Helomvändningen, Pantern spelar kvar i Hockeyallsvenskan

Ja, det gick trots allt snabbare än vad man kunde befara. Redan idag kom Appelationsnämndens (fint ska det vara) beslut om IK Panterns vara eller icke vara i Hockeyallsvenskan under den kommande säsongen.

Domen?
Pantern får stanna kvar i serien.

Läser ni inlägget under så ser ni att det var inte vad jag trodde. Jag trodde att eftersom föreningen, trots upprepade påminnelser, inte kom in med alla dokument i tid så skulle de fråntas sin plats, även om det sedan visade sig att de faktiskt hade tillräckligt med kapital och allt sådant. Rätt ska vara rätt och håller man sig inte till en deadline utsatt av myndigheter eller liknande, då blir det konsekvenser av det. "Annars kan man ju lika gärna lägga ner hela skiten", som Mats Lust, tränare i Kristianstads IK, rasade idag.

Jag kan förstå lust och hela Kristianstad. De hade ju t.o.m. blivit erbjuden platsen och så blir det, mot alla odds, en helomvändning såhär. så klart de är irriterade och förbannade i Kristianstad...

Helt smärtfritt kommer dock inte Pantern undan. De får böta 25 000kr, men med tanke på vad konsekvenserna annars hade blivit för föreningen om de hade flyttats ner, så är nog de 25 000kr man nu får betala väldigt, väldigt milt.

Anledningen till varför beslutet ändras är att Appelationsnämnden anser att IK Panten ju faktiskt har ett eget kapital som räcker för att spela i Allsvenskan. Det egna kapitalet ska ligga på minst en miljon och Pantern har ett eget kapital på strax däröver.

Man öppnar dock för att det kan komma att regeländras inom just det här området, för jag kan samtidigt tycka att även om Pantern har tillräckligt med kapital så har man ändå inte lämnat in allt i tid. Licensnämnden fattade då ett helt korrekt beslut och det tycker jag inte att man skulle ändrat såhär i efterhand. Då är det som Mats Lust säger, då kan man lika gärna skita i allting, för om en missad deadline inte ger mer konsekvenser än såhär, framförallt med ett ändrat beslut, då behöver man ju knappast ha en deadline, om den går att kringgå.

Antingen skulle licensnämnden yrkat på att Pantern skulle uteslutas, men att det var Appelationsnämnden som hade sista ordet, eller så skulle Kristianstad inte erbjudits platsen innan allt var spikat och klart. Nu fick KIK nästan leva med lite falska förhoppningar under en dryg vecka. Det blir bara fel och en soppa av allting...

Nåväl, IK Pantern kommer alltså att spela i Hockeyallsvenskan även säsongen 2017/18.

IK Pantern ser ut att förlora sin Allsvenska status

Det är dock inte bara Sundsvall som det blåser negativa vindar kring. Ännu värre blåser det kring IK Pantern, som just nu ser ut att förlora sin plats i Allsvenskan inför den kommande säsongen.

Ja, ni läste rätt.
Trots att man under både sitt 1:a och inte minst 2:a år i serien har klarat sig från negativt kval så verkar det nu alltså som att man får lämna serien.

Anledningen är för att man inte har skickat in sina licenspapper i tid.

Oerhört klantigt är min första reaktion på det.

Det verkar som att man har ordning på ekonomin, ordning på allt som ska vara i ordning. Man klarar helt enkelt av kraven för att vara ett Allsvenskt lag. Ändå ser man ut att sjabbla bort den chansen.

Varför?
För att man inte skickade in alla papper som skulle skickas in till licensnämnden. Bokhållaren blev pappa i månadsskiftet maj/juni och därför blev allt förskjutet med pappershanteringen och revisorn kunde inte skriva under och godkänna alla papper förrän förra veckan.

Tyvärr låter det oerhört svagt och dålit hanterat av föreningen. Att bokhållaren skulle bli pappa lär ju inte ha kommit som någon chock. har man dessutom en deadline att passa, då alla dokument och allt ska vara inne hos licensnämnden, då ser man väl för tusan till att det är ordnat i god tid innan deadline???

IK Pantern är inget publiklag och jag tror nog det är få som skulle sakna Pantern i Allsvenskan, men de har ändå gjort ett hästjobb under de senaste säsongerna. De har fått ihop slagkraftiga trupper med i princip inga medel alls och nu senast var man t.o.m. uppe och fightades om platserna i den Allsvenska finalen tills det bara återstod några omgångar. Man har rent sportsligt gjort det bragdartat och jag måste säga att jag lider med tränare och spelare, som får ta smällen för att kontorsfolket i föreningen inte har gjort vad man ska. Jag vågar nog gå så långt som att påstå att om Pantern förlorar sin plats i Allsvenskan nu, då kommer man inte att komma tillbaka dit. Anledningen är helt enkelt för att man är ett såpass litet lag med så extremt små resurser. Konkurensen är stor och även på Hockeyettannivå finns klubbar med mer pengar än vad IK Pantern har. Pengar är förvisso inte allt, det har just Pantern visat under båda sina år i Allsvenskan, men det lär ju knappast bli lättare för dem att locka till sig och behålla talanger om man spelar i ettan. Klart chansen finns att man kommer tillbaka, men jag tror de utsikterna är väldigt, väldigt små, tyvärr.

Så för IK Pantern skulle en degradering här vara ödesdiger skulle jag säga.

Det är inte heller bra för Kristianstads IK, som slutade 3:a i kvalserien tidigare i våras och som högst troligt därför kommer ta Panterns plats i Allsvenskan. Kristianstad själva har sagt att om man blir erbjuden platsen, då tar man den. Faktum är dock att det är knappt 3 månader kvar till premiären och bara dryga månaden innan lagen går på is. Kristianstad har rustat för en säsong i Hockeyettan. Nu plötsligt ska man då justera allting. Budgeten måste ändras och hela planeringsarbetet måste göras om. Truppen är byggd utifrån en säsong i ettan, inte allsvenskan, och värst av allt, beslutet kan komma att dröja ännu längre. Panten har nämligen t.o.m. 5 juli på sig att överklaga licensnämndens beslut. De har förvisso redan överklagat och ärendet håller på att behandlas, men det kan ändå dröja några veckor till innan vi vet om Pantern får behålla sin plats eller om Kristianstad får den. då är vi i mitten av juli och det är 2 månader till premiären. Man behöver inte vara någon einstein för att inse att det är långt ifrån optimalt...

Nu är det som det är och vi väntar bara på ett beslut, men får jag säga vad jag tror så tror jag tyvärr att Pantern förlorar sin plats i Allsvenskan...

Sundsvall lägger ner elitverksamheten

Det händer saker i hockeysverige.

För några dagar sedan kom bekedet att IF Sundsvall hockey lägger ner sin elitverksamhet.

Tidigare har det stått klart att damsektionen i föreningen brutit sig ur densamma, för att man ansåg sig orättvist behandlade. Är inte helt hundra på det, men har för mig att det var därför och nu står det alltså även klart att herrlaget lägger ner sin elitverksamhet.

Sundsvall har spelat i Allsvenskan under många år, men ramlade ur serien 2012 om jag minns rätt. Därefter följde några år i Hockeyettan, innan man våren 2015 tog steget upp igen, lite överraskande tillsammans med IK Pantern, tingsryd och AIK, som då försvarade sin plats i näst högsta ligan i svensk hockey.

Återkomsten i Allsvenskan blev dock inte vad Sundsvall hade hoppats på. Man slutade sist i serien med 42 poäng, 30 bakom Björklöven närmst ovanför det nedre sträcket.

Det blev kvalserien och där slutade man 4:a med 13 poäng och hela 9 poäng bakom Södertälje och Västervik, som båda hade 22.

Sedan blev det alltså bara en säsong till i Hockeyettan för detta Sundsvall, innan man nu lägger ner elitverksamheten. Ekonomin går inte ihop verkar det som. Man har dock förhoppningar om att ha ett elitlag i seriespel igen fr.o.m. säsongen 2018/19, alltså nästa säsong, men om det verkligen blir så, det får tiden utvisa.

Elitserien, från 2009-2013

Då fortsätter vi med Elitserie/SHL-säsongerna. 2008/09 är vi på.

