Målfyrverkeri i Malmö

Leksand hade alltså matchboll inför den 6:e matchen i direktkvaket mot Malmö, efter 2-1 senast hemma i Tegera arena, då Patrik Cehlin avgjorde. Vinst här och kontraktet skulle vara säkrat.

Matchen öppnades i ett rasande tempo och efter drygt halva perioden kom det 1:a målet. Det var Malmö som fick det. ett skott från ungefär halva plan som Alsenfelt på något sätt släppte in.

Snöpligt för Leksand, som inte hade haft mindre chanser än Malmö. Repliken skulle dock inte dröja länge. Bara minuten senare kunde Jon Knuts kvittera för Leksand.

Målen fortsatte dock att trilla in. 2-1 kom 2 minuter senare, efter att Tobia Forsberg åkt ut för en tripping. Sedan kom också 3-1, 02:29 från paus. inte alls bra för Leksand, men man skulle åtminstone krypa närmre innan paus, när tomi Sallinen tryckte in 3-2 med 13 sekunder kvar av perioden.

3-2 redann efter den 1:a perioden alltså och i den 2:a fortsatte målen att hagla in. 4-2 kom också det i powerplay, efter att Josefsson fått sätta sig 2 minuter.

Leksands replik lät dock återigen inte vänta på sig. Bara 01:54 senare small det bakom Hovinen när Patrik Cehlin gjorde 4-3, också det i powerplay. 4 mål i powerplay såhär långt alltså, 2 var.

Efter den här fullkomliga målexplossionen skulle det stanna av litegran. Matchen stod och vägde och även om det var Malmö som skapade lite fler chanser än vad Leksand gjorde så hade även Leksand ett par riktigt bra möjlugheter att kvittera. Bl.a. en situation som videogranskades, då det var väldigt grötigt framför Hovinen och där leksingarna menade att pucken var över linjen, men efter kort videogranskning vat det solklart. Inget mål. Inget mål var det heller när Malmö fick en situation videogranskad. Här var det dock mer tveksamt, om pucken hade tagit i klykan i krysset bakom Alsenfelt och studat ut, eller om den var i målramen precis i krysset. det visade sig vara det senare och ställningen var 4-3 efter 2 spelade perioder.

i den 3:e tog Malmö över spelet mer och mer. Precis det som Leksand inte ville, för det var ju nu man skulle gå ut och kriga för en kvittering. Skulle man få den kvitteringen fanns det risk att malmöspelarna skulle börja darra ordentligt och kanske känna av den press som ju faktiskt vilade på Skåningarna i den här matchen, men som man hittills hade hanterat väldigt bra. Det fanns inte tillstymelse till att man skulle svikta. Nej, istället kopplade man ett rejält grepp om matchen och tog som sagt över spelet mer och mer.

5-3 kom också och naturligtvis var det ett slumpmål som uppkom ur i princip ingenstans. mål blev det ändå och efter det hade Leksand inte kraft att gå framåt. Malmö kontrollerade matchen ganska bra, förutom mot slutet, när man nästan blev lite för ivriga och nästan gav bort pucken till leksingarna, spelade inte alls smart, men man lyckades trots det hålla undan och Mathias Tjärnqvist kunde stänga matchen med 6-3 i öppen kasse.

Seger för Malmö alltså och 3-3 i matcher. Det innebär att Leksand tappade sin matchboll som man hade här och att allt, allt, nu kommer att avgöras i en 7:e match på torsdag i Tegera arena. Vinnaren där spelar kort och gott i SHL nästa säsong, förloraren i Allsvenskan. det kommer bli den viktigaste matchen på måånga år. Åker man ur nu, då vetitusan om man klarar av att ta sig tillbaka. Det ska isf vara nästa säsong, då man förhoppningsvis isf stäls mot Karlskrona i direktkvalet. annars vetitusan. vinner man är det samma sak, fast för Malmös del, men vi leksingar kan pusta ut. Det lär bli galet spännande och tiden fram till 19:00 på torsdag, för att inte tala om de 2,5 timmarna efter det, kommer bli en närvpers utöver det vanliga, det kan jag lova...

Rögle klara för SHL!

I söndags blev Rögle klart för SHL. Det är 3:e avancemanget sedan 2008. Riktigt imponerande!

2008 gick man upp för 1:a gången sedan någon gång på 90-talet, efter att man avgjort mot Mora i öppen kasse.
2009 höll man sig kvar i Elitserien via kvalserien.
2010 åkte man ur Elitserien. Det var då AIK gic upp.
2011 missade man att ta sig upp igen, men man nådde kvalserien. Det var då Växjö gick upp.
2012 tog man klivet upp igen. Det var då djurgården åkte ur.
2013 åkte man ur igen. Det var den kvalserien vi blåvita minns med värme. Efter 7 års kämpande var leksand äntligen tillbaka i Elitserien.
2014 missade man att ta steget upp igen, men man hade chansen enda in i sista omgången, då Djurgården till slut tog den platsen och var tillbaka i SHL efter 2 år i Allsvenskan.
2015 är Rögle alltså tillbaka i SHL på nytt, för 3:e gången på 7 år. Det är som sagt väldigt imponerande.

Här besegrar man Västerås med 4-1 i matcher. ett Västerås som vann grundserien, som hade förväntningarna på sig i den Allsvenska finalen mot Karlskrona, där Karlskrona vann matchserien med 3-1 i matcher, där Västerås med stukat självförtroende då fick en 2:a chans, mot vinnaren i Slutspelsserien, vilket de flesta på förhand nog hade tippat hade varit Malmö, när Redhawks nu missade den Allsvenska finalen med minsta möjliga marginal, men så blev det inte. Rögle vann Slutspelsserien och man var sedan återigen bäst när det gällde, ungefär som färjestad i SHL. karlstadklubben brukar nästan alltid lyfta sig när det drar ihop sig mot slutspel. Det gör Rögle också. Det visar inte minst 3 avancemang på 7 år. Nu återstår det dock att se om man kan klara av att etablera sig i SHL den här gången. Det har man ju inte lyckats med de 2 tidigare gångerna, då man bara har hållt sig kvar 2 resp. 1 säsong.

Matchen då?
Ja, Västerås gjorde ett sista drag, precis som man gjorde mot Karlskrona i match 4. Man ställde Jonathan Bjurö i mål. Då förlorade man. Nu förlorade man. Inget vinnande drag alltså, men vad skulle man göra? Man var ju tvungna att vinna den här matchen. Det såg dock Christoffer Liljewall och en storspelande Lars Volden till att man inte gjorde. Liljewall grävde först fram pucken i kamp med 2 västeråsare vid 0-1-målet, hittade Jesper Jensen, som smackade in pucken bakom Bjurö. Sedan såg han själv till att stänga matchen med sitt 0-2-mål 12:38 in i 3:e perioden. Rögle alltså klart för SHL i och med det, ändå var det Västerås som återigen vann skotten, nu med 31-20, men 0-2 i mål. Volden är en sådan där matchvinnarmålvakt. Det kan jonas Fransson också vara, men han har inte hittat formen här i slutspelet, inte den här säsongen över huvud taget tycker jag och då går det inte.

ett stort misslyckande för Västerås får man anta. Inte minst med tanke på hur bra det såg ut för bara 1 månad sedan, när man vände 0-2 till 3-2 mot Bofors och sedan slog malmö. då var det SHL-klass på spelet. Ändå har man nu failat 2 gånger. Man fick 2 chanser, men missade båda. Besvikelsen är nog stor i Västerås just nu, tillvaron är nog bäcksvart för tillfället. Det var ju den här säsongen man skulle ta steget upp igen. Det här året, när man hade världens chans att göra det. När man också skaffades sig optimala förutsättningar för att klara av det. Man vann grundserien och behövde bara 3 segrar mot ett Karlskrona som imponerat storligen. Det klarade man inte. Karlskrona vann med 3-1 i matcher. då fick Västerås en chans till. 4 segrar behövdes nu, mot ett lag som slutade 4.a i grundserien, Rögle. Det klarade man inte heller av. Rögle vann med 4-1 i matcher. Totalt alltså 2-7 i matcher när det gällde som mest. Det är inte bra. Inte bra alls för VIK, som alltså spelar vidare i Hockeyallsvenskan nästa säsong.

tråkigt nog får man ändå säga att Rögles firande kom i skymundan av André Deveaux bokstavliga överfall på Västerås Per Helmersson i match 4 i torsdags. Det blev slagsmål redan innan nedsläpp, men vad som verkligen hände uppdagades inte förrän i söndags. Då kom det ut bilder på hur Deveaux helt medvetet slashar Helmersson i huvudet bakifrån med klubban. bland det fulaste jag har sett. Det är ett rent överfall och om det hade varit ute på gatan, då hade Deveaux polisanmält och säkrligen åtalats för misshandel. Han är nu också polisanmäld och kommer troligen att åtalas. För det är exakt samma sak, att slå någon i huvudet med en pinne, spade eller vad som helst ute på gatan, och att drämma klubban i huvudet på motståndaren på en hockeyrink. Det är så fruktansvärt fult och Deveaux har nu också fått sparken från Rögle BK. Nej, sådär gör man bara inte...

SM-semifinalerna - omgång 1

Då är semifinalerna i SM-slutspelet igång, Skellefteå mot Linköping och Frölunda mot Växjö, 1:an mot 4:an i grundserien och 2:an mot 3:an. Det är inte ofta det händer, att de 4 främsta i grundserien går vidare till semi. Såhär gick det i vilket fall i omgång 1.

Omgång 1

Skellefteå - Linköping 5-2
Frölunda - Växjö 4-1

Det talades ju om att LHC skulle kunna skaka de regerande mästarna om man fick en bra start av den här serien. det fick man inte. Eller, man gjorde väl ingen dålig insats, men Skellefteå spelade riktigt, riktigt bra, särsilt under 1:a perioden. Det var bland det bästa den här säsongen. mål fick man också, även om det "bara" stod 2-1 efter den 1:a perioden. Det var i underkant, för Skellefteå hade haft bud på mer. David Rautio i Linköpingskassen var väl inte överdrivet bra, han stod inte på huvudet direkt, men Skellefteåspelarna fick ändå inte in pucken. 5-2, som blev slutresultatet, var också det i underkant, för det kunde ha varit mer. Ändå är det ruskigt bra att få in 5 kassar i en semifinal. det är inte illa. Inte illa alls!

Frölunda mot Växjö trodde jag skulle bli en jämn kamp, där ändå Växjö skulle avgå med segern i kraft av bättre målvakter och ett mer rejält lag än vad frölunda har. Det motbevisades dock här. Mycket kan ju så klart hända än, det är minst 3 matcher kvar, högst troligt fler än så, men Christopher Nilstorp fick redan efter drygt 3 minuters spel kapitulera för Artturi Lehkonens skott. Lehkkonen, som inte har producerat mycket alls innan den här matchen, men nu gjorde han både 1-0, 3-1 och 4-1, det sista i öppen kasse. Starkt av frölunda och Lasse Johansson var riktigt bra i mål, räddade 29/30 skott och hade en räddningsprocent på över 96%. Ruskigt bra! Nilstorp å andra sidan tog bara 14/17 skott. Det var alltså Växjö som hade det mesta av spelet, men Frölunda som gick segrande ur det hela.

Vi har alltså...

...Skellefteå - Linköping 1-0 i matcher
...Frölunda - Växjö 1-0 i matcher

Kvalserien till Allsvenskan - omgång 7

AIK åkte i den 7:e omgången av kvalserien upp till Allsvenskan på sin 1:a förlust och det var mot Sundsvall. AIK kunde dock, i en grinig tillställning, ta ledningen i den 2:a perioden, men Sundsvalls replik lät inte dröja och det var helt jämnt inför sista perioden, där den gamle västeråsaren, Markus Kinisjärvi, satte 2-1 redan efter drygt 2 minuter. Sedan höll man undan hela vägen och med knappt 3 minuter kvar kunde man fastställa slutresultatet, 3-1, vilket innebär att Sundsvall klättrar upp över sträcket, i denna hyperjämna tabell, som nu också jämnar till sig litegrann även i toppen, eftersom att AIK förlorade.

Samtliga resultat i omgång 7:
Sundsvall - AIK 3-1
Södertälje - Vässtervik 2-3
Tingsryd - Pantern 3-4

Floppen är nära för Södertälje nu. Efter 0-3 borta mot Västervik senast, 3 blytunga poäng och äntligen en plats över sträcket igen, är man nu återigen sist i tabellen, under sträcket, med bara 3 omgångar kvar. Västervik avgjorde matchen genom 2 snabba mål i början av 3:e perioden och fick därmed revansch för förlusten senast, nu i returmötet i södertälje, vilket måste vara en av klubbens absolut största bortamatcher. SSK reducerade visserligen när det återstod 3 minuter och man saknade verkligen inte lägen för att kvittera, men Ludvig Engsund, som fick chansen på nytt i Västervikskassen, gjorde några riktigt matchavgörande räddningar och det räckte för att Västervik skulle ta 3 minst lika blytunga poäng som SSK gjorde senast, samtidigt som Christoffer Bengtsberg inte höll måttet. En riktigt dålig match får man faktiskt säga, där han i sista perioden släppte 2/3 skott han fic på sig. Södertälje vann skotten bara i den 3:e perioden med 15-3, men förlorade målmässigt med 1-2. Där ser man hur viktig en bra målvakt är i de här otroligt viktiga matcherna. Kanske kan Engsund vara tunga på vågen som får Västervik att spela i hockeyallsvenskan till hösten? Ja, vi får väl se. Båda dessa lagen är dock fortfarande under sträcket, eftersom att Sundsvall vann.

Vann gjorde också lite oväntat Panntern, som fortfarande, med 3 omgångar kvar, är över sträcket. Här gjorde man en grym bortamatch, där man hade 0-2 redan efter drygt 7 minuter och där fabian Lund utökade till 0-3 drygt 2 minuter in i 2:a perioden. Då såg det klart ut, men kanske gjorde man det klassiska misstaget att backa hem alldeles för tidigt? Kanske slappnade man av litegrann, för genom 3 raka mål på knappt 4 minuter var det kvitterat, 3-3, och ett rejält momentum för Tingsryd, som här verkligen hade chansen att vända matchen och segla ifrån. Då klev dock Viktor Andrén i mål fram och räddade Pantern och istället kunde Emil Carnestad bli matchvinnare med sitt 3-4-mål efter 05:32 i sista perioden. 3 poäng till Pantern, men återigen, precis som i Södertälje, en bra målvakt kan vara tunga på vågen som får laget att spela i HA nästa säsong. Här var det Wictor Ragnewall som inte höll måttet. Efter att ha släppt in 3/8 skott han fick på sig byttes han ut. Andreas Hörberg, som mig veterligen inte har spelat någonting hittills under den här kvalserien, räddade sedan 13/14 skott. Pantern sköt alltså bara 22 skott, men gjorde ändå 4 mål. Det håller så klart inte för Tingsryd. Målvakterna måste kliva fram betydligt mer, annars kan det bli tufft för TAIF, trots att man har ett bra läge nu inför de 3 avslutade matcherna, när tabellen ser ut såhär:

1, AIK 16p +13
2, Pantern 11p -4
3, Tingsryd 10p +5
4, Sundsvall 10p -2
5, Västervik 9p -8
6, Södertälje 7p -4

Pantern är alltså 2:a. 2:a! Med 3 omgångar kvar. Med 9 poäng kvar att spela om är man 2 poäng före Västervik under sträcket. Så jämnt är det. Det skiljer 2 poäng mellan lag 2 och lag 5. Sedan är det ytterligare 2 poäng ner till SSK, som nu alltså är sist igen. Seger i nästa match mot Tingsryd borta är nästan ett måste. annars, om Västervik slår Sundsvall, klättrar Västervik förbi just Sundsvall och Pantern, upp på 12 poäng, samtidigt som Södertälje står kvar på 7. Då har anrika SSK 4 poäng upp till Pantern över sträcket, med 6 poäng kvar att spela om. Skulle Pantern skrälla på nytt och slå AIK, samtidigt som SSK förlorar och Sundsvall vinner, ja, då är det faktiskt 6 poäng upp till Sundsvall. Så 3 poäng för Södertälje på tisdag är nästan ett måste...

