Det ryktas om en drömvärvning till Leksand, och två ytterligare tighta förluster med bra spel

Den senaste veckan, efter landslagsuppehållet och nu innan jul, så har Leksannd spelat två matcher och tyvärr har det blivit två ytterligare "hedersamma förluster", som, precis som mot Skellefteå innan uppehållet, lika gärna hade kunnat resultera i poäng med lite mer marginaler med sig.

Sedan Djurgårdsmatchen har Leksand alltså spelat sex matcher. Det är max 18 poäng. Med lite mer marginaler på rätt sida hade det faktiskt kunnat varit 18/18 poäng, för man har varit med i varje match och det riktigt bra. Sedan har det varit som det brukar vara för ett lag i motgång, det studsar emot och går stolpe ut.

En poängskörd på 18/18 poäng hade så klart varit maximal utdelning, men 11-12 poäng hade varit klart realistiskt. Nu blev det "bara" 6/18 poäng, segrarna mot Rögle och Oskarshamn. De övriga fyra matcherna som man varit med bra i, haft likalägen och långa stunder t.o.m. styrt spelet, har gett 0/12 poäng. Inte helt rättvist är känslan, men hockey är inte alltid rättvist och jag håller fast vid vad jag har sagt, man har hittat något och nu gäller det bara att jobba på på samma sätt som i de här matcherna, så bara måste ju poängen börja trilla in snart också.

En del i att poäng kanske kan strömma in i en stridare ström framöver är om ryktet som nu cirkulerar stämmer. Det ryktas nämligen om att Jhonas Enroth är på väg till Leksand. MrMadhawk skrev för ett tag sedan att han var på väg till Sverige igen och då för en återkomst i Örebro, efter förra årets succé. Detta ska dock gälla inför nästa säsong. Nu kan Enroth alltså vara på väg till Sverige redan denna säsongen och då är ett av spåren alltså Leksand.

Om den värvningen skulle stämma så är det ju bara att lyfta på hatten för Tjomme. Vilken värvning det skulle vara!

Jag har enda från början varit tveksam till Juvonen. Han gjorde det förvisso bra i Mora under grundserien, men i kvalet var han inte särskilt bra. Magkänslan var inte heller särskilt bra när Leksand plockade in honom och den känslan har väl litegrann visat sig stämma. Juvonen har inte varit dålig, men inte heller varit en sådan där målvakt som vinner matcher åt sitt lag och här mot slutet har Brage definitivt tagit ett steg till, stäppat upp och är just nu klar etta om den där målvaktsspaden skulle jag säga.

Plockar man in Enroth är jag också ganska säker på att det är Juvonen som ryker och att man då kör med Brage som en backup. Då hade jag känt mig fullkomligt trygg på målvaktssidan kan jag iaf säga, men än så länge är det bara ett rykte, så vi får se vad som händer.

Något som inte är ett rykte är det faktum att både han som avgjorde kvalet i våras, August Berg, och Calle Själin, har lånats ut till Allsvenskan. Berg till Södertälje och Själin till Västerås. Där blir de kvar resten av säsongen, för att få mer speltid och spel på seniornivå.

Det gör att Leksand nu har Jonas Ahnelöv, Johan Fransson, Daniel Gunnarsson, Mattias Karlsson, Mattias Göransson, Filip Samuelsson, Filip Johansson och Lucas Nordsäter att tillgå på backsidan. Meed Fransson för tillfället skadad så är det de andra sju som bildar backpar, med Nordsäter/Johansson som fightas om den sista platsen i tredje backpar skulle jag säga.

Nåväl, matcherna här under denna veckan då?

Ja, mot Örebro fick man det jobbigt till en början, när Örebro gick upp till 2-0 innan den första perioden var över. Leksand hade skjutit en hel del under den perioden också, men i huvudsak var det mest skott utifrån som inte var särskilt svåra för SHL's bästa målvakt i Dominik Furch att ta.

Istället var det Jordan Boucher som fick fritt läge när pucken studsade över bladet på en Leksandsback. Han gjorde inga misstag och 1-0 satt i nät mellan benen på Brage.

2-0 kändes lite märkligt, en puck som slängdes in på mål, men som på något sätt ändå hittade upp i nättaket bakom Brage. Det såg inte så hårt och otagbart ut, men eftersom pucken gick upp i nättaket så måste det ändå ha varir viss kraft i skottet.

2-0 till hemmalaget var det hursomhelst efter första, men i andra perioden reste sig Leksand fint och kunde både reducera och kvittera.

