SHL och Allsvenskan 29/9

Det spelades bara en match i SHL och en i Allsvenskan ikväll och såhär gick det då:

SHL
Linköping - Modo 7-2

Allsvenskan
Bofors - Västerås 3-2 str

LHC körde över Modo. Fullständigt. Och Modo fortsätter att läcka bakåt. Nu har man släppt in hela 18 mål på 4 matcher, alltså 4,5 mål bakåt/match. Det är flest i serien just nu och man är också ny jumbo, med sämre målskillnad än Luleå.

Matchen då?
Ja, den rivstartade LHC och hade 2-0 redan efter 3 minuter, ungefär som det var lagwn emellan när de möttes uppe i Övik i fredags. då ryckte LHC också åt sig en tidig 0-2-ledning. Skillnaden var att Modo här också gjorde 2-1, men LHC ryckte ifrån igen och innan den 1:a perioden var slut stod det 4-2 på tavlan. LHC ökade på till 5-2 i 2:a och sedan 6-2 och 7-2 i 3:e. Inget snack om saken. Jag ska inte säga att det är kris i Modo, men snart gäller det att börja prestera och framförallt spika igen bakåt. 4,5 mål bakåt/match är alldeles för högt. Det snittet måste ner och frågan är om Adam Rejdeborn är rätt man att göra det? Modo har åtminstone förtroende för honom än så länge...

I Nobelhallen var det hemmalaget som trummade på ordentligt till en början, även när Västerås fick powerplay. Ändå var det Västerås som gjorde 0-1, ett resultat som stod sig in i den 2:a perioden, där BIK plötsligt fick saker och ting att stämma. Man vann peruoden med 2-0 och hade alltså vänt på steken inför den sista. Där kvitterade Västerås och matchhjälte på straffar blev sedan Henrik Björklund, som var den enda som satte sin straff. 2 viktiga poäng för BIK, som därmed klättrar förbi Oskarshamn och Leksand och lägger sig på 11:e plats efter 7 spelade matcher. Västerås toppar alltjämt tabellen med 14 poäng. Dock har både Björklöven, Mora, AIK och Tingsryd en match mindre spelad. Alla 4 lag står på 12 poäng. Så, om Björklöven slår Hästen borta imorgon, Tingsryd slår Timrå hemma imorgon, Mora slår just Västerås på torsdag och AIK slår Leksand imorgon, då går alla 4 lag förbi Västerås i tabellen, så tätt är det än så länge.

Back 2 back mellan Luleå och Skellefteå

Luleå och Skellefteå spelade ett riktigt back 2 back-möte nu i helgen. I Luleå i fredags och i Skellefteå igår. Båda matcherna slutade med Skellefteåseger och Luleå är därmed sist i SHL just nu.

I fredags började det dock bra för Luleå, när Jan Sandström gjorde 1-0 efter 7 minuter. Jimmie Eriksson kvitterade sedan för skellefteå och innan perioden var slut hade John Norman sett till att vända på steken. I 2:a perioden var Luleå inte alls med och skellefteå ökade på både till 1-3 och 1-4, vilket också blev slutresultatet. Igår var Luleå revanschsuget, men Skellefteå var starkare och vann med 3-2, efter att man tagit ledningen i 1:a perioden och ökat på till både 2-0 och 3-0, innan Johan harju x2, 1 mål i 2:a och 1 mål i 3:e perioden, gav ordentlig spänning till matchen, men Skellefteå höll undan och tog 3 nya poäng.

samtliga resultat från helgens SHL:
Luleå - Skellefteå 1-4
Skellefteå - Luleå 3-2
Modo - Linköping 2-3
Växjö - Malmö 4-3
Karlskrona - Djurgården 4-2
Örebro - Rögle 5-2
Brynäs - HV71 3-1
Frölunda - Färjestad 4-3 SD

Karlskrona tog en historisk seger, den 1:a någonsin i SHL, och den kom efter att man avgjort med 2 sena mål. Djurgårdrn hade 0-1 efter den 1:a perioden, men efter den 2:a var det helt jämnt, 2-2. Sedan satte Jimmy Andersson 3-2 med 01:45 kvar av matchen och Riley Holsapfel satte sedan spiken i kistan med 4-2-målet i öppen kasse. Kul för KHK, mindre kul för DIF.

Var det kul för Karlskrona som nykomling så var det mindre roligt för de båda Skånelagen. Rögle hade ingenting att hämta i Örebro, som känns väldig svajiga såhär i inledningen av serien. Ena matchen går man och förlorar mot Malmö med 4-0 och i nästa match slår man Rögle med 5-2. Väldigt stort spann på resultaten där, men 3 viktiga poäng för ÖHK iaf. Malmö hade tidigt 0-2 i Växjö, som såg ut att gå mot 4:e raka förlusten, men sedan vaknade man och gjorde 3-0 i 2:a perioden, varefter man ökade på till 4-2 i sista, innan Malmö kunde reducera. Närmre än så kom man dock inte och Växjö tog därmed säsongens 1:a seger.

Äntligen!

Precis som jag efterlyste efter senaste matchen i Tingsryd gjorde Leksand förändringar i laget inför söndagens möte med Vita hästen. Henrik Haukeland vaktade nu kassen för 1:a gången den här säsongen och eftersom att Axel Brage dro axeln ur led senast Hästen mötte Asplöven så hade man lånat in Örebros Henrik Lundberg som vaktade kassen för bortalaget. Han fick dock en väldigt dålig start på matchen, när Janos Hari snirklade sig in i anfallszon och till slut kunde stänka in 1-0 redan efter dryga minutens spel. Kanonstart för Leksand alltså, som ju har haft svårt med just målskyttet såhär långt den här säsongen.

Hästens replik kom dock snabbt när man fick spela i spel 5 mot 3 efter ca 5 minuter. Ett skott som letade sig in vid Haukelands ena stolpe, men Leksand fortsatte att trumma på och satte både 2-1 och 3-1 innan perioden var över, båda 2 i powerplay, när Hästen drog på sig inte mindre än 3 utvisningar för to many players, bara under den 1:a perioden.

I den 2:a perioden böljade spelet fram och tillbaka väldigt mycket. Det skapades ytor och båda lagen hade bra lägen, i en matchbild som var väldigt öppen. Mycket fart, ungefär som "tuta och kör". Mycket till ordnat spel var det inte och var det något lag som var nära mål så var det Leksand. 4-1 var närmre än 3-2, men inga fler mål föll i den 2:a perioden och det var alltjämt 3-1 efter 2 spelade perioder.

I inledningen av 3:e perioden fick Hästen ett riktigt bra powerplay, där man tryckte på riktigt ordentligt, men leksingarna visade enorm offervilja och redde ut det hela, men Hästen fortsatte att trycka på efter powerplayet och man fick välförtjänt ett powerplay till, också det bra, men även det här boxplayet klarade de blåvita av. Man drog dock på sig alldeles för många utvisningar och när man för 3:e gången i 3:e perioden fick spela i numerärt underläge orkade man inte hålla emot och jesper Samuelsson satte sitt 2:a mål för säsongen, knappt halvvägs in i 3:e perioden. Därefter ökade Hästen trycket mer och mer ju närmre slutsignalen man kom. Leksand hade 2 jättelägen att stänga matchen, dels när Janos hari frispelade Fredrik Forsberg och dels när Tobias Ericsson näst intill hade öppet mål, men Lundberg var med på båda 2, gjorde 2 riktiga idioträddningar och Hästen tryckte på in i det sista, dock utan att lyckas och äntligen, äntligen kunde Leksand vinna, precis med samma siffror som i premiären mot timrå, nämligen 3-2!

Tänk att en seger i hockeyallsvenskan kan kännas så skön...

Samtliga resultat från helgens Allsvenska:
Leksand - Vita hästen 3-2
Almtuna - Pantern 1-4
Mora - Sundsvall 2-1 SD
Timrå - Oskarshamn 3-1
Asplöven - AIK 3-5

Pantern vinner igen och kliver därmed upp som tillfällig 2:a i tabellen. Det ni. Vem hade trot det innan säsongen? Nu har visserligen både Björklöven, Mora, AIK och Tingsryd 1 match mindre spelad, men sämre än 6:a efter 7 spelade matcher kan man inte vara och det är bra bara det, men, det är låångt kvar av säsongen...

Sundsvall tar en viktig pinne där i bottenstriden, men man är fortfarande sist, 2 poäng bakom bofors och 3 bakom Oskarshamn. BIK har dock 1 match mindre spelad även de.

AIK tappade 2-0 till 2-5 i sista perioden mot Västerås i måndags. Nu var det AIK's tur att göra en heroisk sistaperiod. Asplöven hade 2-1 inför densamma, efter att Christian Jaros gjiort 2-1 med 1 sekund kvar av 2:a perioden. AIK kvitterade dock 38 sekunder in i 3:e perioden och bara minuten senare satte Jesper Frödén 2-3 för Gnaget. Asplöven släppte dock inte taget och kvitterade halvvägs in i perioden. Malte Strömvall ville dock annat och helt på egen hand satte han 3-4 för AIK, ett resultat som Jesper Bratt snyggade till med 3-5 i öppen kasse. Viktig seger för AIK.

Kvällens SHL

Kvällens resultat i SHL:

Färjestad - Växjö 4-1
Djurgården - Brynäs 1-2
HV71 - Örebro 4-1
Malmö - Frölunda 4-5 str

Växjö forttsätter att ha det jobbigt och de regerande svenska mästarna ligger faktiskt sist i SHL efter 3 spelade omgångar och är det enda lag som inte har tagit någon poäng hittills.

I övrigt gick Frölunda upp till 0-2, men tappade det till 2-2 på de 3 sista minuterna innan den 1:a periodvilan. Sedan gjorde Frölunda 2-3, men Malmö kvitterade på nytt och gjorde sedan 4-3 med kvarten kvar att spela. Frölunda ordnade dock 4-4 och på straffar var det sedan Robin Figren som kunde avgöra för Frölunda.


Leksand ner under det nedre kvalsträcket...

Ny match och nya möjligheter för Leksand, efter skrällsegern för Pantern i tisdags, men tyvärr började det inte mycket bättre här, borta mot Tingsryd. Man öste visserligen på till en början och försökte ta komandot i matchen, men det var Tingsryd som gjorde mål. 1-0 satt i nät bakom Tuohimaa efter drygt 3 minuters spel.

Leksand kvitterade visserligen med bara sekunder kvar av 1:a perioden, men glädjen blev kortvarig, för i 2:a perioden behövde tingsryd bara 51 sekunder innan man återtog ledningwn.

Leksand försökte stäppa upp några steg, men när man tappade puck i egen zon, vilket man inte bara gjorde en gång, då blev man väldigt stillastående och Tingsryd var närmre 3-1 än vad Leksand var 2-2. 3-1 kom också, återigen på en spelvändning efter att Leksand tappat puck i mittzonen.

