Direkt nödvändig seger

Efter de 2 senaste matchernas förluster var det ett Leksand med kniven mot strupen som åkte ner till Karlskoga och Nobelhallen. Absolut ingen lätt bortamatch och Bofors är ju i allra högsta grad med i fighten om 2:a platsen. Vid seger och Rögleförlust skulle man faktiskt vara uppe på samma poäng som Ängelholmarna.

Det var också hemmalaget som öppnade matchen något bättre än de blåvita. Man lyckades dock inte skapa några hetare chanser och Leksand klarade av matchens 1:a BP riktigt bra och lät inte Bofors skapa någonting. Detsamma gällde tyvärr också de själva något senare, när Daniel Wessner åkte ut för Bofors.

När han återigen var på isen sköt Tobias Thermell i stolpen, vilket var den klart hetaste målchansen så långt i matchen.

Då tände det till lite för en stund och Fredrik Höggren hade ännu ett skott i stolpen för Bofors. Snacka om att Hanses hade ramarna med sig och för en gångs skull hade de blåvita lite tur, men också otur, när Ryno kom fri med Bellissimo, men han räddade!

Därefter avtog farten och intensiteten litegrann på nytt och inget av lagen skapade några vidare farligheter. Mest "vindrutehockey", även om det var Leksand som hade ett litet grepp om händelserna och skapade något fler halvbra chanser, men alltjämt mållöst efter 1:A perioden.

Det var dock återigen Bofors som öppnade även 2:a perioden bäst, men det var Leksand som gjorde mål. Mattias Timander drog iväg ett slagskott, som Bellissimo var chanslös på och det var 1-0 för Leksand!

Hersley var också nära på att göra 2-0, men istället åkte Bibic ut och Bofors fick powerplay, vilket man utnytjade på bästa sätt och utjämnade till 1-1, när Hanses släppte en retur som Johan Nilsson var först på.

Leksand kunde dock återställa ordningen några minuter senare, efter att Bofors fortsatt att trycka på, när Patrik Norén snurrade upp backen på läktaren och lade in 2-1 för Leksand bakom Bellissimo!

Bofors var dock inte utan chanser att kvitera. Man fick t.o.m. inte mindre än 3 chanser i powerplay innan perioden var slut, men Leksand gjorde det riktigt bra och visade upp bra krigartendenser och såg till att det alltjämt var 2-1 för bortalaget inför den sista perioden. Rättvist vet jag inte, för Bofors hade ungefär lika mycket, men ibland ska man ha lite tur.

Till skillnad från de 2 inledande perioderna var det här Leksand som öppnade 3:E bäst och Martin Janohls var nära på att utöka Leksandsledningen till 3-1, efter slarv av Bofors, men man redde ut det. Eller rättare sagt, Janohls missade. Janohls var dock inte ensam att skapa lägen, Hersley och Svedberg var också de nära på att utöka ledningen, men Bellissimo var riktigt bra i mål och fredade detsamma riktigt bra.

Domarna gjorde en okej insats, men nu gjorde man en riktig tabbe. Man visade på avvaktande utvisning när bofors hade pucken under kontroll och blåste när leksingar fick tag i densamma. En Leksandsutvisning med andra ord, men icke. Calle Berglund åkte ut för Bofors. En mycket märklig situation, som kompenserades strax därefter, när Olimb åkte ut och det blev spel 4 mot 4 en kort stund, innan Bofors återigen fick PP, för jag vet inte vilken gång i ordningen.

Man lyckades dock inte heller nu utnytja läget och powerplaystatistik sjönk ännu mer för hemmalaget, som dock fortsatte att pressa på och gå för en kvitering. Leksand hade backat tillbaka märkbart och slog mest bara ifrån sig. Lite tidigt kanske, för det återstod ändå ca 7 minuter att spela och Bofors var inte ofarliga på något sätt. Hanses fick t.o.m. göra en makalös räddning när Boforsaren hade i princip öppet mål, men på något vis lyckades Hanses nå dit och få undan pucken.

Oerhört nära för hemmalaget alltså, men närmre än så kom man faktiskt inte, för kort därefter plockade man Bellissimo och då kunde Jens Bergenström, som även avgjorde i 4:E matchen förra veckan, sätta picken i nät i öppen kasse och fastsätlla slutresultatet 3-1 till Leksand och 3 mycket, mycket sköna poäng var i hamn!

Övriga matcher slutade såhär:
Djurgården - Örebro 4-2
Timrå - Rögle 2-1 SD

Mycket starkt där av Rögle att ta poäng uppe i Timrå, men också starkt av Timrå, som ännu inte, efter 7 omgångar, har förlorat i kvalserien. Man har alltså tagit poäng i varje match.

Liksom Leksand plockade Djurgården 3 direkt nödvändiga poäng, trots en mardrömsstart, när Örebro gjorde 0-1 redan efter några sekunder. Djurgården lyckades sedan vända innan perioden var slut och släppte sedan aldrig ledningen.

Resultaten gör att tabellen nu ser ut såhär:
1, Timrå 18p +9
2, Rögle 13p +4
3, Djurgården 9p +1
4, Leksand 9p -4
5, Bofors 9p -5
6, Örebro 5p -5

Nästa omgång, på lördag, blir nu oerhört viktig.
Det är nu 9 poäng kvar att slåss om.Rögle är 4 poäng före både Djurgården och Leksand. Just Djurgården och Leksand möts i Tegera arena. Rögle har Bofors hemma. Vinner man där är man uppe på 16 poäng. Det lag som då förlorar mellan Leksand och Djurgården är avsågat, 7 poäng bakom Rögle, med 6 kvar att slåss om. Det vinnande laget är då fortfarande 4 poäng bakom Rögle och är det enda av dessa 3 jagande lag som nu står på 9 poäng som fortfarande har chansen.
Däremot, om Bofors lyckas slå Rögle igen, precis som man gjorde i 3:E omgången, då har vi ett riktigt getingbo med Rögle på 13p, Bofors 12 och Leksand/Djurgården 12. Det förlorande laget mellan Leksand och Djurgården har då fortfarande chansen, 4p efter Rögle, med 6p kvar att slåss om.

Med andra ord hoppas vi på följande:
* Leksandsseger, så klart!
* Boforsseger nere i Ängelholm.


Glöm och gå vidare...

Det var Leksand som öppnade denna 6:e match i kvalserien bäst och Raffl var nära på att näta redan efter en minut, men Fransson höll den.

Leksand fortsatte att trumma på, men så åkte Timander ut och Rögle kunde etablera tryck nere mot Hanses och var mycket nära ett ledningsmål, men icke. Båda målvakterna höll tätt och när Timander var inne på isen igen var det återigen Leksand som tryckte på. Man skulle också få in ledningspucken, efter 7:48, när Hurtubise serverade Bergenström, som lade in 1-0 för de blåvita bakom Jonas Fransson i mål!

Glädjen blev dock inte långvarig, för efter målet var det Rögle som lade i en högre växel och pressade på riktigt bra. Det slutade med att Nils Bergström sprette upp pucken rakt i krysset bakom Hanses, efter drygt halva perioden.

Med 1-1 på tavlan var det ställningskrig, inte bara målmässigt, utan också ute på isen. Ena stunden var det Leksand som hade press, i nästa stund var det Rögle. Hyfsat bra chanser åt båda håll, men inga mål och perioden slutade 1-1.

Rögle öppnade bäst i 2:a perren, men Hanses var stabil i mål. Det var också Fransson, som fick göra en högklassig räddning när unge junioren Fredrik Händemark kom fri. Inget mål där och fortsatt 1-1.

Leksand fick kort därefter också ett powerplay, men Rögles box var tät och man kom inte till några farligare lägen. Det gjorde dock Rögle, när man strac efter att Leksand blivit fulltaligt fick ett PP, vilket man utnytjade. Efter 32 sekunder i detsamma kunde Daniel Sondell få iväg ett skott, som en skymd Hanses inte hade mycket att göra på, tyvärr. 2-1 till hemmalaget.

Därefter var det Rögle som tog över litegrann och kändes som det lite tyngre laget. Leksand försökte, men det ville sig inte. Rögle kunde således behålla ledningen inför den sista perioden, men bara med ett mål. Ett mål är ingenting i hockey.

De blåvita fick dock ingen vidare start på perioden, när Sandström åkte ut och Rögle kunde pressa på bra. Med hjärtat i halsgropen kunde de blåvita dock rida ut stormen och bli fulltaliga, men det var inte slut där, bara någon minut senare kunde, återigen, Daniel Sondell få in en kasse bakom Hanses och det var 3-1 till de grönvita.

I powerplay kunde Leksand dock återställa ordningen strax därefter, när Filip forsberg sköt 2-3 bakom en chanslös Fransson!

Man var också oerhört nära en kvitering, när pucken låg bakom Fransson, men framför mållinjen, varefter det blev avblåst för offside i målgården. Ruskigt nära alltså!

Hockey kan dock vända snabbt, vilket vi fick prov på strax därefter, för bara sekunder efter Leksands jättechans kunde istället Rögle göra 4-2 genom dansken Jesper Jensen.

Man nöjde sig dock inte där. Minuten senare var det dags igen, 5-2, och matchen var definitivt avgjord.

Matchen spelades sedan mest bara av, men Leksand lyckades få in en reducering till 5-3, med 34 sekunder kvar av matchen, genom Mark Hurtubise.

I de andra 2 matcherna gick det såhär:
Timrå - Djurgården 3-2
Örebro - Bofors 3-0

Först och främst ska noteras att detta var Örebros 1:A trepoängare i denna serien. Grattis till det.

I övrigt var det just bara Örebro som lyckades ta 3 poäng av det lag som segrade även i den 5:e omgången. Djurgården och Leksand gjorde det inte och förlorade alltså 6 poäng på 2 matcher. Leksand släppte dessutom in hela 10 mål på dessa båda matcher. Inte alls speglande mot tidigare av säsongen, när man var totalt överlägsna i statistiken över insläppta mål. Nu är man sämst i serien. Innan båda dessa matcher hade man dock släppt 8, så ska man tro den statistiken kommer man sluta på 26 insläppta mål när serien sumeras. Framåt är man inte heller särskillt framstående, men det är oerhört jämnt, i all statistik, gjorda/insläppta mål, +/- osv. Allt utom själva tabellen, som just nu inte är speciellt jämn. Den ser nu ut såhär efter 6 omgångar:

1, Timrå 16p +8
2, Rögle 12p +5
3, Bofors 9p -3
4, Djurgården 6p -1
5, Leksand 6p -6
6, Örebro 5p -3

Det är bara att glömma detta och gå vidare, se framåt mot 7:E omgången, då Leksand gästar Bofors och Nobelhallen. Där är det alltid svårt att ta poäng och man hade svårt att ta poäng redan på hemmaplan i förra veckan, men vad som helst kan hända. Det optimala är att Timrå slår Rögle och seglar iväg ytterligare, upp på 19 poäng. Leksand slår Bofors och Örebro spelar oavgjort med Djurgården. Då är det återigen bara 3p upp till andraplatsen. I sämsta fall kan det vara 9, om Rögle får revansch efter senast och slår Timrå och Djurgården slår Örebro. Då är det 9 poäng upp till Rögle, med just 9 poäng kvar att slåss om. Då blir det oerhört tufft. Egentligen vore det värre om Örebro slår Djurgården, för gör man det och Bofors slår Leksand, då är de blåvita sist i tabellen.

