Löven och Rögle på väg uppåt i tabellen

Björklöven är inne i en fin rad av segrar nu och är på väg att lämna botten, detta efter 0-2 i Västerås. Inte illa för Löven.

Såhär har det gått i övrigt under veckan:
Asplöven - Oskarshamn 2-1
Västerås - Björklöven 0-2
Mora - Timrå 2-3 str
Södertälje - Karlskrona 2-6
Bofors - Rögle 0-3

Som sagt, starkt av Löven. Detta var deras 3:e raka seger nu. Man nollar dessutom Västerås, borta. Det är inte illa. Väldigt bra faktiskt.

Väldigt bra är det också av Rögle, som också nollar ett topplag på bortais. Inte vilket topplag som helst heller. Bofors, i Nobelhallen, det är ingen lätt match. Kanske en av de tuffaste bortamatcherna i serien. Man nollar dock BIK och är på allvar på väg att lämna bottenträsket bakom sig.

Asplöven fortsätter att vinna. 27 poäng har man samlat ihop nu. Det är väldigt bra och man kommer antagligen vara med och slåss om playoffplatserna enda in i det sista framåt våren. Kvalserien neråt tror jag definitivt man undviker.

Mora hade 2 skott i mål som videogranskades och dömdes bort under matchen. Sedan går Timrå och tar bonuspoängen på straffar. Snacka om att inte ha marginalerna med sig...

Karlskrona var då det enda topplaget som vann och man drygar därför ut ledningen i tabellen ytterligare. Faktum är att Malmö kan segla upp som 2:a efter kvällens hemmamatch mot Asplöven. Det blir ingen lätt hemmamatch, men vinner man, ja, då är man 2:a i serien, med en match mindre spelad än Mora och Bofors på 4:e och 5:e plats och hela 2 matcher mindre spelade än Västerås närmast bakom. Malmö har skaffat sig ett fint läge i denna serien....

Tabellerna vecka 43

Ännu en vecka har passerat och det har varit en vecka där tabellen i SHL har börjat dela upp sig lite i 2 skikt. Såhär ser det ut nu:

1, Skellefteå 34p +13
2, Luleå 31p +19
3, Frölunda 28p +5
4, Växjö 28p +1
5, Linköping 27p +10
6, Brynäs 26p +7
7, Modo 25p +2
8, Leksand 21p -11
9, Örebro 20p -4
10, Färjestad 17p -9
11, AIK 17p -12
12, HV 71 14p -21

Alla lag har nu spelat 16 matcher. Under den gångna veckan har LHC och Brynäs tagit full pott, 6/6 poäng. LHC är trots det kvar på 5:e plats, men man är bara 4 poäng bakom Luleå och 7 poäng från serieledning. Brynäs har däremot klättrat från 8:e till 6:e plats, förbi Leksand och Modo.

Sämst den här veckan är tyvärr Leksand, som är det enda laget i serien som inte har tagit en enda poäng under veckan. Det har visserligen varit 2 tuffa bortamatcher, men ändå. 0 poäng är ändå 0 poäng, men positivt är dock att man bara har tappat en plats i tabellen och att både Örebro, Färjestad och AIK bara har tagit 1/6 poäng, vilket gör att avståndet ner till kvalserieplatserna nästan är detsamma som innan veckan, d.v.s. 5 poäng. Nu är det 4 poäng ner till AIK under sträcket, som fortfarande har samma poäng som Färjestad, som alltjämt håller sig över sträcket på bättre målskillnad än AIK. Där bakom har dock HV knappat in litegrann, i och med 3-5 borta mot Färjestad.

Tabellen har dock som sagt delats in lite i 2 skikt. Skellefteå är visserligen fortfarande i ledning, 3 poäng före Luleå, men de 7 främsta lagen har ryckt litegrann. där är det 9 poäng från Modo på 7:e plats till Skellefteå i toppen, men bara 6 poäng mellan Luleå och Modo. Modo har sedan 4 poäng ner till Leksand på 8:e plats. HV sladdar fortfarande litegrann där på jumboplatsen, men man knappar in och det är bara 7 poäng mellan HV och Leksand, men 4 poäng mellan AIK och Leksand. Det betyder alltså att Leksand har lika många poäng ner till kvalserien som man har upp till Modo och med andra ord är nästa match, på onsdag, hemma mot just HV, oerhört betydelsefull...

Hockeyallsvenskan toppas fortfarande av Karlskrona, men där bakom har det hänt grejer. Såhär ser tabellen ut numera:

1, Karlskrona 34p +34
2, Västerås 29p +5
3, Bofors 27p +11
4, Malmö 27p +11
5, Mora 26p +11
6, Djurgården 26p +8
7, Asplöven 24p -2
8, Södertälje 19p -8
9, Troja 19p -13
10, Oskarshamn 19p -18
11, Timrå 18p -9
12, Rögle 18p -11
13, Björklöven 15p -6
14, Almtuna 14p -13

Här haltar tabellen rejält. Västerås och Rögle har spelat 16 matcher. De flesta andra har spelat 15, men Malmö och Djurgården har fortfarande en restmatch, trots att man möttes tidigare idag, matchen från omgång 2. Därför har båda 2 ett fint läge när det gäller topplaceringarna just nu. Malmö har 2 matcher mindre spelade än Västerås och 1 mindre än Karlskrona och Bofors. Vinner man en av de 2 matcherna man har upp på Västerås så är man förbi VIK och Bofors. Faktum är att man inte är långt efter KHK heller. KHK, som föll borta mot Rögle, i Rögles 1:a match efter sparkningen av Tangnes. Dessförinnan slog man Asplöven med samma siffror, 4-2.

Västerås vann på straffar mot just Rögle, 3-2, vann på straffar mot Timrå, 1-0 och vann i sudden mot Bofors, 2-3. 6/9 poäng den här veckan gör då att man klättrar från 5:e till 2:a plats i tabellen, förbi Djurgården, Malmö och Bofors. Skönt för VIK att studsa tillbaka efter förra veckans minst sagt darriga insats med 0 poäng.

Mora har klättrat från 7:e till 5:e plats i tabellen i och med 3-4 mot Almtuna och 5-2 mot Södertälje. Starkt av Mora.

Asplöven har dock inte skämt ut sig heller. Man har slagit Troja med 4-2 och så då förlorat med 4-2 i telenor arena. 3/6 poäng för Asplöven.

Deras lövkollegor, Björklöven, har återigen lämnat jumboplatsen till förmån för Almtuna, trots att Uppsalalaget har gjort det bra under veckan. 3-4 mot Mora och så knep man 2 poäng borta i Timrå. Björklöven har dock tagit 6/6 poäng, 1-2 nere i Malmö och så hela 6-2 hemma mot Oskarshamn. Man har därmed närmat sig Rögle där över sträcket och är nu bara 3 poäng bakom. Faktum är att man bara är 4 poäng från en 8:e plats i tabellen, där Södertälje just nu ligger med sina 19 pinnar. Har SHL delats upp i 2 skikt är det ingenting mot vad Allsvenskan har gjort. Från Almtuna på 14:e plats är det bara 5 poäng upp till SSK på 8:e plats. Sedan är det ytterligare 5 poäng upp till asplöven på den sista playoffplatsen. Så SSK, Troja, Oskarshamn, Timrå, Rögle, Björklöven och Almtuna ligger i ett riktigt getingbo där. Snacka om att varje poäng är viktig där...

Effekt i Rögle direkt

Ett gäng Hockeyallsvenska matcher har det spelats under helgen också och där har det gått såhär:

Rögle - Karlskrona 4-2
Asplöven - Troja 4-2
Mora - Södertälje 5-2
Björklöven - Oskarshamn 6-2
Timrå - Almtuna 1-2 str
Bofors - Västerås 2-3 SD
Djurgården - Malmö 4-3 SD

Rögle tar en 3:a direkt efter tränarförändringen. Starkt av Ängelholmarna, och inte minst, välbehövligt.

Södertälje lyckades inte rida på vågen efter 7-2 mot just Rögle, utan föll tungt i Mora med klara 5-2.

Almtuna gör det riktigt bra och får med sig 2 pinnar hem från Timrå, efter att Markus Högström kvitterat till 1-1 med 1:27 kvar att spela. Starkt jobbat!

Björklöven fortsätter att vinna. Man följde upp 1-2 nere i Malmö med klara 6-2 mot Oskarshamn, där man går in och gör 3-0 i sista perioden. Starkt av Löven, som nu har ordentligt häng på lagen där ovanför sträcket igen.

västerås tar 3:e raka sudden/straffvinsten den här veckan och har därmed klättrat tillbaka upp på 2:a plats i tabellen.

Djurgården tar 2 pinnar hemma mot Malmö, i en match där man i princip hade övertaget hela vägen och hela tiden gjorde ledningsmålet. Trots det räckte det "bara" till 2 poäng.

Snöpligt i Växjö

Fullsatt även i Vida arena, för 1:a gången den här säsongen, under lördagen och hemmalaget skulle få en drömstart, när man gjorde 1-0 redan efter 54 sekunder. En studsande puck som Joel Gistedt inte hade en chans på.

Strax innan målet hade även Leksand haft en studspuck framför Scott Munroe i Växjökassen. Den gick dock utanför, men efter drygt 5 minuters spel skulle det återigen komma en studsande puck framför Munroe och denna gången gick den i mål. 1-1.

Det var dock Växjö som styrde och ställde och man hade dessutom ett rejält skottövertag i den 1:a perioden. 16-6. Gistedt spelade dock bra och hade verkligen marginalerna med sig under matchens gång. Växjö hade inte mindre än 3 ramträffar i matchen, men inga mål på dessa. Man skulle dock gå till pausvila i ledning, för med bara 1:07 kvar av perioden kunde Johan Markusson göra 2-1 för hemmalaget, efter att David Åslin åkt igenom hela Leksand, rundat kassen och serverat Markusson. Ett snyggt mål.

Även i mittenakten var det hemmalaget som styrde och ställde. Åtminstone under andra halvan av perioden. Till att börja med var det ganska jämnt spel, dock inte med så mycket etablerat spel, utan det var mycket vindrutehockey, som Wikegård skulle ha sagt, men Växjö kunde ändå göra 3-1 drygt halvvägs in i perioden och därefter tog man över mer och mer. Gistedt spelade dock bra och såg till att det alltjämt var 3-1 efter 2 spelade perioder. Absolut ingen omöjlighet, det kan gå fort i hockey.

