Tvåsiffrigt i avslutningen!

Leksand studsade tillbaka ordentligt efter den riktigt dåliga matchen i fredags mot Västerås. i denna 52:a och sista omgång av Hockeyallsvenskan 2015/16 kom Björklöven på besök till tegera arena, ett lag som Leksand har spelat ganska jämnt med under säsongen. Man har vunnit på straffar i Umeå 2 gånger och med 4-2 hemma i Tegera arena. Det var förövrigt Perra Jonssons 2:a match och 2:a raka seger, 2 segrar som skulle bli början på vändningen den här säsongen.

Drygt 5000 åskådare hade letat sig till arenan denna söndag, men det var Björklöven som inledde målskyttet när William Quist satte 0-1 efter drygt 4 minuters spel. Bara 29 sekunder senare kunde dock Lukas Ericsson sätta 1-1, men det var återigen Björklöven som skulle ta ledningen, när Niklas Johansson satte 1-2 bakom Henrik Haukeland, ett skott som han inte kunde göra något på.

Sedan var det dock Leksand som vände på steken. Bara minuten efter Johanssons mål satte alexander Ytterell, som verkligen har hittat rätt här på slutet, 2-2 och 4 minuter senare smällde viktor amnér in 3-2 bakom Kevin lindskoug.

Kevin fick nog efter den 1:a perioden och Andreas Olikainen klev in mellan stolparna för björklöven, men han fick ingen lyckad afton. Lukas Ericsson satte sitt 2:a mål för kvällen 5 minuter in i perioden och sedan ökade william Vikman på till 5-2, ett riktigt snygt mål, innan också Viktor Amnér sköt sitt 2:a mål för dagen när han prickade in 6-2 för Leksand.

I 3:e perioden fortsatte sedan målen att trilla in. 38 sekunder in i perioden satte Tommi Paakkolanvaara 7-2, varefter Simon Norberg gjorde sitt 1:a mål i A-lagströjan fram till 8-2, men bara 44 sekunder senare reducerade Björklöven till 8-3. Det var dock inte slut där, för Johan Porsberger lekte sedan med hela Björklövenlaget innan han avslutade med att sätta 9-3 bakom en olycklig Ollikainen. Björklöven tröstmålade på nytt, men det var ändå Leksand och Jon Knuts som skulle få sista ordet i matchen när han satte 10-4 exakt 1 minut från slutet, vilket också blev slutresultatet.

Ja, vad ska man säga? Björklöven hade en minimal channs att ta sig till slutspelsserien, men den chansen försvann ganska snabbt och det var egentligen aldrig något snack om saken. Leksand studsar tillbaka ordentligt efter fredagens mindre bra insats och att göra 10 mål på 31 skott, det är ruskigt effektivt. tvåsiffrigt vet jag inte heller när det blev senast, men det måste ha varit back in the days i Allsvenskan typ runt säsongerna 2007/08, 2008/09 och 2009/10, när Leksand dominerade ganska stort, men på senare år har det inte blivit så och det ska inte heller vara så stor skillnad lagen emellan. Visst att Björklöven insåg att allt höll på att glida dem ur händerna, samtidigt som andra resultat inte heller gick deras väg, men att avsluta säsongen såhär, det kan inte kännas kul för varken Björklöven som lag eller för fansen. tråkigt får jag faktiskt säga, men desto roligare för Leksand, som därmed klarar av 4:e platsen i tabellen, vilket man ska vara väldigt nöjda med, med tanke på hur första halvan av serien såg ut, och nu väntar slutspelsserien, där man ska ner till oskarshamn i 1:a matchen nu på onsdag.

Samtliga resultat av den 52:a och sista omgången av Hockeyallsvenskan 2015/16:
Leksand - Björklöven 10-4
Mora - Almtuna 5-0
Asplöven - Timrå 4-5 SD
Västerås - Tingsryd 3-2 SD
AIK - Pantern 1-4
Sundsvall - Bofors 2-5
Vita hästen - Oskarshamn 2-4

Det blev trots allt spännande in i det sista, även om det inte såg ut så där ett tag.

Mora dominerade 1:a perioden stort mot Almtuna och fick också in 1-0 bakom Charlie Torstensson i Almtunakassen, en liten målvaktstavla, men hade Almtuna därefter fått in 1-1 istället för att Mora skulle göra 2 snabba mål fram till 3-0 i 2:a perioden, då hade matchen kanske fått ett annat utseende, men nu gick Mora mot en ganska enkel seger, klev upp på 78 poäng och passerade därmed också Almtuna med bättre målskillnad än Uppsalalaget.

Timrå såg också ut att gå mot en ganska klar seger, även om Västerås ett tag var uppe över sträcket, när Asplöven kviterade till 1-1, samtidigt som Västerås hade både 1-0 och 2-1 på Tingsryd. Sedan ryckte dock Timrå genom 3 snabba mål och Ronan Quemener fick nog och Samuel Ward klev in mellan stolparna i Asplöven och höll därefter nollan. 1-4 såg dock ganska säkert ut för Timrå och då spelade det ingen roll att Västerås hade 2-1 mot Tingsryd, men Asplöven reste sig och reducerade 2 gånger om och med knappa minuten kvar att spela satt också 4-4 i nät bakom johan Matsson, vilket skapade spänning i det hela, trots allt. Då hade Västerås redan haft chansen att öka på till 3-1 i powerplay, men istället kunde då Tingsryd kvittera i boxplay, men när Asplöven kvitterade betydde det ju att VIK bara var tvunget att göra 1 mål till för att vara över sträcket. Då skulle man gå upp på 76 poäng, samma som Timrå, men gå förbi på bättre målskillnad. Skulle Timrå vinna på övertid eller straffar skulle det dock inte spela någon roll, för då skulle man gå upp på 77 poäng, och det skulle vara ointagligt för Västerås del. Just det gjorde man också. Man lyckades ta sig samman och Johan Persson kunde avgöra för Timrås del i sudden, något som alltså också definitivt säkrade en plats i slutspelsserien, dit Västerås alltså inte tar sig, trots 3-2 i sudden mot Tingsryd. Man vaknade, men för sent. 7-1 mot Oskarshamn och 6-2 mot leksand räckte inte och säsongens flopp är därmed ett faktum. Jag är dock glad att inte ha VIK i en slutspelsserie, för jag tror som sagt att om man hade lyckats ta sig dit, då hade man blivit livsfarliga.

Vita hästen hade ju också en minimal chans att nå topp 8, men som synes ovan gick inte det heller. Man gjorde visserligen 1-0 och hoppet tändes lite smått för Norrköpingslaget, men Oskarshamn vände på steken och Hästen var egentligen aldrig riktigt nära kändes det som och säsongen är därmed över för Norrköpinslaget, som alltså missar topp 8 i år, dit man tog sig med minsta möjliga marginal förra året, men man har åtminstone säkrat spel i Allsvenskan, något inte Sundsvall och Asplöven har gjort ännu. För de båda väntar kval för att hålla sig kvar och där kommer man att möta Västervik, Borlänge och 2 lag av Troja/Södertälje/Kristianstad/Visby.

Pantern måste vi ju slutligen också nämna. Man gör en briljant säsong och är med i racet om topp 8-platserna in i det sista. Mann faller i näst sista omgången mot Hästen, men reser sig och avslutar snygt med att bortaslå seriesegrande AIK med 4-1. Starkt jobbat av IK Pantern och man är också garanterat att spela i Hockeyallsvenskan nästa säsong, något jag definitivt inte trodde innan säsongen drog igång. Jag trodde att man skulle få kämpa för sin existens, men man har, likt Hästen förra året, varit på väg ner några gånger, men rest sig gång på gång och nu allrså säkrat kontraktet till nästa år. Starkt jobbat!

Dramatiken lever in i det sista

Västerås vann senast mot Oskarshamn med hela 7-1, en riktig scenförändring jämnt mot de tidiare matcherna, där 5-2-förlusten mot Asplöven kanske var droppen som fick bägaren att rinna över, för mot IKO var det ett helt annat VIK och gårdagens match i tegera arena blev tyvärr en ny fullträff för Gurkorna, som därmed fortfarande har chansen på en topp 8-plats inför sista omgången.

Det var mycket folk på plats i arenan, 2:a gången den här säsongen som det var över 7000 åskådare, och matchen inleddes ganska trevande, båda lagen kände på varandra, men det var Västerås som var det lite hetare laget och man gjorde också 0-1 och sedan också 0-2 15 sekunder från periodvila.

Leksand har ju blandat och gett här på slutet, man har sällan gjort en hel riktigt bra match och hoppet fanns om att det här skulle ha varit en sådan där mindre bra period och att man sedan skulle stäppa upp ordentligt inför 2:a, men det blev precis tvärtom. Västerås fickmatchen precis dit de ville, de spelade tufft och agressivt, försökte att få Leksands frustration att rinna över, för frustrerat, det var det verkligen. Det var ingenting som egentligen kuggade i för hemmalaget. Det var slarviga passningar, missförstånd mellan både backarna och Tuohimaa i mål, man mer eller mindre gav bort pukarna till Västeråsspelarna och frustrationen syntes alltmer, inte minst när Västerås både gjorde 1-3 och 1-4, efter att Robin Jakobsson hade lyckats reducera för de blåvita, varefter man fick in dödsstöten knappt 2 minuter från paus, då man smällde in 1-5 och med 28 sekunder kvar av perioden också 1-6.

Totalt mörker och det kändes lite som att vara tillbaka i oktober. En riktigt, riktigt dålig match, som Västerås givetvis vann. Slutresultatet skrevs till 2-6, Leksands reducering av Alexaner Ytterell.

Nej, det hr var inget att minnas. Var det något som var positivt över huvud taget så var det att Henrik Haukeland kom in i 3:e perioden, räddade ett straffslag från Västerås och höll nolan. Annars var det inte mycket att glädjas åt den här kvällen, tyvärr...

Kvällens samtliga resultat:
Leksand - Västerås 2-6
Pantern - Vita hästen 0-2
Oskarshamn - Tingsryd 3-1
Bofors - AIK 3-2 SD
Almtuna - Sundsvall 3-2 SD
Timrå -Mora 3-2
Björklöven - Asplöven 3-4 SD

Racet kring den sista, eller ja, de 2 sista, slutspelsserieplatserna lever vidare in i det sista.

Västerås såg länge ut att trots allt kliva upp på 8:e plats, trots att man varit så djupt och långt ner i skiten, men Timrå gjorde vad man var tvungna att göra i 3:e perioden och vände underläge 1-2 till seger med 3-2, segermålet med 4 minuter kvar att spela. Jens Westin var det som gjorde det. Det målet och det resultatet gör att Timrå kliver upp på 75 poäng, samma som 7:an Mora, som då alltså också är indraget i det där inför sista omgången. Mora har +6 i målvkillnad, Timrå -1 och där bakom jagar Västerås med 73 poäng och -2 i målskillnad och så Vita hästen, som också grep sista halmstrået och till slut kunde gå segrande ur den så avgörande viktiga kampen med Pantern igår, efter att man gjort det avgörande målet bara 56 sekunder in i 3:e perioden. Det gör att Pantern till slut är bortspelat från det här med sina 70 poäng, men de ska ändå ha en stor eloge, för att de skulle vara med såhär bra, såhär länge, det hade jag aldrig kunnat tro. Nej, ja hade snarare gissat att man skulle få kriga för sin fortsatta existens i Allsvenskan, men kontraktet är säkrat och det kommer bli Allsvensk hockey i Malmö även nästa år.

I sista omgången möter Timrå Asplöven borta, Mora har Almtuna hemma, Västerås har Tingsryd hemma och Hästen tar emot Oskarshamn.
Spontant känns det som att Mora och Timrå kommer fixa det där, men Västerås har genomgått en total förvandling nu under de senaste 2 matcherna,där man har 13-2 i målskillnad och likt Leksand har man varit nere och vänt i skiten och är kanske på väg uppåt igen. Frågan är dock om det är för sent? Kan man ta någon av de där sista slutspelsserieplatserna? Chansen finns givetvis, men då måste man slå tingsryd, samtidigt som antingen Mora eller Timrå förlorar. Isf kommer man att göra samma sak som Malmö jorde förra året, rädda säsongen i absolut sista omgången. Malmö passerade ju då Björklöven i sista omgången av sluspelsserien, blev 3:a, fick möta Leksand och gick hela vägen. Kan VIK göra samma sak? Nja, att det ska räcka hela vägen känns tveksamt, men ta en plats i slutspelsserien, absolut, med den form man har visat under de senaste 2 matcherna så, varför inte? Är det något av de här jagande lagen jag inte vill ha i slutspelsserien så är det dock Västerås. Inte med den formkurva man tycks ha nu. Når man väl dit, då blir man livsfarliga. Så jag hoppas att Mora och Timrå gör vad man ska, om inte annat att Tingsryd gör vad man ska imorgon...

Björklöven står också på 72 poäng, precis som Vita hästen, och kan teoretiskt också gå förbi Mora och Timrå, men Löven har -13 i målskillnad. det är för dåligt och man är därför borta från det här, trots att man skaffade sig ett så fint utgångsläge efter vinsten över Mora med 0-3 i onsdags. Här var man t.o.m. över sträcket ett tag, när man hade både 1-0 och 2-1, samtidigt som Timrå låg under, men till slut var det ändå Asplöven av alla lag som sänkte Björklöven när Tuomas Salmela avgjorde 01:19 in i förlängningen. Givetvis hade Björklöven velat ta med sig alla 3 poäng härifrån, för då hade man fortfarande bara varit 1 poäng bakom både Mora och Timrå, men hade man tagit bonuspoängen hade man ändå varit 2 poäng bakom och då hade man kunnat gå förbi på poäng, men i och med Asplövens segermål och att Timrå vände i sista perioden kan man inte göra det och säsongen är därmed över för Björklöven efter morgondagens match mot leksand. Lite snöpligt ändå kan jag känna, när man som sagt hade ett så fint utgångsläge inför den här omgången, men, det gäller att gå hela vägen och ta chansen. Det gjorde man inte här...

I övrigt är Oskarshamn klara som 3:a i tabellen och AIK är klara seriesegrare, eftersom att Tingsryd förlorade. AIK dominerade stort i Karlskoga, men det var ändå hemmalaget som gjorde mål. AIK kom dock tillbaka oc tog matchen till förlängning, där Bik ändå kunde dra det längsta strået.

Något utöver det vanliga i Linköping

Igår var det en helt galen match i Linköping och Saab arena. Rögle gjorde tidigt 0-1, men LHC vaknade och vände till 3-1 innan den 1:a perioden var över. Sedan åkte man på 2 matchstraff på mindre än 1 minut. Daniel Rahimi sänkte Jack Connolly och Nichlas Hardt tacklade kevin Marshall i ryggen.Rögle fick alltså spela 5 mot 3 i nästan 5 minuter och då gjorde man både 3-2 och 3-3. Därefter tappade LHC allt och Rögle gjorde ytterligare 3 mål och hade stabila 3-6 inför 3:e perioden, men man visade en enorm moral i 3:e perioden, där man trots allt gick ifatt till 6-6 och tog matchen till förlängning. Där kunde Patrik Cehlin avgöra med ett straffslag och Rögle tog alltså hem 2 poäng. Det var förövrigt Cehlins 3:e mål i matchen. Rögle är då 9 poäng före Modo under sträcket och frågan är om det är kört för Modo nu?

