Sämsta tänkbara resultat...

Det var en jämn 1:a period i Tegera arena under lördagskvällen, när Växjö kom på besök. Båda lagen skapade chanser, Växjös chanser mycket p.g.a. Leksandsslarv i defensiv zon. Man drällde med pucken och Alsenfelt fick göra några riktigt bra ingripanden. Leksands anfall skapade man mer på egen hand och det var inga dåliga sådana, men Stefan Steen i Växjökassen var stabil.

Till slut skulle också Växjö få utdelning på Leksands slarv. 0-1 satt i nät bakom Alsenfelt. Tur i oturen skulle man väl kanske säga, trots allt, för innan dess hade Växjö haft ännu en puck inne, som blev bortdömd, efter att Alsenfelt blivit pååkt, precis som det va för några matcher sedan, då Leksand också fick ett sådant domslut med sig. Trots det bortdömda målet tog alltså Växjö ledningen, men det var bara 0-1 efter den 1:a perioden, inte 0-2.

0-2 skulle dock komma i 2:a perioden och därefter var det riktigt ställningskrig. Nästa mål i matchen skulle bli väldigt, väldigt viktigt. 1-2 och det var match igen. 0-3 och uppförsbacken skulle vara nästan oöverstigelig för de blåvita. Tyvärr blev det också 0-3. Efter att Leksand verkligen haft chansen i powerplay och faktiskt satt rejält trysck nere mot Steen i Växjömålet, men utan att få in pucken. Istället kom Växjö strax efter att man blivit fulltaliga och satte 0-3, vilket också var resultatet efter 2 spelade perioder. Detta samtidigt som Brynäs hade kvitterat mot Frölunda, så det var inga bra resultat alls för de blåvita efter 2 perioder, men än fanns det tid kvar att vinka på...

Leksand inledde också den 3:e perioden riktigt bra. Långa och fina anfall. Man riktigt tryckte fast Växjöspelarna i egen zom. Man gjorde allt rätt, utom mål. Istället gjorde man ett litet misstag, drog på sig en utvisning och i powerplay kunde Växjö göra 0-4.

Bara minuten senare satt 0-5 i nät bakom Alsenfelt och då fick han nog. Ut med Alsenfelt, in med Lundström.

Lundström gjorde det bra och Leksand fick faktiskt in en reducering. I powerplay, även det, kunde Johan Ryno till slut spräcka målnollan och det var 1-5.

Tyvärr stannade det inte där. Jocke Lundström skulle också få kapitulera när växjö stormade fram till 1-6.

Nej, det var klasskillnad på lagen den här kvällen. Leksand hamnade snett redan från början, då man slarvade för mycket och gav bort flera chanser till Växjö, som till slut kunde utnytja dem och när 0-2 och 0-3 kom i 2:a perioden, i synnerhet 0-3, då gick luften lite ur leksingarna, även om man började bra här i 3:e. Det var dock en sådan kväll när marginalerna inte var med de blåvita. Jag ska absolut inte säga att segern för Växjö var orättvis, det var rättvist alla dagar i veckan, men samtidigt fick man matchen lite till sjänks där i början, när Leksand slarvade alldeles för mycket.

1-6 slutade matchen. 24-41 i skott. Så ja, det var väl inget snack om saken...

Tyvärr för leksands del var resultaten i de andra matcherna inte alls med laget den här dagen heller. Sämsta tänkbara resultat faktiskt, när både Djurgården, Brynäs och faktiskt också modo vann. Det innebär att det nu är 5 poäng upp till Djurgården och 2 poäng ner till Brynäs. Det omvända mot vad det var innan matchen alltså, då det var 2 upp till djurgården och 5 ner till Brynäs. Som sagt, det går fort i hockey och näst på tur väntar Färjestad hemma i Tegera arena. Färjestad, som man slog senast lagen möttes i Leksand, 4-2, men som man fick storstryk av i Karlstad senast, 0-5 om jag minns rätt. Så det är en match som kan sluta hursomhelst. Brynäs möter Skellefteå och där hoppas jag verkloigen att SAIK gör sitt. Djurgården har på pappret den lättaste matchen av de 3, när man gästas av Modo, men Modo vann som sagt nu ikväll, 1:a trepoängaren sedan innan jul någon gång, så kanske kan man rida vidare på den vågen. Synd bara för Modos del att det är uppehåll nu på drygt 1 vecka. Nästa match spelas inte förrän 10 februari. En sista eloge måste Leksand dock ha efter den här matchen. Trots att Växjö var klasser bättre höll Superstars igång hela matchen. På många andra håll i Sverige hade det varit knäpptyst, men inte i Leksand. Så ja, jag är trots allt en stolt leksing, även om det är tungt idag, men vi ligger ju faktiskt fortfarande över sträcket och det är huvudsaken.

Övriga resultat:
Färjestad - Djurgården 1-2
Skellefteå - HV71 3-2 str
Modo - Linköping 5-3
Brynäs - Frölunda 4-2
Luleå - Örebro

Färjestad hade länge 1-0 på djurgården, men stockholmarna kunde vända och vina genom ett sent avgörande, efter 17:13 av 3:e perioden. Snacka om 3 blytunga poäng för Djurgården...

Blytunga poäng var det också för Brynäs. Ännu tyngre än Djurgårdens. Frölunda hade både 0-1 och 1-2, men Brynäs kom tillbaka och precis som Djurgården avgjorde man med ett sent mål. Efter 18:07 satte man 3-2 bakom Linu Fernström och sedan satte man 4-2 i öppen kasse. Så, tyvärr, änu tyngre poäng för Brynäs, som nu alltså bara är 2 poäng bakom Leksand igen. Det kunde ha varit 8, om det hade gått på bästa möjliga sätt. Då hade Leksand dessutom varit förbi Djurgården i tabellen. Nu är DIF istället 5 poäng före Leksand och Brynäs skuggar bakom...

Modo gjorde 3 mål på drygt 1 minuts spel i 2:a perioden. Det blev matchavgörande. innan dess hade LHC både 0-1 och 2-3, men så vände Modo till 4-3 och sedan satte man också 5-3 i 3:e perioden. Starkt av Modo, som dock fortfarannde är 11 poäng bakom Leksand.

Förlust i Jönköping

En svår bortamatch väntade Leksand under torsdagskvällen när man gästade Jönköping, Kinnarps arena och HV71.

Det var dock en jämn 1:a period där inget av lagen stavk ut nämnvärt. En ganska tråkig och chansfattig inledning skulle man kunna säga.

HV fick dock matchens 1:a powerplay, men Leksand gjorde ett felfritt defensivt jobb och klarade av det ganska lätt. Minuter senare var det Leksands tur att spela powerplay, men likt HV:s tidigare PP skapade man inga jättelägen, men strax efter att HV blivit fulltaliga skickade Kevin Kapstad in en puck mot Erik Ersberg i HV-kassen och efter en rejäl tala gick den också i mål och det var 0-1 för Leksand, vilket också var ställningen efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden tog Leksand tag i taktpinnen och hade bud på 0-2, inte minst i ytterligare ett powerplay, men HV stod emot och strax efter powerplayet var det HV:s tur att spela powerplay och då satt 1-1 i nät bakom en skymd Alsenfelt.

HV åt sig därefter in i matchen och perioden och 3 minuter från paus fick man chansen i powerplay igen. ÄVen den här gången slog man till och 2-1 satt i nät bakom Alsenfelt och plötsligt hade HV vänt matchen inför den 3:e perioden.

Det var en period där Linus Hultström ganska omgående hade channsen att kvittera, men pucken gick i stolpen. Strax därefter hade HV chansen att utöka till 3-1, när leksingarna gick bort sig och Fredrik Sandberg kom fri med Alsenfelt. Alsenfelt var dock kall och gick segrande ur den kampen. 3-1 skulle dock komma, drygt halvvägs in i perioden och det var ett resultat som också skulle stå sig tiden ut. Leksand försökte gå ikapp, men hade inget att ta av och lyckades inte skapa det där riktiga trycket mot Ersberg i HV-kassen.

Det var som sagt en tuff bortamatch på förhand och klart att det hade varit skönt med 3 poäng även här, men det var ingen katastrof ändå, för resultaten i övrigt gick Leksands väg, då både Brynäs och Djurgården förlorade. Det innebär att läget är oförändrat där nere i botten. Leksand är fortsatt 5 poäng före Brynäs och 2 bakom Djurgården. Tänk vad skönt det vore med en seger mot Växjö imorgon och ett försprång på 8 poäng ner till Brynäs. Det vore just nu den bästa lördagspresenten...

Övriga resultat:
Linköping - Brynäs 4-1
Djurgården - Luleå 0-3
Växjö - Skellefteå 3-1
Frölunda - Färjestad 2-0
Örebro - Modo 1-0

Leksand möter som sagt Växjö redan imorgon. då ska smålänningarna resa hela vägen upp till Dalarna och sedan spela match knappt ett dygn efter kvällens match. Förhoppningsvis kan Leksand dra nytta av det, + att man har varit starka på hemmaplan nu på slutet, så förhoppningsvis blir det 3 poäng imorgon, samtidigt som Brynäs tar emot Frölunda hemma i Gavlerinken arena och förhoppningsvis blir det förlust där. Läget är dock ungefär samma som för Leksand. Frölunda spelade också hemma nu ikväll, vann mot Färjestad och ska nu åka upp till Gävle och spela match mindre än 1 dygn efter kvällens match. Så vi får se.

Martin Johansson fortsätter att göra mål i Örebro. Ikväll var det han som sänkte Modo, som därmed återigen fick se sig besegrade.

Hattrick på 7 minuter

Det var just vad AsplövensSebastian Dyk lyckades med ikväll hemma mot Vita hästen. Redan efter drygt 2 minuter smällde han in 1-0 till Asplöven. 2 minuter senare satt 2-0 i nät bakom Axel brage. Knappt 3 minuter senare small det igen när 3-0 satt i nät. Snacka om smakstart för Asplöven, som hade 3-1 efter den 1:a perioden och ökade på till 4-1 i 2:a, gissa från vems klubba? Sebastian Dyk, så klart. Vilken kväll han hade. Asplöven vann till slut med klara 6-2, en seger som innebär att Asplöven befester sin 9:e plats i tabellen och nu bara är 1 poäng bakom just Vita hästen på 8:e plats. Asplöven har dessutom betydligt bättre målskillnad än Hästen, så nu börjar goda råd bli dyra för Norrköpingslaget.

Kvällens matcher:
Asplöven - Vita hästen 6-2
Oskarshamn - Västerås 2-3 SD
Almtuna - Malmö 2-3 SD
Björklöven - Södertälje 3-0

Både Västerås och Malmö tappade alltså poäng. Oskarshamns poäng innebär att man klättrar förbi timrå i tabellen, upp på 11:e plats. Det var dock nära att det inte blev någon poäng alls, för Västerås gjorde 1-2 med drygt 5 minuter kvar, men när Oskarshamn plockade målvakten tog det bara 11 sekunder innan Lucas Eriksson kunde trycka in kvitteringen. Att Oscar Steen sedan bara behövde drygt 2 minuter av sudden innan han kunde avgöra för Västerås är en annan femma. Den där poängen för Oskarsham kan bli väldigt värdefull i slutänden!

Björklöven fortsätter att vinna och Södertälje ffortsätter att förlora. Återigen är det tidiga mål som fäller SSK. För några veckor sedan släppte man in tidiga mål mot Vita hästen, vilket till slut fällde dem. Här gjorde Björklöven 1-0 redan efter 21 sekunder. 2-0 kom efter 35 sekunder i 2:a perioden. Starkt av Löven, som nu närmar sig Mora på 6:e plats. För SSK ser läget betydligt sämre ut för. Det är nu 3 poäng upp till Timrå över sträcket och 9 poäng upp till Hästen över slutspelsseriesträcket. Att ta i 9 poäng på 8 matcher är väldigt mycket, så nej, jag tror tyvärr att SSK nu, trots allt, är körda. Tåget har nog lämnat perången nu. Det borde det som sagt redan ha gjort för länge sedan, med tanke på hur knackig säsongen har varit, men tack vare att alla har slagit alla under säsongens gång har man ändå hängt kvar hyfsat bra. Nu ser det dock väldigt tungt ut...

AIK grep halmstrået

Igår spelades den 1:a matchen i omgång 44, som ligger utspridd över hela helgen. Det är 4 matcher ikväll, 2 imorgon och 1 på söndag. Igår var det dock Timrå som gästades av AIK hemma i Eon arenna. Det var ju länge tveksamt om matchen ens skulle spelas, men tidigare igår kom det fram att Timrå kommun och Timrå IK hade kommit fram till en lösning på problemet. Det innebär att Timrå kommer spela klart den här säsongen som tänkt, vilket känns väldigt skönt får jag faktiskt säga!

Matchen då?
Ja, det var AIK som öppnade bäst när man smällde in 0-1 efter drygt 6 minuters spel. Ryan McKiernan ökade sedan på till 0-2 innan Timrå kunde reducera. I 2:a perioden vände dock Timrå genom 2 raka mål. Jeremy Boyce-Rotevall och Emil Pettersson såg till att det var Timråledning efter 2 spelade perioder. AIK ville dock annat. Daniel Olsson-Trkulja och fredrik Hynning såg till att vända tillbaka matchen i 3:e perioden, varefter man kunde fastställa slutresultatet 3-5 i öppen kasse.

Det var 3 poäng som nu gör att AIK klätttrar förbi Södertälje i tabellen och att Timrå ligger kvar på 11:e plats med sina 55 poäng. Vinner SSK uppe i Umeå och Oskarshamn slår Västerås hemma i Arena Oskarshamn nu ikväll så halkar alltså Timrå ner under sträcket. Sanolikheten för att det ska ske är dock inte så stor känner jag, så mitt tips är att Timrå fortsatt är över sträcket när 44 omgångar är spelade.

Modo klart för playoff

Det kan inte bli något annat för Modo nu, efter att man återigen föll igår, borta mot Frölunda, inför urdålig publiksiffra mätt med Göteborgsmått, 6356 åskådare i Scandinavium. Modo var hursomhelst nära på att hämta upp 4-1 till 4-4, men nådde bara fram till 4-3 och nu är man 9 poäng bakom Brynäs och 14 poäng bakom Leksand över sträcket. Det är 13 matcher kvar att spela, 39 poäng, men det finns inte en chans i världen att man ska ta 14 poäng mer än Leksand under de här avslutande matcherna, inte med det spel man har visat upp under de här 42 omgångarna som har spelats. Nej, jag tror vi kan slå fast att Modo får spela playoff för att hålla sig kvar i SHL i början av mars.

Skellefteå - Örebro 3-2
Färjestad - Växjö 2-3 SD

Jag hade fel. Skellefteå slog Örebro och fortsätter att tuffa på i serien. Seriesegern är nog inte långt bort nu...

Växjö tog bonuspoängen i Karlstad, en poäng som innebär att man klättrar förbi LHC i tabellen, upp på 4:e plats och att Färjestad missade chansen att gå förbi Örebro. Man står nu på samma poäng, 64, men Örebro har bättre målskillnad.

Karlskrona upp i serieledning

Detta efter att man igår slog Rögle hemma i Telenor arena med 3-1. Därmed klättrar man förbi både Västerås och Malmö i tabelle. VIK är därmed utanför topp 2 igen och KHK är första laget att nå 80 poängsgränsen. Lite måstematch för Bofors på lördag nere i Ängelholm. Förlorar man där, samtidigt som de 3 andra topplagen vinner, då är man 7 poäng från serieledning och 6 poäng från Allsvens finalplats. Samtidigt är det troligtvis Rögles sista chans, om det inte redan var det igår. Det är bara 27 poäng kvar att spela om nu och man har i dagsläget 8 poäng upp till Malmö över sträcket. Det ska mycket till om man ska ta igen det på 9 matcher och förlorar man på lördag, då är det kört för RBK, det kan vi nog slå fast.

