Platt fall i Karlstad...

Leksand gästade Karlstad och Färjestad för sista gången den här säsongen.

Färjestad inledde matchen bäst, även om det var ganska avslaget till en början. Leksand hade ett powerplay tidigt i perioden, men det var riktigt dåligt och man fick inte ut något alls av det. Istället var det hemmalaget som öste på och Magnus Nygren kunde ge hemmalaget ledningen efter knappt halva perioden, en puck som Gistedt, som vaktade nätmaskorna den här kvällen, var chanslös på.

Bara sekunder senare, närmare bestämt 21 sekunder, utökade Pontus Åberg ledningen till 2-0, till hemmapublikens stora jubel.

Efter den hemska minuten tog Färjestad över ännu mer rent spelmässigt. Det var Färjestad för hela slanten, Leksand hade ingenting. några halvchanser skapade man, men inga problem för Pettersson-Wentzell i FBK-kassen.

2:A perioden började tyvärr inte mycket bättre för de blåvita. Färjestad fortsatte att styra och ställa. Leksands defensiv var under all kritik och efter 7 minuters spel utökade man till 3-0. 17 sekunder senare var det 4-0, ett mål som mam dock ringde på och som dömdes bort.

Färjestad fortsatte dock att ha ett tungt, tungt övertag. Inte bara av egen kraft, även om man hade lekstuga, för Leksands defensiv fortsatte att vara under all kritik. Ruskigt, ruskigt svagt och dåligt får man säga. Inte minst när Hersley, av alla, och Svedberg drällde med pucken och Färjestad kunde stänga matchen totalt efter knappt halva matchen, 4-0.

Därefter kontrollerade man det hela på ett bra sätt. Leksand kom inte till några farligheter alls och Färjestad gick till pausvila med trygga 4-0 på tavlan.

3:e perioden spekades mest bara av. Färjestad hade dragit ner på tempot rejält och leksingarna såg redan ut att ha fokys på Örebromatchen imorgon. Man fick dock ett jätteläge, när Tobbe Forsberg i princip hade öppet mål, men inte ens då lyckades man spräcka nollan och matchen slutade därmed 4-0.

Andra matchen i rad som man inte gör mål. Här var det defensiven och målvaktsspelet som inte höll. Gistedt hade viserligen inte jättemycket att göra på målen, så i huvudsak var det väl backarna som inte alls höll måttet. Man lyckades inte alls ta sig ur svackan efter 2 snabba mål i mitten av 1:a perioden och när det kom ytterligare 2 snabba mål i mittenakten, ja, då var det rullgardinen ner för de blåvita.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Luleå - Brynäs 3-1
AIK - Skellefteå 1-4
Örebro -Växjö 3-6
Modo - HV 71 5-1
Linköping - Frölunda 3-5

AIK och Örebro förlorade igen. I Behrn arena var det inte ens fullsatt, vilket är värt att notera, för det har inte hänt många gånger den här säsongen. Oftast är det fullsatt, 5200 åskådare, men inte den här gången och Växjö fortätter att övertyga.

I och med Modos seger och LHC och HV:s förluster så ökar glappet mellan lagen. LHC fick en katastrofal start med 0-3 redan efter 5 minuters spel. Tarkki skadade sig, men jag vet inte om han fortsatte en stund till ändå, innan Engstrand byttes in. Då var skadan dock redan skedd och LHC repade sig aldrig helt.

Västerås nya serieledare

Efter vinsten borta mot toppkonkurenten Bofors är nu Västerås för 1:a gången den här säsongen serieledare. Det är just sådana matcher man ska vinna. Den där segern kan komma att väga vääldigt tungt när tabellen slutligen sumeras om några veckor. Att slå toppkonkurenten på bortais. Det är nog en seger som Västeråsarna är mycket nöjda med.

I övrigt gick det såhär:
Södertälje - Rögle 1-2
Almtuna - Mora 2-6
Björklöven - Oskarshamn 1-5
Djurgården - Malmö 5-2
Bofors - Västerås 1-2

Det blev inget rekord för Mora. Det är man nog glada för. Drygt 210 minuter utan att göra mål hade man innan matchen i Uppsala. Då bombade man in 2 mål innan det hade gått 3 minuter och Erik Hanses fick därmed en mardrömsstart på matchen. 0-4 stod det på tavlan efter 1:a perioden och matchen var redan där näst intill stängd. Välbehövlig seger för Mora.

Björklöven förlorade, igen. Tyvärr måste jag säga. Jag ser gärna att Löven sslipper kvala sig kvar, men det ser mörkt ut i nuläget. tur i oturen var dock att Södertälje också förlorade, så att avståndet upp dit inte ökade.

Målvaktskamp i tegera arena

Det var en förhållandevis låg publiksiffra i Tegera arena under onsdagskvällen, bara 5532 åskådare. De fick i vilket fall se en matchbild som dominerades av Modo, nästan från början till slut. Båda målvakterna, Oscar Alsenfelt i hemmakassen och Anton Forsberg i bortakassen, gjorde dock en mycket stabil och bra insats, där Alsenfelts insats nästan var strået vassare, eftersom att han hade så mycket mer att göra.

Pär Edblom visades ut 2 gånger bara under den 1:a perioden och gav Modo 2 fina chanser att ta ledningen i matchen, men Leksands box gjorde det bra. Även Leksand fick chansen i PP, men det var tämligen trubbigt och Modo kunde reda ut det ganska lätt.

trots flera chanser åt båda hållen var det 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perren fortsatte matchbilden på ungefär samma sätt som i den 1:a perioden. Det var flertalet chanser åt båda håll, fint målvaktsspel och många utvisningar. Modos powerplay såg dock betydligt giftigare ut än Leksands, som var ganska tamt, även om man skapade några riktigt bra möjligheter, som Anton Forsberg dock räddade. Därmed hade vi fortsatt mållöst i tegera arena efter 2 spelade perioder.

I den 3:e perioden skulle målnollan dock spräckas ganska snabbt. Tyvärr var det Modo som skulle göra målet. Efter 02:45 kunde Per-Åge Skröder ge bortalaget ledningen och målet tillkom så klart i powerplay.

Ju längre perioden gick, ju hetare blev Leksand. Hetare än man varit på hela matchen och man saknade inte chanserna. Tyvärr stod Anton Forsberg i vägen och Modo kunde klara av anstormningen mot slutet och vinna matchen med Skröders enda mål, 0-1.

Övriga matcher:
Frölunda - HV 71 4-1
Linköping - Färjestad 1-4
Växjö - Brynäs 7-2
AIK - Örebro 2-1 SD
Skellefteå - Luleå 5-1

Skellefteå har börjat vinna igen och här övertygade man rejält och studsade även tillbaka efter senaste derbyförlusten, då Luleå vann i Skellefteå för 1:a gången sedan 1989.

Växjö krossade Brynäs och det var inga små siffror heller. 7-2. Starkt av Växjö, som snart kan blicka framåt mot slutspelet med säkerhet, tillsammans med Frölunda och Luleå, + Skellefteå där uppe i toppen. Det är nämligen ett litet hopp på 5 poäng från Luleå ner till 5:an Brynäs.

Färjestad klättrade upp på den sista direktplatsen i och med segern mot LHC, som får det allt jobbigare där nere på 9:e plats. 7 poäng upp till Brynäs, Färjestad och Leksand har man nu, med 11 omgångar kvar.

AIK tog sina första poäng på ett bra tag när man vann bottenmötet mot Örebro. En seger som kan bli psykologiskt viktig senare i vår, när de båda lagen högst troligt kommer mötas i kvalserien.

Tabellerna vecka 4

Serierna rullar vidare och såhär ser tabellerna ut efter 2014 års 4:e vecka:

1, Skellefteå 86p +40
2, Frölunda 75p +21
3, Växjö 73p +17
4, Luleå 72p +23
5, Brynäs 67p +10
6, Leksand 67p -28
7, Färjestad 64p +1
8, modo 62p -3
9, Linköping 60p +11
10, HV 71 59p -16
11, Örebro 47p -38
12, AIK 42p -38

Skellefteå leder fortfarande tabellen och man bröt under veckan sin förlustsvit på 5 raka matcher utan seger, när man slog LHC med 4-2. Frölunda, Växjö och Luleå är dock alla inom 14 poängs avstånd nu, Frölunda bara 11 poäng bakom. Både Växjö och Luleå har skapat sig en liten lucka ner till Brynäs och Leksand där bakom och istället hakat på Frölunda och deras jakt på seriesegern. Skellefteå har tagit 3/9 poäng. Frölunda har tagit 4/9 poäng, Växjö full pott, 6/6 poäng, Luleå 3/6 poäng. Därför har Växjö passerat Luleå i tabellen.

Eftersom att Färjestad bara har mäktat med 1/6 poäng och Lekasnd, precis som växjö, tagit 6/6 poäng har de blåvita passerat FBK i tabellen och är, med 12 omgångar kvar, på en direktplats till slutspelet, med 3 poängs marginal.

