Chans att ta direktplatsen igen

2011 års näst sista match, borta mot Oskarshamn.

Efter julledigheten var det Oskarshamn som öppnade bäst, Leksand såg lite bleka ut i inledningen, men tids nog kom man in mer och mer i matchen, jobbade bra och gav inte Oskarshamn några ytor att jobba på. Dock skulle det ändå bli hemmalaget som tog ledningen, när Morten Poulsen fick tag i en retur från Hanses, som annars hade öppnat tryggt och stabult, och slog in 1-0 för Oskarshamn efter drygt 8min.

Replikeringen på det skulle dock inte låta vänta på sig. Knappa minuten senare utnytjade Lucas Sandström ett litet misstag från Oskarshamn och stänkte snyggt in kviteringen bakom Alexander Bengtsson i Oskarshamnskassen!

Efter målet var det dock Oskarshamn som tryckte på mest nere mot Hanses, men denne var bra med och släppte inga puckar förbi sig. Oskarshamn fortsatte dock att pressa på och det bleb inte sämre av att Bödker åkte ut för Leksand, med drygt 2min kvar av perioden. Som oftast gjorde leksingarna dock ett bra BP och redde ut det hela. 1-1 var ställningen efter 1 period.

En väldig hawaiihockey var det i inledningen av 2:a perioden, dock med ett litet övertag för Oskarshamn, vilket blev tydlogare och tydligare för varje minut som gick och efter drygt 8min, igen, skulle man återta ledningen, när Math Ryan sköt, ett skott som Rodman styrde in bakom Hanses.

Bibic skulle få 2+10 efter en mindre schyst grej på en oskarshamnare, men Oskarshamn åkte själva på en utvisning så att det blev spel 4 mot 4. Sedan åkte dock Ryno på ytterligare en utvisning för Leksand och Oskarshamn fick spela 4 mot 3 i 10 sekunder, innan Leksand återigen var 4 man på isen. Inte heller i det efterföljande powerplayet för Oskarshamn lyckades man åstadkomma några större farligheter, men precis efter att Leksand blivit fulltaliga kunde ändå Oskarshamn utöka ledningen till 3-1, något tursamt.

Leksand fick sedan ett jätteläge att återigen snabbt replikera, men icke. Inte heller under det följande powerplayet hade man turen med sig. Domaren ringde på en puck, som möjligen var ine, men icke. 3-1 stod sig alltjämt och så också perioden ut.

Sista perioden inleddes ganska likt den 2:a, det var mycket kontringar och hyfsade avslut, men inga mål. Lagen bytte chanser med varandra, men inga giftigare avslut. Chanser och chanser föresten, skott på mål kanske är mer passande, för det var inga farligare skott man fick till, varken Oskarshamn eller Leksand. Inte förrän Joakim Hagelin fick en pass av McGrath och kunde trycka in 4-1 för Oskarshamn, drygt 5min från slutet.
Leksand skulle dock få ett tröstmål. Med 1:59 kvar av matchen sköt Jens Bergenström in 2:an för Leksand och det var 4-2!

Det stannade dock inte där, för Oskarshamn skulle få in ytterligare ett mål bakom Erik Hanses i Leksandskassen. Eller ja, han var ute i båset då, för man plockade nämligen honom, men som oftast gick det inte och med 7 sekunder kvar av matchen kunde Uotila skjuta 5-2 för Oskarshamn, som vann rättvist denna kväll. Det var inget snack om saken och Västerås fortsätter därmed att posera på 3:e platsen i tabellen. Dock 3 mycket viktiga poäng för Oskarshamn i kampen om playoffplatserna.

Bofors - Borås 6-0
Sundsvall - Örebro 2-5
Troja - Malmö 3-1
Rögle - Mora 2-3 str
Almtuna - Västerås 3-2

Bofors övertygar. Rejält. Även Örebro ångar på och inget tycks kunna stoppa båda dessa lag den här säsongen. Starkt även av Almtuna att ta en 3:a mot Västerås, 3 mycket, mycket viktiga poäng där.

Tabell - Allsvenskan

Såhär i juletider, med tillhörande miniuppehåll, tänkte jag lite snabbt dra ur tabelläget ser ut i nuläget, efter 32 spelade matcher, förutom Södertälje och Borås, som har en match mindre spelat med 31. Tabellen ser i dagsläget ut såhär:

1, Örebro 75p +47
2, Bofors 70p +32
3, Västerås 60p +33
4, Leksand 59p +23
5, Rögle 52p +11
6, Oskarshamn 51p 0
7, Malmö 49p +4
8, Södertälje 43p -14
9, Mora 42p +5
10, Troja 41p -15
11, Tingsryd 39p -28
12, Almtuna 31p -29
13, Sundsvall 31p -37
14, Borås 26p -32

Vi kan alltså konstatera att Örebro och Bofors ligger i en klass för sig. Bofors, som kommer att byta namn, till BIK Karlskoga. Än så länge heter man dock Bofors, och man har ett gyllene läge att, efter 1 säsong med playoffspel och 1 lite mindre bra säsong förra året, nu äntligen ta steget upp i kvalserien till våren. Man har 11 poäng ner till Leksand på 4:e plats och det tappar man knappast under de 20 matcher som återstår. Med andra ord ser läget ännu bättre ut för Örebro, som är hela 16 poäng före Leksand. Vi kan nog så gott som slå fast att det blir KS till våren för båda dessa, om inget radikalt händer.

Desto mer strid är det om den sista direktplatsen. Västerås, som inledde serien som Örebro har fortsatt den, d.v.s. bara ångat på, har nu tappat litegrann efterhand och krigar nu tillsammans med i 1:a hand Leksand, men även med Rögle, om den där sista direktplatsen. Rögle, som öppnade säsongen väldigt, väldigt knackigt, men som nu på senare tid har seglat upp genom tabellen och gått förbi både Malmö och Oskarshamn med hästlängder. Tror man mycket väl kan blanda sig i den där striden på allvar snart, även om man just i detta nu har 8 poäng upp till Västerås, 7 till Leksand.