Here we go!

2008/09

Elitserien bestod alltjämt av 12 lag, där de 8 främsta gick till slutspel och lag 11 och 12 fick kvala sig kvar. HV71 var regerande mästare och Rögle var nya i serien, efter att ha slagit Mora i en avgörande match i kvalserien nere i Ängelholm tidigare under vårkanten. Mora, som var så nära på att klara sig undan kvalserien, när man hade chhansen att säkra kontraktet redan i omgång 53, men man tog inte chansen och i sista omgången passerade Luleå och senare åkte Mora som sagt ur Elitserien.

Grundserien

1, Färjestad 99p +36
2, Linköping 92p +14
3, Frölunda 91p +14
4, HV71 90p +16
5, Luleå 87p +13
6, Skellefteå 80p +8
7, Brynäs 79p -12
8, Timrå 76p +10
9, Modo 72p -24
10, Djurgården 71p -6
11, Rögle 67p -26
12, Södertälje 56p -43

Kommentar: Färjestad vinner serien och LHC fortsätter att placera sig högt i grundserien. De regerande mästarna slutar 4:a och Skellefteå imponerar och slutar 6:a i tabellen. Man tar sig med 8 poängs marginal till slutspel, men Modo, som vann SM-guld 2 år tidigare, missar nu slutspel, efter en ganska svag säsong. Säsongen innan hade mann slutat 3:a i grundserien,men åkt ut med 4-1 i matcher mot Timrå i kvarten. Här fortsatte den negativa kurvan och man missar alltså slutspel. Djurgården hade några tunga år innan säsongen 07/08, men 07/08 klarade man man slutspel. här blev det dock inget slutspel för DIF. Det blev det inte heller för nykomlingen Rögle och Södertälje, som slutar sist i serien här under sitt 2:a år i högstaligan. Året innan gick man till slutspel, men inte här. Kvalserien klarade man dock galant och vann den med 22 poäng, 3 före Rögle, som alltså också klarade sig kvar. Det gjorde man 2 poäng före AIK, som nu hade kämpat sig upp hela vägen hit igen, efter tvångsdegraderingen till Div. 1 några år tidigare.

SM-slutspel

Kvartsfinaler

Färjestad - Brynäs 4-0 i matcher
Linköping - Skellefteå 3-4 i matcher
Frölunda - Luleå 4-1 i matcher
HV71 - Timrå 4-3 i matcher

Kommentar: Färjestad städade av Brynäs med 4-0 i matcher, 0-2, 2-1, 0-4 och 2-1. Noterbart där är att Brynäs inte gjorde ett enda mål på hemmaplan på de 120 minuter man fick där och att Färjestad vann båda sina hemmamatcher med 2-1. Frölunda hade hursomhelst inga större problem med Luleå och sedan vände HV ett 1-3-underläge i matcher till seger med 4-3. Enormt starkt av de regerande mästarna. Rampljuset föll dock på ett annat lag här, nämligen Skellefteå. 3 år tidigare gick man upp i Elitserien. Sitt 1:a år höll man sig kvar. Sitt 2:a år nådde man sitt 1:a SM-slutspel, vann en match mot det HV som senare vann guld och här slår man alltså ut LHC med 4-3 i matcher, efter en rejäl förlängningsrysare som höll på in i 5:e perioden om jag minns rätt och där det blev helt knäpptyst i dåvarande Cloetta center när bortalaget avgjorde. Jag minns att jag såg den matchen på TV. Lag 1, 3, 4 och 6 alltså till semifinal.

Semifinaler

Färjestad - Skellefteå 4-0 i matcher
Frölunda - HV71 2-4 i matcher

Kommentar: Färjestad gjorde slarvsylta av Skellefteå. SAIK gjorde inte ett enda mål förrän i match 3 och inte förrän i match 4 fick man ordning på grejerna och kunde utmana Färjestad på riktigt. Då hade FBK dock redan vunnit med 0-2, 6-0 och 0-6 och här avgjorde man också i sudden och vann därmed med 4-0 i matcher. Ändå ett starkt slutspel av Skellefteå måste jag säga. Betydligt jämnare var det i den andra semifinalserien, där HV vann hemma, Frölunda vann hemma och sedan dessutom snodde en borta i match 3. Eftersom Frölunda redan hade hemmaplansfördel såg det väldigt tungt ut för HV där och då, men man vann match 4 med 1-6, match 5 med 1-4 och så avjorde man hemma i match 6 när man vann med 4-2. Ruggigt starkt att ta 2 raka på bortais i Göteborg, för där hade Frölunda verkligen ett gyllene läge att avgöra, ungefär som Modo hade haft några år tidigare mot Timrå, men där Timrå istället snodde 2 raka i Övik och sedan avgjorde hemma i match 6. Lag 1 och 4 till SM-final alltså.

SM-final

Färjestad - HV71 4-1 i matcher

Kommentar: HV vann match 1 med 4-1, men sedan var det Färjestad för hela slanten och man vann 4 raka och guldet var säkrat, det 3:e på 2000-talet.

2009/10

Elitserien bestod fortfarande av 12 lag, där lag 1-8 gick till SM-slutspel och där lag 11 och 12 fick kvala sig kvar i serien. Man spelade fortfarande 55 omgångar i grundserien och regerande mästare var Färjestad. Inga nya lag i serien fans med, eftersom att både Rögle och Södertälje hade klarat sig kvar via kvalserien säsongen innan.

Grundserien

1, HV71 95p +33
2, Djurgården 92p +31
3, Linköping 92p +24
4, Skellefteå 88p +5
5, Färjestad 87p -12
6, Brynäs 84p +20
7, Frölunda 78p -1
8, Timrå 75p -12
9, Modo 74p +11
10, Luleå 74p -4
11, Södertälje 63p -45
12, rögle 55p -50

Kommentar: HV vinner serien före Djurgården, som gör en oerhört stark säsong, bara sådär, helt plötsligt. Tidigare år hade man ens haft svårt att ta sig till slutspel, men vips slutar man 2:a i grundserien, bara 3 poäng bakom HV71. Det var överlag tätt och jämnt där uppe i toppen av tabellen, för att inte tala om där runt slutspelssträcket, där Timrå återigen hamnar på rätt sida och Modo på fel sida sträcket. Även Luleå var involverat i det där, både Luleå och Modo hade klart bättre målskillnad än Timrå, men Timrås 0-1-seger över just Luleå i sista omgången räddade deras slutspel. Södertälje och Rögle fick kvala sig kvar även detta året, men den här gången gick det bara vägen för Södertälje, som återigen vann kvalserien, precis som året innan, men den här gången placerade sig AIK före Rögle i tabellen och inför ett helt galet Hovet tog sig AIK återigen upp i högstaligan när man slog Växjö där i sista omgången med 2-0. Leksand slutade 4:a med 16 poäng, men faktum var att om man hade slagit Växjö nere i Småland i omgång 9, då hade det varit Leksand och inte AIK som tog steget upp. Nu blev det istället AIK, trots att Leksand gjorde vad man skulle med almtuna i sista omgången. Så små marginaler är det. Det här var dock helt klart det närmaste Leksand hade varit ett avancemang sedan man åkte ur våren 2006.

SM-slutspel

Kvartsfinaler

HV71 - Timrå 4-1 i matcher
Djurgården - Brynäs 4-1 i matcher
Linköping - Frölunda 4-3 i matcher
Skellefteå - Färjestad 4-3 i matcher

Kommentar: HV och Djurgården hade inga större problem med Timrå och Brynäs, men LHC vände 1-3 till 4-3 i matcher mot Frölunda. En rejäl besvikelse för Frölunda, som nog helst ville glömma den här säsongen, 7:a i grundserien och respass i kvarten. Nej, ingen lyckad säsong för Göteborgslaget. Det blev det inte heller för de reerande mästarna Färjestad, som slutade 5:a i grundserien och där man återigen ställdes mot Skellefteå. Året innan möttes de båda i semifinal och då vann Färjestad med 4-0 i matcher. Här var det Skellefteå som gick segrande ur en 7 matcher lång batalj och för 2:a året i rad var man i semifinal. Lag 1, 2, 3 och 4 till semifinal.