HV äter ikapp LHC:s försprång och är nu bara 1 poäng balom, till skillnad mot 3 poäng bakom för en vecka sedan. Det mest vesentliga är dock att marginalen ner till Örebro under sträcket har växt, från 10 poäng till 12 poäng. AIK har dessutom nollat. Man var 11 poäng bakom HV för en vecka sedan. Nu är avståndet 17 poäng. Med 12 matcher kvar är loppet nog kört för AIK och man kan garanterat rikta in sig på kvalserien. Snart, om några matcher, kommer det dessutom vara teoretiskt klart också. Även Örebro får nog rikta in sig på kvalserien. 12 poäng på lika många matcher ska man inte ta ikapp, såvida inte HV eller LHC kolapsar totalt, men det tror jag knappast. Så, tyvärr är fighten kring det sträcket troligtvis redan död med 12 omgångar kvar. Leksand har därmed, i mina ögon, redan uppnått målet med den här säsongen, att undvika kvalserien. Man är nu 20 poäng före Örebro och 25 poäng före AIK. Med totalt 36 poäng kvar att spela om känns det ganska solklart. Så, grattis till kontraktet, Leksand!

I Hockeyallsvenskan ser det ut såhär:
1, Karlskrona 77p +50
2, Bofors 76p +34
3, Västerås 75p +14
4, Malmö 73p +27
5, Djurgården 63p +16
6, Rögle 60p -4
7, Asplöven 59p -11
8, Timrå 58p -3
9, Oskarshamn 55p -22
10, Almtuna 54p -5
11, Mora 51p -1
12, Södertälje 48p -18
13, Björklöven 43p -39
14, troja 42p -38

Det är tätt i toppen och här är sträckstriderna definitivt inte döda. 4 lag inom 4 poäng. Malmö har dessutom en match mindre spelad, så vid seger där går man förbi Västerås, som så sent som igår hade chansen att ta över serieledningen, men då föll man hemma mot Timrå med 2-3. Det tackade Karlskrona för, som därmed behöll serieledningen som man tog i söndags, när man slog Asplöven, samtidigt som BIK tappade 2 poäng borta mot Oskarshamn. Oerhört tätt och jämnt är det i toppen av tabellen och det här lär bli en rysare in i det sista kring vilka lag som ska ta direktplatserna och vilket lag som kommer få spela playoff mot 3 av just nu 4 fightande lag, Djurgården, Rögle, Asplöven och timrå. Med 45 poäng kvar att slåss om och 10 poäng upp till Malmö känns läget ganska tungt för Djurgården att nå en direktplats. Man får nog dock titta bakåt litegrann, för Rögle är bara 3 poäng bakom, Asplöven, som har krånglat sig upp på playoffplats nu igen, efter att ha varit nere på 11:e plats och vänt, och så Timrå 5 poäng bakom. 5 poäng är ingenting. Det kan gå fort. Det är dock 1 poäng mer än vad man hade till 8:an förra veckan, som då var just Asplöven. AHC låg då 4 poäng bakom Djurgården. Nu har AHC som sagt krånglat sig förbi Timrå upp på playoffplats, samtidigt som Mora, Almtuna och Oskarshamn tappar lite mark. Almtuna var 2 poäng bakom timrå på 7:e platsen förra veckan, Mora 3 poäng bakom och Oskarshamn 5 poäng bakom. Nu är Oskarshamn 4 poäng bakom, Almtuna 5 poäng och Mora 8 poäng bakom. Mora har dessutom ett mindre angenämt rekord inom väldigt nära räckhåll. Man har nämligen inte gjort mål på drygt 210 minuters spel, 3,5 matcher. Huddinge har just nu det rekordet, 213 minuter lite drygt. så, gör inte Mora mål inom 3 minuter ikväll mot Almtuna, ja, då är man rekordhållare.

Södertälje är nu 5 poäng före Björklöven. Den där 7-2-segern mot Asplöven i helgen var nog skön för både SSK själva och alla supportrar. 5 poäng kan visserligen gå fort, men som Löven och troja spelar nu så är det ändå en ganska stor marginal. Troja hämtar dock poäng lite här och där. 2 poäng mot Timrå blev det t.ex. tidigare i veckan, en match som otroligt nog slutade 7-6 efter straffar. löven däremot har nollat den här veckan också, trots att man spelade bra både mot Karlskrona, 1-4, och Malmö, 3-1. de båda lagen var dock bättre och det blev inga poäng.

Karlskrona upp i serieledning

Karlskrona är nya serieledare efter söndagens resultat:

Karlskrona - Asplöven 4-1
Troja - Djurgården 3-6
Malmö - Björklöven 3-1
Oskarshamn - Bofors 4-3 SD
Västerås - Timrå 2-3

Asplöven hade 0-1, men KHK vände och vann ganska komfortabelt.

Samtidigt tappade Bofors poäng, igen. Denna gången blev det förlust i sudden mot Oskarshamn.

Västerås hade då läget att gå upp i serieledning, men då föll man lite oväntat hemma mot Timrå, som tog med sig alla 3 poängen hem till Medelpad. Därmed är KHK nya serieledare.

björklöven och troja förlorade igen och Troja är därmed fortsatt sist i tabellen, men det skiljer bara 1 poäng lagen emellan.

Bra och underhållande match i tegera arena

Fullsatt, 7650 åskådare, fanns på plats i Tegera arena under lördagseftermiddagen, då Frölunda kom på besök. Leksand inledde ju serien mot Frölunda bra och vann de 2 första drabbningarna lagen emellan, men senast var det Frölunda som drog det klart längsta strået i Scandinavium, när man vann med klara 4-0.

Här var det dock Leksand som öppnade matchen bäst och Fredrik händemark kunde ge hemmalaget ledningen redan efter dryga minutens spel.

Patrik Hersley, som nu var tillbaka igen, utökade sedan ledningen några minuter senare. hans 19:e mål för säsongen och därefter bytte Frölunda målvakt. Ut med Lasse Johansson, in med Linus Fernström.

Det var dock Frölunda som hade det mesta av spelet, som så många gånger tidigare under den här säsongen. reduceringen skulle också komma. En puck som studsade på Alexander Wennbergs rygg och in bakom Alsenfelt i mål.

I den 2:a perioden var det fortsatt Frölunda som hade det mesta av spelet, men det var Leksand som gjorde målen. Kevin Kapstad utökade ledningen till 3-1.

Frölunda skulle dock få ännu en reducering innan perioden var slut,trots att det var Leksand som hade ett litet spelövertag i perioden och gjorde det bra. Man lät inte Frölundaspelarna komma in på mål, men när bortalaget fick spela 5 mot 3 i nästan 2 minuter, då small det. Riktigt hockeygodis var det när Magnus Kahnberg slog in 3-2, dryga minuten från paus.

I den 3:e perioden böljade spelet fram och tillbaka, men det var Frölunda som skulle få in en kvittering, trodde alla. Målet blev nämligen bortdömt för offside i målgården och det var fortsatt 3-2 till Leksand.

Ju längre perioden gick, ju mer tog Frölunda över och man pressade enormt mot slutet för att få in en kvittering, men Oscar Alsenfelt höll emot och det blev ytterligare 3 poäng hem till dalarna!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Luleå - AIK 3-0
Brynäs - Örebro 3-0
Växjö - Färjestad 4-2
Modo - Linköping 1-3

Ja, Örebro och AIK förlorar, igen. Det är nog bara att blocka framåt mot kvalserien för båda dessa. AIK är 17 poäng från säker mark. Örebro är 12 poäng därifrån. Det ska man inte kunna ta in på 12 matcher...

Eftersom att Modo och Färjestad förlorade så klättrar Leksand förbi båda dessa och är nu uppe på 6:e plats igen, en plats som ger en direktbiljett till slutspelet. Det vore mest en bonus om man når dit i år känner jag, men oj vilken skräll det samtidigt skulle vara!

Tätt i toppen av Allsvenskan

Västerås vann. Karlskrona vann. Bofors vann på straffar. Det gjorde att Västerås var serieledare ett tag, men när Bofors tog ännu 1 poäng på strafarna, då seglade man förbi igen och är fortfarande serieledare, på samma poäng som västerås. Karlskrona är 1 poäng bakom och så följer Malmö, som inte spelade i fredags, 4 poäng bakom. Jämnare än jämnt med andra ord.

Såhär gick det i fredagens matcher:
Almtuna - Västerås 1-2
Björklöven - Karlskrona 1-4
Bofors - Troja 5-4 str
Mora - Oskarshamn 0-2
Södertälje - Asplöven 7-2

Inte bra för Troja och Björklöven att SSK körde över Asplöven med klara 7-2. Troja fortsätter dock att knapra poäng och är nu bara 1 poäng bakom Löven. SSK drog trots det ifrån och det är nu 5 poäng upp till säker mark. Trojas match mot Djurgården och Björklövens match mot Malmö idag blir därför väldigt viktiga för de båda bottengängen, samtidigt som Malmö så klart vill haka på de 3 i topen och Djurgården vill ta det sista halmstrået att kunna knipa en direktplats de med.

Otroligt viktiga matcher nu alltså och det är det här som är så kul med hockey. Dessa stenhårda och superviktiga matcherna som betyder så mycket och där så mycket står på spel. så kommer det vara hela vägen in tills seriernas avslutning och kvalserien/SM-slutspelet är avgjort. Det är lite av årets höjdpunkt.

Chockstarten knäckte Brynäs

Starten i dergbyt mot Brynäs blev avgörande för hela matchen. Det och en på nytt storspelande Oscar Alsenfelt.

Brynäs dominerade matchinledningen totalt. Leksingarna fick inte tag i pucken. Inte förrän efter drygt 4 minuters spel kunde Pär Edblom spräcka Johan Holmkvists nolla, på matchens 1:a skott i matchen.