Mora - Björklöven 2-7

Matchen i Mora var den andra restmatchen i omgång 43 och som vi ser så övertygade Björklöven ordentligt. 2-7 borta mot Mora är imponerande och grymt starkt! Det innebär också att Löven är förbi Hästen i tabellen, eftersom att Hästen bara tog 2 poäng mot Södertälje i den här omgången och Björklövn alltså tog 3. Därmed är man uppe på 62 poäng och har 5 poäng ner till Asplöven under sträcket. Känns nog ganska bra för Björklöven just nu.

Snabbtitt på Allettorna

Jag tänkte ge er en snabbtitt på allettorna. I Allettan Norra är det spelat 8 omgångar av de 14 som ska spelas, förutom för Piteå, Wings, Kalix och Visby, som har spelat 9 matcher. I Allettan Södra har alla lag spelat 8 omgångar.

Norra

1, Sundsvall 21p +10
2, Piteå 20p +20
3, Huddinge 18p +9
4, Östersund 18p +7
5, Wings 7p -13
6, Hudiksvall 6p -6
7, Kalix 6p -11
8, Visby 6p -16

Som vi ser så har serien delats upp i 2 delar. Efter Östersund är det ett rejält glapp ner till de 4 lagen i botten.

Sundsvall leder serien, 1 poäng före Piteå. Då ska vi dock komma ihåg att Piteå har en match mer spelad, så teoretiskt sätt skulle både Huddinge och Östersund kunna passera och gå upp på 21 poäng, samma som Sundsvall. De 3 lagen har dessutom väldigt jämn målskillnad. Så det här är definitivt inte avgjort än på långa vägar. Det kommer bli ett rejält race här under de sista omgångarna. Har jag förståt det rätt så kommer vinnaren av serie gå direkt till kvalserien, utan något playoff alls. Sedan är det ett sträck efter Wings, alltså lag 2-5. Tror att dessa går till något slags playoff, men jag har faktiskt inte helt koll på hur systemet ser ut. Det innebär dock att trots att lag 5-8 är tämligen avsågade från de övriga 4 så har de en hel del att spela för. 3 av dem kommer att ha spelat klart om 5 resp. 6 matcher och 1 av lagen kommer gå till playoff. Där är det just nu fördel Hudiksvall, som är det enda lag av de här 4 som har 8 spelade matcher. De övriga har spelat 9. I sin 9:e match möter man dock Östersund, som har imponerat och som sagt har chansen att gå upp i delad serieledning, så det blir ingen lätt uppgift för Hudiksvall.

Får jag ge ett tips så tror jag sundsvall eller Piteå tar hem seriesegern till slut. Huddinge blir 3:a och Östersund 4:a. Sista playoffplatsen tar Hudiksvall eller Kalix. Kalix inleddde serien väldigt svagt, men har nu kommit igång de senaste matcherna och slog b.l.a Visby med hela 8-5.

Södra

1, Pantern 23p +24
2, Västervik 13p +6
3, Troja 13p +1
4, Kristianstad 11p +3
5, Tingsryd 11p 0
6, Tranås 9p -8
7, Vimmerby 9p -17
8, Skövde 7p -9

Det går inte annat än att imponeras av Pantern. Det är nästan ett mysterium. Man har tidigare varit ett bottenlag i Div. 1, har aldrig stuckit ut, men nu plötsligt körde man över allting i Hockeyettan i höstas och vann överlägset. Nu leder man allettan lika överlägset. 10 poäng före Västervik. Nästan dubbelt så många poäng som 2:an. Det ska till väldigt, väldigt mycket för att man ska tappa det här. Jag tror man är så gott som klara för kvalserien redan nu, trots att det är 6 matcher kvar.

Bakom Pantern är det betydligt jämnare. Inget lag är avsågat som det har kunnat vara under tidigare Allettor. Skövde är ett sådant lag som under flera säsonger har tagit sig till Alletta genom Grupp E i Div. 1, men sedan har man inte haft något att hämta i Allettan, där man har blivit avsågade. Nu ligger man visserligen sist i serien, men det är bara 2 poäng fram till Vimmerby och Tranås och 4 poäng upp till Tingsryd över sträcket. Tingsryd, som vann Smålandsderbyt mot Troja i Sunnerbohov senast, inför hela 3116 åskådare. Det är en publiksiffra värd att notera. Var nog bra länge sedan det var så mycker folk i Sunnerbohov. Annars är Kristianstad ett annat lag som drar mycet publik och som tillhörde toppen av både höstens grundserie och Allettan. Där är man fortfarande, men efter 90-4 mot Pantern och 1-6 mot Västervik har man tappat litegrann. Det har också Tranås gjort, som i och med 0-6 mot Tingsryd och 3-4 mot Vimmerby har halkat under playoffsträcket, till förmån för Tingsryd, som definitivt inte har haft någon lätt resa under säsongen. Just därför tror jag man verkligen blir att räkna medd. Man är vana att kriga, kanske till skillnad från Pantern, där allt har gått som på räls den här säsongwn. När man seda kommer till kvalserien och just nu möter AIK och Södertälje, då låser sig allting. Starten på den serien blir avgörade för Panterns öde. Fortsäter man på samma segerspår kan man nog fortsätta där och bli att räkna med på allvar, särskilt som 4 lag tar klivet upp till Allsvenskan i år, istället för 2, som det brukar vara, men får man en dålig start på serien, då tror jag risken är att det låser sig, precis som vi har sett fallet har varit för Leksand under så många år, under alla år man dominerade Allsvenskan, men år efter år misslyckades och körde fast totalt i kvalserien. Så ja, en bra start av densamma för Pantern tror jag är nyckeln för Skånelaget.

Får jag ge ett tips även på Allettan Södra så tror jag givetvis att Pantern tar hem seriesegern. Troja blir 2:a, följt av Kristianstad, tingsryd och Västervik/Trånås. Man ska aldrig räkna bort Tranås...

Noterbart är totalt sett att lagen från Hockeyettan Norra just nu ligger 1:a, 2:a, 4:a och 7:a i Allettan Norra. Norra serien har ju under många år ansetts som väldigt ojämn. Må hända att den är det, men uppenbart har man bättre och starkare topplag än vad hockeyettan Västra hade, där just nu bara huddinge övertygar.

I Allettan Södra är lagen från Hockeyettan Södra 1:a, 3:a, 4:a och 5:a. Det är en ännu srörre dominans, men Södra serien är ju erkänt stark. Just nu är det bara Västervik från Östra serien som ens är vidare till Playoff. Övriga 3 lag har just nu spelat klart efter de här 6 avslutande omgångarna, men vi får se hur tabellen slutsligen sumeras. Slutspurten kan börjha även här...

Seger i ännu en nyckelmatch!

Det var en bra publiksiffra i Tegera arena även under tisdagen när Djurgården kom på besök, 6145 åskådare fanns på plats och man fick se en jäm och böljande match där det egentligen kunde ha slutat hursomhelst. Nu var ddet bortalaget som kunde ta ledningen i powerplay, dryga minuten från periodpaus och det var således 0-1 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden fortsatte det jämna och böljande spelet och efter knappa minutens spe var det kvitterat. Kähkönen och Ryno stod för fint förarbete när hultström frispelades framför Tellqvist och snyggt kunde lägga in 1-1.

Bara minuten senare hade Leksand vänt på steken. ÅTerigen var det Kähkönen och Ryno som stod för fint förarbete, den här gången fram till Sallinen, som strde in Rynos skott och det var 2-1.

Det fräjdiga spelet fortsatte. Det var riktig vindrutehockey, chanser åt båda håll, frilägen och 2 mot 1:or osv. men målen uteblev, trots ytterligare powerplay för djurgården, där dock Leksand hade de hetare chanserna.

3:e perioden inleddes på samma sätt som de 2 tidigare och det var en väldigt rolig match att titta på.

Mål skulle det också bli. Brian Connelly, som stod för 3 assistpoäng i lördags, noterades här för ännu en poäng, när han lobbade pucken till Ryno, som skickade den vidare till Ritola, som drog tillbaka den till Ryno, som klippte till och det var 3-1 för Leksand.

Djurgården hade dock absolut inte gett upp. Man ökade pressen och tryckte på riktigt bra för en reducering. För en gångs skull i matchen var det ett lag som hade ett synbart övertag, men Oscar Alsenfelt stod i vägen och man blev utan utdelning. Istället var det Leksand som kunde stänga matchen, när inga djrgårdare jagade efter Sallinen, som spelades helt ren av Fredrik Händemark, och fastställde slutresultatet, 4-1.

3 mycket, mycket viktiga poäng för Leksand, som alltså återigen går segrande ur 2:a raka nyckelmatchen. Hade man förlorat både i lördags och igår, ja, då hade man varit 4 poäng efter Brynäs och 8 poäng efter Djurgården. Nu är man istället 5 poäng före Brynäs och 2 poäng bakom Djurgården. 6 enormt viktiga poäng man har tagit här under de 2 senaste matcherna och faktum är ju nu att man har mer häng på både Djurgården och Luleå än vad Brynäs har på Leksand. Än är dock inget klart. Det är viktigt att komma ihåg. 5 poäng i hockey är ingenting. Efter jul där någongång, när Leksand hade 4 raka förluster, då var Brynäs 6 poäng före Leksand. Nu är Leksand 5 poäng före Brynäs. Så det kan gå fort, men just nu är det ganska sönt att vara leksing.

I övrigt gick det såhär:
Luleå - Linköping 2-4
Brynäs - HV71 1-2 SD

Brynäs tog som sagt 1 poäng, men tappar ändå på Leksand. Det var dock brynäs som tryckte på för ett segermål i slutet av matchen, men Gustav Wesslau stod i vägen och istället kunde Anton Begtsson avgöra för HV. Bengtsson, som också gjorde 0-1. Noterades alltså för båda målen.

Johan Harju var tillbaka i Luleå, men fick inte vinna i sin debut, även om Luleå var nära på att hämta upp 0-3 till 3-3. Man räckte dock inte hela vägen och istället för 3-3 kom 2-4 från LHC.

Övriha 3 matcher spelas ikväll:
Skellefteå - Örebro 2
Frölunda - Modo X
Färjestad - Växjö 1

Där fick ni mina tips också. Tror faktiskt Örebro kan utnmana Skellefte riktigt ordentligt. Tror också att Modo kan fortsätta ta ströpoäng mot ett Frölunda som inte har övertyhat på senaste. Slitsligen tror jag också att Färjestad knäpper Växjö. Det blir i sådant fall 3 mycket viktiga poäng för FBK, som då går upp 1 poäng bakom både Örebro och Växjö, om nu ÖHK slår Skellefteå.

Västerås och Timrå vinnare ikväll

Ja, det var man verkligen. Västerås var, i och med segern mot Almtuna ikväll, i serieledning, med 79 poäng. Det var dock innan Malmös match var färdigspelad, en match där Asplöven länge ledde, men där Malmö lyckades kvittera och ta matchen till straffar, där dock Asplöven var starkast. Den där poängen räcker dock för att Malmö ska behålla serieledningen, i kraft av bättre målskillnad än Västerås, +39 mot +24. västerås är alltså förbi Bofors, som inte lyckades med samma bedrift, nämligen att vinna. Istället var det Timrå som lite överraskande tog 3 poäng i Nobelhallen och det var därmed BIK:s 2:a raka förlust. Därmed är man bara 4:a i tabellen.

Såhär slutade kvällens matcher:
Malmö - Asplöven 2-3 str
Västerås - Almtuna 3-1
Bofors - Timrå 2-5
Vita hästen - Södertälje 4-3 SD
AIK - Oskarsham 1-2 SD

Som sagt, bingo för Västerås och Timrå, men mindre bra för Bofors och Almtuna. Trots förlusten halkade Almtuna dock bara ner 1 plats i tabellen. Resultaten var med dem, men i och med extrapoängen mot Malmö klättrade Asplöven förbi och upp på 9:e plats.

Hästen ställde sig på lite säkrare mark än innan kvällens omgång. Då var Almtuna under sträcket 3 poäng bakom. Nu är Asplöven under sträcket 4 poäng bakom. Det kunde doc ha varit 5 poäng ner, men Södertälje krigade till sig 1 poäng när man hämtade upp 3-1 till 3- på matchens sista 4 minuter. Båda målen av Victor Ahllström. En poäng som kan bli viktig i slutänden. Man tappar dock på lage över sträcket, för Timrå vann ju och passerade därmed Oskarshamn i tabellen, trots att IKO vann och tog 2 poäng på Hovet mot AIK. AIK, som därmed hakar på SSKoch fortfarande är 1 poäng bakom. Det är dock 4 poäng upp till Oskarshamn över sträcket för AIK, 3 upp för Södertälje. Det att ämföra med 1 resp. 2 poäng innan kvällens omgång. Så trots poäng för båda bottenlagen tappar man alltså på lagen framför.

Tabellerna vecka 4

Det drar ihop sig. Det är 41/55 omgångar spelade i SHL, förutom för Frölunda och HV, som har en match midre spelad, och 42/52 omgångar spelade i Hockeyallsvenskan. Båda serierna har spänningsmoment kvar, även om HA fortfarande är hetare än SHL tycker jag. Där är lag 1-4 inom 2 poäng, med Rögle ytterligare 3 poäng bakom. I botten är dessutom lag 7-14 inom 9 poäng.Då vet vi att de 8 fråmsta får spela slutspelsserie och lag 13-14 får kvala sig kvar i serien. Det är alltså 9 poäng, 3 segrar, mellan att få kvala sig kvar och ha chansen till ett SHL-avancemang. Det är häftigt. Först tar vi dock SHL...

SHL

1, Skellefteå 86p +45
2, Frölunda 69p +10
3, HV71 68p +12
4, Växjö 67p +19
5, Linköping 66p +11
6, Örebro 64p +12
7, Färjestad 63p -8
8, Luleå 57p -3
9, Djurgården 56p -13
10, Leksand 51p -31
11, Brynäs 48p -22
12, Modo 40p -32

Först och främst. Det går inte annat än att imponeras av Skellefteå. Här tappade man nästan 400 poäng inför den här säsongen. Det var rena spelarflykten från laget. Ändå har man fått ihop ett lag som maler ner allt motstånd och som nu leder serien överläget, efter att man hade en dipp där i mellandagarna, när lage bakom kröp närmre. 5 poäng var avståndet ner som minst. Nu är det uppe i 17 poäng. Visserligen har Frölunda och HV 1 match mindre spelad där bakom, men även om Frölunda vinner den så är det 14 poäng upp. 15 poäng upp om HV vinner, för då går man förbi Frölunda upp på 2:a plats i tabellen. Att frölunda ligger där man gör känns dock lite konstigt tycker jag. Tycker inte man har imponerat och alls spelat övertygande. Man var ju också på väg att rasa ner i tabellen, var nere på 5:e plats för några veckor sedan, men nu är man uppe i toppen igen, trots att jag inte tycker att man har imponerat på slutet heller. I och med sin fina start på säsongen har man ju dock en ganska bra buffert att luta sig mot, men som sagt, ner till Färjestad på 7:e plats är det bara 6 poäng, 2 segrar, och i nuläget känns FKB hetare än Frölunda, så jag blir inte förvånad om Färjestad sluta före Frölunda i serien, trots allt.

Det är som sagt väldigt jämnt mellan lag 2-7. Där skiljer det 6 poäng, men då ska kommas ihåg att Frölunda och HV har en match mindre spelad. Även om Frölunda vinner den så är det bara 9 poäng upp till 2:a plats för Färjestad. Vinner HV är det bara 8 poäng upp. 8 poäng kan gå fort i hockey, så jag räknar definitivt inte bort Färjestad...