 

Ser man till de 3 senaste matcherna och poängfördeningen där så har AIK tagit 5 poäng, Pamtern och Sundsvall 6, Södertälje 4 och Västervik och Tingsryd 3. Det skulle isf ge en sluttabell som skulle se ut såhär:

 

1, AIK 21p

2, Pantern 17p

3, Sundsvall 16p

4, Tingsryd 13p

5, Västervik 13p

6, Södertälje 11p

 

Målskillnad skulle alltså isf avgöra ödet för Tingsryd och Västervik. Pantern skulle klara det och SSK skulle åka ur Allsvenskan. Så, nu är det upp till bevis här under de 3 avslutande omgångarna.


Matchboll till Leksand!

Match 5 i den här otroligt spännande matchserien. Norra stå höll igång ordentligt innan match och publiken var helladdad. Det var som bekant 2-2 i matcher och det här skulle således bli en enormt viktig match.

Matchinledningen var väldigt avvaktande till skillnad från de 4 föregående matcherna, där det hade varit tidiga mål i alla 4. Här var det dock avvaktande, men det var Leksand som skapade aningen mer än Malmö. farligaste chansen hade Sallinen, en chans som uppkom ur ingenting, men där var Hovinen med. Det var han även senare när Leksand fortsatte att trycka på och när matchen kom igång litegrann. Tempot höjdes, det fysiska spelet ökade och chanserna haglade åt båda håll. Haglade är kanske fel ord, men det var i vilket fall chanser åt båda håll, mest för Leksands del.

1-0 hängde sedan i luften, inte minst när David Åslin drog en Malmöspelare, men lyckades inte dra Hovinen i sista dragningen, men Leksand fortsatte att trycka på och Jonas Frögren var faktiskt nära på att ge hemmalaget ledningen, men inget mål där heller.

Det var dock Leksand som hade tagit tag i taktpinnen och skapade en rad halvlägen, innan man fick spela powerplay, efter att Patrik Cehlin hakats i skottögonblicket.

Powerplayet var dock inget vidare bra. Istället var det Malmö som var närmst när man kom 2 mot 1, men Alsenfelt var iskall där och sedan fortsatte Malmö att dra på sig utvisningar, när Nils Andersson hakade Sallinen. Spel 5 mot 3 i dryga minuten för Leksands del alltså. Man skapade en del, pressade på ju längre powerplayet gick. Det blev jobbigt för Malmöspelarna och efter att ha spelat runt en del kunde tomi Sallinen till slut peta in 1-0 för Leksand!

Malmö var nära en kvittering precis efteråt, men Alsenfelt stod emot och istället var 2-0 nära, när Bergenström gick runt kassen och försökte få in pucken köksvägen, ungefär som Sallinen gjorde i match 1, men nu var Hovinen med på noterna.

Med mindre än 2 minuter kvar av perioden missade Leksand dock helt i markeringarna och Himelfarb, som har varit ganska osynlig i de senaste matcherna, men som ändå har gjort 3 mål innan den här matchen, 4 mål nu då, för han satte pucken vid ena stolpen hos Alsenfelt och det var kvitterat. Lite onödigt kan jag tycka, en sådan miss får man inte göra.

I 2:a perioden fick Leksand spela nästan 2 minuter i powerplay till en början, men det var ett ganska uddlöst PP och Malmö kunde klara av det ganska lätt. I spel 5 mot 5 var det sedan Malmö som var det hetare laget, men Leksand fick ytterligare 2 powerplaylägen innan perioden var slut. Det var 2 powerplay som var bättre än det 1:a i perioden, men det ville sig inte riktigt och det var fortsatt 1-1 efter 2 spelade perioder, även om det var Leksand som var närmst ett ledningsmål.

I 3:e perioden skulle det också komma ett ledningsmål. Patrik Cehlin satte fart genom mittzonen efter 2 minuters spel, drev runt kassen och lade in 2-1 till Leksand köksvägen, precis som Sallinen gjorde i 1:a matchen och som Bergenström försökte med i 1:a perioden. undrar om det är något de blåvita har pratat om, att Hovinen har problem med köksvägen?

Målet fick hela hallen att vakna ordentligt och de drygt 6500 åskådarna på plats skapade ett enormt tryck och en ljudkulis värd att höra.

Än återstod det mycket tid för Malmö att vinka på och man började nu spela mer fysiskt än innan, samtidigt som leksingarna såg lite trötta ut. Oroväckande med 12 minuter kvar. Det var ju ungefär här som malmö tog över helt senast i Tegera arena. då ledde Leksand visserligen med 4-0. det är lite skillnad mot att leda med 2-1. Här fick man inte släppa till någonting, det var jobb till 100% i varje situation som gällde. Man hade ju trots allt 2-1. det räckte ju. det var Malmö som var tvungna att jobba framåt och tiden tickade obarmhärtigt på för skåningarna. Man hade dock, precis som många av matcherna tidigare, tagit över mer och mer ju längre perioden gick och nu gällde det för Leksand att inte backa hem för mycket och inte ge Malmöspelarna ytor att spela på.

8 minuter återstod och tiden tickade uppåt. 2-1 stod sig, men Malmö hade alltjämt ett spelövertag och var det lag som skapade mest. Man skulle också få en gyllene chans att kvittera med 6 minuter kvar, då man fick spela powerplay.

tiden tickade på, man skapade viss press, men leksingarna med Oscar Alsenfelt i spetsen klev fram och höll emot. Man klarade av boxplayet och nu återstod det bara 4 minuter. 3 minuter. Tiden tickade för Leksand, som nu bara var knappa 3 minuter från att skaffa sig matchboll i den här serien. Malmö satsade allt framåt och tog timeout och plockade Hovinen med 02:30 kvar att spela. Snacka om närver. Hela arenan vibrerade nästan av nervocitet och nu gällde det att de där matcherna mot Växjö och Frölunda i grunndserien inte smög sig på hos de blåvita, då när Leksand tappade 1-0 mot Växjö och förlorade med 1-2 i sudden med 2 minuter kvar och där man tappade 4-3 och förlorade med 4-5 på straffar mot Frölunda med 4 sekunder kvar.

Nu var det spel 6 mot 5 för Malmö, när Hovinen lämnade kassen. Det återstod bara dryga minutens spel. Rödhökarna pressade på och en kvittering var inte långt bort, men Alsenfelt klev fram när det behövdes som mes och Leksand höll undan!

Det innebär att man nu har 3-2 i matcher och har 2 matcher på sig att avgöra det här. Det här kan mycket väl ha varit säsongens viktigaste och skönaste seger, även om inget är klart än. Vi ska komma ihåg att man måste vinna en match till. 1/2. Man har chansen att avgöra redan på måndag, i Malmö, men annars har man hemmaplansfördel i sista matchen. En sak är helt klar, Maömö kommer inte bli klara på hemmaplan. Förhoppningsvis blir man inte klara alls. Faktum är att det här kan ha varit sista matchen i Tegera arena för den här säsongen, om Leksand avgör redan på måndag. Man har vunnit i Malmö arena tidigare under den här matchserien och nu är det Malmö som har pressen på sig. Man måste vinna på måndag. Leksand har råd med en förlust, även om det så klart vore ofantligt härligt om man kunde avgöra redan på måndag.

Rögles öde får ni i ett separat inlägg på södag. Blir man klara för SHL redan då, eller griper Västerås sista halmstrået?

Vi avslutar såhär...

...Krigare krigare krigare!!!

Inför match 5

Om knappt 1,5 timme är det dags. Nedsläpp i match 5 mellan Leksand och Malmö. Det står 2-2 i matcher och kvällens match blir således enormt viktig.

Hittills är matchserien nästan skärmmande jämn.

Leksand har vunnit en hemma och förlorat en.
Malmö har vunnit en hemma och förlorat en.
Leksand har vunnit en borta och förlorat en.
Malmö har vunnit en borta och förlorat en.
Leksand har gjort 11 mål.
Malmö har gjort 12 mål.

Leksand har som sagt hemmaplansfördel och gör man bara sitt jobb på hemmaplan nu ikväll och i match 7, då är saken klar.

Så, en liten, liten fördel Leksand.

Men

Skadorna oroar. Ritola är som sagt borta resten av säsongen. Ryno och bergenström är från dag till dag.
Positivt är iaf att Mårtensson och Kähkönen nu är tillbaka igen.

Malmö saknar å andra sidan David Lifiton och Tobias Eriksson. 2 backar, vilket gör att man bara har 6 backar att tillgå, inkl. juniorbackar.

Leksand har alltså problem på anfallssidan och Malmö har problem på backsidan.

Det lär bli en väldigt jämn match även ikväl, precis som de 4 föregående matchernna har varit.

Lite typiskt känns det dock att Leksand fick Malmö. Snacka om att man drog nitlotten. Jag tycker vi blåvita har haft tillräckligt med motgångar under de senaste åren och inte minst under 2015.

Först 13 raka förluster i grundserien och en slutlig 11:e plats i tabellen.
3:an i slutspelsserien väntade alltså.
i den serien fanns Rögle och Malmö. Ett faorittippat malmö som redan innan säsongen hade som mål att gå upp i SHL.
Vägen dit har dock inte gåttt så rakt som Malmö hade väntat sig.
Först missade man den Allsvenska finalen med 1 poäng, till förmån för Karlskrona.
Varför man missade berodde på förluster mot just Karlskrona och Västerås bland de sista omgångarna. Annars hade man varit där.
Nu blev det istället slutspelserien, där man inledde uruselt. 3 raka förluster och man var nästan borträknade från topp 3, med 2 matcher kvar.
då tog man 2 poäng mot Bofors och 3 poäng mot Mora och klättrade upp på den där 3:e platsen i absolut sista omgången.
Hade man inte gjort det, då hade Leksand fått möta Björklöven istället.
hade Björklöven också vunnit hemma i T3 center i näst sista omgången, då vita hästen istället vann med 1-2, då hade Björklöven slutat 2:a och Leksand hade fått möta Hästen.

Ett Hästen som modo nu istället fick möta.
Det blev en riktig vinstlott, för Modo vann med 4-0 i matcher.
Hade Leksand fått möta Hästen hade kontraktet mycket väl kunnat varit säkrat nu.
Frågan är då om Modo hade klarat en matchserie mot Björklöven eller Malmö?
Björklöven hade man nog kunnat ta, men malmö vetitusan.

Nu slapp man det och Leksand fick istället den nitlotten.
Nu är inget klart än, men åker Leksand ur nu, då går det verkligen att ifrågasätta det här systemet.
Det ska ju inte vara en fördel att komma sämre till i SHL, vilket det ju isf glasklart blev i år, om det visar sig att Modo enkelt slog ut ett Vita hästen med 4-0 i matcher och leksand förloratrmed 2-4 eller 3-4 i matcher mot Malmö.
Kanske vore det då mer rättvist om 11:an, lag 13 nästa år, isf får välja vem av de 3 främsta i direktkvalet man vill möta?

I sådant fall hade Leksand garanterat valt Vita hästen.
Dels för att bortaresorna då blir så korta och sköna som möjligt.
Dels för att man hade haft klart bäst chans omo ett Hästen som har överpresterat hela säsongen, men som inte hade något att sätta emot lag från SHL.

Då hade som sagt kontraktet sannolikt redan varit fixat.
Nu står det 2-2 i matcher och det är vidöppet vilket lag som ska lägga vantarna på det där SHL-kontraktet.
Ska Leksand behålla det?
Eller ska Malmö efter mycket om och men lägga beslag på det?

Kvällens match blir i vilket fall oerhört viktig för utgången i den här matchserien.
Vinner Leksand har man matchboll på måndag och sedan chans att avgöra på hemmaplan i match 7, om man inte lyckas i match 6.
Vinner Malmö har man ett jätteläge att avgöra matchserien på hemmais på måndag. Där är den stora chansen då. Tar man inte den blir det en game seven i Leksand.

Jag hoppas, tror och önskar av hela mitt hjärta att vi blåvita krigare nu sluter upp i tegera ikväll och att vi, vad som än krävs gör vi det tillsammans. Dalarnas stolthet kommer att ta hem det här, nu kör vi, Leksand!

Kvalserien till Allsvenskan - omgång 6

Viktigt möte i kvalserien upp till Allsvenskan väntade i omgång 6, då Södertälje gästade Västervik och Plivettradehallen, som var knökfull, nästan 2000 åskådare. Bortsett från en match under 90-talet var det här klubbens, alltså Västerviks, största match i klubbens historia. tänk att man för några säsonger sedan spelade mot Motala och andra lag i Div. 2 och nu stod mäktiga Södertälje SK på andra sidan. Ett Södertälje som innan säsongen hade som ambition att ta steget upp i SHL, en klubb där man har en spelarbudget på 15 miljoner, att jämföra med Västerviks 1 miljon. det är 2 skilda verkligheter lagen emellan. I Södertälje är man proffs. I Västervik pluggar och jobbar vissa av spelarna vid sidan av hockeyn. Vissa är proffs, men inte alla.

nåväl, stormatch var det i vilket fall och den 1:a med Mats Waltin vid rodret i SSK, en sista desperat åtgärd för att rädda säsongen och kontraktet i HA. Det började bra, för här var det aldrig något snack om saken. 0-3 slutade matchen och Södertälje kontrollerade det hela ganska bra hela vägen. Västervik åt sig visserligen in mer och mer i matchen, men till en början hade man alldeles för stor respekt för bortalaget och det syntes också på isen. Södertälje hade 0-2 efter den 1:a perioden och den ledningen lyckades man sedan spela på hela vägen och Christoffer Bengtsberg fick hålla nollan. Viktigt för framtiden och fortsättningen, då dessa lag möts på nytt imorgon (lördag) i omgång 7, då i Södertälje.

Samtliga resultat från omgång 6:
Västervik - Södertälje 0-3
AIK - Pantern 4-0
Sundsvall - Tingsryd 2-0

Att AIK slår Pantern och dessutom nollar dem är väl kanske ingen jätteskräll. AIK är klart bäst i den här serien och nu är man inte långt ifrån att även i teorin säkra kontraktet. man har nu 16 poäng och Sundsvall under sträcket har 7. Det är 9 poäng och det är 12 poäng kvar att spela om. Givetvis kommer AIK att klara det.

Att Tingsryd åkte på stryk uppe i Sundsvall och dessutom blev nollade är däremot lite mer uppseendeväckande. Kanske inte på förhand, innan den här serien startade, men med tanke på hur de 5 inlednande omgångarna har sett ut så är det lite förvånande. Tingsryd har övertygat. det har inte Sundsvall gjort, trots att där finns kapacitet och jag tror att det kan bli stenhårt om den där sista, ja, kanske t.o.m. de där 2 sista, Allsvenska platserna. För ja, jag tror att AIK och Tingsryd klarar det där.

tabellen ser nu ut såhär:

1, AIK 16p +15
2, Tingsryd 10p +6
3, Pantern 8p -5
4, Södertälje 7p -3
5, Sundsvall 7p -4
6, Västervik 6p -9

AIK har alltså ett järngrepp om det här. Man är 9 poäng före 5:an och 6 poäng före 2:an. Man har gjort 23 mål och bara släppt in 8, på 6 matcher. Det är stabilt.

Bakom AIK är det dock mer jämnt. Tingsryd är 2 poäng före Pantern, 3 före SSK och Sundsvall och 4 före Västervik. Det är absolut inte klart än, smyger sig närverna på kan det bli darrigt i Småland, men de där 3 poängens försprång man har på Sundsvall under sträcket är nog ganska sköna att ha ändå. Jag tror Tingsryd klarar det där.

