Det känns bittert...

Trots att blicken nu till största delen är riktad framåt och att premiären i höst, den 11 september hemma mot Timrå, ligger närmre i tiden än den där förhatlia game seven mot Malmö i våras känns stunder som den här ändå inte så lite bittra.

När Modo, som slutade 4 poäng efter Leksand i grundserien under den gångna säsongen, som alltså slutade sist, men som hade turen att få möta ett redan mätt Vita hästen i direktkvalet. Ett Hästen som bottentippades av de flesta inför säsongen, men som överbevisade alla och tog den sista slutspelsserieplatsen, på samma poäng som Almtuna, men med bättre målskillnad, som fortsatte att imponera och övertyga i slutspelsserien och slutade 2:a där, bakom Rögle. därmed fick man möta jumbon i SHL, Modo, men där var bränslet helt slut och Modo vann enkelt med 4-0 i matcher och totalt 13-2 i målskillnad. trots det viftades det med lappar med texten "tack för festen" när slutsignalen i match 4 ljöd i Himelstalundshallen.

Nu har Modo smällt upp 3 minst sagt meriterade värvningar till nästa säsong.

Det är...

...Ryan Whitney, med över 400 NHL-matcher, nu senast i KHL.
...Bill Tomas, också från KHL, där han har varit tongivande.
...Noah Welch, från svenska mästarna Växjö. En back som väl helt klart var en av slutspelets bästa.

Hade Modo fått möta Malmö i direktkvalet, då är det tveksamt om man ens hade spelat i SHL under den kommande säsongen och dessa 3 värvningar hade då definitivt inte landat i Örnsköldsvik.

Ett Malmö som var stora favoriter redan innan säsongen, som trots det missade den Allsvenska finalen, p.g.a. förluster mot de 2 lag som möttes där, Karlskrona och Västerås, i de sista omgångarna av grundserien. Därför fick man spela slutspelsserien, där man gick in som jättefavoriter med 3 bonuspoäng,men där man förlorade 3 raka matcher, bl.a. 0-2 hemma mot Björklöven. Man såg ut att missa hela direktkvalet, men i sista omgången, omgång 5, räddade man säsongen, när man vände 0-1 till 2-1 hemma mot Mora. Det gav en 3:e plats i slutspelsserien och därmed direktkval mot nästjumbon i SHL, Leksand.

Hur det gick där vet vi ju alla vid det här laget...

Efteråt har Leksand förlorat i stort sätt hela truppen och långtidskontrakt med Johan Ryno och Mattias Ritola revs. Dessutom sades det att Allsvenskans poängkung, John Henryon från Asplöven, bröderna Bibic från Rögle och målvakten Kevin Lindskoug från Björklöven hade spelat i Leksand till hösten om man hade klarat det. Nu kommer ingen av de 4 att göra det.

Jag vet att det här tillhör det förgångna nu och att det inte går att göra något åt det som redan har hänt, men jag kan inte låta bli att älta det faktum att om Leksand hade fått möta Vita hästen istället för Malmö, då hade man spelat i SHL även under den kommande säsongen. Hade Modo fått möta Malmö istället för Hästen, då är risken att man inte hade gjort det och därmed hade man inte kunnat värva varken Whitney, Tomas eller Welch. Det känns bittert...

Truppen spikad

För en stund sedan gick Leksand ut med att Brock Mompetit ,som spelade i Västerås under den gångna säsongen, är klar för klubben. Tore Jobs meddelar samtidigt att truppen därmed är spikad. Det finns fortfarande 3 platser att fylla, 1 backplats och 2 forwardsplatser, men dessa 3 platser kommer som det ser ut att tas av 3 av de juniorer som nu sommartränar med laget.

Såhär ser trupen inför kommande säsong ut:

M1 : Henrik Haukeland
M2: Frans Tuohimaa

B1: Simon Erlandsson
B2: Robin Jacobsson
B3: Alexander Ytterell
B4: Viktor Amnér
B5: Matias Lassen
B6: Jonas Frögren
B7: Tobias Ericsson
B8: Någon uppflyttad junior

F1: Martin Grönberg
F2: Viktor Mårtensson
F3: Janos Hari
F4: Martin Karlsson
F5: Jon Knuts
F6: Lukas Ericsson
F7: Fredrik Forsberg
F8: Tommi Paakkolanvaara
F9: Lars Bryggman
F10: Mike Embach
F11: Brock Montpetit
F12: Någon uppflyttad junior
F13: Någon uppflyttad junior