Nästa mål i matchen skulle så klart bli oerhört viktigt. 4-1 för Växjö och matchen skulle i princip vara avgjord. 3-2 för Leksand och det skulle bli riktig match igen. Målet kom efter 7:24 i den 3:e perioden och det var Leksand som, genom Jens Jakobs, kunde göra 3-2 och vi hade rejäl match igen.

Leksanfd hade ryckt upp sig flera snäpp mot de 2 föregående perioderna och nu hade man momentum i matchen. Man hade gjort det senaste målet, samtidigt som Växjö dessförinnan hade backat hem litegrann och spelat på ledningen. Sådant kan vara farligt att göra för tidigt i matcherna, men här gjorde man det trots allt bra, även om Leksand skruvade upp tempot ytterligare något hack efter målet. Växjö stod emot och kunde istället göra 4-2 i öppen kasse, efter att Leksand ställt upp jättekonstigt i en teknigssituation, som Växjö vann och enkelt kunde vända spelet och sätta avgörande pucken i nät.

Än var det dock inte slut. Leksand skulle få ett mål till. I spel 6 mot 4 satte Patrik Hersley, vem annars, 4-3 i nät bakom Munroe, men tyvärr var det för lite tid kvar att vinka på och Växjö kunde vinna matchen med 4-3.

Ett snöpligt slut, där man llika gärna kunde ha fått med sig någon eller några poäng. Marginalerna fanns både med och emot de blåvita. Hade man haft mer otur hade Växjö åtminstone kunnat vinna med 7-3. Nu hade man stolpar och ribba på sin sida, men tyvärr räckte det inte hela vägen ändå. Det är bara att blicka framåt mot nästa drabbning, då HV 71 står för motståndet i Tegera arena.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Brynäs - Örebro 5-3
Färjestad - Frölunda 2-3 str
Linköping - AIK 3-1
Modo - Luleå 3-2 SD

Plötsligt är det mycket publik runtom på arenorna igen. 7600 i Fjällräven center, 7646 i Löfbergs arena, 7128 i Cloetta center och 6005 i Läkerol arena. Det är bra siffror.

Resultaten då?

Det är egentligen inte mycket att notera. Det enda är att Färjestad tar poäng hemma mot Frölunda. FBK, som likt Brynäs och Leksand har varit hemmasvaga den här säsongen. Också Brynäs tog en hemmaseger här.

Starkt också av Modo att plocka 2 poäng av Luleå.

Ett enormt tryck i Cloetta center

Den bästa publiksiffran i Cloetta center såhär långt i år. 8376 åskådare. Majoriteten av publiken var så klart LHC:are, men det var inte lite blåvita fans på plats. Jag själv var på plats, min 1:a supporterresa någonsin och det var minst sagt välfyllt på bortastå.

Det var en jämn matchinledning med mycket känslor och högt tempo. Fler känslor än målchanser kan man lugnt säga.

Det var dock LHC som hade den hetaste chansen, men Oscar Alsenfelt gjorde en grym räddning på det skottet och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden var det en helt annan matchbild. Här var det målchanser åt båda håll och det var Leksand som skulle spräcka nollan först av de båda lagen. Patrik Hersley gjorde sitt 7:e mål för säsongen när han gav de blåvita ledningen, drygt 2 minuter in i perioden.

Tyvärr gav målet mer energi åt LHC än åt Leksand. Hemmalaget skruvade upp tempot, samtidigt som det var som att de blåvita slappnade av litegrann, som tränare Appelgren sa efter matchen. Det innebar att LHC kunde vända på steken genom 1-1 av Simon Hjalmarsson och 2-1 genom Mattias Beckman.

2 mål inom loppet av 2 minuter, men därefter ryckte Leksand upp sig litegrann, men lyckades inte få in någon kvittering innan pausvilan. Man släppte inte heller något bakåt, vilket innebar att det stod 2-1 på tavlan efter 2 spelade perioder.

2-1 är inga siffror i hockey och Leksand har kommit tillbaka i matcher tidigare under säsongen. Det skulle man dock inte göra här. Istället för ett snabbt 2-2-mål gjorde LHC 3-1 efter 01:55 av 3:e perioden.

Leksand var dock inte chanslösa. Man fortsatte att kriga och skapade flera bra chanser i spel 4 mot 4, men pucken ville inte in i nät bakom Engstrand i LHC-kassen. Istället kunde LHC göra 4-1, vilket var en rejäl kalldusch för de blåvita, som minuterna innan hade pressat på bra och var det lag som helt klart hade flest chanser. Skillnaden var att LHC satte sina chanser. Per Arlbrandt kunde göra 4-1 och sedan satte Christopher Fisch spiken i kistan när han gjorde 5-1 för LHC med knappt 5 minuter kvar att spela.

En klar seger för hemmalaget alltså, men på läktaren, där var det Leksand som helt klart gick segrande ur matchen. Ett enormt drag i Cloetta center och man höll igång hela matchen och en bra bit efter slutsignalen också, trots 5-1 på tavlan. Det gav inga poäng denna gången och LHC har förkrossande 11-2 i mål och 6/6 poäng mot Leksand såhär långt i år, men trots det bär vi med oss stoltheten. Stoltheten av att ha en sådan klack, ett sådant stöd, var vi än kommer. En klack som hörs och sjunger matcherna igenom, vad resultattavlan än visar. Det är häftigt. Vakten som släppte in/ut oss innan och efter matchen sa t.o.m. att vi borde komma hit och visa White lions hur en riktig klack ska låta. Bara det är ett betyg mer än nog. Att min hals har mått bättre är ännu ett tecken på att klacken är näst intill oslagbar i Sverige. Att sjunga konstant i 60 minuter tar på stämbanden, men oj så grymt kul det var! Detta var min 1:a supporterresa, men definitivt inte den sista!

I övriga matcher har det gått såhär:
Frölunda - Örebro 3-2 SD
Skellefteå - Brynäs 3-7
Färjestad - HV 71 3-5
AIK - Modo 0-1 SD
Växjö - Luleå 1-4

Örebro fortsätter att plocka poäng i Scandinavium. Man har nu mötts där 2 gånger den här säsongen och Örebro har tagit 4/6 poäng. Det är bra jobbat.

HV får vinna igen och närmar sig FBK i tabellen. Det är de båda som i nuläget ligger under kvalseriesträcket. 2 av giganterna i svensk hockey alltså. Tänk vilken kvalserie det skulle bli. HV, Färjestad, Karlskrona, Djurgården, Malmö och Bofors/Västerås. Häftigt är bara förnamnet!

Växjö hade ledningen med 1-0 efter 1:a perioden, men i 2:a vände Luleå och vann slutligen ganska komfortabelt med 4-1. Hade Växjö vunnit där hade man passerat Luleå i tabellen. Nu är Luleå 5 poäng före.

En 0-0-match även i SHL. Både Daniel Larsson och Linus ullmark höll nollan i ordinarie matchtid och Modo kunde slutligen ta med sig bonuspoängen där.

Vad hände då i Skellefteå? Ett totalt magplask för serieledarna. Grus i maskineriet. Uddlöshet. Ett lag som inte fungerade. Inte alls faktiskt. Åtminstone inte i 1:a perioden, för det var där matchen avgjordes. Brynäs gjorde 1-0 efter drygt 5 minuter. 2-0 kom efter 07:02. 3-0 satt i nät bakom Henrik Karlsson 16 sekunder senare, 07:18 in i matchen. Då fick Karlsson nog och Markus Svensson klev in mellan stolparna. Det gav effekt nästan direkt. Reduceringen kom 4 minuter senare, men innan perioden var över hann Brynäs med att göra 2 powerplaymål till och man hade alltså hela 5-1 efter 1:a perioden. 5-1! När Skellefteå släppte in 5 mål senast vet jag inte riktigt, än mindre 7 mål. Någon som har upplysningar om det?

HV 71 - Skellefteå 1-5

Tidigare i veckan fick dock SAIK vinna och HV förlora, igen. Toppen mot botten. Den här gången var det inget snack om saken. Skellefteå vann ganska säkert med 5-1.

Hockeyallsvenskan den här veckan

Det har varit lite dålig update här på bloggen under veckan, men en hel del matcher har iaf spelats, både i SHL och Allsvenskan. tyvärr har det varit rejält utspritt och det där med att lägga både SHL och Allsvenskan på samma dag, det är en otroligy dum idé måste jag säga. Tråkigt när det blir svårt att hålla koll på båda ligorna och inte minst när omgångar splittas och spelas på olika dagar och t.o.m. olika veckor ibland.

Såhär har det i vilket fall gått i Hockeyallsvenskan under veckan:

Karlskrona - Asplöven 4-2
Västerås - Rögle 3-2 str
Troja - Djurgården 2-1 str
Oskarshamn - Bofors 4-1
Almtuna - Mora 3-4
Malmö - Björklöven 1-2

Lite oväntade resultat får man ändå säga. Att Björklöven går och vinner i Malmö är starkt. Man ska dessutom ha gjort det väldigt bra. Malmö tog ledningen i 1:a perioden och ägde matchen totalt. 1-0 var rejält i underkant. det kunde både ha stått 4-0 och 5-0 där. Istället kvitterade Löven och när man sedan gjorde 2-1, ja, då gjorde man det riktigt bra därefter och dödade matchen effektivt. Därmed lämnar man jumboplatsen i serien igen, för Almtuna, som föll mot Mora, även om man hade 1-0 efter 1:a perioden. Tyvärr orkade man inte hela vägen och Drakarna kunde gå segrande ur den bataljen.

Karlskrona ångar på i toppen. Dock var Asplöven inte alls chanslösa i Telenor arena. Faktum var att man hade 2-2 enda in i sista perioden, då KHK slutligen kunde avgöra.

Samtidigt som KHK vann förlorade Bofors lite överraskande mot Oskarshamn, som inte har varit starka såhär långt i år. 4-1 dessutom. Snyggt av IKO.

Västerås fick med sig 2 pinnar mot Rögle, Malmö förlorade som sagt, liksom Asplöven. Det gjorde att Västerås återigen klättrade uppåt i tabellen.

