Truppen spikad

För en stund sedan gick Leksand ut med att Brock Mompetit ,som spelade i Västerås under den gångna säsongen, är klar för klubben. Tore Jobs meddelar samtidigt att truppen därmed är spikad. Det finns fortfarande 3 platser att fylla, 1 backplats och 2 forwardsplatser, men dessa 3 platser kommer som det ser ut att tas av 3 av de juniorer som nu sommartränar med laget.

Såhär ser trupen inför kommande säsong ut:

M1 : Henrik Haukeland
M2: Frans Tuohimaa

B1: Simon Erlandsson
B2: Robin Jacobsson
B3: Alexander Ytterell
B4: Viktor Amnér
B5: Matias Lassen
B6: Jonas Frögren
B7: Tobias Ericsson
B8: Någon uppflyttad junior

F1: Martin Grönberg
F2: Viktor Mårtensson
F3: Janos Hari
F4: Martin Karlsson
F5: Jon Knuts
F6: Lukas Ericsson
F7: Fredrik Forsberg
F8: Tommi Paakkolanvaara
F9: Lars Bryggman
F10: Mike Embach
F11: Brock Montpetit
F12: Någon uppflyttad junior
F13: Någon uppflyttad junior

Jag sätter tyvärr ett frågetecken för målvaktssidan. Har egentligen ingen kunskap alls om någon av målvakterna, men Haukeland ska ju vara ett stort framtidslöfte och är redan långt fram i den norska landslagshockeyn, trot sin unga ålder. Tuohimaa har spelat i ECHL, som inte är någon vidare bra liga på andra sidan pölen, så det är upp till bevis för finnen. Att inte ha någon svensk målvakt känns också sådär. Känns på något sätt tryggare och mer stabilt med en svensk keeper längst bak, känns ofta som att de har mer hjärta för klubben och en annan vinnarmentalitet än importer, så ja, det är upp till bevis gällande målvakterna...

Backsidan ser däremot riktigt bra ut. Håller fortfarande Ytterell och Amnér som 2 av de klart bästa värvningarna inför säsongen. De båda herrarna var de 2 första nyförvärven i Jobs lagbygge och jag tror de båda kan spela en mycket stor roll till hösten. Tillsammans med Jonas Frögren, som stannar, och Tobias Ericsson från Malmö har man 4 riktigt, riktigt bra backar på den här nivån, både på och utanför isen, där jag tror att i synnerhet Frögren kommer få dra ett tungt lass som något slags mentor för de yngre spelarna, ungefär som Mattias Timander var när Leksand tog steget upp 2013. Mattias Lassen blir också intressant och så får vi se om Robin Jakobsson lyckas bättre med att ta en plats i laget i Allsvenskan än vad han gjorde i SHL och om Simon Erlandsson kan ta ett kliv till i sin utveckling och ta ett ännu större ansvar än tidigare, då han har haft en relativt liten roll i laget.

Forwardssidan sätter jag också ett frågetecken för. Bara Martin Grönberg, Jon Knuts och Viktor Mårtensson är kvar sedan förra säsongen. Grönberg är likt Erlandsson ung och utvecklingsbar. En egen produkt som vi nu får se om han är redo för att axla ett större ansvar och ta ytterligare kliv i sin karriär. Mårtensson är ingen poänggörare, men han är jobbig att möta, backar aldrig och lär bli riktigt viktig till hösten. Ännu viktigare blir nog Jon Knuts. Nu när Bergenström är borta så blir han nästan navet i Leksandshjulet. Egen produkt även han som nu har signat för 2 nya år och frågan är om han är redo att axla ett såpass stort ansvar som jag tror han kommer få till hösten? Jag hoppas han är det. Martin Karlsson har spelat i Leksand förut, var likt Mårtensson jobbig att möta och har nu utvecklats ytterligare i Almtuna, så vi får se vad han går för nu. Lars Bryggman, senast i Luleå, tror jag kan bli bra, men importerna... där är det mer tveksamt. Det är mycket utländskt. Både Paakkolanvaara, Hari, Embach och Mompetit. Mompetit har levererat i Västerås, men frågan är om han gör det i Leksand också? Paakkolanvaara ska göra poäng och jag hoppas att han gör det. Hari bör också vara någon form av framstående gestalt i det här laget, men kommer han att vara det? Embach har också spelat i ECHL, precis som Tuohimaa och han känns tveksam.

Sammanfattningsvis känns alltså backsidan ruskigt bra, kanske t.o.m. seriens bästa, men det är frågetecken på både målvakts och forwardssidan. Det är några hemvändare, men många spelare som både kan bli flipp eller flopp. men jag hoppas att Jobs vet vad han har gjort nu när han har värvat de spelare han har värvat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0