Semifinaler

HV71 - Skellefteå 4-1 i matcher
Djurgården - Linköping 4-1 i matcher

Kommentar: Båda matchserierna till 5 matcher. Skellefteå vann match 2 nere i jönköping och LHC vann match 3 hemma i Cloetta center, men utöver de båda matcherna var det HV71 och Djurgården för hela slanten och lag 1 och 2 från grundserien skulle alltså mötas i final.

SM-final

HV71 - Djurgården 4-2 i matcher

Kommentar: En oerhört jämn finalserie, där alla matcher utom en gick till sudden. Det var Djurgården som vann match 1 med 4-3. sedan vann HV med samma siffror i sudden, man tog också match 3 i sudden uppe i Stockholm, då med 1-2, Djurgården svarade med en suddenseger i Jönköping i match 4 och sedan vann HV 2 raka suddenmatcher, 5-4 och så 2-3 på Hovet. Teemu Laine var det som avjorde där minns jag och HV71 var alltså mästare för 3:e gången på 2000-talet.

2010/11

Elitserien bestod fortfarande av 12 lag där de 8 främsta gick till slutspel och där lag 11 och 12 fick kvala sig kvar i serien. Man spelade 55 omgångar i grundserien och regerande mästare var HV71. Nya i serien var AIK, som tog klivet upp våren innan och petade ner Rögle i Allsvenskan.

Grundserieen

1, HV71 96p +30
2, Färjestad 96p +30
3, Skellefteå 96p +28
4, Luleå 88p +14
5, Linköping 85p +20
6, Djurgården 84p +1
7, Brynäs 81p -10
8, AIK 76p -20
9, Frölunda 74p -30
10, Timrå 73p -25
11, Södertälje 71p -32
12, Modo 70p -6

Kommentar: Överlag en väldigt jämn tabell, där det bara skiljde 26 poäng mellan seriesegraren HV71 och jumbon Modo. Modo, som bara fortsatte neråt efter de 2 tidigare säsongerna med missade slutspel. Här gick det ännu värre. Jumboplats i serien och kvalseriespel väntade, men det var som sagt jämnt. Det var bara 3 poäng upp till Timrå över sträcket och 6 poäng upp till AIK, som alltså klarar sig till slutspel sin 1:a säsong i serien. Skellefteå fortsätter att göra det bra, året innan slutade man 4:a i serien, nu slutar man 3:a, på samma poäng som både Färjestad och HV, men med några måls sämre målskillnad. HV och Färjestad stannar dock på exakt samma poäng och samma målskillnad, men HV vinner serien på fler gjorda mål än Färjestad, 173 mot 154. Skellefteå hade också 173 gjorda mål, så med 3 färre insläpta mål på 55 matcher, eller 1 mer gjort och 1 färre insläppt, ja, då hade Skellefteå vunnit serien. Så jämnt var det. Wow! i kvalserien blev det inte 3:e gången gillt för Södertälje. De 2 tidigare åren hade man klarat sig kvar i högstaligan genom 2 kvalserievinsster, men inte nu. nu slutade man bara 3:a, bakom Växjö och modo. Växjö, som gjorde det strålande och stannade på 26 poäng på 10 matcher. man förlorade alltså bara 4 poäng under hela serien. Modo vann en väldigt viktig match mot Södertälje med 2-0 och grejade därmed kontraktet.

SM-slutspel

Kvartsfinaler

HV71 - AIK 0-4 i matcher
Färjestad - Brynäs 4-1 i matcher
Skellefteå - Linköping 4-3 i matcher
Luleå - Djurgården 4-3 i matcher

Kommentar: Här började äntligen det högst rankade laget hemma, så man spelade enlit principen hemma borta hemma borta hemma borta hemma, istället för borta hemma borta hemma hemma borta hemma. En rejäl käftsmäll blev det dessutom för seriesegrarna och de regerande mästarna HV71, som väldigt överraskande förlorade med 4-0 i matcher mot AIK. 8:an och nykomlingen i tabellen slog alltså ut seriesegraren, och det med besked. 2-4, 3-0, 1-3 och 4-1. Väldigt överrtygande och imponerande av AIK, väldigt negativt för HV, vars kvartsfinalspöke tog sin början här. det var 1:a året av 6 som de rök i kvarten. Också det andra finallaget från året innan, Djurgården, rök i kvarten när Luleå vann med 4-3 i matcher, trots att DIF hämtade upp 0-3 till 3-3 i matcher. I game 7 var dock Luleå starkast och vann med 4-3. Också Skellefteå tog sig till semifinal, genom att slå ut LHC för 2:a gången på 3 år. 2 år tidigare var det LHC som var högst rankat och även då gick det till 7 matcher, där Skellefteå vann. Det gjorde de här också, med 3-2. Lag 2, 3, 4 och 8 alltså till semifinal.

Semifinaler

Färjestad - AIK 4-0 i matcher
Skellefteå - Luleå 4-2 i matcher

Komentar: Här var det roliga slut för AIK, men jag tror nog man kunde vara relativt nöjda efter säsongen ändå. Man var nykomlingar i serien, tog sig till slutspel och slog ut seriesegraren och regerande mästarna HV71 med 4-0 i matcher. Här var bränslet lite slut och Färjestad hade inga problem att ta sig till final. där ställdes man mot Skellefteå, som här hamnade i underläge med 2-0 i matcher, men där man sedan vann 4 raka och tog sig till klubbens 1:a SM-final i rraden av 5 under de kommande åren. Imponerande måste jag ändå säga. Man gick alltså upp i elitserien 2006. Året efter kvalade man sig kvar. Sedan gick man till kvartsfinal 2008, varefter det blev semifinal 2 år i rad, innan det nu blev final.

SM-final

Färjestad - Skellefteå 4-1 i matcher

Kommentar: Färjestad vann hemma, Skellefteå vann hemma, Färjestad vann hemma och sedan snodde man också match 4 uppe i Skellefteå och sedan tog man hem sitt 4:e SM-guld på 2000-talet i match 5, då man vann med 4-1.

2011/12

Elitserien spelades fortfarande i 55 omgångar med 12 lag, där lag 1-8 gick till slutspel och där lag 11 och 12 fick kvala sig kvar i serien. Regerande mästare var Färjestad och nya i serien var Växjö, som tog steget upp via kvalserien tidigare under våren och petade därmed ner Södertälje i Allsvenskan.

Grundserien

1, Luleå 100p +24
2, Skellefteå 95p +23
3, HV71 92p +21
4, Brynäs 92p +8
5, Frölunda 90p +27
6, Färjestad 87p 0
7, AIK 82p +14
8, Modo 79p -1
9, Växjö 77p -9
10, Linköping 72p -18
11, Djurgården 72p -21
12, timrå 52p -68

Kommentar: Dominans av norr här. Luleå vinner serien och Skellefteå fortsätter att imponera och rota sig alltmer som ett topplag i svensk hockey. AIK når slutspel igen och Modo tar sig till sitt 1:a slutspel sedan 2008 och jämfört med året innan, när man fick kvala sig kvar, var det här ett klart steg i rätt riktning. Det var det dock inte för LHC och jurgården. LHC, som alltid brukar placera sig högt i grundserien, men inte nu. Nu var man istället bara målskillnad från att få kvala sig kvar i Elitserien, men tack vare att man tog 1 poäng borta mot Modo i sista omgången, då Modo vann med 5-4 efter straffar, samtidigt som Djurgården förlorade med 2-1 mot HV71, så klarade man sig undan kval och Djurgården fick istället kvala sig kvar, tillsammans med Timrå, som var en ganska ordentlig slagpåse och slutade 20 poäng bakom närmsta lag. i kvalserien pallade man dock trycket och vann serien med 22 poäng, 3 före Rögle, som därmed var tillbaka i Elitserien igen, efter att ha ramlat ur 2 år tidigare, när AIK gick upp. Istället var det Djurgården som chockartat ramlade ur Elitserien. detta Djurgården, som alltså var i SM-final 2 år tidigare, som försvann i kvarten året innan och som här hade en miserabel säsong. Det höll ändå på att räcka för ett säkrat kontrakt, men icke. det blev kvalserien och där hade man inte marginalerna med sig. Leksand spelade bort dem från Elitserien året efter när man vann i ett fullsatt och kokande Tegera arena med 2-0. Leksand själva slutade till slut 4:a i kvalserien med 12 poäng.