Där bakom ligger Luleå och Djurgården lite i ett vakum just nu. Luleå har 6 poäng upp till Färjestad och, bortsätt från Djurgården 1 poäng bakom, 6 poäng ner till Leksand och ytterligare 3 ner till Brynäs. Jag tror dock verkligen inte att varken Luleå eller Djurgården ska känna sig säkra där över sträcket. Tror mycket väl att man kan dras in i det där. Leksand möter djurgården imorgon och vinner Leksand där, samtidigt som Brynäs vinner hemma mot HV, ja, då är Djurgården plötsligt bara 5 poäng från att få kvala sig kvar. Vinner man och Brynäs förlorar är det dock å andra sidan 11 poäng ner till Brynäs och då tror jag nog man kan slappna av litegrann. Så ja, det är en nyckelmatch imorgon, Leksand - Djurgården.

Härligt dock att Leksand nu återigen har kravlat sig över sträcket. Känns väldigt bra! Seger imorgon, samtidigt som Brynäs förlorar mot HV så är det sköna 6 poäng ner till brynäs och bara 2 upp till Djurgården. Det skulle smaka det...

Hockeyallsvenskan

1, Malmö 78p +40
2, Karlskrona 77p +31
3, Västerås 76p +22
4, Bofors 76p +9
5, Rögle 71p +17
6, Mora 69p +6
7, Vita hästen 59p -12
8, Björklöven 59p -15
9, Almtuna 56p -17
10, Asplöven 55p -10
11, Oskarshamn 53p -22
12, Timrå 52p -16
13, Södertälje 51p -8
14, AIK 50p -25

Som vi ser. Det är en hyperjämn tabell. Lag 1-4 är inom 2 poäng, med Rögle ytterligare 5 poäng bakom, totalt alltså 7 poäng från toppen. 7 poäng, drygt 2 segrar. Rögle är inte avsågade än, men lagen i toppen, oj, oj, vilket race det blir där. Malmö gick nu från 4:e till 1:a plats efter att man slog Södertälje i lördags. De andra 3 lagen spekade i fredags resp. torsdags. Bofors förlorade till slut, efter sin 14 matcher långa vinstsvit, som måste vara någon form av rekord. Förlusten kom diock lite överraskande mot Oskarshamn, som visserligen slåss för sin Allsvensa status i botten av tabellen, men när man har slagit alla lag 1 gång på rad, Asplöven 2 gånger, då är kanske inte Oskarshamn det första laget jag hade tippat att man skulle förlora mot. Inget ont mot IKO, absolut inte, det var en grym skalp för dem, som dessutom inebär att man är över det nedre kvalsträcket. Hade BIK tagit sin 15:e raka seger hade Oskarshamn varit 13:e eller 14:e, beroende på hur stort Bofors hade vunnit. Så små marginaler är det. Samtidigt har Bofors gjort en grym resa. I och med den här segerraden på 14 matcher klättrade man från bottenträsket hela vägen upp till toppen. Man ledde ju t.o.m. serien där i något dygn, innan Malmö vann dagen efter och tog tillbaka serieledningen.

Efter Mora är det ett glapp ner till Hästen på 7:e plats. Serien är indelad i 2 delar kan man säga. Den övre, som vi nyss gick igenom, och den undre, där lag 7-14 ligger inom 9 poängs marginal. Vita hästen, som inledde säsongen så grymt starkt, krossade allting och ledde serien långt in mot vintern. Nu har man fallit tillbaka litegran, men har ändå haft en stabil slutspelsserieplats, tills nu. Nu är man plötsligt rejält indragna i bottenstriden. Björklöven står på samma poäng som Hästen och Almtuna, vilka Löven precis har passerat och som också hade en stabil slutspelsserieplats för ett tag sedan, är bara 3 poäng bakom. Sedan följer Asplöven 1 poäng bakom Almtuna. 2 poäng bakom Asplöven, 3 bakom Almtuna och 6 poäng från slutspelsserieplats hittar vi Oskarshamn. Samtidigt som det bara är 6 poäng upp är det också bara 2 poäng ner till Södertälje under det negativa kvalsträcket. Därunder ligger just nu Södertälje och AIK, 2 av de klubbar som satsade stort inför säsongen. AIK åkte ju ur SHL inför den här säsongen, öppnade serien uruselt och är fortfarande kvar i botten, även om man var på väg upp ett tag, när Peter Nordström tog över som headcoach och man vann 3 raka matcher eller vad det var. Sedan har man fallit tillbaka igen, men som sagt, det är inga stora marginaler. 3 segrar nu, samtidigt som övriha resultat går vägen kan innebära att man nästan är uppe på slutspelsserieplats. Södertälje rustade rejält inför den här säsongen, men har floppat ordentligt. Trots att man har gjort det och trots att tåget egentligen borde ha gått för länge sedan när man har förlorat så mycket som man ändå har gjort, så är slutspelsserien fortfarande inget orimligt mål. Det är som sagt bara 8 poäng upp dit för SSK, som dessutom har en betydligt bättre målskillnad än flera av lagen därf framför, vilket kan bli helt avgörannde i den här jämna serien. Så vi ska definitivt inte räkna ut varken AIK eller Södertälje än så länge, + att vi hoppas att Timrå klarar sin ekonomiska kris. Gör man inte det måste man dra sig ur serien och tabellen kommer att räknas om. Stora vinnarna då skulle bli just AIK och stora förlorarna Karlskrona, som har tagit 10/12 poäng mot Timrå under säsongen. Jag vill inte ha ett avgörande där en tabellomräkning blir avgörande, så jag hoppas verkligen, med hela mitt hockeyhjärta, att Timrå klarar av det här, precis som Almtuna, som också är hårt utsatt, me inte lika akut som Timrå.

Här har vi alltså tabellerna i nuläget och det är en minst sagt spännande vecka vi har framför oss, där toppen möter botten redan imorgon, då Malmö gästas av Asplöven, Bofors tar emot Timrå och Västerås gästas av Almtuna. Karlskrona har en betydligt tuffare hemmamatch mot Rögle, men säg att Mallmö, Västerås och Bofors vinner. Då har plötsligt vinnaren i matchen AIK - Oskarshamn ett jätteläge att klättra i tabellen. Hästen kan dessutom ställa sig på lite säkrare mark om man slår Södertälje. Då skulle Hästen ha 6 poäng ner till Almtuna under sträcket, som skulle stå på samma poäng som Oskarshamn om de vinner mot AIK. Vinner istället AIK där står IKO och AIK på samma poäng och Timrå halkar ner under sträcket. Skulle istället Södertälje vinna, Asplöven slår Malmö, Almtuna slår Västerås och Timrå slår Bofors, ja, då tätnar tabellen ännu mer. Björklöven passerar då Vita hästen, upp på 7:e plats. Almtuna går upp på samma poäng som Hästen, kan t.o.m. gå förbi om målskillnaden är med Uppsalalaget. Asplöven är 1 poäng bakom Hästen med 58 poäng, samtidigt som Oskarshamn, om man vinner, går upp på 56, Timrå 55 och Södertälje 54. Då är AIK illa ute, 5 poäng från Timrå över sträcket. Vinner istället AIK går man upp på 53 poäng. Man är fortfarande under sträcket, men då tillsammans med Oskarshamn. Södertälje alltså upp över sträcket.

Där har ni förutsättningarna inför omgång 43 imorgon. Spännande!

Malmö upp i topp igen

Malmö är återigen uppe i serieledning, efter att man slagit Södertälje i sin restmatch efter fredagens 5 matcher i omgång 42. Man klättrar därmed från 4:e till 1:a plats. Det var Tobias Eriksson, som länge stått utanför laget, som nu gav Malmö ledningen i den 1:a perioden. En ledning som Erik Lindhagen kvitterade i den 2:a perioden. Björ Svensso gav doc återigen ledningen till Malmö i den 3:e perioden, men Francois Bouchard kvitterade på nytt för SSK. Bara 42 sekunder senare kom dock Nils Anderssons matchavgörande för Malmö och det blev därmed en ny tung förlust för Södertälje, som nu, efter 42 spelade omgångar, är under det negativa kvalsträcket, tillsammans med AIK. Tän om båda dessa skulle få kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan när vi sumerar serien om 10 omgångar...

Den andra restmatchen spelades mellan Rögle och Mora och där gick det såhär:
Rögle - Mora 3-2

Rögleseger alltså. En seger som innebär att Rögle går förbi Mora i tabellen, upp på 5:e plats, 5 poäng bakom Karlskrona på 2:a plats, 6 poäng frå serieledning. Så nej, det här är absolut inte avgjort än. Det kommer att handla om hur man lyckas prika in formen under de här återstående 10 matcherna. Det kommer bli avgörande för var man slutar i den här serien. Det gäller även lagen i botten, där lag 7-14 är inom 9 poäng. 3 segrar. Det är ingenting. Wow, vilket race det här blir!

En av de skönaste segrarna den här säsongen

Fullsatt, lapp på luckan, ja, vad ni vill. Det var det när Brynäs under lördagen gästade Leksand och Tegera arena för den så grymt viktiga sträckmatchen. Förutsättningarna var enkla. det lag som tog flest poäng skulle efter 41 spelade omgångar vara över det nedre sträcket.

Det var rejält drag på läktarplats, som alltid när det är mycket fol i hemmaborgen, och det saknades inte chanser. Det var Brynäs som öppnade bäst, men trots ett powerplay fick man inte fast trycket nere hos Alsenfelt i Leksandskassen.

Istället var det Leksand som åt sig in mer och mer i perioden och Tomi Sallinen hade några riktigt bra lägen att ge hemmalaget ledningen, men Johan "Honken" Holmkvist, som var tillbaka i Brynäskassen, efter att han inte fick vara kvar efter förra säsongen, gick till Almtuna, som nu har tvingats släppa spelare p.g.a. sin ekonomiska situation, var tät.

Matchbilden var jämn genom hela perioden, men det var alltjämt 0-0 efter 20 spelade minuter.

I 2:a var Brynäs klart bättre. Man fick visserligen starta perioden i boxpla, men klarade av det ganska enkelt och strax därefter kunde unge adam Brodekki ge bortalaget ledningen.

Den ledningen försvarade man sedan på ett bra sätt under hela perioden. Leksand försökte skapa chanser offensivt, men man passade för mycket, ingen ville ta skott och så rann anfallet ut i sanden istället.

Hemmafansen gjorde doc vad de kunde för att hjälpa de blåvita nere på isen och när Alsenfelt blev rammad av Brodin i Brynäs tände det till ordentligt och hela arenan vibrerade av burop. Leksand hade då dock redan en gubbe utvisad, så det blev spel 4 mot 4, en spelform där Leksand hade gjort det bra under 1:a perioden, men inte fått in pucken. Nu gjorde man det bra på nytt, men återigen utan att få in pucken. Med bara sekunder kvar av perioden prickade Ritola ribban bakom Honken, som var helt bortspelad, och en kvittering hängde i luften, men det var fortsatt 0-1 efter 2 spelade perioder.

I 3:e kom dock vändningen. I powerplay kunde först David Åslin göra 1-1, till arenans öronbedövande jubel. Målet dedikerade han till sin bortgångne far och strax därefter kunde Jens Bergenström fullborda vändningen med sitt 2-1-mål, vilket han i sin tur dedikerade till en strokedrabbad vän.

Brynäs replik lät dock inte vänta på sig. När Kapstad kastade sig för att täcka skott rundade Brynässpelaren honom enkelt och lade in kvitteringen bakom Alsenfelt och det var återigen helt jämnt, nu 2-2.

Tiden rullade på och båda lagen vaskade fram målchanser, men med dryga minuten kvar av 3:e perioden drog målskytten för Brynäs, Adam Brodecki, på sig en onödig utvisning. Powerplay hade ju varit leksands melodi tidigare under perioden och med bara 26 sekunder kvar av matchen satt 3-2 i nät bakom Honken. Mattias Guter noterades för målet och arenan fullständigt exploderade.

De sista sekunderna spelade man bara av och från Norra stå ekade ett taktfast "Krigare krigare krigare!" och när slutsignalen ljöd var det knappt så man hörde Hesa Fredrik p.g.a. allt jubel.

3 mycket, mycket viktiga poäng för Leksand. 3 poäng som innebär att man nu återigen är förbi Brynäs i tabellen och uppe på 10:e plats, över sträcket. 3 poäng inför en fullsatt och kokande arena. 3 poäng mot ärkerivalen brynäs. 3 poäng som roddes i hamn med 26 sekunder kvar. Det här var utan tvekan en av de söaste segrarna den här säsongen.

I övrigt gick det såhär:
Örebro - Linköping 3-2
Djurgården - Skellefteå 1-5
HV71 - Modo 1-0 SD
Luleå - Färjestad 1-2 SD
Frölunda - Växjö 2-3

Örebro vände 0-1 till 3-2 i sista perioden, inför fullsatta läktare även där. Starkt av Örebro, som fortsätter att imponera och i och med det fortsatt är över sträcket för topp 6, bara 1 poäng före Färjestad, som kommer underifrån. Här tog man 2 poäng uppe i Luleå, efter att Rasmus Asplund, som petades från JVM-truppen i sista stund, både gjort 1-1 och sedan avgjort i sudden, hans 2 första mål i Färjestadströjan den här säsongen.

Modo fortsätter att ta ströpoäng. Det är ju bättre än inget, men det räcker inte. Det är 14 matcher kvar och gapet upp till Leksand över sträcket är nu 11 poäng. Det är ingen omöjlighet, men det är ganska mcket att ta in 11 poäng på 42 poäng och med Modos tidigare spel talar väl i princip ingenting för att man ska göra det, men det kan gå fort i hockey, så än är man inte körda.

Bofors svit är bruten och Västerås upp på Allsvensk finalplats

Då är Bofors segersvit bruten. 14 raka matcher utan förlust blev det, men ikväll fick man se sig besegrade av inga mindre än Oskarshamn. Förr eller senare skulle det ju komma en förlust, men att det skulle ske mot Oskarshamn var kanske inte min främsta gissning. Att spela i arena Oskarshamn är visserligen ingen lätt uppgift och här gick IKO ifrån till hela 3-0 innan bIK vaknade. Man vaknade dock för sent och lyckades bara äta ikapp till 3-2, innan Oskarshamn kunde avgöra i öppenn kasse. En mer än skön seger för Oskarshamn kan jag tänka, som därmed klättrar förbi både Södertälje och Timrå i tabellen. SSK har dock en match mindre spelad, spelar den imorgon hemma mot Malmö, och man kan således gå förbi IKO igen. Timrå fortsätter dock att ta poäng, för såhär gick det i de andra matcherna:

Timrå - Karlskrona 1-2 str
Almtuna - AIK 4-2
Asplöven - Västerås 1-3
Björklöven - Vita hästen 3-1

i vad som kan ha varit Timrås sista hemmamatch på elitnivå, om inte kommunen och privatmanen Stig Svedberg tror jag han heter, kommer fram till en gemensam lösning för Eon arena. Gör man inte det måste Timrå dra sig ur serien och tabellen kommer att räknas om. Deras utsatta läge märktes dock inte på isen. Redan efter knappa minutens spel satte man 1-0, en ledning som stod sig ungefär halvvägs in i matchen. Då kvitterade Karlskrona. Sedan hade Timrå en rad chanser i 3:e perioden, men fick inte in pucken och matchen gic till sudden och straffar, där KHK drog det längsta strået. Timrå är dock som sagt fortfarande över sträcket, på 12:e plats, men Södertälje kan gå förbi om man tar poäg mot Malmö imorgon.

