Sanny Lindströms inofficiella hockeygala

Igår sändes för 2:a året i rad den inoffficiella hockeygalan i Cmore och på Csports. Projektet, som från början var en kul grej som Sanny Lindström startade på sitt twitterkonto, men som har blivit en stor succe. En rad olika priser delas ut och här nedan följer alla kategorier och nomineringar.

ÅRETS MÅLVAKT

Linus Ullmark, Modo
Bernhard Starkbaum, Brynäs
Oscar Alsenfelt, Leksand
Markus Svensson, Skellefteå
Fredrik Pettersson Wentzel, Färjestad

ÅRETS BACK

Ryan Gunderson, Brynäs
Patrik Hersley, Leksand
Magnus Nygren, Färjestad
Kyle Cumiskey, Modo
John Klingberg, Frölunda

ÅRETS FORWARD

Joakim Lindström, Skellefteå
Pär Arlbrandt, Linköping
Johan Ryno, Leksand
Linus Klasen, Luleå
Jesper Ollas, Brynäs

ÅRETS MVP

Jimmie Ericsson, Skellefteå
Ryan Gunderson, Brynäs
Oscar Alsenfelt, Leksand
Linus Ullmark, Modo
Linus Klasen, Luleå

ELITEPROSPECT AWARD (ÅRETS JUNIOR)

Kevin Fiala, HV71
Alexander Wennberg, Frölunda
Jacob de la Rose, Leksand
Oliver Kylington, Färjestad
Andreas Johnson, Frölunda

5 kategorier. Leksand hade representanter i samtliga kategorier. Det var man ensama om. Brynäs följde närmast efter på 4/5 kategorier. Här nedan är alla 12 lagens nomineringar.

Leksand 5/5
Brynäs 4/5
Färjestad 3/5
Modo 3/5
Skellefteå 3/5
Frölunda 2/5 (men 2 kandidater i Eliteprospects award)
Luleå 2/5
HV 71 1/5
Linköping 1/5
AIK 0/5
Växjö 0/5
Örebro 0/5

3 klubbar utan nomineringar alltså. Annars fanns alla 9 klubbar representerade och det blev storslam för Leksand. Eller ja, storslam och storslam, men man tog hem 2/5 kategorier.

Årets MVP blev Oscar Alsenfelt.
Årets back blev Patrik Hersley.

Sedan gick det såhär:

Årets målvakt blev Linus Ullmark.
Årets forward blev Joakim Lindström.
Eliteprospects award togs hem av Alexander wennberg.

Sedan delade Sanny Lindström ut en rad egna priser under kvällen, vilka följer nedan.

Årets straffskytt blev Johan Wiklander, Örebro.
Årets defensiva back blev Johan Alm, Skellefteå.
Årets defensiva forward blev Carl Fabrisius, Luleå.
Årets ursäkt tilldelades TJ Hansic, Modo.
Årets spelare i Hockeyallsvenskan blev Dennis Everberg, Rögle.
Årets Div. 1-spelare blev Markus Eriksson, Vita hästen.
Årets målvakt på damsidan blev Valentina Lisana Walner, Modo.
Årets back på damsidan blev Lina Bäcllin, Brynäs.
Årets forward på damsidan blev Jenny Azerholt, Linköping.
Anders Burström trophy/sliter i det tysta, den fick Gabriel "Gabbe" Karlsson, Leksand.
Mathias Månsson trophy/årets känslomänniska blev Torgny Bendelin, HV 71.
Johan Davidssons hederspris för ledarskap togs hem av Tommi Kalio, Växjö.
Daniel Kasselstål award, för den som sprider glädje, tilldelades Christoffer Skoom, Karlstad hockey.
Årets glädjespridare blev Cecilia "Cissi" Östberg, Leksand.

SM-finalen

Säsongen 2013/14 är nu avslutad i svensk hockey. Sist ut var finalserien mellan Skellefteå AIK och Färjestad BK. Skellefteå, som vann grundserien, medan Färjestad slutligen placerade sig som 6:a i tabellen. Skellefteå slog ut HV 71 med 4-1 i matcher i kvarten, varefter LHC besegrades med samma siffror. Färjestad i sin tur ställdes mot Brynäs och tog relativt enkelt hem den matchserien med 4-1, varefter Växjö besegrades i en riktig rysare med 4-2 i matcher.

Skellefteå var här solklara favoriter, men Färjestad är alltid ett lag som är bäst när det gäller, lite som Rögle. År efter år stegras Rögles form ju närmre kvalserien man kommer och väl där peakar den. Färjestad har gjort lite samma resa den här säsongen och många gånger tidigare. Den gångna säsongen har inte direkt varit guld och gröna skogar för FBK. Man har aldrig varit uppe på någon högre placering i tabellen än 4:a om jag minns rätt. Man har legat där kring 5-9:e plats i stort sett hela säsongen och många experter har dömt ut dem på förhand. Ändå stod de nu här, i SM-final, i år igen. Senast det begav sig var för 3 år sedan, mot just Skellefteå. Då vann man. Nu skulle det vääldigt mycket till om man skulle vinna. De första matcherna skulle bli avgörande. Fick Skellefteå 1-0 och 2-0 i matcher, ja, då skulle det vara i princip kört,men skulle Färjestad få Skellefteåmaskinen i gungning, kanske ta ledningen med 1-0 i matcher, eller iaf ha 1-1 efter 2 matcher, ja, då skulle allt kunna hända. Såhär gick det.

Omgång 1

Skellefteå - Färjestad 3-0

Inget snack om saken. Markus Svensson höll nollan och Skellefteå tog en klar 3-0-seger och 1-0 i matcher. Jimmie Eriksson, Jocke Lindström och P-E Bellemare gjorde målen.