Samtliga resultat i omgång 46:
Linköping - Rögle 6-7 SD
Skellefteå - Modo 5-0
Malmö - HV71 5-3
Luleå - Örebro 7-0
Växjö - Brynäs 4-2
Djurgården - Frölunda 2-1
Färjestad - Karlskrona 4-2

Rögle tog 2 poäng, Malmö tog 3 poäng och Modo nollade. Ja, uppgiften börjar bli väldigt stor för Modo nu. Det är som sagt 9 poäng upp till Rögle, 11 upp till Malmö och det är 18 poäng kvar att spela om. Det är inte klart i teorin, men jag vågar nog säga att Malmö är klara för SHL till nästa säsong och Rögle är inte långt ifrån att fixa kontraktet de heller. Ikväll möter Modo Skellefteå igen. Räkna inte med några poäng där. Malmö möter Frölunda borta. Räkna inte med några poäng där heller. Rögle möter Växjö hemma imorgon. Kan också bli tufft, men är det något av de 3 lagen som ska ta poäng i omgång 47, då tror jag det är rögle och gör man det, då är saken nog klart.

Goda råd börjar också bli dyra för Brynäs i kampen om att ta en direktplats till slutspelet. Igår gick Växjö ifrån till 4-0. Brynäs kunde reducera 2 gånger om, men närmre än så kom man inte och det är nu 7 poäng upp till Djurgården över sträcket, ett Djurgården som vann en riktigt bra och underhållande match mot Frölunda. Det var fart och fläkt, riktigt välspelad och underhållande match och ja, ja tror att Djurgården klarar av det där. Det är 5 poäng ner till Växjö, men bara 3 poäng upp till Luleå på 3:e plats. Så Djurgården kan kanske så smått börja blicka uppåt i tabellen istället...

Jag säger inget om Örebros kolaps. 7-0 säger det mesta och det är 9 poäng ner till Malmö. 9 poäng är ingen omöjlihet, särskilt inte som att Malmö just nu är inne i ett riktigt stim och har 4 raka vinster. klart att det blir tufft, men chansen finns...

Seger i Haparanda

Senast Leksand var i Haparanda förlorade man med 4-1 och det var efter den förlusten som man halkade ner och låg sist i tabellen. Inför kvällens match var man 23 poäng före Asplöven. Snacka om att man har växlat upp under säsongens gång alltså och även här fick man en bra start när Alexander Ytterell smällde in 0-1 efter 5 minuters spel, precis efter att man klarat av ettt numerärt underläge, och Viktor Amnér smackade senare in 0-2 innan Asplöven kunde reducera innan den 1:a perioden var över.

Asplöven öppnade dock den 2:a perioden väldigt bra. man spelade nästan ut Leksand och skapade flera vassa chanser, dock inget mål.

Man fortsatte dock att vara det bättre laget och t.o.m. när Leksand fick spela powerplay 2 gånger i rad var det hemmalaget som skapade de vassaste chanserna, men, återigen, inget mål och det var fortsatt 1-2 efter 2 spelade perioder.

48 sekunder in i 3:e perioden var det istället Leksand och martin Karlsson som stänkte in 1-3 och uppförsbacken växte för hemmalaget, som väl egentligen inte alls hade varit sämre än Leksand, åtminstone inte i den 2:a perioden, men ineffektiva var man och det där 1-3-målet skulle bli matchavgörande, för inga fler mål föll och Leksand kunde därmed räkna in 3 nya poäng på kontot.

Ingen toppmatch direkt, precis som mot Sundsvall i lördags, men man gör vad man ska och det räcker för 3 poäng.

Nu återstår 2 hemmamatcher och det är mot Västerås och Björklöven, . 2 av de 5 lag som fightas för livet för att nå en plats i slutspelsserien, ett race som tätnade ytterligare efter kvällens omgång.

Kvällens samtliga resultat:
Asplöven - Leksand 1-3
Västerås - Oskarshamn 7-1
Tingsryd - Pantern 2-1 str
AIK - Almtuna 5-3
Vita hästen - Bofors 3-5
Sundsvall - Timrå 3-2 str
Mora - Björklöven 0-3

Västerås gjorde en riktigt, riktigt usel insats mot Asplöven senast, när Haparandalaget vann med klara 5-2. Kanske spelade man bort sina chanser till en slutspelsserieplats där, men här gjorde man iaf vad man kunde för att ändå nå dit. Jag vet inte vad Appelgren hade sagt till sina mannar efter Asplövenförlusten, men oj vad man körde här! Man spelade ut Oskarshamn i den 1:a perioden och gjorde både 1-0, 2-0, 3-0 och 4-0. Wow! IKO reducerade i den 2:a, men Västerås svarade på det genom att göra både 5-1 och 6-1. Givetvis var matchen redan avgjord då, men man satte ändå 7-1 med bara 11 sekunder kvar att spela. Ja, spelar man såhär, då har man goda chanser att trots allt ta sig tillbaka upp på topp 8 igen, men det är ändå 2 poäng upp till timrå, 2 poäng som man ska ta in på lika många matcher. Det blir tufft, men en seger mot Leksand på fredag är ett måste. Då möter Timrå Mora hemma, ett Mora som faktiskt inte är helt 100% klara för slutspelsserien ännu. Det kunde man ha blivit idag, men Björklöven ville annat. Matchbilden var där jämn i ungefär 8 minuter. Sedan tog Mora över mer och mer, men man fick inte in pucken bakom Kevin Lindskoug och ett tappert kämpande Björklöven, med bara 15 registrerade utespelare till matchen. Istället var det Björklöven som tog ledningen i den 2:a perioden och då var man plötsligt uppe på 9:e plats, bara 1 poäng bakom Timrå. Det var en ledning som man inte släppte och vann till slut ganska komfortabelt och plötsligt är Björklöven närmre topp 8 än vad man har varit på väldigt länge. På fredag möter man dessutom Asplöven, vilka jag tror man har goda chanser att slå och isf kan det bli så att man har allt i egna händer inför den avslutande matchen mot Leksand på söndag...

I Västernorrlandsderbyt var det hemmalaget som var närmst ett mål i den 1:a perioden, men Adam Ohre i Timråkassen gjorde en riktigt svettig räddning och det blev inget mål den gången. Istället var det 0-0 efter 20 spelade minuter och Timrå var fortfarande över sträcket, eftersom att Pantern och Björklöven också hade oavgjort då, medan Hästen låg under och Västerås ledde klart. Marginalerna krympte dock i upptakten av 2:a perioden, när Sundsvall tog ledningen och Pantern/Västerås var vdå bara 1 poäng bakom. Sedan tog ju Björklöven ledningen, samtidigt som Pantern hamnade i underläge och vips så var Pantern nere på 11:e plats och Björklöven/Västerås var de 2 närmst jagande lagen bakom Timrå, som då hade kvitterat, men när Sundsvall återtog ledningen i 3:e perioden var Timrå bara målskillnad på rätt sida om sträcket, -2 mot Björklövens -14. Timrå lyckades dock kvittera på nytt, men Sundsvall vann derbyt på straffar när Simon Lövgren avgjorde för hemmalaget. Det var nog de jagande lagen väldigt glada över, för då blir det 1 poäng mindre att ta in för dem.

I tingsryd fanns inte en enda bortasupporter på bortastå, men nere på isen gjorde Pantern det ändå bra och det var 0-0 efter den 1:a perioden, även om det var Tingsryd som hade skapat bättre och hetare chanser än vad Pantern hade gjort och man tog också ledningen i den 2:a perioden. Pantern gav sig dock inte och man kunde också kvittera i den 3:e perioden och faktum var att man såg betydligt hetare ut än vad hemmalaget gjorde. Något vinstmål fick man dock inte in och istället gick matchen till sudden och straffar, där Tingsryd drog det längsta strået och plockade hem bonuspoängen, en poäng som ändå gör att man tappar mark på AIK, som vände 0-2 till 3-2 på Hovet och som sedan kunde göra 4-3 med bara 03:39 kvar av matchen och sedan satte man också 5-3, också det i powerplay, precis som 4-3-målet. AIK är då 4 poäng före Tingsryd och seger mot Bofors på fredag innebär alltså att seriesegern är klar för Gnaget.

I Norrköping var det Bofors och Markus Nilsson som gjorde både 0-1 och 0-2 i den 1:a perioden. Sedan kom också 0-3 i den 2:a, innan Hästen lyckades reducera på ett skott som inte ens var en målchans. Ett höstlöv som signade in bakom Joel Gistedt i Boforskassen och senare kom också 2-3 och så var det match på riktigt igen och visst skulle man också få in kvitteringen. Det var en kvittering som såg ut att ta matchen till förlängning, men med 01:14 kvar av 3:e perioden tryckte Adam Rundqvist in 3-4 för BIK och sedan satte man också 3-5 i öppen kasse. Rundqvists mål där kan mycket väl ha varit dödsstötetn för Hästen den här säsongen, för man är nu 3 poäng bakom Timrå och vinst mot Pantern på fredag är ett måste. Kort och gott kan vi säga att förloraren där högst troligt är helt borta från fighten om 8:e platsen...

I nuläget ser det alltså ut såhär runt sträcket:

8, Timrå 72p -2
9, Björklöven 71p -12
10, Pantern 70p +1
11, Västerås 70p -6
12, Hästen 69p -3

Wow, vilket race det här kommer att bli!

Tänk om...

Efter gårdagens derbyseger mot Mora, vilka alltid är lika härliga att vinna, är vi nu också som sagt även i teorin klara för slutspelsserien. Vi placerar oss på 4:e plats i tabellen och med 9 poäng kvar att spela om är det 10 poäng ner till Pantern under sträcket. Saken är alltså klar och den där slutspelsserien kommer bli enormt spännande att följa och jag kan trots allt inte låta bli att tänka ett steg längre. Tänk om...

...Vi lyckas vinna den och sedan slå ut Tingsryd/AIK i bäst av 3. Då är vi framme i direktkval och lär, som det ser ut nu, få möta Modo, som ligger näst sist i SHL.

Jag vill inte jinksa eller något, men jag kan ändå inte låta bli att hoppas, trots den urusla starten på säsongen, där vi faktiskt låg sist efter nästan halva grundserien. Med tanke på det så är jag nöjd över att bara ha nått såhär långt den här säsongen och räcker det inte hela vägen i slutspelsserien, då är jag, borde vara, ändå nöjd med säsongen, för vi har ändå stått för en enorm uppryckning, men ändå. Hoppet har trots allt tänts och även om det är en låång väg att vandra så finns chansen och kanske är det just det faktum jag nämnde här ovan, att vi redan har varit nere i den djupaste skiten och nu är på väg uppåt med en ordentlig trampolineffekt, som faktiskt talar för oss här mot slutet av säsongen.

Vi har hamnat i ett läge där vi definitivt inte brukar vara. Vi har allt att vinna. Annars brukar det alltid vara Leksand som är storfavoriter, media och allmänheten lägger en enorm press på oss, inte minst förra året, när vi kom som nästjumbo från SHL och ställdes mot Malmö i bäst av 7 matcher. Ett Malmö som hela tiden hade haft som uttalat mål att ta steget upp och det gjorde man ju också.

Folk har sagt att med det här nya systemet blir det betydligt svårare för lagen underifrån att ta steget upp, men det behöver nog inte alltid vara så. Att komma som ett vinnande lag nerifrån, i synnerhet som Leksand nu, som alltså redan har varit nere i den djupaste skiten och som nu är på väg uppåt med en ordentlig trampolineffekt, har allt att vinna mot ett slaget lag från SHL, där självförtroendet inte är vad det borde vara. Sedan beror det givetvis på en rad andra faktorer också, men rent psykologiskt har lagen underifrån en klar fördel skulle jag säga.

Tittar man på det rent statistiskt så har vinnaren av slutspelsserien, eller playoffserien, som den först hette när den introduserades 2013, lyckats bra i ett vidare kvalspel. Örebro vann den 2013, tog sista platsen i kvalserien då och vann sedan också den och tog steget upp, tillsammans med Leksand. 2014 vann Rögle slutspelsserien och var i slutänden bara ett fåtal plusmål från att ta 2:a platsen i kvalserien, som då istället togs av Djurgården. Rögle gjorde sedan samma sak förra året, då man också vann slutspelsserien och där det räckte hela vägen, mot ett redan sargat Västerås i bäst av 7 matcher.

I 2/3 fall än så länge har alltså vinnaren av slutspelsserien nått hela vägen upp i SHL och i det 3:e fallet var det oerhört nära att det räckte. Det lag som med andra ord vinner slutspelsserien lär ha goda chanser att gå hela vägen och tänk om...

...Vi bara lyckas krångla oss förbi slutspelsserien och faktiskt vinna den. Då tror jag att vad som helst kan hända. Samtidigt vill jag inte bygga upp för stora förväntningar heller, i synnerhet inte som säsongen har sett ut. Den började åt helvete, vi var borträknade och uträknade av typ alla, låg sist i Allsvenskan och det var t.o.m. prat om att vi skulle gå samma öde till mötes som Södertälje gjorde förra året, d.v.s. satsa mot SHL, men totalfloppa och istället åka ur Allsvenskan och ner i Hockeyettan.

I vilket fall vill jag som sagt inte bygga upp för stora förväntningar. Jag har hela tiden varit skeptisk till att vi skulle nå hela vägen redan den här säsongen, med i princip ett helt nytt lag. Det är inget jag har räknat med. Ge det två-tre säsonger, sedan kan vi vara med och leka på riktigt. Med starten av den här säsongen är jag nöjd med att vi ens har nått såhär långt och att vi nu är 4:a i tabellen, men ändå. Någonstans där inne börjar jag ändå hoppas och återigen, vi har allt att vinna i nuläget, så, varför inte? Kör bara kör!

Onödigt spännande derbyseger!

Dags för det 4:e Daladerbyt för säsongen och det sista för grundserien. De tidigare har Mora vunnit med 2-1 i Mora och 3-1 i Leksand, medan Leksand ju vann derbyt i Globen senast med 3-0.

Det var en match med chanser åt båda håll i den 1:a perioden och där inget av lagen riktigt tog komandot. Leksand och Oskar Lang hade ett fint läge mitt framför Jakob Johansson i Morakassen, men trots Langs rappa backhand gjorde Johansson en snygg reflexräddning. Han klev också fram när Robin Jakobsson skottfintade och istället serverade Paakkolanvaara på andra kanten. Han drog till direkt, men Johansson var där igen. det var han också när Martin Karlsson fick läget mitt i slottet. Ja, Johansson hade kort sagt öppnat matchen riktigt bra, precis som Henrik Haukeland, som occkså klev fram och gjorde några svettiga räddningar, inte minst när också en moring blev helt ren i slottet framför honom.

Det var kort sagt en match med 2 bra målvakter, men vi skulle trots det få se ett mål innan perioden var över. Med 42 sekunder kvar att spela tryckte Andreas stene in 0-1 för Mora i spel 5 mot 4.

Leksand öppnade 2:a perioden bäst och firma Amnér/m.Karlsson hade ett jätteläge, och då menar jag verkligen jätteläge, precis i upptakten av perioden, men Jakob Johansson gjorde en riktig idioträddning där och det var fortsatt 0-1 för Mora.

Leksand var dock det något starkare laget i 2:a perioden och visst kom också kvitteringen. Johan Olofsson, som ju är tillbaka i Leksand igen från Färjestad, slet sig loss från en ordentlig hakning, gjorde inga misstag och det var 1-1.

Några minuter senare hade man också vänt på steken när Viktor Amnér drog iväg ett skott som Jakob Johansson inte såg, men som han skulle plocka i plocken, men lite oturligt tappade in mellan armen och kroppen.

Knappt 1 minut efter målet fick Leksand spela powerplay och då slog Janos Hari en briljant passning till Amnér, som klippte till på nytt och 3-1 satt i nät bakom Jakob Johansson. Riktigt hockeygodis och Mora tog en timeout.

Efter timeouten försökte man gå framåt och 3-2 var inte långt bort, men istället kontrade Leksand, efter fint förarbete av Daniel Bertov, nyförvärvet från mariestad, och Anton Karlsson, och johan Porsberger kunde sätta 4-1 i nät bakom Johansson och det var riktig Daladans i arenan.

