Fin upphämtning och en godkänd match

Innan match såg det väldigt glest ut, både på Norra och på läktarna, trots nytt erbjudande för familjer att gå för 80kr/st. 3315 åskådare visade det sig att det var på plats. Inte bra.

Hempa, Olimb och Ollas inledde matchen för Leksand, men det var Hanses i Leksandskassen som fick göra matchens 1:a ingripande, vilket ledde till blockering.
Leksand försvarade sig sedan bra när Tingsryd försökte gå till anfall, och Hanses gjorde en bra räddning när en Tingsrydsspelare försökte gå köksvägen. Istället var det Leksand som tryckte på, men kom inte till några större farligheter.
Tingsryd kontrade och sköt ett skott som Hanses dock kunde blockera och Leksand kontrade igen. Knuts sköt tätt utanför och Rask var sedan nära på att slå in returen, men Axel Brage i Tingsrydskassen höll tätt. Istället var det Tingsryd som tog ledningen genom Bankelius, efter en pass av Hansson, som ställde hela försvaret, + Hanses.

 Leksand försökte få till en kvitering, sköt några skott, men Brage var tät i mål. Istället var det Tingsryd som tog över rejält och pressade Leksand. Det märktes inte att det var 3:an Leksand mot 13:e plaserade Tingsryd, för Tingsryd gjorde även 2-0, efter en styrning.

Leksand tog timeout, men det verkade inte hjälpa nämnvärt, kommunikationen mellan spelarna var alldeles för dålig. Trots det var Hempa nära på att redusera, lyckades inte med det, men fick i alla fall med sig en utvisning på en Tingsrydsspelare.

Enström sköt utanför och så var Pesonen nära på att få in reduseringen, men missade skottet. JLGP sköt, men Brage höll tätt och Ollas åkte offside.
Tingsryd klarade av det hela och istället åkte Andersén ut för fasthållning. Då tog det bara 17 sekunder innan Tingsryd utökade till 3-0.

 Leksand fick inleda den 2:a perioden i spel 5 mot 4, men det blev 5 mot 3 ganska snabbt, då Kaupila åkte ut för hakning. Då satsade man hårt med 5 forwards i form av Aulin, Pesonen, Kollar, Hempa och Enström. Aulin gav Kollar en kanonpass, men skottet tog rakt i magen på Brage. Enström sköt, men Brage räddade, liksom Hempas skott.

Tingsryd redde ut det hela och blev fulltagliga. Man kontrade och sköt, men Galbrait, som nu hade blivit inbytt, gjorde sitt 1:a ingripande och gjorde det bra.

Leksand hade tagit tag lite i taktpinnen och tryckte på bra nere mot Brage, men han var fortsatt tät. En retur från Alcén var dock nära på att gå in, men istället kontrade Tingsryd och det var istället 4-0.

Läget kändes mindre bra om man säger så, men man gav inte upp, utan fortsatte kämpa och kriga på.
Åslin var nära på att få in reduseringen, men Brage spelade riktigt bra i Tingsrydskassen.

Kunde ett powerplay hjälpa? Man fick nämligen läget när Fredriksson, som gjorde 4-0, åkte ut för Puck out.
Det började inte så bra, men så fick Olimb tag i pucken och det var reduserat fram till 4-1!

Man fortsatte att pressa på för ytterligare en redusering, ett skott som Brage lämnade retur på, men ingen leksing var där och kunde få in den. Istället spelade JLGP helt fel, men reparerade det hela genom att själv täcka skottet som blev.

Leksand fick ytterligare ett powerplay ca 2 minuter från paus, men Tingsryd gjorde det bra och rensade gång på gång, tills Leksand etablerade tryck. Moe sköt tätt utanför, så sköt han rakt på täckande spelare och så blev det mål, 2-4!

Tingsryd slog ifrån sig direkt i inledningen av sista perioden. Det skulle man inte ha gjort, för dryga minuten in i densamma sköt Svedberg ett skott som Brage lämnade retur på och där var Åslin som slog in 3-4! Domaren ringde på det och det tog tid, men mål blev det och Leksand var bara 1 mål bakom!

Ollas sköt så över i öppet läge och Einarsson i Tingsryd åkte ut för 2:a gången i matchen.
Det tog bara 13 sekunder, sedan lurade Moe upp en Tingsrydsspelare på läktaren, slog över pucken till Olimb, som rakade in kviteringen fram till 4-4!

5-4 var sedan riktigt nära, men hanns slå undan.
Leksand hade tagit över rejält och Tingsryd slog bara ifrån sig. Rask sköt från slottet, men Brage var med på den. Åslin körde över en Tingsrydsback, Tingsryd slog icing och Svedberg sköt direkt efter vunnen tekning. Brage var dock med på den.

Tingsryd fick dock powerplay när Erkgärds åkte ut, men Leksands BP var fenomenalt och Tingsryd fick i stort sätt bara iväg ett skott från blå, som Galbrait gjorde en bra räddning på.

Leksand klarade av det och gick för seger. Det gav Tingsryd ett friläge när man passade fel, men Enström åkte ifatt Tingsrydsspelaren och avvärjde det hela genom att slå undan pucken.
Tiden gick och ställningen stod sig. Ollas var nära på att slå in en retur efter skott av Åslin, men Brage hann blockera. Även Pesonen var nära att näta, men Brage räddade. Också Aulins skott som Ollas var där på lyckades han ta och övertid väntade.

Där hann det dock bara gå knappa minuten innan Ken-André Olimb slog in segermålet för Leksand, assisterad av Pesonen. Det var det ända skottet i förlängningen och 3:e perioden vann man dessutom med hela 16-1 i skott!

2 poäng alltså. Mot Tingsryd ska det vara 3 poäng hemma, men med tanke på att det stod 4-0 till dem är det helt klart godkänt!

Noterbart i övrigt är främst att Rögle vann Skånederbyt mot Malmö med hela 6-0!
Borås slog Almtuna med 3-2, Bofors Troja med 4-3 efter sudden och Mora slog Oskarshamn med 4-3. Är Oskarshamn på väg ner mån tro? Man har inte direkt rosat marknaden på senaste, men ligger trots det på en 7:e plats i tabellen, men bara 2 poäng före Mora och 3 före Bofors, som skuggar bakom. Å andra sidan har man bara en poäng upp till Västerås, 3 till Rögle och 4 till Malmö.