Där bakom kan det dock bli jämnare. SSK möter som sagt Västervik i returmötet imorgon och seger där, santidigt som AIK slår Sundsvall borta, då ser det trots allt ganska ljust ut för Södertälje. Då är man 4 poäng före Västervik och 3 före Sundsvall, med 9 kvar att spela om. Slår Tingsryd Pantern passerar man dessutom Pantern i tabellen. Å andra sidan, om Pantern slår Tingsryd, då går Pantern förbi Tingsryd och SSK är på samma poäng som Tingsryd. Så det är en viktig match i Nelson garden arena imorgon också...

Malmö utjämnade till 2-2 i matcher

2-1 i matcher till Leksand, när 4:e matchen stod för dörren under tisdagskvällen i Malmö arena.

Precis som leksand fick en kanonstart i match 3 med mål efter 50 sekunder fick Malmö en kanonstart här. Efter exakt 1 minut small det bakom Alsenfelt. Jens Jakobs, som ju inte fick vara kvar i Leksand inför den här säsongen, drog iväg ett skott som en skymd Alsenfelt inte kunde göra något åt.

Därefter handlade det mesta om Malmö i den 1:a perioden. Man dominerade fullständigt. Det var nästan som att leksingarna var tagna på sängen och inte alls hängde med i Malmös tempo och spelvändningar. Visserligen saknde man hela 5 ordinarie forwards till den här matchen. Ritola är som sagt borta resten av säsongen, Rynos rygg spökar igen, Bergenström har en överkroppsskada, Kähkönen är fortfarande avstängd och Mårtensson skulle bli pappa på nytt. Tunga, väldigt tunga, avbräck för Leksand och kanske, mycket troligt, påverkade det Leksand ganska mycket, men sådan här skillnad ska det inte vara. Malmö gjorde lite som man ville i 1:a perioden och fick också med sig 2-0, när Niklas Jedeland styrde in pucken bakom Alsenfelt i spel 5 mot 4.

Nej, 1:a perioden var inte alls bra för Leksands del, men i den 2:a perioden kom man ut betydligt bättre och var också betydligt bättre än Malmö under i stort sätt hela perioden. Man fick också utdelning. Jon Knuts var sist på pucken och det var 2-1.

I 3:e perioden steppade Leksand upp ytterligare några steg och bombarderade stundtals Hovinen i Malmökassen med skott. tyvärr satt de flesta i kortsargen bakom honom och inte på mål, så trots ett ganska kraftigt spelövertag fick man inte till de där riktigt heta chanserna och istället kunde Malmö och Nils Andersson kontra in 3-1 och då gick luften ur Leksand litegrann.

3-1 slutade ocså matchen och Malmö har därmed utjämnat till 2-2 i matcher. 3-1 i matcher hade suttit bra fint här. då hade Malmö varit piskat att vinna 3 raka matcher för att nå SHL. Nu blev det inte så, även om 2-2 var nära. Istället blev det 3-1 och matchen var avgjord. Leksand saknar tyngd i offensiven när Ritola, Ryno och Kähkönen är borta. Kähkönen är sådan tur är tillbaka på fredag. Ryno kan vi bara hoppas att hans rygg klarar av spel, för får vi tillbaks honom, då blir bl.a. powerplayet bra mycket giftigare, + att Ryno är ett ständigt offensivt hot för motståndarna. Så ja, det är Ryno och Kähkönen, + Bergenström, vi får hoppas på, för det vore väl fan om skador skulle förstöra SHL-kontraktet nu. Kan man drabbas av dessa allvarliga skador på nyckelspelare mer olägligt än såhär? Jag tycker att vi leksingar har haft tillräckligt med motgångar under de senaste åren. Nu är det förvisso 2-2 i matcher, helt jämnt och Leksand har ju faktiskt hemmaplansfördel. Vinner vi våra hemmamatcher är saken klar. Så klart att det här var en tung förlust, men det var ändå en av de förluster man "har råd med", om man nu kan säga så...

Övriga resultat:
Vita hästen - Modo 1-4
Rögle - Västerås 6-1

Modo är klart för SHL nästa säsong, genom 4-0 i matcher mot ett klart sämre vita hästen. Hästen har överraskat alla och överträffat alla förväntningar och när slutsignalen här närmade sig i Himelstalundshallen delades det ut löpsedlar med budskapet "tTack för festen", för ja, en hockeyfest har det garanterat varit i Norrköping nu i vinter. Man kom som nykomling till Hockeyallsvenskan, tippades tvärsist av alla expertter, men öppnade urstarkt och låg länge topp 2, innan man föll tillbaka litegrann. När man trodde att man var på väg ner i tabellen reste man sig dock igen och knep sista slutspelsserieplatsen, på samma poäng som Almtuna, men med bättre målskillnad. Sedan fortsatte man att ånga på i slutspelsserien och slutade där 2:a, före tokfavoriterna malmö, som var nära på att missa hela direktkvalet efter 3 raka förluster där och bl.a. 0-2 hemma mot Björklöven. Nu har man istället 2-2 i matcher mot Leksand från SHL och har i princip lika stor chans som Leksand att nå SHL till nästa säsong. Tänk om Leksand istället hade fått Hästen. Då hade kanske kontraktet till nästa säson redan varit fixat. Inget ont om Hästen, men frågan är om Modo hade klarat av Malmö i en matchserie i bäst av 7? Det är jag inte alls säker på. Nu drog man vinstlotten och fick möta ett överpresterande Hästen i direktkvalet, medan Leksand drog nitlotten och fick ett malmö med ambitioner att nå SHL redan innan säsongen drog igång. Typiskt, minst sagt. Det var alltså bättre att sluta sist i SHL än näst sist den här säsongen, om man nu ser det så. Nu är visserligen inget klart, men missar Leksand nu, då går det verkligen att ifrågasätta det här systemet. För det ska ju inte vara en fördel att sluta sämre i SHL, vilket det ju isf blev, väldigt glasklart. Att 11:an i SHL hade fått välja motståndare av de 3 främsta i slutspelsserien hade kanske varit mer rättvist. då hade Leksand nog garanterat valt Vita hästen. Dels för att resorna till bortamatcherna då hade blivit kortast möjliga och dels för att man helt klart hade fått enklast resa till ett säkrat kontrakt mot Vita hästen. Malmö är väl strået bättre än Rögle får jag väl dock tillstå, men faktum kvarstår ändå, Modo drog verkligen vinstlotten här...

Nåväl, vi får väl i vilket fall säga grattis till SHL-kontraktet, Modo!

I Ängelholm var det jämnt till en början, men i 2:a perioden kom Rögles ryck. Niklas Hansson slog in 2-1 och kort senare satt 3-1 i nät bakom Jonas Fransson. Peter Le Blanc slog in 4-1 innan perioden var över, efter en grötig situation framför mål där pocken till slut gick Rögles väg och hittade nätmaskorna bakom Fransson. När Calle Rosén sedan kunde slå in 5-1 drygt 3 minuter in i 3:e perioden var det lite ridå för Västerås. 6-1 kom sedan också och resten av perioden spelades i stort bara av, men hemmapubliken, fullsatt i Lindab arena, 5012 åskådare, var glada ändå, för nu är Rögle bara 1 match från att spela i SHL nästa säsong, ja, just nu alltså närmre att göra det än vad Leksand är...

SM-kvartsfinalerna - Omgång 7

Game seven mellan Frölunda och Luleå. Nu skulle det avgöras. Frölunda hade hämtat upp ett underläge med 1-3 i matcher till 3-3 och hade nu, som 5:e lag eller liknande, genom historien, chansen att vända 1-3 till 4-3 i matcher. Gjorde man det? Ja, såhär gick det:

Omgång 7

Frölunda - Luleå 4-2

Ja, det gjorde man! Inför drygt 12 000 åskådare i Scandinavium var det Ryan Lasch som kunde ge Frölunda ledningen i 2:a perioden, efter drygt halva matchen. Samme Lasch utökade sedan ledningwn till 2-0 innan perioden var slut.

3:e perioden svängde fram och tillbaka och när Mikael Wikstrand åkte ut för en hakning med knappt 3 minuter kvar tog Luleå sin chans. Man tog timeout och plocade Lassinantti för att spela 6 mot 4. Det hjälpte dock inte, för då avgjorde Anton Axelsson matchen fram till 3-0, trode alla. Det återstod då 01:48 av matchen. Luleå var tvungna att göra 3 mål på den tiden. Det klarade man nästan. Jonathan Granström gjorde både 3-1 och 3-2 iom loppet av 12 sekunder och vips så blev det rejäl match igen de sista 52 sekunderna. Vem hade trott det 12 sekunder innan? Inte många av de drygt 12 000 åskådarna. Nu nådde man inte hela vägen, för till slut kunde Frölunda ändå stänga matchen med 4-2 i öppen kasse när det återstod 17 sekunder.

Såhär slutade alltså de 4 kvartsfinalerna säsongen 2014/15:
Skellefteå - Brynäs 4-0 i matcher
Frölunda - Luleå 4-3 i matcher
Växjö - Örebro 4-2 i matcher
Linköping - HV71 4-2 i matcher

1:an, 2:an, 3:an och 4:an från grundserien går alltså till semifinal och för typ 4:e året i rad får LHC nu möta Skellefteå i semifinal. Det börjar nästan bli en förbannelse. får se om man klarar av det på ett bättre sätt i år. Tror faktiskt att man har en bra chans. I den andra semin tror jag Växjö slår Frölunda. Växjö känns mer rejäla och framförallt känns målvaktssidan mer stabil än Frölundas.

Så, mitt tips är alltså:
Skellefteå - Linköping 4-3 i matcher
Frölunda - Växjö 2-4 i matcher

Skellefteå och Växjö i SM-final alltså.

Tittar man slutligen på mitt tips innan kvartsfinalerna, innan vi lämnar dem därhän, så kan vi konstatera att jag hade rätt på 2/4 matchseriesegrare, Skellefteå och LHC. Jag hade även rätt på matchserieresultatet mellan LHC och HV, 4-2 i matcher. I övrigt hade jag fel. Jag var dock nära på att ta Luleå som segrare efter 4-3 i matcher mot Frölunda. Nu vann Frölunda med 4-3, men rätt antal matcher var det iaf, men fel utgång. Får se hur semifinaltippningen nu går.

Seger för leksand, men ritola skadad

Under lördagen var det så dags för match 3 i direktkvalet mot Malmö, där Leksand som bekant hade kvitterat matchserien till 1-1 och därmed tagit tillbaka den hemmaplansfördel som Malmö snodde i tegera arena och 1:a matchen för den här serien.

Precis som i 1:a matchen fic också Leksand en kanonstart. Då var det Tomi Sallinen som gjorde 1-0 efter drygt 2 minuters spel. nu var det Mattias Guter som smällde in 1-0 redan efter 50 sekunder!

Fart och fläkt var det i den 1:a perioden. Ett fräjdigt anfallsspel från båda lagen, där Leksand dock var lite vassare och lite hetare, även om Malmö inte var dåliga de heller. Man hade bl.a. ett skott i kryssribban bakom Alsenfelt, i boxplay, något leksingarna absolut inte får släppa till. Den här gången hade man dock marginalerna med sig och det var 1-0 efter den 1:a perioden, precis som i 1:a matchen.

I 2:a perioden kom Malmö ut ännu hetare och tog över matchen litegrann, men då klev Alsenfelt fram och var precis sådär bra som han måste vara i de här matcherna och istället var det Leksand som kunde utöka ledningen till 2-0, återigen genom Mattias Guter.

Leksand hade marginalerna med sig, något man inte direkt har varit bortskämd med under 2015. Nu hade man det dock och trots att Malmö var det spelförande laget och det lag som helt klart skapade mest var det Leksand som gjorde mål och det är ju det som räknas. Efter en retur från Niko Hovinen kunde Patrik Celin raka in 3-0 för Leksand och oj vilken skön ledning det var!

3-0 stod sig perioden ut och i den 3:e stängde Mattias Guter matchen med sitt 3:e mål för kvällen och det var 4-0 till Leksand. 4-0! En så skön och betryggande ledning när det bara återstod 12 minuter att spela. Det fans inte på kartan att man skulle tappa det här. Nej, de flesta räknade nog in 2-1 i matcher till Leksand där och då, men det skulle bli mer spännande än de flesta trodde...

...För plötsligt vaknade Malmö och bara minuten efter leksands 4-0 gjorde christopher Forsberg 4-1 och bara 2 minuter efter det dundrade Nils Andersson in 4-2 för Malmö och plötsligt såg inte Leksands ledning lika säker ut längre.

Malmö hade tagit över spelet ganska rejält efter de båda målen och mer skulle det bli. Magnus Häggström dunkade in 4-3 för Malmö när det återstod 4 minuter att spela. På 8 minuter hade Leksand alltså tappat 4-0 till 4-3. Inte alls bra. Inte alls bra var det heller att Mattias Ritola fick kliva av med en befarad knäskada, något som bekräftades under tisdagen. Korsbandet är trasigt och därmed är Ritola borta för resten av säsongen...

Malmö pressade också på för 4-4 under de 4 sista minuterna och det var sannerligen inte långt bort. Vilken praktflopp det hade varit för Leksand om man hade tappat 4-0 till 4-4 och sedan förlorat på matchens sista 12 minuter. Nu gjorde man sådan tur var inte det. Man höll undan och fixade också 2-1 i matcher, precis som de flesta trodde där efter Guters 4-0-mål, men inte alls så tryggt och stabilt som det då såg ut.

Seger är alltid seger och i 48 minuter hade man verkligen marginalerna med sig i den här matchen, även om Russell hade ett skott i stolpen som också kunde ha gått in. Det mesta studsade då Leksands väg och det räckte till slut hela vägen, men det är likväl oroande att man tappar 4-0 till 4-3 på så kort tid. Det är inte bra. En nolla för Alsenfelt här hade nog stärkt både honom och laget enormt inför fortsättningern. Nu blev det inte så och återigen vann Malmö skotten i Leksand, nu med 23-33. Det som oroar mest är dock ritolas skada. Att både han, Ryno och Bergenström är borta är inte alls bra, + att Kähkönen var avstängd även i match 4 efter tacklingen på Johan Björk i match 2.

Nåväl, en seger är som sagt en seger. Väldigt skönt med 2-1 i matcher, men det är som sagt en rad orosmoment inför de ev. 4 sista matcherna...

Övriga resultat:
Modo - Vita hästen 4-1
Västerås - Rögle 3-0

Modo vann återigen ganska lätt mot Vita hästen och är nu bara 1 match från SHL-kontraktet. Simon Önerud gjorde 1-0 för Modo i 1:a perioden och när Marsell Hossa och Adrian Kempe gjorde 2-0 och 3-0 i 2:a perioden, med 25 sekunders mellanrum, då var det ridå ner för Hästen, som inte orkade resa sig efter det, även om Daniel Åhsberg kunde spräcka Lius Ullmarks nolla som han hade hållt i nästan 3 matcher, 9 perioder. När Hästen plockade Ludberg med 9 minuter kvar att spela, vad hade man att förlora? så kunde Åhsberg till slut få in pucken bakom Ullmark, men ändå 3-0 i matcher till Modo, som ju var det av Leksand och Modo som de flesta trodde skulle få det svårast att hänga kvar i SHL, men man har haft tur, vilket inte Leksand hade...

Västerås visade helt andra takter än i de 2 inledande matcherna. Man var mer effektiva och gick mer rak på mål. Detta samtidigt som Jonas Fransson fick hålla nollan och puckarna studsade både hans och lagets väg. Stabil seger för VIK, som därmed reducerar till 2-1 i matcher. Man grep det sista halmstrået skulle man kuna säga, för hade Rögle fått 3-0 i matcher, då vetitusan. Nu är det 2-1, precis som mellan Leksand och Malmö.

