Daladerby på bortaplan

Ja, alltså i FM Mattsson arena i Mora, mot Drakarna.
Leksand saknade både Kollar, som har varit skadad en längre tid, Olimb, Galbrait, som har problem med ett knä och JLGP, som faktiskt har anlänt till byn, men som har åkt på en mindre skada.

Det var Mora som kom med matchens 1:a anfall, men det blev inget av det.
Leksand atackerade i form av Svedberg, varpå Martin Karlsson fick iväg några hyfsade skott och Ollas sköt utanför. Pigg öppning av Leksand.

Håkan Bogg var nära på att komma fri för Mora, men Stefan Erkgärds jobbade bra hemåt och fick tag i pucken. Jon Knuts skar sedan igenom, men kom lite för nära Hansen i Morakassen, som verkar ha tagit över lite efter Lasse Johansson, som inte har sett stabil ut på senaste. Dock kom Knuts lite för nära och kunde inte trycka dit den.

Pesonen åkte ut efter dryga 9 minuters spel, slashing. Leksand gjorde det dock bra och Norén täckte skott, varpå Ollas kom fri i boxplay när moringarna gick bort sig lite, men Hansen räddade. Istället gjorde Mora 1-0 efter skott av Heino och styrning av Viksten.

Mora tog över ännu mer efter målet och Leksand spelade väldigt passivt. Ollas försökte dock, men skottet gick på täckande ben.
Iliakis, som jag har för mig spelade NHL förr om åren, fick iväg ett skott som Hanses räddade enkelt, men ändå släppte retur på.

Leksand skapade lite tryck mot slutet av perioden, Hempa hittade nästan Pesonen framför mål och Hägga fick ett riktigt bra läge när han mer eller mindre blev fri, men inget mål där och ställningen 1-0 stod sig efter den 1:a perioden.

2:a perioden började med ett jätteläge för Mora, där Jakobs så när kunde få in 2-0. Därefter blev det halvfarligt och Martin Karlsson åkte ut för Leksand.

I boxplay slarvade dock Hansen lite bakom mål, Alcén fick tag i pucken och kunde göra 1-1! Ännu ett mål i BP.

Därefter var det Moras tur att åka på en utvisning, Tuokko för hakning.
Leksand skapade dock inte så mycket och man åkte på en utvisning emot sig istället.

Inga mål där heller, men efter att båda lagen blivit fulltagliga var Mora nära jätteläge, men Leksandsback hann emellan och täckte skottet.

Leksand fortsatte dock att snurra alldeles för mycket. Det var inte rakt på mål, utan man passade och passade istället.
Knuts fick i alla fall iväg ett skott som gick tätt utanför, men så fick Mora 2 jättelägen när Henrik Eriksson först drog Hanses så han var uppe och köpte en korv, men lyckades trots det hinna över och rädda. Sedan en dubbelchans som Bergenström täckte 2 gånger om. Mora var betydligt hetare och ville mer såg det ut som.

Leksand gav sig dock inte utan kom tillbaka och fick ett halvfarligt läge efter en retur av Hansen som Bergenström var där och högg på. Sedan sköt Ollas ett skott som styrdes på skridskor och gick tätt utanför. Dock var det Mora som skapade de hetaste chanserna när Tony Lagerström t.ex. blev fri, sköt över, snappade upp returen och så när fick in ledningspucken. Iliakis sköt så i stolpen och så åkte Pesonen ut för crosschecking. Då tog det inte många sekunder innan Zettergren sköt ett direktskott som letade sig in bakom Hanses och Mora var återigen i ledningen.

Leksand fick dock avsluta perioden i PP efter att Viktor Amnér åkt ut.
Där sköt Johan Svedberg i stolpen, men annars fick man inte ut mycket av det och det var fortsatt Moraledning inför sista perioden.

Mora blev fulltagliga bara några sekunder in i densamma, varpå Hempa drog iväg ett snabbt skott, tätt över. Så åkte Svedberg ut och det var återigen BP för Leksand.

Moras powerplay var bra och Jakobs var nära på att styra in 3-1, men icke. Man nitade dock fast pucken nere i Leksands zon, snurrade på bra och Viksten var återigen snubblande nära på att slå in 3-1, men Leksand höll emot och redde ut det hela.

Det var dock Mora som fortsatte att styra och ställa, skapade lägen och tryckte tillbaka Leksand. Man lyckades sticka upp ibland, som när Andersén sköt och Knuts var nära på att slå in returen, men annars var det mest Mora för hela slanten. Plötsligt, mitt i all Morapress, jobbade Pesonen fram pucken till Källström som sköt. Hansen lämnade retur och där var Victor Rask och slog in kviteringen fram till 2-2!

Hulkkonen hade sedan ett läge att ge Leksand ledningen, men Hansen var bra med på den. Även Bergenströms fräckis vid ena stolpen tog han.
Samme Rask som gjorde målet sköt sedan igen, Hansen lämnade återigen retur och där var Knuts, men skottet gick utanför.

Mora var sedan lite för heta på gröten och fick en utvisning mot sig för för många spelare på banan. Leksand förvaltade det dock inte väl och Tommy Enström åkte istället ut för slashing så att det blev spel 4 mot 4.

Mora tryckte på mot slutet av perioden, men Hanses var bra med i målet och förlängning väntade, igen. 6:e raka matchen utan 3 poäng för Leksand.

I förlängningen var det Leksand som öppnade bäst. Man sköt flera skott, men rakt på Hansen. Så fick Mora ett jätteläge, Jakobs kom fri, men Hanses räddade! Så var det Leksands tur, Källström kom framrusande, men Ollas var tyvärr i målgården och straffar väntade istället.

Jussi Pesonen var först för Leksand, gjorde en dragning, men inget mål.
Martin Johansson för Mora satte däremot pucken bakom Hanses.
Jesper Ollas sköt ett snabbt skott, rakt upp i krysset bakom Hansen!
Zettergren lade nästa straff för Mora, Hanses räddade!
3:e straffen lade Daniel Hermansson, utanför.
Henrik Eriksson 3:e för Mora, även han utanför.

Det blev alltså Golden goal-straffar och där var Ollas först och satte pucken mellan benen på Hansen! Rodin i Mora missade och Leksand kunde vinna med 3-2!

I övrigt skrällde Tingsryd hemma mot Växjö och vann med 2-0!
Det andra topplaget, Örebro, spelade igår och slog då Borås med hela 7-4 hemma i Bern arena.
Även andra topplag var i farten igår, Malmö och Oskarshamn. Där vann Malmö i Oskarshamn med 0-2.
Annars var det inga anmärkningsvärda resultat ikväll, Almtuna slog Sundsvall med 4-2 och Bofors Västerås med 3-2.

Vi måste ju så klart också notera Modos båda rekord i Elitserien. I torsdags klarade man av bedriften att inte göra mål på 4 hela matcher! 4:e raka matchen utan ett ända mål framåt, 0-3 mot Färjestad. Sett till tiden var det dock några minuter kvar till Skellefteås rekord från 2006, 259 minuter. Det slog man dock idag när det tog 266 minuter innan man gjorde mål, nu borta mot SSK, en match man till slut vann med 3-4 efter sudden.

I övrigt går att konstatera att Brynäs J18 slog Kristinehamn borta med hela 17-1 tidigare idag!


Gratis entre!

Ja, som rubriken säger var det denna kväll gratis entre till Tegera arena. P-O Ejendal bjöd på entren för alla med vit/ljus överdel. Trots det blev det en dålig publiksiffra med ändast 4047 i publiken.

Leksand med Johan Hägglund i spetsen öppnade bäst. Nämnde Hägga fick 2 lägen i sitt 1:a byte, först räddade Idoff i Trojakassen och så sköt han utanför. Sedan fick Åslin ett jätteläge efter slarv av en trojait, men han fick inte till skottet. Ollas rundade sedan både målbur och Trojaförsvar innan han sköt, men skottet tog på täckande spelare.

Leksand fick sedan powerplay och skapade där ganska bra press. Åslin fick återigen ett jätteläge, men skottet gick rakt på Idoff som kunde blockera. Moe sköt sedan ett skott som Idoff plockade, men som studsade ut och över mål, varpå Andersén sköt tätt utanför.

Efter powerplayet fortsatte man att trycka på. Man sköt skott på skott, men Troja försvarade bra, men det var också det ända de gjorde i princip. Man kom ingen stans framåt och fick bara slå ifrån sig. 1-0 hängde i luften.