Om Örebros 2-0-mål var lite märkligt så var Leksands reducering också märklig. Spencer Abbott fick en felträff på pucken, som ändå dansade in i mål bakom Furch.

Sedan kunde Mattias Ritola, som verkligen har växlat upp här mot slutet och match efter match är en av de bästa blåvita spelarna, flippa över pucken till Martin Karlsson, som satte 2-2 bakom Furch och det var därmed helt jämnt inför den tredje och avgörande perioden.

Där var det också Leksand som öppnade bäst och Sebastian Wännström hade ett jätteläge att ge bortalaget ledningen, men Furch hann över till andra stolpen och räddade.

Hann över till andra stolpen gjorde också Axel Brage när Aron Irving flippade iväg pucken mot mål, men han hann inte upp tillräckligt efter förflyttningen och istället för 3-2 för Leksand var det 3-2 för Örebro.

Därefter kunde man också göra 4-2 i öppen kasse och Leksand kammar alltså återigen noll, trots en väldigt bra insats och trots stort skottövertag i tredje perioden, 13-6. Det är dock målen som räknas.

Två dagar senare var det dock chans till snabb revanch för Leksand, när Färjestad kom på besök till Tegera arena, inför drygt 6000 personer en torsdag. Det är bra!

Färjestad är kanske inte det lag Leksand i första hand ska ta poäng av för att undvika kval, men här borde man faktiskt ha tagit poäng. Så blev det dock inte.

Michael Lindqvist gav Färjestad ledningen efter 06:22 och sedan ökade Johan Ryno på till 2-0 knappt 4 minuter senare. Båda målen kändes lite som "skitmål" och lite lustiga situationer. Med lite mer marginaler på rätt sida hade de puckarna aldrig gått in. Sen ska man väl också vara ärlig och säga att Axel Brage inte direkt hade sin bästa kväll på jobbet...

Ett par minuter efter Färjestads andra mål kunde dock Linus Persson reducera, snyggt serverad av Marek Hrivik. En väldigt viktig och mer eller mindre nödvändig reducering. Hade Färjestad istället fått 0-3, ja, då hade det nog blivit tungt...

ett tredje Färjestadsmål skulle dock komma när Gustav Rydahl hittade nätet bakom Brage efter drygt halva matchen, men Leksands reducering skulle inte vänta på sig. 45 sekunder senare hade Lucas Nordsäter krymt avståndet till ett måls skillnad igen.

Färjestad och Michael Lindqvist höll sig dock framme igen och ett lite tveksamt agerande av Brage gjorde att Lindqvist hade massor nät att skjuta på och det gjorde han också. Hans trettonde mål för säsongen.

Leksand skulle dock återigen få in en reducering och det när det bara återstod 22 sekunder av mittenperioden. Sebastian Wännström fick äntligen göra mål igen och det gjorde att ställningen var 3-4 inför den tredje perioden och återigen var det ett väldigt viktigt mål för Leksands del, som fortsatte att spinna på den inslagna vägen i tredje perioden. Man spelade faktiskt långa stunder ut Färjestad, som hade stora problem att freda sin kasse. Leksand vann skotten med 19-3 i perioden och gjorde i stort sätt allt rätt, utom mål, precis som första perioden då mot Luleå för någon månad sedan, när man dominerade spelet stort, men låg ändå under med 0-1 efter perioden. Här fick man inget mål i baken, men inte heller något framåt. Eller, det var väl just det man egentligen hade. Patrik Sackrisson slog in returen från Marcus Svensson fram till 4-4, men någon kvittering blev det inte. Domaren hade nämligen redan blåst av spelet, i tron att Svensson hade blockerat pucken, ett klart och tydligt felaktigt beslut när man ser reprisen och domaren själv, minns inte vem det var, har t.o.m. gått ut och erkänt sitt misstag efteråt. Det är starkt att göra det tycker jag, att stå upp för det man gjort, trots så massiva mothugg, för det ska gudarna veta att han fick.

tyvärr skulle det också visa sig bli helt matchavgörande, för Leksand fortsatte att jaga en kvittering, men fick aldrig in någon sådan och Färjestad kunde alltså vinna matchen med 4-3.

Väldigt, väldigt snöpligt och surt, med tanke på vilken bra match Leksand återigen gör, utan att få med sig några poäng. Det var tredje matchen i rad som mycket väl och lika gärna hade kunnat sluta med poäng. Nu gjorde den inte det och det i kombination med att Oskarshamn vann bottenmötet i Saab arena mot LHC med 3-2 gör att Leksand och Oskarshamn nu firar jul som delad jumbo, 3 poäng bakom LHC.