Brynäs fortsatte att dominera spelet, men det var Leksand som gjorde mål. Tobbe Forsberg gjorde 0-2, på matchens 2:a skott. Det var också ställningen efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden kom Leksand in i matchen litegrann och skapade flera vassa chanser. 0-3 var nära flera gånger, men istället kunde Brynäs göra 1-2 efter drygt halva matchen, vilket också var resultatet efter 40 spelade minuter.

3:e perioden innebar i stort sett en enda lång press från Brynäs håll. Man skapade chan på chans och var klart bättre än Leksand, men Alsenfelt stod i vägen och man fick inte in någon reducering. Inte ens när Johan Harju kom fri med några minuter kvar att spela. Alsenfelt höll tätt och Leksand kunde bärga ytterligare 3 sköna poäng och därmed kliva upp på lika många poäng som just Brynäs och Färjestad i tabellen, 64 till antalet.

Såhär slutade de andra matcherna:
Linköping - Skellefteå 2-4
Modo - Växjö 1-3
Örebro - Luleå 3-0
Färjestad - HV 71 3-4 SD
Frölunda - AIK 4-1

Skellefteå fick återigen vinna. det var ett tag sedan nu och det såg mörkt ut även mot LHC, som gjorde både 1-0 och 2-0 tidigt i den 1:a perioden. Sedan spikade Markus Svensson igen och Skellefteå kunde, genom 3 snabba mål i 2:a perioden, vända matchen. 2 av dessa såg ganska billiga ut och Tarkki borde kanske ha tagit något av dem. Man satte sedan 2-4 i öppen kasse och segern var ett faktum.

Omgångens skräll måste dock tillskrivas Örebro. Man griper verkligen sista halmstrået och tar 3 poäng mot starka Luleå. Man nollar dessutom Luleå. Starkt jobbat av ÖHK, som trots det är 10 poäng bakom hV. Chansen finns dock fortfarande, men för AIK:s del är det nog kört. Bättre att blicka framåt mot den stundande kvalserien. 15 poäng på 13 matcher ska man inte ta in om det inte händer något under...

Modo trodde att man hade kvitterat mot Växjö i den 3:e perioden. Man såg klart och tydligt att pucken var i mål, men domarna dömde, till publikens och spelarnas vansinne, inget mål och Växjö kunde istället avgöra matchen med 1-3.

Vilken match i Ljungby!

Vilken match det var i Ljungby igår. Timrå såg ut att ha ett järngrepp när man gjorde 0-3 i inledningen av 2:a perioden, men då vände allt. På 7 minuter gjorde Troja 4 mål och hade vänt matchen till 4-3. Man gjorde också 5-3 innan perioden var slut. Då såg läget istället tungt ut för Timrå, men man kom tillbaka. Andree Hult gjorde 2 snabba mål i 3:e perioden och vips så var det 5-5 på tavlan. Troja återtog dock ledningen, men bara minuten senare var det kvitterat igen. 6-6 slutade matchen efter ordinarie matchtid. Troja kunde sedan välförtjänt ta hem bonuspoängen.

Såhär gick det i omgångens matcher:

Västerås - Södertälje 4-3
Oskarshamn - Almtuna 2-3 str
Rögle - Björklöven 4-1
Asplöven - Djurgården 1-0 SD
Malmö - Mora 2-0
Karlskrona - Bofors 1-2
Troja - Timrå 7-6 str

Bofors vinner toppmötet i Telenor arena. Eftersom att både Västerås och Malmö också vann så har vi nu tabelläget att Bofors toppar tabellen på 73 poäng. Västerås har 72, Karlskrona 71 och Malmö 70 poäng. 4 lag inom 3 poäng alltså. Häftigt. Snacka om att varje match blir viktig nu framöver och inte minst de interna matcherna, som mycket väl kan komma att avgöra allting. Vid ett sådant läge så har Karlskroba tyvärr det sämsta utgångsläget. Man möter alla 3 lagen borta och KHK:s bortastatistik har som bekant inte varit den bästa under den här säsongen. Man har tidigare förlorat mot alla 3 lagen på bortais.

Björklöven förlorar igen. Borta mot Rögle är väl iofs ingen big deal, men snart är man sist i tabellen. Troja knaprade ju in 2 poäng i och med 7-6-segern över Timrå och man är nu bara 2 poäng bakom Löven, som dock har 2 matcher mindre spelade.

Asplöven tog tunga poäng mot Djurgården, i en match som spelades i Coop Norrbotten arena och som drog nästan 4000 åskådare. Jonas Berglund avgjorde för AHC, knappa minuten in i förlängningen. En mycket välförtjänt seger, då Asplöven var det klart bättre laget.

Skellefteås 5:e raka förlust

Skellefteå förlorar, igen. 5:e raka förlusten och det sägs att man är i den största svackan på 4 år. Man har fortfarande serieledningen, ganska säkert, men avståmdet krymper snabbt och nu är det bara 11 poäng ner till Frölunda. Skellefteå har dessutom en match mer spelad. De och HV har spelat 42 matcher. restan har spelat 41.

Såhär gick det igår:
HV 71 - Skellefteå 4-2
Frölunda - Modo 1-2 str

Just HV och Skellefteå möttes alltså. Den andra matchen var den restmatch som Frölunda och Modo hade på övriga lag. Den bataljen gick Modo slutligen segrande ur och man passerade därmed Leksand i tabellen.

HV:s 3 blytunga poäng sätter dock en oerhörd press på Örebro och AIK imorgon. HV har visserligen en match mer spelas, men tar inte AIK och Örebro poäng, då är det 13 resp. 15 poäng upp till HV över sträcket, med 13 matcher kvar att spela. Jag ska absolut inte ssäga att det är kört och att de båda lagen då är avsågade helt, men nu börjar det verkligen vankas måstematcher för de båda bottengängen. Örebro tar emot Luleå hemma i Behrn arena och AIK gästar Frölunda. Spontant vääldigt tuffa matcher för de båda. Tror nog ändå att AIK har störst chans till poäng där. Luleå och Mark Ovuya tror jag blir för svåra för Örebro.

Leksand ska vi ju också nämna. Man möter brynäs borta. Vid vinst går man upp på samma poäng som Brynäs. Vid förlust är Brynäs 6 poäng före de blåvita. Slår Färjestad då dessutom HV, då är det 5 poäng upp till de där 6 främsta platserna som ger en direktplats in i slutspelet senare i vår. Det är dock av mindre betydelse skulle jag säga. Klart att det vore kul att ta sig till slutspel, men huvudmålet med denna säsong är att undvika kvalserien och det är man på väldigt god väg att göra. Vinner man imorgon, samtidigt som AIK och Örebro förlorar, då är det 20 poäng ner till kvalserien och då vågar jag nästan säga att kontraktet är säkrat.

Tabellerna vecka 3

Det är inte jättemånga matcher kvar i SHL och Hockeyallsvenskan för den här säsongen nu, snart återstår bara 1/5 av SHL-säsongen. Såhär ser tabellen ut efter vecka 3:

1, Skellefteå 83p +40
2, Frölunda 71p +20
3, Luleå 69p +23
4, växjö 67p +13
5, Brynäs 64p +8
6, Färjestad 63p +4
7, Leksand 61p -30
8, Modo 60p 0
9, Linköping 57p +11
10, HV 71 54p -19
11, Örebro 44p -38
12, AIK 42p -32

Skellefteå inledde säsongen fullkomligt bruljant, men nu på slutet har det gått tyngre. 4 raka föruster nu, 6 förluster på de senaste 8 matcherna och man står fortfarande kvar på 83 poäng. Faktum är att Frölunda, som tillsammans med Modo har en match mindre spelad, bara är 12 poäng bakom nu. Man kan alltså vara 9 poäng bakom om man vinner den däe restmatchen. Det är en halvering mot de sanslösa 18 poäng före som Skellefteå låg tidigare i vinter. Frölunda, Luleå och Växjö har annars ryckt ifrån de övriga där bakom litegrann. Frölunda slog Örebro med 3-1 och förlorade mot LHC efter straffar med 4-3. Luleå slog Skellefteå med 2-1 i Norrlandsderbyt och slog LHC med 3-2. Växjö hade dock en tyngre vecka och fick stryk både mot Leksand med 5-4 och lite överraskande mot AIK med 3-1. Trots det är man 3 poäng före Brynäs. 3 poäng är ingenting, så att de där 3 lagen jag nyss nämnde har ryckt är väl kanske att ta i.

färjestad tog hursomhelst in 1 poäng på just Brynäs när man slog dem efter straffar med 3-2 och tog in ytterligare 1 poäng när man slog AIK med 4-2, samtidigt som Brynäs bara vann på straffar mot HV. 5/6 poäng för FBK och 3/6 poäng för Brynäs alltså. 3/6 poäng är samma antal som Leksand också fick med sig och man är därmed fortsatt med i högssta grad och fightas om slutspelsplatserna.

Modo, LHC och HV hänger dock med ganska bra. Det är bara 7 poäng ner till HV på 10:e plats, men sedan kommer det sköna. Det är ytterligare 10 poäng ner till örebro under sträcket, som tog 0/6 poäng under veckan. 17 poäng är det alltså ner till kvalserieplatserna. Det ska man inte tappa på 14 omgångar. Visst, det kan gå fort i hockey, men nej, då ska man falla ihop totalt.