SM-slutspel

Kvartsfinaler

Luleå - AIK 1-4 i matcher
Skellefteå - Modo 4-2 i matcher
Brynäs - Frölunda 4-2 i matcher
HV71 - Färjestad 2-4 i matcher

Kommentar: AIK slår ut seriesegrarna för 2:a året i rad. året innan var det HV som man slog ut med 4-0 i matcher och här var det Luleå som fick ge sig med klara 4-1 i matcher. Grymt av AIK! HV ryker i kvarten igen och Modo stod upp bra mot Skellefteå och förlorade match 1, 5 och 6 knappt och med uddamålet, 3-2, 2-1 och 1-2. Själva vann man också knappt, både i match 3 och 4, 2-3 och 1-0, båda efter förlängning. Slutligen var det brynäs som slog ut Frölunda, som hade en bättre säsong än året innan, men de där glimrande mästartakterna från några år tidigare såg man ingenting av. Lag 2, 4, 6 och 7 till semifinal.

Semifinaler

Skellefteå - AIK 4-3 i matcher
Brynäs - Färjestad 4-1 i matcher

Kommentar: Brynäs besegrade Färjestad relativt enkelt med 4-1 ui matcher och siffrorna 2-4, 4-2, 0-3 och 4-2. Man vann alltså 4 raka, efter att Färjestad vunnit match 1 med 3-2 efter suden. AIK stod upp bra mot skellefteå och extra starkt var det att komma tillbaka efter match 5, då Skellefteå vann med 8-2, och vinna match 6 med 2-1 och kvittera till 3-3 i matcher. i game 7 var det dock Skellefteå som var starkast, vann med 5-3 och tog sig därmed till sin 2:a raka SM-final.

SM-final

Skellefteå - brynäs 2-4 i matcher

Kommentar: Guldet till Gävle, efter att Brynäs gått fram till 3-0 i matcher och hade chansen att avgöra redan i match 4, men då vann Skellefteå borta med 4-3 efter sudden och sedan vann man match 6 med 3-2 och hade vittring, men Brynäs fick ändå lyfta bucklan på hemmais i match 6, då man vann med 2-0, Niklas Svedberg höll nollan och Gävle kokade.

2012/13

Elitserien bestod fortfarande av 55 omgångar och 12 lag, där lag 1-8 gick till slutspel och där lag 11 och 12 fick kvala sig kvar i serien via kvalserien. Regerande mästare var Brynäs och nya i serien var Rögle, som tog steget upp i kvalserien under våren och petade ner Djurgården i Allsvenskan.

Grundserien

1, Skellefteå 114p +63
2, Färjestad 102p +45
3, Luleå 102p +43
4, HV71 102p +31
5, Linköping 94p +9
6, Frölunda 84p -3
7, Modo 81p +6
8, Brynäs 75p -43
9, AIK 69p -26
10, Växjö 64p -28
11, Timrå 57p -27
12, Rögle 46p -70

Kommentar: Skellefteå fortsätter uppåt i systemet och etablerar sig mer och mer som ett topplag i svensk hockey. Året innan hade man nått SM-final, men förlorade den mot Färjestad och här vann man grundserien i stor stil, 12 poäng före 2:an Färjestad. Jämnt var det också. 3 lag på 102 poäng och 4 lag över 100 poäng. Då hade Luleås 100 poäng som seriesegrare året innan bara räckt till en 5:e plats. Efter de där 4 främsta lagen var det dock ganska glest mellan lagen, inga större fighter. AIK och Växjö hamnar i ingenmansland och Timrå och Rögle fick kvala sig kvar i serien, något som inget av lagen lyckades med, för här vet vi att Leksand, efter 7 år i Allsvenskan, äntligen var tillbaka i svensk hockeys finrum, tillsammans med Örebro. Både Leksand och örebro krossade allt motstånnd i kvalserien, Örebro vann den på 24 poäng, Leksand 22 och sedan hade Timrå 17 och Västerås 12. Rögle lyckades bara skrapa ihop 8 poäng och det måste ha varit en av de minsta poängskörderna för ett lag uppifrån i kvalserien genom alla år.

SM-slutspel

Kvartsfinaler

Skellefteå - Brynäs 4-0 i matcher
Färjestad - Modo 4-1 i matcher
Luleå - Frölunda 4-2 i matcher
HV71 - Linköping 1-4 i matcher

Kommentar: Repris på finalen från året innan redan i kvarten, Brynäs mot Skellefteå. Året innan var det Brynäs som drog det längsta strået. Här var det inget snack om saken, Skellefteå vann 4 raka, 5-0, 3-7, 4-1 och 0-4. Totalt 20-4 i målskillnad och redan här, om man nu mot all förmodan inte skulle ha övertygat nog i grundserien, kändes det att SAIK skulle bli oerhört svårstoppade i det här slutspelet. Färjestad och Luleå gjorde också vad man skulle med Modo och Frölunda, även om Luleå hade lite problem med Frölunda, som hängde med bra till en början och både kvitterade 0-1 och 1-2 i matcher, men när Luleå vann 4-1 i match 5, då orkade frölunda inte resa sig i match 6 och Luleå kunde avgöra nere i Göteborg. LHC tog sig däremot lite överraskande vidare till semi och det på ett imponerande sätt, i synnerhet som hV vann match 1 med klara 6-0. Det svarade LHC upp mot genom att vinna match 2 med 6-1. Sedan tog man 2 raka suddensegrar, 4-5 och 5-4, innan man avgjorde med en kross nere i Jönköping med 1-6. Lag 1, 2, 3 och 5 från grundserien alltså till semifinal.

Semifinaler

Skellefteå - Linköping 4-1 i matcher
Färjestad - Luleå 1-4 i matcher

Kommentar: LHC snodde match 1 uppe i Skellefteå, 3-2 efter sudden, men Skellefteå Visade styrka när man tog tillbaka hemmaplansfördelen i match 2 nere i Linköping, även där 3-2 efter sudden. Sedan vann man 3 raka, tighta och jämna matcher, men ändå 3 raka. 3-2 efter sudden igen, både i match 3 och 4, och så avslutade man med 3-1-seger i match 5. 3/4 vinster var alltså 3-2-vinster efter förlängning och totalt i hela matchserien var 4/5, 80%, 3-2-vinster efter förlängning. Luleå snode också match 1 när man vann med 4-1 nere i Karlstad, men till skillnad från Skellefteå så ökade man istället på till 2-0 i matcher när man vann med 5-2 i match 2. Färjestad grep efter sista halmstrået i match 3, för 3-0 i matcher för Luleå hade nog blivit för tufft. Nu blev det för tuft ändå, för Luleå vann match 4 med 3-2 efter sudden och avgjorde i match 5 med 2-1 efter sudden. Lag 1 och 3 från grundserien till final, ett Norrlandsderby...

SM-final

Skellefteå - Luleå 4-0 i matcher

Kommentar: Det var dock inget snack om saken. Skellefteå var snäppet bättre än Luleå på det mesta och ser man till säsongen de hade bakom sig, serieseger med 114 poäng, 4-0 i matcher mot Brynäs, 4-1 i matcher mot LHC och här 4-0 i matcher mot Luleå, så var det inget annat än helt rättvist. SM-guldet alltså till Skellefteå.

Här klipper vi igen och tar de senaste 4 säsongerna i nästa inlägg...

Elitserien, från 2004-2008

Vi fortsätter med att presentera Elitseriesäsonger och i det här inlägget kör vi säsongerna 03/04-07/08.

2003/04

Elitserien spelades i 50 omgångar, där lag 1-8 spelade slutspel och lag 11 och 12 fick kvala sig kvar via kvalserien. regerande mästare var Frölunda, men inga nya lag fanns i serien till den här säsongen, eftersom att både LHC och Brynäs hade klarat sig kvar via kvalserien året innan.