Dock åkte Lotvonen ut, så Troja fick spela PP. Leksands boxplay var dock felfritt och Troja fick knappt på ett ända skott under de 2 minuterna.
Efter boxplayet fortsatte Leksand att trycka på. Troja slog bara ifrån sig och försökte komma upp på misstag från Leksand, som när Hanses, som stod kvällen till ära, släppte en farlig retur, men leksingar var först på den.

Tyvärr åkte Hägga ut 2+2 för hög klubba mot slutet av perioden och Troja fick spela powerplay igen. Det gav dock ingenting och perioden tog slut.

2:a perren började som sagt i BP efter Hägga´s 2+2. Leksand gjorde det dock fortsatt bra och Troja kom inte till några större farligheter. Dock efter att Leksand blev fulltagliga. då tryckte man faktiskt på ner mot Hanses för 1:a gången i matchen. Man sköt 2 skott utanför och fick sedan börja om.

Leksand fick så återigen spela powerplay när Nettebladt i Troja åkte ut. Där var Bergenström nära 1-0, men Idoff spelade bra i Trojakassen och det blev inget av det. Man fortsatte dock att trycka på hyfsat, men fick inte till några större farligheter och Troja blev fullt. Sedan gjorde man 0-1 när man kom 2 mot 1. Inte mycket att göra för Hanses där, men rättvist sett till matchen var det absolut inte.

Leksand började slarva betydligt mer efter målet. Ollas tappade ut pucken ur zon, varpå Hägga tappade ut den vid ett bra läge. Hempa, som nu var tillbaka efter sin skada, missade sedan ett skott och det blev inget av det. Plötsligt fungerade ingenting och inte ens när Håkansson i Troja åkte ut fick man till någon press. Man passade fel, tappade ut puckarna och drällde allmänt för mycket. Så plötsligt klaffade det igen. Det var som att kedjan plötsligt hade hoppat där i några minuter efter Trojas ledningsmål, men nu var den på plats igen och Leksand skapade viss press mot Idoff. Troja tvingades ta en utvisning till, men precis innan den konfirmerades sköt Tommy Enström från blå och det var kviterat!

Så havererade allt igen när Troja trots allt fick sin utvisning och Leksand fick powerplay. Då gjorde Troja 1-2, varpå Åslin styrde klockrent i ribban och var mycket nära 2-2. Samme Åslin fick sedan ett jätteläge, men Idoff hann dit med plocken och så sköt Norén ett ribbskott igen.

Troja blev fulltagliga och kom undan med blåtta förskräckelsen.
Leksand fortsatte dock att trycka på. Åslin sköt i burgaveln och Hägga var nära på att styra in kviteringen.

Sista perioden började med ett jätteläge för Pesonen, men Idoff var återigen där med plocken, samtidigt som Troja blev fulltagliga igen efter utvisningen i slutet av den 2:a perioden. Därefter skapade man i princip inget framåt, men fick ett gratisläge när Kannerling i Troja åkte ut. Svedberg sköt då, men ingen var där på rreturen och Troja kunde rensa undan.
Leksand var återigen nära när Idoff tappade ett skott, men kunde till slut blockera ändå och Troja redde ut även detta underläge, men strax därefter kunde Jesper Ollas ändå slå in kviteringen mellan benen på Idoff!

Leksand lyckades nu med nöd och neppe hålla undan för en Trojaledning igen direkt efteråt, när man sköt i stolpen och så fick Hanses göra en fin räddning.

Troja åkte på ännu en utvisning, men innan Leksand hann skapa något nämnvärt åkte Pesonen ut och det blev istället spel 4 mot 4. Där var Troja nära på att göra 2-3, men styrningen gick långt över. Rask snubblade sedan så att Troja fick friläge, men Hanses tog den.

Båda lagen blev fulltagliga och tiden började ticka ner. Varje skott blev mer och mer värdefullt, men inga större farligheter.

Troja fick dock ett läge i PP när domaren hittade en kneeing på Svedberg, men man fick inte ut något av det hela, Leksand kunde klara av det, sekunderna rann ut i sanden och förlängning väntade.

Där var det Troja som öppnade bäst, men Leksand var först närmast när Hägga missade pucken då han bara skulle slå in den och sedan gjorde man segermålet, 2:40 in i förlängningen, genom Jesper Ollas, igen!

2 poäng hemma mot Troja är dock lite sådär, men 2 poäng är alltid 2 poäng. Glädjande nog så kan vi konstatera att Växjö fick stryk nere i Ängelholm mot Rögle med 3-2. Örebro slog dock Tingsryd borta med samma siffror som Leksand gjorde där nere för några matcher sedan, 1-2.
Mora tog en trea borta mot Sundsvall och Bofors tog en trea hemma mot Almtuna med hela 5-2. Karlskogagänget kanske börjar komma in i det hela? Vissa matcher lossnar det rejält, medan det i andra fortfarande havererar totalt.
Slutligen fick Malmö stryk hemma efter sudden med 4-5 mot Borås. Ingen bra insats där alltså.


Tung förlust

Match nere i Växjö, i Lakerdome. 1:a gången man var där sedan den blytunga förlusten i våras, som avgjorde allting.
Nu var det dags igen. Skulle det gå bättre denna gången?

Det var Växjö som öppnade bäst. Man fick ett bra läge direkt och sedan ett till när Erik Moe, som nu äntligen är tillbaka efter sin operation i augusti, tappade balansen, men det blev inget större av det. Det var dock Växjö för hela slanten i inledningen, Leksand kom knappt in i zon. Galbrait gjorde några kanonplockar och öppnade matchen på ett strålande sätt.

Soares och Källström åkte ut efter lite småtjafs och det var spel 4 mot 4. Leksand kom fortfarande inte in i zon på ett bra sätt och Växjö fick ännu en chans när David Lundbom rundade hela försvaret, men en leksing hann emellan när han skulle skjuta.

Så blev båda lagen fulltagliga igen och Leksand fick sitt 1:a läge i matchen. Moe stormade fram, men passningen hittade inte fram lika bra och chansen rann ut i sanden.

Hulkkonen åkte ut och Växjö fick matchens 1:a powerplay.
Leksand hade dock vuxit in i det hela på ett annat sätt nu och gjorde det riktigt bra i BP. Växjö kom nästan ingen stans och direkt efter att Hulkkonen var tillbaka på isen var Rask nära på att komma igenom Växjöförsvaret och få ett jätteläge, men lyckades inte helt med det.

Galbrait blockerade ett skott från blå och Leksand var nära 0-1, men pucken studsade över klubban, innan Svedberg åkte ut och det var återigen powerplay för Växjö. Det fungerade dock lika bra som förra gången och man rensade gång på gång och redde ut det utan några större problem.

Ett nytt boxplay väntade dock precis när Svedberg kom in på isen igen, nu för 6 spelare på banan. Klantigt och onödigt, men det var bara att bita i det sura äpplet och komma igen.

Man rensade gång på gång, men så tappade Bergenström pucken och en Växjöspelare fick tag i den och var nära mål, men Galbrait räddade. Växjö fortsatte dock att trycka på, men Leksand redde ut det ännu en gång och blev fulltagliga. Trots det var det i princip bara Växjö och Leksand slog mest ifrån sig och åkte på ännu en utvisning när Norén åkte ut för fasthållning. Växjö pressade rejält, men man offrade sig, Bergenström täckte 3 skott på rad, och perioden var slut.

Den 2:a perioden började fortsatt med Växjöpress. Lundbom sköt tätt utanför, men så fick Victor Rask iväg ett kanonskott och det var trots all Växjöpress 0-1!

Växjö var direkt nära kvitering, men Galbrait styrde ut med axeln. Leksand vände och var istället nära 0-2 när Alcén var nära på att trycka in passen från Åslin, men Bengtsberg i Växjökassen var med på den.

Istället blev det boxplay igen när Hägga åkte ut, men även denna gång gjorde man det bra och rensade gång på gång, även om Växjö nu fick lite mer tryck mot Galbrait. Strax efter att man blev fulltagliga gick man dock bort sig helt, trots att man hade tekning nere i Växjözonen, och Växjö fick ett jätteläge och det var 1-1.

2-1 var sedan också nära när Moe tappade pucken till Hilding, som fick ett jätteläge, men skottet gick utanför. Galbrait gjorde sedan 2 dubbelräddningar, riktigt bra! Därefter var det dock slut med turen. En leksing slog en indianare framför Galbrait och Soares kunde skjuta 2-1 för Växjö. 40 sekunder senare fick Lundbom ett friläge och det var 3-1, hastigt och mindre lustigt.