Omgång 2

Färjestad - Skellefteå 2-6

Ännu en klar seger för Skellefteå. Bud Holloway gav bortalaget ledningen, 58 sekunder från paus i 1:a perioden. ett mycket psykologiskt viktigt mål. Christian Berglund kvitterade dock för hemmalaget och där och då var Färjestad med i matchen på allvar. Sedan kom 2 misstag som inte får ske på den här nivån och särskilt inte i en SM-final. En Färjestadspelare tappade markeringen vid blå totalt oh en Skellefteåspelare fik i princip komma fri med Pettersson-Wentzell i Färjestadskassen. Bellemare satte 1-2 i nät och Jimmie Eriksson satte 1-3. PW fick lämna kassen efter 1-5 och istället avslutade Pekka Tuokkola mellan stolparna. Han skulle inte heller få hålla nollan, men 6:an för SAIK kom först efter att Färjestad reducerat till 2-5. Närmre än så kom man inte och det var 2-0 i matcher till Skellefteå, precis det som inte fick hända. Uppförsbacken var nu vääldigt lång för Färjestad.

Omgång 3

Skellefteå - Färjestad 8-1

Slutspelshistoria. Inget lag har vunnit såstort i en SM-final tidigare. Färjestad föll igenom totalt. Från början var man dock med bra. man kom ut aggressivt och tog faktiskt ledningen i matchen efter drygt 10 minuters spel. Patrik Lund. Viktor Arvidsson kvitterade sedan och innan perioden var slut hade hemmalaget tagit över matchen helt. Jimmie Eriksson satte 2-1 och Oskar Sundqvist satte 3-1. I 2:a perioden fortsatte överkörningen, då på nytt med Pekka Tuokkola mellan stolparna. Jocke Lindström satte 4-1 och melker Karlsson gjorde 5-1. Hemmalaget sköt i princip rakt igenom Färjestadspelarna. Man gjorde lite som man ville, hade lekstuga helt enkelt. Melker Karlsson satte sitt 2:a mål för kvällen när han gjorde 6-1 och sedan var det Bellemares tur att näta igen, 7-1. Slutresultatet, 8-1, fastställdes av Jimmie Eriksson. 3-0 i matcher till Skellefteå och ingenting, absolut ingenting, talade för Färjestad. Skulle man ens ta en seger i denna finalserien skulle det vara en bragd. Nej, nu handlade det om att avsluta snyggt, kanske med en uddamålsförlust? Efter totalt 17-3 på 3 matcher skulle bara det vara en seger.

Omgång 4

Färjestad - Skellefteå 0-3

Nej, det blev ingen seger för Färjestad. Det blev ingen uddamålsförlust heller, men man höll åtminstone ner siffrorna och avslutade med samma siffror som i 1:a matchen, 3-0, fast nu 0-3. Totalt blev det alltså en totalkross med hela 20-3 på 4 matcher för Skellefteå och ett SM-guld, klubbens 2:a raka, med 4-0 i matcher. Man är först med att försvara sitt SM-guld sedan Djurgården gjorde det säsongerna 99/00-00/01. Man går igenom slutspelet med totalt 12-2 i matcher. Bara HV och LHC lyckades ta varsin match av mästarna. Målskillnaden i slutspelet är heller inget man bara kastar bort. Totalt 55-20 (+35) på 14 matcher. Det är 20-3 i finalserien mot Färjestad, det är 22-7 i semifinalserien mot LHC och det är faktiskt "bara" 13-10 mot HV i kvarten. Var HV då ett bättre lag än LHC och Färjestad, eller var det Skellefteå som då höjde sig ännu mer när det närmade sig avgörandet? Jag tror mer på det senare. Just nu är man helt överlägsna i svensk hockey. Först kommer Skellefteå, sedan kommer ingenting, sedan kommer ingenting och sedan kommer de övriga lagen närmast bakom. Det här är frukten av ett flera år långt arbete, där man har byggt sitt lag med några dyra spetsspelare, några som tjänat ganska bra och resten som faktiskt ligger under medelinkomsten i SHL. Det är mycket egna produkter och många som nu också kan lämna för främst NHL. Man har dock lyckats behålla spelare förr, så kanske gör man det i år igen. En sak är dock klar, Skellefteå är redan nu stora guldfavoriter till nästa säsong. En sådan här dominans har vi inte sett i svensk hockey på många, många år. Skellefteå AIK är mycket värdiga mästare, grattis!

Silly season i Leksand

Silly season är i full gång för alla lag i SHL och Allsvenskan, utom för Skellefteå och Färjestad, som just nu spelar SM-final och där Skellefteå leder med 1-0 i matcher.

I Leksand har det hänt en hel dek i truppen inför nästa säsong. Man har värvat in ett antal spelare och andra har lämnat. Dessa är:

Jakob Blomqvist - Brynäs
Mattias Nilsson - Timrå
Hannu Pikkarainen - Ingen klubb
Jon Knuts - Ingen klubb
Gabriel Karlsson - Slutar och kommer att träna J20-laget

Andra spelare, som enligt hemsidan inte är bekräftade som att de lämnar, men som man ändå inte räknar in i nästa års trupp är:

Patrik Hersley
Mattias johansson

2 enormt tunga pjäser som där försvinner. att ersätta Hersley blir inte lätt, men å andra sidan lät det likadant förra säsongen, när Mattias timander slutade och Michael Raffl och Filip Forsberg drog över till NHL. Det var tongivande spelare som hade burit laget genom kvalserien och upp i SHL. Både Hersley och Johansson har varit tongivande spelare under den gångna säsongen och självklart kommer det att märkas i laget, men som sagt, man har redan nu gjort en del nyförvärv och fler kommer det att bli.

gällande de andra spelarna som lämnar så tar Jacob "Jacke" Blomqvist så klart oerhört hårt. 2/3 av den ledande förstalinen är därmed borta, Blomqvist och Johansson. bara Johan Ryno finns kvar. Jon Knuts har under flera år visat upp en oerhört krigarinställning, han har aldrig vikt ner sig och Timrå kommer garanterat få stor nytta av honom i vinter. Mattias nilsson fick en del speltid i början av säsongen, men det har blivit mindre och mindre och det är egentligen inte konstigt alls att han lämnar. Han är ung oh behöver speltid. Pikkarainen hann väl inte göra några större avtryck, men klart han är duktig, gör det som ska göras där ute på isen, många gånger i skymundan av de mer tongivande spelarna, lite som Joonas rönnberg, som gör det han ska, men som inte särskilt ofta blir uppmärksammad för det.