Knackigt inledde SSK och har så också fortsatt. Fjolårets Elitserielag är just nu inte ens på playoffplats. Man är 6 poäng därifrån i nuläget. Det är 6 poäng från säsongens stora flopp, såhär långt, Malmö. Malmö, som på pappret har det i särklass bästa laget i serien med spelare som Linus Klasen, Daniel Josefsson, Alexander Barta, Ivan Siernic, Tim Heed och med Pontus Sjögren ocg Hannu Toivonen i mål, den sistnämnda en målvakt som Växjö var ute efter, men som Malmö lade ett kanonbud på, så att Växjö fick nöja sig med Martin Gerber, något jag inte tror man ångrar idag. Malmö har dock inte alls fått ihop detta laget med alla stjärnor och man ligger just nu 26! poäng från serieledningen, där jag, innan säsongen drog igång, trodde att de skulle befinna sig. Man är dessutom 11 poäng från direktplats. Man får säkerligen med andra ord rikta in sig på playoff till våren, om man ens klarar det. För bakom jagar både SSK, Mora, Troja och Tingsryd. SSK, med en match mindre spelad, kan vara 3 poäng bakom just Malmö om man vinner den matchen. Sedan är Mora ytterligare 4 poäng bakom, Troja 1p efter Mora och Tingsryd, som hade det förtvivlat svårt på bortais i början av säsongen, 2 poäng bakom Troja. Alla dessa är i högsta grad inblandade i striden kring playoffplatserna.

Efter Tingsryd har vi Almtuna. Almtuna, som de senaste säsongerna har överraskat de flesta, med att först nå hela vägen till kvalserien säsongen 2009/10, där man faktiskt också var med och fightades om den sista Elitserieplatsen in i sista omgången, då med Rögle, Leksand och AIK, vilken AIK som bekant tog hand om, med minsta möjliga marginal. Förra året blev det playoff för Uppsalagänget, men i år får man inrikta sig på att ens klara sig undan kval neråt. För bakom jagar Sundsvall och Borås, där särskilt de förstnämnda, som de flesta tippade sist i tabellen, i år igen, har ett ganska rejält övertag på Almtuna, efter att på senaste visat upp ganska bra form. Nu ligger man på samma poäng och jag tror som sagt bara det är en tidsfråga innan Sundsvall är förbi Almtuna. Det och mycket annat kommer vi att få reda på efter jul, när matchandet drar igång den 27:e.

Sista matchen innan jul

Spelades på bortaplan, nere i Malmö och Malmö arena, inför riktigt tdåliga 5700 åskådare.

Det var Malmö som öppnade något hetare än Leksand, men de blåvita åt sig snabbt in i matchen och f.d. Malmöspelaren, Patrik Hersley, var nära på att ge de blåvita ledningen, men Pontus Sjögren i Malmökassen höll pucken borta från målet.

Det var dock Leksand som skulle ta ledningen i matchen. Efter en rad blockeringar och tekningar nere hos Sjögren, där leksingarna vann så gott som alla tekningar, lyckades Mads Bödker få träff på pucken, efter att Jakob Blomqvist vinnit tekningen och det fanns inget för Sjögren att göra på den.

Malmö fick dock en snabb replik. Gabbe Karlsson åkte ut 2+2 för hög klubba, där blodvite uppstod, och då tog det bara 6 sekunder för Malmö, som är seriens bästa PP-lag, mot Leksand, som är seriens bästa BP-lag, att kvitera fram till 1-1.

Powerplayet fortsatte dock för Malmö, eftersom det var 2+2, men Leksands box var nu mycket bra och man klarade av det hela ganska enkelt, samtidigt som man hade tagit över perioden mer och mer. Malmös försvar var virrigt och slarvigt. Man tappade flera gånger puck och gav leksingarna bra lägen framför Sjögren, men inga mål. Malmöiterna själva var inte helt ofarliga när man stavk upp, men Hanses gjorde det bra i mål, samtidigt som man var samlade bakåt och inte släppte till några fria lägen för Malmöspelarna.


1-1 stod det alltså efter 1 spelad period. Malmö öppnade även den 2:a bäst, men man fick inte till det. Leksingarna tog sig mycket enklare förbi Rödhökarnas försvar än vad Rödhökarna gjorde med Leksands. Olimb var dessutom nära på att ge Leksand ledningen, när han sköt och Gabbe Karlsson var där på returen, men Sjögren spelade bra i mål. Leksand fortsatte dock att trycka på. Man rundade Malmöförsvaret och skapade chans på chans. Man åkte sönder Malmö, som var stundtals totalt utspelade. Man försökte komma till anfall, men Leksand visade varför man har släppt in i särklass minst mål i serien med en mycket stabil målvakt och en mycket stabil defensiv, som fortsatt inte lät Malmöspelarna komma in på mål.


Malmö fick dock chansen att komma in i matchen igen, när Bibic åkte ut för en slashing, men Leksands box var myckey, mycket stabil och man klarade av det utan några större bekymmer och fick istället själva ett PP, när Daniel Josefsson åkte ut för Malmö. Man snurrade på bra i PP, men fick inte riktigt till avsluten, inte riktigt den där superskärpan där, och Malmö kunde klara av det. Det var dock fortsatt Leksand som ägde perioden och Malmö skulle vara glada att det "bara" stod 1-1.

Man öppnade dock sista perioden, återigen, bättre än de blåvita och pressade på ganska bra nere mot Hanses, som dock agerade vägg och var mycket stabil i mål. Istället kundr Tobias Forsberg göra sitt 2:a mål i Leksandströjan, det 1:a mot SSK när Leksand vann med just 1-0, och se till att det var 2-1 i de blåvitas favör! Rättvist sett till perioden, nej, men mycket rättvist sett till hela matchen.


Leksand fortsatte sedan att agera mycket stabilt och bra defensivt och lät inte Malmö skapa nämnvärt mycket och Lucas Sandström, som tillsammans med Olinb hade varit riktigt bra hela matchen, ordnade så att Stefan Lassen åkte ut 2min. Lassen, tidigare i Leksand, Sandström, tidigare i Malmö.