 


Toppmöte i Bern arena

Ny match, toppmatch, i Bern arena, mot Örebro.
Senast lagen möttes var hemma i Tegera arena, då Leksand till slut vann efter straffar med 2-1.

Här öppnade Örebro bäst, högt tempo direkt och f.d. leksingen Markus Weinstock fick ett bra läge. Sedan fick hans namne, Markus Andersson, ett läge, men Galbrait var där och stängde stolpen.
Ännu ett farligt läge där Galbrait inte hade någon koll på pucken, men fick den ändå rakt i bröstet.

Fredrik Orrsten tog sig igenom och fick nästan tag på returen från Galbrait, men lyckades inte riktigt. Istället tog sig Aulin igenom Örebros försvar, nästan 1:a läget i matchen för våra blåvita hjältar, men Zajkovski var med på noterna. Därefter jämnade spelet ut sig en aning, men Örebro fortsatte trycka på och fick ett fint läge, men Galbrait åkte ut och mötte pucken och farligheten rann ut i sanden.
Leksand vände och Rask lurade upp en Örebroare på läktaren, innan Örebro återigen fick tag i pucken och kontrade, sköt rakt i bröstet på Galbrait.

Örebro fortsatte att pressa på och Markus Andersson var het efter tekningen, men Galbrait höll även den pucken. Mycket bra uppvärmning för honom!

Efter drygt halva perioden åkte Leksand på en onödig utvisning för 6 man på isen. Åslin fick sitta av den, men Leksands BP var bra. Dock låg Örebro trots det på och pressade på bra, precis som hela perioden. Man märkte klar skillnad på motståndet mot Sundsvall senast, när Leksand styrde och stälde som man ville. Nu var det Örebro som styrde och stälde.

Moe blev trippad, men ingen utvisning för det. Strax därefter åkte dock Weinstock ut och det var PP för Leksand.
Där stälde man upp med Olimb, som nu var tillbaka efter sin skada, Kollar, Aulin och Hempa framåt, + en back, men man fick inte till det. Örebro rensade gång på gång och Leksand fick inte till sitt PP.
Örebro blev fulltagliga och istället åkte Johan Svedberg ut varefter Andersén åkte ut och Leksand skulle alltså få börja den 2:a perioden i spel 5 mot 3.

 2:a perioden inleddes med ett skott i ribban av Örebro! Sedan kom Svedberg fri från utvisningsbåset och sköt rakt på Zajkovski och sedan i mål, men inget mål. Domaren ansåg att pucken var i Zajkovskis plock när Svedberg slog in den.

Örebro spelade svårt, inte alls lika bra som i den 1:a perioden och Leksand klarade av underläget och därefter åkte Axelsson i Örebro ut och det var PP för Leksand.
Aulin slarvade dock och Enström fick inte tag i den pucken. Weinstock fick istället tag i den, kom fri och kunde göra 1-0 i BP. Inte acceptabelt.

Spelet var inget att hänga i julgranen, men Rask fick en målchans, men icke. Åslin fick dock med sig ännu en utvisning, men powerplayet var inte alls bra. Örebro rensade gång på gång och Leksand lyckades inte etablera tryck. Dessutom snackade Aulin till sig en 10:a, inte likt honom av vad man har sett i tidigare matche.

Leksand kunde dock nita sig fast i offensiv zon och var nära mål, men en örebroare var först på returen och kunde rensa.

Det var Örebro som ägde spelet och skapade målchans efter målchans, men de flesta gick utanför. Galbrait var även bra med på de alla.
Leksand kunde sticka upp ibland, Rask fick bl.a. iväg ett skott, men det var inga problem för Zajkovski. Örebro lade enkelt på mål, men även det blev farligt.
Så trampade plötsligt Patrik Norén in i zon, sköt, men Zajkovski räddade, men släppte retur. En retur som Martin Karlsson var först på och det var kviterat!

Galbrait åkte sedan ut efter att en örebroare åkte på honom och Galbrait gav honom en knuff. Då blev det interference på honom, men det var ingen större fara, för strax därefter åkte Conny Strömberg, som faktiskt hade varit ganska osynlig i matchen, ut och det var spel 4 mot 4.

Sista perren inleddes då i PP för Leksand, men icke. Man fick inte till det och Örebro blev fulltagligt.
Så fick dock Andersén en jättechans, hade i princip bara att styra in den, men det gick inte. Istället kom Örebro i ett halvbra läge, Johan Sjödell-wiklander sköt och en skymd Galbrait kunde inte se den och det var 2-1 till Örebro.

Leksand hängde inte riktigt med i Örebros tempo, som fortsatte att trycka på mot Galbrait, men det var just han som höll Leksand kvar i matchen, var mycket bra.

Örebro började dock safa bakåt med dryga 10 minuter kvar och det vet vi ju alla hur farligt det kan vara. Leksand skapade lite mer tryck mot Zajkovski och kämpade på bra. Olimb bröt ett 2 mot 1 läge när han jobbade stenhårt bakåt, men skulle det räcka? Tiden började ticka iväg. Man tryckte på, men Örebro slog ifrån sig bra.

Ett powerplay väntade dock för Leksand när Henrik Löwdahl i Örebro åkte ut. Det fortsatte dock att vara grus i maskineriet när det gälde den spelformen, nästan likt Sundsvall i senaste matchen, inte ett skott på nästan hela powerplayet, och Örebro klarade av det utan några problem och Leksand tog timeout.

Därefter sökte Aulin bortre krysset, men sköt över och tiden rann iväg.
Med knappa minuten kvar tog Örebro timeout och vann därefter tekningen i neutral zon. Leksingar tog dock tillbaka pucken och Ken-André Olimmb kunde göra 2-2 med 12 sekunder kvar, assisterad av Tomas Kollar och Jesper Ollas!

Det var det sista som hände i 3:e perioden och sudden väntade.
Där hann det inte hända mycket innan Norén åkte ut och Örebro fick spela PP. Där tog det 30 sekunder innan Fredrik Orrsten kunde avgöra, 3-2 till Örebro, men trots det ska vi vara nöjda med en poäng, för det här var Örebros match, redan från start.