Nåväl, nyförvärven är följande:

Tobias Ekberg - Från J20, sommarkontrakt till att börja med
Robin Jakobsson - Från Brynäs
Robin Gartner - Från Örebro
Fredrik Forsberg - Från J20
Viktor Mårtensson - Från Västerås
Tommi sallinen - Från espoo

Spontant så känns Robin Jakobsson som det bästa nyförvärvet hittills. sallinen vet jag ingenting om, men känslan där är också ganska bra. Viktor Mårtensson är jag mer tveksam till. Han ska vara jobbig att möta och tar alltid skitjobbet, backar inte i en kampsituation. det är väl den rollen han har haft i Västerås och också ska ha här i Leksand, men håller han på den här nivån? Vi får väl se.

3 spelare har man på kontrakt som är utlånade till andra klubbar. Det är bröderna Bibic, Alen och Almen, som båda är utlånade till Rögle, och så Jens Jakobs, som har gjort succe i Djurgården och som också är utlånad dit. hur det blir med den saken nu, när DIF spelar i samma serie som Leksand, vet jag inte, men i nuläget är han fortfarande utlånad dit.

Vissa spelare har också förlängt sina kontrakt. joonas Rönnberg, Kevin kapstad, Ryan Russell och Pär Edblom.

Nu när Patrik Hersley av allt att dömma försvinner från klubben är den spelare vi helt klart hoppas mest på att få behålla Oscar Alsenfelt. Han har ännu inte ritat på och klart han har anbud från andra klubbar efter den säsong han gjorde, men jag hoppas verkligen att han stannar. Det vore en grymt viktig kugge i nästa års lagbygge.

Kvalserien till SHL, omgång 10

Så var den då här. Sista omgången av kvalserien 2014. Sista omgången för kvalserien, någonsin. efter denna omgången går serien i graven, i alla fall för några år framåt. Vi får väl se vad som händer och sker om några år, när man utvärderar det nya systemet som ska införas, som jag kommer skriva mer om i ett senare inlägg, men som nog de allra flesta redan känner till via SHL.se och andra sighter.

Här blev det hursomhelst en spännande och rafflande avslutning av serien. ett mycket värdigt avslut av densamma. Aldrig tidigare har 4 klubbar haft chansen att ta den sista SHL-platsen inför sista omgången. Vi hade Rögle på 14 poäng, Djurgården på 14 poäng, Malmö på 12 poäng och AIK på 11 poäng. Förutsättningarna var glasklara.

För AIK:s del var det 3 poäng som gällde. Inget annat. samtidigt var Västerås tvungna att slå Djurgården och Örebro var tvungna att slå Malmö. Då skulle AIK, trots allt, nå SHL igen.
För Malmös del gällde det att först och främst slå Örebro i ordinarie matchtid. samtidigt skulle AIK slå Rögle och Västerås slå Djurgården. Då skulle man ta SHL-platsen på 15 poäng, 1 före både Rögle och Djurgården.
För Djurgårdens del kunde man t.o.m. förlora i ordinarie matchtid. Dock inte i sudden eller straffar, om Rögles match mot AIK också gick till sudden eller straffar. Rögle hade nämligen bättre målskillnad än Djurgården, så vid lika antal förlorade poäng skulle Rögle ta SHL-platsen, om inte malmö storsegrade mot Örebro, för då skulle Rödhökarna ha chansen att gå om både Rögle och Djurgården på målskillnad. Detta hade dock inte gällt om Rögle och Djurgården båda 2 vann i sudden eller straffar. Då skulle de klättra upp på 16 poäng och då spelade det ingen roll hur stort Malmö vann, man skulle ändå bara nå 15 poäng. Vid seger för Djurgården och förlust för rögle skulle saken vara klar. Vid seger för båda klubbarna, men med betydligt större seger för Djurgården än för Rögle skulle innebära att det var klart för DUIF. Då skulle man ta det på målskillnad.
För Rögles del gällde egentligen samma förutsättningar som för Djurgården. Skillnaden var bara att man hade ett något bättre utgångsläge, eftersom att man stod på +1 i mål jämt mot Djurgården.

Så, en liten, liten fördel Rögle inför sista omgången. Hur gick det då? Ja, såhär slutade det:

Örebro - Malmö 0-4
Rögle - AIK 4-3
Djurgården - Västerås 6-2

Malmö gjorde vad man skulle. Örebro ställde upp till 100% ungefär 10 minuter in i matchen. Sedan slog man av på takten litegrann och det var kanske inte Malmös svåraste seger i klubbens historia. Unge Johannes Jönsson fick dessutom chansen mellan stolparna och gjorde det generellt sett bra, även om han fik släppa 4 puckar förbi sig och Pontus Sjögren i Malmökassen fik hålla nollan. Malmö slutligen alltså upp på 15 poäng.

Det spelade dock inte jättestor roll, för kampen skulle stå mellan Rögle och Djurgården. Djurgården rivstartade på Hovet, inför, så klart, fullsatta läktare, 8094 åskådare. eller ja, egentligen var det Västerås som rivstartade, för Christopher Mastomäki gjorde 0-1 redan efter 01:11. Sedan tog Djurgården över. Markus Sörensen stänkte in kvitteringen, bara minuten senare gav Jens Jakobs hemmalaget ledningen och innan perioden var slut hade David Lidström gjort 3-1 för Djurgården. i det läget var man i SHL, för Rögle hade samtidigt "bara" 0-0 mot AIK, vilket innebar att Djurgården stod på 17 poäng, mot Rögles och Malmös 15.

i 2:a perioden vägde det över ännu mer åt Djurgårdens håll. Jens Jakobs höll sig framme igen och gjorde 4-1 och bara minuten senare gjorde Henrik Eriksson 5-1. Det såg helt avgjort ut, för inte nog med det, AIK tog också ledningen mot Rögle, vilket innebar att Djurgårdens 17 poäng såg kassaskåpsäkra ut, Malmö skulle bli 3:a med 15 poäng och Rögle 4:a med 14.