Leksand tog timeout, men inte ens det verkade hjälpa, för några minuter senare, efter lite Hawaiihockey och småchanser åt båda håll gjorde Växjö 4-1 genom Johner.

Leksand fick avsluta perioden i powerplay, faktiskt, men även Växjö visade upp bra boxplayspel och ställningen 4-1 stod sig.

Sista perioden började i PP och nu tryckte man faktiskt på ganska bra och Pesonen var nära redusering, men Bengtsberg räddade.
Leksand tog mer eller mindre över matchen och pressade på för en redusering, men turen ville inte vara med oss denna kvällen, för istället gjorde Växjö 5-1. Galbrait gjorde en rejäl plock, men backarna rensade inte som de skulle framför mål och Laudius kunde göra 5-1.

Det verkade mer eller mindre som luften gick ur Leksand vid målet, för efter det hände inte mycket. Inte mer än att Knuts åkte ut och det återigen var BP.

Nu pressade Växjö bra och var nära 6-1 flera gånger, men Galbrait hann dit vid 1:a läget och pucken styrdes över vid det 2:a.

Leksand fick lite mer självförtroende efter det avklarade boxplayet och skapade några halvbra chanser, bl.a. ett skott i burgaveln, men det blev inget av det. Dock åkte en Växjöspelare ut och det var PP för Leksand.
Där sköt Moe ett skott som Ollas var där på returen på, men Bengtsberg räddade båda. Man fortsatte dock att sätta lite tryck, men fick ingen utdelning för det. Med knappa minuten kvar fick man dock en redusering när Jon Knuts sköt in slutresultatet, 5-2 till Växjö, exakt samma siffror som det blev i våras i den match vi alla blåvita fans helst vill glömma. Den här matchen glömmer vi också och så tar vi Troja hemma senare ikväll, för nu när jag skriver det här inlägget, något försenat, är det faktiskt redan onsdag. Så på återseende ikväll!

Svåraste bortamatchen i grundserien

En av 2, nere i Malmö. Leksand har inte tagit 3 poäng nere i Malmö sedan i november 2002, alltså ungefär 8 år sedan. Var det dags nu?

Leksand vann första tekningen och Olimb fick iväg 1:a skottet ner mot Mackan Svensson i Malmökassen. En Malmöback var dock emellan och Malmö kontrade. Pesonen jobbade hemåt bra och fick återigen tag i pucken.
Malmö fick sedan ett kanonläge, men Galbrait räddade något tursamt med axeln, varpå David Åslin och Patrik Norén fick varsin chans, men båda skotten täcktes undan av Malmöbackar.

Precis när Leksand var på väg att etablera ttryck åkte Hulkkonen ut och man fick istället spela boxplay. Det gjorde man dock på ett bra sätt. Galbrait räddade 1:a skottet från landsmannen Green och så slarvade Malmö. Leksand fick en jättechans när Olimb sköt och Bergenström var där på returen, men skottet gick utanför.

Leksand tog över spelet en aning efter att man blev fulltagliga och fick iväg några hyfsade skott mot Svensson, men han var stabil i mål och plockade dem alla. Istället var det Malmö som var nära ledningsmålet, men Galbrait räddade styrningen från Urbas. Så försökte Alvarez få in ledningspucken bakom Leksandskeepern, men han höll tätt och räddade även Söderbergs nästkommande skott.

2:a perioden inleddes bäst av Leksand, där Ollas sköt 1:a skottet och Alcén fick en fin pass på det 2:a, men Svensson var bra med på båda 2 och räddade. Sedan var det dock slut på turen för Rödhökarna när man inte fick ut pucken ur egen zon och Bergenström kunde lägga pucken till en fristående Ollas, som bara hade att slå in 0-1 till Leksand!

Kort därefter åkte Norén ut och det var BP igen. Weihager sköt ett direktskott på tekning, men Galbrait var med på den. Leksand fortsatte att göra det bra. Man höll pucken innom laget och fick tiden att gå. Malmö kom inte till några vidare farligheter och Leksand kunde reda ut det hela utan några större bekymmer.

Efter att man blev fulltagliga fortsatte man att trycka på mot Svensson och Olimb var nära 0-2 när han fick pucken i slottet, men tog för lång tid på sig och chansen rann ut i sanden.
Malmö slog mest ifrån sig och Leksand jobbade bra.

Så tände det till rejält. Andersén fick nästan ett friläge, men tappade pucken, som istället gick till Söderberg, som fick ett friläge, men Galbrait slajdade ut och räddade! Så vände Leksand igen, Victor Rask fick ett bra läge, men skottet gick upp i skyddsnätet. Norén fick iväg en riktig projektil, men Svensson höll den.

Malmö tog över mer och mer och tryckte på för en kvitering, men Leksand gjorde det bra och försvarade sin ledning på ett bra sätt. Mitt i det hela utökade man också till 0-2, när Åslin gick runt Svensson och Martin Karlsson, som ju brukar göra mål på Malmö, slog in returen.

Malmös förstaline med Söderberg, Matsson och Hardt körde nästan konstant de sista minuterna av perioden, men Leksand låste fast pucken nere i offensiv zon och kunde gå till periodpaus med 0-2.

Sista Perioden började lite avvaktande. Leksand slog ifrån sig och bjöd inte på någonting gratis.
Så åkte Damgaard ut och Leksand fick sitt 1:a powerplay i matchen. Där kom Ollas fri, men fick inte med sig pucken riktigt och krockade istället med Svensson. Därefter slarvade man och Malmö var istället nära en reducering, men Galbrait blev omkullåkt och spelet blåstes av.

Powerplayet var inte bra och Malmö blev fulltagliga. Leksand fortsatte att bevaka och var betydligt närmre 0-3 än Malmö var 1-2. Lundström fick iväg en fösare mot Galbrait som han plockade enkelt, varpå Olimb fick iväg ett farligt skott, som dock gick strax utanför Svenssons ena stolpe.

Morten Green sköt ett bra skott som Galbrait fick lite problem med och Malmö fortsatte att trycka på. Leksand blev mer och mer tillbakatryckta, men gjorde det fortsatt bra och slog mest ifrån sig, gav fortfarande ingenting gratis. Söderberg sköt rakt i magen på Galbrait och Nichlas Hardt fick ett jätteläge, men Galbrait var med även på den och räddade med klubban!

Hägga fick inte riktigt ut pucken ur egen zon därefter och Damgaard kunde skjuta och Alvarez kunde slutligen styra in reduseringen fram till 1-2. Det var då drygt 6 minuter kvar. Det skulle bli tufft, hårt och jämt. Malmö skulle trycka på för en kvitering och det gjorde man mycket riktigt. Ollas åkte dessutom ut, så Malmö fick spela powerplay. Leksands box var dock felfri och man rensade, gång på gång och Malmö kom knappt in i offensiv zon.

Malmö tog timeout och Svensson lämnade kassen. 3 poäng var knappa 2 minuter bort, 3 poäng för 1:a gången på 8 år. Skulle det äntligen hålla?

Det var en mycket viktig tekning som följde därefter, en tekning som Söderberg vann för Malmö. Man nitade fast pucken nere i Leksands zon, snurrade på bra och sköt. Green sköt högt över och Bergenström styrde upp ett annat skott i skyddsnätet.
Man förlorade även nästa tekning. Hersley sköt, Galbrait räddade, returen gick ut till Söderberg, som bara hade att slå in 2-2 i öppen kasse, när Galbrait var borta. 50 sekunder återstod då.

Malmö var dock inte nöjda där. Man fortsatte att trycka på, för att kanske få med sig alla 3 poängen, men så långt skulle det inte gå och 3:e perioden slutade 2-0 till Malmö och ställningen var 2-2.

Leksand började med att skjuta några halvbra skott i förlängningen, men inga problem för Markus Svensson. Alvarez försökte så gå runt kassen och lyckades nästan, men Galbrait hann dit och stängde vid närmsta stolpen.
Malmö var sedan återigen nära när pucken hoppade ur Galbraits plockhandske och lade sig på mållinjen, men Patrik Norén var där och slog undan.

Det bjöds inte på något mål och straffar väntade, för 2:a matchen i rad för Leksands del.
Det var också Leksand som började, Jussi Pesonen. Han sköt mål!
Jesper Matsson för Malmö, även han i mål, med lite tur.
Så var det Jens Bergenströms tur att lägga straffen. Han missade.
Patrik Hersley gjorde mål.
Nu var alltså Jesper Ollas tvungen att sätta Leksands 3:e straff för att få till suddenstraffar. Det gjorde han inte. Han missade och Malmö vann.