Nej, nu hade Mora tappat allt. Man tappade markeringarna hela tiden och Leksand fick friläge på friläge och det gick sannerligen inte att klandra Johansson för de 4 insläppta målen. Möjligen skulle han ha tagit Amnérs 1:a mål, men de andra 3 var han chanslös på. Moras defensiv var däremot under all kritik och man ville nog helst bara att perioden skulle ta slut.

Perioden tog också slut, men i stort sätt halva 3:e perioden spelades bara av kändes det som, inget av värde hände och de 3 poängen såg kassaskåpssäkra ut, men med 4 minuter kvar att spela slarvade Leksand något enormt i powerplay och Jakob Nilsson kom fri med Haukeland och satte 4-2, i boxplay, under all krutik, så får man inte agera, inte ens när man leder med 4-1!

Sedan åkte Porsberger ut för en slashing och Mora plockade målvakten, vilket innebar spel 6 mot 4, varefter Lucas Eriksson också drog på sig en onödig utvisning och det blev spel 6 mot 3 med 48 sekunder kvar att spela. Ett snabbt mål där för Mora och man skulle ändå få avsluta i spel 6 mot 4. Målet kom också, men lite sent. Kevin Gagné satte 4-3 bakom Haukeland, med 17 sekunder kvar att spela och det blev trots allt spännande på riktigt...

Kviteringen var sannerligen inte långt bort heller, Alexander Deilert tog sig förbi sin försvarare, men sköt sådan tur var utanför och Leksand kunde vinna med 4-3, men det var på håret.

En seger är alltid en seger och det är särskilt skönt mot Mora, men som man uppträdde i slutet av matchen här, så får man inte göra. Har man 4-1 med 4 minuter kvar, då ska det inte bli såhär spännande. man faller helt enkelt tillbaka för mycket och när Mora får sitt 4-2-mål, då stäppar de upp ytterligare, samtidigt som Leksand inte lyckas slå ifrån sig på ett bra sätt. ja, man rider ju ut stormen, men det där är nog Perra inte särskilt nöjd med. Först och främst ska man inte släppa 4-2 när man har powerplay med 4 minuter kvar att spela. det är oerhört slarvigt och det får bara inte ske. Sedan är det klart att Mora får energi av det och hade det bara varit lite längre tid kvar, ja, då tror jag Mora hade kvitterat om matchbilden fortsatte att se ut som den gjorde där i slutet.

Nåväl, nu är det färdiggnällt, det blev trots allt derbyseger, 2.a perioden var riktigt, riktigt bra och Leksand klättrar därmed upp på 79 poäng och är 7 poäng bakom Oskarshamn och 3 före Almtuna, som nu passerar BIK och är ny 5:a i tabellen. Med 9 poäng kvar att spela om är det 10 poäng ner till Pantern under sträcket och slutspelsserieplatsen är därmed också säkrad i teorin, härligt!

Kvällens samtliga resultat:
Leksand - Mora 4-3
Pantern - Oskarshamn 3-4
Björklöven - Sundsvall 5-2
Almtuna - vita hästen 3-2
Asplöven - Västerås 5-2
Bofors - Tingsryd 2-3
Timrå - AIK 4-1

Redan efter 30 sekunders spel kunde Pantern ta ledningen mot Oskarshamn. IKO replikerade några minuter senare, men Pantern återtog ledningen på nytt innan den 1:a perioden var slut och ökade på till 3-1 i den 2:a perioden, men Arsi Piispanen såg till att Oskarshamn fick kontakt igen när han smällde in 3-2 för IKO. Kvitteringen satt också i nät i den 3:e perioden, precis efter att Pantern bränt ett jätteläge till att göra 4-2. Tungt för Pantern och kanske var det knäckande, för strax efter hade IKO vänt på steken när Pontus Widerström satte 3-4 i nät bakom Emil jidskog och i och med det var Pantern utanför topp 8, eftersom att Timrå lite överraskande slog AIK med 4-1.

För Björklöven tog det inte mycket längre tid än för Pantern att ta ledningen. Efter bara 2 minuters spel satt 1-0 i nät bakom Magnus Åkerlund i Sundsvallskassen och man ökade sedan på till 2-0, innan Sundsvall kunde reducera, men bara sekunder senare var det återigen tvåmålsledning för Löven när man gjorde 3-1. Det var en ledning som stod sig enda in i 3:e perioden, där man definitivt stängde matchen 8 minuter in i perioden, när 4-1 satt i nät bakom Åkerlund. Björklöven tog därmed chansen att haka på lagen framför och man har nu 3 poäng upp till Timrå över sträcket.

Västerås öppnade riktigt uselt i Haparanda och hemmalaget dominerade matchen fullständigt i den 1:a perioden och man fick också utdelning. Både 1-0 och 2-0 satt i nät bakom Jonas Fransson, som är tillbaka efter sin utlåning till HV. Asplöven var faktiskt bättre än Västerås och man gjorde också både 3-0 och 4-0 i den 2:a perioden och här såg Västerås chans till fortsatt spel efter grundserien ut att ryka all världens väg, i synnerhet som Pantern över sträcket i det läget hade 3-2 mot Oskarshamn och därmed skulle vara 5 poäng före Västerås. Än var det dock inte klart, för Asplöven har tappat stora ledningar flera gånger under säsongen och nu gjorde Västerås både 4-1 och 4-2 inom loppet av 25 sekunder och vips var det mer spänning i matchen igen. Närmre än så kom man dock inte och Asplöven kunde göra 5-2 i öppen kasse. Ett litet ljus i mörkret för VIK var dock att Oskarshamn ju vände mot Pantern och att det därför "bara" är 4 poäng upp till Timrå över sträcket, men med 9 poäng kvar att spela om tror jag det ska till väldigt, väldigt mycket för att Västerås ska klara det. Nej, jag tror man brände sina broar här. Eller, kanske egentligen inte just här, utan egentlien i och med alla förluster under seriens gång, men många bäckar små och det här var nog droppen som fick bägaren att rinna över. Många ordspråk där, men i vilket fall tror jag Västerås är körda nu...

Bofors öppnade också bra mot Tingsryd och gjorde både 1-0 och 2-0 innan bortalaget kunde reducera med 7 minuter kvar av 1:a perioden. Till slut kom också kvitteringen för Tingsryd, men det dröjde en bra bit in i 3:e perioden innan den kom. När den väl kom kom också 2-3 av bara farten och ännu en gång tar sig Tingsryd ur ett knepigt läge och vinner matchen ändå. Det är ruskigt starkt och man är därmed också i teorin klara för den Allsvenska finalen och eftersom att AIK förlorade finns fortfarande chhansen att också vinna serien. det är 3 poäng upp till AIK.

Serieledande AIK tog ju nämligen ledningen i Timrå i den 1:a perioden, men Timrå var inte chanslösa och i 2:a perioden kunde man också både kvittera och ta ledningen med 2-1, en ledning som man utökade i den 3:e perioden och aldrig släppte.

I Uppsala fick vi inte se mål förrän i 2:a perioden, men där kom inte mindre än 5 mål. Det var Almtuna som tog ledningen, men Hästen vände till 1-2, varefter Almtuna vände tillbaka till 3-2, det sista målet av Mikael Haga, som därmed gjorde sitt 22:a mål för säsongen. Almtuna höll sedan undan hela vägen, även om man missade öppet mål 2 gånger när Hästen plockade Axel Brage och satte upp ett enormt tryck för att försöka få till en kvittering och det var sannerligen inte långt bort, men Almtuna redde ut det hela och tog alla 3 poängen, vilket gör att man är 7 poäng före Pantern under sträcket och alltså också i det närmaste är klara för slutspelsserien.

Playoff 2 är lottat och klart

Då är det lottat och klart för playoff 2 i Hockeyettan och såhär spelas de 4 drabbningarna:

Södertälje - Piteå
Tranås - Visby
Östersund - Kristianstad
Troja - Kiruna

Piteå imponerade inte mot Lindlöven. Södertälje gjorde vad man skulle mot Halmstad och jag blir väldigt förvånad om SSK inte fixar det här. Man SKA fixa det här.

Tranås får en fin lottning här och jag tror inte man kommer ha några större problem med Visby. Tranås vidare där.

Östersund gjorde en svag insats i 1:a matchen mot Vännäs, men reste sig sedan och när man fick spela hemma var det inget snack om saken. 13-1 i målskillnad på de 2 matcherna. Nu får man 2 hemmamatcher till och det kan bli avgörande, för jag tror mycket väl att Kristianstad kan vinna hemma och ta den här matchserien till 3 matcher. Sedan ska man ta en match uppe i Östersund och det kan bli svårt, men är definitivt inte omöjligt. Är det något av de lägre rankade lagen som ska ta sig vidare, då tror jag det är Kristianstad.

Kiruna gjorde vad man skulle med Örnsköldsvik, men Troja tror jag inte man rår på. troja vidare där.

Jag tror alltså att Södertälje, Tranås, Östersund och Troja går vidare till playoff 3, med Kristianstad som outsider.

Matcherna spelas torsdag, lördag och ev. söndag i denna veckan.

Playoff 1 i Hockeyettan

Då är 1:a steget på väg mot kvalserien upp till Allsvenskan avklarat i Hockeyettan, nämligen playoff 1.

Förstarundorna spelades ju i torsdags och där gick det såhär:

Vännäs - Östersund 4-3 SD
Skövde - Tranås 3-5
Lindlöven - Piteå 0-4
Örnsköldsvik - Kiruna 2-3
Halmstad - Södertälje 2-7
hammarby - Troja 0-5
Kristianstad - Huddinge 8-4
Åker/Strängnäs - Visby 1-4

Ganska väntade resultat ändå, bortsätt från Vännäs, som skrällvann mot Östersund. Det hade jag definitivt inte trott, men man hämtade upp 1-2 till 2-2 och 2-3 till 3-3, det senare en kvittering med 01:20 kvar att spela, och sedan kunde Daniel Palmebjörk, som jag gissar är bror eller liknande till jon Palmebjörk i Björklöven, avgöra 01:26 in i förlängningen.

I Billingehov i Skövde var det mycket folk, 2162 åskådare, men vad hjälpte det när Tranås ändå vann med 3-5.

I Skyttishallen i Övik vände Kiruna 2-0 till 2-3 i den 2:a perioden och sedan spikade Henrik Edström i Kirunakassen igen och bortalaget gick segrande ur bataljen även här.

Halmstad hängde med Södertälje bra i ungefär 1 period, sedan drog SSK ifrån. Det var 1-2 efter den 1:a perioden, efter ett sent ledningsmål av Jonas Westerling för Södertälje. Sedan jorde man 2 mål på 25 sekunder i upptakten av 2:a perioden och hade 2-5 efter densamma och vann till slut ganska komfortabelt. Det gjorde också Troja, där Hammarby hängde med hyfsat i 1 period, även om man låg under med 0-2 efter densamma, men man sköt ändå 12 skott på mål under perioden, vilket var mer än man mäktade med på resten av matchen, då man sköt 7 skott på period 2 och 3 och då blir det givetvis svårt att vinna matcher.

I Kristianstad fick vi se årets ras. Ja, det var åtminstone en god kandidat för det och det var inte hemmalaget som föll ihop. Nej, det var Huddinge, som föll ihop som ett korthus redan i den 1:a perioden och där rutinerade Tim Sandberg släppte inte mindre än 7! mål förbi sig, detta på 15 skott. Han hade alltså en räddningsprocent på drygt 50% efter den 1:a perioden, varefter han byttes ut. Målskyttet inleddes redan efter 54 sekunder, då hemmalaget gjorde 1-0. 3 minuter senare hade man ökat på till 2-0. Huddinge tog då en timeout, men det hjälpte inte. 2 minuter senare satt 3-0 i nät bakom Sandberg och då hade det bara gått 05:25 av matchen. Efter en sådan start blir det svårt att resa sig igen, men Huddinge reducerade iaf efter 10 minuter och såg ut att vara på väg in i matchen igen. då rasade man ihop igen och Kristianstad gjorde 3 mål på 01:16. Huddinge reducerade 54 sekunder från paus, men man fick ändå inte sista ordet i perioden, för det fick Kristianstad, som satte 7-2 med 1 sekund kvar av perioden. Ja, ni fattar själva. Matchen var redan körd även om det återstod 2 perioder att spela, men det där var nog ett av de största ras ja har varit med om, iaf från ett så etablerat lag som huddinge ändå är.

Visby avgjorde matchen i 2:a perioden, då man gjorde både 1-2 och 1-3. 1-3 är iofs inget underläge att tala om med 20 minuter kvar att spela, men Sammy Gustavsson i Visbykassen höll tätt och Visby skaffade sig därmed matchboll inför lördagens matcher, precis som tranås, Kiruna, Piteå, Södertälje, Troja, Kristianstad och Vännäs.

Andrarundorna spelades igår och där gick det såhär:

Tranås - Skövde 4-1
Östersund - Vännäs 8-1
Piteå - Lindlöven 0-1
Kiruna - Örnsköldsvik 5-3
Södertälje - Halmstad 8-0
Troja - Hammarby 3-2
Huddinge - Kristianstad 3-2 SD
Visby - Åker/Strängnäs 3-2 SD

Tranås, Kiruna, södertälje, Troja och Visby lyckades knyta ihop säcken och är klara för playoff 2.

Södertälje fullständigt körde över Halmstad här och 8-0 imponerar, detta inför ögonen på 3470 åskådare i Axa sports center. Blir spännande att se SSK här framöver får jag säga...

Östersund satte nästan ner foten lika hårt som SSK. 8-1 var något helt annat det än 3-4 2 dagar tidigare, men man var ju tvungna att upprepa bedriften och vinna en match till för att vara vidare till playoff 2.

Samma sak gällde för Hudinge, när man klarade strupen med minsta möjliga marginal och tog en suddenseger, trots stort skottövertag för Kristianstad, 30-17, efter att Måns Krüger, som ju var i Djurgården under en kortare sesior, avgjorde exakt 7 minuter in i 4:e perioden. Det var också han som 2 minuter in i 3:e perioden satte 2-2.

Övertidsdrama blev det också i Visby, där Visby till slut gick segrande ur matchen, trots att Åker kvitterade till 2-2 3 minuter från slutet av 3:e perioden, i boxplay. Einar Engström var det som avgjorde 07:18 in i 3:e perioden.

Notabelt var att i matchserien mellan Piteå och Lindlöven så hade inget av lagen gjort mål som hemmalag. Piteå vann 1:a drabbningen med 0-4 och lindlöven vann här med 0-1, efter att Filip Bergmark satt matchens enda mål efter 02:03 i 1:a perioden. En mycket märklig match och detta borde då tala för Lindlöven i den 3:e och avgörande matchen, eftersom Piteå även där skulle vara hemmalag och bortalaget hade vunnit de båda tidigare matcherna lagen emellan...

Hammarby var nära på att ta ikapp 3-0 till 3-3, men nådde inte hela vägen och Troja höll undan och Hammarby är därmed utslaget och har spelat klart för säsongen. Tycker ändå det är kul att ha med Hammarby såhär och man är verkligen på god väg att etablera sig i Hockeyettan.

tranås, Kiruna, Södertälje, Troja och visby var alltså klara för playoff 2, men för övriga väntade tidigare idag en 3:e och avgörande match.

