Noll poäng i Ängelholm, trots bra insats

Det blev tyvärr förlust för Leksand nere i Ängelholm och Catena arena igår, trots en bra martch som mycket väl hade kunnat resultera i poäng.

Det var dock Rögle som först skulle få hål på Janne Juvonen i Leksandskassen. Nils Höglander lirkade in pucken från snäv vinkel och det var 1-0 för hemmalaget efter drygt 4 minuter.

Leksand replikerade dock snabbt när Sebastian Wännström smällde in kvitteringen bara dryga minuten senare.

Innan den första perioden var över skulle Leksand också ta ledningen, detta när Jonas Ahnelöv hittade en helt ren Martin Karlsson vid ena stolpen efter 19:13.

i den andra perioden tog dock Rögle över fullständigt, detta när Leon Bristedt hittade nätet redan efter 47 sekunder.

Därefter fortsatte man att trycka på och Dennis Everberg kunde också göra 3-2 för Rögle, ett resultat som stod sig perioden ut. Att det inte var mer än så kunde Leksand tacka Janne juvonen för. Han var riktigt stabil i kassen och i den tredje perioden kunde Leksand också kvittera. Sebastian Wännström gjorde sitt andra mål för kvällen efter 13:29!

Där och då trodde jag nästan helt säkert att det skulle räcka till poäng, för det var Leksand som tryckte på och skapade mest och ett 3-4-mål för bortalaget hade inte varit orättvist i det skedet av matchen.

Ett 4-3-mål skulle också komma, men dessvärre var det för Rögle. Lite från ingenstans kunde taylor Matson göra 4-3 för hemmalaget efter 16:03 och det orkade aldrig Leksand resa sig från, utan Rögle kunde istället göra 5-3 i öppen kasse och säsongens andra nollpoängare var därmed ett faktum.

Tungt, så klart, men som sagt, det var ingen dålig match, så det är bara att spinna vidare på samma sätt, så är jag inte särskilt orolig.

Next up är dock Frölunda hemma i Tegera på torsdag. Det blir en tuff nöt att knäcka, för Frölunda har, efter sin knackiga start, fyra raka segrar. Den segerraden vill Leksand gärna sätta stopp för på torsdag!

Linköping - växjö 3-2

Oskarshamn har nu även förlorat på hemmais. IKO tog visserligen ledningen, men Luleå vände på steken och var starkare, även om Oskarshamn gjorde 2-2 i inledningen av andra perioden.

Viktigaste segern för dagen var nog dock LHC's efterlängtade trepoängare och det mot inte vilket motstånd som helst, utan mot Växjö, som man hade 16! raka förluster mot. Här blev det dock seger och det innebär att LHC klättrar upp till tolfte plats, men då har man två matcher mer spelade än Brynäs under sträcket. Brynäs, som möter Djurgården på tisdag.

Pang boom svisch så var derbyt avgjort!

Så var det då dags för det där riktiga klassikermötet mellan Leksand och Brynäs, ett Brynäs som hade vunnit dubbelt upp mot Leksand under försäsongen, men här blev det andra tongångar, minst sagt!

Tegera var klätt i vitt och det var över 7000 åskådare på plats, en tisdag i september, det är inte illa!

Leksand fick också en kanonstart på matchen.

Eller, kanonstart är en underdrift. Jag vet inte riktigt vilka superlativ jag ska ta till för att beskriva det, men redan efter 25 sekunder snurrade David rundqvist upp hela Brynäs och satte 1-0 bakom Samuel Ersson i bortakassen.

Det stannade dock inte där, för bara 4 minuter senare kunde äntligen Patrik Sackrisson göra sitt första mål för säsongen och det var 2-0 för Leksand efter inte ens 5 minuters spel.

Det stannade dock inte där heller, för ytterligare 04:45 senare hittade även Daniel Olssson-Trkulja nätet och det var 3-0 efter 09:15!

pang boom svisch, vilken jäkla start!

Leksand dominerade fullständigt under första perioden, vann skotten med 12-11 (Brynäs kom in i det de sista 5 minuterna av perioden), och 3-0 var ärligt talat nästan i underkant. Det hade kunnat vara ännu mer än så.