Powerplayet var inte det bästa i matchen, men tiden började sakta men säkert rinna ifrån hemmalaget, som dock tog timeout och plockade Sjögren. Dessutom fick man ett gyllene läge i sin favoritspelform, powerplay, när Bergenström åkte ut för tripping. Spel 6 mot 4 alltså, men de blåvita krigade med en enorm uppoffring, slängde sig och teckte skott och kunde vinna matchen med 2-1, efter att stundtals som sagt ha spelat ut Malmö, särskilt under 2:a perioden. En mycket väl genomförd match och 3 pinnar hem till dalmarna innan julledigheten, vilka gör att vi hakar på Västerås igen i kampen om 3:e platsen, bara 1 poäng bakom nu.

Sista omgången innan jul

Spelades i fredags, förutom Malmö - Leksand, som spelas nu ikväll och som sänds på TV10, med start 18:30, vilket gör att många där ute i vårt avlånga land kommer kunna följa matchen. I övriga matcher från den allra sista omgången innan jul gick det såhär:

Borås - Almtuna 4-2
Tingsryd - Oskarshamn 3-6
Troja - Sundsvall 3-4
Västerås - Södertälje 4-0
Örebro - Rögle 5-2
Mora - Bofors 1-2 SD

Örebro bara ångar på där uppe i täten. Man är nu uppe på 75 poäng, 5 före Bofors, som tappade poäng i Mora under kvällen. En mycket viktig poäng för Mora där.

Viktiga poäng plockade även Sundsvall och Borås i bottenstriden. Sundsvall är nu uppe på samma poäng som Almtuna, med med sämre målskillnad, vilket gör att man fortfarande är under sträcket. Man visar dock upp en betydligt bättre form än Almtuna för tillfället och det är bara en tidsfråga innan man är förbi Uppsalagänget i tabellen, som då är nere på kvalserieplats för att ens hålla sig kvar i Allsvenskan till nästa säsong. Snacka om floppsäsong man har haft där i Uppsala. Man har nu dock stärkt up litegrann med Martin Karlsson, som bekant fick lämna Leksand för några veckor sedan och som sedan dess har hållit till i Div. 1 och borlänge, där han har produserat ganska bra.

En annan som har fått lämna Leksand är Alexander Deilert. Axelskadan har satt rejäla käppar i hjulen för honom under hans tid i Leksand och han fick aldrig riktigt visa vad han gick för. Nu söker han sig neråt Tyskland för spel i den tyska andraligan.

Kvällens match blir en tämligen viktig sådan. För Leksands del gäller det att haka på Västerås, som plockade 3 pinnar hemma mot SSK, som också blandar och ger, precis som Leksand gör för tillfället. Det tillhör dock inte vanligheterna att man vinner nere i Malmö. Förra året var 1:a gången man lyckades med den bedriften sedan 2002 och senast lagen möttes, hemma i Tegera arena, gjorde Hannu Toivonen sin i särklass bästa insats i Malmötröjan denna säsongen och agerade vägg i Malmökassen. Återstår att se hur kvällens drabbning slutar...

Bergochdalbanan fortsätter

Under onsdagskvällen hade Leksand, som sagt, ett gyllene tillfälle att återta den där direktplatsen till Kvalserien när Tingsryd gästade Tegera arena, eftersom att Västerås hade förlorat tidigare under tisdagen.

Det var tyvärr en ganska lång skadelista på de blåvita. Bergenström har en revbensskada, Prestberg är höftskadad och Tommy Enström känner av huvudverk av något slag. Dessutom är Deilert utlånad till Borlänge och Filip Forsberg laddar upp inför J-VM.

Leksand öppnade bäst och Johan Ryno prickade stolpen efter bara någon minut. Därefter räddade Zajkovski lite turligt med axeln, när Hurtubise drog iväg en pärla. Tingsryd var dock inte ofarliga de heller. Dustin Johner var nära på att ge smålänningarna ledningen, men fick inte riktigt träff på pucken och Hanses kunde hålla den.

En ganska jämn period spelmässigt, men skottmässigt var Leksand överlägsna. 12-3 vann man skotten med, men Zajkovski storspelade. En bra och rolig 1:a period.

2:a inleddes med ett ganska bra PP för Leksand, men Tingsrydsspelarna offrade sig bra och Zajkovski var stabil. Man skulle också få ett PP, när Jon Knuts åkte ut 2+10 för Checking to the head på Koivisto, som dock kunde ta sig av isen för egen maskin.

Powerplayet man fick var dock inget att hänga i julgranen, Leksands box var riktigt stabil och efter att man blivit fulltaliga pressade man tillbaka Tingsryd rejält ett tag. Olimb hade bl.a. bud på mål, men Zajkovski var fortsatt tät. Tingsryd var inte ofarliga de heller, precis som i 1:a perioden. Man stack upp då och då och skapade minst lika farliga lägen som Leksand. Dock inga mål. 0-0 stod sig även efter 2:a perren.

I sista perioden kom dock målet, och det var Tingsryd som gjorde det. Efter drygt 3 minuters spel kontrade man på tekning, sköt ett dåligt skott, som tyvärr gick ut i slottet och där kunde man slå in ledningspucken in the 5th hole, som man kallar det, mellan benen på Hanses.

Leksand lade i ytterligare en växel och tryckte på bra. Bra snurr nere hos Zajkovski, men denne var fortsatt tät och leksingarna lyckades inte förvalta de lägen man skapade sig. Olimb skulle t.ex. bara lyfta in pucken, men lyckades inte få upp den och Tingsryd klarade strupen med en hårsmån.

Leksand fortsatte att trycka på bra, men Tingsryd försvarade sig bra och stack på de kontringar som uppstod när leksingarna forserade framåt. Faktum var att man nästan hade farligare lägen än vad Leksand hade, som dock tog en timeout och plockade Hanses. Man fick dock inte till det och Tingsryd kunde vinna med 1-0, efter en bra match, där dock Leksand var alldeles för ineffektiva.