De blåvita försökte på nytt ta sig samman och Jonas Frögren försökte verkligen få igång laget, men det ville sig inte. Marginalerna var verkligen inte med de blåvita. Det såg ungefär ut som det brukar göra för ett lag i disharmoni, inga smådetaljer kuggade i och det var hela tiden stolpe ut, inte bara när det gällde mål, utan allting. Inte för att man skapade några jätteheta chanser, men uppförsbacken blev ännu tyngre när Kari Sivonen gjorde sitt 2:a mål för matchen, bara 40 sekunder från paus, och det var underläge 4-1 inför den 3:e perioden...

Tingsryd fick spela 5 minuter i 5 mot 4 i inledningen efter ett matchstraff på Broc Montpetit i samband med slutet av 2:a perioden, men det hände inte så mycket under de 5 minutrarna. Tingsryd var ganska nöjda med det resultat som var och inte heller när Leksand, bara sekunder efter att man blev fulltaliga, drog på sig ännu en utvisning för to many players hände det så mycket. Tingsryd bevakade mest sin ledning. Leksand försökte göra någonting, men det såg väldigt segt och hackigt ut, men till slut, när Leksand fick spela i 5 mot 3, då lykades man få in 4-2 bakom Johannes Jönsson i Tingsrydskassen.

Efter målet var Leksand verkligen på väg in i matchen igen, men som sagt, det ville sig inte och istället kunde Tingsryd göra 5-2 och det var spiken i kistan.

I och med detta så parkerar Leksand på 13:e plats i tabellen och är allså under det nedre kvalsträcket efter 6 spelade matcher. Man har bara skrapat ihop 4 poäng, 0,66 poäng/match och man har bara gjort 11 mål, 1,83 mål/match, medan man har släppt in 18, 3 mål/match. Skulle man fortsätta med de snitten skulle man landa på 34,6 poäng när grundserien sumeras och en målskillnad på 95-156 (-61). Det räcker ingenstans och man lär garanterat få kvala för att hålla sig kvar i serien. Nu ska det förhoppningsvis inte gå så illa, men bara för att klargöra hur dålig den här starten av serien faktiskt är...

Visst, jag räknade med att det skulle gå tungt till en början, i och med ett helt nytt lag osv. men nu börjar det snart bli dags att göra någonting. Ingen av de 4 förlusterna i ordinarie tid kan skyllas på Tuohimaa, han har varit ganska stabil ändå, bortsätt från de här 2 senaste matcherna, där det stundtals har sett lite tveksamt ut, men kanske skulle man ändå kasta in Haukeland mellan stolparna, bara för att göra någonting? Eller vaska om i kedjorna ordentligt? Något radikalt behöver i vilket fall snart hända, för man måste få igån laget, väcka spelarna och få de små detaljerna att kugga i, för det gör det definitivt inte just nu, tyvärr.

Förra säsongen inledde Leksand med 7 raka förluster i SHL.
Den här säsongen har man 5 förluster på 6 matcher i Allsvenskan, varav 4 av dessa under ordinarie tid.
Förra året skrevs det sida upp och sida ner om "krisen i Leksand". Spelare sparkades och Tommy Salo amvände sin fingertoppskänsla när han plockade in ersättare på ett väldigt tidigt stadium av ssäsongen, något som hjälpte och var på väg att rädda klubben från att tvingas kvala sig kvar. Nu var det givetvis inte bara de nya spelarnas förtjänst att kurvan vände uppåt, men det var helt klart en bidragande orsak till det.
Den här säsongen har det inte skrivits så mycket och det är kanske bra i sig, men som sagt, något behöver göras och det är inte jag rätt man att svara på vad, men att ligga näst sist i Hockeyallsvenskan, 9 poäng från Västerås i topp, efter 6 matcher, det är ingen vidare bra start...

Kvällens samtliga resultat:
Tingsryd - Leksand 5-2
Oskarshamn - Björklöven 2-1
Bofors - Almtuna 3-5
Pantern - Timrå 2-1
Vita hästen - Asplöven 3-0

Oskarshamn tryckte gasen i botten redan från start. Man tryckte på ordentligt mot Andreas Ollikainen i Björklövenkassen, som här alltså gjorde sin Allsvenska debut. Han höll också emot hemmalaget tryck och istället var det Björklöven som gjorde 0-1. Oskarshamn kom dock tillbaka och genom 2 mål i 2:a perioden vände man matchen och såg till att det blev säsongens 1:a hemmaseger för IKO, en seger som också innebär att man klätrar upp över det nedre sträcket och förpassar Leksand ner under detsamma...

Pantern tar 2:a raka 2-1-segern på hemmaplan och parkerar därmed på 6:e plats i tabellen med sina 10 poäng, samma som 5:an Mora har, mora dock med en match mindre spelad.

Almtuna gjorde både 0-1, 02 och 0-3 i Nobelhallen. Boforsspelarna såg virriga ut och det såg ut att bli en lätt seger för bortalaget. Det blev det inte. För BIK reducerade i 2:a perioden och i 3:e perioden kom både 2-3 och 3-3. Där och då såg det ut som att hemmalaget trots allt skulle ta över och vinna matchen, men Almtuna bet ifrån och gjorde istället 3-4, något som blev matchavgörande, för därefter satte man 3-5 i öppen kasse och Almtuna passerar därmed också bofors i tabellen och BIK ramlar därmed ner till 12:e plats.

I Himelstalund gjorde Hästen 2 snabba mål i slyet av 1:a perioden och ökade sedan på till 3-0, vilket också blev slutresultat, men den största snackisen här var Axel brage, som rammades av en Asplövenspelare och tvingades utgå. Brage, som har varit riktigt bra nu under de senaste matcherna. Nu fick istället juniormålvakten Fredric Andersson kliva in mellan stolparna, eftersdom att Linus Söderström var sjuk. Han gjorde det dock bra och höll nollan under de minuter han fick vakta kassen.

SHL och Allsvenskan 23 september

Ikväll spelades bara 1 match i SHL och 1 i Allsvenskan. därför slår vi ihop de båda inläggen och meddelar att det gick såhär:

Allsvenskan
Västerås - Sundsvall 3-1

SHL
Rögle - Karlskrona 3-2 SD

Inte så mycket att säga om matchen i Västerås. VIK kontrollerade det ganska bra efter att man gick upp till 2-0 i 1:a perioden. Sundssvall förlorar igen och ligger alltjämt sist i tabellen. Tror man får det svårt att klättra över det där sträcket...

I Ängelholm gav Daniel Sylvander hemmalaget ledningen, men Jesper Olofsson, som fortsätter att ösa in mål, kvitterade för Karlskrona och Henrik Nilsson fullbordade vändningen, en vändning som RBK dock kvitterade i sista perioden och visst var det en x-leksing som gjorde det, Patrik Cehlin och 32 sekunder in i förlängningen kunde ivan baranka avgöra för hemmalaget.

Pantern vann

För 1,5 år sedan kvalade sig Pantern kvar i Hockeyettan för att inte åka ner i Tvåan. samtidigt slutade Leksand 7:a i SHL och var nära att nå klubbens 1:a SM-slutspel på 11 år. Nu möttes de båda lagen i Panterns kanske viktigaste hemmamatch på hela säsongen, eftersom att Leksand alltid drar folk. Ändå var det "bara" drygt 1000 personer på plats i Malmö isstadion, men de som var där fick se en flygande start på matchen, för redan efter dryga minutens spel studsade pucken olyckligt på en Leksandsskridsko och in i mål bakom Frans Tuohimaa och det var 1-0 för Pantern, ett resultat som stod sig enda in i 2:a perioden, då Viktor Amnér till slut kunde kvittera för Leksand. Det var ett resultat som såg ut att ta matchen till förlängnig, men med 55 sekunder kvar att spela av 3:e perioden höll sig Kim Johansson, som också tilldelades 1-0 för Pantern, framme på nytt och på något sätt lyckades få in 2-1 bakom Tuohimaa.

Pantern vann alltså med 2-1. En historisk seger för kvartersklubben, som nog aldrig någonsin har spelat en såhär stor match som mot Leksands IF, och d ågår man och vinner. Leksand parkerar därmed på en föga smickrande 12:e plats i tabellen med sina 4 inspelade poäng på 5 matcher. Man forsätter även att ha väldigt svårt att göra mål. 9 mål har man mäktat med på de här 5 matcherna, där 6 av dessa kom mot Timrå och Bofors. Mot Almtuna, Oskarshamn och Pantern har man bara mäkta med 1 mål framåt och då vinner man så klart inga matcher. Amnér, Paakkolanvaara och Fredrik Forsberg har hängt 2 kassar var, Janos hari, Jon knuts och Mike Embach har gjort varsitt mål. Resten står fortfarande på 0 gjorda mål. Än så länge är det ingen kris, men avståndet upp till Björklöven i topp börjar växa. Det är 8 poäng upp till Löven just nu, som alltså leder serien efter 5 spelade omgångar. Detta efter nedanstånde resultat:

Pantern - Leksand 2-1
Bofors - Björklöven 3-6
Almtuna - Timrå 2-3
Oskarshamn - Asplöven 0-1 SD

Björklöven gjorde 0-1 i Nobelhallen, men sedan tryckte Bofors på för en kvittering. Kevin Lindskoug var dock på tå och istället kom 0-2, med 19:59 på klockan i 1:a perioden. 0-3 och 0-4, det senare i spel 5 mot 4, efter att Christian Berglund fått matchstraff för en huvudtackling på Calle Ekelund. Löven gjorde sedan också 0-5 och det såg bäcksvart ut för Bofors, som dock lyckades sngga till siffrorna lite i 3:e perioden, men en kassaskåpssäker seger för Björklöven, som därmed alltså toppar den Allsvenska tabellen.

2:a i samma tabell är Asplöven, som bara behövde 46 sekunder av förlängningen innan man kunde avgöra matchen.

Timrå fortsätter att vinna och är nu uppe på 7:e plats med sina 8 poäng och -1 i målskillnad.

AIK tappade i sista

Malte Strömvall fortsätter att ösa in mål för AIK och var en av målskyttarna när man gästade Västerås nu ikväll. AIK hade då en 0-2-ledning inför sista perioden, men likt Oskarshamn hemma mot Sundsvall rasade man ihop fullständigt i sista perioden, som Västerås vann med 5-0! Det är inte okej. så ska man inte falla igenom på den nivån, men hemmafansen var givetvis glada åt segerna med 5-2 och Västerås klättrar därmed upp på samma poäng som serieledande Mora, som ikväll åkte på säsongens 1:a förlust, lite oväntat borta mot Tingsryd, som ju föll senast uppe i haparanda med klara 6-0. Nu slog man istället tillbaka Mora med klara 5-1. Riktigt starkt jobbat av Tingsryd får man ändå säga.