Jag sätter tyvärr ett frågetecken för målvaktssidan. Har egentligen ingen kunskap alls om någon av målvakterna, men Haukeland ska ju vara ett stort framtidslöfte och är redan långt fram i den norska landslagshockeyn, trot sin unga ålder. Tuohimaa har spelat i ECHL, som inte är någon vidare bra liga på andra sidan pölen, så det är upp till bevis för finnen. Att inte ha någon svensk målvakt känns också sådär. Känns på något sätt tryggare och mer stabilt med en svensk keeper längst bak, känns ofta som att de har mer hjärta för klubben och en annan vinnarmentalitet än importer, så ja, det är upp till bevis gällande målvakterna...

Backsidan ser däremot riktigt bra ut. Håller fortfarande Ytterell och Amnér som 2 av de klart bästa värvningarna inför säsongen. De båda herrarna var de 2 första nyförvärven i Jobs lagbygge och jag tror de båda kan spela en mycket stor roll till hösten. Tillsammans med Jonas Frögren, som stannar, och Tobias Ericsson från Malmö har man 4 riktigt, riktigt bra backar på den här nivån, både på och utanför isen, där jag tror att i synnerhet Frögren kommer få dra ett tungt lass som något slags mentor för de yngre spelarna, ungefär som Mattias Timander var när Leksand tog steget upp 2013. Mattias Lassen blir också intressant och så får vi se om Robin Jakobsson lyckas bättre med att ta en plats i laget i Allsvenskan än vad han gjorde i SHL och om Simon Erlandsson kan ta ett kliv till i sin utveckling och ta ett ännu större ansvar än tidigare, då han har haft en relativt liten roll i laget.

Forwardssidan sätter jag också ett frågetecken för. Bara Martin Grönberg, Jon Knuts och Viktor Mårtensson är kvar sedan förra säsongen. Grönberg är likt Erlandsson ung och utvecklingsbar. En egen produkt som vi nu får se om han är redo för att axla ett större ansvar och ta ytterligare kliv i sin karriär. Mårtensson är ingen poänggörare, men han är jobbig att möta, backar aldrig och lär bli riktigt viktig till hösten. Ännu viktigare blir nog Jon Knuts. Nu när Bergenström är borta så blir han nästan navet i Leksandshjulet. Egen produkt även han som nu har signat för 2 nya år och frågan är om han är redo att axla ett såpass stort ansvar som jag tror han kommer få till hösten? Jag hoppas han är det. Martin Karlsson har spelat i Leksand förut, var likt Mårtensson jobbig att möta och har nu utvecklats ytterligare i Almtuna, så vi får se vad han går för nu. Lars Bryggman, senast i Luleå, tror jag kan bli bra, men importerna... där är det mer tveksamt. Det är mycket utländskt. Både Paakkolanvaara, Hari, Embach och Mompetit. Mompetit har levererat i Västerås, men frågan är om han gör det i Leksand också? Paakkolanvaara ska göra poäng och jag hoppas att han gör det. Hari bör också vara någon form av framstående gestalt i det här laget, men kommer han att vara det? Embach har också spelat i ECHL, precis som Tuohimaa och han känns tveksam.

Sammanfattningsvis känns alltså backsidan ruskigt bra, kanske t.o.m. seriens bästa, men det är frågetecken på både målvakts och forwardssidan. Det är några hemvändare, men många spelare som både kan bli flipp eller flopp. men jag hoppas att Jobs vet vad han har gjort nu när han har värvat de spelare han har värvat.

Intressanta matcher säsongen 2015/16

Spelschemat för Hockeyallsvenskan 2015/16 är släppt. Jag har gått igenom det och listat mina toppkandidater till intressanta och roliga matcher att gå på under säsongen.

Såhär ser det ut:

fredag 11 september Leksand - Timrå
Söndag 27 september Leksand - Vita hästen
Onsdag 30 september AIK - Leksand
Lördag 24 oktober Oskarshamn - Leksand
Tisdag 10 november Vita hästen - Leksand
Torsdag 12 november Leksand - AIK
Onsdag 18 november Leksand - Mora
Fredag 27 november Leksand - Björklöven
Lördag 12 december Tingsryd - Leksand
Lördag 26 december AIK - Leksand
Lördag 9 januari Mora - Leksand
Lördag 16 januari Västerås - Leksand
Lördag 23 januari Timrå - Leksand
Tisdag 16 februari Vita hästen - Leksand
Fredag 26 februari Leksand - Västerås
Söndag 28 februari Leksand - Björklöven

7 hemmamatcher.
9 bortamatcher.
16 matcher totalt.