Det ska vi dock se till så det inte händer. Nu gäller det att kriga enda in i kaklet, 4 matcher kvar, 12 poäng, vad som helst kan hända och på torsdag är det bara 3 poäng som gäller!

Kvalserien till Allsvenskan går också den vidare, här med sin 7:E omgång, och där gick det såhär:

Olofström - Asplöven 5-2
Kallinge - Karlskrona 1-2
Borås - Sundsvall 2-1

Asplöven förlorar alltså återigen och är på väg att tappa det fina läge man skaffade sig efter 5:E omgången, när man slog Karlskrona. Karlskrona, som därefter har tagit 2 segrar och seglat förbi Asplöven rejält i tabellen, även om kallinge här, återigen, gör en riktigt bra match och faktiskt inte alls är så långt ifrån att ta poäng av Karlskrona.

Även Borås tar en viktig 3:A, vilken gör att tabellen nu ser ut såhär:

1, Karlskrona 15p +8
2, Borås 15p +7
3, Sundsvall 11p +3
4, Asplöven 10p -3
5, Olofström 8p 0
6, Kallinge 1p -15

Olofström och Sundsvall har fortfarande en match mindre spelad, men faktum är att det i nuläget inte spelar någon roll. Även om Sundsvall vinner där så är man 1 poäng bakom Borås, som hakar på Karlskrona riktigt bra. Karlskrona, som har rest sig efter smällen i 5:E omgången, då man halkade ner till 4:e plats i tabellen. En 4:E plats som nu just Asplöven har, 5 poäng bakom de 2 i topp. Goda råd börjar alltså bli dyra för laget från norr. Det är 3 matcher kvar nu, än är inget avgjort, men snart kan det vara det och Karlskrona är återigen mycket nära ett Allsvenskt kontrakt, precis som man var förra året, när Tingsryd lyckades knipa deras biljett i sista matchen, med kniven mot strupen.

SM-semin är igång

SM-semifinalerna är nu igång och såhär slutade de inledande matcherna igår:
Skellefteå - AIK 1-4
Brynäs - Färjestad 2-3 SD

Ruskigt starkt av AIK där! 0-0 inför sista perioden och sedan går man in och kör över hemmalaget i sista. Starkt!

FBK avgör i slutet av 4:e perioden och tar med sig en mycket viktig seger där inför fortsättningen.

Kvalserien mot Allsvenskan har nu vänt, förutom för Sundsvall och Olofström, som här spelade sin 5:e match. Såhär gick det i matcherna:
Sundsvall - Olofström 4-2
Karlskrona - Asplöven 1-0
Kallinge - Borås 4-6

Karlskrona får alltså revansch på Asplöven i returmötet, men oj så svårt man hade att göra mål. Inte förrän i sista perioden lyckades man få in segermålet, det enda i matchen.

Kallinge gör faktiskt en ganska bra match, men hamnar i underläge direkt och sedan orkar man inte resa sig.

Resultaten innebär att tabellen nu ser ut såhär:

1, Karlskrona 12p +7
2, Borås 12p +6
3, Sundsvall 11p +4
4, Asplöven 10p 0
5, Olofström 5p -3
6, Kallinge 1p -14

Hastigt och mindre lustigt för Asplövens del är man nere på 4:e plats i tabellen, från den 1:a som man hade innan kvällens match. Som sagt, mycket kan hända och varje poäng är oerhört viktig!

Ikväll vänder också kvalserien upp till Elitserien. Då gästar Leksand alltså Ängelholm, Djurgården åker upp till Timrå och Bofors tar sig an Örebro på bortaplan. Spännande och lite av måstematcher för Leksand, Djurgården och Örebro, som förlorade senast i 5:e omgången. Ska man inte hamna allt för långt efter bör man vinna ikväll, även om chansen fortfarande finns vid förlust. Det är då fortfarande 12 poäng kvar att slåss om och mycket kan hända på 4 matcher!


Tung förlust...

Inte riktigt fullsatt i Tegera den här kvällen heller, det fattades ca 100 åskådare för det. Bra tryck var det hursomhelst, men det var Rögle som inledde matchen bäst och skapade några riktigt bra lägen, samtidigt som Leksand åkte på en utvisning, vilken man dock klarade av. Nästa utvisning, en ganska billig sådan, blev dock kostsam, när Daniel Sondell kunde ge bortalaget ledningen, efter några riktigt fina räddningar av Hanses.

Rögle var det klart bättre laget och 0-2 var mycket nära, men Hanses stod ivägen.

Leksand fick dock chansen i powerplay, men där var Rögle nära ett friläge, men leksingar hann ifatt honom, sådan tur var. Nej, man var inte alls med på banan och Rögle dominerade ganska kraftigt.

Man ryckte dock upp sig litegrann de sista minuterna av perioden, men nyansen av matchen var fortsatt ganska tydlig, det var Rögle som dominerade där ute.

0-2 var återigen mycket nära i upptakten av mittenakten, men nu var det faktiskt Leksand som stod för målet. Efter dryga 3 minuter kunde Jakob De La Rose trycka in kviteringen och det var 1-1!

Leksand fick klar tändvätska av målet och jämnade ut spelet ganska ordentligt, samtidigt som publiken gjorde sitt för att lyfta fram laget.

Tyvärr var det Rögle som återigen kunde ta ledningen, när Andree Brendheden fick ivägen ett skott mot en helt skymd Erik Hanses, inte mycket att göra på den pucken och 2-1 till bortalaget.

Leksand fortsatte dock att kriga på och skapade minst lika mycket som Rögle. Ryno fick t.o.m. ett friläge, men missade. Istället kunde Rögle få in ett oerhört psykologiskt mål, med 19:40 på klockan, via Hersleys tå. Det ställde Hanses totalt, men Röglefansen jublade inflr sista perioden, när man gick till paus med 3-1 på tavlan.

Sista perioden började precis så som den inte fick börja. Efter drygt 2 minuter kunde Rögle göra 4-1 och det såg oerhört tungt ut för de blåvita.

2-4 var dock nära strax därefter, men man hade inte marginalerna och turen på sin sida den här kvällen och pucken ville inte in i mål bakom Jonas Fransson, trots att de blåvita pressade på ganska bra och hade flera bra lägen.

Hemmalaget hade definitivt ryckt upp sig jämt mot de 2 tidigare perioderna, men som sagt, turen och marginalerna fanns inte där den här kvällen. Man fortsatte dock att kriga och med krigande kommer utdelningen förr eller senare. Med 17:11 på klockan kunde Ken-andré Olimb slutligen få in 2-4-pucken i nät bakom Fransson!

2 mål upp, nästan 3 minuter kvar att spela. ÄN fanns det hopp. Mycket kan hända på 3 minuter. Hanses lämnade kassen och man spelade 6 mot 5. Tyvärr gick det inte alls. Redan 37 sekunder efter Olimbs mål kunde Rögle stänga matchen med 5-2 i öppen kasse.

En oerhört tung förlust för de blåvita, men det är långt kvar av serien. Vi är bara halvvägs in i densamma och det är 15 poäng kvar att slåss om, 5 matcher. Leksand har just nu 7 poäng upp till serieledande Timrå, men bara 3 poäng upp till andraplatsen. Ingenting är klart än. Malmö hade 15 poäng efter 5 omgångar för några år sedan, men klarade ändå inte att ta en Elitserieplats. Så, än en gång, mycket, mycket kan hända!

I de andra 2 matcherna gick det såhär:
Djurgården - Timrå 2-3
Bofors - Örebro 3-2

Det är alltså inte bara Leksand som åker på en tung förlust. Också Djurgården åker på ännu en smäll hemma på Hovet, när Timrå kan avgöra i sista perioden, efter 1-1 på tavlan efter 2 spelade perioder.

I Karlskoga var det faktiskt Örebro som tog ledningen i 1:A perioden. men Bofors vände i 2:A och sedan spikade Bellissimo igen och Bofors tog ytterligare poäng. De och Timrå är de enda som har tagit poäng i alla matcher hittills.

Tabellen ser nu ut såhär:
1, Timrå 13p +7
2, Rögle 9p +3
3, Bofors 9p 0
4, Djurgården 6p 0
5, Leksand 6p -4
6, Örebro 2p -2

Det är alltså fortsatt en mycket jämn tabell, förutom Timrå där i toppen, som seglar iväg. Än kan dock mycket hända. Halva serien, 5 matcher, 15 poäng, är kvar att spela och här är ingenting klart, men de förlorande lagen i den här omgången har lite kniven på strupen nu, för skulle t.ex. Timrå, Bofors och Rögle segra igen, då ser det väldigt tufft ut för Leksand och Djurgården. Då har man plötsligt 6p upp till Rögle och Bofors, med 12p kvar att slåss om. Skulle Leksand däremot vinna, samtidigt som Djurgården spelar lika med Timrå och Örebro slår Bofors, då skulle Leksand plötsligt vara upe på samma poäng som både Rögle och Bofors, 5 bakom Timrå och 2 före Djurgården.
Det finns många olika senarium, det går att spekulera hur mycket som helst, men denna matchen är bara att glömma och istället fokusera framåt på nästa drabbning nere i Ängelholm, då Leksand har revansch att utkräva!

Kvalserien till Allsvenskan går också den vidare, dock bara med 2 matcher, i vilka det gick såhär:
Borås - Kallinge 5-1
Asplöven - Karlskrona 4-3

Ja, kallinges lysande säsong är nog till enda nu. Man har bara 1 inspelad poäng efter 5 omgångar och det räcker naturligtvis inte. Borås kör över dem här och det gäller nu bara att försöka avsluta säsongen snyggt för Patrik Klyfts grabbar där nere i Småland.

Att Asplöven går och slår Karlskrona är också noterbart. Karlskrona gör 3-1 i 2:a perioden och går upp till 3-3, men Asplöven lyckas avgöra i sista perioden och man leder nu faktiskt serien, som ser ut såhär:

1, Asplöven 10p +1
2, Karlskrona 9p +6
3, Borås 9p +4
4, Sundsvall 8p +2
5, Olofström 5p -1
6, Kallinge 1p -12

Sundsvall och Olofström har alltså nu en match mindre spelad än övriga 4. Vinner Sundsvall den går man upp i serieledning och petar ner Karlskrona från de där 2 platserna. Karlskrona, som, om man hade slagit Asplöven, hade gått upp på 12 poäng, 3 poäng före Borås, som då hade varit 2:a. Även här är det långt kvar och mycket kan hända!

2 viktiga pinnar som borde varit 3

Inte riktigt fullsatt i Tegera, men nästan. 6703 årskådare fanns på plats när Bofors gästade under torsdagskvällen.

Det var Leksand som öppnade matchen bäst, men man skapade nästan inga jättevassa chanser, mest småchanser. Det var i vilket fall mer än vad Bofors mäktade med, för man sköt inte ett enda skott under de 2 inledande minuterna. Nej, det var Leksand som hade det mest av spelet, men man fick ingen utdelning. Bellissimo i Boforskassen spelade säkert och stabilt. Han gjorde också en helt galen räddning när Ryno sköt. Målsignalen gick t.o.m. igång och domarna ringde på det, men inget mål. Bellissimo lyckades på något märskligt sätt rädda den pucken.

Bofors kom igång lite mot slutet av perioden och höll även i det greppet i inledningen av 2:a, när man var ruskigt nära ledningen, men även Erik Hanses stod för en fenomenal räddning och det var alltjämt 0-0.

Leksand hade tappat lite av det övertag man hade i 1:a perioden och i mitten av 2:a kom den där tacklingen från Janohls som det debatterats om i efterhand. Han fick 2+10 för den, men i efterhand har en anmälan kommit in till disciplinnämnden, som har stängt av Janohls i 2 matcher. Borta båda matcherna mot Rögle alltså. Publiken var inte nöjd med det och strax därefter åkte Näslund i Bofors på ett matchstraff och publiken var i uppror. Matchen hade helt klart tänt till och det var Leksand som återigen hade tagit komandot litegrann. Man skapade flera fina lägen, men Bellissimo var riktigt bra i mål och det var alltjämt 0-0 efter 2 spelade perioder.


Det svängiga spelet fortsatte i sista perioden, men det var Leksand som hade de farligaste chanserna. Hersley sköt tätt utanför och Sandström strax över. Bofors var dock inte utan chanser de heller, men Hanses var bra i mål, precis som Bellissimo.

Leksand åkte på en utvisning med knappa 5 minuter kvar att spela, vilket gav Bofors ett fint läge, men det var Leksand som var närmast, men pucken ville inte in i mål bakom Bellissimo och förlängning väntade, trots ganska rejäl press av de blåvita där mot slutet. Bofors stod emot bra och grejade 1p.

I sudden hann det inte gå många sekunder innan Jens Bergenström lade pucken mot mål och den på något märkligt sätt letade sig in bakom Bellissimo, 33 sekunder in i sudden. Synd bara att det inte kom minuten tidigare. Då hade det blivit 3 poäng, nu blev det 2, men det är 2 mycket, mycket viktiga poäng som kan få stor betydelse när vi summerar tabellen efter 10 spelade omgångar.

I övriga matcher gick det såhär:
Örebro - Djurgården 3-2 str
Rögle - Timrå 0-3

Har luften gått ur Rögle nu? 0-3 på hemmaplan är inte bra, men mycket starkt av Timrå, som nu rycker i tabellen. Mycket starkt av dem. Det var ju de, inte Djurgården, man toppade skulle få problem i kvalserien. Nu tycks det bli tvärtom. Timrå ångar på som tåget och Djurgården tappar poäng i var och varannan match. Här hämtar man upp ett underläge inför sista perioden och har flera bud på ett ledningsmål, men Örebro försvarar sig bra och krigar till sig sina 1:a poäng i denna kvalserie, vilket dock inte alls speglade matchen. Djurgården var mycket, mycket bättre än hemmalaget, men Örebro utnytjade sina chanser på ett exelent sätt och får med sig 2 poäng, vilket gör att serien nu ser ut såhär:

1, Timrå 10p +6
2, Djurgården 6p +1
3, Rögle 6p 0
4, Leksand 6p -1
5, Bofors 6p -1
6, Örebro 2p -5

Nu väntar alltså 2 mycket, mycket viktiga dubbelmöten, ett hemma och ett borta. För Leksands del väntar Rögle, först hemma, sedan borta. För Timrås del åker man ner till Stockholm först och gästas sedan av Djurgården. Således möts Bofors och Örebro 2 matcher i rad nu framöver. Det är matcher som kan bli rena nyckelmatcher. Vinner ett av lagen båda mötena skaffar man sig troligen ett fint läge inför fortsättningen och alltså omvänt för det förlorande laget.

För Leksands del vore det bäst med 2 segrar över Rögle och 1-1 i de andra 2 mötena. Det skulle innebära att Leksand parkerar på 2:a plats efter 6 spelade omgångar, efter Timrå på 13 poäng. Leksand därefter på 12 och sedan skulle det vara 3p ner till både Bofors och Djurgården, Rögle kvar på 6 och Örebro 5.


Jämn match som kunde slutat hursomhelst

Så var det då äntligen dags. Match på Hovet, mot Djurgården. Matchen det har snackats om enda sedan stockholmarna blev klara för kvalserien. Det man hade i tankarna var så klart matchen mot AIK i kvalserien 2002, i Globen, inför ca 10 000 blåvita leksingar, men så blev det alltså inte nu. Djurgården hade reserverat 160 biljetter för leksingar, resten tillhörde Djurgårdens organisation.

De som fanns på plats gjorde dock sitt för att höras så mycket som möjligt, men det var Djurgården som öppnade matchen bäst, enda tills man åkte på en utvisning och Leksand fick spela PP. Då tryckte man på ganska bra nere mot Wesslau, men denne var stabil i mål och höll alltjämt nollan.

Det var Djurgården som skapade de farligaste chanserna, men Leksand var inte mycket sämre och skapade en hel del även de. En ganska jämn period, med mycket bra målvaktsspel och bra anfall åt båda håll. Hade man spelat så i 1:a perioden senast mot Timrå hade man inte släppt 2 kassar då. För nu höll Erik Hanses nollan efter 1:a perioden, vilket dock inte Wesslau gjorde. För efter 16:14 prickade man stolpen, varefter Bergenström blev serverad av Hurtubise och fick friläge och satte den snyggt i nättaket. 1-0 till Leksand!

Det var ändå Djurgården som hade mest puck och styrde spelet, så även i 2:a perioden. Leksand hade dock stått för målet och det är ju det som räknas.

I 2:a åkte Jakob De La Rose på en oerhört billig utvisning för en hooking, och strax därefter åkte Zibanejad ut, som en ren kompensation i princip.

Inget av lagen lyckades utnytja 4 mot 4-spelet, men direkt från utvisningsbåset kom Zibanejad och snodde åt sig pucken, lade den till Mattias Tjärnqvist som satte 1-1 i nätet bakom Hanses.

Det var fortsatt Djurgården som höll i taktpinnen och skapade det mesta, men Leksand stack upp ibland och Bergenström var oerhört nära 1-2 flera gånger om, när pucken först smet precis utanför Wesslaus ena stolpe, och där han sedan fick ett jätteläge, men pucken ville inte in i mål. Inte heller för Djurgården, som var ännu närmre mål, när pucken faktiskt var i mål, men där domarna hade blåst för utvisning på Mackan Nillson. Där hade de blåvita tur.

Powerplayet blev det dock inte mycket med och Djurgården tog därefter över tillställningen ännu mer än innan. Man vann i princip varje puck och skapade läge på läge, men Hanses stod emot. Enda tills Markus Nillson fick tag i pucken och smällde in 2-1 för Djurgården, till hemmapublikens stora förtjusning.

Samme Nillsson assisterade ganska exakt 5 minuter senare till Jimmie Ölvestad, som kunde göra 3-1 för Djurgården.

Tyvärr var det också hemmalaget som förde spelet och kontrollerade det hela på ett bra sätt. Leksingarna stoppades hela tiden och kom ingenstans. Man hade helt enkelt kört fast, trots att man försökte pressa lite mot slutet och plockade Hanses redan efter 16:22. Trots det lyckades man inte få in något mer mål bakom Wesslau, inte heller Djurgården lyckades näta i öppen kasse och matchen slutar 3-1 till hemmalaget. En välförtjänt seger sett till hela matchen, tyvärr. Det var också Djurgårdens 1:a fullpoängare i kvalserien, efter 0p hemma mot Rögle och 2p borta mot Bofors. Bofors, som Leksand möter i nästa omgång, omgång 4 av denna kvalserie 2012, som lever i allra högsta grad. Hade Leksand vunnit här ikväll hade man varit uppe på 7 poäng, djurgården kvar på 2. Det hade inte varit helt fel. Nu är Djurgården istället om Leksand, uppe på 5 poäng, Leksand kvar på 4.

I övriga 2 matcher gick det såhär:
Timrå - Örebro 2-1
Bofors - Rögle 3-1

Dessa resultat innebär alltså att serien i allra högsta grad lever efter 3 omgångar. Såhär ser tabellen ut:

1, Timrå 7p +3
2, Rögle 6p +3
3, Djurgården 5p +2
4, Bofors 5p 0
5, Leksand 4p -2
6, Örebro 0p -6

Det är alltså oerhört jämnt mellan 1:An till 5:an. Örebro ser inte ut att ha lyckats återta den fenomenala form man hade under speciellt hösten, men än är det långt kvar, 7 matcher, 21 poäng kvar att slåss om, så det här kommer bli en fight in i det sista!

SM-slutspelet rullar också det vidare och såhär gick det i den 6:e omgången:
Modo - Skellefteå 1-2
Färjestad - HV 2-0
Frölunda - Brynäs 3-4 SD

Frölunda hade ett hyfsat grepp om matchen inför sista perioden, men där lyckas Brynäs peta in 2 puckar och kvitera till 3-3 och sedan avgör man i sudden. Därmed är man vidare till semin, där man ställs mot Färjestad, som i och med den 2-0-segern på hemmais också är vidare till semi, vilket samtidigt innebär att HV, för 2:A året i rad, är utslaget i kvarten mot ett sämre rankat lag i grundserien. Kanske är det på väg att bli ett spöke där?

Slutligen har också ännu en omgång i kvalserien upp till Allsvenskan spelats och där gick det såhär:
Asplöven - Olofström 2-1
Karlskrona - Kallinge 5-2
Sundsvall - Borås 3-2 str

Sista gången Borås och Sundsvall möttes på ett tag, kanske, om man bortser från returmötet här i kvalserien.

Karlskrona gör 3-0 i 2:A perioden, efter att Kallinge tagit ledningen i 1:a.

Dessa resultat ger tabellen:

1, Karlskrona 9p +7
2, Sundsvall 8p +2
3, Asplöven 7p 0
4, Borås 6p 0
5, Olofström 5p -1
6, Kallinge 1p -8

En svängig historia med olycklig utgång

1:a matchen i Tegera arena för kvalserien 2012! Fillsatt, 7650 åskådare på plats och Superstars höll igång redan innan match. Innan match, då även Christer Abris #1 och brorsan Tommy Abrahamssons #6's tröjor skulle hissas i taket.

Matchen inleddes bäst av bortalaget, men Leksand slog ifrån sig bra under de 1:A minuterna, enda tills Fredrik Bremberg friställde Pierre Hallin och det var 1-0 för Timrå, efter drygt 4 minuters spel. Inte mycket att göra för Hanses där.

Hemmalaget skulle dock få ett kanonläge att kvitera strax därefter, när Timrå drabbades av en utvisning. Man gjorde det ganska bra i PP, men Jocke Lundström i Timråkassen gjorde det bra och såg till att inga puckar letade sig in i nätmaskorna.

Timrå fortsatte att vara det dominerande laget. Man skapade vassare och bättre lägen än Leksand och hade generellt bättre fart på allt man gjorde ute på isen.

0-2 var också mycket nära, efter att Jonatan Hedström först åkt ut för Timrå, Ryno därefter dragit på sig en riktigt onödig 2:a i offensiv zon och Timrå sedan blivit fulltaliga, men där Olimb agerade målvakt och höll pucken utanför målet. Tur där!

Turen höll dock inte i sig hela perioden, för med bara 1:30 kvar att spela kunde Timrå göra 2-0 och det såg riktigt mörkt ut för de blåvita, som inte alls kom upp i samma standard som mot Örebro, då man spelade riktigt bra och gjorde en kanonbortamatch.

2:A började lite bättre för de blåvita, men det var fortsatt Timrå som hade spelövertaget, ganska klart. Leksand skapade dock lite farligare chanser, men Lundström var tät i mål och ställningen stod sig alltjämt. Publiken började också de bli lite irriterade och protesterade högljutt mot domarnas beslut att fria, när en leksing blev fälld.

Man ryckte dock upp sig litegrann och fick PP, där man också skapade en del, men skärpan fanns inte i avsluten och det var för mycket slarv, tyvärr. Det såg dock bättre ut än i 1:a perioden. Timrås övertag bestod dock.

Övertaget skulle dock försvinna mer och mer i sista perioden, efter att plexit strulat lite i slutet av 2:A, vilket gjorde att man fick spela 1:54 av 2:a i 3:e perioden och sedan dra igång sista perioden direkt. Där kom Leksand in med en helt annan inställning och glöd. Man skapade chans på chans, men skärpan fanns fortfarande inte där. Inte ens när Ryno kom fri och man fick dubbla frilägen lyckades man sätta den i nät. Istället var det Filip Forsberg som tog köksvägen och tryckte in reduseringen fram till 1-2, till ett öronbedövande jubel från läktarhåll. Kanske inte det mest klara läget man skapat under matchen, men mål är mål och nu var man på riktig jakt efter kviteringen!

Bara minuten senare skulle den också komma! Ken-André Olimb drog iväg ett stenhårt skott från blå och det satt i krusset bakom Lundström, som knappt hann reagera. Snyggt och 2-2!

Snacka om ketchupeffekten. Man hade försökt och försökt hela matchen, utan att lyckas. Nu fick man utdelning med 2 kassar på dryga minuten och bud på fler fanns. Det var Leksand för hela slanten och man spelade i stort sätt ut Timrå, som uppenbarligen hade backat hem för tidigt och spelat på resultatet när man hade 0-2.

Leksand fortsatte att pressa och det var så nära 3-2. Pucken dansade på mållinjen, men Lundström hann dit. Timrå slog bara ifrån sig och leksingarna kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Bergenström med nästa jätteläge, i stolpen!

Någon utdelning fick man dock inte, trots att man vann skotten med förkrossande 15-4 i sista perioden.

2-2 efter full tid alltså, kanske något orättvist. Med tanke på Leksands chanser mot slutet borde man minst ha hängt en kasse till, kanske t.o.m. 2. Nu var det dock som det var och sudden väntade.

Där var det fortsatt Leksand som pressade på och var ruskigt nära ett segermål, men istället fick Jonte Hedström iväg ett skott som Hanses inte såg och det var 3-2 till Timrå och 2 mycket viktiga poäng för Medelpadingarna, tyvärr.

Sett över hela matchen var det faktiskt rättvist, Timrå var mycket, mycket bättre än leksand, särskillt i 1:A perioden, men ser man till sista perioden så var det Leksand för hela slanten och där borde man ha avgjort med alla lägen man fick. Nu blev det inte så, men väl 1 poäng till de blåvita, vilken kan vara nog så viktig för fortsättningen.

I övriga 2 matcher gick det såhär,:
Rögle - Örebro 5-1
Bofors - Djurgården 2-3 str

Ruskigt starkt alltså av Rögle, som i och med den storsegern nu leder serien efter 2 omgångar. Starkt ockås av Bofors, som återigen tar poäng, när man med mindre än minuten kvar att spela får in kviteringen hemma i Nobelhallen. Djurgården kan dock sedan ta bonuspoängen, men man kan nog ändå säga att det var en tappad poäng där för Djurgården.

4:e SM-kvartsfinalerna har också spelats och där gick det såhär:

Färjestad - HV 3-5
Frölunda - Brynäs 0-5
AIK - Luleå 4-1
Modo - Skellefteå 1-0 SD

Starkt av HV att vända där till 5-3, efter en minst sagt svängig sistaperiod, där Färjestad först tog ledningen med 3-2, men där HV sedan kunde vända tillbaka och därmed kvitera till 2-2 i matcher, vilket även Modo nu har kviterat till, något överraskande..

AIK och Brynäs har nu 3-1 i matcher, efter en riktigt stark insats av Brynäs i Scandinavium. Inte nog med det, i 4:e omgången gick det såhär:

Luleå - AIK 0-3
Skellefteå - Modo 2-1
Brynäs - Frölunda 1-2
HV - Färjestad 3-5

AIK är alltså vidare i år igen, efter att ha slagit ut seriesegraren av Elitserien för 2:A året i rad, 4-1 i matcher mot Luleå. Lite överraskande faktiskt!

Skellefteå vänder i sista perioden och skaffar sig därmed ett 3-2-läge inför 6:e matchen. Också Färjestad avgör i sista perioden och har även de 3-2 inför 6:e matchen, liksom Brynäs, som inte lyckades avgöra hemma mot Frölunda, som mot alla odds reste sig efter 0-5 i Scandinavium och vann med 2-1 på bortaplan. Starkt!

Slutligen har kvalserien till Allsvenskan rullat vidare och i den 3:e omgången gick det såh

är:

Olofström - Karlskrona 6-2
Kallinge - Sundsvall 0-1
Borås - Asplöven 2--1 SD

Olofström studsar tillbaka rejält efter smällen mot Borås med 1-6.

Sundsvall spelar en jämn match mot Kallinge, och lyckas få in det avgörande målet i 2:A perioden. Därmed ser tabellen ut såhär:

1, Karlskrona 6p +4
2, Sundsvall 6p +1
3, Borås 5p +1
4, Olofström 5p 0
5, Asplöven 3p -1
6, Kallinge 1p -5


Äntligen är den igång!

Kvalserien 2012! Årets mest intressanta och nervösa serie. Serien som ger svettningar, ångestattacker, obeskrivlig glädje och lycka, efter många sönderbitna naglar och annat, ja, kort och gott, Sveriges roligaste serie!

Förra året spelades den utan Leksand, för 1:A gången sedan 2002/03, då man var i Elitserien och spelade SM-slutspel, det senaste i raden av slutspel för A-laget.

I år finns man dock med. Efter en fin 2:a plats i grundserien och en direktplats till kvalserien, 2 poäng från seriesegern, som Örebro knep.

Just örebro stod för motståndet i Behrn arena. Ett Örebro, som de blåvita inte slagit på hela säsongen.

Inför ögonom på nytt publikrekord i arenan, 4747 åskådare, fick bortalaget en smakstart, när man trampade gasen i botten direkt från start och kunde göra 1-0, redan efter 1:18, när Marrtin Janohls stänkte in kvalseriens 1:A mål bakom Frölundalånet i Örebrokassen, Magnus Hellberg, som bekant brilierade i Almtuna förra säsongen.

Det var dock inte slut där. Leksand fortsatte att ösa på. Man slog visserligen några icingar, men Örebro hade inget av spelet inledningsvis och drog också på sig en utvisning, vilken leksingarna utnytjade på bästa möjliga sätt, när Patrik Hersley drog iväg ett stenhårt skott, som Gabbe Karlsson var på. Magnus Hellberg hade inte en chans på den pucken och det var 0-2 på tavlan!

Det var fortsatt Leksand som ägde spelet, men Hellberg gjorde några bra räddningar och så kunde Örebro istället redusera, 1-2, ett skott som Hanses nog borde ha tagit...

Örebro fortsatte att trycka på och leksingarna såg plötsligt lite sjärrade ut. Plötsligt var det Örebro som öste på och skapade tryck nere mot Hanses. Man fick också med sig en utvisning när Timander åkte ut och då var det kviterat. 2-2.

Tillbaka på noll igen, men Örebro fortsatte att pressa på. Defensiven i Leksand var dock bra, liksom Hanses i mål, trots missen vid 1:a målet.

Leksand kom tillbaka lite mot slutet av perioden, men den slutade 2-2 och det var helt jämnt inför 2:A.

Där var Örebro nära ledningen direkt, men Hanses var med på noterna och istället var det Leksand som var nära ett ledningsmål, när Lucas Sandström drog iväg ett skott i ett fint läge, men rakt i bröstet på Hellberg, som höll den säkert.

Hemmalaget skulle dock drabbas av ytterligare en utvisning, denna gången för too many players, och Leksand fick på nytt chansen i PP, vilket man återigen gjorde bra. Hellberg och Örebro gjorde det dock också bra och trots bra spel lyckades man inte få in pucken bakom en Hellberg, som efter sin olyckliga start hade spelat upp sig ordentligt.

Man skulle också få powerplay, när Alen Bibic åkte ut, men det var Leksand som gjorde mål. en riktig kalldusch för Örebro, när Johan Ryno fick in ledningspucken bakom Hellberg! Ett mål som kan diskuteras huruvida det var spark eller inte. Domarna ringde på det, men Ryno bedömdes inte göra någon sparkrörelse och målet godkändes. Bra!

Örebro lät sig dock inte hindras av det. Man gasade på igen och var ytterst nära 3-3, men Hanses spelade mycket bra och höll puckarna borta från nätet, liksom utespelarna gjorde när man fick spela boxplay några minuter senare. Riktigt bra box och Örebro kom inte till några lägen.

Därefter var det återigen Leksand som för några minuter tog tag i taktpinnen och var mycket nära 4-2, men Hellberg höll tätt och då var det som att de blåvita bara väntade på paus, för man slog nästan bara ifrån sig under de sista minuterna av perioden.

Där fortsatte det dock i samma stuk, Örebro pressade på och Leksand slog ifrån sig. Så ryckte man dock upp sig litegrann och Jon Knuts fick et kanonläge att dryga ut ledningen med 1 mål, men Hellberg var tät i mål och lämnade inga returer på det skottet.

Överlag var det dock Örebro som hade ett litet spelövertag, men leksingarna försvarade sig bra. Vi vet dock att det är farligt att backa hem för tidigt och bara slå ifrån sig. Får motståndarlaget in en kasse då är det oftast svårt att komma tillbaka in i matchen igen.

Man gjorde det dock bra nu och trots bra spel av Örebro lyckades man inte överlista Hanses i mål. Tiden rann iväg, bra för Leksand, dåligy för Örebro. Man pressade dock på allt mer och mer och med 2 minuter kvar att spela var Conny Strömberg snubblande nära på att kvitera, men pucken ville inte in i nät och leksingarna offrade sig som djur för att hålla undan. Med 12 sekunder kvar offrade sig dock Jakob Blomqvist lite för mycket och åkte ut 2 minuter. Örebro hade då redan plockat Hellberg och nu spelade man 6 mot 4.

Ryno tekade dock bra och såg till att Örebro inte fick några fler chanser och 3 poäng var säkrade! 1:a segern över Örebro och den kom när det som mest behövdes. Inte nog med det, ett mönster är nu brutet. I alla de senaste årens kvalserier som Leksand har varit med i har nan förlorat den inlednande matchen. 2010 blev det 2-4 borta mot Almtuna, 2009 2-3 hemma mot SSK och 2008 0-3 borta mot Malmö. Men nu blev det seger!