Mer än så blev det dock i andra perioden, när Marek Hrivik drog ett slagskott i krysset bakom Jocke Ericsson, som nu hade bytts in i bortakassen.

Brynäs fick till slut hål på Janne Juvonen i Leksandskassen och om man hade fått in ytterligare en kasse, då hade det kunnat bli darrigt på riktigt, men Juvonen var och kändes ruggigt stabil och ledningen kändes aldrig riktigt hotad och istället kunde Lucas Nordsäter göra 5-1 för Leksand drygt halvvägs in i slutakten, där Leksand dessutom vann skotten med 9-1, så segern var aldrig riktigt hotad och det blev alltså tredje raka hemmasegern för Leksand!

Noterbart var också att Leksand i och med den här matchen klev upp i serieledning, men det var med en martch mer spelad än övriga lag. Den här matchen spelades i tisdags, de andra spelade igår (torsdag), men ändå, det var bara att njuta av den blåvita serieledningen!

Efter torsdagens kompleterande omgång är det Djurgården som är tillbaka i serieledning med 11 poäng, samma som Rögle och 1 poäng före Leksand och Oskarshamn. Imorgon möts just Leksand och Rögle i Lindab arena, som numera heter Catena arena, för ett riktigt toppmöte. Det blir en väldigt intressant match att följa!

Växjö - Oskarshamn 3-2

Äntligen vinst för Växjö, där måste en rejäl sten ha lättat från många Växjöhjärtan. Samtidigt får oskarshamn även känna på hur det är att förlora under ordinarie tid.

Frölunda krossar Skellefteå borta. Göteborgarna inledde ju med två raka förluster, men har efter det radat upp tre raka segrar och klättrar i tabellen.

Värre ser det dock ut för LHC. Ännu en förlust här och Cluben är nu sist i serien med 2 poäng.

Tabellen är visserligen väldigt jämn och den ser ut såhär efter fem spelade omgångar:

14, Linköping 2p -9

Malmö och Brynäs har en match mindre spelad än övriga lag. Vinnaren där skulle alltså kunna gå upp till 7 poäng och en nionndeplats, men Leksand är definitivt trea efter fem spelade omgångar.

Ineffektivt i Oskarshamn, snygg vändning mot Skellefteå och poäng i Jönköping

Många hade nog räknat med en ny seger när Leksand åkte ner till Oskarshamn i omgång 2, men IKO visade direkt att man inte kommer bli något stryklag som man bara åker ner och hämtar hem poängen av, tvärtom, det lär nog bli många lag som åker på stryk i Be-ge hockey center.

Det blev alltså förlust för Leksand. Oskarshamn vann med 4-1, men det var inte så ojämnt som siffrorna tyder på, två av målen var i öppen kasse och matchen stod länge och vägde. Leksand var egentligen bättre sett över hela matchen, men man var oerhört ineffektiva, satte inte sina chanser, vilket Oskarshamn gjorde och då fick hemmalaget med sig alla 3 poängen, trots att Leksand vann skotten med 33-20.

De blåvita studsade dock tillbaka snabbt igen, när man återigen var ruskigt starka hemma i Tegera, när Skellefteå kom på besök ett par dagar senare.

Skellefteå har varit lite av ett spöke för Leksand. SAIK hade elva raka segrar mot Leksand och Leksand hade inte vunnit över Skellefteå hemma på hela 2000-talet.

Nu var det dock dags.

Det var målöst efter första perioden, men i den andra kunde Leksand ta ledningen och det var återigen ett nyförvärv som gjorde det, Mattias Göransson, som stod utanför laget i premiären, men som mer och mer kämpar sig in i detsamma, petade in pucken bakom Oskar Östlund, som jag tror gjorde SHL-debut i bortakassen den här kvällen.

Målvaktens namne, Oscar Möller, kvitterade dock för Skellefteå i powerplay och efter att Patrik Sackrisson bränt ett jätteläge kunde istället Adam Pettersson göra 2-1 för bortalaget dryga minuten från paus.

Samma underläge inför tredje perioden som mot Malmö alltså och precis som då skulle Leksand också vända matchen.