Tredjerundorna slutade då som följer:

östersund - Vännäs 5-0
Piteå - Lindlöven 1-1
Huddinge - Kristianstad 2-3

Kristianstad slår alltså ut Huddinge. Det är en liten skräll, men Huddinge har inte imponerat alls under de här 3 matcherna. Man hade ju chansen att vinna Allettan södra med några omgångar kvar, men de förhoppningarna grusades och istället slutade man 4:a. Troja passerade i sista omgången och sådär spontant känns det som att Hammarby hade varit en lite enklare motståndare för Huddinge, men det spelar ingen roll. Huddinge är ett lag som ska kunna slå Kristianstad, men man har inte nått upp i sin fulla kapacitet och därför är Kristianstad, som för all del har gjort 3 bra matcher, inte minst i 1:a matchen där man vinner med 8-4, klara för playoff 2. Segermålet sköt man här 4 minuter in i 3:e perioden. dennis Svensson var det som gjorde det och trots att Huddinge jagade kom man alltså inte ikapp.

Östersund klarade av det som inte Huddinge klarade av. Nu är Vännäs visserligen ett på pappret sämre lag än Kristianstad, men det handlade ändå om att vända 0-1 till 2-1 i matcher och det klarade man av. 5-0 var inget snack om saken. Vännäs hängde med hyfsat i 2 perioder, stod 2-0 då, men i den 3:e insåg man nog att loppet var kört i takt med att målen trillade in bakåt.

Piteå bröt trenden och tog ledningen som hemmalag i den 1:a perioden, men Lindlöven bjöd återigen på oväntat hårt motstånd, kvitterade och tog matchen till förlängning, där Piteå till slut, efter mycket om och men, lyckades reda ut stormen när Jani Savolainen avgjorde 02:58 in i 5:e perioden. Jämt och tätt, men Piteå klarar alltså av det till slut.

I mitt tips trodde jag att Södertälje, Troja, Kiruna, piteå, Tranås, Huddinge, Visby och Östersund skulle ta sig vidare till playoff 2. Jag fick 7 rätt, för såhär gick det:

Södertälje – Halmstad 2-0 i matcher
Troja – Hammarby 2-0 i matcher
Huddinge – Kristianstad 1-2 i matcher
Visby – Åker/Strängnäs 2-0 i matcher
Tranås – Skövde 2-0 i matcher
Östersund – Vännäs 2-1 i matcher
Piteå – Lindlöven 2-1 i matcher
Kiruna – Örnsköldsvik 2-0 i matcher

Var det något lag från fortsättningsserierna som skulle överraska och ta sig vidare så trodde jag på Örnsköldsvik, Skövde eller ev. Kristianstad. Det blev det där "ev. Kristianstad" som gjorde det.

Nu stundar alltså playoff 2 och där är Södertälje, tranås, Östersund och Troja de 4 bäst rankade lagen, så de kan inte möta varandra där. Jag återkommer med lottningen, vilket lag dessa 4 kommer att få möta.

Rögle stora förlorare i bottenstriden

Rögle blev stora förlorare igår när Skellefteå vann 4:e raka mot Ängelholmarna den här säsongen, nu med 1-4. Detta samtidigt som både Malmö, Modo och faktiskt också Karlskrona vann. Därmed är Modo nu 7 poäng bakom Rögle, med 21 poäng kvar att spela om. Tufft, ja, men inte omöljlit.

Gårdagens samtliga resultat:
Rögle - Skellefteå 1-4
Färjestad - Malmö 3-5
Luleå - Modo 1-3
HV71 - Karlskrona 1-4
Linköping - Växjö 0-3
Brynäs - Djurgården 3-5
Frölunda - Örebro 2-0

Frölunda var enda hemmalaget som vann och man gjorde det genom några lyckosamma sekunder i 1:a perioden, där Patrik Carlsson först gjorde 1-0 och unge Kristian Vesalainen 20 sekunder senare satte 2-0 och därmed blev yngsta målskytt i Frölunda någonsin. 2-0 blev också slutresultatet och till saken hör att Frölunda totalt på hela matchen bara sköt 12 skott. Det är inte bra, i synnerhet inte på hemmaplan, men här var man ruggigt effektiva. Frölunda och Skellefteå seglar därmed ifrån LHC och lagen där bakom. Skellefteå leder alltjämt serien 6 poäng före Frölunda och sedan är det 14 poäng ner till LHC. Ett LHC som här fick stryk och som gjorde en ganska blek insats. Växjö fick å andra sidan ordning på lagspelet och ifrågasatte målvakten Cristopher Nilstorp fick hålla nollan. Kan vara viktigt inför framtiden.

I bottenstriden vann som sagt Modo över Luleå, detta genom ett sent avgörande, där Ilari Filppula gjorde sitt 1:a mål i Modo, 01:37 från slutet och där Emil Pettersson sedan satte 1-3 i öppen kasse när Luleå försökte få till en kvittering. Samtidigt rivstartade Malmö igen, precis som man gjorde mot Växjö i torsdags, och hade 0-2 efter den 1:a perioden och ökade sedan på till 0-3 innan Färjestad reducerade i upptakten av den 3:e perioden. Det räckte dock inte hela vägen, även om man var nära. 3-4 nådde man, men Andreas Turesson kunde då stänga matchen med sitt 3-5-mål. Det gör att Malmö fortsatt är 8 poäng före Modo.

Vi ska också notera att Karlskrona tog en riktigt imponerande seger borta mot HV. Fullsatta läktare i Kinnarps arena, men det var KHK som gjorde både 0-1, 0-2 och 0-3 och kontrollerade matchen väldigt bra. HV fick in en reducering mot slutet, när man plockade målvakten, men någon större fara var det aldrig och Karlskrona kunde istället avgöra med 1-4 i öppen kasse strax efteråt. Trots segern är det i stort sätt klart för kval för KHK. Det är 21 poäng upp till Rögle över sträcket och det är 21 poäng kvar att spela om, men med -54 mot -33 ska man inte kunna ta igen det.

Seger i Sundsvall

Senast Leksand var uppe i Sundsvall förlorade man med 4-3, men båda gångerna Sundsvall har varit i Leksand har det slutat med storseger för de blåvita, 6-3 och 8-3 om jag minns rätt.

Riktigt så stora siffror blev det inte nu, men det var Leksand som inledde målskyttet när Viktor Amnér inledde målskyttet efter drygt halva 1:a perioden, men Sundsvall kvitterade innan perioden var över, men i den 2:a perioden var Leksand klart bättre och vann skotten med 15-4 och målen med 2-0. Alexander Ytterell och Janos Hari var det som gjorde målen och sedan stängde Johan Porsberger matchen med sitt 1-4-mål 3 minuter från slutet.

3 sköna poäng till Dalarna alltså, vilka gör att Leksand går förbi Bofors i tabellen, upp på 76 poäng, och att man är 9 poäng bakom Oskarshamn, som slog just BIK igår och som nog därmed har säkrat 3:e platsen i serien. Leksand har nu också 7 poäng ner till Hästen under sträcket och även om det i teorin inte är helt spikat så tror jag vi kan slå fast att slutspelsserieplatsen är säkrad.

Gårdagens och fredagens samtliga resultat:
Sundsvall - Leksand 1-4
AIK - Björklöven 7-2
tingsryd - Almtuna 4-3 str
Västerås - Pantern 1-0
Oskarshamn - Bofors 4-2
Mora - Asplöven 2-0

AIK säkrade ju sin plats i den Allsvenska finalen även teoretiskt sett i och med seger över Leksand i torsdags, men det hindrade dem inte från att köra över Björklöven med hela 7-2 och det var nästan fullsatt på Hovet, 7912 åskådare. Stockholmspubliken börjar nog trappa upp nu iinför slutspurten, för seriesegern vågar jag nog nästan också säga att den är klar. Tingsryd tappade poäng mot Almtuna, även om man faktiskt räddade 2 poäng, när Drew Paris kvitterade till 3-3 58 sekunder från slutet. Det gör i vilket fall att man nu är 6 poäng bakom AIK och med 12 poäng kvar att spela om tror jag det ska till väldigt mycket för att man ska ta ikapp det. Samtidigt är den Allsvenska finalplatsen så gott som klar för Tingsrydsdel också. Det är nämligen 12 poäng ner till Oskarshamn och med +30 mot +6 i målskillnad kan vi nog konstatera det som egentligen stått klart en längre tid, den Allsvenska finalen kommer att spelas mellan AIK och Tingsryd, där AIK av allt att dömma kommer få hemmaplansfördel.

Kring slutspelsseriesträcket lever dock dramatiken ännu. Leksand är 4:a med 76 poäng. BIK är 6:a med 75, samma som 6:an Mora. Almtuna är 7:a med 73 och Pantern är 8:a med 69, samma som 9:an Hästen. Sedan har Timrå 68, Västerås 67 och Björklöven 65. Enda hotet för Leksand, BIK och Mora skulle jag nog säga är Vita hästen, som är 6 resp. 7 poäng bakom, men i ärlighetens namn tror jag dessa 3 lag är klara för slutspelsserien. Starkt av Mora att spurta till sig en sådan plats, efter att egentligen ha gnuggat på bakom strålkastarljuset. Nej, jag tror Almtuna och Pantern är de lag som Hästen, Timrå, Västerås och Björklöven får sikta in sig på. för Lövens del är det vinna eller försvinna i varje match. Man har 4 poäng upp till Pantern och imorgon möter man Sundsvall hemma, samtidigt som Timrå möter AIK, Almtuna och Hästen möter varandra, Pantern möter Oskarshamn och Västerås gästar Haparanda. Där tror jag på 3 poäng för Västerås och Björklöven. Timrå nollar, vilket no också Pantern kan göra. Då klättrar Löven upp på 68, Västerås på 70. Löven är då fortfarande kvar på 12:e plats, medan Västerås går förbi både Timrå, Hästen och Pantern, om nu inte Hästen slår Almtuna. Gör man inte det, då är nog Almtuna klara för slutspelsserien, för då är man uppe på 76 poäng och det är då 7 poäng ner till Pantern under sträcket. Det tappar man inte då. Så, vinst för Almtuna imorgon och man är klara för slutspelsserien. Då är det 1 plats kvar som Västerås, Pantern, Hästen, Timrå och Björklöven får slåss om. Wow, det lär bli ett race in i det sista detta!

Slutligen kan vi också konstatera att Asplöven kommer få kvala sig kvar i serien, för precis som för Oskarshamn är det 12 poäng upp till laget över sträcket och med -31 mot -18 lär Asplöven inte kunna passera Björklöven ändå.

Ja, ni ser, saker och ting börjar klarna litegrann nu såhär mot slutet av serien, men den kommande veckan ska bli riktigt intressant att följa. Det är full omgång imorgon, på onsdag, fredag och sista omgången på söndag, om exakt 1 vecka idag alltså.

Ja, nu kör vi slutspurten här!

Ny sekundförlust för Brynäs

HV gjorde mål och avgjorde med 3 sekunder kvar mot Brynäs i tisdags. Ikväll var det dags igen. Matchen stod länge 0-0, men med 36 sekunder kvar skickade Jack Connolly in pucken på mål, där ludvig rensfeldt vann den och tryckte in 0-1 för Rögle, som därmed är 10 poäng före Modo med 8 matcher kvar att spela. Jag vågar nästan säga att Rögles kontrakt för SHL säsongen 2016/17 är säkrat. Det ska till väldigt mycket om man ska tappa det...

Kvällens samtliga resultat:
Brynäs - Rögle 0-1
Malmö - Växjö 3-1
Modo - Färjestad 4-5 SD
Djurgården - Linköping 2-3 str
Skellefteå - Luleå 2-1

Malmö vann som synes också och det hör sannerligen inte till vanligheterna att man vinner hemma. Man är seriens sämsta hemmalag, men ikväll blev det seger. Man hade 2-0 redan efter den 1:a perioden och ökade på till 3-0 i den 2:a. Växjö reducerade, men kom inte närmre än så. detta, samtidigt som Modo "bara" fick med sig 1 poäng mot Färjestad, vilket var bra med tanke på hur matchen utvecklades och att man tappade 2-1 till 2-4 och sedan hämtade upp det till 4-4 igen, men det räcker ju inte när konkurenterna tar 3 poäng. Därför är malmö nu återigen 8 poäng före Modo och man är därmed ruskigt nära ett nytt kontrakt. 1 seger till så tror jag nog att det är klart...

I Norrlandsderbyt var Martin Lundberg stor segerorganisatör för Skellefteå. Han gav hemmalaget ledningen i den 1:a perioden och satte sedan också matchavgörande 2-1 i den 3:e perioden, efter att Jacob Micflikier gjort 1-1 bara 24 sekunder in i 2:a perioden.

Lindwall räddade AIK

Jag vet inte om tobbe Ericsson spelade för AIK när de gästade Leksand under torsdagskvällen, men jag tror inte det. Ericsson, som ju gick till AIK direkt efter matchen mot Tingsryd innan uppehållet. Skälet sades vara socialt. Han och hans familj längtade efter en större stad, precis som man gjorde när Ericsson spelade i Mora och man flyttade till Malmö. Lite märkligt kan jag tycka, särskilt att göra det i det här skedet av säsongen, när det bara återstår några matcher och man borde väl redan från början förstått att det skulle bli ungefär likadant som när man bodde i Mora, så ja, jag vet inte riktigt, men till AIK gick Ericsson iaf och AIK öppnade också den här matchen på bästa tänkbara sätt. Man gjorde 0-1 redan efter drygt 2 minuters spel. Därefter hade Leksand skott i målramen och ett par puckar som dansade på mållinjen, men pucken ville inte in i mål bakom Gustav Lindwall. Istället var det AIK som ökade på till 0-2.

Leksand ville väldigt mycket, det syntes, men kanske ville man lite för mycket, för det blev mest rörigt av all Leksands vilja, även om man skapade en hel del farliga chanser. Inte nog med ramträffarna tidigare, ett par frilägen hade man också, utan resultat. Utan resultat var det också när en Leksandsspelare slashades rakt över armarna. Ingen utvisning där alltså och det var 0-2 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden skapade de blåvita inte lika klara lägen som i 1:a perioden, men man fick inte mindre än 3! powerplay innan det hade gått 8 minuter av perioden, men det ville sig ändå inte. Det håller givetvis inte. får man 3 raka powerplay, då måste pucken sitta i nät, men inte ens när Jon Knuts stod typ 2 meter från Lindwall ville pucken in i nät bakom honom och AIK hade fortfarande 0-2 efter 2 spelade perioder.

I 3:e perioden fick man slutligen hål på Lindwall. Robin Jakobsson, som var tillbaka efter avstängningen efter den där tacklingen på Kim Karlsson, tryckte in reduceringen och därefter var det ett massivt Leksandstryck. Man hade tryckt på och skapat chans på chans redan innan målet, men nu ökade trycket ännu mer och kvitteringen var inte långt bort nästan direkt efteråt, när Lindwall räddade 1-2-3 skott i rad, varefter han räddade med axeln utan att ens veta om det. så ja, det var ett ordentligt tryck man satte upp.

Då kom 1-3 för AIK.

När man tryckte på framåt öppnade det sig bakåt och Robin Kovacs gjorde inga misstag och det var återigen 2 mål upp för Leksand.

Johan Porsberger ville dock annat. Bara sekunder senare snärtade han upp 2-3 i krysset bakom Lindwall och det var närv på det hela igen.

Kort senare var Paakkolanvaara nära på att sätta 3-3, varefter AIK kom till 2 jättelägen, i princip 2 frilägen, men då klev Tuohimaa fram och gjorde 2 galna räddningar och dramatiken bestod.

Tiden började dock rinna ifrån Leksand. Man fortsatte att trycka på och tog timeout med knappt 2 minuter kvar att spela. Man har ju gjort ett antal sena mål i matcherna tidigare under säsongen, men här ville det sig inte. Man plockade Tuohimaa, men då punkterade AIK matchen med 2-4 i öppen kasse.

Leksand fortsatte dock att spela utan målvakt och fick faktiskt in en reducering till, men närmre än så kom man inte.

Tung förlust givetvis, men vilken match det var! Maken till chanser får man leta efter och jag skulle nog säga att Gustav Lindwall var anledningen till varför AIK tog med sig alla 3 poängen härifrån.