SM-kvartsfinalerna - Omgång 6

Omgång 6 av årets sM-kvartsfinaler är också spelad och vi hade ju läget att Luleå, Växjö och LHC hade 3-2 i matcher ochchans att avgöra i den här omgången och såhär gick det:

Omgång 6

Luleå - Frölunda 0-1 SD
Örebro - Växjö 4-5 SD
HV71 - Linköping 2-4

Jämnt och tätt i Luleå, precis som de 5 tidigare mötena lagen emellan. Luleå hade 2 matchbollar i och med 3-1 i matcher efter omgång 4, men Frölunda vann 5:e matchen och här också 6:e matchen, efter stor dramatik och 0-0 efter 60 spelade minuter och 3 perioder. I förlängningen kunde dock Erik Gustavsson, ni vet, han som också tacklade Cam Abbott i 1:a matchen så att han fick avbryta den med en trolug hjärnskakning, avgöra matchen i powerplay, efter att Jonathan Granström åkt ut för en hakning. Surt för både Luleå och Granström och när slutsgnalen gick kastades det in både mynt, tändare och Cmore's expert Sanny Lindström var t.o.m. nära på att få en flaska i huvudet. Skandal ska jag väl inte säga, men riktigt dåligt av Luleåfansen att kasta in saker sådär, även om jag mycket väl kan förstå deras besvikelse, både över den här matchen, men även det faktum att man nu hade tappat 2 matchbollar på Frölunda, som nu alltså hade gått upp till 3-3 i matcher och en 7:e och avgörande match, en game seven, väntar därmed i Göteborg imorgon (tisdag).

I en fullsatt Behrn arena var det Örebro som tog ledningen. Sedan vände Växjö och ägde det mesta av spelet, dock utan att få hål på Julius hudasek. Istället var det Örebro som helt ologiskt kunde kvittera fram till 2-2 01:01 från paus i 2:a perioden, strax efter att Växjö varit väldigt nära på att göra 1-3. Nu gjorde Örebro istället 2-2 och 06:07 in i 3:e perioden tog man också ledningen. Som sagt, ssett till matchen, inte alls rättvist, Växjö var spelmässigt mycket bättre och Örebro hade stora svårigheter i egen zon. Ändå hade man nu 3-2. Repliken från Växjö kom dock snabbt. Bara minuten senare smällde Rhett Rakhshani in 3-3, men återigen skulle Örebro ta ledningen och den här gången såg det ut att räcka till en 7:e och avgörande match i Växjö på onsdag. Målet kom nämligen med 01:51 kvar av matchen. Publiken var vilda av glädje och försökte nu lappa fram sitt älskade Örebro så gott man kunde. Växjö gjorde dock ett sista försök. Man plockade Nilstorp, in med 6 utespelare och det gav resultat. 14 sekunder från slutet kunde Jani Lajunen kvittera för Växjö. 14 sekunder. Så kort tid var Örebro från ett game seven. Nu blev det inte så, för efter att isen spolats om och närverna legat utanpå de flesta i Behen arena var det Tomi Kallio som avgjorde för Växjö, efter bara 02:06 av 4:e perioden. Snöpligt för Örebro, som ju var 14 sekunder från att fixa segern. nu förlorade man, tyngsta förlusten på hela säsongen skulle jag gissa och de flesta örebroare är nog helt tomma där ute just nu...

Detsamma gäller nog alla HV-fans. Man var dock inte lika nära som Örebro på att fixa ett game seven, men man var inte långt bort. Man hade länge 2-1, men i 3:e perioden vände LHC och var helt klart det starkare laget. Daniel Rahimi kvitterade efter 06:02 och sedan var det ett ställningskrig. LHC var dock som sagt det tarkare laget och efter 16:17 kunde Nichlas Hardt göra 2-3 och sedan, efter en rejäl HV-anstormning för att nå en kvittering, kunde Broc little sätta spiken i kistan när han gjorde 2-4 i öppen kasse. Hela Kinnarps arena, fullsatt, 7000 åskådare, blev helt knäpptyst, bortsett från bortasektionen uppe viid taket. Där var man glada, med all rätt. En seger är alltid skön, men att slå ärkerivalen, i en avgörande match, och därmed se till så de får respass från slutspeelet, samtidigt som man själva avancerar, det är svårslaget, allra helst på bortais, i ärkeborgen. Vilken seger för LHC och oj så tungt för HV, som ännu en gång inte lyckas ta sig förbi kvartsfinalerna. Det har nästan blivit som ett spöke för dem nu under de senaste åren.

såhär ser det alltså ut efter 6 omgångar:

Skellefteå - Brynäs 4-0 i matcher, (Skellefteå klart för semifinal)
Frölunda - Luleå 3-3 i matcher
Växjö - Örebro 4-2 i matcher (Växjö klara för semifinal)
Linköping - HV71 4-2 i matcher (LHC klart för semifinal)

SM-kvartsfinalerna - Omgång 4 och 5

i 4:e omgången av SM-vartsfinalerna hade Skellefteå läget att bli 1:a lag klart för semifinal, eftersom att man hade 3-0 i matcher på brynäs, trots att Brynäs hade gjort det bra under de 3 tidigare mötena. I övrigt hade HV, Växjö och Luleå 2-1 i matcher och kunde alltså gå ifrån till 3-1 i matcher här.

Omgång 4

Brynäs - Skellefteå 2-6
Luleå - Frölunda 3-2
Örebro - Växjö 4-3
HV71 - Linköping 2-4

Det här var Brynäs klart sämsta insats under de här 4 matcherna. Kanske var bränslet slut för Gävlelaget. I vilket fall hade man inget att sätta emot Skellefteå, som tog ledningen redan efter 33 sekunders spel. 0-2 kom sedan efter ganska exakt halva matchen, när Patrik Sakrisson gjorde sitt 1:a mål för slutspelet. Sedan rann det iväg. John Norman gjorde 0-3 bara minuten senare, varefter Brynäs reducerade knappa minuten efter det, men där Skellefteå sedan gjorde både 1-4 och 1-5 innan perioden var över. I sista perioden hade inte Brynäs kraften att mobilisera för att gå ikapp och Skellefteå kontrollerade matchen ganska bra. 4-0 i matcher till Skellefteå, som därmed är klara för semifinal.

Den heta matchserien mellan Frölunda och Luleå rullade vidare. Per Ledin gav hemmalaget ledningen i 1:a perioden, en ledning som Mattias Jahnmark kvitterade och där Joel lundqvist sedan kunde göra 1-2 för Frölunda drygt 13 minuter in i 2:a perioden. Bara 01:14 senare var det dock kvitterat igen och sedan kunde Johan Harju göra det matchavgörande 3-2-målet knappt 3 minuter från paus. Det mest uppmärksammade i den här matchen, efter huvudtacklingar, grus i spelargången och grisbanderoller var Chris Abbotts fula knätackling på Andreas Johnsson. En tackliing som gör att han troligtvis missar resten av slutspelet. Abbott fick 5 matchers avstängning för det.

Örebro avgjorde i 2:a perioden, efter att växjö först tagit ledning efter drygt 2 minuters spel och där Daniel Viksten sedan kvitterat på straff drygt halvvägs in i 1:a perioden. Sedan gjorde man 3 raka mål på drygt 10 minuter. Först gjorde Petr Zamorsky 2-1 i powerplay, sedan Henrik Lövdahl 3-1 och slutligen Mikko Lehtonen 4-1. Det hämtade sig aldrig Växjö ifrån, även om man faktiskt var nära att göra det. Erik Josefsson reducerade 08:15 in i sista perioden och sedan stänkte Josh Hennessy in 4-3 med 03:43 kvar att spela. De sista minuterna pressade Växjö på ordentligt för en kvittering och det blev en riktig nagelbitare för hemmapubliken, som dock kunde andas ut, för Örebro höll undan och kitterade till 2-2 i matcher.

I Jönköping var det bortalaget som gjorde 0-1 i 1:a perioden och sedan gjorde äntligen jeff Taffe sitt 1:a mål i slutspelet i den 2:a perioden, när han gjorde 0-2 bakom Gustav wesslau. LHC såg ut att ha full kontroll på matchen, men i den 3:e perioden tog HV över och genom 2 relativt snabba mål hade man kvitterat och tvingat LHC och Roger Melin till en timeout. Vad han sa där vet vi inte, men det hjälpte uppenbarligen, för knappt 2 minuter senare kunde Oskar Sund göra 2-3 för LHC och sedan avgjorde Broc Little i öppen kasse.

Därmed såg det ut såhär efter 4 spelade omgångar:

Skellefteå - Brynäs 4-0 i matcher (Skellefteå klart för semifinal)
Frölunda - Luleå 1-3 i matcher
Växjö - Örebro 2-2 i matcher
Linköping - HV71 2-2 i matcher

Skellefteå alltså klart för semifinal, Luleå väldigt nära semifinal och helt jämnt i de 2 övriga matchserierna.

Omgång 5

Frölunda - Luleå 3-2 SD
Växjö - Örebro 2-0
Linköping - HV71 3-2

I göteborg var det Frölunda som tog ledningen i den 2:a perioden. Luleå kunde dock kvittera 3 minuter senare. Sett till matchen var det inte rättvist, för Frölunda var bättre. Snyggt var det inte heller, mest tursamt och ett väldifgt konstigt mål. Johan Forsberg stod vänd åt ett annat håll, men pucken touchade röven på honom och in bakom Lasse Johansson. Frölunda skulle dock återta ledningen, men återigen fick Luleå ett sådant där skitmål med sig. Marginalerna var inte med Frölunda. Även den här gången var det Johan Forsberg som tilldömdes målet och det var 2-2, en ställning som också stod sig matchen ut. Snacka om spänt läge. mål för Luleå skulle innebära att säsongen var över för Frölunda. Mål för Frölunda skulle innebära 3-2 i matcher till Luleå. Ju längre 3:e perioden gick, ju mer spänt blev det, men både Lasse Johansson och Joel Lassinantti gjorde det bra och det var 2-2 efter 60 spelade minuter. Sedan tog det bara 9 sekunder in i förlängningen innan avgörandet kom. Mats Rosseli Olsen tryckte in 3-2 för Frölunda, till de 10.707 åskådarnas stora glädje.

I Växjö utspelades ännu en gång en målvakternas kamp, där det var 0-0 efter den 1:a perioden, men där Växjö kunde göra både 1-0 och 2-0 i den 2:a perioden och därmed avgöra matchen. Det var finländarna i Växjö som levererade, Jani lajunen och Teemu Laakso. Både målen inom 6 minnuters spel. Det var de enda målen som Julius Hudasek släppte förbi sig, men det räckte för att Örebro skulle förlora och för att Växjö skulle skaffa sig ett guldläge inför 6:e omgången, där man nu hade chansen att avgöra på bortais, inför troligtvis fullsatta lätare i behrn arena.

I Linköping var det hemmalaget som kopplade greppet efter 4 minuters spel, men bara minuten senare kunde Chris Kampoli kvittera för HV. LHC återtog ledningen på nytt, men återigen kvitterade Kampoli för HV, vilket gjorde att det var hel jämnt inför den 3:e perioden. Spännande! Där var det dock hemmalaget som gjorde 3-2, 9 minuter från slutet och det var dansken Nichlaz Hardt som gjorde målet. HV pressade på för en kvittering, men det räckte inte hela vägen och LHC hade därmed, likt Växjö, chans att avgöra på ibortais i omgång 6.

Såhär såg det ut efter 5 spelade omgångar:

Skellefteå - Brynäs 4-0 i matcher (Skellefteå klart för semifinal)
Frölunda - Luleå 2-3 i matcher
Växjö - Örebro 3-2 i matcher
Linköping - HV 71 3-2 i matcher

Hur gick det för Modo, Hästen, Västerås och Rögle?

Jag lovade er att ge er resultaten för hur det gick mellan Vita hästen och Modo och mellan Rögle och Västerås i helgen. Såhär gick det:

Vita hästen - Modo 0-2
Rögle - Västerås 4-3

Linus Ullmark höll 1 nolla under hela grundserien. Nu har han hållt nollan 2 matcher i tad och Modo har nu 5-0 i mål och 2-0 i matcher, dett atrots att Hästen inte alls var dåliga hemma i Himelstalundshallen, men man räckte inte till mot Modo, där Jonas Ahnelöv gjorde 0-1 med 01:04 kvar av 1:a perioden och där Marsell Hossa höll sig framme på en retur från Henrik Lundberg, som återigen vaktade Hästenmålet, en puck som stidsade rakt upp i luften och där Hossa kunde få tag i den och raka in den bakom Lundberg när den damp ner på isen igen. Sedan orkade Hästen inte resa sig igen.

4866 åskådare fanns på plats i Lindab arena, för att se Västerås gästa. Det var en ganska tråkig match till att börja med, inga störe känslor och det kändes inte alls som en match med så mycket betydelse. I 2:a perioden kopplade dock Rögle ett järngrepp om matchen när man gjorde både 1-0 och 2-0. Västerås rejält i brygga med andra ord. Värre skulle det bli, för i 3:e perioden gjorde Ludvig Rensfeldt 3-0 för Rögle, innan Broc Montpetit reducerade för Västerås. Nu hade också matchen tänt till ordentligt och det var rejält med känslor inblandat, både från spelarhåll och publikhåll. Knappa minuten efter Västerås reducering utökade dock Rögle till 4-1 och det såg ut att bli en lätt seger för Rögle, då det bara återstod 14 minuter av matchen, men pendeln skulle svänga över åt Västerås håll igen, och med knappt 10 minuter kvar att spela kom 4-2 och 3 minuter senare kom 4-3. Snacka om att det blev känslor. Nu var det Rögle som var nere för räkning och Västerås som öste på för en kvittering. En kvittering som aldrig kom. Rögle höll undan och vann med 4-3 och har nu också 2-0 i matcher.

Kvalserien till Allsvenskan - Omgång 5

Igrå fortsatte sedan kvalserien till Allsvenskan att rulla vidare och halvvägs in i serien kan vi konstatera att Södertälje fortfarande är under sträcket och alltså åker ur Hockeyallsvenskan i nuläget. Detta efter att AIK vunnit på straffar hemma i Axa sports center. Det innebär att Södertälje nu har haft 2 raka hemmamatcher i den här serien, först Tingsryd i fredags och nu AIK, och man har bara tagit 1/6 poäng. Det är inte bra. Inte bra alls om man vill rädda sitt kontrakt. Precis som senast gjorde man även här 1-0 i 1:a perioden, men höll det nu perioden ut. Bara 28 sekunder in i 2:a perioden kvitterade dock AIK genom Fredrik Hynning och 3 minuter senare hade AIK vänt på steken. Tungt för Södertälje, men man kom tillbaka genom Jonathan Carlsson, som satte 2-2 i nä bakom Robin Rahm, ett resultat som också stod sig matchen ut. Det innebar att det blev 1 poäng var, men vem skulle ta bonuspoängen? svaret blev AIK. Detta efter att Både SSK och AIK satt sina första straffar, missat de andra och där sedan Christian SAndberg satte AIK:s 3:e. Pressen låg då på Pär Edblom, men han pallade trycket och satte även sin straff. Christian Sandberg fortsatte sedan att sätta sina straffar, när även den 4:e straffen satt i nät bakom Bengtsberg. Då sattes Francois Bouchard under press, men han pallade inte trycket, missade och AIK tog hem bonuspoängen.