Premiären i Tegera den 11 september lär bli så gott som knökad. Där vill jag gärna vara på plats.

Bortamatcherna mot Hästen kommer bli grymma och är inga problem, eftersom att det är så nära här. Första gången vi gästar Himpan är 10 november. Bara 2 dagar efter det är det stormatch i Tegera mot AIK och veckan efter är det Daladerby i Tegera, tyvärr dock mitt i veckan, på en onsdag...

Även fredagsmatchen mot Björklöven den 27 november kan nog bli ganska tätbefolkad och annandagsmatchen på Hovet lär det bli drag på. Kanske t.o.m. blir så att AIK lägger den matchen i Globen?

Matcherna mot Oskarshamn och Tingsryd är väl egentligen inga jätteintressanta matcher, men jag tog med dem ändå, mest för att de är lördagsmatcher, för att det inte är överdrivet långt att åka och för att det isf skulle bli 2 nya arenor att besöka. Jag har varken varit i Arena Oskarshamn, som den ju inte heter nu längre, men minns inte vad den heter, eller Nelsson garden arena.

Sedan har vi 3 lördagar i rad där i januari med intressanta bortamatcher. Först Daladerby i Mora 9 januari, sedan förmodad toppmatch i Västerås helgen efter och sedan lördagsmatch i Timrå helgen efter det. Någon av dem skulle vara kul att åka på, främst Mora - Leksand, särskilt om onsdagsderbyt där i november inte blir av, för att åka på minst ett Daladerby skulle vara häftigt!

Slutligen har vi de 2 avslutande matcherna för grundserien. Det är visserligen hemmamatcher båda 2 för Leksands del, men det är sannerligen ingen lätt avslutning man har. Västerås hemma i omgång 51 och Björklöven hemma i omgång 52. Där kan mycket avgöras och det skulle vara kul att vara på plats vid åtminstone någon av de båda matcherna...

Utöver de här 16 matcherna finns det tyvärr betydligt mindre lockande matcher under säsongen. Inget ont om dessa klubbar, men det är vid matcher mot typ Pantern, Sundssvall och Almtuna, särskilt mitt i veckorna, som degraderingen svider extra mycket. Att byta ut bortamatcher mot Frölunda, Djurgården eller Färjestad, till bortamatcher mot Pantern, Sundsvall eller Almtuna, det känns tyvärr ganska bittert...

Nu är det dock där vi är, det är bara att bita i det sura äpplet, ta tjuren vid hornen och ännu en gång ta oss tillbaka till svensk hockeys finrum, där vi egentligen hör hemma!

Försäsongsschemat

Träningsmatcherna för kommande säsong börjar falla på plats och såhär ser det ut i dagsläget:

12 augusti Leksand - Almtuna (Hedemora)
15 augusti Färjestad - Leksand (Strömstad)
16 augusti Bofors - Leksand
21 augusti Brynäs - Leksand
22 augusti Leksand - Brynäs
25 augusti Leksand - Mora (Älvdalen)
1 september Örebro - Leksand (Arboga)
5 september Västerås - Leksand

8 matcher allt som allt alltså.
3 där Leksand står som hemmalag och 5 där man står som bortalag.
4 matcher mot SHL motstånd.
4 matcher mot Allsvenskt motstånd.

Detta går att jämföra med förra säsongen, då man spelade 9 försäsongsmatcher, där man stod som hemmalag i 5 av dessa och som bortalag i 4. Man mötte då SHL-motstånd 5 gånger och Allsvenskt motstånd 4 gånger.

Det är alltså ganska jämnt med förra årets försäsong. Enda skillnaden var att man då hade 1 match mer och det mötet var då med ett SHL-lag.

I år inleder man dock matchandet 10 dagar senare än förra året, då man mötte Färjestad redan den 2 augusti. Färjestad återkommer som synes även i år, liksom Örebro och Brynäs. Kul med back to back-möte med brynäs redan under försäsongen, det blir något att se fram emot.

RSS 2.0