i nät bakom Sahlin, något som tystade alla de 3833 åskådarna på plats i Axa sports center, och sedan kunde bortalaget definitivt stänga matchen med 2 mål i öppen kasse. Starkt av Västervik, tungt för Södertälje, som det nu är upp till bevis för om man kan resa sig efter det här. det är trots allt långt kvar av denna serien och 1 förlust har man garanterat råd med.

för Asplöven ser det dock alltmer jobbigt ut. Här kom en ny storförlust, trots att man hade 0-2 efter drygt 8 minuters spel och man har nu förlorat 3/4 matcher. 6-7 vinster i en kvalserie brukar man säga ungefär räcker och det innebär alltså att Asplöven måste gå rent de sista 6 omgångarna nu. Det är inte mycket som talar för det, i synnerhet inte som man har släppt in hela 16 mål på 4 matcher, alltså i snitt 4,0 mål bakåt/match och då förstår alla att om man måste göra minst 5 mål framåt, då är det svårt att vinna hockeymatcher. Asplövens Allssvenska status hänger därmed väldigt, väldigt löst. Klarar man det här, ja, då är det en smärre bragd...

Tabellen ser nu ut såhär:

1, Sundsvall 10p +4
2, Södertälje 8p +5
3, Västervik 8p +5
4, Troja 4p 0
5, Asplöven 3p -5
6, Borlänge 3p -9

Det ser alltså ut som att det här kommer att bli en uppgörelse mellan Sundsvall, Södertälje och Västervik. Visst, det kan gå fort, en seger för Troja/asplöven/Borlänge och man är med igen, men just nu känns det inte som att det är så mycket som talar för det.

SM-kvartsfinalerna, omgång 1 och 2

Då har SM-slutspelet satt igång på allvar och såhär har det gått i omgång 1 och 2.

Omgång 1

Skellefteå - HV71 6-1
Frölunda - Djurgården 4-2
Linköping - Växjö 6-1
Luleå - Färjestad 4-2

HV utmanade Skellefteå i de 2 första perioderna. Sedan kom Skellefteå ut i den 3:e och gjorde snabbt 4-1, bara 52 sekunder in i 3:e perioden. John vNorman ar det som gjorde det, hans 2:a mål för matchen och han skulle även komma att göra ett 3:e när han också satte 6-1 i öppen kasse, efter att Axel Holmström gjort 5-1 bara minuten efter Normans 4-1-mål. Klar seger för Skellefteå alltså och om inte HV gjorde något radikalt framöver, ja, då skulle det bli 4-0 i matcher, för Skellefteå var överlägset i den här matchen, iaf i den 3:e perioden, när man lade i en högre växel än i de 2 inledande perioderna. HV hade bara 3 skott på mål i 3:e perioden, så det var inget snack om saken där.

Frölunda hade vissa problem med Djurgården, som bjöd upp till bra kamp, var väldigt offensivt och agressivt till en början och hade också 0-1 efter den 1:a perioden, efter att Robin Alvarez stänkt dit den bakom Lasse Johansson i frölundakassen, men hemmalaget kom tillbaka i den 2:a perioden och Artturi Lehkonen såg till att Frölunda kunde vända på steken, när han först satte 1-1 och sedan också 4-2 i boxplay med 2 minuter kvar att spela, efter att patrik toresen först återgivit ledningen till Djurgården, men där Ryan Lash och Andreas Johnsson vände på steken för frölunda. Tung förlust för Djurgården, som definitivt inte var dåliga här.

LHC körde över regerande svenska mästarna Växjö när man enkelt vann med 6-1 hemma i Saab arena. Man vann sskotten med 31-19, men cristopher Nilstorp var inte alls sådär säker i kassen som en målvakt måste vara i ett slutspel om det ska bära långt. Han byttes t.o.m. ut efter att ha släppt in 4-1-pucken efter 03:49 i den 2:a perioden. Han fick visserligen en mardrömsstart när Andrew Gordon jorde 1-0 redan efter 40 sekunder och Senbastian Karlsson satte 2-0 efter 01:25. 2 snabba mål bakom i upptakten av 2:a perioden gjorde att Sam Halam gjorde ett målvaktsbyte och Stefan Steen gjorde det sedan ganska okej, men att komma tillbaka från 4-1 är inte lätt och det lyckades man inte heller med. LHC kontrollerade matchen väldigt bra och det var inget snack om saken.

Luleå gick upp i en 3-0-ledning genom mål av Lucas Wallmark, Cehlarik och Brendan Mikkelson, men i 3:e perioden vaknade Färjestad och reducerade 2 gånger om, men närmre än 3-2 kom man inte och Luleå kunde avgöra med 4-2 i öppen kasse. Det går dock inte att säga annat än att Färjestad trots allt bjöd upp till dans och skapade närver i det här, särskilt när Micke Johansson satte 3-2 med 01:04 kvar att spela. då blev det tyst i Coop Norrbotten arena, men hemmalaget lyckades alltså reda ut stormen.

1-0 i matcher för Skellefteå, Frölunda, Linköping och Luleå alltså, lag 1-4 i grundserien.

Omgång 2

HV71 - Skellefteå 3-4 SD
Djurgården - Frölunda 3-1
Växjö - Linköping 2-3
Färjestad - Luleå 4-1

skellefteå såg ut att gå mot ännu en klar seger när Andrew Calof och Niklas Burström gjorde både 1-0 och 2-0 på 01:18 i 1:a perioden, men HV ville annat. Lawrence Pilut reducerade och Chris Abbott kvitterade några minuter senare. skellefteå såg dock trots det ut att gå mot 2-0 i matcher när Matias ritola gjorde 2-3 01:49 in i 3:e perioden, men med 14 sekunder kvar att spela satte Simon önerud 3-3 i nät bakom Markus Svensson och matchen gick till förlängning. Där kunde dock Skellefteå ändå avgöra, när samme ritola satte 3-4 efter 14:18 av 4:e perioden. i samband med segermålet inträffade dock det hemska i att en supporter föll 8 rader ner och skadade några andra besökare, som fick föras till sjukhus. Vet inte hur det gick med dem, men tror att de klarade sig bra till slut, men det är ändå lite otäckt tycker jag...

Djurgården var till en början väldit försiktigt och det var Frölunda som skapade mest och flest chanser, men det var Djurgården som gjorde mål. Robin Alvarez satte matchens 1:a mål för 2:a ,matchen i rad. Frölunda kvitterade i den 2:a perioden och matchen såg ut att gå mot förlängning, men med 01:09 kvar att spela satte daniel Brodin 2-1 för Djurgården och Filip Holm kunde sedan sätta 3-1 i öppen kasse. En ruggig ljudkulis var det där inne på Hovet, 8094 åskådare, vilka verkligen bar fram hemmalaget till den här segern, i synnerhet i 3:e perioden. Häftigt!

Växjö gjorde det riktigt bra i 1:a perioden och man jorde också 1-0, men i 2:a hettade det till ordentligt, efter att Chad Billins åkt med ryggen och nacken före in i sargen, men där Växjöspelaren klarade sig utan utvisning. Därefter blev det ordentligt grinigt, inte minst efter att Nick Sörensen gett igen på en Växjöspelae som skulle tackla honom, men missade och "bara" knäkte hans klubba istället. Publiken skrek på utvisning i stort sätt så fort en LHC-spelare var i närheten av en hemmaspelare. LHC satte också 1-1 bakom Nilstorp, som trots sin svajiga insats i 1:a matchen fick chansen på nytt. Växjö återtog dock ledningen när rickard Gynge, egentligen från ingenstans, kunde göra 2-1 i powerplay. Ett powerplay som annars var väldigt dåligt, så det kom lite som en blixt från klar himmel, men LHC ville ändå annat och strax efter att Calle Rosén i stort sätt haft öppet mål, men ändå missat att sätta 3-1 för växjö så satte Niklas Persson 2-2 och i 3:e perioden satte han också 2-3. Ett ruskigt tungt mål att få emot sig för Växjös del och det kändes lite som att hemmalaget inte hade något att ge efter det. Det kom liksom ingen forsering. Man hade inget kvar att ge och LHC kontrolerade det där ganska bra mot slutet, även om Växjö så klart försökte. Tung seger för LHC. För Växjös del har man nu en riktigt brant uppförsbacke...

Färjestad gick ut och trampade gasen i botten redan från start i 1:a perioden, vann bara skotten med 12-11, men målen med 3-0. Luleå hade nästan ingenting, även om skotten inte visar samma sak, men i den 2:a perioden klev man upp lite mer och spelade jämnt med hemmalaget, men det är målen som räknas och här kom inga fler mål. I 3:e perioden lyckades dock Luleå reducera, men närmre än 3-1 kom man inte och Färjestad kunde avgöra med 4-1 i öppen kasse.

Det gör alltså att det ser ut såhär efter 2 omgångar:

Skellefteå - HV71 2-0 i matcher
Frölunda - Djurgården 1-1 i matcher
Linköping - Växjö 2-0 i matcher
Luleå - Färjestad 1-1 i matcher

Kvalserien till Allsvenskan, omggång 3

kvalserien mot Allsvenskan fortsätter och vi kan väl säga som så att Södertälje har fått en kalasstart på denna serien, medan Asplöven har fått en mardrömsstart.

Såhär gick det i den 3:e omgången:
Sundsvall - Troja 2-1
Västervik - asplöven 5-1
Borlänge - Södertälje 2-7

SSK har nu tagit 8/9 poäng. Ingenting är givetvis klart, men det råder ingen tvekan om att man har fått en kanonstart av denna serien. Här malde man ner Borlänge, som ändå vann skotten med 34-30. borlänge, som ju öppnade den här serien starkt med att slå Västervik, men nu har man hamnat i gungning och här fick Viktor Kokman, som annars har varit trygheten själv mellan stolparna, ge plats för Oliver eriksson efter att södertälje gjort 1-4. Det är långt kvar av serien, men det mentala gör så otroligt mycket och Borlänge bör nog hitta en väg ut ur den där negativa spiralen ganska snart om man inte ska bli avsågat.

Detsamma gäller asplöven, som garanterat har mer press på sig än vad Borlänge har. Man är ett lag uppifrån, ett lag som ska försöka försvara sin plats i serien över, men som inte alls har lyckats såhär långt. Man har redan haft 2 av sina 5 hemmamatcher, men ändå släppt in 10 mål på 3 matcher. Det är för mycket och man har inte alls fått målvaktsspelet att fungera. Här hade Ronan Quemener en räddningsprocent på strax över 85%, medan Linus lundin, som tog plats mellan stolparna i Västervik, landade på dryga 96%. Det är stor skillnad och nej, det håller givetvis inte för asplöven och det krävs en rejäl uppryckning för Per Kentähs gäng om det här ska gå vägen.

Troja såg ut att få med sig poäng från Sundsvall när Carl-Johan Svensson kvitterade till 1-1 5 minuter från slutet, men Simon Lövgren ville annat och satte 2 minuter senare matchavgörande 2-1 för sundsvall, som därmed befester 2:a platsen i denna serien. Det är långt kvar och mycket kan som sagt hända, men Södertälje och Sundsvall har skaffat sig finfina utgångslägen för fortsättningen, helt klart.

tabellen ser nu ut såhär:

1, Södertälje 8p +8
2, Sundsvall 7p +3
3, Västervik 5p +2
4, Asplöven 3p -1
5, Borlänge 3p -8
6, troja 1p -4

Leksand klart för direktkval!

Fulsatt tegera arena väntade i den 2:a matchen mot Tingsryd i denna matchserien i bäst av 3. Leksand hade 1-0 i matcher inför kvällens match och seger här skulle med andra ord innebära att man skulle få möta Modo i direktkvalet i bäst av 7, Tingsrydsvinst och det skulle bli en 3:e och avgörande match i Tingsryd imorgon.

Det var också tingsryd som öppnade bäst, men det var Leksand som gav bortalaget en kalldusch. en rejäl såddan. För Johan Porsberger gjorde 1-0 för Leksand och bara sekunder senare kontrade Johan Olofsson in 2-0 efter 02:46.

snacka om kanonstart av matchen och Tingsryd tog timeout.

En timeout som gav resultat. för kort senare fick man en utvisning med sig, när Martin Grönberg åkte ut i egen zon, men egentligen borde en Tingsrydsspelare också ha åkt ut i samma moment, men det gjorde han inte, tingsryd fick powerplay och utnytjade det genom att göra 2-1.

Sedan var det Tingsryd som helt klart hade det mesta av spelet. man skapade helt klart flest och bäst chanser och fick ytterligare en powerplaychans innan perioden var över och 2-2 var sannerligen inte långt bort där, men Leksand klarade sig undan med blotta förskräckelsen, det stod 2-1 efter den 1:a perioden, men det var inte direkt rättvist sett till matchbilden.

I 2:a perioden rivstartade Leksand och Jon Knuts satte 3-1 dryga minuten in i perioden, men 2 minuter senare hade Tingsryd återställt ordningen när Markus Persson reducerade till 3-2.

Resten av perioden var ganska snarlik den 1:a, Tingsryd hade stora delar av spelet och skapade klart flest målchanser, men Henrik Haukeland har verkligen prikat formen och höll emot.

Som ytterligare en kalldusch för Tingsryd var det istället Leksand som satte 4-2 dryga minuten in i 3:e perioden.

Tingsryd pressade på för en snabb reducering, men Haukeland var strålande i kassen och utespelarna offrade sig hänsynslöst och till slut fick Tingsryd, detta fantastiska Tingsryd, som slutade 4:a i Hockeyettans Södra serie hösten 2014, som gick hela den långa vägen genom Hockeyettans playoff, tog sig igenom hela kvalserien och som sedan har överraskat alla den här säsongwn och egentligen aldrig dippat, se sig besegrade. Leksand kunde vinna med 4-2 i matchen och totalt då alltså 2-0 i matcher och mönstret från förra säsongen upprepar sig därmed. Förloraren från den hockeyallsvenska finalen kunde inte återhämta sig efter densamma och kunde inte stå emot vinnaren från Slutspelsserien, ett lag i medgång. Förra året var det Västerås som snubblade på mållinjen mot Karlskrona i den Allsvenska finalen och sedan inte orkade stå emot Rögle i direktkvalet därefter. i år var det Tingsryd som snubblade på mållinjen mot AIK och som sedan inte orkade resa sig mot ett Leksand i kraftig medvind.

Leksand är alltså, trots allt, klart för direktkval mot Modo i en matchserie i bäst av 7.