Kvällens samtluga resultat:
Västerås - AIK 5-2
tingsryd - Mora 5-1
Vita hästen - Sundsvall 3-0

Sundsvall vann skotten med 27-19, men förlorar matchen med 3-0. Skjuter man 27 skott utan att göra mål är man ganska ineffektiva, eller ska man vända på det och säga att Hästen var ruggig effektiva med 3 mål på 19 skott, en utdelning på 15,7%? Jag vet inte, men det blev i vilket fall en klar Hästenseger och imorgon är det dags för Leksand att gästa Malmö isstadion och Pantern i den här omgången...

Sämsta premiärsiffrorna i sHL vs Leksands premiär

Jag snubblade över den här premiärstatistiken, apropå publiksiffror, som jag skrev om för några dagar sedan. statistiken gäller hemmapremiärerna i SHL de 10 senaste åren och vilka lag som där har haft sämst publiksiffra. Såhär har det då sett ut:

Malmö, 2006: 3372
Karlskrona, 2015: 3453
Södertälje, 2009: 3898
Rögle, 2012: 4369
Modo, 2013: 4399
Södertälje, 2010: 4414
Timrå, 2012: 4508
Södertälje, 2008: 4549
Skellefteå, 2015: 4583
Luleå, 2007: 4936
Södertälje, 2007: 4993

De här siffrorna ska jämföras med Leksands premiär nu mot Timrå, då det kom 5597 åskådare. Det är way mycket bättre än alla dessa 10 siffrorna från SHL/Eliitserien och då ska det ändå tas med i beräkningarna att Leksand nyss åkte ur SHL och har byggt ett helt nytt lag. Å andra sidan är Leksand ett publiklag och det är egentligen inte konstigt att det kommer så mycket folk ändå. Man lever lite i olika världar med många av de här 10 lagen när det gäller fans, men tyvärr för Leksands del så spelar man inte i högstaligan längre. då hade publiksiffran garanterat varit över 7000, om inte fullsatt, 7650. Sedan ska det kommas ihåg att det här bara gäller premiäromgången. Matcherna här efteråt har Leksand snittat någonstans runt 3700 åskådare, så i det långa loppet är frågan om inte flera av dessa lag skulle gå om Leksand om man ser till snittet, ganska säkert är det så, men det är ändå kul att jämföra.

Förlust mot jumbon

2:a hemmamatchen i rad för Leksands del väntade under lördagen. Oskarshamn, som hade 2 raka förluster och som hade släppt in hela 16 mål på 3 matcher, stod för motståndet. Med tanke på inledningen av serien borde det vara 3 poäng för Leksand, men å andra sidan, ju fler förluster man har, ju närmre en seger kommer man.

Det var dock Leksand och Tommy Paakkolanvaara som tog ledningen med 1-0 efter 09:38. Sedan spikade dock Dan Bakala, som var så olyklig där mot Sundsvall, igen och Oskarshamn kunde kvittera genom Viktor Svensson, bara 9 sekunder senare. Jonas Engström stänkte sedan in 1-2 för Oskarshamn och när de blåvita drällde med pucken på egen blå fick Arsi Piispanen tag i pucken och avgjorde matchen med 1-3, 04:46 från slutet.

En riktig besvikelse får jag faktiskt säga och Leksand återfinns just nu på 10:e plats i tabellen, på samma poäng och med samma målskillnad som 11:an Pantern, som man desutom möter imorgon, då man är tillbaka nere i Malmö för 1:a gången sedan match 6 där i våras...

Samtliga resultat från helgens Allsvenska matcher:
Leksand - Oskarshamn 1-3
Almtuna - Västerås 3-1
Björklöven - Pantern 3-1
Mora - Vita hästen 3-1
Asplöven - Tingsryd 6-0
Sundsvall - AIK 1-6
Timrå - Bofors 4-3

Asplöven tvålar dit Tingsryd riktigt ordentligt. Det var klasskillnad uppe i Haparanda. Bra så.

AIK gjorde detsamma med Sundsvall. Det var klar skillnad mellan lagen och Sundsvall hade inget att sätta emot. Det var dock fler åskådare på plats i Sundsvall energi arena nu än i premiären, 1437 åskådare var det där nu.

Sedan var det riktigt imponerande av Almtuna att ta 3 poäng hemma mot Västerås. Starkt av AIS, som därmed klättrar upp till 7:e plats med sina 6 poäng.

Leder serien gör Mora med sina 10 poäng. Man öppnar alltså serien starkt, precis som man gjorde förra säsongen, och här kom ännu en seger när toppkollegan från förra säsongen, Vita hästen, slogs tillbaka med 3-1. Hästen har bara skrapat ihop 3 poäng på 4 matcger och återfinns på 12:e plats i tabellen. Ingen kris än så länge, men det är nog inte vad Czanecki och grabbarna hade tänkt sig innan säsongen.

Malmö bounsed back

Förlust med klara 6-3 i premiären mot brynäs på bortais för Malmö, men när det vankades hemmapremiär i lördags, då övertygade man ordentligt. Joey Tenute, som var borta större delen av förra säsongen, stänkte in 1-0 redan efter 3 minuter och sedan ökade Andreas Turesson på till 2-0 bara minuten senare. Kanonstart för Malmö alltså, precis som i premiären, men skillnaden var att man den här gången höll tätt hela vägen. Frederik Storm ökade på till 3-0 och Magnus Häggkvist fastställde slutresultatet, 4-0, i den 2:a perioden. Alsenfelt håller alltså nollan och fortsätter att leverera på den nivån. Det är ett väldigt, väldigt tungt tapp för Leksand...

Samtliga resultat från lördagens SHL-hockey:
Malmö - Örebro 4-0
Modo - Karlskrona 5-4
Rögle - Linköping 3-0
HV71 - Växjö 4-2
Djurgården - Skellefteå 2-1
Luleå - Frölunda 2-4
färjestad - Brynäs 3-2

Modo tog ledningen mot Karlskrona, men sedan vände KHK genom 2 mål av Jesper Olofsson. Modo kvitterade dock på nytt innan 2:a perioden var över och i den 3:e gjorde Kyle Wilson 3-2, Will Tomas 4-2 och Roby Butler 5-2. Matchen såg avgjord ut, men med 4 minuter kvar att spela tryckte Mattias Guter in 5-3 och bara minuten senare kom också 5-4. Det blev alltså riktig fight mot slutet, trots allt, men Modo höll undan och tog säsongens första poäng.

Det gjorde också Rögle, som imponerade hemma mot LHC. 3-0 är stabilt. Klart att alla lag kommer förlora förr eller senare, men 3-0 är ändå 3-0. Starkt jobbat av Rögle och Oscar Dansk fick en skön revansch efter missen i förra matchen.

På Hovet var det precis sådär grinigt som det ska vara. Mycket känslor och en publik som till slut bar fram Djurgården till 3 poäng, efter att Linus Hultström och tomi Sallinen hittat varandra och Hultström därefter kunde göra 2-1, vilket också blev slutresultatet. Också det 2 enormt tunga tapp för Leksand och de båda herrarna fortsätter, precis som Alsenfelt, att leverera på den här nivån.

Brynäs gjorde 2 mål i powerplay, men vad hjälpte det när Johan Olofsson avgjorde 3 minuter in i 3:e perioden med sitt 3-2-mål.

HV vann Smålandsderbyt och det var de regerande svenska mästarnas 2:a raka förlust. Det är givetvis ingen fara på taket för Sam Hallams grabbar, men en seger vill man nog ändå ha snart. Det är Färjestad borta på torsdag nästa gång för Växjö, ska det bli 3 poäng då?

Publiksiffrorna i premiäreomgången av Hockeyallsvenskan

Alla lag i Hockeyallsvenskan har nu spelat 1 hemmamatch. Därför tänkte jag här ge er en sammanställning av publiksiffrorna under resp. lags 1:a hemmamatch för säsongen. Såhär har det sett ut:

Leksand 5597
AIK 4456
Björklöven 4353
Västerås 3548
Vita hästen 3320
Mora 2822
Timrå 2553
Oskarshamn 2067
Bofors 2052
Almtuna 1926
Tingsryd 1898
Asplöven 1254
Sundsvall 1208
Pantern 586

Leksand toppar, inte helt oväntat. Publiksiffran lär sjunka under säsongens gång, det var som sagt bara drygt 3200 mot bofors igår, men man lär garanterat ligga i topp av publikligan i Hockeyallsvenskan.

AIK, Björklöven, Västerås och Vita hästen är andra lag som kommer hålla till där i toppen. Tror nog AIK är det lag som ligger sämst till av dessa 3, trots att man har arenan med bäst kapacitet i hela ligan. Vi får se lite hur det går för Gnaget här framöver...

Att Almtuna hamnar så relativt högt upp beror nog mycket på att man tog emot Leksand under sin 1:a hemmamatch för säsongen och som jag skrev då, det var fler leksingar på plats än vad det var Almtunasupportrar, så deras snitt lär nog hamna en bit under det där.

Tar jag inte helt fel var det fri entre i Sundsvall och med tanke på det var det bedrövligt dåligt att bara dra drygt 1200 åskådare, det är under all kritik. Detsamma gäller för Pantern. Visst, man är inte ens huvudlag i staden och nu när Malmö tog klivet upp i SHL fokuseras det ännu mer på Redhawks, men Pantern gjorde faktisk exakt samma grej som Malmö, man tog steget upp en divition och det är 1:a gången någonsin som Pantern lirar i Hockeyallsvenskan och med tanke på det borde man dra mer än 586 åskådare...

1 poäng mot Bofors

Dags för säsongens 2:a hemmamatch för Leksands del, när Bofors gästade under torsdagskvällen, inför en blygsam publiksiffra på endast 3258 åskådare...

Det var också bofors som tog ledningem, i boxplay, efter 07:40, vilket såg ut att bli periodens enda mål, men med bara 28 sekunder kvar av perioden satte jon Knuts sitt 1:a mål för säsongen och såg därmed till att det var 1-1 efter den 1:a perioden.

I den 2:a var det bara "tuta och köra" från båda lagen och det visade sig i målprotokollet också. Bofors gjorde ännu ett mål i boxplay, 2-2 genom Fredrik Höggren, efter att Fredrik Forsberg först satt sitt 2:a mål på 3 matcher. Bofor gjorde sedan också 2-3, men Viktor Amnér drog till med ett rungande slagskott som satt som en strut i nät bakom Emil Kruse i Boforskassen och det var 3-3, vilket också var resultatet efter 3 spelade perioder och även förlängningen. Matchen fick alltså avgöras på straffar och där satte både Martin thelander och Markus Nilsson sina straffar för BIK, medan Amnér och Forsberg missade sina. 3-4 till bofors alltså och ännu en förlust för Leksand, som dock ändå, i och med den där oängen, ändå klättrade upp över slutspelsseriesträcket, eftersom att Pamtern nollade i Haparanda.

