Läget i Leksand...

Det har nu gått ytterligare en tid, närmre bestämt 1 månad och 13 dagar, sedan jag uppdaterade er om läget i Leksand.

Då hade 11 spelare från truppen förra säsongen lämnat och man förde förhandlingar med ytterligare 9 spelare. Tyvärr rådde man bara i hamn 3 av dessa och ytterligare 6 spelare har alltså lämnat, + 2 av de jag hade räknat in i nästa års trupp. Totalt 19 spelare från förra säsongens trupp har alltså lämnat, i stort sätt hela laget...

Sedan tidigare visste vi att...

...Matias Guter lämnat för 2 år i Karlskrona.
...Tomi Sallinen och Linus Hultström lämnat för 1+1 resp. 2 år i Djurgården.
...Jens Bergenström åker utomlands innan han blir för gammal och karriären är över.
...Daniel Josefsson är klar för 3 år i Vita hästen.
...Ryan Russell, Kevin Kapstad, Joonas Rönnberg och Brian Connelly lämnar, men där nya klubbadresser inte är klara.

Det var också klart att Johan Ryno och Toni Kähkönen inte skulle bli kvar i Leksand, men ny klubb var inte klar. Det är de nu och...

...Johan Ryno är klar för Färjestad, inte HV71 som jag senast trodde och som det ryktats om.
...Toni Kähkönen är klar för Karlskrona, precis som Guter.

Dessutom är det nu klart att...

...oscar Alsenfelt är klar för Malmö, precis som det ryktats om.
...mattias Ritola är klar för Skellefteå.
...Patrik Sehlin är klar för 2 år i Rögle.
...Robin Gartner lämnar och är klar för Karlskrona även han.
...Fredrik Händemark har brutit sitt kontrakt och lämnar också leksand.
...Tobias forsberg lämnar, men ny klubb är inte klar.
...David Åslin lämnar och är klar för Rögle, precis som Cehlin.

2 av ovanstående, Gartner och Händemark, hade jag räknat in i den trupp på 6 spelare som vi då hade i senaste inlägget. I och med detta var det därmed bara 4 spelare kvar i truppen...

...Robin Jakobsson, som är tillbaka i klubben och faktiskt tycks stanna, trots de inflamerade känsloena mellan honom och klubben när han fick sparken tidigare under den gångna säsongen.
...Martin Grönmberg.
...Pontus Själin.
...Simon Erlandsson.

Man lyckades dock som sagt ro i hamn 3 av de 9 spelare man förhandlade med senast och det är...

...Viktor Mårtensson och Jonas frögren, som har förlängt sina kontrakt med 1 år.
...Jon Knuts, som har förlängt sitt kontrakt med 2 år.

Nyförvärv hade man också redan gjort för drygt 1 månad sedan, nämligen...

...Alexander Ytterell, rightback från Bofors.
...Viktor Amnér, back från Vita hästen.

Mycket har dock hänt sedan senast och nu är...

...Mattias Lassen, bror till Stefan Lassen, back från Rödovre, klar för 2 år.
...Janos Hari, forward från Modo, klar för 2 år.
...martin Karlsson, forward från Almtuna, återvänder till Leksand för 1 år.
...Henrik Haukeland, målvakt från Stjernen, klar för 1 år.
...Lukas ericsson, forward från Oskarshamn, klar för 2 år.
...Fredrik Forsberg, lillebror till Filip, forward från J20, men som även var uppe och spelade några SHL-matcher under den gångna säsongen, klar för 1 år med A-laget.
...Tommi Paakkolanvaara, forward från Pelicans i Liiga, klar för 2 år.
...Tobias Ericsson, back från Malmö, klar för 2 år.
...Frans Tuohimaa, målvakt från Oklahoma City Barons/Bakersfield Condors, AHL/ECHL, klar för 1 år.
...Mike Embach, forward från Fort Wayne Komets, ECHL, klar för 1 år.
...Lars Bryggman, forward från Luleå, klar för 1 år.

Dessutom är...

...Simon Norberg, Oskar Lang, Carl Ericson, Fredrik Eklund, Filip Hedberg och Marcus Björk, alla från J20, klara för att träna med A-laget under sommaren, för att försöka ta en plats till höstens trupp.
...Dessutom får Tom Mäkitalo, också från J20, ett tryoutkontrakt.

I nuläget har man alltså 2 målvakter, 7 backar och 10 forwards.
För drygt en månad sedan hade man 0 målvakter, 2 backar och 1 forward. Notera att Pontus Själin inte ingår i det lagbygge jag har tagit del av, så hans status är osäker...