AIK greppade det sista halmsstrået och tog faktiskt 3 poäng mot Växjö och gjorde också en bra match mot Färjestad, men det räckte inte till några poäng där ändå. Trots de 3 poängen är det ändå hela 12 poäng upp till HV över sträcket, så nja, läget ser vääldigt tufft ut för AIK...

I Hockeyallsvenskan ser det ut såhär:

1, Karlskrona 71p +45
2, Bofors 70p +33
3, Västerås 69p +13
4, Malmö 64p +20
5, Djurgården 58p +15
6, Rögle 55p -8
7, Timrå 54p 0
8, Asplöven 54p -8
9, Almtuna 52p -5
10, Mora 51p +3
11, Oskarshamn 49p -24
12, Södertälje 45p -22
13, Björklöven 43p -31
14, Troja 39p -31

Det är tätt där uppe i toppen. Karlskrona slog Djurgården med 3-1 i deras enda framträdande under veckan. Bofors vann på straffar mot Malmö i deras enda framträdande under veckan. Västerås slog Mora med 2-0 och fick stryk hemma mot Oskarshamn efter straffar, efter att man tappat 3-1 till 3-3. Hade man inte gjort det hade man varit förbi Bofors i tabellen och uppe på samma poäng som Karlskrona.

Malmö har passerat Djurgården igen, men ligger lite i ett vakum. Man har 5 poäng upp till direktplatserna och 6 poäng ner till Djurgården där bakom. Man tog 3 derbypoäng mot Rögle och 1 pinne mot Bofors, samtidigt som Djurgårdn som sagt föll mot Karlskrona med 3-1 och förlorade även mot SSK på straffar med 2-1.

Rögle är kvar på 5:e plats, men där bakom har Timrå seglat upp på playoffplats för, vad jag tror, första gången den här säsongen. Detta efter stabila 4-0 mot Karlskrona och 4-2 mot Oskarshamn. Man har därmed klättrat förbi Mora, Almtuna och Asplöven, som annars håller sig i den ordningen internt. Man håller dessutom marginalerna från förra veckan. Asplöven är 2 poäng före Almtuna, som är 1 poäng före mora, precis som efter förra veckan. Oskarshamn har däremot tappat 1 poäng och är nu 2 poäng bakom Mora som numera är 10:a. De som låg så stabilt på playoffplats för ett tag sedan...

Södertälje är alltjämt över sträcket och nu dessutom med 2 poäng tillgodo på Björklöven under sträcket. Björklöven som har nollat under veckan och t.o.m. fått storstryk av bottenkollegan Troja, som därmed knaprade in 3 poäng på Löven, som numera bara är 4 poäng från jumboplatsen i serien...

Säsongens häftigaste match

Växjö öppnade matchen i Vida arena i ett ruskigt tempo och skapade flera bra chanser. Närmast var man när pucken studsade i ryggen på Oscar Alsenfelt i mål, men denne upptäckte faran i tid och fick undan den.

Växjö fortsatte att trampa på, åkte mycket skridskor och fick med sig en utvisning. Powerplayet resulterade dock inte i något mål, men strax efter att man blivit fulltaliga kunde Malte Strömvall ge hemmalaget ledningen, trots några riktigt bra räddningar av Alsenfelt.

Leksand steppade dock upp några steg och skapade några riktigt fina lägen, men Teemu Lassila var tät och spelade bra, precis som han gjort hela vägen sedan han kom in i Växjö.

Mitt under powerbreaket hände en lite gullig grej. En ung man på läktaren friade till sin flickvän. Han hänvisade till Växjöklacken där en banderoll rullades upp med ett frieri. Det gav ett enormt jubel i hela arenan. Häftigt.

Matchen fortsatte att bölja fram och tillbaka. Leksand fortsatte att göra det bra, även om det var Växjö som förde spelet. Kvitteringen skulle dock komma. En lite konstig studs som ställde Lassila helt och det var 1-1.

Målet kom med dryga minuten kvar av perioden, men 1-1 skulle ändå inte bli pausresultatet. Leksand snodde nämligen pucken när Växjö pressade på, Jakob De La Rose satte 1-2 i nät bakom Lassila.

Direkt i den 2:a perioden skulle de blåvita utöka ledningen till 1-3. Fabian Brunnström gjorde sitt 2:a mål för kvällen.

Leksand fortsatte sedan att styra spelet. Man läste växjö väldigt bra och hjälpte därmed Alsenfelt i mål på ett mycket bra sätt. Växjös offensiv trubbades märkbart av, eftersom att Leksand spelade så smart och så bra. Det var helt enkelt en period där Leksand ägde spelet, men där man inte fick in fler mål. 1-3 efter 2 spelade perioder kändes dock stabilt.

3:e perioden började minst sagt händelserikt. Växjö reducerade redan efter 21 sekunder. En puck som gick mellan benen på Alsenfelt, som ändå inte gick in, men som Cory Murphy ändå lyckades peta in i mål. I anfallet efter pricksköt Jens Bergenström in 4-2 för de blåvita. Snacka om svar på tal och 2 mål inom loppet av 1 minut.

Leksand fortsatte att trumma på och Mikael Johansson prickade bara minuten senare stolpen och 2-5 var oerhört nära.

Växjö lade i sista växeln och pressade på mer och mer. Publiken försökte hjälpa sitt hemmalag, men tiden rann iväg. Man fick dock powerplay, en gyllene chans att komma in i matchen igen. Matt Lashoff fick först 2min, sedan 10min personligt straff och så matchstraff på det. riktigt förbannad blev han, skrek på domarna, motades av isen och kastade en vattenflaska på plexit. Fruktansvärt dumt måste jag säga, men ibland brister det. Tyvärr brast det på fel ställe här, för Växjö kunde göra 3-4 efter bara 4 sekunders powerplay och det var match igen.

Tiden tickade på och Växjö fortsatte att pressa på. Ett kraftigt tryck. Johan Ryno fick dessutom utgå efter en knätackling utan åtgärd från domarna. Mycket gick emot Leksand i den 3:e perioden. Växjö ägde matchen totalt och det där 3-4-målet gav ännu mer energi åt hemmalaget. Det var Växjö mot klockan. Då satte Leksand in extrastöten. Fabian Brunnström gjorde sitt 3:e mål för kvällen, hattrick alltså, och det var 3-5. En riktig kalldusch för Växjö. 5 mål tror jag dessutom inte Leksand har gjort i någon match tidigare den här säsongen. Skönt med lite proppen ur även i offensiven.

Växjö hade dock inte gett upp. Man fortsatte att försöka skapa någomting, men Leksand försvarade sig bra och Alsenfelt var trygg och stabil där bak i mål. Han skulle dock få vika sig. Cory Murphy satte sitt 3:e mål för kvällen även han och det var 4-5, med knappt 5 minuter kvar att spela. Därmed var det återigen nerver till tusen och Växjö hade momentum igen.

Växjö tryckte på något oerhört, men Leksand krigade för skölden på bröstet, för Lekssands IF och för det som är Leksands IF. Man spelade i princip bara längs sarjen sista minuten, men man klarade av det och det var verkligen en krigarseger och 3 nya poäng hem till Dalarna!

Därmed klättrar Leksand upp på 61 poäng. Förra säsongen krävdes det 64 poäng för att undvika kvalserien. Det kommer krävas mer i år, det kan jag nästan garantera. Växjö, som slutade 10:a då, hade ett snitt på 1,16 poäng/match. Leksand snittar just nu 1,49 poäng/match. Med det snittet skulle man landa på 82 poäng. Det hade räckt till en 7:e plats förra året, där Modo hamnade med 81 poäng. Ser man till detta bör alltså kontraktet för SHL vara säkrat, men ingenting är säkert. Det återstår 14 matcher, men eftersom att både AIK och Örebro förlorade i denna omgången så är avståndet nu 17 poäng ner till kvalserien. 17 poäng ska man inte tappa på 14 matcher, men det kan gå fort i hockey. Jag börjar dock bli mer och mer säker på att Leksand spelar SHL-hockey även nästa säsong.

Såhär gick det i de andra matcherna:
AIK - Färjestad 2-4
HV 71 - Brynäs 4-5 str
Luleå - Linköping 3-2
Örebro - Frölunda 1-3
Skellefteå - Modo 1-2

Skellefteå förlorar alltså igen. 4:e raka förlusten och 6:e förlusten på 8 matcher. Man dominerade serien inledningssvis, men nu går det betydligt knackigare. Man har dock fortfarande en säker serieledning, även om Frölunda tog in 3 poäng i och med segern mot Örebro, där Örebro mer eller mindre gav bort alla 3 poängen till bortalaget. 2 riktiga bjudningar var det tydligen, vilka Frölunda så klart utnytjade och vann matchen på det.

AIK gjorde det bra mot Färjestad, men räckte ändå inte hel vägen. Man har 12 poäng upp till HV över sträcket, så ja, det luktar kvalserien lång väg för AIK.

Björklöven i en djup svacka

Björklöven sjunker som en sten i tabellen. Idag blev det ännu en storförlust, mot bottenkonkurenten Troja av alla lag, en match där man bör ta poäng. Södertälje åkte dock också på däng av Troja där runt jul och det var efter det som formkurvan började peka uppåt för Kringlorna, så kanke, om man ska se något positivt i det, så vänder det kanske nu igen för Löven.