För, såhär gick det i samtliga matcher:
Leksand - Bofors 3-4 str
AIK - vita hästen 4-3
Sundsvall - Tingsryd 1-4
Mora - Oskarshamn 7-1
Asplöven - Pantern 3-1
Timrå - Västerås 3-2 SD
Björklöven - Almtuna 3-0

Det var Vita hästen som tog ledningen å Hovet, men AIK kvitterade och drog ifrån till 4-1 i 2:a perioden, innan Hästen reducerade till 4-2 och sedan också till 4-3 i 3:e perioden, vilket gav rejäl spänning i matchen mot slutet, då Hästen faktiskt hade en puck inne bakom Robin Rahm, men den dömdes bort, för domaren hade redan blås av innan dess, så AIK kunde vinna matchen med 4-3.

I Umeå stod det länge 0-0, men Löven kunde sedan ta ledningen, varefter Almtuna gjorde allt rätt, man ägde nästan Björklöven totalt och man gjorde allt, utom mål. Istället gjorde Björklöven 2-0 och sedan stängde man matchen med 3-0.

Stänga matchen lykades inte Västerås göra i Timrå. Man hade 1-2, men Timrå kvitterade och i sudden kunde Jonathan Dahlen avgöra för hemmalaget när han petade in pucken bakom Jonas Fransson.

Oskarshamn börjar så smått hamna i någon form av kris. 3:e raka förlusten. Senast tappade man 3-1 till 3-6 i 3:e perioden mot Sundsvall och här gjorde Mora nästan mål på allting i 2:a perioden, där man gick ifrån från 1-0 till 5-1. Dan Bakala har inte övertygat i de 2 inledande matcherna, så här fick Erik Kjellgren chansen mellan stolparna och det gick ju som det gick. Oskarshamn sköt visserligen många skott, 32 till antalet, men jakob Johansson var stabil i kassen för Mora och ja, någonting måste man göra i Oskarshamn, väldigt snart...

Nu toppar Mora tabellen på 7 poäng, samma som Västerås. Därefter följer Björklöven, Bofors, Tingsryd, AIK och asplöven på 6 poäng. Leksand är som sagt 8:a med 4 poäng i nuläget och under det nedre kvalsträcket hittar vi Timrå med 2 poäng och Oskarshamn med 0 poäng och en målskillnad på -10, redan efter 3 matcher. Sundsvall rasade på nytt, från 5:e till 11:e plats. Ja, det händer mycket såhär i början av säsongen...

Målvaktsstavla sänkte Rögle

Oskar Dansk gjorde en strålande insats i Scandinavium igår, när Röglepremiärmatchade i SHL borta mot Frölunda. Hemmalaget sköt 27 skott på mål, men Dansk var omutlig. Sedan fick han ändå kapitulera, men Rögle och ännu en x-leksing, David Åslin, såg till att Rögle kvitterade och såg ut att gå mot poäng i första matchen, men med mindre än 1 minut kvar att spela drog Oskar Fantenberg ett höstlöv på mål, som på något sätt letade sig in bakom Dansk fram till 2-1, vilket också blev slutresultatet. Oj, oj, så galet tungt för Rögle..

Samtliga resultat från gårdagen:
Frölunda - Rögle 2-1
Brynäs - Malmö 6-3
Skellefteå - HV71 3-2
Växjö - Luleå 2-3
Örebro - Modo 4-1

Modo har haft stora problem med defensiven under försäsongen och det hade man här också. redan efter 53 sekunder satt 1-0 i nät bakom Adam Rejdeborn. Efter 3 minuter stod det 2-0. Att det "bara" blev 4-1 till Örebro, inför fullsatta läktare i Behrn arena, som till den här säsongen har fått ett lite utökat antal platser, 5500 istället för 5200 som det var tidigare, det ska man tacka Adam Rejdeborn för, för han gjorde trots allt en bra match.

Malmö fick en kanonstart på SHL-sesjoren när Mattias Persson gjorde 0-1 för Rödhökarna, men sedan var det roliga slut. Brynäs gjorde både 1-1, 2-1 och 3-1 innan 1:a perioden var slut och i 2:a perioden kom 4-1 och 5-1. Malmö lyckades snygga till siffrorna, men precis som för Modo såg försvarsspelet väldigt virrigt ut och Brynässpelarna satte ganska lätt press nere mot Alsenfelt.

SHL-premiär i Karlskrona

Premiären i SHL är avklarad i Karlskrona. Det blev förlust med 1-3 mot Färjestad. Färjestad ska ha varit betydligt mer effektiva än vad KHK var och gick upp till 0-2 i 1:a perioden och dödade matchen helt i 2:a när man gjorde 0-3. Karlskrona reducerade bara 6 sekunder från paus. Vem som gjorde målet? Mattias Guter, som var i Leksand förra säsongen....

Kvällens matcher:
Karlskrona - Färjestad 1-3
Linköping - Djurgården 3-2 SD

Djurgården fick en kanonstart när Linus Hultström, också han i leksand förra säsongen, gjorde 0-1 efter drygt 8 minuter. Niklas Fogström kunde sedan kvitera för LHC, men bara 13 sekunder senare återtog djurgården ledningen. Nick Sörensen kvitterade för LHC i 2:a perioden och nyförvärvet Andrew Gordon kunde sedan avgöra 15 sekunder in i förlängningen för LHC.

Imorgon kompletteras den 1:a omgången med de övriga 5 matcherna.

Leksand vs Örebro

Leksand och Örebro tog klivet upp i Elitserien/SHL samtidigt, våren 2013. Örebro som 1:a i kvalserien, Leksand som 2:a. De båda Elitserielagen, Rögle och Timrå, åkte således ur högstaserien och därefter har Timrå inte ens varit i närheten av att ta steget tillbaka. Man har inte ens nått kvalserien/kvalspelet. Rögle nådde kvalserien redan 1:a säsongen i Allsvenskan, men missade avancemang med 2 måls marginal, till fördel för Djurgården, som där och då tog klivet upp i SHL igen.

1:a säsongen i sHL innebar succe för Leksand. Man slutade som ni alla vet 7:a i grundserien, fick möta HV i playin och åkte där ut med 2-1 i matcher. Hade det varit 1 år tidigare hade HV missat slutspel och Leksand hade nått sitt 1:a SM-slutspel på 11 år.

Örebro hade en betydligt tyngre säsong. Man slutade 11:a i tabellen, 10 poäng bakom HV, men sedan fixade man fortsatt SHL-kontrakt när man vann kvalserien med 21 poäng, 4 före Djurgården och Rögle.

Både Leksand och Örebro höll sig alltså kvar i SHL efter den 1:a säsongen. Faktum är att sedan millenieskiftet har lagen från Elitserien/SHL hållt sig kvar 12/16 gånger och klarat sig kvar utan att kvala 10/16 gånger. Det är alltså bara 4 gånger som en nykomling har varit uppe och vänt direkt igen.

2:a säsongen i SHL innebar en väldigt turbulent säsong för Leksand. Man låg tvärsist, men kämpade sig till slut upp över sträcket. Sedan föll man tillbaka igen och slutade 11:a i tabellen, 11 poäng bakom Brynäs som blev 10:a. Örebro hade å andra sidan en betydligt bättre säsong och slutade 6:a i tabellen, 7 poäng före Färjestad. Man tog alltså en direktplats till SM-slutspelet, något Leksand var ytterst nära att göra året innan, men där man inte hade marginalerna med sig. Nu slutade Leksand istället 11:a, precis som Örebro gjorde året innan.

Sedan gick det som det gjorde. Leksand fick möta storsatsande Malmö av alla lag och förlorade med 4-3 i matcher och är nu därför tillbaka i Allsvenskan igen.

Örebro å andra sidan topptippas av många till den stundande SHL-säsongen. Kanske inte som guldkandidater, men SM-slutspel når man även i år, tror expertterna.

Så, 2,5 år efter att både Leksand och Örebro tog steget upp i SHL är Leksand tillbaka i Allsvenskan igen, med en helt ny trupp till den här säsongen och med radikalt sämre chans till att nå SHL igen jämt mot vad lagen från Allsvenskan har haft tidigare år. Örebro topptippas istället i SHL.

Leksand hade ett bra 1:a år i SHL, ett dåligt år 2:a säsongen.
Örebro hade en dålig säsong 1:a året, men en betydligt bättre 2:a året.
Örebro klarade sig kvar i serien genom att vinna kvalserien.
Leksand åkte ur serien genom att förlora i bäst av 7 matcher mot Malmö.

Det bästa vore givetvis om Leksand inte hade fått kvala över huvud taget i våras, om man hade hållt formen de sista 13 omgångarna och hållt sig kvar över sträcket. Då hade Brynäs istället fått kvala sig kvar mot Malmö. Leksand hade då spelat SHL även den här säsongen, kanske hade Brynäs också gjort det och då hade Malmö varit kvar i Allsvenskan. Alternativt hade Malmö gått upp ändå och då hade Brynäs nu selat i Allsvenskan istället för Leksand.

Nu höll inte Leksand de där 13 sista omgångarna och det blev som det blev. Det är lätt att vara efterklok och analysera saker och ting i efterhand, men kanske hade det varit bättre för Leksands del att göra en sämre 1:a säsong och tvingas kvala sig kvar då och sedan göra en bättre 2:a säsong?

Nej, jag tror ändå inte det, för kvalserien som Örebro där tvingades gå igenom var betydligt mer svårtippad än Leksand vs Malmö i bäst av 7 matcher. På förhand var det ju sagt att ett SHL-lag bara inte skulle kunna förlora 4/7 matcher mot Allsvenskt motstånd, men det kunde man.

Det positiva är dock att om Malmö kunde det så kan Leksand också göra det. Dock tror jag inte det sker den här säsongen. Inte med ett helt nytt lagbygge. Då ska det till en väldigt bra säsong och gruppen ska sätta sig väldigt bra. Nej, jag tror man behöver 2-3 säsonger ppå sig med inte allt för stor omsättning av spelare. Då kan det möjligtvis gå vägen. Nackdelen är dock att det är den här säsongen som jag tror de Allsvenska lagen har störst chans att ändå rå på någo SHL-lag. 1:a säsongen med 14 lag i serien, 1:a säsongen i högstaserien för t.ex. Karlskrona, det kan bli riktigt roligt för ett Allsvenskt lag i harmoni med en positiv tränd bakom sig till våren. Kommande säsonger tror jag det kan bli tuffare för de Allsvenska lagen. Klyftan mellan serierna kan öka ännu mer, ju längre tiden går. Alternativt så gör den inte det och bottenskiktet i SHL hänger löst och spelar mer som Allsvenska lag än som SHL-lag. SHL delas helt enkelt upp i 2 skikt, medan lagen i Allsvenska toppen håller någorlunda klass jämt mot bottenlagen i SHL. Det är någonstans ett drömtänk, men så tror jag tyvärr inte att det kommer bli. Det skiljer för mycket i ekonomi, sponsorer och inte minst i motstånd. Bottenlagen i SHL kanske förlorar mot Skellefteå, Frölunda och LHC, men man möter ändå dessa lag, medan topplagen i Allsvenskan möter Sundsvall och Pantern. Det är viss skillnad, hur man än vänder och vrider på det, men som sagt, kunde Malmö så kan Leksand. Time will tell...