Övriga matcher slutade såhär:
Rögle - Troja 4-2
Sundsvall - Malmö 3-4 str
Almtuna - Mora 5-3
Bofors - Örebro 4-0

Riktigt starkt av Bofors att slå tillbaka serieledarna, dessutom nolla dem med 4-0! Starkt! Nu är man bara 4 poäng från serieledning och båda dessa lag har ryckt åt sig en rejäl lucka ner till Västerås på 3:e plats, 11 poäng bakom Bofors.

Starkt också av Almtuna. Mycket välbehövliga poäng för Uppsalagänget. Även en viktig poäng för Sundsvall där i bottenstriden.

Div 1:
Grupp A
Kiruna - Kalix 4-2
Klemensnäs - Boden 2-6
Asplöven - Piteå 3-1

Grupp C
Tierp - Ore 4-3
Enköping - Hedemora 7-1
Hudiksvall - Söderhamn 4-3 SD
Falu IF - Lindlöven 4-2
Surahammar - Borlänge 4-6

Borlänge, dit Deilert som sagt är utlånad, vinner med 6-4 på bortaplan mot Surahammar. Starkt!

Starkt även av Enköping, men främst måste vi ju lyfta fram Söderhamn, som gör en riktigt bra match borta mot Hudiksvall.

Grupp D
Visby - Åker/Strängnäs 3-4

Grupp E
Vita hästen - Mjölby 7-4
Vimmerby - Grästorp 10-2
Arboga - Skövde 3-2 SD
Mariestad - Tranås 6-5
Kumla - Gislaved 2-1

Vimmerby. Vad ska man säga? Som man ångar på, bara vinner och vinner, gör bra match efter bra match. Riktigt starkt!

Noteras kan också göras att Hästen vinner Östgötaderbyt mot Mjölby hemma i Himmelstalundshallen med 7-4.

 Grupp F
Halmstad - Helsingborg 1-0
Karlskrona - Kungälv 6-3
Mörrum - Kallinge 3-2 SD
Nybro - Pantern 0-2
Kristianstad - Olofström 4-3

Starkt där av Mörrum. Kallinge har haft vissa problem på senaste, men man är ju ändå klara för Allettan sedan länge.

Bra läge inför imorgon

Leksand har ett gyllene läge att återta 3:e platsen och en direktplats till kvalserien imorgon när man möter Tingsryd. Tingsryd, som hittills inte har gjort ett enda mål på de blåvita under den här säsongen. Chansen, eller risken, beroende på hur man ser det, är ganska stor att de spräcker den nollan imorgon.

Hursomhelst så förlorade nämligen Västerås kvällens match mot Oskarshamn med 3-2. Det innebär att Västerås fortsatt bara är 1 poäng före Leksand i tabellen. Det innebär också att Oskarshamn är förbi Malmö i tabellen och är uppe på 48 poäng, mot Malmös 47. Man är dessutom bara 1 poäng bakom Rögle på 5:e platsen. Rögle, som vann igår borta mot Sundsvall, men bara i sudden, med 5-4. Sundsvall, som nu bara är en enda poäng bakom Almtuna på 12:e plats. Almtuna, som har haft en rent utsagt usel säsong. Kvalserien neråt vore väl ändå som pricken över i:et på denna misslyckade säsong för Uppsalagänget. Än går dock säsongen att rädda, det är långt kvar, många matcher, men då måste nåogt göras. Såhär illa kan det inte fortsätta. Nästa chans att bevisa vad man går för är under morgondagen.

Ett riktigt bottennapp

Hemmamatch i Tegera arena, en torsdag, mot bottenlaget Borås. Borås, som Leksand har haft ganska svårt för den här säsongen. Senast vann ju som bekant Borås nere i Borås ishall med 2-1 efter straffar.

Det var Leksand som öppnade bäst, snurrade på bra, men skapade nästan inga farligheter. Borås stack upp då och då, när Leksand tappade puck, men skapade så gott som ingenting. Borås fick dock powerplay, som man spelade ganska bra i, men Hanses var stabil i mål och man klarade av det. Sedan var det Leksands tur att få PP, men det var slarvigt och Borås redde ut det ganska lätt.

Borås hade kommit in betydligt mer i matchen nu och fick också utdelning, när Linus Fagemo kunde sätta pucken i nät bakom Erik Hanses efter drygt 13 minuters spel.

Man åkte dock på en utvisning precis efter det och där tryckte Leksand på lite mer än i det tidigare powerplayet, men Jonatan Bjurö i Boråskassen var bra med och Borås klarade av det, och fick dessutom utdelning igen, när Patrik Norén slarvade rejält, tappade pucken, som boråsare tog hand om, kom 3 mot 1 och satte 2-0 bakom Hanses, efter att han lämnat en retur.

Borås tryckte även på för 3:an mot slutet av perioden, men Hanses var i vägen och istället skulle Leksand äntligen få utdelning, efter drygt 3 minuters spel av 2:a perioden, på en kontring, kunde Jon Knuts överlista Bjurö och det var reduserat!

Man fick dock inte till spelet och Borås var inte alls ofarliga. Nej, tvärtom, man var faktiskt betydligt farligare än leksand när man kom till läge. Man skulle också få ytterligare utdelning för sitt slit, när man kom 3 mot 2. Hanses gjorde dock en fin räddning på skottet, men tappade sedan klubban och kunde inte stå emot Borås och viktor Backman, som kunde göra 3-1 för Borås, när leksingarna inte fick undan pucken från Hanses.

Borås hade lite övertag i matchen, men inte heller dem spelade någon vidare bra hockey. Med andra ord spelade Leksand ännu sämre, men man var ruskigt nära en redusering igen, när Johan Ryno sköt i ribbkrysset, men Borås och Bjurö hade marginalerna på sin sida och 3-1 stod sig alltjämt.

Leksand skulle dock få ett 5 mot 3-läge i nästan 2 minuter precis i slutet av perioden, men icke. Man fick inte alls till det och Borås hade en tämligen bekväm ledning inför sista perioden.

