Kvalserien till SHL, omgång 8

Också 2 omgångar återstår av kvalserien upp till SHL, men här är det betydligt mer öppet. 4 lag slås om den sista platsen. det är Rögle, Djurgården, Malmö och AIK, trots allt. AIK, som inledde den här kvalserien på ett allt annat än övertygande sätt, men nu har man kommit igång och faktum är att man bara är 1 seger från SHL-platsen. Örebro är däremot helt klara nu efter 8 omgångars spel. detta efter segern över djurgården på Hovet. En mycket stark seger. Såhär gick det i den 8:e omgången:

Västerås - AIK 1-4
Malmö - Rögle 3-5
Djurgården - Örebro 2-4

Bara bortasegrar kan noteras. AIK vann ångestmötet i Västerås. Det lag som vann skulle fortsatt ha chans på att nå SHL, medan det förlorande laget skulle vara helt borta. AIK gjorde det faktiskt riktigt bra och Daniel Larsson höll nollan långt in i 3:e perioden, men till slut fick hemmalaget hål på larsson och fastställde slutresultatet 1-4. Västerås är därmed helt avsågat och man har inte alls nått upp till den standard man höll i grundserien. Defensiven har svajat betydligt mer, preis som målvaktsspelet. Jonas Fransson har inte alls levt upp till seriens bästa målvakt, som han var under grundserien.

I Malmö var det Rögle som återigen, precis som i Ängelholm tidigare under denna serien, drog det längsta strået och vann. Erik Martinsson gjorde hattrick oh var i högsta grad delaktig i att Rögle ett tag körde över Malmö och ledde med 1-4. Sedan vaknade Malmö litegrann och nådde 3-4. Sedan fick Rögle en lite tveksam straff med sig. Straff blev det i vilket fall och Kelsey Tessier fortsatte då att bruljera när det gäller straffar. Han satte 3-5 i när bakom Robin Rahm, som hade bytts in när Pontus sjögren fik nog.

Djurgården gjorde 1-0 redan efter 16 sekunder. Sedan kvitterade Örebro och gjorde också 1-2, bara någon minut innan paus i 1:a perioden. Sedan gjorde man 1-3 i 2:a och när 1-4 kom i början av 3:e perioden, då var det rullgardin ner för DIF, som därmed halkar under SHL-sträcket igen, i och med att Rögle vann i Malmö. Tabellen ser nu ut såhär:

1, Örebro 19p +14
2, Rögle 13p +3
3, Djurgården 12p 0
4, Malmö 11p -5
5, AIK 10p 0
6, Västerås 7p -12

Rögle klättrar alltså upp över sträcket igen. Nu är man väldigt nära att göra samma sak igen, samma sak som man gjorde för 2 år sedan, gå bakvägen upp i SHL, via playoff. Nästa omgång blir intressant. då möter Rögle avsågade Västerås, vilket man borde klara av. AIK tar emot redan klara Örebro. AIK hade dessutom ganska bra statistik mot Örebro under grundserien, så Gnaget har nog gansska goda chanser. Det skulle innebära att Rögle klättrar upp på 16 poäng och AIK 13. Vinner då Malmö mot Djurgården, då ligger Rögle väldigt bra till, för då klättrar Malmö upp på 14 poäng, vilket innebär att Rögle i princip måste förlora i sista omgången för att inte nå SHL. Vinner Djurgården istället den martchen så är Malmö borta. Samma sak gäller om Malmö vinner. då är Djurgården borta. Så matchen i Malmö arena är definitivt en nyckelmatch.