Pantern vände inför storpublik

Pantern hade gratismatch i Malmö arena idag och då kom det hela 7463 åskådare, vilket ju är mer än vad Redhawks har på många av sina matcher. Grymt! Visserligen drar väl säkert just Modo en del folk, men över 7000 pers visar ändå på att det även finns ett hockeyintresse för Pantern i Malmö. Kul!

Matchen då?
Ja, den fick Pantern en katastrofal start på när Modo gjorde 2 mål på 70 sekunder drygt 5 minuter in i matchen, men Pantern visade på oerhörd styrka när man reducerade i den 1:a perioden, kvitterade omgående i den 2:a och gjorde matchavgörande 3-2 drygt 3 minuter in i 3:e perioden. Axel Wemmenborn var det som satte det matchavgörande målet och Pantern befäster därmed sin 3:e plats i tabellen. Man har nu 70 poäng. Det är 7 poäng upp till Bofors. Visserligen med en match mer spelad än BIK, men ändå. Man har dessutom 15 poäng ner till Vita hästen som just nu är 9:a. 15 poäng på 11/12 matcher, det ska man givetvis inte tappa. Pantern kommer att spela slutspelsserien efter grundseriens avslut.

Dagens resultat:
Pantern - Modo 3-2

Back 2 back med HV

Leksand spelade back 2 back med HV igår och idag. 2 tuffa möten, minst sagt.

Det var 2 saker som stod lite extra i fokus under gårdagens match, inför ett fullsatt Kinnarps arena. Dels skulle David Petraseks tröja hissas i taket och dels var det Mattias Ritolas 1:a match för Leksand.

Ceremonin för Petrasek var mäktig och han var märkbart rörd av stundens allvar, den gode Petrasek. Mittcirkeln var färgad som hans #22, klackeen och stora delar av publiken skanderade hans namn och man fick se bilder och kolage från hans karriär. Häftigt, snyggt gjort och mäktigt!

När matchen väl drog igång skapade Leksand några halvbra chanser till en början under matchen, men sedan åkte Daniel bertov på en utvisning för puck out och då kunde HV göra 1-0. Sedan tog hemmalaget över helt och gjorde också 2-0. Man hade bud på betydligt mer än så, men Atte Engren gjorde helt klart en av sina bättre matcher i kassen och räddade kvar Leksand i matchen. Man fick dessutom in en reducering med bara sekunder kvar av 1:a perioden, när Eric Castonguay smällde in 1-2 bakom Linus Söderström.

Underläge med 2-1 skulle Leksand vara klart nöjda med efter den perioden, för det kunde ha stått betydligt mer än så, men nu var det 2-1 och i 2:a perioden var Leksand bätre och man hade också chans till kvittering, inte minst när mattias Ritola var näst intill fri framför Söderström, men timingen finns inte riktigt där än så länge, som han själv sa efteråt, och han fick inte riktigt kontroll på pucken i dragningen och det blev inget av det.

Periodens snackis var annars armbågen i ansiktet på Simon Önerud, vilken inte resulterade i någon utvisning för Leksandsspelaren, till publikens stora förtret.

Några mål fick man inte heller se i mittenakten och det var fortsatt 2-1 efter 2 spelade perioder.

I 3:e perioden inledde Leksand också bra, men när Youds och bertov agerade alldeles för passivt när Martin Törnberg bröt sig fram kunde den senare ändå enkelt göra 3-1 för HV och där dog matchen litegrann, även om det återstod mer än 15 minuter att spela. Leksand orkade liksom inte resa sig och skapa något mer efter det och HV's seger med 3-1 kändes därför helt rättvis. HV var bättre, helt klart och om Leksand skulle ha någon chans i returen uppe i Leksand, då skulle man vara tvungna att stäppa upp några steg, för HV är annars ett allt för skicklit lag...

Det gjorde man. Iaf stundtals under den 1:a perioden, där HV totalt sett var klart bättre och mycket, mycket skickligare och stod för några bländande individuella prestationer, samtidigt som Leksandsspelarna gick litegrann på hälarna. Man stack dock upp då och då och det var inga dåliga chanser man skapade sig, klart bättre än matchen i Jönköping. Exempelvis så kom Sondre Olden i princip helt ren mot PW i HV-kassen, men sköt utannför och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a fick Leksand chansen i powerplay när Kevin Stenlund åkte ut för hV, men det ville sig inte den gången. Dryga minuten efter att HV blivit fulltaliga igen kunde ändå Castonguay sätta 1-0 för Leksand, efter fint förarbete av Ritola, som var ganska anonym igår, bortsätt från det där jätteläget i 2:a perioden. Det var Ritolas 1:a poäng i Leksandströjan och oj så viktig han kommer bli framöver!

Kevin Stenlund skulle också revanschera sig från sin utvisning tidigare i perioden, när han var sist på pucken när kvitteringen till slut satt i nät bakom engren, knappt 5 minuter från paus.

De sista 5 minutrarna av perioden blev sedan en enda lång HV-pres. Oj, oj, oj så de pressade på och oj, oj, oj så trötta leksingarna var. Man gick verkligen på knäna, orkade knappt åka och byta och Perra tvingades t.o.m. till en timeout, för spelarna var heelt slut! Man kämpade och krigade dock, trots det, och det var ändå 1-1 efter 2 spelade perioder, trots ett massivt HV-övertag där mot slutet.

I 3:e perioden fortsatte det att se väldigt slitet ut hos de blåvita. Det fanns inget driv i åkningen och man orkade liksom inte skapa någonting. Tiden rullade visserligen på ganska snabbt, men det var ändå över halva perioden kvar och HV styrde spelet ganska kraftigt och var det något lag som skulle göra mål här, då kändes det som att det var HV och det gjorde man också. Oscar Sund flippade över till Arlbrandt som tryckte in 2-1 för HV och nu kändes det väldigt tungt för Leksand. Kändes det som att leksingarna gick på knäna redan innan målet kom så fanns det risk för att det skulle tippa över ordentligt i och med målet...

Tobbe Forsberg, som slängde sig och täckte skott med huvudet igår, fick mot alla odds en jättechans kort efter målet. Han frispelades helt, men fick ändå inte in pucken bakom PW.

Tiden fortsatte att gå fort i 3:e perioden och Leksand skapade nästan ingenting efter Tobbe Fopps jätechans. Man orkade helt enkelt inte. Samtidigt hade man ju inte direkt marginalerna med sig. När Ollas väl hade ett jätteläge, då dansade puken på mållinjen, men inte in i mål och det kändes väl lite talande för matchen.

Leksand gav det iaf en ärlig chans när man plockade Engren mot slutet och pucken återigen var ytterst nära mållinjen, men det ville sig inte och HV kunde vinna med 2-1. Tyvärr.

2 tunga förluster, men totalt sett så var det ändå rättvist. HV var bättre. Leksand gjorde en bättre match idag än igår, men mot ett otroligt skickligt HV71 räckte det inte ändå och det sämsta av allt är att Örebro tyvärr vände och tog 2 poäng mot Djurgården idag och man är därmed 7 poäng före Leksand nu igen. Det blir tufft. Växer avståndet ännu mer, då kan vi nog börja rusta för kval. Nej, nu måste vi upp på tå igen. Det är LHC nästa, hemma på tisdag! Där vet vi hur det gick senast, Leksand krossade lite oväntat LHC med hela 5-1. Det får gärna upprepa sig, men det tror jag blir svårt. Bara det blir seger så är jag nöjd. Örebro har Färjestad hemma, också det på tisdag. Lär bli ett hett möte som färjestad mer än gärna får vinna...

Dagens alla resultat:
HV71 - Leksand 3-1
Leksand - HV71 1-2
Örebro - Djurgården 3-2 SD
Rögle - Frölunda 3-4
Färjestad - Karlskrona 4-3
Brynäs - Malmö 2-4
Luleå - Växjö 3-3

dåligt för Leksand var som sagt att Örebro tog 2 pinnar till. Djurgården såg ut att vara på väg mot 3 nya poäng, vilka hade gjort att man hade gått upp på samma poäng som Karlskrona, som förlorade en svängig historia i Karlstad, där det stod 2-3 redan efter den 1:a perioden. Djurgården hade också 2-0 i Örebro, men hemmalaget reducerade i 3:e perioden och med 25 sekunder kvar och i spel 6 mot 4 så kom också kvitteringen och i slutskedet av sudden drog Djurgården på sig ännu en utvisning i offensiv zon och då kunde Örebro och Joel Mustonen avgöra.

Malmö hade 0-2 efter den 1:a perioden och 9 sekunder in i 3:e perioden ökade Fredrik Händemark sedan på till 0-3. Då slappnade Malmö kanske av litegrann, men man brukar ju säga att det är det svåraste som finns, att leda med 3 mål och det såg nästan ut att vara så, för Brynäs reducerade både en och två gånger och var inte långt ifrån en kvittering, men Malmö höll undan och avgjorde fram till 4-2 i öppen kasse.

Rögle föll återigen tungt utan att vara chanslösa. Tvärtom stod man upp riktigt bra mot Frölunda. Det var dock Frölunda som gjorde 1-0 redan efter 55 sekunder. En mardrömsstart för Rögle alltså, men man reste sig, kvitterade under matchens gång både till 1-1, 2-2 och 3-3, men till slut var det ändå frölunda som drog det längsta strået när Patrik Carlsson bombade in 4-3 med 02:41 kvar att spela.


Moras segersvit är bruten

Moras segersvit är bruten och det var toppkonkurenten Bofors som bröt den igår, när man vann i sudden, Henrik Larsson avgjorde 01:15 in i förlängningen. Dessförinnan hade BIK vänt 0-1 efter den 1:a perioden till 3-2 efter den 2:a, men Mora och jacob Nilsson kvitterade 5 minuter in i 3:e perioden.

Gårdagens och dagens resultat från HA:
Bofors - Mora 4-3 SD
Vita hästen - Pantern 5-1
Södertälje - Tingsryd 0-3
Västervik - AIK 5-0
Timrå - Almtuna 3-4 SD
Björklöven - Oskarshamn 1-3

Imponerande av Västervik att tvåla dit AIK med hela 5-0. Man gjorde 1-0 sent i 1:a perioden och 3-0 sent i den 2:a perioden, efter 18:49 resp. 19:28. Psykologiskt viktia mål för Västervik, psykologiskt tungt för AIK och i slutänden var det inget snack om saken. I synnerhet inte som AIK bara sköt 13 skott på hela matchen. En oerhört blek match från Stockholmarnas sida.

Imponerande var det också av Vita hästen, som tvålar dit tabelltrean Pantern med 5-1 hemma i Himmelstalundshallen, men det hjälper ändå inte när lagen framför också vinner, så Hästen är fortfarande utanför topp 8. Pantern behåller tredjeplatsen, 1 poäng före både Tingsryd, Västervik och Timrå, som alla nu parkerar på 66 pinnar. Timrå har smugit upp nu igen och hakar på lagen där bakom de 2 i täten.

Även om Västerås inte spelade idag eller igår så kan man ändå pusta ut, för både Södertälje och Björklöven under sträcket förlorade ju och i värsta fall är VIK fortfarande kvar 2 poäng före Löven när man har spelat sin 40:e match, i bästa fall är man då 5 poäng före och skulle isf skugga AIK som parkerar på 52 poäng.

Dåliga resultat för Leksand ikväll...

Leksand spelade ju inte ikväll. Man spelar back 2 back med HV71 imorgon och på lördag och tyvärr har man nu lite press på sig, eftersom att resultaten inte gick Leksands väg ikväll. Örebro tog nämligen 1:a trepoängaren sedan 1 december när man slog Luleå med 2-1, trots att Luleå dominerade stora delar av matchen. Det var bara i 3:e perioden som Luleås energi och kampvilja mattades av litegrann. Då kom lite ologiskt målet, för innan dess ledde ÖHK med 2-0, men efter stor dramatik i slutskedet av matchen, där kvitteringen var väldigt, väldigt nära, så kunde Örebro till slut vinna. Det är inte alls bra för Leksands del, för då är Örebro 5 poäng före Leksand och HV i dubbla möten är ingen lätt nöt att knäcka för Leksands del...

Kvällens 6 SHL-resultat:
Örebro - Luleå 2-1
Växjö - Rögle 4-2
Djurgården - Färjestad 1-3
Linköping - Skellefteå 3-0
Karlskrona - Malmö 0-2
Frölunda - Brynäs 2-4

Rögle förlorade iaf igen och man har verkligen inte marginalerna med sig. Här hade man visserligen 0-1 efter den 1:a perioden och sedan dömdes Växjös kvittering bort i 2:a perioden, men därefter var turen slut för Rögle, för kvitteringen kom sedan, varefter man också gjorde 3-1. Rögle lyckades dock reducera i 3:e perioden, men Växjö avgjorde i öppen kasse. Det innebär att Rögle nu har hela 13 poäng upp till Örebro över sträcket. Det innebär också att Växjö är nya serieledare igen, eftersom att frölunda förlorade mot Brynäs med 4-2. Man hade 2-0, men Brynäs reducerade i 2:a perioden och genom 2 mål på 3 minuter i 3:e perioden hade Brynäs vänt på steken och sedan avgjorde man i öppen kasse.

Djurgården tog ledningen i 2:a perioden, men bara 41 sekunder senare var det kvitterat och med 03:27 kvar att spela av 3:e perioden kunde Alexander Johansson ge Färjestad ledningen och sedan avgjorde man i öppen kasse. 17 sekunder tog det bara för Joel Eriksson-Ek att avgöra när Djurgården plockade målvakten.

Mest stabil i kassen är dock Oscar Alsenfelt. Här höll han ytterligare en nolla, vet inte vilken i ordningen det är under säsongen, när Malmö bortaslog KHK med 2-0. Det var Karlskronas 8:e raka förlust och hade man inte skapat sig sådär bra förutsättningar i inledningenn av säsongen, då hade man fått se upp. Nu är man ändå 16 poäng före Leksand, men det är bara 3 poäng ner till Djurgården under sträcket, så säkra är de definitivt inte, KHK...

3 SHL-matcher från i tisdags

I tisdags spelades 3 matcher i sHL och såhär gick det:
Skellefteå - HV71 3-2
Frölunda - Karlskrona 4-3
Rögle - Djurgården 1-3

Ny förlust för Rögle alltså, ny seger för Djurgården, som nu bara är 1 poäng bakom Luleå och om jag får säga vad jag tror så tror jag att Djurgården kommer bakifrån här nu och kommer kravla sig upp över det där sträcket. Starkt jobbat av Djurgården, efter den start av säsongen man hade!

I Skellefteå var det bortalaget som dominerade stort under första halvan av matchen. HV hade 0-2 och ingenting pekade på att Skellefteå skulle vända på steken, men när Johan alm kunde göra sitt 1:a mål för säsongen och därmed reducera för Skellefteå så vände det och i 3:e perioden satt kvitteringen i nät redan efter 27 sekunder. Därefter var det nästan bara en tidsfråga innan 3-2 skulle komma och det gjorde det också till slut. Adam Pettersson satte matchavgörande 3-2 i powerplay. Starkt av SAIK att vända på den matchen, när HV ägde allting så solklart under så lång tid av matchen.

I Göteborg var det lite överraskande Karlskrona som hade 0-2 efter den 1:a perioden. Frölunda reducerade i 2:a perioden och i 3:e var det Frölunda för hela slanten. Man vann skotten med 15-8 och vände 1-2 till seger med 4-3. I synnerhet blev Sebastian Stålbergs 3-2-mål extra uppmärksamat, eftersom att Honken rasade efteråt och menade att han blev pååkt och inte kunde agera som han ville. Stålberg själv menar att han hade en KHK-spelare i ryggen och Honken framför sig, men att han ju inte bara kunde försvinna, Godkänt blev det och här har vi ännu ett exempel på en subjektiv bedömning. Solklart störde Stålberg målvakten betydligt mer här än vad Brodin gjorde mot Leksand. Båda målen godkändes, men jag förstår KHK's irritation, för jämfört med bedömningar tidigare under säsongwn så borde det här målet inte heller ha godkänts, men det gjorde det och Frölunda kunde vinna matchen med 4-3, efter att joel Kellman reducerat med 13 sekunder kvar att spela.

Västerås är över sträcket för första gången sedan i november

För 1:a gången sedan i november är Västerås nu över det där nedre kvalsträcket. Detta efter en väldigt svängig och intensiv match inför ögonen på 3615 åskådare. Jag tippade att Västerås skulle vinna den här matchen och det gjorde man också, men det var björklöven som hade 0-1 efter den 1:a perioden. Sedan kom en ordentlig målexplossion i 2:a perioden, där Västerås kvitterade, Löven gjorde 1-2, Västerås vände sedan till 3-2 genom 2 relativt snabba mål, men så kvitterade Löven på nytt, innan Västerås gjorde 4-3. I 3:e perioden gjorde man sedan 5-3 innan Bjrklöven på nytt kröp närmre, men när man plockade målvakten kunde Västerås till slut ändå sätta spiken i kistan med 6-4. En väldigt lyckad kväll för Västerås alltså, desto mörkare för Björklöven, som trots byte av tränare inte har sett någon efekt av det och nu är man illa ute. Det är visserligen bara 2 poäng upp till Västerås, men fortsätter det i samma stil, då blir det tuffa veckor i Umeå nu framöver...

Samtliga resultat i omgång 39:
Västerås - Björklöven 6-4
Mora - Vita hästen 4-1
Timrå - Bofors 4-2
Pantern - Södertälje 2-0
Västervik - Tingsryd 1-0
Oskarshamn - AIK 4-0
Almtuna - Modo 4-5 str

Mora vinner alltså igen. 11:e raka segern och man är verklien ostoppbara just nu. Däremot förlorade Bofors mot Timrå, som därmed tog 2:a raka segen, samtidigt som pantern slog Södertälje hemma på Isstadion med 2-0, trots att Södertälje absolut inte vara dåliga eller utspelade, men man får inte in puckarna. Man är ruskigt ineffektiva och sätter inte dit chanserna. Samtidigt som det även så klart sitter i självförtroendet. Man är 7 poäng bakom Björklöven och 9 poäng bakom Västerås över sträcket. Man har radat upp förluster här mot slutet och det är klart att det sätter sig i huvudet på spelarna, så fort de får ännu en motgång, trots att de kämpar och sliter som djur, utan att det räcker till. 2-0 för Pantern gör i vilket fall att man kryper närmre Bofors och nu bara är 8 poäng bakom. Tänk om Pantern skulle spela Allsvensk final...

Mora vann, Pantern vann, Timrå vann och Västervik vann, även om det asatt långt in, men till slut blev ändå Fredric Anderssons 1-0-mål med drygt 10 minuter kvar att spela matchavgörande. Tungt för Tingsryd, som innan dess hade haft rader av fina chanser, men utan att få in pucken bakom en strålande Jonas fransson, som alltså fick hålla nollan.

Hålla nollan fick verkligen inte Erik Hanses göra, för redan efter 30 sekunder kunde Matias Trettenes ge Almtuna ledningen. Modo vände dock på steken och hade 2-1 efter den 1:a perioden, men i 2:a perioden kvitterade Almtuna, efter att modo krigat i spel 5 mot 3 i 2 minuter, + nästan 3 minuter i spel 5 mot 4, efter ett matchstraff på Jan Brejcak, men med 21 sekunder kvar av boxcplayet satt ändå 2-2 i nät bakom Hanses. I 3:e perioden gick Almtuna sedan ifrån till 4-2 och det såg avgjort ut, men då visade Modo upp en enorm moral och både reducerade och kviterade på 02:01. Matchen gick till förlängning och straffar och där var det också modo som var hetast när Henrik Björklund blev matchhjälte för Modo. Man är dock fortfarande kvar under sträcket, eftersom att Oskarshamn vann med klara 4-0 mot AIK och därmed är före Modo med bättre målskillnad, -5 mot -16.


timrå vann derbyt

Timrå vann Västernorrlandsderbyt mot Modo igår. Tror det är deras 1:a derbyseger den här säsongen och man gjorde det övertygande med klara 5-1, på bortais. Jonathan Dahlen, elias Pettersson och Jens Lööke visade också på nytt gryende storform när Dahlen svarade för 2+0, lööke för 1+1 och Pettersson för 0+1.

Gårdagens 3 resultat:
Modo - Timrå 1-5
Bofors - Västervik 3-1
Tingsryd - Oskarshamn 3-4 SD

Västervik tog faktiskt ledningen i den 2:a perioden mot Bofors, men Alexandre Lavoie kvitterade för BIK några minuter senare. Sedan satte Henrik Rommel 2-1 2 minuter in i 3:e perioden och trots att Västervik krigade och kämpade för att få in en kvittering så höll Bofors emot och hakar på Mora i toppen, även om Mora är 5 poäng före. BIK har dock 11 poäng ner till Pantern nu och det börjar väl kännas lite som att även bofors är klara för den allsvenska finalen. Det är långt kvar och mycket kan hända, så man ska aldrig säga aldrig, men de båda är iaf på god väg för att nå dit.

Sedan tog oskarshamn 2 synnerligen viktia poäng när man slog Tingsryd i suden. Det gör att man klättrar upp på 52 poäng och med det är man 11:a i tabellen, 3 poäng bakom almtuna som är 7:a. Så det är fortfarande superjämnt där och det är 3 lag på 52 poäng. Det enda av de där lagen som börjar hakas av litegrann är väl Björklöven, som nu är 7 poäng bakom Oskarshamn framför och således 10 poäng bakom Almtuna. Man får istället snegla neråt, för Västerås är bara 1 poäng bakom och imorgon möts dessutom de båda lagen i Västerås. Wow, snacka om häftig match det lär bli och får jag tippa så sätter jag mina slantar på Västerås i den matchen...

Mora stormar mot den Allsvenska finalen

Mora har nu 10! raka segrar och stormar mot den Allsvenska finalen. Detta efter att man först slog Modo med 3-2 i Övik i fredags och sedan fortsatte med att slå Björklöven med 5-3 uppe i Umeå på sin Norrlandstrip. I fredags var det Modo som tog ledningen, men Mora vände i den 2:a perioden. Modo kvitterade i 3:e, men Mathias Bromé kunde sedan göra 3-2 och det blev också slutresultatet, även om Modo pressade på mot slutet. Idag hade Björklöven först 1-0 och sedan hämtade man upp 1-3 till 3-3 och tränarbytet som man gjorde efter 0-5 hemma mot Pantern tidigare i veckan såg därmed ut att kunna ge efekt, men med 3 minuter kvar drog man på sig ett lagstraff för för många spelare på isen och i det efterföljande powerplayet kunder Mora göra 4-3 och sedan satte man 5-3 i öppen kasse. Man leder därmed serien 8 poäng före Bofors. BIK har dock en match mindre spelad, men minst 5 poäng före är alltså Mora och man är dessutom 16 poäng före Pantern som är 3:a. Det ska man inte tappa på 14 matcher. Nej, Mora kan nog redan nu rikta in sig på Allsvensk final.

Här är helgens samtliga resultat:
Modo - Mora 2-3
Björklöven - Mora 3-5
Almtuna - Bofors 2-5
Vita hästen - Almtuna 1-5
timrå - Västervik 1-2 str
Oskarshamn -Södertälje 4-2
Södertälje - Västerås 1-2
AIK - Pantern 4-3

Bofors vann alltså också sin match i helgen, klara 5-2 borta mot Almtuna. Detta samtidigt som Pantern förlorade på Hovet med 4-3. En riktigt svängig historia, där AIK gick upp till 2-0 i den 1:a perioden, men där Pantern hämtade upp till 2-2 i 2:a och där det sedan blev ett riktigt målfyrverkeri i 3:e perioden, där AIK först tog ledningen på nytt, men där pantern kvitterade 19 sekunder senare, innan AIK återigen gjorde 4-3, vilket också blev slutresultatet. Inte nog med måldramatiken, Linus Lundin tvingades också utgå i 3:e perioden efter att ha fått en medspelares skridsko över halsen. Gasper Kroselj kom då in och det var då som Pantern kviterade till 3-3. Lundin kunde dock återgå i spel några minuter senare, så det var ingen större fara med honom, sådan tur var.

Södertälje har det betydligt tyngre i botten, där man först förlorade med 4-2 mot Oskarshamn i fredags, efter att IKO haft 4-0, men där SSK reducerade 2 gånger om mot slutet av matchen, och sedan förlorade man också den viktiga bottenmatchhen mot Västerås tidigare idag med 2-1, trots att man vann skotten med 34-11. Mikael Fryklunds 2-1-mål 12 sekunder in i 3:e perioden blev därmed avgörande, trots att Västerås sedan bara hade 1 skott på mål resten av 3:e perioden och att Södertälje vann skotten där med 14-2. Några poäng blev det dock inte för SSK, som nu är 6 poäng bakom Västerås och 7 poäng bakom björklöven, som nu plötsligt alltså bara är 1 poäng före VIK. Lagen möts dessutom i Västerås på onsdag. Snacka om viktig match där alltså! Vinner Västerås är man över sträcket för 1:a gången på väldigt länge, trots att det såg så mörkt ut för några veckor sedan, när man hade typ 10 poäng upp till säker mark, men man har spotat upp sig här under de senaste matcherna och nu tror jag man passerar Löven...


Kontroversiellt mål avgjorde på Hovet...

Leksand gästade Hovet och Djurgården under lördagseftermiddagen. Ett fullsatt Hovet där Leksand fick ett fint läge att ta ledningen direkt i inledningen av matchen när man fick spela 5 mot 3 i dryga minuten, men inget mål den gången. Skott i burgaveln var det närmsta man kom.

Djurgården fick sedan själva ett powerplay, men det här var seriens 2 sämsta PP-lag och det märktes, för Djurgården skapade inte heller mycket. Inte heller när man fick en ny chans i PP några minuter senare. då var det istället Leksand som kom 2 mot 1 2 gånger, i boxplay, men man lyckades inte få in pucken där heller.

3:e gången gillt blev det dock, för när Djurgården fick chansen i powerplay för 3:e gången i rad bara i den 1:a perioden så hittade Linus Johansson rätt bakom Haukeland och det var 1-0 för Djurgården.

man fick också ett 4:e raka powerplay, men ingen utdelning den gången. Istället gjorde man 2-0 dryga minuten från pausvila, efter att Leksand bitit sig fast i Djurgårdens zon ett längre tag, men inte fått in kvitteringen. Ibland är inte hockey rättvist eller logiskt, men å andra sidan var det kanske ganska logiskt, för drar man på sig 4 raka utvisningar, då blir det givetvuis tufft. Samtidigt var båda målen inte helt otagbara för Haukeland, som nog hade tagit båa 2 om han hade varit på topp.

I 2:a perioden tvingades Leksand till en timeout och kort senare fick man också chansen i powerplay, men vad hände då? Patrik Lund, som själv spelade fram till både 1-0 och 2-0, satte 3-0 för Djurgården, i boxplay. Inte bra alls och uppförsbacken såg väldigt brant ut för Leksand...

I samma powerplay som man fick ett mål emot sig kunde dock även Johan Porsberger spräcka Tellans nolla och bara 4 minuter senare small det igen. Janos Hari smällde upp pucken i nättaket bakom Tellqvist och det var 3-2.

Leksand hade sedan bud på mer, men det var 3-2 efter 2 spelade perioder, men i den 3:e kom ändå kvitteringen. Olle Alsing frispelade snyggt Oskar Lang över hela isen, Lang gjorde inga misstag utan satte snyggt 3-3.

Efter målet tog Leksand över spelet mer och mer, man växte mer och mer, samtidigt som Djurgården krymte. Man gick för ett ledningsmål och kanske också ett avgörande, men istället kunde Daniel brodin göra 4-3 för Djurgården med knappt 7 minuter kvar att spela. Ett mål som blev väldigt omdiskuterat och fick Perra att rasa efteråt, för det blev också matchavgörande och Djurgården kunde vinna matchen med 4-3.

målet godkändes efter lång granskning från situationsrummet, där man då till slut kom fram till att brodin inte störde Haukeland i mål. Jag har själv inte sett situaionen, men har läst starka åsikter åt både det ena och andra hållet på Facebook. Vissa tycker att pucken solklart är inne i målgården före Brodin och att han då inte stör Haukeland. Andra menar att han visst är inne och stör honom innan pucken kommer dit, så jag vet inte. Omdiskuterat var det i vilket fall och ett högst tveksamt mål som alltså avgjorde matchen.

Mål eller inte, det låter jag vara osagt, men det jag blir irriterad på är att det inte är konsekventa domslut. Minns ni matchen mot Rögle i december? När Jon Knuts gjorde 5-2 för Leksand, men där målet då dömdes bort för att man menade att hans röv var inne i målgården och störde målvakten. Inget annat, inga skridskor, ingen klubba, bara röven. Om det dömdes bort, då skulle det här också ha dömts bort, solklart! Det finns säkert fler exempel under säsongen där spelaren stör målvakten mindre än vad Brodin gjorde här, men där målet ändå dömdes bort. Så det är inkonsekvensen jag blir irriterad på. det känns inte som det riktigt finns någon röd tråd att gå efter. Vad som gäller i en match gäller inte i en annan match. Så är det givetvis inte, domarna har ju sina regler att följa, men hur det kan skilja så mycket i bedömningarna från situationsrummet, det är märkligt tycker jag. Här tycker jag nästan att domarna nere på isen själva skulle avgöra huruvida spelaren stör målvakten eller inte. De ser eller har en bättre känsla för det än vad några herrar som bara tittar på TV-bilder har. Så nja, ett högst tveksamt domslut får jag faktiskt säga, i synnerhet om man tittar på tidigare matcher och domslut under säsongen...

3 viktiga poäng för Djurgården alltså, 3 poäng som gör att man nu är 10 poäng före Leksand under sträcket. Det lär man inte tappa och Djurgården kommer med största sannolikhet klara sig undan kval. Hade inte det där målet godkänts och Leksand istället hade fått in det där avgörandet som man gick för, då hade man bara varit 4 poäng bakom Djurgården och saken hade varit i ett helt annat läge. Så det var ju inte direkt vilket mål som helst som godkändes där heller. Bara 3-3 efter full tid och en extrapoäng till Leksand hade gjort att man bara var 6 poäng bakom Djurgården och på samma poäng som Örebro, för tur i oturen så förlorade Örebro också och ställningen kring sträcket är därmed oförändrad.

Här är gårdagens samtliga resultat:
djurgården - Leksand 4-3
HV71 - Örebro 5-1
Linköping - Rögle 2-1
Karlskrona - Växjö 1-4
Växjö - Karlskrona 4-0
Skellefteå - Brynäs 3-0
Luleå - Färjestad 5-4 SD

Örebro hade 0-0 efter den 1:a perioden, men i 2:a gjorde HV ett ryck. Filip Sandberg gjorde 1-0, Erik Brännström gjorde sitt 1:a SHL-mål fram till 2-0 och Christoffer Törngren gjorde 3-0, innan Markus Weinstock reducerade för Örebro. Man gick sedan för ännu en reducering, men då kom nog ett av säsongens mest dråpliga självmål. Joel Mustonen skulle rensa bort pucken framför eget mål. Hudasek hade redan räddat skottet från Andreas Borgman, men Mustonen missbedömde det hela litegran, så istället för att svepa pucken utanför ena stolpen svepte han den innanför densamma och in i eget mål, vilket innebar 4-1 för HV. Surt för Örebro, men Mustonen kunde iaf skratta åt det hela sen efteråt.

Också Rögle förlorade på nytt. Man hade 1-1 efter den 1:a perioden, men Garett Roe's 2-1-mål 14:38 in i 2:a perioden skulle ändå visa sig bli matchavgörande och läget är därmed helt oförändrat där nere i botten av tabellen. Rögle är 8 poäng bakom Leksand och Leksand är 2 poäng bakom Örebro.

Växjö är för 1:a gången någonsin i klubbens historia serieledare. Detta efter 6 poäng på 2 dagar mot Karlskrona och totalt 8-1 i mål. Växjö har smugit med där lite i bakgrunden, men att man har seglat upp såhär, det har jag faktiskt inte tänkt på. Man har nu 10! raka segrar och är före Frölunda på bätre målskillnad, men Frölunda har 1 match mindre spelad än vad växjö har.

En av säsongens absolut bästa matcher!

Det var en riktigt dålig publiksiffra i Tegera arena under torsdagen när LHC gästade, bara 4460 åskådare, men vilken match de 4460 fick se! Det kan nog ha varit en av säsongens absolut bästa för Leksands del! Man har ju haft det svårt med LHC tidigare under de senaste SHL-säsongerna, ofta förlorat stort, som senast när man gästade Saab arena. då vann LHC med 6-1.

här var det dock Leksand som tog tag i taktpinnen direkt. Man spelade en riktigt bra hockey och johan Porsberger kunde också ge Leksand ledningen efter 12:33.

Leksand vann skotten med 12-8 i den 1:a perioden och att det bara stod 1-0 på tavlan då var rejält i underkant, för man hade skapat riktigt bra målchanser och hade mycket väl både kunnat haft 2-0 och 3-0.

Därför kom Markus Lauridsens 2-0 helt logiskt efter drygt halva matchen, men sedan kom en kalldusch för Leksand, efter att Emil Sylvegård först tacklat Joe Piskula bakifrån och sedan droppat handskarna och börjat slåss med Jesper Ollas. Tacklingen var lite omdiskuterad, då det å ena sidan såg ut som Sylvegård tog ordentlig fart och verkligen satsade in i den situationen, men å andra sidan såg det ut som att Piskula såg honom komma, men vände ändå ryggen mot.

Det blev i vilket fall en rörig situation, där det till slut blev spel 4 mot 4 och där var LHC ruskigt bra. Man lät knappt Leksand röra pucken, bara snurrade på och till slut satte Eddi Larsson också reduceringen bakom Haukeland i mål.

Leksand skulle dock utöka ledningen innan paus. Ett oerhört snyggt mål av Johan Olofsson, som fick pucken på bladet, snurrade upp Kristian Näkyvä på läktaren så han var och köpte både en och två korvar. Sedan tog han sig in framför mål och stänkte upp puken i nättaket bakom Markus Högberg. Wow, riktigt snyggt!

I 3:e perioden försökte LHC gå på offensiven, men Leksand spelade oerhört lugnt och disciplinerat, gick på kontringar och det var också där som Ben Youds kunde göra 4-1 och Sondre Olden 5-1, vilket också blev slutresultatet.

Leksand kör alltså över Linköping med hela 5-1! wow!
Det måste utan tvekan vara en av säsongens bästa matcher! I synnerhet som LHC kom med typ 7 raka bortasegrar eller något.
Riktigt imponerande av Leksand får jag säga och den här karamellen suger vi lite extra på!

Gårdagens 6 resultat:
Leksand - Linköping 5-1
Brynäs - Örebro 3-4 SD
Rögle - Malmö 1-2 SD
Djurgården - HV71 2-3 str
Frölunda - Skellefteå 2-3
Färjestad - Luleå 3-2 SD

Örebro fick en katastrofal start borta mot Brynäs. Brynäs gjorde 1-0 redan efter 20 sekunder och några minuter senare satte man också 2-0. Trots det repade sig Örebro och både reducerade och kvitterade i 2:a perioden. Brynäs återtog ledningen, men Örebro kvitterade på nytt och sedan tog man också bonuspoängen när Peter Andersson satte avgörandet 01:51 in i förlängningen. En historisk seger för Örebro, för det var 1:a gången någonsin som man vann i Gävle och de poängen gör att man nu är 2 poäng före Leksand.

Malmö tog en tidig ledning i Skånederbyt och sedan kunde man ha avgjort tillställningen i 1:a perioden, för där var man klart bättre än Rögle, men efter en lite darrig start spottade Aders Lindbäck upp sig ordentligt och istället kunde Rögle kvitterad i 2:a perioden. Till slut var det ändå Malmö och Lars Bryggman, som på senaste har pendlat lite mellan Pantern och malmö, som kunde avgöra och det var även Malmös 1:a seger i sudden den här säsongen.

Också djurgården fick med sig 1 poäng, efter att man hämtat upp HV's 2-0 till 2-2 på 42 sekunder i 3:e perioden. HV kunde dock avgöra på straffar, men alla lag i botten tog alltså poäng, Djurgården och Rögle 1p, Örebro 2 och Leksand 3. En bra kväll med andra ord!

Västerås fortsätter att ta poäng...

Västerås krigade ner AIK i förrgår, trots att AIK egentligen var bättre och bara öste på med skott mot Henrik Lundberg i Västeråskassen, men han storspelade och hela Västerås kastade sig, offrade sig och ville verkligen ha de där 3 poängen. Ikväll fortsatte man på samma spår när man gästade Norrköping och Himelstalundshallen. Man fick dock ingen vidare start när Hästen tog ledningen redan efter 01:54. 2-0 kom också 5 minuter senare, men sedan spikade Lundberg igen och Västerås reducerade i 1:a perioden och kvitterade i 2:a. Några fler mål föll inte under ordinarie matchtid, även om Hästen fick ett gyllene läge att avgöra med ett powerplay precis i slutskedet av matchen, men istället var det Västerås och Niklas Lihagen som tog hand om bonuspoängen i sudden, en oerhört viktig poäng, som dels gör att Hästen inte klättrar förbi Almtuna upp på 8:e plats och dels att Västerås nu bara är 4 poäng bakom Björklöven. Hästen och Almtuna står på samma poäng, men Almtuna har bättre målskillnad. löven föll stort hemma ikväll med hela 0-5 mot Pantern. Tex Williamsson fortsätter att storspela i Panternkassen och imorgon ska han backa upp Oscar Alsenfelt i Malmös derby mot Rögle, eftersom att Nilstorp har ådragit sig en lättare skada. Stort för Tex och grymt av Pantern, som alltså inkasserar 3 nya poäng och nu är 3:a i tabellen, 5 poäng bakom Bofors, dock med en match mer spelad. Man har dock hela 12 poäng ner till Hästen under sträcket nu och det återstår 15 matcher. Nej, Pantern kommer att spela slutspelsserien efter avslutad grundserie, det är jag nästan lika säker på som att Mora kommer att spela Allsvensk final. Kanske kan Pantern t.o.m. nå dit? Snacka om skräll! Bara att man ligger såhär högt upp är en jätteskräll, med tanke på den budget man har att röra sig med. Jag har inga siffror, men det är klart en av seriens lägsta. Man har inte heller något publikstöd att prata om, men Håkan Åhlund och grabbarna har verkligen fått ihop det där laget och det går inte annat än att imponeras av Pantern!

Kvällens 3 resultat:
Vita hästen - Västerås 2-3 SD
Björklöven - Pantern 0-5
AIK - Tingsryd 5-4

AIK tar 3 tunga poäng i kampen om slutspelsserieplatserna. Man har inte gett upp och är bara 3 poäng bakom Hästen och Almtuna, detta efter en rysare där AIK först gjorde 1-0 på straff efter bara 41 sekunder. Tingsryd kvitterade, men AIK gick ifrån till 4-1 drygt halvvägs in i matchen. Det såg ganska klart ut, men Tingsryd åt sig nästan hela vägen ikapp. Man jorde både 4-2, 5-3 och 5-4, men då återstod det 01:20. Gott om tid förvisso, men Sac Phillips drog på sig en chargingutvisning med 52 sekunder kvar och sedan kunde AIK hålla undan och ta 3 blytunga poäng.

Fullsatt i Nobelhallen, då vann Modo

Modo gästade Karlskoga och Nobelhallen nu ikväll. Då hade BIK gratis entre och bjöd dessutom på gratis korv och kaffe till de 1000 första besökarna. 5280 åskådare måste vara bästa publiksiffran i Nobelhallen på år och dar, men några mål fick man inte se. Bara 1 mål och det var Modo som gjorde det. Oscar Öhman snodde åt sig pucken, droppade den till sin namne, Oskar Ståhl-Lyrenäs, som klippte till och en skymd Andrew Engelage kunde inte göra mycket på den pucken och trots att BIK bombarderade Erik Hanses i Modokassen i 3:e perioden med 17 skott så höll han ändå tätt, räddade totalt 37 skott och höll nollan. Modo klättrar därmed upp över sträcket igen och parkerar på 7:e plats, medan BIK nu har 5 poäng upp till mra, även med lika många matcher spelade.

Kvällens resultat:
Bofors - Modo 0-1

Västerås krigade till sig tre poäng

Västerås krigade verkligen till sig en seger nu ikväll när man slog AIK hemma med 2-1. Det var AIK som tog ledningen drygt 5 minuter in i matchen, men sedan vände VIK på steken när Marcus Bergman kvitterade och Fredrik Johansson gjorde 2-1, alla mål i den 1:a perioden. Resten av matchen var mer eller mindre AIK mot Henrik Lundberg och säga vad man vill om lundberg, han har väl gjort en del darriga insatser, men ikväll var han riktigt, riktigt bra! Hela Västerås kastade sig, slängde sig, täckte skott och offrade sig hänsynslöst. Man ville verkligen ha den där trepoängaren och även om AIK var ruskigt nära vid ett antal tillfällen så kom man aldrig ikapp och Västerås lämnar därmed dels jumboplatsen och är 1 poäng före Södertälje, dels tar man in på lagen över sträckeen. det är nu bara 6 poäng upp till Björklöven över sträcket. Ett Björklöven som inte hade vunnit borta sedan man slog Södertälje borta i början av november, men här var man på väldigt god väg när man gick upp till 3-0 borta mot Almtuna. Man hade dessutom bud på 4-0, men istället gjorde Almtuna 1-3 och lyckades också reducera på nytt innan den 2:a perioden var över. I 3:e kvitterade man och det märktes lite på lövenspelarna att man inte hade självförtroendet där och mycket riktigt gjorde också almtuna 4-3, vilket också blev slutresultatet. Björklöven är därmed kvar på 12:e plats, medan almtuna klättrar förbi både Modo och Vita hästen i tabellen, upp på 7:e plats.

Kvällens 5 resultat:
Västerås - AIK 2-1
Almtuna - Björklöven 4-3
Mora - Södertälje 7-0
Timrå - Vita hästen 4-3 str
Pamtern - tingsryd 2-3 str

Mora gjorde 1-0 i 1:a perioden, ökade på till 2-0 och 3-0 i 2:a perioden och känslan var att nästa mål skulle bli väldigt avgörande. 3-1 för Södertälje och man kanske skulle få kontakt igen, 4-0 för Mora och matchen skulle vara avgjord. SSK kämpade och slet och var definitivt inte så utspelade som siffrorna till slut visade, man vann t.o.m. skotten med 11-9 i 3:e perioden, men förlorade densamma med 4-0 i mål, för när Mora fick in 4-0 trots att det var Södertälje som hade tryckt på, då rasade man ihop och Mora gjorde i ganska snabb takt både 5-0, 6-0 och 7-0. Mora befäster därmed serieledningen och är 5 poäng före Bofors. BIK har dock en match mindre spelad. Man möter Modo hemma imorgon, men det viktiga för Mora var egentligen att man drygade ut avståndet ner till tingsryd och Pantern, som fortfarande är närmaste jagande lag under sträcket, eftersom de båda möttes ikväll och matchen gick till förlängning och straffar. Detta efter en sen kvittering, efter 19:38 i 3:e perioden, av Tingsryd. Så nära var Pantern att ta 3 poäng och segla upp som ensam 3:a. Nu gjorde man inte det, Tingsryd vann på straffar och man är i nuläget 7 resp. 8 poäng bakom Bofors. Mora är alltså just nu 12 resp. 13 poäng före tingsryd och Pantern. Det är 16 matcher kvar och visst känns det väldigt osannolikt att Mora ska tappa så mycket på så relativt få matcher? Nej, det kommer inte hända. Jag vågar nog faktiskt sätta en slant på att Mora spelar Allsvensk final...

Rekordsnabbt mål räckte inte för Leksand

i lördags gästade Leksand Växjö och Vida arena. Ingen lätt bortamatch, i synnerhet inte som att Växjö är ett av seriens absolut starkaste lag just nu, men Leksand fick minst sagt en smakstart när Johan Olofsson satte ett av historiens snabbaste mål när han gav Leksand ledningen efter 8! sekunder! Viktor Andrén stod nästan och sov, för han agerade inte alls på skottet från Olofsson.

Tyvärr varade inte ledningen mer än i 01:12, för efter 01:20 kunde Dennis Everberg kvittera för Växjö.

Växjö skapade sedan de bästa chanserna, men Atte Engren stoppade dem alla. Inte förrän i 2:a perioden fick han kapitulera igen. Då var det Liam Reddox som gjorde 2-1 för Växjö och sedan kom också 3-1 i inledningen av 3:e perioden. En 3:e period som annars var ganska jämn rent spelmäsigt och slutade 7-7 i skott, men Växjö var hetare och mer distinkta i sina avslut och 33 sekunder från slutet satte Växjö också 4-1 i öppen kasse.

Den här matchen var inget att haka upp sig på. Inte alls faktiskt. som jag skrev så är Växjö ett av seriens absolut hetaste lag och att begära att man ska åka till Vida arena och plocka med sig poäng hem, det kan man inte göra. Poäng här hade varit en bonus. Nu blev det inte så och det är bara att blicka framåt mot nästa match, mot LHC på torsdag. Det blir också en svår match, för LHC har tuggat igång nu mot slutet, men Leksand har också varit starka på hemmais den senaste tiden, så där har jag större hopp om poäng än vad jag hade här. Här var huvudsaken att både Örebro och Rögle också nollade, för det gjorde de, så bottenstriden är oförändrad. Örebro är 3 poäng före Leksand och Leksand är 6 poäng före Rögle.

Lördagens samtliga resultat:
Växjö - Leksand 4-1
Örebro - Linköping 0-1
Rögle - HV71 1-3
HV71 - Rögle 5-3
Malmö - Luleå 1-2 SD
Brynäs - Djurgården 0-3
Skellefteå - Karlskrona 3-2

Gabriel Carlsson gav LHC ledningen efter 07:12 i 1:a perioden, ett skott som Hudasek kanske skulle ha tagit. Nu gjorde han inte det och det blev matchens enda mål. Örebro trodde visserligen att man hade kvitterat i 2:a perioden, för pucken var inne i mål, men det dömdes bort p.g.a. att Örebroare hade stört Jacob Johansson i målet. Noterbart var också att det inte var en enda utvisning på hela matchen. Det händer sannerligen inte ofta.

Rögle spelade back 2 back med HV och förlorade båda. I Ängelholm i fredags avjorde HV med 3-1 i öppen kasse och i lördags ledde faktiskt Rögle efter halva matchen med 2-1, men 4 mål på knappt 10 minuter förstörde kvällen för Rögle.

Djurgården tog däremot 3 imponerande poäng när man slog Brynäs borta med 3-0. Adam Reideborn fick alltså hålla nollan. Starkt av DIF, riktigt starkt och jag tror vi kan räkna bort Djurgården från den där bottenstriden nu. Rasar man inte ihop fullständigt här mot slutet så kommer man klara sig undan kval. Man är just nu 9 poäng före Leksand och det är bara 5 upp till Luleå över sträcket, så jag tror Djurgården börjar snegla mer uppåt än neråt nu faktiskt och kanske, kanske, kan det t.o.m. räcka till åttondelsfinal...

Det kunde dock ha varit 3 poäng upp till Luleå, om malmö hade vunnit, men Robin Alvarez ledningsmål för Malmö i 1:a perioden räckte bara till 1 poäng efter att Isac Lundeström fortsätter att t ta för sig och satte här kvitteringen fram till 1-1 i 2:a perioden. Sedan var det Bill Sweatt som avgjorde för Luleå 01:06 in i sudden och därmed är det 5 poäng upp för Djurgården.


Mora upp i serieledning

Mora är nya serieledare av Hockeyallsvenskan, efter att man slagit AIK på Hovet, inför storpublik, bästa publiksiffran i år för AIK's del skulle jag tro, 7817, nästan fullsatt. Några mål fick de dock inte se. Inga hemmamål åtminstone, bara 2 bortamål och det var Pierre Engvall som gav Mora ledningen i 2:a perioden och Viktor Amnér som fastställde slutresultatet. 3 nya poäng till Mora alltså, samtidigt som BIK föll i Norrköping med klara 5-2. Den segern grundlade Hästen redan i 1:a perioden, där Emil Kruse hade släppt 3 puckar förbi sig redan efter 13:33, 2 mål av Kevin Elgestål och 1 av målkungen i Hästen, Rickard Palmberg. Det hämtade sig aldrig Bofors ifrån och trots att Carl Persson gjorde sitt 20:e mål för säsongen så utökade august Gunnarsson ledningen på nytt till 3 mål och när Thomas Valkvae-Olsen reducerade på nytt för BIK återstod det bara 01:48 och det blev 3 synnerligen viktiga poäng för Hästen i kampen om slutspelsserieplatserna där, särskilt som Modo förlorade, vilket gör att Hästen är 7:a igen.

Helgens samtliga resultat i HA:
AIK - Mora 0-2
Vita hästen - Bofors 5-2
Tingsryd - Västerås 7-1
Oskarshamn - Pantern 1-2
Modo - Västervik 1-3
Björklöveen - Timrå 2-3 SD
Södertälje - Almtuna 4-6

Bakom Hästen och Modo i tabellen jagar dock Almtuna bara 1 poäng bakom de båda. Detta efter att man avgjort i 3:e perioden mot ett vilt kämpande Södertälje, som dock fick en katastrofstart på matchen när Almtuna tog ledningen efter 16 sekunder och hade 2-0 efter 02:50. då tog man timeout och reducerade också några minuter senare, innan Almtuna gjorde 3-1. Innan 1:a perioden var över hade dock Södertälje gått ikapp till 3-3. Efter 2:a perioden stod det 4-4, men när Almtuna gjorde 5-4 24 sekunder in i perioden och sedan 6-4 i powerplay 5 minuter från slutet, då var det spiken i kistan för SSK, som tyvärr då tappar på lagen över sträcken, eftersom att Björklöven fick med sig 1 pinne från mötet med Timrå. Det var dock på väg att bli 3 enormt viktiga poäng, men vad hände då? John Westin drog på sig en utvisning efter 17:47 i 3:e perioden. Powerplay för Löven alltså och segern såg klar ut, för då ledde man med 2-1, men icke. Timrå tog timeout och plockade ändå Johan Matsson och mycket riktigt fick man också in en kvittering, i boxplay, 01:57 från slutet. Sådant får bara inte hända! Sedan plockade man också med sig bonuspoängen i sudden och snacka om att sno 2 poäng. Det kan bli dyra poäng för Björklöven, som visserligen ändå drygar ut avståndet ner till Södertälje, men man kunde ha varit 9 poäng före. Nu är man 7 före och 9 före västerås. Ett Västerås som förlorade stort med 7-1, efter en galen målkavalkad i 2:a perioden, där Tingsryd gick från 1-1 till 5-1 på 03:22! Wow! Där avgjordes matchen givetvis.


Toppstriden i Allsvenskan är på väg att avgöras redan nu...

Toppstriden i Hockeyallsvenskan är på mycket god väg att avgöras redan nu, för i onsdags vann både Bofors och Mora igen. Bofors slog Björklöven med 4-2, efter att Cal Persson både gjort sitt 18:e och 19:e mål för säsongen. Mora slog Tingsryd, som ju är närmsta lag bakom de 2 i toppen. Snacka om en viktig match. Hade Tingsryd vunnit hade man varit 5 poäng bakom Mora. Nu är man 11 poäng bakom, men är fortfarande närmst jagande lag. Så det har bildats en ganska ordentlig lucka mellan Mora och Tingsryd nu och de båda där i toppen är på väldigt god väg mot en Allsvensk final.

Onsdagens samtliga resultat:
Mora - Tingsryd 2-0
Bofors - Björklöven 4-2
Västervik - Pantern 3-4
Modo - Vita hästen 2-1
Västerås - Oskarshamn 2-1 str
Almtuna - AIK 2-3

Bakom Tingsryd smyger Pantern med väldigt bra. Här tog man 3 nya poäng när Västervik besegrades med 3-4. Jonas Fransson hade ingen lyckad afton och släppte in 2/6 skott i 1:a perioden, vilket gjorde att Ludvig Engsund fick kliva in mellan stolparna, men några minuter senare utökade Martin Jahnols ändå till 3-0 för Pantern. Det såg ut att bli en lätt seger, men Västervik reducerade innan den 2:a perioden var över och i 3:e både reducerade och kvitterade man. Det skulle dock ändå inte bli några poäng, för med knappt 3 minuter kvar gjorde Kim Johansson 3-4 för Pantern. Tungt, tungt för Västervik, men desto bättre för Pantern, som passerar just Västervik i tabellen och faktiskt är uppe på samma poäng som Tingsryd.

I sträckstriden kring 8:e plats vann Modo igen och man är på god väg att lämna sträckstriden bakom sig. Man har nu 3 poäng ner till Oskarshamn på 9:e plats och 4 poäng upp till Timrå på 6:e plats och i och med segern här passerar man just Hästen i tabellen.

Vita hästen nollade, Almtuna nollade och Björklöven nollade. De stora vinnarna där i sträckstriden var därmed Modo och AIK, som tog en mycket efterlängtad trepoängare i Uppsala. Almtuna är dock fortfarande före AIK, men bara med bättre målskillnad. AIK passerar iaf Björklöven, som nu återigen är närmsta lag över sträcket och eftersom att Södertälje slog Timrå i måndags så är man bara 6 poäng bakom Löven och så tog Västerås 2 grymt viktiga poäng när man straffbesegrade Oskarshamn med 2-1. Därmed är man 8 poäng bakom Björklöven. 8 poäng är mycket, men det är 18 matcher kvar att vinka på för gurkorna.

Historien upprepar sig...

En enormt viktig match i Örebro under torsdagskvällen. Vinst för ÖHK och man skulle skaffa sig lite marginal ner till Leksand igen och vara 5 poäng före. Leksandsseger och Leksand skulle vara över det där nedre kvalsträcket för 1:a gången den här säsongen.

Det var en 1:a period som bara rullade på, nästan helt utan avblåsningar. Det var dock Leksand som öppnade bäst, sköt och sköt och var nära ett ledningsmål redan från start, men puckarna smet tätt utanför Hudaseks stolpar, enda tills Johan Olofsson träffade inanför målramen och smackade dit 0-1 efter 09:10!

Örebro hade ett litet skottövertag, men Leksand hade som sagt flertalet skott tätt utanför målramen också, så 0-1 efter 1:a perioden var inte orättvist.

I 2:a perioden tog det dock inte mer än 24 sekunder innan Örebro hade kvitterat, tyvärr. Rakt upp i nättaket bakom Atte Engren.

Sedan var det Örebro som hade ett litet övertag, hade några ytterligare bra chanser att ta ledningen, men Leksand var inte utan chanser de heller och 1-2 kom också, Janos Hari gjorde blott sitt 3:e mål för säsongen när Leksand återtog ledningen.

Leksand hade sedan marginalerna med sig när Mikael Haga fick iväg ett skott som engren inte hade koll på. Pucken gick under honom och gled mot mållinjen, men efter lång videogranskning bedömdes det att det inte var mål. Inte den gången, men några minuter senare kunde Johan Wiklander kvitera.

Det var starten på en målkavalkad, när först Jesper Ollas gjorde 2-3, ett skott som Hudasek nog borde ha tagit, och sedan Markus Weinstock som gjorde 3-3, efter en situation med en misstänkt hemmautvisning.

Leksand fick chansen i spel 5 mot 4 i slutskedet av perioden och då prickade Sondre Olden ribban som närmst, men det var 3-3 efter 2 spelade perioder och matchbilden var väldigt lik den som var i början av december när Leksand var på besök i Behrn arena och ledde både med 0-1, 1-2 och 2-3, precis som här, men då Örebro kom tillbaka alla 3 gånger och sedan kunde avgöra med några minuter kvar i 3:e perioden. Återstod att se hur det här skulle sluta...

Örebro trampade på i 3:e perioden, men nnär Leksand lyckades ta sig in i ofensiv zon fick Johan Porsberger helt öppet mål på en retur från Hudasek, skulle bara lägga in den i öppen kasse, men lyckades med konsststycket att skjuta över.

Örebro fick ett powerplay några minuter senare, skapade några riktigt bra chanser, men fick inte in pucken och Leksand klarade av det hela.

Tiden började rinna iväg och spelet blev mer och mer försiktigt och eftertänksamt ju mindre tid som återstod. Det var inte alls samma fart och chanser som tidigare under matchen och det blev inga fler mål under ordinarie matchtid heller.

3-3 efter full tid alltså och matchen skulle avgöras i sudden/straffar. Det blev det senare, för i sudden spel 3 mot 3 gav ingenting och därmed blev det ett straffavgörande, där Örebro hade vunnit 2 straffläggningar och förlorat 1 tidiare under säsongen och Leksand hade vunnit en, den mot Malmö när Johan Porsberger avjorde. Här missade båda lagen den 1:a straffen. Sedan satte Porsberger Leksands 2:a och Martin Johansson missade. Så nära var Leksand en galet viktig poäng, men Ollas missade 3:e straffen samtidigt som Libor hudasek satte sin straff och det blev suddenstraffar. Där missade Porsberger och martin Johansson satte sin straff och extrapoängen därmed till Örebro...

Poäng är alltid poäng, men när Porsberger först missade helt öppet mål i 3:e perioden och när man ledde straffläggningen efter 2 straffar, då känns det ganska tungt att förlora.

Nu tappar man alltså 1 poäng på Örebro över sträcket och är nu 3 poäng bakom och historien upprepar sig alltså igen. När lagen möttes i Leksand hade Leksand ledningen, men Örebro kvitterade och vann i sudden. Förövrigt Leksands 1:a poäng den här säsongen.
När lagen möttes i Örebro senast hade som sagt Leksand både 0-1, 1-2 och 2-3. Örebro kviterade alla 3 gånger och avgjorde sedan i spel 5 mot 4, efter det där väldigt tveksamma matchstraffet på Nichlas Torp. Ni ser, den matchen var väldigt lik den här, för även här hade Leksand både 0-1, 1-2 och 2-3, men Örebro kvitterade alla 3 gånger och vinner på straffar.

så jag vet inte riktigt vad jag ska känna efter den här matchen.
Poäng är som sagt alltid poäng, men den här matchen betydde så mycket, så det känns mest som en förlust, vilket det ju också blev till slut...

Kvällens samtliga resultat:
Örebro - Leksand 4-3 str
Djurgården - Brynäs 4-3 str
Linköping - Karlskrona 4-3 str
Luleå - Skellefteå 3-4 str
Växjö - Frölunda 4-1
Malmö - Färjestad 2-3

På Hovet fick Djurgården en smakstart när Emil Johansson först gjorde 1-0 och Patrik Lund sedan 2-0, innan Brynäs reducerade direkt efter 2-0-målet. DIF ökade dock på till 3-1 i 2:a perioden, men i 3:e både reducerade och kvitterade Brynäs, tog matchen till straffar, där Kevin Clark och Matt Anderson hade en liten duell mot varandra, där de lade inte mindre än 4 straffar var och där till slut Anderson drog det längsta strået. Viktigt för Djurgården.

I Växjö var det Frölunda som öppnade klart bäst och mer eller mindre bombarderade Jocke Eriksson i Växjökassen, men han var bra och istället var det Växjö som gjorde 1-0. Lite som en blixt från klar himmel. Sedan gjorde man också 2-0 och var nära 3-0 direkt efteråt, men istället fick Frölunda in en nödvändi reducering i en väldigt intensiv och bra match. Växjö utökade dock till 3-1 i 2:a perioden. Det var fortsatt en väldigt bra, intensiv och underhållande match att titta på och Frölunda var väldigt nära en reducering i slutet av 2:a, men när Växjö istället gjorde 4-1 några minuter in i 3:e perioden, då orkade inte ens Frölunda ikapp.

I Linköping hade hemmalaget 2 powerplay i 1:a perioden och gjorde 2 mål. Garett Roe stod för båda 2. Direkt i 2:a perioden reducerade dock KHK, nödvändigt och bra för matchen skulle det visa sig, för det var en helt annan matchbild i 2:a perioden, där Karlskrona också lyckades kvittera och trots att LHC återtog ledningen lyckades man inte knyta ihop säcken och Karlskrona kvitterade på nytt, bara några minuter från slutsignalen.

I Malmö hissades först Mats Lusts #6 i taket i Malmö arena. en fin stund, men sedan var det Färjestad som tog ledningen i matchen, ett skott som kanske inte såg helt otagbart ut för Oscar Alsenfelt. Malmös kvittering lät dock inte vänta på sig. 2 minuter senare hade Robin Alvarez kvitterat för Malmö och innan den 1:a perioden var slut hade Malmö också tagit ledningen. Några mål föll inte i 2:a perioden, men genom 2 relativt sena mål i 3:e perioden lyckades färjestad vända på steken och tog därmed en mycket efterlängtad seger.

Dubbelmöte med Malmö

I helgen som var vankades det dubbelmöte med Malmö för Leksands del. Malmö vann det 1:a mötet lagen emellan i Malmö arena tidigare i höstas med klara 5-1, men i Leksand var det Johan Porsberger som avgjorde fram till 1-0 på straffar. Tror förövrigt att det är Leksands enda 0-0-match hittills den här säsongen.

Lagen möttes nu först i Malmö under fredagskvällen och sedan i Leksand under lördagen.

I Malmö var det hemmalaget för hela slanten till att börja med. Leksingarna satt typ kvar i bussen och malmö gick fram till 2-0 redan efter 14:32.

Då började Leksand också spela och resten av perioden var jämnare, även om malmö vann skotten med 13-8.

Det var alltjämt 2-0 efter den 1:a perioden, även om reduceringen inte var långt bort i slutet av perioden. Istället kom en riktig kalldusch när Erik Forssell gjorde 3-0 efter bara 35 sekunder i 2:a perioden.

Där avgjordes matchen litegrann skulle man kunna säga, även om Jesper Ollas reducerade bara 34 sekunder senare. Därefter trampade Leksand på riktigt bra, jobbade betydligt hårdare än i 1:a perioden och tryckte stundtals ner Malmö i egen zon. Några fler mål fick man dock inte in i perioden, trots att man vann skotten, för Oscar Alsenfelt fortsätter att storspela i Malmökassen och gör nog fasen en ännu bättre säsong nu än vad han jorde med Leksand för 3 år sedan nu.

Matchbilden fortsatte på samma sätt i 3:e perioden, Leksand trampade på och tryckte ner Malmö i egen zon under långa sekvenser, men någon utdelning fick man inte, vilket kanske var en kombination av en storspelande Alsenfelt och Leksands oförmåga att göra mål, 53 mål på 31 matcher, 1,7 mål i snitt/match.

Några fler mål blev det inte heller och Malmö vann matchen med 3-1.

Man kan väl säga att Leksand gav bort matchen i 1:a perioden, för där var Malmö klart bättre och borde kanske t.o.m. ha haft mer än 2-0 där. Resten av matchen var Leksand dock inte alls utspelade. Tvärtom. Man gjorde det riktigt bra, men fick inte in pucken och därför vann Malmö matchen.

Det var dock chans till snabb revansch för Leksand, för knappt ett dygn senare var det dags för retur uppe i Leksand, inför en bra publiksiffra, 6131 åskådare.

Också här var det dock Malmö för hela slanten i 1:a perioden och henrik Haukeland, som nu vaktade kassen, fick kapitulera redan efter 03:52, när Rhett Rakhshani gjorde 0-1 för Malmö.

Malmö hade sedan bud på mer. Mycket mer, men Haukeland var tät och tog de resterande skotten och istället kunde Leksand och Tobbe Forsberg helt ologiskt kvittera 9 sekunder från paus, ett skott som Nilstorp i Malmökassen kanske skulle ha tagit. Den smet in i armhålan på honom.

I 2:a perioden upprepades lite av det vi såg i Malmö under fredagen. Leksand trampade på, jobbade hårt och skapade en hel del. Skillnaden här var att man nu fick utdelning. Joe Piskula gjorde äntligen sitt 1:a mål i Leksandströjan fram till 2-1 och 12 sekunder från paus smällde Ben Youds in 3-1 i powerplay, som ju verkligen inte har varit Leksands starka sida än så länge under säsongen.

En behaglig 3-1-ledning inför 3:e perioden byttes dock snabbt mot ett inte alls lika behagligt 3-3-läge på 01:08, när först Ilari Filppula gjorde 2-3 och Forssell sedan gjorde 3-3.

Där och då trodde jag att Leksand skulle tappa matchen och inkassera ännu en hedersam förlust, men så blev det inte. Istället kunde Johan Porsberger kliva fram och efter ett avklarat boxplay göra 4-3 för Leksand!

Då återstod det drygt 7 minuter att spela och de sista minuterna där blev väldigt nervösa. Malmö skruvade upp tempot några hack och tryckte på rejält för en kvittering, men Haukeland stod för några riktigt kvalificerade räddningar där mot slutet och Leksand kunde vinna med 4-3!

En oerhört skön seger!
Man krigar verkligen till sig den här vinsten, jobbar helt enkelt hårdare än vad Malmö gör och då vinner man, om man samtidigt har en bra målvakt, även om laget på andra sidan är way mycket skickligare spelare för spelare. Det handlar om inställning och är det något det här laget har och som Perra gång på gång lyckas förmedla till grabbarna så är det inställning att kötta och kriga i varje byte under 60 minuter.

Som sagt, en oerhört skön seger, inte minst som Rögle förlorade det viktiga mötet mot Djurgården med 3-1 och att Örebro föll med 2-1 i sudden. Det gör att Rögle nu återigen är 5 poäng bakom Leksand och att Leksand bara är 2 poäng bakom Örebro över sträcket.

På torsdag möter Leksand just Örebro och då vill jag se 2 saker. Haukeland i mål och samma inställning som här, för då kommer man vinna den matchen, det är jag ganska säker på och då, mina damer och herrar, då är Leksand för 1:a gången den här säsongen över det nedre kvalsträcket!

Vi ska dock inte gå händelserna i förväg, men en riktig sexpoängsmatch blir det på torsdag, minst sagt!

Helgens samtliga resultat:
Malmö - Leksand 3-1
Leksand - Malmö 4-3
Örebro - Frölunda 1-3
Frölunda - Örebro 2-1 SD
Rögle - Djurgården 1-3
Linköping - Luleå 5-2
Brynäs - Växjö 1-4
Färjestad - Skellefteå 1-2
Karlskrona - HV71 2-3

Ett fullsatt Behrn arena och nya tränare igen, för 2:a gången den här säsongen, hjälpte alltså inte för Örebro. Det blev förlust igen och hela agerandet i ÖHK andas desperation tycker jag. Tornberg fick typ bara en månad som headcoach innan han nu fick kliva åt sidan. tro fan att han inte hinner göra några underverk på den korta tiden. Man borde ha gett honom tid, men desperationen lyser hos föreningen och man kände väl helt enkelt ingen ro till att låta honom ta den tid han behövde för att få gruppen på rätt körl igen. Istället plockar man nu in Niklas Sundblad, som aldrig har coachat i Sverige tidigare, men som vann DEL tillsammans med parhästen Petri Limatainen, som nu också blir ass. coach i Örebro. Hela det där är en soppa och det inger verkligen inget förtroende till spelarna heller. Det är lite som i Leksand för 2 år sedan, när Kjell Kruse kom in, Tommy Salo slutade, kom tillbaka och slutade igen, Tore Jobs kom in och floppade, varefter både Jobs och Kruse försvann, efter att laget förlorat direktkvalet mot Malmö. Lite samma sak kan det nog bli i Örebro också om det vill sig illa. Blir det så att de får kvala här om några månader, då tror jag det blir tufft, för det där är en klubb i verklig gungning just nu...

Rögle ligger inte heller så bra till, men det här var en väldigt viktig seger för Djurgården, som nu är 5 poäng före Leksand och 7 poäng bakom luleå över sträcket. 7 poäng är mycket och det är fortfarande närmre ner till det nedre sträcket för DIF, men jag tror ändå att den värsta faran är över i Djurgårdden nu. Man kommer klara sig undan kval. Jag har svårt att se något annat, inte minst nu när både Linus Hultström och Markus Högström har kommit tillbaka igen. Nej, kampen om att undvika kval tror jag kommer stå mellan trion där i botten just nu, Örebro, Leksand och Rögle. Och ja, där är jag försiktigt optimistisk får jag faktiskt säga...

Färjestad var på väg mot 3 poäng när man hade 1-0 enda in i 3:e perioden, men där kvitterade först Sebastian Aho och med 2 sekunder kvar tryckte Per Lindholm in 2-1 för Skellefteå och tystade hela Löfbergs arena. Skön seger för Skellefteå, som därmed parkerar på 6:e plats i tabellen. det är 7 poäng upp till Växjö på 2:a plats, men bara 6 poäng ner till just Färjestad på 9:e plats, så det är jämnt även där.

Över 5000 åskådare var på plats i Karlskrona när HV kom på besök. Det såg dock ut att bli en enkel resa för bortalaget, som hade 3-0, men KHK reducerade i 2:a perioden och efter 05:53 i 3:e perioden kom 2-3. Därmed blev det ordentligt spännande under matchens sista minuter, men Karlskrona hann aldrig ikapp, trots en straff med 6 minuter kvar av matchen, och HV tog 3 viktiga poäng och är 5:a i tabellen, på samma poäng som Skellefteå, 54.


Viktiga poäng för Södertälje

I fredags gästade serieledande Bofors nästjumbon Södertälje och det blev också mycket riktigt toppen som vann, efter att Thomas Valkvae-Olsen, Axel Lindström och Carl Persson nätat för BIK och Andrew engelage höll nollan igen och räddade 40 skott. Wow, han lär bli enormt viktig för Bofors när det nalkas kvalmatcher! Södertälje studsade dock tillbaka och slog Timrå nu ikväll med 3-1 på bortais. Starkt jobbat av SSK. Man är därmed bara 5 poäng bakom AIK, som nu återigen är närmsta lag över sträcket. Detta trots poängen hemma mot just Timrå i helgen, där Daniel Olsson-Trkulja kvitterade för Gnaget med 12 minuter kvar av matchen, men där Jeremy Bois avgjorde för Timrå i förlängningen. Det vill sig alltså inte för AIK. Det lyfter inte. Marginalen ner till Södertälje finns fortfarande och det är bara 4 poäng upp till Modo på 8:e plats, så det är fortsatt ruskigt jämnt där nere, men det där laget har en betydligt högre kapacitet, som man inte alls har fått ut i år. Det fick däremot Timrå, iaf till en början. Ut sin kapacitet alltså, men när Dahlen och grabbarna drog till JVM fick man problem och det har man även nu sedan de kom hem. Det blir ju naturligtvis en urladdning för de killarna när de är där borta och det går inte att begära att de ska leda laget i nuläget, för där är de inte rent formmässigt just nu och då får Timrå problem. Faktum är att man bara är 7 poäng före Vita hästen och Modo och att det alltså bara är 5 poäng ner till 9:e plats, där Almtuna nu har seglat upp efter att man tagit 3 nya poäng mot Tingsryd, i en match som stod 3-3 redan efter 1:a perioden och där sedan Erik Norins 4-3-mål 15:38 in i 2:a perioden blev matchavgörande.

Här har vi helgens alla resultat:
Södertälje - Bofors 0-3
Timrå - Södertälje 1-3
AIK - Timrå 1-2 SD
Björklöven - Modo 6-3
Tingsryd - Almtuna 3-4
Pantern - Västerås 2-1 str
Oskarshamn - Mora 2-3 str
Vita hästen - Västervik 5-4 SD

I toppen är alltså BIK de stora vinnarna här. Man tar 3 poäng, medan Mora får med sig 2, Västervik 1 och Tingsryd 0. Därmed är BIK 1 poäng före Mora och 9 poäng före Tingsryd. Det är således ett glapp på 8 poäng mellan Mora och tingsryd. Med den här hyperjämna tabellen är det ganska mycket. Det är faktiskt det sträcket som det är minst dramatik kring i nuläget.

Slutligen kan vi notera att Björklöven vann och satte stopp för Modos poängskörd. Det satt långt in, men i 3:e perioden såg Kim Karlsson, David Lindquist och Lucas Sandström till att löven tog 3 blytunga poänhg när man gick från 3-3 till 6-3. Enormt viktigt till Löven, som därmed klättrar 1 placering i tabellen, upp på 11:e plats, förbi AIK. Modo är fortfarande kvar över sträcket på 8:e plats, 3 poäng före Björklöven. Ja, ni ser, det är oerhört jämnt och den här serien är så jäkla kul att följa måste jag säga!

järnkaminernas dag på Hovet

Leksand spelade inte nu ikväll. Man har back 2 back med Malmö imorgon och på lördag, men det var lapp på luckan på Hovet när Järnkaminerna hade sin årsdag ikväll. Man skapade ett enormt tryck där inne, men mål fick man inte se, trots att man dominerade stort i 2:a perioden. Jacob Johansson i LHC-kassen höll dock emot, trots att Markus Högström, som är tillbaka i djurgården igen, gjorde debut. Mål fick man dock som sagt inte se, inte förrän i 3:e perioden och då var det LHC som jorde dem. Anssi Salmela gjorde 0-1 redan efter 17 sekunder, Henrik Törnqvist ökade på till 0-2, minuten senare gjorde Emil Sylvegård 0-3 och så fastställde Jakob Linlja slutresultatet när han gjorde 0-4 i boxplay. Ingen rolig kväll för Djurgården, men bra för Leksand.

Kvällens samtliga resultat:
Djurgården - Linköping 0-4
Skellefteå - Rögle 3-1
Brynäs - Färjestad 1-0
HV71 - Växjö 1-2 SD
Luleå -Karlskrona 3-2 str

Emil Djuse gav Skellefteå ledningen i 1:a perioden, men man fick sedan jobba för den där segern. Den satt väldigt långt inne, för Kevin Marshall kvitterade för Rögle, som också hade marginalerna med sig när Skellefteå fick ett mål bortdömt i 3:e perioden. Det var snarare Rögle som var närmst ett ledningsmål, men till slut kunde ändå Jesper Olofsson göra 2-1 med bara 46 sekunder kvar att spela och sedan satte man också 3-1 i öppen kasse. Tungt för Rögle, väldigt tungt, men desto bättre för Leksand. En bra kväll för Leksand med andra ord, även om man själv inte spelade.

I Gävle fick publiken se en lite konstig match. Oskar Lindblom gjorde nämligen 1-0 efter bara 01:43. Sedan kom inga fler mål under resten av matchen och Brynäs befäste därmed sin 2:a plats i tabellen och Jonas Johansson, som fick hoppa in mellan stolparna när David Rautio blev sjuk, fick hålla nollan.

HV såg ut att gå mot 3 poäng, men med bara några minuter kvar att spela fick PW kapitulera när Olli Palola kvitterade för Växjö och där sedan Liam Reddox kunde avgöra 03:43 in i förlängningen.

Karlskrona fick en smakstart uppe i Luleå när man tog ledningen redan efter 01:15. Sedan såg man ut att gå mot 3 poäng när man hade 2-1 på tavlan, ttrots att man bara hade skjutit 12 skott på hela matchen, men Luleå ville annat och Bill Sweatt kvitterade med knappt 2 minuter kvar och så kunde Johan Forsberg bli matchhjälte på straffar. Surt för KHK, desto bättre för Luleå.

Oerhört effektivt Almtuna klättrar i tabellen

Vi går in på ett nytt år, 2017, och första inlägget för året blir från Hockeyallsvenskan. Almtuna slo nämligen Oskarshamn med 7-3 igår. 7-3 är stora siffror i sig, men det häpnadsväckande är att man "bara" sköt 22 skott. 7 mål på 22 skott, det är smått galet. En utdelning på närmre 33%. Man hade 5-0 redan efter den 1:a perioden och redan där var matchen mer eller mindre avgjord. Faktum är ju att Oskarshamn vann resten av matchen med 3-2, men tyvärr hjälper ju inte det när man har släppt in 5 kassar redan där. Klar seger för almtuna alltså, 3 supertunga poäng i kampen om att undvika kval neråt och man klättrar också förbi både Björklöven och AIK, upp på 10:e plats.

Tisdagens och onsdagens samtliga resultat:
Almtuna - Oskarshamn 7-3
Västervik - Västerås 1-3
Modo - Södertälje 3-2
Timrå - Tingsryd 1-3
Vita hästen - Björklöven 6-0
Bofors - AIK 3-2 SD
Mora - Pantern 4-1

Södertälje blev de stora förlorarna där i botten i den här omgången. Man var 5 poäng bakom Almtuna innan matchen mot Modo. Det var jämnt fram till 3:e perioden. Där avgjorde Modo när Södertälje drog på sig 2 täta utvisningar, vilka Modo utnytjade och gjorde både 2-1 och 3-1. SSK reducerade, men närmre än så kom man inte och man är nu 6 poäng från säker mark. Västerås är fortfarande 10 poäng bakom almtuna, men bara 8 poäng bakom Björklöven som är ny 12:a i tabellen. Deras bortaseger över Västervik var därmed nog så viktig för Västerås. Vilken lättnad det blev för VIK! VIK mot VIK var det förövrigt där, lite roligt...

I toppen hakar Mora på Bofors ordentligt nu. Man står på samma poäng, 63 till antalet. BIK blev doc första lag över 100 mål den här säsongen. Theodor Lennströms 2-1-mål var det 100:e för säsongen och man står nu således på 101 gjorda mål.

Närmast bakom de där 2 i toppen är nu Tingsryd, men fjolårets succélag är ändå 6 poäng bakom, så de har skaffat sig en liten säkerhetsmarginal där i toppen. Efter Tingsryd följer Västervik på 54 poäng och sedan har vi Timrå på 52, men som det är nu får de titta mer neråt än uppåt, för timrå har 11 poäng upp till toppduon nu, men bara 7 poäng ner till Oskarshamn under sträcket, så det börjar spricka upp ganska mycket där i toppen, men mycket kan hända...

Vita hästen är i vilket fall över sträcket igen. Detta efter en klar storseger med hela 6-0 hemma mot Björklöven. Det var 0-0 efter den 1:a perioden, men Mattias Kalin gjorde 1-0 i spel 5 mot 3, Marcus Eriksson gjorde både 2-0 och 3-0, det senare med 5 sekunder kvar av 2:a perioden och också det i spel 5 mot 3. När Rickard Palmberg sedan smällde in 3:e målet i spel 5 mot 3 i inledningen av 3:e perioden, då var det ridå ner för Löven och sedan rann det ju som sagt iväg ytterligare. Det innebär att Björklöven nu är 12:a och 6 poäng före Södertälje och 8 före Västerås där under sträcket.


RSS 2.0