Det är nog LHC man får rikta in sig på här, för lagen framför börjar rycka lite nu. Det är nämligen ytterligare 7 poäng upp till Brynäs på elfte plats, alltså 10 poäng upp för Leksand. Klart det kan gå också, men då ska det till en ganska drastisk förändring, så jag tror det är Linköping man får sikta in sig på och det är definitivt ingen omöjlighet!

Samtliga resultat från de här båda omgångarna:
Örebro - Leksand 4-2
Oskarshamn - Rögle 1-2
Växjö - Frölunda 4-2
Djurgården - Brynäs 6-0
HV71 - Malmö 1-4
Luleå - Skellefteå 2-3 str

Leksand - Färjestad 3-4
Linköping - Oskarshamn 2-3
Brynäs - Örebro 2-1
Rögle - Växjö 1-2
Frölunda - Luleå 1-0
Malmö - Djurgården 4-0
Skellefteå - HV71 0-3

Malmö - HV71 1-0

Växjö tar en stark hemmaseger mot Frölunda och följer upp det med en uddamålsseger i Ängelholm. Starkt av Växjö, som nu är uppe på 34 poäng över det där play in-sträcket.

Ett annat lag som verkligen har hittat formen nu är Malmö. Wow så bra Oscar Alsenfelt är nu. Typ lika bra som han var i Leksand säsongen 2013/14. Han har alltså hållt två raka nollor här och räddat 75 skott på två matcher. Innan det släppte han bara in ett mål mot HV och innan det höll han också nollan i ordinarie matchtid mot LHC, när LHC vann på straffar. Då är det 30 ytterligare skott mot HV och 33 skott mot LHC, alltså 138! skott under fyra matcher, med bara ett enda insläppt spelmål under ordinarie tid. Det är imponerande och Malmö är nu uppe på 39 poäng och har passerat Djurgården i tabellen.

Annars är det många lag som blandar och ger. Skellefteå vinner derbyt mot Luleå på straffar med 3-2 och förlorar sedan med 0-3 hemma mot HV, som innan dess förlorade hemma mot just Malmö. Luleå följde upp derbyförlusten med ännu en förlust, 0-1 i Scandinavium, efter ett sent mål i tredje perioden signerat Anders Grönlund efter 19:19 i tredje perioden. En väldigt sur förlust för Luleå, som i och med att Färjestad vann, får lämna ifrån sig serieledningen till Karlstadlaget.

Kapten Karlsson förlänger också och en bitter uddamålsförlust i Skellefteå

Sista matchen innan uppehållet, Channel one cup, spelades i Skellefteå kraft arena och slutade med en uddamålsförlust för Leksand. En väldigt bitter sådan, som lika gärna hade kunnat sluta i seger, eller åtminstone poäng.

Innan matchen mot Rögle en vecka tidigare kom beskedet att Jon Knuts förlängt kontraktet i ytterligare tre säsonger efter denna och inför matchen mot Skellefteå kom ännu ett glatt besked.

Kapten Karlsson gör nämligen Knuts sällskap och har även han ritat på för ytterligare tre säsonger efter denna. Det känns oerhört bra att både Knuts och Martin blir kvar i klubben. De båda är numera mer eller mindre synonymt med Leksands IF och det hade känts konstigt att se dem i ett motståndarlag. De båda står för så mycket hjärta och ger alltid 110%, så det är två väldigt, väldigt viktiga pusselbitar i kommande säsongers lagbyggen som nu är på plats!

Martin Karlsson säger själv i LIF-TV:
"Jag är stolt och glad att få bli här ytterligare tre år. Vi har rott ihop ett nytt avtal så det känns roligt. Det känns verkligen helt rätt att vara kvar här".

Skellefteåmatchen då?

Det var hemmalaget som öppnade matchen bäst och fick även ett tidigt powerplay som spädde på den öppningen ytterligare, men Leksand redde ut det numerära underläget och växte in mer och mer i matchen.

Den första perioden slutade dock mållöst och 9-5 i skott till hemmalaget, som väl överlag hade varit bättre, men i den andra var det Leksand som kunde spräcka målnollan redan efter 01:05. Mattias Ritola fick pucken av Daniel Gunnarsson, som samtidigt drog på sig båda Skellefteåförsvararna, vilket gjorde Rito helt ren med Gustaf Lindvall. Han gjorde inga misstag och det var blåvit ledning.