Blek insats i Upsala

Det är i sådana här matcher som det känns lite extra bittert att det gick som det gjorde i våras. Almtuna borta en tisdag är inte jätteupphätsande. Det känns på något sätt att det inte är lika hett i år som tidigare säsonger, den där riktiga hockeyfeelingen finns inte där, åtminstone inte än så länge. Det kan ju bero på att det bara har gått 2 matcher, men än så länge känner jag inte alls den där ökade pulsen, nerverna osv. som alltid brukar finnas där på en gameday.

Att Leksand hade fler fans på plats än vad hemmalaget Almtuna hade under kvällenns match säger ganska mycket tycker jag, men matchen i sig var inget att hänga i julgranen. Det var ganska chansfattigt till en början och Leksand fortsatte att dra på sig utvisningar, precis som i 1:a matchen i fredags, men Almtunas powerplay var inte heller det bra och därför var det 0-0 efter den 1:a perioden, men i 2:a perioden, efter ännu ett ganska dåligt powerplay av hemmalaget, kunde man ändå ta ledningen. En retur från Tuohimaa som man enkelt kunde raka in till 1-0.

1-0 stod sig också långt in i 3:e perioden, då Almtuna, återigen i powerplay, efter att Leksand dessförinnan hade snurrat på ganska länge utan att få det där riktiga trycket, kunde göra 2-0, men kort därefter fick de blåvita ändå hål på Jonas Johansson i Almtunakassen och det var 2-1. Närmre än så kom man dock inte. Almtuna höll undan och med en såhär blek insats räcker det inte till några poäng på den här nivån. Nej, det var bara att gratulera Almtuna till 3 poäng. Någon välspelad match var det inte och Leksand måste upp flera snäpp om det här ska räcka någonstans över huvud taget i år...

Övriga resultat:
pantern - Mora 2-3 str
Västerås - Vita hästen 4-1
Bofors - Asplöven 6-3
tingsryd - AIK 2-1
Oskarshamn - Sundsvall 3-6

Panterns 1:a hemmamatch någonsin i Hockeyallsvenskan inleddes väldigt bra. Man ägde den 1:a perioden och hade 2-0 efter densamma, men därefter spikade Jakob Johansson i Morakassen igen och Mora vann 2:a perioden med samma siffror. Ägde Pantern 1:a perioden så ägde Mora den 2:a ännu mer. Den 3:e perioden var också lite övervikt för Mora, men Pantern höll emot och matchen gick till sudden och straffar, där mora slutligen, i 5:e straffomgången, kunde gå segrande ur det hela, efter 2 ramträffar av Pantern. 4/6 poäng på de 2 första matcherna för Pantern är dock mer än godkänt får man ändå säga.

Västerås hade full kontroll på i stort sätt hela matchen, förutom några minuter i 2:a perioden, då Hästen var på väg in i matchen efter att man reducerat till 3-1. Hade man fått 3-2 där, då hade det kanske kunnat utvecklas i en annan riktning, men nu höll Västerås undan och hemmalaget kunde istället göra 4-1 och därmed stänga matchen. Man har fått en helt annan inledning på den här säsongen jämt mot förra säsongen, då man hade det väldigt tungt till en början. VIK låg t.o.m. sist i tabellen efter drygt 10 omgångar om jag inte minns fel. Nu toppar man tabellen efter 2 spelade omgångar, som det enda lag på 6 poäng och Jonas Fransson har dessutom bara släppt in 1 mål på 2 matcher, vilket enkelt räknat är fantastiska 0,5 mål/match.

Sundsvall tog en tidig ledning nere i Oskarshamn. En riktig kalldusch för hemmalaget, som dock kunde vända till 2-1 och sedan också göra 3-1 i 2:a perioden. Sundsvall hade förtvivlat svårt att få skott på mål, man fick knappt iväg några skott alls och i det läget låg Sundsvall sist i tabellen, men sedan hände något. I 3:e perioden tappade Oskarshamn allting. Allting. På 7 minuter gick sundsvall från underläge 3-1 till ledning med 3-5. Bortalaget gjorde sedan också 3-6 och man vinner alltså 3:e perioden med 0-5! Det hade jag aldrig gissat innan kvällens match...

Asplöven var på väg in i matchen nere i Karlskoga. Hemmalaget hade både 2-1 och 3-1, men AHC reducerade och kvitterade i 2:a perioden. Där och då trodde jag att man skulle ta över matchen, men istället halkade man tillbaka till det lite virriga och bleka spel man visade upp när BIK gick ifrån till 3-1. Nu gjorde BIK 4-3 minuten in i 3:e perioden och sedan kontrollerade man det ganska bra och man vann till slut med klara 6-3.

Tingsryd tog också lite oväntat 3 poäng hemma mot AIK, efter att Kyle Hardy avgjort 06:10 in i 3:e perioden.

I och med de här resultaten kan vi konstatera att mitt tips tidigare idag inte gav ett enda rätt. Så kan det gå ibland...

Vi kan också konstatera att Västerås som sagt toppar tabellen som enda lag på 6 poäng. Vi kan också notera att Pantern ligger 4:a i tabellen, på samma poäng som 3:an Mora och att Sundsvall i och med sin 3:e period klättrar från 14:e till 5:e plats i tabellen. Så jämnt är det såhär i början av säsongen. Sist i tabellen hittar vi Oskarshamn och Timrå, som båda har 0 poäng, 2 raka förluster och en målskillnad på -4. Leksand hittar vi på 9:e plats med 3 poäng och +/- 0 i målskillnad.

Första bortamatchen

Ikväll är det dags för 1:a bortamatchen för säsongen. Det är Uppsala och almtuna som ska besökas. Inför kvällens 6 matcher tänkte jag därför lämna mitt tips till hur det slutar i de olika mötena. Jag skrev ju att jag skulle vara nöjd om jag prickade in 3-4 rätt i 1:a omgången, men jag satte faktiskt 5/7 matcher. Hade bara fel på Västerås, som ju vann i umeå, och Bofors, där det ju blev ett X efter full tid i Mora.

Såhär spelas kvällens matcher:

Pantern - Mora 1
Almtuna - Leksand 2
Oskarshamn -Sundsvall 1
Bofors - Asplöven 2
Tingsryd - AIK 2
Västerås - Vita hästen 2

Många bortasegrar här.

Jag tror faktiskt att Pantern kan utmana Mora ordentligt. Mora övertygade inte i 1:a matchen, även om 3:e perioden var väldigt stark, och Pantern vann i premiären, + att det här blir lagets 1:a hemmamatch någonsin i HA, så jo, jag tror de vinner igen.

Leksand hoppas jag verkligen kan dra det längsta strået mot Almtuna. Almtuna vann ju på försäsongen, men försäsong är försäsong, så jag hoppas och tror att Leksand vinner.

Oskarshamn tippas också hålla till på den nedre halvan av tabellen och jag tror återigen att Sundsvall får det tufft. Kanske att man kan ha en chans om IKO underskattar motståndet, men det ska ju inte hända, så jag tror att IKO drar det längsta strået där.

Asplöven tror jag åker ner till Karlskoga och tar 3 poäng. det är inte lätt att spela borta i Nobelhallen, det vet vi sedan tidigare och det är en lång resa för asplövenspelarna, men jag tror ändå man grejar det.

Även AIK tror jag vinner borta. Det är förvisso Tingsryds 1:a hemmamatch i HA på ett antal år också, men AIK känns tyngre, så jag tror man vinner.

Sedan är det jättesvårt att tippa utgången mellan västerås och Vita hästen. Det kan egentligen sluta hursomhelst och jag blir inte förvånad i vilket fall. Båda lagen lär tillhöra toppen och frågan är om inte Hästen sätter sig i respekt direkt och vinner i Västerås? Jag tror man har en god chans att göra det...

Pantern vann i premiären

När nykomlingen i Hockeyallsvenskan, IK Pantern, spelade sin 1:a match i lördags blev det seger när man gästade en annan nykomling, nämligen Sundsvall. Hemmalaget tog ledningen i boxplay efter drygt 2 minuter, men sedan sikade Jonas gunnarsson igen och genom mål av ontus Netterberg, carl-Johan Sjögren och Anton Blomkvist kunde Pantern vända och ta sin 1:a seger i HA, någonsin. Det var kanske inte det tuffaste motståndet, större prov lär man sättas på imorgon, då Mora gästar Malmö isstadion.

Övriga resultat i omgång 1 av Hockeyallsvenskan 2015/16:
Vita hästen - Tingsryd 4-2
Asplöven - Almtuna 3-2
Mora - Bofors 4-3 str

Asplövens Arena Polarica heter inte så längre, utan numera heter den ICA arena och det blev seger för Haparandaklubben när Almtuna kom på besök, detta efter att Kyle Jean avgjort med sitt 3-1-mål knapt 4 minuter från slutet. Almtuna reducerade visserligen, men nådde aldrig hela vägen.

Moras FM Mattsson arena heter ine heller så längre. Den heter numera något så festligt som Smidjegrav arena och där gjorde man en rejäl uphämtning i sista perioden, efter att BIK haft 1-3, men där Mora hämtade in till 3-3 och sedan också kunde vinna på straffar, som synes ovan.

En match spelades även av omgång 2 igår och det var Timrå som tog emot Björklöven hemma i E.on arena. 2 lag som förlorade sin 1:a match och ett Björklöven som dessutom var det enda lag som inte gjorde mål i 1:a omgången. Här gjorde man dock mål, inte mindre än 5 till antalet och det räckte för att slå tillbaka Timrå, som därmed åkte å sin 2:a raka förlust, med 2-5.

Seger i premiären!

Så var det då äntligen dags. 1:a matchen sedan den där förhatliga game seven mot Malmö den 2 april i våras. 5557 åskådare hade letat sig till arenan och det får väl ändå anses som godkänt.

Nu stod Timrå på andra sidan rödlinjen och gästerna fick också en lysande start på matchen, när man fick spela powerplay efter mindre än 30 sekunder. Det innebar att det var Timrå som hade det mesta i matchinledningen, men Leksand och Frans Tuohimaa gjorde det bra och istället var det hemmalaget som fick spela powerplay, inte bara i 5 mot 4, utan även i 5 mot 3, något som blev dyrt för Timrå, för i spel 5 mot 3 kunde Janos Hari göra 1:a målet för säsongen när han stänkte in 1-0 bakom Johan Matsson i Timråkassen. Förra säsongen var det Veli-matti Savinainen som gjorde säsongens 1:a mål hemma mot Färjestad, i en match som FBK sedan vände och vann med 1-2, efter att man avgjort precis i slutskedet av matchen. här var det alltså Janos Hari som fick inleda målskyttet för säsongen, en spelare som är värvad för att göra poäng och mål, så det började ju bra för den gode ungraren.