Leksand försvarade sig dock bra i sista perioden, Borås kom knappt in i anfallszon under de första minuterna, men vad hjälper det när man själv inte skapar något? Man ska dock inte förneka att det var nära några gånger. Janohls sköt i ribban och hade den och Rynos ribbkryss suttit hade det varit riktig match av det hela. Nu hade Borås trots allt 2 puckar upp och kunde kontrollera det hela ganska bra. Leksand skapade inte många chanser och Bjurö var riktigt stabil i mål.

Leksand försökte dock skapa tryck. Man sköt en hel del skott, men inga vidare lägen och jättechanserna uteblev. Borås spelade bra, även om det nu var Leksand som hade gasat på lutegrann. Åtminstone försökte man göra det, men utan någon större lycka. Man plockade dock Hanses, men åkte på en utvisning och Hanses var tillbaka i målet, men stavk igen, när Leksand fick tryck. Boråsare kunde dock få tag i pucken och avgöra, 4-1 för Borås.

Kanske inte helt rättvist med tanke på Leksands felmarginaler, men sett över hela matchen var det ändå klart rättvist. Borås var bättre än Leksand i denna matchen. Alldeles för mycket slarv för de blåvita och ingen riktig skärpa i avsluten. Ett riktigt bottennapp med andra ord.

Övriga matcher slutade såhär:
Oskarshamn - Mora 4-3
Rögle - Malmö 4-2
Södertälje - Örebro 3-0
Tingsryd - Västerås 1-0 SD

Starkt av SSK att ta 3 pinnar av suveränen Örebro, och dessutom nolla dem. Riktigt starkt!

Otur för Tingsryd att det inte blev 3 poäng. Man hade nämligen 2 mål som videogranskades och dömdes bort. 2 pinnar blev det i alla fall, 2 mycket viktiga sådana.

Oskarshamns seger över Mora innebär att de seglar förbi just Mora, upp på 7:e plats och Playoff i tabellen.

Elitserien:
Växjö - Luleå 2-4
Skellefteå - Timrå 0-2
Modo - Linköping 2-1 SD
Färjestad - AIK 6-3
Frölunda - HV 3-4 str

Växjö dalar i tabellen. Förlust efter förlust radas upp och kvalserien närmar sig. Särskillt som både Modo och Timrå plockade poäng ikväll. Starkt dessutom av Timrå att nolla Skellefteå på bortaplan.

Färjestad måste man ju nästan också nämna. Vilken skillnad nu mot i början av serien. Det är som natt och dag...

Frölunda - HV är också värt att nämna. Frölunda ledde med 3-2. Man slog en solklar icing, som blåstes av, HV tog pucken och gjorde 3-3 med bara sekunder kvar att spela. Sedan vinner man på straffar.

J18:
Örebro - Leksand 4-5 SD

Bra av Leksand att komma tillbaka där mot slutet och ändå lyckas bärga 2 poäng.

Fin seger mot Västerås

En riktig sexpoängsmatch var det som stundade under lördagen. Västerås, 3:a i tabellen med 57 poäng. Leksand 4:a med 53. Vid Leksandsseger skulle det alltså bara skilja 1 poäng mellan lagen. Vid Västeråsseger 7 poäng.

Pelle Prestberg, som inte har fått formen att stämma hittills under säsongen, och Jensa Bergenström, saknades båda under matchen. Erik Hanses vaktade kassen och på läktaren fanns Superstars, som redan innan match eldade på riktigt bra. Kanske var det stödet från läktaren, trots bortamatch, kanske var det något Salo sagt innan match, kanske var det ett "nujävlartarvidetta", kanske var det något helt annat, men bara efter drygt 3 minuters spel var Lasse Johansson i Västeråskassen överlistad av ingen mindre än Patrik Hersley. Han rundade ena backen, höll inne med avslutet och lyfte snyggt upp pucken i nättaket bakom Johansson och vi hade en mycket skön Leksandsledning med 1-0!

Leksand fortsatte att agera riktigt bra och kom med det ena anfallet bättre än det andra. Lasse Johansson var dock med i mål och räddade dem alla, trots fina chanser, som man nästan inte såg alls mot Borås senast, bara för att dra en jämförelse. Med andra ord var det inledningsvis som ett helt nytt lag som fanns ute på isen här jämt mot 2 dagar tidigare.

Leksand fortsatte att hålla taktpinnen, men tappade den litegrann när unge Fredrik Händemark åkte ut och Västerås fick PP. Man tryckte på riktigt bra mot Hanses och kviteringen var riktigt nära vid några tillfällen, men leksingarna klarade av det och blev fulltaliga igen. Då kom kviteringen. Kinisjärvi slog in en puck som hamnade i slottet framför Hanses, ett bra avslut, inte mycket att göra för Hanses.

Leksand var dock nära på att återta ledningen, när Gabbe Karlsson sköt ett skott som Lasse Johansson lämnade retur på. Där var Filip Forsberg, men Johansson var snabb och greppade även den pucken, liksom Rynos skott några sekunder senare. Trots det, mycket bra spel av de blåvita.

Västerås tog dock över totalt i inledningen av mittenakten. 2-1 var ruskit nära flera gånger om, men Hanses och övriga leksingar hade viss tur med studsande puckar, ramträffar och annat. Man åt sig dock in i perioden ju längre den gick och trots ett boxplay ville pucken inte in bakom Hanses för Gurkorna, som inte hade marginalerna riktigt på sin sida. Istället var det Leksand som skapade chanser och Jakob Blomqvist var ruskigt nära på att ge gästerna ledningen, men Lasse Johansson hade lite tur och mycket skicklighet som räddade honom och övriga Västerås.

Sista perioden inleddes dock klart mer avvaktande än de båda tidigare. Dock med en liten fördel för Västerås, men inte mycket. Leksand åt sig dock ännu en gång in i perioden ju längre den fortskred och Jakob Blomqvist prickade stolpen efter knappt halva perioden. Därefter fick man också powerplay, ett sådant som faktiskt var ganska bra och där Lasse Johansson återigen hade lite tur med sig. Man fortsatte dock att trycka på efter att man blivit fulltaliga. Jon Knuts sköt tätt över ribban och sedan lyckades Michael Rafl slå in ledningspucken för Leksand, efter en retur av Johansson, knappa 5 minuter från slutet!