Samtliga resultat i omgång 5:
Södertälje - AIK 2-3 str
Pantern - Sundsvall 2-1
Tingsryd - Västervik 5-0

I Malmö och Kirsebergs ishall stod det länge 0-0 mellan Pantern och Sundsvall. Inte förrän i 3:e perioden, efter 06:29 kunde Kalle Östman göra 1-0 för Pantern. Sedan kunde Oliver Widing-Persson göra 2-0, i spel 3 mot 5, det ni! En riktig kalldusch för Sundsvall. Det är inte direkt vad man räknar med när man får spela 5 mot 3, men så blev det. Sundsvall fick inte heller någon utdelning i det 5 mot 3-läget, men precis efter att Pantern blivit fulltaliga satte man 2-1 i nät bakom Viktor Andrén, men närmre än så kom man inte och Pantern tog 3 mycket viktiga poäng inför fortsättningen, samtidigt som Sundsvall fortsätter att ha det tufft där nere i botten.

Tingsryd körde över Västervik med hela 5-0, detta när Ludvig Engsund fick chansen mellan stolparna för Västervik. Han fick en mardrömsstart, när tingsryd tog ledningen redan efter 28 sekunders spel. Sedan höll han dock tätt enda tills i 2.a perioden, där hemmalaget gjorde 3 kassar, den sista med bara 51 sekunder kvar av perioden. Snacla om effektivitet. På de 2 inledande perioderna hade man bara skjutit 9 skott, men ändå gjort 4 mål. det måste vara någon form av rekord på den här nivån. Stackars Engsund hade bara en räddningsprocent på 55,56%. Riktigt uselt.Det knäckte nog Västervik, som inte alls orkade resa sig i 3:e perioden och det blev en ganska komfortabel seger för Tingsryd, som stormar mot Allsvenskan nästa säsong.

Tabellen ser nu ut såhär, halvvägs in i serien:

1, AIK 13p +11
2, Tingsryd 10p +8
3, Pantern 8p -1
4, Västervik 6p -6
5, Södertälje 4p -6
6, Sundsvall 4p -6

AIK har nu 9 poäng ner till Södertälje under sträcket. Det lär man inte tappa. Tingsryd har 6 poäng ner. Det borde man inte tappa. Pantern har också skaffat sig lite marginal ner, 4 poäng ner till de båda under sträcket. Tabellen är på väg att dras ut litegrann och nästa omgång, då Södertälje gästar Västervik, blir väldigt intressant. Vinnaren i den matchen är över sträcket efter 6 omgångar, förutsatt att avgörandet sker under ordinarie tid. Säg att Västervik skulle vinna där, samtidigt som Pantern tar poäng av AIK och Tingsryd slår Sundsvall. Då är läget minst sagt allvarligt för SSK och Sundsvall, som då har 5 poäng upp till Västervik över sträcket. Å andra sidan kan både SSK och Sundsvall passera Västervik, om Södertälje vinner och Sundsvall slår Tingsryd. Då klättrar de båda upp på 7 poäng, Västervik på 6. Så nästa omgång blir spännande, i synnerhet matchen i Västervik.

Kvalserien till Allsvenskan - Omgång 4

Kvalserien mot Allsvenskan rullar vidare och Södertälje fortsätter att ha det motigt. I fredags gästade Tingsryd Axa sports center och det var hemmalaget som där öppnade starkast och robert Karlsson kunde göra 1-0 efter drygt 6 minuters spel, en ledning som Simon Löf utökade till 2-0 3 minuter in i 2:a perioden. Det såg ut att gå mot 3 blytunga poäng för SSK, men så blev det inte. Efter en tagen timeout kunde Patrik Nilsson, ja, inte bandy-Patrik nilsson då, reducera för Tingsryd och 4 minuter senare var det kvitterat. Vips var det match igen och ett mentalt övertag för Tingsryd inför den 3:e perioden, där man också tog ledningen, dryga minuten in i perioden. en riktig kalldusch för Södertälje, som hade tappat allting. Robert Karlsson skulle dock rädda stoltheten för laget när han kvitterade till 3-3, men bara minuten senare gjorde Adam Persson sitt 1:a mål i kvalserien när han återigen gav Tingsryd ledningen. I powerplay kunde dock x-leksingen och örebroaren Pär Edblom på nytt kvittera fram till 4-4, ett resultat som såg ut att ta matchen till förlängning, men så blev det inte. För Jarkko Oikarinen gjorde sedan 4-5 för tingsryd och sedan satte man både 4-6 och 4-7 i öppen kasse. Så, istället för 3 blytunga poäng för SSK blev det 3 blytunga poäng för Tingsryd, som kommer allt närmre det där Allsvenska kontraktet, medan SSK får kämpa vidare där nere i botten av tabellen.

Samtliga resultat för omgång 4:
Södertälje - Tingsryd 4-7
AIK - Sundsvall 5-2
Västervik - Pantern 3-1

På Hovet var det AIK som tog ledningen, men Sundsvall kvitterade. AIK skulle dock ta ledningen innan perioden var slut, med 19:27 på klockan. En riktig kalldusch för Sundsvall. Knappt 3 minuter in i perioden utökade man också till 3-1 och när Christian sandberg stänkte in 4-1, då gick luften ur Sundsvall litegrann, som dock lyckades reducera innan perioden var över, men närmre än så kom man inte, när AIK definitivt kunde stänga matchen med 5-2-målet 08:50 in i 3:e perioden.

I Vässtervik fick den månghövdade publiken, 1467, se ett hemmalag som ägde stora delar av matchen. Pantern hade bara 10! skott på mål under hela matchen, där 1 alltså gick in bakom Daniel Välitalo, men det räckte så klart inte. Västervik vann ganska lätt med 3-1, en mycket viktig seger för dem och man är i högsta grad med i racet om de där 4 Allsvenska platserna. Mycket kan dock hända, för det är 6 omgångar kvar, men såhär ser nu tabellen ut efter 4 spelade omgångar:

1, AIK 11p +10
2, Tingsryd 7p +3
3, Västervik 6p -1
4, Pantern 5p -2
5, Sundsvall 4p -5
6, Södertälje 3p -5

Södertälje är alltså, efter 4 spelade omgångar, snart halvvägs in i serien, sist i den här tabellen. Sist! Vem hade trott det innan serien drog igång, eller ännu mindre, innan säsongen startade. Nej, nu är det bara att vinna som gäller för sportklubben. Det är visserligen bara 2 poäng upp till Pantern över sträcket, men 2 poäng kan lätt bli 5 poäng på en omgång om det vill sig illa, så varje poäng är grymt viktig nu. Å andra sidan har man bara 4 poäng upp till Tingsryd på 2:a plats.,så det är väldigt jämnt mellan lag 2-6 i tabellen. 4 poäng skiljer dem åt. Det är lika många poäng som det skiljer mellan AIK och Tingsryd, 1:an och 2:an i tabellen.

SM-kvartsfinalerna - omgång 3

Omgång 3 av kvartsfinalerna i SM-slutspelet är avklarade. Inför omgången hade Skellefteå 2-0 i matcher mot Brynäs, i de övriga 3 matchserierna var det 1-1.

Omgång 3

Skellefteå - Brynäs 3-2 SD
Frölunda - Luleå 1-3
Växjö - Örebro 1-0 SD
Linköping - HV71 2-3

Brynäs fortsatte att göra det bra mot de regerande svenska mästarna och man var stundtals det klart bättre laget. Skillnaden var Markus Svensson. Han storspelade mellan stolparna, annars hade Brynäs vunnit den här matchen, trots att Skellefteå fick en flygande start på matchen, när man gjorde 1-0 redan efter dryga minutens spel. Därefter tog Brynäs över och kvitterade också. Ledningen skulle man också ta, bara 26 sekunder in i 3:e perioden. 10 minuter senare var det dock kvitterat igen och i förlängningen tog det bara drygt 3 minuter innan Skellefteå genom daniel Widing kunde avgöra. Sett till matchen var det kanske inte helt rättvist, för Brynäs var definitivt inte utspelade. Tvärtom var man som sagt bättre än Skellefteå långa stunder.

Den heta matchserien mellan Luleå och Frölunda rullade vidare. Efter tacklingen på Cam Abbott i 1:a matchen, grussabotaget i den 2:a matchen var det nu dags för Frölundafansen att rulla upp en banderoll med 3 grisar och varsitt Luleånamn för resp. gris innan matchen, en banderoll som dock plockades ner innan pucken släpptes. Nere på isen kunde Luleå ta ledningen i powerplay efter drygt 6 minuters spel och man utökade sedan till 0-2 i den 2:a perioden, samtidigt som joel Lassinantti ännu en gång storpelade längst bak i Luleåmålet. Han skulle dock få kapitulera i den 3:e perioden, när Joel Lundqvist skickade in 1-2. Sedan tog Frölunda över fullständigt. Luleå hade haft väldigt bra kontroll på matchen i 2:a perioden, men nu sköljde Frölundaspelarna över Luleåiterna gång på gång. Det var bara Lassinantti som såg till att det fortsatt var 1-2 för Luleå. Frölunda hade dock en kvittering inne, men det dömdes bort och istället kunde Luleå och Niklas Fogström göra 1-3 i öppen kasse. Det blev helt tyst i hela Scandinavium, alla de drygt 10 000 åskådarna som var på plats, förutom den htfsade Luleåklacken, som höll igång bra på bortastå.

I Växjö blev det mer och mer närver ju längre matchen gick och ju längre både Christopher Nilstorp och Julius Hudasek höll nollan. Örebro hade en väldigt bra period i 2:a perioden, där man dominerade ganska rejält, men där man inte fick utdelning. Sedan tog Växjö över i 3:e perioden, men fick inte hål på Hudasek, som storspelade just sådär som han måste göra om Örebro ska vinna den här matchserien. I förlängningen avgjordes sedan matchen på något som blev väldigt diskuterat efteråt. Växjös mål föranleddes av en misstänkt tripping på en Örebrospelare, utan åtgärd, varefter Växjö kunde göra 1-0 och till slut vinna matchen, efter 02:57 av förlängningen.

I Linköping var HV det klart bättre laget. man skapade mer och hetare chanser än LHC och när Jere Karalahti, strax efter att LHC kvitterat Erik Christensens 0-1, gjorde 1-2 och Anton Bengtsson sedan ökade på till 1-3 blev uppförsbacken för stor. LHC reducerade viserligen, men nära en kvitering var man aldrig riktigt.

Det innebär alltså att det ser ut såhär:

Skellefteå - Brynäs 3-0 i matcher
Frölunda - Luleå 1-2 i matcher
Växjö - Örebro 2-1 i matcher
Linköping - HV71 1-2 i matcher

Kvalserien till Allsvenskan - Omgång 3

3:e omgången av kvalserien upp till Hockeyallsvenskan bjöd på en rejäl skräll. Pantern slog Södertälje hemma i Kirsebergs ishall. Man fick en kanonstart av matchen och gick upp till 2-0 innan Sldertälje kunde reducera fram till 2-1 precis innan paus, men närmre än så kom man aldrig. Robin Press gav visserligen matchen lite närver mot slutet när han gjorde 4-3 för SSK, men bara minuten senare avgjorde Pantern fram till 5-3 och skrällen var därmed ett faktum. SSK lär nog få kämpa för det här...

Samtliga resultat i omgång 3:
Pantern - Södertälje 5-3
Sundsvall - Västervik 2-0
Tingsryd - AIK 3-4 str

Sundsvall, som inte har fått någon jättebra start på den här serien, tog här 3 blytunga poäng när man slog Västervik med 2-0, inför 1802 åskådare i Sundsvall energi arena, som arenan numera heter där uppe, istället för gärdehov, som den hette tidigare. Det var Leksandsbekantingen Tommy Enström som gav Sundsvall ledningen och Mattias Månsson som fastställde slutresultatet i boxplay, 49 sekunder in i 3:e perioden, vilket också blev matchavgörande.

I Tingsryd var det 3184 åsådare på plats, en grym publiksiffra, nästan som i Leksand, fast i miniformat. 3184 är fler än vad som bor i byn, preci som 7650 är fler än vad som bor i Leksand. Tingsryd pressade också AIK ganska bra och kvitterade AIK:s tidiga ledning, som kom efter bara 45 sekunders spel, och vände sedan också till 2-1 innan den 1:a perioden var slut. AIK kvitterade i den 2:a, dryga minuten från paus, och gjorde 2-3 i den 3:e, 3 minuter från slutet. 2 sena mål alltså, men Tingsryd gav inte upp. man plockade Victor Rangnewall och 36 sekunder från slutet satt också 3-3 i nät bakom Robin Rahm. AIK:s 1:a poängtapp i den här serien alltså, men Gnaget kunde ändå gå segrande ur matchen, när Fredrik Hynning och Christopher Bengtsson satte sina straffar, medan Filip owesson och Niklas Johanssson missade för Tingsryd.

De här resultaten gör alltså att tabellen nu ser ut såhär:

1, AIK 8p +7
2, Pantern 5p 0
3, Tingsryd 4p 0
4, Sundsvall 4p -2
5, Södertälje 3p -2
6, västervik 3p -3

Fortfarande väldigt jämnt, men noterbart är ju att Södertälje just nu är under sträcket och får spela i Hockeyettan nästa säsong, men det är 7 omgångar kvar och mycket kan hända. Att Pantern är 2:a i tabellen är också noterbart, men det är som sagt bara 2 poäng ner till både SSK och Västervik under sträcket, så efter 3 omgångar kan vi slå fast att inget lag är avsågat och att alla slår alla i den här serien. Undantaget är AIK, som har seglat ifrån litegrann och är just nu 3 poäng före Pantern och 5 poäng från SSK och Västervik under sträcket.

Självmål avgjorde på nytt, men den här gången åt rätt håll!

Den så viktiga matchen i Malmö arena, inför drygt 8000 åskådare, mindre än vad man trodde att det skulle bli.

Precis som i 1:a matchen uppe i Leksand var det de blåvita som öppnade bäst och Tomi Sallinen hade ett skott i stolpen redan efter någon minuts spel. Inget mål den gången och istället kunde Malmö ta över, ännu tidigare än man gjorde senast, då man också åt sig in i perioderna ju längre de gick, och efter knappt 5 minuters spel satt 1-0 i nät bakom Alsenfelt.

I samband med målet fick Toni Kähkönen matchstraff för en huvudtackling på Johan Björk, en omdiskuterad sådan, där det inte var helt tydligt att det var en checking to the head. Domarna dömde det iaf och 5 minuters boxplay väntade för Leksand. Inte alls den start man ville ha på den här matchen. 2-0 för Malmö här och det skulle vara tung, tung uppförsbacke och det saknades minsann inte chanser. Malmö var giftiga när de stack fram, men Leksand gjorde det bra i boxplay och var faktiskt nära en kvittering när Jon Knuts nästan fick öppet mål, men Niko hovinen gick vinnande ur den duellen.

Leksand klarade dock av det 5 minuter långa boxplayet, vilket så klart stärkte laget, som nu såg betydligt mer sammansvetsat ut än innan boxplayet, då det fortsatt såg lite ängsligt och tafatt ut, ungefär som i 1:a matchen. något mål fick man dock inte och det var fortsatt 1-0 efter den 1:a perioden.

I 2:a fortsatte matchen i samma stil. Det var Malmö som hade väldigt mycket puck och skapade mest, men Leksand kom in i det bättre än i 1:a perioden och tog faktiskt över matchen ganska rejält ju längre perioden gick. Man gick mycket mer rakt på än innan, gick på mål och spelade inte runt så mycket. Inte heller var det lika duttigt som innan. någon utdelning fick man dock inte, trots spel i powerplay.

Istället var det Malmö som från ingenstans kunde göra 2-0, direkt efter Leksands powerplay och mitt i bortalagets klart bästa press under hela matchen, precis som det har varit tidigare. Leksand har inte alls marginalerna med sig.

Mål skulle man dock få. I slutet av perioden fick man spela powerplay på nytt och den här gången tryckte man ner Malmöspelarna ordentligt mot Hovinen och till slut var Linus Hultström där och kunde reducera för Leksand, vilket gjorde att det var 2-1 inför sista perioden och Leksand var med i matchen igen.