Såhär gick det i helgens matcher:
Rögle - Asplöven 4-2
Mora - Västerås 0-2
Oskarshamn - Timrå 2-4
troja - Björklöven 6-1
Almtuna - Södertälje 3-0
Bofors - Malmö 4-3 str

Rögle vände och vann mot Asplöven och befester därmed sin playoffplats litegrann. Det gjorde inte Asplöven, som i och med den förlusten och Timrås seger halkar utanför playoff igen. Timrå tog ledningen i Oskarshamn, men Oskarshamn kvitterade och hade greppet om matchen, men Mika Norja i Timråkassen gjorde det bra och det var 1-1 efter 1:a perioden. I 2:a perioden tog Timrå över, gjorde 3 mål och avgjorde matchen.

Almtuna tog 3 viktiga poäng och såg till att SSK fick sin 1:a förlust efter nyår. Almtuna är därmed hela 9 poäng från det negativa kvalsträcket. En skön marginal, men det är definitivt inte klart. Vi minn vad som hände med Tingsryd förra säsongen. Man såg ut att ha allt under kontroll med bara några omgångar kvar, men Almtuna kom som ett skott på slutet och gick förbi.

Jonas Fransson höll ännu en nolla när Mora besegrades med 2-0. Det var länge 0-0, men med 10 minuter kvar att spela gjorde Matt Fornataro, som bekant lämnade Leksand för några veckor sedan, sitt 3:e mål i Västeråströjan på 6 matcher. Det är 1 mål mer än vad han mäktade med i leksand. Så snacka om att han kommit till sin rätt i västerås, där han tycks trivas bra.


Alsenfelt tillbaka mellan stolparna

Alsenfelt var tillbaka mellan stolparna när HV kom på besök till Tegera arena under torsdagskvällen. Ett lag som Leksand haft lätt för under säsongen och vunnit alla 3 tidigare möten mot, men här var det HV som öppnade klart bäst. Tom Linder och Fabian Brunnström slarvade rejält i egen zon redan efter knappa minuten och Erik Kristensen kunde enkelt slå in 0-1 för gästerna redan efter 52 sekunder.

HV fortsatte sedan att dominera stort under den 1:a perioden. Det var den sämsta perioden på väldigt länge för de blåvita. HV-spelarna gjorde lite som man ville, rundade Leksandsbackarna som konor och gjorde 0-2 efter drygt halva perioden, i spel 5 mot 3.

Leksand skulle lite tursamt få in en reducering innan paus, när nyförvärvet Hannu Pikkarainen sköt ett skott som Ryan Russell styrde in bakom Gustav Wesslau. 1-2 efter den 1:a perioden alltså, ett resultat som de vblåvita skulle vara väldigt nöjda med, för HV kunde både ha haft 1-3 och 1-4.

Den 2:a perioden inleddes precis som den 1:a. HV dominerade totalt. Leksingarna hade ingen fart på rören, passade fel, drällde med pucken i egen zon och fick inga utvisningar med sig. Ingenting fungerade och HV kunde också göra 1-3 och det såg så enkelt ut. Det fanns ingen glöd alls hos hemmalaget.

Trots att man var helt utspelade hade Leksand flera bra chanser att reducera. Först var det en chans som egentligen inte ens var någon chans från början, men pucken ville inte in i nät bakom wesslau. Sedan tog pucken i baken på Anzi Salmela, som stod i målgården hos wesslau, men inget mål där heller. Slutligen fick micke Johansson ett jätteläge precis när perioden var slut. Han skulle bara slå in pucken i öppen kassse, men missade på något sätt och det var 1-3 för bortalaget efter 2 spelade perioder.

Leksand inledde 3:e perioden i powerplay och då small det. En nödvändig reducering fram till 2-3 när Kevin kapstad dundrade in pucken i nät bakom Wesslau.

Samme Kapstad fick kort därefter ännu ett jätteläge, men då spelade han istället. Det var dock inte slut där. Leksand fick ännu en fin chans, men det var fortsatt 2-3.

Det var åtminstone betydligt bättre och farligare spel från de blåvita nu jämt mot tidigare perioder och man fortsatte att göra det betydligt bättre än i de 2 inledande perioderna. man skapade lägen och visade en het annan tändning och vilja än i de 2 inledande perioderna. När man ville framåt öppnade man dock upp sig bakåt, vilket bäddade för möjligheter för HV att göra 2-4, men Alsenfelt hade kommit in i matchen och blivit varm i kläderna, så han släppte inga puckar förbi sig.

Tiden tickade dock iväg för de blåvita. klockan gick upp mot 14 minuter, 15 minuter, 16 minuter. Trycket ökade ännu mer från leksingarnas håll, men pucken ville inte in i nät bakom Wesslau. HV slog mest bara ifrån sig och Leksand pressade. Man tog timeout och Alsengelt lämnade kassen. Micke Johansson var så nära på att få in pucken bakom Wesslau, men icke. Kevin Kapstad slogs sedan omkull, men ingen utvisning på HV-spelaren. Man tog hursomhelst pucken och lade den i den tomma Leksandskassen, till publikens stora missnöje. 2-4 och matchen var avgjord...

Sett till hela matchen var det fullt rättvist. HV dominerade stort i 40 minuter, men i den 3:e perioden vaknade leksingarna. tyvärr gjorde man det för sent och det räckte inte hela vägen.

i de övriga matcherna gic det såhär:
Frölunda - Linköping 3-4 str
Luleå - Skellefteå 2-1
Modo - Örebro 4-1
AIK - Växjö 3-1
Brynäs - Färjestad 2-3 str

LHC hade 1-3, men tappade det till 3-3. Sedan vann man på straffar, men man har svårt att knyta ihop säcken.

Luleå vann mot Skellefteå och det var ännu en briljant insats av Mark Ovuya i Luleåkassen. 5 matcher har han stått. 5 segrar för Luleå, 3 insläppta mål, 2 nollor och inget insläppt mål i spel 5 mot 5. Det är ett grymt facit för den gode Ovuya.

Modo avgjorde med 3 mål i sista perioden, men AIK skrällde litegrann och slog Växjö, som hade hållit 3 raka nollor innan kvällens match, med 3-1. Nödvändig seger för Gnaget, men det är fortfarande långt upp till sträcket, eftersom att HV också vann.

Färjestad hade 0-2, men tappade det till 2-2. Sedan kunde man, likt LHC, ta med sig bonuspoängen, men man lyckades inte knyta ihop säcken i ordinarie matchtid.

Karlskrona först över 70 poäng

Karlskrona är första lag över 70 poäng i Hockeyallsvenskan, efter att ha slagit Djurgården på Hovet med 3-1.

Malmö - Rögle 4-1
Västerås - Oskarshamn 3-4 str
Djurgården - Karlskrona 1-3
Björklöven - Aspllöven 2-3

Malmö vann ganska lätt i Skånederbyt. Rögle såg tamt ut och Malmö hade klara 4-0 innan Rögle kunde reducera.

Björklöven fortsätter att ha det ruskigt svårt. Ny förlust, mot värsta rivalen, lövkollegan Asplöven. Inte alls bra för Björklöven, som hade ett krismöte i omklädningsrummet efter 7-0 mot Djurgården. Det tycks inte ha hjälpt och man fortsätter ha problem.

Västerås hade 3-1 efter 1:a perioden, men tappade lite förvånande till 3-3 och förlorade sedan straffläggningen. Inte riktigt likt Västerås att tappa en ledning så. Man brukar kunna knyta ihop säcken, men inte den här gången.

Tabellerna vecka 2


Det närmar sig upploppet både i SHL och Allsvenskan. Mycket händer och såhär ser tabellerna ut nu:

1, Skellefteå 83p +42
2, Frölunda 67p +19
3, Växjö 67p +16
4, Luleå 63p +21
5, Brynäs 61p +8
6, Färjestad 58p +1
7, Leksand 58p -29
8, Linköping 55p +11
9, Modo 54p -4
10, HV 71 50p -20
11, Örebro 44p -33
12, AIK 39p -32

Skellefte toppar fortfarande tabellen, men man har inte haft någon jättebra vecka. Man slog Färjestad med 4-0, men sedan blev det förlust på straffar mot Örebro, som gjorde det grymt bra, och så klara 0-6 mot växjö, som helt klart får ses som veckans flipp. Teemu Lassila och Scott Munroe har tillsammans stått för 0 insläppta mål och Växjö har i kraft av detta seglat ifrån de övriga där bakom litegrann och är nu nästan också förbi Frölunda där på 2:a plats. Bara 3 mål skiljer de båda lagen åt.

Luleå och Brynäs har också dragit ifrån litegrann jämt mor de övriga. Egentligen har man väl inte det, Luleå är bara 2 poäng före Brynäs och Brynäs är i sin tur bara 3 poäng före Färjestad och Leksand, så det är bara en seger för de båda så är man ikapp. Luleå har dock tagit 6/9 poäng, 1-4 mot AIK och 1-0 mot Örebro, vilket blev en revansch för 1-0-förlusten mot Växjö. Brynäs har också de mäktat med 6/9 poäng. Bara Leksand har vunnit mot dem, men det har å andra sidan varit Leksands enda seger den här veckan, vilket gör att Färjestad, som man mötte så sent som i lördags, passerade dem i tabellen i kraft av mycket bättre målskillnad.

Där bakom har LHC en fortsatt krokig väg. Man inledde veckan med en brakförlust mot Växjö, 7-0, följde upp det med 8-2-seger mot Modo och tappade sedan 3-1 till 3-4 i derbyt mot HV. Modo har i sin tur slagit HV i ett ruskigt viktigt möte. Hade man inte vunnit där, då hade HV varit förbi, för man är bara 4 poäng bakom Modo.