Man kunde alltså vänta sig en rejäl Västeråspress och den kom också. Inte nog med det, Jakob Blomqvist åkte ut för puck out med 1:59 kvar att spela. Västerås tryckte fast pucken i anfallszon och plockade målvakten. Leksingarna kämpade och slet dock frenetiskt för att klara av det hela, samtidigt som Hanses gjorde några riktigt bra räddningar och man kunde, efter stor dramatik och flera bra chanser för Västerås mot slutet, greja det hela och plocka med sig 3 mycket, mycket viktiga poäng hem till Dalarna!

Övriga matcher i helgen slutade såhär:
Fredag
Almtuna - troja 1-3
Bofors - sundsvall 6-2

Ingenting fungerar för Almtuna. Snacka om en bottensäsong. Trots 0 poäng i Karlskoga är Sundsvall bara 2 poäng bakom Uppsalagänget i tabellen.

Lördag
Malmö - Tingsryd 1-2
Mora - Södertälje 0-2

Starkt av SSK att hålla nollan för 2:a matchen i rad.

Malmö offentliggjorde tidigare under dagen att Leif "Strumpan" Strömberg omedelbart får lämna sin post som huvudtränare för klubben. Istället tar ass. tränare, Ulf Taavola, över laget för resten av säsongen. Det hjälpte dock inte under lördagen och Tingsryd tog även de 3 mycket viktiga poäng och seglar därmed ifrån bottenträsket ytterligare.

Söndag
Borås - Oskarshamn 2-3
Troja - Bofors 4-3

En grym vändning av Troja, som vände 0-3 till 4-3 på drygt 3 minuter. Starkt! Ruskigt starkt!

Div 1:
Grupp A
Boden - Kiruna 0-4
Björklöven - Klemensnäs 6-2

Grupp B
Ånge - Örnsköldsvik 2-3
Sollefteå - Kramfors 6-4
Östersund - Njurunda 12-1
Härnösand - Kovland 2-3

Det som drar blickarna till sig är ju Östersunds totala kross av Njurunda. Starkt!

Grupp C
Tierp - Enköping 6-1
Borlänge - Ore 7-6 str
Lindlöven - Hudiksvall 4-1
Söderhamn - Falu IF 3-6
Hedemora - Surahammar 4-3

Grupp D
Nacka - Visby 1-0 SD
Wings - Huddinge 5-4
Åker/Strängnäs - Vallentuna 4-1
Värmdö - Järfälla 1-8
Nynäshamn - Nyköping 2-5

Grupp E
Gislaved - Mariestad 6-3
Skövde - Kumla 4-5
Grästorp - Vita hästen 1-6
Mjölby - Vimmerby 6-2
Tranås - Arboga 3-4

Starkt av Gislaved där! Starkt även av Mjölby att slå tillbaka säsongens överraskning, Vimmerby, med hela 6-2.

Grupp F
Kungälv - Halmstad 1-2
Olofström - Karlskrona 4-2
Kallinge - Nybro 3-4 str
Pantern - Mörrum 5-2
Helsingborg - Kristianstad 1-3

Poängtapp för Kallinge. Känns inte som det sker så ofta. Man har varit riktigt bra under hösten.

Ett riktigt toppmöte i Olofström också, där hemmalaget drog längsta strået mot en av de kommande konkurenterna till Allettan senare i vår, Karlskrona.

J20:
Djurgården - Leksand 2-1

J18:
Leksand - Bofors 3-4

Inga vidare resultat för J18 och J20, men desto bättre för nedanstående...

Riksserien:
AIK - Leksand 1-2


Tar jag inte helt fel är det 1:a gången någonsin Leksand slår AIK. Riktigt starkt och ett stort grattis där!

Dalarna är vårat landskap, Siljan är våran sjö!

Dags för Daladerby igen! Denna gången inför ett så gott som fullsatt FM Mattsson arena.

Det var bortalaget som öppnade klart bäst. Mora såg ut som lite tagna på sängen när Leksand snurrade på, men man fick chansen att komma in i matchen igen, när Tobias Forsberg åkte ut för Leksand.

Powerplayet var riktigt bra från Moras håll och Hanses fick göra några riktiga kalasräddningar. När Leksand återigen blev fulltaliga återtog man dock pressen och tryckte på rejält mot Daniel Hansen i Morakassen. Han skulle också få kapitulera. Ken-andré Olimb drog iväg ett skott, som jakob Blomqvist var där på returen och kunde slå in 1-0 för Leksand!

Hawaiihockey stod på schemat efter målet, inget av lagen kunde etablera något större tryck, men så åkte Leksand på ytterligare en utvisning och Mora fick ett 2:a powerplay, som dock inte var lika giftigt som det tidigare och Leksand kunde klara av det ganska enkelt och istället utöka ledningen till 2-0, bara 67 sekunde från paus, när Johan Ryno gick runt kassen, lade pucken till Hurtubise framför mål, som bara hade att slå in den när Hansen inte var med på det. Snyggt!

Mora pressade på den sista minuten för en redusering, men Hanses höll tätt och inledde även 2:a perioden bra, när Mora stack upp i sina anfall. Annars var det Leksand som till en början hade något vassare anfall i mittenakten, men efter några minuters spel var det Mora som hade vässat pilspetsarna och pressade på riktigt bra mot Hanses, som dock var fortsatt stabil och gjorde några riktigt svettiga räddningar.

Leksand skulle äntligen få powerplay, efter knappt halva matchen. Äntligen och äntligen föresten, PP är inte de blåvitas styrka såhär långt under säsongen, men nu tryckte man på ganska bra. Snabbt och enkelt spel, där Blomqvist var nära på att styra in 3:an, efter skott av Prestberg. Hansen hade dock marginalerna på sin sida och klarade ut det hela.