Södertälje - Rögle 7-1
Västerås - Timrå 1-0 str

Västerås fortsatte att plocka poäng, nu mot Timrå. Ännu en 0-0-match i Allsvenskan alltså. Senast det hände tror jag också att Timrå var inblandat om jag inte minns fel...

SSK, som likt Oskarshamn inte har inlett säsongen något vidare, fick rejäl islossning mot Rögle. 7-1! Det är inga små siffror det inte. SSK, som dessutom är ett av de lagen som ligger närmst i tabellen för Rögles del. Inte snyggt för Ängelholmarna, som ju hade börjat få igång maskineriet litegrann för någon vecka sedan, men nu tycks det redan ha kommit grus i detsamms igen, för det här är inte bra. Dan Tangnes fick också lämna sin post som headcoach efter matchen, för något var man ju tvungen att göra. Förtroendet ska inte ha funnits för Tangnes längre, så nu när han är borta är det upp till bevis för Röglespelarna. Nu finns det inget att skylla på längre, så nu gäller det att prestera...

Tabellerna vecka 42

Ännu en vecka har passerat och vi kan väl säga att vi är inne i det som brukar kallas "serielunk" nu.

2 matcher har spelats i SHL den gångna veckan och såhär ser tabellen nu ut:

1, Skellefteå 31p +13
2, Luleå 27p +17
3, Växjö 25p +3
4, Frölunda 24p +3
5, Linköping 21p +4
6, Modo 21p 0
7, Leksand 21p -6
8, Brynäs 20p +1
9, Örebro 19p -1
10, Färjestad 16p -6
11, AIK 16p -9
12, HV 71 11p -19

Skellefteå har fortfarande serieledningen, men man har haft det tungt under veckan. Bara 1/6 poäng. Man låg 9p före Luleå efter förra veckan. Nu är man 4p före. Poängen kom hemma mot Färjestad nu senast. Annars är det bara Brynäs och Örebro som har tagit mindre poäng än SAIK under veckan. De båda klubbarna har nollat.

Luleå har dock tagit full pott, 6/6 poäng, först 5-2 mot HV och sedan också 5-2 mot AIK. Snyggt av luleå. Det är bara Frölunda som har tagit lika många poäng, 3-1 mot serieledande skellefteå och 3-2 mot Brynäs. Det gör att man har klättrat från 7:e till 4:e plats.

Brynäs och Örebro, som båda har nollat under veckan, har rasat från 4:e och 5:e till 8:e och 9:e plats. Så fortfarande är det ganska jämnt i tabellen, även om det har draits ut litegrann under veckan. Förra veckan var det 13 poäng från HV på sista platsen till Luleå på 2:a. Nu är det 16 poäng från HV till Luleå. HV hade då dock 6 poäng upp till Färjestad över sträcket. Nu har man 5 poäng upp. Färjestad är nu också bara över sträcket på bättre målskillnad än AIK. Det var man visserligen efter förra veckan också.

Leksand hänger med bra tycker jag. 4/6 poäng den här veckan har man tagit, vilket är klart godkänt. Man har också klättrat förbi både Brynäs och Örebro i tabellen, men samtidigt har Frölunda passerat, så upp ett snäpp för de blåvita iaf. Nästa vecka väntar dock 2 väldigt tuffa bortamatcher, LHC och Växjö, där LHC känns svårast, äve om det är Växjö som har den klart bästa formen. Man bara kör på, även om man denna veckan förlorade mot Modo i sudden. 4/6 poäng där också är dock inte illa.

I Hockeyallsvenskan ser tabellen nu ut såhär:

1, Karlskrona 31p +34
2, Bofors 26p +15
3, Malmö 26p +13
4, Djurgården 23p +8
5, Västerås 23p +2
6, Asplöven 21p -2
7, Mora 20p +7
8, Troja 17p -12
9, Timrå 16p -7
10, Södertälje 16p -11
11, Oskarshamn 16p -17
12, Rögle 14p -6
13, Almtuna 12p -13
14, Björklöven 9p -11

Karlskrona kan vi nog som sagt fastlså kommer tillhöra toppen i år. Man är nu mitt uppe i de här tuffa matcherna man skulle spela och man har gjort det ruskigt bra. 5/6 poäng den här veckan. Den enda poängen man tappade var hemma mot Bofors, där man vann med 2-1 efter sudden. I övrigt slog man Björklöven med 2-1 uppe i Umeå arena. Man vinner med andra ord inte lika storslaget som man gjorde inledningsvis, men man tar poängen och man har gjort 50 mål, vilket är 7 fler än Mora, som har gjort näst flest mål. Insläppta mål är man också överlägsna i. 16 insläppta har man. Där är Djurgården närmst med sina 25 insläppta.

Malmö och djurgården har en intern match mindre spelad än så länge, men trots det har båda lagen passerat Västerås i tabellen. Malmö har slagit Timrå med 3-2 och Mora med 4-2. Djurgården har förlorat med 2-1 mot Asplöven på straffar och så har man slagit Rögle med 1-0. 6/6 poäng för Malmö och 4/6 poäng för Djurgården, att jämföra med 0/6 poäng för västerås, gör att båda 2 har passerat. Västerås åkte ju på en rejäl smäll i Uppsala, när Almtuna vann med hela 6-0. Innan dess föll man hemma mot Södertälje med 4-2. Inte bra för Västerås.

Där bakom har Asplöven ytterligare förstärkt sin playoffplats. Förra veckan hade man 1p ner till Troja på 8:e plats. Nu har man passerat Mora och man har nu 4 poäng ner till Troja under sträcket. Mora har 3 poäng ner.

Där bakom tätnar det litegrann. Troja har tagit 2 poäng, precis som Timrå, medan SSK och Oskarshamn har tagit 3 poäng var. Därför har Timrå, SSK och Oskarshamn alla 16 poäng just nu. Oskarshamn slog Timrå efter sudden och fick stryk mot Almtuna efter straffar. SSK slog som sagt Västerås och Timrå tog 1p där mot Oskarshamn och 1p borta mot Troja.

där bakom hakar också Rögle på, som faktiskt, trots allt, bara har 2 poäng upp till dessa lagen, 3 poäng upp till troja och 6 poäng upp till playoff. 6 poäng är alltid 6 poäng, men det kan gå fort i hockey.

Almtuna närmar sig också, i och med 6-0 mot Västerås och 3-2 efter straffar mot Oskarshamn. 5/6 poäng den här veckan alltså för Uppsalakluppen, som därmed nästan dubblade sin poängskörd jämt mot innan. Man passerade också Björklöven, som numera är ny jumbo i tabellen.

Västerås har det jobbigt...

Västerås har det tungt just nu. 2:a raka förlusten den här omgången, när enormt svaga Almtuna inte bara vann, utan också krossade Västerås med hela 6-0 och därmed tog sin 1:a seger i ordinarie matchtid den här säsongen. Oerhört skönt för Uppsalalaget gissar jag, men vilka odds det måste ha varit på 6-0...

Såhär gick det i matcherna:
Almtuna - västerås 6-0
Djurgården - Rögle 1-0
Mora - Oskarshamn 5-2
Björklöven - Karlskrona 1-2
Södertälje - Asplöven 3-6
Timrå - Malmö 2-3
Bofors - Troja 4-0

Det är inte bara Västerås som har det jobbigt. Södertälje har det inte heller lätt. Här hade man 2-0 efter 1:a perioden, tappade det till 2-3 i 2:a och förlorar slutligen med 3-6. Ruskigt starkt av asplöven, som hittills är med i högsta grad och slåss om playoffplatserna. Det är långt kvar, jag vet, men en rejäl buffert håller man på att skaffa sig iaf.

Karlskrona är i toppen för att stanna. Det kan vi nog definitivt fastslå nu. Ny seger, uppe i Umeå. En mtycket svår bortamatch, men Björklöven har hamnat rejält snett nu på senaste och måste nog hitta på något snart, för faktum är att man nu är sist i tabellen, i och med Almtunas seger.

Att Västerås har det jobbigt blir på bekostnad av Malmö, som är i ett riktigt flow just nu. 5:e raka segern och man är i högsta grad med och slåss om direktplatserna. Faktum är att man nu har en direktplats, på bekostnad av just Västerås.

Säsongens störrsta seger och första trepoängaren i Tegera!

Det var dock Örebro som öppnade matchen bäst. Man skapade flera bra lägen i inledningen av matchen, men Alsenfelt var tät i mål och istället var det Leksand som kunde ta ledningen efter drygt 7 minuters spel. Jakob de La Rose slog in 1-0 för hemmalaget.

Man fortsatte sedan att trumma på, men Örebro var inte chanslösa. Man blixtrade till då och då, men i stort var det Leksand som styrde matchen, även om man fortsatt hade stora problem i powerplay, där Örebro enkelt kunde klara sig från baklängesmål.

Leksand fortsatte sedan att ösa på i 2:a perioden och satte också 2-0 i nät, när Micke Johansson kunde trycka in den bakom Tim Sandberg, i powerplay, efter lite kalabalik framför Örebrokassen.

Matchbilden stod sig alltjämt. Det var Leksand som skapade flest och bäst chanser, men Örebro blixtrade till då och då och hade faktiskt ett skottmässigt övertag. Leksand var dock betydlugt mer effektivt den här kvällen och 3-0 var ruskigt nära innan perioden var över, både när Edblom fick en fin macka serverad av Russell och när Jakob Blomqvist kom fri med Tim Sandberg, men den senare vann den duellen och vi hade fortsatt 2-0 på tavlan efter 2 spelade perioder.

Leksand öppnade sedan 3:e perioden på bästa möjliga sätt. Micke Johansson kunde knappt 25 sekunder in i perioden sätta 3-0 i nät bakom Sandberg, ett oerhört skönt mål.

Än var det dock lång tid kvar att spela och bortalaget hade absolut inte gett uppp. Leksand bjöd in dem i matchen litegrann, efter flera utvisningar och mycket boxplayspel. Till slut satt också reduceringen i nät bakom Alsenfelt. Nick Plastino tryckte in 3-1.

Leksand lät sig dock inte stressas över det. Man fortsatte att gnugg på och med knappa 8 minuter kvar att spelasattes spiken i kistan, när Johan Ryno kunde göra 4-1.

