malmö vinner Hockeyallsvenskan 2013/14

I och med kvällens mer eller mindre sjuka tillställning mellan Mora och Malmö så är malmö slutligen klara seriesegrare av Hockeyallsvenskan 2013/14, när 1 omgång återstår. Det var en match där Malmö tog ledningen redan efter 44 sekunder. Man hade 0-2 innan det hade gått 2 minter och innan den 1:a perioden var slut stod det hela 2-4 på tavlan. I 2:a vände Mora helt på steken. malmö slutade spela och Mora dominerade totalt. Efter 40 spelade minuter stod det 5-4 på tavlan. 6-6 efter ordinarie matchtid och 7-6 efter straffar för mora räckte ändå för att säkra seriesegern för Malmö, som med 1 omgång kvar att spela är 4 poäng före Västerås.

Såhär gick det ikväll:
Mora - Malmö 7-6 str
Djurgården - Asplöven 2-0
Björklöven - Rögle 3-4 str
Almtuna - Oskarshamn 3-0
Södertälje - Västerås 2-1 str
Timrå - Troja 3-1
Bofors - karlskrona 4-3

Den där poängen för Mora kan bli oerhört värdefull när vi sumerar tabellen på tisdag kväll. Timrå tog full pott mot Troja och är nu 1 poäng bakom inför den sista omgången. Då möter Mora Oskarshamn borta och timrå Timrå Malmö borta. på pappret känns det som fördel Mora där, men man vet aldrig. Oskarshamn, som kunde ha haft chansen in i det sista, men den chansen slarvade man bort under kvällen, när Almtuna vann med 3-0. Därmed blir det inget playoffspel för IKO den här säsongen. Man kommer att ha spelat klart efter tisdagens match.

Djurgården vann mot Asplöven, i ett fullsatt Hovet, 8094 åskådare. Man ville se sitt Djurgården bli klara för kvalserien och DIF gjorde vad man kunde och såg också länge ut att säkra kvalserieplatsen, eftersom att Bofors låg under mot Karlskrona. Karlskrona har dock hamnat i en rejäl formsvacka nu och lyckades inte heller denna gången hålla ihop det. Bofors vände och avgjorde matchen med drygt halva sista perioden kvar. Alexander Deilert satte det matchavgörande målet och såg därmed till att även fighten kring direktsträcket lever in i det sista. Djurgården är nämligen 2 poäng före Bofors, men Bofors möter Troja på tisdag och Djurgården gästar Ängelholm och Rögle. På pappret en betydligt tuffare match för Djurgården alltså, men ändå en klar fördel inför slutomgången.

Så, vad tror ni, vilket lag går direkt till kvalserien, Djurgården eller Bofors? Och vilket lag får spela playoff, mora eller Timrå? Spännande!

Omstarten av SHL gav 3 poäng för Leksand

Ett fullsatt Tegera arena, igen, fick se en avvaktande inledning av matchen, med 2 fokuserade lag som visste vad som stod på spel. Både Leksand och Brynäs skapade något riktigt bra läge var under den 1:a perioden, men inga mål och det var 0-0 efter densamma.

I den 2:a fick Leksand spela powerplay och då gjorde man inga misstag. Jacob Blomqvist tryckte in ledningspucken, 1-0 för Leksand.

Ju längre matchen gick ju mer tog Brynäs över. Man tryckte på något enormt och då kommer som bekant oftast misstagen bakåt. så även nu. fabian Brunnström bröt ett Brynäsuppspel och kom fri med Starkbaum, men inget mål den gången. Istället fortsatte Brynäs att trycka på, men Alsenfelt storspelade och det var 1-0 inför den 3:e perioden.

I den 3:e fortsatte Brynäs att trycka på något enormt. 2 stolpträffar och några otroligt bra räddningar av Alsenfelt i mål stod i vägen för en kvittering. Tiden rullade på och talade mer och mer för Leksand. Brynästrycket var enormt och det var egentligen spel mellan Brynäs och Oscar Alsenfelt. Den senare skulle dock gå segrande ur den fighten. Han höll emot och Leksand kunde vinna matchen med 1-0 och därmed klättra förbi både Färjestad och Modo i tabellen, upp på 5:e plats och en direktplats till slutspelet. Starkt jobbat!

Såhär gick det i de andra matcherna:
växjö - Modo 3-2 SD
Färjestad - AIK 4-3 SD
Linköping - Skellefteå 6-5 str
HV 71 - Luleå 0-3
Örebro - Frölunda 6-0

För Leksands del var det bra resultat. Både Modo, Färjestad och Brynäs tappade poäng och Leksand klättrade dessutom förbi Modo i tabellen och upp på 5:e plats. Det är 3 poäng ner till Färjestad under direktsträcket, med 5 matcher kvar att spela.

Omgångens stora skräll var ju helt klart Örebro. 6-0 mot Frölunda. 6-0! Det är ett mycket starkt besked inför kvalserien. Örebro är visserligen inte helt 100% klara för densamma, men med 15 poäng kvar att spela om är man 11 poäng bakom HV. Känns ganska tight...

LHC hade 4-2 mot serieledande Skellefteå, men tappade det till 4-5 i sista perioden. Sådan tur var kunde man kvittera innan tiden var slut och så lyckades man ta bonuspoängen också.

Djurgården uppe på direktplats!

Med 2 omgångar kvar av Hockeyallsvenskan så är nu Djurgården uppe på direktplats. 7 eller 9 raka segrar har man nu, efter att "Säcken" tog över laget efter Tony Sabel. Igår var det Karlskrona som besegrades med 1-3, samtidigt som Bofors föll i Malmö. Det innebär att Djurgården är 2 poäng före BIK och att karlskronas dröm om en direktplats är borta. Man är nu nämligen 8 poäng bakom Djurgården, med 6 poäng kvar att spela om. Så, den där 3:e direktplatsen kommer stå mellan Djurgården och Bofors, där Djurgården har ett gigantiskt övertag just nu, både poängmässigt och mentalt.

Såhär gick det igår:
Asplöven - Rögle 0-2
Karlskrona - Djurgårdrn 1-3
Västerås - Mora 0-3
Södertälje - Almtuna 5-4
Timrå - Oskarshamn 1-3
Malmö - Bofors 2-1
Björklöven - Troja 4-3 SD

Mycket folk var det rumtom på de olika arenorna. Fullt hus i Telenor arena i Karlskrona, 3400 åskådare, 3665 i ABB arena och hela 5684 åskådare i Malmö arena. Det var bara i Haparanda som det inte var mycket folk. En av säsongens sämsta publiksiffror måste det ha varit, 666 åskådare.

Malmö har näst intill säkrat seriesegern i och med gårdagens seger, samtidigt som Västerås ännu en gång inte lyckades ta poängför att säkra en kvalserieplats. det gjorde man dock ändå, tack vare just Malmö. För eftersom att Bofors nollade så är man 8 poäng bakom Västerås i tabellen. Med 6 poäng kvar att spela om är Västerås alltså som 2:a lag klart för kvalserien, trots 0-3 hemma mot Mora. Grattis!

Mora, som i och med den segern, samtidigt som Timrå föll mot Oskarshamn, tar tillbaka den där sista playoffplatsen. Oskarsham är i och medden segern fortfarande med i racet, även om man är 4 poäng bakom Mora. Det kräv alltså 2 avslutande segrar för IKO, samtidigt som Mora förrlorar båda de kvarvarande matcherna och Timrå tar minst 3 poäng mindre än Oskarshamn. Så vägen är krokig för IKO, men det kan gå.

Kan gå kan det dock inte för Almtuna och Asplöven, som nu är avsågade från playoffplatsfighten.

Björklöven vann bottenmötet med Troja, en seger som kan vara viktig, inte minst mentalt, innan kvalserien drar igång här om några veckor. 5-4 blev det till Löven, dock efter sudden.

Imorgon möter Mora Malmö hemma i FM Mattsson arena. Ett Malmö, som vid seger säkrar seriesegern. Det kan man göra ändå, om Västerås inte vinner mot Södertälje. Då är seriesegraren klar.

Kring 3:e platsen möter Djurgården Asplöven och Bofors tar emot Karlskrona. Förlorar BIK där, samtidigt som Djurgården vinner, då är även den figjten avgjord. Jag tror dock att Asplöven kan skrälla och vinner BIK då, då är man på direktplats inför sista omgången, med 1 poängs marginal.

Kring playoffsträcket tar som sagt Mora emot Malmö, medan Timrå tar emot Troja. På förhand känns det som att Timrå har en betydligt enklare resa framför sig, men man vet aldrig. Troja kan mycket väl skrälla och skulle då båda dessa förlora, samtidigt som Oskarshamn slår Almtuna, då har Mora 75 poäng, Oskarshamn 74 och Timrå 73, inför den sista omgången. Kan det bli mer spännande?

Malmö klara för kvalserien

Som 1:a lag i Hockeyallsvenskan är nu Malmö Redhawks klara för kvalserien. Detta efter att man igår slog Almtuna med klara 4-0. Det innebär också att man för 1:a gången den här säsongen, och för 1:a gången på flera år, är serieledare. det var inte direkt igår. Malmö har haft några tunga säsonger, man har bl.a. missat playoff vid ett par tillfällen, men i år blir det kvalserien och med Pontus Sjögren i mål vetitusan om man inte kan utmana på allvar om att ta en av de 2 platserna till SHL nästa säsong. Malmö och Djurgården är just nu seriens klart formstarkaste lag, frågan är bara om man orkar och lyckas hålla den här formtoppen enda in i kvalserien. Gör man det, ja, då får både AIK och Örebro det jobbigt...

Såhär gick det igår:
Malmö - Almtuna 4-0
Rögle - Bofors 2-1 SD
Asplöven - Björklöven 3-0
Djurgården - Södertälje 3-1
Oskarshamn - Västerås 2-1
troja - Mora 5-4 str
Karlskrona - Timrå 0-3

I och med Malmö seger, samtidigt som Västerås föll i Oskarshamn, är Malmö som sagt nya serieledare och dessutom helt klara för kvalserien. Det hade räckt med 1 poäng för Västerås för att också vara klara för kvalserien. nu blev det ingen poäng, för Oskarshamn gjorde en riktigt bra hemmamatch och var det lag som helt klart styrde matchen i stort sett rakt igenom. Västerås pressade dock på ganska bra mot slutet, men Oskarshamn höll emot och tog 3 direkt nödvändiga poäng för att haka på playoffstriden. Man är därmed fortsatt med i det racet, medan Västerås får vänta med att bli 100% klara för kvalserien.