Djurgårdsfansen njöt till fullo, men i 3:e perioden vaknade Rögle. 20 sekunder in i 3:e perioden gjorde Christopher Liljevall 1-1 för Ängelholmarna. Mathias Tjärnkvist gjorde sedan 2-1 för hemmalaget, som då hade vänt på steken och plötsligt var uppe på samma poäng som Djurgården, 17, + att Västerås dessutom hade reducerat fram till 6-2. Det såg alltså ut att bli en målskillnadsaffär av det hela. I det här läget var Djurgården fortfarande 2:a i serien, men Rögle hade närmat sig ordentligt och var nu bara 2 mål bakom Stockholmarna. När erik Martinsson sedan gjorde 3-1 för Rögle, då vaknade förhoppningarna på allvar i Linddab arena, samtidigt som publiken på Hovet började bli lite nervösa. Det som såg så klart ut efter 2 spelade perioder var nu inte alls så klart längre. 1 mål skillde lagen åt där och då. AIK skulle dock hjälpa sina värsta rivaler mot en plats i SHL, för man gjorde nämligen 3-2 och sedan också 3-3. Hoppet släcktes då på nytt för Röglesupportrarna, de hela 5100 som fanns på plats i Lindab arena. Det är nog fler än på hela säsongen. Hemmalaget återtog dock ledningen, men tiden tikade iväg och samtidigt som Djurgården hade vunnit med 6-2 på Hovet innebar det att Rögle var tvungna att göra 3 mål till och vinna med 7-3. Det gjorde man inte som ni ser ovan och Djurgården tog därmed alltså den sista SHL-platsen, i en tabell som slutar såhär:

1, Örebro 21p +11
2, Djurgården 17p +5
3, Rögle 17p +3
4, Malmö 15p -2
5, AIK 11p -2
6, Västerås 9p -15

Örebro vinner alltså serien i år igen, precis som man gjorde förra året. Då var det före Leksand, nu är det före Djurgården. Djurgården, som alltså tar den där 2:a platsen till slut och faktiskt måste jag säga att det känns bra. Inget ont om Rögle och deras fans, men det är betydligt roligare att se Djurgården än Rögle i SHL. Hade Rögle hållt undan, då hade det dock varit så. då hade man förtjänat sin plats i svensk hockey finrum, på sportsliga grunder. nu snubblade man på mållinjen och tur var väl det, om man nu får säga så, för annars hade det varit 3:e året i rad som playofflaget från allsvenskan tog klivet upp i SHL. Just Rögle gjorde det 2012, Örebro gjorde det 2013 och nu var Rögle nära på att göra det igen. man nådde dock som sagt inte hela vägen och därmed väntar Skånederbyn i Hockeyallsvenskan även nästa säsong. För AIK:s del blir det till att börja om i Allsvenskan och fansens raseri efteråt går inte att ta miste på. Var man euforiskt glada och stormade isen på Hovet 2010, då man tog klivet upp i Elitserien, då var man lika förbannade nu. Inte nog med att man åkte ur SHL, man hjälpte dessutom Djurgården, de absolut värsta rivalerna, upp. Jag tycker dock inte det är något att orda om. Klart AIK-fansen är arga och besvikna, men någon läggmatch fanns aldrig på kartan. det hade varit jättefel, enligt mig. Nu gjorde man vad man skulle och såg till att Rögle "bara" vann med 1 mål, vilket alltså inte hjälpte, eftersom att Djurgården körde över Västerås på Hovet. efteråt har Ritorps ishall, som är AIK:s träningshall, vandaliserats och ledare inom AIK:s organisation har fått ta emot hot o.d. Jag tycker bara det är töntigt. Lägg ner för fan och fokusera på det som komma skall istället. nu är läget som det är, det går inte att göra något åt det. Nu gäller det för AIK att bygga en ny trupp till nästa säsong och då komma tillbaka och kanske ta en SHL-plats då, för den chansen kommer vara större än någonsin nästa säsong för de Allsvenska lagen, i och med det nya systemet.

Örebro behåller alltså sin SHL-plats och Djurgården tar AIK:s plats. Med det sagt tackar vi kvalserien för många års underhållning och spänning. det har helt klart varit varje säsongs höjdpunkt, det man har sett fram emot hela hockeyåret. Det har inneburit ett räknande till förbannelse på resultat oh tabeller, en spänning som riktigt har gått att ta på, euforisk glädje från 2013, den 30 mars, då Leksand tog kluvet upp till SHL, har blandats med alla års obeskrivliga tomhet efter att tåget gått, utan Leksand, efter att racet varit kört, efter att man insett att en ny säsong i Hockeyallsvenskan nu väntar. Kvalserien har helt enkelt varit guldvärd och jag tycker det är så otroligt synd att den nu skrotas och ersätts av det nya systemet.

Tack för allt, kvalserien.

SM-semifinalerna, omgång 5 och 6

SM-semifinalerna är avgjorda och vi har ett klart finalpar. Finalerna drar igång imorgon, men såhär gick det i omgång 6 av semifinalerna, då Skellefteå hade chansen att som 1:a lag bli klart för final:

Skellefteå - Linköping 7-3
Växjö - Färjestad 2-3

Och visst grejade man det, Skellefteå. Efter att Niklas Burström smällt in 1-0 och viktor Arvidsson sedan gjort 2-0 i powerplay, bara 2 minuter senare, då blev uppförsbacken stor för LHC. När Jimmie Eriksson slog in 3-0, 41 sekunder från paus, då såg det riktigt mörkt ut för LHC. 2 perioder återstod dock, myket kunde hända. Det gjorde det också. Chad Kolarik reducerade för bortalaget efter 29:05, men bara 49 sekunder senare utökade P-E Bellemare hemmalagets ledning. Bortalaget tänkte dock inte ge sig så lätt. man reducerade återigen, fram till 4-2, men Skellefteå drog ifrån på nytt fram till 5-2. samma effekt upprepade sig dok på nytt. LHC kröp närmre, fram till 5-3. Likt vid 3-1-reduceringen för LHC kom dock Skellefteås replik knappa minuten senare. Då var det 49 sekunder mellan målen. Nu var det 26 sekunder. 6-3 alltså. LHC hade dock inget att förlora, så Roger Melin plockade Markus Högberg med hela 5:26 kvar att spela. Det var 3 mål som var tvunget att göra och man hade som sagt inget att förlora. Att spela 6 mot 5 mot Skellefteå är dock inte lätt och till slut gick det som väntat. Med 2:58 kvar att spela gjorde Erik Forssell 7-3 för hemmalaget och saken var klar.