19 spelare, ev. 18, om Själin inte ingår i planen. Det är lite skillnad jämt mot 4 spelare, som det var för drygt 1 månad sedan, så Tore Jobs har inte direkt legat på latsidan. Frågan är bara hur man ska formera laget till hösten och vilken roll alla spelare är tänkta till att ha. Klart är i vilket fall att det ska in minst 3 forwards till, troligtvis spetskompetens. Därefter kan vi ställa upp kedjor och annat...

Växjö svenska mästare!

Visst gjorde man det! Till slut, i match 6, bröts den där hemmaförbannelsen som hade rått under hela finalserien, där 5/5 segrar hade tagit av bortalaget och där det märkligaste av allt var att under grundserien togs inte en enda seger av bortalaget. Den statistiken talade alltså för att Skellefteå nu skulle ta ytterligare en bottaseger när serien vände ner till Växjö igen. Det såg ocks ålänge ut att bli så, men...

Omgång 6

Växjö - Skellefteå 3-2 SD

Daniel Viding gav Skellefteå ledningen 11:31 in i 1:a perioden. Bortalaget tog alltså ledningen, vilket man också har gjort i alla 5 tidigare matcher och ilket alltså också har inneburit seger. Kirill Kabanov utökade också ledningen 02:43 in i 2:a perioden och det såg mycket riktigt ut att gå mot en Skellefteåseger och 3-3 i matchserien, vilket hade tvingat fram en game seven uppe i Skellefteå. Så blev det inte. För i 3:e perioden reducerade Jani Lajunen efter 08:28 och när målskytten Kabanov åkte ut för puck out, då kunde Jeff Tambulini kvittera, 05:49 från slutet. Snacka om närver. Majoriteten av alla de 5750 åskådarna i vida arena satt nog och bet på naglarna eller hade rentav svårt att sitta still. Växjösegerna var också mycket nära i slutet, men då klev Markus Svensson fram och räddade Skellefteå. Det blev förlängning och vilken förlängning det blev. Ett riktigt drama. Mål för Skellefteå och man skulle ta matchserien till en 7.e och avgörande match. mål för Växjö och guldet skulle vara hemma. Men det blev inga mål. Inte på hela 4:e perioden. Inte förrän halvvägs in i 5:e perioden, efter 10:21, totalt 90:21, kunde Tuomas Kiiskinen peta in pucken bakom Svensson. Lite snöpligt, för det var långt ifrån den hetaste målchansen, men den gick ändå in i mål och hela Vida arena exploderade.

Växjös 1:a SM-guld genom tiderna.
Efter att klubben bildats så sent som 1997.
Efter att man gått upp i SHL, eller Elitserien, 2011.
Efter bara 4 säsonger i högstaligan är man alltså bäst i Sverige.
Det är stort.
Det är häftigt.
Och man är värda det.
Som man har växt under säsongen.
Jag tyckte inte alls de imponerade under hösten, men sedan har man växt och det räckte hela vägen, tro det eller ej.

Med det sagt signar vi ut för säsongen 2014/15 och säger grattis Växjö Lakers, som nu kan titulera sig svenska mästare år 2015!

SM-finalen - omgång 5

Det var 2-2 i matcher och match 5 uppe i Skellefteå kraft arena väntade. Skulle bortalaget fortsätta att gå segrande ur det hela, precis som i de 4 första matcherna, eller skulle Skellefteå bryta trenden?

Omgång 5

Skellefteå - Växjö 1-4

Det gjorde man inte. 5:e raka bortasegerna och jag kan inte låta bli att fascineras av det på nytt. I grundserien var det 5 hemmasegrar, 0 bortasegrar. Här är det 0 hemmasegrar och 5 bortasegrar.

Växjö rivstartade och innan det hade gått 10 minuter av matchen hade man gått fram till 0-2. En chock för Skellefteå, men efter den bedrövliga starten ryckte man upp sig och reducerade i 2:a perioden. 1-2 var ställningen inför den sista, men kvitteringsjakten blev fruktlös och istället kunde Växjö göra både 1-3 och 1-4 i öppen kasse.

3-2 i matcher till Växjö alltså, som nu hade 2 matchbollar att avgöra, först och främst på hemmaplan i match 6. Skulle man gå efter mönstret hittills skulle det ju då dock bli Skellefteåseger och sedan skulle det vara vidöppet inför game seven i Skellefteå. Nej, Växjös stora chans var hemma i Vida arena i omgång 6, frågan var bara, skule man ta den chansen?

RSS 2.0