Modo står som klara favoriter i den matchserien, men jag tror nog man bävar litegrann inför detta. Leksand, AIK eller Västerås var nog de lag man helst inte ville ställas mot och känslan är lite samma som för malmö förra året. Malmö hade visserligen uttalat sagt att man skulle upp i SHL, Leksand har inte haft det uttalade målet och man har nu fortsatt inget att förlora, för oavsett hur det går nu mot Modo så har det här laget gjort en fullkomligt strålande och bragdartad säsong, från att alltså vara jumbo i Allsvenskan så sent som 21 november, till att sluta 4:a i grundserien och nu, knappt 4 månader senare, vara klart för SHL-kval mot Modo. snacka om trampolineffekt uppåt och det faktum att man varit uträknade både 1 och 2 gånger i det här slutspelet, eller vad vi ska kalla det, men ändå rest si och kommit tillbaka, det ger en enorm självförtroendeboost och en enorm tro på sig själva i laget. Man bara kör, helt utan press och ingen vet hur det här kommer att sluta. Klart är nog iaf som sagt att Modo nog säkert hellre hade sett sig möta Tingsryd, Mora eller Oskarshamn i bäst av 7, så ja, jag vetitusan alltså. Klart att Modo är favoriter, men jag tror det här kan bli riktigt spännande och inte helt omöjligt gå till en game seven även i år och i ett sådant läge, då tror jag Leksand har en stor fördel. Det tror jag också att man kommer ha inledningsvis i den här matchserien. Man kommer med en rejält uppåtgående kurva, samtidigt som modo inte har spelat på över en vecka och där man inte direkt har övertygat i grundserien. Man är ett på pappret bättre lag än vad Leksand är, men till en början tror jag att Leksand kommer ha ett övertag.

Första matchen spelas på söndag på den något udda starttiden 19:30. Så, #vadsomänkrävsvigördettillsammans!

Djurgården sista lag in i kvartsfinalerna

Djurgården tog sig till slut vidare till kvartsfinal, efter en spännande och svängig historia i den 3:e och avgörande matchen lagen emellan på Hovet igår. Det var Djurgården som tog ledningen, men Brynäs vände till 1-2, men i 3:e perioden vände Djurgården tillbaka till hela 5-2 och trots att brynäs reducerade både 1 och 2 gånger nådde man inte hela vägen fram, Djurgården höll undan och är därmed klart för kvartsfunal. Det står därmed klart att kvartsfinalerna kommer att spelas enligt följande:

Skellefteå - HV71
Frölunda -Djurgården
Linköping - Växjö
Luleå - Färjestad

HV har spelat bra mot Skellefteå, men jag tror Skellefteå är både tyngre och skickligare i en matchserie i bäst av 7 och jag tror man kommer att vinna med 4-1 i matcher.

Djurgården kan nog ge Frölunda en ganska bra match. Frågan är om Frölundas slutspelsspöke ska ge med sig, eller om Djurgården kan ta den där matchserien? Jag tror Frölunda vinner, men jag tror det kan gå till åtminstone 6 matcher. Frölunda vinner med 4-2 i matcher.

LHC känns tyngre än Växjö och jag tror att regerande svenska mästarna ryker redan i kvarten i år. LHC vinner med 4-1 i matcher.

Jämnast av de 4 matchserierna tror jag att Luleå - Färjestad blir. vem som drar det längsta strået där är svået att säga. Luleå har toksatsat inför säsongen och minns jag rätt målade man t.o.m. kansliet i guld innan säsongen drog igång, men man har inte riktigt fått det där att kugga i på alla poster och Färjestad är samtidigt ett lag som, likt Rögle, brukar växa ju längre säsongen går och som aldrig går att räkna bort i ett slutspel, så jag tror att Färjestad tar hem det där, med 4-3 i matcher.

Skellefteå, Frölunda, LHC och Färjestad till semifinal alltså.

Leksand har läge att avgöra på hemmaplan!

Bäst av 3 mot Tingsryd var det som väntade nu för Leksands del, efter den sensationella vändningen mot Mora i torsdags.

1:a matchen spelades i Tingsryd igår och det var en jämn matchbild till en början. Ja, i stort sätt hela 1:a perioden var väldigt jämn, men ju längre perioden gick, ju mer tog Leksand över. Man fortsatte på precis den inslagna vägen man hade mot Mora. Man spelade lugnt, trygt och kontrollerat och med 2 minuter kvar av perioden satte Anton Karlsson 0-1 för Leksand.

I 2:a perioden började man precis lika bra. Det såg trygt och säkert ut, men Tingsryd åt sig in mer och mer i matchen och drygt halvvägs in i perioden kom också kvitteringen. En puck som leksingarna inte lyckades rensa undan framför haukeland, som dittills hade varit tryggheten själv i mål.

Nu stod matchen och vägde och det kände som att nästa mål skulle bli väldigt, väldigt, viktigt.

Det var Tingsryd som fick det. Bara dryga minuten in i 3:e perioden satte Kevin Ekman-Larsson 2-1 för Tingsryd.

Matchen skulle dock svänga på nytt, för några minuter senare kunde Janos Hari kvittera för Leksand. Anton Karlsson låg bakom även detta. Han vann tekningen, pucken hittade fram till en fri Hari vid Viktor Ragnevall, som faktiskt stod i Tingsryd den här matchen, ena stolpe och det var kviterat och bara 4 minuter senare satte Johan Olofsson 2-3 för Leksand, vilket också blev slutresultatet.

Leksand vinner alltså med 2-3, snor en match i Tingsryd, leder nu med 1-0 i matcher och kan nu avgöra det här på hemmaplan, i ett fullsatt och kokande Tegera arena, nu på tisdag, och då mina damer och herrar, då är man i direktkval mot Modo. Vem hade trott det i november? Wow! Det är en häftig resa man har gjort under denna säsongen!

1-0 i matcher till Leksand.

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 2

Södertälje vann borta mot Troja i 1:a omgången av kvalserien upp till Allsvenskan och efter 2 nya poäng hemma mot Sundsvall så toppar man serien efter 2 spelade omgångar. Leksandsbekantingen Johan Skinnars blev matchhjälte för Södertälje när han var den enda som gjorde mål på straffläggningen. Södertälje borde dock kanske ha tagit alla 3 poängen, för man vann skotten med 39-14.

samtliga resultat i omgång 2:
Södertälje - Sundsvall 3-2 str
Asplöven - Borlänge 7-1
Västervik - Troja 2-1 str

Asplöven förlorade tumgt hemma senast mot Sundssvall, men studsade tillbaka ordentligt här, när Borlänge, som ju lite överraskande vann hemma mot Västervik med 4-1 i premiären, slogs tillbaka med hela 7-1. Cristian Nyman satte 1-0, Las Bryggman 2-0 och Mikael Fryklund 3-0 i 1:a perioden, Sebastian Dyk ökade till 4-0, innan Borlänge reducerade bara 21 sekunder senare. Asplöven ökade dock på till 5-1 innan perioden var över och i den 3:e kunde Mathias Bromé och Lars Bryggman på nytt fastställa slutresultatet 7-1. Viktigt., enormt viktigt för Asplöven!

Victor Lindmans 1-0-mål i Västervik såg länge ut att bli matchavgörande, men Jonatan Nielsen kvitterade för Troja dryg 2 minuter in i 3:e perioden, men sedan blev Emil Georgsson matchhjälte på straffläggning, när David Laudius missade Trojas sista straff.

Dessa resultat gör att tabellen nu ser ut såhär:

1, Södertälje 5p +3
2, Sundsvall 4p +2
3, Asplöven 3p +3
4, Borlänge 3p -3
5, Västervik 2p -2
6, Troja 1p -3

HV klart för kvartsfinal

Hv är som 1:a lag i playin klara för kvartsfinal. Där kommer man få möta antingen Skellefteå eller frölunda, beroende på hur det går mellan Djurgården och Brynäs, där det blir en 3:e och avgörande match.

HV krossade Örebro med hela 7-1 i den 2:a matchen. Man gjorde 4-0 i den 1:a perioden, på drygt 5 minuter. Sedan ökade man till 5-0, 6-0 och 7-0 i 2:a perioden. Örebro reducerade visserligen i 3:e perioden, men närmre än så kom man inte och Örebro fick därmed en väldigt tråkig avslutning på den här säsongen.

Resultaten i 2:a omgången:
Hv71 - Örebro 7-1
Brynäs - Djurgården 5-2

Brynäs tog komandot direkt mot Djurgården och gick ifrån till 3-0, innan Djurgården kunde reducera och i 3:e perioden kom också 3-2 och man tryckte sedan på för en kvittering och det var inte långt bort, men det räckte inte hela vägen fram och Brynäs kunde avgöra med 4-2 i powerplay 3 minuter från slutet och sedan 5-2 i öppen kasse.

Sammanfattning och reflektioner efter Morakrossen

Ja, videon säger det mesta om känslan just nu. Tänk att det skulle sluta väl till slut ändå och än är det ju inte slut. det kan räcka ännu längre än såhär...


Playin i SHL, omgång 1

Playin i SHL, eller åttondelsfinaler, vad man nu vill kalla det, är också igång nu och såhär gick det i match 1:

Djurgården - Brynäs 5-4 SD
Örebro - HV71 2-3

Örebro ägde 1:a perioden fullständigt, Marko Anttila satte 1-0 för ÖHK och när Joel mustonen satte 2-0 57 sekunder in i 2:a perioden, då var det inte mycket som talade för HV, men man kom tillbaka igen, Chris Campoli reducerade i powerplay och i 3:e perioden kom vändningen när Simon Önerud satte 2-2 38 sekunder in i perioden och Filip Sandberg sedan satte 2-3, vilket också blev slutresultatet, även om Örebro jagade en kvittering, som aldrig kom.

Det var inte mycket som talade för Brynäs heller. Djurgården gjorde 1-0 redan efter 19 sekunder och ökade sedan på till både 2-0 och 3-0, innan Brynäs och Jakob Blomqvist kunde reducera för Brynäs. Linus Hultström hade förövrigt 0+3 på de 3 första målen för Djurgården och han satte sedan själv 4-1 44 sekunder in i mittenakten. Grymt facit så långt! Sedan kom raset för Djurgården. Eller ja, egentligen var det väl i 3:e perioden som det kom, för med 10 minuter kvar att spela reducerade Brynäs till 4-3 och 3 minuter senare var det kviterat. Mark Sanetti var det som vispade in kvitteringspucken bakom tellqvist i Djurgårdskassen. Det målet tog matchen till förlängning, men inget mål föll i den 4:e perioden. Inte förrän 15:05 in i 5:e perioden, som Brynäs annars hade dominerat ganska stort, satte Lukas Vejdemo matchavgörande 5-4 i nät bakom Bernhard Starkbaum.

1-0 i matcher för HV71 och Djurgården alltså.

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 1

Kvalserien mot Hockeyallsvenskan har dragit igång och såhär gick det i den 1:a omgången:

Asplöven - Sundsvall 1-4
Troja - Södertälje 2-4
Borlänge - Västervik 4-1

tung start för Asplöven, som hamnade i underläge redan efter 01:44. När Sundsvall sedan satte 0-2 i boxplay, då såg det tungt ut för Asplöven. I en sådan här serie måste man nästan vinna hemmamatcherna, det är iaf ett väldigt stort plus, i synnerhet när man har så långa resor till alla, verkligen alla, bortamatcher som Asplöven har. så att förlora såhär, det är inget vidare bra för Asplöven. Jesse Jyrkkiö reducerade dock för Asplöven i samma powerplay som Sundsvall gjorde 0-2 i, men närmre än så kom man inte och Sundsvall tog 3 blytunga poäng i kampen om de 2 första platserna i serien, faktiskt lite överraskande får jag säga.

Södertälje avgjorde i 2:a perioden. det var Troja som gjorde 1-0, men SSK kvitterade innan den 1:a perioden var över och i den 2:a satte Petter Lindberg 1-2, Anton Holm 1-3 och Robin Nilsson 1-4 för Södertälje. Troja reducerade i den 3:e perioden och vann skotten med 13-3, men Alexander Sahlin, som nu fick chansen när det hettade till på allvar igen, trots att Calle Brattenberger har gjort det bra i playoff, höll tätt och Södertälje tog, precis som Sundsvall, en mycket viktig bortaseger.

Södertälje är dock inte bland de 2 främsta i serien för det, för det är Sundsvall och Borlänge som ligger där, efter att Borlänge lite överraskande, tycker jag, tvålade dit Västervik med hela 4-1. Helt orättvist var det inte heller. Det var en jämn match, 30-33 i skott, men Viktor Kokman, som förövrigt ryktades till Leksand innan transferdeadline, gjorde en något mer stabil insats än Ludvig Engdsund i Västervikskassen.

De här resultaten gör att tabellen ser ut såhär efter 1:a omgången:

1, Borlänge 3p +3
2, Sundsvall 3p +3
3, Södertälje 3p +2
4, Troja 0p -2
5, Asplöven 0p -3
6, Västervik 0p -3

Kovacs sköt AIK till direktkval

i onsdags spelades då den helt 5:e och avgörande matchen mellan AIK och tingsryd i den allsvenska finalserien. 2-2 stod det i matcher och 7-7 i mål. Kan det bli jämnare?

det var också en jämn, men mållös, 1:a period, som AIK kanske vann rent spelmässigt, men där Tingsryd definitivt inte var chanslösa.

I den 2:a perioden kom sedan målen. AIK tog ledningen efter knappt halva matchen, men sedan vände tingsryd på 01:50. Först satte Kari Sivonen 1-1 och kort senare Eric Castonguay 1-2.

Matchen skulle dock svänga på nytt när AIK vände tillbaka till 3-2 på 32 sekunder. 2 dyrköpta utvisningar för Tingsryd, där först Adam Åkesson fick sätta sig 2 minuter för en tripping, varpå Jonathan andersson satte 2-2 i nät bakom Johannes Jönsson och sedan Daniel Norbe som åkte ut för en hö klubba, varpå Christian Sandberg själv satte 3-2.

Där såg det ut som att AIK trots allt skulle ro hem det där, men Tingsryd kom ut taggade till tänderna i 3:e perioden, dominerade fullständigt, vann skotten med 20-6 och fick också in kvitteringen. Knappt 7 minuter från slutet bombade Filip Owesson in 3-3, också det i ppowerplay och om vi säger som så så hade 3-4 för tingsryd inte varit orättvist där, för man ägde hela 3:e perioden, AIK hade i princip ingenting och vi vet alla hur svårt det är att ställa om när man har haft ledningen, tappat den och sedan ska man ställa om till en mer offensiv hockey. Nej, det var klar fördel Tingsryd, AIK ville nog mest att perioden skulle vara över och dit nådde man också. Förlängning väntade och där hann det bara gå dryga minuten innan Robin Kovacs, som annars var ganska osynlig i matchen, klev fram och stänkte dit avgörandet för AIK, 01:28 in i förlängningen.