Djurgården dominerade matchen mot Södertälje stort. Man hade 2-0 inför den sista perioden, men istället för 3-0, som var en ribbträff borta, gjorde Södertälje 2-1 och rtog därefter över matchen totalt. Man styrde och ställde som man ville, men Djurgården höll undan, adam Reideborn gjorde en grymt bra insats, och Djurgården kunde avgöra fram till 3-1 i öppen kasse mot slutet. Tyvärr för deras del så tog Bofors 1 poäng nere i Ängelholm, så Bofors är fortfarande 3:a i tabellen, 1 poäng före Djurgården. Snacka om spännande, med 3 omgångar kvar!

Karlskrona ser nog dock tåget gå här. Man inledde matchen starkt mot Timrå och var helt klart det lag som skapade mest i inledningen, men så gjorde ändå Timrå 0-1 och sedan fick man också in 0-2 och när man gjorde 0-3 i 2:a perioden, då var det faktiskt några själar som gick hem i Telenor arena. Snacka om scenförändring där nere i Karlskrona. Man inledde serien fullständigt överlägset, vann i stort sätt allt och man gjorde det dessutom stort. Inget lag vann i hemmaborgen, men så var det något lag som trots allt gjorde det och därefter har lag efter lag lyckats vinna där. Karlskrona, som hade en till synes glasklar direktplats till kvalserien, har nu fått se både Bofors, Västerås, Malmö och Djurgården passera. Till KHK:s försvar ska dock sägas att man saknar en rad tongivande spelare. Nick Angel, Alexander bergström och jesper Jensen för att nämna några. Det är inga lätta pjäser man saknar, men man står alltjämt kvar på sina 82 poäng. Nu är det 9 poäng kvar att spela om och Bofors där uppe på 3:e platsen har 88. Det är alltså 6 poäng upp. Imorgon möter man Djurgården hemma i telenor arena. En mycket, mycket tuff hemmamatch för KHK. Förlorar man den, samtidigt som Bofors lyckas ta poäng av Malmö, då är loppet kört för Karlskrona.

Timrå vann som sagt i Karlskrona. I och med den segern, samtidigt som Mora lite oväntat tappade 2 poäng nere i Ljungby, gör att Timrå nu är uppe på playoffplats. Mora inledde matchen mot Troja ruskigt dåligt och drog på sig 4 utvisningar på matchens 10 första minuter. Inte alls bra. troja hade också både 2-0 och 3-1, men Mora kom tillbaka och vände till 3-4. Man lyckades dock inte hålla ihop det hela och Troja kunde kvittera, varefter man också tog bonuspoängen på straffar. Det hade räckt med den bonuspoängen för Mora för att fortfarande vara före Timrå, men nu tog Troja den och därmed är Mora nere på 8:e plats. Det kan vara en poäng som kan komma att stå dem dyrt i slutenden...

Bladderbyt uppe i Haparanda slutade med en ganska klar hemmaseger för Asplöven, som därmed fortsatt har en teoretisk chans att nå playoff. Man har dock 8 poäng upp. Det är samma antal som Almtuna har, men Uppsalalaget har nog insett det svåra i situationen och man har därför börjat släppa spelare. alen Bibic går t.ex. till Rögle, där brodern, Almen, finns, både 2 ursprungligen från Leksand.

Playoff 1 på vägen mot Allsvenskan

Första rundan playoff är nu avklarad i Div. 1 och såhär gick det.

Omgång 1

Kalix - Kiruna 2-3
Teg - Östersund 2-4
Tierp - Hudiksvall 5-4
Wings - Huddinge 1-0
Västervik - Tingsryd 4-5 SD
Kristianstad - Mariestad 4-3

Kiruna övertygade inte lika mycket som förra året, men man vann ändå en tät match mot Kalix på bortais. Kalix reducerade när man hade plockat målvakten i slutet av matchen, men närmre än så kom man inte. 1-0 till Kiruna.

Också Östersund vann på bortais. Det avgörande målet kom drygt 5 minuter in i sista perioden, Jesper Hultman satte 2-4 i nät. 1-0 i matcher för Östersund.

tierp, vinnaren av Grupp C:s fortsättningsserie, skrällde litegrann och vann med 5-4. Kvitteringen fram till 3-3 kom bara dryga minuten in i 3:e perioden, men Hudiksvall återtig ledningen bara 2 minuter senare. tierp gav sig dock inte och kvitterade ännu en gång och med drygt 5 minuter kvar att spela pangade man in matchavgörande 5-4. 1-0 till tierp alltså.

Också Wings, som vann Grupp D:s fortsättningsserie gjorde det bra och med matchens enda mål i den 1:a perioden kunde man vinna matchen. 1-0 till Wings.

I Västervik blev det en jämn match. Hemmalaget tog ledningen i den 1:a perioden, men i den 2:a vände Tingsryd till 1-3 på bara 7 minuter. Västervik reducerade dock, men Tingsryd gick ifrån till 2-4 04:28 in i sista perioden. Det såg klart ut, men Västervik ville annat och reducerade bara minuten senare och 7 minuter från slutet kom kvitteringen. Närmre än så kom man dock inte. I förlängningen kunde Pontus Netterberg göra 4-5 för Tingsryd, efter drygt 6 minuters spel. Det satt dock långt in, men det var ändå 1-0 i matcher till Tingsryd.

Också Kristianstad gjorde det bra och lyckades hålla undan, trots att Mariestad reducerade 9 minuter från slutet. Starkt av Kristianstad och 1-0 i matcher.

kiruna, Östersund, Tierp, Wings, Tingsryd och Kristianstad hade alltså chansen att avgöra i 2:a omgången.

Omgång 2

Kiruna - Kalix 2-1
Östersund - Teg 4-1
Hudiksvall - Tierp 3-1
Huddinge - Wings 3-2
Tingsryd - Västervik 2-3 SD
Mariestad - Kristianstad 3-2

Återigen i en tät match lyckades Kiruna dra det längsta strået och vinna matchen, också denna gången med uddamålet, den här gången med 2-1. 2-0 i matcher till Kiruna alltså och man är därmed vidare till Playoff 2. Kalix har spelat klart för säsongen.

Det har också teg gjort, som inte kunde matcha Östersund, som vann ganska enkelt med 4-1. 2-0 i matcher till Östersund alltså, som därmed är vidare till Playoff 2.

Hudiksvall studsade tillbaka och kunde, i en jämn match, där det stod 1-1 inför den sista perioden, avgå med segern, 3-1, och därmed utjämna i matcher till 1-1.

Utjämna gjorde också Huddinge, som hade 3-1 inför den sista perioden, men där kröp Wings närmre och presade på bra mot slutet. Det räckte dock inte hela vägen och även här var det alltså utjämnat till 1-1 i matcher.

Västervik gjorde det riktigt bra nere i Tingsryd, där man tog ledningen efter drygt 6 minuters spel. Tingsryd kunde utjämna i den 2:a perioden, men med bara minuten kvar av densamma återtog Västervik ledningen. Hemmalaget kunde dock kvittera i sista perioden, men matchen gick till förlängning och där var det faktiskt Västervik som drog det längsta strået, när Joakim Englund avgjorde efter nästan 10 minuters spel. Utjämnat också här alltså, 1-1 i matcher.

Mariestad utjämnade också till 1-1 i matcher. Kristianstad orkade inte riktigt följa upp segern under torsdagen med en ny seger under lördagen och det var således 1-1 i matcher även här.

Kiruna och Östersund alltså vidare till Playoff 2 med 2-0 i matcher. De resterande 4 matchserierna skulle avgöras i en 3:e omgång.

Omgång 3

Hudiksvall - Tierp 8-2
Huddinge - Wings 3-2
Tingsryd - Västervik 5-2
Mariestad - Kristianstad 4-5

Tierp orkade inte stå emot Hudiksvall. Man gjorde det bra i 1:a matchen, gick segrande ur den, gjorde en bra 2:a match, som ändå inte räckte till seger, men här var bensinen slut. Hudiksvall hade 3-0 redan efter 1:a perioden, 5-1 efter den 2:a och där var matchen död. 2-1 i matcher till Hudiksvall, som därmed är vidare till Playoff 2.

Huddinge upprepade lördagens resultat. Man hade 3-1 efter den 2:a perioden, Wings reducerade, men nådde inte hela vägen. 2-1 i matcher till Huddinge alltså, som likt Hudiksvall vände på den matchserien, från 0-1 till 2-1.

Tingsryd spelade jämnt med Västervik, som återigen gjorde en bra match, men i den sista perioden kom 3-2, som blev lite som en spärr som släppte för hemmalaget. 4-2 kom några minuter senare och så gjorde man 5-2 i öppen kasse. Västervik hade ju inget att förlora. Man hade gjort det bra, men räckte inte hela vägen. 2-1 i matcher till Tingsryd, som därmed är vidare till Playoff 2.

Slutligen hade vi matchen i Katrinhallen. Mariestad tog en tidig ledning, både med 1-0 och 2-1 i den 1:a perioden, men Kristianstad kvitterade båda gångerna. I den 2:a perioden tog man också ledningen och utökade densamma sedan på straff, 2-4. Matchen såg ut att vara på väg att stängas, men Mariestad gav sig inte, utan reducerade innan perioden var över. Kristianstad ryckte dock återigen till sig en tvåmålsledning dryga minuten in i 3:e perioden. Mariestad trampade då gasen i botten och fick in en reducering till. Kvitteringen var sedan yterst nära mot slutet, pucken var faktiskt i nät, men det var avblåst för en crosschecking på en Kristianstadspelare. Mariestad fick då spela 6 mot 3 i drygt 40 sekunder, men man kom aldrig till några riktiga lägen och Kristianstad kunde avgå med segern och 2-1 i matcher. Man är därmed vidare till Playoff 2, som det enda fortsättningsserielaget den här säsongen.

