Vi knyter ihop förra säsongen

Nu när juli går mot sitt slut och träningsmatchandet inte är längre bort än en ynka vecka, + några dagar, tänkte jag knyta ihop förra säsongen genom att gå igenom tabellen före kontra efter säsongen. Detta var något jag även tänkte göra förra året, men jag kom då aldrig till skott med det.

Här följer först hur jag innan säsongen drog igång tippade tabellen:

1, Malmö
2, Leksand
3, Rögle
4, Växjö
5, Bofors
6, Örebro
7, Almtuna
8, Mora
9, Oskarshamn
10, Tingsryd
11, Borås
12, Västerås
13, Troja
14, Sundsvall

Leksand hade börjat sin nysatsning och hade ett betydligt yngre och grönare lag än tidigare år. Man stod inte som seriefavoriter, vilket man hade gjort de föregående åren, utan det var Malmö som fick axla den rollen, med nyförvärv som Jesper Matsson och Mikael "Sälen" Wahlberg.

Växjö och Örebro trodde jag skulle bli giftiga, särskilt de förstnämnda och jag trodde även att Bofors skulle kunna upprepa sin prestation från säsongen innan, då jag hade tippat dem som jumbo, men då de överraskade alla och övertygade hela säsongen, vilket slutligen räckte till en plats i Playoff.

Mora trodde jag skulle missa Playoff och Västerås tippade jag skulle få en ännu tyngre och jobbigare säsong än säsongen innan, då man också missade Playoff. Jag trodde att samma sak skulle ske denna säsongen.

Den slutgiltiga tabellen av Hockeyallsvenskan 10/11 skrevs enligt följande:

1, Växjö 107p +63
2, Rögle 98p +39
3, Örebro 97p +41
4, Leksand 90p +27
5, Västerås 89p +31
6, Almtuna 86p +12
7, Mora 84p +5
8, Malmö 80p +9
9, Oskarshamn 78p -9
10, Bofors 68p -13
11, Borås 66p -17
12, Sundsvall 50p -61
13, Troja 50p -67
14, Tingsryd 49p -60

Vi kan alltså först konstatera att Växjö verkligen blev giftiga. Inte bara giftiga, man övertygade ordentligt och, som alla vet vid det här laget, räckte det ända till en Elitserieplats. Vem hade trott det när säsongen drog igång?

Även det andra laget jag tippade skulle bli giftiga, Örebro, blev det. Dock ännu mer än jag först trodde. Jag tippade de som 6:a, men ända till den allra sista omgången hade man andraplatsen i serien. Rögle gjorde dock en jätteavslutning av serien, efter att under hösten varit lite trögstartade, och susade förbi även Örebro och gav mig därmed ännu ett fel i min tabelltippning.

Västerås hade jag gruvligt fel om innan säsongen. Man fick inte alls en lika jobbig säsong som året innan och lyckades t.o.m. ta sig till Playoff. Ja, man var faktiskt bara 1 poäng ifrån att ta fjärdeplatsen från Leksand.

Var Växjö, Örebro och Västerås 3 positiva överraskningar, för att inte förglömma Sundsvall, som trots sitt sena besked om att över huvud taget få spela i Allsvenskan, efter att Björklöven degraderats, gjorde en grym avslutning av serien och undvek kvalspel neråt. Detta efter att man vänt 3-1 till 3-4 i Mora under sista perioden i sista omgången. Målskillnaden var något bättre än Trojas, som trots sin kämparinsats där man slog Malmö med 6-4, fick kvala neråt, tillsammans med nykomlingen Tingsryd, som i slutändan inte räckte till och var mycket nära att åka ur Allsvenskan, till förmån för Karlskrona. Man kunde dock lika gärna ha klarat sig kvar i serien utan att få kvala. 1 ynka poäng till så hade man klarat det och förpassat Sundsvall till den positionen istället.