50 sekunder kvar. 50 sekunder från 3 poäng. Behöver jag säga att det var 2 förlorade poäng och inte en vunnen?

I övriga matcher slog Örebro Växjö i toppmötet med 4-1. Samma siffror som Västerås slog Almtuna med. Rögle slog Tingsryd med 4-2, samma siffror som Bofors slog Troja med.

Tabellen hårdnar således rejält.
Örebro leder nu med 25 poäng. Växjö har 24, Leksand 23 och Oskarshamn, efter straffsegern mot Sundsvall, 22. Malmö är nu uppe på 20 poäng och Västerås och Rögle har 19. Almtuna följer på 17 och så har Borås, Bofors, Mora och Sundsvall 13 poäng. Tingsryd har 8 och Troja 7.
Det skiljer alltså bara 8 poäng mellan 1:an och 8:an i tabellen. Förlorade poäng för Leksand imorgon borta mot Växjö och tagna poäng för Oskarshamn eller Malmö innebär att Leksand är utanför direktplatserna. Så varje seger är oerhört viktig!


Toppmöte!

Hemma i Tegera arena, mot laget som har inlett serien så fantastiskt bra och har överraskat många, Örebro.
Förra året var man ett mittenlag, i år ett topplag. Det skulle alltså inte bli någon lätt uppgift för oss vita och blå.

Leksand öppnade dock bäst och Bergenström var nära mål direkt när han försökte gå köksvägen, men Zajkowski var där och räddade något turligt. Sedan var det i alla fall mål och det var Johan Hägglund som bröt in från kanten och stänkte upp pucken i krysset bakom Zajkowski och det var tidig Leksandsledning, 1-0!

Det var en händelserik inledning, för strax därefter var Örebro först nära 6 man på planen och sedan kvitering, men en leksing lyckades rädda på mållinjen.

Leksand fortsatte så att pressa och trycka på bra, men så slarvade man i försvaret, vilket gav Örebro ett jätteläge. Sådan tur var gick skottet utanför. Pesonen var istället nära på att utöka ledningen när han sköt tätt över, ett stenhårt skott. Ollas lade sedan på mål, både Olimb och Bergenström var där, men ingen av dem fick tag på pucken.

Örebro var sedan återigen ruskigt nära en kvitering, men Galbrait, som även fick förtroendet att stå denna matchen, fick precis ut ett benskydd och räddade, varpå Örebro drabbades av en utvisning och det var PP för Leksand.

Powerplayet var dock inte bra alls. Örebro rensade och man slog icing.
Mot slutet av PP:t fick man lite tryck, men inget större tryck och Örebro kunde reda ut det utan några större problem.

Leksand var dock nära 2-0 när båda juniorerna Rask och Knuts sköt, men Zajkowski räddade båda 2. Galbrait fick även han göra ett ingripande några sekunder senare när Örebro fick en dubbelchans, men han lyckades rädda båda 2 även han.

Spelet blev sedan en aning avvaktande i några minuter, innan Leksand återigen tog tag i taktpinnen och pressade på. Zajkowski räddade först ett skott/styrning från Pesonen, som hittills har varit ganska osynlig i år måste jag säga, och sedan ett skott från Norén, som han blockerade med vissa problem.

Leksand tryckte på. Örebro kontrade dock, Orrsten fick ett jätteläge, men Galbrait räddade! Ännu ett jätteläge för samme Orrsten, men Enström jobbade hemåt på ett föredömligt sätt och Orrsten missade skottet.

Örebro dumpade in pucken direkt i 2:a perioden, men Leksand tog hand om den. Man kontrade och Knuts sköt, men på täckande klubba. Svedberg tog skott därefter, rakt på en örebroare.

Leksand åkte sedan på ännu en utvisning och det var spel 5 mot 3 för Örebro, efter att ovan nämnde Enström åkte ut i slutet av 1:a perioden.
Örebro tryckte på ganska bra i powerplay, men Galbrait räddade skott efter skott. Per Edblom sköt, men klubban gick av och leksingar kunde rensa. Inte Edbloms dag denna dag. I 1:a perioden hade han nämligen även missat 2 jättechanser med i princip öppet mål. Man lyckades dock kvitera när Galbrait räddade ett skott, som gick rakt ut till Sjödell-Wiklander, som bara hade att slå in kviteringen.

Pesonen tog skott direkt efter tekning nere hos Zajkowski, men örebroare täckte det. Samme Pesonen spelade sedan pucken rakt till Palmebjörk i Örebro, men han missade från slottet. Istället åkte han ut och det var powerplay för Leksand. Örebro gjorde det dock återigen väldigt bra i boxplay och Leksand kom inte till några skott alls. Inte förrän mot slutet av powerplayet, precis som i 1:a perioden, då Lotvonen drog iväg ett stenhårt skott rakt i magen på Zajkowski. Han sköt igen, men Zajkowski räddade, men fick vissa problem med returen, men inget mål och Örebro var fulltagliga.

Leksand tog timeout och åkte sedan på en utvisning. Strax innan hade dock en örebroare gjort sig skyldig till en utvisning, men den missade domaren. Det var alltså PP för Örebro, men Fredrik Orrsten tappade pucken som sista man och Ollas fick tag i pucken och satte 2-1 bakom Zajkowski, i boxplay!

X-leksingen, Markus Weinstock, sköt sedan ett skott innan Leksand blev fulltagliga, men då fortsatte Leksand att trycka på. Åslin satte in en klockren tackling och Örebro åkte på en utvisning när Bergenström var nära på att nå en retur från Zajkowski strax framför mål.

Den här gången tryckte man på ganska bra. Olimb sköt i burgaveln och Rask sköt ett skott som Hägglund styrde, men Zajkowski blockerade. Lotvonen sköt stenhårt i ribban och Svedberg sköt x2.

Örebro redde dock ut det hela och kontrade istället efter att man blev fulltagliga. Galbrait var dock bra med i mål och räddade även det. Örebro fortsatte att kriga och fick utdelning några minuter senare när Adolfsson krigade in 2-2 bakom Galbrait.

Leksand sköt ett skott som styrdes på en klubba så att Zajkowski fick lite problem med den, men lyckades hålla den. Därefter tacklade Andersén den andre X-leksingen i Örebro, Markus Jonasén, så hårt att plexit bakom Zajkowski gick sönder. Man fick bryta för paus lite tidigare än vanligt, för att sedan spela klart perioden innan man började den sista perioden.

De sista 2 minuterna av 2:a perioden bjöd på ett jätteläge för Örebro som man missade och ett skott av Rask i stolpen.

Sista perioden, efter att lagen bara hade bytt sida, inleddes i BP för Leksand. Örebro fick dock inte alls till det och Leksand rensade utan några större problem. Sedan var det Ollas tur att missa öppet mål från nära håll. Norén sköt sedan 3 skott, som alla 3 tog på täckande örebroare. Båda lagen fortsatte att byta chanser med varandra och så blev Andersén överkörd och åkte in i Zajkowski. Ingen utvisning där. Smått parodiskt med tanke på hur det tidigare hade sett ut under matchen och vilka utvisningar som då hade tagits. Därefter var det Galbraits tur att bli påkörd. Då brast det för Kenny Källström, som flög på Andersson i Örebro och gab honom några rejäla smällar. Båda 2 åkte ut, men det blev faktiskt powerplay för Leksand, då Andersson fick 2+2.

Man snurrade på bra i powerplay och Ollas missade återigen nästan öppet mål efter en crosspass.

Powerplayet varade i knappa minuten, för därefter åkte Enström ut efter att ha hakat tag i en örebroares klubba. Hade han inte gjort det hade det varit friläge.

Spel 4 mot 4 alltså. Där var det Örebro som pressade på mest och var mycket nära 2-3, men Galbrait räddade till slut.

Örebro var återigen nära ett ledningsmål efter att båda lagen blev fulltagliga, men Sjödell-Wiklanders skott tog i ribban. Leksand vände och sköt några skott som Zajkowski blockerade.

Mot slutet av perioden var Örebro återigen nära 2-3, men skottet gick utanför. Åslin fick så ett jätteläge, men Zajkowski var följsam och räddade. Det blev dock powerplay för Leksand de sista 1:10 av matchen och man pressade på riktigt bra, fick många fina lägen och det var väldigt nära 3-2, men inget mål där och förlängning väntade.