Resten av matchen spelades mest av, även om Leksand försökte gå för 5-1 vid några tillfällen. Matchen slutade dock 4-1 och det var säsongens första seger i ordinarie tid i Tegera arena och dessutom ssäongens största seger. Bra jobbat, blåvita krigare!

I de andra matcherna gick det såhär:
Luleå - AIK 5-2
HV 71 - Linköping 3-1
Skellefteå - Färjestad 3-4 str
Modo - Växjö 3-2 SD
Fröölunda - Brynäs 3-2

Frölunda - Brynässpelades redan i måndags, troligen för att det var något evenemang i Scandinavium idag. Jag har inte riktigt koll på det, men troligtvis var det så. Seger blev det hursomhelst för hemmalaget, trots att Brynäs gjorde både 3-1 och 3-2 i sista perioden. Frölunda höll dock undan hela vägen.

Luleå vann klart mot AIK, efter att ha gjort 4-0 i 2:a perioden.

Äntligen, äntligen lossnar det för HV. LHC lyckades reducera, men HV höll undan hela vägen och det var HV:s 1:a seger på typ 2 veckor eller något. Mer än välbehövligt för Jönköpingslaget. Dock var det en riktigt dålig publiksiffra i Kinnarps arena, när det var derby och allt. 6133 åskådare.

Färjestad var nära på att sno med sig alla 3 poängen hem från Västerbotten. Närmare bestämt 4 sekunder ifrån det. Då kvitterade hemmalaget. Mer än 1 poäng fick man dock inte med sig, för bonuspoängen tog Färjestad med sig hem till Karlstad.

Starkt av Modo att kriga sig till extrapoängen, trots att man tappade 2-0 till 2-2 i sista perioden och Växjö dessutom hade en straff, som man dock missade.

Säsongens hittills sämsta match på Hovet?

Rent spelmässigt var det nog det. Från båda lagen. Det var inte alls någon bra match vi fick se på Hovet, dit ddrygt 7000 åskådare hade letat sig. Den klart bästa publiksiffran hittills i år för AIK, trots att nästan inga leksingar fanns på plats. man hade nämligen bestämt att bojkhotta den här matchen p.g.a. AIK:s beslut om att bara ge Superstars 150 biljetter till mötet lagen emellan som kommer att spelas i Globen den 26 december. Resten ska fyllas upp av AIK:are. Nu har man dock backat på den punkten och låter Superstars och Leksand få så många biljetter man vill, men ja, vi får väl se hur det kommer se ut där den 26:e.

Tillbaka till den här matchen. Det var ett riktigt sömnpiller. Det var dock AIK som öppnade matchen bäst. Man skapade ett flertal helt okej chanser, men inga jättefarligheter. Oscar Alsenfelt spelade dock bra. Leksand hade i princip inget spel alls.

Det fortsatte i den 2:a perioden. Man skapade ingenting. absolut ingenting. Inte ens i powerplay lyckades man skapa något. Istället var det AIK som kunde ta ledningen, i boxplay...

Man fortsatte sedan att dominera händelserna där ute på isen. Ingenting ville gå Leksands väg och det såg nästan ut som att man stod still och man ville nog mest bara att perioden skulle ta slut, så att man skulle kunna hämta nya krafter och ladda om inför den 3:e perioden. Det klarade man också av, trots att AIK låg på ganska bra för 2-0. Alsenfelt var dock bra i mål och var en stor orsak till att det "bara" stod 1-0 på tavlan efter 2 spelade perioder.

I den 3:e perioden kom Leksand ut något starkare och Kevin Kapstad hade ett jätteläge att kvittera. Marginalerna fanns dock inte där och istället kunde AIK göra 2-0,trots att Leksand hade lyft upp spelet flera snäpp sedan de 2 inledande perioderna.

Daniel Larssons nolla skulle dock spräckas minuten senare, när Gabbe Karlsson kunde slå in 2-1 i nät bakom honom och det var match igen. Ett mål i helt rätt ögonblick. Hade det inte kommit där, ja, då hade luften mycket möjligt gått ur bortalaget.

Leksand får inte alls till sitt powerplay. Det får däremot AIK, som med 6 minuter kvar att spela fick spela 2 minuter i just den spelformen och man gjorde det oerhört bra och skapade en grym press nere mot Oscar Alsenfelt i mål. Han höll dock emot och efter avklarat boxplay tog Leksand timeout, varefter man plockade Alsenfelt. Nästan genast fick man utdelning, när Patrik Hersley tryckte in kvitteringen bakom Daniel Larsson. Starkt jobbat!

Matchen gick således till förlängning, men där föll inga mål, även om AIK pressade på riktigt rejält, mycket tack vare ett powerplay. Inga mål där dock och det blev straffar på Hovet.

Där inledde Parik Hersley för Leksand, men Daniel Larsson vann den duellen. Miss.
Sedan var det AIK:s tur och man lyckades bätre. 1-0.
Jens Bergenström missade sedan för Leksand, liksom Janmark för AIK.
Då låg pressen på Johan Ryno. Vid miss skulle AIK ta bonuspoängen. Han missade. Således blev det 1 poäng till Dalarna, men efter en sådan urdålig match så får man ändå vara nöjd med det...

I de övriga matcherna gick det såhär:
Luleå - HV 71 5-2
Linköping - Örebro 5-2
Brynäs - Modo 2-3
Växjö - Färjestad 4-1
Frölunda - Skellefteå 3-1

HV förlorar igen. Stort. Man har redan nu, efter 13 spelade matcher, släppt in 50 mål. Det är ett snitt på 3,85 mål/match. Förra säsongen tror jag Luleå släppte in knappt 100 mål på hela säsongen. Med andra ord ser det inte alls bra ut för Jönköpingsklubben, som förankrar sin jumboplats ännu mer i och med detta.

Det är HV och Färjestad som ligger där under sträcket. FBK fick nämligen också stryk här. Klart dessutom. 4-1 borta mot Växjö, som visserligen är i ett grymt flow just nu, men ändå.

Örebro hade 0-1 efter 1:a perioden i Linköping. 1-1 efter 2:a, men så vinner LHC sista perioden med 4-1. Starkt av LHC, som visar att man kommer tillhöra toppen i år.

Modo vänder i sista perioden, efter att Brynäs haft 2-0 efter den 1:a perioden. Starkt av Modo. Riktigt starkt.

Så får Skellefteå struyk. 2:a matchen i år man förlorar. 1:a var borta mot Växjö. Nu var det borta mot Frölunda, inför urdåliga 7376 åskådare i Scandinavium. Vad händer? I övriga arenor var det dock relativt välfyllt. 5159 åskådare i Vida arena och 6386 i Gävle.

Röge på väg att lämna bottenträsket

Hockeyallsvenskan har spelat lite ojämna matcher den här veckan, men såhär har det gått:

Oskarshamn - Timrå 1-0 SD

Den matchen tillhörde omgången som spelades i helgen. 0-0 är ett väldigt ovanligt resultat i hockey, inte minst i Allsvenskan. Någon gång då och då händer det väl, men inte allt för ofta. Här blev det iaf 0-0, men Oskarshamn kunde slutligen ta med sig bonuspoängen.

Rögle - Björklöven 5-3
Asplöven - Djurgården 2-1 str
Västerås - Södertälje 2-4
Oskarshamn - Almtuna 2-3 str
Malmö - Mora 4-2
Troja - Timrå 4-3 str
Karlskrona - Bofors 2-1 SD

Rögle fortsätter att vinna. Här fick man ett psykologiskt viktigt mål, när man gjorde 4-2, precis efter att Björklöven fick ett 3-3-mål bortdömt. Starkt av Rögle, som nu serut att vara på väg att lämna bottenträsket bakom sig. Björklöven ligger fortsatt kvar där.

Asplöven tar ytterligare 2 poäng.Eller ska vi säga att Djurgården tappade 2 poäng? Det var nämligen väldig likt det som hände när Karlskrona kvitterade på Hovet, i sista minuten, i fredags. Det var just vad Asplöven också gjorde nu. Starkt jobbat!

Södertälje går och vinner i Västerås. Det är också väldigt starkt. Sista målet satt i öppen kasse, men kanske blir detta tändvätskan som SSK behöver?

Almtuna knaprar sakta men säkert in på Björklöven där i botten av tabellen. 2 poäng borta mot Oskarshamn gör att man nu är uppe på samma poäng som Löven. Man har dock fortfarande inte vunnit i ordinarie matchtid den här säsongen.

Den stora vinnaren där i toppstriden måste dock vara Malmö. Man plockar 3 poäng, samtidigt som Västerås nollar och Karlskrona och Bofors tog poäng av varandra.

Slutligen måste vi bara notera ett resultat från Div. 1. Huddinge - nacka. 15-2 till Huddinge. 15!-2. Det är inte illa. Nacka ligger visserligen tvärsist i Grupp D och Huddinge tillhör toppskiktet, som vanlig, men ändå, 15-2, det är oerhört stora siffror...

Tabellerna vecka 41

Några dagar sent kommer här ännu en update kring tabellerna i SHL och Allsvenskan, så som de såg ut innan kvällens och gårdagens matcher.

I SHL såg tabellen ut såhär i söndags kväll:

1, Skellefteå 30p +16
2, Luleå 21p +11
3, Växjö 21p +1
4, Brynäs 20p +3
5, Örebro 19p +5
6, Linköping 18p +3
7, Frölunda 18p 0
8, Leksand 17p -8
9, Modo 16p -2
10, Färjestad 14p -4
11, AIK 14p -7
12, HV 71 8p -18

Oj, oj, så tätt det är! Det är bara Skellefteå, som har tagit full pott även dena veckan, 0-1 borta mot Modo, 5-0 hemma mot HV och så 3-1 mot Leksand. Därför har man seglat iväg litegrann och är nu 9 poäng före 2:an Luleå, som är kvar på den 2:a plats man hade efter förra veckan.

3:an är dock ny. Det är Växjö, som fortsätter att ånga på. Man slog LHC efter straffar med 2-1, AIK med 3-1 och Brynäs med 0-3. 7/9 poäng är riktigt bra och det gör att man klättrar från 7:e till 3:e plats.

Brynäs låg 4:a efter förra veckan också. Den platsen behåller man, trots att man bara har tagit 4/9 poäng under veckan. Det var borta mot Färjestad som man slog med 3-5 och så 1 poäng borta mot Örebro. Örebro, som fortsäter att plocka poäng. 5/9 poäng har man tagit under veckan och man fortsätter att övertyga.