I 3:e fortsatte Leksand att göra det bra. Man behöll ungefär samma spel som man hade hittat i 2:a perioden och tryckte stundtals tillbaka Malmöspelarna rejält i egen zon, men Hovinen var samtidigt väldigt bra i mål och höll emot. Tills det återstod 9 minuter. då höll sig Linus Hultström framme igen och mackade in 2-2 för Leksand, som nu hade momentum i matchen. Man fick dessutom powerplay bara minuter senare, när malmö drog på sig ett lagstraff för för många spelare på isen, ett misstag som kunde bli kostsamt. Onödigt, väldigt onödigt, särskilt när det bara återstod 7 minuter.

Leksands powerplay var bra, men Hovinen var strået vassare och det var alltjämt 2-2. Istället var det Leksand som höll på att klanta till det, när Daniel Josefsson tog en rejält onödig hakningsutvisning med 3 minuter kvar att spela. Oj, vilket gyllene läge för Malmö att avgöra matchen. Man tog också timeout och pressade rejält i sitt powerplay, men även Oscar Alsenfelt hade växt ju längre matchen gick och han stod emot och det var 2-2 efter 3 spelade perioder.

Övertid väntade alltså i Malmö arena. Isen skulle spolas och grejer och snacka om viktig övertid. Malmömål och man skulle ha 2-0 i matcher och uppförsbacken skulle då bli äldigt tung för Leksand. Leksandsmål och det sklle vara utjämnat till 1-1 i matcher och Leksand skulle ha tillbaka sin hemmaplansfördel i den här matchserien. Oj, oj, oj...

I beräkningarna skulle tas med att Leksand inte har vunnit sedan 27 januari. Man har spelat ett antal förlängningar och straffläggningar sedan dess, men förlorat samtliga. Malmö förlorade så sent som för 1 vecka sedan med 0-2 hemma mot Björklöven, men efter det vann man mot Bofors borta, Mora hemma och mot Leksand i söndags. Så statistiskt sett talade det för Malmö, men sett till matchen var det Leksand som både hade gjort 2-1 och 2-2, båda de 2 senaste målen. Viktiga minuter var det hursomhelst som väntade, väldigt viktiga minuter...

...Och spännande blev det. Med chanser åt båda håll var det vidöppet och omöjligt att avgöra hur utgången av matchen skulle sluta, men till slut, efter nästan 14 minuters spel, fick matchen en lika abrubt avslutning som senast. då var det Brian Connelly som blev otursfågel när pucken studade på honom och in bakom Alsenfelt och fram till 3-4 för Malmö. Nu var det Tomi sallinen som drog pucken mot mål, men sist på den var Fabian Brunnström, som ju gick just från Leksand till Malmö för bara någon månad sedan. Det ställde Hovinen och pucken gick i mål!

2-3-vinst för Leksand alltså och 1-1 i matchserien! 1:a segern sedan 27 januari. Nu får vi hoppa att jag får rätt, att många spärrar släppte i och med det här och så vänder vi det här och tar hem hela matchserien. Nu kör vi!!!

De övriga 2 matcherna får ni separat, troligtvis efter helgen, då jag är bortrest under densamma.

Himelfarb och självmål sänkte Leksand

Så var det äntligen dags. Nu skulle det avgöras. 1:a mötet i bäst av 7 mellan Leksand och Malmö. Leksand hade haft över en veckas matchfritt innan den här matchen, medan Malmö spelat match knappt 2 dygn innan, där man också säkrade 3:e platsen i slutspelsserien genom 2-1 mot Mora.

Här hade Malmö ett ribbskott direkt i matchinledningen, men det var Leksand som gjorde mål. En bättre start på matchen och den här matchserien kunde man knappast få. Efter drygt 2 minuters spel gick Tomi Sallinen runt kassen och lade in 1-0 för Leksand köksvägen.

Sedan fortsatte man att skapa, men Malmö åt sig in mer och mer i matchen ju längre perioden gick och det var definitivt inget överlägset Leksand. Vassare och spetsigare kanske, men Malmös anfall var långt ifrån ofarliga, men det var alltjämt 1-0 efter den 1:a perioden.

I 2:a ökade Linus Hultström på till 2-0. Då såg det ut som att Leksand skulle segla hem den 1:a matchen. För en gångs skull hade man flyt och Alsenfelt var stabil längst bak.

Precis som i 1:a perioden skulle dock Malmö äta sig in i matchen ju längre perioden gick och drygt halvvägs in i densamma fick också Alsenfelt kapitulera, när leksingar inte fick undan pucken framför mål och Björn Svensson till slut var sist på pucken.

Efter målet tog Malmö också över hela matchen. Man skapade klart mer än vad Leksand gjorde och 2-2 var närmre än 3-1. Leksandsspelarna såg ängsliga och tafatta ut när Malmöspelarna satte hög press på dem, lät dem inte få tid med pucken och 2-2 kom också innan perioden var över. Med 5 sekunder kvar av densamma stänkte Eric Himelfarb av alla människor in kvitteringen för Malmö, som i högsta grad var med i matchen.

I 3:e perioden fick Leksand dock, för 3:e gången på 3 perioder, ett tidigt mål. I 1:a perioden var det Sallinen som gjorde 1-0, i 2:a perioden var det Hultström som gjorde 2-0 och här i 3:e perioden var det mattias Guter som höll sig framme och snärtade in 3-2 för Leksand, ett oerhört skönt mål.

Precis som i de båda föregående perioderna upprepades dock mönstret i det faktum att Malmö åt sig in mer och mer i matchen ju längre perioden gick och med 8 minuter kvar att spela kom också kvitteringen och på nytt var det Himelfarb som var sist på pucken.

tiden tickade på och det såg ut att gå mot förlängning i Tegera, men med 1:30 kvar av matchen kom avgörandet. En puck som Alsenfelt räddade, men som studsade ut på Brian Connelly, som blev otursfågeln här, och in i eget mål. Ett självmål alltså och det blev matchavgörande. malmö vann matchen med 3-4.

Leksand fortsätter alltså att ha marginalerna mot sig, precis som i slutet av grundserien. Jag hade hoppats att det skulle lossna litegrann här nu och det såg det ju också ut att göra. Vid 2-0 såg det stensäkert ut, men ändå lyckas man inte knyta ihop säcken och återigen är det skitmål man får mot sig, samtidigt som man själva inte får något med sig. 2 ramträffar hade man exempelvis i matchen utan att det blev mål. björn Svenssons 2-1 var en situation där leksingarna borde ha rensat undan pucken. Det gjorde man inte och det blev mål. Himelfarbs 2-2 kom med 5 sekunder kvar av perioden. tänk om det inte hade blivit så och Guter istället hade gjort 3-1 i början av 3:e. Frågan är om Malmö hade orkat hämta in det? Och så ett självmål med 1:30 kvar av matchen som avgör hela matchen.

Egentligen är det bara Himelfarbs 3-3 som är ett rent mål. De andra 3 är skitmål som Leksand inte borde ha haft mot sig. Samtidigt får Leksand själva som sagt inte någonting gratis. inga billiga mål, inget slarv från Malmöspelarna, ingenting. Det är dit Leksand också måste nå, att inte ge bort någonting gratis. Det gör man säkerligen inte med mening, men det här är så typiskt ett lag i motgång. Hade det här varit kvalserien 2013, då hade Leksand vunnit den här matchen med minst 3-1. Nu förlorar man med 3-4 och det var just den här starten vi inte ville ha på den här matchserien. Nu har Malmö vänt på steken och nu är det Leksand som måste vinna en match i Malmö för att klara av det här.

Match 2 spelas imorgon och vinst då är nästan ett måste. 1-1 i matchserien och allt kan hända igen. Jag tror fortfarande att om vi bara får en seger kan många spärrar släppa, men får Malmö 2-0 i matcher, då vetitusan alltså. 15 raka förluster blir det då och då tror jag den mentala uppförsbacken blir för stor för Leksand. Å andra sidan klarade Malmö av att ta sig samman, med minsta möjliga marginal, i Slutspelsserien, efter 3 raka förluster.

Det är i vilket fall lite "nu eller aldrig" imorgon för Leksand. Det var ett bra tag sedan man spelade en match av såhär stort värde. Det är dock något man inte får tänka på och ha i bakhuvudet, inte ens om man leder imorgon med halva sista perioden kvar. Det gäller att släppa på allting och bara köra, något jag inte riktigt tycker att man gjorde i söndags.

Förhoppningsvis var det en match man behövde i benen för att komma in i det här och imorgon tar man Malmö på sin spetskompetens och bredd i truppen, trots den fanatiska Malmöpubliken, som väntas landa runt 10 000 åskådare. Leksand har haft svårt att vinna i Malmö genom åren, men jag hoppas av hela mitt hjärta att man kan släppa handbromsen imorgon och bara köra, för det är det man behöver.

Övriga resultat i direktkvalet:
Modo - Vita hästen 3-0
Västerås - Rögle 3-4

Hästen gjorde det bra och höll emot Modo i 1:a perioden, trots att Modo pressade på ganska bra, i synnerhet där mot slutet av perioden, när man spelade powerplay. Viktigt för Hästen att hålla emot där och det gjorde man också. I 2:a perioden kom dock Modos ledningsmål. Donald Brashear styrde in sitt 1:a mål i Modotröjan och hela Fjällräven center exploderade. Sedan kom också 2-0 och man vann sedan, som synes, med 3-0. En stabil seger för modo, helt enligt planerna, men det återstår att se vad Hästen kan ställa till med i Norrköping...

Rögle gjorde precis som Malmö, vann borta och snodde åt sig hemmaplansfördelen i matchserien och jag står fast vid vad jag sa, jag tror Rögle tar det där. Här gjorde man tidigt 0-1. Västerås kvitterade i 2:a perioden, men direkt efteråt återtog Rögle ledningen med 1-2. Sedan fick man powerplay och då tog det bara 5 sekunder innan jordan Smootherman smackade in 1-3 för Rögle. Västerås reducerade dock innan perioden var över och i 3:e kvitterade man med drygt 5 minuter kvar att spela. Jonas Emerdahl drog dock på sig en hakningsutvisning kort därefter och Rögle, som redan hade gjort 2 mål i powerplay den här kvällen, fick chansen igen, men det såg bedröligt dåligt ut till en början. man fick inte ens in pucken i Västerås zon, men så fick Jordan smootherman, igen, en fin passning av Jack Connolly. det var allt som behövdes och smack sa det så satt 3-4 i nät bakom Jonas Fransson, vilket också blev slutresultatet, trots att Västerås nästn sköt dubbelt så många skott som Rögle, 47 mot 24.

1-0 i matcher till Malmö, Modo och Rögle alltså.

Kvalserien till Allsvenskan - Omgång 2

Kvalserien upp till Allsvenskans 2:a omgång spelades igår och där gick det såhär:

AIK - Västervik 4-1
Södertälje - Sundsvall 4-1
Pantern - Tingsryd 1-4

Mer folk kom till Hovet här än i 1:a omgången mot Södertälje. Lite märkligt kan tyckas, men efter den fina inledningen av serien fortsatte AIK att trumma på på samma spår, me det såg lite knackigt ut till en början, för det var Västervik genom Joakim Englund som tog ledningen i den 1:a perioden och höll den perioden ut. I 2:a perioden tog AIK dock över och vände matchen genom 3 raka mål. 1-1 genom Fredrik Hynning, bara 26 sekunder efter att christian Sandberg missat en straff för AIK. 2-1 kom sedan genom Markus Jonsson, bara 2 minuter senare, och 3-1 genom samme Jonsson, 01:30 från paus. Psykologiskt viktigt för AIK och det greppet man där hade skaffat sig släppte man sedan inte. 4-1 kom i öppen kasse och AIK tog 2:a raka trepoängaren och står nu på maximala 6 poäng.

Södertälje tog också sina första poäng för den här serien när Sundsvall besegrades ganska enkelt hemma i Axa sports center. Man fick en kanonstart och hade 2-0 redan efter 11 minuters spel. det greppet släppte man sedan inte på hela matchen, även om Sundsvall kröp närmre med 2-1 drygt 6 minuter in i slutakten. 10 minuter senare stängde dock Mattias Beck matchen med 3-1 och sedan kom också 4-1 i öppen kasse. Sundsvall gav åtminstone inte upp. Man fortsatte att kämpa hela vägen, men man räckte inte till mot Södertälje den här dagen.

Pantern räckte inte heller till hemma mot Tingsryd. Den forne Leksandsspelaren, Markus Persson, fortsätter att leverera och här gjorde han både 0-1 och 1-2 för tingsryd. 1-3 kom sedan knappt 2 minuter från paus i 2:a perioden och 1-4 23 sekunder in i 3:e perioden. Sedan blev det lite av en transportsträcka för Tingsryd.

De här resultaten gör att vi har en tabell som ser ut såhär.

1, AIK 6p +6
2, Tingsryd 3p +1
3, Södertälje 3p 0
4, Västervik 3p -1
5, Pantern 2p -2
6, Sundsvall 1p -4

AIK börjar rycka lite i toppen, men sedan är det hyperjämnt, i synnerhet mellan tingsryd, SSK och Västervik. det skiljer 2 mål mellan dessa 3 lag i nuläget.

SM-kvartsfinalerna - Omgång 1 och 2

Omgång 1 och 2 a SM-kvartsfinalerna är spelade. Kvartsfinalerna, där jag tippade att Skellefteå skulle slå ut Brynäs med 4-1 i matcher, där Luleå skulle slå ut frölunda med 4-3 i matcher, där Örebro skulle slå ut Växjö med 4-3 i matcher och där LHC skulle slå ut HV med 4-2 i matcher. Såhär har det gått hittills:

Omgång 1

Skellefteå - Brynäs 4-1
Frölunda - Luleå 3-2
Växjö - Örebro 2-3
Linköping - HV71 3-2

Jämna matcher som vi ser. Brynäs var inte heller så borträknade som 4-1 antyder. Faktum var att man pressade på ganska bra för en reducering, enda tills Daniel Widing satte 4-1-pucken 6 minuter från slutet.

Det mest anmärkningsvärda i matchen i Göteborg var Erik Gustavssons tackling på Cam Abbott, vilken resulterade i matchstraff på Gustavsson, men där disciplinnämnden senare beslutade att inte ge honom vidare straff, trots en hjärnskakning på Cam och att hans karriär i värsta fall kan vara över. Det här är nämligen inte hans 1:a hjärnskakning, men ett stort avbräck för Luleå iaf och inte nog med det så kunde Frölunda vinna matchen, trots att Luleå reducerade i sista perioden, med knappt 2 minuter kvar att spela.

Örebro gjorde en jättevändning i 3:e perioden. Drssförinnan hade Växjö gått fram till 2-0 genom mål av Sebastian Erixon och Rhett Rakhshani. I 3:e vände dock som sagt Örebro. En mäktig vändning. Johan Adolfsson sköt 2-1 och Markus Weinstock kvitterade sedan 4:38 från slutet, varefter Daniel Viksten smackade in 2-3 49 sekunder från slutet. Hela Vida arena blev knäpptyst.

I Linköping var det tätt och jämnt, precis som man kunde förutspå och det var också hemmalaget som tog ledningen genom Nichlaz Hardt. Andreas Jämtin kvitterade dock för hV, men i 2:a perioden gick LHC ifrån till 3-1 genom 2 mål av Jakub Vrana, som var riktigt bra den här kvällen. HV reducerade i 3:e perioden, men nådde aldrig hela vägen fram.

1-0 i matcher till Skellefteå, Frölunda, Örebro och LHC alltså.

Omgång 2

Brynäs - Skellefteå 2-4
Luleå - Frölunda 2-1
Örebro - Växjö 2-5
HV71 - Linköping 3-2

Brynäs gjorde det återigen bra och var definitivt inte utspelade här heller. Man hade t.o.m. ledningen efter den 1:a perioden, efter att Jonas Nordquist och Anton Rödin vänt på Skellefteås 0-1. Bortalagets kvittering kom dock i 2:a perioden, 2:39 från paus, när Erik Forssell stänkte in pucken i när bakom Starkbaum i Brynäskassen. Den ställningen stod sig till det bara återstod 1:35 av matchen. då kunde Janne Pesonen sätta 2-3 för Skellefteå och sedan punkterade man matchen med 2-4 i öppen kasse.