AIK - Tingsryd 4-3 SD

3-2 i matcher för AIK.

Det krävdes alltså 5 matcher, 10-10 i mål efter 300 minuters hockey och ett avgörande i förlängning i den 5:e och avgörande matchen för att skilja de här lagen åt. Kan det bli jämnare än så? Egentligen borde inget lag ha behövt förlora det här, men något lag måste ju göra det och det blev till slut Tingsryd, även om det lika gärna hade kunnat vara AIK.

Nu väntar alltså direktkval för AIK i bäst av 7 mot Karlskrona. Där tror jag man har ganska goda chanser att ta det. KHK har visserligen ryckt upp sig mot slutet och om Honken spelar som han kan göra, då kan han bli hjälte för Karlskrona, men annars kommer AIK från ett gäng jämna och täta matcher, matcher som man ändå har vunnit och på ett kokande Hovet är det inte lätt att vinna som bortalag. Karlskrona har kanske visst övertag, men jag skulle nog ge AIK större procentuell chans innan serien drar igång än vad Malmö hade mot Leksand förra året och vi vet ju alla hur det gick då, så det är definitivt ingen omöjlighet för AIK.

För Tingsryds del väntar playoff i bäst av 3 mot Leksand. Vinnaren där spelar direktkval i bäst av 7 mot Modo och ja tror att vad som helst kan hända i de här bäst av 3. Leksand lär komma med en galen självförtroendeboost efter gårdagens Morakross, samtidigt som Tingsryd inte slutade 2:a i serien utan anledning, men som sagt, återigen, hade Leksand hållt det snitt vi gjorde under 2:a halvan av grundserien, då hade vi slutat 2:a i tabellen, före Tingsryd, + att Leksand som sagt kommer med en grymt uppåtpekande formkurva, medan Tingsryd mentalt ska ladda om efter den här tunga suddenförlusten. Ja, ni ser, jag tror Leksand har ett mentalt övertag och jag blir inte förvånad om man snor matchen i Tingsryd på lördag. Samtidigt är Tingsryd ett lag som Leksand har haft svårt för under säsongen och bara tagit 4/12 poäng mot, så, som sagt, vad som helst kan hända på lördag, time will tell us then!

Vi säger hursomhelst grattis AIK till direktkvalsplatsen!

Det här är sinnessjukt!

det var som väntat mycket folk på plats i arenan när Mora kom på besök för kanske säsongens viktigaste match. Ni har fått förutsättningarna tidigare, men jag drar dem igen. Leksand var tvungna att vinna med minst 4 mål, annars skulle mora gå vidare.

Leksand öppnade också matchen i ett rasande tempo och man fick med sig en tidig utvisning och i det efterföljande powerplayet lyckades också Robin Jakobsson slå in 1-0 för Leksand, redan efter drygt 3 minuters spel.

En kanonstart för Leksand och precis den start man ville ha. 2-0 var sedan också nära. Johan Olofsson hade läget, Janos hari hade läget, Amnér sköt tätt över och Martin Karlsson va nära på att raka in pucken som Olofsson petade till honom och Lukas Ericsson hade dragit Jakob Johansson, men precis när han skulle lägga in pucken i mål gled den iväg från bladet på honom.

ja, ni ser, det saknades inte lägen för 2-0, men Mora åt sig in i perioden ju längre den gick och saknade definitivt inte heller chanser. Närmst en kvittering var kanske Daniel Hermansson, som var helt ren framför Haukeland, som nu fick förtroendet igen, men den senare var kall i det läget, väntade ut Hermansson och räddade.

Ställningen var således 1-0 efter den 1:a perioden. Uppförsbacken var fortfarande lång och brant för Leksand, men 25% av målet var iaf uppnått.

50% av målet var uppnått 3 minuter in i 2:a perioden, när johan Olofsson pangade in 2-0 för Leksand.

Mora fick chansen att ta sig in i matchen när Lukas Ericsson åkte ut 2 minuter strax därefter, men Mora fick inte in pucken i nät bakom Haukeland. Istället var det Leksand som gjorde 3-0 när Emil Bejmo åkte ut några minuter senare. Jon Knuts satte 3-0 efter en rad chanser nere mot Jakob Johansson och plötsligt var Leksand bara 1 mål ifrån att göra det omöjliga. 1 mål och det var typ halva matchen kvar att vinka på.

en period med lite oordnat spel tog vid efter 3-0-målet, men sedan hettade det till ordentligt mot slutet, när johan Olofsson var galet nära att slå in 4-0, varefter Mora istället var nära 3-1 i anfallet efter, varefter Leksand, igen, var nära på att göra 4-0 i anfallet efter det. Ruggiga målchanser åt båda håll där alltså, en riktig vindrutehockey, men inga fler mål föll i den 2:a perioden och inför den 3:e perioden var det alltså 3-0 för Leksand, alltså 1 mål ifrån vad man var tvungna att ha. 1 mål! 75% av målet var således uppnått och nu var det 20 minuter kvar att vinka på, där Leksand alltså bara behövde göra 1 enda mål till för att vara förbi Mora på bättre målskillnad i tabellen. 1 mål för Mora skulle å andra sidan betyda att Leksand var tvungna att göra 2 mål till, så nästa mål skulle bli enormt viktigt...

Nästa mål kom bara 01:51 in i 3:e perioden och det var Johan Porsberger som satte det och i det läget var Leksand, trots allt, mot alla odds, förbi Mora i tabellen i och med 4-0 på tavlan.

Nu behövde man inte göra fler mål, så länge Haukeland höll tätt bakåt, men 1 mål till hade ju suttit bra.

Perioden fortskred och allt hängde alltjämnt på en skör, mycket skör tråd. 1 mål till för Mora och pendeln skulle svänga över till moras fördel igen, men å andra sidan, 1 mål för Leksand och uppförsbacken skulle istället vara ganska stor för Moras del.

Tiden tickade på. Leksand drog på sig en utvisniing. Matias Lassen fick sätta sig 2 minuter, vilket kunde ha blivit dyrköpt, men de blåvita offrade sig hänsynslöst, man redde ut det och 4-0 stod sig alltjämt. Halva perioden var spelad och 4-0 stod sig. 9 minuter kvar. 8 minuter, 7 minuter, 6, 5, 4, 3 minuter kvar och ställningen var fortfarande 4-0 för Leksand.

Då plockade Jeremy Colliton målvakten och spelade 6 mot 5 under matchens sista 3 minuter. Man satsade allt på ett kort, men då kunde Johan Olofsson slå in 5-0 i öppen kasse och Leksand såg ut att göra precis det som man var tvugna att göra och när Daniel Bertov lite senare slog in 6-0 i öppen kasse, ja, då var bragden ett faktum!

Alltså, det här är sinnessjukt! 5-0 och 3-0 i Globen i all ära, men det här tar fan i mig priset. det känns som att man har tagit sig tillbaka till SHL eller något.

Visst hoppades jag på det här innan kvällens match, men att grabbarna verkligen gjorde det, jag vet inte ens om de själva riktigt fattar det än så länge. Det var en konstig stämning i arenan när slutsignalen gick, men jag kan iaf utan tvekan säga att skönaste vinsten på hela säsongen är ett faktum. Ja, den här matchen lär sannolikt t.o.m. gå till historien. Mora hade ju det här som i en liten ask. 3 poäng hade räckt, 2 poäng hade räckt, ja, t.o.m. 0 poäng och förlust med typ 3-1 hade räckt, 4-1 med för den delen. allt, utom förlust med 4 mål eller mer och just det händer och att det är Leksand, värsta rivalen som gör det, det svider nog ännu hårdare i alla moringar just nu, men vid Siljans södra strand, där är vi så jävla glada just nu så att det går inte att beskriva det!

klarar man av det här, ja, då är fan allt möjligt.

Man var uträknade efter förlusten mot Oskarshamn, var tillbaka i racet i och med 5-1 mot BIK, åkte på en ordentlig käftsmäll mo Timrå och var i princip borträknade då. Det var bara 6/6 kvarvarande poäng som gällde, + tur med andra resultat. Man slog Almtuna med 4-2, samtidigt som BIK slog Oskarshamn och Mora tog 3 poäng mot Timrå. det betydde att Leksand passerade både Timrå och Oskarshamn i tabellen och var det enda lag som hade en liten, liten chans att ta sig förbi Mora inför sista omgången, där lagen dessutom möttes och hur det gick där ser ni ju ovan.

Det är helt sjukt det här!
Jag kan knappt tro det själv.
Visst hade jag hoppats, men att det verkligen skulle gå... det vetitusan om jag verkligen trodde, men en sak är klar, grabbarna trodde på det och Haukeland var en gigant i mål när det gällde som mest!

samtliga resultat från kvällen:
Leksand - mora 6-0
Oskarshamn - Almtuna 4-3
timrå - Bofors 3-4

Almtuna hade 0-2 mot Oskarshamn, men hemmalaget stod för en stark vändning fram till 4-2 och även om Almtuna reducerade så nådde man inte hela vägen fram. Starkt av IKO att iaf avsluta säsongen med en stark vändning, men man är nog ändå ruskigt besvikna efter chansen och läget man hade. Klubben har iofs själva sagt att man inte ville upp i SHL, för det klarar man varken ekonomiskt eller arenamässigt, så kanske var det lika bra att det blev som det blev för IKO's del.

Bofors avslutar också serien starkt, med 3 raka segrar, efter den där 1-5-förlusten mot Leksand. Sedan slog man Almtuna hemma, Oskarshamn hemma och avslutar med att slå timrå borta. Det gör faktiskt att sluttabellen skrivs såhär:

1, Leksand 11p +7
2, Mora 11p +2
3, Bofors 10p +5
4, Oskarshamn 10p -4
5, Timrå 6p -3
6, Almtuna 3p -7

4 lag inom 1 poäng alltså, men det är Leksand som är högst upp och det innebär faktiskt, mot alla odds, att säsongens sista match inte är spelad än. Minst 3 matcher till har man att vänta och nu är det bara att packa grejerna och åka till Tingsryd på lördag. See you there!

Inför ikväll

Ni har fått förutsättningarna redan innan, men jag drar dem igen. Leksand måste vinna med minst 4 mål ikväll, annars är Mora vidare och Leksands säsong tar slut ikväll. Mycket tyder väl på det, men vi vann det 1:a Globenmötet med 5-0 och spelade 4-0 i 2:a perioden i det senaste derbyt hemma i tegera, så varför inte?

Det är ingen omöjlighet, men det ska till mycket. bryter man ner det till periodsiffror så ser det dock inte så svårt ut. Det räcker med 1-0, 2-1 och 2-0 eller liknande för att det ska gå.

Tegera lär vara utsålt ikväll, för 1:a gången den här säsongen i så fall och 2:a gången det är över 7000 åskådare. 1:a gången var när Bergenström hyllades mot Tingsryd. Vi kan alltså räkna med ett gigantiskt tryck där inne och får vi bara en bra start på matchen, då kan allt hända.

Oavsett hur det går ikväll så är jag nöjd med säsongen. Faller vi ikväll, då är det inte ikväll vi tappar det, då var det i söndags mot Timrå, men oavsett så är det grymt starkt att vända säsongen, från att vara jumbo i Allsvenskan efter 24 omgångar, till att sluta 4:a i serien efter 52 omgångar. Faktum är att om vi hade hållt det poängsnitt som vi höll under 2:a halvan av säsongen, då hade vi slutat 2:a i serien, 1 poäng bakom AIK och då hade det varit vi, inte Tingsryd, som hade spelat Allsvensk final.

Nu är det inte så och återigen, oavsett hur det går ikväll så tycker jag att vi ska vara stolta över dena säsongen utifrån de förutsättningar vi har haft. Jag hade inte ens räknat med att vi skulle gå upp redan i år, slutspelsserien var väl det primära målet för säsongen och dit har vi ju nått nu och än så länge är ju faktiskt inte säsongen slut. Det återstår minst 60 minuter, 3 perioder, detta inför fullsatta läktare i ett kokande Tegera, så nu ska vi bara gå ut och ha kul där ute. Släpp alla spärrar, alla mentala hinder i form av prestation, bara gå ut och har roligt där ute så får vi se hur långt det räcker!

#vadsomänkrävsvigördettillsammans
#krigare
#knyternäven
#Leksandsif

Det blir en rysare på torsdag!

Den här slutspelsserien är ju helt galen. Leksand räknades först bort efter förlusten i nyckelmatchen mot Oskarshamn. Sedan var man med i racet igen, efter 5-1 mot BIK, men efter floppen senast mot Timrå var loppet i princip kört igen. Nu, inför sista omgången, är man återigen med i racet. Faktum är att det bara är Leksand som kan hota Mora inför den avgörande omgången imorgon (torsdag).

detta efter att Martin Karlsson gett Leksand ledningen i den 1:a perioden i Uppsala igår, bara drygt 3 minuter in i densamma. Almtuna kvitterade dock och det var inte alls orättvist. almtuna kändes mer på tå än Leksand, skapade bättre och hetare chanser, men det var ändå 1-1 efter den 1:a perioden.

I den 2:a tog Almtuna ledningen, men Johan Olofsson kvitterade efter knappt halva matchen, Viktor Mårtensson stänkte dit 2-3 2 minuter senare och Johan Porsberger satte sitt 1:a mål för slutspelsserien när han ökade på till 2-4 3 minuter från paus.

2-4 blev också slutresultatet. Almtuna försökte gå för en reducering i den 3:e perioden, men Tuohimaa var tät och i ärlighetens namn var det inget jättetryck man lyckades sätta upp. Tyvärr lyckades Leksand inte heller göra några fler mål.

Varför var det "tyvärr" då.
Jo, därför att det kommer bli en målskillnadshistoria imorgon. Timrå lyckades nämligen inte ta poäng av Mora, som vann med klara 4-0 och det innebär att Mora är 3 poäng och +7 före Leksand i tabellen inför den sista omgången. Hade Timrå alltså bara mäktat med ett eller ett par mål till, eller om Leksand hade lyckats få in 2-5 och 2-6, då hade Moras fördel inför imorgon inte varit lika stor. det är ingen omöjlighet, men det ska mycket till om det ska gå.