I Växjö fortsatte seriens signum att stå sig. bortasegrar. Alla 4 tidigare mötena hade slutat med bortasegrar. Hemmalaget fick dock en mardrömsstart, en ren chock. Hela Vida arena blev helt knäpptyst, för redan efter 10 sekunder gav Patrik Lund Färjestad ledningen. Det var en ledning som höll sig nästan halva matchen. då kom äntligen Växjös kvittering. Malte Strömvall satte pucken i nät bakom Pettersson-Ventzell i Färjestadkassen. Med 2 snabba mål med 10 minuter kvar att spela av matchen kunde dock Färjestad avgöra matchen. milan Gulas satte 1-2 i nät och 58 sekunder senare satte Jack Connolly det matchavgörande 1-3 i nät bakom Teemu Lassila. Växjö reducerade sedan, men nådde inte enda fram och Färjestad hade därmed matchboll inför den 6:e omgången. Såhär såg matchserierna dock ut efter 5 spelade omgångar:

Skellefteå - Linköping 4-1 i matcher (Avgjort)
Växjö - Färjestad 2-3 i matcher

I omgång 6 hade alltså Färjestad, som slutade 6:a i serien, chansen att avgöra, inför 8308 åskådare i Löfbergs arena. Såhär gick det:

Färjestad - växjö 3-2 SD

En riktig rysare blev det, där växjö öppnade matchen bäst, men fick inte hål på Pettersson-Wentzel. Färjestad åt sig in mer och mer i matchen ju längre perioden gick, men inte heller de fick hål på Teemu Lassila. 2 stabila och bra målvakter stod mot varandra nere på isen. Slutligen skulle målet ändå komma. Robert rosén gav bortalaget ledningen. Läget såg därmed ljust ut för växjö att ta matchserien till en 7:e och avgörande match. Statistiken talade ju också sitt tydlifa språk. enligt den kulle man vinna till 100%. Färjestad ville dock annat. 1:35 in i 3:e perioden kom kvitteringen. Rickard Wallin. Målet som Johan Markusson gjorde för sitt Växjö därefter såg sedan ut att räcka för bortalaget. Tiden rann ifrån Färjestad och Växjö såg ut att vinna med 1-2. Då vände Färjestad matchen. Med 49 sekunder kvar av matchen dunkade Milan Gulas på ett slagskott från blå som Lassila ine ens hann reagera på, nästan i klass med Patrik Hersley, och det var kvitterat 2-2. Matchen gick sedan till förlängning och där kunde Rikard Wallin, på nytt, näta och avgöra både matchen och mathserien för sitt Färjestad. 3-2, efter 9:04 av 4:e perioden. Därmed slutade alltså matchserien såhär.

Växjö - Färjestad 2-4 i matcher (Avgjort)

Skellefteå ställs alltså mot Färjestad i en SM-final. Det blir en repris på finalen 2011. då vann Färjestad guldet. Nu är Skellefteå tunga, tunga favoriter, men lyckas Färjestad få Skellefteå i gungning, kanske få 1-0 eller åtminstone 1-1 i matcher, kanske t.o.m. 2-1, då kan det sluta hursomhelst. Får däremot Skellefteå 1-0 och 2-0 i matcher, då är det nog kört för Karlstads vargar. så, det gäller att vara med redan från start om det ska kunna gå vägen.

Man måste slutligen ändå beröma växjö. vilken säsong de har gjort. Noll erfarenhet av slutspel över huvud taget, klubbens 1:a slutspel någonsin, efter en fin 3:e plats i grundserien, sedan 4-2 i mattcher mot erfarna Luleå och sedan var man yterst nära på att ta matchserien mot Färjestad, ett av de lag som är absolut bäst på att vara just bäst när det gäller, till 7 matcher. Man var inte ens 1 minut ifrån att fixa det. sam Hallam har gjort ett grymt jobb med detta laget och både han och hela Växjö ska ha en stor eloge för den här säsongen. Starkt!

SM-semifinalerna, omgång 2, 3 och 4

SM-semifinalerna rullar vidare och såhär har det gått:

Omgång 2

Linköping - Skellefteå 2-8
Färjestad - Växjö 1-6

Inget snack om saken. 2 solklara segrar.

Skellefteå hade 0-3 redan efter 10 minuters spel. Det är det snabbaste 0-3 i slutspelssammanhang någonsin. Det var 2-4 efter 1:a perioden och 2-7 efter 2:a perioden. Ingen rolig kväll alls för LHC. Man blev totalt överkörda av Skellefte. Det var klasskillnad. Helt klart.

I Karlstad var det hemmalaget som tog ledningen efter 5 minuters spel. Växjö kvitterade dock 10 minuter senare och i 2:a perioden gjorde först Alexander Johansson 1-2 efter 7:55 i 2:a perioden, 1:47 senare gjorde Robert Rosén 1-3 och 8 minuter senare gjorde samme Rosén 1-4 för Växjö. Han fullbordade sedan sitt hattrick 8:27 in i 3:e perioden och Rhett Rakhshani fastställde slutresultatet med sitt 1-6-mål.