Det var också en ledning som såg ut att stå sig perioden ut, men det kan gå fort i hockey och det gjorde det tyvärr i slutet av andra perioden. Först kunde Oscar Möller kvittera för hemmalaget efter 18:27 och 11 sekunder senare slängde Jonathan Pudas in ett höstlöv mot Janne Juvonen, som nu fick chansen mellan stolparna, och den gick på något sätt in och istället för 0-1 till Leksand var det 2-1 till Skellefteå inför den tredje perioden. Psykologiskt oerhört tungt, särskilt för ettt lag som varit inne i så många negativa sekvenser och spiraler som Leksand har varit under säsongen.

Därför fanns det väl farhågor om att Leksand skulle falla ihop under slutakten, men det gjorde man inte. Inte den här gången heller. Man verkar äntligen ha hittat något i spelet, för enda sedan Djurgårdsmatchen har det varit ett helt annat Leksand än innan. Man har gjort det bra i stort sätt under hela matcherna och nu ska man bara gnugga på, så lär det rulla in poäng på kontot.

Gnugga på gjorde man här också och kvitteringen kom mycket riktigt, detta när Marek Hrivik, återigen en av lagets bästa spelare, drev upp pucken från egen zon, flippade över den till Daniel Olsson-Trkulja, som nöp till direkt och pucken satt i nät bakom Lindvall, 2-2!

2-2 såg också ut att bli resultatet efter full tid, men så blev det inte. En väldigt, väldigt tveksam utvisning på Filip Johansson efter 13:28 bäddade för ett powerplay för hemmalaget, vilket man utnyttjade på bästa sätt när Jonathan Pudas satte sitt andra mål för kvällen fram till 3-2, vilket också blev slutresultatet, trots att Leksand gjorde en riktigt bra tredjeperiod och vann skotten med 13-5. Det spelar dock ingen roll, det är målen som räknas och där var det fördel Skellefteå. Leksand har dock gjort många bra tredjeperioder här mot slutet och haft ett stort skottövertag, så återigen, det finns någonting där, det gäller bara att gnugga på så kommer poängen också snart att rulla in.

Roger Melin var dock allt annat än glad efter den här matchen och det fullt förståerligt. Han sa bl.a. att "Det är så pinsamt dåligt att man skäms för att hålla på med den här sporten".

Tyvärr för Leksands del så tog LHC 2 poäng nere i Malmö, när man vann på straffar med 1-0. Det gör att avståndet upp till "Cluben" växer till 3 poäng. Fortfarande är det ingen fara på taket, 3 poäng kan gå oerhört fort i hockey, men surt är det, med tanke på att även Leksand lika gäna hade kunnat få med sig poäng från den här matchen...

Samtliga 5 resultat den här dagen:
Skellefteå - Leksand 3-2
Malmö - Linköping 0-1 str
Oskarshamn - Örebro 0-2
Brynäs - Växjö 4-3 SD
Luleå - Färjestad 3-4

En sur förlust för Leksand, Oskarshamn blir nollade på hemmais och Örebro får därmed vinna igen, en väldigt tråkig match i Malmö arena (tror det var säsongens första 0-0-match), där Broc Little blev matchhjälte på straffar, och så även delad poäng mellan Brynäs och Växjö, där det var 2-2 redan efter 08:30 och där Emil Molin kvitterade fram till 3-3 i den tredje perioden  och därmed gjorde sitt fjärde mål sedan han kom från Malmö. Sedan kunde hans namne, Emil Forslund, sätta avgörande 4-3 efter 02:55 i förlängningen. Viktigt för Brynäs, men även en viktig poäng för Växjö!

Sedan är det ju oerhört starkt av Färjestad att åka upp till Luleå och vända 3-2 till seger med 3-4 i tredje perioden. Gustav Rydahl blev matchhjälte med sitt 4-3-mål efter 14:39 i tredje perioden.

Knuts förlänger och äntligen dubbla segrar för Leksand!

Äntligen blev det seger för Leksand när Rögle gästade Tegera arena! Detta efter att man fortsatt spinna på det man gjorde mot Djurgården utan att få utdelning för det. Det fick man nu.

Segern föregicks också av en väldigt positiv och glädjande nyhet, nämligen att Jon Knuts, en av muina personliga favoriter och en av de mest uppskattade spelarna i truppen, med över 500 matcher, har ritat på för ytterligare tre säsonger efter denna! Det känns väldigt bra och fint att Jon stannar i Leksand!