Nu är det 4 poäng ner till Hästen under sträcket och det är bara att ta nya tag på lördag, då man åker upp till Sundsvall. Ett Sundsvall som man borde slå, men som man faktiskt förlorade mot senast man var där uppe, så ingenting är klart förrän 60 minuter är spelade på llördag, strax efter kl. 18.

Kvällens samtliga resultat:
Leksand - AIK 3-4
Bofors - Pantern 2-3
Mora - Västerås 5-3
Björklöven - Vita hästen 2-1

Mora fick en kanonstart mot Västerås och tog ledningen efter bara dryga minutens spel, men Nick Sorkin ordnade kvitteringen senare i perioden. Välbehövlit för VIK, som definitivt inte hade behövt bli frånåkta i målprotokollet direkt i matchen. Det var dock mer Mora om man tittade till matchbilden, men Västerås och Marcus Dahlbom höll kvar VIK i matchen. Till slut kunde dock inte ens han hålla emot längre och Mora återto ledningen genom Jakob Nilsson och några minuter senare ökade man på till 3-1, men Västerås reducerade strax innan periodpaus och det blev trots allt spännande inför den 3:e perioden, där VIK också kvitterade. Nick sorkin gjorde sitt 2:a mål för matchen.

I Umeå var det lite ångestladdat skulle man kunna säga. Även om det inte var så rent i teorin så var det nästan så i praktiken, vinna eller försvinna för Björklövens del. Förlust här, samtidigt som Hästen då skulle ta poäng, ja, då skulle det vara 9 poäng upp till Hästen över sträcket, med 15 poäng kvar att spela om. Det skulle med andra ord bli riktigt, riktigt tungt då, men här var det trots allt hemmalaget som öppnade bäst och Jesper Törnberg var ytterst nära att ge hemmalaget ledningen, han gjorde allt, rundade t.o.m. Axel Brage i Hästenkassen, utom mål. I upptakten av 2:a perioden tog man iaf ledningen. Alex Hutchings var det som gjorde det. Kelsey Tessier ökade senare på till 2-0 för hemmalaget. Hästen kunde reducera sent i 3:e perioden, men nådde inte närmre än så och därmed kan vi nog konstatera att Asplöven kommer få kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan. Det är nu 11 poäng upp till Västerås, som faktiskt ligger närmst över sträcket, och med 15 poäng kvar att spela om kan vi nog slå fast att Asplöven inte kommer ta ikapp det. Björklöven å andra sidan passerar just Västerås och är uppe på 65 poäng. Det är då 4 poäng bakom Pantern, som klättrar över sträcket igen och i högsta grad är med i racet om de där sista slutspelsserieplatserna.


Timrå nollade tingsryd

Tingsryd gjorde en riktigt blek match i Timrå igår. Hemmalaget rivstartade matchen och hade 2-0 innan 10 minuter ens var spelade. Sedan vann man skotten med 24-10 i 2:a perioden, dock utan att få utdelning, och så fastställde man slutresultatet 3-0 i 3:e perioden. Starkt och stabilt av Timrå, svat av Tingsryd, som, om AIK vinnee ikväll mot Leksand, kan vara 5 poäng bakom Gnaget. Timrå i sin tur är bara 1 poäng bakom Vita hästen på 8:e plats, men Timrå har 1 match mer spelad än Hästen, som möter Björklöven borta ikväll. Det är nästan en måstematch för Björklöven, som redan nu har 7 poäng upp till Hästen över sträcket och torskar man ikväll, då kan man nog glömma slutspelsserien.

Resultaten den här veckan:
Timrå - Tingsryd 3-0
Asplöven - Sundsvall 5-4
AIK - Asplöven 1-0
Sundsvall - Mora 3-5
Oskarshamn - Timrå 1-2 str
Pantern - Almtuna 4-2
Västerås - Bofors 2-4
Almtuna - Oskarshamn 3-4 str

Timrå slog alltså Tingsryd med 3-0 och dessförinnan tog man 2 pinnar mot Oskarshamn. Bra trend där för Timrå. IKO däremot har tagit 3 poäng under veckan, 1 mot Timrå där och sedan straffvann man istället mot Almtuna igår. De 3 poängen gör att man behåller avståndet ner till Bofors, som ju slog Västerås med 2-4. Det var Bofors 4:e seger över VIK den här säsongen och läget ser inte ett dugg ljusare ut för Västerås, som väl också nästan måste vinna ikväll, då man har Mora borta. Mora, som här vann med 3-5 i Sundsvall. Ett sundsvall som också förlorade bottenmötet med Asplöven igår, men det var nära att man klarade av att ta poäng, trots att Asplöven gick upp till 3-0. Haparandalaget har en förmåga att spela riktigt bra vissa perioder och sedan falla igenom fullständigt under andra delar av matchen. det är inte första gången vi ser det, men de 3 poängen man iaf tog här gör att det fortfarande finns en teoretisk chans att klättra över sträcket, även om det knappast lär hända. Förlusten mot AIK sider nog fortfarande ordentligt, där matchens enda mål kom i 3:e perioden, trots att Asplöven där gjorde en riktigt bra bortamatch. Poäng blev det inte och det är 9 poäng upp till Björklöven, men då har Löven som sagt 1 match mindre spelad. Med andra ord, vinner man mot Hästen ikväll, då är det nog näst intill avgjort där i botten...

Modo missade chansen

Modo hade chansen att skapa riktig närv i det hela där kring sträcket mot slutet av grundserien när man mötte Rögle i en riktig nyckelmatch i Ängelholm under tisdagen, men det började illa för Övikslaget. Ludvig Rensfeldt gav nämligen Rögle ledningen efter drygt 3 minuters spel, i boxplay. Aj, aj, aj, inte bra för modo, som dock kunde kvittera senare i perioden. När Rögle svarade på det genom att gå ifrån till 3-1, då fick Adam Reideborn nog i Modokassen och Jonatan Bjurö kom in och gjorde det bra. Modo reducerade också och visade upp en annan desperation i sitt spel, men det hjälpte inte. Man lyckade visserligen reducera, men närmre än 3-2 kom man inte och avståndet upp till Rögle är nu 8 poäng, 6 till Malmö, som också tog poäng. Det är 9 matcher kvar, 27 poäng att spela om, så klart det kan gå för Modo och jag tror man har goda chanser att göra det, trots allt, men klart att det är tufft...

Samtliga resultat:
Rögle - Modo 3-2
HV71 - Brynäs 3-2
Frölunda - Karlskrona 3-2
Linköping - Skellefteå 5-2
Växjö - Djurgården 4-5 str
Luleå - Malmö 2-3 SD
Färjestad - Örebro 1-2 str

Malmö tog som sagt också poäng. Man hade 0-2 efter den 1:a perioden, Luleå reducerade i den 2:a och kvitterade till slut i den 3:e. Starkt av Malmö att trots det få med sig 2 poäng. 2 poäng som kan bli grymt viktiga där i slutänden, men samtidigt, tur för Modo att Malmö inte tog alla 3 poängen. Jonas Gunnarsson storspelade och var väl ensam ordsak till att Luleå inte vann matchen, för skotten vann man med 34-15.

Karlskrona åkte på en ny ruggigt tung förlust och tar jag inte helt fel så skulle jag tro att man är tillbaka på ruta 1 i Karlskrona igen, trots den senaste tidens relativt bra spel, där man också fick utdelning och vann flera matcher i rad. Självförtroende bygger man dock inte upp över en dag sådär. Det tar tid och när det är på väg att byggas upp sådär kan man likna det vid ett rangligt husbygge. Stommen är på väg att bygas upp, men den är fortfarande instabil och det räcker med några få motgångar så raseras den och man får börja om på nytt. En förlust som denna är just ett sådant slag som kan rasera allt man försökt bygga upp. Frölunda gick nämligen ifrån till 2-0, men Karlskrona kom tillbaka och både reducerade och kvitterade. Sedan gjorde Frölunda ändå 3-2 med knappt 3 minuter kvar att spela och inte nog med det, målet kom i boxplay. Att få ett sådant matchavgörande mot sig, med så lite tid kvar, det tar knäcken på en, så just nu kan jag nästan lova att det inte är kul i Karlskrona...

Knäckta blev nog också Brynäs, för HV satte nämligen matchavgörande 3-2 med 3! sekunder kvar av 3:e perioden. Tuungt för Brynäs, givetvis, men till skillnad från Karlskrona har man ett helt annat själbförtroende i gruppen. Stommen till huset är mer stabil och allt raseras inte för en sådan sak, äen om det givetvis är tungt och tufft att åka på en sådan förlust. HV har nu 7 poäng upp till Djurgården på 6:e plats. Ingen omöjlighet, men tufft blir det. Djurgården som här drog ifrån Växjö 1 poäng i tabellen, eftersom att man vann på straffar i en match som innehöll det mesta. Det var chanser åt båda håll, ribbträffar, stolpträffar, fenomenala målvaktsräddningar, både från Cristopher Nilstorp och Mikael Tellqvist/Mantas Armmalis, som klev in mellan stolparna efter att Växjö gjort 4-4. En väldigt underhållande och kul match att följa får jag säga.


Klart för playoff 1 i Hockeyettan

Det gick snabbt. Här har jag nu hittat hur playoff 1 i Hockeyettan kommer att spelas. Det ser ut enligt följande:

Södertälje – Halmstad
Troja – Hammarby
Huddinge – Kristianstad
Visby – Åker/Strängnäs
Tranås – Skövde
Östersund – Vännäs
Piteå – Lindlöven
Kiruna – Örnsköldsvik

Södertälje ska slå Halmstad, alla dagar i veckan. Det är den matchserie som känns mest glasklar. Sedan blir jag väldigt förvånad om inte Östersund slår Vännäs, om inte Troja slår Hammarby och om inte Piteå slår Lindlöven. Piteå har visserligen inte övertygat jättemycket och man kunde ju t.o.m. ha missat playoff där i sista omgången av Allettan, men Lindlöven bör man slå och Troja ska slå Hammarby. Visst att Bajen har börjat etablera sig på den här nivån, men så starka att man slår ut Troja i bäst av 3, det tror jag inte att man är.

De övriga 4 matcherna kan bli jämnare och är mer ovissa tycker jag. I synnerhet Kiruna - Örnsköldsvik, där Örnsköldsvik körde över allt i vårens ffortsättningsserie och där lagen kan varandra ganska bra efter att ha spelat i samma grupp under hösten. Jag tror dock Kiruna drar det längsta strået där, men jag garderar mig och blir inte förvånad om Örnsköldsvik lyckas ta sig vidare.

Mest oviss tycker jag dock Tranås - Skövde känns. Tranås kunde visserligen tagit sig direkt till kvalserien, men under hösten övertygade man inte jättemycket och slutade bara 4:a i västra serien då, Skövde 7:a, men det skiljde inte många poäng där och känslan är att Skövde har börjat trampa igång litegrann nu. Frågan är dock om det räcker? Jag är tveksam, men likt Örnsköldsvik garderar jag mig för att Skövde kan ta sig vidare.

Jag tror alltså att följande lag tar sig vudare till playoff 2:

Södertälje
Troja
Huddinge
Visby
Tranås
Östersund
Piteå
Kiruna

Det blir alltså samtliga lag från Allettan, men är det något lag från fortsättningsserierna som tar sig vidare så tror jag på Örnsköldsvik, Skövde eller kanske möjlugen Kristianstad.

Playoff 1 inleds på torsdag och spelas sedan lördag och ev. söndag om det behövs.

Allettorna och fortsättninsserierna är färdigspelade

Då var det klart för playoff i Hockeyettan. Allettorna är färdigspelade och det blev ungefär som läget såg ut inför den sista omgången i helgen.

Västervik gjorde sitt med Huddinge och vann med 3-1 inför hela 2245 åskådare i plivet tradehallen och man är därmed klara för kvalserien för 2:a året i rad.

Även om Västervik inte hade lyckats vinna så hade det ändå inte spelat någon roll, eftersom att Södertälje lite oväntat förlorade med 3-2 mot Visby. Den segern för Visby innebär samtidigt att man är klara för playoff, för då spelade det ingen roll att Kallinge slog Hudiksvall med 3-6.

Tabellen i södra serien skrivs då slutligen såhär:

1, Västervik 35p +24
2, Södertälje 30p +13
3, Troja 25p +4
4, Huddinge 24p +8
5, Visby 21p -2
6, Kallinge 19p 0
7, Vimmerby 8p -20
8, Hudiksvall 6p -27

Västervik är alltså klara för kvalserien, medan Södertälje, Troja, Huddinge och Visby kommer att få spela playoff. För Kallinge, Vimmerby och Hudiksvall är säsongen över. Det är alltså 3:an och 4:an från södra serien i höstas, Vimmerby och Kallinge, och 4:an från östra serien, Hudiksvall, som har spelat klart. Resultaten i Allettan speglar alltså resultatetn från höstens grundserie ganska bra. Västervik vann södra serien och man vinner också Allettan. Södertälje vann östra serien och man blir 2:a här. Troja var 2:a i södra och är 3:a här, Huddinge var 3:a i östra och blir 4:a här och så Visby, som var 3:a i östra serien i höstas och blir 5:a här.

Även i Allettan norra stod sig resultaten sedan innan helgens avslutande omgång.

Förutsättningarna var att Borlänge var tvungna att förlora mot Kumla, samtidigt som Tranås slog Mariestad för att Tranås skulle gå förbi Borlänge och ta sig direkt till kvalserien.

Det lyckades man inte med.

Först och främst vann Borlänge med 0-2 i Kumla och då var saken redan klar. Då hjälpte det inte att Tranås drog sitt strå till stacken, när man slog Mariestad med 4-5, där Tranås gick från 2-2 till 2-5 på 4 minuter i 3:e perioden. Mariestad var sedan nära på att trots det äta sig tillbaka in i matchen, men det räckte inte hela vägen och Mariestad har därmed spelat klart för säsongen, eftersom att man var tvungna att vinna, samtidigt som Kiruna var tvungna att slå Piteå för att Mariestad skulle ta den sista playoffplatsen.

Nu inträffade inget av det, för Piteå vann också sin match, efter att man vänt 1-2 till 3-2 i slutet av matchen och där man gjorde något så ovanligt som att plocka målvakten med 11 minuter kvar. Antar att man hade en offensiv tekning då, vilken man vann och så satt 2-2 i nät bakom Henrik Edström i Kirunakassen och så avgjorde Jani Savolainen matchen med 01:43 kvar att spela.

Tabellen i Allettan norra skrivs därmed såhär:

1, Borlänge 30p +14
2, Tranås 27p +9
3, Östersund 25p +10
4, Piteå 22p +7
5, Kiruna 22p -3
6, Mariestad 18p -3
7, Kalix 13p -20
8, Kumla 11p -14

Borlänge är alltså klara för kvalserien, medan Tranås, Östersund, Piteå och Kiruna får spela playoff. För Mariestad, Kalix och Kumla är säsongen över. Det handlar alltså om lag 3 ooch 2 från västra serien i höstas, Mariestad och Kumla, och lag 4 från norra serien från i höstas, Kalix, som har spelat klart. I stort speglar alltså resultaten i Allettan resultaten från höstens grundserie också, med undanta för Kumla och Mariestad, i synnerhet Kumla, som överträffade typ allt och alla i höstas, men som jag trodde och som mycket riktigt inte hade något att hämta här i Allettan.

För, om man tittar på hur jag trodde det skulle gå i Allettan innan serierna drog igång så trodde jag att Södertälje, Huddinge, Västervik,Troja och Vimmerby skulle ta de 5 främsta platserna i södra serien och att Östersund, Piteå, Kiruna, Hudiksvall och Tranås skulle ta de 5 främsta platserna i Allettan norra.

Det var alltså ganska bra tippat.