Där fortsatte Leksand att trycka på den 1:a minuten, men så kom Örebro tillbaka en aning och spelet jämnade ut sig, innan Örebro tog över och var ruskigt nära ett avgörande. Ollas åkte ut för slashing och Örebro fick ett gyllene läge att avgöra med dryga minuten kvar av sudden. Man pressade på bra och sköt ett skott i masken på Galbrait, men närmre än så kom man inte och säsongens 1:a straffavgörande väntade.

Där inledde Örebro med Markus Weinstock. Han missade.
Därefter var det Jussi Pesonen. Han sköt i mål!
Nästa skytt för Örebro, Palmebjörk. Han sköt utanför.
2:a skytt för Leksand, Bergenström. Mål igen och 2 poäng var säkrade!

I och med den poängen gick man förbi Örebro i tabellen. Man har samma poäng, men Leksand har +2 på Örebro i +/-.
Leder tabellen gör dock Växjö, trots att man faktiskt tappade 2 poäng hemma mot Sundsvall i fredags när Norrlandslaget vann med 4-3 efter straffar. Därefter förlorade man med hela 7-0 borta mot Borås under söndagen och det var väl inte lika kul. Borås som har kommit igång nu de senaste matcherna. 7-0 mot Sundsvall, 4-3 efter straffar mot Västerås i fredags och 4-0 hemma mot Bofors i onsdags. 2 raka hemmanollor alltså. Starkt!
Bofors som i sin tur reparerade missen nere i Borås genom att slå Mora med 5-1 hemma i Nobelhallen under lördagen. Mora som öppnade fruktansvärt svagt i serien för att sedan komma igång lite och nu ha avstannat igen.

I tabellen så ser vi som sagt att Växjö fortfarande leder serien med 24 poäng. 2 före både Leksand och Örebro. Sedan ligger faktiskt Oskarshamn fortfarande 4:a med 19 poäng och dessutom en match mindre spelad. Vinner man alltså där kan man gå upp på samma poäng som både Leksand och Örebro. Västerås, Malmö och Rögle följer därefter på 16 poäng och så Almtuna 2 poäng bakom på 8:e plats, men även de med en match mindre spelad. Sedan har Borås klättrat från sin jumboplats man hade innan i onsdags, till en 9:e plats, med 13 poäng, istället för 5. Mora är uppe på 12 poäng nu, samma som förhandsjumbon, Sundsvall. Bofors har nu lyckats klättra över sträcket för kval neråt och har nu 10 poäng, 3 före både Tingsryd och Troja, som nu är under sträcket.

 


Match mot ännu en nykomling

Nu uppifrån, från Elitserien, Rögle. Rögle som inte har imponerat hittills. En blygsam 8:e plats just nu. Vid vinst skulle man gå upp på samma poäng, 13, som Skånerivalen, Malmö. Vid vinst för Leksand skulle man gå upp på 23 poäng, samma som serieledande Växjö. Örebro har dock en match mindre spelad, de spelar imorgon hemma mot just Malmö, och vid seger där går man upp på 24 poäng.
Dessa 3 har i vilket fall ryckt lite i tabellen. Oskarshamn är nämligen, fortfarande, 4:a med 16 poäng och det är hela 10 poäng ner till Rögle på 8:e plats, precis utanför Playoff. Rögle har inte vunnit hemma sedan man slog Bofors med 4-1 hemma i 5:e omgången, vilket även är deras ända hemmavinst hittills. Senaste segern kom för 3 matcher sedan, borta mot Västerås, med 2-3. Sedan blev det stryk uppe i Sundsvall med samma siffror och så storförlusten mot Malmö, 7-3. Man ligger alltså på -4 på de 3 senaste matcherna, samtidigt som Leksand ligger på +8, efter 1-2 mot Tingsryd, 4-1 mot Malmö och 3-7 mot Sundsvall.

Tittar man på tidigare matcher mellan lagen så var det bl.a. den matchen när Ängelholmarna kom på besök under Kvalserien i våras som gjorde att Leksand missade Elitserien. Rögle avgick då med segern, efter att Leksand prickat ribban med 7 sekunder kvar. En oerhört tung förlust, och direkt avgörande, tillsammans med Växjöförlusten i 9:e omgången, för att man missade Elitserien.
Nere i Ängelholm var det dock Leksand som snodde åt sig 2 poäng efter att Pesonen slog in segermålet i sudden. Skulle han göra samma sak ikväll? Det återstod att se.

Leksand öppnade bäst. Norén tog 1:a skottet och därefter blev det farligt när Bergenström försökte gå köksvägen. Alcén fick sedan iväg ett farligt skott, efter Bergenströms förarbete.
Rögle sköt 2 skott, men Galbrait klarade enkelt.

Så åkte Olimb ut och det var PP för Rögle. Där etablerade man visst tryck mot Galbrait. Ett skott gick tätt utanför och ett annat plockade Galbrait.
Leksand gjorde det dock bra och rensade gång på gång. Till slut fick man även ut pucken efter en vunnen tekning och man var fulltagliga igen.

Martin Karlsson jobbade stenhårt och vann puck vid sargen.
Jon Knuts fick sedan ett jätteläge efter pass från Norén, men Fransson i Röglekassen var där och tog den. Även Åslin fick ett jätteläge när han kom ensam in över offensiv blå, sköt och var där på returen från Fransson. Han lyckades blockera, men 0-1 hängde i luften.

Dock kom Rögle upp lite igen och satte press. Galbrait räddade omedvetet, en aning tursamt, med hjälmen eller liknande. Därefter tvingades han blockera varpå han var med på ett skott från köksvägen av en Röglespelare.

Victor Rask fick sedan 2 jättelägen. Först sköt han tätt utanför, efter att Fransson mer eller mindre var helt borta, och sedan var han nere för räkning. Hade Rask då bara tittat upp lite mer och varit lite kyligare hade det varit 0-1, men 0-0 stod sig.
Leksand fortsatte att trycka på och var klart närmast ett ledningsmål, men Fransson var ruskigt bra i Röglekassen.

Rögle fick sedan återigen powerplay när Lotvonen åkte ut. Man fick visst tryck till en början, men så rensade Leksand och fortsatte så att göra under resten av boxplayet och Rögle fick inte ut något av det. Istället var det Leksand som fick spela powerplay, när André Brendheden åkte ut. Man snurrade på konstant i över en minut nere i offensiv zon, men Fransson tog skottet, som till slut kom från tidigare utvisade Lotvonen.
Rögle rensade sedan och perioden var slut.

2:a perioden började i powerplay för Leksand, men Rögle rensade direkt och var fulltagliga. Därefter satte man lite press mot Galbrait, men han räddade och blockerade.

Så åkte samme Brendheden ut igen, nu för tripping, och det var återigen powerplay för Leksand. Nu var det dock mycket sämre och Rögle vann första teken och rensade. Man fick inte till någon press när man väl kom in i Rögles defensiva zon och Rögle kunde relativt enkelt rensa.
Tiden rann iväg, utan att man fick till några större lägen. Lotvonen sköt ett skott som Bergenström styrde upp i skyddsnätet, det var det närmsta man kom.

En dubbelutvisning blev det kort därefter och då gjorde Rögle 1-0. Galbrait släppte en retur på som Bergenström skulle ta hand om, men lyckades inte riktigt och blev inknuffad med pucken mot mål och så var Alexander Johansson där och petade in pucken vid Galbraits ena benskydd.

2-0 var sedan ruskigt nära, men pucken tog i utsida stolpen. Ännu ett skott, Galbrait räddade. Ett 3:e skott, Galbrait blockerade.
Rögle tog över mer och mer efter målet och pressade på. Hulkkonen var dock nära kviteringen när Fransson inte såg något, men tursamt nog fick han pucken på sig och kunde blockera.

Svedberg bjöd Rögle på en jättechans, men skottet gick utanför. Därefter fick Knuts ett fint läge, men Fransson blockerade.

Victor Rask åkte ut och Rögle fick spela powerplay igen. Ett dåligt sådant, där Leksand rensade gång på gång och man kom inte till något etablerat spel i anfallszon. Inte förrän mot slutet av det numerära överläget, då man fick lite tryck, men Galbrait var stabil i mål. Direkt när man blev fulltagliga satsade man offensivt, men Fransson var omutlig. Man försökte pressa på, men fick inte till det, trots hårt slit och mycket jobb och perioden slutade 1-0 till Rögle.