Övriga resultat:
Djurgården - Rögle 3-4
Timrå - Bofors 5-4 SD

Ruskigt starkt av Rögle, som tog sig in i kvalserien som 6:e och sista lag, via en tuff playoffserie och en urladdning med 7-0 mot Oskarshamn i måndags, att slå Djurgården inför fullsatta läktare på Hovet! Det är nog faktiskt sneppet vassare än Leksands seger över Örebro, men båda 2 är givetvis omgångens stora segrare i och med full pott på bortais. Starkt!

Bofors lyckas också de ta poäng av Elitserielag. Faktum var att man både hade 1-0 och 3-1, men där Timrå ändå orkade kämpa sig tillbaka in i matchen igen och avgöra i sudden. Poäng som kan visa sig bli oerhört viktiga i slutändan.

Även kvalserien till Allsvenskan rullade vidare med dess 2:a omgång ikväll och där gick det såhär:

Asplöven - Kallinge 5-2
Olofström - Borås 1-6
Karlskrona - Sundsvall 4-1

Karlskrona fortsätter att övertyga och slår för 2:A matchen i rad Allsvenskt motstånd och har under dessa båda matcher ett facit på 6 poäng och +8 i +/- för mål. Starkt!

Kallinge hade också 1-0 efter 1:A perioden uppe i Polarica arena, men Asplöven blev för svåra och kunde till slut vinna ganska komfortabelt, vilket även Borås lite överraskande gjorde. Olofström rasade ihop totalt och förlorade sista perioden med 4-0. Inte bra.

Tabellen ser nu ut såhär:
1, Karlskrona 6p +8
2, Borås 3p 0
3, Asplöven 3p 0
4, Sundsvall 3p 0
5, Olofström 2p -4
6, Kallinge 1p -4

En ganska märklig tabell måste jag säga, där 3 lag, hälften, står på exakt samma statistik, 3p och +/- 0.

Även SM-slutspelet går vidare och där gick det såhär i de 3:E matcherna:

Luleå - AIK 2-3
Brynäs - Frölunda 4-3 SD
HV - Färjestad 4-3 SD
Skellefteå - Modo 2-3 SD

Noterbart här att 3/4 matcher gick till sudden. Bara AIK lyckades hålla undan uppe i Luleå, efter en massiv Luleåpress mot slutet. AIK har nu 2-1 i matcher.

Det har även de andra 3 matchserierna. 2-1 till Färjestad, efter att man lyckats vända 0-2 till 3-2, men där Färjestad kviterade, men där Jönköpinfsgänget ändå kunde dra det längsta strået till slut.

2-1 även till Skellefteå, efter att Modo tagit en nödvändig bortaseger efter förlusten hemma senast. Här vände man 0-1 i sista perioden till 2-2 och lyckades sedan avgöra i sudden, liksom Brynäs gjorde hemma mot Frölunda, efter att göteborgarna kommit tillbaka i 2:a perioden.

2-1 i samtliga matchserier alltså.

Karlskrona övertygar

Eller så var det Borås som inte gjorde det när kvalserien upp till Allsvenskan spelade sin 1:a omgång igår. Såhär gick det:

Borås - Karlskrona 2-7
Sundsvall - Asplöven 4-1
Kallinge - Olofström 2-3 SD

Karlskrona trampade gasen i botten redan från start och hade 2-0 efter 1:A perioden, 5-2 efter 2:a. Trots relativt stor publik i Borås ishall kunde hemmalaget inte komma tillbaka och Karlskrona kunde ta en ganska enkel seger. Tar man klivet upp i år? Förra året var man ju som bekant bara 1 match ifrån att greja det Allsvenska kontraktet, men Tingsryd lyckades knyta ihop det hela och behålla sin Allsvenska status.

Kallinge gjorde en stark sistaperiod hemma mot Olofström och såg till att få med sig en mycket viktig poäng inför fortsättningen av serien.

Även SM-slutspelet rullade vidare igår och där gick det såhär:

Frölunda - Brynäs 2-1
Färjestad - HV 3-1

Frölunda kviterar till 1-1 i matcher, medan Färjestad avgjorde i sista perioden och såg till att det numera är 2-0 i den matchserien.

Rögle sista laget in i kvalserien

Igår avgjordes så den sista omgången av förkvalet till kvalserien. Förutsättningarna var att Oskarshamn hade allt i egna händer när man åkte ner till Ängelholm för att gästa Rögle. Tabellen såg ut såhär innan kvällens omgång, den sista för Västerås och 2 av Malmö/Rögle/Oskarshamn:
1, Oskarshamn 12p +1
2, Malmö 10p +3
3, Rögle 10p +1
4, Västerås 8p -5

Matcherna slutade såhär:
Västerås - Malmö 1-4
Rögle - Oskarshamn 7-0

Malmö rivstartade och hade 3-0 efter bara 7 minuters spel, i arenan där man inte vunnit sedan 2009, nu inför ruskigt lite publik, 728 åskådare. En dyster avslutning för Västerås på en annars kanonfin säsong, fram till jul ungefär, då Leksand började gasa på och tog sig förbi i tabellen med råge och grejade direktplatsen, vilken Västerås istället var nära att ta från Bofors, men det räckte inte hela vägen och istället blev det förkval, där man inte har rosat marknaden och var avhängda redan innan denna matchen.

Samtidigt som Malmö gick upp till 3-0 gick Rögle upp till 2-0 hemma mot Oskarshamn. Tungt för Oskarshamn med andra ord, men det skulle som sagt inte stanna där.
Rögle hade 3-0 inför sista perioden, Malmö 4-1, vilket också blev slutresultatet där. Men så gick Rögle in och körde över Oskarshamn i sista perioden, eller om det var Oskarshamn som rasade ihop totalt, men Rögle vann perioden med 4-0, matchen med 7-0, vilket gav dem 2 måls bättre målskillnad än Malmö och en biljett till kvalserien.

Tabellen skrevs slutligen enligt följande:
1, Rögle 13p +8
2, Malmö 13p +6
3, Oskarshamn 12p -6
4, Västerås 8p -8

Bryter man ner tabellen litegrann och tittar enbart på de poäng man samlat in under de här 6 matcherna ser tabellen ut såhär:
1, Malmö 12p
2, Oskarshamn/Rögle 10p
3, Oskarshamn/Rögle 10p
4, Västerås 4p

Det är alltså malmö som varit bäst under de här 6 omgångarna, Västerås klart sämst, trots sitt fina läge inför serien. Vissa skyller dock detta delvis på spelschemat, där Västerås har fått spela varannandagsmatcher med mycket resande, till skillnad från Röge, som haft betydligt mer fördelaktigt schema. Det borde ha varit tvärtom om man tittar på grundserien. Det är också, trots allt, grundserien som i slutenden avgör att det blir rögle och inte Malmö som tar den där sista platsen. Rögle gjorde det helt enkelt bättre under grundseriens 52 omgångar.

Då har vi alltså en klar kvalserie, som drar igång på torsdag, med följande lag:
Djurgården
Timrå
Örebro
Leksand
Bofors
Rögle.

En annan kvalserie som drar igång redan ikväll är den upp till Allsvenskan, där kvällens matcher är enligt följande:

Sundsvall - Asplöven
Borås - Karlskrona
Kallinge - Olofström

SM-slutspelet går också vidare. Igår spelades 2 matvher och ikväll spelas 2. Igår gick det såhär:

AIK - Luleå 4-2
Modo - Skellefteå 0-4

Luleå hade 1-0 efter 1:a perioden, men AIK gick in och gjorde en bra 2:a period, 3-0 i densamma och det skulle bli matchavgörande. 1-1 i den matchserien.

Skellefteå är inte mycket att säga om. 4-0 på bortaplan säger det mesta och man har nu 2-0 i matcher.

Mycket har hänt i helgen

2 omgångar av förkvalet har spelats och såhär gick det i fredags:

Västerås - Rögle 3-4 str
Malmö - Oskarshamn 0-1

Ruskigt starkt av Oskarshamn att hålla nollan i Malmö arena, inför knappt 6000 åskådare. 1 enda mål föll i matchen och det var Oskarshamns, i den sista perioden.

Tungt också för Västerås att återigen tappa poäng hemma i ABB arena. Senast var det mot Oskarshamn i match 2, nu mot Rögle.

Dessa resultat gav tabellen:
1, Rögle 10p +3
2, Oskarshamn 9p -1
3, Västerås 8p -3
4, Malmö 7p +1

Oskarshamn och Malmö bytte alltså plats i tabellen i och med dessa resultat, men serien var alltjämt vidöppen med 2 matcher kvar att spela. Vid seger för Rögle tidigare idag nere i Malmö skulle man dock skaffa sig ett oerhört bra läge inför sista omgången. Malmö skulle i sådant fall vara helt borta och vid seger för Västerås i 2:A matchen skulle man vara 2 poäng före just desas inför sista matchen,, 4 före Oskarshamn. Vid seger för Oskarshamn skulle dock Ugglorna bara vara 1p bakom Rögle, Västerås 5p bakom och Malmö 6.
Nu gick det dock såhär:

Malmö - Rögle 5-3
Oskarshamn - Västerås 3-1

Starkt av Malmö där, trots pressen efter missen i fredags och starkt också av Oskarshamn, som i och med Rögles förlust faktiskt har allt i egna händer inför sista omgången, eftersom man just nu innehar den där kvalserieplatsen. Tabellen ser nu ut såhär:
1, Oskarshamn 12p +1
2, Malmö 10p +3
3, Rögle 10p +1
4, Västerås 8p -5

Faktum är att Västerås, som gick in i serien med 4 poäng och i topp av densamma, nu är enda laget som är avsågat och inte kan ta sig till kvalserien. Malmö möter just dessa i sista matchen, vilket så klart är en fördel för dem. För att de ska klara det hela måste dock Rögle slå Oskarshamn, men inte med mer än 2 mål mer än vad Malmö slår Västerås med. För i sådant fall går både Malmö och Rögle upp på 13 poäng. Malmö har i dagsläget något bättre målskillnad än ärkerivalerna från Ängelholm, men det handlar bara om 2 mål. Vinner Oskarshamn mot Västerås, i full tid eller i sudden, ja, då är saken klar, oavsett hur det går i andra matchen.

Även detta kan bli en rejäl rysare in i det sista!

SM-slutspelet drog även igång under helgen och såhär gick det i de 1:a matcherna:

Luleå - AIK 6-3
Brynäs - Frölunda 3-1
HV - Färjestad 1-4
Skellefteå - Modo 3-2

3 hemmasegrar alltså, utom för HV, som tidigare idag föll hemma i Kinnarps arena mot Färjestad. Ett fint läge för Färjestad att utöka till 2-0 i matcher i nästa runda, som spelas på tisdag.

Slutligen har playoff 3 mot kvalserien upp till Allsvenskan avgjorts och såhär slutade match 2/3 i fredags:

Kiruna - Asplöven 5-4 SD
Nyköping - Kallinge 7-3
Vita hästen - Karlskrona 5-3
Wings - Olofström 1-6

Som jag skrev innan serierna drog igång skulle Olofström bli för svåra för Wings, som därmed var klara för kvalserien som 1:a lag från Div. 1, genom en 4:e plats i Allettan södra, 2-0 i playoff 1 mot Nybro, 2-1 i playoff 2 mot Björklöven, genom 2 raka bortasegrar i match 2 och 3, och nu 2-0 i playoff 3 mot Wings, som slutade 2:a i Allettan mellan, bakom Nyköping, som i och med den här segern hemma i Stora hallen, inför drygt 2600 åskådare, var enda lag från Allettan mellan som fortfarande var kvar i leken inför en 3:e och avgörande match.

Kiruna lyckades, med kniven på strupen, precis som Karlskrona i playoff 2 mot Östersund, fixa fram en 3:e och avgörande match, även om det i Karlskronas fall innebar avancemang till playoff 3. Kiruna hade 4-2 i sista perioden, men Asplöven kämpade sig upp till 4-4, men Kiruna kunde alltså avgöra i sudden.

Hästen gjorde en bra match hemma i Himmelstalund, inför ca 3200 åskådare och vann med 5-3. Därmed hade även de en 3:e och avgörande match att se fram emot.

De 3:e matcherna spelades under lördagen och där gick det såhär:

Kiruna - Asplöven 1-4
Nyköping - Kallinge 2-3 SD
Vita hästen - Karlskrona 1-2

Kiruna pallade inte för trycket och trots en seger i Allettan norra och därmed vila fram till playoff 3 lyckades man inte hålla hela vägen. Istället är det Asplöven, som slutade 2:a i samma serie, 4 poäng bakom Kiruna, som slog ut Huddinge i playoff 2 med 2-1 i matcher och nu alltså också Kiruna med 2-1 i matcher, som är klara för kvalserien.

I Stora hallen i Nyköping blev det svettigt. 2-2 efter full tid, men bortalaget Kallinge kunde dra det längsta strået och avgöra i sudden, vilket också innebär att man är i kvalserien upp till Allsvenskan. För 1 år sedan kvalade man sig upp från Div 2 till Div 1. Det är stort. Tänk om man går hela vägen...
Nyköping, som också de, likt Kiruna, var seriesegrare av Allettan mellan, gick in i playoff 3, men Kallinge, som slutade 3:a i Allettan södra och som slog ut Tranås med 2-0 i matcher och sedan Enköping med samma siffror, blev för tunga och nykomlingen i Div 1 är alltså i kvalserien.

Slutligen hade vi Vita hästen, årets ånglok, som gick som en ångvält genom grundserien i höstas, vann densamma överlägset, vann även Allettan södra, 7 poäng före Karlskrona och gick in i playoff 3 mot ett Karlskrona, som slutade 4:a i grundserien, lyckades ta 2:a platsen i Allettan och gick därmed in i playoff 2, där man slog ut Östersund med 2-1 i matcher, efter en nervpärs där på slutet, när man avgjorde i sudden i den 3:e och avgörande matchen. Också här lyckades man gå hela vägen. Efter en jämn och tät match kunde man slutligen vinna och därmed se till så att säsongen var över för Vita hästen, tyvärr.

Alltså så är lagen till kvalserien upp till Allsvenskan klara och fighten om de 2 åtrovärda platserna kommer stå mellan följande 6 lag:
Borås
Sundsvall
Olofström
Asplöven
Kallinge
Karlskrona.

Vi noterar alltså att alla 3 seriesegrarna av Allettorna här i playoff 3 blev utslagna.
Istället är det 2:an, 3:an och 4:an från Allettan södra, samt 2:an från Allettan norra som är i kvalserien. Där ser man. Det är inte alltid fördelaktigt att vinna Allettan och få extra vila...

160 biljetter

Ja, det är vad Leksandsfansen har tilldelats på Hovet i mötet med Djurgården i kvalserien. Resterande drygt 7900 biljetter tillhör Djurgården och man måste vara medlem i DIF för att ha chans på dem.

Det blir alltså ingen repris av masinvasionen i Globen, kvalserien 2002, mot AIK, då drygt 10 000 av alla platser i Globen var blåvita. Måste ha varit bland det mäktigaste ur publik och fanssynvinkeln någonsin. Häftigt!

Någonstans hade man nog hoppats på liknande nu, men så blir det alltså inte.

För det 1:a har Djurgården som sagt lagt matchen på Hovet, inte i Globen. Detta trots att man hade sålt drygt 5000 biljetter fler om man hade lagt den i Globen. Orsaken är troligen att man då hade fått lägga ut betydligt fler egna utgifter, eftersom det då hade behövts betydligt fler poliser och annan säkerhet på plats, + att man då hade fått delar av sina egna fans emot sig, för att man bara tänker på pengar och för att man då hade gett Leksand en rejäl chans att hävda sig. Dock kan jag tycka att man väl i sådant fall lika gärna kunde ha infört en spärr på antalet Leksandsbiljetter där, i Globen, som på Hovet, men då hamnar vi i läget att det troligen hade blivit ännu mer Djurgårdsdominans från läktarhåll, i alla fall om man tilldelat leksingarna såpass få biljetter som man nu har gjort, på en arena som tar ca 5000 åskådare fler. Med andra ord hade raset mot Djurgården från Leksandshåll varit ännu större då, så på så vis är det kanske ändå bra att man har lagt matchen på Hovet, men jag tycker ändå att man kunde varit lite mer generösa än 160 biljetter...

Nu är läget dock som det är och jag kan nog säga som så att, om vi vinner där på Hovet om drygt 1 vecka, då är säsongens skönaste seger i hamn!

Intressant

Igår spelades den 3:e av 6 förkvalsmatcher och såhär gick det då:

Rögle - Västerås 4-1
Oskarshamn - Malmö 2-4

Starkt, framst av Malmö, men även av Rögle att ta en så klar seger som man ändå gör.

Dessa resultat innebär att serien ser ut såhär, halvvägs in i densamma:
1, Rögle 8p +2
2, Malmö 7p +2
3, Västerås 7p -2
4, Oskarshamn 6p -2

Hade man tagit bort poängen man gick in i serien med hade den sett ut såhär:
1, Malmö 6p
2, Rögle 5p
3, Oskarshamn 4p
4, Västerås 3p

Malmö ser alltså starkast ut såhär långt, men det är 3 matcher kvar, mycket kan hända och än så länge är varje match en måstematch.

I Playoff 3's 1:a omgång igår gick det såhär:

Asplöven - Kiruna 2-1
Kallinge - Nyköping 8-3
Karlskrona - Vita hästen 4-3 SD
Olofström - Wings 8-2

Som sagt, Olofström blir troligen för tunga för Wings, men Wings har nu 2 hemmamatcher man får vända sitt hopp till, annars tror jag det blir kvalserien för Olofström.

Vad sa jag om Kallinge? 8-3 mot Nyköping är inte dåligt, dessutom 4-0 i mittenakten. En riktig kalldusch för Nyköping, som nu också de har 2 raka hemmamatcher att förlita sig till.

Asplöven lyckas också de vinna en tät och jämn match mot Kiruna och är nu bara 1 match ifrån kvalserien.

Karlskrona tar även de en viktig seger, inför drygt 3000 åskådare i Telenor arena, vad som kan ha varit deras sista hemmamatch för säsongen. För att det ska vara det måste dock Hästen vinna 2 raka hemma i Himmelstalund och det vetitusan om man klarar...

Välkomna till kvalserien, Djurgården!

Igår spelades så den allra sista och avgörande matchen för Elitserien 2011/12. Förutsättningarna var de att Modo och Växjö parkerade på samma poäng, 77, inför kvällens omgång. Modo över slutspelssträcket, Växjö under. I botten hade Djurgården 72 poäng, Linköping 71. Djurgården över kvalseriesträcket, LHC under.

Såhär slutade kvällens matcher:
Luleå - Växjö 4-1
Modo - Linköping 5-4 str
Timrå - Brynäs 4-5
AIK - Skellefteå 2-3 str
HV - Djurgården 2-1
Frölunda - Färjestad 2-3

Växjö hade egentligen aldrig någon chans mot Luleå, som kunde vinna ganska enkelt uppe i Coop arena. Därmed var Modo slutspelsklara hur det än skulle gå i deras match hemma mot LHC, det s.k. ångestmötet.

HV lyckades knyta ihop säcken nere i Jönköping, vilket innebar att Djutgården nollade. Avgörandet hängde dock på en skör tråd, när LHC kviterade till 3-3 några minuter in i sista perioden uppe i Övik. Det innebar att Djurgården var nere under sträcket. LHC hade även chansen att ta ledningen på straff med ca 6 minuter kvar att spela, men Calle Söderberg missade chansen och istället kunde Modo återta ledningen med 4-3, när det återstod ca 4 minuters spel. Oj, så man hade gruvat sig åt den missade straffen i Linköping om det hade blivit det avgörande målet. Ett straffmål ifrån.

Nu blev det dock inte så. Modos ledning innebar att Djurgården, trots förlusten, var kvar över sträcket, men LHC satsade allt på ett kort, plockade Norrena och med dryga minuten kvar att spela kunde måltjuven Per Ahlbrandt peta in kviteringen, vilken också stod sig tiden ut. Att Modo sedan kunde vinna på straffar är en annan historia. Det viktiga var hursomhelst att LHC plockade en poäng, vilket var precis vad man behövde för att klättra upp på samma poäng som Djurgården i tabellen, men passera dem i kraft av bättre målskillnad.

Alltså, Timrå och Djurgården till kvalserien, LHC och Växjö har spelat klart för säsongen och resterande 8 lag är i slutspel, vilket man också valde till igår.

Seriesegrande Luleå valde 7:an AIK. Känns lite sådär måste jag säga. Tror nog AIK kan stå emot bra, inte minst med tanke på förra årets kvartsfinal, där serievinnande HV valde 8:e plasserade AIK, som dock skrällde och vann med 4-0 i matcher. Det var dock då, nu är nu, men stora delar av det AIK som fanns då är fortfarande kvar och båda dessa lag har spelat jämna och tighta matcher tidigare under säsongen, så nja, jag undrar om inte AIK tar det där.

Skellefteå valde Modo. Här tror jag det blir betydligt klarare och jag tror det är till Skellefteås fördel. Man tar hem den kvartsfinalserien.

HV valde Färjestad. En serie som för några år sedan, ja, t.o.m. förra säsongen, kunde ha varit en ren SM-final. Det har dock inte riktugt gått som man önskat i år och nu möts man redan i kvarten. HV vill säkerligen revanschera sig från förra årets slutspel, Färjestad vill försvara sitt guld, detta blir jämnt, men jag tror nog HV tar det till slut.

Brynäs fick då Frölunda. Brynäs har övertygat hela säsongen, men nu på slutet har man gått ner lite och lyckas man inte återskapa den form man hade tidigare under säsongen, då tror jag Frölunda blir tuffa för Gävlelaget.

Det spelades också playoffmatcher igår, eller, som man numera säger, förkvalserie till kvalserien.

Malmö, med kniven på strupen, gästade Ängelholm för sista gången den här säsongen för en riktig måstematch och Oskarshamn reste upp till Västerås. Såhär slutade det hela:

Västerås - Oskarshamn 2-3
Rögle - Malmö 1-3

2 mycket, mycket viktiga segrar för både Malmö och Oskarshamn. Dessa segrar gör att serien i allra högsta grad lever och ser ut såhär efter 2 spelade matcher:
1, Västerås 7p +1
2, Oskarshamn 6p 0
3, Rögle 5p -1
4, Malmö 4p 0

En oerhört jämn serie och ikväll drar den vidare, när Malmö gästar Oskarshamn och Rögle tar emot Västerås. 2 spännande matcher som kan ändra mycket i tabellen. Vinner både Västerås och Oskarshamn rycker man åt sig ett försprång på 6 resp. 5 poäng jämnt mot Malmö. Så, fortsatt måstematcher, men det är det ju rakt igenom i denna serien...

Även playoff 3 mot kvalserien till Allsvenskan inleds idag och där har vi följande matcher:
Asplöven - Kiruna
Kallinge - Nyköping
Karlskrona - Vita hästen
Olofström - Wings

Asplöven och Kiruna spelade ju båda i Grupp A i höstas och Allettan norra tidigare i vår, så det är 2 lag som kan varandra ganska bra. Kiruna har vilat i några veckor nu efter segern i Allettan, medan Asplöven har slagit ut Huddinge i Playoff 2 med 2-1 i matcher. Kan bli en jämn serie.

Skrällaget Kallinge ställs här mot Nyköping, som även de haft några veckors vila nu efter segern i Allettan mellan. Kallinge i sin tur slog först ut Tranås med 2-0 i matcher i Playoff 1 och så även Enköping med 2-0. Därför kan även detta bli en jämn serie och jag undrar om inte Kallinge kan ta det...

Sedan har vi en lite tråkig serien. Karlskrona - Vita hästen. Båda dessa är lag jag mer än gärna hade sett i kvalserien till Allsvenskan, efter Playoff 3, båda dessa är stora publiklag i 1:an och det är tråkigt att de möts redan nu tycker jag. Just dessa båda är nog de 2 lag jag helst hade sett tagit sig upp i Allsvenskan till nästa säsong. Nu blir det tyvärr inte så. 1 av dem ska elimineras här och jag tror det blir Karlskrona. Man hade det tufft redan mot Östersund i Playoff 2, tog sig vidare efter sudden i 3:E och avgörande matchen, men kanske kan de studsa tillbaks nu? Precis som Kiruna och Asplöven är dessa båda 2 lag som kan varandra ganska bra, efter att båda ha spelat i Grupp F i höstas och Allettan södra tidigare i vinter. Hästen har, likt Kiruna, haft lite vila nu, efter segern i Allettan och jag tror som sagt de blir svåra för Karlskrona.

Sista matchserien är mellan Olofström och Wings. Jag hade mycket hellre sett att det var Olofström/Wings vs Hästen/Karlskrona istället, för då hade mina favoriter varit solklara, men nu är det som det är och jag tror kort och gott Olofström blir för tunga för Wings.

Med andra ord tror jag att kvalserien upp till Allsvenskan kommer bestå av:
Borås
Sundsvall
Kiruna
Kallinge
Vita hästen
Olofström.


Rafflande avslutning!

Sista omgången av Hockeyallsvenskan 2011/12. Efter kvällens matcher var säsongen över för Troja, Tingsryd och Almtuna. Också SSK/Mora/Malmö/Oskarshamn skulle ha spelat klart för säsongen. Känns faktiskt lite vemodigt att säsongen går mot sitt slut.

Leksand gästade hursomhelst Sundsvall, dit man åkte redan under torsdagen, för att se Timrå - Djurgården, där Timrå som bekant drog det längsta strået efter sudden.

Man har haft svårt i Gärdehov tidigare under säsongen, senast vann ju Sundsvall med 4-2, efter ett riktigt bottennapp. Minns jag inte helt fel var det också droppen som fick bägaren att rinna över för NECO, som fick lämna coachansvaret till Andreas Appelgren efter den matchen.

Det var inte mycket folk på plats i Gärdehov. Faktum var att det var betydligt fler leksingar än Sundsvallssupporters på plats och de blåvita skulle också få en smakstart på matchen, när Fredrik Händemark, som kvällen till ära bildade en juniorline tillsammans med Filip Forsberg och Erik De La Rose, vilka också assisterade till målet, som kom efter bara 30 sekunder, 0-1!

Målet gav Leksand ytterligare energi och man kändes betydligt bättre i inledningen av matchen. 0-2 var också nära när Axel Brage lämnade en farlig retur, men innan leksingar hann dit hann han blockera.

Det mesta gick de blåvitas väg, som lekte med Sundsvall. Hemmalaget drabbades av ytterligare 2 utvisningar, men Leksand kunde då inte få till powerplayspelet ordentligt och i det 2:a powerplayet av de 2 åkte Patrik Norén ut för en hooking och när Sundsvall så blev fulltaliga pressade man faktiskt på ganska bra nere mot Hanses, som nu var tillbaka i kassen igen. Hemmalaget matade skott på skott och till slut, efter många räddningar och blockeringar av Hanses kunde ändå Ned Lukacevic kvitera för Sundsvall, 1-1.

Sundsvall kom upp betydligt mer i banan efter målet och hade också bud på 2-1, när man fick ett friläge, men Hanses gjorde en grym räddning, trots att han redan var nerlurad på isen. Snyggt!

Med mindre än 2 minuter kvar av perioden åkte Svedberg på en 2+2 för high stick och precis i inledningen av 2:a åkte man på en 2:a för puck out. Spel 5 mot 3 för Sundsvall med andra ord, men man gjorde det riktigt bra och fixade så att Oskar Johansson åkte ut för Sundsvall och det var spel 4 mot 3 i några sekunder, innan Leksand åkte på ytterligare en 2:a för något så ovanligt som delay of game. Trots det kunde Jakob De La Rose dra iväg ett stenhårt skott, rakt upp i krysset bakom Brage och det var återigen Leksandsledning, 1-2!

Lyckan blev dock kortvarig, för direkt ut från utvisningsbåset kom Oskar Johansson, fick pucken i en kontring och satte den i krysset även han, 2-2.

Hawaiihockey var det som gällde därefter, chanser åt båda håll, men känslan var ändå att Sundsvall hade ett litet grepp om det hela. Leksand hittade inte riktigt vinklarna och skärpan i skotten, som Brage antingen plockade ganska enkelt, styrde bort eller blockerade. Samma sak med Hanses.

Nej, Leksand fick inte till det i slutet av perioden och pausen var välbehövlig. Det hjälpte dock inte, för det var Sundsvall som öppnade sista perioden klart bäst. Dock var det Leksand som fixade målen. Fredrik Händemark, igen, upp med pucken i nättaket och vi hade 2-3!

Man skulle också kvitera i frilägen, när Michael Raffl kom fri med Brage, men den senare vann den bataljen och plockade Österrikarens skott.

En Sundsvallskvitering hängde dock i luften. Man hade först öppet mål, men missade ändå, varefter Hanses gjorde några fina räddningar, men till slut fick han kapitulera. Ett skitmål som domarna ringde på och som visade sig vara mål, 3-3.

4-3 var också nära direkt, men Hanses var tät där. Mycket slarv och individuella misstag nu för de blåvita, som inte fick det att stämma. Trots det var 3-4 mycket nära, men inget mål där, trots att pucken dansade på mållinjen.

Mot slutet plockade Appelgren Hanses, för att försöka ta seriesegern från Örebro. Leksand hade ju betydligt bättre målskillnad än Örebro, så vid seger skulle man ta seriesegern. Sundsvall åkte dessutom på en utvisning med 14 sekunder kvar, men trots spel 6 mot 4 lyckades man inte få in pucken bakom Axel Brage i mål och förlängning väntade.

Ingen serieseger i år heller alltså, 2 år sedan sist nu, men väl över 100 poäng i tabellen.

I förlängningen var man också ytterst nära på att klättra upp på 101 pinnar, men Brage hade turen med sig och höll pucken utanför målet. Hemmalaget var dock inte chanslösa de heller, men också Hanses var bra i mål och såg till att det fortsatt var 3-3 efter sudden, vilket gav straffar.

Martin Janohls lade 1:a för Leksand, men Brage var med på den.
Persson för Sundsvall, men också Hanses var med. Inget mål.
redrik Händemark lade 2:a för Leksand, men Brage var bra med även där. Inget mål.
Pär Lindholm för Sundsvall gjorde det dock bra och satte pucken i nät bakom Hanses.
Då låg pressen alltså på Filip Forsberg, som var tvungen att sätta sin straff för att hålla liv i matchen, men det gjorde han inte och Sundsvall tog med sig bonuspoängen hem i säsongens sista seriematch. Dock väntar ju kvalserien för båda dessa lag om några veckor, upp till Elitserien för Leksand och för att hålla sig kvar i Allsvenskan för Sundsvall.

I övriga matcher gick det såhär:
Bofors - Södertälje 3-2
Almtuna - Malmö 0-1
Mora - Borås 8-3
Örebro - Västerås 3-7
Troja - Tingsryd 6-3
Rögle - Oskarshamn 4-5 str

Oj, vilket drama det blev mot slutet.
Mora avgjorde tidigt mot Borås. Man hade 4-0 efter 1:a perioden, 8-1 efter 2:A. Redan där var det mer än avgjort. Mora således upp på 80 poäng.

Det innebar att Malmö var piskat att vinna mot Almtuna. Vid oavgjort skulle man gå upp på 79 poäng, seger i sudden eller på straffar 80, men med sämre målskillnad än Mora. Det skulle alltså inte räcka. Man hade dock förtvivlat svårt att få in pucken i nät, men man satsade allt på ett kort, tog ut målvakten, och tro det eller ej, med knappa minuten kvar att spela lyckades man få in segerpucken, 1-0!

Därmed tog sig Oskarshamn, som aldrig blev riktigt hotade, sett ur tabellsynvinkeln, eftersom Malmö aldrig ledde förrän i slutet. Hade man däremot förlorat med de resultat som blev, då hade man missat playoff, för då hade Malmö slutat 6:a med sina 81 poäng, Mora 7:a med 80, samma som Oskarshamn då hade haft, men med bättre målskillnad än också de. Faktum var att man faktiskt låg under ett tag i sista perioden, när Rögle gjorde 4-3, men man lyckades kvitera och också vinna på straffar, vilket också belönades med en playoffplats.
Grattis till Oskarshamn och Malmö, surt för Mora...

Tabellen för Hockeyallsvenskan 2011/12 kommer upp i ett senare inlägg, men jag kan säga så mycket som att Örebro vann serien med 102 poäng, 2 före Leksand, 3 före Bofors. Det kan dock inte vara med någon vidare känsla i magen man ser kvalserien närma sig i Örebro efter de senaste omgångarnas resultat och här nu 0-4 i sista perioden mot Västerås, som man mycket väl kommer möta i kvalserien om knappt 2 veckor.

Innan dess ska dock playoffserien avgöras. För att man där ska ha någon nytta av tidigare tabellplacering belönas 4:an med just 4 poäng, 5:an med 3, 6:an med 2 och 7:An med 1 poäng redan innan de 6 matcherna. Alltså såg serien ut såhär innan den drog igång:
kommer 1, Västerås 4p
2, Rögle 3p
3, Oskarshamn 2p
4, Malmö 1p

I 1:a matchen gästade Västerås Malmö arena och Rögle tog emot Oskarshamn. Resultaten blev såhär:
Malmö - Västerås 3-5
Oskarshamn - Rögle 2-3 SD

Dessa resultat ger tabellen:
1, Västerås 7p +2
2, Rögle 5p +1
3, Oskarshamn 3p -1
4, Malmö 1p -2

Det är alltså redan nu 6 poäng upp för Malmö, med 15 poäng kvar att slåss om. Ingenting är dock omöjligt, se på Mora förra säsongen.