Ett annat lag som har det jobbigt ekonomiskt och som har begärt rekonstruktion är Almtuna, men här tog man 3 tunga poäng mot AIK. 3 poäng som betyder att man återigen vänder uppåt i tabellen, efter att ha varit nere på 11:e plats. Det var dock AIK som tog ledningen med 0-1, men genom 2 snaba mål kunde Almtuna vända på steken och sedan hålla undan hela vägen. Det gör att AIK nu är sist i tabellen igen och läget börjar se mer och mer desperat ut i Solnaklubben. Det återstår 10 matcher, 30 poäng. Det är ganska många poäng att spela om, men nu är det 9 poäng upp till slutspelsserieplats, där Björklöven nu finns. 9 poäng är ganska mycket att äta upp på 10 matcher. Det går, Almtuna gjorde ju något liknande för några år sedan, åt in en himla massa poäng och passerade Tingsryd i sista omgången, vilket gjorde att Tingsryd fick kvala och åkte ur. Kan föresten ha varit Sundsvall man passerade. Så kört är det inte för AIK, men det ska till mycket, mycket om man ska nå topp 8, det vågar jag lova...

Björklöven behåller allrså sin 8:e plats i tabellen och står nu faktiskt på samma poäng som Vita hästen. Ännu ett lag är alltså på väg att sugas in i den där bttenstriden, som då består av över halva serien. 8/14 lag är inblandade och alla 8 ligger inom 9 poäng. Snacka om att varje poäng blir viktig här framöver och det ska verkligen bli ett sant nöje att följa de här sista 10 omgågarna av serien.

Trots Bofors fina och smått rekordartade segersvit är man nu tanför topp 2. Karlskrona toppar nämligen serien på 77 poäng, före Västerås, som i och med segern mot Asplöven klättrar upp på 2:a plats, för 1:a gången i år. Mallmö har som sagt en match mindre spelad, men förlorar man den imorgon, ja, då är man hastigt och lustigt nere på 4:e plats i tabellen. Så det är inte bara bottenstriden som är intressant. Toppstriden är minst lika intressant. De 4 främsta lagen är inom 2 poäng. 2 av dem kommer att spela Allsvensk final med 50% chans att nå SHL till nästa säsong och de andra 2 kommer få spela slutspelsserie. De 2 lagen som missar den Allsvenska finalen är dock minst lika bra som de 2 som når dit, så det är egentligen hugget som stucket vilka som når dit eller inte, för det kommer bli lika tufft oavsett för lag 11 och 12 i SHL, som just nu tyvärr är Leksand och Modo. Som läget är nu skulle det bli en katastrof, för då skulle Leksand få möta malmö i bäst av 7 och Modo skulle få ta sig an Bofors. Det vore inte bra. Helst skulle jag nämligen vilja ha upp Malmö och Västerås till SHL. Frågan är vilket/vilka av de här 4 topplagen i HA som gör det bäst nu under slutspurten? Det kommer bli helt avgörannde för hur vi slutligen skriver tabellen efter 52 spelade omgångar, det gäller såväl toppen som botten.

Slutligen kan vi också notera att Växjö vann med 4-2 mot Brynäs. Därmed ligger Leksand och Brynäs på samma poäng inför morgondagens match. Snacka om viktigt. Det lag som tar flest poäng imorgon kommer helt enkelt att ligga över sträcket när 41 matcher är avklarade.

Blek insats i Skellefteå...

Det var en ganska tråkig match i Skellefteå kraft arena i den 1:a perioden. Tempofattigt och ganska avslaget. Skellefteå vann skotten med 9-2, men det var 0-0 efter 20 spelade minuter.

Var det något lag som hade haft chanser så var det dock Skellefteå. tack vare 2 powerplay hade man ett litet övertag och något fler heta chaser, men det var definitivt inte övertygande av de regerande mästerna.

I 2:a perioden small det dock. efter drygt 3 minuters spel vann hemmalaget en tekning, pucken gick direkt till Tim Heed, som drog till direkt, stehårt rakt mellan benen på Alsenfelt i Leksandskassen.

Strax därefter fick Leksand dock ett powerplay och där small det. Pucken studsade på spelare och in i mål, men det blev videogranskning p.g.a. sparkrörelse. Så länge skridskon är i isen får man ju styra, men är den i luften och foten går i rörelse mot pucken, då är det inte mål. Tyvärr var foten i luften och det blev således inget mål. Synd för nyförvärvet från Djurgården, Mattias Guter, som isf hade nätat direkt i Leksandströjan.

Fortsatt powerplay för Leksand alltså och Guter fick återigen ett jätteläge, när Skellefteå tappade markeringen på honom totalt. Han fick stå helt ren framför mål, men nu sköt han utanför, den gode Guter.

Skellefteå hade skruvat upp tempot en del nu och Leksand hade inte myckt alls. Tidigare hade man haft problem offensivt. Nu hade man problem i egen zon också och 2-0 kom också några minuter senare. Snyggt skottfintat av Niklas Burström, till Kiril Kabanov, som drog till och det var 2-0.

I 3:e perioden fick Leksand 2 gyllene lägen att ta sig in i matchen, när man först fick inleda perioden i powerplay och sedan fick ett PP till, men man fick inte till det och Skellefteå klarade av det utan några större problem.

Nej, tiden ran iväg väldigt snabbt för de blåvita och Skellefteå kontrollerade matchen väldigt bra. Leksand hade ingenting och ingenting talade för att man skulle komma ikapp. Istället gick man med i Skellefteås böljande spel med mycket skridskoåkning och då drog man till slut på sig en utvisning till, för man hängde helt enkelt inte med i det tempot som Skellefteåspelarna satte upp när man fic åka skridskor.

Man klarade visserligen av powerplayet, men strax därefter rundade Niklas Burström Alsenfelt och lade enkelt in 3-0 i tom kasse och matchen var väl mer eller mindre stängd, om inget dramatiskt skulle hända från Leksands sida, även fast det återstod nästan 9 minuter.

4-0 kom minuten senare, ungefär samma sak som vid Tim Heeds 1-0-mål, en vunnen tekning, pucken bak till Oskar Sundkvist, som drog till och den satt i nät, och då var matchen definitivt avgjord.

4-0 slutade också matchen. Solklar Skellefteåseger. Inget snack om saken. Ikväll var det klassskillad. Det var glasklart att det var toppen mot botten. Detta trots att SAIK inte alls övertygade något speciellt. Det räckte ändå för seger. 40-8 i skott slutade skottstatistiken, vilket också talar sitt tydliga språk. Oscar Alsenfelt, Jonas Frögren och Mattias Guter var egentligen de enda som får godkänt i Leksand. Annars var det väldigt, väldigt blekt.

Frågan är vad som hade hänt om Guters 1-1-mål hade blivit godkänt? Det får vi aldrig veta. Inte heller om man hade hållt 0-0. Så fort Skellefteå tog ledningen var det inget snack om saken...

Övriga matcher:
HV71 - Örebro 5-4
Modo - Djurgården 3-2 SD
Frölunda - Luleå 4-1
Linköping - Färjestad 4-1

I Jönköping var det en jäm historia där lagen höll ihop, både upp till 1-1, 2-2 och 3-3. Sedan ryckte HV till 5-3 i slutet av 2:a perioden och det räckte för att vinna matchen, även om Örebro kröp närmre i 3:e perioden.

Modo tappade på nytt en ledning i 3:e perioden. Med 49 sekunder kvar kunde Djurgården kvittera, efter att man plockat målvakten. Modo tog dock bonuspoängen och kryper närmre Leksand och kanske också Brynäs där över sträcket, men det är fortfarande 9 poäng upp till de båda.

Topplagen vann, kan man kort saht konstatera. Skellefteå, Frölunda, LHC och HV. Topp 4.

Omgången kompletteras med Växjö - Brynäs imorgon och då hoppas vi så klart att Växjö vinner den matchen.

Malmö körde över Hästen

Malmö fullständigt malde ner Vita hästen under tisdagskvällen. Vilken kross det blev. Eric Himelfarb, som nu återigen har lämnat Leksand, behövde dessutom bara 14 minuter för att göra sin 1:a poäng när han assisterade till Malmös 2-0-mål. Hästen reducerade visserligen i 2:a perioden, men Malmö replikerade ganska direkt. Man trampade igång igen och efter fint klappklappspel satt 4-1 i nät bakom Henrik Lundberg i Hästenkassen och 5-1 kom bara minuten senare, återigen efter fint anfallsspel, och 6-1 innan 2:a perioden var slut. I 3:e behövde Hästen ett mål omgående för att det skulle kunna bli något som helst match av det hela, men det fick man inte. Istället var det Malmö som lekte ute på isen. Man gjorde onödiga finter, trixade för mycket och försökte göra snygga grejer, ja, nästan förnedrade stackars Hästen. 7-1, 8-1 och 9-1 kom också i slutperioden och sådana här siffror har vi inte sett i HA sedan typ 07/08-08/09, då det var betydligt större glapp mellan toppen och botten i serien. Numera är det betydligt jämnare rakt igenom, vilket inte minst tabellen skvallrar om, men ikväll var det klasskillnad, milt uttryckt. Stackars Henrik Lundberg i Hästenkassen skrapade bara ihop en räddningsprocent på 68,97%.

Övriga matcher:
Mora - Timrå 5-2
AIK - Asplöven 1-3
Karlskrona - Oskarshamn 3-1
Västerås - Södertälje 3-1
Rögle - Björklöven 4-3 str

I Mora tog hemmalaget ledningen redan efter knappa minutens spel. Strax därefter gjorde man också 2-0. Timrå var dock inte alls sämre rent spelmässit, men här tog man timeout och var strax därefter nära en reducering, men Ludvig Byströms skott gick strac utanför krysset. Istället studsade pucken ut till Daniel Hermansson, som på egen hand åkte upp och istället satte 3-0 till Mora. Reduceringen för Timrå kom dock innan perioden var slut och matchen var långt ifrån avgjord, för det var trots allt 2 jämna lag och mycket riktigt, i upptakten av 2:a perioden kom 3-2 för Timrå, men Moras replik lät inte vänta på sig. 4-2 kom strax därefter och det var riktig vindrutehockey. Nej, Timrå hade verkligen inte marginalerna med sig. Mora hade kanske ett litet spelövertag, men Timrå var absolut inte dåliga. Ändå gjorde Mora 5-2 innan perioden var över och läget såg väl ganska hopplöst ut för Timrå, trots 15-6 i skott för Timrå. Man var faktiskt bättre rent spelmässigt, men det var Mora som gjorde målen.

På Hovet small det också efter knappa minutens spel. Firma Legace/Henrion slog till igen. AIK var nära en kvittering under periodens gång, men inget mål, vilket också speglar de 5 senaste matcherna, då AIK bara har mäktat med just 5 mål framåt, alltså 1 mål/match. Asplöven å andra sidan har vräkt in mål, hela 20st på de 5 senaste matcherna, men man har samtidigt släppt in hela 22 mål bakåt. Det senare borde alltså tala lite för att AIK trots allt borde få in någon kasse, men efter 1:a perioden var det alltjämt 0-1 för Asplöven. Kvitteringen kom dock i 2:a perioden, precis efter att man blivit fulltaliga, ett PP som förövrigt var urdåligt, men efter detsamma small det som sagt bakom Sebastian Idoff i Asplövenkassen. I 3:e perioden avgjorde dock Asplöven, först med 1-2 genom Malte Strömvall, som gjorde sitt 1:a mål i Asplöven, och så 1-3 i öppen kasse av Jacob Lagace. 3 mycket, mycket viktiga poäng, som gör att Asplöven klättrar förbi Almtuna i tabellen. Hade inte Björklöven hämtat upp 3-1 till 3-3 i Ängelholm hade man också passerat dem i tabellen och varit uppe på slutspelsserieplats, men nu är Björklöven över sträcket, 1 poäng före Asplöven och 3 poäng före Almtuna, som spelar sin match imorgon borta mot Bofors. Allt talar för Boforsseger på förhand, men någon gång måste ju förlusten komma för BIK...

I Västerås var det lite som i Mora. Matchen var spelmässigt ganska jämnt, något övertag för Västerås kanske, men Södertälje var inte utspelade på något sätt. Ändå stod det 2-0 efter den 1:a perioden och man ökade på i 2:a perioden till 3-0. SSK rducerade i 3:e perioden, men kom aldrig närmre än så. Man är dock kvar på 11:e plats, eftersom att både Timrå, AIK och Oskarshamn förlorade.

Björklöven fortsatte att vara ett spöke för Rögle när man tog ledninhe i 1:a perioden, men i 2:a perioden vände faktiskt Rögle till 2-1, så kanske var spökt bortskrämt? Ja, man utökade ledningen till 3-1 bara 40 sekunder in i 3:e perioden och det såg länge ut som att man skulle ta 3 viktiga poäng, men Björklöven ville annat och med drygt 5 minuter kvar att spela reducerade man till 3-2 och med 2:03 kvar av matchen var det utjämnat till 3-3. Rögle tog visserligen bonuspoängen när nyförvärvet Jordan Smootherman avgjorde på straff. Han var den enda som satte sin straff.

Som sagt, omgången kompletteras imorgon med Bofors - Almtuna.

Onödigt spännande mot Modo, men 3 poäng!

Under lördagseftermiddagen var det dags för ett riktigt bottenmöte i Tegera arena, när Modo kom på besök. Modo, som inför matchen var 8 poäng bakom Leksand och 11 poäng bakom Brynäs över sträcket. Man hade dessutom bara tagit 7 poäng på de 12 senaste matcherna, alltså 7/36 poäng. Med andra ord var det ännu mer akut med poäng för övikslaget än för Leksand.

Hemmalaget fick dock en kanonstart på matchen. I matchens 1:a anfall fick johan Ryno fram pucken till mattias Ritola, som drog till och det var 1-0 till Leksand redan efter 13 sekunder!

Strax därefter fick Modo dock en gyllene chans att ta sig in i matchen när Joonas Rönnberg visades ut. Synd att leksingarna bjöd in Modo i matchen på det sättet, men väl i boxplay gjorde man det bra, även om Modo kunde etablera hyfsat tryck mot slutet av powerplayet.

Nej, det var Leksand som hade ett spelmässigt övertag. Modo passade fel och då var Fabian Brunnström ytterst nära på att sätta 2-0. Istället åkte han strax därefter ut för en neeing och Modo fick ännu ett powerplay. Ungefär som senast mot Örebro för Leksand alltså, man drog på sig alldeles för mycket utvisningar. Här satte Modo dessutom bättre tryck än 1:a powerplayet. Mål blev det också, när Alsenfelt blev rejält interferad. Hela Tegera arena protesterade högljutt, Ryno och Alsenfelt var direkt framme vid domarna och påpekade tilltaget. Domarna valde att videogranska målet och det blev inget mål. Fortsatt alltså 1-0 för Leksand.

I kraft av de båda powerplayen hade Modo dock helt klart kommit in i matchen, men när Leksand höll sig på banan hade man fina anfall och matchbilden var återigen utjämnad, även om Leksands anfall var mer solida och rejäla. 2-0 var också närmre än 1-1. En studsande puck var inte långt från att den kunde petas in. Bara sekunder senare var det nära igen, när Leksand bet sig fast i anfallszon, men Modospelare kunde till slut få undan den och man klarade sig med nöd och näppe.

Ännu ett powerplay skulle hemmalaget få, men här stämde ingenting. Ett riktigt dåligt powerplay får man faktiskt säga och efter powerplayet var det Modo som, lite tursamt, kunde kvittera innan pausvilan. tidigare utvisade Niklas Nordgren smacade upp den i krysset bakom Alsenfelt. Snyggt, men kanske inte helt rättvist.

Den 2:a perioden inleddes lite trevande, matchen stod och vägde, men efter ungefär 5 minuters spel var det återigen johan Ryno som var inblandad. Nu pricksköt han själv in 2-1 bakom Adam Reideborn i Modokassen, efter att Niklas Torp slarvat litegrann. Ett kostsamt misstag av den gode Torp.