2-0 var också nära i 5 mot 4 precis efter, men Timrå höll emot, även om det var Leksand som nu hade tagit över och hade en enorm press under nästan 2 minuter mot slutet av perioden, men inga fler mål föll och det var 1-0 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden hade matchbilden återigen jämnat ut sig litegrann och Timrå fick återigen periodens 1:a powerplay, efter en sekvens där Timrå pressade på. Således lite onödigt av de blåvita, eftersom att man då hade fåt kontroll över händelserna, men nu fick Timrå powerplay och man gjorde det bra, skapade flera bra chanser och var inte alls ofarliga. mål fick man dock inte och det var fortsatt 1-0 för Leksand.

när Leksand återigen drog på sig en utvisning några minuter senare så kunde man dock inte hålla emot längre och det var kvitterat.

Leksand var dock ytterst nära på att återta ledningen direkt efteråt, men skottet gick precis utanför Matssons ena stolpe. Lars Bryggman var sedan också ytterst nära på att styra in 2-1 för Leksand, men det ville sig inte. Klart var i vilket fall att Timrå inte hade tagit över efter målet sådär som man kan göra efter ett mål, utan det var fortsatt ganska jämnt och båda lagen skapade halvdana chanser, möjligtvis med ett litet övertag för Leksand och Janos Hari hade som bäst ett friläge med knappa minuten kvar av perioden, men det var alltjämt 1-1 efter 2 spelade perioder.

Inledningen av den 3:e perioden var också den ganska jämn och faktiskt också ganska chansfattig, men efter drygt 5 minuter small det bakom Johan Matsson. Pakolanvaara tekade, vann den klockrent, pucken gick till filip Forsbergs lillebror, Fredrik, som snärtade in den i nä bakom Matsson.

Tog inte Timrå över efter sin kvitering så gjorde leksand det nu och publiken vaknade på riktigt och skapade ett enormt tryck inne i arenan. Ytterligare utdelning fick man dock inte och istället drog man på sig ännu en utvisning och Timrå fick ännu ett powerplay, men det klarade hemmalaget av och publiken skanderade "krigare krigare krigare".

Leksand kontrollerade matchen ganska bra. Det var inga överilade försök att utöka ledningen och man försvarade sig bra när Timrå gick på offensiva räder, för bortalaget skapade betydligt mer än de blåvita, men Frans Tuohimaa var tät och leksingarna gjorde det bra. Timrå satsade allt på att plocka Matsson, men då kunde Tommi paakolanvaara stänga matchen med 3-1 i öppen kasse. Än var det dock inte över. Med 12 sekunder kvar fick Timrå ändå in en reducering och de sista sekundrarna av matchen blev trots allt en nagelbitare. Man redde dock ut det och 1:a matchen för säsongen 2015/16 innebar 3 poäng för de blåvita.

Härligt att säsongen äntligen är igång och ännu mer härligt att den inleddes med 3 poäng!

Kvällens övriga matcher:
AIK - Oskarshamn 3-2
Björklöven - Västerås 0-2

Oskarshamn rivstartade på hovet och gjorde inte bara 0-1 utan även 0-2. En riktig kalldusch för AIK. Man kunde dock reducera innan perioden var slut och i den 2:a perioden kom kvitteringen och i 3:e perioden kom ledningsmålet. Det var dock Oskarshamn som efter målet tryckte på något enormt och hade bl.a. ett friläge med en efterföljande livsfarlig retur från robin rahm. AIK tvingades till en timeout och den hjälpte, för efter den lyckades man organisera sig själva och höll undan för ett vilt kämpande Oskarshamn.

I Umeå stod det länge 0-0, men efter mängder med utvisningar, tufft och aggressivt spel, precis som det förväntas av en förmodad seriefinal, kunde västerås, genom 2 snabba mål av Eddie davidsson och Robert Lantosi, i 3:e perioden avgöra matchen. Trots att Björklöven kämpade för att få hål på Jonas Fransson så höll han ändå nollan och Västerås tog en tung skalp på bortais.

Resten av matcherna spelas i helgen.

Första omgångens matcher

Det känns nästan overklit att premiären av Hockeyallsvenskan 2015/16 bara är drygt 1 dygn bort. Imorgon kväll kl. 19:00 står Timrå på andra sidan rödlinjen i Tegera arena. Wow säger jag bara, äntligen, äntligen är det dags igen!

Såhär spelas premiäromgången för er som inte redan har koll på det och så slänger vi in ett tips på hur matcherna slutar också:

AIK - Oskarshamn 1
Björklöven - västerås 1
Leksand - timrå 1
Asplöven - Almtuna 1
Sundsvall - Pantern2
Vita hästen - Tingsryd 1
Mora - Boforrs 1

Ett tråkigt tips kan tyckas, men jag tror hemmalaget drar det längsta strået i samtliga matcher, utom i Sundsvall. Nu är 1:a omgången extremt svår att tippa, så får jag 3-4 rätt av ovan nämnda så är jag nöjd.

Tabelltippning SHL 2015/16

Jamen varför inte, vi kör en tabelltippning av SHL också, även den baserad på min känsla.

Såhär tror jag det slutar:

1, Skellefteå
2, Frölunda
3, HV71
4, Luleå
5, Linköping
6, växjö
7, Örebro
8, Modo
9, Malmö
10, Färjestad
11, Djurgården
12, Rögle
13, Brynäs
14, Karlskrona

kanske är det baserat på hur Skellefteå har domunerat stora delar av de senaste säsongerna, men jag tror man gör det igen. för typ 3:e året i rad vinner man grundserien.

Frölunda har känts väldigt starka i CHL. Nu är CHL och SHL 2 olika saker, men jo, jag tror Frölunda lever upp till förväntningarna även i år och slutar 2:a i tabellen, precis som förra säsongwn.

Där bakom tror jag att HV får ett rejält uppsving jämt mot de 2 senaste säsongerna. Förra säsongen slutade man visserligen 5:a i serien, men återkomsten för Martin Törnberg + Mattias tedenby och alla andra stora namn man har i sin trupp tror jag kommer göra att man kommer vara med och slåss i den absoluta toppen av serien.

Luleå har toksatsat. Jag vet inte hur många extremt etablerade namn man har plockat in och får man bara ihop den truppen, då lär man bli väldigt, väldigt giftiga i vinter och det kan mycket väl räcka ännu längre än till en 4:e plats i tabellen.

LHC har likt Frölunda sett starka ut i CHL, men jag tror trots det att det blir 1 placering sämre i den slutgiltiga tabellen för "Clubben" jämt mot förra säsongen, då man slutade 4:a.

De regerande svenska mästarna, Växjö, tror jag inte alls på. Varför vet jag inte riktigt, men magkänslan säger att man kommer få det jobbigare i vinter. Slutspel når man, men jag vetitusan om man tar sig förbi kvartsfinalerna...

Örebro når också slutspel och kanske har de t.o.m. större chans att ta sig förbi kvarten än vad Växjö har, magkänslan säger det och man lär fightas om den där sista direktplatsen, men Växjö bör ha ett starkare lag på pappret, så de återfinns ändå före ÖHK i tabellen.

Efter förra säsongens jumboplats tror jag att Modo studsar tillbaka och med god marginal undviker kval till våren.,detta trots den svajiga försäsong man har haft, där man exempelvis har förlorat mot Sundsvall. alla klasspelare man har värvat, Ryan Witney, Bill tomas, Noah Welch osv. lär göra stor skillnad och jag tror det kan räcka hela vägen till SM-slutspel för Modo i år.

malmö når också playin. Ja, jag tror faktiskt man kommer vara med och kriga om en slutspelsplats in i det sista. Playin når man i vilket fall och sedan får vi se hur långt det räcker. Kval för att hålla sig kvar blir det inte i Malmö iaf.

Det blir det inte heller för Färjestad, men återigen tror jag man floppar. Man är vidare till sextondelsfinal i CHL nu, men trots Magnus Nygrens återkomst känns man inte särskilt starka. Man brukar förvisso alltid krångla sig till slutspel på något sätt och skulle man få möta Örebro i playin så kanske man krånglar sig vidare ändå, men frågan är om man gör det den här säsongen, eller om det blir 2:a året i rad som SM-slutspelet avgörs utan Färjestad. Jag tror det finns risk för det...

Djurgården och Rögle kommer att ha spelat klart efter grundserien. Patrik Toresen lär garanterat göra skillnad i DIF och Tomi Sallinen och co. i förstakedjan är vass, men backsidan är ung och relativt orutinerad, så jag tror inte det räcker till playin den här säsongen för DIF. Rögle klarar sig undan kval som nykomling i serien och om Lars Volden kan göra en lika fin säsong i SHL som han gjorde i Allsvenskan kan det kanske t.o.m. räcka till en placering högre upp än 12, men något slutspel blir det inte för RBK. Man lär snarare få kämpa för att undvika kval, men jo, jag tror man klarar det till slut, eller ska det bli ännu en vända i högstaserien för att sedan åka ner direkt igen, som det har varit de senaste gångerna man har varit uppe?

Brynäs har blandat och gett under försäsongen. Man slog Leksand med 4-1, men fick dagen efter stryk mot samma lag med 5-2. Man slog Djurgården med samma siffror igår, men har även förlorat med 3-2 mot almtuna. Brynäs känns inte särskilt starka i år och jag tror man kommer fightas med i första hand Rögle om att undvika kval, men jag tror man förlorar den kampen och får kvala sig kvar i serien.

Det kommer också Karlskrona att få göra. Man imponerade i Hockeyallsvenskan förra säsongen och har värvat en del, men nja, jag tror man får det väldigt svårt att undvika kval i Blekinge till våren...

tabelltippning Hockeyallsvenskan 2015/16

På fredag är det dags för premiär och här tänkte jag ge er mitt tips till säsongens tabell. Som vanligt grundar den sig mest på min egen känsla och vi får se hur många rätt jag har när säsongen sedan sumeras.

Såhär tror jag att Hockeyallsvenskan 2015/16 slutar:

1, Västerås
2, Björklöven
3, Leksand
4, Vita hästen
5, AIK
6, Bofors
7, Asplöven
8, Mora
9, timrå
10, Tingsryd
11, Oskarshamn
12, Almtuna
13, Pantern
14, Sundsvall

Västerås missade att ta steget upp i våras, men man har resurser kvar och jag blir förvånad om man inte kommer tillhöra toppen av denna serien.