Grundserien

1, HV71 95p +46
2, Färjestad 90p +32
3, Frölunda 89p +44
4, Linköping 86p +36
5, Djurgården 86p +20
6, Timrå 74p -7
7, Luleå 70p -13
8, Modo 68p -28
9, Södertälje 64p -29
10, Brynäs 61p -30
11, Malmö 61p -39
12, Leksand 56p -32

Kommentar: Det var relativt tätt och jämnt mellan de 5 främsta lagen. 9 poäng mellan HV och Djurgården. LHC gör ungefär som Timrå gjorde året innan. Först slutade man sist, kvalade sig kvar och slutade 3:a i grundserien året efter. LHC slutade sist säsongen 02/03, kvalade sig kvar och nu slutar man 4:a i grundserien. Sedan blir Södertälje 9:a igen, precis som året innan. Också Brynäs klarar sig undan kval den här säsongen, men missar slutspel även den här gången. kvala fick istället Malmö och Leksand göra. Malmö på samma poäng som Brynäs, men med 9 måls sämre målskillnad än vad Brynäs hade. Malmö klarade sig dock kvar i stor stil med 25 poäng i kvalserien, 8 poäng före 2:an Mora, som alltså tog Leksands plats. Skellefteå var 3:a även det här året, 1 poäng bakom Mora. Faktum var att Skellefteå låg 2:a inför sista omgången, men då förlorade man mot Leksand, samtidigt som Mora slog Hammarby och gick förbi SAIK. Leksand slutade 4:a med 14 poäng och AIK var återigen i kvalserien, men missade återigen chansen att gå upp.

SM-slutspel

Kvartsfinaler

HV71 - Modo 4-2 i matcher
Färjestad - Luleå 4-1 i matcher
Frölunda - Djurgården 4-0 i matcher
Linköping - Timrå 1-4 i matcher

Kommentar: HV tog sig till slut vidare, men det var en serie som svängde, för Modo vann först med 5-2, bara för att i nästa match förlora med 10-1 och sedan vinna match 3 med 6-0. Ytterst märklig utveckling, men sedan tog sig hV samman och vann 3 raka. Frölunda hade inga problem att städa av Djurgården och Färjestad slog ut Luleå. Sedan pallade inte LHC trycket och Timrå tog sig vidare till semifinal. Det var alltså lag 1, 2, 3 och 6 som var klara för semifinal.

Semifinaler

HV71 - Frölunda 4-2 i matcher
Färjestad - Timrå 4-1 i matcher

Kommentar: Äntligen avgjordes även semifinalerna i bäst av 7. tidigare hade bara kvartsfinalerna och finalen spelats i bäst av 7, semifinalerna i bäst av 5, men nu var det alltså bäst av 7 även här och det blev finalspel för HV och Färjestad, lag 1 och 2 i grundserien, men varför HV inte ställdes mot Timrå här vet jag faktiskt inte. Det borde ha varit högst rankat mot lägst rannkat lag i grundserien, men uppenbart var det inte så på den här tiden. Vet någon vad man gick på istället så får ni gärna upplysa om det.

SM-final

HV71 - Färjestad 4-3 i matcher

Kommentar: 1:a gången som SM-finalen fick avgöras i en game 7 och där var det HV som var klart hetast när man vann med 5-0. Det var Stefan Livs 4:e nolla bara i finalserien. Med andra ord höll han nollan alla 4 matcher som HV vann. Man vann med 0-3 i omgång 1, 4-0 i omgång 4, 0-1 i omgång 6 och 5-0 i omgång 7. Man vände alltså 2-3 till 4-3 i matcher.

2004/05

Knockoutsäsong i NHL, vilket invaderade Elitserien med NHL-spelare. Elitserien spelades fortfarande i 50 omgångar där lag 1-8 spelade slutspel och där lag 11 och 12 fick kvala sig kvar i serien. Regerande mästare var HV71 och nya i serien var Mora, som hade tagit steget upp via kvalserien året innan.

Grundserien

1, Frölunda 112p +84
2, Linköping 97p +52
3, Timrå 93p +41
4, Färjestad 92p +29
5, Djurgården 78p -4
6, Modo 77p +4
7, Luleå 64p -9
8, Södertälje 61p -17
9, Mora 61p -21
10, HV71 57p -40
11, Brynäs 47p -59
12, Malmö 39p -60

Kommentar: Frölunda fortsätter att vara ett stabilt topplag. LHC gör återigen en bra grundserie, liksom timrå. Södertälje når äntligen slutspel efter några 9:e platser åren innan. Mora var ytterst nära att nå slutspel i sin säsong som nykomling, 4 mål bakom SSK. De regerande mästarna HV71 når inte ens slutspel, vilket så klart får ses som en stor flopp. kvala fick återigen Brynäs och Malmö göra, men återigen klarar sig Brynäs kvar via kvalserien, men för Malmös del gick det inte längre. Efter några år i kvalserien fick man nu se sig degraderade till Allsvenskan, eller Div. 1, som den fortfarande hette. Detta till förmån för Leksand, som återigen tog steget upp, när man vann kvalserien med 21 poäng, 6 poäng före Malmö som blev 3:a.

SM-slutspel

Kvartsfinaler

Frölunda - Luleå 4-0 i matcher
Linköping - Södertälje 2-4 i matcher
Timrå - Djurgården 3-4 i matcher
Färjestad - Modo 4-2 i matcher

Kommentar: Frölunda ångar på och slår ut Luleå med 4-0 i matcher och totalt 23-5 i mål, heelt överlägsna med andra ord. LHC pallar återigen inte för trycket och ryker i kvartsfinal för 2:a året i rad, trots en hög placering i grundserien. Färjestad och Djurgården gjorde Frölunda och Södertälje sällskap i semifinal. Det är alltså lag 1, 4, 5 och 8 som går till semifinal, vilket så klart var en besvikelse för framförallt LHC och Timrå.

Semifinaler

Frölunda - Djurgården 4-1 i matcher
Färjestad - Södertälje 4-0 i matcher

Kommentar: Inget snack om saken. Södertäljes bensin var lite slut och Färjestad vann klart med 4-0 i matcher. Djurgården lyckades sno match 4 mot Frölunda, där man vann med 3-4 nere i Göteborg, men sedan svarade Frölunda upp med 4-0 i match 5 och saken var klar. Frölunda mot Färjestad i SM-final, lag 1 mot lag 4 i grundserien.

SM-final

Frölunda - Färjestad 4-1 i matcher

Kommentar: Färjestad vann match 1 med 4-2, men sedan vann Frölunda 4 raka, 5-0, 1-4, 4-0 och 1-0. Frölunda alltså återigen svenska mästare, precis som 2003.

2005/06

Elitserien spelades fortfarande i 50 omgångar med 12 lag, där lag 1-8 spelade slutspel och lag 11 och 12 fick kvala sig kvar i serien via kvalserien. Regerande mästare var Frölunda och nya i serien var återigen Leksand, som vann kvalserien året innan, samtidigt som Brynäs höll sig kvar och Malmö ramlade ur Elitserien.

Grundserien

1, HV71 102p +57
2, Frölunda 96p +39
3, Linköping 92p +33
4, Färjestad 84p +18
5, Luleå 83p +23
6, Modo 81p +22
7, Brynäs 67p -15
8, Mora 66p -12
9, Timrå 59p -24
10, Djurgården 58p -36
11, Södertälje 44p -51
12, Leksand 41p -54

Kommentar: HV studsar tillbaka efter den misserabla säsongen året innan och vinner här serien före Frölunda och LHC, som återigen placerar sig högt i grundserien. Brynäs når slutspel för 1:a gången på några år och Mora når sitt 1:a slutspel, medan både Timrå och Djurgården, som slutade 3:a och 5:a året innan, missar slutspel. Södertälje, som var i semifinal året innan, hamnade här i kvalserien tillsammans med Leksand, som hade en blytung säsong och det bar sig inte bättre än att man ramlade ur Elitserien igen, när man slutade 5:a i kvalserien med bara 10 poäng. Södertälje klarade sig inte heller kvar. Man slutade 3:a med 17 poäng, bakom Malmö och Skellefteå, som äntligen, efter flera år i kvalserien utan att nå hela vägen, nu nådde hela vägen med sina 21 poäng. detta samtidigt som Malmö studsar upp i Elitserien igen, efter bara 1 år i Allsvenskan.