Kort därefter var 3-1 väldigt nära, men den gången var Reideborn med på noterna.

Firma Forsberg/Händemark/Knuts fortsatte sedan att pressa på och hade en dubbelchans där 3-1 återigen var nära, men Modo hade marginalerna med sig även den gången, men Leksand fick med sig ett 3:e powerplay, men återigen var det ett ganska blekt sådant och Modo klarade av det på nytt utan några störe problem. Precis när man blev ffulltaliga small det dock bakom Reideborn. Modo misslyckades med att rensa ut pucken, Tobbe forsberg fick tag i den och stänkte in 3-1 till leksand.

Efter målet ökade stämningen i arenan. Superrstars öste på och Leksand kontrollerade matchen ganska bra, även om det i huvudsak var slarv ssom hittills hade fällt Modo. Det fortsatte man med och man hade tur att Martin Grönberg inte gjorde 4-1, för han var helt sopren framför Reideborn i det läget.

4-1 skulle dock komma innan perioden var slut. Modo hade strax innan ett powerplay, där man faktiskt pressade på ganska bra, men det var för mycket slarv och Leksand kunde klara av det och strax därefter göra 4-1, när Reideborn lämnade en retur, som Ryno var först på.

Modo ville ha en förändring. Man var tvungna att göra någonting, så man satte in Donald Brashear. Hans uppgift var att bråka med någon, vem som helst, men ingen leksing antog utmaningen och istället åkte Niklas Torp ut igen och strax därefter var det en hög klubba i ansiktet på sallinen, vilket innebar spel 5 mot 3 för Leksand i slutet av den 2:a och början av den 3:e perioden.

Powerplayet var något bättre än spel 5 mot 4, men det var inte särskilt farligt och Modo klarade av det utan några större problem. Direkt efteråt var Kähkönen dock nära på att göra samma sak som Tobbe Forsberg gjorde i 2:a perioden, sno åt sig pucken och göra mål, men han lyckades inte riktigt och det var fortsatt 4-1, trots att Modo kort senare hade en ramträff bakom Alsenfelt, men inget mål. Inte den gången, men kort senare var det 4-2 ändå, när jonas Anelöv drog iväg ett skott som letade sig igenom all trafik framför Alsenfelt, han fick inte riktigt handsken på den och det var 4-2.

Efter målet hade Modo helt klart växlat upp och pressade på ganska bra, bättre än man gjort på i stort sätt hela matchen, så nu fick Alsenfelt kliva fram och visa sina skills.

4-3 kom dock kort senare. Gustav Possler fiskade upp en retur från Alsenfelt och veteranen Samuel Pålsson kunde peta in den i mål.

Leksand tog timeout direkt, för det här var allt annat än en bra start på 3:e perioden. 4-1 inför densamma och dessutom spel 5 mot 3. Istället var det nu 4-3 efter drygt 5 minuters spel. Så ja, nu blev det späning i matchen trots allt och det var helt klart Modo som hade momentum och i stort sätt allting i spelet nu.

Leksand fick dock en gratischans att komma in i matchen igen när Modo återigen slarvade och Adrian Kempe gjorde ett riktigt juniormisstag när han försökte dra av Jonas Frögren hjälmen och åkte givetvis ut 2 minuter för det. Inte nog med det. I en rensning lyfte Niklas Torp pucken över plexit och Leksand fick därmed nästan spela 5 mot 3 i 2 minuter.

Powerplay hade ju inte varit särskilt bra den här matchen, skulle det bli det nu? Ja, man satte hyfsat tryck iaf, men inte så som man kan tycka att det ska vara i spel 5 mot 3 och Modo kunde klara av även detta 5 mot 3-spel, för 2:a gången i matchen. Stärkande för Modo, minst sagt och nu var det 9 långa minuter kvar för Leksand, som dock fick förlängt powerplay, efter att Peter Öberg åkte på 2 minuter för osportsligt uppträdande. Leksand fick dock inte alls till sitt powerplay och Modo klarade av även detta.

Istället var det Modo som vaskade fram en utvisning med knappt 5 minuter kvar att spela. Viktigt läge för båda lagen. Modo tryckte på ganska bra, faktiskt mer än vad Leksand gjorde i sina powerplay, men leksingarna gjorde det bra och man klarade av det och det var fortsatt 4-3 med knappt 3 minuter kvar att spela.

Spännande blev det, inte minst när Robin Gartner tappade pucken och friställde en Modospelare, men då klev Alsenfelt fram och räddade situationen.

Modo plockade målvakten och pressade vidare. händemark var nära på att lägga pucken i öpen kasse, men fick inte tag i den och Modo hade fortsatt chansen att kvittera. Tiden rann dock iväg för Övikslaget och Leksand kunde till slut ta ytterligare 3 blytuna poäng i bottenstriden!

3 poäng blev det, men det blev kanske lite onödigt spännande kan jag känna. Har man 4-1 inför sista perioden, då ska man inte släppa iväg det till 4-3 med 15 minuter kvar att spela. Det gör det onödigt spännande, men man höll iaf undan och det är det viktiga. 3 nya poäng, samtidigt som Brynäs härligt nog förlorade stort hemma i Gavlerinken arena mot serieledande Skellefteå, som tycks ha hittat formen på nytt. Det innebär alltså att de båda lagen står på samma poäng efter 39 spelade matcher, men att Leksand fortfarannde är under sträcket i och med 9 måls sämre målskillnad. På torsdag är det Leksands tur att ta sig an Skellefteå, uppe i Skellefteå, och på fredag spelar Brynäs borta mot Växjö, varefter de båda lagen möts i Tegera arena på lördag. Det blir spännande!

I övriga matcher gick det såhär:
Luleå - Växjö 3-1
Brynäs - Skellefteå 2-7
Färjestad - Örebro 3-2
Djurgården - HV71 5-2
Linköping - Frölunda 2-3

Luleå utnytjade Växjös tuffa dygn. Igårkväll spelade man nere i Jönköping. Knappt 1 dygn senare spelade man uppe i Luleå. Klart att det tär på spelarna. Det är inte optimalt någonstas, men så låg spelschemat och det utnytjade Luleå, som vann välförtjänt.

I Karlstad hade hemmalaget 2-0, när Örebro plockade målvakten med nästan 4 minuter kvar. Då kom 3-0 i öppen kasse, men det blev inte det avgörande som man kanske trodde. Örebro och Martin Johansson, som återigen höll sig framme och nätade, reducerade fram till 3-1 och sedan fick man också in 3-2, ett mål som granskades länge och väl innan det godkändes. Sedan var örebro en straff från att kvittera. Med bara sekunder kvar fick man med sig ett straffslag, men pucken gick strax över ribban och Färjestad parkerar nu på samma poäng som Örebro i tabellen.61 poäng, samma som Växjö. Växjö och Örebro är över sträcket, Färjestad under.

Frölunda har nu återigen klättrat upp på 2:a plat i tabellen efter 2 raka segrar. Ikväll slog man LHC i Saab arena, trots att LHC hämtade upp 0-2 till 2-2 drygt halvvägs in i 3:e perioden. Med knappt 5 minuter kvar satte dock Andreas Jonsson det avgörande 2-3-målet, ett mål som som sagt tar Frölunda upp på 2:a plats igen.

Brynäs rasade ihop fullständigt hemma mot Skellefteå. Man öppnade bra, men sedan släppte man in 2 snabba mål, Tommy Jonsson tog timeout efter 8 minuters spel, men det hjälpte inte. Kort därefter kom 0-3 och sedan 0-4 och 0-5 innan 1:a perioden var över. Matchen var i princip redan avgjord där och då och i den 2:a perioden kom också 0-6 innan Brynäs fick reducera. Nattsvart för Brynäs, som nu bara är 9 mål före Leksand i tabellen...

Leksand rånade Örebro på 3 poäng!

Trots stor Örebrodominans och hela 43-12 i skott så var det Leksand som lämnade isen efter matchen med 3 blytunga poäng.

Vad sa jag efter matchen mot Färjestad i lördags? Att vi skulle komma tillbaka och att Örebro skulle nolla på torsdag när vi kommer på besök. Sagt och gjort...

...Det var dock Örebro för nästan hela slanten. Tack vare ett tidigt powerplay kunde man koppla greppet om matchen, men man fick inte in pucken bakom Alsenfelt i Leksandskassen, som spelade riktigt, riktigt bra.

Trots Örebroövertaget var det Leksand som kunde ta ledningen. Ryno drog iväg ett skott som styrdes på Örebrospelare, vidare till Sallinen, som enkelt kunde slå in 0-1 bakom Johannes Jönsson i Örebrokassen, vilket också var ställningen efter den 1:a perioden, trots att Leksand hade ett jätteläge att göra 0-2 i slutsekunderna, när Kähkönen slet sig fri i boxplay, men den gången var Jönsson hetare, och trots att Örebro som sagt fick spela inte mindre än 4 minuter i powerplay i slutet av perioden och även inleda den 2:a i PP.

Det gav dock ingen utdelning för hemmalaget, som doc fick ytterligare chans i powerplay strax efter att Leksand blivit fulltaliga, men med hjälp av hårt slit, stora uppoffringar och en storspelande Alsenfelt i mål kunde leksingarna även klara av det numerära underläget.

Bara några minuter senare var det dags igen. Leksands 4:e eller 5:e utvisning för matchen, men man var fortsatt hundraprocentiga i den spelformen när man avväpnade Örebro och dera anfall på ett bra sätt.

Med hjälp av alla powerplay hade Örebro så klart skaffat sig ett rejält grepp om matchen rent spelmässigt och till slut kunde inte ens Alsenfelt stå emot. Martin Johansson drog iväg ett skott i ännu ett powerplay som satt i nät bakom Alsenfelt och det var 1-1.

I den 3:e perioden fortsatte Örebro att trycka på. Hade Leksand haft många utvisningar under matchen hade Örebro haft minst lika många ramträffar, men Leksand spelade en helt annan hockey nu än i lördags mot Färjestad, det var jätteskillnad. Här offrade man sig verkligen och trots massiv Örebropress släppte inte Alsenfelt några skott förbi sig. Istället var det Leksand som, återigen ganska ologiskt, nästan ännu mer ologiskt än 0-1, med tanke på Örebros kraftiga spelövertag. Mattias ritola slog här in 1-2 till leksingarna, men det var inte klart för det. Örebro ökade pressen ännu mer, tryckte verkligen fasst leksingarna nere hos Alsenfelt. Man fick kämpa och slita med allt man hade för att reda ut det, men det gjorde man, trots en situation mot slutet där Örebro var nära en straff. Jonas Frögren tog en puck med handen, tyckte alla örebroare, men domarna valde att fria och på repriserna såg man att han aldrig greppade pucken och att det därmed var rätt beslut av domarna.

3 mycket, mycket viktiga poäng för Leksand, som, precis som jag sa nollade Örebro rent poängmässigt och tog 3 poäng. Matchbilden var faktiskt väldigt li den förra säsongen, i omgång 2, då Leksand gästade Örebro och vann med 1-2, trots att Örebro dominerade matchen totalt. tror t.o.m. att Leksand bara hade 12 skott på mål då med. Ändå vann man. det gjorde man nu med och det var 4:e raka segern mot Örebro den här säsongen.

I övriga matcher gick det såhär:
HV71 - Växjö 3-7
Skellefteå - Frölunda 2-3
Brynäs - Luleå 2-0
Modo - Färjestad 1-2
Djurgården - Linköping 0-2

Storseger för Växjö i Smålandsderbyt och Frölunda vände och vann uppe i Skellefteå. En tung seger för FHC, kanske starten på en vändning? Ja, vi får se om man fortsätter på den linjen när man gästar Linköping imorgon. LHC, som här slog Djurgården på Hovet med 0-2. Båda målen kom i 3:e perioden med mindre än 5 minuter kvar att spela. Tungt för Djurgården...

Modo hade återigen ledningen, men kunde inte knyta ihop säcken. Istället vände Färjestad, också det i 3:e perioden, och vann. Uppförsbacken är lång för Modo nu. 8 poäng upp till Leksand och 11 poäng upp till säker mark. det ska till väldigt mycket om man inte ska få kvala sig kvar i Övik om drygt en månad...

Brynäs ja. Leksand tog en fin seger, synd bara att Brynäs gjorde detsamma. Stark att nolla Luleå. Man har nu även värvat tillbaka "Honken" från Almtuna, som backup till Starkbaum, för den posten har ju minst sagt varit strulig under säsongen.

Bofors tog 13:e raka segern!

Ja, för vilken match man gjorde uppe i Haparanda. Hemmalaget Asplöven tog ledningen med 1-0, något som Bofors kunde kvittera drygt 4 minuter in i 2:a perioden. 46 sekunder senare kom doc Asplövens replik genom 2-1, men Bofors bet sig envist kvar och kunde återigen kvittera knappt 2 minuter senare. Sedan gjorde Asplöven 1 av 2 ryck i matchen och gick ifrån till 4-2 på bara några minuter. Kanske var matchen här stängd, men inte då. Bofors inte bara reducerade utan kvitterade också innan 2:a perioden var över. I 3:e ryckte Asplöven på nytt när man gjorde både 5-4 och 6-4. Skulle Bofors då orka resa sig en gång till? Oftast gör man ju inte det, men Bofors gjorde det. Som den segermaskin man är så hämtade man upp underläget igen. Kvitteringen fram till 6-6 kom med bara 13 sekunder kvar att spela och sedan, på den 14:e straffen, i den 7:e straffrundan, kunde Alexander yteräll sätta den avgörande straffen, vilket innebar att Bofors vann matchen med 6-7, att segerraden nu är uppe i 13! matcher utan förlust och att man även tar över serieledningen, efter att Malmö föll mot Björklöven, för såhär gick det i de andra matcherna:

Björklöven - Malmö 6-3
Södertälje - AIK 2-1 SD
Vita hästen - Västerås 1-4
Timrå - Rögle 3-2

Björklöven ryckte åt sig en tidig 2-0-ledning, vilken man sedan höll perioden ut. Efter 2 perioder hade man 4-1, men malmö kom nästan tillbaka i 3:e perioden, när Nils Andersson gjorde 4-2 och Mathias Tjärnqvist gjorde 4-3. Då darrades det nog lite på mansjetten i Umeå, men dansken Felix Maegaard-Scheel, som förövrigt stod för 3 mål för Björklöven, gjorde sedan 5-3 och samme Maegaard-Scheel gjorde sedan även 6-3 i tom kasse i spel 4 mot 6. Blytung seger för Björklöven, som nu är förbi Almtuna och uppe på slutspelsplats i tabellen. Almtuna har dock en match mindre spelad. det är mot Karlskrona och den matchen spelas imorgon, precis som Oskarshamn - Mora gör.

Trots att Oskarshamn och Almtuna då har en match mindre spelad just nu vet vi att AIK återigen är jumbo i tabellen efter 40 spelade omgångar, trots att man tog 1 poäng mot Södertälje i den så viktiga sträckmatchen igår. Man hade dock ledningen med 0-1, men SSK kvitterade och knep sedan bonuspoängen när Jesper Frödén sköt 2-1 bara 15 sekunder un i förlängningen. Den poängen för SSK gör att man parkerar på 11:e plats istället för 13:e, där man hade varit om AIK hade tagit bonuspoängen och t.o.m. 14:e om AIK hade vunnit i full tid. Då hade AIK i sin tur varit uppe på 10:e plats, istället för 14:e. Så ja, det är oerhört tätt där nere och just nu är Oskarshamn under det nedre sträcket, men om man vinner mot Mora imorgon, då petar man på nytt ner Timrå där under. Timrå, som för ett tag sedan var näst intill avsågade, men som nu har 3 raka segrar, efter att man slog Rögle med 3-2 ikväll, efter att 2 av målen kommit till 59 resp. 21 sekunder in i perioderna. Snacka om matchavgörande att vara med från start. Timrå har dock meddelat att man har stora ekonomiska bekymmer, precis som Almtuna. Timrås läge är dock ännu mer kritiskt än Uppsalaklubbens. 3 miljoner måste man skaka fram innan månaden är slut, annars går man i princip i konkurs. Detta eftersom att kommunen inte vill gå in och köpa tillbaka Eon arena. Det vore fruktansvärt tråkigt måsste jag säga och jag hoppas verklogen att det inte sker...