Det gör inte LHC, som har haft en väldigt tung vecka. Bara 2/9 poäng, vilka kom hemma mot Luleå och borta mot Växjö. Det gör att man har rasat från 3:e till 6:e plats.

Därbakom har även Färjestad haft det jobbigt. Man låg 7:a efter förra veckan. Nu är man 10:a, bara över sträcket på bättre målskillnad än AIK. Faktum är att Färjestad har nollat under veckan. 0/14 poäng har man mäktat med. Det är bara FBK och HV där nere i botten som har så dålig poängskörd.

Efter förra veckan skiljde det 13 poäng mellan 1:an och 12:an i tabellen, 6 poäng mellan 2:an och 11:an. Lika tätt och jämnt är det fortfarande. Nu skiljer det 7 poäng mellan 2:an Luleå och 11:an AIK, men 22 poäng mellan 1:an och 12:an. Det är således bara Skellefteå som drar ifrån litegrann och HV som börjar tappa mer och mer mark. Det är visserligen bara 6 poäng upp till AIK, men 6 poäng är ändå 6 poäng. AIK har nästan lika många poäng upp till Luleå på 2:a platsen. Då förstår ni hur grymt jämnt det är i tabellen än så länge.

Leksand tog 6/9 poäng under veckan, vilket är väldigt bra, och man klättrade därmed från 10:e till 8:e plats, men det är fortfarande bara 3 poäng ner till att vara under sträcket. Det är en förlust. En enda förlust. DVänds den förlusten istället till en seger så kan det innebära några platsers avancemang i tabellen. så, fortfarande, efter drygt 1/5 av säsongen, är tabellen oerhört oviss och jämnare än någonsin. Alla slår alla.

I Hockeyallsvenskan ser det ut såhär:

1, Karlskrona 26p +32
2, Västerås 23p +10
3, Bofors 22p +12
4, Malmö 20p +10
5, Djurgården 19p +8
6, Mora 17p +6
7, Asplöven 16p -6
8, Troja 15p -9
9, Timrå 14p -4
10, Södertälje 13p -10
11, Oskarshamn 13p -14
12, Rögle 11p -3
13, Björklöven 9p -8
14, Almtuna 7p -20

Karlskrona toppar fortfarande tabellen, men man har haft tuffa matcher under veckan. Det blev förlust borta mot Timrå med 3-2 och så lyckades man vända och ta 2 pinnar på Hovet mot Djurgården. Man är dock bara 3 poäng före Västerås, som därmed har tagit in 4 poäng på blekingelaget under veckan och samtidigt passerat Bofors i tabellen. Båda dessa knaprar dock in på KHK, så vi får se hur länge tabellen toppas av Blekingelaget.

Bakom de 3 fortsätter Malmö att gå bra. 5 poäng den senaste veckan är bra och man är bara 2 poäng bakom Bofors, med en match mindre spelad. Vinner man den, ja, då ligger man på direktplats.

Egentligen håller alla lag på topp 7 sina marginaler. Malmö har dragit ifrån Djurgården med 1p. Djurgården, Mora och Asplöven har tagit 3p var. Det gör att Asplöven, som hade samma poäng som 8:an Oskarshamn för en vecka sedan, nu är ensam 7:a med sina 16 poäng. Därbakom har Troja tagit 3p även de och seglat förbi både Södertälje och Oskarshamn. Oskarshamn har nollat under veckan, 2-0 mot Västerås. Man spelade visserligen bara den matchen förra veckan, men det blev iaf en förlust. SSK har bara tagit 1/6 poäng, förlust med 2-1 mot Almtuna efter straffar och förlust med 0-4 hemma mot Djurgården. Det fortsätter alltså att gå tungt för Kringlorna och nu är man bara 4 poäng från det negativa kvalsträcket. Det sträck som Rögle nu, för första gången den här säsongen, har tagit sig över, i och ,med 4-1 hemma mot Asplöven. Kanske är Rögle på gång nu?

Almtuna fortsätter dock att ha det tungt. Man har visserligen tagit 2 poäng under veckan, men förra veckan var man 4 poäng från Björklöven, som då låg över sträcket. Fortfarande är man 4 poäng därifrån, men nu är det inte Björklöven som ligger där längre, nu är det Rögle.

Stark krigarinsats mot mästarna

Skellefteå inledde även denna matchen i ett ruskigt högt tempo, precis som man gjorde senast uppe i Skellefteå. Joel Gistedt var tillbaka mellan stolparna igen. Han har inte stått sedan just den matchen och även här fick han göra några riktigt svettiga räddningar.

Leksand tog över perioden mer och mer och Fabian Brunnström, som gjorde sin 1:a hemmamatch dagen till ära, vara nära på att spräcka målnollan, men Henrik Karlsson var tät. Hemmalaget fortsatte dock att trycka på, men bortalaget spelade ett mycket bra försvarsspel och därför hade vi fortsatt 0-0 efter den 1:a perioden.

Den 2:a perioden inleddes med ett högre pucktempo och det var bortalaget som skulle gynnas mest av detta. Man skulle nämligen göra 0-1, efter drygt halva matchen. Kanske inte så mycket tack vare det höga pucktempot, utan kanske mer p.g.a. lite turbulens nere hos Gistedt och ett något tursamt mål.

Leksand kom dock tillbaka och tryckte in kvitteringen bara minuter senare, till arenans öronbedövande jubel. Kevin Kapstad smällde in ett stenhårt skott från blå, rakt upp i Henrik Karlssons ena kryss.

Jens Bergenström lyckades sedan att styra ett skott utanför, där det i 99% av fallen är mål. Så nära var Leksand på att ta ledningen, men alltjämt var det 1-1 på tavlan.

3:e perioden var jämn, men det var Leksand som inledde bäst och fick spela powerplay redan efter 38 sekunder. Patrik Hersley träffade då masken på Henrik Karlsson. Närmre än så kom man dock inte och ställningen var fortsatt 1-1, trots att Leksand fortsatte att trycka på under stora delar av perioden. Skellefteå var inte mycket sämre de, utan skapade stundtals riktigt bra tryck nere mot Joel Gistedt och tyvärr skulle man slutligen också få utdelning. 12:20 in i perioden kunde Jocke Lindström ge bortalaget ledningen.

Leksand var dock inte alls chanslösa och fortsatte att trampa på. Man skapade en hel del chanser, men det ville sig inte riktigt. De där små marginalerna fanns inte riktigt där och istället kunde Skellefteå göra 1-3 i öppen kasse, vilket också blev slutresultatet. En bra krigarinsats på nytt, som tyvärr inte räckte för poäng mot seriens just nu bästa lag.

I övriga matcher gick det såhär:
Färjestad - Modo 3-4
Linköping - Luleå 2-3 str
hV 71 - Frölunda 2-4
Örebro - AIK 1-4
Brynäs - Växjö 0-3

Modo gjorde segermålet med 58:39 på klockan. Därmed ännu en förlust för Färjestad, som inte har inlett säsongen övertygande...

Det har minst sagt inte HV 71 heller gjort. Ännu en förlust även för den storklubben och det börjar se ganska illa ut i Jönköping nu...

Starkt av Växjö att dels nolla Brynäs och delsatt göra det på bortaplan. Man har kommit igång som en riktig maskin nu i Småland.

AIK gör det återigen starkt borta mot en nykomling. Förra lördagen vann man med 5-2 i Leksand och nu vinner man med 4-1 i Örebro. Lite platt fall både för Brynäs och Örebro, som båda låg/ligger där uppe i toppen av tabellen.hh

Rögle över sträcket för första gången den här säsongen

Hockeyallsvenskan har det spelats i helgen och såhär gick det då:

Djurgården - Karlskrona 3-4 SD
Rögle - Asplöven 4-1
Almtuna - Södertälje 2-1 str
Mora - Västerås 1-2
Malmö - Bofors 3-2 str
Troja - Björklöven 2-1

Karlskrona hittade genast tillbaka till vinnarspåret igen, efter förlusten mot Timrå senast. Här kvitterade man dock inte förrän i sista minuten, men så kunde man även råna Djurgården på bonuspoängen. Vi kan nog mer och mer säkert slå fast att KHK kommer att ligga där uppe i toppen den här säsongen. Det kanske inte räcker till en direktplats i slutänden, men topp 7 lär man klara.

SSK fortsätter att ha det tungt och Almtuna har fortfarande inte vunnit i ordinarie matchtid. Dessutom urdålig publiksiffra i Gränbyhallen, 928 personer, trots nästan derby... 2 poäng blev det iaf för Uppsalaklubben.

Rögle hittade äntligen, äntligen rätt. Efter minan med 4-0 i Nobelhallen i torsdags så nitade man dit Asplöven med klara 4-1 hemma i Lindab arena. Inget snack om saken där.

Malmö verkar också de ha något bra på gång i år, efter några halvdana år i mitten av ttabellen. 3-2 efter straffar mot just Bofors är bra jobbat och man lär nog också ligga där uppe i toppen den här säsongen.

Noterbart i övrigt är att förra omgången var det 5 nollor. Nu var det ingen.

3 poäng i Göteborg!

Troligen den bästa publiksiffran såhär långt den här säsongen i Scandinavium, nästan 10 800 åskådare, när Leksand kom på besök.

Det var en jämn inledning av matchen, där Frölunda dock kunde ta över mer och mer ju längre perioden gick. Man skulle också ta ledningen drygt 5 minuter in i matchen. Därefter fortsatte man att ösa på. Leksand hade i princip inget spel alls. Det var Frölunda mot Oscar Alsenfelt. Förutom det där målet var han dock tät och det var "bara" 1-0 för hemmalaget efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden kom Leksand dock ut som ett helt nytt lag och det tog bara 46 sekunder innan Jens Bergenström kunde kvittra, 1-1 på tavlan.

Frölunda återfann dock fattningen och var ytterst nära på att göra 2-1 några minuter senare, men efter videogranskning dömdes målet bort. Offside i målgården om jag minns rätt.