Dessa resultat innebar att matchserierna såg ut såhär:

skellefteå - Linköping 2-0 i matcher
Växjö - Färjestad 1-1 i matcher

Omgång 3

Skellefteå - Linköping 4-1
Växjö - Färjestad 1-4

Här tog faktiskt LHC ledningen med 0-1 i den 1:a perioden. Markus Högberg höll emot enda in i 2:a perioden, då Jimmie Eriksson satte 1-1 i spel 5 mot 3 efter 3:27. Därefter blev det ett ställningskrig. Nästa mål skulle bli väldigt viktigt och det var hemmalaget som till slut skulle göra det. Viktor Arvidsson satte 2-1 med 9 minuter kvar att spela. Sedan satte Bud Holloway 3-1 efter 15:36 i 3:e perioden och så satte Oskar Sundkvist 4-1 i öppen kasse, efter att LHC satsat allt och plockat Högberg.

3:e matchen mellan Växjö och Färjestad, 3:e bortasegern. Precis som i 1:a matchen vann Färjestad i Vida arena. Robert Rosén fortsatte med sin fina form och satte 1-0 för hemmalaget efter drygt 10 minuters spel. Färjestad och Magnus Nygren kvitterade dock, minuten senare. Milan Gulas gjorde sedan 1-2 strax före powerbreaket i 2:a perioden oh sedan satte Rikard Wallin 1-3 och Patrik Lund satte 1-4, båda i öppen kassse.

Matchserierna såg då ut såhär:

Skellefteå - linköping 3-0 i matcher
Växjö - Färjestad 1-2 i matcher

Omgång 4

Linköping - Skellefteå 1-0
Färjestad - Växjö 1-2 SD

Sista chansen för LHC. Vinna eller försvinna. Då tog man chansen. Jonas Junland satte 1-0, 28 sekunder från paus i 1:a perioden. Det blev ocksså matchens enda mål. Markus Högberg klev fram och stod emot Skellefteås tryck hela matchen och höll nollan. Enormt starkt av LH-keepern. Kanske var detta just vad LHC behövde. En stabil insats rakt igenom, med en målvakt som spelar lugnt och stabilt och som verkligen kan vinna matcher. Att hämta upp 0-3 i matcher har dock inget lag någonsin gjort i svensk hockey. Ska LHC bli först med det?

4:e matchen mellan Växjö och Färjestad, 4:e bortavinsten och 4:e matchen där hemmalaget bara gör 1 mål. Det står alltså totalt 4-14 till bortalaget, efter 4 omgångar. Här var det återigen Växjö som tog ledningen, men Färjestad kunde kvittera och matchen gick till förlängning. Där var det en olycklig situation som skulle avgöra. En puck som studsade i plexit bakom Pettersson-Wentzel, som han inte hade en aning om var den var, men som Växjöspelare fick tag i och kunde slå in i öppen kasse. Irritation utbröt, både på isen och läktarna efter matchen. Spelarna började slåss rejält och publiken, de 7300 åskådarna i Löfbergs arena, buade ordentligt. Jag kan förstå irritationen hos hemmaspelarna när spänningen släpper och matchen är avgjord. att ett sådant riktigt "skitmål" ska avgöra, det är klart att man blir irriterad, särskilt i ett slutspel, men nej, slagsmål hör inte idrotten till, inte på det sättet.

Nåväl, matchserierna ser nu ut såhär efter 4 omgångar:

Skellefteå - Linköping 3-1 i matcher
Växjö - Färjestad 2-2 i matcher.

Kvalserien till SHL, omgång 9

Det drar ihop sig i kvalserien upp till SHL. Såhär slutade det i omgång 9:

Rögle - Västerås 1-2 str
AIK - Örebro 1-2 str
Malmö - Djurgården 3-4 SD

Alla matcher gick till sudden eller straffar. Djurgården får ändå ses som den stora vinnaren i den här omgången. 2 poäng, samtidigt som Rögle bara tog 1 poäng mot Västerås, gör att man parkerar på samma poäng, 14, inför den sista omgången. 4 lag har dock chansen att ta den sista SHL-platsen inför den 10:e omgången. Rögle och Djurgården har 14 poäng, Malmö 12 och AIK 11. AIK är alltså inte helt borta inför den sista omgången, trots allt. Chansen är dock väldigt liten. den där förlorade poängen kan bli dyrbar för Gnaget. Det kan den också bli för Malmö och Rögle. Vilket race det här blir.

Djurgården såg dock ut att gå mot 3 poäng, men Malmö lade i en högre växel i slutet av matchen, fick in en kvittering och var ytterst nära att också göra 4-3. Björn Svensson träffade stolpen, så där hade Djurgården marginalerna med sig och det blev 2 poäng, 2 myket, mycket viktiga poäng.

Tabellen ser ut såhär:

1, örebbro 21p +15
2, Rögle 14p +2
3, Djurgården 14p +1
4, Malmö 12p -6
5, AIK 11p -1
6, Västerås 9p -11

Rögle är alltså 1 mål före Djurgården inför sista omgången. Häftigt! Rögle möter AIK hemma i Lindab arena i sista omgången, Djurgården möter Västerås på Hovet och Malmö gästar Örebro. På förhand känns det som fördel Djurgården. Man möter avsågade Västerås, inför en fanatisk hemmapublik. Det lär bli 3 poäng där, om nerverna håller. Gör dem det, då är det kört för Malmö, för för deras del är det bara en sak som gäller. Man måste ta 3 poäng mot Örebro, samtidigt som både Djurgården och Rögle förlorar. Då går Malmö upp på 15 poäng, meedan Rögle, djurgården och AIK stannar på 14 pinnar. Ska AIK gå upp, eller rättare sagt behålla sin SHL-plats, då måste man slå Rögle i ordinarie matchtid, med mint 2 mål, samtidigt som både Malmö och Djurgården förlorar. då stannar AIK, Rögle och Djurgården på 14 poäng, medan Malmö stannar på 12. Då går AIK upp på bättre målskillnad än Rögle och Djurgården. För Rögles del räcker det med seger med fler mål än Djurgården. Då spelar det ingen roll om Djurgården vinner, för då går Rögle upp på bättre målskillnad.

Som sagt, vilket race det blir!