Slutligen kan konstaterads att Västerås på allvar blandar sig i toppstriden. Man har nu 70 poäng och är 2 bakom Malmö och 3 bakom Bofors. Karlskrona har dock som sagt en match mindre spelad och vinner man den är man uppe på samma poäng som Malmö och petar ner Västerås till 4:e plats igen. Så ja, det är 2 viktiga matcher imorgon som avslutar den här 40:e omgången av Hockeyallsvenskan 2014/15...

Släpmatchen i Hockeyallsvenskan

Den mellan Västerås och Rögle, den som länge har släpat efter, spelades nu äntligen ikväll och därmed är tabellen numera helt jämn. Inget lag har fler eller färre spelade matcher än något annat lag, vilket är väldigt skönt när man tittar på och analyserar tabellen.

Matchen då?
Ja, den vann Västerås efter straffar med 2-1. Lars Volden i Röglekassen tycks dock ha gjort en väldigt bra match. 40/42 skott tog han, men det räckte alltså inte för seger ändå. 1 poäng fick man dock med sig, efter att Nick Angel gett hemmalaget ledningen i powerplay knappt halvvägs in i 2:a perioden och där Jakob Lilja sedan kvitterade efter drygt 8 minuters spel av 3:e perioden. Straffhjälte blev sedan Dustin Johner, när han satte Västerås 2:a straff, medan Christoffer Liljevall hade missat, något som också Peter Le Blanc gjorde och saken var biff.

Det innebär att Västerås nu är 2 poäng bakom Karlskrona, 4 bakom Bofors och 5 från serieledning. Rögle är 3 bakom Karlskrona, 5 bakom Bofors och 6 från serieledning.

En lite tråkigare nyhet gällande Allsvenskan är den att Almtuna idag gick ut med att man dras med stora ekonomiska problem. Vet inte om spelarna är helt fria att lämna redan nu, men Tobias Hage är i vilket fall redan klar för Djurgården och "Honken" uppvaktas både av Malmö och Brynäs. Det vore ett gigantiskt tapp för Uppsalaklubben om han försvann.
Det här var verkligen inte vad Almtuna behövde i nuläget, när man dras in mer och mer i den där bottenstriden i tabellen och faktiskt bara har 5 poäng ner till jumboplatsen i serien. Detta kan slå oerhört hårt mot klubben...

Tabellerna vecka 2

Ännu en vecka har avverkats och årets höjdpunkt närmar sig sakta men säkert. 37 omgångar är spelade av SHL, med undantag för HV71 och Frölunda, som har en match mindre spelad, och 39 av Hockeyallsvenskan, undantaget Västerås och Rögle, som har en match mindre spelad.

SHL

1, Skellefteå 77p +33
2, HV71 63p +17
3, Örebro 61p +14
4, Linköping 60p +8
5, Frölunda 60p +6
6, Växjö 58p +14
7, Färjestad 55p -8
8, Luleå 53p +1
9, Djurgården 52p -9
10, Brynäs 45p -16
11, Leksand 42p -30
12, Modo 37p -30

Skellefteå har återtagit komandot i serien. Man har ju haft serieledningen väldigt länge nu, men efter jul hade man 3 raka förluster och då knaprade HV och lagen där bakom in ganska mycket, men nu ser vi att Skellefteå återigen är 14 poäng före HV på 2:a plats. Då ska vi dock komma ihåg att HV har en match mindre spelad. Man kan alltså vara 11 ppoäng bakom om man vinner mot Frölunda. Frölunda, som i sin tur fortsätter att spela dåligt. Ett tag hade man ju ett ganska stort gap ner till lagen på 4:e plats och neråt, men det är uppätet och både Örebro och LHC är nu förbi. Dessutom är det bara 2 poäng ner till Växjö och 5 poäng ner till Färjestad, som precis som vanligt nu börjar komma igång när det drar ihop sig. Vargarna har sedan länge lämnat det där bottenträsket bakom sig, där man ju länge låg, tillsammans med Leksand. Nu är FBK snart uppe på direktplats till slutspelet och jag blir inte ett dugg förvånad om man tar sig upp på topp 6.

ett lag som redan ligger topp 6 är ju Örebro. De måste nämnas och inte minst hyllas. Vilken säsong man gör. Nu är man 3:a i tabellen och det är bara 2 poäng upp till HV på 2:a plats. Grymt jobbat av Örebro!

Djurgården börjar sakta men säkert falla i tabellen. nu är man nere på 9:e plats. Efter gårdagens matcher passerade både Luleå, som då slog Modo med 2-1, och Färjestad, som ju slog Leksand med klara 5-0, samtidigt som Djurgården föll med 4-3 mot Växjö. Man har dock fortfarande ganska betryggande marginaler ner till Brynäs på 10:e plats, 7 poäng ner, och sedan ytterligare 3 ner till Leksand, så 10 poäng ner till sträcket. 10 poäng är 10 poäng, det låter mycket och det är ganska mycket, men det är 18 matcher kvar att spela, 54 poäng, så än är inget klart.

Brynäs har som sagt lyckats ta sig förbi Leksand igen, efter att man slog just Djurgården med 4-2, samtidigt som Leksand har haft en bäcksvart vecka. 3 raka förluster och en målskillnad på 2-11. Inte alls bra och nu har man återigen 3 poäng upp till säker mark över sträcket. I veckan som kommer har man dock Örebro borta och Modo hemma, samtidigt som Brynäs har Luleå hemma och Skellefteå hemma. Leksand har haft lätt för Örebro under säsongen, så det finns goda chanser till poäng där. Modo på hemmais bör man också ha goda chanser mot, så förhoppningsvis ser vi Leksand över sträcket om en vecka igen...

Hockeyallsvenskan

1, Malmö 72p +34
2, Bofors 71p +9
3, Karlskrona 69p +24
4,Rögle 65p +17
5, Västerås 65p +14
6, Mora 63p +2
7, Vita hästen 59p +1
8, Almtuna 53p -14
9, Björklöven 52p -19
10, Asplöven 51p -9
11, Oskarshamn 50p -20
12, Södertälje 49p -6
13, AIK 49p -20
14, Timrå 48p -13

Länge var tabellen i Hockeallsvenskan väldigt jämn. Det skiljde 13 poäng från lag 1 till lag 14. Jämnt är det fortfarande. Det skiljer nu 24 poäng mellan lag 1 och lag 14. Skillnaden nu är att det nu är ett litet getingbo både i toppen och botten. Malmö hade en ganska stor ledning innan nyår, men först igår kom 1:a segern för året för Rödkökarna när man vann med 1-2 på Hovet mot AIK. Det gjorde att man återtog ledningen från Bofors, som bara fortsätter att vinna. 12 raka matcher utan förlust är man uppe i nu. Det är inget annat än imponerande!

Bakom de båda skuggar Karlskrona, bara 2 poäng bakom, och sedan kommer ett av Rögle och Västerås att haka på det där på tisdag, då man möts i sin restmatch. Det vinnande laget där kommer att vara 1 poäng bakom Karlskrona och 3 poäng bakom Bofors, 4 poäng från serieledning. Förlorarna har 6 poäng upp till de Allsvenska finalplatserna, men samtidigt 13 poäng ner till lafen utanför slutspelsserien.

Faktum är att alla lag som ligger på slutspelsserieplats, alltså topp 8, gör det ganska betryggande. Alla utom Almtuna. Det innebär att det där getingboet i botten nu inte bara handlar om att undvika kval neråt, det är även en slutspelsserieplats inblandad och just nu är Björklöven närmst att ta den. Man har dock sin målskillnad att slåss mot, -19, som är näst sämst i hela serien. Bara Oskarshamn och AIK har en sämre målskillnad. Södertälje har bäst utgångsläge sett till målskillnad, -6, men man är väldigt ojämna i Södertälje och just nu är det just bara målskillnaden som gör att man är över det där nedre sträcket, där AIK fortfarande är. Det mest positiva under den här veckan, förutom Bofors då, det är Timrå, som har tagit 2 raka segrar nu och plötsligt inte alls är avsågade längre. Man är bara 1 poäng bakom AIK och Södertälje, således 1 poäng från säker mark, och dessutom bara 5 poäng från Almtuna på 8:e plats och en slutspelsserieplats. Det är alltså bara 5 poäng från lag 8 till lag 14. Häftigt!

Malmö tillbaka i serieledning

Bofors fick bara ha serieledningen i 1 dygn, för nu är Malmö återigen i topp. Detta efter 1-2 på Hovet mot AIK. Det var dock AIK som tog ledningen i den 1:a perioden, men sedan var det tvärstopp. På de 2 sista perioderna sköt man bara 2 skott på mål och Malmö kunde med noggrannhet och tålamod vända matchen genom mål av Joey Tenute och Tony Romano. Lite lustigt var också att Robin Rahm i AIK-kassen hade bättre räddningsprocent än Pontus Sjögren i Malmlkassen. Rahm räddade 26/28 skott och Sjögren tog 8/9 skott. AIK sköt alltså bara 9 skott på mål under hela matchen, som hemmalag. Det är inte bra...

I övrigt gick det såhär:
Rögle - Almtuna 3-2
Karlskrona - Södertälje 5-3
Mora - Asplöven 4-3
Björklöven - Västerås 4-3 str

Som sagt, Almtuna får nog se upp nu. Ny förlust här mot Rögle, samtidigt som Björklöven tog 2 pinnar hemma mot Västerås, efter en jättevändning. VIK hade nämligen 0-3 efter 2 spelade perioder, men Kim karlsson reducerade 03:01 in i 3:e perioden. Sedan satte Viktor Ekeståhl-Jonsson 2-3 med 17:37 på klockan. Man plockade Kevin Lindskoug och Stefan Andersson kunde då sätta 3-3 i nät bakom Jonas Fransson, med 6 sekunder kvar av matchen. Sedan kunde Jesper Törnberg avgöra när han satte den avgörande straffen för Löven. Starkt jobbat och nu är Björklöven 1 poäng bakom Almruna, men man är samtidigt bara 3 poäng från det nedre kvalsträcket, där AIK fortfarande är under, på samma poäng som SSK där över. SSK, som också var på väg att göra en monstervändning nere i Karlskrona. Man hämtade upp 3-0 till 3-3, men med knappt 3 minuter kvar att spela gjorde Kalle Ekelund 4-3 för KHK och sedan satte man 5-3 i öppen kasse. Karlskrona hakar därmed på toppen med sina 69 poäng, 2 färre än Bofors och 3 färe än Malmö. Bakom jagar dock Rögle och Västerås, båsa på 68 poäng. De båda har en match mindre spelad. Den spelas på tisdag. Vinnaren där klätrar upp på samma poäng som Bofors och plötsligt är det ett riktigt getingbo där uppe i toppen också. Häftigt!

Överkörda av Färjestad...

Det var hemmalaget Färjestad som öppnade matchen bäst under lördagseftermiddagen, men efter några minuter kom Leksand in mer i matchen och spelet jämnade ut sig betydligt och båda lagen skapade halvfarliga chanser. Matchen stod och vägde litegrann. Leksand spelade mycket på kontringar, ungefär som man gjorde mycket förra året. Då var det framgångsrikt. Nu fick man inte hål på Justin Pogge i Färjestadskassen, trots vassa kontringar. Istället var det Färjestad som på ungefär 8 minuter gjorde 3 mål. Först var det Toni Rayala som fick tag i en retur från Alsenfelt och petade in 1-0. Sedan var det Anton Hedman som gjorde 2-0, efter att Leksand fipplat lite med pucken, lite som vid 1-0-målet, då Kevin Kapstad tappade pucken till Färjestadsspelare. Slutligen var det Per Åslund som gjorde 3-0.

Allt Leksands spel hade kommit av sig. Man fick inte till något alls, ungefär som senaste bortamatchen mot Luleå. Riktigt så utspelade som man var då var man inte nu, 13-7 i skott, men målen var ännu fler i baken nu än då. då var det 2-0 efter 1:a perioden. Nu var det 3-0. Periodpausen kom med andra ord väldigt lägligt för leksingarna, som mest bara ville att den här perioden skulle ta slut...

I 2:a perioden fick man inledningsvis ett fint läge i powerplay att reducera, men icke. Det ville sig inte. Något halvfarligt läge hade man, men det var inga större problem för Färjestad, som klarade av det enkelt.

Oscar Alsenfelt gjorde en strålande period i Leksandskassen och man hade honom att tacka för att det "bara" var 3-0 efter 2 spelade perioder, för det var trots allt Färjestad som fortsatt hade de vassare chanserna, men Alsenfelt höll tätt och det var fortfarande 3-0 efter 2 spelade perioder och tyvärr talade väl inget för att Leksand skulle få med sig poäng härifrån den här eftermiddagen...

I 3:e perioden fick Jon Knuts ett jätteläge efter bara någon minuts spel. Linus Persson tappade pucken, knuts fick tag i den, rundade pogge och skulle bara lägga in den i mål, men Pogge fick ut ett benskydd och tog den. Inte ens då ville pucken alltså in i nät för Leksand.

Efteråt blev det bråk och Tolefsen och Mårtensson åkte ut, Tolefsen 2min och Mårtensson 2+2. I spel 5 mot 4 lyfte sedan Leksand en pyck out, vilket alltså gav spel 5 mot 3 för färjestad. Definitivt inte vad Leksand behövde för att komma in i matchen och mycket riktigt, 4-0 satt i nät bakom Alsenfelt och matchen var stängd.

Tiden rullade på och ingenting talade för Leksand. Färjestad kontrollerade matchen totalt. Lite tur i sina anfall hade man dock, pucken studsade värmlänningarnas väg hela tiden och det blev farligt i princip på varje anfall man hade. Leksand, å andra sidan, fick inte alls till det. Även om man råkade få ett fint läge var Färjestadsspelare där och avvärgde det läget.

På läktarna gav man inte upp trots resultatet. Superstars hördes ganska bra i Löfbergs arena, trots 0-4 på tavlan.

Färjestad skulle dock få in 5-0 innan matchen var slut. Per Åslund dunkade in sitt 2:a mål för matchen, efter att Leksand haft ett läge utan att sätta pucken strax innan. Typiskt för den här 3:e perioden. Trors lägen satte leksingarna inte pucken. Färjestad visade effektivitet och satte sina lägen, även om man också missade en hel del. Nej, alla blåvita ville bara att matchen skulle ta slut...

2015 har verkligen inte varit bra för Leksands del. 4 raka förluster. 0 poäng och en målskillnad på 3-13 (-10). Man är litegrann tillbaka i samma spår där säsongen började och faktum är nu att det bara är 3 förluster tills man har tangerat den förlustsviten. Den där förlusten mot Frölunda kanske satt djupare än man trodde, precis som förlusten mot Färjestad i 1:a omgången, då man, precis som mot Frölunda, hade 1-0 långt in i matchen, men där Färjestad vände och avgjorde med sitt 1-2-mål med knappa minuten kvar att spela. Frölunda vände på dryga minuten i 3:e perioden. Efter Färjestadsmatchen kom 6 raka förluster. Nu har det kommit 3 raka efter Frölundamatchen.