Samtliga resultat i omgång 4 av slutspelserien:
Almtuna - Leksand 2-4
Mora - Timrå 4-0
Bofors - Oskarshamn 5-0

BIK slog Oskarshamn, precis som jag hoppades på och vi slog Almtuna. Så långt, perfekt. Hade bara Timrå lyckats ta poäng av Mora, då hade det räckt med en seger imorgon för att passera med bättre poäng. Nu måste Leksand vinna matchen imorgon med minst 4 mål. Då går det vägen, annars är det Mora som går vidare och får möta AIK/Tingsryd i bäst av 3, i vår hemmaborg. Det vill vi givetvis inte, så imorgon gäller det att ge allt. Är det någon match man borde kunna tagga till inför så är det den imorgon. Uppförsbacken är brant och jag kan inte låta bli att återigen frustrera mig över att vi inte gjorde vad vi skulle med Timrå i söndags. Hade vi gjort det, då hade det räckt att vinna matchen imorgon med 1-0, 2-1, 3-2 eller 4-3. nu måste vi vinna med minst 4-0, 5-1 eller 6-2. Mora har bara släppt in 4 mål på de 4 inlednande matcherna i slutspelsserien, så det mesta talar naturligtvis för Mora, men chansen finns fortfarande för oss och vi ska göra allt för att slå ut Mora, för tänk så jävla underbart det vore, att faktiskt slå ut Mora inför fullsatta läktare i ett kokande Tegera arena imorgon! Vi slog Mora med 0-3 i Globen inför över 12000 åskådare, så varför inte slå dem med 4-0 imorgon?

Klart är iaf att vi är det enda lag som kan hota Mora. Oskarshamn är 4 poäng bakom och kunde inte alls studsa tillbaka efter strafförlusten mot just mora i söndags. IKO är därmed borta från det här, precis som Timrå, Bofors och almtuna.

såhär ser tabellen ut inför den sista omgången imorgon:

1, mora 11p +8
2, Leksand 8p +1
3, Bofors 7p +4
4, Oskarshamn 7p -5
5, Timrå 6p -2
6, Almtuna 3p -6

Som ni ser, det är ett tufft läge inför imorgon och jag ska väl ärligt säga att jag inte kommer bli jättebesviken om vi missar imorgon. Nej, då var besvikelsen större i söndags, för det var där vi hade chansen. Hade vi vunnit där, då hade vi också haft 11 poäng nu och då hade helt enkelt det lag som tog flest poäng i matchen imorgon gått vidare och fått möta AIK/Tingsryd. Nu är det klar fördel Mora, men Leksand är det enda lag som kan utmana, de båda möts i säsongens kanske hetaste derby, kanske t.o.m. hetare än Globenmatchen, och får vi bara en bra start, ja, då kan allt hända. Så, ta er till arenan imorgon, för laget kommer behöva allt stöd man kan få!

Det som gäller är alltså att vi måste vinna i ordinarie matchtid och vi måste göra det med minst 4 mål. Då går Leksand vidare. Annars går Mora vidare, för det är tyvärr målskillnad som går före inbördes möten, som det tydligen står på SHL's hemsida. Hade det varit inbördes möten som räknades, då hade Moras målskillnad inte spelat någon roll. Då hade det räckt med vinst imorgon. Nu är det dock målskillnad som gäller och då måste Leksand alltså vinna med 4 mål för att gå vidare.

Så, nu kör vi! För skölden, för Leksands IF!

Sluttabell av SHL 2015/16

Precis som i Allsvenskan tänkte jag nu ge er en sumering av sluttabellen av SHL säsongen 2015/16 och precis som i Allsvenskan så har ni mitt tippade placering inom parentes.

SHL 2015/16

1, Skellefteå 111p +57 (1)
2, Frölunda 104p +57 (2)
3, Linköping 94p +42 (5)
4, Luleå 92p +17 (4)
5, Färjestad 89p +11 (10)
6, växjö 87p +8 (6)
7, Djurgården 86p +9 (11)
8, Örebro 77p -11 (7)
9, HV71 75p -8 (3)
10, Brynäs 74p -5 (13)
11, Rögle 62p -29 (12)
12, Malmö 61p -37 (9)
13, Modo 49p -47 (8)
14, Karlskrona 31p -64 (14)

5/14 rätt alltså. Det är jag faktiskt nöjd med. Jag prickade in skellefteå, Frölunda, Luleå, Växjö och Karlskrona. Sedan var jag rejält ute och cyklade när det gällde framförallt Färjestad, men även HV71, Modo, brynäs och Malmö var ganska fel.

Skellefteå vinner alltså grundserien för 4:e! året i rad. Det är respekt. Det är häftigt. man gick upp i dåvarande Elitserien våren 2006, spelade kvalserien för att hålla sig kvar säsongen efter, men därefter har det gått spikrakt uppåt och man har nu varit i SM-final inte mindre än 5 år i rad. får se om det blir en 6:e. På de 5 åren har man 2 SM-guld och de är stora guldfavoriter senare i vår också.

Av de 6 främta lagen är det väl egentligen bara färjestad för min del som sticker ut. Jag trodde inte man skulle husera så högt upp i tabellen efter fjolårets fjasko, där man blev utslagna redan i playin och missade SM-slutspelet för 1:a gången på jag vet inte hur många år. Man har dock fått bitarna att kugga i under säsongen och Justin Pogge i mål tycker jag har varit riktigt bra. han har övertygat mer än Lars Haugen tycker jag.

Har Färjestad överraskat positivt så tycker jag att HV har gjort det motsatta. Jag trodde man skulle bli riktigt slagkraftiga med det där laget, när Martin törnberg kom hem och allt, men Johan Lindbom har inte lyckats få ihop det där laget till en maskin som drar åt samma håll. Stundtals har man sett riktigt bra ut, men dipparna är för djupa. Man har helt enkelt varit för ojämna under säsongens gång och därför hamnar man där man gör i tabellen och nu återstår det att se om man kan klara av Örebro i playinspelet. Jag är tveksam. Örebro har inte övertygat lika mycket som förra året, kanske en hel del beroende att Julius Hudasek inte har haft en lika strålande säsong som han hade förra året, men man har ändå ryckt upp sig här på slutet, efter att det ju t.o.m. fanns en liten risk att malmö skulle kunna gå förbi dem, och det är därför man trots allt blir 8:a. Malmö var som sagt på G där ett tag, men man tappade mot slutet och blir dessutom slaget av rögle, som därmed blir bäta lag i Skåne den här säsongen. Båda 2 håller sig dock kvar i SHL och det tror ja att man är nöjda med.

Modo trodde jag skulle rycka upp sig ordentligt jämt mot förra säsongen, där man slutade sist, men hade tur att få möta Vita hästen i direktkvalet istället för Malmö. Hade man fått möta Malmö då, ådå är jag inte alls säker på att Modo hade varit ett SHL-lag den här säsongen, men desto säkrare på att Leksand hade varit det. Nu blev det som det blev och återigen så är Modo där nere och harvar. Ehgentligen var hela lagbygget från början väldigt märkligt. Många transatlanter med grymma meriter, varvat med egna produkter, väldigt unga spelare, men inget däremellan och när import efter import floppade och fick lämna, både Ryan Wittney, Kyle Wilson och Maxim Lapierre, + Juha-Pekka Haataja, ja, då blev laget inte direkt starkare och att man hamnar där man hamnar i tabellen är egentligen inte så konstigt. Frågan är om man klarar ett kval även i år? Jag tror det, såvida man inte får möta AIK eller Leksand. Övriga lag som är kvar i leken tror jag trots allt inte kan matcha Modo över 7 matcher, men efter de här 2 bottensäsongerna för Modo är frågan hur man ställer om och vad man kommer göra till nästa säsong. Det ska bli intressant att följa.

Karlskrona trodde jag inte skulle ha mycket att hämta i SHL och det har man inte heller haft, men att man skulle vara såhär långt efter trodde jag inte. Sedan Honken kom in har laget visserligen vunnit en del och man når trots allt, till slut, över 30 poäng, men det blir i slutänden ändå hela 30 poäng upp till malmö över sträcket, alltså i stort sätt dubbelt så mycket poäng som KHK har skrapat ihop. Frågan är om man kommer klara ett kval? Det beror på hur det går ikväll skulle jag nog säga. Vinner AIK tror jag man får det tufft, men vinner Tingsryd kan det vara Karlskronas räddning, för jag har svårt att se Tingsryd vara bättre än KHK i bäst av 7, men å andra sidan, varför inte? Man har bara kört och kört hela säsongen, aldrig dippat och överträffat allas förväntningar innan säsongen. Att som en sådan lagmaskin möta ett sargat och trögt Karlskrona behöver nog inte vara så givet på förhand ändå. Det lär i sådana fall bli fullsatt i båda arenorna och det skulle nog kunna bli en lika stor hockeyfest som Leksand - Malmö förra året, så ja, jag vet faktiskt inte. Karlskronas SHL-statu till nästa säsong känns i vilket fall väldigt skör just nu...

vi avslutar med att meddela att Frölunda gjorde flest mål i serien, 169st. Det berodde nog delvis på den grymma form man visade upp i början av serien, där det blev flera storsegrar. LHC gjorde 163 mål och Skellefteå 160. Minst mål gjorde faktiskt Malmö, 116st, Modo 119 och karlskrona 120. KHK släppte dock in klart flest mål, 184st, att jämföra med Modos 166 och Malmös 153. Minst mål släppte Skellefteå in, 103st, Frölunda 112 och LHC 121.

Antal gjorda och insläppta mål speglar alltså tabellen ganska bra. Det är lag 2 som har gjort flest mål, följt av lag 3 och 1. Lag 1 släppte också in minst antal mål, följt av lag 2 och 3. Minst antal mål gjorde lag 12, följt av lag 13 och 14. Flest insläppta mål hade lag 14, följt av lag 13 och 12. Det speglar alltså den reella tabellen ganska bra.

Sammanfattningsvis så kan vi alltså säga att tabellen blev ungefär så som jag trodde på förhand. någon placering fel hit eller dit på lagen, men i stora drag ungefär som jag trodde. Den stora överaskningen för min del var Färjestad och Djurgården och den stora negativa överraskningen var HV och Modo.

Det får avsluta grundserien för säsongen 2015/16.

Dramatik i sista omgången av SHL

Då är också grundserien av SHL säsongen 2015/16 avklarad. Sista omgången spelade igår och det mest dramatiska där var ju huruvida Växjö skulle hålla undan för Djurgården och ta den sista direktplatsen till kvartsfinal, eller om Djurgården skulle lyckas ta sig förbi, samt den inbördes ordningen mellan Brynäs, HV71 och Örebro på plats 8-10.

Växjö såg ut att säkra kvartsfinalplatsen ganska enkelt, utan dramatik, när Sakari Salminen, Alexander Johansson och Ilkka Heikkinen såg till att Växjö hade 3-0 efter drygt halva matchen, men Luleå skulle komma tillbaka. Man fick in en reducering innan 2:a perioden var över, bara minuten efter Växjös 3-0-mål, och i 3:e perioden satte Ilari Melart 3-2 och Lennart Petrell 3-3 för luleå och vips så var man ikapp. Detta samtidigt som Djurgården och Mikael Ahlén avgjorde matchen mot Färjestad med 4-2, 8 minuter från slutet. Då var Djurgården faktiskt över sträcket, men det skulle svänga på nytt, för Luleå ville ta 3:e platsen från LHC, så man plockade ut Filip Gustavsson med 2 minuter kvar att spela, för att försöka få in 3-4 och då gå förbi LHC i tabellen, men istället kunde Sakari Salminen göra sitt 2:a mål för matchen fram till 4-3, 30 sekunder från slutet, och då var Växjö ändå förbi Djurgården i tabellen, som därmed alltså får spela playin. det var nära, men det räckte inte hela vägen.

Samtliga resultat i omgång 52:
Växjö - Luleå 4-3
Djurgården - Färjestad 4-2
Linköping - Malmö 5-0
Modo - Örebro 1-3
Skellefteå - HV71 1-2
Brynäs - Frölunda 2-3
Rögle - Karlskrona 4-2

Noterbart var att det i Ängelholm var mer folk på plats än både i Övik och Gävle, där det var 4029 resp. 4773 åskådare på plats. Det är riktigt dåligt. Förvisso i en omgång där inte så mycket stod på spel, iaf inte för Modo, men ändå. Jag räknar definitivt med att det kommer mer folk både i direktkvalet och i playin i de båda arenorna.

Brynäs Hade 1-0 efter den 1:a perioden, men Frölunda kvitterade i den 2:a, men Brynäs återtog ledningen i den 3:e och såg ut att gå mot 3 poäng och därmed en säkrad 8:e plats i tabellen, vilket ju ger hemmaplansfördel i playin, men med 3 minuter kvar att spela gjorde Joey Crab sitt 1:a mål i Frölundatröjan och 38 sekunder senare avgjorde Patrik carlsson matchen med sitt 2-3-mål. Snöpligt för Brynäs, minst sagt. Man slutar därmed 10:a i tabellen istället, eftersom att Erik Ersberg gjorde en grym insats i mål när HV besegrade Skellefteå borta med 1-2 och Örebro vände 1-0 till 1-3, där vändningen kom på 26 sekunder i 3:e perioden. Då spelade daniel Viksten fram Libor Hudasek x2 och han gjorde inga misstag någon av gångerna och därmed var Örebros vändning ett faktum, en ledning som man sedan aldrig släppte.

I övrigt kan vi konstatera att Rögle avslutade säsongen med en seger över Karlskrona och att Malmöavslutade säsongen med en ordentlig förlust i Linköping, men det var ett kraftigt försvagat malmölag som ställdes mot LHC ska tilläggas. Tror bara man hade 13 A-lagsspelare på isen, resten var juniorer från J18. Deras J20-lag lär man vara, då de ikväll går in i slutspel mot Färjestad. A-laget hade heller ingen chans här och 5-0 var inte orättvist.

Örebros och HV's 3 poäng och Brynäs 0 gör att Örebro slutar 8:a, HV 9:a och Brynäs 10:a. Brynäs får därmed möta Djurgården i playin och Örebro ställs mot HV, där Örebro har hemmaplansfördel. Känns nästan komstigt att Örebro ändå blir 8:a, för man har legat 10:a så himla länge känns det som, men man har ryckt upp sig här mot slutet och jag tror nog man har bra chans att slå ut HV i playin faktiskt. Tror den matchserien slutar 2-1 till Örebro och att Djurgården slår ut Brynäs med 2-0 i matcher, om DIF lyckas ladda om vill säga. Man var ju så nära att ta sig direkt till kvartsfinal. Nu gjorde man inte det, men Brynäs är ett sämre lag än vad Djurgården är, i synnerhet nu utan Rödin. Brynäs chans är väl att först och främst vinna hemma, vilket man kanske kan göra, men sedan ska man ta minst 1 på Hovet, som lär vara knökat, och det blir svårare. Nej, djurgården ska bara ta det där tycker jag.

Playin spelas på torsdag, lördag och ev. söndag.

