SM-finalen

Säsongen 2013/14 är nu avslutad i svensk hockey. Sist ut var finalserien mellan Skellefteå AIK och Färjestad BK. Skellefteå, som vann grundserien, medan Färjestad slutligen placerade sig som 6:a i tabellen. Skellefteå slog ut HV 71 med 4-1 i matcher i kvarten, varefter LHC besegrades med samma siffror. Färjestad i sin tur ställdes mot Brynäs och tog relativt enkelt hem den matchserien med 4-1, varefter Växjö besegrades i en riktig rysare med 4-2 i matcher.

Skellefteå var här solklara favoriter, men Färjestad är alltid ett lag som är bäst när det gäller, lite som Rögle. År efter år stegras Rögles form ju närmre kvalserien man kommer och väl där peakar den. Färjestad har gjort lite samma resa den här säsongen och många gånger tidigare. Den gångna säsongen har inte direkt varit guld och gröna skogar för FBK. Man har aldrig varit uppe på någon högre placering i tabellen än 4:a om jag minns rätt. Man har legat där kring 5-9:e plats i stort sett hela säsongen och många experter har dömt ut dem på förhand. Ändå stod de nu här, i SM-final, i år igen. Senast det begav sig var för 3 år sedan, mot just Skellefteå. Då vann man. Nu skulle det vääldigt mycket till om man skulle vinna. De första matcherna skulle bli avgörande. Fick Skellefteå 1-0 och 2-0 i matcher, ja, då skulle det vara i princip kört,men skulle Färjestad få Skellefteåmaskinen i gungning, kanske ta ledningen med 1-0 i matcher, eller iaf ha 1-1 efter 2 matcher, ja, då skulle allt kunna hända. Såhär gick det.

Omgång 1

Skellefteå - Färjestad 3-0

Inget snack om saken. Markus Svensson höll nollan och Skellefteå tog en klar 3-0-seger och 1-0 i matcher. Jimmie Eriksson, Jocke Lindström och P-E Bellemare gjorde målen.

Omgång 2

Färjestad - Skellefteå 2-6

Ännu en klar seger för Skellefteå. Bud Holloway gav bortalaget ledningen, 58 sekunder från paus i 1:a perioden. ett mycket psykologiskt viktigt mål. Christian Berglund kvitterade dock för hemmalaget och där och då var Färjestad med i matchen på allvar. Sedan kom 2 misstag som inte får ske på den här nivån och särskilt inte i en SM-final. En Färjestadspelare tappade markeringen vid blå totalt oh en Skellefteåspelare fik i princip komma fri med Pettersson-Wentzell i Färjestadskassen. Bellemare satte 1-2 i nät och Jimmie Eriksson satte 1-3. PW fick lämna kassen efter 1-5 och istället avslutade Pekka Tuokkola mellan stolparna. Han skulle inte heller få hålla nollan, men 6:an för SAIK kom först efter att Färjestad reducerat till 2-5. Närmre än så kom man inte och det var 2-0 i matcher till Skellefteå, precis det som inte fick hända. Uppförsbacken var nu vääldigt lång för Färjestad.

Omgång 3

Skellefteå - Färjestad 8-1

Slutspelshistoria. Inget lag har vunnit såstort i en SM-final tidigare. Färjestad föll igenom totalt. Från början var man dock med bra. man kom ut aggressivt och tog faktiskt ledningen i matchen efter drygt 10 minuters spel. Patrik Lund. Viktor Arvidsson kvitterade sedan och innan perioden var slut hade hemmalaget tagit över matchen helt. Jimmie Eriksson satte 2-1 och Oskar Sundqvist satte 3-1. I 2:a perioden fortsatte överkörningen, då på nytt med Pekka Tuokkola mellan stolparna. Jocke Lindström satte 4-1 och melker Karlsson gjorde 5-1. Hemmalaget sköt i princip rakt igenom Färjestadspelarna. Man gjorde lite som man ville, hade lekstuga helt enkelt. Melker Karlsson satte sitt 2:a mål för kvällen när han gjorde 6-1 och sedan var det Bellemares tur att näta igen, 7-1. Slutresultatet, 8-1, fastställdes av Jimmie Eriksson. 3-0 i matcher till Skellefteå och ingenting, absolut ingenting, talade för Färjestad. Skulle man ens ta en seger i denna finalserien skulle det vara en bragd. Nej, nu handlade det om att avsluta snyggt, kanske med en uddamålsförlust? Efter totalt 17-3 på 3 matcher skulle bara det vara en seger.

Omgång 4

Färjestad - Skellefteå 0-3

Nej, det blev ingen seger för Färjestad. Det blev ingen uddamålsförlust heller, men man höll åtminstone ner siffrorna och avslutade med samma siffror som i 1:a matchen, 3-0, fast nu 0-3. Totalt blev det alltså en totalkross med hela 20-3 på 4 matcher för Skellefteå och ett SM-guld, klubbens 2:a raka, med 4-0 i matcher. Man är först med att försvara sitt SM-guld sedan Djurgården gjorde det säsongerna 99/00-00/01. Man går igenom slutspelet med totalt 12-2 i matcher. Bara HV och LHC lyckades ta varsin match av mästarna. Målskillnaden i slutspelet är heller inget man bara kastar bort. Totalt 55-20 (+35) på 14 matcher. Det är 20-3 i finalserien mot Färjestad, det är 22-7 i semifinalserien mot LHC och det är faktiskt "bara" 13-10 mot HV i kvarten. Var HV då ett bättre lag än LHC och Färjestad, eller var det Skellefteå som då höjde sig ännu mer när det närmade sig avgörandet? Jag tror mer på det senare. Just nu är man helt överlägsna i svensk hockey. Först kommer Skellefteå, sedan kommer ingenting, sedan kommer ingenting och sedan kommer de övriga lagen närmast bakom. Det här är frukten av ett flera år långt arbete, där man har byggt sitt lag med några dyra spetsspelare, några som tjänat ganska bra och resten som faktiskt ligger under medelinkomsten i SHL. Det är mycket egna produkter och många som nu också kan lämna för främst NHL. Man har dock lyckats behålla spelare förr, så kanske gör man det i år igen. En sak är dock klar, Skellefteå är redan nu stora guldfavoriter till nästa säsong. En sådan här dominans har vi inte sett i svensk hockey på många, många år. Skellefteå AIK är mycket värdiga mästare, grattis!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0