Den ända övriga matchen för kvällen var Tingsryd - Mora som slutade hela 6-2 till Tingsryd, som därmed kryper lite närmre Sundsvall över sträcket i tabellen, som ser ut såhär:

1, Örebro 50P +31
2, Växjö 48P +28
3, Leksand 40P +20
4, Malmö 37P +8
5, Oskarshamn 33P +12
6, Rögle 33P +1
7, Västerås 31P +12
8, Bofors 29P -10
9, Mora 28P -15
10, Almtuna 5P -5
11, Borås 22P -2
12, Sundsvall 21P -29
13, Tingsryd 20P -14
14, Troja 15P -37

Vi ser alltså att Örebro och Växjö har skapat ett rejält gap ner till övriga lag. Leksand är 10 poäng från serieledning, dock med 2 matcher mindre spelade. Oskarshamn på 5:e plats har 3 matcher mindre spelade än 4:an Malmö. Vinner man alla de 3 är man uppe på 42 poäng och har 3:e platsen igen, om Leksand förlorar sina 2 matcher. Även Rögle och Västerås kan gå förbi Malmö vid lika många spelade matcher, Rögle med 2 mindre spelade matcher och Västerås med 3.
Bakom Västerås är det visserligen bara 2 poäng ner till Bofors och 3 poäng ner till Mora, men båda dessa har 2 resp. 1 match mer spelad än framförvarande Västerås.
Almtuna hakar på där i och med segern i helgen över jumbon Troja, med 25 poäng.
Sedan har vi de 4 lagen mest indragna i bottenstriden. Det är Borås med 22, Sundsvall med 21, Tingsryd med 20 och Troja med 15. Borås har där ett litet överläge, dels med klart bäst +/-, men även med en match mindre spelad.

Det är en jämn och tight tabell, men i nuläget är Örebro, Växjö, Leksand och Malmö i Kvalserien. Från Elitserien har vi, läs noga nu, Frölunda, som har gått fruktansvärt dåligt i år. Ikväll blev det ny förlust mot LHC med hela 6-1. Även SSK är i Kvalserien.
Nykomlingen AIK, som många trodde skulle vara tvärsist, ligger 5:a i tabellen, bakom seriesuveränen Luleå, 2:an Skellefteå, 3:an Färjestad och 4:an LHC. Förra årets svenska mästare, HV, ligger bara 6:a, med 32 inspelade poäng.


Leksand - Sundsvall

Ny hemmamatch, nytt erbjudande. För några matcher sedan bjöd ju P-O Ejendal på inträdet och nu gick man 2 betala för en. Trots det var det inte överdrivet mycket publik på plats, 4223 åskådare.

I laget kunde noteras att Pesonen och Moe inte fanns med i uppställningen. Dock var det Leksand som tog komandot direkt. Under de första 2 minuterna fick Sundsvall knappt kontroll över pucken och Leksand var nära 1-0 när Källström fick iväg ett skott från blå, som höll på att ställa till det för Gustav Lindvall i Sundsvallskassen, som bl.a. Malmö tittade på innan man bestämde sig för Jonatan Bjurö.

Leksand fortsatte att ligga på i offensiv zon och Sundsvall fick inte ut pucken. Inte förrän efter dryga 3 minuter lyckades man med det.

Kollar agerade lite bodyguard åt juniorerna i början av matchen, först när han åkte fram till en Sundsvallsspelare och körde upp armbågen i ansiktet på honom efter att han slashat Rask när han var på väg till båset för att byta och sedan på en annan Sundsvallsspelare som var framme och hackade på Jon Knuts.

Leksand fortsatte att trycka på, även om den riktiga pressen hade kommit av sig en aning. Man fick dock PP efter 8:24 och 19 sekunder senare slog Aulin in ett stenhårt dragskott i krysset!

Kort därefter var det Sundsvalls tur att få PP, men Leksand kontrollerade det numerära underläget totalt och Sundsvall fick inte ens tag i pucken under den 1:a minuten. Precis i slutet av PP:t, efter att Lindvall fått ett skott i masken av Rask i kontring, fick Sundsvall till sitt ända avslut under powerplayet, men det var ruskigt klent och Leksand klarade av det utan några problem alls.

2:a perioden började inte alls lika bra som den 1:a. Svedberg åkte ut efter knappa minuten och nu fick Sundsvall betydligt bättre press, men inga större farligheter ändå, förutom ett klockrent ribb/stolpskott som höll på att leta sig in, men de blåvita kom undan med blåtta förskräckelsen.
Leksand var istället nära 2-0 när Ollas tog sig in framför Lindvall, men tappade pucken vid sista dragningen. Sedan gjorde han nästan samma sak igen och Sundsvallsbackarna stod nästan bara och tittade på.

Powerplay väntade så för Leksand, men det var inte alls lika bra som det i 1:a. Några halvbra lägen skapade man, men inget större och Sundsvall redde ut det. Man fortsatte så att trumma på och Leksand bjöd in Sundsvall för mycket. Man slarvade, vilket nästan gav Sundsvall ett friläge, men man lyckades reda ut det. Sedan var Knuts nära öppet mål, men fick inte riktigt tag i pucken. Så vann Aulin en tekning, passade Kollar som sköt direkt, stolpe in och det var 2-0!

3-0 var sedan mycket nära. Först när Janohls, som hade varit riktigt bra under matchen, var nära på att styra in ett skott från blå och sedan när Rask nästan kom fri och sköt ett stenhårt skott som gick via Lindvalls plock och tätt utanför.

Powerplay fick man återigen när Rydén i Sundsvall åkte ut för 2:a gången i matchen.
Leksand vann tekningen, Aulin höll iskallt kvar pucken vid sargen, passade så rakt genom hela zonen, där Hempa drog till med en backhand och det var 3-0!

Sista perioden började återigen starkt för Leksand, likt den 1:a och Sundsvall åkte på en utvisning direkt.
Powerplayet började även det bra, men så slog Aulin, faktiskt, en dålig pass så att Leksand fick börja om. Då slog Lotvonen ut pucken rakt i gapet på Oskar Johansson framför Hanses, som stod kvällen till ära, som enkelt gjorde 3-1 i BP.