Såhär slutade det alltså

Kiruna - Kalix 2-0 i matcher
Östersund - teg 2-0 i matcher
Hudiksvall - Tierp 2-1 i matcher
Huddinge - Wings 2-1 i matcher
Tingsryd - Vässtervik 2-1 i matcher
Mariestad - Kristianstad 1-2 i matcher

Playoff 2 tar sin början under denna veckan och spelas torsdag, lördag och ev. söndag.

Såhär spelas de matchserierna:

Kiruna - Tingsryd
Hudiksvall - Kristianstad
Visby - Huddinge
Kallinge - Östersund

2:orna från Allettan Mellan och Södra går här alltså in i gamet, Visby och Kallinge.

Just Kallinge lär med stor sannolikhet slå ut Östersund. Jag sätter en klar slant på Kallinge i den matchseriern.

samma sak med Hudiksvall. Kristianstad borde inte ha någon chans där. får man en bra start på torsdag kanske man dock kan rida vidare på framgångsvågen man har skapat sig i och med segern över Mariestad, men nja, jag är tvekam till om det räcker. Jag sätter Hudiksvall som favoriter där.

Visby och Huddinge känner till varandra sedan i höstas och även sedan Allettan Mellan. Det är en matchserie som kan sluta hursomhelst, men jag hoppas att Huddinge tar det. Tycker dock inte man har övertygat särskilt och därför tror jag att Visby har ett litet övertag i den serien.

Slutligen har vi Kiruna - Tingsryd. Tyvärr möts båda dessa redan här får jag ju då konstatera. Båda dessa hade jag nämligen gärna sett i en kvalserie. Så kommer det dock inte att bli och jag tror att Tingsryd är det lag som går vidare härifrån. Kiruna har inte imponerat mot Kalix. Kanske har man bara gjort vad man har behövt, i vetskap om att det kommer tuffare matcher, men nja, jag tror inte man ror på Tingsryd.

Mina tips vidare till Playoff 3 är alltså Tingsryd, Hudiksvall, Visby och Kallinge.

Tabellerna vecka 8

Precis som förra veckan går vi bara igenom den Hockeyallsvenska tabellen, eftersom att SHL har haft uppehåll nu under OS.

Såhär ser tabellen i Allsvenskan nu ut, med 4 omgångar, 12 poäng, kvar att spela om:

1, Västerås 96p +31
2, malmö 95p +42
3, Bofors 87p +37
4, Djurgården 84p +30
5, Karlskrona 82p +38
6, Rögle 73p -9
7, Mora 71p +15
8, Timrå 70p -3
9, Almtuna 66p -9
10, Oskarshamn 65p -20
11, Asplöven 63p -29
12, Södertälje 61p -20
13, Troja 48p -51
14, Björklöven 47p -52

Västerås och Malmö går tämligen jämnt. Malmö har tagit 8/9 poäng, Västerås 7/9. Det är bara poängen i den interna matchen, som malmö vann efter straffar med 3-2, som gör att de inte tagit full pott. Utäver det har Malmö slagit Södertälje med 2-3 och Oskarshamn med 3-1, medan Västerås har tagit 3 poäng när man slog troja med klara 0-6 i Sunnerbohov och konkurenten Karlskrona med 5-2. Karlskrona, som inte har haft någon bra vecka. Man inledde serien fullkomligt strålande i höstas och såg länge ut att ha en glasklar direktplats, men inte nu längre. Efter förlusten mot Västerås, förlust med 6-2 mot Mora och förlust med 1-0 mot Almtuna står man kvar på 82 poäng och har alltså tagit 0/9 poäng. Dessutom har man släppt in 10 mål på 3 matcher och bara gjort 4. Det ser med andra ord inte särskilt ljust ut för KHK, som också har blivit passerade av Djurgården i tabellen. DIF, som slog Björklöven och Timrå med 2-1 och tvålade dit Bofors med hela 7-3. 9/9 poäng där alltså och man är nu bara 3 poäng från en direktplats och jag ger mig fasen på att man kommer fixa det där...

Rögle är på väg att bli indragna i sträckstriden. Timrå låg 8:a för en vecka sedan, 5 poäng bakom Rögle. Timrå är fortfarande 8:a, men nu bara 3 poäng bakom. Det kan alltså bli tufft för Rögle trots allt och formkurvan är väl inte direkt spikrak uppåt. Man föll med klara 5-0 mot just Timrå och förlorade i sudden mot Mora med 4-3. Därutöver slog man Almtuna med 4-1. Almtuna, som dock fortfarande har en liten chans. Man är 5 poäng bakom Mora. Det är 9 poäng kvar att spela om. Chansen finns alltså, men då ska det till att man vinner, till att börja med mot Malmö ikväll, samtidigt som Mora förlorar. Detsamma gäller för Oskarshamn, som är 6 poäng bakom, Asplöven som är 8 poäng bakom och Södertälje, som är 10 poäng bakom. Med 12 poäng kvar att spela om kan alltså Södertälje hängas av helt, även om man vinner ikväll, om Mora också vinner. Asplöven är då också i princip körda, för 8 poäng på 3 matcher tar man kbappast in, inte samtidigt som Oskarshamn, Almtuna och Timrå också förlorar. Så ja, det är viktiga matcher ikväll.

Rögle - Bofors
Asplöven - Björklöven
Djurgården - Södertälje
Oskarshamn - Västerås
Malmö - Almtuna
Troja - Mora
Karlskrona - Timrå

Tuffa matcher som sagt.

Vi kan slutligen återigen poängtera att bottenstriden nu är helt avgjord. Detta efter att både Troja och Björklöven förlorat under lördagen, samtidigt som Södertälje vann. Därmed är det 13 resp. 14 poäng upp för de båda lagen under sträcket. så, ävlkomna till kvalserien, Troja och Björklöven.

Troja och Björklöven klara för kvalserien

Ja, med 4 omgångar kvar att spela är bottenstriden avgjord i allsvenskan. Detta i och med att Troja föll med 3-0 i Uppsala och att Björklöven föll med 1-2 hemma mot Djurgården, samtidigt som Södertälje vände 0-2 till 3-2 mot Oskarshamn. Man är därmed 14 poäng före Löven och 13 före Troja, med 12 poäng kvar att spela om. Därmed säger vi välkomna till kvalserien, Troja och Björklöven.

Såhär gick det i lördagens matcher:
Timrå - Rögle 5-0
Bofors - Asplöven 6-0
Björklöven - Djurgården 1-2
Södertälje - Oskarshamn 3-2
Västerås - Malmö 2-3 str
Almtuna - Troja 3-0
Mora - Karlskrona 6-2

Som sagt, förluster för både Troja och Björklöven, samtidigt som Södertälje vände 0-2 efter 2 spelade perioder till 3-2, på drygt 10 minuter och där Emil Billberg satte det matchavgörande 3-2 i nät bakom Michal Zajkowski i Oskarshamnskassen.

Djurgårdens seger, med hjälp av moras seger över Karlskrona, innebär att Djurgården är förbi KHK i tabellen och hakar på Bofors, som alltjämt har den sista direktplatsen. Djurgården är 3 poäng bakom och Karlskrona 5 poäng bakom. snacka om viktig match för Karlskrona hemma mot timrå ikväll. Förlorar man där, ja, då är det nästan kört, även om Bofors inte vinner mot Rögle. 5 poäng upp med 9 kvar att spela om känns ganska jobbigt. Skulle BIK då dessutom vinna, ja, då kan vi nog garanterat räkna bort Karlskrona.

Mora vann. Timrå vann. Almtuna vann. Oskarshamn förlorade. Asplöven förlorade. Södertälje vann. Striden kring plauoffträcket lever kvar, men SSK är 10 poäng bakom Mora. Mora möter dessutom ett avsågat Troja ikväll, medan SSK tar emot Djurgården. Oskarshamn tar emot serieledande västerås, som definitivt kan säkra en kvalseriebiljett, och almtuna gästar Malmö, som också de kan säkra en kvalseriebiljett. Det är alltså inga lätta motståndare för de stridande lagen där kring playoffsträcket. Mora har en solklar fördel där och kan nästan hänga av alla lag, utom Timrå, om man vinner ikväll. Spännande!

Djurgården är verkligen på gång!

Återigen perfekta resultat för Djurgårdens del, precis som det var i onsdags, då man vann, samtidigt som både Bofors och Karlskrona tappade poäng. samma sak var det igår, fast ännu bättre. Både Bofors och Karlskrona nollade, samtidigt som Djurgården tog 3 pinnar. Nu är man bara 3 poäng från Bofors på den där 3:e platsen, 2 bakom Karlskrona, så jag vetifasen om inte Djurgården tar det där till slut...

Såhär gick det igår:
Djurgården - Bofors 7-3
Almtuna - Karlskrona 1-0
Troja - Västerås 0-6
Malmö - Oskarshamn 3-1
Rögle - Mora 3-4 SD
Asplöven - Timrå 1-4
Björklöven - Södertälje 5-4 str

Det var inga små siffror man vann med heller, Djurgården. Det var 2-2 efter 1:a perioden. Sedan gjorde man 3-0 i 2:a och 2-1 i sista. 7-3 mot en av de absoluta konkurenterna är starkt. Riktigt starkt.

Att Karlskrona föll i Metallåtervinning arena är lite mer förvånande. När så mycket står på spel. så får man inte ens hål på Erik hanses i Almtunakassen. Ruskigt starkt av Almtuna! Synd för dem att både Timrå och Mora vann. Mora visserligen bara i sudden, men ändå.