Prestberg fick ännu en bra chans lite senare, när han kom fri med Hansen, men denne läste honom bra och blockerade pucken. Leksand fick också ytterligare ett PP, när Kim Nabb körde upp klubban i ansiktet på Bibic, som fick rejält ont. Powerplayet var dock inte lika bra som det tidigare och perioden slutade 0-0.

Leksand inledde även sista perioden bra, men ju längre den gick, desto mer åt sig Mora in i det hela. Vågskålen vägde över mer och mer åt de rödgröna, men Hanses var ruskigt bra i mål och gjorde några riktigt bra räddningar, återigen.

Mora hade tagit över spelet helt och en redusering hängde helt klart i luften. Man blev dock lite för heta på gröten och Jens Jakobs åkte ut 2 minuter. Leksand tryckte då på bra i PP, men Hansen var bra även han och tog allt, även om Bergenström var nära på att punktera matchen, när Prestberg sköt ett skott utanför, som dock studsade fram och där var Bergenström, men icke. Moringarna hade marginalerna på sin sida och återtog också pressen efter att man blivit fulltaliga. Precis som Leksand gjorde tidigare under matchen.

Leksand åkte dessutom på en utvisning och Mora pressade på rejält mot Hanses, som dock fortsatte att storspela och höll nollan. Som oftast när man går all in på offensivn öppnar det sig bakåt, så även nu. Gabbe Karlsson var nära på att punktera matchen även han, men krånglade till det lite för mycket och Hansen kunde hålla den pucken.

Tiden rann dock ifrån Mora, som dock kämpade in i det sista, men Hanses agerade mur och höll återigen nollan, dessutom mot Mora, på bortaplan. Det är inte helt fel!

Tips inför ikväll

Ikväll är det nästan full omgång i Hockeyallsvenskan. Därför tänkte jag dra ett tips här och nu på hur kvällens matcher kommer sluta.

Borås - Tingsryd 1
Mora - Leksand X
Örebro - Oskarshamn 1
Malmö - Västerås 1
Troja - Södertälje 1
Rögle - Bofors 2

Borås har varit heta i några matcher nu och tog t.o.m. en mycket meriterande seger borta mot Västerås i förra omgången. Tingsryd har varit lite under isen på senaste, men någon gång ska det vända. Senast jag sa det gällde det Oskarshamns negativa tränd. Då trodde jag inte de skulle vända den under kvällens match, men det gjorde de. Jag tror dock inte Tingsryd gör det och Borås tar ytterligare 3 mycket viktiga poäng i bottenstriden.

Daladerbyt, som är kvällens höjdpunkt, tror jag kommer bli jämnt. Mora kommer med en 6-1-seger över nyss nämnda Tingsryd i bagaget, medan Leksand gjorde en riktigt bra match mot Örebro i lördags, trots att det inte blev några poäng där. Det blir en jämn match och jag tror det kryssas i den.

Örebro tror jag fortsätter att ånga på och tar ytterligare 3 poäng. Man drygar dock inte ut avståndet till Bofors, som hakar på, i och med kvällens seger över Rögle, som dock är lite på gång nu, men Bofors krigar ändå ner Ängelholmarna.

Det andra Skånelaget, Malmö, som åkte på ännu en förlust senast mot just Bofors tror jag dock har en bra chans mot Västerås ikväll. Jag kan inte förklara varför, men jag har en känsla av att de kan stå upp riktigt bra ikväll. Återstår att se om jag har rätt, eller om jag är helt ute och cyklar...

Marginalerna återigen på fel sida...

Ännu en lördagsmatch i Tegera arena. Förra veckan var det Rögle som gästade, nu var det dags för serieledande Örebro, som fullkomligt har krossat allt och alla såhär långt i serien, att komma på besök. Det var också debut för Andreas Appelgren och Tommy Salo i båset för Leksand.
Noteras kan också göras att de lagändringar jag hade som rubrik för ett tag sedan, men som jag glömde skriva om, är tråkigt nog att Leksand har kommit överens med både Martin Karlsson, även internt känd som "Smedjebackarn" och Henric Andersén, som mest är ihågkommen för sin målgest mot Björklöven för några säsonger sedan, då han hoppade upp mot plexit, som gav vika och Andersén hamnade utanför rinken, att gå skilda vägar. Även Kenny Källström, internt känd som "Blackburn", har fått lämna klubben. Tråkiga besked måste jag säga. 3 unga spelare, som alla kan spela riktigt bra när de är på topp. Martin Karlsson speciellt, som alltid är där och stör efter avblåsning och alltid hade en tendens att näta just mot Malmö.

Istället för dessa 3 spelare har man nu plockat in Patrik Hersley, som kommer från Modo, där han dock inte har fått så mycket speltid. Förra året var han bekant i Malmö och gjorde då ganska bra ifrån sig. MrMadhawk, som har väldigt god insyn i Malmö och deras organisation, menar att Hersley är en bra spelare att ha med i sitt lag när det går bra, men att han kan bli en börda om det går mindre bra. Så vi hoppas helt enkelt att det går bra för både Hersley och Leksand.

Första testet var då under lördagen, när Örebro som sagt gästade Leksand och Tegera arena. Det var en mycket fartfylld och intensiv inledning av matchen, där Leksand pressade på bra direkt, men där Örebro kunde stabilisera vågskålarna litegrann efter några minuter. Det var dock fortsatt Leksand som skapade de flesta chanserna, men Dahlberg i Örebrokassen var mycket stabil och säker. Det var dock Hanses i Leksandskassen också, men fick ändå kapitulera efter drygt 8 minuters spel, när nyförvärvet för Örebro, Daniel Åhsberg, från Växjö, kunde skjuta in 1-0 för Örebro.

Leksand fortsatte dock att pressa på bra och hade flera fina chanser, men Niklas Dahlberg stod som en mur i Örebrokassen, trots bra blåvit press mot honom. Även Hanses gjorde det bra i Leksandskassen, men hade fått släppa en puck förbi sig inför 2:a perioden.