Sista perioden började med 6 man på isen för Rögle, men ingen åtgärd för det. Istället smällde de in 2-0 efter 1:02 av perioden.

Leksand gav sig inte. Hägga, Knuts och Andersén snurrade på bra, men man kom inte in framför mål och Fransson räddade och blockerade enkelt skotten. Norén försökte sig sedan på ett skott, men slarvade lite, vilket istället gav Rögle ett fint läge. Sådan tur var lyckades Galbrait hålla den.

Leksand försökte trycka på, men det var Rögle som höll i pucken för det mesta och kontrollerade det hela på ett bra sätt och efter dryga 10 minuter tog Leksand timeout.

Man försökte trycka på efter timeouten, Rögle slog 2 icingar och så åkte Mads bödker ut för fasthållning och det var powerplay för Leksand. Man spelade bra, Bergenström försökte styra in ett skott, men Fransson var med även på den. Man tryckte på, men avslutade för sällan och Rögle kunde till slut rensa och bli fulltagliga.

Sedan var 2-1 nära när Olimb hittade Ollas i slottet, men han fick inte tag i pucken och chansen rann ut i sanden, som det så fint heter.

Med 2,5 minuter kvar fick man till en offensiv tekning nere hos Fransson. Galbrait lämnade kassen och inte nog med det, Panelin-Borg i Rögle åkte ut för holding och det var spel 6 mot 4. Man vann tekningen och Pesonen sköt, Fransson blockerade och Alexander Johansson, som gjorde 1-0, åkte ut och det var spel 6 mot 3 med 1,5 minuter kvar!
Man förlorade dock tekningen och tiden gick. Rögle kunde få tag i pucken och göra 3-0 i öppen kasse i spel 3 mot 6. Inte bra och Fransson fick hålla nollan...

Säsongens 2:a förlust alltså och Rögles 2:a hemmaseger och en rejäl revansch efter minan mot Malmö.
Övriga matcher spelas imorgon. Det är bara Sundsvall - Troja som har spelats, igår. Där ledde Troja med 2-4, men Sundsvall kom tillbaka med 2 mål de sista 3 minuterna och kunde sedan vinna i sudden, med 5-4. Även Malmös bortamatch mot Växjö i söndags räknas till omgången, då Växjö som bekant, vann med 7-3.

1:a mötet med nykomlingen

Tingsryd, nere i Småland, i Dackehallen.
Tingsryd som, förra säsongen, krossade det mesta i Div 1 grupp F. Nu är man uppe i Allsvenskan och har gjort det bra såhär långt. 7 poäng har det blivit och inför matchen en 11:e plats. Vid seger skulle man gå upp på 10 poäng och då pasera både Sundsvall, Mora och Rögle i tabellen. Det senare laget i kraft av bättre målskillnad. Tingsryd från 1:an alltså i sådant fall före Rögle från Elitserien.
Om Leksand tog med sig 3 poäng skulle man gå upp på 20 poäng, samma som Växjö.

Det var Leksand som öppnade bäst och man fick med sig en utvisning ganska tidigt i perioden. PP-spelet var okej, men inga större farligheter. Det var dock Leksand som styrde och ställde i inledningen, medan Tingsryd mest slog ifrån sig, men så ryckte man upp sig. Elomo, som tidigare spelade i Mora, fick iväg ett bra skott, liksom Linus Karlsson, men Galbrait, som stod även denna matchen var bra med på den. Glädjande nog kunde noteras att Hanses återigen fanns med i laguppställningen, som båsöppnare. Tidigare har Niklas Lerbrink från J20 innehaft den uppgiften i några matcher, om jag inte missminner mig helt, när Hanses har varit borta.

Kimmo Lotvonen åkte ut och det var PP för Tingsryd. Den etablerade finnen, Kaupila, fick där till ett bra läge, men strax utanför.
Leksand fortsatte att slå ifrån sig och rensa. Man gjorde det bra, gång på gång och blev slutligen fulltagliga, utan att Tingsryd hade skapat nämnvärt mycket mer än Kaupilas chans.

I och med utvisningen kom Tingsryd in lite mer i matchen och spelet jämnade ut sig betydligt även efter utvisningen.
Båda målvakterna såg stabila ut och lagen bytte chanser med varandra. Alcén sköt tätt utanför och Galbrait fick göra en något tursam räddning på ett Tingsrydsskott.

Nära 1-0 där alltså, men istället blev det 0-1 när Jens Bergenström vann pucken i offensiv zon, fintade målvakten och stänkte upp pucken i krysset.

Tingsryd var dock inte sena på att försöka replikera. Man kom 2 mot 1, men leksingar lyckades bryta. Man spelade sedan mest av perioden, Tingsryd försökte komma till några lägen, men leksingar bröt effektivt och ställningen 0-1 stod sig efter 1:a perioden.

Leksand öppnade bra även i den 2:a perioden, men man kom inte till några större farligheter. Tingsryd kom knappt in i Leksands zon de första minuterna, men så lyckades man med det och Janus Vas i Tingsryd försökte gå runt kassen, men lyckades inte.

Koivisto försökte sig sedan på ett skott, men det gick utanför. Bergenström var så nära på att göra 0-2, men pucken gick strax utanför.
1-1 var istället riktigt nära när det blev fullt kaos framför Galbrait, men man lyckades till slut få undan pucken och rensa.

Sedan blev det totalt slagsmål. Bergenström och Ollas slogs nere hos Brage. Bergenström åkte ut 2+2 och Ollas 2 minuter. För Tingsryd åkte han med det lite roliga namnet, From-Björk, ut 2 minuter, liksom Davidsson. Johan Svedberg åkte sedan ut för Leksand några sekunder senare och det var spel 5 mot 3 för Tingsryd. Då small det bakom Galbrait och det var 1-1.

Därefter tog man också över spelet ganska rejält och det var i princip bara Tingsryd för några minuter. Dock bjöd man tillbaka Leksand in i perioden när först Koivisto och sedan Öberg åkte ut, så att Leksand fick spela 5 mot 3 i nästan 2 minuter. Man tryckte på bra, men spelade svårt och kom inte till några avslut.
Tingsryd klarade av det hela utan några större problem och Leksands PP var under all kritik.

Martin Karlsson, Hägglund och Åslin krigade på bra i inledningen av den sista perioden och fick med sig en utvisning. Leksands powerplay var dock återigen inget vidare, milt uttryckt, och man kom knappt in i zon. Källström fick ett bra läge, men sköt rakt i magen på Brage och Bergenström fick återigen på ett bra skott, men inga större farligheter och Tingsryd klarade av det hela, även denna gång, utan några större problem.

Tingsryd fortsatte att spela bra, medan Leksand inte alls kom upp i samma standard som mot Malmö i torsdags.
Bergenström fortsatte att skapa lägen, men inget mål. Kaupila fick ett bra läge för Tingsryd, men Galbrait var stabil i mål. Även Rholin-Karlsson var nära 2-1 för Tingsryd, men skottet gick tätt utanför.

Så tog Leksand återigen tag i taktpinnen efter att Ollas kedja varit inne och slitit på bra. Tingsryd fick mest slå ifrån sig, men Leksand kom ändå inte till några större lägen. Inte förrän Olimb gjorde 1-2 efter förarbete av Bergenström och skott av Erkgärds!

Samme Bergenström var dryga minuten senare nära på att göra 1-3 när han återigen vann puck och tog sig runt köksvägen.

Man fortsatte att göra det bra. Man pressade Tingsrydsspelarna bra, vann sargdueller, kom till avslut och säkrade hemåt. Dock inga mål. Enström sköt ett tungt backhandskott, men Brage höll den.

Lotvonen krigade åt sig pucken och passade Bergenström, men Brage plockade även den.
Tingsryd försökte etablera tryck, men Åslin slängde sig och täckte skott. Leksingarna höll sig nere i offensiv zon, vilket innebar att Tingsryd inte kunde plocka Brage.

Till slut kom Tingsryd ur egen zon och Brage stack. Tingsryd pressade på. Öberg sköt strax över och Norén slängde sig och täckte skott. Tingsryd pressade på rejält mot slutet, men Leksand höll ifrån och avgick med segern, 2-1!