Örebro fortsätter att kriga till sig poäng. 2 poäng har det blivit under veckan, mot självaste Skellefteå. AIK har återigen nollat och är nu inte mindre än 6 poäng bakom Örebro och hela 11 poäng från HV över sträcket. AIK kan nog snart rikta in sig på kvalserien med säkerhet. Det återstår bara 16 matcher och att man ska ta in 11 poäng på de 16 matcherna, det är inte stor chans...

I Hockeyallsvenskan svänger det rejält. Tabellen ser nu ut såhär:

1, Karlskrona 68p +47
2, Bofors 68p +32
3, Västerås 65p +12
4, Djurgården 57p +18
5, Malmö 57p +16
6, Rögle 52p -7
7, Asplöven 51p -7
8, Almtuna 49p -6
9, Mora 48p +4
10, Timrå 48p -6
11, Oskarshamn 47p -23
12, Södertälje 43p -20
13, Björklöven 43p -25
14, Troja 36p -35

Karlskrona är tillbaka i serieledning. Man har växlat serieledare tillsammans med Bofors under de senaste omgångarna, men just nu är det KHK som har serieledningen i sin hand, dock bara i kraft av bättre målskillnad. Man har dock ett ess i rockärmen. Man har en match mindre spelad än Bofors.

Västerås behåller sin 3:e plats i tabellen, nu dock närmast jagade av Djurgården, som har seglat förbi Malmö. Malmö har dock 2 matcher mindre spelade och vinner man dem, ja, då är man plötsligt bara 2 poäng bakom Västerås. Västerås tog dock en väldigt tung seger mot just Malmö i fredags, när man vann med 2-3 i Malmö arena. En oerhört viktig seger för VIK.

Rögle är 5:a, men där bakom har Asplöven klättrat upp igen och är uppe på playoffplats för 1:a gången på några veckor. Man hade ju en ganska stor dipp här innan jul och var nere på 11-12:e plats. Faktum är dock att det bara är 4 poäng ner till Oskarshamn på 11:e plats. Faktum är också att Almtuna, som var så kraftigt nederlagstippat innan säsongen, bara är 2 poäng från playoff. Det är värt att notera, samtidigt som Mora har halkat ner under playoffsträcket, för 1:a gången på ett bra tag. Man har legat stabilt där under större delen av säsongen, men nu är avståndet borta och man är i högsta grad indraget i det där getingboet.

Innan veckan hade Mora en ganska säker playoffplats. Man var 3 poäng före Timrå, som var ytterligare 1p före Almtuna. Därefter följde de båda lövlagen på 43 poäng, Oskarshamn på 42 och SSK var ganska långt efter med sina 35 poäng. så lyckades man dock knipa en poäng av Malmö, samtidigt som Oskarshamh tog 2 pinnar och Asplöven 3. Både Björklöven, Mora, Almtuna och Timrå nollade dock, vilket gjorde att Mora fortfarande låg på playoffplats med sina 48 poäng. Asplöven var dock den stora vinnaren. Man klättrade förbi både Björklöven, Almtuna och Timrå. Man fortsatte sedan att plocka poäng när man slog just Timrå med 4-3 efter straffar. Mora nollade igen, liksom Björklöven, som åkte på stryk av SSK där under sträcket i en riktig sexpoängsmatch. Almtuna tog också 3 poäng och klättrade förbi Timrå. Slutligen tog Asplöven 3 poäng till, precis som Almtuna och Södertälje. Det innebar att Asplöven klättrade förbi Mora, som nollade igen, precis som Almtuna också gjorde och hastigt och lustigt var Mora nere på 9:e plats. SSK passerade Björklöven i och med den segern och det är där vi står idag.

Södertälje över det negativa kvalsträcket

Full omgång av Hockeyallsvenskan har spelats i helgen och såhär har det gått där:

Malmö - Västerås 2-3
Rögle - Timrå 3-4 SD
Asplöven - Bofors 4-3
Djurgården - Björklöven 7-0
Oskarshamn - Södertälje 3-4
Troja - Almtuna 2-3
Karlskrona - Mora 3-2

Seger igen för Södertälje, som nu är uppe över kvalseriesträcket, för 1:a gången på väldigt, väldigt länge. Starkt jobbat av SSK, som hade 0-3 efter den 1:a perioden. Oskarshamn åt sig nästan ikapp mot slutet, men nådde inte hela vägen.

Det gjorde inte heller Troja, som fick se sig besegrade av Almtuna och vem gjorde segermålet för AIS om inte Simon Matsson, x-leksingen som lånades ut till Troja, där han inte fick speltid och vandrade därför vidare till Uppsala, där han nu spelar en avgörande roll i laget. Kul för Simon.

Djurgården kör över Björklöven med hela 7-0. Löven är därmed under det negativa kvalsträcket igen, där man inte har varit sedan i oktober, innan man kom in i sin vinnarspural, då man vann allt. Nu förlorar man nästan allt och läget ser väl inte sådär jätteljust ut upp i Umeå...

Västerås vinner en viktig match nere i Malmö och drygar därmed ut avståndet ner till just Malmö, som huserar på 4:e plats i tabellen och som hade chansen att krypa närmre vid seger. Nu är avståndet 8 poäng istället för 2, som det hade varit vid Malmöseger.

Konstigt mål i Karlstad

Senast Leksand var i Karlstad blev det seger med 2-3. Faktum är att de blåvita har vunnit alla möten mot just Färjestad den här säsongen.

Under lördagseftermiddagen drabade de båda lagen samman igen och även den här gången var det Färjestad som förde spelet. Man åkte mycket skridskor och snurrade upp leksingarna litegrann. Joel Gistedt gjorde det dock bra i mål, men efter knappt halva perioden fick han kapitulera och färjestad kunde ta ledningen med 1-0, till publiken stora jubel.

Det var FBK som hade det mesta i den 1:a perioden och man fortsatte i samma stil i inledningen av den 2:a. Drygt 7 minuter in i densamma kunde Magnus Nygren också utöka ledningen till 2-0, efter att leksingarna tappat markeringen på honom och han fick stå helt ren framgför Gistedt.

samme Nygren var även inblandad i 3-0 i den 3:e perioden, efter drygt 5 minuters spel. Det var lite ridå ner för de blåvita, men än fanns det tid att vinka på och man skulle också få utdelning. ett väldigt konstigt mål, där tekningen var förlagd nere i Leksandszonen. gabbe Karlsson tog hand om tekningen, efter att domaren släppt pucken och FBK-spelarna inte var berädda. Gabbe lade iväg pucken mot FBK-målet, där Fredrik Petterson-Wentzell stod och drack vatten. Puck gick in i mål och det dömdes mål för det. Ett väldigt märkligt mål måste man säga...

3-1 på tavlan med några minyuter kvar att spela alltså. Leksand försökte allt vad man kunde och plockade gistet mot slutet, men det resulterade bara i 2 mål i tom kasse för hemmalaget, som därmed kunde vinna matchen med 5-1.

De övriga matcherna slutade såhär:
Brynäs - AIK 2-1
Luleå - Örebro 1-0
Skellefteå - Växjö 0-6
Linköping - HV 71 3-4

Ny förlust för AIK. Den 8:e i rad. Läget ser inte ljust ut för Gnaget, särskilt inte eftersom att HV vann och avståndet därmed är hela 11 poäng upp till HV över sträcket och 6 poäng upp till Örebro.

HV, som vände i stor stil i E4-derbyt i den sista perioden. LHC gjorde först 3-1, men sedan hämtade HV ikapp och gick också förbi. 3-4 var nog ett resultat som alla LHC-fans var allt annat än nöjda med. LHC är väldigt omjämna och blandar och ger något oerhört.

Omgångens skräll stod ändå Växjö för. Man nollar Skellefteå, borta. Det var 3:e nollan i rad för Växjö, som har en målskillnad på 15-0 den här veckan. Grymt!

Krigarseger mot ärkerivalen

Näst intill fullsatt i tegera arena under torsdagen, när Brynäs kom på besök för 1:a gånen sedan premiären, då man vann med 3-1 och där media efteråt ojade sig rejält över de blåvita, som man inte trodde skulle kunna hävda sig i SHL, men man har visat såväl media som övriga hockeysverige att man hade fel.

Trots att både Oscar Alsenfelt och Patrik Hersley var borta var det hemmalaget som öppnade bäst och bara efter några minuter kunde Jens Bergenström ge hemmalaget ledningen med 1-0.

Kort därefter kunde dock Robin Jakobsson kvittera för bortalaget och det var också ställningen efter den 1:a perioden, som var en väldigt jämn och tempofyld period, där båda lagen skapade målchanser. En kul period att följa helt enkelt.

Den 2:a perioden inleddes likadant som den 1:a avslutades. Med chanser åt båda håll och en rolig hockey. Hemmalaget skulle också ta ledningen ännu en gång, när ingen mindre än Joonas Rönnberg petade in 2-1 bakom Bernhard Starkbaum i Brynäskassen.

Det var sedan Leksand som hade ett litet spelövertag och med bara några minuter kvar av perioden kunde man sätta en oerhörd press på brynäsarna och det gav slutligen utdelning. Kevin Kapstad nätade för de blåvita och det var 3-1.