En 2:a period som Örebro började bäst. Man fick också utdelning. Ett skott som Hanses nog egentligen borde ha tagit. Lite otur där, men 0-2 stod det trots det på tavlan.

Örebro fortsatte att trycka på och fick ett riktigt bra powerplay, när Timander åkte ut. Hanses agerade dock vägg och Leksand kunde, med vissa svårigheter, klara av det hela och själva få ett PP, där man, för ovanlighetens skull, spelade riktigt bra. Snabbt spel med hög press. Dahlberg agerade dock även han vägg, men Leksand fick ännu ett PP, precis efter att Adolfsson kommit in på isen, och då tog det knappt 1 minut innan Filip Forsberg kunde slå in reduseringen för Leksand, rakt upp i krysset! Hersley fick dessutom assist på det målet, i sin 1:a match för de blåvita, bra start!

Det var dock inte slut där. Bara minuter senare gjorde Pelle Prestberg ett lika snyggt mål han. Rakt upp i krysset bakom Dahlberg och det var utjämnat, 2-2!

En riktigt bra och svängig match med chanser åt båda håll. Nu var det dock Leksand som hade momentum, som Strumpan skulle ha sagt. Man pressade på riktigt bra och gav inte Örebrospelarna någon arbetsro. Man pressade på rejält för ett ledningsmål, och skulle så också få. Efter drygt 15 minuter i perioden drog Jens Bergenström iväg ett skott, även det rakt upp i nättaket bakom Dahlberg och vi hade, för 1:a gången i matchen, Leksandsledning, 3-2! Tegera arena kokade!

Glädjen blev dock kortvarig. Bara minuten senare kunde Daniel Åhsberg göra sitt 2:a mål för dagen och det var återigen utjämnat, 3-3.

Sista perioden inleddes med att Henrik Löwdahl åkte ut efter 30 sekunder och gav Leksand ytterligare ett PP, där man träffade stolpen och var ruskigt nära ett ledningsmål. Dahlberg var dock fortsatt tät och örebroarna klarade av det hela, med andan i halsen. Leksand fortsatte dock att trycka på, men pucken ville inte in i mål bakom Dahlberg. Istället var det f.d. leksingen, Jared Aulin, som var nära på att ge Örebro ledningen, när Leksand slarvade till det i försvaret. Det var också vid slarv som man skulle ta ledningen, genom Stefan Warg, efter drygt 7 minuters spel. Vi hade återigen bortaledning, 3-4.

Knappa minuten senare kom också 3-5, när Johan Adolfsson överlistade en annars mycket stabil Erik Hanses i Leksandskassen.

Efter de båda målen var det Örebro som hade tagit tag i taktpinnen litegrann. Man skapade gång på gång farligheter framför Hanses, men han var stabil och släppte inga puckar förbi sig. Istället kunde Leksand återta komandot en stund senare och med knappt 4 minuter kvar att spela kunde Filip Forsberg göra sitt 2:a mål för kvällen och det var 4-5!

Man tog timeout och plockade Hanses. Publiken gjorde sitt för att försöka lyfta laget till ett mål. Med andra ord var det rejält drag i Tegera arena. Tyvärr åkte man på en utvisning med knappt 2 minuter kvar att spela. Hanses var tillbaka i mål för att förhindra ett ytterligare Örebromål. Det lyckades, men Örebro lyckades också hålla undan och kunde vinna matchen med 5-4. En match som kunde ha slutat precis hursomhelst. Leksand spelade en mycket bra hockey. I mål stod 2 giganter. Det som fällde avgörandet var en liten, liten tabbe av Hanses, som annars var grymt stabil, och ett målfarligt Örebro, som nästan har gjort 20 mål mer än 2:an i den tabellen.

I övriga matcher gick det såhär:
Tingsryd - Mora 1-6
Bofors - Malmö 5-2
Almtuna - Rögle 4-5 str
Södertälje - Sundsvall 3-4 str
Västerås - Borås 1-2
Oskarshamn - Troja 3-1

Ruskigt starkt av både Borås och Sundsvall att plocka poäng i de matcherna. Borås 3:a innebär att alla lag i serien nu är över 20 poäng.

Kampen kring sträcket hårdnar också, samtidigt som Örebro och Bofors drar iväg i toppen av serien. 66 resp. 62 poäng har man, följt av Västerås på 53 där bakom. Leksand är 4:a med 50 poäng. Man har alltså 16 poäng upp till serieledning. Ser man 16 poäng bakåt hamnar man på 34 poäng, vilket är på 9:e platys i tabellen, precis före Troja, som ligger 10:a på 32.

Div. 1:
Grupp A
Asplöven - Klemensnäs 8-2
Teg - Boden 3-0
Piteå - Kalix 6-1

Grupp B
Örnsköldsvik - Kovland 5-2
Sollefteå - Östersund 0-6
Härnösand - Kramfors 3-6

Grupp C
Surahammar - Tierp 4-5 str
Lindlöven - söderhamn 9-4
Hudiksvall - Ore 5-0

Grupp D
Vallentuna - Visby 1-5
Huddinge - Nyköping 3-5
Åker/Strängnäs - Nynäshamn 3-7
Wings - Värmdö 4-2
Nacka - Järfälla 1-4

Grupp E
Mariestad - Skövde 6-1
Arboga - Gislaved 7-0
Vimmerby - Tranås 3-2 SD
Grästorp - Mjölby 6-4
Vita hästen - Kumla 4-2

Grupp F
Halmstad - Olofström 3-2
Kristianstad - Kungälv 3-0
Kallinge - Pantern 3-1
Nybro - Karlskrona 3-4 SD

J20:
Leksand - Brynäs 2-7

Tyvärr tappar man allt i sista perioden, som man förlorar med 4-0. Annars var det en ganska jämn match.

J18:
Falu IF - Leksand 0-11

J18 hade däremot lekstuga mad Falu If. Periodsiffrorna skrevs till 0-2, 0-4 och 0-5. Starkt jobbat där!

RSS 2.0