Tingsryd kvitterade i dramatisk tillställning

Tingsryd chockstartade den 4:e matchen i den Allsvenska finalserien och gjorde 2 mål på matchens 1:a minut. Därefter bytte Roger Melin ut Gustav Lindwall. Robin Rahm klev in och gjorde det bra, men det var ändå Tingsryd som hade 3-2 med 5 minuter kvar att spela. då plockade AIK målvakten Rahm och tryckte på ordentligt för en kvittering, men man nådde aldrig hela vägen och efter rejäl dramatik, där klockan flyttades tillbaka 1 sekund precis i slutet och AIK då hade 2 sekunder på sig att kvittera istället för 1, kunde Tingsryd ändå hålla undan och man har därmed kvitterat till 2-2 i matcher. Inte nog med det, det står 7-7 i mål, så snacka om att de här båda lagen är jämna, wow säger jag bara!

Tingsryd - AIK 3-2

2-2 i matcher.

Den 5:e och helt avgörande matchen spelas nu ikväll, på Hovet. Hittills har alla segrar kommit på hemmaplan, så kan det trots allt bli så att hemmaplan avgör till fördel för AIK? Ikväl någon gång efter kl. 21 vet vi svaret.

Förstaperioden sänkte Leksand

Ytterligare en måstematch i denna slutspelsserie när Timrå gästade Tegera arena under söndagen. Ett Timrå som Leksand har haft ganska lätt för under säsongen, då man har tagit 10/12 poäng mot de vitröda.

Här var det också Leksand som var närmst ett ledningsmål, för bara efter dryga minutens spel tappade Johan Matsson i Timråkassen pucken, 2 leksingar störtade mot den för att slå in den i mål, men krockade och det blev inget av det hela.

Sedan var det spel mot 1 mål.

För utöver den chansen var det Timrå som öppnade matchen bäst. Ja, man dominerade fullständigt och det var nästan som att det bara var ett lag på banan. Man gjorde ungefär som man ville och skapade ett antal bra chanser, men Henrik Haukeland var bra. Timrå fortsatte dock att trycka på och efter 04:17 kunde Jonathan Dahlén ge Timrå ledningen.

Leksingarna såg väldigt stirriga ut och tagna av stundens allvar. Timrå dominerade fullständigt efter det där läget för Leksand efter dryga minutens spel och 0-2 var också ruskigt nära. Timrå bara radade upp målchanser. En puck smet precis över ribban, vid ett läge lyckades leksingar lyfta undan klubban på Timråspelaren i sista stund, en puck smet precis utanför stolpen, efter att Viktor Amnér tappat puck och Haukeland inte såg någonting. Ja, det var t.o.m. så illa att Perra tvingades ta en timeout redan efter knappt 7 minuters spel...

Timrå fortsatte dock att ösa på och direkt efteråt fick målskytt Dahlén ett helt öppet läge, men missade den gången.

Timeouten verkade alltså inte ha gett något resultat alls, för matchbilden fortsatte precis likadant efter densamma. Timrå gjorde lite som man ville, leksingarna mer eller mindre gav bort puckarna till bortalaget, t.o.m. när man själva hade kontroll över dem. Ingenting stämde och 0-2 kom också efter 12:19 när Daniel Öhrn satte dit den bakom Haukeland, som inte fick någon hjälp alls av sina utespelare och bara 3 minuter senare kom också 0-3. Då fick Haukeland nog och frans Tuohimaa fick chansen för 1:a gången i den här serien.

Ja, att det "bara" stod 0-3 var nästan ett under, för Timrå dominerade fullstämdigt. Skulle nog mycket väl kunna vara så att det här var säsongens sämsta period för Leksand. Inte ens 0-4 hemma mot Almtuna i 2:a perioden, eller 1-6 efter 2 perioder mot Västerås var sämre. Nej, skulle man ha en chans i den här matchen över huvud taget, då var det tvunget att hända något radikalt inför den 2:a perioden...

Leksand behövde en snabb reducering i upptakten av 2:a perioden och det var sannerligen inte långt bort, men pucken rensades på mållinjen den gången.

Det var ett ställningskrig efter den målchansen, Leksand hade definitivt ryckt upp sig efter den 1:a perioden, men frågan var om det skulle räcka? Det kändes som att nästa mål skulle bli oerhört viktigt. 1-3 och Leksand skulle känna viss närkontakt igen, 0-4 och matchen skulle vara i princip körd.

Det blev ett långt ställningskrig. Inga mål föll över huvud taget, trots 2 powerplay för Leksand. Timrå var trots det närmst ett mål, när Leksand under en period återigen föll ner i en svacka som i 1:a perioden och till slut kom också 0-4 för Timrå och då var det rullgardin ner för Leksand...

Jon Knuts tröstmålade för Leksand efter halva 3:e perioden och Johan Porsberger var sedan nära på att reducera ytterligare, men pucken tog i stolpen och inte heller när Johan matsson var överspelad i matchens sista minut fick man in pucken och matchen slutade 1-4 till Timrå.

Ja, vad ska man säga...

Leksand inledde den här slutspelsserien 1 poäng bakom Oskarshamn, men förlorade direkt nyckelmatchen mot samma IKO. Man bjöds dock in i handlingarna igen när man mycket övertygande slog Bofors med 5-1, samtidigt som Oskarshamn förlorade mot Timrå. Ett Timrå som Leksand då alltså inte har förlorat mot på hela säsongen under ordinarie matchtid, som man har tagit 10/12 poäng mot, men när det behövdes som mest, ja, då hade man inte en chans och ärligt talat, som man spelade i 1:a perioden här, då har man definitivt inget i SHL att göra. det är sanningen. Man hade chansen när man bjöds in i det här igen, men tog inte chansen...

Positivt då?
Ja, det finns inte mycket positivt att ta med härifrån tyvärr. Det ska väl vara att Frans Tuohimaa trots allt var ganska bra när han klev in mellan stolparna och att man faktiskt vinner 3:e perioden med 1-0. Ja, faktum är att det hade varit poäng om det inte hade varit för 1:a perioden. På de 2 avslutande perioderna blir det ju nämligen 1-1 i mål, men i 1:a perioden blev det 0-3 och därför vinner Timrå, helt rättvist.

Nu är det almtuna borta och där är det bara seger som gäller. Chansen finns fortfarande, men den är väldigt liten och alla resultat måste gå vår väg, annars är säsongen över på torsdag kväll.

Dagens samtliga resultat:
Leksand - Timrå 1-4
Oskarshamn - Mora 1-2 str
Bofors -Almtuna 5-1

Mitch Wahl gav Oskarshamn ledningen 3 sekunder från paus i 1:a perioden i den så viktiga matchen i Småland, samtidigt som Bofors hade 2-1 mot Almtuna. Det innebar alltså att Leksand i det läget var 4 poäng efter Oskarshamn, med 6 poäng kvar att spela om. Det såg alltså väldigt mörkt ut för de blåvita efter 1 spelad period.

Ljussare blev det inte heller efter den 2:a perioden, då Bofors ökade på till 3-1, samtidigt som Timrå som sagt gjorde 0-4 i Leksand.

BIK stängde definitivt matchen mot Almtuna när man först jorde 4-1 i boxplay dryga minuten in i 3:e perioden och där Erik Torell sedan satte 5-1 i nät bakom Jonas Johansson, men samtidigt kvitterade faktiskt Mora mot Oskarshamn och för en gångs skull var det bra att Mora gjorde mål, för det Moramålet gjorde att matchen gick till förlängning och straffar, där Joakim Hagelin såg ut att ge bonuspoängen till Oskarshamn, men Patrik Karlkvist satte Moras 3:e straff, samtidigt som Arsi Piispanen missade Oskarshamns, varefter Daniel Hermansson satte Moras 4:e och Hagelin missade IKO's. Bonuspoängen alltså till Mora, vilket alltså var exakt det resultat jag hade hoppats på inför dagens omgång och det som hade varit det perfekta resultatet om vi hade gjort vad vi skulle. Då hade vi parkerat på 8 poäng, samma som Mora, 1 före Oskarshamn. Hade vi då tagit lika många eller fler poäng än Mora på tisdag, då hade vi haft allt i egna händer inför derbyt på torsdag. nu är vi 3 poäng bakom Mora och nu är det bara segrar som gäller för vår del, + att andra resultat också måste gå vår väg.

Såhär ser tabellen nu ut efter 3 omgångar:

1, Mora 8p +4
2, Oskarshamn 7p 0
3, Timrå 6p +2
4, Leksand 5p -1
5, Bofors 4p -1
6, Almtuna 3p -4

Vi är alltså 3 poäng bakom Mora, 2 bakom Oskarshamn och 1 bakom Timrå. Alla dessa 3 måste paseras på de 2 sista omgångarna.

För att det här ska gå så måste vi först och främst slå almtuna på tisdag, samtidigt som Bofors slår Oskarshamn och Timrå slår Mora. Då leder Timrå serien på 9 poäng, samtidigt som Leksand och Mora har 8 poäng. Sedan måste Bofors slå Timrå i sista omgången, samtidigt som vi vinner derbyt. Då vinner vi serien på 11 poäng, 1 före Oskarshamn, om de slår Almtuna i sista, 2 före Timrå och 3 före Mora. Det kan också gå om matchen Mora - Timrå går till förlängning/straffar, men inte om Mora vinner i ordinarie tid. Då skulle Mora isf gå upp på 11 poäng, lika många som vi som bäst kan få, men Moras målskillnad är mycket bättre än vår, så det går inte. tar mora bonuspoängen mot timrå kan det dock gå, för då blir derbyt på torsdag helt avgörande ändå, då Mora står på 10 inför den omgången, vi 8, Oskarshamn och Timrå 7. Vinner vi bara då så går det vägen. Det gör det också om Timrå tar bonuspoängen mot Mora på tisdag. Då har Mora 9, Leksand och Timrå 8 och Oskarshamn 7 inför slutomgången, men då måste Timrå ta färre poäng än oss i slutomgången, eftersom att deras målskillnad också är bättre än våran.

Sammanfattningsvis kan vi alltså säga som så att vi måste vinna både mot Almtuna och Mora under ordinarie matchtid. Bofors måste slå Oskarshamn på tisdag och mora måste ta fler poäng mot Timrå på tisdag. Då har vi trots allt allt i egna händer.

Så chansen finns, men tänk vilket läge vi hade haft om vi hade vunnit idag, precis som vi har gjort i 3/4 matcher under seriens gång...

Näst sista omgången i SHL

Det mest intressanta i SHL med 2 omgångar kvar var vilka lag som skulle ta sig direkt till slutspel och vilket/vilka lag som skulle få spela playin för att ta sig dit.

En av nyckelmatcherna igår var Luleå - Djurgården, där det var 0-0 efter den 1:a perioden, men där Luleå kopplade greppet i 2:a perioden, där man gick ifrån till 3-1. När man sedan satte 4-1 i 3:e perioden var det ridå ner för djurgården, som därmed har 1 poäng upp till Växjö över sträcket inför den sista omgången. Det gäller alltså för DIF att slå Färjestad hemma på Hovet, samtidigt som Växjö inte tar mer än 1 poäng hemma mot Luleå. Då kan det gå för Djurgården, annars ser det kämpigt ut.

Gårdagens samtliga resultat:
Luleå - Djurgården 4-1
Frölunda - Växjö 3-1
Linköping - HV71 5-1
Örebro - Skellefteå 2-1
Färjestad - Brynäs 2-1
Malmö - Rögle 2-3 str
Karlskrona - Modo 1-2

I ett kokande och fullsatt Löfbergs arena, 8500, höll Färjestad undabn för Brynäs, tog 3 poäng och säkrade därmed en direktplats till slutspelet, då man nu är 6 poäng före Djurgården, som ju förlorade. Därmed är också Luleå och Linköping klara för slutspel, eftersom att båda dessa också vann. LHC slog HV i ett derby där det var mycket folk på plats, 8133 åskådare, till skillnad mot matchen mot Örebro i tisdags, då det var riktigt dåligt med publik i Saab arena, bara drygt 4600. De drygt 8000 som var på plats igår fick iaf se ett LHC som dominerade stora dewlar av matchen. Detta samtidigt som Örebro gjorde en riktigt stark match mot Skellefteå, tog 3 poäng och därmed passerade just HV i tabellen, upp på 74 poäng, samma som Brynäs. HV är dock fortfarande med i racet om den där 8:e platsen och man möter Skellefteå borta i sista omgången, samtidigt som Örebro har Modo borta och Brynäs har Frölunda hemma. Klar fördel för Örebro känner jag spontant där.

Rögle vann även det sista Skånederbyt för säsongen, inför 12600 åskådare i Malmö arena. Häftigt att det ändå kommer så mycket folk, till en match som inte betyder någonting för tabellen. Eller ja, Malmö och Rögle fightas ju fortfarande om vem som ska bli bäst i Skåne och sluta 11:a i tabellen och just nu har Malmö ett litet övertag med sina 61 poäng mot Rögles 59.

Modo hade stora problem med att ta sig ner till Karlskrona och matchen blev ungefär 4 timmar försenad, men väl på plats var det Modo som drog det längsta strået, när Oscar Hedman gjorde 0-1 och Gustav Possler satt 0-2 bakom Honken. KHK reducerade, men räckte inte hela vägen.

AIK har kopplat greppet

För ikväll blev det en ny seger för Gnaget, som därmed har vänt 0-1 i matcher till 2-1 och man har därmed matchboll att kunna avgöra i Tingsryd nu på måndag. I Tingsryd vann dock hemmalaget med 3-0 senast, så det lär inte bli lätt för AIK att ta den matchen.

Matchen idag då?
Ja, det var AIK som tog ledningen efter drygt 7 minuters spel, men Tingsryd kvitterade i den 2:a perioden. Sedan var det en riktig bjudning från Drew Paris som bäddade för matchavgörande 2-1, knappa minuten in i 3:e perioden. Paris mer eller mindre gav bort pucken till Emil Lundberg, dessutom i spel 5 mot 3, så i spel 3 mot 5 kom Lundberg helt ren mot Johannes Jönsson, gjorde inga misstag och satte 2-1 i nät bakom honom. Undrar om Paris drömmer mardrömar om det inatt, för det blev som sagt matchavgörande, även om Tingsryd var ruskigt nära ett kvitteringsmål i slutsekunderna, men skottet gick precis utanför Gustav Lindvalls ena stolpe, AIK kunde reda ut det hela, vann matchen med 2-1 och har just 2-1 i matcher nu inför den 4:e drabbningen lagen emellan nu på måndag.

AIK - Tingsryd 2-1

AIK har 2-1 i matcher.

Playoff 3 i Hockeyettan

Då är också playoff 3 i Hockeyettan färdigspelat och det är klart för kvalserien, där 2 platser till Hockeyallsvenskan står på spel.