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 10

Så är den då avgjord, kvalserien upp till Allsvenskan. 10 omgångar har spelats och spänningen höll sig in i det sista. Vita hästen blev som bekant 1:a lag att bli klara i omgång 9, efter att man tagit 1 poäng nere i Ljungby. Det var en poäng som räckte för att säkra det Allsvenska kontraktet, som man har kämpat för u flera år. Det innebar också att ett av lagen från Allsvenskan 2013/14, Troja eller Björklöven, skulle åka ner i Div. 1 till nästa säsong. Björklöven satt helt klart i förarsätet inför den sista omgången. Man hade 18 poäng, 2 fler än troja. lagen möttes dessutom i en helt avgörande match uppe i Umeå. Snacka om viktig match, där löven skulle säkra kontraktet vid oavgjort eller seger. Troja var alltså tvungna att vinna i ordinarie matchtid för att peta ner Björklöven i ettan. såhär gick det:

Björklöven - Troja 3-0
Vita hästen - Piteå 7-3
Tingsryd - Kallinge 6-1

Visst klarade man av det. till slut. Björklöven är kvar i Hockeyallsvenskan även nästa säsong och ska jag säga vad jag tycker, som neutral följare i det här fallet, så tycker jag det var bra. Löven är helt klart ett roligare lag att följa än vad troja är. man har en större arena och betydligt mer fans än vad Troja har. För Trojas del var det nog tur att det där bygget av den nya arenan som var på tapeten för något år sedan aldrig kom igång. Ett sådant nybygge hade man fått enormt svårt att gå runt på i Div. 1. Nu är det bara att börja om i Div. 1 för trojas del. Det mest positiva i allting är väl att det blir Smålandsderby mot tingsryd nästa säsong igen, precis som förra säsongen. då var det i Allsvenskan, nu blir det i Div. 1. Tror helt klart Troja kommer hålla sig i toppen av Grupp F, som jag gissar att man kommer tillhöra, men klättra upp igen, nja, det tror jag blir svårt. Dock så försvinner ju en av huvudrivalerna för alla lag som vill gå upp till Allsvenskan, Vita hästen.

Nåväl, ser man till matchen i Umeå arena så var det över 5000 åskådare på plats, närmare bestämt 5057 åskådare. ruskigt bra publiksiffra, tror t.o.m. det var mer än i den Allsvenska premiären i höstas. Det är en siffra som slår flera av AIK:s matcher i SHL under säsongen och som även slår många av Luleås matcher. Där har vi en fanatisk publik och det är härligt att de är kvar i Allsvvenskan får jag säga. Det stod dock 0-0 väldigt länge och det 1:a målet skulle bli mer och mer viktigt, ju längre matchen gick. Slutligen kom det. Efter 12:00 i 2:a perioden. Stefan andersson smällde in 1-0 för hemmalaget. Sedan gjorde Tommy Wargh 2-0 i spel 5 mot 3 efter 2:53 av 3:e perioden. Med det massiva publiktryket som då inramade isen var det inte lätt för troja att göra något åt saken och när sedan Niklas Johansson satte 3-0 i nät bakom Christoffer Bengtsberg, då var loppet kört för troja.

I Norrköping och Himelstalundshallen höll Piteå jämna steg med Hästen enda in i 3:e perioden. Inför densamma stod det 2-2 på tavlan. Då gjorde Hästen 4! snabba mål och stängde matchen helt. Piteå reducerade sedan till 6-3, men Gustaf Gardell avslutade årets målskytte med att göra 7-3 för Hästen, 3:39 från slutet. De 3874 åskådarna som fanns på plats, trots att matchen inte spelade någon roll, var nog glada i viilket fall, hur matchen än hade gått, men nu när det också blev seger ökade glädjen ytterligare några snäpp.

I Nelson garden arena i Tingsryd var det 1309 åskådare på plats. De fick se en ganska jämna match till att börja med, men Tingsryd var numret för stora för Kallinge till slut och man gjorde också 4-1 i 2:a perioden, vilket innebar 5-1 i matchen och en avgjord historia inför den sista perioden.

De här resultaten gör alltså att den slutliga tabellen skriv enligt följande:

1, Vita hästen 23p +16
2, Björklöven 21p +8
3, Troja 16p -3
4, tingsryd 13p +5
5, Kallinge 9p -13
6, Piteå 8p -13

Hästen vräker in 44 mål på 10 matcher. det är alltså ett snitt på 4,4 mål framåt/match. Närmst bakom är Troja med 3,3 mål framåt/match, alltså totalt 33 mål. Minst mål har Piteå gjort, 25st, tätt följt av Kallinge på 26. Kallinge har släppt in flest mål, 38st, mot Piteås 37. Minst mål har Björklöven släppt in, 23st, följt av Tingsryd på 26.

Så ser det ut. Hästen och Löven alltså klara för Hokeyallsvenskan säsongen 2014/15. Grattis säger vi till båda dessa klubbarna!

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 9

Det drar ihop sig i kvalserien upp till Allsvenskan. 2 omgångar återstod och såhär gick det i den 9:e omgången:

Kallinge - björklöven 1-3
Troja - Vita hästen 3-2 SD
Piteå - Tingsryd 0-3

Bottenmötet uppe i Piteå vann bortalaget tingsryd utan några större problem. Båda lagen var avsågade redan innan omgången och matchen gällde inte så myket. 3 poäng till tingsryd iaf, som därmed lämnade jumboplatsen till just Piteå.

I Småland tog Troja 2 myket viktiga poäng i kampen om den sista Allsvenska platsen. En stark seger mot seriesuveränen Vita hästen. Den poängen innebar dock att saken var klar för hästen. avancemanget var klart. Äntligen, äntligen efter alla års försök och dominans i 1:an. Man klättrade däemed upp på 20 poäng, medan troja på 3:e plats gick upp på 16. Med 1 omgång kvar att spela var det alltså klart för Norrköpingslaget.