I övriga matcher slog Växjö Västerås med 0-3 borta i fredags, ett Västerås som slog serieledande Örebro borta med 0-2 i omgången innan. Det ända lag som hittills har slagit Örebro, för de slog nu Sundsvall borta med 1-3.
Oskarshamn fortsätter att övertyga och slog Mora med 4-2. Almtuna slog Borås med 4-1 och Bofors tog 2 poäng hemma i Nobelhallen, när man slog Troja med 2-1 efter sudden. Omgångens största seger stod dock Malmö för i derbyt mot Rögle, hemma i Malmö arena, när man vann med hela 7-3, efter 5-1 i sista perioden! 5-1 blev det även idag, när de, tillsammans med Växjö, startade omgång 9. 5-1 till Växjö. Samma siffror som Malmö slog Rögle med i fredags, samma siffror slog nu Växjö Malmö med när man vann med övertygande 7-3.

Tuff hemmamatch mot Rödhökarna!

En riktig stormatch i Tegera arena. Leksand - Malmö. Morten Green och P-A Lundström i Malmö som har spelat i Leksand. Ingen i Leksand som har spelat i Malmö.

Det var Leksand som tog hand om 1:a tekningen. Lotvonen sköt från mittzonen, men inga större problem för Markus Svensson i Malmökassen. Galbrait fick däremot vissa problem med 1:a skottet, från Nichlaz Hardt. Malmö fortsatte att trycka på när Urbas sköt, men Galbrait blockerade.

Just ovan nämnde Morten Green åkte ut för tripping och det var PP för Leksand. Det var dock inget att hänga i julgranen, Malmö rensade gång på gång och man fick inte till något tryck alls mot Markus Svensson nere i Malmökassen.

Malmö var, efter att man blev fulltagliga, nära 0-1, men en Leksandsklubba hann emellan. Det var dock Malmö som hade det mesta av spelet och det var också de som skapade mest chanser. Därför blev det en extra stor kalldusch för Malmö när Jussi Pesonen passade Stefan Erkgärds, som sköt och Daniel Hermansson var där på returen och slog in 1-0 till Leksand!

2-0 var sedan nära direkt, men Mackan Svensson lyckades till slut blockera. Malmö kontrade istället 2 mot 2 efter teken, men leksingar lyckades bryta och Andersén sköt ett skott som gick tätt utanför stolpen.
Stefan Erkgärds hade som sagt öppnat bra i matchen. Nu fick han fritt läge, men precis som Leksandsklubbor hann ivägen för Malmöskottet i början av perioden, precis på samma sätt hann Malmöklubbor ivägen för skottet nu.

Victor Rask bjöd sedan på en riktig delikatess när han passade Jon Knuts med en riktigt snygg passning, men det blev inget av det. Ollas rundade sedan flera Malmöiter, men så blev det en passning för mycket, annars hade det varit mål där.

Malmö kontrade, men Galbrait var bra med med benskyddet. Leksand kontrade och tryckte på för 2-0, men Svensson var bra med i målet och räddade både skott, retur, skott och skott från Hägga.
Malmö sköt så en icing och var nära på en till, men domaren visade Wash out. istället kom Leksand i anfall och återigen var det en retur från Markus Svensson som Ken-André Olimb var där på och slog in 2-0 till Leksand, 41 sekunder från slutet av perioden!

Leksand började även den 2:a perioden på ett föredömligt sätt. Man pressade på rejält mot Markus Svensson. Man fick flera kanonlägen på kort tid, men Svensson var med bra. Dock var komunikationen mellan honom och Malmöbackarna inte den bästa och leksingar fick ganska enkelt tag på pucken. Bergenström sköt utifrån, men skottet gick tätt utanför. Malmö slog mest ifrån sig, men så kom man plötsligt 2 mot 1, Söderberg passade Hardt som slog in 2-1 bakom Galbrait. Från ingenstans.

Malmö pressade sedan på för 2-2, men Galbrait var bra med i målet. Markus Svensson hade lite tur när han räddade med axeln. Ollas fick sedan ett bra läge, men Malmö lyckades bryta.
Pesonen var het och försökte få in returen efter Hempas skott, men Markus Svensson blockerade. Pesonen var därefter där igen, med ett ruskigt tungt skott.

Patrik Norén åkte ut för tripping, men inte heller Malmös PP var något av större värde. Leksingar rensade gång på gång och när Norén återigen var tillbaka inne på isen var han nära friläge, men hanns tyvärr ikapp av Malmöbackar.

Sista minuterna av perioden bjöd på Hawaiihockey på hög nivå. Spelet böljade fram och tillbaka, men inget av lagen fick till några större farligheter.

Anton Blomqvist drog iväg ett kanonskott precis i inledningen av sista perioden, men det gick utanför. Åslin försökte sedan runda kassen, men lyckades inte peta in pucken.

Morten Green åkte ut igen och Leksand fick spela powerplay. Tyvärr fick man inte till det nu heller. Malmö spelade mycket bra BP, men Leksand lyckades dock trycka på lite mot slutet av powerplayet. Svensson gjorde en snygg räddning efter skott av Hägga, varpå man sköt utanför. Malmö blev fulltagliga, men Leksand fortsatte att pressa på. Svedberg sköt över och så gjorde Svensson återigen en kanonräddning när Rask sköt. Skottet tog rakt i masken på Svensson och han blev lite groggy.

Malmö orkade trycka tillbaks en aning, Weihager sköt och så var Thomas Larsson ruskigt nära kvitering när han fick en sidledspass, men Galbrait hann dit och blockerade pucken!

Leksand fortsatte dock att trumma på. Knuts var nära mål, men Svensson höll tätt. Andersén sköt, men Svensson räddade igen. Olimb sköt över.

Hermansson åkte ut och Malmö fick chansen i powerplay, men Leksand slog ifrån sig bra. Man fick t.o.m. så när till en kontring, men Malmöspelare stoppade. Andersén krigade ut pucken och Malmö kunde inte etablera tryck.

2-2 hängde dock i luften. Leksand blev fulltagliga, men Jan Urbas åkte runt hela Leksandsförsvaret, men Galbrait räddade. Sedan styrde man tätt utanför.

Efter viss Malmöpress kom Leksand återigen upp i banan. Pesonen försökte sig på en fräckis, men det gick inte. Hermansson snurrade och trixade och fick till slut iväg ett skott, men inget mål där heller.

Malmö skulle få ännu ett läge i PP, när Hulkkonen åkte ut för en billig slashing. Dock var det Leksand som gjorde mål. Jesper Ollas bröt på blå och fick friläge och satte pucken mellan benen på Markus Svensson, 3-1!

Malmö gav sig dock inte. Man sköt tätt över och tätt utanför, men inte i mål. Knuts fick friläge när Malmö satsade allt framåt, men tacklades omkull och åkte in i Markus Svensson. Straff? Nej.

Spel 5 mot 3 för Malmö blev det när Lotvonen åkte ut och man pressade på. Man sköt skott på skott, men Galbrait var bra med och tog det mesta. Malmö pressade och pressade, sköt och sköt. Svensson lämnade kassen och man pressade på ännu mer. Jon Knuts försökte slå pucken i öppen kasse, men den tog i burgaveln. Malmö fortsatte att trycka på, men så lobbade Bergenström, från egen zon, i mål och det var 4-1 och saken var klar!

Övriga resultat var också lite överraskande. Örebros segersvit bröts äntligen när Västerås, av alla lag, slog dem hemma i Bern arena med 0-2. Även Växjö tappade poäng när man vann i sudden hemma mot Bofors med 4-3.
Oskarshamn fortsätter att vinna. Nu slog man Borås borta i en målrik historia med 4-5. Även Mora fortsätter, efter sin oerhört dåliga start, att vinna. 3:e raka segern blev det nu, hemma mot Tingsryd med 3-1 och Almtuna slog Troja nere i Ljungby, något man inte bara gör sådär, med 1-4. Till sist slog Sundsvall, ganska överraskande, Rögle med 2-3.

Fin vändning!

Fel matchdag av mig i förra inlägget. Fredag skrev jag. Det var igår, lördag.

Rätt lag var det i alla fall, Sundsvall på bortais i Gärdehov. Det var också Sundsvall som öppnade bäst. Man tog sig in i Leksands zon och höll sig kvar där, ända tills Källström till slut fick ut pucken. Sundsvall gav sig dock inte utan tog sig återigen in i zon. Därefter fick Leksand en riktigt bra målchans ur ingenting, när Erkgärds passade Hempa, som tyvärr missade skottet.

