Läget i truppen inför säsongen

Det närmar sig mer och mer. Den stundande säsongen i SHL och Sveriges högstaliga, för 1:a gången på 7 år. Biljettrycket är enormt och premiären mot Brynäs den 14/9 är sedan länge slutsåld.

Sedan förra säsongen har vissa förändringar skett i truppen.

Erik Hanses, som fick stå tillbaka en del i kvalserien för Oscar Alsenfelt, som briljerade i mål, har lämnat klubben och ritat på för Almtuna, där han med stor sannolikhet kommer rädda många matcher åt Uppsalaklubben.

Erik Moe, som i princip har varit utlånad under hela sin kontraktstid i Leksand, har nu helt lämnat klubben och gått till Timrå, där han också kom ifrån när han skrev på för LIF, om jag inte tar helt fel.

Erik De La Rose har, precis som Erik Hanses, ritat på för Almtuna och har alltså även han lämnat truppen, även om han, likt Moe, till stor del har varit utlånad under sin seniortid i Leksand.

Mark Hurtubise fick inte mycket speltid i kvalserien, trots att han hade varit bra under långa stunder resterande delen av säsongen och fick inget förnyat kontrakt. Ny klubbadress för kanadensaren är Leksands kommande rivaler i SHL, AIK.

Michael Raffl är nog det tyngsta tappet för Leksand. Som han briljerade och hade lekstuga under såväl grundserien som kvalserien i våras. Han utvecklades något enormt och var en stor bidragande orsak till att Leksand tog det där klivet upp i SHL. Hans fullständigt briljanta säsong belönades med ett NHL-kontrakt med Philadelphia Flyers. En NHL-chans kan man inte tacka nej till, så Raffls beslut att bryta med Leksand är fullt förståeligt, men det är likväl ett enormt tapp för Leksand...

Ett enormt tapp är också det faktum att Filip Forsberg, som precis som Raffl många gånger hade lekstuga under såväl grundserien som kvalserien förra säsongen, går till Nashville Predators i NHL. Detta är dock inte helt 100%, så chansen finns att Filip blir kvar i Leksand, vilket så klart skulle vara guld värt för de blåvita, men samtidigt är det ingen tvekan om var han kommer spela under den kommande säsongen, om han får chansen over there.

Mattias Timander lägger skridskorna på hyllan, liksom Pelle Prestberg. 2 tunga tapp även det för Leksand, i synnerhet Timander, som var en backklippa under förra säsongen och även han var en stor del i att Leksand tog klivet upp i SHL.

Många tunga tapp alltså, i synnerhet Raffl, Forsberg och Timander, som alla 3 var pelare som bar laget under kvalserien i våras och såg till att drömmen blev verklighet.

Vad har då kommit in i truppen för att ersätta och bredda densamma efter dessa förluster?

Oscar Alsenfelt, som var så briljant i kvalserien, har man lyckats knyta till sig från Modo. Spelar han som han gjorde i kvalserien, ja, då kommer han rädda många matcher åt de blåvita under den kommande säsongen.

Joel Gistedt är den andra nya målvakten. Både Joel och Oskar har mycket i sig och det kommer bli kamp om målvaktsspaden i vinter. Joel kommer närmast från Karlskoga, där han räddade laget under många matcher under den gånga säsongen och blev en utmärkt ersättare till Bellissimo, som skrev på för Timrå inför säsongen 12/13 och inte lyckades hålla kvar laget i elitserien.

På backsidan har Tom Linder från Växjö och Dan Spang från HV 71 skrivit på och blir således nya backar i truppen. Jag ser dock ingen uttalad ersättare för Timander där, så vi får väl se vad dessa båda herrar kan leverera i vinter.

På forwardssidan har man fyllt på med Jens Jakobs från Luleå, Mikael Johansson från Färjestad, Matt Fornataro från Västerås, Mike Seidel från Minnesota Duluth Bulldogs och Ryan Russell från Springfield Falcons. Inte heller här ser jag några klara ersättare för Raffl och Forsberg, även om Mattias Johansson är väletablerad på nivån. Jens Jakobs var inte överdrivet synlig i Luleå under den gångna säsongen. Fornataro var visserligen dominerande i Västerås, men frågan är hur han klarar spel på en lite högre nivå? De 2 övriga har jag ingen koll alls på, so, time will tell...

I korthet tycker jag alltså spontant att laget känns aningen svagare nu jämfört med det lag som tog klivet upp i våras. Det är naturligtvis inte bra, men förhoppningsvis kan något/några av nyförvärven blixtra till och överraska i vinter, samtidigt som de riktiga krigarna med blåvita hjärtan kommer göra allt för att ta 3 poäng till sitt älskade Leksand.

Om exakt 4 veckor idag smäller det!

RSS 2.0