Det var dock inte dessa lag jag tänkte ta upp som 3 floppar. Mitt eget Leksand, Malmö och Bofors får nog ändå klassas som de 3 flopparna, även om jag personligen inte tycker att Leksands säsong var så katastrofal. Visst, man missade kvalserien, vilket säkerligen var en missräkning, men man hade själva gått ut och sagt, innan serien drog igång, att det var ett mer långsiktigt bygge, att det kanske inte var denna säsongen man skulle gå upp. Självklart kändes det surt och bittert när man där efter näst sista omgången, nere i Uppsala, insåg att säsongen var över, efter att Västerås plockat målvakten i Mora, vilket ledde till segermålet för moringarna i den matchen, men det var ändå inte den där riktigt tunga besvikelsen och tomheten som hade infunnit sig under tidigare säsonger.

Malmö måste nog dock vara säsongens stora flopp. Man var tippade som seriefavoriter innan säsongen drog igång, men man lyckades inte alls få ihop laget till ett lag, Jesper Matsson levererade inte och fick t.o.m. lämna klubben under säsongen, och Sälen var inte heller han på topp. Man missade Playoff och fiaskot var ett faktum.

Hur tabellen tippas säsongen 11/12 kommer i ett senare inlägg, troligen i samband med augustis månadsranking. Håll till godo tills dess!

Tabelltippning - juni

Tiden går och snart är det dags för ispremiär och träningsmatcher. Just med tanke på träningsmatcher är nog en av de största försäsongsskandalerna att Leksand och Brynäs inte kommer att mötas i Långshyttan, som man gjort under många år. Tråkigt.

Man har dock en hel del andra försäsongsmatcher att ta sig igenom och se fram emot, men här tänkte jag skriva något helt annat och istället presentera min och MrMadhawk's tabelltippning för juni. Först följer här hans tabelltippning och sedan min egen. Siffrorna innom parentes anger majs placering. Majs tabell, som ni förövrigt kan se här

1. Örebro (3)
Känns som Örebro landar pusselbit för pusselbit. Jag har börjat tro på dom alltmer. Värvade Aulin och en till ska in. Det ser vasst ut.

2. Malmö (2)
Får man in en bra målvakt, som jag tror blir Hannu Toivonen, så ser jag Malmö som given favorit i serien. Men inte just nu. Under juni har man smällt upp Heed, Barta och Lazo. Naturligtvis ruggiga vapen.

3. Leksand (1)
Två gånger på rad har jag sett Leksand som etta. Det var innan det övriga trupperna fyllde på, och det var framförallt innan man bytte Patrik Galbraith mot - Jens Holmström.

4. Rögle (4)
I Rögle har det stått stilla under hela juni. Litet minus dock på att Nick Sörensen med stor sannolikhet lär dra över till QMJHL. Tror han hade kunnat bli ett stort stjärnskott i A-laget i år.

5. Mora (7)
Avancerar lite hos mig efter värvningen av ryssen, som på pappret ser vass ut. Naturligtvis även andra saker som att en elitserieback som Nolander ansluter gör Mora vassa.

6. Almtuna (6)
Almtuna har spikat sin trupp sedan ett tag och jag håller kvar laget som nummer 6.

7. Västerås (5)
Jag hade väl kanske förväntat mig lite mer rörelse från Västerås. Istället har man fyllt på med en massa juniorer som på sikt blir väldigt bra. Men redan till hösten? Tveksamt.

8. Södertälje (9)
En upp och det blir ett krig kring playoffstrecket som läget ser ut nu. Landar man en riktigt bra målvakt och någon etablerad forward till så är man snart uppe och krigar med de andra ännu mer. Men just nu? Nej.

9. Oskarshamn (8)
Har fått in David Rodman sedan sist, men faller ändå. Logiskt? Egentligen inte. Men de andra lagen har fyllt på bättre.

10. Troja-Ljungby (10)
Förstärker sin position klart som tia. Har fått klart med två HV-lån för kommande säsong också.

11. Bofors (11)
Ingenting in i laget sedan sist. Står kvar.

12. Tingsryd (12)
Förlängning av Markus Molin, annars samma som tidigare. Håller Borås och Sundsvall bakom sig.

13. Borås (13)
Det blev lite rörelse i Borås i början på månaden. Ingenting som skrämmer upp speciellt mycket, men man närmade sig nog de där uppe lite.