Leksand kom in lite mer i perioden och vågen stod och vägde. Erkgärds öppnade den här matchen betydligt bättre än senast mot Västerås, när han blev tunnlad det första han gjorde. Nu ordnade han en tekning i offensiv zon, men det blev inget av det. Istället åkte Hägga ut och det var PP för Sundsvall. Man försökte etablera tryck och lyckades lite halvt, men sköt mest rakt på Galbrait, som nu verkar ha tagit över som förstakeeper, trots Hanses fina inledningsmatcher.

Även Lotvonen åkte ut och det var spel 5 mot 3 för Sundsvall. Då blev det mål. Zetterström sköt ett skott som Galbrait lämnade retur på och den var Sundsvallsspelare först på och det var 1-0.

Leksand var sedan nära en kvitering direkt, men inget mål där. Powerplay blev det dock när en sundsvallare åkte ut. Powerplayet var riktigt bra. Ett skott från Källström, som det blev retur på, var väldigt nära att tryckas in, men Sundsvallskeepern höll målet fritt från puckar än så länge.

Efter powerplayet, som trots allt var riktigt bra, gjorde Enström en farlig dragning på blå, men lyckades reda ut det, men kviteringen hängde återigen i luften när Ollas sköt efter tekning i anfallszon, pucken låg fri och Olimb hade öppet mål, men pucken hoppade över klubban. Norén sköt när det var mycket folk framför mål, men Sundsvallskeepern lyckades hålla pucken. Sedan var det mål, men domaren tyckte inte att pucken var lös, så han blåste för blockering, så ställningen 1-0 stod sig efter 1:a perioden. Skotten vann dock Leksand med hela 5-16.

2:a perioden öppnades med 2 jättelägen för Leksand. Först Olimb som sköt ett skott som det blev retur på. Pesonen skulle bara slå in den, men en sundsvallare hakade upp klubban för honom. Sedan var det Bergenström som serverade Ollas, men målvakten räddade.

Så åkte ovan nämnde Bergenström ut och det var återigen PP för Sundsvall. Man etablerade hyfsat tryck, men Galbrait gjorde några fina benparader och fredade kassen. Precis när Leksand blev fulltagliga skar istället Henrik Andersén in framför mål och slog in kviteringen fram till 1-1 vid bortre stolpen! Man var sedan nära 1-2, men 1-1 stod sig. Sundsvall kom sedan 2 mot 1, men chansen rann ut i sanden. Man fick ändå ett läge, men Galbrait var bra med och ställningen stod sig, ända tills Oskar Johansson, som även gjorde 1-0 för Sundsvall, fick på ett snabbt skott från blå och det var ledning för Sundsvall med 2-1. Det höll sig dock inte länge, för bara 27 sekunder senare lämnade Sandberg återigen en retur, som Bergenström var där på och det var återigen kviterat, 2-2!

Sundsvall pressade dock på för ett ledningsmål, men Galbrait var ordentligt uppvärmd i målet och gjorde några fina räddningar.
Leksand reste sig sedan och tryckte istället tillbaka Sundsvall riktigt rejält. Sandberg räddade bl.a. med axeln, men återigen var det en retur som stälde honom, när Tommy Enström sköt och returen slogs in till 2-3 för Leksand av ingen annan än Jens Bergenström!

Leksandsledning för första gången i matchen och man tryckte även på för 2-4. Sundsvall sköt icing och Rask sköt direktskott på tekningen, men Sandberg räddade och ställningen 2-3 stod sig efter den 2:a perioden.

Sista perioden började bäst för Sundsvall, men kraften försvann direkt när man åkte på en utvisning. Då tog det bara 14 sekunder innan Daniel Hermansson slog in det där 2-4, efter att Sandberg återigen lämnat retur, som Hempa själv var där och tog hand om. Skottet styrdes via en skridsko, men mål är mål.

2:14 senare frispelade Bergenström, som återigen var riktigt bra, Olimb, som slog in 2-5 mellan benen på Sandberg i Sundsvallskassen.

2-6 var sedan ruskigt nära. Leksingarna jublade t.o.m. men domaren såg aldrig att pucken var inne, så inget mål där.
Sundsvall försökte trycka på, men fick inte till det. Leksand tog det lite lugnare nu, bevakade mest sin tremålsledning, men trots det ökade man på till en fyramålsledning och 2-6 när David Åslin snurrade upp hela Sundsvall, inkl. Sandberg och bokstavligt åkte in med pucken i mål!

2-7 var sedan också nära. Ollas spelade Olimb, som sånär kunde slå in den. Leksand hade lekstuga och Sundsvall hade inget att säga till om. Man försökte gå till anfall, men Norén bröt effektivt och stoppade.

Jon Knuts åkte sedan ut och knappa minuten in i powerplay reduserade Sundsvall till 3-6 efter en styrning framför mål.

En Sundsvallsspelare åkte ut och Leksand tryckte på bra, men Sandberg var med på noterna och ville inte gärna släppa in något mer skott.
Sundsvall klarade av boxplayspelet, men Leksand fortsatte att trycka på. Alcén sköt ett tungt skott från slottet, likaså Hermansson. Ollas kom fri och försökte med en finnt där han bara petade pucken, tätt utanför.
Sandberg fick till slut kapitulera ännu en gång, med 15 sekunder kvar, efter riktigt klappklapp-spel, där Martin Karlsson till sist slog in slutresultatet, 3-7!

Storseger alltså och i övriga matcher kunde man konstatera att Örebro fortsätter att vara ända obesegrade laget. Nu slog man Bofors borta med 2-3, samma siffror som Malmö slog Tingsryd med.
Växjö hakade på Örebro när man slog Almtuna i Gränbyhallen med 2-4. Almtuna som har dalat lite i tabellen och tappat bl.a. Oskarshamn, som nu har 2 raka segrar efter att ha slagit Troja med 4-1 hemma i Arena Oskarshamn. Mora har helt plötsligt fått upp ångan och har nu plötsligt 6 poäng, nu efter att man slog Borås med 3-2.

Örebro leder alltså fortfarande serien med 18 poäng. Det är 3 före Växjö och 4 före Leksand. Efter Leksand är det ett litet hopp ner till Oskarshamn, som faktiskt är 4:a.
På kvalplatserna neråt hittar vi numera Bofors med 4 poäng och Troja med 5. Det är samma som både Sundsvall och Borås, men Troja har sämst målskillnad av de 3.

I Div. 1 leder inte helt oväntat Björklöven Grupp A efter 5 spelade matcher med maximala 15 poäng. 2:a är Piteå med 12 och 3:a är Kiruna. Den placeringen kan man dock förlora till förmån för Asplöven, som är 4:a med en match mindre spelad. Därefter följer den gamla Allsvenska klubben Teg med 7 poäng efter 6 spelade matcher. Ett annat gammalt Allsvenskt lag, Boden, ligger 6:a, med 2 matcher mindre spelade än Teg.

I Grupp D utklassar Huddinge allt motstånd hittills. Man har en målskillnad på 30-4 efter 5 matcher och har så klart maximala 15 poäng. 2:a är Visby och 3:a är Wings, men båda de har en match mer spelad, men är trots det 1 resp. 5 poäng bakom Huddinge. Vallentuna ligger sist i gruppen och är ända laget utan poäng än så länge.

I Grupp E, där både Vita hästen och Mjölby spelar, går det bra för Hästen, men mindre bra för Mjölby. Vita hästen leder serien efter 5 spelade matcher med 14 poäng. Det är 4 före Skövde, som är 2:a på 10. Sedan har Tranås, Mariestad, Skåre och Sunne 9 pinnar och det skiljer ändast 5 mål mellan lagen.
Mjölby ligger näst sist, med 3 inspelade poäng, men det är bara en poäng upp till Kumla och 3 upp till Grästorp, som är nya i serien om jag inte misstar mig. Västervik, som spelade i Grupp E förra säsongen, spelar numera i Grupp F, där man ligger 6:a med 6 poäng, samma som Kungälv, som ligger bakom. De båda har faktiskt även exakt samma målskillnad. Det är en poäng upp till Gislaved och Olofström, som ju var i kvalserien till Allsvenskan i våras, och en poäng ner till Halmstad och Mörrum och 2 poäng ner till Pantern, som ligger sist i serien, men det är, som ni ser, riktigt jämnt där.

I övrigt kan man notera att Motala, MAIF, slog Alingsås hockey med hela 10-2 idag i Div. 2. Där toppar man, i och med det resultatet, den serien efter en spelad omgång.

För min gamla klubb, eller där jag spelade som knatte, HC Wettern, inleds årets säsong den 15:e oktober, borta mot Skyllingaryd, i Div. 3.

RSS 2.0