Björklöven vann igen. ännu en gång var det dock i sudden eller på straffar. Det är helt klart ett enormt steg framåt jämt mot hur det har sett ut under hela 2014, men det räcker ju inte. Här hade man behövt 3 poäng. Nu tar man bara in 1 poäng på det lag man jagar där över sträcket och är fortsatt 11 poäng bakom, med 15 poäng kvar att spela om. Imorgon möter Södertälje Oskarshamn och Björklöven tar emot Djurgården. Spontant känns det som att Björklöven definitivt hälsas välkomna till kvalserien neråt imorgon. 3 poäng för SSK och 0 för Löven skulle innebära ett gap på 14 poäng, med 12 poäng kvar att spela om. Så imorgon är en riktig domens dag för Löven. Vi har också ett rent toppmöte mellan Västerås och Malmö. vinner Malmö tar man över serieledningen. Vinner Västerås är man 5 poäng före. Det kan också hända saker kring det övre kvalseriesträcket. Vinner Djurgården mot Björklöven så kliver man upp på 84 poäng, samma som Bofors, om man inte lyckas slå Asplöven. Det har man nog ganska goda chanser att göra och i så fall går man upp på 87 poäng och då är Karlskrona plötsligt 5 poäng bakom, om man inte slår Mora. ett Mora som kämpar för sin playoffplats och som jag tror vinner. Det är med andra ord en väldigt spännande omgång vi har framför oss imorgon...

Björklövens förlustrad är bruten!

Äntligen, äntligen vann Björklöven. Visserligen "bara" efter sudden, men 2 poäng är alltid 2 poäng. Samtidigt nollade både Troja och Södertälje, så kanske vänder det nu för Löven. Frågan är bara om det är för sent? Det är tyvärr trolugt...

Såhär gick det i måndags:
Almtuna - Rögle 1-4
Mora - Asplöven 4-3 str
Timrå - Djurgården 1-2
Bofors - Björklöven 1-2 SD
Södertälje - Malmö 2-3
Oskarshamn - Troja 5-2
Västerås - Karlskrona 5-3

Västerås och Malmö vann och toh 3 poäng. Bofors fick kanske lite oväntat bara med sig 1 poäng hemma mot Björklöven och Karlkrona nollade. Det gör att Västerås nu har 10 poäng ner till Karlskrona under sträcket och Malmö har 8 poäng ner. Med 18 poäng kvar att spela om känn det nog ganska bra. Dessa resultat innebär också att Djurgården kanske, trots allt, kan blanda sig i striden om direktplatserna. I och med segern över Timrå, samtidigt som både Bofor och Karlskrona där framför tappade poäng så är man bara 6 poäng upp till Bofors där över sträcket. tänk om djurgården skulle ta den där sista direktplatsen? Tänk om både Bofors och Karlskrona hamnar i playoff? Tänk ett Stockholmsderby i kvalserien!

Allettorna och fortsättningsserierna färdigspelade

Jag var visst lite snett ute igår. Ber om ursäkt för det. Div. 1 spelade ju sin sista omgång igår och det mesta var alltså redan klart när jag skrev mitt inlägg igår.

Såhär slutade gårdagens matcher.:

Allettam mellan

Hudiksvall - Visby 4-3 str
Huddinge - Nyköping 3-5
Borlänge - Vallentuna 3-6
Åker/Strängnäs - Enköping 3-2 str

Tabellen skrivs därmed såhär:

1, Nyköping 36p +40
2, Visby 30p +18
3, Hudiksvall 29p +9
4, Huddinge 27p +13
5, Borlänge 18p +2
6, Åker/Strängnäs 11p -18
7, Vallentuna 11p -24
8, Enköping 6p -40

Nyköping vinner alltså serien och kommer därmed att gå in i playoff 3, med hemmafördel. till playoff går också Visby, Hudiksvall och Huddinge. Hudiksvall passerade Huddinge i tabellen i sista omgången, det var det enda som hände rent tabellmässigt. Borlänge, Åker, Vallentuna och Enköping har i vilket fall spelat klart för säsongen.

Allettan södra

Mariestad - Helsingborg 1-2
Mörrum - Skövde 3-2
Vimmerby - Tingsryd 5-6 str
Kallinge - Vita hästen 1-2

Tabellen skrivs då enligt följande:

1, Vita hästen 31p +16
2, Kallinge 29p +21
3, Tingsryd 24p +7
4, Mariestad 22p +7
5, vimmerby 21p -2
6, Mörrum 17p -17
7, Helsingborg 15p -19
8, Skövde 9p -13

Vita hästen passerar alltså Kallinge i sista omgången och vinner därmed serien. Häftigt att just båda dessa möttes i sista omgången i en helt avgörande match för vem som skulle vinna serien. Noterbart är att det var exakt samma senario förra året. Hästen och Kallinge möttes i sista omgången i en ren seriefinal och jodå, matchen slutade även då 1-2 till Hästen. Där bakom hade Mariestad tur i år. Förra året föll man på mållinjen när man tappade 2-0 till 3-3 hemma mot Mörrum och sedan förlorade i sudden. Detta samtidigt som Vimmerby slog Skövde med 2-1. Det gjorde att lagen stannade på samma poäng, 21 till antalet, men Vimmerby hade klart bättre målskillnad än vad Mariestad hade. Mariestad missade alltså playoff. Det gjorde man inte i år. I år räckte det och man gav igen lite på Vimmerby, som i år får se sig hamna under sträcket, precis som Mariestad gjorde förra året, och man har därmed spelat klart, precis som Mörrum, Helsingborg och Skövde.

Allettan norra existerade ju inte i år, utan Norragruppen har spelat en rak serie genom hela säsongen och den slutar såhär:

1, Piteå 107p +108
2, Sundsvall 105p +109
3, Kiruna 92p +83
4, Östersund 80p +44
5, Teg 77p +20
6, Kalix 76p +22
7, Örnsköldsvik 68p +6
8, Vännäs 48p -42
9, Sollefteå 48p -60
10, SK Lejon 46p -66
11, Brunflo 24p -88
12, Kovland 21p -136

Helt galna målskillnader i denna serien. Piteå har gjort 195 mål. Med det är man vassast i serien. Sundsvall är 2:a med 180 gjorda mål. Sundsvall har dock snäppet bättre defensiv än Piteå. Man har nämligen bara släppt in 71 mål, mot Piteås 87. Stackars kovland har släppt in över 200 mål på 44 matcher, närmare bestämt 210st. Det ger i snitt 4,8 mål/match bakåt. Det att jämföra med Sundsvall, som då snittar 1,6 mål/match. Framåt snittar man 4,1 mål, mot Piteås 4,4. Det är med andra ord viss skillnad på toppen och botten i denna serien.

Hursomhelst går de 6 främsta lagen vidare till playoff, alltså Piteå, sundsvall, Kiruna, Östersund, Teg och kalix.

Från fortsättningsserierna går tierp, Wings, Västervik och Kristianstad vidare till playoff. Tierp gjorde det 10 poäng före Surahammar, Wings gjorde det 6 poäng före Vässby, Västervik gjorde det 9 poäng före Tranås och Kristianstad gjorde det 3 poäng före Halmstad.

Tierp slutade 5:a i höstens grundserie i Grupp C och man är nu det enda laget från gruppen, tillsammans med Hudiksvall, som vann gruppen, som är vidare till playoff.

Wings missade ju Allettan precis. Man hade samma poäng som Vallentuna, men sämre målskillnad. Nu är Vallentuna borta, men Wings är kvar. Det är man, tillsammans med Visby, Huddinge och Nyköping från höstens grundserie i Grupp D.

Västervik slutade också 5:a i höstas, men är nu vidare till playoff, tillsammans med Vita hästen och Mariestad från Grupp E. Vimmerby, som slutade 2:a, 2 poäng bakom Hästen i höstas, är borta.

Kristianstad missade också Allettan precis, då man var ett av 3 lag på samma poäng. Mörrum och Helsingborg, som var de andra 2 lagen på 57 poäng, är nu borta och man är de enda från Grupp F, tillsammans med Kallinge och Tingsryd, som är kvar.

Piteå, Sundsvall, Nyköping och Vita hästen kommer alltså att gå in i playoff 3 med hemmafördel. Innan dess kommer kiruna, Östersund, teg, Kalix, Visby, Hudiksvall, Huddinge, Kallinge, Tingsryd och Mariestad göra upp om vilka 4 ssom ska få möta dessa 4 högst rankade lag. Det kommer man göra i 2 playoffomgångar i bäst av 3 matcher, så nu gäller det verkligen att vara bäst när det gäller.

Vi tittar till Div. 1

Vi tittar till Div. 1 och konstaterar att Allettorna går mot sitt slut. Än är de dock inte slut och såhär ser tabellen ut i Allettan mellan:

1, Nyköping 33p +38
2, Visby 29p +19
3, Huddinge 27p +15
4, Hudiksvall 27p +8
5, Borlänge 18p +5
6, Åker/Strängnäs 9p -19
7, Vallentuna 8p -27
8, Enköping 5p -39

Ja, det är väl ganska avgjort här va? Nyköping har 4 poäng ner till Visby och sedan följer både Huddinge och Hudiksvall på 27 poäng. Borlänge är 8 poäng bakom och det borde man inte ta in. Så, Nyköping från Grupp D, Visby från Grupp D, Huddinge från Grupp D och Hudiksvall från Grupp C kommer att få spela playoff senare i mars.

Alletta södra ser ut såhär:

1, Kallinge 29p +22
2, Vita hästen 28p +15
3, Mariestad 22p +8
4, Tingsryd 22p +6
5, Vimmerby 20p -1
6, Mörrum 14p -18
7, Helssingborg 12p -20
8, Skövde 9p -12

Här är det betydligt jämnare och det forna allsvenska laget Tingsryd ska absolut inte känna sig säkra på sin plats bland de 4. Vimmerby är bara 2 poäng bakom och också bara 2 poäng bakom Mariestad. Just Vimmerby och Tingsryd möts senare idag. Snacka om viktig match! Mariestad missade playoffplatserna precis förra året och jag blir inte förvånad om man gör detsamma i år...

Hur ser det ut i de olika fortsättningsserierna då?
Ja, i Grupp C leder Tierp på 41 poäng, 9 poäng före Lindlöven. Det känns alltså ganska avgjort där. Tierp var 5:a i höstens grundtabell och missade Allettan med 5 poäng. Enköping tog den sista platsen dit. Nu ligger Enköping avsågat sist i Allettan, medan tierp leder sin fortsättningsserie och trolugtvis kommer få spela playoff, vilket Enköping inte kommer få göra. så, ännu ett exempel på att det kan löna sig att missa Allettan, om man inte är konkurenskraftiga där.