Perioden svängde sedan fram och tillbaka med chanser åt båda hållen. Frölunda skapade några riktigt farliga lägen och Leksand kunde även de blixtra till då och då och var inte alls ofarliga. Man kunde t.o.m. göra 2-1, när Johan Ryno stod för en fenomenal passning till Patrik Hersley,som stänkte upp den i nät bakom Lasse Johansson i Frölundakassen.

Frölunda försökte sedan trycka in en kvittering mot slutet av perioden, men Leksand och Oscar Alsenfelt stod i vägen och man höll undan och gick till pausvila i ledning med 1-2.

I 3:e perioden satte Frölunda full fart redan från början. Man fullkomligen bombarderade Alsenfelt i mål och man var så nära man bara kan vara, men Alsenfelt, som återigen tycks ha hittat formen, gjorde en sinnessjuk räddning, lite som Hamberg gjorde ett flertal gånger i lördags mot AIK. Fortsatt 1-2 för de blåvita.

Precis i slutet av matchen var man ännu närmre. Leksand hade slagit pucken i stolpen till det tomma målet, efter att Lasse Johansson lämnat detsamma för spel 6 mot 5 för hemmalaget. Med 10 sekunder kvar av matchen fick Frölunda trots allt tag i pucken i egen zon, åkte igenom hela Leksand och var så grymt nära en kvittering. Pucken låg lös, Alsenfelt hade inte kontroll på den och jag tror t.o.m. den var i mål. Det ringdes även på detta målet, men Leksand hade marginalerna på sin sida den här kvällen och även detta målet underkändes. Slutsignalen hade redan gått, men det var inte många tiondelar som fattades för Frölunda där. Dock 3 mycket, mycket härliga poäng hem till Dalarna, efter en svettig krigarinsats och en Oscar Alsenfelt i mål!

I övriga matcher gick det såhär:
Skellefteå -HV 71 5-0
Luleå - Färjestad 2-1
Växjö - AIK 3-1
Modo - Linköping 4-3
Örebro - Brynäs 3-2 SD

Inget snack om saken i Skellefteå. Toppen mot botten. Det märktes, även om hemmalaget inte alls imponerade. Man gjorde vad man skulle, inte mer än så. Ändå vinner man med 5-0. Ulf Dalén sitter nog inte säkert i HV, för snart måste man göra något där. 8 poäng efter 11 matcher och 5 poäng upp till Modo över sträket. Det ser tyngre och tyngre ut för HV...

Luleå hade bara 11 skott på mål under matchens gång. Färjestad hade 19. Man gjorde en bra bortamatch, men Luleå kontrollerade händelserna på ett mycket bra sätt, enda tills Färjestad gjorde 2-1. Då blev det lite spänning i matchen, men Luleå höll ändå undan och tog 3 poäng. En liten upprättelse efter i tisdags, då Örebro vann.

Örebro vann dock ikväll igen. Nu blev det dock "bara" 2 poäng. Brynäs kvitterade nämligen bara minuter från slutet, i spel 5 mot 3. Sedan kunde dock Örebro avgöra i sudden.

Växjö gjorde 1-0 i 2:a perioden. Sedan kvitterade AIK, helt ologiskt sett till matchen. Växjö återtog dock ledningen några minuter från slutet och sedan satte man 3-1 i öppen kasse.

Detta i kombination med att Modo gjorde en strålande insats mot LHC och höll undan, trots att LHC gjorde 4-3 med knappt 2 minyter kvar att spela, gjorde att AIK återigen ramlade ner under kvalseriesträcket i tabellen.

Kris i vissa Allsvenska klubbar?

Hockeyallsvenskan har spelats lite utspritt här under veckan, men såhär har det gått:

Almtuna - Malmö 0-3
Bofors - Rögle 4-0
Björklöven - Asplöven 2-3
Södertälje - Djurgården 0-4
Timrå - Karlskrona 3-2
Västerås - Oskarshamn 2-0
Mora - Troja 4-0

Många nollor noterar vi. Hela 5/14 lag höll nollan, alltså i 5/7 matcher höll det ena laget nollan.

Noterbart i övrigt är att Karlskrona åker på säsongens 2:a förlust. 3-2 till Timrå. KHK åt sig närmre mot slutet, men nådde inte hela vägen fram. Det blir spännande framöver och se om man lyckas hålla i sin fina form, för nu väntar nämligen 4 bortamatcher på 6 matcher och det är inga lätta bortamatcher heller. Djurgården, SSK, Björklöven och Rögle, om jag minns rätt.

Just Rögle förlorar igen. Nobelhallen är visserligen en tuff arena att spela i, men ändå, 4-0 till hemmalaget. Det håller inte förRögle. Dan Tangnes sitter kanske inte jättesäkert där på sin tränarpost.

Malmö,som förövrigt vann den där restmatchen mot Västerås i söndags med 4-2, hade inga problem med Almtuna. Almtuna är dock långt ner i källaren nu. Man har ännu inte vunnit i ordinarie matchtid. Man har dock problem med skador och annat, men ändå, det är inte bra för Uppsalalaget.

Inte heller bra för Södertälje, som också är lite krisartat. 0-4 i derbyt mot Djurgården är inte snyggt. Många i publiken gick dessutom hem innan matchen var slut. Bedrövligt av SSK. Förra säsongen inledde man dock också svagt, men då kom Carl Hagelin och Matt Read och räddade situationen. Det kommer de inte göra i år, så frågan är hur SSK ska ta sig ur detta.

Asplöven och lars Bryggman avgjorde med dryga minuten kvar att spela. Det fick hela T3 center, som Umeå arena numera heter, att tystna. Starkt av Asplöven, men inte bra för Björklöven.

Mora och Västerås gjorde i princip vad man behövde och tog 3 viktiga poäng.

3 poäng i Jönköping!

Det var dock hemmalaget HV som öppnade matchen bäst. Man skapade stundtals ganska bra tryck nere mot Oscar Alsenfelt i mål, men han var återigen på tå, efter sin kanske inte helt lyckade insatsmot AIK i lördags, och såg därmed till att målnollan alltjämt fanns med HV. Istället var det Leksand som skulle ta ledningen när Mikael Johansson tryckte in 0-1 bakom Gustav Wesslau i HV-kassen.

Det var också ställningen efter den 1:a perioden.

Den 2:a perioden inleddes i ett betydligt högre tempo än den 1:a och HV satte återigen hög press mot Alsenfelt i mål, men han höll tätt och istället kunde Leksand och Tobias Forsberg kontra, få iväg ett skott, som dock gick utanför, men där Forsberg snappade upp sin egen retur och kunde slå in 0-2 bakom Wesslau.

HV gav sig dock inte. Bara minuten senare satt reduceringen i nät, efter att Leksands defensiv slarvat och tappat markeringar. 1-2.

Leksand skulle dock fortsätta att göra det bra, trots att HV fick ny energi efter målet och pressade på. Man blev dock lite väl heta och Leksand fick spela powerplay. Där var Jacob Blomqvist ytterst nära på att peta in 1-3, men Wesslau var med den gången. Det var han dock inte några minuter senare, men just Jacob Blomqvist fick sin upprättelse. Han slog in 1-3 för Leksand.

HV öppnade även den 3:e perioden bäst, men Alsenfelt spelade ruskigt bra och istället kunde Leksand, återigen, kontra och Patrik Hersley kunde sätta 1-4 i nät bakom Wesslau.

Matchen kändes nästan avgjord där och då, men HV hade inte gett upp. Elias Fälth tryckte dit 2-4 bara 2 minuter senare och med just 2 minuter kvar att spela gjorde man också 3-4, i spel 6 mot 4. Leksand krigade dock in i det sista och höll undan. Matchen slutade därmed 3-4 till Leksand, vilket var de blåvitas 1:a trepoängare sedan Färjestad borta i omgång 4. En välbehövlig 3:a med andra ord och man ser därmed också till att dryga ut avståndet ner till just HV och Modo där under sträcket. Starkt jobbat!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Luleå - Örebro 4-5
Modo - Skellefteå 0-1
AIK - Frölunda 3-5
Växjö - Linköping 2-1 str
Färjestad -Brynäs 3-5

Färjestad hade 1-0 efter 1:a perioden och 2-0 efter 2:a. Sedan reducerade Brynäs i sista perioden och kvitterade i boxplay. Färjestad tog sig dock samman och hängde dit 3:an, men Brynäs ville annat och vände 3-2 till 3-5, sista målet i öppen kasse. En mycket stark vändning av Brynäs, som vinner sista perioden med 1-5!

Växjö hade 1-0, men LHC kvitterade 5 minuter från slutet. på straffar kunde dock Ryan Lash bli matchhjälte för Växjö när han var den enda som överlistade Christian Engstrand i LHC-kassen.

Örebro hade hela 0-3 uppe i Luleå inför sista perioden. Då vaknade hemmalaget och gjorde först 1-3 i powerplay. Sedan kom 2-3 minuten senare. 3-3 satt i nät bakom Tim Sandberg med drygt 11 minuter kvar att spela. då såg det oerhört tungt ut för Örebro, men man tog sig samman och efter en timeout kunde man återta ledningen genom Tim Wallace och minuten senare satte Justin Di Benedetto 3-5. Luleå lyckades reducera, men nådde aldrig hela vägen fram. Imponerande av Örebro!

Tabellerna vecka 40

Ännu en vecka har passerat och med den en rad tabellförändringar. Såhär ser tabellen för SHL ut efter 9 spelade omgångar:

1, Skellefteå 21p +8
2, Luleå 16p +10
3, Linköping 16p +6
4, Brynäs 16p +5
5, Örebro 14p +6
6, Färjestad 14p 0
7, Växjö 13p -5
8, Frölunda 12p -3
9, AIK 11p -6
10, Leksand 11p -8
11, Modo 10p -3
12, HV 71 8p -10

Skellefteå bara ångar på i toppen av tabellen. Vinst med 4-2 mot LHC och 2-1 mot Leksand, samt en liten plump i protokollet, 2-4 borta mot Växjö.

Luleå har återtagit andraplatsen från LHC, i kraft av 5/9 poäng, mot LHC:s 3/9. Den segern kom mot HV hemma, 6-3. Annars blev det förlust mot Skellefteå med 4-2 och mot Örebro med 1-3.

Brynäs är ett av de lag som har gått bäst under veckan. 7/9 poäng har man tagit, men ändå bara klättrat en plats i tabellen, från 5:e till 4:e plats.