SM-slutspel

Kvartsfinaler

HV71 - Mora 4-1 i matcher
Frölunda - Brynäs 4-0 i matcher
Linköping - Luleå 4-2 i matcher
Färjestad - Modo 4-1 i matcher

Kommentar: Mora vinner 1 match mot HV, med 7-1 hemma, men HV blev för starka för Mora, liksom Frölunda blev för Brynäs, som alltså ryker med 4-0 i kvarten även här, när man väl hade klarat sig till kvartsfinal igen, efter några år utanför. LHC klarar sig också äntligen förbi kvarten, efter 2 uttåg, trots höga placeringar i grundserien. Det är alltså lag 1, 2, 3 och 4 till semi, vilket inte hör till vanligheterna. Det brukar alltid vara något lag som överraskar, men inte här.

Semifinaler

Frölunda -Linköping 4-3 i matcher
Färjestad - HV71 4-3 i matcher

Kommentar: båda matchserierna gick till 7 matcher. Både LHC och HV hade matchbollar, LHC med 3-1 i matcher och HV med 3-2 i matcher, men både Frölunda och Färjestad vände. Färjestad genom 6-1 och 3-4 och Frölunda genom 3-1, 1-4 och 2-0. Ruskigt starkt får jag säga. SM-final mellan lag 2 och 4 i grundserien.

SM-final

Frölunda -Färjestad 2-4 i matcher

Kommentar: Repris på finalen från året innan. då vann Frölunda. Nu skulle man försvara sin titel, men det gick inte. Färjestad vann med 4-2 i matcher och tog sitt 1:a guld sedan 2002.

2006/07

Elitserien bestod fortfarande av 12 lag, där lag 1-8 gick till slutspel och där lag 11 och 12 fick kvala sig kvar. Här hade man dock utökat antalet omgångar under grundserien, från 50 till 55. Nu skulle alltså alla lag möta varandra 5 gånger och då kom det där med att man mötte vissa lag 3 gånger hemma och 2 gånger borta, andra lag 2 gånger hemma och 3 gånger borta in i bilden. Vilka lag man mötte hur många gånger tror jag berodde på ranking, men är inte helt säker. Reerande mästare var hursomhelst Färjestad och nya i serien var Skellefteå och Malmö, efter att Leksand och Södertälje ramlat ur året innan.

Grundserien

1, Färjestad 99p +52
2, HV71 93p +20
3, Modo 85p +19
4, Linköping 82p -2
5, Timrå 82p -7
6, Brynäs 80p +9
7, Luleå 79p +8
8, Mora 78p -8
9, Frölunda 76p +5
10, Djurgården 76p -2
11, Skellefteå 73p -39
12, Malmö 48p -55

Kommentar: Färjestad vinner serien. HV gör det bra, liksom Modo och LHC, som återigen placerar sig högt i grundserien. Timrå gör en bättre säsong än året innan och tar sig den här gången till slutspel igen. Det gör dock inte Djurgården, som missar slutspel för 2:a året i rad. Dessutom missar Frölunda slutspel. Det var nästan en lika stor flopp, om inte större, än när hV missade slutspel säsongen 04/05, då man var regerande mästare. Frölunda var ju i final året innan, men föll då mot Färjestad och nu missar man alltså slutspel. Skellefteå och Malmö fick kvala sig kvar, även om det var väldigt jämnt. Skellefteå hade bara 3 poäng upp till Djurgården över sträcket, 5 poäng upp till mora över slutspelssträcket och 12 poäng upp till Modo på 3:e plats. Så med lite tur hade SAIK både kunnat undvika kval och tagit sig till slutspel. Nu blev det dock kval, men det klarade man av. Man vann kvalserien på 23 poäng, 4 före Södertälje, som därmed studsade tillbaka upp igen och förpassade Malmö ner i Allsvenskan igen. Leksand slog Malmö med 6-5 i sista omgången, vilket förstörde för Malmö, för om Malmö hade kvitterat där, vilket inte var långt bort, och sedan vunnit i sudden, då hade man passerat Södertälje med bättre målskillnad. Nu blev det inte så och Södertälje var klara för Elitserien igen. Leksand slutade återigen 5:a i kvalserien och var inte riktigt nära att gå upp igen. Man stannade på 10 poäng, alltså 9 bakom Södertälje över sträcket.

SM-slutspel

Kvartsfinaler

Färjestad - Mora 4-0 i matcher
HV71 - Brynäs 4-3 i matcher
Modo - timrå 4-3 i matcher
Linköping - Luleå 4-0 i matcher

Kommentar: Färjestad hade inga problem med Mora. Man vann i 4 raka matcher, liksom LHC gjorde över Luleå. Sedan blev det riktiga nagelbitare både mellan Modo och Timrå och HV och Brynäs. Brynäs hade både 1-0 och 2-1 i matcher, HV vände till 3-2, men Brynäs kvitterade. Till slut kunde dock ändå HV dra det längsta strået i game 7, där man vann med 4-3. Bataljen mellan Modo och Timrå tror jag fortfarande att jag minns. Jäklar vilka matcher det var och vilket drag det var på läktarna. Timrå vann med 2-1, Modo vann med 3-2, Modo snodde en borta när man vann med 4-3 efter förlängning. dessutom hade man då 2 raka hemmamatcher som man kunde avgöra på, men då svarade istället Timrå och vann match 4 i Övik med 2-1. Sedan skaffade sig Timrå också matchboll när man vann även match 5 i Övik, då med 5-2 och vips så var det Timrå som hade chansen att avgöra hemma i match 6. Det gjorde man dock inte, för då vann Modo med 4-2 och så krävdes det förlängning i match 7 för att skilja de båda lagen åt, men till slut vann Modo med 2-1.

semifinaler

Färjestad - Linköping 1-4 i matcher
HV71 - Modo 3-4 i matcher

kommentar: LHC slår ut seriesegrarna och de regerande mästarna med 4-1 i matcher. Imponerande. Lika storstilat var det inte när Modo krigade ner HV, men man gjorde det, trots att HV hade matchboll och ledde med 3-2 i matcher. då vann Modo uppe i Övik i match 6 och sedan var det inget snack om saken i match 7 nere i Jönköping, då Modo vann med klara 5-2. Lag 3 och 4 från grundserien alltså till final.

SM-final

Modo - Linköping 4-2 i matcher

Kommentar: Här vann man sina hemmamatcher till att börja med. LHC vann lätt med 5-1, Modo vann med 3-2, LHC vann med 2-1, Modo vann med 5-1 och Modo knep också match 5 på hemmaplan, nu med 2-1 efter förlängning. Därmed hade man matchboll och den slog man in nere i Linköping i match 6, då man vann med 3-2. SM-guldet alltså till Övik och Modo.

2007/08

Elitserien bestod fortfarande av 12 lag, där lag 1-8 gick till slutspel och där lag 11 och 12 fick kvala sig kvar i serien. Man spelade fortfarande 55 omgångar och regerande mästare var Modo. Nya i serien var Södertälje, som studsat tillbaka upp i Elitserien igen, efter ett år i Allsvenskan.

Grundserien

1, HV71 107p +46
2, Linköping 92p +13
3, Modo 90p +3
4, Färjestad 89p +22
5, Timrå 83p -2
6, Frölunda 82p +2
7, Djurgården 79p +6
8, Skellefteå 75p -6
9, Södertälje 69p -6
10, Luleå 66p -25
11, Mora 66p -27
12, Brynäs 61p -26

Kommentar: HV vinner serien igen, precis som 2 år tidigare. LHC tangerar sitt bästa grundserieresultat, man slutade 2:a säsongen 04/05 också, alltså under knockouten. Djurgården tar sig till slutspel för 1:a gången på 3 år och Skellefteå gör en strålande 2:a säsong i högstaligan och tar sig till sitt 1:a slutspel, samtidigt som Luleå klarar sig undan kval med 2 måls bättre målskillnad än Mora. Mora, som förlorade sista matchen med 6-5 efter sudden, samtidigt som Luleå vann med 4-2. Därmed räddade Luleå sitt kontrakt, för hade mora vunnit i sudden, då hade man varit före Luleå. Ibland är hockey grymt, men Mora och Brynäs alltså till kvalserien, där Mora också ramlade ur. Detta efter en helt avgörande match i omgång 10, där Rögle mötte Mora och rögle vann med 3-2. Det innebar att Rögle slutade 2:a med 19 poäng, mora 4:a med 16. hade Mora vunnit där hade man alltså klarat sig kvar. Som sagt, ibland är hockey grymt. Malmö var också involverat i det där, för de stod också på 16 poäng inför sista omgången, precis som Rögle, Mora och Brynäs. Det var alltså 4 lag på 16 poäng. Brynäs slog Västerås med 0-7, inget snack om saken. Malmö hade då chansen mot ett avsågat Leksand, men för 2:a året i rad förstörde Leksand för Malmö genom att vinna i sudden, nu med 5-4, vilket alltså innebar att Malmö stannade på 17 poäng och missade avancemang.