Björklöven avslutade oerhört starkt i våras och var ytterst nära att gå hela vägen till direktkvalet. Hade man vunnit hemma mot Hästen i näst sista omgången av slutspelsserien, då hade man varit där. Kevin Lindskoug vaktar kassen även i år och han lär bli enormt viktig. Det sades ju t.o.m. att han skulle ha spelat med Leksand om man hade hållt sig kvar i SHL, så kanske är det seriens bästa målvakt man har där. I övrigt känns man starka och kommer definitivt att husera på den övre halvan av tabellen.

Leksand har i princip ett helt nytt lag. Det kommer märkas till en början, men ju längre säsongen går, desto mer samspelta kommer man att bli och om några av värvningarna flippar ordentligt kan det kanske t.o.m. räcka till topp 2, men jag sätter dem ändå som 3:a, för det kan bli tufft att äta in det avstånd som topplagen ev. kan hinna skaffa sig till en början.

Delar man upp tabellen ordentligt så är de 3 främsta lagen i en klump, därefter de 3 nästkommande lagen, men i stort sätt tror jag att alla de 6 främsta lagen kommer fightas där uppe i toppen av tabellen. Hästen gjorde det enormt bra förra året och visserligen brukar 2:a säsongen i en serie vara den tuffaste, men jag tror man bemästrar det och kommer att tillhöra toppen. Detsamma gäller AIK, där jag, likt många andra, tror att Roger Melins och Anders Gocis återkomst kommer betyda oerhört mycket.

Asplöven fyndar år efter år bra nyförvärv som sedan försvinner till andra klubbar. I år har t.ex. både jacob Lagace och John Henryon dragit till SHL och luleå resp. karlskrona. Man lär fynda även i år och jag tror faktiskt att det kan räcka hela vägen till slutspelsserien för AHC.

Sedan blir det tufft där kring sträcket, men jag tror att Mora till slut tar den där sista slutspelsserieplatsen, i hård kamp med Timrå, men kanske även tingsryd om man får alla bitar att kugga i. Tingsryd tror jag i vilket fall utan tvekan blir bästa lag underifrån den här säsongen.

Oskarshamn och almtuna lär få kämpa för att undvika kval även i år, men återigen tror jag att man klarar av det. Trupperna känns inte jättestarka, men Panterns och sundsvalls trupper känns ännu svagare, så jag tror både att IKO och AIS reder ut det där. Möjligtvis att Pantern kan skrälla sig kvar i serien, men man har ett väldigt ungt lag, som dock är väldigt spännande och man har dessutom 2 bra målvakter i Jonas Gunnarsson och Viktor Andrén, så kanske, kanske kan Pantern klara sig undan kval, men jag sätter dem ändå under sträcket. Sundsvall tror jag inte klarar sig undan kval. man har värvat väldigt tunnt och jag tror t.o.m. att man kan bli avhängda i serien. Jag hoppas att jag har fel, för det finns inget tråkigare än en serie utan fighter om positionerna. Jag tror dock att Sundsvall får det tufft att undvika kval för att hålla sig kvar i serien...

Så ser mitt tips inför den stundande säsongen ut, så, nu väntar vi bara på nedsläppet kl. 19:00 på fredag, då timrå gästar Tegera arena...

Försäsongen är över

Leksand spelade i lördags sin sista träningsmatch inför den kommande säsongen och det innebär alltså att förssäsongen nu är över. 8 matcher har spelats och såhär har det gått:

Almtuna - Leksand 3-2 str
Färjestad - Leksand 4-1
Bofors - Leksand 0-1
Brynäs - Leksand 4-1
Leksand - Brynäs 5-2
Mora - Leksand 2-1
Örebro - Leksand 3-2
Västerås - Leksand 2-0

5 förluster under ordinarie tid, 1 strafförlust, 2 vinster och en målskillnad på 13-20 (-7) är alltså resultatet av den här försäsongen.

Försäsong är försäsong, men bara för skojs skull jämför vi med förra årets försäsong, då man spelade 9 matcher och där man då vann 6 matcher under ordinarie tid, spelade oavgjort 1 match och förlorade 2. Målskillnaden låg då på hela 32-16 (+16). Snittar man det blir det i snitt 3,5 mål framåt/match och 1,7 mål bakåt/match. Det att jämföra med den här försäsongen, då det snittmässigt blir 1,6 mål framåt/match och 2,5 mål bakåt/match.

Man har alltså gjort betydligt färre mål nu än förra försäsongen och man har också släppt in fler mål.

Flera lag mötte man både förra försäsongen och i år.
Färjestad slog man med 5-2 förra året, nu föll man med 4-1.
Mora mötte man 2 gånger under förra försäsongen och man stod då som segrare båda gångerna, 2-0 och 7-0. I år föll man med 2-1.
Västerås spelade man 2-2 mot förra året. Nu föll man med 2-0.
Örebro slog man med 4-0 förra året. Nu föll man med 3-2.
Brynäs föll man mot efter sudden förra året, nu vann man med 5-2 och förlorade med 4-1.

Att det här årets försäsong inte har varit något vidare bra är dock inte alls konstigt. det är i stort sätt ett helt nytt lag som ska svetsas ihop och det tar tid, så vi ska verkligen inte dra några växlar av det här över huvud taget, utan seriepremiären väntar nu på fredag och sedan får vi se var båten barkar och hur tabellen slutligen ssumeras i slutet av februari nästa år...

Ligor i svensk hockey säsongen 2015/16

Precis som förra året tänkte jag här ge en så fullständig redogörelse av ligor i svensk hockey som möjligt, vilka lag som spelar var, men den här gången så klart gällande säsongen 2015/16. Jag noterar också de lag som gått upp/halkat ner en divition från förra säsongen och då ser det ut såhär:

SHL

Brynäs IF
Djurgårdens IF
Frölunda HC
Färjestads BK
HV 71
Karlskrona HK (Upp från Hockeyallsvenskan)
Linköpings HC
Luleå HF
Malmö Redhawks (Upp från Hockeyallsvenskan)
Modo hockey
Rögle BK (Upp från Hockeyallsvenskan)
Skellefteå AIK
Växjö lakers HC
Örebro HK

Hockeyallsvenskan

AIK
Almtuna IS
Asplöven HC
BIK Karlskoga
HC Vita hästen
IF Björklöven
IF Sundsvall hockey (Upp från Hockeyettan)
IK Oskarshamn
IK Pantern (Upp från Hockeyettan)
Leksands IF (Ner från SHL)
Mora IK
Timrå IK
Tingsryds AIF (Upp från Hockeyettan)
Västerås IK

Hockeyettan

Norra
AIK hockey Härnösand (Upp från Hockeytvåan)
Brunflo IK (Upp från Hockeytvåan)
Kalix UHC
Kiruna IF
Kovlands IF
Piteå HC
SK Lejon
Sollefteå HK
Tegs SK
Vännäs HC
Örnsköldsvik hockey
Östersund IK

Östra
Hammarby IF
Haninge Anchors HC
Huddinge IK
Hudiksvalls HC
IF Vallentuna BK
Sollentuna HC (Upp från Hockeytvåan)
Södertälje SK (Ner från Hockeyallsvenskan)
Tierps HK
Wings HC Arlanda
Visby/Roma HK
Väsby IK HK
Åker/Strängnäs HC

Västra
Borlänge HF
Forshaga IF
Grästorps IK
IFK Arboga IK
Kumla HC
Köping HC (Upp från Hockeytvåan)
Lindlövens IF
Mariestad BoIIs HC
Skövde IK
Surahammars IF
Tranås AIF

Södra
Halmsta HF
HC Dalen
Helsingborgs HC
IF Troja/Ljungby
Kallinge/Ronneby IF
Kristianstad IK
Mörrums GoIs IK
Nybro Wikings IF
Tyringe SoSS (Upp från Hockeytvåan)
Varberg HK
Vimmerby HC
Västerviks IK

Hockeytvåan

Norra A
Bodens HF
Brooklyn Tigers city HF
HC Luleå
Kiruna city HF
Malmbergets AIF
Rosvik IK
StiL hockey
Överkalix IF

Norra B
Ingen information ännu...

Norra C
Ingen informaion ännu...

Norra D
Ingen information ännu...

Östra A
Bålsta HC
GötaTraneberg IK
Nacka HK
Norrtälje IK (Upp från Hockeytrean)
Rimbo IF
Spånga IS IK
Viggbyholms IK (Upp från Hockeytrean)
Värmdö HC (Ner från Hockeyettan)

Östra B
Eskilstuna Linden Hockey
Gnesta IK
Hanvikens SK
IFK Tumba IK
Mälarhöjden/Bredäng hockey
Nynäshamns IF HC
Södertälje pojkarnas AIF (Upp från Div. 4 2013)
Trångsunds IF

Västra A
Falu IF
Hofors HC
IFK Ore
Malungs IF (Upp från Hockeytrean)
Oppala IK
Sandvvikens IK
Söderhamn/Ljusne HC
valbo HC

Västra B
Avesta BK
Björbo IF
Fagersta AIK
Hallstahammars HK (Upp från Hockeytrean)
Hedemora SK
IFK Hallsberg
Ludvika HF
Skedvi/Säter IF

Västra C
Arvika HC
Filipstads IF (Upp från Hockeytrean))
Grums IK
Hammarö HC
IFK Munkfors
Kils AIK
Viking HC
Åmåls SK

Södra A
Borås HC
Bäcken HC
Hanhalls IF
Hovås HC (Upp från Hockeytrean))
Kungälvs IK
Kållered SK
Sörhaga/Alingsås HK
Tibro IK
Trollhättans HC
Töreboda hF
Ulricehamns IF
Vänersborgs HC (Upp från Hockeytrean)

Södra B
Alvesta SK
Boro/vetlanda HC
HA 74 Sävsjö
Jonstorps IF IshF
Lund Giants HC
Mjölby HC
Motala AIF HK (Upp från Hockeytrean)
Nittorps IK
Nässjö HC
Olofströms IK (Ner från Hockeyettan)
Osby IK
Värnamo GIK

Hockeytrean

Dalarna
Ingen information ännu...

Gävleborg A
Ingen information ännu...

Gävleborg B
Ingen information ännu...

Norrbotten
Ingen information ännu...

värmland
Ingen information ännu...

Västerbotten
Ingen informaion ännu...

Västmanland/Örebro
Ingen information ännu...