Sedan har Örebro fått tillbaka flowet i vad man gör. Först seger med 3-1 mot LHC, sedan nollade man frölunda i Göreborg med 0-3 och så blev det 1 poäng hemma mot Modo igår. Det gör att man har klättrat från 9:e till 5:e plats i tabellen. Mycket, mycket starkt av Örebro!

Växjö är ett annat lag som har vaknat till ordentligt under veckan. Seger mot Skellefteå, seger mot Färjestad och sedan förlust på straffar mot Frölunda. Det gör att man har lämnat kvalserieplatsen och istället klättrat upp till en 7:e plats.

Har Växjö och Örebro klättrat mest under veckan så har tyvärr Leksand rasat klart mest. Från 4:e till 10:e plats. 1/9 poäng har man samlat in. Med det är man sämst i serien under veckan. En poäng mot Luleå är visserligen starkt jobbat och mot Skellefteå borde man ha varit värda minst en poäng, men matche igår, den skulle man ha vunnit. Det är dock bara att bita ihop och komma igen. Nya matcher väntar under den kommande veckan och då är det inga bortamatcher i norr.

Den Hockeyallsvenska tabellen ser ut såhär:

1, Karlskrona 24p +32
2, Bofors 18p +9
3, Västerås 17p +9
4, Malmö 15p +6
5, Djurgården 15p +5
6, Mora 14p +3
7, Asplöven 13p -4
8, Oskarshamn 13p -12
9, Södertälje 12p -5
10, Troja 12p -6
11, Timrå 11p -5
12, Björklöven 9p -6
13, Rögle 8p -6
14, Almtuna 5p -18

Karlskrona ångar som sagt bara på i toppen och kör just nu över allt och alla. 5-0 mot Mora och 6-1 mot Almtuna är veckans facit. En grym målproduktion har man och man har gått ytterligare +10 i +/- för mål under veckan.

Djurgården har klättrat från 11:e till 4:e plats i tabellen. Helt otroligt, men så små marginaler är det såhär i början. Man har slagit Björklöven med 3-2, Bofors med 1-2 i Nobelhallen och vunnit på straffar mot Timrå. 8/9 poäng med andra ord. En stark vecka av DIF. Man har bl.a. klättrat förbi Mora, som har tagit 3/6 poäng, det var segern mot Rögle med 5-2. Asplöven har man också passerat. De har bara tagit 2/6 poäng, de 2 man snodde med sig från Timrå. Timrå har i sin tur också tagit 2 poäng, 2/9 poäng dock. 1 borta mot Djurgården och 1 hemma mot Asplöven. Det gör att man har tappat ytterligare i tabellen och nu befinner sig precis före Björklöven, som har vunnit mot Södertälje, men som har förlorat mot Djurgården. 2 tuffa bortamatcher dock för Löven.

Rögle har spottat upp sig litegrann, men är fortfarande under sträcket. Det blev dock seger med 4-3 mot Timrå, det som förra säsongen var ett Elitseriemöte. Man är alltjämt 1 poäng bakom Björklövn och där bakom tappar Almtuna lite mark. Man har fortfarande inte vunnit i ordinarie matchtid den här säsongen och har nu 4 poäng upp till Löven, mot 2 för en vecka sedan.

Karlskrona redan nu på väg att säkra det Allsvenska kontraktet?

Man bara öser på. Man inte bara vinner, man gör det stort också. En målskillnad på 40-8 (+32) efter 9 matcher säger det mesta. Man har nästan gjort lika många mål som 2:an Bofors och 3:an Västerås har gjort tillsammans (46st). Det är inget annat än imponerande och snart är man redan uppe i hela förra säsongens poängskörd. Man har redan nu samlat in 24 poäng. Med det har man redan nu 15 poäng ner till kvalsträcket neråt, där Rögle och Almtuna fortfarande befinner sig. Det ska man inte tappa. Så ja, jag vågar nog säga att KHK redan nu har säkrat det Allsvenska kontraktet till nästa säsong. Nästa steg är Playoff och det lär man också klara om man fortsätter såhär. Jag tror Karlskrona kommer vara ett lag som kommer att ligga där uppe i toppen under hela säsongen. Vem hade trott det på förhand?

Såhär har det gått sedan i torsdags:
Timrå - Asplöven 2-3 SD
Bofors - Djurgården 1-2
Södertälje - Björklöven 2-3
Troja - Almtuna 3-2 str
Karlskrona - Mora 5-0

Som sagt, KHK bara vinner och vinner. stort dessutom.

Djurgården tar sin 1:a trepoängare den här säsongen och det är borta i tuffa Nobelhallen. Starkt.

Starkt också av Asplöven att hämta upp 2-0 till 2-2 och sedan avgöra i sudden. Inte bra för Timrå.

Också det andra lövlaget, björklöven, höll undan för SSK i Axa sport center. Man hade 1-3 efter 1:a perioden. SSK åt sig lite närmre, men kom aldrig ikapp helt.

Rögle - Timrå 4-3
Djurgården - Björklöven 3-2
Asplöven - Bofors 3-6
Oskarshamn - Södertälje 1-4

Så fick SSK äntligen vinna och det ganska komfortabelt. Skönt för Kringlorna.

Asplövens match spelades i Coop Norrbotten arena, som Coop arena numera heter, och det kom ganska mycket folk även denna gångrn, precis som det gjorde senast. 3153 åskådare fanns på plats.Tyvärr fick man se bortalaget Bofors ta med sig alla 3 poäng hem till Karlskoga.

Djurgården vinner igen, även om det var nära på att bli som det blev mot Timrå. Här hade man 2-0 efter 1:a perioden, gjorde 3-0 i 2:a,men tappade till 3-2 i sista. Löven orkade dock inte hela vägen fram.

Den skönaste segern måste nog dock ändå ha varit i Ängelholm. Som man har längtat efter den där trepoängaren. Den var nog ganska viktig för laget, minst sagt...

I eftermiddag spelas Malmö -Västerås som dagens enda match.

Tung förlust mot AIK

Näst intill fullt hus när AIK kom på besök i Tegera arena under lördagskvällen.

Leksand satte högsta fart redan från start och fick redan efter en knapp minuts spel spela powerplay och då small det till bakom Alexander Hamberg i AIK-kassen. Patrik Hersley tryckte dit den.

Efter målet fortsatte hemmalaget att trycka på. AIK stack på kontringar och lyckades också få in kvitteringen redan efter några minuters spel.

Man kunde sedan också ta ledningen, när Oscar Alsenfelt, som var tillbaka i kassen, för en gångs skull gjorde en liten målvaktstavla. Den pucken skulle han ha tagit. AIK-spelaren lyckades slå in pucken precis vid ena stolpen. 1-2 till AIK.

Därefter böljade spelet fram och tillbaka. Leksingarna ville så mycket, man ville mer offensivt än vad man mäktade med och därav blev defensiven lidande. Det var inte alls samma fina defensiva spel som vi såg mot Luleå och Skellefteå. Man skapade visserligen betydligt fler chanser än i de ovan nämnda matcherna, men Hamberg storspelade i AIK-målet och gjorde några riktigt, riktigt svettiga räddningar. Därför hade vi 1-2 efter 1:a perioden.

På samma sätt som Leksand chocköppnade 1:a perioden öppnade AIK den 2:a. Redan efter 2 minuter drygade man ut ledningen till 1-3.

Det saknades inte chanser för de blåvita, men Alexander Hamberg var den stora skillnaden såhär långt i matchen. Han spelade ruskigt bra, samtidigt som Alsenfelt kanske inte hade sin bästa kväll.

Mål skulle de blåvita dock få. Ett framspel av ren klass från Mikael Johansson till Patrik Hersley, som klippte till direkt och det var 2-3. Ett skott som Hamberg var fullständigt chanslös på.

Vips så var det match igen och spelet fortsatte att bölja fram och tillbaka, chanser åt båda hållen, där Leksand hade klart mest offensivt, vilket vi inte har blivit vana vid såhär långt i årets serie. Nu parkerade man dock långa stunder i AIK:s defensiva zon, men Hamberg stod emot och vi hade 2-3 efter 2 spelade perioder.

Leksand öppnade sista perioden i ett rasande tempo, men tappade pucken. AIK kontrade och gjorde 2-4, redan efter 42 sekunder. En riktig kalldusch för de blåvita...

Efter målet fortsatte AIK att pressa på och var ytterst nära 5-2, när Alsenfelt var nära ännu en målvaktstavla, när han tappade pucken, AIK:are fick tag i den, hade öppet mål, men Alsenfelt gjorde en riktigt svettig räddning och redde ut det hela.

Leksand fortsatte att vilja mycket, men man fick inte till det. Inte alls faktiskt. De La Rose hade bl.a. ett jätteläge mitt i slottet, ett läge som man inte ska missa, men det gjorde han. Hamberg gjorde dessutom några riktigt svettiga räddningar och istället kunde AIK göra 2-5 i öppen kasse mot slutet...

Ingen bra match. Eller, det var en bra match, men man satte inte de lägen man fick, samtidigt som Hamberg storspelade och Alsenfelt och övriga Leksand inte hade marginalerna med sig. Bara att gratulera AIK till 1:a bortavinsten den här säsongen. Leksands 1:a trepoängare på hemmaplan får vi vänta ett tag till på...

Övriga matcher:
Skellefteå - Linköping 4-2
HV 71 - Färjestad 0-1
Örebro - Modo 2-3 SD
Brynäs - Luleå 3-1
Frölunda - Växjö 3-2 str

Skellefteå gjorde samma sak som man gjorde med Leksand igår, tog 3 poäng.Faktum var att Leksand var närmre på att ta poäng än vad LHC var. Skellefteå avgjorde visserligen i öppen kasse och det var en bra match från båda lagen, men Leksand var 34 sekunder från att ta poäng.

HV förlorar igen. Färjestad avgjorde i 1:a perioden. Därmed är HV fortsatt sist i tabellen...

Örebro fortsätter att plocka poäng. Härhade man 1-0 efter 1:a perioden, men Modo vände. Örebro kvitterade dock, men sedan kunde Modo avgöra i sudden.

Brynäs slår Luleå hemma. Mycket starkt jobbat av Gävlelaget.

Frölunda hade 2-0 ganska tidigt i matchen, men Växjö åt ikapp till 2-2. Frölunda kunde iaf ta bonuspoängen, inför ännu en svag publiksiffra i Scandinavium.