I Grupp D leder Wimgs med 40 poäng, 5 poäng före väsby. väsby kan alltså ha en liten chans där. De båda lagen möts senare idag och där kan vi ännu en gång snacka om viktig match. Vid seger för Väsby så är man bara 2 poäng bakom Wings. Vinner Wings är det nog ganska avgjort. Då är det 8 poäng upp för Wings.

I Grupp E leder Västervik, 6 poäng före Tranås.

Slutligen har vi Grupp F, där Kristianstad leder med 32 poäng, 5 poäng före Halmstad.

Så, just nu är alltså Tierp, Wings, Västervik och Kristianstad vidare till playoff från de olika fortsättningsserierna, + då de 6 lagen från Norraserien, som jag inte har helt koll på hur den fungerar, men där har vi just nu Piteå, som har 107 poäng och en målskillnad på fantastiska 195-87 (+108). Detta på 44 matcher. Man leder serien före Sundsvall, Kiruna, Östersund, Teg och Kalix.

Tabellerna vecka 7

Eftersom att SHL har uppehåll nu under OS så blir det ingen SHL-tabell den här veckan, så vi kör på Hockeyallsvenskan direkt. Det börjar dra ihop sig mer och mer. 7 omgångar återstår nu av Hockeyallsvenskan 2013/14 och såhär ser tabellen nu ut:

1, Västerås 89p +24
2, Malmö 87p +38
3, Bofors 83p +36
4, Karlskrona 82p +45
5, Djurgården 75p +24
6, Rögle 69p -6
7, Mora 64p +9
8, Timrå 64p -10
9, Asplöven 62p -19
10, Oskarshamn 62p -20
11, Almtuna 60p -10
12, Södertälje 57p -19
13, Troja 48p -39
14, Björklöven 43p -53

7 matcher återstår alltså. Det är 21 poäng. Västerås och Malmö har ryckt åt sig ett litet försprång jämt mot Bofors och Karlskrona, eftersom att man har tagit 8/9 poäng. Västerås tappade 1 poäng borta mot Djurgården, när man vann med 4-3 i sudden. Samma sak gjorde Malmö hemma mot Karlskrona. Karlskrona, som har tagit 4/9 poäng, när man lite oväntat föll hemma mot Troja med 3-1. Bofors har dock inte gått mycket bättre. 5/9 poäng har det blivit. Man förlorade efter sudden både mot Mora, 3-4, och timrå, 6-5, och så vann man med klara 7-3 mot Södertälje. Eftersom att Västerås och Malmö bara har tappat 1 poäng var så har båda dessa dragit ifrån litegrann och har nu ganska sköna 7 resp. 6 poäng ner till KHK där under sträcket.

Djurgårdens playoffplats känns ganska klar. Det kan t.o.m. bli en direktplats om man har tur. Man har faktiskt tagit 7/9 poäng under veckan och har 8 poäng upp till BIK. Fortsätter man i samma spår så borde man ta ca 15 poäng. Slutpoängen blir då 90. Bofors borde ta ca 11 poäng. Slutpoängen blir då 94. Karlskrona borde ta ca 9 poäng och stanna på 91 pinnar. Djurgården har alltså en liten, liten chans, men då måste nog Bofors och Karlskrona tappa några oväntade poäng någonstans på vägen.

Rögle kan bli indraget i sträckstriden där bakom om man inte ser upp. Man har visserligen 5 poäng ner till Mora, men sedan har Timrå samma poäng som Mora, Asplöven och Oskarshamn är 2 poäng bakom båda dessa och sedan följer Almtuna på 60 och Södertälje är på 57 poäng. Det är alltså 6 lag inom 7 poäng. Det kan gå fort där och det är nästan omöjligt att gissa sig till vem som kommer ta den där, eller de där, sista playoffplatserna. Jag skulle dock sätta en slant på Rögle och seddan vetitusan om inte Södertälje kan fixa det där. Man är dock lite ojämna, vilket kan fälla dem. Mora garderar jag mig med isf, men det vore kul om Asplöven kunde ta den där playoffplatsen ändå.

Eftersom att jag tror på SSK till playoff så är loppet ganska kört för Troja och Björklöven. Troja har 9 poäng upp till SSK och Löven har hela 14 poäng upp. Man har tagit 0 poäng under denna veckan, 0 poäng på de senaste 14 matcherna. det återstår 7 matcher och visst, någon gång ska det väl vända, men att man ska ta 14 poäng, 15 för att passera SSK, samtidigt som SSK nollar, nej, det kommer inte hända. så, jag hälsar Björklöven välkomna till den negativa kvalserien, tyvärr får jag faktiskt säga. Löven vill jag verkligen ha kvar i Allsvenskan, så jag hoppas verkligen att de kan ta sig samman under de där 10 matcherna då allt ska avgöras...

Full omgång av Hockeyallsvenskan

Full omgång av Hockeyallsvenskan spelades under lördagen. Inga förändringar i toppskiktet noterades, eftersom att alla 4, ja, t.o.m. 5, topplagen vann.

Såhär gick det:
Rögle - Västerås 2-3
Asplöven - Almtuna 2-1
Djurgården - Mora 6-2
Björklöven - timrå 1-2
Bofors - Södertälje 7-3
Troja - Malmö 0-4
Karlskrona - Oskarshamn 4-3

Som sagt, seger för alla 5 lagen i toppen. Mest komfortabelt var det väl för Malmö, som hade det hela under kontroll i stort sätt hela matchen. Pontu Sjögren fick dessutom hålla nollan, igen. Djurgården och Bofors hade också händelserna under kontroll, men det var först i sista perioden som Bofors fick proppen ur. Man vann sista perioden med 4-1. Karlskrona hade det betydligt jobbigare, men trots att Oskarshamn tryckte på ganska bra under i stort sett hela matchen och inte gav upp, trots att KHK hade 4-2 på tavlan, så kunde hemmalaget hålla undan och därmed också vinna. Man är dock fortsatt under sträket, eftersom att de andra 3 där över också vann.

Kring playoffsträcket var Timrå och Asplöven de stora vinnarna. Rögle, Mora, Almtuna och Oskarshamn förlorade ju, liksom Södertälje, vilket var tur för Troja och Björklöven, som också förlorade. Lövens svit är helt otrolug. 14 raka förluster tror jag man är uppe i nu. 14! 0/42 poäng. Det är helt galet...

Västerås kopplar greppet om seriesegern

Västerås kopplar ett allt stadigare grepp om den där seriesegern. Det är 8 matcher kvar att spela nu, 24 poäng, och just nu är man 2 poäng före Malmö, 6 poäng före Bofors och 7 poäng före Karlskrona på 4:e plats.

Såhär gick det i gårdagens matcher:
Oskarshamn - Rögle 2-4
Västerås - Asplöven 5-1
Almtuna - Djurgården 2-3
Mora - Björklöven 4-1
Timrå - Bofors 6-5 SD
Södertälje - Troja 3-2
Malmö - Karlskrona 2-1 SD

Asplöven hade faktiskt 0-1 mot Västerås, men sedan vände Gurkorna och i slutänden var det inget snack om saken. 3 poäng för Västerås alltså. Detta samtidigt som Malmö också var på väg mot 3 poäng, men Karlskrona kvitterade i 2:a perioden, men Malmö kunde sedan ta med sig bonuspoängen. Den poängen KHK fick med sig från Malmö gjorde dock att man klättrade förbi Bofors i tabellen, en liten stund. Bofors krigade nämligen in 5-5 uppe i Timrå i slutminuten och fick också med sig 1 poäng, vilket gjorde att man klättrade förbi Karlskrona igen. De där 2 har just nu en fight om 3:e platsen, för Malmö och Västerås har ryckt åt sig några poängs försprång där framme.

Björklöven hade 0-1 i Mora också, men man orkade ännu en gång inte hålla hela vägen och hade inte marginalerna med sig, precis som mot Almtuna senast, och fick ännu en gång gå poänglösa av isen. 13:e raka förlusten var det för Löven, som nu har hela 14 poäng upp till säker mark, i och med att SSK vann den så otroligt viktiga sträckmatchen mot Troja. Hade Troja vunnit så hade det bara skiljt 3 poäng lagen emellan. Nu är det 9 poäng. 9 sköna poäng för SSK, som faktiskt, tro det eller ej, bara har 5 poäng upp till playoffplats, där Mora just nu ligger. Så, trots en minst sagt knackig äsong kan man kanske blanda sig i det där.

Det blir viktiga matcher imorgon. Slår Södertälje Bofors, samtidigt som Björklöven förlorar mot Timrå, då är det 17 poäng upp för Löven, med 21 poäng kvar att slåss om. Med andra ord, näst intill mision imposible. Så, goda råd är dyra nu för Björklöven. Bofors lär dock inte bli någon lätt motståndare för Södertälje. BIK vill ju så klart haka på topplagen, där Malmö möter Troja borta och Västerås gästar Ängelholm. På pappret är det alltså svårast motstånd för Västerås, men Troja skulle mycket väl kunna ställa till det för Malmö, på samma sätt som Oskarshamn skulle kunna utmana Karlskrona, när Blekingelaget tar emot Ugglorna hemma i Telenor arena. Vi har alltså en minst sagt spännande hockeylördag framför oss!

Malmö övertygar

Hockeyallsvenskan gjorde en omstart igår efter förra veckans uppehåll och förvånande nog tappade de flesta av topplagen poäng. Alla, utom Malmö, som därmed blev kvällens och omgångens syora vinnare.

Såhär gick det i de olika matcherna:

Rögle - Malmö 1-5
Djurgården - Västerås 3-4 SD
Bofors - Mora 3-4 SD
Karlskrona - Troja 1-3
Björklöven - Almtuna 3-4
Timrå - Södertälje 1-4

Malmö vinner Skånederbyt för 4:e gången av 5 möjliga den här säsongen. Det var en konstig match, där Rögle dominerade totalt, både på isen och rent skottmässigt. Trots det kunde Malmö kvittera Rögles 1-0-ledning och sedan var det proppen ur för Rödhökarna. 1-2 och 1-3 kom ganska snabbt och så satte man 1-4 och 1-5 i sista perioden. Sett till matchbilden var det inte alls rättvist, men hockey är inte alltid rättvist och den här kvällen var Pontus Sjögren betydligt mer på tå än Brendon Maxwell i Röglekassen.