Den stora snackisen den här matchen mellan Luleå och Frölunda var de faktum att Frölundas spelargång hade grusats ner när de skulle in på isen, vilket fick till följd att materialaren i bortalaget fick slipa om ett antal skridskor. I själva matchen var det gott om känslor även här, precis som i 1:a mötet. Luleå kunde ta en tidig ledning, redan efter 1:51, smällde Daniel Zaar in 1-0 för Luleå i powerplay, efter att Frölunda dragit på sig ett lagstraff för för många spelare på isen. Mattias Janmark kvitterade dock för Frölunda i 2:a perioden, men marchavgörande blev Chad Billins 2-1-mål i powerplay, efter att det utbrutit ett rejält slagsmål, där Pontus Widerström hoppade in från båset och hbörjade slåss med Per Savilahti-Nagander. För det fick han 5min + game och i det powerplayet avgjorde alltså Luleå.

Växjö repades sig efter smällen i 1:a matchen och gjorde 0-1 efter drygt 17 minuters spel i 1:a perioden, ett mål som videogranskades, men som godkändes. Sedann öste man vidare i 2:a perioden. Robert Rosén gjorde sitt 2:a mål för kvällen när han stänkte in 0-2 i spel 5 mot 3. Sedan var det Rhett Rakhshani som gjorde 0-3 och Jeff Tambellini som gjorde 0-4 innan Örebro kunde reducera genom Daniel Viksten. Ett viktigt mål inför 3:e perioden, men uppförsbacken var brant, väldigt brant och man orkade inte resa sig efter det. Det närmsta man kom var 2-4, efter att man plockat Hudasek med över 5 minuter kvar att spela, men sedan kunde Växjö avgöra med 2-5 i öppen kasse.

I Jönköping var det LHC som såg ut att gå mot 2-0 i martcher, men HV ville annat och med 3:33 kvar av matchen kvitterade HV och Mattias Karlsson den ledning som LHC hade roffat åt sig på mindre än 1 minut i 2:a perioden. Det stannade dock inte där. Med 1:03 kvar av matchen bombade Erik Christensen in 3-2 för HV, vilket också blev matchvinnande. Vilken vändning av HV!

Efter 2 omgångar har vi alltså följande:

Skellefteå - Brynäs 2-0 i matcher
Frölunda - Luleå 1-1 i matcher
Växjö - Örebro 1-1 i matcher
Linköping - HV71 1-1 i matcher

Jämnt och spänande rakt igenom. Varje match är viktig, men extra viktig blir omgång 3 för brynäs. Förlorar man där, då är man nog körda.

Kvalserien till Allsvenskan - omgång 1

Så är då kvalserien upp till Hockeyallsvwnskan här, där 4 av de 6 lagen i år kommer att spela i HA kommande säsong. AIK och Södertälje fyller ut den Hockeyallsvenska kvoten i serien och från Hockeyettan har Pantern, Sundsvall, Tingsryd och Västervik krånglat sig hit. Pantern och Sundsvall genom att vinna resp. Alletta och Tingsryd och Västervik genom att krångla sig hit playoffvägen i 3 steg.

I 1:a omgången ställdes de Allsvenska rivalerna mot varandra när Södertälje gästade Hovet och AIK inför ögonen på 2874 åskådare, en väldigt dålig publiksiffra. Nere på isen fick Robert Karlsson, mr. Södertälje, matchstraff efter 7 minuters spel och i det efterföljande powerplayet kunde AIK genom Daniel Olsson-Trkulja göra 1-0. Markus Jonsson ökade sedan på till 2-0 i 2:a perioden och Jordan Henry fastställde sedan slutresultatet, 3-0, i öppen kasse. En härlug start på den här serien för AIK, som jag nu tror bara kommer ånga på och bli klara för HA relativt snabbt. AIK:s seger var väl kanske inte helt rättvis sett till matchbilden, för Södertälje skapade mer och bättre chanser, men den här kvällen var Robin Rahm omutlig.

Resultaten från omgång 1:
AIK - Södertälje 3-0
Sundsvall - Pantern 2-3 SD
Västervik - Tingsryd 4-2

I Sundsvall var det jämnt och tätt. Pamtern gjorde en grymt bra bortamatch, men till slut var det Sundsvall som kunde ta ledningen i 2:a perioden. Pantern kvitterade dock och bara 53 sekunder in i 3:e perioden tog man också ledningen. Hemmalaget fortsatte dock att tugga på och fick utdelning. alexander Sundqvist kvitterade 9 minuter från slutet, ett mål som gav en oerhört viktig poäng för Sundsvall, men mer än 1 poäng blev det inte, för 01:02 in i förlängningen kunde Fredrik Hetta, lillebror till Henrik i Malmö, avgöra för Pantern, som fick med sig 2 tunga poäng från Sundsvall.

I Västervik och Plivettradehallen var det jämnt spel även där. 2 defensivt bra lag som höll motståndarnas offensiv på utsidan och försvarade sin resp. målvakt bra, vilket gjorde att det inte sköts särskilt mycket skott, men i 2:a perioden kunde Tingsryd ändå ta ledningen. Minuten senare var det dock kvitterat igen, men det var Tingsrydsledning efter 2 spelade perioder, efter att Hannes Johansson återgett ledningen till Smålandslaget. I 3:e perioden blev Dan Pettersson stor matchhjälte när han först gjorde 2-2 och sedan 3-2 4 minuter senare, varefter Daniel Wälitalo höll ihop det och Linus Boström kunde sätta avgörande 4-2 i öppen kasse.

Det gjorde alltså att vi hade följande tabell efter den 1:a omgången:

1, AIK 3p +3
2, Västervik 3p +2
3, Pantern 2p +1
4, Sundsvall 1p -1
5, Tingsryd 0p -2
6, Södertälje 0p -3

Slutspelsserien - Omgång 5

Under fredagskvällen skulle allt avgöras. Vilka 3 lag skulle ta chansen att få kvala upp till SHL genom ett direktkval i bäst av 7?

Rögle hade som bekant allt i egna händer. Man var klara för direktkval, frågan var bara om man skulle bli 1:a eller 2:a i serien, få möta Västerås eller Modo. De enda som kunde hota ängelholmarna om seriesegern var sensationslaget för den här säsongen, tillsammans med Karlskrona, Vita hästen. Rokie i Allsvenskan, men det har man minsann inte visat. Man har övertygat rakt igenom, rest sig när man trott att man skulle falla ihop och rasa i tabellen. Man knep 8:e och sista slutspelsserieplatsen, på samma poäng, men med bättre målskillnad än Almtuna, vars säsong då istället var över. Hästen har sedan fortsatt att imponera, lite med nyfunnet bränsle här i slutspelsserien, där man har gått rent, bortsett från strafförlusten just mot Rögle. Annars har man tagit 8/9 poäng och det enda som nu skulle kunna få laget att missa direktkvalet var förlust mot Bofors, samtidigt som Björklöven slog rögle och Mora slog Malmö.

inget av det inträffade.

Rögle trampade gasen i botten mot Björklöven och redan efter drygt 3 minuters spel kunde Anré Deveaux göra 1-0 för ängelholmarna, en ledning som Christopher Liljewall utökade 2 minuter senare i powerplay. En väldigt tung start för Björklöven, som ärligt talat inte hade mycket att sätta emot Rögle. Skulle man inte vända på det här var deras enda hopp att Mora skulle slå malmö i sudden, något som inte såg helt otänkbart ut, då Mora först gjorde 0-1 redan efter 21 sekunfer spel. En mardrömsstart för Malmö, som ju var tvungna att ta 3 poäng. Kvitteringen kom också några minuter senare och det var också ställningen efter den 1:a perioden. I det läget var Björklöven alltså fortfarande över sträckert, med bätre målskillnad än Mora och 1 poäng mer än Malmö.

I den 2:a perioden stänkte Jordan Smootherman in 3-0 för Rögle och mer eller mindre stängde den matchen. Samtidigt gjorde Fabian Brunnström 2-1 för Malmö, till de 5314 åskådarnas vilda glädje. I det läget var alltså Malmö 3:a i tabellen, 1 poäng före Löven.

Det var inte mycket som talade för Björklöven nere i Ängelholm. Rögle kontrollerade matchen väldigt bra och även om bortalaget fick in en reducering med knappt 4 minuter kvar att spela så var det aldrig någon fara för Rögle, som kunde ta ytterligare 3 poän och därmed säkra segern i slutspelsserien, efter att ha tagit totalt 12/15 poäng och inte förlorat en enda match i ordinarie tid. Man tappade poäng mot Vita hästen, Mora och Bofors, men gick segrande ur alla 3 sudden/straffläggningar. Man förlorade alltså inte en enda match i denna serien. Det är imponerande och man fortsätter att vara som bäst när det gäller.

Björklövens enda hopp till att klara den där 3:e platsen var därmed att Mora skulle kvittera mot Malmö och sedan förrlora på övertid. Malmös ledning var ju skör, men tiden rann ifrån moringarna och Malmö kom, trots allt, närmre och närmre en direktkvalsplats. Mora pressade på, men nådde aldrig enda fram och därmed var saken klar. Malmö räddade säsongen i den här, den sista, omgången av slutspelsserien, där man gick in som jättefavoriter, med 3 bonuspoäng i kragt av sin 3:e plats i tabellen, där man inte alls levde upp till förväntningarna och förlorade 3 raka matcher, såg helt uträknade ut efter 3 omgångar, då man låg sist, knap 2 poäng mot Bofors och höll liv i säsongen och tog sedan de 3 poängen som här krävdes, samtidigt som Rögle gjorde sitt med Björklöven, som verkligen föll på mållinjen. Man skulle bara säkra den där direktkvalsplatswen i 4:e omgången hemma mot Hästen, men då vann Hästen med 2-1 istället och då gick luften ur Löven litegrann, för här hade man inte den där riktiga skärpan och Rögle vann ganska lätt. Det är dock de där bonuspoängen som avgör. Hade alla lag startat på 0 poäng, då hade Björklöven varit 3:a, 2 poäng före Malmö. Nu blir man 4:a och säsongen är över för Umeålaget, som ändå har gjort en grym säsong och verkligen har något att bygga vidare på. Kan man fortsätta med samma fina utveckling så kommer man tillhöra toppen av Allsvenskan nästa säsong.

Samtliga resultat i omgång 5 av slutspelsserien:
Rögle - Björklöven 3-1
Malmö - Mora 2-1
Vita hästen - Bofors 5-3

I Norrköping var det Bofors som tog ledningen i den 1:a perioden, efter att Henrik Björklund överlistat Axel Brage på straff. det var periodens enda mål, men i 2:a perioden vände hemmalaget. Viktor amnér satte 1-1 i powerplay, anton Brehmer 2-1 och Jesper Samuelsson 3-1. Sedan stängde Adam smidt matchen 02:40 in i 3:e perioden när han gjorde 4-1. Då slappnade nog Hästen av litegrann, för Bofors kunde reducera både fram till 4-2 och 4-3, vilket skapade spänning i matchen igen, låste upp det där låset som Hästen hade satt på matchen, men man nåddde inte hela vägen fram och Adam Smidts 4-1-mål blev ändå matchvinnande, efter att Anton Brehmer sedan satt 5-3 i öppen kasse, när Bofors plockade unge Emilö Kruse, som nu fick chansenn i säsongen sista match.

De här resultaten gör alltså att vi får en tabell som ser ut såhär:

1, Rögle 14p +8
2, Vita hästen 12p +5
3, Malmö 8p -5
4, Björklöven 7p +1
5, Mora 6p -1
6, Bofors 4p -8

Rögle vinner alltså serien. Vita hästen blir 2:a och Malmö 3:a, tack vare sin 3:e plats i grundserien. Som sagt, om alla lag hade startat på 0 poäng i den här serien hade tabellen sett ut såhär:

1, Rögle 12p
2, Vita hästen 12p
3, Björklöven 7p
4, Mora 6p
5, malmö 4p
6, Bofors 3p

Då hade Malmö alltså slutat 5:a istället för 3:a. Leksand hade fått möta Björklöven. Nu får man möta Malmö. Faktum är att Malmö gjorde minst mål i hela den här slutspelsserien, 8st på 5 matcher. Man släppte också in nät flest mål, 13st. Bara Bofors släppte in fler, 18st. Med 3 nollppoängare har man också förlorat mest av alla dess 6 lag under ordinarie tid. Ändå tar man sig vidare till direktkval.

Ett direktkval som alltså kommer spelas enligt följande:

Leksand - Malmö
Modo - Vita hästen
Västerås - Rögle

Jag ger mig tusan på att Rögle tar Västerås och tar en plats i SHL. Man har imponerat ordentligt nu på slutet och förlusten i den Hockeyallsvenska finalen mot Karlskrona var nog en rejäl käftsmäll för Västerås. där hade man nog räknat med att säkra ett kontrakt. Nu gjorde man inte det och ställs istället mot Rögle.

Modo är gigantiska favoriter mot Hästen och jag kan inte tänka mig att man förlorar 4/7 matcher mot dem. Sorry Hästen, men på förhand talar nästan ingenting för er i den här matchserien.

Klart jag hellre hade sett att Leksand fick möta Vita hästen än Malmö. malmö och Rögle var de 2 lag från den här serien jag på förhand absolut inte ville ha. Rögle för att de som sagt nästan alltid är bäst när det gäller och Malmö för att jag gärna ser dem i SHL nästa säsong också, men definitivt inte på Leksands bekostnad. Den här matchserien startade redan idag, de andra 2 gör det imorgon, och ett inlägg om den matchen kommer senare imorgon, men en sak var klar redan innan match. Den här 1:a matchen skulle bli oerhört viktig. Seger för Leksand och många mentala spärrar skulle släppa. seger för Malmö och den mentala pressen på Leksand skulle öka ännu mer, samtidigt som Malmös press minskade. Varför jag var inne på att jag kanske ändå ville ha Malmö tidigare var för att de ju också har en rejäl press på sig, eftersom att de har som uttalat mål att gå upp till nästa säsong. Vad som dessvärre också talar för dem nu är att de först stukade självförtroendet när de missade den Allsvenska finalen, sedan förlorade 3 raka här i slutspelsserien och var i princip uträknade, men ändå har man klarat av det och nu står man där, i direktkvalet. Leksand har fällt Malmö förr i kvalsammanhang, men med 13 raka förluster i ryggen lär inte själbförtroendet vara på topp i Leksand.

Så, mitt tips är alltså att Rögle och Modo tar varsin SHL-plats och sedan är det vidöppet mellan Leksand och Malmö. Jag vill tro att leksand har en fördel i och med sitt högre tempo osv. från SHL, men jag är tyvärr inte så säker på att det stämmer. malmö har ett oerhört skickligt lag, ett lag som definitivt håller SHL-klass om man får ihop det. Det har man inte riktigt fått under säsongens gång och därför missade man topp 2 i Allsvenskan. Får man ihop det där laget och dessutom vinner 1:a matchen. då opplar man ett rejält grepp om den där matchserien, tyvärr. Vinner å andra sidan Leksand, då kan nog som sagt många spärrar släppa. Matchen är redan avgjord, men mer om den kommer imorgon...

Hockeyallsvenska finalen - Match 4

Så var det då dags. I match 4 i bäst av 5 kunde Karlskrona HK bli klart för SHL, efter att man vänt 0-1 i matcher till 2-1 genom 2 blytunga segrar, där Pareik Galbraith, särskilt i match 2, växte ut till ett riktigt spöke för Västerås, en riktig gigant i mål, en ren matchvinnare för KHK. Han skulle bli tvungen att spela lika bra som under de tidigare matcherna även här, för nu skulle Västerås, som de favoriter man var innan serien drog igång, ge allt för att kvittera i matcher och sedan ta hem matchserien med 3-2 i matcher genom att vinna hemma i ABB arena, men först var man alltså tvungna att vinna här, i Arena Karlskrona.