Leksand fick direkt därpå ytterligare ett PP när samme Thörn, som nyss var utvisad, åkte ut igen. Man fick dock inte till det och Sundsvall klarade tämligen enkelt av det och var sedan riktigt nära 3-2 2 gånger i rad, först när Hanses gjorde en reflexräddning och sedan när man fick ställa upp som om man spelade PP. Riktigt dåligt spel av Leksand var det och man fick inte till någonting. Inte heller Sundsvall spelade speciellt bra, men dock bättre än Leksand för tillfället, som inte alls fick till det.

Norén åkte så ut och Leksand darrade mer och mer, men trots det svarade man på Sundsvalls boxplaymål och gjorde 4-1 i numerärt underläge, när Henrik Andersén kom 2 mot 1 tillsammans med Knuts, sköt, rakt upp i krysset!

 Direkt därefter replikerade Sundsvall och faststälde slutresultatet, 4-2!

I övriga matcher från helgen kan noteras, framför allt, att Bofors bortaslog Örebro med hela 3-6, ett Örebro som Leksand tar sig an nu ikväll, även det på bortais. Får se om man kan göra samma bedrift som Karlskogagänget lyckades med.
Almtuna tog en hemmaseger när man slog Troja med hela 7-1. Troja blir därmed 1:a lag att släppa in över 100 mål, 101st har man nu släppt in. Det är faktiskt hela 26 fler än det lag som har släppt in näst mest, Sundsvall. Leksand har släppt in minst mål, 40st.
Skånelagen börjar så smått komma igång när Malmö slog Tingsryd med 6-1 och Rögle slog just Sundsvall med 1-4 under måndagen.

 


En riktig sexpoängsmatch!

I ABB-arena, borta mot Västerås, eller som man brukar säga, Gurkorna.
Senast lagen möttes var hemma i Tegera arena. Västerås gjorde då 2 mål på 48 sekunder i sista perioden, vände och vann.

Innan match kunde man konstatera att Bergenström, som inte fanns med i laguppställningen denna kväll p.g.a. inflammation i benet, ledde Leksands poängliga med 18 poäng, 8+10. 2:a var Ollas, 15 poäng, 8+7. I västerås poängliga var Fleury 1:a med 20 poäng, 13-7 och Fredrik Johansson 2:a med 16 poäng, 3+13.
Tittade man på effektiviteten så hade Leksand gjort mål på 10,05% av alla sina 547 skott, 55 mål. Samma siffra för Västerås var 10,83%, 55 mål på 508 skott. Exakt lika många antal mål gjorda alltså.
Tittade man istället på powerplaystatistiken så hade Leksand gjort 7 mål på 57 numerära överlägen, 12,28%. Västerås var sneppet vassare och hade gjort 14 mål på 77 försök, 18,18%.
Boxplaystatistiken var jämnare. Leksand hade släppt in 9 mål på 68 BP:n och således klarat av 86,76%. Västerås hade släppt in 1 mål mer, 10 mål, men på 77 BP:n och alltså klarat av hela 87,01%.
Sett till tekningsstatistiken hade Leksand dock ett övertag. Hempa låg där i topp med 60,66% vunna tekningar mot McGrath i Västerås på 57,32%.
Taget från Leksandsif.se.

Läget i tabellen innan match var det att Leksand låg 3:a med 33 poäng. Västerås 5:a med 31. Med andra ord, en riktig sexpoängsmatch. Vid seger skulle Leksand vara 5 poäng före Gurkorna, vid förlust 1 poäng bakom.

Innan match hetsades det lite, bl.a. citerat av Jämtleksingen:
"Namnet Vikare kommer av ordet VIK.
Vikaren är en liten, blekgulgrå, knubbig och formlös art. Förr var den troligen gul och ultrasvart men färgerna har bleknat med tiden.
Vikaren befinner sig oftast helt under isen men tittar upp ur olika hål då och då för att få luft."
Ganska klockrent där.

Noterbart var även att Tomas Kollar nu, äntligen, fanns med i laguppställningen.

Västerås öppnade matchen bäst. Man tog tag i taktpinnen och Leksand kom knappt in i zonen. Det blev inte bättre av att JLGP åkte ut för en roughing som ingen verkade se.
Powerplay för Västerås alltså. Man sköt direkt, men Galbrait var bra med på den med plocken och blockerade. Direktskott efter tekning, men skottet täcktes över plexit, varpå Hägglund åkte ut för Holding och det var spel 5 mot 3 i dryga minuten.

Västerås pressade på riktigt bra, sköt, styrning utanför, skott igen, räddning, skott, styrning av Galbrait. Därefter fick Leksand ut pucken och blev så fulltagliga, ett mycket bra BP, som det brukar vara.

Andersén var så nära på att ge Leksand ledningen, men pucken studsade över klubban. Så fick Hempa iväg ett bra skott, men Gustafsson räddade, pucken gick ut till Aulin, men han missade målet.
Leksand pressade på bra mot Gustafsson, men han var tät i kassen och Västerås kunde kontra. Alcén täckte skott bra och så blev det lite gruff efter avblåsning. Lundgren i Västerås och just nämnde Alcén åkte ut för varsin roughing.

Pesonen fick ett kanonläge, men valde att passa. Istället tog Västerås hand om pucken och fick ett jätteläge, men Galbrait var med på den! Så hade man även viss tur när Fleury, Västerås målspruta, missade helt öppet mål. Leksand kontrade, Knuts sköt, men Gustafsson räddade, lämnade retur, som David Åslin var först på och slog in ledningsmålet för Leksand, dryga 12 minuter in i perioden, men bara 9 sekunder senare slog Västerås en crosspass framför Galbrait som styrdes in och det var återigen kviterat. Det var dock inte slut där. Knappa minuten senare passade Kollar Ollas, i sin 1:a match efter skadan, som slog in 2-1 till Leksand! 3 mål på drygt en minut, det är inte varje dag man ser det!

1-3 var sedan nära när Alcén sköt i masken på Gustafsson. Man fortsatte att trycka på. Andersén sköt igen, men Gustafsson blockerade.
Mot slutet av perioden passade Aulin Hempa, som passade bakåt till Pesonen, men han missade tyvärr skottet och perioden tog slut.

Leksand försökte etablera tryck i början av mittenakten, men lyckades inte. Västerås snodde hela tiden tillbaka pucken. Svedberg fick i alla fall iväg ett skott, därefter Pesonen. Gustafsson räddade båda.

Västerås var istället nära kviteringen, men inte denna gången. Istället vände Leksand och fortsatte pressa, för nu hade man kommit igång rejält.
Norén sköt, men Gustafsson räddade.
Hempa var grymt nära på att utöka till 1-3, men sköt över vid öppet mål!

Galbrait fick sedan göra en mycket kvalifiserad räddning när Västerås fick ett jätteläge. Han lyckades få ut ett benskydd och räddade och blockerade. Västerås sköt direktskott på tekning, men även det höll han.

Så blev det slagsmål. Ett rejält sådant. Vår egen Jean-Luuk Grand-Pierre mot Viktor Mårtensson. En riktig NHL-fight där man kastade handskarna och grejer och där Mårtensson till slut vann, till hemmapublikens stora jubel. Båda 2 fick matchstraff.

Känslorna vaknade till liv rejält. Först tacklade Moe 2 tacklingar på rad, sedan åkte Hempa ut och knappa minuten senare åkte Helmersson i Västerås ut.

Västerås hade det mesta av spelet i spel 4 mot 4, men lyckades inte förvalta chanserna man fick och båda lagen blev fulltagliga.

Pesonen spelade så helt fel, vilket gav Västerås ett fint läge, men inte heller detta lyckades man förvalta. Så gjorde man dock mål, trodde alla, men det var en solklar spark, så inget mål där, till alla Västeråsares stora förtret. Det visslades och buades ännu mer än vad det hade gjort innan, då det ändå var hyfsad fart på publiken.

Powerplay fick man i alla fall när Aulin åkte ut. Hans 1:a utvisning i Leksandströjan om jag inte tar helt fel.
Västerås pressade på bra, sköt från blå, men Galbrait var med på den. McGrath sköt, men Galbrait var omutlig.

5 mot 3 väntade dock ännu en gång när Tommy Enström åkte ut dryga minuten från slutet, men man hann inte etablera något större tryck och ställningen 1-2 stod sig.

I sista perioden inledde Västerås i PP, men fick inte ut något av det innan Enström åter var på isen. Därefter var man dock riktigt nära 2-2, men Galbrait räddade med toppen av plocken!
2-2 hängde dock alltjämt i luften. Leksand kom ingen stans och Västerås pressade på. Man försökte i alla fall, men inte heller de lyckades etablera något större tryck.

Leksand kom inte ur zon de första 5 minuterna. Det var Galbrait som räddade dem från kvitering. Han gjorde flera fenomenala räddningar och hade även lite tur när domaren blåste av vid ett tillfälle, trots att pucken egentligen inte var blockerad.

Under andra halvan av perioden jämnade spelet ut sig en aning och Leksand skapade några halvbra chanser, liksom västerås, men inga större farligheter. Västerås hade tappat udden på sitt fina spel från 1:a halvan av perioden, men försökte fortfarande. Man tog timeout och Gustafsson lämnade kassen, men man lyckades inte etablera tryck. Knuts var närmast att näta i öppen kasse, men missade och Leksand vann med uddamålet 1-2!

Detta var den ända matchen för kvällen. Resten spelas imorgon, men från helgen kan noteras att Örebro vann mycket övertygande nere i Växjö i en riktig toppmatch med hela 3-7!
Leksand befester sin tredjeplats i tabellen i och med den här segern, men det är fortfarande några poäng upp till Växjö och Örebro i toppen.

Nästa match är hemma mot Sundsvall på fredag, men den kommer upp här på bloggen vid ett senare tillfälle då jag är upptagen i helgen. 


Vilket nyförvärv!

Ja, jag säger bara, Jared Aulin. 2 matcher, 3 mål. Förvisso lät det liknande när Pesonen kom hit förra säsongen också. Han gjorde det kanonbra i början, fick sedan en dipp, men var en mycket viktig spelare under kvalserien i våras. Aulin har öppnat med 2 mycket bra matcher, inte minst i denna match, hans 1:a hemma i Tegera arena, mot Bofors. Ett Bofors, som faktiskt har underpresterat mot vad jag trodde på förhand hittills i år.

Det började inte bra för vår danske målvakt, precis som i senaste hemmamatchen, när han blev utbytt. Inget av lagen fick iväg något skott under den 1:a minuten, men så fick Bofors tag i pucken och sköt och det var 0-1. 1:a skottet i matchen.

Efter den kallduschen vaknade Leksand dock till och Alcén var nära 1-1, när Lotvonen vallade pucken till Martin Karlsson, som passade Alcén, men målvakten räddade. Därefter sköt Hägga tätt utanför och 1-1 hängde återigen i luften. Dock var det Bofors som fick nästa chans efter att Leksandsbackarna virrat bort sig lite, men Galbrait var tät. Leksand kontrade igen och JLGP sköt ett tungt skott. Anderson i Boforskassen räddade, men släppte en farlig retur, men ingen leksing var där.

Bofors kontrade igen och sköt, men Galbrait räddade återigen. Inledningen var inte av någon högre klass, även om båda lagen skapade halvdana chanser.

Efter drygt halva perioden slog dock en Boforsback en rejäl felpass, rakt i gapet på Martin Janohls, som nu spelar med A-laget, när Victor Rask är på landslagsuppdrag, som slog in kviteringen!
Strax därefter var man också nära 2-1 när man var nära på att slå in en retur från Andersson, men 1-1 stod sig.

Pendeln svängde över igen och istället var Bofors nära ledningsmålet när en studsande puck var nära på att leta sig in bakom Galbrait.
Leksand fick dock powerplay när Lidström i Bofors åkte ut. Det kunde dock lika gärna ha varit Aulin som åkte ut där. Han hade inte öppnat matchen något vidare, såg tung och slö ut.

Powerplayet var dock bra. Man satte hög press och fick flera fina lägen, men Andersson var bra med i målet och räddade dem alla och Bofors kunde bli fulltagliga, varpå man pressade på bra för ett ledningsmål, men det var Leksand som var närmast när lånet, Fredrik Öberg, passade Åslin, som dock sköt utanför och ställningen 1-1 stod sig efter den 1:a perioden.

Bofors öppnade även den 2:a perioden bäst och låg på bra för ett ledningsmål. Man sköt, men Galbrait blockerade. Så sköt man igen, Leksand täckte, nytt skott, räddning av Galbrait igen.
Till slut tappade man ut pucken och Leksand gick till motattack, men det blev inget av det och istället åkte Tommy Enström ut för tripping.

Leksands BP var, precis som tidigare under säsongen, mycket bra och Hempa, Hägga och grabbarna dödade massor av tid. Det sista som hände var att Ollas drog iväg ett backhandskott, men Andersson räddade och Leksand blev fullt. Dock åkte man på en utvisning igen strax efteråt, när Norén blev tvungen att haka en Boforsspelare för att han inte skulle komma fri med Galbrait.

Nytt BP alltså och man visade ännu en gång upp ett felfritt BP där Bofors knappt kom till några lägen. Några halvbra chanser fick man, men inga större farligheter och Leksand kunde klara av det utan några större problem.

Därefter var det Bofors tur att åka på en utvisning, när man hakade Hempa, precis när han skulle dra på ett rejält tungt skott.
Pesonen tog 1:a skottet. Så Hempa och Aulin. Riktigt nära 2-1, men Andersson höll tätt och blockerade. Man fortsatte att trycka på efter det, men Bofors kunde, efter mycket om och men, klara av det hela.

Leksand fortsatte dock att pressa på, Bofors kom knappt ur zon och Janohls var nära på att näta för 2:a gången denna kväll, men lyckades inte riktigt. Han var mycket het! Även en annan junior, Henrik Andersén, såg vass ut och var nära på att styra in ledningspucken efter skott av Enström.

Leksand ägde spelet nu och Hempa var nära på att göra mål, men skottet blev misslyckat. Istället fick Bofors till en bra spelsekvens där man var nära 1-2, men Galbrait spikade igen och Leksand tog återigen över. Vågskålen hade vägt över helt åt de vita och blå, men Andersson storspelade i Boforskassen och ställningen 1-1 stod sig även efter den 2:a perioden, trots massiv Leksandspress mot slutet.

Leksand inledde sista perioden i PP efter att Hassel i Bofors åkt ut några sekunder från slutet i 2:a. Kedjan med Aulin var inne och det var just han som gjorde 2-1, dryga minuten in i perioden!

Därefter var det den andre kanadensarens tur, JLGP, att visa upp sig när han fick till säsongens tackling på en Boforsspelare så att plexit gick sönder! En tackling ni kan se här nedan!

Det blev några minuters avbrott när de skulle fixa sargen, men efter en stund kom man igång igen.
Bofors tog timeout, men det hjälpte inte. Leksand fick straff när Jon Knuts kom fri och drogs ner. Ovan nämnde Aulin lade den och det var 3-1!

Leksand fortsatte att trycka på. Hägga fick ett fint läge i slottet, men sköt rakt på täckande Boforsback.

Bofors såg darriga ut, men gjorde ett sista försök att få till en redusering, men istället gjorde Martin Janohls sitt 2:a mål för kvällen och det var 4-1. 5-1 var sedan också mycket nära när Alcén fick ett jätteläge, men 4-1 stod sig och blev också slutresultatet. En mycket skön seger, dock inför inte allt för mycket publik, 3212 åskådare.

I övriga matcher slog Örebro Oskarshamn med 6-4 och Växjö Mora med 2-0, så Leksand tog inte in något på lagen där framför. Dock gick man upp på 33 poäng, samma som Oskarshamn, men med bättre målskillnad. Det är just nu Leksand och Oskarshamn som slåss om den där 3:e platsen i tabellen.
I botten går också att notera att Troja tog sin 1:a trepoängare på väldigt länge, när man slog Borås med 4-3, och gick upp på 12 poäng och är nu bara 6 poäng bakom Borås på säker mark över sträcket.

Karjala kupp har också tagit sin början tidigare ikväll. För Sveriges del var det Tjeckien som stod för motståndet, men Sverige kunde vinna med 4-3, efter att ha vänt i sista perioden. I den andra matchen slog Ryssland Finland med 1-0.

Här har ni JLGP's tackling!


1:a nollan!

Ny match, efter den tunga förlusten i torsdags hemma mot Oskarshamn. Nu var det förra årets succelag, Almtuna, som stod för motståndet, dessutom på bortaplan. Förra säsongen var man nästintill omutliga i Gränbyhallen, men i år har det inte sett riktigt lika bra ut. Kanske har det något att göra med tränarbytet? Rönnkvist har ju tagit över Luleå och det vet vi väl alla hur det går, man leder Elitserien. Nu står Bobo Simensen bakom rodret i Uppsalaklubben. Man har dessutom tappat en hel del spelare, men kanonmålvakten från förra säsongen, Fredrik Pettersson Wentsel, har man fått behålla.

I Leksand gjorde JLGP sin 1:a match för säsongen denna eftermiddag och även nyförvärrvet, Jared Aulin, gjorde debut.

Leksand började också bäst. Man startade anfall och Wännström var nära 0-1 direkt, men icke. PW räddade sedan ett skott med stöten, samma som Galbrait, som nu var tillbaka i kassen efter att ha blivit utbytt förra matchen, fick göra, när Wikström i Almtuna kom fri. En liknande räddning gjorde han bara minuten senare när ännu en Almtunaspelare kom fri.

Det var mycket vindrutehockey, som Wikegård säger, i inledningen. Båda lagen skapade chanser och JLGP sköt i stolpen! Han såg het ut denna 1:a match.

Leksand fortsatte att trycka på, men Almtuna kontrade bra och kom återigen fria med Galbrait, denna gång var det Kraft, men Galbrait räddade med benskyddet.
Det var mycket fria ytor och nykomlingen Aulin kom fri i slottet, men sköt tätt utanför. PW blockerade och det blev tekning nere hos honom. Leksand vann teken och Svedberg sköt. PW lämnade retur, men Bergenström missade öppet mål!

Leksand fortsatte att ha ett litet komando i matchen, men PW spelade bra, som den stormålvakt han faktiskt är och kommer att bli.
1:a perioden slutade 0-0.

2:a perioden börjades bäst av Almtuna. Galbrait räddade dock och pucken gick ut över sargen. Sedan hade Martin Karlsson ont. Han brukar kämpa på och ligga på väldigt hårt, så det verkade allvarligt och en Almtunaspelare åkte ut för Spearing. Riktigt fult!