Bingo för Malmö alltså. Särskillt som Karlskrona lite oväntat föll hemma mot Troja och inte fick med sig några poäng alls. Bofors hade det också tungt mot Mora, men med bara några sekunders mellanrum kunde man i 3:e perioden både göra 1-2 och 2-2. Mora återtog dock ledningen, men BIK kunde iaf kvitttera på nytt och se till att få med sig 1 pinne, även om det säkerligen var en missräkning.

Västerås var nära på att bli nollade på Hovet, men man fick in kvitteringen mot slutet av 3:e perioden och så kunde man också avgöra i sudden. Ett mål som gjorde att man fortsatt behåller serieledningen.

Björklöven förlorade, igen.Jag vet inte vad förlustraden är uppe i ny, 11 eller 12 raka matcher utan vinst tror jag att det är. Här var man dock nära, men orkade inte hela vägen. Man tog ledningen med 1-0, men innan perioden var slut hade Almtuna vänt till 1-2. Löven vände dock tillbaka i 2:a perioden och ledde med 3-2 inför slutakten. Då vände Almtuna igen och vann med 3-4. Surt för Björklöven, särskilt som Södertälje vann ganska klart i Timrå och därmed nu är 11 poäng före Löven, + att Troja också vann och är 5 poäng före. Med 9 matcher och 27 poäng kvar att slåss om börjar goda råd bli dyra för Umeålaget...

tabellerna vecka 6

6 omgångar återstår nu av SHL säsongen 2013/14 och det börjar med andra ord dra ihop sig för ett avgörande. Såhär såg tabellen ut innan OS-uppehållet som nu är i full gång:

1, Skellefteå 103p +56
2, Frölunda 93p +32
3, Växjö 83p +23
4, Luleå 80p +25
5, Modo 74p +1
6, Leksand 74p -31
7, Brynäs 73p +2
8, Färjestad 72p +3
9, Linköping 66p 0
10, HV 71 65p -25
11, Örebro 51p -45
12, AIK 48p -41

Det är 27 poäng kvar att slåss om. Skellefteå är 10 poäng före Frölunda, som i sin tur är 10 poäng före Växjö. Det känns ganska avgjort i toppen va? Frölunda har dock tagit in 1 poäng jämt mot veckan innan. Man tog 9/9 poäng här under veckan, medan Skellefteå tog 8/9. Man tappade 1 poäng borta mot Växjö, som dock bara tog 4/9 poäng och därmed tappade ganska rejält på Frölunda där framför. Luleå var t.o.m. på väg om, men så slog Växjö just Luleå och nu är man återigen 3 poäng före.Sedan är det ett hopp på 6 poäng ner till Modo. Där är ett riktigt getingbo och den helt klart mest intressanta striden i tabellen just nu, t.o.m. den enda striden. Modo har nämligen 74, samma som Leksand. 1 poäng bakom har vi Brynäs och ytterligare 1 poäng bakom har vi färjestad. 4 lag inom 2 poäng alltså. 2 av dessa kommer att gå direkt till slutspel, medan de 2 andra får möta LHC och HV i figjht om de 2 sista slutspelsplatserna. Båda dessa kan visserligen blanda sig i det där också, men LHC är 6 poäng bakom Färjestad och HV är 7 poäng bakom, så det är ett litet glapp där. Det har dock hänt saker där i sträckstriden sedan förra veckan. då låg Modo 5:a med 71 poäng. Färjestad var 6:a med 70. Sedan hade både Leksand och Brynäs 67 pinnar. Det skiljde alltså 4 poäng mellan dessa 4 lagen, men Modo har bara tagit 3/9 poäng, Färjestad ännu sämre, bara 2/9 poäng, medan Brynäs har tagit 6/9 och Leksand klart bäst med 7/9 poäng, bara 2 tappade pinnar uppe i Luleå. Därför har Leksand nu återigen klättrat upp på direktplats till det kommande slutspelet. Vem hade trott det innan säsongen drog igång?

Örebro och AIK har nog bränt sina sista kort. Örebro hade chansen när Leksand slog LHC, men då föll man hemma mot Modo med 0-1. Sedan vann istället LHC över både Färjestad och AIK, medan Örebro förlorade på nytt, både mot Skellefteå och Leksand. Därmed gick LHC också förbi HV i tabellen och istället för 9 poäng upp till laget över sträcket, som Örebro hade för drygt en vecka sedan, är det nu 14 poäng upp. Med 27 poäng kvar att spela om ska det inte gå.

Ännu mindre ska det gå för AIK, som har 17 poäng upp till säker mark. Det kommer bli kvalserien för AIK, trots att man var på väg in i en fin rad med poängmatcher, när man tog 3 poäng mot HV och fick med sig 1 pinne mot Brynäs. Sedan var man solklart på väg mot ytterligare 3 poäng mot LHC, men när man hade 4-1 på tavlan kapitulerade man totakt och med dryga minuten kvar att spela kunde LHC avgöra matchen genom att göra 4-5. En riktigt tung förlust, som säkerligen knäckte självförtroendet ganska kraftigt.

I Hockeyallsvenskan spelades bara en match under veckan och det var Malmö som slog Björklöven. Därför tar vi ingen Hockeyallsvensk tabell den här veckan, men jag kan meddela att Malmö i och med den segern klättrade förbi både Bofors och Karlskrona och nu, för 1:a gången den här säsongen, befinner sig på direktplats till kvalserien.

Grattis till rekordet, Hersley!

När Leksand under lördagen åkte ner till Örebro kunde kontraktet för nästa säsong i SHL säkras. Vid seger skulle man nämligen vara 23 poäng före just Örebro. Detta med 18 poäng kvar att spela om. Vid Örebroseger skulle Leksand fortfarande kunna hamna i kvalserien om man rasade ihop totalt här mot slutet. Då hade nämligen Örebro varit 17 poäng bakom.

Det var en jämn och böljande 1:a period som utspelade sig i Behrn arena, inför fullsatta läktare, 5200 åskådare. Både Leksand och Örebro skapade fina chanser, men både Tim Sandberg och Oscar Alsenfelt spelade bra. Först skulle dock Sandberg få kapitulera. 0-1 kom efter drygt 16 minuters spel och vem gjorde målet om inte Patrik Hersley. Hans 22:a mål för den här säsongen och därmed petade han ner den gamle leksingen, Jan Huokko, från den tronen där den back som har gjort flest mål under en säsong sitter. Huokko har suttit där enda sedan säsongen 98/99, men nu är alltså en annan leksing där, vår egen hårdskjutande Patrik Hersley.

27 sekunder senare skulle dock hemmalaget kvittera och det var också ställningen efter den 1:a perioden, 1-1.

Även i den 2:a perioden skapades det chanser åt båda håll. Örebro hade kanske ett litet spelövertag, men Leksand åt sig in mer och mer i perioden och man skulle också ta ledningen, drygt 14 minuter in i perioden. Fabian Brunnström fick tag i en retur från Sandberg och det var 1-2, en ledning som stod sig perioden ut, trots att Örebro pressade på ordentligt för en kvittering mot slutet.

Också i den 3:e perioden var det Örebro som kom ut starkast och skapade mest. Leksand gjorde dock en bra bortamatch och kontrade när läge gavs. Man kan säga att man låg och lurade i vassen tills rätt läge dök upp. Det gjorde det knappa 5 minuter in i perioden, då Mikael Johansson kunde trycka in 3-1 på en kontring, efter att Örebrospelarna gått bort sig litegrann.

Efter målet kom Örebros press av sig litegrann och man lyckades aldrig riktigt återupprätta den och Leksand kunde således plocka ytterlugare 3 poäng i årets serie.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Skellefteå - HV 71 4-1
AIK - Linköping 4-5
Frölunda - Färjestad 3-1
Luleå - Växjö 2-3
Modo - Brynäs 4-6

I och med Skellefteås seger och Linköpings dito så är LHC förbi HV i tabellen igen. AIK hade dock ett järngrepp om matchen in i den 3:e perioden. faktum var att man ledde med 4-1, men LHC kom tillbaka och med bara dryga minuten kvar att spela kunde Pär Arlbrandt avgöra matchen med sitt 5-4-mål för Clubben. snacka om genomklappning för AIK och det stärker väl knappast självförtroendet inför kvalserien...

I och med att både Modo och Färjestad förlorade så klättrade Leksand upp på direktplats till slutspelet igen, förbi Färjestad, som också tappade Brynäs, som hakade på Leksand. Än är det inte avgjort där runt sträcket. långt ifrån.

Växjö fick ett minst sagt tvivelaktigt mål godkänt, något som också blev matchavgörande. Hemmapubliken var måttligt glada åt det om vi säger så. Målet tyckte man nämligen borde ha varit spark. Hela skridskoskenan ska ju vara i isen för att målet ska godkännas. Det var den inte här, men ändå godkändes målet och Växjö seglade därmed ifrån Luleå litegrann i tabellen.

Alsenfelt storspelade och räddade poäng till Leksand

Leksand gästade Coop Norrbotten arena i den näst sista matchen innan OS-uppehållet under torsdagen.

I den 1:a perioden var det dock Luleå mot Oscar Alsenfelt. Den senare gjorde dock en fenomenal match och bidrog i högsta grad till att det fortfarande stod 0-0 efter den 1:a perioden, trots masiv, masiv Luleåpress.

I den 2:a perioden skulle dock Leksand ta ledningen. inte alls välförtjänt sett till matchbilden, men hockey är inte alltid rättvist. Fabian Brunnström åkte runt hela Luleå och lurade Mark Ovuya i Luleåkassen. 0-1 var därmed ett faktum.

Luleås kvittering skulle dock komma, bara några minuter senare, varefter luleå ökade trycket mot Alsenfelt igen och hade flertalet kvalificerade chanser, men Alsenfelt fortsatte att storspela och det var 1-1 efter 2 spelade perioder.

I den 3:e perioden fortsatte matchbilden att väga över ganska kraftigt åt Lulråhållet, men Alsenfelt och Leksands defensiv var riktigt bra. trots det kunde till slut Linus Klasen ge hemmalaget ledningen, drygt halvvägs in i perioden.

Leksand kvittering kom dock omgående och det var återigen likaläge, 2-2.