Östra A
Gimo IF HC
IFK Mariehamn
IFK Österåker vikings HC (Ner från Hockeytvåan)
Järfälla HC
KTH IF
SK iron hockey
Skå IK & Byggdegård (Ner från Hockeytvåan)
Östervåla IF (Upp från Div. 4)

Östra B
Flemingsbergs IK (Ner från Hockeytvåan)
FOC Farsta
Gripen HC Nyköping (Rokiesäsong)
Lidingö vikings HC
Segeltorps IF
Stortorparna IF
Sudrets HC
älta IF (Upp från Div. 4)

Södra A
KB-Knights IK (Rokiesäsong)
Lions HC
Lysekils HK viking
Munkedals BK
Rönnängs IK
Stenungsund HF
Uddevalla HC

Södra B
Fotskäls HC
HC Lidköping (Rokiesäsong)
IFK Falköping IK
Lerums BK
Partille HK
Skara IK
Tidaholms HF

Södra C
Chalmers blue MCR (Upp från Div. 4)
Göteborgs IK (Ner från Hockeytvåan)
Hisingens IK (Rokiesäsong)
Järnbrotts HK
KBA Pirates HC
Rambergets HC
SH-84
Varberg HK 2

Södra D
Gislaveds SK (Ner från Hockeytvåan)
HC Wettern
HK Lintek make believes
Skillingaryds IS
Skärblacka IF (Upp från Div. 4)
Valdemarsviks IF

Södra E
Diö GoIF HK
Eksjö HC (Upp från Div. 4)
Kalmar HC
Lenhovda IF
Nybro flames HK
Rydaholms SK
Virserums SGF
Åseda IF

Södra F
Frosta HC
Glimma HK
Halmsta HF 2 (Rokiesäsong)
IF Lejonet
Limhamn HK
Sölvesborgs IK
Trelleborgs IF
Åstorps IK

Div. 4

Göteborg A
Ingen information ännu...

Göteborg B
Ingen information ännu...

Östergötland
Ingen information ännu...

Södermanland
Ingen information ännu...

Mellersta Stockholm
Bele Barkarby IF
Brinkens IF
Ekerö IK (Upp från Div. 5)
GV-12 HK
Hesselby Kälvesta HC (Rokiesäsong)
Lidingö islanders HC ()
Skarpnäcks AIK
Vällingby AIK
Älta IF 2

Norra Stockholm
Duvbo IK
Hanson brothers Stockholm HC
IK Vaxholm
Kallhälls IF
Kista HC
Ormsta HC
Solna SK
Sundbybergs IK

Södra Stockholm
Boo HC
IFK Salem
Järna SK
Katrineholms HF 95
Orminge panters SK
Saltsjöbadens IF
Tullinge TP HC
Åker/Strängnäs HC 2

Uppland
Ingen information ännu...

Västergötland
Ingen information ännu...

Div. 5

Stockholm norra
AC Camelen
GötaTraneberg IK 2
Ik Hephata
Ormsta HC 2
Skå IK & Byggdegård 2
Stockholm Bucks HC
Sundbybergs HS
Täby Titans HF

Stockholm södra
Arken HC
FOC Farsta 2
Grantorp AIK
Haninge Anchors HC 3
Norsborgs IF
Stockholm Falcons IF
Älgö IF
Älta IF 3
Örby IS

Ligor i svensk hockey säsongen 2015/16

Precis som förra året tänkte jag här ge en så fullständig redogörelse av ligor i svensk hockey som möjligt, vilka lag som spelar var, men den här gången så klart gällande säsongen 2015/16. Jag noterar också de lag som gått upp/halkat ner en divition från förra säsongen och då ser det ut såhär:

SHL

Brynäs IF
Djurgårdens IF
Frölunda HC
Färjestads BK
HV 71
Karlskrona HK (Upp från Hockeyallsvenskan)
Linköpings HC
Luleå HF
Malmö Redhawks (Upp från Hockeyallsvenskan)
Modo hockey
Rögle BK (Upp från Hockeyallsvenskan)
Skellefteå AIK
Växjö lakers HC
Örebro HK

Hockeyallsvenskan

AIK
Almtuna IS
Asplöven HC
BIK Karlskoga
HC Vita hästen
IF Björklöven
IF Sundsvall hockey (Upp från Hockeyettan)
IK Oskarshamn
IK Pantern (Upp från Hockeyettan)
Leksands IF (Ner från SHL)
Mora IK
Timrå IK
Tingsryds AIF (Upp från Hockeyettan)
Västerås IK

Hockeyettan

Norra
AIK hockey Härnösand (Upp från Hockeytvåan)
Brunflo IK (Upp från Hockeytvåan)
Kalix UHC
Kiruna IF
Kovlands IF
Piteå HC
SK Lejon
Sollefteå HK
Tegs SK
Vännäs HC
Örnsköldsvik hockey
Östersund IK

Östra
Hammarby IF
Haninge Anchors HC
Huddinge IK
Hudiksvalls HC
IF Vallentuna BK
Sollentuna HC (Upp från Hockeytvåan)
Södertälje SK (Ner från Hockeyallsvenskan)
Tierps HK
Wings HC Arlanda
Visby/Roma HK
Väsby IK HK
Åker/Strängnäs HC

Västra
Borlänge HF
Forshaga IF
Grästorps IK
IFK Arboga IK
Kumla HC
Köping HC (Upp från Hockeytvåan)
Lindlövens IF
Mariestad BoIIs HC
Skövde IK
Surahammars IF
Tranås AIF

Södra
Halmsta HF
HC Dalen
Helsingborgs HC
IF Troja/Ljungby
Kallinge/Ronneby IF
Kristianstad IK
Mörrums GoIs IK
Nybro Wikings IF
Tyringe SoSS (Upp från Hockeytvåan)
Varberg HK
Vimmerby HC
Västerviks IK

Hockeytvåan

Norra A
Bodens HF
Brooklyn Tigers city HF
HC Luleå
Kiruna city HF
Malmbergets AIF
Rosvik IK
StiL hockey
Överkalix IF

Norra B
Ingen information ännu...

Norra C
Ingen informaion ännu...

Norra D
Ingen information ännu...

Östra A
Bålsta HC
GötaTraneberg IK
Nacka HK
Norrtälje IK (Upp från Hockeytrean)
Rimbo IF
Spånga IS IK
Viggbyholms IK (Upp från Hockeytrean)
Värmdö HC (Ner från Hockeyettan)

Östra B
Eskilstuna Linden Hockey
Gnesta IK
Hanvikens SK
IFK Tumba IK
Mälarhöjden/Bredäng hockey
Nynäshamns IF HC
Södertälje pojkarnas AIF (Upp från Div. 4 2013)
Trångsunds IF

Västra A
Falu IF
Hofors HC
IFK Ore
Malungs IF (Upp från Hockeytrean)
Oppala IK
Sandvvikens IK
Söderhamn/Ljusne HC
valbo HC

Västra B
Avesta BK
Björbo IF
Fagersta AIK
Hallstahammars HK (Upp från Hockeytrean)
Hedemora SK
IFK Hallsberg
Ludvika HF
Skedvi/Säter IF

Västra C
Arvika HC
Filipstads IF (Upp från Hockeytrean))
Grums IK
Hammarö HC
IFK Munkfors
Kils AIK
Viking HC
Åmåls SK

Södra A
Borås HC
Bäcken HC
Hanhalls IF
Hovås HC (Upp från Hockeytrean))
Kungälvs IK
Kållered SK
Sörhaga/Alingsås HK
Tibro IK
Trollhättans HC
Töreboda hF
Ulricehamns IF
Vänersborgs HC (Upp från Hockeytrean)

Södra B
Alvesta SK
Boro/vetlanda HC
HA 74 Sävsjö
Jonstorps IF IshF
Lund Giants HC
Mjölby HC
Motala AIF HK (Upp från Hockeytrean)
Nittorps IK
Nässjö HC
Olofströms IK (Ner från Hockeyettan)
Osby IK
Värnamo GIK

Hockeytrean

Dalarna
Ingen information ännu...

Gävleborg A
Ingen information ännu...

Gävleborg B
Ingen information ännu...

Norrbotten
Ingen information ännu...

värmland
Ingen information ännu...

Västerbotten
Ingen informaion ännu...

Västmanland/Örebro
Ingen information ännu...

Östra A
Gimo IF HC
IFK Mariehamn
IFK Österåker vikings HC (Ner från Hockeytvåan)
Järfälla HC
KTH IF
SK iron hockey
Skå IK & Byggdegård (Ner från Hockeytvåan)
Östervåla IF (Upp från Div. 4)

Östra B
Flemingsbergs IK (Ner från Hockeytvåan)
FOC Farsta
Gripen HC Nyköping (Rokiesäsong)
Lidingö vikings HC
Segeltorps IF
Stortorparna IF
Sudrets HC
älta IF (Upp från Div. 4)

Södra A
KB-Knights IK (Rokiesäsong)
Lions HC
Lysekils HK viking
Munkedals BK
Rönnängs IK
Stenungsund HF
Uddevalla HC

Södra B
Fotskäls HC
HC Lidköping (Rokiesäsong)
IFK Falköping IK
Lerums BK
Partille HK
Skara IK
Tidaholms HF

Södra C
Chalmers blue MCR (Upp från Div. 4)
Göteborgs IK (Ner från Hockeytvåan)
Hisingens IK (Rokiesäsong)
Järnbrotts HK
KBA Pirates HC
Rambergets HC
SH-84
Varberg HK 2

Södra D
Gislaveds SK (Ner från Hockeytvåan)
HC Wettern
HK Lintek make believes
Skillingaryds IS
Skärblacka IF (Upp från Div. 4)
Valdemarsviks IF

Södra E
Diö GoIF HK
Eksjö HC (Upp från Div. 4)
Kalmar HC
Lenhovda IF
Nybro flames HK
Rydaholms SK
Virserums SGF
Åseda IF

Södra F
Frosta HC
Glimma HK
Halmsta HF 2 (Rokiesäsong)
IF Lejonet
Limhamn HK
Sölvesborgs IK
Trelleborgs IF
Åstorps IK

Div. 4

Göteborg A
Ingen information ännu...

Göteborg B
Ingen information ännu...

Östergötland
Ingen information ännu...

Södermanland
Ingen information ännu...

Mellersta Stockholm
Bele Barkarby IF
Brinkens IF
Ekerö IK (Upp från Div. 5)
GV-12 HK
Hesselby Kälvesta HC (Rokiesäsong)
Lidingö islanders HC ()
Skarpnäcks AIK
Vällingby AIK
Älta IF 2

Norra Stockholm
Duvbo IK
Hanson brothers Stockholm HC
IK Vaxholm
Kallhälls IF
Kista HC
Ormsta HC
Solna SK
Sundbybergs IK

Södra Stockholm
Boo HC
IFK Salem
Järna SK
Katrineholms HF 95
Orminge panters SK
Saltsjöbadens IF
Tullinge TP HC
Åker/Strängnäs HC 2

Uppland
Ingen information ännu...

Västergötland
Ingen information ännu...

Div. 5

Stockholm norra
AC Camelen
GötaTraneberg IK 2
Ik Hephata
Ormsta HC 2
Skå IK & Byggdegård 2
Stockholm Bucks HC
Sundbybergs HS
Täby Titans HF

Stockholm södra
Arken HC
FOC Farsta 2
Grantorp AIK
Haninge Anchors HC 3
Norsborgs IF
Stockholm Falcons IF
Älgö IF
Älta IF 3
Örby IS

RSS 2.0