Såhär gick det i playoff 3:

Omgång 1

Visby - Troja 2-3 SD
Kristianstad - Södertälje 6-3

Det stod länge 1-1 i Visby, men knappt 5 minuter från slutet gjorde Andreas Gröndahl 2-1 för Visby och det såg ut att bli matchvinnande, men bara 01:22 senare satte Jonas Johansson 2-2 för Troja och bara 01:08 in i 4:e perioden kunde samme Johansson avgöra för Trojas del.

Kristianstad gjorde det igen. Man skrällde och slog självaste Södertälje med klara 6-3 och precis som i playoff 2 var Södertälje då illa ute. Då förlorade man med 6-2 mot Piteå, men lyckades med ett nödrop vända på steken och ta sig vidare till playoff 3. Här var det också ganska tydligt att det var Kristianstad som ville mest. Man gick upp till 2-0, men Södertälje både reducerade och kvitterade innan den 1:a perioden var slut. Bara 02:07 in i 2:a perioden var det dock Kristianstad som återtog ledningen och ökade sedan på till 4-2 i powerplay. 01:48 in i 3:e perioden stängde man definitivt också matchen när Viktor Sundström satte 5-2.

1-0 i matcher till Troja och Kristianstad alltså, som då var 1 enda seger från kvalserien.

Omgång 2

Troja - Visby 2-1
Södertälje - Kristianstad 3-2

Matchen i Ljungby stod länge och vägde. Det var 0-0 efter 2 spelade perioder, trots 29-12 i skott, men i 3:e perioden kom slutligen målen och det var faktiskt Visby som tog ledningen efter 01:19 av perioden, men Troja skulle komma att vända på steken. Tor Immo kvitterade och med 15:22 på klockan satte Alexander Lindqvist-Hansen det avgörande 2-1-målet.

I Södertälje var det 0-0 efter den 1:a perioden, men 55 sekunder in i 2:a släppte nog en del av anspänningen när ledningsmålet för SSK kom. Kristianstad kvitterade dock 10 minuter senare, men Södertälje skulle återigen ta ledningen när johan lorraine först gjorde 2-1 och Lucas Carlsson 39 sekunder senare satte 3-1 bakom Joakim Strandberg. Kristianstad reducerade 03:48 in i 3:e perioden och man jagade en kvittering, men Alexander Sahlin höll emot och Södertälje hade därmed tagit även den här matchserien till en 3:e och avgörande match.

Omgång 3

Södertälje - Kristianstad 6-2

Södertälje fick en kanonstart av matchen när Anton Holm satte 1-0 redan efter 4 minuters spel. Adan Hansen ökade sedan på till 2-0 och i 2:a perioden ökade Johan Lorraine på ytterligare och Adam Hansen satte sitt 2:a mål för dagen och det såg trygt och säkert ut för SSK, men vi vet vad som hände mot Piteå. Då hade SSK 4-0 inför den 3:e perioden och tappade det till 4-4. Det fanns säkert med i bakhuvudet hos spelarna inför 3:e perioden här, men man klarade av det bra och trots att Kristianstad plockade målvakten med 5 minuter kvar så höll Södertälje undan, satte 5-1 i öppen kasse, varefter Kristianstad faktiskt lyckades reducera, varefter man plockade målvakten igen och Södertälje definitivt stängde matchen med 6-2 och man vände därmed 0-1 i matcher till 2-1 i matcher på nytt, precis som mot Piteå.

Playoff 3 slutar alltså såhär:

Troja - Visby 2-0 i matcher
Södertälje - Kristianstad 2-1 i matcher

2/2 rätt fick jag i mitt tips inför den här avgörande playoffomgången, men Södertälje hade större problem än jag trodde och Kristianstad, även om man inte räckte hela vägen här, så tycker jag man förtjänar att hyllas, för oj vilken resa man har gjort här. Man gick alltå inte ens till Allettan efter jul, utan traglade sig igenom södras fortsättningsserie, vann den, slo ut huddinge i playoff 1, slog ut Östersund i playoff 2 och var inte alls långt ifrån att slå ut Södertälje här i playoff 3.

troja och Södertälje är alltså de 2 sista lagen in i kvalserien, som alltså kommer bestå av följande 6 lag:

Asplöven
Sundsvall
Borlänge
Västervik
Troja
Södertälje

Som jag har sagt innan så tror jag varken att Asplöven eller Sundsvall ska känna sig säkra på sin plats här. Ett megahungrigt Södertälje, som dock fick kämpa lite mer än jag trodde att man skulle få göra under den här resan, och ett Troja, som nog har imponerat ännu mer än SSK lär inte bli någon barnlek för de Allsvenska klubbarna. Västervik och borlänge har fått vila väldigt länge nu och frågan är om det är till deras för eller nackdel? Borlänge trodde jag inte på inför Allettan, trots att man gjorde det bra i höstas, men man motbevisade mig och frågan är om man lyckas göra det nu med?

Får jag ge ett förhandstips så tror jag det går såhär:

1, troja
2, Södertälje
3, Asplöven
4, Västervik
5, Sundsvall
6, borlänge

Det känns spontant som att det kommer stå mellan de 4, kanske 5, främsta. r det något av de Allsvenska lagen som ska klara sig kvar så tror jag på Asplöven, trots deras ekonomiska nödläge, där man inte hade budgeterat med de extraresor som kvalserien innebär och därför har man fått gå ut med en offentlig förfrågan om ekonomiskt bidrag. Jag hoppas dock för hockeyn i Norrbottens skull att Asplöven ska klara sig kvar, för gör man inte det, då tror jag det dröjer innan något så nordligt la tar sig hela vägen igen...

Mycket är avgjort i SHL

Det tätnar kring slutspelssträcket i SHL. Det återstår 2 omgångar och just nu är Färjestad 5:a med 86 poäng, Växjö 6:a med 84 poäng och Djurgården 7:a med 83. Detta efter att Djurgården inte helt oväntat förlorat uppe i Skellefteå med 3-0, i en match där Johan Backlund förövrigt debuterade för Skellefteå och höll nollan direkt, samtidigt som Växjö slog Modo med 0-2, genom 2 sena mål i 3:e perioden, vilket samtidigt släckte Modos sista hopp om att undvika kvalspel, och Färjestad slog Brynäs borta med samma siffror som Växjö, nämligen 0-2.

Samtliga resultat i omgång 50:
Skellefteå - Djurgården 3-0
Modo - Växjö 0-2
Brynäs - Färjestad 0-2
Frölunda - Linköping 0-2
Rögle - Malmö 5-1
HV71 - Luleå 3-4 SD
Örebro - Karlskrona 3-2 str

Saker och ting är alltså ganska klara nu. I och med Modos förlust och Rögles vinst är Rögle nu 11 poäng före Modo och med 6 poäng kvar att spela om är det alltså klart att Modo får kvala och att de båda Skånelagen håller sig kvar i SHL även till nästa säsong.

Det är också klart att Malmö och Rögle kommer att ha spelat klart efter tisdagens avslutande omgång av grundserien. detta efter Örebros 2 poäng mot Karlskrona, vilka gör att man är 11 poäng före Malmö och 14 före Rögle.

Skellefteå är också klara seriesegrare, för 4:e! året i rad. Det är inget annat än imponerande. Man är 13 poäng före Frölunda. Frölunda, som också är klara som 2:a i tabellen, då man är 9 poäng före luleå.

Sedan är det inte klart, för sedan är det ett riktigt race inför de 2 avslutande omgångarna. Det är kampen om direktplatserna till slutspelet, där Luleå har 89 poäng, LHC har 88, Färjestad 86, Växjö 84 och Djurgården 83. Luleå är alltså i stort sett klara, eftersom att Djurgården sanolikt inte når ikapp, men vilken placering man får är oklart.

Det är heller inte klart vilken inbördes ordning Brynäs, HV71 och Örebro kommer att få när grundserien avslutas. Just nu har Brynäs 74, HV 72 och Örebro 71. HV vill givetvis ta Brynäs, så att man får hemmaplansfördel i playin och inget av de 3 lagen vill nog heller bli 10:a och tvingas möta Djurgården/Växjö/Färjestad/LHC i bäst av 3.

Nu om en stund släpps pucken i den 51:a omgången och då möts Luleå och Djurgården, Växjö möter Frölunda borta, Färjestad tar emot Brynäs, LHC möter HV i ett derby och Örebro gästas av Skellefteå. Det är de matcher som är av intresse.

Med i racet igen!

1:a hemmamatchen i den här Slutspelsserien för Leksands del, i princip en måstematch för Leksand, efter den 1:a matchen mot Oskarshamn i onsdags, där IKO vann med 4-2, väntade under fredagskvällen för Leksand.

Här var det också Leksand som kom ut bäst och Martin grönberg satte 1-0 efter 5 minuters spel.

Det var svängigt och chansrikt åt båda håll, en väldigt rolig match att titta på, och Leksand skulle också öka på sin ledning, när Alexander Ytterell dunkade in 2-0 i powerplay.

3-0 var sedan inte heller långt bort, särskilt inte som Leksand fick ytterligare 2 chanser i powerplay, men Bofors var givetvis inlästa och medvetna om Leksands främsta vapen i den spelformen, nämligen Viktor Amnér, och täckte av honom ganska bra. Trots det frispelades Janos Hari i boxplay och hade t.o.m. fintat bort Joel Gistedt i Boforskassen, men precis när han bara skulle lägga in pucken i öppet mål tappade han den och det var fortsatt 2-0, vilket också var resultatet efter den 1:a perioden, trots att även BIK hade en rad chanser, bl.a. när leksingar tappade puck framför eget mål, precis som man gjorde mot Oskarshamn, men nu var haukeland med och inget mål den gången.

I 2:a perioden öste BIK på för mål framåt, men som ofta så öppnar det sig ju bakåt då och det var Leksand inte sena att utnytja. Janos Hari satte 3-0 för Leksand och Tobbe Forsberg stänkte dit 4-0 8 minuter senare och trots ett gäng mycket farliga chanser för Bofors vann Leksand ändå skotten med 10-6 i perioden och Haukelands nolla var intakt.

I 3:e perioden fortsatte ungefär samma matchbild. Leksand försökte spela lugnt och kontrollerat, lyckades väl... sådär. BIK skapade fortsatt en hel del chanser, men Henrik Haukeland gjorde en strålande insats och såg länge ut att hålla nollan, men med 4 minuter kvar att spela satt till slut 5-1 i nät bakom honom. Erik Torell var det som gjorde det målet, men dessförinnan hade Daniel Bertov äntligen fått göra sitt 1:a mål i Leksandströjan och det var med ett stort leende han åkte mot avbytarbåset efteråt och oj så värd han var det målet, för så bra han har varit sedan han kom från Mariestad och oj så nära han har varit flertalet gånger och nu äntligen satt pucken i nät. Härligt!

Matchen slutade 5-1 för Leksand och man gjorde alltså precis det som man var tvungna att göra, samtidigt som andra resultat också gick vår väg och plötsligt är vi med i racet igen, på riktigt!

2:a omgångens samtliga resultat:
Leksand - Bofors 5-1
Mora - Almtuna 3-1
Timrå - Oskarshamn 4-3

Ett tag i 1:a perioden var Almtuna faktiskt förbi Oskarshamn i tabellen, för Timrå gjorde 1-0 mot IKO, samtidigt som Almtuna tog ledningen genom Viktor rolin-Karlsson, men Mora kvitterade kort senare och då var Oskarshamn 1:a igen. Den platsen befeste man i 2:a perioden, när Arsi Piispanen kvitterade för Oskarshamn. Timrå återtog dock ledningen, men IKO kvitterade på nytt, samtidigt som Mora vände på steken mot Almtuna fram till 2-1. När timrå då återtog ledningen mot Oskarshamn, för 3:e gången under matchen, och sedan ökade på till 4-2, ja, då var det faktiskt Mora som var över sträcket. Mora höll ut hela vägen och Emil Aronsson satte spiken i kistan när han slog in 3-1 i öppen kasse 9 sekunder från slutet. Detta, samtidigt som Oskarshamn reducerade mot Timrå, men inte nådde hela vägen, gör faktiskt att det är Mora som toppar tabellen, på samma poäng, men med bättre målskillnad än vad Oskarshamn har och att Leksand, trots förlusten i onsdags nu bara är 1 poäng bakom.

Tabellen ser då ut såhär efter 2 spelade omgångar:

1, Mora 6p +3
2, Oskarshamn 6p +1
3, Leksand 5p +2
4, Almtuna 3p 0
5, Timrå 3p -1
6, Bofors 1p -5

Just nu är det alltså Mora som sitter i förarsätet och man möter nu oskarshamn på söndag. Snacka om viktig match! Om Leksand då gör sitt och slår Timrå hemma, samtidigt som matchen går till förlängning i Oskarshamn, då är Leksand trots allt 1:a i tabellen. Det vore det klart bästa. Ett något sämre utgångsläge, men inte dåligt för det, blir det om Mora vinner i ordinarie matchtid, samtidigt som Leksand slår Timrå. Då är Mora fortfarande 1 poäng före Leksand, men de båda möts i ett Daladerby i sista omgången och Leksand har då fortsatt allt i egna händer, eller ja, Mora har det väl egentligen, men vinner Leksand då bara derbyt, + att lagen tar lika många/några poäng mot Almtuna resp. Timrå på tisdag, då räcker det för Leksand, men det är fortsatt vinna, vinna, vinna som gäller om man ska ha en chans i den här korta serien. Förlust på söndag och loppet är troligen kört, i synnerhet om det då blir Oskarshamn som vinner, för då är IKO på nytt 4 poäng före Leksand, med 6 poäng kvar att spela om. Det får vi dock inte hoppas händer, utan att Leksand istället slår Timrå och att Oskarshamn - Mora går till förlängning/straffar.

Playoff 2 i Hockeyettan

I playoff 2 i Hockeyettan på vägen mot kvalserien bjöds det på en del skrällar och Södertälje var faktiskt illa ute.

Såhär slutade det:

Omgång 1

Piteå - Södertälje 6-2
Kiruna - Troja 3-4
Kristianstad - Östersund 5-1
Visby -Tranås 4-1

Piteå slog alltså södertälje med klara 6-2. Ett piteå som inte alls imponerade mot Lindlöven, men här, när en storklubb som Södertälje kom på besök till LF arena och det var 1342 åskådare på plats, då stod man för en riktig urladdning och hade 3-0 redan efter den 1:a perioden, ledningsmålet efter bara 20 sekunder. Den ledningen ökade man sedan på i 2:a perioden och då fick Alexander Sahlin nog och Calle brattenberger klev in mellan stolparna, men det hjälpte inte, för Piteå gjorde också 5-0 i den 3:e perioden och det var aldrig något snack om saken.