14. Sundsvall (14)
Eric Moe är ett supervasst låneförvärv från Leksand. Men det räcker ändå inte mer än den där tråkiga och jobbiga sistaplatsen i tabellen. Just nu.


Min egen tippning:

1, Malmö (2)
Man har nu smällt upp den där målvakten som MrMadhawk efterlyste i slutet av juni, och mycket riktigt blev det Hannu Toivonen. Man har nu alltså ett riktigt, riktigt vasst målvaktspar i Toivonen och Pontus Sjögren. Man har även smällt upp den tyska landslagscentern Alexander Barta, Tim Heed och Miroslav Laso. Känns enormt starka och tunga seriefavoriter, enligt mig.

2, Rögle (3)
Det har inte hänt mycket i Ängelholm under juni, men man känns fortsatt starka.

3, Örebro (4)
Örebro har värvat in Jared Aulin, som vi leksingar känner igen, och troligen ska man ha in ytterligare ett vapen. Känns intressant och krigar i högsta grad med Rögle om andraplatsen i tabellen.

4, Leksand (1)
Ja, tyvärr. Det har inte hänt mycket under juni, men det som har hänt känns tyvärr inte alls positivt i min mening. Patrick Galbraith har lämnat klubben, offisiellt för att man ville satsa helt på Hanses denna säsongen. Bara någon dag senare offentliggjorde man dock att Jens Holmström, som stod i Oskarshamn innan Troy Davenport tog över målvaktsspaden där, var klar för klubben. Tycker inte alls målvaktssidan ser speciellt stark ut och därför rasar man från 1:a till 4:e plats i tabellen. I övrigt är laget mycket starkt och konkurrenskraftigt, men som sagt, målvaktssidan blir en fråga som återstår att se svaret på.

5, Mora (7)
Lite uppåt för Mora, mycket tack vare supervärvningen man gjort. Man har nämligen gjort en riktigt vass värvning i Denis Golubev, en rysk superjunior, som lär tillföra väldigt mycket till Moras lagbygge. Om han kommer över, vill säga. Det har nämligen varit en hel del skriverier om huruvida den ryska klubb som äger honom vill släppa honom eller inte. Troligt är dock att han kommer över hit till Sverige och då lär han som sagt bli en mycket viktig pjäs till Moras lag.

6, Västerås (5)
Inte mycket har hänt i Västerås och man behåller därför sin plats i tabellen, förutom att Mora seglar förbi.

7, Almtuna (6)
I stort sätt ingenting har hänt i Almtuna och därför behåller man sin plats i tabellen, förutom att Mora har seglat förbi både Almtuna och Västerås.

8, Oskarshamn (8)
OIK ligger kvar på sin 8:e plats. Man har plockat in David Rodman sedan senast, men inte mycket mer har hänt hos Ugglorna.

9, Södertälje (9)
SSK ligger också de kvar på sin 9:e plats, men kan avancera. Man har fortfarande inte fyllt upp sin målvaktssida, men unge Julius Hudacek ryktas vara nära ett kontrakt med klubben. Utöver honom har man Sebastian Idoff, som förra året fick gå från Troja. En bra och stabil målvakt, + en vass center, så kan man avancera några platser i tabellen, men den absoluta toppen tror jag faktiskt inte man når.

10, Troja (10)
Även Troja ligger kvar på sin 10:e plats. Man har gjort klart med 2 HV-lån sedan sist, William Wahlén, om jag inte minns fel, och en till.

11, Tingsryd (11)
Känns som att alla lag ligger kvar på sin föregående position, så även Tingsryd. Man har i stort sätt inte förändrat något alls, förutom en förlängning med Markus Mohlin, annars ingenting.

12, Bofors (12)
Ingenting nytt alls och målvakten, Bellissimo, lär fortsatt få dra ett tungt lass den kommande säsongen.

13, Borås (13)
Inte heller Borås rör på sig, men man håller Sundsvall bakom sig.

14, Sundsvall (14)
Ingenting sedan sist och Sundsvall står fortsatt kvar på sin sistaplats i tabellen och kommer troligen få inrikta sig på att hålla sig kvar i serien, även denna säsongen.


RSS 2.0