Han fick 2+2+10 för det och Leksand fick alltså powerplay i 4 minuter. Dock var det ett riktigt dåligt powerplay. Man fick inte till något alls, kom knappt till några lägen och Almtuna kunde enkelt rensa gång på gång. Pesonen var dock nära mot slutet, men fick inte riktigt träff på pucken och PW kunde blockera.

Almtuna blev fulltagliga och skapade direkt ett jätteläge, men missade öppet mål!
Svedberg åkte ut och det var powerplay för Almtuna istället. Dock spelade Leksand, till skillnad från powerplayet, riktigt bra i BP och Almtuna fick inte till det. JLGP lyckades t.o.m. kontra, men skottet gick tätt utanför.

Direkt när Svedberg kom in igen åkte Erkgärds ut och det var BP på nytt, men även denna gången gjorde man det fenomenalt bra och Almtuna kom ingen stans. Lite mer tryck än föregående powerplay fick man, men inga större farligheter och Leksand kunde klara av det.

Inget av lagen hade några vidare avslut, men det var ändå Leksand som, om man skulle välja något av lagen, tryckte på mest. Man sköt skott på skott mot PW, men han räddade och blockerade dem alla tämligen enkelt och ställningen 0-0 stod sig även efter den 2:a perioden.

 Sista perioden började bäst för Almtuna, som sköt 2 skott som Galbrait blockerade. Därefter sprack målnollan, men det var inte Galbraits nolla, utan PW's. Bergenström sköt en fladderpuck som han tappade in under plocken och det var 0-1!

Direkt efter tek anföll man igen, sköt och PW blockerade. Efter den tekningen lade Hempa pucken till Aulin som fick öppet mål och det var 0-2! I sin 1:a match i Leksandströjan!

Almtuna åkte sedan på en utvisning för hög klubba och Leksand fick spela PP. Det var dock inget av de mer storslagna numren och Almtuna kunde reda ut det, även om Leksand fick viss press mot PW.

Efter utvisningen stundade lite Hawaiihockey, men så nitade Almtuna sig fast i Leksands zon. JLGP fick dock tag i pucken, vände blixtsnabbt, släppte pucken till Martin Karlsson, som nu var med och spelade igen, som bara slog in den under stöten på PW och det var 0-3!

Paulsson i Almtuna åkte ut och Leksand fick PP igen. Dock var det Almtuna som fick iväg 1:a skottet där, i BP. Sedan vände Leksand. Bergenström rundade kassen och hade öppet mål, men PW hann dit med plocken och gjorde en kanonräddning!

Spelet jämnade ut sig lite efter att Almtuna blev fulltagliga. Leksand vann tekning efter tekning och koncentrerade sig mest på defensiven. Almtuna fick trots det iväg ett farligt skott, men Galbrait höll tätt. Efter tekning blev Berggren fri med Galbrait, men Galbrait höll fortsatt nollan med ca 5 minuter kvar att spela!

Almtuna fortsatte att ha press, men så åkte man på en utvisning. Leksands PP var inget vidare vasst, men inte heller Almtuna kom till några större möjligheter. Aulin var närmast, när han dribblade igenom hela Almtuna, men tappade pucken i sista dragningen. Resultatet stod sig och Leksand vann med 0-3, + att Galbrait fick hålla sin 1:a nolla i föreningen!

I övriga matcher så tog Mora poäng av Örebro hemma när man vann med 3-2 efter sudden. Även Bofors vann efter sudden, 2-1 mot Malmö. Malmö, som fortsätter ha det svårt, men trots det plockar en poäng här och en poäng där. Det innebär att man faktiskt bara är en poäng efter Leksand i tabellen. Leksand, som faktiskt var nere på 5:e plats innan dagens match. Nu är man 3:a igen, men det är en bra bit upp till Örebro i toppen. De har 38 poäng. Växjö har 36. Dock har Växjö en match mer spelad än Örebro, men även än Leksand och Oskarshamn som jagar bakom, båda med 30 poäng.
Sedan har Malmö 29, men de har faktiskt 3 matcher mer spelade än Leksand, Oskarshamn och Örebro och 2 matcher mer spelade än Växjö. Bakom dem jagar Västerås och Rögle, med 28 resp. 27 poäng. Båda de har 3 matcher mindre spelade än Malmö.
Bofors har 2 matcher mindre spelade och 23 poäng. De kan alltså gå upp på lika många poäng som Malmö vid seger i båda de matcherna.
Mora, som jagar bakom Bofors, kan gå förbi Malmö. De har också 23 poäng, men 3 matcher mindre spelade.
Almtuna kan inte pasera Malmö, för man har bara 2 matcher mindre spelade och 22 poäng. Däremot kan Borås gå om. Man har 18 poäng och hela 4 matcher mindre spelade än Malmö. Snacka om haltande tabell.
I botten har Troja fortfarande 9 poäng. Det är nu 6 poäng upp till nästjumbon Sundsvall och 8 upp till Tingsryd över sträcket. Dessutom har man en match mer spelad än båda dessa, så det ser inte ljust ut för Smålänningarna.

 


2 nykomlingar!

Eller i alla fall lån. Sebastian Wännström från Brynäs och den gamle veteranen, Fredrik Öberg, som har spelat med Björklöven i Div 1 nu på slutet har lånats in för några matcher. Man har även gjort en värvning av en kanadensisk center i form av Jared Aulin. Han var dock inte med i denna match, men kom till Leksand samma dag. Kollar, Olimb och JLGP saknades fortfarande i laguppställningen. En annan nyhet som har varit riktigt efterlängtad var målkamerorna. Nu, äntligen, har man installerat dem och man började använda dem direkt i denna match.

Senast lagen möttes var nere i Oskarshamn, där Oskarshamn gjorde mål med 3 sekunder kvar. Det var Leksands 1:a poängtapp för säsongen och den matchen kan ni läsa om här.

Det var Leksand som tog komandot direkt, men det var Oskarshamn som fick 1:a chansen. En rejäl sådan, när Galbrait var ute och cyklade.