"Jag är jätteglad att få vara kvar i den här föreningen. Jag har ett starkt hopp och tilltro till det vi är inne i, och jag hoppas att alla andra känner det också trots att det går lite troll i det just nu. Jag trivs otroligt bra i Leksand och brinner för det här förbaskat mycket. Jag är glad att få vara en del av Leksands IF även fortsättningsvis", sa Knuts till den officiella hemsidan.

Tjomme uttryckte också sin positivism i samma artikel:
"Det känns jätteskönt att få behålla en kulturbärare som känner för föreningen på det sättet som Jon gör. Det betyder mycket för oss att han vill stanna kvar, att han tror på det vi håller på med och den resan vi påbörjat. Jon står för mycket av den grundkaraktär som ska prägla Leksand med en stor arbetsinsats och ett hårt jobb för laget".

Matchen mot Rögle då?

Ja, det började som det har gjort flera gånger den här säsongen. Leksand öppnade bra, skapade flertalet chanser, utan att få utdelning för det. Man vann skotten med 11-9, men ändå var det Rögle som, också precis som vanligt, hade ledningen med 0-1 efter perioden. Anton Bengtsson var det som slängde iväg ett skott som letade sig in bakom Brage, som återigen fick chansen mellan stolparna, då det var mycket trafik framför honom. Då återstod det bara 19 sekunder av perioden...

I den andra perioden fortsatte Leksand dock att trycka på och till slut kom utdelningen och det i powerplay. Johan Fransson spelade fram Daniel Gunnarsson, som satte pucken i det bortre krysset, hans första kasse för säsongen!

Glädjen blev dock kortvarig. Bara 21 sekunder senare hade Daniel Zaar gjort 2-1 för Rögle, efter en misstänkt offsidesituation, vilken visade sig inte vara offside efteråt och således ett helt riktigt mål för Rögle.

i tredje perioden skruvade Leksand ytterligare på bitarna, vann skotten med 13-1 och för en gångs skulle fick man också utdelning rent målmässigt.

Fredrik Forsberg ordnade en straff för hemmalaget när han satte full fart mot en lös puck och tvingade en Röglespelare att riva ner honom i fritt läge.

Straffen tog Marek Hrivik hand om. han är oftast säkerheten själv när det gäller just straffar och det var han nu också. 2-2!

Bara minuten senare ringde det igen, den här gången efter ett riktigt fint spelmål. Jonas Ahnelöv droppade pucken till Ritola, som hittade tillbaka till Ahnelöv, som då var nästan helt ren och med en halvträff fick pucken att gå i nät bakom Roman Will i Röglekassen.

3-2 för Leksand och vändningen var ett faktum. Det var sannerligen inte igår man vände en hockeymatch, men nu gjorde man det. Det återstod dock lång tid att spela och ledningen var skör, men som sagt så vann Leksand skotten med 13-1 i perioden och stängde således ner matchen väldigt effektivt efter målet. Rögle skapade inte mycket alls, även om Leksand inte klarade av att stänga matchen helt med ett 4-2-mål, varken i powerplay några minuter från slutet eller när Will hade lämnat kassen. Man släppte dock inte heller in någon kvittering och segern var därmed ett faktum, den första för Leksand sedan Malmö borta den 2 november!

En oerhört skön seger, vilken också gör att Leksand lämnar jumboplatsen till Oskarshamn igen, som förlorade hemma mot Växjö med 2-1. Ännu bättre blev det när LHC också förlorade hemma mot Luleå, 3-1, och avståndet lagen emellan krymper därmed till 1 poäng.

Leksand hade därmed chansen att klättra över det där negativa kvalsträcket i matchen efter, då just Oskarshamn gästade Tegera arena.

Oskarshamn hemma är en match som Leksand bara ska vinna om man ska undvika kval och så blev det också.

Efter 04:16 kunde Filip Samuelsson göra sitt första mål i Leksandströjan, men efter flerttalet utvisningar i första perioden och 04:09 av den andra perioden kunde Oskarshamn till slut kvittera.

Leksand vann alltså den första perioden, 1-0, och man skulle också vinna den andra, efter två sena mål i slutet av perioden.

Först var det Martin Karlsson som frispelades av Daniel Gunnarsson. Kapten Karlsson gjorde inga misstag, utan 2-1 satt rakt upp i krysset bakom Tex Williamsson. Sedan lurade Linus Persson ner tex och satte 3-1 bakom den f.d. Leksandsmålvakten.

Målen kom efter 16:09 och 18:23 och de skulle också bli matchavgörande.

Oskarshamn stäppade upp och hade sina chanser att reducera i den tredje perioden, men Axel Brage, som verkligen har tagit förstaspaden i Leksand och här hade en fin räddningsprocent på 96,55%, hade marginalerna på sin sida. Både målramen och mållinjen var i vägen för en Oskarshamnsreducering och istället kunde Fredrik Forsberg stänga matchen med 4-1 i öppen kasse efter 15:34.

Ytterligare en väldigt skön seger, men tyvärr klättrar Leksand inte upp över sträcket ändå, eftersom att både LHC och Växjö också vann, LHC 5-3 hemma mot Skellefteå och Växjö 2-0 hemma mot Örebro. Det gör alltså att det fortfarande är 1 poäng upp till LHC över sträcket, men att Leksand nu är 3 poäng före Oskarshamn.

Samtliga resultat från de här båda omgångarna:
Leksand - Rögle 3-2
Oskarshamn - Växjö 1-2
Linköping - Luleå 1-3
HV71 - Brynäs 3-2
Skellefteå - Malmö 4-3
Färjestad - Frölunda 4-1
Örebro - Djurgården 2-5

Leksand - Oskarshamn 4-1
Linköping - Skellefteå 5-3
Växjö - Örebro 2-0
Malmö - Färjestad 3-4
Rögle - Brynäs 4-2
Frölunda - Djurgården 2-1
HV71 - Luleå 0-4

6/6 poäng för Leksand och Växjö där i botten, Leksand två hemmamatcher och Växjö en hemma och en borta. LHC 3/6 poäng, två hemmamatcher, och Brynäs, Malmö och Oskarshamn 0/6 poäng. Malmö en hemma och en borta, dessutom två uddamålsförluster. Man släpper in alldeles för enkla mål enligt uppgift från MrMadhawk. Färjestad gick exempelvis upp till 1-4 innan Malmö reducerade två gånger om i tredje, men det räckte inte hela vägen. Brynäs förlorar två bortamatcher och de här resultaten gör alltså att det tätnar lite där i botten, där Växjö nu bara är 2 poäng bakom Brynäs över sträcket, 29 mot 27 poäng. Faktum är att Leksand bara har 6 poäng upp till Brynäs över det där sträcket, så nu tätnar det verkligen igen!

Annars går det inte annat än att impponeras av Luleå. 6/6 poäng här också och dessutom 7-1 i målskillnad. Färjestad har också 6/6 poäng, men 8-4 i målskillnad. 4-1 mot Frölunda i ett fullsatt och kokande Löfbergs arena är dock imponerande!

Örebro har det dock jobbigt. 0/6 poäng här och 2-7 i målskillnad. Det är bara Oskarshamn, 0/6 poäng och 2-6 i målskillnad, som kan mäta sig med det. Brynäs har också 0/6 poäng och 4-7 i målskillnad.

Femte raka förlusten, men trots det mycket att ta med från Hovet

Bortamatch på ett fullsatt Hovet väntade för Leksand. Bra drag var det, som nästan alltid på Hovet, och det var även en hel del blåvitt på läktarna, vilka hjälpte till att skapa en ännu bättre inramning.

Trots detta skulle det inte bli någon utdelning på isen och Leksand inkasserade alltså ännu en förlust, trots en riktigt bra genomförd match över 60 minuter. Det har vi sannerligen inte varit bortskämda med den här säsongen. Bitvis har det sett riktigt bra ut, typ som första perioden senast mot Luleå, men precis som jag skrev då så rasar allt ihop som ett korthus när utdelningen uteblir.

Det gjorde det inte här. Här fortsatte Leksand att trumma på och i ärlighetens namn hade man varit värda minst delad poäng i den här matchen, för rent spelmässigt var bortalaget bättre än vad Djurgården var, men Niklas Svedberg i hemmakassen i kombination med svagt självförtroemde efter de senaste matchernas förluster hos leksingarna gjorde att slutresultatet ändå skrevs till 2-0.

Svedberg tog alla 29 skott och även om Axel Brages räddningsprocent stannade på fina 95,24% så räckte det inte för några poäng.

Det var en ganska avslagen inledning av matchen, där Leksand fick ett tidigt powerplay, utan att göra mål. Strax efter fick Djurgården sitt första powerplay och då small det givetvis bakom Brage, ett mål som skulle visa sig bli matchavgörande.

För trots att Leksand stäppade upp mer och mer ju längre matchen gick och långa stunder gjorde det mästa rätt, kunde man inte få in kvitteringen.

När Marcus Högström till slut åkte ut för en hakning efter 14:53 i tredje perioden tog Roger Melin timeout och med 04:29 kvar att spela plockade man Brage för att spela sex mot fyra, för att därigenom åstadkomma en kvittering. Man skapade också några bra chanser till kvittering, men Svedberg stod i vägen och istället kunde Manuel Ågren skicka pucken från eget sarghörn och stolpe in i den tomma Leksandskassen på andra sidan isen.

Det är på något sätt signifikativt för där Leksand är nu. Det studsar emot, går stolpe ut, men även om det blev femte raka förlusten så fanns det massor att ta med från den här matchen! Spelet var bitvis riktigt bra, mer rejält än tidigare matcher och framförallt rasar allt inte ihop, som det har gjort tidigare. Man håller ihop det och om man fortsätter på samma sätt så bara måste ju utdelningen komma!

Omgångens samtliga resultat:
Djurgården - Leksand 2-0
Brynäs - Linköping 3-1
Frölunda - Oskarshamn 4-1
Färjestad - Skellefteå 4-2
Luleå - Örebro 4-1
Rögle - Malmö 4-3 SD
Växjö - HV71 2-4

Tursamt för Leksands del så förlorade bottenkonkurenterna LHC, växjö  och Oskarshamn också.

IKO hängde väl med hyfsat bra i Scandinavium, men Frölunda vann till slut planenligt.

Växjö låg under med 0-4 efter första perioden, där HV dominerade kraftigt, men efter det reste sig hemmalaget lite, men man var aldrig riktigt nära att ta ikapp det hela vägen.

Brynäs slog också LHC och var väl den stora vinnaren där i bottenstriden, detta trots att LHC vann skotten med 28-17, 12-2 i tredje perioden, men Samuel Ersson var tät i hemmakassen.

Rögle slog Malmö i Skånederbyt, inför 5007 åskådare i Catena arena. det var Malmö som tog ledningen efter drygt 4 minuter, men efter att Rögle först missat en straff kunde man ändå kvittera och sedan också ta ledningen 31 sekunder in i andra perioden. malmö kvitterade, men ett sent mål, efter 19:27 i andra, gjorde ändå att Rögle var i förarsätet inför tredje perioden. Där kvitterade dock Malmö tidigt och så kunde Rögle till slut avgöra, efter bara 32 sekunder av förlängningen. Simon Ryfors blev hjälte för hemmalaget.



Leksand inkasserar två nya förluster och är sist i serien

Bortamatch i Göteborg, en av seriens tuffaste bortamatcher, om man ska försöka sig på något slags ranking inom det området, detta efter två raka förluster efter uppehållet, 1-8 i målskillnad på lika många matcher och en nolla på hemmais inför nästan fullsatta läktare i baken.

ja, förutsättningarna kunde ha varit bättre för Leksand inför den här tuffa uppgiften, men med tanke på det så gjorde de vlåvita det bra, även om man återigen hamnade i ett tidigt underläge när Mats Rosseli Olsen stänkte in 1-0 för hemmalaget redan efter 02:43.

Därefter växte Leksand dock in i matchen och Patrik Sackrisson blev mer eller mindre rånad på en given kvitering, men Niklas Rubin i hemmakassen stod för en galen räddning och det var 1-0 efter den första perioden.

I den andra hade Leksand också sina chanser att kvittera, inte minst i ett tidigt powerplay, men nej, det vill sig inte. Det är stolpe ut hela tiden, även på puckar som typ alltid, utom just nu, är mål.

Symtomatiskt för ett lag i motgång och som inte lyckas sätta dit sina chanser, det är att det ringer åt andra hållet och det var precis vad det gjorde här. Patrik Carlsson kom direkt från utvisningsbåset och satte istället 2-0 för hemmalaget.

Uppförsbacken blev brantare för Leksand, som åkte på ännu en utvisning, som man klarade av, men med bara sekunder kvar av denna åkte man på ytterligare en utvisning, den här gången en sådan där "onödig utvisning" för "too many players" och den här gången kunde Frölunda göra 3-0, vilket också var resultatet efter två spelade perioder.

Rent skottmässigt var tredje perioden jämnare än den andra, där Frölunda vann skotten med 20-10. I tredje vann man skotten med 13-10, men på de 13 skotten gjorde man inte mindre än 4 mål.

Brandon Gormley gjorde 4-0 efter 06:19, Nicklas Lasu 5-0 efter 08:08, Viktor Ekbom 6-0 efter 11:13 och Ryan Lasch 7-1 efter 16:53. Innan den sista kassen hade Thomas Valkvae-Olsen tröstmålat för Leksand, efter fint förarbete av Oskar Lang.

7-1 blev då också slutresultatet. Så får det inte se ut. Man gör det bra i en period, men faller sedan ihop som ett korthus när utdelningen uteblir...

ett par dagar senare hade Leksand dock chansen att studsa tillbaka igen, då Luleå gästade Tegera arena.

Leksand stod för en av säsongens bästa perioder i den första perioden, där man gjorde allt rätt, utom mål. Man dominerade fullständigt, sköljde över Luleå i våg efter våg, vann skotten med 16-2, men likförbannat stod det 0-1 på tavlan efter 20 spelade minuter.

Det var i ett av Luleås två avslut på mål under perioden, en kontring från ingenstans, som Robin kovacs helt ologiskt kunde ge bortalaget ledningen.

Sedan rasade Leksand ihop igen, precis som när utdelningen uteblev mot Frölunda. Luleå gjorde väl i ärlighetens namn ingen av sina bättre perioder heller i den första, men i den andra och tredje vväxlade man upp, vann skotten med 16-6 i andra perioden och 10-5 i den tredje. På dessa 40 minuter sköt Leksand alltså 11 skott. Det att jämföra med första perioden, där man alltså avlossade 16 skott utan utdelning.

Någon utdelning blev det inte heller i andra eller tredje perioden. Istället var det Luleå som i den andra perioden och i powerplay gjorde 0-2 genom Nils Lundkvist och 0-3 genom Niklas olausson, innan man i tredje perioden gjorde 0-4 i en snabb omställning genom Isac Brännström och sedan också fastställde slutresultatet 0-5 efter 16:23 genom Erik Gustafsson.

För Leksands del blev det alltså andra raka matchen på hemmais utan att göra mål. Målskillnaden efter uppehållet och de fyra matcher som spelats sedan dess är förkrossande 2-20. Det ger alltså ett snittresultat på 0,5-5 i målskillnad. Det är alltså i snitt! Man gör i stort sätt inga mål alls framåt och släpper in väldigt mycket mål bakåt.

Just nu fungerar ingenting, man försöker och vill så mycket, men får inte ut någonting. Ingenting alls. När man då inte heller får någon utdelning för allt slit, då kommer virrigheten, tafattheten, tveksamheten och allt annat negativt.

periodvis gör man det bra, som i första perioden mot både Frölunda och framförallt Luleå, men när utdelningen uteblir så rasar allt som ett korthus.

Inte nog med det. Efter Oskarshamns överraskande seger med 3-2 hemma mot Färjestad så är Leksand nu sist i serien, 3 poäng bakom just Oskarshamn...

Samtliga resultat i de här båda omgångarna:
Frölunda - Leksand 7-1
Luleå - Brynäs 2-1 str
Malmö - Växjö 5-3
Oskarshamn - Skellefteå 2-5
Örebro - Linköping 2-1
Rögle - Färjestad 3-4
HV71 - Djurgården 4-3 SD

Leksand - Luleå 0-5
Linköping - Frölunda 1-4
Malmö - Brynäs 0-2
Oskarshamn - Färjestad 3-2
Djurgården - Växjö 3-2
Skellefteå - Rögle 5-2
HV71 - Örebro 1-4

Leksamds bottenkonkurenter har det också jobbigt, men det är bara Leksand, Växjö och LHC som har 0/6 poäng här. Växjö dock med två bortamatcher, Leksand och LHC med en hemma och en borta. Malmö och Oskarshamn har 3/6 poäng, båda dock med två hemmamatcher, och Brynäs 4/6 poäng. Så trots allt, trots 0 poäng för Leksand, så växer avståndet inte till lagen över sträcket, eftersom att både Växjö och Linköping också nollade.

I andra enden av tabellen så ångar Frölunda och Örebro på. 6/6 poäng för de båda, 11-2 i målskillnad för Frölunda och 6-2 för Örebro. Också Skellefteå växlar upp och har här, precis som Frölunda och Örebro, 6/6 poäng och en målskillnad på 10-4. Kanske är Skellefteå på väg att klättra upp mot toppen av tabellen?

RSS 2.0