Tabellen såg då ut såhär:

1, Vita hästen 20p +12
2, Björklöven 18p 5
3, Troja 16p 0
4, Tingsryd 10p 0
5, Kallinge 9p -8
6, Piteå 8p -9

Kvalserien till SHL, omgång 8

Också 2 omgångar återstår av kvalserien upp till SHL, men här är det betydligt mer öppet. 4 lag slås om den sista platsen. det är Rögle, Djurgården, Malmö och AIK, trots allt. AIK, som inledde den här kvalserien på ett allt annat än övertygande sätt, men nu har man kommit igång och faktum är att man bara är 1 seger från SHL-platsen. Örebro är däremot helt klara nu efter 8 omgångars spel. detta efter segern över djurgården på Hovet. En mycket stark seger. Såhär gick det i den 8:e omgången:

Västerås - AIK 1-4
Malmö - Rögle 3-5
Djurgården - Örebro 2-4

Bara bortasegrar kan noteras. AIK vann ångestmötet i Västerås. Det lag som vann skulle fortsatt ha chans på att nå SHL, medan det förlorande laget skulle vara helt borta. AIK gjorde det faktiskt riktigt bra och Daniel Larsson höll nollan långt in i 3:e perioden, men till slut fick hemmalaget hål på larsson och fastställde slutresultatet 1-4. Västerås är därmed helt avsågat och man har inte alls nått upp till den standard man höll i grundserien. Defensiven har svajat betydligt mer, preis som målvaktsspelet. Jonas Fransson har inte alls levt upp till seriens bästa målvakt, som han var under grundserien.

I Malmö var det Rögle som återigen, precis som i Ängelholm tidigare under denna serien, drog det längsta strået och vann. Erik Martinsson gjorde hattrick oh var i högsta grad delaktig i att Rögle ett tag körde över Malmö och ledde med 1-4. Sedan vaknade Malmö litegrann och nådde 3-4. Sedan fick Rögle en lite tveksam straff med sig. Straff blev det i vilket fall och Kelsey Tessier fortsatte då att bruljera när det gäller straffar. Han satte 3-5 i när bakom Robin Rahm, som hade bytts in när Pontus sjögren fik nog.

Djurgården gjorde 1-0 redan efter 16 sekunder. Sedan kvitterade Örebro och gjorde också 1-2, bara någon minut innan paus i 1:a perioden. Sedan gjorde man 1-3 i 2:a och när 1-4 kom i början av 3:e perioden, då var det rullgardin ner för DIF, som därmed halkar under SHL-sträcket igen, i och med att Rögle vann i Malmö. Tabellen ser nu ut såhär:

1, Örebro 19p +14
2, Rögle 13p +3
3, Djurgården 12p 0
4, Malmö 11p -5
5, AIK 10p 0
6, Västerås 7p -12

Rögle klättrar alltså upp över sträcket igen. Nu är man väldigt nära att göra samma sak igen, samma sak som man gjorde för 2 år sedan, gå bakvägen upp i SHL, via playoff. Nästa omgång blir intressant. då möter Rögle avsågade Västerås, vilket man borde klara av. AIK tar emot redan klara Örebro. AIK hade dessutom ganska bra statistik mot Örebro under grundserien, så Gnaget har nog gansska goda chanser. Det skulle innebära att Rögle klättrar upp på 16 poäng och AIK 13. Vinner då Malmö mot Djurgården, då ligger Rögle väldigt bra till, för då klättrar Malmö upp på 14 poäng, vilket innebär att Rögle i princip måste förlora i sista omgången för att inte nå SHL. Vinner Djurgården istället den martchen så är Malmö borta. Samma sak gäller om Malmö vinner. då är Djurgården borta. Så matchen i Malmö arena är definitivt en nyckelmatch.

SM-semifinalerna, omgång 1

SM-semifinalerna har nu dragit igång. Skellefteå ställs nu mot LHC och Växjö ställs mot Färjestad. Såhär gick det i den 1:a omgången:

Skellefteå - Linköping 3-0
Växjö - Färjestad 1-2

Skellefteå hade inga problem med Linköping, som inte lykades få hål på varken Skellefteås fina målvaktsspel eller deras tighta defensiv. Hemmalaget gjorde det mycket bra och lät inte bortalaget komma in på mål. man höll dem ute längs sargerna och gjorde LHC väldigt ineffektiva. En mycket rättvis seger för skellefteå.

Växjö, i sin 1:a semifinal i klubbens historia, tog ledningen i den 2:a perioden, till ett öronbedövande jubel. Man hade också 1-0 inför sista perioden, men där var det stopp. Färjestad vände matchen och kunde vinna med 1-2. Jag vet inte om man ska säga att det var rättvist, men totalt sett var det kanke det. Färjestad var det något bättre laget sett över hela matchen. Alltså ser matchserierna ut såhär:

Skellefteå - Linköping 1-0 i matcher
Växjö - Färjestad 0-1 i matcher

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 8

2 omgångar återstår nu av kvalserien upp till Allsvenskan och det står nu i princip mellan 3 lag nu. Vita hästen, Björklöven och Troja. Kallinge har en teoretisk möjlighet, men man är 6 poäng bakom Björklöven oh med 2 matcher kvar att spela borde det inte gå. Såhär gick det i den 8:e omgången:

Piteå - Troja 3-4
Tingsryd - Björklöven 3-4
Vita hästen - Kallinge 6-3

Hade Kallinge slagit Hästen här, då hade man haft ordentligt häng. Nu gjorde man inte det. Hästen var numret för stort och vann ganska enkelt med 6-3.

Troja gjorde 0-2 i 1:a perioden, 0-2 i 2:a och saken såg klar ut, men Piteå gjorde det bra i sista pereioden och kom nästan ifatt. Hela vägen ifatt kom man dock inte och Troja tog 3 direkt nödvändiga poäng och man är därmed bara 1 poäng bakom Löven, som också tog 3 poäng här. Man ledde med 2-4 inför sista perioden, då Tingsryd kröp lite närmre, men också Björklöven höll undan och är nu 2 matcher från ett säkrat Allsvenskt kontrakt. Man kan dock inte säkra det i nästa omgång, vilket Hästen kan göra. Vinner man borta mot just Troja, då är hästen klara.

tabellen ser ut såhär nu, efter 8 spelade omgångar:

1, Vita hästen 19p +13
2, Björklöven 15p +3
3, Troja 14p -1
4, Kallinge 9p -6
5, Piteå 8p -6
6, Tingsryd 7p -3

RSS 2.0