8/10 lag prickade jag in där.
Bara Vimmerby och Hudiksvall var fel. Istället tog sig Visby och Borlänge vidare. Borlänge, som fortsätter att övertyga ordentligt. Jag trodde man skulle vara slut efter en så fin höst, där man vann västra serien, men det var man inte och man går alltså och vinner Allettan också. Kanske är man på väg att göra en Pantern? För Borlänge har, likt Pantern förra året, aldrig varit nära kvalserien. Nu är man där och man har övertygat ordentligt under säsongen.

För playofflagens del kommer man att möta 1:an och 2:an från resp. fortsättningsserie, vilka är Örnsköldsvik, Vännäs, Lindlöven, Skövde, Åker/Strängnäs, Hammarby, Kristianstad och Halmstad.

Vi kan alltså konstatera att Örnsköldsvik, som missade Allettan på sämre målskillnad än Kalix, i slutänden ändå drog vinstlotten. Man slutade alltså 5:a i höstas, Vännäs slutade 8:a, men gör en grym vår och är alltså klara för playoffspel.

Lindlöven misade Allettan med 2 poäng, men vinner här fortsättningsserien och är, tillsammans med Skövde, som slutade 7:a i höstas, klara för playoff.

Sedan måste jag säga att det är kul att Hammarby tar sig till playoff. Efter konkursen har man jobbat sig upp genom seriesystenet och har på riktigt börjat etablera sig i ettan. Kul!

Kristianstad missade Allettan med 1 poäng, men är nu klara för playoff, samtidigt som kallinge, som slutade 1 poäng före Kristianstad där i höstas, har spelat klart. Det är alltså ungefär samma läge där som för Örnsköldsvik.

Som en parentes kan nämnas att Brunflo, Härnösand, Grästorp, Surahammar, Wings, Tierp, Varberg och Mörrum får kvala sig kvar i Hockeyettan, där jag tror att Härnösand och Tierp får svårast att hålla sig kvar. Tierp tog 4 poäng i höstas och 0 poäng nu under våren, så det lär bli tufft att hålla sig kvar där...

Vem som kommer att få möta vem i playoff är inte klart än, så jag ber att få återkomma på den punkten...

Allt avgörs på lördag...

Då spelas nämligen sista omgången av Allettan och efter omgång 13 har vi exakt samma läge som efter omgång 12 i Allettan södra. Västervik är 2 poäng före Södertälje. Detta efter att SSK nollat Huddinge med 3-0 inför storpublik, kanske bästa någonsin i Hockeyettan, 5176 åskådare, och Västervik gjort samma sak och nollat Kallinge på bortais med 0-2.

Detta innebär alltså att om Västervik tar poäng mot Huddinge hemma på lördag, då är man klara för kvalserien. Man har nämligen betydligt bättre målskillnad än vad Södertälje har, +22 mot +14, så SSK lär inte gå förbi på målskillnad om inget drastiskt händer.

Med andra ord får Södertälje göra vad man ska på Gåttland, samtidigt som man får sätta sitt hoppp till att Huddinge tar poäng av Västervik, ett Huddinge som Södertälje spelade bort från direktplatsen till kvalserien genom att vinna här i omgång 13 med 3-0. Det lutar alltså starkt åt att Västervik går direkt till kvalserien och att Södertälje får ta sig igenom playoffsystemet i Hockeyettan för att nå dit...

Längre ner i serien passerade Visby Kallinge i och med 9-1 mot Vimmerby och man är därför just nu i playoff. Man är 2 poäng före Kallinge, men Kallinge möter Hudiksvall i sista omgången, visby Södertälje, så jag tror ändå att Kallinge reder ut det där.

I Allettan norra hade borlänge chansen att säkra kvalserieplatsen i omgång 13, men då föll man mot Mariestad med 3-4, samtidigt som Tranås tog chansen, när man slog Kumla med 5-4. Det innebär att Borlänge är 3 poäng före Tranås och att Tranås kan gå förbi på bättre målskillnad. Borlänge har just nu +12, Tranås +8.

I sista omgången möter Tranås just Mariestad borta och Borlänge gästar Kumla. Kumla måste alltså slå Borlänge och Tranås måste slå Mariestad under ordinarie matchtid och båda segrarna måste vara med jämnvikt på 2 mål, alltså måste tranås vinna med minst 2 mål, Borlänge minst förlora med 2 mål.

Ja, ni ser, chansen är liten, men den finns och ingenting är avgjort förrän matcherna är färdigspelade på lördag. Jag tror dock Borlänge reder ut det där, för Kumla är avsågade i botten, kan bli 7:a som bäst, men Mariestad är bara 1 poäng bakom Piteå och den där 5:e platsen är man nog bra sugna på att ta. Piteå möter Kiruna hemma på lördag och om Piteå skulle missa playoff, då vore det en ganska stor skräll. Man har ju under flera år varit ett topplag i Hockeyettan och varit i kvalserien flera gånger, utan att lyckas ta det där slutgiltiga steget.

Tingsryd i princip klara för Allsvenska finalen

Efter att Tingsryd krossade björklöven med hela 7-2 i måndags, i en match som förövrigt blev väldigt försenad p.g.a. problem med isen, är man nu i praktiken helt klara för den Allsvenska finalen. Man är 1 poäng före AIK, med 1 match mer spelad än Gnaget. Sedan är det 15 poäng ner till Oskarshamn och 20 poäng ner till Bofors på 5:e plats. Båda dessa har 1 match mindre spelad än vad Tingsryd har, alltså lika många spelade som AIK. Oskarshamn och Bofors kommer dock att mötas här mot slutet. De båda har alltså 21 poäng kvar att spela om. BIK måste alltså gå helt rent, samtidigt som Tingsryd plötsligt faller igenom totalt och tar 0 poäng de 6 sista matcherna som man har kvar att spela. Det lär inte hända. IKO har som sagt 15 poäng upp till AIK och båda lagen har 18 poäng kvar att spela om. Att Tingsryd skulle falla igenom så mycket de sista matcherna, det händer givetvis inte heller. Ja, det är ju t.o.m. 16 poäng upp till Tingsryd för Oskarshamns del.

Så i praktiken är 1:an och 2:an i den här serien klara nu, även om det finns en liten teoretisk chans att IKO kommer ikapp...

Då har man ett ordentligt problem att bita i, vilket bör bli klart innan den Allsvenska finalen drar igång den 1 mars. Problemet är Tingsryd. Skulle man nå hela vägen till SHL, då har SHL ett problem, eftersom att Tingsryd då har förtjänat att spela i ligan på rent sportsliga grunder, men man når inte upp till SHL's minimikrav på lagen i ligan. Arenan är alldeles för liten och den ekonomiska biten är en annan del som kan bli problematisk. Karlskrona fick dispens för arenakraven under den här säsongen, ABB arena Karlskrona är ju egentligen också för liten för SHL, men det känns tveksamt om man ger ett lag till dispens. Ett annat alternativ har varit att låta tingsryd spela i Vida arena och det är så klart en lösning, men viktigast är att man reder ut det här, innan Allsvenska finalen drar igång, för tänk vilket liv det skulle kunna bli om Tingsryd nu går hela vägen och efteråt får besked att man inte får spela i SHL ändå. Ger man sig in i en kvalprocess, då ska man vara garanterade att få ta del av vinsten om man nu når dit, det tycker jag inte är några konstigheter...

Modo närmar sig ytterligare...

Det var 11 poäng mellan Modo och de båda Skånelagen över sträcket för inte så länge sedan. Sedan krympte det till 8, till 5 och efter lördagens batalj mellan just Modo och Malmö i Övik har det krymt ytterligare. Efter att Viktor Olofsson avgjort i sudden skiljer det nu bara 4 poäng mellan lagen. Det kunde ha varit 2, men det kunde också ha varit 8 igen, så resultatet blev väl något slags mellanting. 4 poäng är dock ingenting och om något av Skånelagen till slut halkar ner under det där sträcket, då kan det bli tufft att hålla sig kvar, särskilt med tanke på den relativt stora marginal man hade ner till Modo. Det var precis på det sättet som Tingsryd ramlade ur Hockeyallsvenskan för några säsonger sedan om jag minns rätt. Man hade en ganska god marginal ner till Almtuna under sträcket, men Almtuna gjorde en galen avslutning av serien och passerade Tingsryd i typ sista omgången. Det var 2013. Almtuna låg 8 poäng bakom Tingsryd med bara några omgångar kvar att spela, men man åt upp det och passerade Tingsryd på bättre målskillnad. I kvalserien var Karlskrona, som slutade sist i HA den säsongen, ruskigt nära på att åka ner i ettan igen, efter bara 1 säsong i Allsvenskan, men man samlade kraft, vann en måstematch i omgång 9, mot serieledande Björklöven. Tingsryd hakade då på de båda i toppen, när man slog Huddinge med 7-3, samtidigt som Vita hästen förlorade med 4-2 mot Piteå. Löven hade där chansen att säkra avancemanget, men det gjorde man alltså inte. det fixade sig dock ändå i sista omgången, samtidigt som Karlskrona tog den 2:a platsen till Allsvenskan, efter den där måstevinsten i omgång 9 och sedan yterligare poäng i slutrundan, 1 pinne efter strfförlust mot Huddinge, samtidigt som Tingsryd tog 1 pinne genom strafförlust i norrköping.

Jag minns den matchen så väl. Hade Tingsryd vunnit den där straffläggningen, då hade man hållt sig kvar i Allsvenskan och KHK hade åkt ner i ettan. Så nära var det, så tight var det.

Om nu Tingsryd hade vunnit den där straffläggningen, undrar om Karlskrona då ens hade varit tillbaka i Allsvenskan nu? Det vet man inte, men tack vare att Hästen gick segrande ur den där straffläggningen höll sig KHK kvar i Allsvenskan och 2 säsonger senare var man klara för SHL. Wow, vilken resa!

Åt andra hållet gick Tingsryd, som egentligen var så gott som klara för Allsvenskan 2013/14, men p.g.a. Almtunas slutforsering hamnade man i kvalserien och där åkte man sedan ner i Hockeyettan, p.g.a. en strafftorsk i Norrköping i sista omgången.

Ja, ni ser, det är små marginaler, men det är det som är så fantastiskt med hockey tycker jag!

Tillbaka till SHL.
Om nu ett av Skånelagen skulle ramla ner under sträcket här mot slutet, ja, då är frågan om man klarar sig kvar? Jag tror man kan göra det ändå, eftersom att man möter samma lag max 7 gånger och därför att inget av de Allsvenska lagen, bortsett från AIK, har slakraft för att rubba SHL-lagen den här säsongen. Ja, det är om Leksand lyckas krångla sig dit då, för leksand är alltid leksand och man vet aldrig vad som kan hända då, i synnerhet inte som man redan varit nere i den djupaste skiten den här säsongen och bara är på väg uppåt nu igen...

Lördagens samtliga resultat:
Modo - malmö 2-1 SD
Skellefteå - Frölunda 4-1
Djurgården - HV71 4-3 str
rögle - Luleå 2-3
Karlskrona - Linköping 2-3
Brynäs - Örebro 3-2
Växjö - Färjestad 3-2

Skellefteå slog Frölunda för 1:a gången den här säsongen och man gjorde det övertygande, eller om det var Frölunda som var slutkörda. Det var aldrig något snack om saken, Skellefte var bättre.

Förbannelsen för Örebro fortsätter i gävle. Brynäs hade 3-0 efter den 1:a perioden. Örebro var nära på att hämta ikapp det, men man nådde aldrig hela vägen och det blev en ny förlust i Gävle för Nerkingarna.

Karlskrona fortsätter att vara med bra i matcherna, men här räckte det inte till mot ett bättre LHC. Räckte till gjorde det inte heller för Rögle, som hade 1-0, men tappade det till 1-3. Man närmade sig i 3:e perioden, men närmre än 2-3 kom man aldrig.


Sundsvall definitivt klart för kvalserien

Vi har varit medvetna om det ett bra tag nu och i praktiken har det varit klart länge nu, men nu är Sundsvall även rent teoretiskt klart för kvalserien senare i vår.

Detta efter att Västerås tog 1:a segern på 10 matcher, Andreas Appelgrens 1:a seger som VIK-tränare, när man slog Sundsvall med 1-3. Det gör att Sundsvall står kvar på 39 poäng. Björklöven är nu återigen närmst över sträcket, med 62 poäng. Det är alltså 23 poäng upp och med 7 matcher kvar att spela för Sundsvalls del, 21 poäng, är saken alltså klar.

Dagens resultat:
Sundsvall - Västerås 1-3
Mora - AIK 6-1

lite uppseendeväckande var det faktiskt att Mora tvålade dit AIK med hela 6-1! Imponerande! Mora är därmed över sträcket på 8:e plats igen, passerar Pantern, men alltjämt skiljer det bara 4 poäng ner till Löven på 12:e plats... Samtidigt ska jag återigen lyfta ett varningens finger för Almtuna och Vita hästen, i synnerhet de senare, som har 2 matcher mer spelade än de flesta andra. Man är just nu 7:a med 69 poäng och kan alltså mycket väl bli indragna i den där sträckstriden. Just nu är man 3 poäng före Mora och 5 före Västerås under sträcket, men som sagt, med 2 matcher mer spelade än båda dessa. Båda 2 kan alltså passera Hästen, rent teoretiskt, så än ska man inte känna sig säkra i Norrköping. Leksand ska föresten inte heller slappna av allt för mycket, för man har 1 match mer spelad än Almtuna, Mora och övriga lag. Almtuna och Bofors kan allrså passera vid lika antal spelade matcher, men just nu är Leksand 4:a med 73 poäng.

Jensa hyllades inför storpublik!

Säsongens klart bästa publiksiffra noterades under lördagen, 7413 åskådare, nära på fullsatt alltså, då en av de största skulle hyllas innan matchen. Han som grät i TV när avancemanget blev klart 2013, han som har krigat för skölden i 11 år, som gjort allt för Leksands IF och som för många är synonymt med just Leksands IF. #32, Jensa Bergenström!

Han fick se bilder på sig själv och fick hälsningar från gamla lagkamrater, samtidit som publiken, anförda av Superstars, skanderade "jensa bergenström, Jensa Bergenström, Jensa bergenström, Jensa Jensa Bergenström" under flera minuter och det va inte bara bergenström själv som var rörd av stunden. Ett väldigt känslosamt och speciellt ögonblick och jag blir förvånad om hans #32 inte hissas i taket i arenan så småningom.

Matchen då?
Ja, det var Tingsryd som hade lite mer puckinnehav i den 1:a perioden, men Leksand skapade vassare chanser. Den bästa hade kanske Paakkolanvaara, som fick stå helt ren i slottet framför Victor Ragnevall, men inget mål där och inget mål alls i den 1:a perioden, men den månghövdade publiken fick se en bra och underhållande match, helt klart. Värre var att Viktor Amnér utgick med en befarad knäskada. Aj, aj, aj, säger jag då, det vore ett ruskigt stort avbräck för de blåvita, så vi får hoppas att det inte är så allvarligt...

I 2:a perioden fortsatte Tingsryd att ha mest puck och skapade nu också flest målchanser, men domaren blev det huvudsakliga samtalsämnet från perioden, tyvärr. Först missade han en solklar tripping på en leksing i mittzon, sedan åkte Paakkolanvaara ut 2+10 för checking to the head. Paakkolanvaara själv fattade ingenting, skakade mest på huvudet åt domaren, publiken fattade ingenting och på reprisbilderna såg man också att det mest bara var axel mot axel, inget fult alls i det. Domaren stod dock fast vid sitt beslut, men Jonas Frögren var synbart irriterad efter domslutet och när slutsignalen gick bara minuten senare stod han och matade slag på en Tingsrydsspelare, som bara stod och tog emot. Dumt och fult gjort av Frögren, men vad som var uppseendeväckande var att domaren stod bara nåra meter ifrån, såg allting, men gjorde ingenting. Snacka om att tappa matchen och han kanske någonstans insåg att han dömde fel när det gällde Paakkolanvaara, men sådär kan man inte göra, varken från Frögrens eller domarens håll...

Leksand klarade av boxplayet i inledningen av 3:e perioden och domaren fortsatte sedan att kompencera, visserligen för Leksands fördel, men det ska ju inte vara så. Man fick ett powerplay och där satt pucken i stolpen bakom Ragnevall. Ruskigt nära 1-0 för Leksand alltså, men inget mål varken där eller när Tingsryd prickade ribban några minuter senare och det var fortsatt 0-0, i en match där nästa mål skulle bli allt mer avgörande...

...För tiden rullade på och mindre än halva 3:e perioden återstod. Montpetit hade ett bra läge och han tacklades även in i sargen utan åtgärd, det var mycket känslor och domaren hade väl som sagt tappat matchen lite halvt...

Rent spelmässigt var det Leksand som hade tagit över initiativet litegrann här i 3:e perioden, man skapade fler och bättre chanser än vad Tingsryd gjorde, men närmst mål var ändå bortalaget, som kom 2 mot 0 ner mot Haukeland, men skottet gick tätt utanför hans ena stolpe och det var fortsatt 0-0 när det bara återstod 5 minuter att spela.

Nästa mål skulle bli viktigt sa jag... och det var Leksand som fick det. Alexander Ytterell satte 1-0 i nät bakom Ragnevall när det bara återstod 01:51 att spela. Sena avgöranden har ju varit lite av Leksands grej, men den här gången höll man inte undan, för bara 10 sekunder senare satt 1-1 i nät bakom Haukeland. Snacka om målexplossion och matchen såg på nytt ut att gå till förlängning och så blev det också, även om Tingsryd var väldigt nära att avgöra precis i slutet, efter att Ytterell tappat pucken till Alexander Ruuttu.

Leksand hade inte vunnit någon förlängning hittills under den här säsongen. tingsryd hade vunnit 3 och förlorat 1. Leksand hade förlorat 2. Det talade alltså ganska klart för tingsryd.

Det fräjdiga spelet fortsatte även i förlängningen, Anton Karlsson fick ett jätteläge, men vräktes omkull precis innan han skulle skjuta, utan åtgärd. Niklas Johansson fick ett jäteläge, men skottet gick tätt utanför Haukelands stolpe. Pucken tog i baken på en leksing, vilket friställde en Tingsrydsspelare, men inget mål där heller. ja. ni ser, det var öppet, fräjdigt, chansrikt och underhållande. En riktigt bra match, men mål blev det inte och straffar skulle få skilja lagen åt.

Leksand hade bara vunnit 2 straffläggningar, förlorat 5. tingsryd hade vunnit 4 och förlorat 2, så det talade också för Tingsryd.

Tingsryd missade sin 1:a straff, Porsberger satte Leksands 1:a. tingsryd missade även sin 2:a och om Paakkolanvaara hade satt Leksands 2:a hade man vunnit, men han missade och istället tog Tingsryd sista chansen och satte sin 3:e straff, men då klev Janos Hari fram och satte också Leksands 3:e straff och det blev därmed 2 poäng för Leksand och 1 till Tingsryd.

En mycket härlig seger och 2 poäng som kan bli grymt viktiga i slutänden. Publiken fick verkligen valuta för pengarna, en väldigt bra match, som slutade lyckligt. Viktigt också för Leksand att få vinna över tingsryd, för det hade man inte gjort innan dagens match.

Dagens samtliga resultat:
Leksand - Tingsryd 2-1 str
Asplöven - Vita hästen 5-3
Timrå - Pantern 1-2
Björklöven - Oskarshamn 3-4 str
Almtuna - Bofors 4-2

Asplöven öppnade ju katastrofalt dåligt senast mot Oskarshamn, då det stod 0-3 efter knappt 5 minuters spel. Måste varit en av de sämsta starter av en match som jag har sett, men här var man med bättre och tog ledningen i den 1:a perioden, men Hästen kvitterade. asplöven gav Norrköpungslaget dock en rejäl match och återtog ledningen i upptakten av den 2:a perioden. Hästen kvitterade igen, men 31 sekunder senare hade asplöven återigen återtagit ledningen och höll sedan ut hela matchen, även om Hästen lyckades reducera på nytt när man plockade Axel Brage, men sedan satt 5-3 i öppen kasse ändå. Det var Hästens 2:a raka förlust mot bottenlag. Först förlorade man med 3-2 mot Sundsvall i torsdags och nu 5-3 mot Asplöven. Inte bra i kampen om att placera sig så bra som möjligt inför Slutspelsserien, som ju dock inte är 100% klar heller, så lite får man nog passa sig, så man inte blir indragwn i den där striden kring 8:e platsen...

I Timrå stod Johan matsson för en ordentlig tavla när Pantern gjorde 0-1. En puck som han bara skulle stöta ut eller plocka i plocken, om den hade kommit i den höjden, men det gjorde den inte. Ändå försökte han plocka den i plocken, men lyckades inte oc den gled in mellan benen på honom och in i mål. Timrå var kanske bättre, men pantern krigade verkligen, ville verkligen ha de där 3 poängen och man gjorde också 0-2 i den 2:a perioden och det såg ganska kontrollerat ut, för Emil Jidskog i Panternkassen gjorde det riktigt bra och höll nollan, tills det bara återstod några minuter. då lyckades hemmalaget till slut få hål på honom och man plockade Matsson för att försöka få till en kvittering, men Pantern höll undan och tog 3 blytunga poäng, 3 poäng som nog definitivt gör att kontraktet till nästa säsong är säkrat. Nu vann visserligen Asplöven också, men eftersom att Pantern vann så tar Asplöven ändå inte in något på Skånelaget, som dessutom klättrar från 12:e till 8:e plats. Björklöven var på väg mot en säker seger, för man hade 2-0, men Oskarshamn hämtade upp till 2-2. Löven ville dock mer och tog ännu en gång ledningen, men med 50 sekunder kvar kvitterade IKO på nytt. Hade man inte gjort det, då hade Björklövn varit över det där sträcket för 1:a gången på väldigt länge. Nu är Pantern 8:a, på samma poäng som både mora och Timrå. Löven är 1 poäng bakom och Västerås är hastigt och lustigt nere på 12:e plats med sina 61 poäng. Ja, det är ju inga marginaler att tala om, men det måste nog hända något ganska snart i Västerås om den där 8:e platsen inte ska vara körd...

Almtuna vände slutligen 0-2 till 4-2. Starkt, riktigt starkt!

Södertälje löper risk att få gå via playoff

Södertälje löper nu risk att få ta sig till kvalserien via Hockeyettans invecklade playoff. Man har haft allt i egna händer, men idag gick man på en ordentlig mina. 6-0! borta mot Västervik, som därmed toppar Allettan södra med 2 matcher kvar att spela. man är 2 poäng före SSK. Hade SSK fixat den här matchen, då hade man varit 5 före Västervik och saken hade nästan varit klar. Nu lär man få kriga in i det sista, samtidigt som man får hoppas på att något lag kan ta poäng från Västervik.

Södertälje har kvar att möta Huddinge hemma och Visby borta.
Västervik har Kallinge borta och Huddinge hemma.

Huddinge är ingen lätt match för något av lagen, i synnerhet inte som man fortfarande också har chansen att vinna serien, men då ska det till mycket. Huddinge måste då vinna över både SSK och Västervik under ordinarie matchtid, samtidigt som resp. lag måste förlora i ordinarie matchtid mot Kallinge/Visby. Det ska till väldigt mycket om det ska hända, men klart det finns en chans.

Visby är fortfarande 6:a, utanför playoffplatserna, men bara 1 poäng bakom Kallinge. Kallinge, som ju möter Västervik hemma, Visby möter Södertälje hemma. De 2 topplagen som fightas om att ta sig direkt till kvalserien. ja, kan man säga något annat än att Allettan södra är spännande?

*Som en liten parentes kan jag meddela att det inte blev västervik i topp av serien efter 11 spelade omgångar, som jag var inne på senast jag skrev om Hockeyettan, eftersom att både Västervik och södertälje då tog 2 poäng, SSK på straffar borta mot Troja och Västervik på straffar borta mot Visby. Samtidigt tog vimmerby sina första poäng i den här serien när man slog Hudiksvall med 4-5. den segern följde man upp med andra segern, när man idag slog Kallinge hemma med hela 6-2. Det gör att man nu inte längre är sist i serien, det är Hudiksvall.

Modo närmar sig

Modo närmar sig Rögle och Malmö där över sträcket, detta efter att Adam Reideborn hållt nollan när Modo slog LHC med 0-1 på bortais. Viktor Olofsson satte matchens enda mål och det var 3 minst sagt blytunga poäng för Modo, som nu bara är 5 poäng bakom Malmö. I nästa omgång, imorgon, möts dessutom de båda i Övik. Snacka om viktig match! Vinner Modo där, ja, då är man bara 2 poäng bakom Malmö...

Gårdagens samtliga resultat:
Linköping - Modo 0-1
Färjestad - Luleå 5-2
Malmö - Skellefteå 0-3
HV71 - Frölunda 5-3
Örebro - Växjö 3-2
Brynäs - Karlskrona 2-1
Djurgården - Rögle 2-1

Djurgården har haft ett bra facit mot Skånelagen den här säsongen och tog här 8:e raka segern mot dessa. Stakt jobbat och man är definitivt med i kampen om topp 6. JJust nu är det bara 1 poäng upp till Brynäs, som har krånglat sig upp över det sträcket igen, samtidigt som Växjö har halkat efter litegrann och nu har 5 poäng upp till Brynäs. Växjö, som hade vunnit alla 3 tidigare möten mot Örebro den här säsongen, men inte igår. Örebro vann och tog därmed, tillsammans med HV, som också vann, in 3 poäng på just Växjö i tabellen. HV är 2 ppoäng bakom och Örebro är 3 poäng bakom. Att man kommer nå playin råder det ingen tvekan om, men de regerande svenska mästarna löper en risk att bli 10:a i tabellen som det ser ut nu. Känns dock som man kommer klara av att hamna högre upp än så, men frågan är om man når topp 6? Tveksamt, men det är 11 matcher kvar att spela och mycket kan hända då...

Krigarseger

Det såg till en början ut att bli en tämligen lätt seger för Leksand, när Pantern gästade Tegera arena under torsdagskvällen. Viktor amnér gav Leksand ledningen efter bara dryga minutens spel och Janos Hari ökade på till 2-0 några minuter senare, varefter Pontus Sjögren, som ju har varit skadad länge och som väl egentligen var tänkt som 1 av 2 målvakter i Malmö, men som där har blivit utkonkurerad av Jonas Gunnarsson, som verkligen har tagit chansen i SHL. Sjögren har därför blivit nerskickad i Pantern, drog upp sin gamla skada och fick utgå. In kom istället Victor Andrén, men Johan Porsberger fick hål på honom också, när han gjorde 3-0 för Leksand i inledningen av den 2:a perioden.

Sedan kom raset.

Pontus Netterberg gjorde både 3-1 och 3-2, varpå Björn Karlsson satte 3-3 bakom Tuohimaa.

Leksand skulle ändå gå till pausvila i ledning, efter att Brock Montpetit gjort 4-3 med knappa minuten kvar av mittenakten, men Pantern kom tillbaka på nytt i 3:e perioden, kvitterade och matchen såg ut att gå till förlängning och straffar, men med 1,5 minut kvar att spela grävde Jon Knuts, som också fyllde år igår och dessutom gjorde sin 300:e match i Leksandströjan, fram en puck bakom mål, serverade Tobbe Forsberg, som satte 5-4 rakt upp i nättaket bakom Andrén.

3 poäng till Leksand, trots allt. En riktig krigarseger och Perra har onekligen gjutit någonting i den här gruppen. Här finns numera än jävla krigarvilja, offervilja, man jobbar för varandra och alla drar åt samma håll. Det var ingen bra match detta, att tappa 3-0 till 3-3 är inte alls bra, men man reder ändå ut det och får med sig alla 3 poäng. Det är starkt och det gör att man klättrrar förbi både Alnmtuna och Vita hästen i tabellen och att man nu är 5:a i densamma. Tror nästan det är den högsta placering man har haft den här säsongen. Inte ens efter 1:a omgången, när man slog Timrå med 3-2 och stod på 3 poäng tror jag man låg så högt upp, så det går onekligen åt rätt håll.

De senaste dagarnas samtliga resultat:
Leksand - Pantern 5-4
Mora - Tingsryd 3-2
AIK - Sundsvall 5-0
Sundsvall - Vita hästen 3-2
Asplöven - Oskarshamn 3-5
Björklöven - Bofors 3-2
Timrå - Almtuna 1-0

Som vi ser så förlorade Almtuna mot Timrå, Bofors mot Björklöven och Vita hästen lite överraskande mot Sundsvall, alla 3 lagen nära Leksand i tabellen.

Publiken i Sundsvall svek ordentligt, bara 476 åskådare fanns på plats, men de fick se en snygg vändning från hemmalaget, för Hästen hade 1-2, men i 3:e perioden gjorde först Robin Söderqvist sitt 1:a mål för säsongen och sedan satte Tommy Enström 3-2 för Sundsvall med 18:04 på klockan.

Det var många sena mål. Lekssand avgjorde med 18:29 på klockan, Sundsvall satte segermålet med 18:04 på klockan och så vände Björklöven dessutom 1-2 till 3-2 på matchens 3 sista minuter. Först gjorde Brock Trotter 2-2 med 17:10 på klockan och så kom avgörandet 18 sekunder senare. Pär Edblom gjorde det målet och såg därmed till att Björklöven hakar på i kampen om sista slutspelsserieplatsen. Man passerar t.o.m. Pantern, som nu är 12:a igen, men det är 13 poäng ner till Asplöven, så än så länge är det ganska lugnt för Panterns del. Trots att man är 12:a kan man nog med fördel blicka upåt i tabellen. för till Mora, som nu är 8:a, är det bara 3 poäng. Det är alltså 5 lag inom 3 poäng där, Mora, Timrå, Västerås, Björklöven och Pantern. Alla har chansen att nå slutspelsserien. Det blir ett galet race här mot slutet och den här serien, som sades vara svalare än svalast inför den här säsongen får ändå lite spänning i sig, trots allt.

Asplöven stod förövrigt för kvällens ras. Man var inte alls med från start och jag har sällan sett något liknande på den här nivån. oskarshamn hade, läs noga nu, 0-3 efter knappt 5 minuters spel! Då fick Samuel Ward nog och ronan Quimener klev in mellan stolparna. De där första minuterna blev dock avgörande, för Asplöven kom sedan aldrig ikapp. Man reducerade 2 gånger, precis som mot Tingsryd senast, men Oskarshamn gjorde sedan 2-5 och det var egentligen aldrig någon fara på taket. Säker seger för IKO.

I Mora var det vidöppet i den 1:a perioden. Lagen bytte chanser med varandra och det var riktig Hawaiihockey över hela banan och det var Tingsryd som skapade mest, men det var Mora som gjorde mål och i det stora hela var Tingsryd aldrig riktigt nära i den här matchen. Mora hade 3-1 och reduceringen fram till 3-2 kom med bara sekunder kvar att spela, så det var ingen fara på taket för Moras del, som därmed tog säsongens 1:a seger mot Tingsryd och inte minst tog 3 blytunga poäng i kampen om den där sista slutspelsserieplatsen, vilken timrå hade innan gårdagens matcher. Timrå, som spelade i onsdags och som då vann med 1-0, efter att Jonathan Dahlen avgjort med matchens enda mål, 11:24 in i 3:e perioden.

En match som innehöll det mesta

När Karlskrona tog emot Djurgården var det i en match som hade det mesta. Karlskrona öppnade starkt även i den här matchen och gjorde 1-0 redan efter 2 minuters spel. En riktig smakstart med andra ord. Glädjen blev dock kortvarig den här gången, för innan den 1:a perioden var slut hade Djurgården både kvitterat och gjort 1-2. man ökade sedan på till 1-3 och om det hade varit för någon månad sedan, då hade man seglat ifrån där, men nu reste sig KHK. Mattias Guter satte ännu ett straffslag under ordinarie tid och bara sekunder senare satt också 3-3 i nät bakom Mantas Armalis. Välförtjänt, definitivt, då Karlskrona var mycket bättre än Djurgården i den 2:a perioden, men strax efter Karlskronas kvittering var ändå 3-4 nära, när Djurgården och Markus Sörensen fick chansen 2 gånger om, men Linus Fernström hade målramen på sin sida den här gången och istället kunde Karlskrona efter 59 sekunder i 3:e perioden göra 4-3 och man hade alltså vänt tillbaka matchen igen. Därefter utbröt ett brandlarm i arenan, vilket gjorde att den fick utrymmas och matchen blev ordentligt försenad. Efter förseningen kvitterade Djurgården ganska omgående, men Karlskrona har verkligen hittat rätt här på slutet, för här reste man sig igen och Filip Kruseman gjorde 5-4, drygt 9 minuter från slutet. Det var dock inte slut där, för med 3 minuter kvar att spela plockade Djurgården målvakten och visst satt 5-5 i nät bakom Fernström och sedan kunde Linus Hultström avgöra för Djurgårdens del dryga minuten in i förlängningen, när Karlskrona spelade boxplay och de 3 utespelarna till slut inte orkade stå emot Djurgårdens massiva tryck, men poäng blev det för KHK's del ändå och man fortsätter därmed att ta in på lagen framför. Nu är det bara 8 poäng upp till Modo och 16 upp till Malmö närmst över sträcket.

Kvällens samtliga resultat:
Karlskrona - Djurgården 5-6 SD
Malmö - Örebro 1-3
Växjö - Skellefteå 2-5
Modo - Brynäs 3-5
HV71 - Rögle 2-3 str
Färjestad - Frölunda 2-1
Luleå - Linköping 2-0

I Övik var det Brynäs som tog en tidig ledning. redan efter dryga minutens spel satt 0-1 i nät bakom Jonatan Bjurö i Modokassen, men hemmalaget kvitterade genom Viktor Olofsson 3 minuter från paus. Brynäs återtog dock ledningen tidigt i den 2:a perioden och sedan seglade man ifrån Modo, som Djurgården inte lyckades göra, och inför den 3:e perioden ledde man med klara 4-1. Modo lyckades dock reducera 2 gånger om i den 3:e perioden, men närmre än så kom man inte och Brynäs kunde istället göra 3-5 i öppen kasse.

Örebro tog en tidig ledning i den 2:a perioden i Malmö, ett skott som knappt ens var en målchans, men det blev ändå mål. Sedan tryckte Malmö på ordentligt i den 3:e perioden för en reducering, men Örebro och julius Hudasek var tätt bakåt och istället kunde Örebro avgöra matchen med 0-2, varefter Malmö reducerade, men där Örebro kunde göra 1-3 i öppen kasse och definitivt stänga matchen. De båda målen Örebro gjorde i 3:e perioden gjorde man på periodens enda skott, för malmö vann där skotten med 11-2. 100% utdelning under en period är inte illa från Örebros sida.

Skellefteå vände 0-1 till 4-2 i den 2:a perioden och vann alltså densamma med 4-1. Starkt och det räckte för att ta 3 poäng.

Krigarseger i Oskarshamn1!

Leksand tog en ny krigarseger igår, när man för 1:a gången den här säsongen slog Oskarshamn. Tidigare har IKO vunnit med 1-3, 2-1 och hela 1-6. Leksand hade alltså bara gjort 3 mål på lika många matcher, men igår såg Anton Karlsson, Lukas Eriksson och Brock Montpetit till att man hade 0-3 efter 2 spelade perioder. Sedan fick Frans Tuohimaa kliva fram ordentligt i 3:e perioden, där han var en direkt orsak till att Leksand klarade av Oskarshamns press, när man fullständigt bombarderade Leksandskassen med skott. man vann skotten med 17-3 bara i den 3:e perioden, men Tuohimaa släppte bara 2 puckar förbi sig och Leksand kunde därmed vinna matchen med 3-2.

En riktig krigarseger som sagt och de 3 poängen innebär att man nu bara är 4 poäng från BIK och IKO på 3:e och 4:e plats. Båda dessa står kvar på 72 poäng och Leksand klättrar upp på 68, men man är fortfarande 7:a i tabellen, på samma poäng som 6:an Almtuna och 1 poäng bakom 5:an Vita hästen. Man har dock skapat sig en liten lucka ner till lagen under sträcket, dit det nu är 8 poäng, skönt!

Gårdagens samtliga resultat:
Oskarshamn - Leksand 2-3
Västerås - Almtuna 2-6
Pantern - Björklöven 4-3 str
Vita hästen - Mora 2-1 str
Tingsryd - Asplöven 4-2
Bofors - Timrå 1-3

De här ressultaten gör att det tightas till ännu mer kring sträcket runt 8:e platsen. Västerås åkte på sin 9:e raka förlust och Appelgren har fortfarande inte vunnit som tränare i VIK. Snacka om utebliven effekt såhär långt och VIK är på väg rakt ner i skiten. man är fortfarande över sträcket med sina 61 poäng, men nu är det nära att man halkar utanför, för Timrås 3 poäng gör att man går upp på 60 poäng. Björklövens poäng borta mot Pantern gör att man går upp på 60 poäng och Moras poäng mot Hästen gör att man också är uppe på 60 poäng. det är alltså 3 lag som jagar bakom VIK, alla 3 på 60 poän, bara 1 poäng bakom Västerås...

Faktum är att om Mora hade vunnit straffläggningen mot Hästen, då hade man varit över sträcket, med bättre målskillnad än Västerås, men Hästen drog det längsta strået där. Samma sak med Björklöven, som dock ska vara nöjda med den poäng man fick med sig, för oj vad Pantern dominerade i slutet av matchen och med bara sekunder kvar bjöds Kim johansson på ett jätteläge, helt ren framför Adam rejdeborn i Lövenkassen, men han lyckades rädda den pucken. Pantern vann dock straffläggningen med 2-0 och man är i högsta grad med i racet om topp 8...

Tingsryd vann igen. Man hade 4-0 inför sista perioden, då Asplöven reducerade 2 gånger, men närmre än så kom man inte och Tingsryd to ytterligare 3 poäng.

AIK spelar sin match hemma mot Sundsvall nu ikväll och allt annat än 3 poäng där är en skräll.

Det närmar sig upplösningen av Allettorna

Allettorna går mot sitt slut. det är spelat 11/14 matcher i Norra resp. 10/14 matcher i Södra serien och 3 resp. 4 matcher återstår alltså att spela, men det är på god väg att bli klart vilka lag som kommer gå direkt till kvalserien, i alla fall i Norra serien, där Borlänge faktiskt fortsätter att övertyga och är 5 poäng före 2:an Tranås, med 9 poäng kvar att spela om. faller man inte igenom fullständigt nu mot slutet kommer man alltså att spela kvalserien om drygt en månad. tranås, Östersund, Kiruna och Piteå har fortfarande chansen att gå förbi, men Piteå måste gå rent då och för de övriga får man inte heller tappa särskilt många poäng. Såhär ser det ut:

Norra

1, Borlänge 25p +12
2, Tranås 20p +8
3, Östersund 19p +5
4, Kiruna 18p -2
5, Piteå 16p +2
6, Mariestad 12p -4
7, Kumla 11p -10
8, Kalix 11p -11

Samtidigt som Piteå och kiruna framförallt, men även Östersund och tranås, tittar uppåt får man inte glömma bort att titta neråt, för Mariestad är trots allt bara 4 poäng bakom och därefter följer både Kumla, som har hängt med bättre än jag trodde, och Kalix på 11 poäng. Inget lag är alltså avsågat med 3 matcher kvar att spela. visst, det ska till en hel del om Kalix, kumla eller Mariestad ska ta in 4-5 poäng på 3 matcher, men redan i nästa omgång, som spelas på lördag, möts Mariestad och Kumla. Vi kan väl konstatera att förloraren där är helt körd. Kiruna möter Östersund och förloraren där är också körd i kampen om att vinna serien och gå direkt till kvalserien. Borlänge tar emot tranås och vinner Borlänge där, ja, då tror jag det är klart. Då kommer Tranås att vara 8 poäng bakom och då är det bara Östersund som kan gå ikapp om man vinner på lördag. Så Borlänge har verkligen allt i egna händer.

Södra

1, Södertälje 25p +16
2, Västervik 24p +13
3, huddinge 22p +13
4, troja 17p 0
5, Kallinge 15p +4
6, Visby 11p -11
7, hudiksvall 6p -17
8, Vimmerby 0p -18

Här är det betydligt mer utdraget än i Norra serien, men samtidigt är det på intet sätt avgjort. Södertälje toppar visserligen tabellen, men det är 4 matcher kvar att spela, 12 poäng, och man är bara 1 poäng före Västervik. Nej, ska man ta hem seriesegern här, då får man garanterat slita för det enda in i kaklet. Främst Västervik och Huddinge har chansen att gå förbi, men även Troja och Kallinge har en teoretisk chans att göra det. Tror knappast att det kommer hända, men Västervik och Huddinge ska vi definitivt inte räkna bort från det där. Västervik möter Visby borta redan på onsdag, då Södertälje gästar Ljungby och Huddinge gästar Kallinge. Förlorar Kallinge och Troja där, då är man helt körda och jag tror i synnerhet Södertälje får kriga för den där segern, samtidigt som Västervik har en betydligt enklare uppgift framför sig, så att Västervik toppar tabellen efter 11 spelade omgångar är definitivt ingen omöjlighet.

Fanns inga slagpåsar i norra serien så finns det tyvärr det i södra serien. Stackars Vimmerby har inte vunnit en enda match, även om det har varit jämnt många gånger. Man kommer dock ha spelat klart efter de återstående 4 matcherna av denna serien. Det kommer också Hudiksvall ha gjort och jag blir väldigt förvånad om Visby lyckas ta in 4 poäng på Kallinge på de återstående matcherna, så jag tror faktiskt att det är ganska klart vilka som kommer få spela playoff och vilka som har spelat klart efter seriens slut här.

Leksand utspelat i Karlskoga..

Leksand tog en tung seger mot Almtuna i torsdags, men den segern följdes upp av en minst lika tung förlust mot Bofors i lördags. Faktum var att det inte var något snack om saken. det var klasskillnad mellan lagen och BIK vann fullständigt rättvist. Leksand var inte alls med i matchen. Man drällde med puck, slarvade något enormt i egen zon, bjöd hemmalaget på jättechanser matchen igenom och hade det inte varit för Tuohimaa, som helt klart var lagets bästa spelare, hade det mycket väl kunnat sluta både 6-0 och 7-0. Nu blev det "bara" 4-0, men det var inte ens nära en reducering för Leksand. Man sköt 17 skott på mål under hela matchen och inte många av dem var farliga. Ett stolpskott hade man som bäst, men närmre än så kom man inte och det här var ett ordentligt bottennapp. Bara att glömma och gå vidare...

Helgens samtliga resultat:
Bofors - Leksand 4-0
Pantern - Asplöven 3-1
Vita hästen - AIK 3-5
Oskarshamn - Mora 5-2
Tingsryd - Sundsvall 1-0

Leksand var utspelat i Karlskoga. Sundsvall var utspelat i Tingsryd. Man sköt bara 14 skott på hela matchen, men tack vare en storspelande Magnus Åkerlund skrevs slutresultatet ändå bara till 1-0, ett mål som niklas Johansson tryckte in knappt 2 minuter från paus i den 1:a perioden.

Tyvärr vann även AIK, som vände 2-0 till 3-5. Hästen hade hyfsad kontroll på matchen när man hade just 2-0 och även när man hade 2-1, men istället för 3-1, som var väldigt nära, gjorde AIK 2-2 och bara 37 sekunder in i 3:e perioden gjorde man också 2-3, varefter 2-4 kom av bara farten. Jesper Bratt stängde sedan marchen med 2-5 4 minuter från slutet. Hästen reducerade som synes, men närmre än så kom man inte och tyvärr då för Leksands del så vann båda topplagen, + Oskarshamn och Bofors, som alla ligger före i tabellen. Det är 21 poäng upp till Tingsryd nu och det kommer man givetvis inte att ta in på 9 matcher. Nej, det tåget har gått. Nu gäller det att ta den där 3:e platsen och dit upp är det fortfarande 7 poäng. Både BIK och IKO har 72 poäng och Leksand möter just Oskarshamn imorgon, så det blir en väldigt viktig match även det...

Vad händer med Karlskrona?

Under förra veckan slo man Brynäs med 3-2, följde upp det med 1-4-seger borta mot Örebro och sedan tog man ytterligare 3 poäng när Örebro kom till ABB arena Karlskrona under lördagen för returmötet lagen emellan och det var dessutom ingen knapp seger man tog, nej, man fullständigt körde över Örebro och hade 5-0! efter den 1:a perioden. Man vann till slut ,med 8-2 och är därmed ett av SHL's formstarkaste lag just nu. Vem hade trott det? Varför det går så bra just nu är också svårt att svara på. Att man plötsligt bara vinner och vinner, när man tidiare under säsongen, innan dessa 3 fullpoängare, bara hade tagit 14 poäng på 36 matcher. Nu har man tagit 9 poäng på 3 matcher. Varför det plötsligt bara kan bli proppen ur på det extrema sättet har jag faktiskt ingen vättig förklaring på, men Honken har troligtvis gett ett helt annat lugn till övruiga laget också sedan han kom in i laget, men det är givetvis inte hela förklaringen...

lördagens samtliga resultat:
Karlskrona - Örebro 8-2
Linköping - HV71 5-1
Rögle - Växjö 1-4
Modo - Färjestad 1-4
Frölunda - Djurgården 3-2
Luleå - Brynäs 2-1 str
Skellefteå - Malmö 1-2 SD

Modo föll tungt igen och plötsligt är det bara 9 poäng till Karlskrona, nästan lika långt som det är upp till Rögle, 8 poäng. Rögle, som också de föll tungt hemma mor Färjestad, men där Malmö ändå skrällde och tog 2 poäng uppe i Skellefteå. Snacka om bonuspoäng. Att ta poäng av Skellefteå, uppe i Skellefteå, är knappast något Redhawks räknar med, men det gjorde man och de 2 poängen kan bli väldigt avgörande mot slutet av säsongen. Nu är det nämligen 8 poäng ner till Modo under sträcket, med 13 matcher kvar att spela. Inget är klart, naturligtvis, men de där 8 poängen man har tillgodo känns nog ganska bra att ha i nuläget...

Djurgården förlorade i Scandinavium, igen. På de senaste 10 matcherna man har spelat där har man bara vunnit 1 gång och här blev det alltså en förlust till och Djurgården är nu utanför topp 6 igen, med 62 poäng, eftersom att Växjö vann och därmed passerade DIF i tabellen. Leder gör frölunda på nytt, 1 poäng före Skellefteå, eftersom att SAIK tappade 2 poäng hemma mot Malmö och Frölunda vann. Bakom båda dessa har LHC stuckit upp till 3:e plats, 13 poäng bakom Skellefteå, men 5-1 i derbyt mot hV känns nog ganska bra, + att man vann i Mlmö och nollade Frölunda med 5-0 hemma innan dess, så Clubben är verkligen på gång nu...

RSS 2.0