Luleå hade det mesta av spelet, men leksand hängde ändå med rent målmässigt, precis som det många gånger har varit den här säsongen. Matchen gick också till förlängning, men där tog det bara 47 sekunder innan Linus Klasen, återigen, kunde näta för hemmalaget och avgöra matchen, 3-2.

1 poäng uppe i Luleå är ändå klart godkänt tycker jag och i kraft av att både Modo och Färjestad där framför Leksand i tabellen förlorade så tog man in 1 poäng på dessa båda lagen och närmar sig därmed 6:e platsen och den där återovärda direktplatsen till slutspelet igen.

De övriga matcherna slutade såhär:
Skellefteå - Örebro 4-2
Modo - Frölunda 1-2
Brynäs - AIK 3-2 SD
Färjestad - Linköping 2-4
HV 71 - Växjö 2-1

Skellefteå hade stora problem med Örebro, som ledde med 0-1 efter den 1:a perioden och med 1-2 efter den 2:a perioden. Skellefteå kvitterade dock och med bara minuten kvar att spela avgjorde Oscar Möller matchen genom att göra 3-2. 4-2 kom sedan i öppen kasse. Detta, i kombination med att både LHC och HV vann gör att det nog är kört för Örebro. Avståndet upp till LHC är nu 12 poäng och det är 7 matcher kvar att spela. det ska inte gå.

Alla lag i botten tog poäng, för AIK knep 1 poäng borta mot Brynäs och tog därmed poäng för 2:a matchen i rad. Positivt för AIK, som behöver hitta någon typ av form till den stundande kvalserien.

HV ja. Man vann Smålandsderbyt för 4:e gången av 5 möjliga den här säsongen. Starkt jobbat. Också LHC hittade vinnarspårret igen och det tackar faktiskt Leksand för i det här läget, trots att både HV och LHC tog in 2 poäng på Leksand och Brynäs tog in 1 poäng, efter segern i sudden mot AIK. Färjestad och Modo var väl egentligen de stora förlorarna den här omgången. Ja, och så Örebro då...

LHC-spöket är besegrat!

Under tisdagskvällen kom LHC på besök till Tegera arena. Det var 2 formsvaga lag som ställdes mot varandra nere på isen. På förhand talade dock allt för en LHC-seger. Östgötarna är nämligen det lag som Leksand har haft i särklass svårast mot den här säsongen och där man har förlorat stort alla gånger lagen har mötts. 1-6, 1-5, 1-4 och 1-7 har det slutat. Totalt alltså 4-22 i målskillnad och 0/12 poäng. Tung, tung övervikt för bortalaget rent statistiskt alltså.

Nu var det dock ny match. Det gamla var glömt, eller ja, det fanns så klart i bakhuvudet hos spelarna, men det mäktes inte i den här matchen, som var betydligt jämnare än de tidigare matcherna. De tidigare matcherna har visserlogen också vara jämna till viss del, men sedan har det runnit iväg.

Nu kunde dock Leksand ta ledningen i slutet av 1:a perioden. Martin Grönberg gjorde sitt 1:a mål i seniorsammanhang. 1-0 efter den 1:a perioden alltså.

I den 2:a perioden kunde man öka på till 2-0 och vem gjorde det om inte Patrik Hersley. Hans 20:e mål för säsongen och därmed 1:a gången den här säsongen som de blåvita gör mer än 1 mål på LHC.

Reduceringen skulle dock komma, också den i powerplay, precis som Hersleys mål. Chad Kolarik tryckte in 2-1 för LHC, vilket gav ytterligare energi för bortalaget. Leksand stod dock emot trycket och kunde sedan själva trycka tillbaka Linköping. Kevin Kapstad hade bl.a. ett jätteläge, men Christian Engstrand var tät den gången. 3-1 hängde dock i luften. då kom istället 2-2. Dryga minuten från paus. en riktig kalldusch för de blåvita och räkna med att de tidigare matcherna gjorde sig påminda hos de blåviya i paus...

Leksand skulle dock få en kanonstart på sista perioden. Man fick efter bara någon minuts spel spela powerplay. Ett bra sådant med flera bra chanser och ett statiskt tryck nere mot Engstrand, som dock klarade av det. Ett nytt powerplay skulle dock vänta för de blåvita kort efter att LHC blivit fulltaliga och den här gången small det bakom Engstrand. Patrik Hersley, igen, med sitt 21:a mål för säsongen. Ett mål som gör att han tangerar den tidigare Leksandsbacken Jan Huokkos målrekord för backar från säsongen 98/99. Stort av Hersley och mycket talar väl för att han kommer ta över det där rekordet helt och hållet innan säsongen är över.

LHC vaknade hursomhelst till lite efter målet och pressade på ganska bra, men Alsenfelt stod i vägen och backarna gjorde det allmänt bra.

Som en ren lättnad kom så 4-2, med drygt 5 minuter kvar att spela. Johan Ryno, som nu var tillbaka efter sin skada, drog till och satte pucken i krysset bakom Engstrand. 5-2 kom sedan också, i tom kasse, genom Jakob De La Rose. 5 mål framåt för Leksand alltså. Det händer inte varje dag. Bara 2:a gången den här säsongen man mäktar med så många mål framåt.

LHC spöket är därmed besegrat och det här måste vara en av säsongens skönaste segrar, inte minst som jag är från Östergötland och många häromkring och i min närhet håller på just LHC. Att dessutom besegra spöket som har växt sig allt större ju längre säsongen har gått är inte heller helt fel. Inte heller att Patrik Hersley tangerade målrekordet för backar och att detta var Leksands 500:e seger i Elitserie och SHL-sammanhang är inte heller helt fel. Kort sagt, en rakt igenom blåvit och härlig kväll.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Örebro - Modo 0-1
AIK - HV 71 3-1
Växjö - Skellefteå 1-2 SD
Färjestad - Brynäs 3-2 SD
Frölunda - Luleå 4-2

Växjö var bara sekunder från ett straffavgörande, men då klev Joakim Lindström fram och avgjorde för serieledande Skellefteå, som därmed gick upp på 97 poäng.

Brynäs hade återigen petat Johan Holmkvist, trots att Berhard Starkbaum är skadad. Detta till förmån för unge Jonas Johansson. Han gjorde en briljant insats och motade typ 45 skott. Ändå räckte det bara till 1 poäng för Brynäs, som därmed fick se sig passerade av Leksand i tabellen.

Örebro tog inte chansen att närma sig lHC. I och med att Clubben fick stryk, igen, så kunde Örebro minska avståndet ner till 6 poäng, men med matchens enda mål kunde Modo gå segrande ur det hela och avståndet är därmed fortfarande 9 poäng upp till LHC för Örebro.

AIK tog dock chansen. Chans och chans föresten, det kommer ju givetvis bli kvalserien för Gnaget, men man överraskade ändå genom att slå HV med 3-1, inför en publik som var mer fåhövdad än den som såg matchen i Div. 1 mellan Hammarby och Tumba i fredags, då det nästan var 6000 personer på Hovet. Hammarby spelar vanligtvis inte på Hovet, men nu gjorde man det och att man då drar mer publik än AIK, som spelar i Sveriges högstaliga, det är illa för AIK, riktigt illa. Segerna med 3-1 är dock grym och det var AIK:s första poäng på jag vet inte hur länge.

Tabellerna vecka 5

9 omgångar återstår av grundsäsongen i SHL 2013/14 och 13 omgångar av Hockeyallsvenskan 2013/14. Det är således 27 poäng kvar att slåss om, det drar ihop sig och såhär ser tabellerna ut nu:

1, Skellefteå 95p +50
2, Frölunda 84p +27
3, Växjö 79p +24
4, Luleå 78p +27
5, Modo 71p +3
6, Färjestad 70p +6
7, Brynäs 67p 0
8, Leksand 67p -35
9, HV 71 62p -21
10, Linköping 60p 0
11, Örebro 51p -40
12, AIK 44p -41

Skellefteå är på väg mot en rekordsäsong. Trot den där rejäla dippen man hade för några veckor sedan så är man redan uppe i 95 poäng. Med 27 poäng kvar att slåss om kan man alltså stanna på 122 poäng, om man går rent. Det lär man inte göra, men seriesegern har man i en liten ask, nu när man har hittat vinnarspåret igen och när man har 11 poäng ner till Frölunda, med 9 matcher kvar att spela.

Just Frölunda såg till att hålla undan för växjö, som kunde ha passerat Frölunda om man hade vunnit igår, men Frölunda drog det längsta strået och behåller 2:a platsen i serien, före just Växjö och Luleå, som alltjämt är 3:a och 4:a. Poängavståndet dessa lag emellan har dock förändrat litegrann. Skellefteå och Frölunda har gått rent, 9/9 poäng, medan Växjö och Luleå har tagit 6/9 poäng. Sedan har Modo hittat formen och likt Skellefte och Frölunda gått rent. Därmed har man klättrat rejält i tabellen. Från 8:e till 5:e plats och förbi Färjestad, Leksand och Brynäs. Starkt av Modo, som inte har varit såhär högt upp i tabellen på länge nu.

Leksand och Brynäs ja. båda dessa har nollat under veckan och ligger nu därför under direktplatssträcket. Sådan tur är för Leksands del så har HV passerat LHC i tabellen, vilket gör att man i nuläget möter just HV i playoffspelet eller åttondelsfinalerna eller vad man nu vill kalla det. LHC har likt Leksand och Brynäs haft en riktigt dålig vecka och tagit 0/9 poäng. Man har nästan sjunkit så lågt som Leksand gjorde där innan jul, då man hade en målskillnad på 4-22 på 3 matcher. LHC har nu under veckan mäktat med 5-18, så det är inte mycket bättre. De båsa lagen möts dessutom nu på tisdag, vilket blir en väldigt spännande match.

Örebro grep sista halmstrået när man slog just Leksand. Man har nu 9 poäng upp till LHC över sträcket. Med 9 matcher kvar att spela känns det ganska tufft,men det kan gå fort i hockey och än så länge är det definitivt inte kört för ÖHK, även om jag tror att man får svårt att undvika kvalserien.