Inget snack om saken var det heller när kristianstad fortsatte att överraska. Man vann ju sin fortsättningsserie här efter jul och slo ut Huddinge med 2-1 i matcher i playoff 1. Nu hade man nytt slagläge inför den 2:a omgången, efter en väldigt övertygande seger mot Östersund med hela 5-1. Hemmalaget tog ledningen efter drygt 2 minuters spel, men bara minuten senare hade Pontus Dünesius kvitterat för Östersund. Närmre en seger än så skulle man dock inte komma, för Kristianstad gjorde 2-1 innan perioden var över och sedan ökade Simon Stark på till 3-1 i 2:a perioden. Det var en ledning som man aldrig släppte och man vann övertygande med 5-1.

Tranås trodde jag skulle ha en chans mot Visby, men det hade man inte. Eller ja, man ledde efter den 1:a perioden, efter mål av Johan Eriksson, men i 2:a perioden trampade visby gasen i botten och gick från 0-1 till 3-1 genom mål av Oskar Lundberg x2 och Rasmus Dahlberg-Karlsson. Sedan orkade Tranås aldrig resa sig och det var lite överraskande alltså matchboll för Visby inför den 2:a omgången.

Det var det också för Troja, som slo Kiruna borta med 3-4, efter att Troja tagit ledningen med 0-1 i den 1:a perioden och det sedan kom en riktig målexplossion i den 2:a. Troja ökade på till 0-2, Kiruna reducerade, Troja ryckte igen, Kiruna reducerade. 2-3stod det efter den 2:a perioden och i den 3:e avgjorde Tor Immo med sitt 4-2-mål efter drygt 7 minuter. Kiruna kröp närmre 7 minuter från slutet och pressade på för en kvittering, men Robin Johansson i Trojakassen höll emot och Troja skaffade sig därmed också som sagt matchboll inför den 2:a omgången.

1-0 i matcher för Piteå, Kristianstad, Visby och Troja alltså.

Omgång 2

Södertälje - Piteå 5-4 SD
Troja - Kiruna 5-0
Östersund - Kristianstad 5-3
Tranås - Visby 1-4

Södertälje, med kniven mot strupen, gjorde vad man behövde, även om det satt långt in. Väldigt långt in. Det såg dock ut att gå lätt till en början, för man gick upp i en 4-0-ledning och det såg klart ut, men i 3:e perioden gick Piteå från 4-0 till 4-4 på 6 minuter, efter att först Henrik Thegel i Södertälje fått matchstraff och kort därefter också André Lalander. I de båda 5 minuternas powerplay som Piteå fick gick man alltså från 4-0 till 4-4 och plötsligt såg det väldigt krampaktigt ut i Södertälje, men man lyckades rida ut stormen och jag gissar att det nästan gick att ta på lättnaden i Axa sports center när Petter Lindberg satte avgörande 5-4 02:46 in i 4:e perioden.

Östersund var också nere i brygga där ett tag, trots att man först gjorde 1-0 med 19:57 på klockan i 1:a perioden och sedan 2-0 med 00:59 på klockan i 2:a perioden, men Kristianstad vände till 2-3 innan perioden var över. Östersund tog sig dock samman och Johan Skiöld kvitterade 2 minuter in i 3:e och Pontus Dünesius blev matchhjälte 3 minuter senare när han satte 4-3 bakom Fredrik Wereén.

För Tranås och Kiruna blev det sista matcherna för säsongen. Visby vann med samma siffror som i 1:a matchen och Troja avfärdade enkelt kiruna med 5-0. Kiruna orkade och kunde alltså inte studsa tillbaka efter den knappa förlusten på hemmaplan, men man kan iaf glädjas åt att man nådde längre den här säsongen än förra, då man missade hela playoffspelet, efter en väldigt svag säsong. Kiruna har ju annars varit ett topplag i Hockeyettan under många år, men där kommer man att förbli även nästa år, för här var deras resa, liksom tranås, slut för den här säsongen.

2-0 i matcher för Troja och Visby alltså, men 1-1 mellan Södertälje och Piteå och mellan Östersund och Kristianstad. En 3:e omgång skulle alltså fälla avgörandet där.

Omgång 3

Södertälje - Piteå 2-0
Östersund - Kristianstad 1-2

3450 åskådare var på plats i Axa sports center inför den avgörande matchen och när det behövdes som mest, då klev Calle Brattenberger fram och höll nollan, tog Piteås alla 16 skott, samtidigt som anton Holm och Lucas Carlsson såg till att SSK avancerade vidare till playoff 3. Detta i en match som faktiskt var ganska snäll. Få utvisningar och Södertälje hade det hela under ganska bra kontroll kändes det som. Piteå orkade kanske inte studsa tillbaka efter den tunga förlusten dagen innan, där man var så nära, så nära, att avgöra och isf slå ut favorittippade Södertälje med 2-0 i matcher. Nu blev det inte så och SSK vände istället till 2-1 i matcher, men jag får faktiskt säga att Piteå bjöd förvånansvärt bra motstånd.

Det gjorde Kristianstad med, så bra att man gick och gjorde det som inte Vännäs klarade av i playoff 1, nämligen att vinna en match i Östersund arena. 1652 åskådare var på plats i arenan och man fick se Dennis Svensson ge kristianstad ledningen i den 2:a perioden, varefter Elias Bjuhr kvitterade för Östersund, men där slutligen dennis svensson, återigen, fick sista ordet i matchen när han med sitt 1-2-mål efter knappt halva matchen sköt Kristianstad till playoff 3. Östersund var sedan aldrig riktigt nära att kvittera, för Kristianstad kontrollerade det bra och vann t.o.m. skotten med 14-4 i 3:e perioden.

Playoff 2 slutar alltså såhär:

södertälje - Piteå 2-1 i matcher
Troja - Kiruna 2-0 i matcher
Tranås - Visby 0-2 i matcher
Östersund - Kristianstad 1-2 i matcher

Jag tippade på förhand att Södertälje ganska enkelt skulle gå vidare. Gå vidare gjorde man, men piteå bjöd som sagt upp till förvånansvärt bra motstånd.
Jag trodde att Tranås ganska enkelt skulle slå ut Visby. Så blev det inte. Absolut inte.
Kristianstad trodde jag mycket väl skulle kunna ta matchserien mot Östersund till 3 och det gjorde man också. Man vann hemma, precis som jag trodde, men sedan lyckades man också sno en match uppe i Östersund, vilket jag var tveksam till på förhand, men var det något av de lägre rankade lagen som skulle ta sig vidare så trodde jag på Kristianstad, och så blev det också.
troja trodde jag inte skulle ha några problem med kiruna och det hade man inte heller.

2/4 rätt hade jag alltså, 3/4, om man räknar in min outsider, Kristianstad.

Därmed lämnar vi playoff 2 och ser fram mot playoff 3, som ju är sista steget innan kvalserien upp till allsvenskan tar vid.

Det är lottat och klart och såhär spelas playoff 3, ja, faktum är att det redan har börjat och att 1 lag redan är klart för kvalserien. Vilket det är får ni dock inte veta förrän båda matchserierna är färdigspelade imorgon.

Såhär spelas playoff 3:

Södertälje - Kristianstad
Troja - Visby

Jag har 2 solklara favoriter här. Södertälje och Troja. visby har jag mycket svårt att se att de ska rå på Troja. Är det något av lagen som kan överraska så tror jag återigen det kan vara Kristianstad och skulle man göra det, ja, då är det en riktig bragd. Södertälje är dock stora, stora favoriter, men Kristianstad har redan slagit ut Huddinge och Östersund, vilket inte är några lätta motståndare, så varför inte? Kan man skrälla igen tro?

Förlust mot Oskarshamn

Så var det då dags. 1:a omgången av Slutspelsserien i Hockeyallsvenskan. Leksand ställdes mot Oskarshamn borta, ett IKO som gick in i den här serien med 3 bonuspoäng, Leksand med 2. Seger här och Leksand skulle alltså ha allt i egna händer inför fortsättningen, förlust och läget skulle se ganska jobbigt ut.

Det var också hemmalaget som inledde målskyttet när Manuel Ågren satte 1-0 efter 12:15. Jon Knuts kvitterade dock för Leksand i powerplay, 01:19 från paus, ett riktigt solomål, där han avslutade med att sätta pucken i nät bakom Dan Bakala.

Matchen var jämn, 11-6 i skott för Leksand, och även den 2:a perioden var jämn, 15-8 för Oskarshamn, men inga mål föll i mittenakten. istället var det i 3:e perioden som matchen skulle avgöras. Plötsligt såg Leksand väldigt tagna ut av stundens allvar, särskilt i egen zon, där man inte alls lyckades rensa upp framför Haukeland, där man tappade puckar, gav bort chanser till Oskarshamn, ungefär som det såg ut mot Västerås i näst sista grundserieomgången. Då vann VIK med 2-6. Här var inte heller IKO sena att utnytja sina chanser. Arsi Piispanen satte 2-1, Jonas Engström 3-1 och Filiph Engsund 4-1 för Oskarshamn. Då spelade det ingen roll att Viktor Amnér fortsatte att leverera och satte 4-2 med knappt 5 minuter kvar att spela.

Förlust blev det, 4-2, och Oskarshamn är därmed 4 poäng före Leksand, med 4 matcher kvar att spela. Det väntar alltså rena måstematcher redan nu ikväll. Leksand möter Bofors hemma och Oskarshamn Timrå borta. IKO har inte tagit poäng i Timrå på hela säsongen och förhoppningsvis kan Timrå fortsätta på samma sätt, samtidigt som leksand slår Bofors. då är det race igen. Vinner Oskarshamn och BIK däreemot, då är Leksands säsong nästan garanterat över på torsdag, efter derbyt mot Mora.

1:a omgångens samtliga resultat:
Oskarshamn - Leksand 4-2
Almtuna - timrå 3-1
Bofors - Mora 2-3

Almtuna tar alltså 3 poäng även de, efter att Timrå skapat lite spänning mot slutet när Johan Persson reduverade till 2-1 med knappt 3 minuter kvar att spela, men där Almtuna ändå höll emot och satte avgörandet i öppen kasse. Den största förloraren här är ändå Bofors, som förlorar hemma. Starkt, ruskigt starkt, av Mora att knipa alla 3 poängen i svårspelade Nobelhallen.

Det gör att tabellen ser ut såhär efter den 1:a omgången:

1, Oskarshamn 6p +2
2, Almtuna 3p +2
3, Mora 3p +1
4, Leksand 2p -2
5, Bofors 1p -1
6, timrå 0p -2


Inför Slutspelsserien

Slutspelsserien i Hockeyallsvenskan, eller MEKA hockeyrace, som den mer formellt heter, drog ju igång i onsdags, men inför serien var det alltså det här som gällde.

Oskarshamn, Leksand, Boforss, Mora, Almtuna och Timrå, alltså lag 3-8 i grundserien, skulle göra upp om att få möta förloraren av den Hockeyallsvenska finalserien i bäst av 3 och därefter, ev. få kvala mot lag 13, troligen modo, i SHL om en plats i just SHL till nästa säsong.

Oskarshamn gick in i serien med 3 bonuspoän, Leksand med 2 och BIK med 1, resten startade på 0 poäng.

För Leksands del väntade möte med Oskarshamn redan i den 1:a omgången och det talades redan där om en nyckelmatch. Vinst för Leksand där och man skulle ha allt i egna händer inför de avslutade 4 matcherna, förlust och Oskarshamn skulle redan där ha kopplat ett jättegrepp om serien med 6 poäng.

Ser man till statistiken under säsongen så har Leksand spelat såhär mot lagen i den här serien:

Oskarshamn

1-3 H
2-1 B
1-6 H
2-3 B

Poängfördelning: 9 till Oskarshamn, 3 till Leksand.
Mål: 13 för Oskarshamn, 6 för Leksand.

Bofors

3-4 SD H
5-3 B
5-4 H
4-0 B

Poängfördelning: 8 till Bofors, 4 till Leksand.
Mål: 17 för Bofors, 11 för Leksand.

Mora

2-1 B
1-3 H
0-3 B
4-3 H

Poängfördelning: 6 för Leksand, 6 för Mora.
Mål: 9 för Leksand, 8 för Mora.

Almtuna

2-1 B
0-5 H
3-2 str B
4-1 H

Poängfördelning: 8 till Almtuna, 4 till Leksand.
Mål: 11 för Almtuna, 7 för Leksand.

Timrå

3-1 H
1-3 B
3-2 H
3-2 SD B

Poängfördelning: 10 för Leksand, 2 för Timrå.
Mål: 11 för Leksand, 6 för Timrå.

Totalt har man alltså tagit 27/60 poäng mot dessa lagen under grundserien. Det är knappt hälften och då har man ändå tagit 10 poäng mot Timrå.

Rent statistiskt är det alltså lag i den här serien som Leksand har haft svårt för under säsongen, bortsätt från Timrå, som man har ett ordentlit övertag på.

I slutspelsserien möter man Oskarshamn borta. Där har man vunnit 1 och förlorat 1 under säsongen. Sedan har man BIK hemma, där man har vunnit 1 och förlorat 1 i sudden. Timrå möter man också hemma och där har det blivit 2 segrar under säsongens gång. Almtuna har man borta och där har det bara blivit 1/6 poäng under säsongen och så avslutar man med derby mot Mora hemma, där det också har blivit 1 vinst och 1 förlust under säsongen. Så utgången av de här matcherna är oerhört svår att säga, men en sak är klar, får man en bra start mot Oskarshamn och kan vinna där, då har man ett lysande läge inför fortsättningen.

AIK kvitterade matchserien

AIK kvitterade den Allsvenska finalmatchserien mot Tingsryd när man vann den 2:a bataljen inför ögonen på 6589 åskådare på Hovet igår. Jonas Almtorp, Jonathan Andersson och Tobias Ericsson visade vägen för Gnaget, när man vann med exakt samma siffror som Tingsryd gjorde i den 1:a matchen i tisdags, nämligen 3-0. Man hade dessutom minst 2 ramträffar under matchens gång och hade alltså bud på fler mål. Tingsryd var dock på intet sätt ofaliga, men närmre en reducering än ett stolpskott kom man inte och AIK har därmed kvitterat matchserien till 1-1.

AIK - Tingsryd 3-0

3-0 verkar vara ett gångbart resultat i den här serien och efter 2 matcher med just detta resultat har vi alltså 1-1 i matcher och det lag som går segrande ur det 3:e mötet, också det på Hovet, imorgon har skaffat sig matchboll i den här serien.