SM-slutspel

Kvartsfinaler

HV71 - Skellefteå 4-1 i matcher
Linköping - Djurgården 4-1 i matcher
Modo - Timrå 1-4 i matcher
Färjestad - Frölunda 4-3 i matcher

Kommentar: Skellefteå vann sin 1:a slutspelsmatch någonsin med 2-1, men sedan vann HV 4 raka och tog sig ganska enkelt vidare. Det gjorde även LHC och sedan fick Timrå ordentlig revansch på Modo från året innan när man vann med 4-1 i matcher och totalt 24-10 i mål, alltså inget snack om saken och de regerande mästarna rök alltså redan i kvarten.

Semifinaler

HV71 - Timrå 4-2 i matcher
Linköping - Färjestad 4-1 i matcher

Kommentar: LHC fortsätter att ånga på. Det gjorde man året innan också. då vann man med 4-0 i matcher mot Luleå och 4-1 i matcher mot just Färjestad. Här vann man 4-1 i matcher mot Djurgården och 4-1 i matcher mot Färjestad. Frågan var om det skulle räcka hela vägen det här året? Timrå räckte inte hela vägen mot HV, trots att man hade både 1-0 och 2-1 i matcher. HV kvitterade båda gångerna och sedan skaffade man sig matchboll genom seger med 3-1 i match 5 och så avgjorde man uppe i timrå i match 6.

SM-final

HV71 - Linköping 4-2 i matcher

Kommentar: LHC öppnade starkt och vann både match 1 och 2, 6-4 och 1-2. Sedan hade man chans att gå fram till 3-0 i matcher på hemmaplan, men då vann HV efter förlängning och sedan ångade man bara på, vann match 4 med 5-1 och vips var det kvitterat. En 7-3-seger senare hade man skaffat sig matchboll och så avgjorde man i Linköping i match 6, när man vann med 3-2 efter förlängning.

Där klipper vi igen och tar 5 nya säsonger i nästa inlägg...

Elitserien, från 1999-2003

Jag fortsätter med mina djupdykningar. Förra inlägget handlade om VM i ishockey år 2017, hela vägen från Tre kronor, som tog VM-guld, till Bosnien och Förenade arabemiraten nere i Div. 3.

Här tänkte jag lista alla slutliga grundtabeller samt SM-slutspel sedan säsongen 1998/99. Det blir väldit mycket, men jag hoppas ändå att ni orkar hänga med hela vägen. för att det inte ska bli för långt delar jag dock upp det i 4 inlägg med 5, 5, 5 och 3 säsonger. Med andra ord, bered er på relativt långa inlägg!

Vi börjar bakifrån och äter oss långsamt framåt i tiden, till idag. I det här inlägget kör vi säsongerna 98/99-03/04.

1998/99

Dåvarande Elitserien bestod av 12 lag, där de 8 främsta gick till slutspel. Man spelade 50 omgångar i grundserien.

Grundserien

1, Modo 103p +68
2, Färjestad 81p +10
3, Djurgården 81p -1
4, Leksand 76p +22
5, Brynäs 76p +15
6, Luleå 75p +5
7, Frölunda 70p +12
8, Malmö 68p -4
9, HV71 67p -15
10, AIK 66p -9
11, Västerås 65p -37
12, Björklöven 41p -66

Kommentar: Modo vann serien överlägset, men sedan var det tätt och jämnt. Faktum var att Leksand på 4:e plats bara hade 11 poäng ner till Västerås, som nu fick kvala. HV71 och AIK hade spelat klart efter grundserien, Västerås och slagpåsen Björklöven fick kvala sig kvar i serien, vilket Västerås klarade av, medan Björklöven slutade sist i kvalserien. Ersatte Björklöven till säsongen efter gjorde LHC.

SM-slutspelet

Kvartsfinaler

Modo - Frölunda 3-1 i matcher
Färjestad - Malmö 1-3 i matcher
Djurgården - Brynäs 1-3 i matcher
Leksand - Luleå 1-3 i matcher

Kommentar: Man spelade alltså bäst av 5 här. Lag 1, 5, 6 och 8 till semifinal. En besvikelse för både Färjestad, Djurgården och Leksand.

Semifinaler

Modo - Malmö 3-1 i matcher
Brynäs - Luleå 3-2 i matcher

Kommentar: Modo och Brynäs till SM-final, alltså lag 1 och 5 i grundserien.

SM-final

Modo - Brynäs 2-3 i matcher

Kommentar: Brynäs vinner SM-guld, trots att Modo hade både 1-0 och 2-1 i matcher. Man kunde alltså slagit in matchbollen där i match 4, men lyckades inte och så vann Brynäs borta med 4-2 i match 5. Lag 5 från grundserien vann alltså SM-guld.

1999/2000

Elitserien bestod fortfarande av 12 lag, där de 8 främsta gick till slutspel och lag 11 och 12 fick kvala sig kvar i serien. regerande mästare var Brynäs och nya inför den här säsongen var LHC, som vann kvalserien våren 1999, när Björklöven ramlade ur.

Grundserien

1, Djurgården 93p +53
2, Brynäs 92p +31
3, Frölunda 89p +24
4, Luleå 89p +18
5, Malmö 88p +39
6, Modo 83p +15
7, Färjestad 81p +26
8, HV71 75p +13
9, AIK 74p -4
10, Leksand 59p -24
11, Västerås 43p -93
12, Linköping 34p -98

Kommentar: Ruskigt jämn tabell. 12 poäng mellan lag 1 och lag 7. Sedan missar AIK slutspel med minsta möjliga marginal igen, precis som året innan. då fattades det 2 poäng, nu fattades 1 poäng. Leksand hade en svag säsong och missade slutspel och LHC i botten släppte in över 200 mål, närmare bestämt 205st, på 50 matcher. Det blev kval för Cluben och Västerås, där både Västerås och LHC åkte ur, Västerås 3:a med 19 poäng, LHC 4:a med 13. Gick upp gjorde istället Timrå och björklöven med 21 poäng, så det var tätt och jämnt även där.

SM-slutspel

kvartsfinaler

Djurgården - Färjestad 4-3 i matcher
Brynäs - HV71 4-2 i matcher
Frölunda - Modo 1-4 i matcher
Luleå - Malmö 4-2 i matcher

Kommentar: Hårda och tuffa bataljer, särskilt för Djurgården, som låg under både med 0-1 och 3-2 i matcher, men vände. Lag 1, 2, 4 och 6 till semifinal.

Semifinaler

Djurgården - Luleå 3-0 i matcher
Brynäs - Modo 2-3 i matcher

Kommentar: Här spelade man fortfarande bäst av 5 och Djurgården fick upp ångan ordentligt, slaktade Luleå med 3-0 i matcher och totalt 13-2 i mål. Modo fick revansch på Brynäs i reprisen av SM-finalen från året innan, då Brynäs vann med 3-2 i matcher. Nu var det Modo som vann med 3-2 i matcher och ställdes då i en final mot Djurgården.

SM-final

Djurgården - Modo 3-0 i matcher

Kommentar: imponerande av Djurgården. 3-0 i matcher i semin och 3-0 i matcher här i finalen. Desutom totalt med 12-3 i mål här och 25-5 på de sista 6 matcherna för säsongen. Snacka om att vara bäst när det gäller!