Elitseriens näst sista omgång, omgång 54, spelades i helgen och där gick det såhär:
Skellefteå - Luleå 3-1
Brynäs - Frölunda 2-3
Djurgården - Modo 2-1 str
Växjö - AIK 2-0
Färjestad - Timrå 2-3
Linköping - HV 2-3

Förlusten för Brynäs och segern för HV gör att Brynäs för 1:a gången på väldigt länge, minns inte när det var senast, är nere så långt ner som 5:e plats och kan alltså missa hemmafördel i slutspelet om man förlorar sista matchen på tisdag.

HV's seger gör också att LHC återigen är under sträcket, eftersom att Djurgården tog 2 mycket, mycket viktiga poäng mot Modo. Inför sista omgången har Djurgården nu 72 poäng, mot LHC's 71. 1 enda poäng skiljer, 3 kvar att slåss om.

Ännu tightare är det dock om slutspelsplatsen. Både Modo och Växjö står på 77 poäng. Bara 4 mål skiljer lagen emellan. Med andra ord kommer sista matchen bli helt avgörande för vem som har spelat klart sin säsong och vilka som får spela slutspel. Växjö har seriesegrande Luleå borta i Coop arena och Modo har LHC hemma. Snacka om ödesmatch. Vinner Modo går man till slutspel, såvida inte Växjö storskräller och slår Luleå med mer än 4 mål. Vinner LHC kan man ta ett stort kliv mot att undvika kvalserien. Djurgården har HV borta, vilket inte heller är någon lätt uppgift. Man har nu dock allt i egna händer, för vinner man där är LHC i kvalserien oavsett hur det går mot Modo. Det blir spännande nu!

Playoff 2 till kvalserien till Allsvenskan är nu också avgjort. Björklöven, Kallinge, Huddinge och Karlskrona hade ju som bekant läge att avgöra till 2-0 redan i 2:a matchen i bäst av 3. Såhär gick det där:

Björklöven - Olofström 2-3
Kallinge - Enköping 3-1
Asplöven - Huddinge 4-2
Karlskrona - Östersund 2-4

Det var alltså bara Kallinge som lyckades knyta ihop säcken redan i 2:a matchen och besegra Enköping med 2-0 i matcher. Övriga 3 fick spela en 3:E och avgörande match, där det gick såhär:

Björklöven - Olofström 0-2
Asplöven - Huddinge 5-1
Karlskrona - Östersund 2-1 SD

Med kniven på strupen lyckades Karlskrona alltså ta sig vidare efter en riktig rysare. Publiksiffran var dock ca 1000 personer sämre än under 2:a matchen, då drygt 3000 åskådare fanns på plats.

För en gångs skull hade man dock inte störst publik. det hade Björklöven, som drog drygt 3600 åskådare under 2:a matchen och även där ca 1000 färre under 3:e matchen, som man också förlorade, vilket innebär att Olofström alltså vände 0-1 till 2-1 i matcher genom 2 bortasegrar. Starkt!

Asplöven svarade för en nästan lika stark insats, när man vände 0-1 till 2-1 i matcher mot Huddinge, dock genom 2 hemmasegrar.

Östersund, Enköping, Huddinge och Björklöven alltså utslagna och säsongen är över. Surt för Löven, som har storsatsat för att ta sig tillbaka till Allsvenskan, varifrån man degraderades p.g.a. ekonomiska bekymmer inför förra säsongen. det har dock gått tungt och hittills är man helt utan kvalserie. Kanske nästa år...

Nu stundar i vilket fall playoff 3 innan kvalserien kan dra igång och där segrarna från dessa playoffserier ställs mot Kiruna, Nyköping, Wings och Vita hästen. Vet dock ingen lottning än.

Sista hemmamatchen för grundserien 2011/12

När Rögle gästade Tegera arena inför drygt 5000 åskådare.

Det var också bortalaget som började bäst, men Eric Himelfarb åkte ut efter bara 29 sekunder och där var Leksand först nära mål, men så gav man Nilsson ett friläge. Prestberg, som spelade denna kvällen, var då tvungen att haka honom och åkte då ut för en hooking, så klart.


Spel 4 mot 4 alltså, varefter Rögle fick ett litet PP. Leksand gjorde det dock bra och Rögle fick inte in något mål bakom Jens Holmström, som vaktade kassen kvällen till ära.

Det var dock Rögle som hade ett visst övertag och man fick PP på nytt, efter att Jon Knuts åkte ut. Man etablerade bra tryck nere mot Holmström, men denne höll tätt och såg till att det stod 0-0.

Nej, det var Rögle som hade spelet, men Holmström stod emot bra i mål och släppte inga puckar förbi sig.

Den gode Holmström skulle dock få kapitulera dryga minuten in i 2:a perioden, när Lindholms skott tog på 2-3 spelare innan den letade sig in bakom Holmström i mål. 1-0 till Rögle.

Man fortsatte att hålla i taktpinnen, nu ännu tydligare än under 1:a perioden. Leksand slog mest ifrån sig kändes det som. Rögle var också nära 2-0 när Eric Himelfarb kom fri, men Holmström var tät där.

Leksand skulle dock komma tillbaka lite mer mot slutet av perioden, men Joel Gistedt i Röglekassen spelade riktigt bra. När Sean Curry åkte ut kunde han inte stå emot, när johan Ryno stormade fram och slog in kviteringen för Leksand!

Ovan nämnda Curry skulle dock revanschera sig bara minuter senare, när han återgav ledningen till Rögle, ett skott som Holmström nog skulle ha tagit, tyvärr.

Efter bara 39 sekunder i sista perioden kunde även Rögle utöka sin ledning till 3-1, en mardrömsstart för de blåvita.

Leksand var dock inte chanslösa. En styrning gick tätt utanför och Patrik Norén hade ett jätteläge, som dock tog på en Rögleklubba, turligt nog. Nej, marginalerna var inte på Leksands sida den här kvällen, inte ens när Gistedt låg och simmade på isen lyckades man få in pucken i mål. Inte heller Rögle hade marginalerna med sig mot slutet, när 4-1 var oerhört nära, men 3-1 stod sig och det blev förlust för de blåvita.

I övriga matcher gick det såhär:
Malmö - Mora 1-4
Borås - Örebro 3-2 SD
Västerås - Troja 1-3
Tingsryd - Sundsvall 6-2
Oskarshamn - Bofors 3-1
Södertälje - Almtuna 1-2 SD

Starkt av Borås att vända 0-1 till 2-1 mot serieledande Örebro i 2:a perioden. Sedan lyckas man inte hålla ihop det i sista perren, men det blir ändå 2 poäng. Det räcker dock inte, eftersom Tingsryd körde över Sundsvall i säsongens sista hemmamatch i Nelson garden arena med hela 6-2.

Även Oskarshamn vände 0-1 till seger med 3-1 och skaffade sig därmed ett jätteläge för att ta en playoffplats. Man är nämligen 2 poäng före Malmö på 7:e plats, 3 före Mora på 8:e. För att man ska missa krävs alltså att man förlorar sista matchen, samtidigt som både Malmö och Mora går och vinner. Inte helt omöjligt, men man har det verkligen i egna händer.

Det har även Malmö, som inte alls bjöd upp till dans inför de drygt 11 500 åskådarna på plats i Malmö arena. Mora var helt klart det bättre laget och tog 3 mycket viktiga poäng inför sista omgången. Malmö har dock fortsatt allt i egna händer. Vinner man ikväll är det klart. Förlorar man får man förlita sig på att Almtuna gör sitt jobb med Mora.

Södertäljes läge ser mycket mörkt ut. Det finns fortfarande en liten chans att man ska knipa playoffplatsen, men den chansen är inte stor. Man hade behövt minst 2 poäng mot Almtuna. Nu gäller det att man själva vinner, samtidigt som både Malmö och Mora förlorar. Då kniper man 7:e platsen.

Bofors är klara för kvalserien, trots förlusten, eftersom även Västerås förlorade hemma mot Troja.

Lite spänning finns det allt kvar till sista omgången ikväll!

Elitseriens 53:e omgång spelades igår och såhär gick det där:
Linköping - Skellefteå 3-2
Timrå - Djurgården 2-1 str
Frölunda - Växjö 1-3
HV - Färjestad 6-3
AIK - Luleå 0-1 SD
Modo - Brynäs 1-2 str

HV lade grunden för sin seger redan i 1:a perioden, när man hade 3-0 efter bara 10 minuter. Sedan släppte man aldrig det greppet.

Växjö tog 3 blytunga poäng i kampen om att undvika kvalserien, där man har blivit riktigt indragna nu mot slutet, trots att det såg ganska ljust ut för ett tag sedan. 3-1 i öppen kasse borta mot Frölunda är riktigt starkt och de poängen kan mycket väl innebära ett säkrat Elitseriekontrakt för nästa säsong.

Än kan dock mycket hända, för även LHC tog 3 blytunga poäng hemma mot Skellefteå, som man dessutom har haft ganska svårt med under säsongen. De 3 poängen innbar att man nu återigen är förbi Djurgården i tabellen, som ändå lyckades få med sig en mycket, mycket, viktig poäng, efter att ha kviterat fram till 1-1 i spel 6 mot 5 i slutminuten. Man är dock trots det under sträcket igen, med 2 matcher, 6 poäng, kvar att slåss om. Spännande!

Playoff 2 mot kvalserien till Allsvenskan drog också igång igår med den 1:A matchen i bäst av 3. Här ställdes Olofström, som slutade 4:a i Allettan södra och som slog ut Nybro med 2-0 i matcher i playoff 1, mot Björklöven, som slutade 3:a i Allettan norra och slog ut Boden med 2-0 i matcher i playoff 1. Asplöven, som slutade 2:a i Allettan norra gick här in i playoffspelet med motstånd av Huddinge, som tog sig vidare från Grupp D:s fortsättningsserie och som slog ut Hudiksvall med 2-1 i matcher i playoff 1.
Ett annat lag som tog sig vidare via fortsättningsserierna var Enköping, som slog ut Åker/Strängnäs i playoff 1. Nu möter man överraskningen och nykomlingen i Div. 1 i år, Kallinge.
Sista bataljen är mellan Karlskrona, som slutade 2:a i Allettan södra och nu går in i playoffspelet med motstånd från Östersund, som slutade 4:a i Allettan norra och slog ut Ånge med 2-1 i matcher i playoff 1.

Såhär gick det i 1:a matchen i bäst av 3:
Huddinge - Asplöven 3-2 SD
Östersund - Karlskrona 3-4
Olofström - Björklöven 1-2
Enköping - Kallinge 3-4

tarkt av Huddinge att vända tillbaka matchen, efter att Asplöven haft 2-1 inför sista perioden.

Starkt också av Kallinge att avgöra i sista perioden, borta mot Enköping. Man har nu ett jätteläge att avgöra på hemmais i helgen, precis som Björklöven och Karlskrona också har.

RSS 2.0