Ovan nämnde Wännström var så nära på att få en chans, men tappade tyvärr pucken. Dock fick Leksand powerplay när Tero, tror jag han heter, Konttinen i Oskarshamn åkte ut för tripping.
Man etablerade bra tryck under powerplayet, sköt skott på skott och ett skott från Moe var nära på att leta sig in bakom Jimmy Danielsson i Oskarshamnskassen, men han lyckades hålla tätt och Oskarshamn blev fulltagliga.

Wännström fick så iväg ännu ett skott, som Danielsson räddade med axeln. Mycket bra start av honom. Så vände spelet och Oskarshamn var nära 0-1, men Galbrait räddade och höll pucken under benskyddet!

Leksand vände igen och Åslin bröt in framför Danielsson och lade en backhand, men han räddade.
Öberg, som öppnade lite mer anonymt än Wännström, försökte sedan passa fram Pesonen, men en Oskarshamnsspelare hann emellan. Öberg fick dock tillbaka pucken, men sköt rakt på en Oskarshamnsspelare igen.

Oskarshamn fick powerplay när Moe åkte ut för en diskutabel kneeing.
Man skapade visst tryck, men Leksands box var fenomenal och man stoppade alla farligheter så att Oskarshamn fick börja om. Leksand klarade av det hela, men bara 11 sekunder efter att Moe kom in på isen igen gjorde Oskarshamn ändå 0-1 genom Simon Önerud.

Efter mål brukar man ju få lite mer energi och kämpa på ytterligare. Det gjorde Oskarshamn, men Leksand stod emot bra och fick också powerplay när Morin i Oskarshamn åkte ut för tripping. Mycket trippingar i denna match.
Powerplayet fungerade dock inte alls lika bra som förra gången och Oskarshamn kunde reda ut det hela utan några större farligheter och man kunde gå till periodpaus i ledning 0-1.

Det var Leksand som ägde den 1:a perioden, men inte så klart som skotten visade, 13-3. 3 skott mot Galbrait, 1 mål och en räddningsprocent på ca 66%. Inte bra.

Den 2:a perioden började med ännu en tripping, nu av Victor Rask, och Oskarshamn fick PP. Även denna gången etablerade man visst tryck och var nära 0-2 när Galbrait lämnade en farlig retur, men den hann slås undan innan det blev farligt av det.
Bergenström försökte kontra, men stoppades tyvärr på blå och Oskarshamn tog tillbaka pressen. Dock redde Leksand ut det hela och var nära 1-1, men målburen var ur sitt läge. Iställe gjorde Oskarshamn 0-2 genom tidigare målskytten Önerud. Galbrait skulle dock inte lastas för det, han var chanslös.

Leksand gav sig dock inte, utan försökte pressa på, men likt tidigare matcher i denna relativt långa svacka man har haft, lyckades man inte få till någon vidare press och Oskarshamn styrde spelet lite som man ville.

Leksand tog timeout, men det hjälpte inte. Knappa minuten senare gjorde Jadeland 0-3 för Oskarshamn. Inget vidare med andra ord och 0-4 var även det nära när Galbrait inte riktigt visste var han hade pucken, men Rask tog hand om den.
Leksand gav sig dock inte. Martin Karlsson var ytterst nära på att göra 1-3, men Danielsson hade turen på sin sida och räddade med yttersta delen av benskyddet.

Oskarshamn hade marginalerna på sin sida och spelade klart mycket bättre än Leksand. Man gjorde även 0-4 med knappa 5 minuter kvar av perioden. Då byttes Galbrait ut och Hanses kom in. Ingen lyckad kväll för vår danske målvakt, men Hanses hade det inte mycket lättare. Han räddade 1:a skottet han fick på sig, men så gjorde Oskarshamn 0-5, 50 sekunder efter 0-4.

Man fortsatte att trycka på, men Leksand fick upp kämpaglöden en aning mot slutet och fick dessutom spela PP. Då tog det bara 8 sekunder, sedan slog Jesper Ollas in reduseringen fram till 1-5!

I sista perioden var man dock tillbaka i gamla hjulspår igen. Oskarshamn styrde och ställde, sköt några skott mot Hanses, men han blockerade de alla. Så kontrade Leksand. Moe blev upphakad, men lyckades ändå få in ännu en redusering bakom Danielsson fram till 2-5!

Det verkade som att turen hade vänt en aning, för Stefan Pettersson i Oskarshamn åkte ut för armbågstackling strax därefter och Leksand fick ännu ett powerplay.
Det var dock inget av de bättre och Oskarshamn kunde tämligen enkelt rensa. Svedberg fick dock en jättechans, men skottet uteblev och Oskarshamn blev fulltagliga.

Leksand fortsatte dock att trumma på, med mycket bättre fart än i de 2 inledande perioderna och Martin Karlsson kunde redusera ännu en gång, fram till 3-5, samtidigt som Oskarshamn tog timeout.

Leksand fortsatte att trycka på, hade tagit över spelet helt och försökte få in ännu en redusering. Oskarshamn gjorde det dock bra och täckte många skott. De man inte lyckades täcka blockerade Danielsson. Det gick dock inte att komma ifrån att Oskarshamn nu såg mycket darriga ut. 2 mål i hockey är ingenting. Det visade Brynäs samtidit i Elitserien när man gjorde 3 mål på 38 sekunder hemma mot Frölunda.

Stefan Pettersson åkte ut igen och Leksand fick ytterligare ett powerplay. Hägga var direkt nära på att slå in 4-5, men Lyckades inte. Bergenström lade in framför mål, men Oskarshamnsspelare var först på den. Rask fick ett jätteläge, men Danielsson spelade riktigt bra och gjorde en kanonräddning.

Oskarshamn blev fulltagliga, men Leksand fortsatte att trycka på. Oskarshamn slog mest ifrån sig och försökte sticka upp på kontringar. Det lyckades man nästan med. En Oskarshamnspelare rundade nästan Hanses, men han slängde ut klubban och fick tag i pucken.
Leksand fortsatte att pressa, men tiden rann iväg. Hanses lämnade kassen och Oskarshamn åkte på en utvisning. Dock var det för lite tid kvar och Oskarshamn kunde vinna med 3-5. 2 riktigt dåliga perioder och en riktigt bra på slutet.

Wännström gjorde en riktigt bra insats, Öberg lite mer osynlig.
Galbrait hade ingen lyckad kväll, men Hanses spelade riktigt bra. Så även Jimmy Danielsson.

RSS 2.0