Nej, just nu är det inte roligt att vara leksing, men det är långt kvar. På torsdag väntar Örebro, som man har haft lätt för under säsongen, i Behrn arena. Kanske är det precis vad man behöver i nuläget, + att man nu har några dagar på sig innan dess att prata, gå igenom och förändra detaljer i spelet, hitta tillbaka till det spel man hade innan nyår, då man vann 4 raka matcher.

Övriga resultat:
Linköping - Skellefteå 1-4
Luleå - Modo 2-1
Örebro - Brynäs 2-1
Växjö - Djurgården 4-3

I Linköping var det hemmalaget som tog ledningen, men Skellefteå visade sin styrka och hade vänt på steken innan 1:a perioden var över och ledde då med 1-3, en ledning som man aldrig släppte och vann till slut komfortabelt med 1-4.

Modo hade länge ledningen mot Luleå, men i 3:e perioden vände hemmalaget och det blev ännu en förlust för Modo, Perra Jonssons 3:e raka och lagets 7:e raka. så ja, är det tungt att vara leksing idag är det nog ännu tyngre att vara modoit...

Positivt för både Modo och Leksand var iaf att Brynäs också förlorade borta mot örebro. Hemmalaget gjorde 2 ganska snabba mål i 2:a perioden och kontrollerade sedan händelserna ganska bra, även om Brynäs fick in en reducering mot slutet och forserade för en kvittering, men den kom aldrig och Örebro är nu topp 3. Man klättrade förbi både LHC och Frölunda, som nu är nere på 5:e plats. Det går fort nu för FHC. Man har dock en match mindre spelas, mot HV, och den spelas först senare under säsongen.


Timrå är på gång...

Efter 2 raka segrar, först 3-0 mot Almtuna och sedan klara 6-0 mot Oskarshamn igår. En ren kolaps av IKO och nu kräver fansen tränaren Fredrik Söderströms avgång. Han ska dock sitta säkert, enligt uppgifter, men 0-6 i en match som betyder så mycket är givetvis inte bra oh hastigt och mindre lustigt är nu Timrå bara 1 poäng bakom AIK och Södertälje, som visserligen har en match mindre spelad, men ändå. Faktum är att det bara är 5 poäng upp till slutspelsserieplats för Timrå, så ja, Almtuna sitter långt ifrån säkert just nu, trots att man ligger 8:a i tabellen...

Några ytterligare matcher har spelats och där gick det såhär:
Västerås - AIK 5-1
Bofors - Vita hästen 4-3

Västerås imponerade de med, precis som Timrå gjorde. AIK fick visserligen in en reducering, men 1-5 är inte alls bra för Gnaget, som nu möter Malmö hemma på Hovet imorgon, vilket även det blir en tuff nöt att knäcka för AIK, ja, troligtvis ännu tuffare än Västerås. Detta eftersom att Malmö nu ikväll förlorade serieledningen till Bofors, som vann sin 12:e! raka match. Det är imponerande. ruskigt imponerande. Man har gått från att vara näst sist i november, till att leda serien nu. Häftigt! Det var dessutom fullsatt i Nobelhallen, 5403 åskådare när man hade något slags grej där man kunde gå på hockey för 1kr eller liknande.

Turmål sänkte Leksand

2 raka förluster för Leksand på den här sidan nyåret innan kvällens match mot LHC. Tyvärr skulle det här bli en 3:e, inför lite publik i Tegera arena, bara 5043 åskådare. De som var där fick dock se ett helt annat Leksand än det som visade upp sig senast i Luleå och även i lördags mot Frölunda, då man förvisso inte gjorde någon dålig match, tvärtom, en riktig krigarinsats, men där dryga minutens otur själpte hela bägaren. I Luleå var det bokstavligt skitdåligt, men här inledde man bra och Toni Kähkönen kunde redan efter 06:33 ge Leksand ledningen. Då hade LHC knappt haft ett skott på mål och Roger Melin tog också en timeout efter målet.

Timeouten gav resultat. LHC bjöd upp till betydligt bättre motstånd och var nära en kvittering, men Sebastian Karlssons skott tog i stolpen bakom Alsenfelt, som nu återigen var tillbaka mellan stolparna. Istället var det Leksand som kunde utöka ledningen till 2-0. Kähkönen höll sig framme igen, serverade Linus Hultström som satte pucken snyggt i nät bakom Markus Högberg i Linköpingsmålet.

Innan perioden var över skulle dock LHC reducera. En oturlig, eller slarvig, rensning från leksingar i egen zon gjorde att Broc Little istället fick tag i pucken och enkelt slog in den bakom Alsenfelt. Det var dock fortsatt Leksandsledning med 2-1 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden fick Leksand till en början inte mindre än 2 chanser i powerplay, men LHC klarade av det ganska enkelt. Därefter var matchbilden ganska öppen och jämn. Båda lagen skapade chanser, men det var LHC som skulle göra mål. Oskar Sund frispelades och gjorde inga misstag mot sin namne i Leksandskassen och det var utjämnat.

Matchbilden förändrades dock inget efter målet. Den fortsatte att vara väldigt jämn. Chanser åt båda håll och kevin Kapstad hade bl.a. ett skott i målramen bakom Högberg, men inget mål den gången. Inte heller när Kähköenen, som är väldigt het för tillfället, höl sig framme och sånär kunde peta in 3-2. Istället kom 2-3. Ett rent turmål på ett skott som Alsenfelt faktiskt tog, men som studsade på egen spelare och in i mål. Snöpligt men sant.

Det var också ställningen efter 2 spelade perioder och i den 3:e gick Leksand för en kvittering och var inte alls ofarliga. Jämför man med tisdagens match i Luleå så var det här klasser bättre, men man hade inte marginalerna med sig och slutresultatet blev också 2-3, trots att de blåvita faktiskt var bättre i 2 perioder, men LHC var bättre i den 2:a perioden och det räckte den här kvällen. Förbannat surt och snöpligt att ett sådant där skitmål som deras 2-3-mål ändå var ska bli matchavgörande, men sådan är hockeyn. Ibland är det inte alls logiskt och det här var en match som kunde ha slutat hur som helst. Den här gången drog LHC det längsta strået och Leksand inkasserade däremed sin 3:e raka förlust nu efter nyår. Ingen bra start på 2015 för de blåvita och inte nog med det så vann Brynäs mot Djurgården och är nu 3 poäng före Leksand i tabellen...

Övriga matcher:
Brynäs - Djurgården 4-2
Växjö - modo 3-2
Frölunda - Örebro 1-4
Skellefteå - Luleå 4-2
HV71 - Färjestad 1-2

Brynäs hade 2-0 efter den 1:a perioden och i den 2:a duggade målen tätt. På ca 6 minuter hade Djurgården reducerat till 2-1, Brynäs svarat med både 3-1 och 4-1, varefter Djurgården gjorde 4-2. Närmre än så kom man dock inte och det blev slutresultatet, vilket innebär att Brynäs nu alltså är 3 poäng före Leksand i tabellen.

Modo förlorade iaf. Igen. Man är nu 9 poäng från säker mark och Brynäs. läget börjar se väldigt mörkt ut för Övikslaget, men kanske kan det i slutänden vara positivt. Blir man avsågade såhär kan man tidigt ställa in sig på playoff i bäst av 7 rent mentalt. Det tror jag att man kan ha väldit stor nytta av när det väl gäller. På den punkten blir det värre för Brynäs/Leksand/annat lag som fightas för att istället nå playin eller rentav slutspelsplats. Det lag som där drar nitlotten, just nu Leksand, och får spela playoff mot ett Allsvenskt lag, kommer inte att vara lika mentalt förberädda på det, vilket kan få konsekvenser...

Frölunda fortsätter att spela jättedåligt. Till slut fick man ändå in en kasse här mot Örebro, men närkingarna hade 0-4 innan dess och matchen var redan då avgjord. Så ja, bortsett från den sena vändningen mot Leksand i lördags har man visat upp en allt annat än bra form här på slutet...

Också HV åkte på en ny förlust här mot Färjestad, samtidigt som Skellefteå till slut vann Norrlandsderbyt mot Luleå, efter att Luleå hämtat in 2-0 till 2-2, men där Skellefteå ändå kunde avgöra med knappt 7 minuter kvar att spela när Adam Pettersson gjorde 3-2 och sedan också gjorde 4-2 i öppen kasse. Därmed ryckte Skellefteå på nytt i toppen, eftersom att man var det enda lag där uppe som vann.

Bäcksvart afton för alla leksingar

Efter lördagens snöpliga förlust mot Frölunda var det dags för Leksand att gästa Luleå och Coop Norrbotten arena under tisdagskvällen.

Det var ingen rolig matchbild med blåvita ögon sett. Luleå dominerade totalt under den 1:a perioden. Leksand sköt bara 3 skott mot Joel Lassinantti och de 3 skotten var helt uddlösa. Man hade ingenting framåt, ingenting. Det såg nästan ut som i början av säsongen.

Luleå hade dessto mer. Nyförvärvet Chad Billins gjorde 1-0 för hemmalaget och Malte strömvall ökade på till 2-0 efter 13:33 av 1:a perioden.

Det var bara Luleå för hela slanten och det var en period som de blåvita nog helst ville glömma. 2-0 var i ärlighetens namn klart i underkant och Andreas appelgren menade att det t.o.m. var sämsta perioden under den här säsongen.

Ett riktigt bottennapp alltså och tyvärr fortsatte det i 2:a perioden. Leksand var helt utspelade och Emil Sylvegård kunde också göra 3-0. Utöver det missade Lennart Petrell ett friläge och Cam Abbott hade även han ett fint läge som han missade. 20-3 i skott i 1:a perioden och här var det 13-3. Totalt 33-6 i skott efter 2 spelade perioder och då är det som ni kanske förstår rättvist med 3-0 på tavlan...

I 3:e perioden lyckades Leksand få ordning på grejerna litegrann. Man fick iaf till något slags anfall, vilket man inte hade haft under de 2 inledande perioderna, men Lassinantti var stabil i mål, höll nollan och Luleå kunde således vinna den här ack så viktiga sexpoängsmatchen med klara 3-0 och totalt 40-16 i skott. Lundström stannade därmed på en ganska hygglig räddningsprocent, 92,5%, men hela laget gör en likblek insats och här var man faktiskt inte värda några poäng. Dessutom fick David Åslin utgå med en trolig hjärnskakning och Johan Ryno spelade ingenting i 3:e perioden. Inte nog med det. Dessutom tog Brynäs 2 poäng i ödesmatchen mot Modo och passerade Leksand i tabellen, vilket gör att de blåvita nu återigen är nere under sträcket. Hade man istället vunnit hade man bara varit 2 poäng bakom Luleå. Nu är Luleå 8 poäng före och dessutom passerar Brynäs i tabellen. En bäcksvart afton för alla leksingar...

Övriga resultat:
Modo - Brynäs 2-3 SD
Djurgården - Frölunda 2-0
Örebro - Växjö 2-1
Färjestad - Skellefteå 2-3
Linköping - HV71 5-2

Modo, nu med Perra Jonsson i båset, tog ledningen i ödesmötet med Brynäs, som dock kunde kvittera. Modo återtog dock ledningen innan den 1:a perioden var slut och i 2:a hade man läge för 3-1, när Pathrik westerholm åkte ut för Brynäs. Då var det istället Brynäs som gjorde 2-2. Målet kom när Pathrik precis kom in på isen, så det registrerades som spel 5 mot 5, men hela förarbetet var i boxplay. En riktig kalldusch för Modo och en kalldusch till fick man när Anton Rödin avgjorde matchen 02:26 in i förlängningen, en poäng som sagt gjorde att Brynäs klättrade förbi Leksand i tabellen igen...

Frölunda fortsätter att spela svagt. Djurgården var klart det bättre laget på Hovet och vann rättvist med 2-0.

HV kom till Linköping för ett E4-derby med fin form och flera raka segrar. Här tog det dock stopp. Man spelade jämnt med LHC i 2 perioder, 1-1 stod det då och sedan gav Calle Ridderwall dessutom HV ledningen 02:08 in i 3:e perioden, men sedan rtyckte hemmalaget och gjorde 3 raka mål på 7:21 och fastställde sedan slutresultatet 5-2 i öppen kasse.

Bofors fortsätter att vinna

snacka om att Bofors är seriens formstarkaste lag. Idag tog man 11:e! raka segern i toppmötet med Malmö, i Malmö arena. Man hade 0-2 efter den 1:a perioden, ökade på till 0-3 i 2:a och då såg det kört ut för Malmö, men man reste sig, reducerade 2 gånger om, och kvitterade t.o.m. i den 3:e perioden. Glädjen blev dock kortvarig. Ganska omgående återtog BIK ledningen och satte sedan spiken i kistan med 3-5. Grymt starkt av Bofors, som nu bara är 1 poäng bakom malmö i tabellen.

I övriga matcher gick det såhär.
Södertälje - Mora 1-2 str
Asplöven - Rögle 4-3 SD
Oskarshamn - Björklöven 3-2
Almtuna - Timrå 0-3
Vita hästen - Karlskrona 2-3 SD

Södertälje tappade på nytt e ledning. den här gången fick man dock med sig poäng, även om det var mora som drog det längsta strået i straffläggningen, då man satte båda sina 2 första straffar, medan SSK missade och saken var klar. Dock var det en viktig poäng för Södertälje där i bottenstriden.

Viktiga poäng var det också för Oskaeshamn, som vände 0-2 hemma mot Björklöven till seger med 3-2. Därmed klättrar man 3 steg i tabellen och parkerar numera på 10:e plats, bakom Asplöven, som också klättrade i tabellen i och med sina 2 poäng hemma mot Rögle. Det tog bara 25 sekunder in i förlängingen innan hemmalaget avgjorde. 3-3-målet i 3:e perioden var dessutom något utöver det vanliga för Asplöven. Seastian Dyk lobbade pucken och Volden i Röglekassen nästan hoppade för att ta den pucken, men lyckades inte och den gled ner längs ryggen på honom och in i mål. snöpligt rför rögle, men oerhört viktigt för Asplöven.

Viktig seger var det också för Timrå, som nästa grep efter det sita halmstrået. Inte riktugt, men nu har man nästan kontakt med lagen där framför. AIK är bara 4 poäng före nu. Man har visserligen en match mindre spelad, men Södertälje har samma poäng, så det var 3 blytunga poäng man fick med sigh i Uppsala. johan Holmqvist har i inte fått någon lysande start efter sin skada direkt...

AIK - Västerås möts på torsdag.

Tabellerna vecka 1

Jag har varit lite dålig på att ge er en aktuell tabell på senaste, men här kommer de, efter 34 omgångar av SHL och övervägande 37 omgånhar av Hockeyallsvenskan, förutom Rögle och Västerås, som har en match mindre spelad.

SHL

1, Skellefteå 68p +27
2, HV71 63p +21
3, Frölunda 60p +11
4, Linköping 54p +7
5, Växjö 52p +13
6, Örebro 52p +9
7, Djurgården 49p -8
8, Färjestad 49p -13
9, Luleå 47p -1
10, Leksand 42p -21
11, Brynäs 40p -18
12, Modo 36p -27

Skellefteå toppar fortfaranfe tabellen, men efter 3 raka förluster i mellandagarna har avståndet ner till HV krymt från 11 till 5 poäng. Nu är Skellefteå på vinnarspåret igen, men kommer man att hålla ut hela serien?

Frölunda hakar på HV och det är de 3 i toppen som har ett gap ner till övriga lag. Sedan har LHC 54, Växjö och Örebro 52. Alla dessa 3 är på slutspelsplats. Sedan är det bara 2 poäng ner till både Djurgården och Färjestad på 7:e och 8:e plats. Dessa båda är alltså bara 4 poäng från LHC på 4:e plats, en 4:e plats som ger hemmaplansfördel i slutspelet. Bakom DIF och FBK är det bara ytterligare 2 poäng ner till Luleå, som alltså bara har 4 poäng upp till slutspelsplats och 6 poäng upp till hemmaplansfördel i slutspelet. så ja, det är jämnt där runt sträcket.