1, Västerås 81p +18
2, Karlskrona 78p +47
3, Bofors 78p +34
4, Malmö 76p +27
5, Djurgården 68p +20
6, Rögle 66p -3
7, Oskarshamn 62p -17
8, Mora 59p +9
9, Timrå 59p -9
10, Asplöven 59p -16
11, Almtuna 57p -9
12, Södertälje 51p -19
13, Troja 45p -36
14, Björklöven 43p -46

Västerås har under veckan kopplat ett litet grepp om tabellen. Man slog toppkonkurenten Bofors med 2-1, i Nobelhallen och Björklöven med 5-2. 6/6 poäng alltså. Detta samtidigt som Bofors bara mäktade med 2 pinnar borta mot Almtuna. +4 poäng på BIK för VIK alltså. Karlskrona var inte mycket bättre. Man tog 1 pinne mot Södertälje och förlorade mot Rögle.Ännu sämre än Bofors alltså och bara 1/6 poäng. Ändå är man 2:a i serien. Malmö på 4:e plats har dock en match mindre spelad än de 3 i täten och vinner man den, ja, då ramlar Bofors utanför direktplatserna. Malmö har annars slagit Asplöven och fått stryk av Djurgården under veckan. Därmed tappade man på Västerås, men tog in både på Karlskrona och Bofors. Vilket race det här blir!

Rögle är seriens met formstarka lag just nu, men ändå gick man på en rejäl mina i helgen, när Troja lite oväntat vann med 5-3. Det var en match som förövrigt gjorde att Troja lämnade jumboplatsen i tabellen, som man har haft nästan hela serien.

Bakom Djurgården och Rögle växlar det rejält. Förra veckan var Asplöven 7:a. Nu är man 10:a. Detta efter förluster mot Oskarshamn och Malmö. 0/6 poäng där alltså. Timrå var då 8:a och är nu 9:a. Detta efter storförlust mot Mora med 6-1 och förlust efter sudden mot Almtuna. 1/6 poäng där alltså. Samtidigt har Oskarshamn gått rent, 6/6 poäng, genom segrar mot Asplöven och Björklöven. Det gör att man har klättrat från 9:e till 7:e plats, tätt följda av Mora, som också har haft en bra vecka och segrat mot Timrå och Almtuna. Almtuna blandar alltså och ger. Ofta får man med sig ströpoäng här och var och det har man fortsatt med under veckan. 2 poäng mot Timrå blev det. Det räcker dock inte för att klättra i tabellen. Snarare tvärtom. Man har halkat ner från 10:e till 11:e plats. Avståndet ner till Södertälje består dock alltjämt i 6 poäng, för SSK plockar också mest ströpoäng. 2 mot Karlskrona och 1 mot mora blev det under veckan, men 0 mot Rögle. Karlskronamatchen var dock riktigt bra från SSK:s håll, så det ska man ha en eloge för.

Under sträcket har som sagt Troja lämnat jumboplatsen. Det är dock fortfarande en bit upp till Södertälje, 6 poäng. Björklöven har 8 poäng upp nu och snart måste det vända om det inte ska bli kvalserien för Umeålaget...

Troja lämnade jumboplatsen

Det gjorde man, men noterbart är också att Karlskrona kanske är på väg att slarva bort det här såhär i slutet av säsongen? Igår blev det nämligen ny förlust, i Södertälje. Visserligen efter straffar, så man fick med sig 1 poäng, men det räcker ju inte där uppe i toppstriden och Västerås grepp består alltjämt.

Såhär gick det i helgens matcher:
Troja - Rögle 5-3
Mora - Timrå 6-1
Södertälje - Karlskrona 1-0 str
Asplöven - Malmö 1-4
Oskarshamn - Djurgården 2-3 SD
Almtuna - Bofors 2-3 str

Ruggigt starkt av Troja, som slår seriens mest formstarka lag. Grymt! Man lämnar därmed också jumboplatsen i serien, till förmån, eller vad man ska säga, för Björklöven. Tyvärr för Trojas del tog ju SSK 2 poäng, så man knaprade bara in 1 poäng, samtidigt som Björklöven tappar ännu mer mark där i botten av tabellen.

Almtuna fortsätter alltjämt att ta sina ströpoäng och man tar dem även mot topplagen. 1 pinne mot Bofors är bra. Bra är det också för malmö, som därmed plockade in poäng både på Bofors och Karlskrona. Malmö vann nämligen uppe i Haparanda. 4:e gången gilt kan man säga. Man har aldrig tidigare vunnit där uppe, men nu var det dags.

Mora krossade Timrå med 6-1. 2-0 stod det inför den 3:e perioden, men då kom målexplossionen och det var aldrig något snack om saken.

Ny svag insats mot Örebro...

Fulssatt i Tegera arena när Örebro kom på besök, trots de 2 senaste förlusterna och nästan 100 minuter utan ett enda mål.

Inte bara Leksand hade 2 raka förluster bakom sig, Även Örebro har haft det tungt och förlorade med 3-6 senast mot Växjö. Därmed kunde man kanske vänta sig en lite tvekande matchinledning, men där tog man fel. Inledningen och den 1:a perioden i stort var tempofylld, men inget av lagen skapade några jättechanser. Det var mest spel fram och tillbaka, det drällde med pucken, passades fel och när något av lagen väl fick en chanss så var det inga större problem för varken Oscar Alsenfelt, som nu var tillbaka i målet, eller Tim Sandberg i Örebrokassen. 0-0 efter den 1:a perioden alltså.

Tempot fortsatte även i den 2:a perioden. Själva spelet fortatte också det att vara slarvigt och mindre välspelat. Leksands powerplay var fruktansvärt uddlöst, riktigt dåligt faktiskt, och drygt halvvägs in i perioden och matchen skulle 1:a målet komma. Det var Örebro som gjorde det. Bobo Petersson fick iväg ett skott som en skymd Alsenfelt inte kunde ta.

Efter målet tog Örebro över mer och mer. man pressade hemmalaget ganska bra, men lyckades inte utöka sin ledning mer under perioden och därmed hade vi 0-1 på tavlan efter 2 spelade perioder.

3:e perioden såg ungefär ut som de 2 föregående. Leksand hade dock stäppat upp upp något steg och pressade på lite mer och lite mer distinkt än i de 2 tidigare perioderna. När Örebro ådrog siig ett lagstraff för 6 spelare på isen kunde man också kvittera. Jakob Blomqvist smällde in 1-1, fint serverad av Micke Johansson.

Leksand fortsatte sedan att pressa på och hade tagit över matchen litegrann. Känslan var bättre än i de 2 inledande perioderna och att ett ledningsmål inte alls var någon omöjlighet. Då kunde Jared Aulin få tag i en retur från Alsenfelt och slå in 1-2 för Örebro.

Återigen var det alltså uppförsbacke för de blåvita, som dock fortsatte att skapa betydligt mer än i de 2 första perioderna, även om det på inget sätt var några sylvassa anfall.

Mot slutet kunde Örebro göra 1-3 i öppen kasse och förlusten, den 1:a mot Örebro den här säsongen, var ett faktum.

Inte mycket positivt att ta med sig från den här matchen heller, tyvärr. Tyvärr fortsätter spelet att se ungefär lika dåligt ut som det gjorde i fredags mot Färjestad. Maskineriet hackar minst sagt och man lyckas inte skapa något alls. Backarna är som rundningsmärken för motståndarna och det slarva hej vilt med passningar och annat. Det är visserligen 16 poäng ner till Örebro. 16 poäng ska man inte tappa på 9 matcher, men inget är avgjort och Örebro grep verkligen sista halmstrået i och med denna segern.

Dagens matcher slutade enligt följande:
HV 71 - Färjestad 5-3
Brynäs - Skellefteå 1-4
Luleå - Linköping 6-0
Modo - AIK 2-1
Frölunda - Växjö 2-1

LHC har nästan haft en lika dålig vecka som Leksand hade då innan jul. Storförlust idag med klara 6-0. Därmed har man 4-15 i målskillnad på de 3 senaste matcherna. HV vann dessutom här och är förbi östgötarna i tabellen. I och med att Örebro också plockade 3 är det nu bara 9 poäng ner till kvalseriesträcket. Det är visserligen bara 9 matcher kvar att spela, men ja, än så länge finns det en liten, liten chans för Örebro, som verkligen knep sista halmstrået här.

Brynäs hade precis kvitterat mot Skellefteå och pressade på för ett ledningsmål. Då kom kallduschen. 2 gånger om. Skellefteå gjorde både 1-2 och 1-3 och sedan var matchen körd för hemmalaget.

Växjö hade chansen att ta in på Frölunda, men man tog inte chansen och istället drygade Frölunda ut med 3 poäng.

Västerås har kopplat greppet

Västerås ångar fortsatt på. Ny seger, nu mot Björklöven, som därmed förlorade, igen. Samtidigt föll Karlskrona mot formstarka Rögle och Västerås är därmed serieledare, trots att KHK och BIK har 1 match mindre spelad. Vid seger för de båda klubbarna där är KHK ändå 1 poäng bakom VIK och BIK är 2 poäng bakom. Så just nu är det alltså ett litet grepp för Västerås i kampen om seriesegern.

Såhär gick det i torsdags och igår:
Västerås - Björklöven 5-2
Asplöven - Oskarshamn 2-4
Mora - Södertälje 2-1 SD
Timrå - Almtuna 1-2 SD
Rögle - Karlskrona 4-2

Almtuna fortsätter att ta sina ströpoäng och Timrå är fortsatt ojämna. Vissa matcher är riktigt bra, medan andra är riktiga bottennapp. Nu behöver man verkligen poängen om man ska nå playoff, annars är säsongen snart över för det forna Elitserielaget.

Just nu är Oskarshamn på playoffplats, efterseger uppe i Haparanda. En mycket stark seger och IKO ska definitivt inte räkna bort, i år heller. Man har haft det motigt under säsongen, men nu är man på gån. Kruxet är bara att det är fler lag som vill åt den där playoffplatsen, den som IKO i nuläget har.

Tur i oturen för Löven så blev det "bara" 1 poäng för Södertälje när man gästade Mora. 1 poäng är dock alltid 1 poäng och avståndet ner till de båda lagen där under sträcket drygades därmed ut litegrann.

RSS 2.0