2000/01

Elitserien bestod fortfarande av 12 lag där de 8 främsta gick till slutspel och där lag 11 och 12 fick kvala sig kvar i serien. Regerande mästare var Djurgården och nya inför den här säsongen var Timrå och Björklöven, efter att både Västerås och LHC ramlat ur året innan.

Grundserien

1, Djurgården 103p +48
2, Färjestad 93p +41
3, Brynäs 87p +21
4, Modo 79p -6
5, Malmö 78p +22
6, Luleå 76p -1
7, AIK 73p 0
8, Frölunda 72p +16
9, Timrå 67p -20
10, HV71 66p -2
11, Leksand 57p -43
12, Björklöven 49p -76

Kommentar: Djurgården vinner serien igen. AIK får äntligen lira slutspel och nykomlingen Timrå håller sig kvar utan att få kvala, men Björklöven hamnar i kvalserien igen, tillsammans med Leksand. Där ramlar både Leksand och Björklöven ur, Löven 3:a med 20 poäng, Leksand 4:a med 17. Istället studsar LHC tillbaka upp i Elitserien igen, 1 poäng före Björklöven, men 1 poäng bakom Södertälje, som också tar steget upp och vinner kvalseriern med 22 poäng.

SM-slutspel

kvartsfinaler

Djurgården - AIK 4-1 i matcher
Färjestad - Frölunda 4-1 i matcher
Brynäs - Malmö 0-4 i matcher
Modo - Luleå 3-4 i matcher

Kommentar: Här började de högst rankade lagen borta. Man spelade borta hemma borta hemma hemma borta hemma, men det som sticker ut här är ju Djurgården mot AIK. Wow, Stockholmsderby i slutspelet, det lär ha varit häftigt! Brynäs ryker lite oväntat i kvarten med klara 0-4 mot Malmö och Modo var nära på att vända 0-3 till 4-3 i matcher, men Luleå tog sig samman och vann game 7 med 4-2 på bortais.

Semifinaler

Djurgården - Luleå 3-1 i matcher
Färjestad - Malmö 3-1 i matcher

Kommentar: Fortfarande bäst av 5 här. Malmö stod upp bra mot Färjestad, men FBK ändå till final. Där mötte man Djurgården, som var i sin 2:a raka SM-final. det satt dock långt in, för det krävdes 2 övertidssegrar här mot Luleå för att ta sig dit.

SM-final

Djurgården - Färjestad 4-2 i matcher

Kommentar: Finalen spelades dock i bäst av 7 och det blev 2:a raka guldet för DIF, trots att Färjestad hade både 1-0 och 2-1 i matcher.

2001/02

Elitserien spelades fortfarande med 12 lag, där lag 1-8 gick till slutspel och lag 11 och 12 fick kvala sig kvar i serien. Djurgården var regerande mästare och nya i serien var Södertälje och Linköping.

Grundserien

1, Färjestad 118p +82
2, Modo 93p +36
3, Djurgården 91p +21
4, HV71 88p +16
5, Frölunda 81p +31
6, Malmö 74p -5
7, Luleå 69p -6
8, Brynäs 67p -21
9, Södertälje 61p -24
10, Linköping 58p -21
11, AIK 54p -50
12, Timrå 46p -59

Kommentar: färjestad krossar allt motstånd i grundserien. 118 poäng, 25 poäng före 2:an! Wow, det är imponerande! Båda nykomlingarna, SSK och LHC, klarar sig kvar utan kval den här gången. Istället får AIK kvala, tillsammans med Timrå, som hamnar sist i serien, det här erkänt svåra år 2. I kvalserien klarade man sig dock kvar. Man vann serien på 25 poäng, samma som Leksand, som alltså studsade upp i Elitserien igen. Det var under den här kvalserien som Leksand hade den där legendariska masinvationen i Globen, där typ 10 000 var blåvita där inne, en riktig folkfest. För AIK var det inte riktigt lika kul. Man slutade 3:a i kvalserien med 17 poäng och fick börja om i Allsvenskan, eller Div. 1, som det hette då.

SM-slutspel

Kvartsfinaler

Färjestad - Brynäs 4-0 i matcher
Modo - Luleå 4-2 i matcher
Djurgården - frölunda 1-4 i matcher
HV71 - Malmö 4-1 i matcher

Kommentar: Färjestad bara fortsatte att ånga på. 4-0 i matcher mot Brynäs och totalt 21-10 i mål. Modo vände både 0-1 och 1-2 till 4-2 i matcher och lag 1, 2, 4 och 5 var därmed i semifinal.

Semifinaler

Färjestad - HV71 3-0 i matcher
Modo - Frölunda 3-2 i matcher

Kommentar: Färjestad körde över HV71, ungefär som Djurgården gjorde med Luleå och Modo 2 år tidigare. Här hade man en förkrossande målskillnad på hela 13-1 och man höll dessutom nollan i 2 av de 3 matcherna. minns jag inte helt fel så var det Martin Gerber man hade i kassen där. Färjestad och Modo till final, Modo efter att ha vunnit match 5 med uddamålet, 4-3, och det var alltså lag 1 och 2 från grundserien som var i final.

SM-final

Färjestad - Modo 3-0 i matcher

Kommentar: Precis som 2 år tidigare förlorade Modo finalen med 3-0 i matcher. då var det mot ett suveränt Djurgården. Nu var det mot ett minst lika suveränt Färjestad, som krossade Öviksslaget med 15-7 i mål på de här 3 matcherna. Guldet alltså till Karlstad.

2002/03

Elitserien spelades fortfarande i samma skepnad, 12 lag, lag 1-8 till slutspel och lag 11 och 12 fick kvala sig kvar. Regerande mästare var Färjestad och nya i serien var leksand, som gick upp i kvalserien säsongen innan.

Grundserien

1, Frölunda 103p +65
2, Färjestad 94p +46
3, Timrå 90p +17
4, Djurgården 88p +11
5, Luleå 79p +7
6, HV71 79p +1
7, Modo 78p -4
8, Leksand 68p +6
9, Södertälje 66p -15
10, Malmö 60p -5
11, Brynäs 53p -61
12, Linköping 42p -68

Kommentar: Timrå gör en enormt grym säsong och slutar 3:a. säsongen innan slutade man sist och fick kvala sig kvar. det klarade man och tog sig här ganska klart till slutspel, hela 24 poäng före Södertälje som slutade 9:a. Leksand tog sig också till slutspel som nykomling och det är fortfarande klubbens senaste SM-slutspel. Kvala fick Brynäs och LHC göra, LHC sitt erkänt svåra år 2 och Brynäs för 1:a gången på bra länge. Både LHC och Brynäs klarade sig dock kvar, LHC med 24 poäng och Brynäs med 22. 3:a i kvalserien det året var Skellefteå med 16 poäng. AIK var 4:a och missade alltså att ta steget upp igen.

SM-slutspel

Kvartsfinaler

Frölunda - modo 4-2 i matcher
Färjestad - Leksand 4-1 i matcher
Timrå - Luleå 4-0 i matcher
Djurgården - HV71 4-3 i matcher

Kommentar: Timrå fortsatte att imponera och slog ut Luleå med 4-0 i matcher. Frölunda hade visst bekymmer med Modo, men gick ändå segrande ur den kampen. färjestad förlorade en match med 2-0 uppe i Leksand, men annars var de regerande mästarna numret för stora för Leksand. Till sist krånglar sig Djurgården också till semifinal, efter att HV haft både 1-0 och 3-2 i matcher, men där Djurgården till slut vände och avgjorde hemma i game 7 med 3-0.

Semifinaler

Frölunda - Timrå 4-2 i matcher
Färjestad - Djurgården 4-1 i matcher

Kommentar: Färjestad blev för svåra för Djurgården och Karlstadlaget var därmed i sin 2:a raka SM-final. Där fick man möta Frölunda, som till slut kämpade ner Timrå med 4-2 i matcher. Lag 1 och 2 i final alltså.

SM-final

Frölunda - Färjestad 4-0 i matcher

Kommentar: Frölunda vinner SM-guldet. Färjestad kunde inte försvara det från året innan och Frölunda vinner här med totalt 13-8 i mål, en väldigt jämn finalserie.

Där klipper vi och tar nästkommande 5 säsonger i nästa inlägg...

RSS 2.0