SM-semifinalerna, omgång 5 och 6

SM-semifinalerna är avgjorda och vi har ett klart finalpar. Finalerna drar igång imorgon, men såhär gick det i omgång 6 av semifinalerna, då Skellefteå hade chansen att som 1:a lag bli klart för final:

Skellefteå - Linköping 7-3
Växjö - Färjestad 2-3

Och visst grejade man det, Skellefteå. Efter att Niklas Burström smällt in 1-0 och viktor Arvidsson sedan gjort 2-0 i powerplay, bara 2 minuter senare, då blev uppförsbacken stor för LHC. När Jimmie Eriksson slog in 3-0, 41 sekunder från paus, då såg det riktigt mörkt ut för LHC. 2 perioder återstod dock, myket kunde hända. Det gjorde det också. Chad Kolarik reducerade för bortalaget efter 29:05, men bara 49 sekunder senare utökade P-E Bellemare hemmalagets ledning. Bortalaget tänkte dock inte ge sig så lätt. man reducerade återigen, fram till 4-2, men Skellefteå drog ifrån på nytt fram till 5-2. samma effekt upprepade sig dok på nytt. LHC kröp närmre, fram till 5-3. Likt vid 3-1-reduceringen för LHC kom dock Skellefteås replik knappa minuten senare. Då var det 49 sekunder mellan målen. Nu var det 26 sekunder. 6-3 alltså. LHC hade dock inget att förlora, så Roger Melin plockade Markus Högberg med hela 5:26 kvar att spela. Det var 3 mål som var tvunget att göra och man hade som sagt inget att förlora. Att spela 6 mot 5 mot Skellefteå är dock inte lätt och till slut gick det som väntat. Med 2:58 kvar att spela gjorde Erik Forssell 7-3 för hemmalaget och saken var klar.

I Växjö fortsatte seriens signum att stå sig. bortasegrar. Alla 4 tidigare mötena hade slutat med bortasegrar. Hemmalaget fick dock en mardrömsstart, en ren chock. Hela Vida arena blev helt knäpptyst, för redan efter 10 sekunder gav Patrik Lund Färjestad ledningen. Det var en ledning som höll sig nästan halva matchen. då kom äntligen Växjös kvittering. Malte Strömvall satte pucken i nät bakom Pettersson-Ventzell i Färjestadkassen. Med 2 snabba mål med 10 minuter kvar att spela av matchen kunde dock Färjestad avgöra matchen. milan Gulas satte 1-2 i nät och 58 sekunder senare satte Jack Connolly det matchavgörande 1-3 i nät bakom Teemu Lassila. Växjö reducerade sedan, men nådde inte enda fram och Färjestad hade därmed matchboll inför den 6:e omgången. Såhär såg matchserierna dock ut efter 5 spelade omgångar:

Skellefteå - Linköping 4-1 i matcher (Avgjort)
Växjö - Färjestad 2-3 i matcher

I omgång 6 hade alltså Färjestad, som slutade 6:a i serien, chansen att avgöra, inför 8308 åskådare i Löfbergs arena. Såhär gick det:

Färjestad - växjö 3-2 SD

En riktig rysare blev det, där växjö öppnade matchen bäst, men fick inte hål på Pettersson-Wentzel. Färjestad åt sig in mer och mer i matchen ju längre perioden gick, men inte heller de fick hål på Teemu Lassila. 2 stabila och bra målvakter stod mot varandra nere på isen. Slutligen skulle målet ändå komma. Robert rosén gav bortalaget ledningen. Läget såg därmed ljust ut för växjö att ta matchserien till en 7:e och avgörande match. Statistiken talade ju också sitt tydlifa språk. enligt den kulle man vinna till 100%. Färjestad ville dock annat. 1:35 in i 3:e perioden kom kvitteringen. Rickard Wallin. Målet som Johan Markusson gjorde för sitt Växjö därefter såg sedan ut att räcka för bortalaget. Tiden rann ifrån Färjestad och Växjö såg ut att vinna med 1-2. Då vände Färjestad matchen. Med 49 sekunder kvar av matchen dunkade Milan Gulas på ett slagskott från blå som Lassila ine ens hann reagera på, nästan i klass med Patrik Hersley, och det var kvitterat 2-2. Matchen gick sedan till förlängning och där kunde Rikard Wallin, på nytt, näta och avgöra både matchen och mathserien för sitt Färjestad. 3-2, efter 9:04 av 4:e perioden. Därmed slutade alltså matchserien såhär.

Växjö - Färjestad 2-4 i matcher (Avgjort)

Skellefteå ställs alltså mot Färjestad i en SM-final. Det blir en repris på finalen 2011. då vann Färjestad guldet. Nu är Skellefteå tunga, tunga favoriter, men lyckas Färjestad få Skellefteå i gungning, kanske få 1-0 eller åtminstone 1-1 i matcher, kanske t.o.m. 2-1, då kan det sluta hursomhelst. Får däremot Skellefteå 1-0 och 2-0 i matcher, då är det nog kört för Karlstads vargar. så, det gäller att vara med redan från start om det ska kunna gå vägen.

Man måste slutligen ändå beröma växjö. vilken säsong de har gjort. Noll erfarenhet av slutspel över huvud taget, klubbens 1:a slutspel någonsin, efter en fin 3:e plats i grundserien, sedan 4-2 i mattcher mot erfarna Luleå och sedan var man yterst nära på att ta matchserien mot Färjestad, ett av de lag som är absolut bäst på att vara just bäst när det gäller, till 7 matcher. Man var inte ens 1 minut ifrån att fixa det. sam Hallam har gjort ett grymt jobb med detta laget och både han och hela Växjö ska ha en stor eloge för den här säsongen. Starkt!