Det blev inte 5-2, men väl 3-2, efter att Sebastian Wännström återigen först klivit fram med sitt tredje mål på lika många matcher och kvitterat fram till 2-2, varefter Leksand tog över händelserna mer och mer, innan David Rundqvist till slut hittade nätet bakom Östlund, fram till 3-2 för Leksand, vilket också blev slutresultatet och därmed också andra raka hemmasegern för Leksand, som därmed alltså klev upp på 6 poäng efter tre matcher.

Den poängskörden stärktes ytterligare efter säsongens andra bortamatch, den här gången i Jönköping mot HV71.

HV pressade Leksand långa stunder under matchen, men Leksand var heller inte ofarliga när man stack upp och skapade en hel del mot Hugo Alnefelt i hemmakassen. Den unge målvakten var dock stabil och var närra på att hålla nollan, men 31 sekunder från slutsignalen kunde Jonas Ahnelöv till slut kvittera för Leksand, vilket tog matchen till säsongens första förlängning och straffar, där Linus Sandin var den enda som gjorde mål och extrapoängen gick därmed till HV71.

Noterbart här?
Att Oskarshamn fortsätter att håva in poäng. Segern mot Leksand följdes upp medd en riktigt stark bortaseger i Ängelholm och en hållen nolla för Tex Williamsson, och så ytterligare en hemmaseger och det mot inte vilket lag som helst, utan Djurgården. Enormt starkt av IKO, som därmed faktiskt toppar hela SHL efter fyra omgångar! Vem tusan hade trott det?

Att Frölunda inledde serien med två raka förluster innan första segern kom, klara 4-0 mot LHC, ett LHC som har stora problem. Man vände visserligen mot Brynäs och fick med sig 2 poäng därifrån, men utöver det är det idel förluster. 2-4 mot Djurgården i premiären, 0-4 mot Frölunda och 2-3 mot Rögle. Inte bra för Cluben.

Bra ser det inte heller ut för Växjö. Laget som varit så stabilt under de senaste åren står inte riktigt att känna igen. Målvaktsspelet fungerar inte alls och backsidan håller inte heller. 1-3-förlust uppe i Luuleå i premiären är väl kanske inte så mycket att säga om, men 3-5 hemma mot Djurgården, 2-4-förlust i Karlstad och så ytterligare en hemmaförlust med 1-4 mot Skellefteå är inte bra, inte bra alls...

Premiärseger för Leksand i ett kokande Tegera!

Säsongen av SHL 2019/20 har tagit sin början och den har startat riktigt bra för Leksands del!

Efter fem omgångar placerar man sig trea i tabellen, 1 poäng från serieledande Djurgården, men det är oerhört tätt och jämnt.

Leksand inledde då hemma i ett fullständigt kokande Tegera arena den 14 september, då Malmö kom på besök. Det var dock oklart om det skulle bli någon match, för Malmös flyg från Skåne startade inte och man kom inte iväg som man skulle. Därför blev matchen uppskjuten, men kunde till slut spelas ändå, 3,5 timmar efter ordinarie matchtid.

Själv var jag på plats i Tegera och det blev verkligen en dag att minnas. Strålande väder, uppträdanden och grejer på torget och sedan march till arenan, något vi tyvärr missade. Planen var från början att vi skulle ha ätit efter matchen, men när den blev uppskjuten gick vi istället ner på byn och åt innan matchen. Föreningen måste dock ha gått väldigt mycket plus den dagen, eftersom att arenan var öppen och folk var där typ 3 timmar längre än vad de skulle ha varit.

Det var dock inte enbart positiva koncekvenser av den flyttade matchstarten. Leksands damer drabbades negativt av det och det är väldigt tråkigt tycker jag.

Damerna skulle ursprungligen ha mött HV71 efter herrarnas match mot malmö, men nu när herrarnas match blev flyttad krockade den med damernas match och då löste man det så att damerna fick flytta och spela i Veda skoga arena istället, inför en officiel publiksiffra på 62 personer.

Nu kanske det fanns orsaker till att man inte löste det på något annat sätt, men det hade ju varit mycket bättre att kasta om matcherna rakt uppochner, alltså spela damernas match mot HV först, innan herrarna tog sig an Malmö. Då hade det kunnat bli riktigt bra med publik även på damernas match, särskilt med tanke på att folk ändå redan var i arenan

Väldigt tråkigt tycker jag och jag led verkligen med damerna.

