Premiärseger för Leksand i ett kokande Tegera!

Säsongen av SHL 2019/20 har tagit sin början och den har startat riktigt bra för Leksands del!

Efter fem omgångar placerar man sig trea i tabellen, 1 poäng från serieledande Djurgården, men det är oerhört tätt och jämnt.

Leksand inledde då hemma i ett fullständigt kokande Tegera arena den 14 september, då Malmö kom på besök. Det var dock oklart om det skulle bli någon match, för Malmös flyg från Skåne startade inte och man kom inte iväg som man skulle. Därför blev matchen uppskjuten, men kunde till slut spelas ändå, 3,5 timmar efter ordinarie matchtid.

Själv var jag på plats i Tegera och det blev verkligen en dag att minnas. Strålande väder, uppträdanden och grejer på torget och sedan march till arenan, något vi tyvärr missade. Planen var från början att vi skulle ha ätit efter matchen, men när den blev uppskjuten gick vi istället ner på byn och åt innan matchen. Föreningen måste dock ha gått väldigt mycket plus den dagen, eftersom att arenan var öppen och folk var där typ 3 timmar längre än vad de skulle ha varit.

Det var dock inte enbart positiva koncekvenser av den flyttade matchstarten. Leksands damer drabbades negativt av det och det är väldigt tråkigt tycker jag.

Damerna skulle ursprungligen ha mött HV71 efter herrarnas match mot malmö, men nu när herrarnas match blev flyttad krockade den med damernas match och då löste man det så att damerna fick flytta och spela i Veda skoga arena istället, inför en officiel publiksiffra på 62 personer.

Nu kanske det fanns orsaker till att man inte löste det på något annat sätt, men det hade ju varit mycket bättre att kasta om matcherna rakt uppochner, alltså spela damernas match mot HV först, innan herrarna tog sig an Malmö. Då hade det kunnat bli riktigt bra med publik även på damernas match, särskilt med tanke på att folk ändå redan var i arenan

Väldigt tråkigt tycker jag och jag led verkligen med damerna.

Hursomhelst, hur gick herrarnas match mot malmö då?
Ja, det tog bara drygt 4 minuter innan Sebastian Wännström presenterade sig för den blåvita publiken och gav hemmalaget ledningen.

Den ledningen blev dock kkortvarig när Malmö kunde kvittera knappa minuten senare och innan perioden var över hade man också gjort 2-1, inte alls orättvist.

Den andra perioden hade lite av två ansikten. Det var ett ordentligt ställningskrig den första halvan av perioden och därefter tog Leksand fullständigt över. Man fick dock ingen utdelning på sitt övertag, inte här, men i tredje skulle det komma.

Där kunde återigen Sebastian Wännström kvittera efter bara 01:24 och 53 sekunder senare hade Oskar Lang sett till att Leksand plötsligt hade vänt från 1-2 till 3-2, och som han gjorde det, Oskar! Han kom fri, var nära på att tappa pucken, upphunnen av en Malmöspelare, men på något sätt fick han iväg pucken mot mål ändå, med ryggen mot kassen, och pucken gick in rakt i krysset bakom Alsenfelt, wow!

Den starten av perioden red man sedan vidare på resten av matchen kändes det som. Det var en helt annan atmosfär och ett helt annat tryck inne i arenan i tredje perioden jämfört med tidigare under matchen och när ett annat nyförvärv presenterade sig i form av Daniel Olsson-Trkulja, som slet som ett djur i anfallszon, vann pucken, hittade ytterligare ett nyförvärv i Marek Hrivik bakom kassen, Hrivik hittade sedan tillbaka till Trkulja, som gjorde 4-2 för hemmalaget.

Det var en ledning man aldrig släppte och nämnda Hrivik kunde sedan stänga matchen helt med 5-2 i öppen kasse.

Oerhört skönt med en premiärseger! Enligt uppgift ska det ha varit första gången på 19 år som Leksand vann en premiär i högsta ligan.

Man gjorde det som sagt även på ett imponerande sätt. Skotten talar verkligen sitt tydliga språk där. Under första halvan av matchen hade Malmö 23-11 i skott, andra halvan av matchen hade Leksand 21-5.

Hursomhelst, oerhört skön och viktig inledning av serien!

Rögle - HV71 4-0

Oskarshamn får med sig poäng redan i premiären och faktum är att man ledde långt in i matchen innan Skellefteå kunde kvittera, men ändå, poäng i premiären, borta mot Skellefteå, det är inte illa!

Imponerande även av Rögle som nollar HV, Örebro som vinner i Karlstad och av Brynäs som hade 0-5 i Scandinavium efter andra perioden. Frölunda snyggade till de siffrorna lite i tredje, men ingen rolig dag för hemmalaget.