34 sekunder från poäng mot mästarna

Leksand gör ännu en bragdartad krigarinsatsunder denna Norrlandsturnén. Det var dock Skellefteå som öppnade matchen bäst. Leksingarna såg nästan ut att sitta kvar i omklädningsrummet eller något. så utspelade blev man under de första minutrarna och det var så när att Skellefteå hade tagit ledningen där också. Man hade t.o.m. en puck i mål, men målet dömdes bort, för man ansåg att Skellefteåspelare hade varit i målgården och stört Joel Gistedt, som här gjorde SHL-debut.

Det var dock fortsatt Skellefteå som skapade mest och bäst i den 1:a perioden, precis som matchbilden såg ut mot Luleå i onsdags. Likt i onsdags höll vi dock också nu emot och det var 0-0 efter 1:a perioden.

I den 2:a perioden fortsatte Skellefteå att ha ett spelövertag, även om Leksand, likt Luleåmatchen, kom in mer och mer i händelserna ju längre matchen gick. Joel Gistedt i må var dock fenomenalt bra, precis som Alsenfelt tidigare har varit i de andra matcherna, och han fick göra några riktigt svettiga räddningar under period 2, men höll alltjämt pucken borta från nätet och det var fortsatt 0-0 efter 2 spelade perioder.

Sista perioden bjöd på mycket fart och chanseråt båda hållen. Leksand hade nu kommit in i matchen på allvar och skapade några riktigt vassa målchanser, men Henrik Karlsson i Skellefteåkassen höll tätt.

Även Skellefteå skapade fina målchanser och till slut skulle pucken också sitta i nätmaskorna bakom Gistedt, efter att Jimmie Eriksson fått öppet mål på en retur och bara hade att lägga in pucken i nät.

Leksand bet dock ihop och fick ett gyllene läge att kvittera, när man fick spela 5 mot 3 i nästan 2 minuter. Mycket riktigt spräcktes också Henrik Karlssons nolla där, när Jakob Blomqvist fick tag i en retur och kunde peta in 1-1.

Det såg ut att gå mot ännu en förlängning, men med 50 sekunder kvar åkte Johan Svedberg ut för en tripping och med 34 sekunder kvar av matchen kunde Oscar Möller stänka dit 2-1 för hemmalaget, vilket också blev slutresultatet.

Oerhört surt så klart. 1/6 efter denna norrlandsturnén känns lite i underkant för de blåvita, för man har gjort 2 riktigt grymma matcher, målvaktsspelet har varit mer än stabilt och defensiven likaså. Det är offensiven som måste bli vassare, för gör man inga mål, då kan man inte vinna matcher. Man har dock en mycket, mycket bra grund att stå på, eftersom både Alsenfelt och Gistedt där längst bak gör det enormt bra.

Övriga matcher:
Färjestad - Växjö 1-3
AIK - Luleå 2-6
Frölunda - Örebro 0-3
Linköping - HV 71 6-3
Modo - Brynäs 3-4 str

Vi noterar att Färjestad förlorar, igen. Ruskigt starkt av Växjö, som har 2 raka trepoängare nu.

Den största skrällen var ändå i Göteborg. Örebro inte bara tar 3 poäng, man nollar Frölunda. Fruktansvärt starkt av Örebro! Noterbart från den matchen var också den dåliga publiksiffran. Frölunda drar nästan alltid över 10 000 åskådare till Scandinavium. Nu var det bara 7555 åskådare på plats. Dåligt var det också i Kinnarps arena under HV:s senaste hemmamatch. 5813 åskådare. Det var 1:a gången sedan arenan byggdes om till sin nuvarande kapacitet som det var under 6000 åskådare på plats. Ännu sämre var det i Karlstad i onsdags. 4426 åskådare. Ikväll var det ännu sämre. 4210 på läktarna. Det är nästan katastrofalt dåligt...

LHC gör 6 mål, 2+2 av Per Arlbrant, och ytterligare 3 poäng hem till Östergötland, även om det även i Cloetta center var dåligt med folk, iaf för att vara derby.

En vunnen poäng i Norrbotten

Leksand är nu på en liten norrlandsturne. Igår besökte man först Luleå och Coop Norrbotten arena och imorgon står Skellefteå på menyn.

Det blev slutligen en poäng på bortaplan igår, något man får vara mer än nöjd med, särskilt med tanke på matchbilden. Luleå ägde stora delar av matchen och spelade ut Leksand totalt, särskilt i den 1:a perioden, då man vann skotten med hela 15-1. Det säger det mesta. Oscar Alsenfelt storspelade dock återigen och det var 0-0 på tavlan.

0-0 var det också efter 2 spelade perioder. Också här var det stor Luleådominans, men Leksand kom in i det hela mer och mer ju längre perioden gick och man hade faktiskt några halvfarliga chanser i perioden, även om Luleå så klart var det lag som helt klart skapade mest och bäst chanser. Något mål fick man dock inte in bakom Alsenfelt och det var fortsatt 0-0.

Sista perioden blev betydligt jämnare och Leksand var här inte alls ofarliga. Man skapade flertalet fina lägen, inte minst i powerplay, där man spelade riktigt bra, men där david Rautio i Luleåkassen var med på noterna och nu fick betydligt mer att göra än i de 2 inledande perioderna, där Alsenfelt många gånger hade räddat kvar Leksand i matchen.

Luleå var nära på att slarva bort likaläget, när man slarvade framför eget mål, men Rautio var med även denna gången och istället var det Luleå själva som avslutade perioden mycket starkt, mycket tack vare ett powerplay med ca 4 minuter kvar att spela. Det kunde ha varit ödesdigert för Leksand, men man redde ut det och faktum var att Ryan Russell hade ett skott som Rautio räddade med axeln i boxplay. Så helt chanslösa var man inte.

Luleå fortsatte dock att pressa på för 3 poäng, men Leksand och Oscar Alsenfelt stod emot och matchen gick till förlängning.

Där var det Luleå för nästan hela slanten. Leksand slog mest ifrån sig för att försöka nå en straffläggning, vilket man också lyckades med.

Där inledde Jens Jakobs, som förra säsongens spelade just i luleå, för Leksand, men han missade. Det gjorde också Andreas Hjelm i Luleå. Patrik Hersley missade sedan Leksands 2:a straff, medan säkerheten själv på srtraffar, Linus Klasen, stänkte dit den i nät bakom Alsenfelt. Därmed hade Leksand och Mikael Johansson presse på sig. Rautio räddade dock och 2 poäng stannade kvar i Luleå, medan Leksand fick med sig 1 poäng från kvällen, vilket jag tycker man ska vara väldigt nöjd med, med tanke på matchen. En riktig krigarinsats!

Övriga resultat:
Örebro - Linköping 3-1
Brynäs - Frölunda 4-3 SD
HV 71 - Modo 5-3
Växjö - Skellefteå 4-2
Färjestad - AIK 3-1

Noterbart är här att Örebro slår LHC hemma med 3-1. Leksand slog Örebro i Behrn arena med 2-1, men fick stryk med 6-1 hemma mot LHC. Så alla slår verkligen alla här i år. Starkt jobbat av Örebro, samtidigt som det inte direkt var LHC:s bästa insats...

Det var inte heller Skellefteås bästa insats. Växjö bröt nämligen deras vinstsvit på 26 matcher, inkl. förra året. Det är ändå enormt imponerande. 2 matcher utan förlust och så bryter Växjö av alla lag den tränden. Starkt av Växjö!

I övrigt kan vi konstatera fruktansvärt låga publiksiffror. I Kinarps arena var det 5813 åskådare. Det var toppnoteringen för denna omgång och den enda arenan där det var över 5000 åskådare. Ändå var det den sämsta publiksiffran i Jönköping sedan arenan byggdes om till sin nuvarande kapacitet. Det var dock inte bara där det var dåligt med folk. I Karlstad var det bara 4426 åskådare och i Gävle var det så lågt som 4112 åskådare. Det är enormt dåligt och ett stort problem i svensk hockey...

Karlskrona öser på och Rögle alltjämt under sträcket

Lite Allsvensk hockey har det spelats såhär långt den här veckan och såhär har det gått:

Malmö - Södertälje 5-0
Djurgården - Timrå 5-4 SD
Mora - Rögle 5-2
Västerås - Troja 2-1 str
Karlskrona - Almtuna 6-1

Oskarshamn - Malmö 3-2

Malmö låg en match back på de flesta lagen innan denna veckan. Den har man tagit in nu. tabeööen kommer dock att halta fram till någon gång i november, då Malmö möter Djurgården om jag minns rätt. Det har i vilket fall blivit 3/6 poäng för Skånelaget. Klara 5-0 mot SSK, som har det tungt, även i inledningen av årets säsong, precis som man hade förra året. Då låg man t.o.m. sist i tabellen efter x antal spelade omgångar, nästan som Rögle gör nu, så än finns det hopp för Ängelholmarna. Mora blev dock för starka här. Man hade ledningen efter 1:a perioden,men sedan vände Mora i 2:a och punkterade matchen i sista.

Almtuna tog faktiskt ledningen i Telenor arena, men sedan var det slut med det roliga. Karlskrona lade i en högre växel och vann slutligen komfortabelt med 6.1. En häftig resa man har gjort där i KHK. Jag läste att man förra året hade 20 poäng efter 32 spelade omgångar. Nu har man 21 poäng efter 8 omgångar. Häftigt!

Det andra topplaget, Västerås, hade det dock tufft hemma mot Troja, som faktiskt lyckades sno med sig en poäng från ABB arena. En fin skalp för Smålänningarna.

Djurgården körde över Timrå de första minuterna av matchen och såg ut att ha avgjort efter drygt 13 minuters spel. Då hade man redan 3-0 på tavlan. Sedan åt sig Timrå in mer och mer i matchen och faktum var att man var nära på att sno med sig alla 3 poängen hem till Medelpad, för man gjorde nämligen 3-4 med bara 2:14 kvar av matchen, i boxplay dessutom. Markus Ljung reparerade dock skadad för Djurgården, när han i samma powerplay stänkte in kvitteringen. 2 poäng blev det sedan till Djurgården, men det var nog snarare 1 tappad än 2 vunna poäng för DIF...

RSS 2.0