Hursomhelst, hur gick herrarnas match mot malmö då?
Ja, det tog bara drygt 4 minuter innan Sebastian Wännström presenterade sig för den blåvita publiken och gav hemmalaget ledningen.

Den ledningen blev dock kkortvarig när Malmö kunde kvittera knappa minuten senare och innan perioden var över hade man också gjort 2-1, inte alls orättvist.

Den andra perioden hade lite av två ansikten. Det var ett ordentligt ställningskrig den första halvan av perioden och därefter tog Leksand fullständigt över. Man fick dock ingen utdelning på sitt övertag, inte här, men i tredje skulle det komma.

Där kunde återigen Sebastian Wännström kvittera efter bara 01:24 och 53 sekunder senare hade Oskar Lang sett till att Leksand plötsligt hade vänt från 1-2 till 3-2, och som han gjorde det, Oskar! Han kom fri, var nära på att tappa pucken, upphunnen av en Malmöspelare, men på något sätt fick han iväg pucken mot mål ändå, med ryggen mot kassen, och pucken gick in rakt i krysset bakom Alsenfelt, wow!

Den starten av perioden red man sedan vidare på resten av matchen kändes det som. Det var en helt annan atmosfär och ett helt annat tryck inne i arenan i tredje perioden jämfört med tidigare under matchen och när ett annat nyförvärv presenterade sig i form av Daniel Olsson-Trkulja, som slet som ett djur i anfallszon, vann pucken, hittade ytterligare ett nyförvärv i Marek Hrivik bakom kassen, Hrivik hittade sedan tillbaka till Trkulja, som gjorde 4-2 för hemmalaget.

Det var en ledning man aldrig släppte och nämnda Hrivik kunde sedan stänga matchen helt med 5-2 i öppen kasse.

Oerhört skönt med en premiärseger! Enligt uppgift ska det ha varit första gången på 19 år som Leksand vann en premiär i högsta ligan.

Man gjorde det som sagt även på ett imponerande sätt. Skotten talar verkligen sitt tydliga språk där. Under första halvan av matchen hade Malmö 23-11 i skott, andra halvan av matchen hade Leksand 21-5.

Hursomhelst, oerhört skön och viktig inledning av serien!

Rögle - HV71 4-0

Oskarshamn får med sig poäng redan i premiären och faktum är att man ledde långt in i matchen innan Skellefteå kunde kvittera, men ändå, poäng i premiären, borta mot Skellefteå, det är inte illa!

Imponerande även av Rögle som nollar HV, Örebro som vinner i Karlstad och av Brynäs som hade 0-5 i Scandinavium efter andra perioden. Frölunda snyggade till de siffrorna lite i tredje, men ingen rolig dag för hemmalaget.

Så var försäsongen

Bättre sent än aldrig så är det dags att sammanfatta Leksands försäsong innan säsongen som nu har börjat.

Leksand spelade sju matcher under försäsongen och rent resultatmässigt var det ingen vidare försäsong.

25 insläppta mål.
14-25 i målskillnad och med det alltså -11 på sju matcher.

Med ovan nämnda siffror så hade man alltså ett snitt på 2,0 mål framåt/match och 3,6 mål bakåt/match.

Segrarna mot Örebro och Södertälje drar ner snittet bakåt ganska rejält, för bortsätt från de båda matcherna så är snittet 4,6 mål bakåt/match.

Även snittet framåt sjunker lite om man bortser från segrarna. Då ligger snittet på 1,6 mål framåt/match och med det blir det givetvis svårt att vinna matcher.

Man har under de här sju matcherna spelat två försäsongsturneringar, klassikern i Strömsta med Leksand, Frölunda och Färjestad, och så skoda trophy i Södertälje, med Leksand, Brynäs, AIK och Södertälje.

i båda dessa försäsongsturneringar har Leksand slutat sist.

0p och en målskillnad på 3-10 i Strömsta och 3p och en målskillnad på 6-9 i Skoda trophy.

sammanfattningsvis kan vi alltså säga att det inte var någon vidare försäsong inför den här SHL-säsongen, men nu när säsongen väl har dragit igång är det något heelt annat. Det tar vi dock i ett separat inlägg.