Tabellerna vecka 39

Ännu en vecka har passerat och såhär ser tabellen i SHL numera ut:

1, Skellefteå 15p +7
2, Linköping 13p +7
3, Luleå 11p +7
4, Leksand 10p -3
5, Brynäs 9p +1
6, Frölunda 9p 0
7, Färjestad 8p -1
8, AIK 8p -3
9, Örebro 7p +2
10, Modo 7p -1
11, Växjö 6p -8
12, HV 71 5p -8

Skellefteå är kvar i topp. En poäng har man dock tappat och Det var borta mot Färjestad, då man vann efter sttraffar med 4-3.

LHC har stuckit upp som en raket den senaste veckan, från 7:e till 2:a plats. En mycket bra vecka för LHC.

Även Luleå ligger kvar i topp. 4/6 poäng den gångna veckan.

Trots att Leksand bara har tagit 2/6 poäng den senaste veckan har man ändå bara tappat från 3:e till 4:e plats i tabellen. De andra resultaten har helt enkelt gått de blåvitas väg den gånga veckan, men tabellen är oerhört jämn. Det är 5 poäng ner till sistaplatsen, 4 poäng ner till kvalserieplats och 5 poäng upp till Skellefteå i topp. Varje match är således enormt viktig, varje poäng kan vara av största vikt i slutänden.

Brynäs har också bara tagit 2/6 poäng, men trots det klättrat en plats i tabellen. Från 5:e till 4:e. Det är ännu ett bevis på hur jämn tabellen är.

Ännu ett bevis på detta är Örebro, som har nollat den här veckan och då rasat från 4:e till 9:e plats. Så fort svänger det såhär i början.

I botten har HV haft det tungt. Man har också nollat och därför rasat från 8:e till sista plats i tabellen. Samtidigt har AIK tagit 6/6 poäng, full pott, och ändå bara gått upp från 11:e till 8:e plats. Man kan nästan säga att AIK och HV har bytt plats.

Den Hockeyallsvenska tabellen ser nu ut såhär:

1, Karlskrona 18p +22
2, Västerås 18p +8
3, Bofors 15p +7
4, Mora 11p +5
5, Asplöven 11p -2
6, Oskarshamn 10p -10
7, Malmö 9p 0
8, Södertälje 9p -2
9, Timrå 9p -2
10, Troja 9p -6
11, Djurgården 7p +2
12, Björklöven 6p -6
13, Rögle 5p -4
14, Almtuna 4p -12

Karlskrona har under veckan åkt på sin 1:a förlust för säsongen, 3-4 i Oskarshamn. Annars har man slagit Västerås i toppmötet med 2-0 och Malmö med hela 5-1. Starkt av KHK.

Ännu starkare av Västerås, som har hållit nollan 2 matcher i rad, igen, 0-3 i Haparanda och 1-0 hemma mot Rögle. Därmed har man passerat Bofors i tabellen.

Asplöven har, trots förlusten mot Västerås, klättrat från 6:e till 5:e plats och Mora har klättrat från 10:e till 4:e plats, genom 3-6 uppe i Umeå, 3-2 efter sudden mot Djurgården och förlust med 4-3 efter straffar mot Asplöven.

Tabellen är dock oerhört haltande. Djurgården och Malmö har bara spelat 5 matcher, medan SSK och Timrå har 6 spelade matcher.

I botten hittar vi fortfarande Rögle och Almtuna. Rögle har trots allt tagit 5 poäng den gångna veckan, men ligger ändå kvar under sträcket, precis som Almtuna, som har plockat några ströpoäng här och var. 1 poäng mot Rögle och 2 poäng mot Djurgården. Djurgården, som låg 9:a efter förra veckan och som nu är 11:a. Man har öppnat den här säsongen svagt, precis som man gjorde förra säsongen, då man länge låg utanför playoff, men där man kom starkt mot slutet.

Helgens matcher i Hockeyallsvenskan

I helgen har en rad matcher spelats och där har det gått såhär:

Rögle - Almtuna 2-1 str
Asplöven - Mora 4-3 str
Troja - Oskarshamn 3-2 str
Karlskrona - Västerås 2-0
Björklöven - Bofors 1-4

Noterbart är här att 3/5 matcher gick till straffar.

Rögle vann bottenmötet mot Almtuna efter straffar. Vem hade trott det på förhand, att det skulle bli ett bottenmöte i Ängelholm mot Almtuna?

Troja tog bonuspoängen mot Oskarshamn, efter att man också kvitterat i sista perioden, precis som Asplöven gjorde hemma mot Mora och där man sedan också tog bonuspoängen.

Karlskrona gjorde 2 mål i den inledande perioden och det räckte. Patrik Galbraith höll ännu en nolla och det går inte att säga något annat än att han har startat den här säsongen fullständigt lysande. Starkt av KHK!

Björklöven tog ledningen tidigt i matchen, men sedan var det roliga slut. Bofors vände och vann till slut ganska enkelt.

Leksand studsade tillbaka

Efter bottennappet mot LHC i onsdags var det här ett Leksand som kom ut stenhårt redan från start, trampade gasen i botten och snurrade upp hela Växjö till en början. Bergenström och Hersley hade varsin jätechans redan innan 2 minuter var spelade och efter just 2 minuter satt slutligen pucken i nät. Ryan Russell gjorde sitt 1:a mål i Leksandströjan, 1-0.

Leksand fortsatte att trumma på, efter att Växjö och Sam Hallam tagit timeout. Spelet jämnades ut en aning, men det var fortsatt Leksand som skapade flest och bäst chanser. Scott Munroe i Växjökassen var dock tät.

I 2:a perioden fortsatte Leksand att ösa på, men Växjö kom snabbt in i perioden och tog över tillställningen. Leksand blev lite passivt och när ett boxplay stundade efter ca 6 minuters spel, ja, då small det till bakom Alsenfelt i mål. Sebastian Eriksson stänkte upp den i krysset och det var kvitterat, 1-1.

Växjö hade fortsatt ett övertag i perioden, men Alsenfelt var bra med och såg till att det stod 1-1 efter 2 spelade perioder, trots flera bra lägen åt båda håll.

Leksand kom återigen ut starkt i den 3:e perioden och det här gången lyckades inte Växjö ta tillbaka taktpinnen på samma sätt som i den 2:a perioden. Leksand fortsatte att trampa på gasen,men Munroe var bra i mål och pucken ville inte in i nätmaskorna bakom honom. Istället var det Växjö som var grymt nära på att näta och avgöra matchen i slutminuten, när Alsenfelt var helt överspelad och man i princip hade öppet mål. På något sätt lyckades man dock missa och matchen gick till förlängning.

Till skillnad från de 3 ordinarie perioderna var det här en ganska tempofattig inledning av förlängningen. Inget av lagen skapade några större chanser, men efter drygt 2 minuters spel lyckades Patrik Hersley, efter fint förarbete av Mikael Johansson, sätta 2-1 i nät och segern var ett faktum. 2 härliga poäng till Dalarna.

Övriga resultat enligt följande:
AIK - Örebro 3-1
Linköping - Brynäs 5-4 SD
Skellefteå - Luleå 1-0
Modo - Färjestad 0-2
Frölunda - HV 71 4-0

Matchen i Skellefteå blev en lite märklig historia. Hemmalaget tog ledningen redan efter exakt 1 minut av matchen och sedan kom inga mer mål. 1-0 blev slutresultatet och Skellefteå rycker därmed i toppen av tabellen.