Bakom Luleå har Leksand som sagt äntligen, äntligen rånglat sig upp över sträcket. Trots de inledande 7 förlusterna är man nu förbi både Brynäs och Modo. Man har fortfarande sämre målskillnad än vad Brynäs har, men det är bara en tidsfråga som formkurvorna ser ut nu. Faktum var att innan Frölundamatchen i lördags var Leksand seriens formstarkaste lag på de 6 senate matcherna. Hade man hållt mot Frölunda hade man också varit hela 5 poäng före Brynäs, bara haft 2 poäng upp till Luleå, 4 upp till DIF och FBK, 6 till Växjö och Örebro och 8 upp till LHC, samtidigt som Modo på jumboplatsen skulle ha varit 9 poäng bakom. Det är mycket med tanke på vilken start Leksand hade på den här säsongen. Nu blev det dock inga poäng mot Frölunda och Modo är därmed "bara" 6 poäng bakom och Brynäs alltjämt 2 poäng bakom, samtidigt som det är 12 upp till LHC på 4:e plats. Så högt upp i tabellen är dock inte rimligt att sikta just nu. Nu gäller det att vinna fler matcher, först och främst mot just Luleå imorgon. Gör man det är man bara 2 poäng bakom. Gör man inte det är det ett gap på minst 7 poäng upp till närmsta lag, om både Djurgården och Färjestad förlorar. Modo eller Brynäs kommer dessutom att ta poäng eftersom att de båda möts, så i sämsta fall vinner Luleå och Brynäs. Då halkar Leksand ner under sträcket igen. I bästa fall vinner Leksand och Modo. Då är Leksand bara 2 poäng bakom Luleå och Brynäs är 5 poäng bakom. så ja, det är viktufa matcher imorgon...

Hockeallsvenskan

1, Malmö 69p +35
2, Bofors 65p +6
3, Karlskrona 64p +21
4, Rögle 61p +17
5, Västerås 61p +11
6, Vita hästen 58p +3
7, Mora 58p 0
8, Almtuna 53p -10
9, Björklöven 50p -19
10, Asplöven 49p -9
11, AIK 49p -15
12, Södertälje 48p -3
13, Oskarshamn 47p -15
14, Timrå 42p -22

Malmö toppar serien, trots att det blev förlust nu senast mot Västerås med 2-3 och att Bofors tog sin 10:e raka seger när man vände och vann mot Södertälje i matchens sista minuter. Därför är BIK nu 2:a i tabellen och är på väg att göra exakt det motsatta mot vad man har gjort tidigare säsonger, nämligen en svag höst och en stark vår. I höstas låg man ju t.o.m. nere på kvalplats neråt ett tag och var i högsta grad inblandad i den där bottenstriden. 10 raka segrar har dock gjort sitt och nu är man istället bara 3 poäng från serieledning. Häftigt.

Karlskrona hade haft kvar den där Allsvenska finalplatsen nu, om BIK inte hade vänt mot SSK. Nu gjorde man det och därför är KHK nu 3:a.

Rögle och Västerås har som sagt en match mindre spelad än de övriga. Det lag som vinner där kommer att gå upp på samma poäng som just Karlskrona.

Vita hästen såg ju ut att vika ner sig för ett tag sedan, att bensinen nu slutligen var slut, men de har återigen bevisat för alla att de kommer bli att räkna med enda in i mål. Nu har man tagit några segrar här på slutet, även om det blev förlust på Hovet mot AIK igår med 3-2. Det är ändå 8 poäng ner till Björklöven under sträcket.

Då är läget lite värre för Almtuna, som likt Södertälje var på väg att ta 3 tunga poäng mot mora nu senast, men Mora vände och vann, samtidigt som Björklöven vann i Timrå och därför är det nu bara 3 poäng upp till Almtuna för Löven, samtidigt som man har Oskarshamn 3 poäng bakom sig och då är man nere under kvalsträcket igen. Med andra ord skiljer det 6 poäng mellan Oskarshamn på 13:e och Almtuna på 8:e plats. 6 poäng från att få kvala sig kvar i serien till att få spela slutspelsserie och ha chansen att gå upp i SHL. Häftigt. Bottenstriden lever alltså i högsta grad vidare och faktum, på nytt, är att Södertälje hade legat 9:a, 2 poäng bakom Almtuna, om man hade vunnit mot Bofors. Nu är man istället på 12:e plats, 1 poäng före Oskarshamn. Så ja, varje poäng är otroligt viktig här! Det är bara Timrå som fortfarande sladdar litegrann och är 5 poäng bakom Oskarshamn och 6 poäng från säker mark...

1:36 förstörde 58:24 minuters krigarinsats...

Det var mycket, mycket leksingar på plats i Scandinavium, där det förövrigt näst intill var lapp på luckan, d.v.s. fullsatt, under lördagskvällen. Matchen fick dock en tråkig start, när Oliver Bohm i Frölunda skadades redan efter dryga minutens spel. Efter en tackling veks foten. Inget fult inblandat alltså, men inget mer spel för Boohm och strax därefter fick man powerplay, ett väldigt bra sådant, men de blåvita klarade av det med nöd och näppe.

Högt tempo med chanser åt båda håll var det, med knap fördel Frölunda, men inga mål. Leksand stack dock upp, inte minst när Toni Kähkönen snodde åt sig pucken i mittzonen och sånär pricksköt in 0-1 för Leksand, men den gången satt inte pucken i nät för finländaren, som senast mot Modo dubblade sin målskörd för säsongen, som nu är uppe i 4 mål.

Minuter senare gjorde de blåvita samma sak igen. Frölnda drällde med pucken och Leksand snodde åt sig den och fick ett kanonläge att ta ledningen igen, men inget mål den gången heller.

Frölunda skapade mer massivt tryck, tryckte fast Leksand i egen zon ganska bra, men Jocke Lundström, som vaktade kassen den här kvällen, då Oscar Alsenfelt var sjuk, liksom Tomi Sallinen, gjorde det bra och istället fick leksingarna spendera tid i powerplay. Ett PP som dock inte gav någonting, men efter detsamma var Tobbe Forsberg återigen nära på att ge bortalaget ledningen. Ja, Leksand hade nästan tagit över litegrann, eller, rättare sagt, man utnytjade Frölundas misstag. Det enda man inte gjorde var mål, men det gjorde inte Frölunda heller.

Hemmalaget hade ett mer massivt och solit tryck nere mot Lundström, men Leksand hade minst lika sylvassa kontringar, men inga mål och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden fick Leksand återigenn spendera tid i powerplay, för 3:e gången i matchen, men fick inte heller den här gången utdelning. Frölunda visade prov på sitt fina boxplayspel, men direkt efter att man blivit fulltaliga satt pucken dock i nät bakom linus Fernström. Fabian Brunnström smackade dit 0-1 för de blåvita.

Frölunda jagade sedan en kvittering och man hade ett skott i stolpen och tryckte på ganska bra, ledde skotten överlägset.

Den blåvita delen av den månghövdade publiken hade tänt till rejält efter målet och hördes nu väldigt bra.

Nere på isen hade Frölunda som sagt ett stoprt skottövertag, totalt hela 20-8 i skott, men det var 0-1 i mål. Väldigt likt senast när Frölunda var på besök i Tegera arena, tycker ni inte? Frölunda hade då, precis som nu, ett stort spelövertag, men Leksands defensiv och målvakt agerade vägg. Då var det Oscar Alsenfelt, nu var det Jocke Lundström.

Hans nolla skulle dock också spräckas. Robin Figren sköt ett skott som Lundström lämnade retur på, en retur som Figren själv var där på och petade in 1-1. Christoffer Persson var dock i målgården och störde Lundström när han lämnade returen, varefter Figren kunde peta in pucken, något som alla blåvita protesterade högljutt mot. Domarna hade en längre konferens om huruvida målet skulle godkännas eller inte och efter lång videogranskning bestämdes det att målet inte godkändes och det var fortsatt 0-1, till hemmapublikens stora missnöje. Scandinavium vibrerade av burop, men som sagt, inget mål.

Frölunda skulle doc få dubbla chanser i powerplay innan perioden var över. Det hann inte gå många sekunder från det att 1:a leksingen kom in från utvisningsbåset innan nästa fick åka och sätta sig. Leksands defensiv var dock riktigt bra och det var alltjämt 0-1 efter 2 spelade perioder.

I 3:e perioden fortsatte ungefär samma matchbild, men kanske ännu tydligare än i de 2 föregående perioderna. Det var Frölunda som hade nästan allt av spelet. Man tog över ännu mer än vad man hade gjort under den 1:a och 2:a perioden, samtidigt som Leksands sylvassa kontringar blev allt färre. man fick mer och mer fokusera på att enbart försvara sin sköra 0-1-ledning, samtidigt som Jocke Lundström var nästan omänskligt bra i kassen...

...Till slut kom dock kvitteringen, vilket bara det var i underkant sett till matchen. Frölunda hade 35-12 i skott och när det återstod knappt 5 minuter att spela satt äntligen pucken i nät bakom Lundström.

Ett mål av ett lag som dominerar spelet så fullständigt ger ju ytterligare bränsle och pressen blir ännu mer massiv. Med andra ord var det drygt 4 ruskigt svettiga minuter som återstod för Leksand för att få med sig poäng hem från Göteborg. Seger var nästan bara att glömma med den matchbild som rådde, här gällde det att försvara sig och hålla 1-1 tills klockkan visade 20:00.

Det gjorde man inte. Minuten efter 1-1-målet hade Frölunda vänt på steken till 2-1 och nu såg det bäcksvart ut för de blåvita. Frölunda dominerade spelet totalt och ingenting, ingenting talade för att Leksand skulle vända på det här eller ens få med sig poäng, trots denna krigarinsats i 55 minuters spel. Knappt 2 misserabla minuter fläckade ner en krigarinsats i 58 minuter och gjorde att Leksand fick åka tomhänta från den här matchen. Helt och fullt rättvist sett till matchbilden, ja, men ändå en fruktansvärt tung förlust efter den enorma krigarinsats som man visade upp. 1 poäng hade man åtminstone varit värda, men nu blev det inte så. Frölunda höll undan och vann matchen med 2-1 och nu är det bara att blicka fram mot tisdagens möte med Luleå...

Såhär gick det i de övriga matcherna:
Modo - Skellefteå 3-6
Färjestad - Brynäs 3-1
Växjö - Linköping 4-2
Djurgården - Örebro 2-1 str
HV71 - Luleå 3-2

Det enda positiva här var att både Modo och Brynäs förlorade på nytt och att Leksand därmed alltjämt är över sträcket. Dock bara 2 poäng före Brynäs. Hade man hållt drygt 4 minuter till hade man varit 5 poäng före brynäs och bara 2 bakom Luleå och 4 bakom Färjestad och Djurgården. Nu är man istället 2 före Brynäs, 5 bakom Luleå och 7 bakom Färjestad och Djurgården...

Modo hade 2-0 på serieledande Skellefteå efter drygt 5 minuters spel. SAIK kom dock tillbaka och innan 1:a perioden var slut hade man kvitterat. I 2:a perioden stod Markus Svensson för en grym räddning när Modo var nära 3-2. Han tappade balansen, men vänd åt fel håll fick han upp stöten, där han dessutom hade tappat klubban, och tog pucken. Adam Reideborn i Modokassen ville inte vara sämre, utan när Skellefteåspelare var sopren och bara skulle lägga pucken i tom kasse kastade han sig, fick ut plocken och tog pucken i luften. Efter videogranskning bedömdes det dock att den pucken var i mål när han plockade den, vilet innebar 2-5 för Skellefteå, som därmed inledde det nya året med att bryta förlustsviten på 3 raka matcher som man hade innan nyår.

HV hakar dock på där i toppen efter att man vänt 0-1 till 3-2 mot Luleå.

Örebro såg ut att gå mot 3 poäng på Hovet, men då klev Markus Sörensen fram och ordnade förlängning för Djurgården och sedan kunde hemmalaget också plocka med sig bonuspoängen.


Bofors tionde raka seger!

Detta efter en grym vändning i Södertälje. Hemmalaget hade 3-1 på tavlan, men i 3:e perioden reducerade först Gustav Torell med 7 minuter kvar att spela. Kvitteringen kom när det återstod 2:34 och så avgörande 3-4 med 58 sekunder kvar. Carl Berglund stod för de båda sistnämnda målen och det betder alltså att BIK tar sin 10:e raka seger och att Södertälje tappar 3 ack så viktia poäng där i bottenstriden...

I övrigt gick det såhär:

Asplöven - Karlskrona 3-5

Malmö - Västerås 2-3

Rögle - Oskarshamn 4-1

Timrå - Björklöven 3-5

Mora - Almtuna 3-2

Det var inte bara Bofors som dramatiskt nog vände i slutperioden. Björklöven gjorde 0-4 i sista perioden och gick därmed från 3-1-underläge efter 40 spelade minuter till 3-5-seger efter 60 spelade minuter. Emil Lundberg påbörjade vändningen redan efter 8 sekunders spel i 3:e perioden när han smällde in 3-2. Han assisterade sedan också Mark Hurtubise, som smackade in kvitteringen för Löven. Då bytte Timrå målvakt, ut med unge Johan Lantz och in med Mika Norja. Lucas Sandström gjorde trots målvaktsbytet 3-4 för Björklöven och då tog Timrå timeout, men det hjälpte inte, för i tom kasse kunde William Quist sätta spiken i kistan med 3-5.

Också Mora vände och vann. Almtuna tog ledningen genom Tobias Hage i 1:a perioden, en ledning som Christopher Fish kviterade i den 2:a perioden. I powerplay kunde Almtuna sedan återta ledningen i 3:e perioden, ett mål som såg ut att bli matchvinnande, ett mål som kom ur ingenting, för powerplaet hade inte alls varit bra. Mål blev det iaf, men Mora ville annat och med 3:07 kvar av matchen gjorde Christopher Fish sitt 2:a mål för matchen när han återigen kviterade Almtunas ledning och dryga minuten senare kunde Alexander Hilmersson sätta matchavgörande 3-2 i nät bakom Honken, som nu var tillbaka i Almtunakassen, efter en tids skada.

I Malmö tog hemmalaget ledningen, men precis på slutsignalen av den 1:a perioden kom Västerås kvittering. Ett minst sagt psykiskt mål, för i upptakten av den 2:a perioden kom sedan 2 snabba mål som ledde fram till 1-3, en ledning som Malmö aldrig lyckades äta ikapp, även om man pressade på rejält mot slutet av matchen för att försöka forsera in en kvitering. Jonas Fransson och övriga Västerås höll dock emot och det där var en väldigt viktig seger för VIK. Dels visar man att man kan slå även toppkonkurenterna i tabellen, dels mentalt för spelarna, som känner att man verkligen har chansen, även i Malmö arena, om lagen nu möts senare i vår i den Allsvenska finalen, dels för att man nu närmar sig toppen och ja, det finns hur många positiva aspekter som helst av den här segern för Västerås. Otroligt viktigt.

Någon Allsvensk finalplats klättrade man dock inte upp på, eftersom att Karlskrona också vann uppe i Haparanda, där Asplöven jagade en kvittering mot slutet, men där KHK kunde hålla undan och istället göra 3-5 i öppen kasse. Det innebär att både Karlskrona, Västerås och Rögle knaprar in 3 poäng på Malmö i toppen och att Björklöven var det enda lag av de 6 utanför slutspelsserieplatserna som vann och man var därmed stora vinnare i den bottenstriden, poäng som kan visa sig ha oerhört stor betydelse sen när det börjar dra ihop sig.


RSS 2.0