Första ronden till Tingsryd

Tingsryd kopplade greppet om den Hockeyallsvenska finalserien när man slog AIK hemma i ett kokande Nelson garden arena i den 1:a matchhen i den här serien nu i tisdags. 3650 åskådare på plats och fullsatt för 1:a gången sedan Karlskrona var på derbybesök 2012. Kari Sihvonen, Emil Forslund och Niklas Enberg visade vägen framåt medan Johannes Jönsson storspelade längst bak i kassen, räddade 28 skott när han höll nollan och Tingsryd alltså kunde vinna den 1:a bataljen med klara 3-0. Varför man vann den här matchen var kort sagt tack vare Johannes Jönsson, som verkligen tycks ha prickat formen lagom till den här serien. Han var helt enkelt ruskigt bra i tisdags!

Tingsryd - AIK 3-0

1-0 i matcher till Tingsryd, som då bara är 2 matcher från att få spela direktkval mot SHL...


Malmö säkrade SHL-platsen till nästa säsong

Malmö är nu definitivt klara för SHL nästa säsong, efter att Modo förlorade mot Djurgården i tisdags. Det var Modo som var det klart bättre laget i 1:a perioden och radade upp chanser mot Manntas armalis i Djurgårdskassen, men han höll stången och istället var det Djurgården som gjorde mål och inte bara 1 sådant, utan man hade hela 3-0 efter den 1:a perioden. Rättvist sett till matchen var det inte, men hockey är inte alltid rättvist. Modo gav sig dock inte och kunde reducera 2 gånger om inom loppet av 14 sekunder och vips var det match igen. Djurgården höll dock emot, var det tyngre laget och kunde hålla undan hela vägen och vinna matchen med 5-4. Rättvist var det kanske sett till hela matchen, men Modo var definitivt inte chanslösa.

Samtliga resultat i omgång 49:
Djurgården - Modo 5-4
Malmö - Brynäs 5-3
Färjestad - Rögle 4-3 SD
Luleå - Frölunda 0-1 SD
Växjö - HV71 3-2
Linköping - Örebro 4-3 SD
Karlskrona - Skellefteå 2-3 SD

Många övertidssegrrar, 4/7 matcher gick till övertid, men ingen till straffar.

Rögle hade både 0-1 och 2-3, men Färjestad kom tillbaka båda gångerna, to matchen till sudden, där Linus Persson avgjorde. Rögles poäng gör ändå att man är 8 poäng före Modo, men med 3 matcher och 9 poäng kvar att spela om är det nog ändå så att även Rögles kontrakt är säkrat till nästa år.

0-0-matcher tillhör inte vanligheterna, men i Luleå blev det just en sådan match i tisdags och trots att det var Luleå som hade haft ett litet skottövertag så var det ändå Frölunda som tog hem bonuspoängen när Henrik Tömmernes avgjorde dryga minuten in i förlängningen. Därmed står sig också poängmarginalen mellan Frölunda och Skellefteå i toppen, eftersom att SAIK också tog 2 poäng borta mot Karlskrona, efter att Mattias Guter gjort 2-1 för KHK och Mattias Ritola senare kvitterat för Skellefteå, varefter samme Ritola även kunde avgöra matchen dryga minuten in i förlängningen.

LHC hade ett enormt övertag i den 1:a perioden, som man vann med 19-2 i skott, men det var fortfarande 0-0 på tavlan. Man kunde dock ta ledningen i den 2:a perioden, men helt ologiskt kvitterade Örebro, inte bara fram till 1-1, utan både till 2-2 och 3-3. LHC tog dock hand om bonuspoängen, men när man vann skotten med totalt 48-20, då borde det ha varit 3 poäng, men Julius Hudasek var riktigt bra den här kvällen, eller om det var LHC som var ineffektiva...

Växjö såg ut att gå mot 3 enkla poäng i Smålandsderbyt, men i 3:e perioden vaknade HV och reducerade både till 3-1 och 3-2, men närmre än så kom man inte och Växjö hakar därmed på Djurgården och Färjestad där över sträcket. Växjö är 2 poäng bakom de båda. För HV's del är loppet kört för att nå slutspel direkt och man kommer få rikta in sig på playin efter grundseriens slut.

Sluttabell av Hockeyallsvenskan 2015/16

Nu, efter att Hockeyallsvenskan 2015/16 är färdigspelad, efter den 52:a och sista omgången i söndags, tänkte jag här ge er den slutgiltiga tabellen.

Såhär slutade det och jag ger er samtidigt min tippningsplacering innan säsongen inom parentes:

1, AIK 105p +51 (5)
2, tingsryd 101p +30 (10)
3, Oskarshamn 92p +5 (11)
4, Leksand 85p +7 (3)
5, Bofors 83p +17 (6)
6, mora 78p +11 (8)
7, Almtuna 78p 0 (12)
8, Timrå 77p 0 (9)
9, Västerås 75p -1 (1)
10, Pantern 73p +2 (13)
11, Vita hästen 72p -3 (4)
12, Björklöven 72p -19 (2)
13, Asplöven 59p -30 (7)
14, Sundsvall 42p -70 (14)

Börjar vi med mitt tips så ser vi att jag hade 1/14 rätt och det var Sundsvall i botten. Sedan var jag väldigt nära på både Leksand, Bofors och Timrå, bara 1 placering fel på dem, 2 placeringar fel på Mora. Jätefel hade jag på Västerås och Björklöven, som nog de flesta hade tippat i toppen av tabellen, så även jag, men båda 2 har floppat ordentligt, men åt andra hållet har Tingsryd och Pantern överraskat positivt. Pantern trodde jag inte skulle ha något i HA att göra och att man skulle få slåss och kriga för sin existens där in i det sista, men tvärtom så var man med och slogs om topp 8-platserna in i det sista och slutar t.o.m. före 2 av förhansfavoriterna, Hästen och Björklöven. enormt starkt av Pantern, men givetvis ännu starkare av Tingsryd. Tänk att man slutae 4:a i Hockeyettans grupp F hösten 2014, tog sig till Allettan, där man senare fick gå via playoff till kvalserien, gick hela vägen och där man under hela den här säsongen har överraskat alla, gång på gång. Man har egentligen aldrig dippat. Man har hållt en stabil nivå hela vägen, verkligen fått ihop laget, som drar, rycker och sliter åt samma håll och se hur långt det har räckt. Nu är man framme i den allsvenska finalen och har chansen att gå upp i SHL. Man knäpper lag som Leksand och Västerås på näsan, ett Västerås som var snubblannde nära att ta steget upp i SHL redan förra året, samtidigt som Tingsryd kvalade sig upp i Allsvenskan, och när man missade 2 gånger om var storfavoriter till att göra det i år istället, men som har sjunkit som en sten genom tabellen, efter den fina inledning som man faktiskt hade och där man ledde tabellen och låg precis där man ville ligga en bit in i säsongen, tills det där raset kom...

Ja, nu är redan mycket sagt om flippar och floppar den här säsongen, men jag måste trots allt nämna leksand. Att få ihop ett i princip helt nytt lag, det är inte lätt. När alla spelare utom typ 3 lämnade inför den här säsongen, när cirkusen i föreningen fortsatte under hösten och där Tore jobs till slut fick sparken, efter att han värvat in Patrik White, som inte gjorde någon glad och som blev kortvarig i klubben, och ersattes av ett sportråd, där även VD Kjell Kruse till slut lämnade sin post och där inte minst de sportsliga resultatetn uteblev. Där man var nere och vände som jumbo i tabellen efter 24 spelade omgångar och där då även tränare Sjur Robert Nielsen fick foten och ersattes av Perra Jonsson. Då började förvandlingen. Från ett lag med noll självförtroende, där ingenting stämde och där man radade upp förlust efter förlust. Plötsligt började man vinna och man vann mycket, så mycket att det räckte hela vägen till en 4:e plats i tabellen och jag upprepar, om man hade spelat som man har gjort nu under 2:a halvan av säsongen hela vägen, redan från början, då hade man i den här grundserien stannat på 104 poäng, exakt 2,0 poäng i snitt/match och man hade då alltså slutat 1 poäng bakom AIK och varit i Allsvensk final nu. man kan alltså verkligen säga att 1:a halvan av den här säsongen satte käppar i hjulen för de blåvitas framfart, men ändå. Att nå såhär långt, efter en så usel start av säsongen, det är stort tycker jag. Jag minns att jag då sa att "om vi ens tar oss till slutspelsserien, då är jag mer än nöjd". Det har vi gjort nu, med råge dessutom och jag vidhåller vad jag har sagt innan, Leksand har varit nere i den djupaste skiten den här säsongen, men är på väg upåt med en kraftig trampolineffekt och har egentligen allt att vinna nu. det är en situation som vi inte riktigt är vana vid, men det är bara att köra och se hur långt det räcker, för, som sagt, vi har inget att förlora!

Sänker vi blicken ytterligare i tabellen så ser vi att Asplöven och Sundsvall får kvala för att hänga kvar i serien. Jag hoppas i synnerhet att Asplöven fixar det, men det lär bli galet tufft för båda 2. Västervik är i kvalserien för 2:a året i rad, man var inte långt bort förra året och lär inte bli mindre farliga i år. Södertälje och Troja har visserligwn ett playoff 3 att klara av innan man är i kvalserien, men jag har svårt att se att Kristianstad och Visby ska kunna hota dem, så jag lutar åt en kvalserie med Asplöven, Sundsvall, Borlänge, Västervik, södertälje och Troja och då vetitusan om varken Sundsvall eller Asplöven klarar av det, tyvärr...

Avsslutningsvis kan vi säga att AIK gjorde flest mål i serien, 176st. Bofors gjorde näst flest, 171st. 3:a på den listan blev faktiskt Leksand med 152 mål. Ett skapligt hopp där alltså.
Minst mål gjorde Sundsvall, 106st. Pantern gjorde 119 och Hästen gjorde 126st.
Minst mål släppte Tingsryd in, 111st, mot AIK's 125. Pantern var också med i den fighten. Man släppte in 117st, näst minst i hela serien. Det är alltså 2 nykomlingar som släpper in minst mål i hela serien. Det är värt att notera tycker jag. Sedan har vi Timrå på 120st, som sagt AIK på 125 och Oskarshamn/Hästen på 129.
Flest mål har Sundsvall släppt in, 176st. Asplöven har släppt in 165st och Björklöven 160. Det speglar alltså tabellen ganska bra, men sedan har BIK släppt in 154 mål och Västerås 148. Därefter har vi Leksand med 145 insläppta.

Vi kan alltså sumera tabellen som så, att AIK och Tingsryd spelar allsvensk final, Oskarshamn, Leksand, Bofors, Mra, Almtuna och Timrå spelar Slutspelsserien, Västerås, Pantern, Vita hästen och Björklöven har spelat klart för säsongen och Asplöven och Sundsvall får kvala sig kvar i serien.
Tingsryd och Pantern är säsongens flippar och Västerås och Björklöven säsongens floppar.

Malmös kontrakt i praktiken säkrat

Nu kan vi nog fastslå att malmös kontrakt är säkrat till nästa säsong. Man hemmaslog nämligen Karlskrona i lördags med 3-1 och då var Modo tvungna att slå Frölunda för att ens ha en teoretisk chans att ta sig förbi. det gjorde man faktiskt ocksså, men faktum kvarstår dock. Malmö är 11 poäng före Modo och med 12 poäng kvar att spela om fattar vem som helst att man inte kommer gå ikapp. Det finns en liten, liten, teoretisk chans, men ingenting, absolut ingenting, tyder på att Modo skulle vinna 4 raka, samtidigt som Malmö förlorar 4 raka. Nej, Modo får rikta in sig på Rögle, som är 7 poäng före. En väldigt tuff uppgift det med, men betydligt mer sanolik att klara av än att ta in 11 poäng på malmö med 12 kvar att spela om.

Lördagens samtliga resultat:
Malmö - Karlskrona 3-1
Modo - Frölunda 4-2
Växjö - Rögle 4-3 str
Skellefteå -Färjestad 2-3 str
Örebro -HV71 5-2
Linköping - Brynäs 6-3
Djurgården - Luleå 1-2 str

Starkt av Modo att slå Frölunda får jag ändå säga. Andreas Johansson tog en timeout, efter att Frölunda gått ikapp från 2-0 till 2-2, och den gav resultat. Strax därefter satte Gustav Possler 3-2 för Modo och bara sekunder senare satte Boby Buttler 4-2, vilket också blev slutresultatet. Man såg då också ut att ta in 3 blytunga poäng på Rögle, som låg under med 3-0 i Växjö, men Rögle gjorde en enorm upphämtning, reducerade 2 gånger om i 2:a perioden och slutligen satt också kvitteringen i nät bakom Cristopher Nilstorp. Växjö tog senare bonuspoängen, när rickard Gynge blev matchhjälte för Växjö, men 1 poäng är 1 poäng och den kan bli viktig mot slutet, om Modo fortsätter att vinna...

djurgården såg ut att gå mot 3 mycket viktiga poäng ikampen om 6:e platsen, men bara 01:50 från slutsignalen fick Jonathan Granström in kvitteringen bakom Mantas Armalis. Ett mål i boxplay och ett mål som dessutom styrdes på 2 djurgårdare innan den gick i mål. Snacka om att inte ha turen på sin sida...

HV förlorade iaf stort i ett fullsatt Behrn arena och jag kan nog nästan säga att man är borta från direktplatserna nu. Det är 9 poäng upp till Djurgården. Det blir väldigt tufft att ta in för HV's del...

Kört för Modo?

Frågan är om inte loppet blev kört för Modo när man föll hemma mot Skellefteå i torsdags med 2-5. Oscar Hedman gav visserligen Modo ledningen och Boby Buttler gjorde 2-1 efter att Skellefteå kvitterat, men sedan var det roliga slut för Övikslaget. Skellefteå vände till 2-3 i 2:a perioden och i 3:e satte John Norman 2-4 med 10 minuter kvar att spela och sedan fastställde man slutresultatet 2-5 i öppen kasse.

Torsdagenss samtliga resultat:
Modo - Skellefteå 2-5
Örebro - Djurgården 2-1 SD
HV71 - Färjestad 3-2
Frölunda - Malmö 4-1
Karlskrona - Luleå 1-2
Rögle - Växjö 1-2
Brynäs - Linköping 4-2


Modo förlorade, men tur i oturen förlorade både Rögle och Malmö också. Malmös 4 matcher långa vinstsvit är därmed över, men man är ändå 9 poäng bakom Rögle och 12 bakom malmö, med 15 poäng kvar att spela om. Kontraktet är alltså i det närmaste säkrat för Malmös del, trots förlusten här mot Frölunda.

HV gick upp till 3-0, men Fäjestad vaknade i 3:e perioden, reducerade 2 gånger om, men det räckte inte hela vägen. 3 mycket viktiga poäng för HV.

Växjö tog också 3 viktiga poäng, samtidigt som Djurgården tappade poäng och man är nu bara 3 poäng bakom, så den där 6:e platsen är nog inte allt för säker för Djurgårdens del...

RSS 2.0