Brynäs skulle dock reducera innan perioden var slut. jesper Ollas hittade nätet bakom Joel Gistedt och det var 3-2 efter 2 spelade perioder.

Den 3:e perioden blev väldigt intensiv. Mycket känslor, så klart och chanser åt båda håll, precis som det hade varit tidigare under matchen också. Leksand var yterst nära på att utöka till 4-2, men puken ville inte in i nät bakom Starkbausm, som Brynäs valde att plocka med dryga minuten kvar att spela. Man satte en enorm press nere mot Joel Gistedt, men han höll emot, liksom övriga laget och det var 3 mycket, mycket härliga poäng som stannade kvar i Dalarna.

En storartad seger, där Joel Gistedt kliver fram mellan stolparna och gör det riktigt bra. Kevin kapstad visar att det inte bara är Hersley som kan skjuta hårt och Joonas Rönnberg gör både sin 1:a assist och sitt 1:a mål för den här säsongen. Jens Bergenström har också han visat en mycket bra form under de senaste matcherna och det här var helt enkelt en krigar seger för de blåvita.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Örebro - Skellefteå 3-2 str
Färjestad - Frölunda 1-2
Linköping - Modo 8-2
Växjö - Luleå 1-0


Örebro gör det oerhört imponerande och slår serieledande Skellefteå efter straffar med 3-2. Starkt! Man är på väg att lämna AIK bakom sig och haka på det där sista tåget för att kanske lyckas ta sig förbi HV eller något av de andra lagen där ovanför sträcket.

Frölunda avgör med 2 sekunder kvar. 19:58 i den 3:e perioden. då smackade Alexander Wennberg in 2-1 för sitt Frölunda. Enormt skönt för göreborgarna och samtidigt fruktansvärt för FBk:arna. Sådana förluster blir man bara så irriterad och besviken på. 2 sekunder är ju ingenting. Särskilt inte när man har kämpat i 59:58. Surt är bara förnamnet...

LHC studsar verkligen tillbaka efter förlusten med 7-0 mot Växjö och trycker dit Modo ganska rejält med hela 8-2.

Växjö håller nollan för andra matchen i rad. Starkt jobbat!

Södertälje på väg upp ur bottenträsket?

Södertälje har inlett året ruskigt bra. Tränarbytet tycks ha gett effekt där, något det inte har gjort i t.ex. HV 71 än så länge. andreas Johansson har börjat få styr på grabbarna och man har hittills tagit 7/9 poäng under 2014.

Timrå - Asplöven 3-4 str
Oskarshamn - Malmö 6-2
Västerås - Troja 3-2
Mora - Rögle 4-5
Bofors - Djurgården 3-1
Södertälje - Björklöven 5-2
Karlskrona - Almtuna 2-3 str

Södertälje tar som sagt ytterligare en seger här och vips så är man bara 3 poäng från säker mark. Det går fort i hockey. Jag som räknade in SSK som en mycket trolig kandidat till kvalserien neråt senare i vår kanske får äta upp mina ord...

Bofors ryckte lite till i serieledningen, när man tog 3 pinnar hemma mot Djurgården, medan Karlskrona bara fick med sig 1 pinne från mötet med Almtuna, som gjorde en grymt stark match, hämtade upp 2-0 till 2-2 och där Daniel Hermansson sedan satte 3/3 straffar och såg till att Almtuna fick med sig bonuspoängen. Starkt!

Omgångens vändning stod dock Rögle för. Mora gjorde 4-2 med knappt 14 minuter kvar att spela. När det återstod knappt 8 minuter, alltså på 6 minuter, hade Rögle vänt till 4-5. Surt för Mora, som för 2:a gången på mindre än en vecka tappar en ledning på hemmaplan. I fredags var det ju Djurgården som hämtade upp 3-1 till 3-3 på 33 sekunder eller vad det var.

Malmö fick en drömstart i Oskarshamn med 0-1 redan efter 7 sekunder, men trots det vinner IKO med klara 6-2. Enormt starkt att ta sig i kragen och komma tillbaka efter en sådan kalldusch.

Tunga skadebesked i Göteborg...

Inte överdrivet mycket folk i Scandinavium, bara 9022, under tisdagen när Leksand kom på besök.

Frölunda hade inte tagit 3 poäng hemma sedan i november, men här kopplade man tidigt ett rejält grepp om matchen. Leksand drog på sig ett gäng utvisningar och Frölundapressen ökade ännu mer och till slut fick oscar Alsenfelt och övriga Leksand kapitulera. 1-0 till rölunda, i spel 5 mot 3.

Trots 13-3 i skott stod det bara 1-0 efter den 1:a perioden, men i den 2:a skulle Sebastian Kollberg, som bara 2 dagar tidigare hade spelat JVM-final, utöka till 2-0.

Därefter ryckte Leksand upp sig litegrann, men Lasse Johansson höll tätt, trots några fina chanser för de blåvita. Matchen stod dock och vägde litegrann, även om det fortsatt var hemmalaget som hade lite övervikt. Den övervikten skulle återigen bli större när man istället för en 2-1-reducering för Leksand gjorde 3-0, knappt 3 minuter från paus.

I den 3:e perioden klev Joel Gistedt in mellan stolparna, då Alsenfelt ådrog sig en lättare knäskada i slutet av den 2:a perioden. Han sattes på flera tuffa prov under den avslutande perioden, då Frölunda fortsatte att vara det klart bättre laget. Han höll dock tätt till en början, men fick slutligen kapitulera när Frölunda gjorde ännu ett powerplaymål. Det målet fastställde också slutresultatet, 4-0 till hemmalaget.

Det är egentligen inte mycket att säga. Frölunda var bättre, på det mesta. Det som gör förlusten ännu tyngre är dock Alsenfelts skada, + att Patrik Hersley även han tvingades utgå med en fotskada. Även Johan Ryno klev av, men det skulle inte visa sig vara någon större fara. Att både Alsenfelt och Hersley är borta känns dock inte alls bra och nu väntar några tuffa matcher framöver, då det gäller för övriga laget att verkligwn kliva fram och visa att 2 spelare inte bygger ett helt lag, även om det inte går att komma ifrån att de båda spelar 2 mycket stora roller i Leksands framgång under hösten.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Skellefteå - Färjestad 4-0
Örebro - Brynäs 3-6
AIK - Luleå 1-4
Växjö - Linköping 7-0
HV 71 - Modo 2-3

LHC får stryk med 7-0. 7-0! Växjö hade 2-0 efter 2 spelade perioder, men LHC viker ner sig totalt och Roger Melin var t.o.m. besviken på lagets agerande i 3:e perioden, då han inte tyckte man visade någon stolthet alls. 5-0 till Växjö i sista perioden, det är ungefär som LHC- Leksand det. Inte snyggt för Clubben.

Skellefteå hade inga större problem med Färjestad och Markus Svensson höll nollan. Svensson, som har konkurerat ut Henrik Karlsson, som helt klart var tänkt som förstakeeper när han värvades. Det var ungefär som när Jocke Eriksson konkurerade ut Leinonen i Leksand för några år sedan. Det slutade med att Leinonen lämnade klubben. Det gör nu också Henrik Karlsson i Skellefteå.

För Leksands del var det tur att både Örebro och AIK förlorade. även HV åkte på stryk. Hade man vunnit där hade man bara varit 1 poäng bakom Modo. Nu drog Modo ifrån och passerade också LHC. Det är alltså fortsatt jämnt i tabellen...

Bofors upp i serieledning igen

I eftermiddags hittade Bofors återigen tillbaka till vinnarspåret när man slog Björklöven ganska enkelt uppe i Umeå arena, eller T3 center, som den numera heter. 0-3 slutade matchen och Bofors är därmed serieledare igen, samtidigt som Björklöven rasar i tabellen och inte alls har någon form just nu.

Såhär gick det i samtliga matcher idag:

Björklöven - Bofors 0-3
Karlskrona - Västerås 3-4 SD
Södertälje - Malmö 1-2 str
Djurgården - Timrå 4-0
Troja - Oskarshamn 3-4 SD
Asplöven - Mora 4-1
Rögle - Almtuna 5-4

Södertälje fortsätter att plocka poäng efter tränarbytet. tyvärr för deras del så kunde Malmö avgöra på straffar. Tur i oturen var dock att Troja också bara plockade 1 poäng. Egentligen tycker man nog, i Trojaläger, att man skulle ha haft 3 poäng idag. Man fick nämnligen ett mål bortdömt. Istället för 2-2 kunde då istället Oskarshamn nästan omedelbart efteråt göra 1-3. Snacka om psykologiskt. trots det kunde man inte knyta ihop det och Troja kunde kvittera i den 3:e perioden.

Djurgården vann enkelt hemma på Hovet mot Timrå, som var totalt utspelat i 2:a perioden. 16-3 slutade skotten där, men Mika Norja i timråkassen storspelade där och då och perioden slutade 0-0. 4-0 stod det dock på tavlan när slutsignalen ljöd. Mycket folk var det på plats också och en enorm hemmaklack. Det var nämligen Järnkaminernas dag och hovet var därmed nästan fullsatt.

asplöven avgjorde mot Mora i 2:a perioden. Jesper Dahlström kom direkt från utvisninhsbåset och istället för att Mora skulle kvittera till 1-1 gjorde Asplöven 2-0. Man stängde också matchen med 3-0 innan perioden var slut. Starkt jobbat.

Karlskrona förlorar 2:a raka hemmamatchen. Visserligen inte i full tid, men förlust efter sudden blev det hursomhelst, efter att västerås visat upp ett sylvasst powerplay. Alla 3 målen tillkom i den spelformen.

JVM-krönika

Eftersom att det inte har spelats så mycket matcher under veckan så tar vi ingen tabell. Den kommer först nästa vecka. Istället kör vi ett sammandrag från JVM som har avgjorts nu i dagarna.

JVM har blivit en stor folkfest under de senaste åren, en turnering som i varje fall jag tycker är roligare att följa än VM och är den landslagsturnering som helt klart kommer klubbkänslorna närmast.

Sverige har växt till en toppnation under de senaste åren, under samma år som turneringen har växt till dess nuvarande form och status här i Sverige. För 10 år sedan pratade ingen om JVM. Nu pratar alla om JVM. Den här gången var det dessutom på hemmaplan, för 1:a gången sedan 2006, när turneringen avgjordes i Leksand och Mora. Sverige blev då 4:a, vilket var väldigt bra med dåvarande mått mätt. Därefter har Sverige tagit medalj i stort sett alla mästerskap, med guldet för 2 år sedan som kronjuvelen i kronan. Då när Mika Zibaniad avgjorde i sudden fram till 1-0. En grym känsla och Micke Rehnberg och Chris Härenstam fullstädigt skrek ut sin glädje i kommentatorshytten. Det var mäktigt och ett sportsligt ögonblick som kommer leva kvar länge, länge.

I år var det dags igen. Ett bra svenskt lag på pappret, som höjdes till klara guldfavoriter när både Elias Lindholm och Filip Forsberg kom loss från sina resp. NHL-klubbar.

Förväntningarna var höga på det svenska laget, publiken strömmade till och gjorde i stort sett fullt hus till samtliga av Sveriges matcher i Malmö arena. Det började också bra med 5-3-seger mot Schweiz, trots att schweizarna tog ledningen tidigt i matchen och att det stod 2-2 redan efter 10 minuters spel. Sverige kunde dock dra det längstra strået och sedan hade man inga problem med Norge, som var nykomlingar i turneringen. 10-0 slutade den matchen.

Sedan väntade Finland och det blev en betydligt tuffare batalj, men där Sverige ändå kunde gå segrande ur det hela med 4-2. Finnarna överraskade dock och slog Ryssland med 4-1, vilket innebar att alla dessa 3 lag hade chansen att vinna gruppen inför sista omgången, när Sverige skulle möta just Ryssland.

Sverige gjorde en bra match och även om det blev lite svvettigt mot slutet kunde man ändå vinna matchen med 3-2 och därmed också vinna gruppen.

Grupptabellen slutade såhär:

1, Sverige
2, Finland
3, Ryssland
4, Schweiz
5, Norge

Andra gruppen slutade såhär:

1, Kanada
2, USA
3, Tjeckien
4, Slovakien
5, tyskland

Kvartsfinalerna spelades alltså enligt följande:

Sverige vs Slovakien
Finland vs Tjeckien
Ryssland vs USA
Schweiz vs Kanada

Sverige hade inga problem med Slovakien, som man mötte i kvarten även 2009, då slovakerna faktiskt ledde inför sista perioden, men där Sverige vände och vann i sista. Det blev sedan silver det året, efter finalförlust mot Kanada. Här var det dock inget snack om saken. Sverige vann klart med 6-0 och Oskar Dansk fick hålla sin 1:a nolla.

Ryssland slog regerande världsmästarna USA med 5-3, men det som man minns mest därifrån var ryssarnas fula utspel efter slutsignalen, då några ryska spelare och även coachen hånade amerikanarna. Fult, ruskigt fult och osportsligt gjort.

Finland slog Tjeckien och Kanada slog Schweiz. Därmed spelades semifinalerna enligt följande:

Sverige vs Ryssland
Finland vs Kanada

Sverigr hade som sagt redan slagit ryssarna en gång i turneringen, men ryssarna var så klart kaxiga ändå. det hade de dock inget för, för Sverige kunde segla upp till 2-0 och trots att Ryssland fick in 2-1 gjorde Oskar Dansk en lysande insats i mål och laget kunde kriga till sig en seger med 2-1, trots massiv rysk press mot slutet och en ramträff från en kvittering.

Finland stod sedan för turneringens skräll. Man krossade Kanada med 5-1! Ett Kanada som såg uddlöst, blekt och svagt ut, inte alls likt det Kanada man är van att se. Därmed väntade alltså en final mellan Sverige och Finland. Finlands 1:a final sedan 2001, då man också vann guld senast.

Bronsmatchen vann Ryssland med 2-1 och det blev allrså ingen medalj för kanadensarna, som nu inte har varit i final sedan då 2009, när man slog Sverige.

Finalen fick en mardrömsöppning för svenskarna. Redan efter 28 sekunder kunde Finland ta ledningen. Ett skott som egentligen bara var ett slumpskott, men det var mycket folk framför Dansk och han hade ingen möjlighet att ta det skottet.

Sverige ryckte sedan upp sig och var det bättre laget i den 1:a perioden, ja, egentligen i hela matchen. Kvitteringen skulle också komma i den 2:a perioden, men omgående tog finnarna tillbaka taktpinnen igen när man i anfallet efter satte 2-1 i nät bakom Oskar Dansk. Sverige kom dock tillbaka igen och kvitterade i den 3:e perioden. 2-2. Det var också ställningen efter 3 spelade perioder.

Matchen gick alltså till förlängning. Det var nervöst, säkerligen inte bara här hemma, utan även hos spelare, kommentatorer, pyblik etc. runtom i vårt avlånga land, men även i vårt grannland. Senast Sverige var i en final som gick till förlängning avgjorde Zibaniad. Det var 2012. Här skulle dock Finland komma att avgöra. Drygt halvvägs in i förlängningen avgjorde Rasmus Ristolainen fram till 2-3 för Finland, som därmed tog sitt 1:a guld på 12 år.

Ett minst sagt snöpligt slut på den här folkfesten. Guldet var så gott som inräknat för många. När man slog Ryssland i semin, då fanns inga hinder kvar. Sverige var storfavoriter, men man snubblade på mållinjen och det var en oerhörrt tung förlust. Guldfirandet hade redan planerats i förväg, man skulle åka limosin från hotellet in till stan, där det skulle bli festande och champagne hela natten lång, men finnarna ville annat och man lyckades. Den svenska drömmen gick i kras och det känns så klart oerhört bittert. Sällan har väl en final känts så klar på förhand som nu och ändå går det inte som de flesta trodde. Det är väl dock lite det som är charmen med hockey, det går aldrig att förutsäga någonting, tyvärr i det här fallet. Det går dock inte att komma ifrån att Finland gjorde det ruskigt bra och är värdiga vinnare, men det känns ändå bittert, väldigt bittert...

Karlskrona tillbaka i serieledning

Under nyårsveckan har det varit dåligt med matcher i SHL. Några stycken har dock spelats och såhär har det gått då:

AIK - HV 71 3-4 SD
HV 71 - AIK 4-1
Frölunda - Färjestad 2-3

HV och AIK möttes i en riktig back 2 back-batalj. Snacka om viktiga matcher. Inför det hela låg HV 4 poäng före AIK. Vid seger i de båda matcherna kunde alltså AIK gå förbi med 2 poäng. Vid seger för HV kunde man dra ifrån rejält, upp till 10 poäng. Det gjorde man, nästan. Man tog 2 pinnar på Hovet och vann enkelt hemma i Jönköping. Därmed är man nu 8 poäng före AIK. AIK har alltså 8 poäng upp till 10:e platsen. Läget ser inte direkt ljust ut för Gnaget...

Färjestad stidsade tillbaka efter förlusten mot Leksand och vann nere i Scandinavium, mot ett Frölunda som inte alls tycks vara i form för tillfället.

Allsvenskan har också varit igång under veckan och såhär gick det där:

Almtuna -Asplöven 2-1
Mora - Djurgården 3-4 str
Timrå - Björklöven 6-1
Södertälje - Bofors 3-0
Oskarshamn - Karlskrona 2-5

Asplöven inledde målskyttet i den 3:e perioden, men Almtuna kunde vända på steken och ta 3 viktiga poäng. Stark insats av Erik Hanses i kassen också.

Mora gick upp till 3-1 och 3 poäng såg kassaskåpssäkra ut. Då gjorde djurgården 2 mål på knappa minuten och hastigt och lustigt var det 3-3 på tavlan. Inte nog med det så kunde bortalaget också ta med sig bonuspoängen. Snöpligt för Mora, minst sagt.

timrå är kanske på gång nu. 6-1 mot Björklöven är starkt. Må hända att det var på hemmaplan, men Timrå har sett allt annat än starka ut såhär långt under säsongen och Löven har blandat och gett. Här gav man...

Södertälje plockade in f.d. ass. tränaren i Färjestad, andreas Johansson, som headcoach inför matchen mot serieledande Bofors och det gav resultat direkt. 3-0. Det är starkt, eller om det är BIK som r nere i en rejäl svacka. Man har inte vunnit i ordinarie matchtid sedan Västerås borta innan jul. Därefter blev det vinst mot Almtuna i sudden och så förluster mot Timrå, Mora och Södertälje.

Karlskrona vinner däremot, borta, vilket inte händer varje dag den här säsongen, och man är därmed nya serieledare, med en match mindre spelad. Starkt!

RSS 2.0