Man fick också en drömstart på matchen. Redan efter 04:11 kunde Dustin Johner göra 0-1 för Västerås, ett resultat som länge såg ut att bli matchavgörande. Det saknades dock inte chanser och precis som i tidigare matcher var det Västerås som skapade mest och bäst, men Patrik Galbraith spikade igen efter det där målet och släppte inga fler puckar förbi sig under resten av matchen. I Västeråskassen såg Jonas Fransson länge ut att hålla nollan, men med 13:04 på klockan i sista perioden kunde Joel Kellman till slut spräcka Franssons nolla i powerplay och bara 2 minuter senare satte Vyacheslav Trukhno 2-1 för Karlskrona och de 3550 åskådarna i Arena Karlskrona exploderade i ett öronbedövande jubel, för nu var man mindre än 5 minuter från en ren bragd. Västerås satte så klart in allt man hade, men Galbraith stod emot och när slutsignalen ljöd var det ett faktum. Karlskrona HK spelar i SHL nästa säsong!

Det är en ren bragd. Klubben bildades så sent som 2001, då i Div 3. Sedan tog man klivet upp till Div 1 2006, samma år som Skellefteå gick upp i Elitserien och som Leksand åkte ur densamma. Sedan har man etablerat sig i Div. 1 och så sent som 2012, för 3 säsonger sedan, tog man klivet upp i Allsvenskan, efter att ha fallit på mållinjen året innan. 1:a året i Allsvenskan blev inget roligt alls och man slutade tvärsuist i tabellen och fick kvala sig kvar. Ett kval där man säkrade vidare spel i Allsvenskan först i sista omgången. ÅRet efter, förra säsongen, överraskade man alla och låg länge i toppen av Allsvenskan, men man orkade inte riktigt hela vägen och föll tillbaka litegrann mot slutet av säsongen, som tog slut i playoffserien. I år har man överraskat och övertygat på exakt samma sätt, men med den skillnaden att i år har man hållt hela vägen och 1 poäng före storfavoriten Malmö tog man en plats i den Allssvenska finalen, där man ställdes mot seriesegrande Västerås och väl där har nu Patrik Galbraith klivit fram som en ren vägg i mål och Joel Kellman har visat vägen ren offensivt och nu är man där. 14 år efter att föreningen bildades är man i SHL, i svensk hockeys finrum. Det är en bragd som slår det mesta i dagens hockeysverige och jag glädjs verkligen med Karlskrona HK, som också får tillstånd från SHL att spela i ligan, trots sin nuvarande arena, som inte uppfyller de krav som SHL har satt upp till nästa säsong, där det måste finnas minst 5000 läktarplatser. Det gör det inte i arena karlskrona, men det är inte heller rimligt att färdigställa en ny arena till i höst och därför får man dispens från kraven, men en ny arena kommer att byggas.

Just nu är det bara guld och gröna skogar i Karlskrona och det kan jag förstå och det är mycket välförtjänt och klart att man ska rida på den här vågen en bra tag framöver, men frågan är hur det blir sedan och hur man kommer att klara sig i SHL, där man kommer att få möta lag som Skellefteå, Frölunda, Färjestad och HV71? Det återstår att se, men just nu firas det i Karlskrona och det med all rätt.

Karlskrona HK alltså i SHL, genom 3-1 i matcher mot Västerås, grattis!

Slutspelsserien - Omgång 4

Björklöven tog igår inte chansen att säkra en plats i direktkvalet till SHL, men man har fortfarande allt i egna händer inför sista omgången som spelas imorgon.

Nu var det Vita hästen som gästade Umeå och det var en jämn match i 1:a perioden, men där Hästen i 2:a perioden både kunde göra 0-1 och 0-2, vilket blev matchavgörande, för Löven pressade på för att nå ikapp i sista perioden, hade 15-2 i skott där och fick också in reduceringen 3 minuter från slutet och Hästen kunde hålla undan hela vägen och är nu ruskigt nära direktkvalet. 1 poäng mot Bofors imorgon räcker för att säkra platsen. Faktum är att man t.o.m. kan vinna serien, men då måste man ha hjälp av Björklöven, som slår Rögle och då samtidigt spelar bort malmö från direktkvalet. För Malmö har faktiskt fortfarande en chans att nå dit, efter följande resultat i omgång 4 av denna slutspelsserie.

Björklöven - Vita hästen 1-2
Bofors - Malmö 2-3 str
Mora - Rögle 3-4 str

Malmö tog alltså 2 blytunga poäng här, efter att Bofors tagit en tidig ledning med 2-1 efter bara dryga minutens spel i 3:e perioden, men där Eric Himelfarb kunde kvittera för Malmö och där matchen sedan gick till straffar, säsongens viktigaste straffläggning, utan tvekan. Det lag som tog bonuspoängen skulle fortfarande ha chansen att nå direktkvalet. För det förlorande laget skulle säsongen vara över efter fredagens match, detta eftersom Hästen hade slagit Björklöven och att Löven på 3:e plats i tabellen därför var 3 poäng före dessa båda lag, men där båda dessa lag har betydligt sämre målskillnad än vad Löven har. Så en oerhört viktig poäng stod alltså på spel och det var Malmö som tog den, efter att Jens Jakobs och Tony Romano satt sina straffar och där Henrik Björklund var den enda att sätta sin straff i hemmalaget.

Rögle hade både 0-1, 0-2 och 2-3 mot Mora, men Mora kom tillbaka 3 gånger om och ordnade en sttraffläggning, där Rögle dock drog det längsta strået och nu är väldigt nära serieseger i den här serien. För att man inte ska ta den måste man förlora i ordinarie tid mot Björklöven imorgon, samtidigt som Hästen slår Bofors i ordinarie tid. Då vinner, tro det eller ej, Vita hästen den här slutspelsserien, där tabellen alltså ser ut såhär efter 4 spelade omgångar.

1, Rögle 11p +6
2, Vita hästen 9p +3
3, Björklöven 7p +3
4, Mora 6p 0
5, Malmö 5p -6
6, Bofors 4p -6

Leksand får i nuläget alltså på nytt möta Björklöven, precis som läget var efter omgång 2, men chansen/risken finns fortfarande att man får möta Hästen, Mora eller Malmö.

Förutsättningarna är som följer:

Rögle vinner serien om man vinner mot Björklöven, i ordinarie tid eller i sudden/straffar. Kan också räcka med bara 1 poäng, om Hästen inte slår Bofors med fler än 2 mål.
Skulle Rögle vinna, i synnerhet i ordinarie tid, då är samtidigt Björklöven i princip borta, eftersom att Mora och Malmö möts. Vinner Mora går man upp på 9p och förbi Löven. Vinner Malmö går man upp på 8p och förbi Löven. Lövens enda chans att då klara 3:e platsen är att Malmö slår Mora i sudden/straffar, samtidigt som man själva inte förlorar med mer än 4 mål. Då stannar alla 3 på 7p, men Löven tar 3:e platsen i kraft av bäst målskillnad.
Om Björklöven slår Rögle har Hästen ett gyllene läge att vinna serien. Slår man då Bofors gör man det. Vinner då istället Bofors blir Hästen 3:a. Man kan också bli 4:a, om bofors vinner med 2 mål eller mer, samtidigt som Mora tar 3 poäng mot Malmö. tar Malmö poäng mot Mora, då är Hästen garanterad en plats bland de 3.
För att Malmö ska nå topp 3 måste man ta 3 poäng, samtidigt som Rögle slår Björklöven. Svårare än så är det inte.

Björklöven har alltså allt i egna händer inför sista omgången, men man har där en väldigt svår bortamatch. man har visserligen spelat bra mot Rögle under hela säsongen, så det finns helt klart chans till poäng, vilket jag hoppas, så att man passerar Hästen i tabellen, samtidigt som Hästen förlorar mot Bofors. Då får Leksand möta Hästen i direktkvalet. Alternativt vinner Rögle mot Löven och Mora slår Malmö. Då får Leksand möta Mora i direktkvalet...

Playin i SHL

Playin i SHL, där Leksand var med förra året och då blev utslaget av HV med 2-1 i matcher, har nu avgjorts och i år var det Färjestad som ställdes mot Brynäs och Luleå som fick möta Djurgården.

På förhand hade jag satsat på Färjestad och Luleå. Djurgården har redan klarat sitt primära mål för säsongen, precis som Leksand gjorde förra året, man höll sig kvar i SHL under sin rokiesäsong. Därför tror jag att det mesta av Djurgårdens energi redan har gått åt till att rädda kontraktet. Färjestad har inte missat kvartsfinal på 20 år och Brynäs har varit nere i källaren och varit nära på att få kvala sig kvar i SHL. Tommy Jonsson sparkades och "Bulan" tog över. Det hände inte så mycket till en början, men nu har han fått ordning på grejerna i Brynäs, men frågan är om det skulle räcka till att utmana Färjestad? Jag trodde inte det på förhand.

Omgång 1

Luleå - Djurgården 1-0
Färjestad - Brynäs 3-4 SD

Hett möte på förhand mellan Luleå och Djurgården, inte minst med tanke på Johan Forsbergs tackling på Daniel Fernholm tidigare under säsongen, tacklingen som fällde Fernholm och har tvingat honom att avsluta sin hockeykarriär. Publiken var med på noterna i Coop Norrbotten arena, men det var en tillknäppt tillställning de fick bevittna, dock ändå med mycket känslor involverade. Matchens enda mål stod Emil Sylvegård för, efter drygt 3 minuters spel. Sedan hade Joel Lassinantti inga större problem med att spika igen. djurgården sköt bara 14 skott på hela matchen och Luleå var det hetare laget, även om det kanske inte var någon större hockeyfest. Eller, hockeyfest var det ju, men kanske inte den mest välspelade matchen.

I Karlstad fick hemmalaget en kanonstart när Joakim Rodin stänkte in 1-0 efter prick 3 minuter, men Brynäs var inte mycket sämre och bara 34 sekunder senare var också Justin Pogges nolla spräckt när Daniel brodin slog in 1-1. Färjestad återto dock ledningen på nytt efter 5 minuter, men återigen svarade Brynäs upp snabbt. Minuten senare var det återigen utjämnat och efter knappt 7 minuters spel hade vi fått se 4 mål och ställningen var också 2-2 efter den 1:a perioden. adam Rödin gav sedan Brynäs ledningen för 1:a gången i matchen i den 2:a perioden, en ledning som Linus Persson kunde kvittera knappt 6 minuter från slutet av matchen. Det målet tog också matchen till förlängning. Där tog det bara 01:14 innan Adam Brodecki kunde avgöra för Brynäs.

1-0 i matcher till Luleå och lite överraskande också brynäs.

Omgång 2

Djurgården - Luleå 1-3
Brynäs - Färjestad 2-3 SD

Ett fullsatt Hovet gjorde vad de kunde för att bära fram sitt djurgården till en förlängd säsong, men det var Luleå som återigen tog en tidig ledning, nu efter 02:10. Sedan utökade bortalaget till 0-2 bara 44 sekunder senare. En drömstart för luleå och den drömstarten spann man sedan vidare på. Man försvarade ledningen bra och Djurgåeden mäktade bara med 15 skott på mål under hela matchen. Markus Sörensen reducerade drygt halvvägs in i matchen, men någon jättespänning blev det aldrig ändå. Luleå kontrollerade matchen ganska bra och stängde den definitivt när Johan Forsberg av alla människor gjorde 1-3 för Luleå. Publiken på Hovet stod ändå upp och bar fram sitt lag under de sista sekundrarna av matchen och av säsongen för Djurgården.

I Gävle utspelades en jämn historia, där Färjestad tog ledningen, precis som i 1:a matchen i karlstad, och det var återigen Linus Persson som gjorde målet. I powerplay kunde dock Brynäs kvittera med 18:35 på klockan, ett väldigt viktigt psykologiskt mål. Tero Koskiranta ssåg dock till att Färjestad återigen satt i förarsätet efter drygt 5 minuter av 2:a perioden. Det såg också ut att bli matchavgörande, men Brynäs plockade Bernhard Starkbaum och med 18:48 på klockan i 3:e perioden satt också 2-2 i nät bakom PW i Färjestadskassen. Ännu ett viktigt sent mål för Brynäs alltså, det 2:a i matchen. Närmre en seger än så kom man dock inte, för i matchseriens 2:a förlängning var det den här gången Färjestads tur att avgöra. 06:12 in i förlängningen stänkte Anzi Salmela in 2-3 för Färjestad.

2-0 i matcher till luleå, som därmed är i kvartsfinal, men vilka man där skulle få möta var ännu inte klart. Det berodde på vem som vann den avgörande matchen i Karlstad mellan Färjestad och Brynäs. Vid hemmaseger skulle Luleå ställas mot Skellefteå i kvarten. Vid bortaseger skulle Brynäs istället få ta sig an Skellefteå, medan Luleå då skulle få Frölunda.

Omgång 3

Färjestad - Brynäs 1-2

För 2:a matchen i rad fick PW förtroendet mellan stolparna i Färjestadskassen. Han gjorde det bra och tog 29 skott och höll länge nollan. Ändå räckte det inte, för Bernhard Starkbaum plockade 31/32 skott och Brynäs höll undan för Färjestads slutforsering, efter att Brynäs först kvitterat med 11:15 kvar av matchen och med nästan exakt samma tid på klockan som när Brynäs kvitterade i Gävle i match 2, 18:48, nu 18:41, satt också 1-2 i nät bakom PW. Tomas Slovak gjorde sitt 1:a mål i slutspelet och det blev också matchavgörande. Brynäs höll emot Färjestads slutforsering och Brynäs får därmed möta Skellefteå i kvartsfinal, medan Färjestad missar densamma för 1:a gången på 21 år. 21 år! Det är en lång tid, men under alla dessa år har Färjestadd alltså funnits med när det har vankats kvartsfinal, enda fram tills i år.

Kvartsfinalerna kommer nu att spelas enligt följande:

Skellefteå - Brynäs
Frölunda - Luleå
Växjö - Örebro
Linköping - HV71

Jag kan inte se hur Brynäs ska kunna rubba Skellefteå. kanske tar man någon matvh med det självförtroende man nu har skaffat sig, men jag tror SAIK vinner med 4-1 i matcher.

Luleå tror jag däremot kan utmana Frölunda. Det blir en repri på CHL-finalenn som spelades tidigare i vintras, där Luleå gick segrande ur det hela. Det tror jag man kan göra även den här gången. Tror dock det kommer bli jämnt, men jag sticker ändå ut hakan och säger 4-3 i matcher till Luleå.

Örebro tror jag faktiskt kan utmana Växjö ordentligt. Örebro har haft lätt för Växjö under säsongen. Örebros kvicka och små spelare har lätt rundat Växjös stora och tunga backar. Tror man har 4-1 i matcher totalt sett under den här säsongen, men jag tror det blir jämnare här. Tror även denna kan gå till 7 matcher och jag säger faktiskt 4-3 i matcher till Örebro, om Julius Hudasek kan storspela på samma sätt som han har gjort under stora delar av säsongen och om Derek Ryan och co. kan fortsätta att producera framåt. Brister någon av dessa punkter, då vinner Växjö.

E4-derby direkt i kvartsfinal. Det lär bli heta möten mellan LHC och HV, men jag tror LHC är numret större än HV och med Jeff Taffe, Broc Little och Jacob McFlikier i spetsen kommer man att slå ut HV med 4-2 i matcher.

Mitt tips är alltså:

Skellefteå - Brynäs 4-1 i matcher
Frölunda - Luleå 3-4 i matcher
Växjö - