Dubbla smällar i Övik

En dubbel smäll för Leksand blev det minst sagt i Övik. Redan efter någon minuts spel fick Jens Bergenström utgå med en befarad knäskada efter en tackling. Inte bra för Leksand, som trots det skulle ta ledningen i matchen.

Modo kom dock tillbaka och kvitterade, men med bara 32 sekunder kvar av perioden kunde Leksabd återta ledningen genom Jakob Blomqvist.

1-2 på tavlan inför den 2:a perioden alltså. Ett stort skottövertag för Leksand i den 1:a perioden skulle här bytas till en mer jämn matchbild och Modo skulle också kvittera, 5:32 in i perioden. samuel Påhlsson petade in kvitteringen för hemmalaget, som därefter tog över lite mer, mycket i kraft av ett antal utvisningar för bortalaget. Inga mer mål noterades dock i perioden och vi hade 2-2 inför den 3:e och avgörande perioden.

Den 3:e perioden blev betydligt öppnare än de 2 föregående. Inget av lagen kom till några särskilda farligheter, men Leksand drog på sig ännu fler utvisningar, vilket också skulle bli matchavgörande. Till slut orkade man inte stå emot längre och med knappt 5 minuter kvar att spela kunde Modo sätta 3-2 i nät bakom Alsenfelt i spel 5 mot 4.

Leksand satsade allt på ett kort i slutminutrarna, plockade Alsenfelt, men det gick inte den här gången och istället kunde Mattias Ritola göra 4-2 i öppen kasse och förlusten var ett faktum.

Övriga resultat enligt följande:
Linköping - Växjö 4-5 SD
Frölunda - Luleå 2-3 SD
HV 71 - Örebro 2-1 SD
Brynäs - Skellefteå 6-5 SD
Färjestad - AIK 2-1

Noterbart är att 4/6 matcher gick till förlängning, men ingen till straffar.

LHC hade 2-0 efter 1:a perioden, men växjö vände till 2-3 i 2:a. Clubben kvitterade dock och vände tillbaka till 4-3, men Växjö visade styrka och kunde återigen kvittera och sedan ta med sig bonuspoängen i sudden.

HV hade länge 1-0, men efter en rad utvisningar kunde Martin Johansson slutligen kvittera för Örebro, som fick med sig en poäng som kan visa sig bli väldigt värdefull i slutänden från Kinnarps arena.

Skellefteå hade trygga 0-3 efter den 1:a perioden. Kanske slappnade man av där och då, lite undermedvetet, för Brynäs tilläts att komma tillbaka i den 2:a perioden. X-leksingen Jesper Ollas satte 1-3, Daniel Brodin 2-3. Sedan var det stopp, ett tag. Skellefteå gjorde 2-4 i mitten av den 3:e perioden, men Brynäs gav sig inte, utan Anton RödiN SATTE 3-4 och Andreas Turesson satte kvitteringen. 1:38 från slutet tog dock Skellefteå återigen ledningen, men Brynäs hade inte gett upp, utan bara 11 sekunder senare gjorde Anton Rödin sitt 2:a mål för kvällen när 5-5 satt i nät bakom Henrik Karlsson, som kanske inte gjorde någon av sina starkare insatser.

Färjestad höll dock undan för AIK och plockade ännu en trea.

Allsvenskan flyttar omgångar under OS

2014 är återigen ett OS-år. 4 år sedan senast. 4 år som har gått väldigt fort tycker jag. Känns inte som det var länge sedan den där kvartsfinalförlusten mot Slovakien. Nu är det chans till revansch för Tre kronor.

SHL har uppehåll under OS, men inte Hockeyallsvenskan.

Nu har man dock "kommit på" att vissa av matcherna där krockar med Sveriges matcher, kvartffinaler, semifinaler och final i OS. Därför har man nu beslutat att flytta matcherna som spelas där. Detta nedan är saxat direkt från Hockeyallsvenskans hemsida:

"Omgång 45, lördagen den 15 februari, krockar med matchen Sverige-Lettland tidsmässigt. Matchstart tidigareläggs därför till klockan 15.00.
Omgång 47, onsdagen den 19 februari, krockar med kvartsfinalerna i OS. Hela omgången flyttas till torsdagen den 20 februari.
Omgång 48, fredagen den 21 februari, krockar med semifinalerna i OS. Hela omgången flyttas till lördagen den 22 februari med starttid 19.30, vilket också blir en naturlig effekt av flytten av omgång 47. Starttiden klockan 19.30 beror på att bronsmatchen i OS spelas klockan 16.00 samma dag och vilka nationer som deltar i den avgörs inte förrän kvällen före.
Omgång 49, söndagen den 23 februari, krockar med OS-finalen. Hela omgången flyttas till måndagen den 24 februari och byter starttid från 16.00 till 19.00, vilket också blir en naturlig effekt av flytten av omgång 48."

Så ser det alltså ut och det är bra ändringar måste jag säga. Det hade varit väldigt dumt att ha Allsvenska matcher samtidigt som Tre kronor spelar OS. Det hade tappat väldigt mycket folk för de Allsvenska lagen. Det bästa hade dock varit om serien hade haft uppehåll då, precis som SHL har...

Topplagen vann och SSK lämnade jumboplatsen

Både tabellen i SHL och i Hockeyallsvenskan haltar rejält just nu. Särskilt i Allsvenskan är det rörigt med matcher hit och dit och ingen riktig struktur på det hela, eller snarare logik. Under veckan har hittills 5 matcher spelats och såhär har det gått i dessa:

Malmö - Oskarshamn 2-0
Djurgården - Södertälje 1-2
Rögle - Bofors 2-4
Asplöven - Björklöven 2-3
Karlskrona - Timrå 6-1

Djurgården förlorar igen, på Hovet. Nu spelar man inte oavgjort längre, nu förlorar man, vilket så klart är ännu sämre än innan. En mycket, mycket välbehövlig seger för SSK dock, som därmed lämnar jumboplatsen i serien, till förmån för Troja, som dock har en match mindre spelad i nuläget.

Asplöven mötte Björklöven i Coop Norbotten arena och det såg bra ut för Asparna till en början. 1-0 kom i 1:a perioden och 2-0 i den 2:a. I sista perioden rasade man dock ihop och Björkarna kunde vända och vinna. Snöpligt för Asplöven, som ändå kämpade väl.

Karlskrona storsegrade igen. Det var ett tag sedan nu, 2 matcher utan att göra mål dessutom, men nu gjorde man mål. 6st. Det räckte givetvis för att slå Timrå, enkelt.

Tyvärr för KHK så vann även Bofors, igen. Man bara fortsätter att vinna och går fram som en ångvält just nu. Man vinner allting och slår allt och alla. Stort av BIK.

Tabellerna vecka 47

Serielunken fortsätter i svensk hockeys båda högsta serier och i SHL ser tabellen nymera ut såhär:

1, Skellefteå 53p +29
2, Frölunda 45p +12
3, Leksand 41p -6
4, Växjö 40p +5
5, Luleå 38p +13
6, Modo 38p +8
7, Brynäs 37p 0
8, Färjestad 32p -1
9, Linköping 30p -5
10, AIK 28p -12
11, HV 71 27p -18
12, Örebro 26p -25

Leksand och Växjö har spelat 25 matcher. HV har bara spelat 23. Resten har spelat 24 matcher.

Skellefteå har tagit 3 poäng under veckan. Frölunda har tagit 4. Leksand har dock tagit 5 poäng och har därmed seglat förbi Modo och fortsätter att klättra i tabellen. Att man skulle ligga 3:a efter 25 spelade omgångar var det nog inte många som hade trott på förhand. Det kan dock gå fort i hockey. Titta bara på Brynäs här under veckan. 5 poäng tog man i helgen och vips är man med i racet där med Leksand, växjö. Luleå och Modo. Innan de där 5 poängen var man i högsta grad indragen i fighten med FKB, LHC och övriga lag där nere. Att Leksand har 14 poäng ner till HV under kvalsträcket känns dock väldigt bra. Det kan gå fort i hockey, visst, men 14 poäng är ändå 14 poäng. Nu har HV visserligen en match mindre spelad, men även om man vinner den klättrar man förbi AIK och då har man 13 poäng ner till kvalsträcket. Visserligen med en match mer spelad då, men ändå. Det fortsätter onekligen att se bra ut för de blåvita.

Bra ut ser det definitivt inte ut för LHC. Färjestad har klättrat förbi under veckan och LHC är nu nere på 9:e plats i tabellen och har bara 3 poäng ner till HV under sträcket. Läget börjar se kritiskt ut för LHC. Fortsätter den negativa tränden så är man snart nere under sträcket. Sträcket, som HV som sagt har halkat under igen. Dock med en match mindre spelad än AIK nu, så vinner man sin restmatch så är man fortfarande över sträcket, annars är man det inte.

I botten har Örebro tagit 3 poäng under veckan. 3 mycket viktiga poäng. En seger, borta mot Modo, och det var extremt nödvändigt för LHK att den där segern slutligen kom. Den behövde man verkligen, men trots det är man fortsatt sist i serien. Kanske kan tränden ändå brytas nu i och med den segern?

I Hockeyallsvenskan händer det lite grejer. där ser tabellen numera ut såhär:

1, Bofors 47p +26
2, Karlskrona 43p +37
3, Västerås 40p +8
4, Malmö 38p +17
5, Mora 34p +6
6, Djurgården 34p 0
7, Björklöven 33p 0
8, Rögle 33p -5
9, Asplöven 33p -9
10, Oskarshamn 29p -20
11, Timrå 28p -3
12, Almtuna 26p -13
13, Troja 25p -23
14, Södertälje 22p -21

Tabellen haltar fortfarande. Malmö och Oskarshamn, som möts ikväll, har spelat 21 matcher. Karlskrona och Västerås har spelat 23 matcher och Rögle har spelat 24. Restan har spelat 22st.

Trots att KHK har 1 match mindre spelad än ledande Bofors så är BIK ändå 4 poäng före KHK, vilket innebär att Bofors är nya serieledare, vad som än händer i Karlskronas restmatch. Starkt av BIK!

Malmö har dock 2 matcher upp på Västerås, som har den sista direktplatsen, och vinner man båda dem så är man lätt förbi VIK. Då är man 4 poäng före Västerås och förlorar Karlskrona dessutom sin restmatch där, vilket man mycket väl kan göra med den form man har visat här nu på slutet, ja, då är man helt plötsligt uppe på 2:a plats i tabellen.

Mora har klättrat förbi Djurgården under veckan när man har tagit 3 poäng, medan Djurgårdrn har nollat. Asplöven har också tagit 3 poäng, men det hjälper inte, föt Björklöven har tagit 6 poäng och Rögle har tagit 4 poäng. Därför har Asplöven nu rasat utanför playoff, till förmån för sin bladkollega, Björklöven, som har klättrat förbi både Rögle och Asplöven. Man är därmed nu uppe på playoffplats. Starkt jobbat av Löven, mycket starkt!

Bakom Asplöven är det 4 poäng ner till Oskarshamn, som leder nästa getingbo. Där har man 29 poäng. Timrå har 28, Almtuna 26 och Troja 25. Sedan är det 3 poäng ner till SSK där på sistaplatsen i serien. Lagen där framför har alltså dragit ifrnå SSK under veckan. Förra veckan stod SSK nämligen på samma poäng som både Troja och Almtuna, under sträcket då med, men inte sist. Nu är man sist i serien, 3 poäng från Troja närmast framför och 4 poäng från Almtuna över sträcket. Snacka om att något måste hända i Södertälje...

Almtuna övertygar och SSK fortsatt sist

Sedan i onsdags har det spelats en del Hockeyallsvenska matcher. Såhär har det gått i dessa:

Rögle - Mora 5-1
Almtuna - Karlskrona 2-0

Rögle tog en storseger till på hemmais. Starkt och viktigt för RBK, som därmed också passerade Mora i tabellen och gick därmed också upp på Playoffplats, för 1:a gången den här säsongen.

Almtuna gjorde dock en ännu grymmare insats. Mot serietvåan Karlskrona höll Erik Hanses nollan och Almtuna tog ytterligare en trepoängare. Snacka om att man är inne i ett flow just nu...

Bofors - Asplöven 6-3
Södertälje - Oskarshamn 2-3
Västerås - Malmö 5-4 str
Björklöven - Djurgården 4-3
Almtuna - Troja 2-3 SD
Mora - Karlskrona 1-0

Bofors bara vinner och vinner. 6-3 mot Asplöven. Nu är man därmed helt och hållet nya serieledare. Karlskrona har visserligen 1 match mindre spelad, men man är 4 poäng bakom nu och därför är BIK nya serieledare. Starkt jobbat av Bofors, som bara vinner och vinner.

Karlskrona, som här förlorade igen. För 2:a matchen i rad blir man dessutom nollade. Inte bra för KHK, som tycks ha tappat formen helt nu, eller så är man bara inne i en stor svacka...

Södertälje är fortsatt sist i serien, eftersom att man föll hemma mot Oskarshamn, samtidigt som både Almtuna och Troja plockade poäng. Det ser mörkt ut för SSK.

Björklöven vände och vann hemma mot Djurgården, inför mycket folk i T3 center. 5007 åskådare. Grymt jobbat av Löven!

Malmö tappade 2 poäng mot Gurkorna. Det får man ändå säga, när man hade 0-3 efter den 1:a perioden. Sedan skadade sig Björn Karlsson, när han krascjade rakt in i sargen, med huvudet före, och Västerås kunde komma ikapp. Kanske inte bara p.g.a. det, men det påverkade säkert Malmöspelarna till viss del.

Timrå - Rögle 3-2 str

Det som förra säsongen var ett Elitseriemöte, men som nu är ett mittenmöte i Allsvenskan. Lite folk var det på plats också. 2188 åskådare i E.on arena. Inte bra för Timrå, mom dock plockade med sig 2 viktiga poäng.

Straffseger mot Luleå

SHL rullade vidare för de blåvitas del under lördagen, nu med match mot Luleå, hemma i Tegera arena.

Det var en fartfylld inledning av matchen, från båda lagen, men Leksand skulle ta över ju längre perioden gick och mot slutet av densamma skulle ta ledningem. Patrik Hersley gjorde sitt 15:e mål för ssäongen och det var 1-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a fortsatte man att ånga på och Jakob Blomqvist kunde göra 2-0 till hemmalaget och ledningen såg säker ut.

Det var dock långt kvar av matchen och ledningen skulle visa sig inte vara så säker som den verkade. Cam Abbot fick tag i pucken direkt när han kom från utvisningsbåset och satte snyggt 2-1 i nät bakom Alsenfelt och så var det match igen.

Kvitteringen skulle också den komma innan perioden var slut. 28 sekunder från paus kunde Linus Wallmark sätta 2-2 i nät och det var helt jämt inför den 3:e perioden.

3:e perioden blev väldigt jämn och båda lagen skapade flertalet lägen. Inget av lagen hade något nämnvärt övertag och utgången av matchen var väldigt oviss. Både Oscar Alsenfelt och David Rautio i Luleåkassen spelade stabilt och visade varför man tillhör toppen av SHL:s målvaktsliga.

Inga mål under ordinarie matchtid alltså och förlängning väntade därför. Det var en förlängning som Leksand hade ett klart övertag i, men Rautio spelade fortsatt bra och de blåvita kunde inte få in pucken och straffar väntade i Tegera arena.

Luleå inledde straffläggningen genom Cam Abbott, men han missade.
Johan Ryno gjorde detsamma för Leksand.
Sedan var det säkerheten själv när det gäller strafffar, Linus Klasens, tur och mycket riktigt, han gjorde mål.
Det gjorde dock även Jakob Blomqvist och det var 1-1 inför den avgörande straffomgången.
Jan Sandström missade där för Luleå och Patrik Hersley hade då chansen att avgöra, men också han missade.
Därför blev det golden shot och inte förrän i den 8:e straffomgången kunde Matt Fornataro avgöra för Leksand, som därmed tog med sig 2 värdefulla poäng hem till Dalarna.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Modo - Örebro 1-2
Växjö - Frölunda 3-2 str
Skellefteå - Linköping 5-2
Färjestad - Brynäs 2-3 str

Så kom den äntligen. Segegern för Örebro. I ordinarie matchtid dessutom. Enormt viktigt föt ÖHK!

LHC fortsätter dock att förlora. 2-5-förlust här mot det Skellefteå som Leksand slog i torsdags med 2-1. LHC sjunker i tabellen...

Brynäs straffvann i Karlstad under lördagen och sedan...

AIK - Brynäs 2-5

...spelade man igår igen och då blev det storseger borta mot AIK med 5-2. Viktiga poäng där för Brynäs, som tog 5/ poäng där under helgens roadtrip. Mycket viktigt för BIF.

Bragdseger mot svenska mästarna!

Under torsdagskvällen stod seriens tuffaste bortamatch på menyn för de Blåvita. Motståndet hette således Skellefteå AIK, i Skellefteå kraft arena. Det var där som Leksand senast var mindre än minuten från att ta med sig poäng hem till Dalarna, men då avgjorde SAIK och tog med sig alla 3 poängen.

Leksand gjorde det dock bra i den 1:a perioden. Man låg rätt i banan, hittade rätt i sina positioner och Skellefteå kunde inte alls få till några farlga lägen. Man blixtrade till då och då, men i stort var det ingen fara. Inte heller Leksand skapade några större chanser, men blixtrade till då och då. Därför var det 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden var det hemmalaget som öppnade starkast, men Oscar Alsenfelt stod, precis som så många gånger förr, i vägen för Skellefteås målskytte. Istället var det Leksand som skapade de farligaste lägena med flera skott som Henrik Karlsson hade problem med och till slut satt pucken i nät. Patrik Hersley gjorde sitt 14:e mål för säsongen.

0-1 för Leksand inför den 3:e perioden alltså. Där skulle Hersley och Kapstad få varsitt jätteläge att utöka ledningen i powerplay, men Karlsson stod i vägen där. När Jens Bergenström sedan fick tag i en retur från Karlsson, ja, då kunde inte ens han stå emot längre och det var 0-2.

Skellefteå skulle dock reducera. Bud Holloway skulle spräcka Alsenfelts nolla, men trots att man kämpade in i det sista stod de blåvita emot och tog en mycket, mycket imponerande seger och 3 viktiga poäng uppe i Skellefteå kraft arena.

I de övriga matcherna gick det såhär:
AIK - Örebro 7-1
Växjö - Modo 1-2 str
Frölunda - HV 71 5-3
Luleå - Brynäs 5-1
Linköping - Färjestad 2-4

Örebro förlorar igen. Stort. 7-1. Sedan avgick Patrik Ross.

LHC fortsätter att gå kräftgång. En ny förlust inkasserad på kontot och snart är man på allvar indragna i den där bottenstriden, som HV och Färjestad håller på att ta sig upp ifrån, även om HV här åkte på stryk igen.

Också Brynäs åkte på stryk igen. Luleå storvann, när man gjorde 3-0 i sista perioden. Annars var BIF inte så jättelångt efter, rent målmässigt, ändå.

Södertälje sist i Hockeyallsvenskan

Karlskrona - Troja 6-2

Först spelades Karlskronas och Trojas restmatch, och som väntat blev det seger för KHK, även om Troja gjorde det bra och hade 1-2 på tavlan efter 2 spelade perioder. Sedan gjorde Karlskrona 5-0 i sista perioden och vann säkert. Därmed är Almtuna över det negativa kvalsträcket, på riktigt, för 1:a gången den här säsongen.

Djurgården - Bofors 3-5
Björklöven - Södertälje 2-1
Asplöven - Timrå 2-1
troja - Västerås 2-3 str

Båda lövlagen vände underläge med 0-1 till seger med 2-1 och båda 2 gjorde det i sista perioden. Björklöven satte segerpucken i nät bakom Sebastian Idoff i Södertäljekassen efter drygt halva sista perioden. Starkt av Löven att vända där och SSK fortsätter att ha problem och är fortsatt under det negativa kvalsträcket. Asplöven gjorde det betydligt mer rafflande och snodde verkligen poängen från Timrå. 14 sekunder från slutet satte nämligen Simon Olsson 2-1 i nät bakom Mika Norja i Timråkassen. Enormt tungt för Timrå...

Djurgården inkasserar sin 1:a förlust i ordinarie matchtid på Hovet den här säsongen. Bofors bara ångar på och man gör det väldigt bra. Man bara vinner och vinner och är fortsatt serieledare, även om man har 2 matcher mer spelade än Karlskrona.

Troja klättrar återigen upp över sträcket, i kraft av den där poängen mot Västerås. Starkt jobbat av Troja får jag ändå säga och då är Almtuna under sträcket igen. Mest noterbart är dock att Södertälje ligger sist i serien. Sist. Det är anmärkningsvärt...

Soppatorsk mot Växjö

Leksand hade 5 raka hemmasegrar innan kvällens match mo Växjö. Växjö, som i sin tur hade 5 raka bortaförluster. Det skulle alltså på förhand bli en tuff upgift för Smålänningarna.

Det var också hemmalaget som tog tag i taktpinnen direkt från start. man spelade ett fräjdigt spel med många chanser under den 1:a perioden. Man skulle också göra 1-0. Efter drygt 8 minuter kunde Jakob Blomqvist ge Leksand ledningen, men det stannade inte där. Drygt 5 minuter senare gjorde Jens Jakobs 2-0, till publikens stora glädje.

Det var också 2-0 på tavlan efter den 1:a perioden och i 2:a perioden fortsatte hemmalaget att styra. Nu spikade dock Scott Munroe igen och man fick inga fler mål, trots många fina lägen och mycket fint spel.

Istället var det Växjö som kunde reducera, vilket var en liten kalldusch för de blåvita, varefter man tog över tillställningen mer och mer och kvitteringen skulle också komma innan perioden var slut. 18:37 stod klockan på när Ryan Lash gjorde sitt 1:a mål för kvällen och såg till att det var 2-2 på tavlan efter 2 spelade perioder.

2-2 på tavlan inför sista perioden alltså. Där var fortsatt Växjö det bättre laget och radade upp målchanser. Man skulle också ta ledningen. Ryan Lash hittade rätt bakom Oscar Alsenfelt och det var 2-3 för bortalagets del.

Det såg tungt ut för de blåvita, som nu inte hade något spel alls. växjö kontrollerade det hela väldigt bra och hade inga större problem att hålla undan, för Leksand skapade helt enkelt ingenting. Istället kunde Växjö göra 2-4 och slutligen sätta spiken i kistan med 2-5 i öppen kasse.

Leksands fina segerrad bröts alltså här. Förr eller senare skulle ju förlusten komma och här kom den alltså. Nu är det bara att bita ihop, ladda om och kötta senare ikväll, när man gästar Skellefteå och Skellefteå kraft arena.

Inga fler matcher spelades här, utan den här matchen tillhörde en omgång som troligen kommer spelas senare under säsongen.

Statistik för Leksand under årets säsong av SHL

22 matcher, 2/5, 40%, av serien är nu spelad och här nedan tänkte jag rada upp Leksands statistik mot de olika motståndarna såhär långt. Vi börjar med det lag man har haft lättast mot sett ur blåvit synvinkel. Antal spelade matcher går först, därefter poängskörden.

Örebro
Poäng: 9/9
Målskillnad: 9-4 (+5)
Resultat: 2-1, 4-1, 3-2

AIK
Poäng: 4/9
Målskillnad: 5-8 (-3)
Resultat: 2-5, 2-3, 1-0

HV 71
Poäng: 6/6
Målskillnad: 8-5 (+3)
Resultat: 4-3, 4-2

Färjestad
Poäng: 6/6
Målskillnad: 6-3 (+3)
Resultat: 3-2, 3-1

Frölunda
Poäng: 5/6
Målskillnad: 4-2 (+2)
Resultat: 2-1, 2-1

Växjö
Poäng: 2/6
Målskillnad: 5-5 (0)
Resultat: 2-1, 3-4

Brynäs
Poäng: 1/6
Målskillnad: 4-7 (-3)
Resultat: 1-3, 3-4

Skellefteå
Poäng: 0/6
Målskillnad: 1-4 (-3)
Resultat: 1-2 0-2

Linköping
Poäng: 0/6
Målskillnad: 2-11 (-9)

Modo
Poäng: 2/3
Målskillnad: 3-2 (+1)
Resultat: 3-2

Luleå
Poäng: 1/3
Målskillnad: 0-1 (-1)
Resultat: 0-1

Vi ser alltså att de blåvita har tagit 9/9 poäng av Örebro. Man har chans att göra detsamma med HV och Färjestad, som man hittills har tagit 6/6 poäng av.

Minst poäng har man tagit mot topplaget Skellefteå, där man har kammat noll, och mot LHC, som man har haft ruskigt svårt med under säsongen.

Mest mål har man gjort mot HV, 8st på 2 matcher, vilket ger ett snitt på 4 mål/match, mot snittet mot Örebro, som ligger på 3 mål/match, men där man ändå har gjort 9 mål i kraft av 3 möten såhär långt.

Minst mål bakåt släpper man dock mot Frölunda, där man har släppt 2 mål på 2 matcher, vilket så klart ger ett snitt på 1 mål bakåt/match. Det att jämföra med LHC, där man har haft överlägset mest problem med defensiven. 5,5 mål bakåt/match snittar man där, vilket är klart utstickande. I övrigt ligger det kring 2 mål/match bakåt. Oscar Alsenfelt har med andra ord storspelat såhär långt under säsongen och tillhör också toppen av målvaktsligan i SHL. Egentligen får man väl säga att hela laget har storspelat såhär långt. Leksand parkerar förnärvarande på 4:e plats i tabellen med sina 36 poäng. det är nog både fler poäng och en högre tabellplacering än de flesta hade tippat på förhand, men allt har verkligen fungerat nu på slutet och vi hoppas att det här flowet fortsätter senare ikväll, när Växjö kommer på besök till Tegera arena.

Tabellerna vecka 46

Ännu en vecka har gått och det har varit en riktigt bra vecka ur blåvita ögon sett. Tabellen i SHL ser nu ut såhär:

1, Skellefteå 50p +27
2, Frölunda 41p +11
3, Modo 36p +8
4, Leksand 36p -5
5, Luleå 34p +10
6, Växjö 34p +2
7, Brynäs 32p 0
8, Linköping 30p 0
9, Färjestad 28p -2
10, HV 71 27p -16
11, AIK 25p -15
12, Örebro 23p -20

Det är bara Skellefteå, Frölunda och Leksand som har tagit full pott, 9/9 poäng under veckan. Skellefteå har därmed seglat ifrån ytterligare i toppen. För 2 veckor sedan, innan uppehållet, var man 8 poäng före Luleå, som då låg 2:a. Nu är man 9 före Frölunda, som har klättrat förbi både Luleå och Växjö i tabellen och är numera 2:a. Ganska klart dessutom.

Därbakom har Modo också seglat förbi både Luleå och Växjö, som har haft en tung vecka med bara 1 resp. 2 poäng inspelade. Luleås poäng kom mot LHC, där man torskade efter sudden med 3-2. Växjö tog 1p hemma mot Brynäs, 3-4, och 1p borta mot HV, 4-3. En tung vecka för båda dessa. De har inte bara tappat Frölunda och Modo, också Leksand har klättrat förbi i tabellen. I och med 3-1 mot Färjestad, 1-0 mot AIK och 3-2 borta mot Örebro har man klättrat från 8:e till 4:e plats i tabellen och därmef alltså passerat LHC, Brynäs, Växjö och Luleå. Ruskigt starkt av de blåvita, som verkligen hakar på där i toppen, ja, förutom Skellefteå då, som är lite i sin egen värld.

I botten har både HV och Färjestad fått upp ångan och det har hänt grejer, minst sagt. För 2 veckor sedan låg HV sist, med 20 poäng. Nu har man klättrat över sträcket, för 1:a gången den här säsongen, med sina 27 poäng. Man har vunit med 4-3 på straffar mot AIK, mot Luleå med 3-2 i ordinarie matchtid och i sudden mot Växjö med 4-3. Färjestad förlorade ju mot Leksand i tisdags, men sedan har man slagit LHC med 5-2 och mot Brynäs med 2-6. 2 övertygande segrar för FBK alltså och man har därmed klättrat förrbi AIK i tabellen. AIK, som bara har skrapat ihop 1/9 poäng under veckan, samma som Örebro. Därför ligger båda dessa numera under sträcket.

I Hockeyallsvenskan har vi en ny serieledare, men tabellen haltar rejält. Såhär ser tabellen nu ut:

1, Bofors 41p +21
2, Karlskrona 40p +36
3, Malmö 37p +18
4, Västerås 36p +6
5, Djurgården 34p +3
6, Mora 31p +9
7, Asplöven 30p -7
8, Rögle 29p -8
9, Björklöven 27p -2
10, Timrå 26p -3
11, Oskarshamn 26p -21
12, Almtuna 22p -14
13, Södertälje 22p -19
14, Troja 22p -19

Som vi ser har alltså Bofors seglat om Karlskrona i toppen av tabellen. Man har dock 2 matcher mer spelade än KHK. Man har spelat 21 matcher. Det har också Västerås. Rögle har spelat 22 matcher. Karlskrona och Troja, som numera ligger sist, har däremot bara spelat 19 matcher. Övriga lag har 20 spelade matcher.

Det innebär alltså att Karlskrona fortsatt är serieledare, om man slår Troja i sin restmatch. Gör man det är Troja fortsatt sist, men vinner Troja, ja, då är faktiskt Bofors nya serieledare, medan Troja petar ner Almtuna under sträcket igen.

Bofors och Malmö är de enda lagen som har gått rent under veckan. Bofors med 3-7 uppe i Timrå, då när man gjorde det snabbaste 4-0 i Hockeyallsvenskan någonsin, 3-1 hemma mot Södertälje och så 6-2 mot Björklöven. Malmö slog Karlskrona med klara 5-0, sedan åkte man till Ljungby och tvålade dit Troja med 4-1 och så avslutade man veckan med att trycka till Södertälje med 6-3. Det gör att Malmö klättrar från 5:e till 3:e plats, förbi Asplöven och Västerås. Förbi Asplöven har också Djurgården och Mora gått. Mora genom att slå just Djurgården med 3-2 efter straffar och sedan vinna mot just Asplöven med 4-3 efter straffar. Utöver dessa båda matcher förlorade man med 2-1 hemma mot Björklöven. Djurgården förlorade då på straffar mot Mora och fick sedan storstryk mot Timrå med klara 6-0. Innan Moramatchen slog man dock Almtuna med 2-1 efter, ja just det, straffar. 3/9 poäng för DIF och 4/9 poäng för Mora räckte alltså för att passera Asplöven, som har haft en tung vecka och bara tagit den där poängen mot Mora. Därför har man halkat ner från 5:e till 7:e plats i tabellen.

Där bakom ligger fortfarande Rögle. För 2 veckor sedan var man 1 poäng från playoff. Det är man fortfarande, dock med 2 matcher mer spelade än Asplöven som ligger framför.

Bakom Rögle har nu Björklöven seglat upp. Man har klättrat från 11:e till 9:e plats i tabellen. Detta i kraft av 2-1 borta mot Mora och 4-2 mot Timrå. Det gör att man klättrar förbi Oskarshamn och Timrå i tabellen. 6/9 poäng, mot Oskarshamns 1/9, hemma mot Troja, 0-1 efter straffar, och Timrås 3/9. Timrå, som fick en mardrömsstart efter uppehållet. 0-4 efter drygt 10 minuters spel mot Bofors, vilket slutligen blev 3-7, men man avslutade veckan snyggt med 6-0 mot Djurgården.

I bottenn har som sagt Almtuna klätttrat över sträcket, en plats man behåller om Troja förlorar sin restmatch mot Karlskrona. Annars åker man ner under sträcket igen. Man har hursomhelst tagit hela 7/9 poäng under veckan, vunnit 5-2 borta mot Asplöven och 2-1 hemma mot Rögle, + att det blev 1 poäng borta mot Djurgården. Detta gör att man klättrar förbi både Södertälje och Troja, som numera är under sträcket.

Hattrick för Hersley!

Det var Örebro som öppnade matchen bäst i ett, som vanligt, fullsatt Behrn arena, och man skulle också få spela powerplay efter knappa 2 minuters spel. Där slarvade man dock och bjöd Leksand på ett jätteläge, som man dock brände. Ändå blev det powerplayets hetaste chans och några minuter senare var det bortalagets tur att spela PP. Då small det nästan direkt. Patrik Hersley dundrade in sitt 11:e mål för säsongen och visst var det ett stenhårt slagskott även denna gången. 0-1.

I den 2:a perioden skulle Örebro snabbt vända på steken. Ben Walker tryckte in kvitteringen, också det i powerplay, och knappa minuten senare small det igen. Denna gången var det Conny Strömberg som styrde in pucken bakom en chanslös Oscar Alsenfelt.

Hastigt och mindre lustigt hade alltså örebro vänt matchen, men sedan skulle Alsenfelt spika igen, totalt.

Leksand skulle kvittera innan perioden var slut. I en tilltrasslad situation framför Tim Sandberg kunde, återigen, Patrik Hersley trycka in pucken och det var kvitterat, 2-2.

I 3:e perioden var det återigen ett högt tempo. Örebro försökte ta komandot, precis som man gjorde i 2:a perren, men lyckades inte med det. Istället kunde Patrik Hersley bomba in 2-3 för Leksand, sitt 3:e mål för kvällen, ett äkta hattrick, och det 13:e för säsongen.

Örebro lade sedan i en högre växel mot slutet och pressade något enormt för att försöka få in 3-3, men Alsenfelt var tät och Leksands backar gjorde ett eminent jobb och man höll undan.

3:e segern den här veckan och ännu en oerhört skön och viktig sådan. Nu är det 11 poäng ner till kvalseriesträcket, vilket är en väldigt skön marginal att ha med sig.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Modo - Skellefteå 0-3
Brynäs - Färjestad 2-6
AIK - Frölunda 2-6
HV 71 - Växjö 4-3 SD
Linköping - Luleå 3-2 SD

Storsegrar för både Färjestad och Frölunda. Frölunda befäster därmed sin andraplats i serien och Färjestad klättrar upp på 9:e plats. Starkt jobbat. Brynäs såg ut som en riktig lättviktare mot FBK. Man har visserligen skadeproblem, men ändå. Färjestad fullständigt körde över gävlelaget. Samma sak gjorde Frölunda på Hovet. När AIK i inledningen av matchen fick spela powerplay, ja, då gjorde Frölunda mål, 2 gånger. 2 mål bakåt, i samma PP för AIK alltså.

Skellefteå bara vinner och vinner. Man är 9 poäng före Frölunda. Här nollade man Modo, som har fått lite grus i maskineriet på senaste tid.

HV tar ytterligare 2 poäng och visst fick jag rätt. Eftersom att både AIK och Örebro förlorade så är man nu, för 1:a gången den här säsongen, över kvalseriesträcket.

Där var det stopp för Löven...

Björklövens segertåg tog slut igår, när man åkte till Karlskoga och Nobelhallen. Hemmalaget hade 3-0 redan efter 1:a perioden och sedan kontrollerade man matchen ganska bra och vann slutligen med 6-2.

Såhär gick det i omgångens alla matcher:

Almtuna - Rögle 2-1
Bofors - Björklöven 6-2
Timrå Djurgården 6-0
mora - Asplöven 4-3 str
Malmö - Södertälje 6-3
Oskarshamn - Troja 0-1 str
Västerås - Karlskrona 3-1

I och med segern för Bofors igår och Karlskronas förlust är BIK nya serieledare, 1 poäng före KHK, dock med 2 matcher mer spelade.

Timrå fullständigt krossar Djurgården med hela 6-0. Inget oavgjort där inte för Djurgården, som det vanligtvis brukar bli. Här var det inget snavk om saken.

Inget snavk om saken var det heller i Malmö, där hemmalaget hade 6-1 efter 2 spelade perioder, men där SSK därefter kunde snygga till siffrorna litegrann. Matchens stora händelse var annars Anton Blomqvists skada, när en Södertäljeskridsko träffade honom i nacken och han blev liggande, till synes livlös. Han ska dock ha varit kontaktbar hela tiden och det ska söra sig om en ren nackskada. Hoppas bara allt går bra med "Blomman" nu.

Almtuna tar andra raka trepoängaren. Det är minst sagt anmärkningsvärt. På 20 försök har man bara tagit full pott 3 gånger. 2 av de 3 gångerna är de 2 senaste matcherna. I samband med detta har man också, för 1:a gången den här säsongen, klättrat över kvalseriesträcket. Man har samma poäng som både SSK och Troja, men båda dessa har sämre målskillnad än Uppsalalaget. Kul för Almtuna!

Viktig seger mot AIK!

Det var en viktig match för båda lagen. Vid seger för AIK skulle man bara vara 2 poäng bakom Leksand. Vid Leksandsseger skulle man dra ifrån och vara 8 poäng före Gnagarna. AIK hade dock ett ganska rejält övertag sett till tidigare matcher i år. 5-1 i poäng och en målskillnad på 8-4.

Här var det dock Leksand som inledde matchen bäst och Johan Ryno hade ett grymt läge efter bara några minuters spel, men inget mål där. Istället var det Patrik Hersley som, med ännu ett slagskott, hittade nätet bakom Daniel Larsson i AIK-kassen.

Mot slutet av perioden var det AIK som tog över litegrann, men Oscar Alsenfelt höll tätt och det var 1-0 efter den 1:a perioden.

Den 2:a perioden inleddes svängigt med chanser åt båda hållen, men allt eftersom tog Leksand över mer och mer igen och Matt Fornataro prickade stolpen vid ett tillfälle. Så nära var det att Leksand kunde utöka ledningen till 2-0, men inget mål där.

3:e perioden var helt och hållet AIK:s. Man tryckte på, skapade chans på chans, hade långa anfall och Leksandsförsvaret och inte minst Alsenfelt i mål fick jobba ruskigt hårt för att det inte skulle stå 1-1 på tavlan. Sanningen att säga hade AIK minst tjänat ihop till oavgjort med alla sina chanser, men Oscar Alsenfelt gjorde ännu en stormatch och räddade 3 poäng åt Leksand, som därmed reducerade poängställningen lagen emellan under den här säsongen till 4-5. Man är nu 8 poäng före AIK och det är just 8 poäng ner till kvalseriesträcket, där HV tyvärr vann igen och nu ligger på samma poäng som AIK, som är 10:a. Leksand i sin tur klättrar dock förbi Brynäs i tabellen och är uppe på 6:e plats och är dessutom 5 poäng före LHC.

De övriga matcherna slutade såhär:
Skellefteå - Örebro 5-0
Modo - Brynäs 5-1
Färjestad - Linköping 5-2
HV 71 - Luleå 3-2
Frölunda - Växjö 2-1

Skellefteå vann slutligen stort över, numera jumbon i tabellen, Örebro. 10 raka förluster har man, även om man har tagit någon sudden/straffpoäng här och där. Här hade man 0-0 efter 1:a perioden, men sedan blev det korken ur i 2:a perren, där Skellefteå gjorde 4-0 och avgjorde matchen.

Också Modo vann stort. Det var dock Brynäs som tog ledningen i matchen, men sedan var det Modo för hela slanten.

LHC gjorde 0-1 redan efter 57 sekunder, men Färjestad reste sig och vände till 3-1 innan perioden var slut. Därefter tog man en ganska komfortabel seger och studsade tillbaka efter förlusten uppe i Leksand tidigare i veckan.

HV vinner som sagt igen. Luleå kröp närmare med sitt 3-2-mål, men nådde aldrig hela vägen fram och hårt jobb börjar löna sig nu för Jönköpingslaget. Man har som sagt lämnat jumboplatsen bakom sig och det förvånar mig inte om man är över sträcket innan veckan är slut. Man möter Växjö på lördag, medan AIK tar emot Frölunda. 2 tuffa hemmamatcher för de båda lagen, men ja, jag tror på HV där och vid fler tagna poäng än AIK, då klättrar man upp över sträcket.

Björklöven ångar på...

Ja, björklöven bara fortsätter att vinna. Snacka om att man har fått upp ångan nu. 4-2 mot Elitserielaget från förra säsongen, Timrå. Man inte bara vann, man vände matchen också. Timrå gjorde 1-2, men Löven vände till 3-2 och satte slutligen 4-2 i öppen kasse. Starkt av Björklöven, som därmed seglar ifrån just Timrå litegrann i tabellen.

Såhär slutade omgångens matcher:

Rögle - Västerås 3-2
Asplöven - Almtuna 2-5
Bofors - Södertälje 3-1
Karlskrona - Oskarshamn 6-1
Djurgården - Mora 2-3 str
Troja - Malmö 1-4

Rögle vinner också de, igen, efter att ha förlorat senast mot Oskarshamn med 4-1. Trots dramatik mot slutet höll man ändå undan och tog 3 mycket viktiga poäng.

Almtuna tog sin 2:a seger i ordinarie matchtid och det på ett ganska tryggt sätt. Ma kontrollerade händelserna ganska bra i 3:e perioden och tog 3 tunga poäng i bottensttriden. Man är fortfarande sist i tabellen, men bara 1p bakom Troja, som dock har 1 match mindre spelad.

Karlskrona vinner stort igen. Det var ett tag sedan senast, men man studsar verkligen tillbaka efter 0-5 nere i Malmö och vinner här med 6-1 mot Oskarshamn, som senast slog Rögle med 4-1.

Djurgården spelade återigen oavgjort efter 60 minuter och det blev straffar som fick avgöra det hela. Där var Mora helt klart det starkare laget, satte 2 straffar, samtidigt som Djurgården missade sina och därmed tog Drakarna med sig extrapoängen hem till Siljans norra strand.

Malmö har vänt tränden igen. Man var inne på en rad förluster, men nu är Daniel Wiksten och Joey Tenute tillbaka och det märks. 5-0 mot Karlskrona senast och 4-1 nere i Ljungby. Malmö är med i racet om direktplatserna i högsta grad i år.

3 sköna poäng mot Färjestad!

Så var det dags igen. Efter uppehållet var det Färjestad som gästade Leksand och Tegera arena. Det var också bortalaget som öppnade matchen bäst. I 1:a perioden hade man inte mindre än 2 bortdömda mål. Först ett mål som det vinkades mål för först, men sedan blev det wash out, utan videogranskning eller något. Färjestadspelare var offside i målgården. Så, inget mål där. Inget mål heller när Rickard Wallin slog in pucken i mål med handen. Alltjämt 0-0.

I den 2:a perioden var det Leksand som öppnade bäst, mycket tack vare ett powerplay. Fredrik Pettersson-Wentzell stod dock i vägen och efter powerplayet var det Färjestad som tog över spelet igen. Man skulle också inleda målskyttet när Ole-Kristian Tollefsen in 0-1 för FBK.

18 sekunder senare var det dock kvitterat igen. Jens Jakobs kom fri, serverade Johan Ryno som stänkte in 1-1.

Samme Tollefsen som gjorde ledningsmålet skulle sedan utdela en helt regelrätt tackling på Tobias Forsberg. Problemet var bara att den kom från the blind side för Forsberg. Följden blev att han blev liggande på isen. Läkare kallades in och det slutade med att Tobbe Forsberg fick köras därifrån med ambulans. Det ska dock inte vara någon större fara med honom. En hjärnskakning och 2 veckors vila är det som väntar.

3:e perioden inleddes lite avvaktande, men ju längre perioden gick, ju mer tog Leksand över och till slut skulle man också få utdelning. Patrik Hersley drog till med ett av sina omtalade, stenhårda, skott och det resulterade i 2-1 för de blåvita.

Man kontrollerade sedan händelserna ganska bra och med knappa minuten kvar att spela kunde Micke Johansson sätta spiken i kistan, 3-1 i öppen kasse.

3 mycket, mycket härliga poäng för de blåvita, som nu har 8 poäng ner till kvalsträcket. det är en skön marginal att ha med sig. 30 poäng på 20 spelade matcher är nog mer än vad de flesta hade trott innan serien drog igång, men för oss blåvita fans är det bara att njuta. Målet för säsongen måste väl ändå vara att undvika kvalserien. Allt därutöver får ses som en bonus och ja, just nu ser det onekligen lovande ut.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Luleå - Frölunda 1-3
Linköping - Skellefteå 3-4
HV 71 - AIK 4-3 str
Växjö - Brynäs 3-4 str
Örebro - Modo 1-2 str

3/6 matcher gick alltså till straffar. Bara Leksand, serieledande Skellefteå och Frölunda tog full pott.

Frölunda vända Luleås 1-0 till 1-3 i sista perioden och tycktes kontrollera det där ganska bra mot slutet, även om 3:an kom i öppen kasse.

Skellefteå hade 2-4 på LHC. LHC kröp närmre i sista perioden, men nådde aldrig enda fram.

HV hade 2-1 efter den 1:a perren, men AIK vände till 2-3 i 2:a. HV gav sig dock inte, utan kvitterade i sista perioden och kunde sedan avgöra på straffar. 2 mycket viktiga poäng för Jönköpingslaget där i botten av tabellen. Man står nu dock på samma poäng som Färjestad och är alltså på väg att lämna jumboplatsen. De "nya" stjärnspelarna, Salmela, Kristensen, Rajjala och allt vad de heter kanske blev just den där livbojen som HV behövde.

Örebro gör det bra mot Modo och krigar till sig en poäng. Starkt av ÖHK.

Brynäs hade 1-3 nere i växjö, men Växjö gjorde 2 snabba mål och kvitterade. Längre än så räckte det dock inte och bonuspoänge gick till gävle.

Snabbaste 4-0 någonsin

Bofors gjorde 0-1 efter 46 sekunder uppe i Timrå, på sitt 1:a skott i matchen. 0-2 kom på det 2:a skottet. Efter drygt 5 minuter hade man bombat in ytterligare 2 mål. Det räknas som det snabbaste 4-0 eller 0-4 i Hockeyallsvenskans historia. Det stannade dock inte där. Efter drygt halva perioden gjorde man 0-5 och i 2.a perren stänkte man in ytterligare 2 kassar, fram till 0-7. Mardrömsstart för Timrå, minst sagt, efter uppehållet. Slutresultatet skrevs till 3-7 och såhär gick det i de övriga matcherna:

Oskarshamn - Rögle 4-1
Västerås - Asplöven 4-1
Djurgården - Almtuna 2-1 str
Mora - Björklöven 1-2
Södertälje - Troja 3-0
Malmö - Karlskrona 5-0

Malmö nollar Karlskrona. Starkt. Ruskigt starkt. Kanske var det här uppehållet som har varit just vad KHK inte behövde, ett avbrott i det flow man har haft sedan starten av denna serien? 0-5 är deras största förlust hittills i år, dessutom vann alla lagen där bakom, Västerås, Bofors, just Malmö osv.

SSK kanske å andra sidan behövde just det här uppehållet. Innan detsamma var det uppenbart saker och ting som inte stod rätt till hos Kringlorna, men här håller Niklas Lundström nollan och man vinner ganska komfortabelt. Vi får se om det är en tränd som håller i sig. I sådant fall kan SSK klättra innom kort.

Björklöven tar ytterligare en seger. Man gjorde 0-2 i 1:a perioden och höll sedan undan hela vägen, trots att Mora reducerade och tryckte på mot slutet. Löven är på allvar på väg upp från det där bottenträsket nu.

Rögle lyckades inte med samma bedrift. Istället kom en förlust borta mot ett Oskarshamn, som jagar Rögle i tabellen och som inte vill bli indragna i den där sträckstriden på riktigt. Därför var det 3 mycket viktiga poäng för IKO.

Djurgården spelade, som vanligt, oavgjort och precis som förra gången dessa båda lagen möttes uppe i Uppsala blev det delad poäng. Då vann Almtuna om jag minns rätt, nu var det Djurgårdens tur.

Ikväll är det full ogång av SHL, något som uppskattas mycket ute i stugorna. Alla dessa delade omgångar med som bäst 3 matcher ena dagen och 3 matcher andra dagen är inget roligt. Ännu sämre blir det när det ligger en match här, 2 matcher där osv. Nej, full omgång är mer än välkommet och därför tänkte jag ge mitt tips för kvällen. Det ser ut såhär:

Linköping - Skellefteå 2
HV 71 - AIK 1
Örebro - Modo 1
Leksand - Färjestad 1
Växjö - Brynäs 2
Luleå - Frölunda 1

LHC öser in mål och är starka hemma, men nej, jag tror SAIK vinner ikväll.

HV tror jag håller i sin formkurva, tyvärr, och vinner även ikväll.

Örebro kan nog ha fått en väckarklocka där av 7-0-förlusten mot Växjö och kan nog studsa tillbaka nu efter uppehållet. Uppehållet var kanske precis vad man behövde. Å andra sidan torskade Modo också precis innan uppehållet, men hade dessförinnan en vinstrad på 8 matcher, så det är inget dåligt motstånd man möter.

Färjestad kan nog tyvärr utmana riktigt starkt ikväll, men jag hoppas och tror ändå att de blåvita lyckas kriga till sig 3 poäng. Om inte annat så iaf ett kryss.

Varför Brynäs vinner vet jag inte riktigt. Det är bara en känsla jag har, så jag litar på den.

Samma sak är det i Luleå, men här tror jag att hemmalaget vinner. Jag blir dock inte förvånad om Frölunda tar hem alla 3 poängen till Göteborg.

Läget i Division 1

Under veckan har det ju inte spelats någon SHL eller Hockeyallsvenskan, förutom en match i måndags, Malmö - Djurgården, där Djurgården vann med 3-4. Detta är ju för att det har varit landslagsuppehåll. Karjala kupp har spelats i helgen oh det slutade med 6-0-seger för Tre kronor mot Tjeckien, förlust med 5-2 mot Ryssland och seger med 3-2 efter sudden mot Finland, ett ganska bra resultat ändå. Känslan är dock oerhört skön nu när serierna drar igång igen efter uppehållet.

Som ni förstår så blir det ingen tabellupdate denna veckan, men istället kör vi en update från Division 1. Där har det spelats matcher under veckan och här nedan går vi igenom helgens matchande och tabellerna i de olika grupperna.

Div. 1 Norra

Teg - Sundsvall 1-4
Piteå - Sollefteå 4-2
SK Lejon - Örnsköldsvik 0-4
Kalix - Brunflo 2-0
Kiruna - Östersund 2-3
Vännäs - Kovland 3-1

SK Lejon - Sollefteå 4-3 str
Piteå - Örnsköldsvik 6-1
Teg - Kovland 6-4
Kalix - Östersund 4-2
Kiruna - Brunflo 12-1

Kiruna följde alltså upp gårdagens lite förvånande förlust mot Östersund med en trotal kross mot Brunflo. 12-1. Man hade bara 2-1 efter 1:a perioden, men sedan gjorde man 4-0 i 2:a och 6-0 i 3:e perioden. Bra för målskillnaden där, som kan bli viktig i slutänden, även om det inte verkar så just nu, inte för Kirunas del iaf. Man ska vara ett topplag i gruppen och är det också.

Man ligger dok inte i topp, för det gör Piteå, som inkasserade 2 nya segrar i helgen. 4-2 mot Sollefteå och 6-1 mot Örnsköldsvik.

såhär ser tabellen ut i Grupp Norra:

1, Piteå 48p +48
2, Kiruna 43p +49
3, Sundsvall 40p +33
4, Kalix 37p +11
5, Teg 36p +16
6, Sollefteå 33p -1
7, Örnsköldsvik 31p +3
8, SK Lejon 26p -21
9, Östersund 25p +5
10, Vännäs 18p -21
11, Brunflo 9p -55
12, Kovland 8p -67

I vanliga fall går ju de 4 främsta till Allettan under våren, men eftersom att man här har slagit ihop Grupp A och B så är det de 6 främsta som går dit. Inte de 8 främsta, som kanske vore logiskt. Det är alltså Sollefteå som har den sista platsen dit i nuläget. Örnsköldsvik utmanar dock ganska bra och kanske, kanske, kan SK Lejon och Östersund blanda sig i det där också. Annars är det nog ganska klart. Klart är iaf att Piteå, Kiruna och Sundsvall går till Allettan. Man ska inte tappa 17, 12 och 9 poäng. Inte om man inte rasar ihop totalt, men som man öser in mål, iaf Piteå och Kiruna, 86 resp. 84 mål, då ska man inte tappa det. Kalix och Teg kan dras in i sträckstriden där om det vill sig illa, men man har ändå 5 resp. 6 poäng ner till Örnsköldsvik. Det är inte mycket i hockey, så de ska nog inte känna sig säkra ännu, men några vister till så kan man nog göra det.

Kovland och Brunflo löper nog stor risk att åka ur Div. 1, om man gör det så. Det är ett sträck där över Brunflo iaf, så jag tror att det innebär nedflyttning eller kval, men jag är inte säker. De 2 lagen kommer iaf att hamna där, för man är överlägset sämst i serien. 9 resp. 10 poäng upp till närmsta lag, Vännäs, vilket är mer än vad något av de båda bottenlagen har skrapat ihop. Kovland har dessutom släppt in över 100 mål, på 20 matcher. Det är 5 mål bakåt i snitt/match.

Vi kan också notera här, efter hopslagningen av Grupp A och B, att det på topp 5 bara är Sundsvall från Grupp B som har slagit sig in. De övriga 4 lagen där uppe är från Grupp A, Piteå, Kiruna, Kalix och Teg.

Grupp C

Skedvi/Säter - Åker/Strängnäs 1-8
Borlänge - Hudiksvall 1-3
Surahammar - Lindlöven 5-3
Tierp - Falu IF 7-2
Hedemora - Enköping 3-4

Lindlöven - Skedvi/Säter 5-2
Hudiksvall - Åker/Strängnäs 4-2
Enköping - Tierp 4-3 str
Hedemora -Surahammar 3-4
Falu IF - Borlänge 1-5

Falu IF, som gick till Allettan förra våren, har inte haft det lätt i höst. Här inkasserar man 2 nya förluster. 1-5 mot Borlänge och 7-2 mot Tierp. Inte bra.

Hedemora hade inte marginalerna på sin sida under helgen. 2 uddamålsförluster, båda med 3-4, först mot Enköping och sedan mot Surahammar. Surt för HSK.

Åker/Strängnäs fick ju spela Grupp C i år, istället för Grupp D, som man har tillhört tidigare. Detta p.g.a. lag som har gått upp till Allsvenskan och lag som har gått upp från Div. 2 till Div. 1. Jag sa innan säsongen drog igång att jag inte trodde det skulle gynna Åker och det står jag fast vid, trots 1-8 mot Skedvi/Säter. Att man tar sig till Allettan tror jag dock, för såhär ser tabellen ut i Grupp C:

1, Hudiksvall 40p +40
2, Åker/Strängnäs 39p +46
3, Enköping 32p +11
4, Tierp 30p +6
5, Surahammar 29p +1
6, Borlänge 28p +7
7, Lindlöven 21p -4
8, Hedemora 18p -27
9, Falu IF 15p -12
10, Skedvi/Säter 3p -68

Tätt även här alltså. Ännu tätare än i Grupp Norra. Tierp passerade både Surahammar och Borlänge i och med sina 5 poäng under helgen. Surahammar tog 6 poäng och passerade också Borlänge, som bara tog 3. Borläge rasade alltså från 4:e till 6:e plats. Så just nu har alltså Tierp den där sista Allettanplatsen, som man så klart vill ha, men å andra sidan är det kanske bättre för lagen i Grupp C, som är en lite sämre grupp, att gå via Grupp C vår och vinna den, istället för att gå till Allettan, där jag tror att man har mindre chans att ta sig till playoff. Vinner man vårgruppen går man ju nämligen också till playoff, precis som de 4 främsta i Allettanserierna. De 4 platserna i Allettan mellan tror jag inte lagen i Grupp C kan nå, så ja, det är knepigt det där.

Till Allettan lär i vilket fall Hudiksvall och Åker gå. Bakom dessa tror jag det kommer stå mellan Enköping och de 3 lag jag nämnde ovan, Tierp, Surahammar och Borlänge. Lindlöven är nog för långt efter för att kunna pblanda sig i det där.

En jättejumbo har vi också i denna serien. Skedvi/Säter har inte vunnit någon match under ordinarie matchtid och har släppt in hela 101 mål, på 17 matcher. Det är alltså ännu sämre än Kovland i grupp Norra. Man får det nog ruskigt svårt att hålla sig kvar i Div. 1 till nästa säsong, iaf om man fortsätter såhär.

Grupp D

Visby - Vallrntuna 2-3

Huddinge - Visby 2-3
Tumba - Gnesta 3-4
Wings - Väsby 4-1
Nacka - Nyköping 1-8
Hammarby - Vallentuna 1-4

Visby förlorar först med 2-3 hemma i Visby ishall och vinner sedan med samma siffror mot toppkonkurenten Huddinge. Huddinge som toppar tabellen och som nästan varje år finns där uppe i toppen, men som inte har lyckats nå hela vägen tillbaka till Allsvenskan. Tabellen ser hursomhelst ut såhär i Grupp D:

1, Huddinge 48p +68
2, Wings 43p +41
3, Visby 41p +28
4, Nyköping 37p +34
5, Vallentuna 32p +25
6, Väsby 24p -6
7, Hammarby 19p -7
8, Tumba 12p -36
9, Gnesta 12p -50
10, Nacka 2p -97

Huddinge toppar alltså, 5 poäng före Wings. Båda dessa, + Visby, kan nog känna sig ganska klara för Allettan i vår. Visby har 9 poäng ner till Vallentuna där under sträcket och det ska man inte tappa. Nyköping har också en ganska bra lucka ner till Vallentuna, trots Vallentunas 2 segrar under helgen, 3-2 borta mot Visby och 4-1 borta mot Bajen. Hammarby, som efter en knackig inledning har ryckt upp sig och ligger någonstans i ingenmansland. Man har 18 poäng upp till Nyköping över sträcket och det kommer man så klart inte att klara. Man har ändå gjort det bra för att vara 1:a säsongen i Div. 1. Man får kanske ligga där i några år nu innan man kan utmana på allvar om att för det 1:a ta sig till playoff senare under våren och sedan också utmana hela vägen till kvalserien och de Hockeyallsvenska platserna.

Nacka har legat i Div. 1 i flera år nu, men i år har man inte alls lyckats. Man har ännu inte vunnit under ordinarie matchtid och har bara skrapat ihop 2 poäng, på 18 matcher. Man har släppt in 126 mål, vilket ger 7 mål bakåt, i snitt/match. Det håller givetvis inte och jag blir mycket förvånad om Nacka spelar Div. 1 nästa säsong. Hoppet är väl att starta om efter nyår i Grupp D vår och kanske lyckas något bättre där, men just nu måste såväl spelare som ledare vara låångt ner i källaren rent mentalt, för den här säsongen har bara varit ett enda stort mörker för Nacka HK.

Grupp E

Kumla - Mariestad 1-4
Mjölby - Skövde 3-2 str
Vita hästen - Grästorp 6-1
Forshaga - Vimmerby 4-3
Tranås - Västervik 0-2

Vita hästen - Kumla 4-1
Skövde - Mariestad 2-3 str
Västervik - Forshaga 10-2
Grästorp - Tranås 3-4
Vimmerby - Mjölby 3-1

Vita hästen vinner sina matcher, de flesta iaf, men man är inte lika överlägsna i serien som man var för några säsonger sedan. Här blev det iaf 6/6 poäng under helgen.

Tranås har inte haft det lätt under hösten, men idag fick man vinna, även om Grästorp hölk på att krypa ifatt hela vägen i sista perioden. Tranås höll dock undan och tog med sig 3 viktiga poäng.

Västervik, som slog just Tranås under fredagen, i Tranås, följde upp den segern med att krossa nykomlingen Forshaga med hela 10-2. Forshaga, som dock hade slagit Vimmerby under fredagen. Starkt jobbat ändå får man säga.

Skövde har också gått lite tungt under hösten, men trots det drar man publik. Drygt 1800 personer var i Billingehov när Mariestad kom på besök.

Tabellen i Grupp E ser ut såhär:

1, Vita hästen 42p +44
2, Vimmerby 40p +42
3, Mariestad 34p +12
4, Skövde 32p +1
5, Västervik 29p +19
6, Tranås 20p -16
7, Forshaga 19p -13
8, Mjölby 19p -18
9, Kumla 17p -25
10, Grästorp 6p -46

Vita hästen och Vimmerby håller alltså ganska jämna steg. Sedan är det ett litet hopp ner till Mariestad och Skövde, som ligger över sträcket, och Västervik där under. Det är väl i princip de 3 det kommer stå mellan. Ett av dem missar Allettan och kommer ha en grym chans att nå playoff genom Grupp E vår, så det behöver inte alls vara en nitlott att sluta 5:a, som Västervik just nu gör. De har nog större chans att nå playoff då än vad Skövde och Mariestad har, för nja, jag tror de får det tufft att nå playoff genom Allettan i vår, även om chansen så klart finns. Då kommer mab dock möta lag som Tingsryd och Kallinge, så jag tror det blir tufft.

Där bakom Västervik har Tranås, Forshaga, Mjölby och Kumla en rejäl kamp. 4 lag innom 3 poäng. Ett riktigt race de emellan, men även här har vi ett lag som sladdar rejält. Det var Brunflo och Kovland i Norra, Skedvi/Säter i C och Nacka i D. Här är det Grästorp, som har 11 poäng upp till närmsta lag, som är Kumla. Det handlar bara om att spela av hösten på ett snyggt sätt för Grästorp nu.

Grupp F

Kallinge - Kristianstad 5-1
Pantern - Halmstad 3-0
Nybro - Mörrum 1-4
Nittorp - Helsingborg 2-8
Tingsryd - Borås 2-1

Olofström - Kallinge 2-5
Borås - Mörrum 1-3
Helsingborg - Halmstad 3-2
Kristianstad - Nittorp 4-1
Pantern - Tingsryd 7-0

Det mest uppseendeväckande här är väl Panterns kross av Tingsryd. 7-0! Det är inget man snackar bort sådär och man gick därmed från helgens 2 matcher med 6/6 poäng och en målskillnad på 10-0 (+10). Ruskigt bra av Pantern, som annars har haft det ganska tufft i höst och definitivt inte är något topplag i serien. Här visar man dock klass. Starkt jobbat.

Klass visar också Kallinge. 2 nya segrar i helgen. 5-1 mot Kristianstad och 2-5 mot Olofström, som också har haft en motig höst. Kallinge och Tingsryd, som ändå fick vinna en match i helgen, det som för några år sedan var ett Allsvenskt möte, Tingsryd - borås, men det var inte övertygande, bara 2-1 när hesa Fredrik ljöd, är lite i en egen klass i serien. Tabellen i Grupp F ser nämligen ut såhär:

1, Tingsryd 45p +42
2, Kallinge 40p +23
3, Mörrum 37p +11
4, Kristianstad 34p +12
5, Helsingborg 30p +17
6, Pamtern 29p +1
7, Halmstad 24p +4
8, Olofström 24p -8
9, Nybro 22p +4
10, Borås 10p -45
11, Nittorp 5p -61

Också här är det ett rejält hopp ner till de 2 nedersta lagen, Borås och Nittorp. Borås har verkligen rasat ihop totalt sedan man degraderades inför förra säsongen. Nu är man inte ens nära att gå till Allettan. Det var man inte förra säsongen heller. Man har 12 poäng upp till Nybro och 24 poäng upp till Kristianstad över sträcket. Dit når man inte och jag tror det kommer dröja länge, länge innan vi får se Borås HC i Hockeyallsvenskan igen, om ens någonsin mer...

Där framför Borås och Nittorp är det ändå ganska jämnt. Det är bara 10 poäng mellan Kristianstad på 4:e och Nybro på 9:e plats. Riktigt häng på Kristianstad har dock bara Helsingborg och nu också Pantern, som hakar på bra där bakom, trots sin tunga start på säsongen. En Allettanplats är inte alls omöjlugt för Panternkillarna. Olofström har också chansen, men att man ligger nere på 8:e plats är ganska uppseendeväckande. För några säsonger sedan var de och Kallinge seriens giganter. Nu har Tingsryd tagit över Olofströms roll där, men faktum är att Mörrum också hakar på där och kommer med stor sannolikhet att spela Allettan till våren även i år.

Allettan ja. Såhär kommer just nu de olika serierna att se ut. Hur man gör i Norra vet jag inte riktigt, om det bara är de 6 lagen där i den gruppen som kommer mötas sinsemellan eller hur det fungerar. Vi antar det och i sådant fall kommer det se ut såhär:

Allettan Norra:

Piteå
Kiruna
Sundsvall
Kalix
Teg
Sollefteå

Allettan Mellan:

Hudiksvall
Åker/Strängnäs
Enköping
Tierp
Huddinge
Wings
Visby
Nyköping

Allettan Södra:

Vita hästen
Vimmerby
Mariestad
Skövde
Tingsryd
Kallinge
Mörrum
Kristianstad

Så får vi se, om knappt 2 månader, om detta stämmer eller om något lag lyckas ta sig förbi något annat lag och vilka som har störst chans att vinna vårgrupperna och därigenom ta sig till playoff senare i vår.

Tabellerna vecka 44

Serierna kommer nu ta ett uppehåll på en vecka, eftersom Karjala tournament ska avgöras, men under den gångna veckan har 3 SHL-matcher spelats och såhär ser nu tabellen ut:

1, Skellefteå 41p +18
2, Luleå 33p +14
3, Växjö 32p +4
4, Frölunda 32p +4
5, Modo 31p +7
6, Brynäs 30p +6
7, Linköping 28p +3
8, Leksand 27p -9
9, AIK 24p -9
10, Färjestad 22p -7
11, Örebro 22p -13
12, HV 71 20p -19

Som vi ser så har tabellen tätnat under veckan. Det är visserligen 21 poäng mellan Skellefteå och HV, mot 20 för en vecka sedan, men SAIK har seglat ifrån där uppe i toppen. Förra veckan var man bara 3 poäng före Luleå. Nu är man 8 poäng före. Så, räknar man bort Skellefteå så är det bara 13 poäng mellan 12:an och 2:an, mot 19 poäng för en vecka sedan. Så ja, serien har tätat till sig ordentligt.

Skellefteå har då som sagt seglat ifrån litegrann. Detta genom 3-2-segrar i sudden och på straffar mot AIK och växjö och så seger i Norrlandsderbyt mot Luleå med 0-3. Luleå, som i sin tur bara har tagit 2 poäng och det var på straffar borta mot Örebro.

Det innebär att lagen bakom Luleå har närmat sig. Frölunda var 3:a på 28 poäng, 3 poäng bakom Luleå, för en vecka sedan. Nu är Växjö 3:a, 1 poäng bakom, samma som Luleå. Sedan är Modo 2 poäng bakom. Man skulle också ha varit förbi, men segersviten bröts tidigare idag, när HV av alla lag vann i Övik och såg till att bryta sviten på 8 matcher för Modo. Annars vann man ju med 0-5 i Cloetta center och med 1-2 i Scandinavium. 6/9 poäng alltså. Växjö slog Örebro med hela 7-0, men förlorade dessförinnan med 5-3 mot AIK och 3-2 på straffar mot serieledande Skellefteå. 4/9 poäng där alltså. Brynäs blandar sig också i den där striden. Man är bara 3 poäng bakom Luleå och tog den senaste veckan, likt Växjö, 4/9 poäng, när man slog såväl LHC som Leksand på straffar. Leksand och LHC, som båda smyger med litegrann där bakom. LHC har visserligen bara tagit 1/9 poäng den gångna veckan och det var där borta mot Brynäs, men Leksand har tagit 6/9 poäng och hakar på litegrann. Man är dock fortfarande kvar på 8:e plats, men har LHC bara 1 poäng före nu och sedan är det bara 2 poäng till upp till Brynäs och ytterligare 3 poäng upp till Luleå på 2:a plats. Totalt alltså bara 6 poäng upp. Det kan dock svänga snabbt. Titta bara på Modo. Man låg 7:a efter förra veckan, men har tagit, likt Leksand, 6/9 poäng och klätttrat upp till 5:e plats, bara 2 poäng bakom Luleå på 2:a plats. Det är med andra ord ruskigt tight där bakom Skellefteå.

Bakom Leksand har de 4 nedersta lagen i serien tappat lite sedan förra veckan. Då var Örebro bara 1 poäng bakom Leksand, Färjestad och AIK 4 efter och HV låg 7 poäng bakom, 3 poäng och en hel del mål, 12 för att vara exakt, från säker mark. Nu är AIK 3 poäng bakom, efter att ha tagit hela 7/9 poäng, 5-3 mot Växjö, 3-1 mot Färjestad och så förlust på straffarmot Skellefteå. Därför har man seglat förbi både Färjestad och Örebro i tabellen. Man har alltså närmat sig Leksand 1 poäng. Färjestad i sin tur har tappat och är nu 5 poäng bakom. Leksand är således alltså 5 poäng från kvalseriesträcket, mot 4 poäng för en vecka sedan. Där under sträket ligger nu dock Örebro, som i princip kan ses som Modos raka motsats just nu. Modo har klättrat och klättrat i tabellen och är nu med i toppracet. Örebro har fallut och fallit och är nu bara 2 poäng från jumboplatsen i serien, efter att ha tagit 2/9 poäng under veckan, 1 poäng mot Färjestad oh 1 poäng mot Luleå. HV har dock slagit både Brynäs och Modo, men föll mot Leksand. Man är nu dock bara 2 poäng från Örebro och också 2 poäng från att klättra över kvalseriesträcket. Kanske är man på G nu i Jönköping? Jag tror både HV och Färjestad kommer att krångla sig till slutspel förr eller senare, men så länge vi blåvita krigare håller AIK och Örebro bakom oss så är det lugnt. Än är det dock långt kvar av serien, mycket kan hända, men såhär långt ska de blåvita ha en rejäl eloge för sitt spel!

Den Hockeyallsvenska tabellen haltar rejält just nu. Lagen har spelat allt från 16 matcher, Malmö, Djurgården, Karlskrona och Troja, till Rögle, som har spelat 19 matcher. Däremellan har de flesta lagen spelat 17 matcher, utom Bofors och Västerås, som har spelat 18 matcher.

Tabellen ser i vilket fall ut såhär i nuläget:

1, Karlskrona 37p +38
2, Bofors 32p +11
3, Västerås 30p +2
4, Asplöven 29p 0
5, Malmö 28p +8
6, Djurgården 28p +8
7, Mora 27p +8
8, Rögle 26p -5
9, Timrå 23p -3
10, Oskarshamn 22p -18
11, Björklöven 21p -1
12, Troja 20p -14
13, Södertälje 19p -17
14, Almtuna 15p -17

En rejält haltande tabell alltså, men det går kort att konstatera att Karlskronas läge inte direkt är det sämsta. Man är 5 poäng före Bofors på 2:a plats och 6 poäng före Västerås på 3:e. Båda dessa har dessutom 2 matcher mer spelade än KHK. Vinner man båda dessa är man alltså 11 poäng före 2:an i serien och det är ett väldigt stort försprång. Noteras kan dock göra att Asplöven ligger 4:a och har en match mindre spelad än både Bofors och Västerås. Vid seger där kan man alltså gå upp som 2:a i serien. Under veckan har man slagit Oskarshamn med 2-1 och så tog man 2 pinnar nere i Malmö. Ruskigt starkt av Asplöven, som bara fortsätter att imponera.

Faktum är alltså att både Asplöven, Malmö och Djurgården kan gå förbi Bofors och Västerås vid lika många spelade matcher.

Mora ligger fortfarande kvar på Playoffplats, men veckan har inte varit jättebra för Drakarna. 3-1-förlust mot Bofors och förlust på straffar mot Timrå. Man var 7 poäng före Södertälje, som låg 8:a efter förra veckan, då. Då hade man också en 5:e plats i tabellen, men både Asplöven och Djurgården har passerat och man är nu bara 1 poäng före Rögle på 8:e plats. Rögle har dock 2 matcher mer spelade, så än är man kanske inget superhot för Mora, men fortsätter formkurvorna i samma stil som under veckan så är RBK snart förbi. Man har i vilket fall definitivt lämnat det där bottenträsket bakom sig. Den här veckan har man klättrat från 12:e till 8:e plats, genom 2-0 mot Malmö, 0-3 borta mot Bofors och 2-3-seger efter straffar i Ljungby. 8/9 poäng alltså och man har en grym form just nu.

Det har också Björklöven, som har slagit Västerås borta med 0-2 och Almtuna med 6-3, 6/6 poäng där alltså och man har därmed klättrat över det negativa kvalsträcket igen, upp från 13:e till 11:e plats. Dock har Troja, som ligger närmast bakom, en match mindre spelad, men den är mot Karlskrona, så chansen är inte jättestor att man tar en seger där, om man ska tippa på förhand.

Ett faktum är dock att SSK numera ligger under det negativa kvalsträcket. Man har inga färre spelade matcher än framförvarande lag. Man har t.o.m. en match mer spelad än Troja närmast över sträcket. Trots det är man 2 poäng bakom och man har rasat från 8:e till 13:e plats i tabellen. Inte alls bra för Södertälje, där något måste göras. Förlust med 6-1 mot Timrå blev det under veckan och man är nu bara 4 poäng från jumboplatsen i serien. För ja, Almtuna plockar sina poäng här oh var, så det är ingen omöjlighet att SSK snart är sist i serien om detta fortsätter...

En vunnen poäng i Gävle

Brynäs satte högsta fart redan från start. Leksand var inte alls med i matchen under den 1:a perioden och Brynäs dominerade totalt. Man gjorde först 1-0 efter drygt 5 minuters spel och sedan satt 2-0 i nät bakom Alsenfelt när Gabbe Karlsson satt på botbänken.

Det skulle dock inte ta slut där. Innan perioden var slut hade Ryan Gunderson, som också satte 2:an, satt 3-0 för hemmalaget, när han fick stå helt skälv i slottet, helt ostörd och enkelt kunde lägga in 3-0, 13 sekunder från paus. En riktigt usel period av de blåvita.

I den 2:a perioden kom man dock ut som ett helt nytt lag. Matchbilden svängde totalt oh istället för att det skulle vara Leksand som såg stillastående ut och heelt utan energi så var det Brynäs som gjorde det. Leksand gasade på ordentligt och skapade mängder med chanser framför Johan "Honken" Holmkvist i Brynäskassen.

Man skulle också få utdelning. 8:26 in i perioden kunde Matt Fornataro göra sitt 1:a mål i Leksandströjan och det var reducerat.

De blåvita fick ännu mer energi efter målet, men så åkte man på en utvisning och i det efterföljande powerplayet var Brynäs ytterst nära på att göra 4-1, men Alsenfelt var tät. Istället var det Leksand som, något turligt, kunde reducera på nytt, efter att pucken tagit i masken på Holmkvist och han sedan fumlat in den i mål. Målet tillskrevs Pär Edblom och det var även det hans 1:a mål i SHL, dock inte det 1:a i Leksandströjan.

Det var en mycket bra period av de blåvita och man hade tagit över tillställningen totalt. Brynäs hade dock fortsatt ledningen efter 2 spelade perioder, men nu bara med 3-2.

3:e perioden blev spelmäsigt lik den 2:a. Leksand fortsatte att ösa på. Man skapade mängder med chanser framför Honken, men denne höll emot. Brynäs var inte heller ofarliga i sina spelvändningar och en sådan match är alltid svår att spela som målvakt. Jag tänker då på Alsenfelt, som här inledningsvis inte hade så mycket att göra, då leksand skapade mängder av chanser, men där han fick göra ett ingripande då och då.

Drygt halvvägs in i perioden kom också kvitteringen. Fabian Brunnström kunde kriga in 3-3 bakom Honken och därefter var det riktig Hawaiihockey med chanser åt båda hållen och där det egentligen kunde ha slutat hursom helst, men inga fler mål föll och sudden väntade även här, för 2:a matchen u rad för de blåvita.

I förlängningen var det fortsatt väldigt öppet spel, men ingha mål föll heller här. Leksand var närmast, när Micke Johansson sköt i ribban med ca 2 minuter kvar.

Matchen gick alltså till straffar, också det för 2:a matchen i rad för de blåvita.
Patrik Hersley inledde för Leksand, men missade med sitt stenhårda slagskott.
Brynäs missade även de.
Johan Ryno gjorde sedan precis som han gjorde mot Frölunda, d.v.s. mål.
Sebastian Laurizen lyckades dock kvittera, trots att han först tappade pucken mitt i slottet, men fick sedan tag i den och kunde på något märkligt sätt sätta den i nät.
Båda lagen missade sedan 3:e straffen och så var det dags för Johan Ryno igen. Den här gången överlistade han dock inte Honken, som räddade.
Laurizen fick då chansen igen och satte återigen pucken i nät. 2 poäng till Brynäs.

Med tanke på 1:a perioden så var det ändå en vunnen poäng för de blåvita, men det var en match som egentligen kunde ha slutat hursomhelst, så 1 poäng får man ändå vara nöjd med tycker jag.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Skellefteå - AIK 3-2 str
Växjö - Örebro 7-0
Färjestad - Luleå 3-0
Modo - HV 71 2-3
Frölunda - Linköping 4-3

AIK krigar till sig 1 poäng uppe i Skellefteå. Starkt jobbat. Eller, man kanske ska säga att Daniel Larsson räddade en poäng till AIK, för oj så bra han var under vissa stunder av matchen.

Växjö krossar Örebro med hela 7-0. Örebro har haft en dalande form och det här var kanske det definitiva bottennappet. 7-0 är inte snyggt bakåt. Kanske var det dock vad som behövdes? Kanske vaknar man till efter det här?

Färjestad övertygar också och nollar Luleå i Löfbergs arena. 2:a hemmasegern för säsongen för FBK, som kanske är på gång.

På gång är också HV, som här tog 2:a raka segern. 3-0 mot Brynäs i fredags och 2-3 i Övik idag. Det är imponerande och Modos svit på 8 raka segrar är där med bruten. Ruskigt starkt av HV!

Frölunda - lHC var en sväning historia, men till slut kunde Frölunda ändå ta med sig alla 3 poängen, efter att Joel Lundqvist avgjort med 48 sekunder kvar att spela.

Rögle och Björklöven ångar på

Rögle och Björklöven är med stora steg på väg uppåt i tabellen. Det är 2 lag som är i en grym form för tillfället och som bara vinner och vinner. I helgen blev det en ny segervar för de båda lagen. Såhär gick det då:

Djurgården - Västerås 3-2 str
Rögle - Malmö 2-0
Björklöven - Almtuna 6-3
Bofors - Mora 3-1

Rögle håller alltså nollan i Skånederbyt mot Malmö. Starkt jobbat av RBK, som bara ångar på nu efter tränarbytet. Nyckelspelare, som t.ex. Brandon Maxwell i mål, har börjart leverera. Dennis Everberg och Daniel Saar gjorde målen för Rögle.

En annan som levererade var jon Palmebjörk i Björklöven. 4 mål gjorde han under matchen mot Almtuna, där man hade 2-2 inför sista perioden, men där man sedan körde över Uppsalagänget och vann sista perioden med 4-1. Ruskigt starkt av Löven, även om det kanske inte var seriens bästa motstånd.

Djurgården spelade oavgjort, som man brukar göra, om man ska vara sådan. Faktum är dok att Djurgården har ruskigt svårt att plocka trepoängare. Man tar ofta poäng, men det är sällan man plockar hem alla 3 pinnarna. Här hämtade man dock upp 0-2 till 2-2 i sista perioden och sedan kunde man också avgöra på straffar.


Utspelade, men ändå två poäng, tak vare Alsenfelt och Ryno!

Det var ett fullsatt Tegera arena under fredagskvällen, men det var bortalaget, Frölunda, som inledde matchen klart bäst och man hade ett skott i ribban bakom Oscar Alsenfelt redan efter några sekunder och sedan fortsatte man bara att trycka på. 7-0 hade man i skott innan Leksand fik sitt 1:a skott på mål, men i kombination med ett powerplay kunde Leksand äta sig in mer och mer i perioden, som jämnade ut sig ju längre den gick och båda lagen skapade flera bra chanser, men både Lasse Johansson och Oscar Alsenfelt var täta i resp. kasse.

I 2:a perioden bjöds det på chanser åt båda hållen, även om det var Leksand som bjöd på flest chanser. Micke Johansson och Fabian Brunnström hade några riktigt fina lägen, men Lasse Johansson i Frölundakassen var tät.

Målnollorna skulle dock spräckas. Först kunde Gabbe Karlsson ge Leksand ledningen med 1-0, men bara 30 sekunder senare kunde Frölunda kvittera.

Chanser fortsattes att skapas, men inga fler mål i perioden och vi hade fortsatt likaläge inför den sista perren.

Chanser fortsattes även att skapas i den 3:e perioden, främst för bortalaget, som pressade Leksand ganska hårt, men som inte fick in pucken i nät bakom Oscar Alsenfelt.

Inte heller Lasse Johansson släppte några puckar förbi sig och därför skulle mathen gå till förlängning, trots att Frölunda kanske egentligen hade varit värda en seger i ordinarie matchtid. Man pressade nämligen Leksand något enormt, men Oscar Alsenfelt storspelade återigen, som så många matcher förut, och räddade kvar Leksand flertalet gånger om under matchens ordinarie 60 minuter.

Frölunda fick inleda förlängningen i spel 4 mot 3, efter att Gabbe Karlsson visats ut med 19:42 på klockan i 3:E perioden. Man fick dok inte ut något av powerplayet och istället var det Leksanfd som skulle få chansen i PP mot slutet av förlängningen. Man gjorde det bra, men lyckades inte heller få in pucken i nät, vilket innebar att matchen skulle avgöras på straffar.

Andreas Johnsson inledde straffläggningen för Frölundas del och satte snyggt pucken i nät bakom Alsenfelt.
Jens Jakobs lade Leksands 1:a straff, men missade.
Magnus Kahnberg lade 2:a för Frölunda, men överlistade inte Alsenfelt.
Patrik Hersley, med sitt sniperskott, var näst på tur för Leksand, men tyvärr missade han.
Därmed hade John Klingberg chansen att avgöra för Frölunda, men Alsenfelt räddade.
Sista straffen var dock Johan Ryno tvungen att sätta för att inte Frölunda skulle ta bonuspoängen och det gjorde han! Rakt upp i nättaket bara!
Sebastina Kollberg lade då 4:e straffen för Frölunda, men misslyckades totalt och det var inga problem för Alsenfelt att vinna den duellen.
Nu hade istället Leksand chansen att ta hand om bonuspoängen. Johan Ryno klev fram igen oh gjorde på samma sätt som 3:e straffen. Satte den snyggt i nät bakom Lasse Johansson och vips var det 2 poäng till Leksand!

Inte alls rättvist om man ser till den totala matchbilden, men 2 poäng är alltid 2 poäng och hockey är inte alltid rättvist. Det var den här matchen ett klart exempel på, men vi blåvita krigare är så klart nöjda med utgången av matchen!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Skellefteå - Växjö 3-2 str
Örebro - Luleå 3-4 str
AIK - Färjestad 3-1
Linköping - Modo 0-5
HV 71 - Brynäs 3-0

HV vinner. En direkt nödvändig seger skulle man kunna säga. Man håller dessutom nollan. Det var nog välbehövligt för Jönköpingslaget, som har haft sådana problem med sin defensiv under inledningen av säsongen.

En riktigt sträckmatch fick vi också se på Hovet. AIK och Färjestad låg ju på samma poäng och har så gjort under ganska lång tid nu, där Färjestad bara har hållit sig över kvalseriesträcket på bättre målskillnad än AIK. Här blev det dock seger för Gnaget, vilket innebär att FBK är nere under kvalseriesträket, tillsammans med HV...

Modo har en grym form just nu. 0-5 i Cloetta center, på bortais. Det är enormt starkt jobbat! Visst att 2 mål satt i öppen kasse, men ändå. 0-5 är respekt!

Luleå och Skellefteå tar sina poäng. Lika många till antalet här, 2 var, samtidigt som Växjö förlorade mot just Skellefteå, Frölunda förlorade mot Leksand och LHC föll tungt. Egentligen var det bara Modo där bakom som tog in på topplagen. Starkt av Modo.

http://www.youtube.com/watch?v=C0ZqnO4BGdg

Södertälje är riktigt illa ute...

Malmö - Asplöven 2-3 str
Oskarshamn - Djurgården 4-3
Troja - Rögle 2-3 str
Almtuna - Bofors 0-1 SD
Timrå - Södertälje 6-1

Som sagt, det är stora problem i Södertälje. Man slog visserligen Rögle med 7-1 förra veckan, men sedan har Rögle vänt det till något positivt och här borde det också ha varit 3 poäng, om det inte hade varit för Christoffer Bengtsberg i Trojakassen som storspelade och räddade 1 poäng åt Ljungbylaget. SSK fick dock inte med sig några poäng från Timrå. Långt ifrån. 6-1. 4-0 i 2:a perioden. Det säger det mesta. Snart är Löven förbi och då är SSK under det negativa kvalsträcket...

Oskarshamn hade trygga 3-0 på Djurgården, men då vaknade DIF. Man gick upp till 3-3, men när IKO satte 4-3, då orkade man inte resa sig igen och det var 3 mycket, mycket viktiga poäng för Ugglorna.

Asplöven fortsätter att ta poäng. Faktum är att man är seriens bästa bortalag sett till poängfördelningen. det är starkt jobbat av Asplöven.

Seger i Tegera arena!

HV 71 hade förstärkning av NHL-meriterade Eric Christensen och Chris Campoli till den här matchen, men det var ingen av dessa som gav bortalaget ledningen. Istället var det Johan Johnsson som gjorde det. 0-1 för HV.

Leksand gav dock inte upp, utan fortsatte att kämpa och kriga på. Faktum var att matchbilden var ganska jämn med chanser åt båda håll, men Gustav Wesslau höll än så länge nollan.

I 2:a perioden skulle det dock bli ändring på det. Andreas Jämtin satte in en väldigt ful tackling på Kevin kapstad, en armbåge i huvudet på kanadensaren. Kapstad filmade dock en del i situationen, men snyggt var det definitivt inte oh det var matchstraff på Jämtin.

HV åkte sedan på ytterligare en 2:a i det efterföljande boxplayet och i spel 5 mot 3 kunde Jens Jakobs kvittera för Leksand och i samma powerplay satte Tobbe Forsberg också 2-1. Vips hade man vänt på matchen.

HV satte enormt hög press efter att man blivit fulltaliga, men Oscar Alsenfelt och övriga Leksand gjorde det bra och såg till att det stod 2-1 inför den 3:e perioden.

Där skulle dock HV:s kvittering komma. 2-2 satt i nät bakom Alsenfelt genom William Karlsson.

En liten kallduch för hemmalaget, som ditills hade ägt den 3:e perioden och nästan parkerat i zon nere hos Wesslau.

Powerplay var verkligen Leksands melodi den här kvällen. 11:44 in i perioden small det igen. Johan Ryno drog iväg ett slagskott som satt i nättaket bakom Wesslau.

Bara minuter senare skulle Jakob De La Rose stänga matchen, när han fick tag i en retur från Wesslau och petade in 4-2 för hemmalaget, vilket också blev slutresultatet. En oerhört bra 3:e period för de blåvita och 2:a raka hemmasegern i Tegera arena. Starkt och mycket, mycket viktigt och värdefullt.

I de övriga matcherna gick det såhär:
AIK - Växjö 5-3
Luleå - Skellefteå 0-3
Örebro - Färjestad 1-2 str
Brynäs - Linköping 3-2 str
Frölunda - Modo 1-2

Växjö hade ett rejält grepp om matchen på Hovet. Man ledde med 1-3, men då hände något. Mattias Janmark gjorde 2-3 med 5:17 kvar att spela. Med 3:23 kvar kom kvitteringen och med 1:12 kvar av matchen satte Oscar Ahlström 4-3 i nät bakom Scott Munroe i Växjökassen. Man satte sedan 5:an i öppen kasse. Snacka om att rasa ihop titalt...

Skellefteå höll nollan i derbyt borta mot Luleå. Starkt jobbat av SAIK, som därmed drygade ut serieledningen ytterligare.

I scandinavium var det mycket folk. Nästan 11 000 åskådare. De hördes också, en enorm ljudkulis. Man gjorde vad man kunde för att hjälpa sitt älskade Frölunda till en kvittering, men Linus Ullmark var tät. Modo gjorde det kort sagt väldigt bra och vann med samma siffror som Leksand vann där nere med, 1-2.

I botten fick färjestad med sig 2 pinnar från Örebro, men det räckte ju inte. AIK tog ju 3 och det innebär att FBK nu är under kvalseriesträcket.

RSS 2.0