LHC tog ledningen i 1:a perioden. En ledning som Brynäs kvitterade i 2:a perioden, en period som var en ren målexplossion. 3-3 slutade den perioden och ni som är snabba i huvudet ser då att LHC alltså hade ledningen med 4-3 inför den sista perioden. Där kvitterade återigen Brynäs, men i sudden var det LHC som drog det längsta strået och vem avgjorde om inte Simon Hjalmarsson.

Örebro tog ledningen på Hovet, men AIK kvitterade ganska omgående och sedan vände man matchen och kontrollerade den in i mål.

HV har inte haft det lätt i inledningen av serien. Frölunda rivstartade här och hade 3-0 redan efter drygt halva 1:a perioden. en mardrömsstart för Jönköpingslaget, som aldrig lyckades resa sig från det och inkasserade ännu en förlust.

Karlskronas första förlust

I omgång 6 åkte Hockeyallsvenskans skrällag såhär långt, Karlskrona HK, på sin 1:a förlust. Detta borta mot Oskarshamn, när Ugglorna vann med 4-3.

Såhär gick det i alla matcher:
Västerås - Rögle 1-0
Almtuna - Asplöven 3-4
Mora - Djurgården 3-2 SD
södertälje - Bofors 6-2
Oskarshamn - Karlskrona 4-3
Timrå - Björklövwn 1-0 str

Västerås Fredrik Johansson avgjorde 2:38 in i sista perioden och Rögle fortsätter alltså att ha det tungt.

Asplöven hade 4-1 med 3:54 kvar att spela. Almtuna gav dock inte upp och det blev spännande mot slutet ändå. Den ensama Asplövensupportern som fanns på plats i Gränbyhallen fick slutligen i alla fall jubla, för Asplöven lyckades hålla undan. Det var annars en väldigt dålig publiksiffra i Gränbyhallen. 979 åskådare. Det är inte ofta det är under 1000 personer i Hockeyallsvenskan. Senast var väl typ Borås...

Mora kvitterade Djurgårdens ledning i sista perioden och tog sedan ledningen genom Mikael Wikstrand. Djurgården tog timeout och bara 37 sekunder från slutet kunde Nils Andersson kvittera för bortalaget och rädda en poäng hem till Stockholm.

SSK gjorde en enormt stark insats. Bofors ryckte åt sig en 0-2-ledning, men Södertäle gjorde en megauppryckning och vände i 2:a perioden och ångade bara på i den sista. Slutligen var det inget snack om saken. En glasklar Södertäljeseger.

Timrå spelade något så ovanligt som en 0-0-match hemma i E.on arena och man kunde slutligen vinna drabbningen mot nykomlingen från ettan, Björklöven, när Daniel Öhrn avgjorde på straffar.

Malmö - Troja spelas senare i höst.

LHC körde över Leksand

5503 åskådare fanns på plats i Tegera arena under onsdagskvällen när Linköping kom på besök och man skulle få se ett LHC som totalt spelade ut Leksand, likt Brynäs i 1:a omgången, men snäppet värre.

Redan från start trampade LHC gasen i botten. Leksand skapade dock några halvbra chanser de med,men efter 11:58 kunde Simon Hjalmarsson ge bortalaget ledningen och därefter ökade bara LHC:s övertag i matchen. Det var LHC mot Oscar Alsenfelt. Alsenfelt spelade bra, precis som i de 4 föregående matcherna, men LHC spelade med fart, man spelade en hockey där hemmalaget helt enkelt inte hängde med. Det blev tydligare och tydligare ju längre perioden gick och med 2:46 kvar av perioden kunde Simon Hjalmarsson göra sitt 2:a mål för kvällen och LHC gick till pausvila med 0-2 på tavlan.

Den 2:a perioden fortsatte i samma stil. LHC åkte runt och gjorde lite som man ville. Man läste sönder hemmalaget, som inte kom till några vassare chanser över huvud taget, man åkte ifrån hemmaspelarna och i stort sett var det bara Alsenfelt som var bra. Riktigt bra vid ett par ingripanden, men vad hjälpte det när Chad Kolarik satte 3-0 i nät,drygt halvvägs in i matchen.

Luften gick ur hemmaspelarna ännu mer och det var egentligen ingen match där ute på isen. LHC lekte med Leksand och 0-4 kom med 5:21 kvar av perioden.

Vad som helst kan hända i hockey, det kan gå fort, men 0-4 mot ett grymt bra LHC, det gjorde att hoppet inte var jättestort inför sista perioden. Man ger dock aldrig upp och inget är kört förrän slutsignalen går, men för att något skulle hända var hemmalaget tvungna att göra något radikalt, för i de 2 inledande perioderna, då var LHC bättre på samtliga punkter. Man åkte skridskor mer effektivt, hade ett snabbare spel, såväl bättre offensiv som defensiv, ja, man var helt enkelt bättre, men som sagt, inget är omöjligt.

Tyvärr fortsatte matchen att rulla på i samma hjulspår, men plötsligt fick Leksand den där nödvändiga reduceringen. Den kom från ingenstans och det var Jens Bergenström som stänkte in 1-4 i nät bakom Christian Engstrand.

Glädjen blev dock kortvarig. Bara 12 sekunder senare gjorde Jonas Almtorp 1-5 för LHC och sedan gjorde bortalaget också 1-6 innan matchen var slut.

Inget att säga om det, LHC var helt enkelt bättre, på samtliga punkter den här kvällen. Bara att lyfta på hatten.

Efter 5 matcher har då Leksand alltjämt 8 poäng. Man har tagit poäng i 3 av de 5 matcherna. De 2 matcher man har nollat i har man dock blivit totakt utspelade i, vilket är lite oroande. Det finns dock där inne, spelet som ger poäng. Det såg vi mot Modo och mot Färjestad. Det gäller dock att plocka fram det, för sjunker man ner för långt, blir utspelade såhär i för många matcher, då blir det tufft. Oerhört tufft...

En leksing ger dock aldrig upp, vi kan göra det, tillsammans kan vi göra det!

Övriga resultat för omgången:
Brynäs - AIK 1-2 str
Örebro - Växjö 3-4
Modo - Frölunda 1-2
Färjestad - Skellefteå 3-4 str
HV 71 - Luleå 3-4

Örebro hade 2-0 efter 1:a perioden, tappade det och i sista perioden kunde Växjö sätta segerpucken i nät. Skönt för Växjö, som inte har haft nåågon bra start på säsongen. Inte bra för Leksand, som ju möter just Växjö imorgon.

Serieledande Skellefteå plockade yterligare 2 poäng i Karlstad, efter att hemmalaget haft 3-1 inför sista perioden, men där man inte lyckades knyta ihop säcken.

Det gjorde inte heller HV, som tog ledningen tidigt i matchen mot Luleå. Bortalaget vände sedan till 1-3, en ledning man sedan aldrig släppte och det var 3 poäng till Norrbotten.

Den kompletterande matchen för omgången i torsdags, den mellan AIK och Linköping, slutade 2-3 efter straffar, efter att AIK vänt 0-1 till 2-1 i 2:a perioden, men där LHC kunde kvittera i sista perioden och sedan också avgöra på straffar.

Karlskrona övertygar och Rögle tog första segern för säsongen

I måndags blev det storseger igen, nu mot Malmö, och man har en fantastisk målskillnad efter 5 spelade matcher. 24-3 (+21). Det är nästan Div. 1-målskillnad...

Såhär gick det iaf i omgång 5:
Troja - Södertälje 3-0
Karlskrona - Malmö 5-1
Rögle - Oskarshamn 6-2
Asplöven - Västerås 0-3
Almtuna - Djurgården 3-2 str
Björklöven - Mora 3-6
Bofors - Timrå 2-0

Noterbart är här att Troja nollar SSK hemma i Sunnerbohov. Starkt gjort av Troja.

Rögle tar äntligen, äntligen sin 1:a seger den här säsongen och det är rejält övertygande. 3-0 i 1:a perioden och 6-1 efter 2 spelade perioder. Där var matchen redan stängd, men oerhört skönt för Ängelholmarna där. Man lämnade därmed jumboplatsen till Almtuna, som trots en mycket stark match hemma i Gränbyhallen alltså ligger sist. 2 poäng mot Djurgården är dock inte illa.

Mora avgjorde i 2:a perioden. Efter 2-2 efter den 1:a drog man iväg till 2-5 innan perioden var över och där var matchen avgjord.

Tabellerna vecka 38

Så är då både SHL och Hockeyallsvenskan 2013/14 igång. Precis som förra säsongen tänkte jag sumera tabellerna varje vecka. Eftersom att Leksand numera spelar i SHL kommer den tabellen att hamna överst i inläggen, mer fokus kommer att ligga på den, men jag ska försöka ha kvar samma koll på Hockeyallsvenskan också.

Såhär ser iaf SHL-tabellen ut efter 4 spelade matcher:

1, Skellefteå 10p +5
2, Luleå 8p +7
3, Leksand 8p +1
4, Örebro 7p +5
5, Brynäs 7p +3
6, Modo 7p +1
7, Linköping 6p 0
8, HV 71 5p -3
9, Färjestad 4p -1
10, Frölunda 3p -5
11, AIK 2p -5
12, Växjö 2p -8

Att Skellefteå och Luleå ligger där uppe i toppen är ingen skräll. Att Leksand och Örebro ligger där uppe är däremot en liten skräll. Det går så klart inte att säga så mycket redan efter 4 omgångar, men faktum är att Leksand har 6 poäng ner till kvalseriesträcket. Fortsätter man i samma stil kan det bli en riktigt lyckad vinter. Jag tror dock man kommer få det svårt, liksom Örebro. Båda lagen har dock, helt klart, gjort en stark öppning av serien, där Leksand har slagit Färjestad borta med 3-2, vunnit på straffar hemma mot Modo med samma siffror och slagit just Örebro med 2-1. Örebro i sin tur har nollat HV hemma och tagit 2 poäng uppe i Skellefteå. Det är 2 riktigt fina skalper för Nerkelaget.

LHC och AIK har en match mindre spelad. Den spelas nu ikväll. Vinner LHC där, vilket oddsen talar för, då går man upp som serietvåa bakom Skellefteå. Vinner AIK lämnar man över kvalserieplatsen åt Frölunda. Både AIK och Växjö tror jag dock är lag som kommer ligga där nere i botten till slut. Växjös start på den här säsongen har, som vi ser, varit allt annat än bra. 2 poäng på 4 matcher och 5 poäng upp till Modo på 6:e plats, som har den sista direktplatsen till slutspelet. Det är ju nämligen så, om jag inte har nämnt det tidigare, att systemet har gjorts om litegrann till den här säsongen. Lag 1-6 går direkt till slutspel. Lag 7-10 spelar playoff i bäst av 3 om vilka 2 lag som ska ta de 2 sista slutspelsplatserna. Lag 11 och 12 spelar kvalserien. Det innebär att "ingenmansland" är borta och lag 9 och 10 får en chans att ta sig till slutspel, även om man hamnar 10 poäng bakom 8:an i serien. Positivt då för lag 9 och 10, men lite mer negativt för lag 7 och 8. Har man 2 dåliga matcher där, ja, då är man körd, trots att man kanske har slutat, som jag skrev, 10 poäng före 9:an i grundserien. Jag tror dock detta systemet gynnar Örebro och Leksand i år...

Den Hockeyallsvenska tabellen ser ut såhär:

1, Karlskrona 12p +17
2, Bofors 9p +6
3, Västerås 9p +6
4, Malmö 9p +4
5, Timrå 7p -1
6, Asplöven 6p -1
7, Södertälje 6p -3
8, Oskarshamn 6p -6
9, Djurgården 5p +4
10, Mora 5p +2
11, Björklöven 5p +1
12, Troja 4p -10
13, Almtuna 1p -11
14, Rögle 0p -8

Här har vi lite förvånande saker såhär i inledningen av serien. Som jag skrev ovan så går det så klart inte att dra några växlar efter bara 3-4 omgångar, men det börjar kanske utkristalisera sig litegrann så småningom.

Karlskrona höll nollan 3 matcher i rad. 0-6 uppe i haparanda, 4-0 mot Rögle och samma siffror mot Södertälje. Det är starkt. Grymt starkt och imponerande av KHK.

Bofors, Västerås och Malmö har alla 9 poäng.Det är inte mycket att säga om det.

Timrå har ryckt upp sig litegrann, efter 0-4 hemma mot just Västerås, och man har skrapat ihop 7 poäng under veckan, vilket ändå är ganska bra. Mer än vad det känns som, för det känns inte som att man har övertygat särskilt mycket. Man smyger med lite i det tysta så att säga.

Det är dock väldigt jämnt. Det är bara 2 poäng ner till Djurgården på 9:e plats. DIF har dessutom en match mindre spelad och vinner man den är man hastigt och lustigt uppe på den där 5:e platsen som Timrå just nu har.

I botten har det dock redan bildats en liten lucka. En lucka som dock kan täppas igen väldigt snabbt. Att Rögle ligger sist är uppseendeväckande. Inte bara det, man har 0 poäng och är därmed det enda laget utan poäng i serien. Man är dessutom 4 poäng från säker mark. Det går som sagt inte att säga något redan nu, jag är ganska säker på att Rögle kommer rycka upp sig, men starten man har fått av denna serien, den är helt klart inte alls bra.

Rögle sist i Hockeyallsvenskan

Ett gäng Hockeyallsvenska matcher har också spelats i helgen. Såhär har det gått där:

Timrå - Mora 3-0
Västerås - Djurgården 2-0

Det var nog välbehövligt för Timrå att få den där trepoängaren och dessutom hålla nollan. Dock var det bara drygt 2000 personer på plats i E.on arena, vilket är väldigt, väldigt svagt.

Djurgården kom från en 7-2-seger mot Oskarshamn. Nu blev man nollade i Västerås. Kanske en liten kalldusch och minst sagt en känsla av att komma ner på jorden igen. Starkt dock av Västerås.

Almtuna - Björklöven 2-3 SD
Troja - Karlskrona 2-5
Malmö - Rögle 4-3
Mora - Bofors 2-4
Södertälje -Timrå 3-2 str

Rögle, Rögle. Vad ska man säga? Ännu en förlust och faktum är att man nu ligger sist i Hockeyallsvenskan och är det enda lag som inte har tagit en enda poäng såhär långt. Man har 4 poäng upp till Troja, som härmed spräckte Karlskronas målnolla den här säsongen, men som inte lyckades vinna. KHK är därmed fortsatt obesegrat denna säsongen.

Almtuna tar alltså sin 1:a poäng den här säsongen hemma mot nykomlingen Björklöven, även om man hade ledningen med 2-1, enda tills det återstod 5:23 av matchen. Då kom Lövens kvittering. Poäng blev det iaf för Uppsalalaget och det är nog skönt att ha spräckt den där nollan i poängprotokollet.

Krigarseger även i Karlstad!

Ny match, säsongens 2:a bortamatch, mot Färjestad, i Karlstad. En mycket tuff uppgift på förhand, där hemmalaget var tunga favoriter till segern. 7100 åskådare fanns på plats när de blåvita gästade Löfbergs lila arena.

Hemmalaget var det lag som skapade mest och bäst i inledningen. Man fick också powerplay, men Alsenfelt spelade bra även denna match.

Leksand fick även de ett PP, men inte heller där föll det några mål, även om powerplayspelet såg betydligt bättre ut än tidigare.

Efter avslutat powerplay fick man dock in pucken i nät bakom Taylor i FBK-kassen. Domarna ringde på målet, men det blev godkänt och matchens 1:a målskytt hette därmed Johan Ryno och det var 0-1 på tavlan.

I den 2:a perioden tog Färjestad över taktpinnen mer och mer. Leksand fick även spela 3 mot 5, efter att både Micke Johansson och Joonas Rönnberg åkt ut. Man gjorde det dock mycket, mycket bra, spelade med den där riktiga glöden och känslan, stod upp för varandra och klarade av det numerära underläget.

Färjestad fortsatte dock att trycka på och hade ytterligare ett jätteläge, vilket resulterade i att Kapstad tvingades ta en utvisning för att undvika en jättemålchans för hemmalaget. Mål blev det dock ändå. I det efterföljande powerplayspelet för hemmalaget kunde Pontus Åberg sätta 1-1 i nät bakom Alsenfelt, som annars hade varit briljant.

Leksands replik lät dock inte vänta på sig. Jens Bergenström såg till att göra sitt 1:a mål för säsongen och såg samtidigt till att Leksand återigen hade ledningen i matchen, drygt 12 minuter in i period 2.

Innan perioden var slut skulle dock 2-2 ha smitit förbi Oscar Alsenfelt. Ett riktigt snyggt mål i PP av Färjestad, där Rickard Wallin avslutade, mitt i slottet. Otagbart för Alsenfelt.

Sista perioden blev svängig. Det var chanser åt båda håll, men det var Leksand som skulle återta ledningen, 09:30 in i perioden, när Mikael Johansson drog iväg ett skott som gick i mål. 2-3 till bortalaget Leksand, vilket också skulle bli slutresultatet, trots att Färjestad tryckte på ordentligt mot slutet. Alsenfelt storspelade dock även denna matchen och det kommer behövas i vinter. Han kommer vara en stor nyckelspelare i detta laget under den här säsongen. 3 poäng i Karlstad är dock oerhört starkt och Leksand står därmed på 8 poäng efter 4 spelade matcher. Det får man ändå säga är en bra start av säsongen.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Luleå -Modo 4-3 str
Skellefteå -AIK 5-1
Örebro - HV 71 4-0
Växjö -Brynäs 0-3
Linköping - Frölunda 6-3

Ännu en strafförlust för Modo alltså.

Ännu en gång måste dock omgångens match ha gjorts av Örebro. Man imponerar storslaget. Leksand har också gjort det bra under veckan, men Örebro. 2 poäng uppe i Skellefteå och nu 3 poäng hemma mot HV och dessutom fick Henrik Lundberg hålla nollan. Grymt starkt och imponerande av ÖHK!

Inte lika imponerande av Växjö som har haft det svårt i inledningen av serien. 0-3 hemma mot Brynäs är inte snyggt.Ingen jätteövertygande match av Gävlelaget kanske, men man gjorde vad man behövde göra helt enkelt.

Krigarinsats mot Modo!

Dags för säsongens 2:a hemmamatch, där motståndarna var Oskar alsenfelts gamla klubb, Modo.

Det var också Modo som öppnade aningen starkare än hemmalaget, men efter 03:28 hade Jens Jakobs ett skott som tog klockrent i målramen bakom Linus Ullmark i Modokassen. Det var den bästa målchansen som föll i den inledande perioden. Båda lagen skapade några halvchanser, men det var en ganska uddlös och inte jätterolig match att titta på. Ingen av de båda målvakterna fick göra några jätteingripanden.

I den 2:a perioden tog det dock fart. Leksand ökade takten, satte mer och mer press på Modos backar, men Linus Ullmark var grymt säker i mål och växte nästan till ett spöke för de blåvita ju längre perioden gick. Hemmalaget spelade nämligen ut modo totalt, skapade chans på chans och det där osäkra Leksand som vi såg både i premiären mot Brynäs och senast mot Örebro, det var som borta. Man spelade ut hela registret, lurade upp Modospelarna till korvkiosken, åkte skridskor och spelade helt enkelt bländande. Att man inte hade ledningen efter 2 spelade perioder var enbart Linus Ullmarks förtjänst, för oj så han storspelade i mål. Hade han inte gjort det hade det både kunnat stått 1-0 och 2-0.

Nu stod det dock fortsatt 0-0, men Leksand fortsatte att trumma på i inledningen av den 3:e perioden. Då kom kallduschen. Modo gjorde 0-1. Christoffer Bengtsson kunde enkelt peta in pucken bakom Alsenfelt, efter att Leksand gjort en rejäl markeringsmiss som inte får ske på den här nivån.

Efter målet jämnade spelet ut sig i några minuter, men Modo backadehem litegrann och Leksand kunde återigen öka pressen och det var rejält, men återigen storspelade Linus Ullmark och räddade kvar Modo i matchen, trots att man hade ledningen.

Man skulle också utöka densamma. Med knappt 6 minuter kvar att spela fick Leksand ännu ett i raden av numerära överlägen. Istället kunde då Modo kontra och sätta 0-2 i nät bakom Alsenfelt. Ännu en kalldusch med andra ord och inte ett dugg rättvist sett till matchen.

Än fanns det dock tid kvar att vinka på. Knappt 6 minuter. Linus ullmark hade dock växt till ett enormt spöke för de blåvita, men så, med 15:58 på klockan kom Jacob Blomqvist fri med Ullmark och gjorde inga misstag. 1-2 var ett faktum.

Modo fortsatte att slå ifrån sig och Leksand fick ännu ett powerplay, med ca 3 minuter kvar att spela. Då hittade Gabbe Karlsson rätt och hela hallen exploderade i ett enormt jubel när 2-2 satt i nät bakom linus Ullmark, med 17:25 på klockan.

Modo fick dock ett jätteläge att ändå avgöra matchen med bara sekunder kvar, men Alsenfelt gjorde återigen en mycket stabil match i mål och såg till att sudden death väntade.

Där var det mycket Hawaiihockey, fram och tillbaka mwe målchanser åt båda hållen, kanske med en liten övervikt för Leksand. Inga mål föll doc och säsongens 1:a straffläggning väntade därmed.

Modo inledde densamma. Per-Åge Skröder missade.
Jens Jakobs var först ut för Leksand och han satte säkert pucken i nät bakom Ullmark.
Modos Mario kempe var näst på tur, men även han missade.
Därmed hade Patrik Hersley chansen att avgöra för Leksand. Det gjorde han dock inte. Han missade.
Tambulini, ett av Modos många nyförvärv den här säsongen, hade då chansen att utjämna igen. Missade han skulle Leksand vinna. Det gjorde han också. Han missade och Leksand tog därmed hem segern med 3-2 efter straffar och ytterligare 2 poäng var säkrade, något som egentligen borde ha varit 3 sett till matchen, men hockey är som vi vet inte alltid rättvist och 2 poäng hemma mot Modo är ändå starkt måste jag säga. Härligt gubbar!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Luleå - Växjö 4-1
Skellefteå - Örebro 3-4 str
Brynäs - HV 71 3-4 SD
Frölunda - Färjestad 1-3

Luleå hade 1-0 efter 1:a perioden och sedan avgjorde man definitivt i sista genom mål av Johan Forsberg och Linus Persson. Växjö reducerade dock med knappa minuten kvar, men Luleå satte sedan den definitiva spiken i kistan.

Omgångens stora skräll är ju dock att Örebro går och tar 2 poäng uppe i Skellefteå. Nykomlingen mot svenska mästarna. Det borde inte vara så, men kanske var det ändå, en inställningsfråga hos hemmaspelarna? Faktum var t.o.m. att Örebro länge hade ledningen med 3-2. Skellefteå kunde dock kvittera i sista perioden, men det var Örebro som tog hem bonuspoängen efter att Tim Wallace och Johan Wiklander nätat på straffar för bortalaget. Enormt starkt måste man ändå säga!

I övrigt är det inte mycket mer att säga. Den sista matchen i omgången spelas nu ikväll, det är AIK - Linköping.

Karlskrona fortsätter att imponera

Också Hockeyallsvenskan rullar vidare och Karlskrona fortsätter att imponera stort. Såhär har det gått den här veckan:

Troja - Asplöven 0-4
Oskarshamn - Björklöven 4-3
Västerås - Bofors 3-1
Almtuna - Timrå 1-2

asplövens alla mål kom i 2:a perioden. Starkt också av Joel Lassinantti att hålla nollan nere i Småland, inför inte allt för mycket folk.

Oskarshamn tog ledningen mot Björklöven, men Löven replikerade några minuter senare. Oskarshamns svar kom dock omedelbart och man hade 2-1 med sig in i 2:a perioden. Där kunde dock Per Hållberg och Stefan Andersson se till att vända på steken för Umeålagets del och man hade nu 2-3 med sig in i sista perioden. Bara dryga minuten in i den perioden var dock ledningen borta och 10 minuter senare satt segerpucken i nät bakom Björklövens målvakt, andrew Raycroft.

Västerås tog ledningen redan efter 29 sekunders spel och tranatlanterna fortsätter att leverera. X-leksingen, Kevin Doell, nätade för hemmalaget och några minuter senare var det dags igen. Tony Romano satte 2-0 i nät bakom Justin Pogge. Bofors reducerade i 2:a perioden, men Luca Caputi satte spiken i kistan några minuter in i sista perioden. Snacka om att man har träffat mitt i prick när det gäller transatlanterna där i Västerås.

Timrå tar sin 1:a seger den hä säsongen, men övertygande var det inte.

Rögle - Troja 1-3
Asplöven - Malmö 5-3
Djurgården - Oskarshamn 7-2
Björklöven - Västerås 3-1
Bofors - Almtuna 5-2
Karlskrona - Södertälje 4-0

Karlskrona fortsätter alltså att imponera och det är stort. En målskillnad på 14-0 efter 3 matcher är inget annat än imponerande. 3 nollor i rad alltså, för laget som var toksist förra säsongen. Enormt starkt av KHK!

Bofors var överlägsna i 2 perioder. Sedan vaknade Almtuna och gjorde både 3-1 och 3-2. Man pressade på ganska bra för en kvittering, en kvittering som dock inte kom. Istället kunde Bofors göra 4-2 och sedan också 5-2 i öppen kasse. Tråkigt för Almtuna, som hade behövt de där poängen.

Björklöven såg till att Västerås inte hakade på karlskrona där i toppen av tabellen. Detta var Västerås 1:a förlust den här säsongen, men man var inte chanslösa, även om hemmalaget hade 2-0 redan efter knappt 5 minuters spel. Reduceringen kom i 2:a perioden och det blev spännande för en stund. Riktigt spännande, men 1:46 in i sista perioden gjorde Olof Mårs sitt 2:a mål för kvällen och satte därmed spiken i kistan för Löven, som därmed tog en efterlängtad seger.

Djurgården körde över Oskarshamn. 3-0 i 1:a perioden, 4-1 efter 2 perioder och slutligen 7-2. Inget snack om saken. Djurgården var bättre. Mycket bättre.

Asplöven tog lledningen hemma mot Malmö, men Malmö vände i 2:a perioden. Hemmalaget gav sig dock inte, utan vände tillbaka till 3-2 innan periodvila, det sista målet med knappt 1:30 kvar av perioden. Frederik Storm ville dock annat och kvitterade fram till 3-3, innan Emil Bejmo och Markus Fagerud kunde sätta spikarna i den Skånska kistan. Seger för Asplöven alltså, den 2:a i rad.

Rögle har haft det tungt såhär i inledningen av serien. Förlust mot SSK, förlust mot Karlskrona och nu förlust mot Troja. Inget vidare facit det för Ängelholmarna. Troja tog ledningen, men drygt 2 minuter in i sista perioden kom Rögles kvittering. Sedan kunde Zach Tarkir, engelsmannen i Troja, göra 2-1, ett mål som videogranskades länge, då pucken tog i ribban, studsade ner och sedan bedömdes ha varit innanför linjen. Lite tur för Troja, men tur ska man ha ibland. Det har Rögle inte haft i inledningen av den här säsongen. Man återfinns just ni på kvalserieplats neråt, tillsammans med Almtuna. Det är de enda 2 lagen som inte har tagit några poäng ännu. I toppen av tabellen har vi så klart Karlskrona, Bofors och Västerås. Tabellen haltar dock rejält just nu. Djurgården, Mora och Timrå har bara spekat 2 matcher, medan Troja, Asplöven och Oskarshamn har spelat 4.

Första trepoängaren för säsongen!

Dags för 2:a matchen av SHL-säsongen 2013/14 och 1:a bortamatchen.

Ett nykomlingsmöte i serien, där Leksand gästade Örebro och Behrn arena. En arena som man besökte även förra säsongen. Miljön var därmed känd för spelarna, men det var Örebro som öppnade matchen klart bäst. Oscar Alsenfelt var dock mycket stabil i mål och kom in i matchen på helt rätt sätt, när han fick göra några riktigt bra räddningar redan från start.

Istället var det Leksand som, precis som senast, kunde ta ledningen. Den här gången var det dock inte alls rättvist. Örebro hade ägt matchen totalt och detta var bara Leksands 2:a skott på mål. Ändå lyckades Kevin Kapstad göra sitt 1:a mål för säsongen, snyggt serverad av Jens Bergenström. 0-1 på tavlan.

Örebro fortsatte dock att ha det mesta av spelet, men Alsenfelt storspelade i mål, vilket han lär få göra ett antal matcher i vinter för att Leksand ska vinna. Han såg nu hursomhelst till att Leksand hade ledningen med 0-1 efter 1:a perioden, trots att Örebro öste på och var det lag som helt klart pressade på mest för ett ledningsmål såväl som en kvittering.

I 2:a perioden kom Leksand ut aningen starkare och hade några hyfsade lägen innan Jacob De La Rose åkte ut för en interference. Då ökade Örebrostryck igen, man pressade på riktigt bra och till slut kunde inte ens Alsenfelt stå emot och Daniel Sondell kunde trycka in kviteringen i nät. 1-1.

Leksand fick det tyngre och tyngre ju längre perioden gick. Örebro tog över mer och mer, sköt och sköt, men Alsenfelt var briljant i mål och trots att Örebro fick 2 lägen i powerplay så lyckades ma inte utnytja dem, även om det var bra nära, och 1-1 stod sig efter 2 spelade perioder.

1:54 in i sista perioden kunde Leksand återta ledningen, när Russell passade bibic den yngre, som drog pucken i målramen, varefter Jacob De La Rose fick tag i returen och 1-2 var ett faktum.

Örebro var dock fortsatt helt klart det spelförande laget och man skapade chans på chans, medan Leksand stack upp i kontringar och faktiskt hade ytterligare en ramträff, den 3:e i matchen. Tim Sandberg hade dock inte jättemyckrt att göra i Örebrokassen, vilket var allt annat än vad man kunde säga om Oscar Alsenfelt, men han gjorde det bra. Otroligt bra, släppte inga fler puckar förbi sig och Leksands 1:a seger den här säsongen, den 1:a i SHL, den 1:a på 7 säsonger i högsta serien var ett faktum, 1-2!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Modo - AIK 3-1
Brynäs - Skellefteå 2-3
Linköping - Färjestad 3-2
HV 71 - Växjö 3-2 SD
Frölunda - Luleå 2-1

Jämna matcher överlag, rent resultatmässigt.

Modo hade 2-0 på AIK efter 2 spelade perioder, men AIK fick in en reducering med knappt 8 minuter kvar att spela. Sedan pressade man på, plockade Daniel Larsson med 3 minuter kvar, chansade, men istället kunde Mario Kempe och Modo sätta 3-1 i öppen kasse.

Mästarna från Västerbotten, Skellefteå, har en oerhört stark målvaktsuppsättning. Lite synd dock för Jocke Eriksson, som var så bra under förra säsongen, som nu troligen kommer få stå tillbaka för stjärnvärvningen, Henrik Karlsson. Denne Karlsson vaktade bortalagets kasse när Skellefteå gästade Gävle och Läkerol arena. Det var dock hemmalaget som skulle ta ledningen, 1:14 in i 2:a perioden. Skellefteås replik kom dock tämligen omgående, men Brynäs återtog ledningen, varefter Skellefteå återigen kvitterade relativt nära inpå. I sista perioden kunde Niklas Burström slutligen göra segermålet för bortalaget, som alltså vann med 2-3.

Färjestad hade 2-1 borta mot LHC inför sista perioden, men LHC vände och med knappt 5 minuter kvar att spela kunde Johannes Salmonsson sätta 3-2 i nät bakom Danny Taylor i FBK-kassen.

Växjö hade ocksåde ledningen inför sista perioden, men hV kunde kvittera och i sudden avgjorde man också, i kraft av William Karlsson.

Frölunda vände Luleås 0-1-ledning till seger med 2-1 på knappt 10 minuter.

I och med dessa resultat har samtliga 12 lag i serien plockat poäng. Serien toppas av Skellefteå, som är det enda laget med full pott än så länge, och i botten hittar vi just nu Färjestad med 1 poäng och Växjö med 2 pinnar. Leksand är just nu 7:a.

Karlskrona nollade Rögle

Ja, det gjorde man, i stor stil. Det är inte illa att nolla det f.d. Elitserielaget och Rögle har fått en minst sagt tung start av denna serien, även om Timrås start har varit ännu tyngre. Man har visserligen bara spelat en match än så länge, men man står alltjämt på 0 gjorda mål.

Div. 1 har det spelats en himla massa av idag och såhär gick det där:

Teg - Kiruna 3-1
Östersund - Örnsköldsvik 2-1
Kovland - Brunflo 4-0
Kalix - SK Lejon 1-2 SD
Sollefteå - Sundsvall 0-3
Piteå - Vännäs 6-2

Lite uppseendeväckande att Teg går och slår Kiruna och att Kalix tappar poäng hemma mot nykomlingen SK Lejon.

Hudiksvall - Surahammar 5-3
Skedvi/Säter - Enköping 1-6
Lindlöven - Tierp 1-3
Falu if - Hedemora 7-0
Åker/Strängnäs - Borlänge 4-3 str

Inga större skrällar. Åker tappade 3-1 till 3-3 i sista perioden och Falu IF fullständigt utklassade Hedemora på hemmaplan.

Huddinge - Nacka 10-1
Väsby - Gnesta 7-2
Wings - Hammarby 5-1
Nyköping - Vallentuna 1-2
Tumba - Visby 2-3

Inte heller här några större skrällar. Kanske dock att Vallentuna går och slår Nyköping på bortais och att Huddinge gör 10 mål hemma i björkängshallen mot Nacka. Hammarby fortsätter att ha det tufft, storförlust med 1-5...

Skövde - Grästorp 6-5
Kumla - Västervik 4-1
Vita hästen - Forshaga 6-3
Mariestad - Mjölby 6-1
Vimmerby - Tranås 5-1

Stora siffror i Grupp E. Hästen hade 4-0 mot nykomlingen Forshaga efter 1:a perioden och slappnade väl av litegrann efter det. Inget snack om saken dock. det var det inte heller för Mariestad och Vimmerby. Storsegrar även där.

Mörrum - Kristianstad 1-3
Pantern - Kallinge 1-3
Nittorp - Tingsryd 2-6
Nybro - Olofström 2-3

Tingsryd tar sin 1:a seger i Div. 1. Man spelade dock jämnt med Nittorp enda in i sista perioden, då det släppte ordentligt och man vann perioden med 0-4 och matchen med 2-6.

Olofström vände i sista perioden. Nybro hade 2-0, men Olofström malde sakta men säkert ner rivalerna från Småland.

7 års längtan är över, prmiären av SHL 2013/14!

Så var det då äntligen, äntligen här. Det vi alla blåvita fans har längtat efter, inte bara sedan 30 mars i våras, när avancemanget blev klart, utan i sju långa år. Jag pratar så klart om Leksands entré i Sveriges högsta serie. Elitserien hette det senast laget var uppe, SHL heter den nu. Detta var således inte bara lagets 1:a match i högsta serien på 7 år, utan även den 1:a SHL-matchen någonsin.

Ett fullsatt och gungande Tegera arena, precis som det var den där dagen i våras, den där magiska dagen i våras, var det nu. Superstars sjöng för full hals på Norra redan långt innan matchen drog igång och när laget så slutligen entrade isen var det till ett öronbedövande jubel från de 7650 åskådarna som fanns på plats i arenan. Biljettrycket har varit enormt innan serien drog igång och CMore hade t.o.m. beslutat att sända matchen i TV4, så att så många som möjligt skulle kunna se den. Biljetterna till arenan tog så klart slut i ett nafs och det är inte alla som har CMore.

Hursomhelst släppte Volmer Edkvist och Sören Persson pucken och säsongen var därmed igång.

Det var Brynäs som öppnade starkast, men efter någon lite tafatt minut tog Leksand över tillställningen. Man skapade flera fina chanser nere mot Johan Holmkvist i Brynäskassen och till slut fick man utdelning. Johan Svedberg satte ledningspucken i nät efter drygt 7 minuters spel och arenan fullkomligt kokade av hemmapublikens extatiska vrål.

Efter ledningsmålet var dock det roliga slut. Brynäs tog över matchen mer och mer ju längre perioden gick, men Oskar Alsenfelt var precis lika bra i mål som han var under kvalserien i våras. Han höll puckarna borta från nätet och Leksand kunde gå till pausvila med 1-0 på tavlan, trots en massiv Brynäspress mot slutet av perioden.

Den 2:a perioden blev tyvärr inte mycket bättre. Brynäs ägde matchen totalt och vann skotten med hela 15-4 i perioden. Man fick slutligen också utdelning, efter att Johan Ryno åkt på en ful spearing utan åtgärd från domarna. Istället kunde Brynäs strax därefter göra 1-1 genom Sebastian Enterfeldt.

Brynäs fortsatte att ånga på. Man skapade mängder med farliga chanser och Leksand hängde inte alls med. Man fick tag i pucken då och då, men tappade den nästan lika snabbt igen. Brynäs gjorde lite som man ville och 7 sekunder från pausvila kunde man också, enormt psykologiskt, ta ledningen med 2-1. Detta efter en rejält misstänkt offside. Inte heller här blåste domarna någon åtgärd och Brynäs hade alltså vänt på steken inför sista perioden.

Sista perioden fortsatte i ungefär samma stil som hela den 2:a och halva den 1:a. Brynäs dominerade och styrde spelet ganska säkert. Man fick också in 3-1 med drygt 5 minuter kvar att spela och där avgjordes matchen litegrann, även om Leksand hade några hyfsade chanser mot slutet. Det var dock egentligen aldrig någon fara och Brynäs kunde ta 3 poäng, inför en relativt stor bortaklack.

Övriga resultat enligt följande:
Skellefteå - Frölunda 3-2
AIK - HV 71 5-4 str
Luleå - Linköping 5-1
Växjö - Modo 1-2 SD
Färjestad - Örebro 2-3 str

Skellefteå hade 3-0 inför sista perioden, men Frölunda gjorde det bra och var inte långt ifrån att knipa poäng från mästarlaget från norr.

AIK var 21 sekunder från att ta 3 poäng hemma på Hovet, men HV plockade Wesslau och Elias Fälth kunde då sätta 4-4 i nät bakom annars så duktige Daniel Larsson i AIK-kassen. Senare kunde dock AIK ändå bärga bonuspoängen. Starkt dock av HV att komma tillbaka till 4-4, efter att AIK gjort 3-2 med 9 sekunder kvar av 2:a perioden och sedan 4-2 drygt 6 minuter in i sista.

Luleå var ganska överlägsna mot LHC. Lite överraskande kanske, men en säker seger tog man hursomhelst och precis som vi har blivit vana att se Luleå de senaste säsongerna så släpper man in få mål bakåt.

Modo tar 2 starka poäng i Växjö, trots sitt nya lagbygge med många nya importer och andra nya spelare. Bra jobbat!

Så går Örebro och straffvinner i Karlstad, i sin 1:a SHL-match. Starkt!

3 matcher i Allsvenskan har också spelats idag. Såhär gick det:

Södertälje - Mora 3-4 str
Malmö - Troja 4-0
Oskarshamn - Asplöven 5-4

SSK gjorde 2 snabba mål efter dryga kvartens spel, men Mora reducerade innan perioden var slut och i 2:a kvitterade man också. SSK återtog dock ledningen tidigt i sista perioden och det såg ut att räcka till 3 poäng, men Mora kvitterade återigen, 57 sekunder från slutet och sedan satte Kevin Mitchell och Ryan Thang sina straffar för Mora, medan Damien Fleury och Jonas Engström missade för Södertälje. Därmed gick bonuspoängen till Mora.

Malmö nollade Troja och tog ytterligare 3 poäng. alla 4 målen kom i powerplay, 2 i 1:a och 2 i sista perioden.

Oskarshamn inledde målskyttet mot Asplöven, men Asplöven vände, genom 3 snabba mål på mindre än 4 minuter. Sedan gjorde Oskarshamn samma sak, men i mitten av matchen och med ännu mindre mellanrum. På 2 minuter hade man vänt 1-3 till 4-3. Man gjorde sedan också 5-3 och 4 sekunder från slutet kunde Asplöven och Lars Bryggman fastställa slutresultatet, 5-4.

Kalldusch för Timrå i premiären

Ikväll spelades då den sista matchen i Hockeyallsvenskans 1:a omgång säsongen 2013/14. Såhär gick det:

Timrå - Västerås 0-4

Västerås, som har haft en sisådär försäsong, går alltså in och kör över Elitserielaget från förra säsongen, Timrå. Andreas Lindh i Västerås fick tidigt i matchen matchstraff för en tackling mot huvudet. I det efterföljande powerplayet för Timrå var det istället Västerås som tog ledningen med 0-1. Innan perioden var slut hade man också gjort 0-2 genom ett av de många transatlantiska nyförvärven, Luca Caputi. Han assisterade även till Fredrik Johanssons 0-3-mål i 2:a perioden. En annan transatlant, Kenndahl McArdle, levererade även han, när han satte Västerås 3:e mål i matchen i powerplay, fram till 0-4, vilket också blev slutresultatet. En mycket stark insats av Västerås och samtidigt en riktig kalldusch för Timrå.

2 matcher i Div. 1 spelades också ikväll:

Visby - Hammarby 4-2
Halmstad - Borås 9-2

Bajens debut i Div. 1. Man hängde med bra långt in i matchen, men i 3:e perioden kunde ändå Visby avgöra fram till 4-2.

I Halmstad var det inget snack om saken. Hemmalaget var totalt överlägsna och den där ekonomiska degraderingen som Borås åkte på för 2 säsonger sedan, den kan nog ha blivit rejält ödesdiger, för just nu känns steget tillbaka till Allsvenskan vääldigt långt. Bara steget till Allettan känns ganska långt, för man har inte tillhört topplagen i Grupp F de senaste säsongerna och spelar man såhär kommer man inte göra det i år heller. Säsongen är dock lång och mycket kan hända, men 9-2 är aldrig snyggt i statistiken...

Premiäromgång av Hockeyallsvenskan 2013/14

Då var Hockeyallsvenskan 2013/14 igång. 6 matcher ikväll. Bara Timrå - Västerås har sin premiäromgång kvar. Den spelas imorgon, men såhär gick det i de andra matcherna:

Mora - Almtuna 8-2
Rögle - Södertälje 1-2
Bofors - Oskarshamn 5-2
Asplöven - Karlskrona 0-6
Björklöven - Malmö 2-3
Djurgården - Troja 3-2 SD

Mora rivstartade säsongen. Bara efter drygt 20 sekunders spel fick Johannes Jönsson i Almtunakassen se pucken passera sig. Det stannade dock inte där. ryan Thang, ett av Moras transatlantiska nyförvärrv, stänkte också in 2-0. 3-0 kom också innan 10 minuter var spelade och då fick Erik Hanses kliva in mellan stolparna i Uppsalalagets mål. Det hjälpte dock inte och slutresultatet skrevs till hela 8-2.

Det var dock på flera håll det var ojämna matcher. Karlskrona, som förra året inledde med förlust i Leksand med 5-1, krossade här Asplöven, i Haparanda, med hela 0-6. Inget snack om saken där alltså.

Det var det inte heller i Karlskoga, där hemmalaget tog 3 poäng, trots att oskarshamn fick en reducering i sista perioden. Målvakten i IKO, Patrick Galbraith, ska dock ha varit bra, trots 5 insläppta mål.

Uppe i Umeå tog hemmalaget ledningen i kraft av Jon Palmebjörk, till publikens enorma jubel, men Malmö kunde kvittera innan perioden var slut. I 2:a perioden upprepade sig historien. Björklöven tog återigen ledningen, men 10 minuter senare kunde Malmö kvittera och i sista perioden kunde man också slå spiken i kistan med ett 2-3-mål, vilket också blev slutresultatet.

Slutligen hade vi matchen på Hovet, som blev lite speciell. Troja hade nämligen 0-2 på tavlan innan sista perioden, till publikens stora besvikelse. Man buade t.o.m. ut sina hjältar vid ett par tillfällen. I sista perioden vaknade man dock och fick först in 1-2 och sedan också 2-2, ett mål som blev väldigt diskutabelt, då det videogranskades inte mindre än 2 gånger. Först för en ev. spark, vilket det inte blev, så målet godkändes, men sedan skulle domaren ringa igen, för att publiken hade kastat in mynt på isen som ev. hade stört Bengtsberg eller spelet i stort. Det bedömdes de dock inte ha gjort och målet godkändes. Matchen gick sedan till förlängning och där var det Djurgården och Mikael Alén, som en gång i tiden spelade i Troja, som avgjorde fram till 3-2.

SSK tog en fin skalp nere i Ängelholm, när man vann med 2-1. Ett resultat som Röglespelarna och ledarna sannolikt inte är nöjda med...

Så ser Div. 1 ut säsongen 2013/1

4Imorgon drar Hockeyallsvenskan 2013/14 igång och på lördag är det äntligen dags för premiären av SHL 2013/14. Redan ikväll var det dock premiär för vissa lag i Div. 1. Såhär gick det då:

Naca - Gnesta 1-4
Tumba - huddinge 1-5
Väsby - Nyköping 0-8
Wings - Vallentuna 9-4
Kallinge - Borås 1-0
Olofström - Pantern 4-1
Tingsryd - Nybro 1-2
Kristianstad - Helsingborg 4-2
Halmstad - mörrum 7-4

Vi ser alltså att det är Grupp D och F som har spelat. Vi noterar också att Tingsryd åker på en smäll direkt hemma i Nelson garden arena, i 1:a omgången, när Nybro lite överraskande vinner med 2-1. Andra nykomlingar, fast nerifrån, är Tumba och Gnesta i Grupp D.

Gruppsystemet har gjort om litegrann till i år. Eftersom att både Asplöven och Björklöven numera huserar i Allsvenskan så finns det för få lag där uppe i norr för att ha en Grupp A. Därför har man slagit ihop grupp A och B till Grupp Norra. Den består nu av följande lag:

Kiruna
Piteå
Kalix
Teg
Vännäs
Brunflo
Östersund
Örnsköldsvik
Kovland
Sollefteå
Sundsvall
SK Lejon

Av dessa 12 lag är SK Lejon nya från Div. 2. Samtidigt har Boden och Njurunda ramlat ur Div. 1.

Av dessa lagen tror jag toppstriden kommer stå mellan de som spelade Allettan i våras, d.v.s. Kiruna, Piteå, Sundsvall, Östersund och kanske också Örnsköldsvik. Det är dock överlag fortsatt en svag grupp om man jämför med övriga grupper i Div. 1. Positivt är det dock för Sundsvall, som kommer få betydligt tuffare matcher även under serien i år. Jag tänker då främst på Kiruna och Piteå.

Grupp C är nästan identisk med förra årets Grupp C. Den består av följande lag:

Borlänge, Hedemora
Tierp
Falu IF
Enköping
Lindlöven
Hudiksvall
Skedvi/Säter
Surahammar
Åker/Strängnäs

9 lag återfinns i denna gruppen. Vi noterar att Ore har ramlat ur Div. 1 och ersatts av Skedvi/Säter. Vi ser också att Åker/Strängnäs har placerats i Grupp C. Precis som det var en vinstlott för Sundsvall tror jag detta var en nitlott för Åker. Grupp C är nämligen betydligt svagare än Grupp D, som man tillhörde förra säsongen. I kraft av avancemang från 2:an etc. av div. olika Stockholmslag så fick man dock inte längre plats där och placerades därför i Grupp C. Man lär där dock tillhöra toppen, tillsammans med Borlänge, Falu IF, Hudiksvall och kanske något mer lag. Jag tror dock ingen av dessa kommer gå särskilt långt i vår.

Grup D har en hel del nykomlingar i sig till denna säsongen. Den ser ut såhär:

Huddinge
Nacka
Nyköping
Vallentuna
Väsby
Tumba
Hammarby
Wings
Gnesta
Visby

10 lag återfinns i gruppen. Vissa har redan spelat sina premiärmatcher, som ni kan se ovan, och jag tror att Nyköping, Huddinge, Wings och Visby kommer ligga där uppe i toppen. Kul också med Hammarby som är tillbaka igen. Tidigare hette man ju Bajen fans, efter konkursen för några år sedan, men nu har man jobbat sig upp enda upp i Div. 1 igen och har nu på nytt tagits upp i Hammarbys förening. Därav namnbytet till det gamla namnet igen. Kanske kan man överraska och skrälla redan i år?

I övrigt ser vi att både Tumba och Gnesta är nya i gruppen från Div. 2.

Grupp E består i år av följande lag:

Vita hästen
Mjölby
Grästorp
Tranås
Västervik
Kumla
Mariestad
Skövde
Vimmerby
Forshaga

Nästan samma lag som förra säsongen alltså, med undantag för Forshaga, som har ersatt Arboga. Det är inte Div. 1:s starkaste grupp direkt, men Hästen, Skövde, Mariestad och Vimmerby kan nog vara med och slåss även fram på vårkanten, främst då Hästen, som jag tror kommer bli farliga även i år.

Slutligen har vi då Grupp F, som i år ser ut såhär:

Tingsryd
Olofström
Kristianstad
Nybro
Pantern
Kallinge
Halmstad
Helsingborg
Mörrum
Borås
Nittorp

11 lag i gruppen och som vamligt blir man en stark och farlig grupp till våren. Kallinge, Olofström, självklart Tingsryd, kanske Nybro och något mer lag kommer ligga där uppe i toppen.

Så ser det ut och äntligen är serierna igång igen. En ny hockeysäsong kan börja!

Div. 1 kommer inte följas match för match här på bloggen, men en titt på matcher och tabeller kommer att dyka upp då och då. Framåt vårkanten, när Allettorna närmar sig sina slut, ja, då kommer bevakningen så klart att öka den med.

Försäsongen

Så var träningsmatchandet inför den stundande SHL-säsongen avklarat. Det har varit en hel del matcher, men precis som vanligt går det inte att bedöma någonting inför säsongen, bara genom träningsmatcherna. Träningsmatch är träningsmatch, tävlingsmatch är tävlingsmatch. Det är 2 helt olika typer av match. I en tävlingsmatch gäller det att vinna. Det är det som gäller. I en träningsmatch kan ett lag ha fokus på det defnsiva arbetet, medan det andra laget fokuserar mest på målvaktsspelet och boxplayspel. Med andra ord är det svårt att ge en rättvis bild av hur läget verkligen är mellan de olika klubbarna. Ena dagen kanske AIK slår Brynäs med 5-1, för att nästa dag förlora med 0-2 mot Huddinge. Träningsmatcher kan sluta i princip hursomhelst och av ovan nämnda exempel går inte att dra några slutsatser alls, för, som sagt, det är bara träningsmatch och jag kan nästan garantera att AIK hade slagit Huddinge i 9/10 tävlingsmatcher.

Såhär har det i vilket fall för Leksand under försäsongen:

Brynäs - Leksand 2-3 str
Leksand - Södertälje 2-5
AIK - Leksand 2-4
Leksand - Västerås 5-2
Leksand - Timrå 6-0
Sundsvall - Leksand 2-5
Timrå - Leksand 2-4
Leksand - Modo 0-4
Skellefteå - Leksand 0-3
Modo - Leksand 3-1

10 träningsmatcher totalt. På dessa 10 matcher har man vunnit 5 under ordinarie matchstid, 1 efter straffar och förlorat 4. Man har således tagit 17/30 poäng, om man hade spelat med poäng. Man har gjort 30 mål och släppt in 25. Därmed snittar man 3 mål/match framåt och 2,5 mål bakåt/match. Ganska jämnt med andra ord, men som sagt, det går inte att dra några som helst växlar utifrån detta. Noterbart är dock att 3 av de 4 förlusterna har kommit i de 3 senaste träningsmatcherna och att man där har släppt in 10 av de 25 mål man har släppt in under försäsongen. Man har bara gjort 1 av de 30 mål man producerat under försäsongen på dessa 3 matcher, så frågan är om laget har tränat ännu hårrdare nu på slutet, kanske för att lätta lite på träningen nu under den kommande veckan, så att man är fit for fight tills på lördag, då Brynäs står på andra sidan mittlinjen i ett kokande Tegera arena...

6 days left!

RSS 2.0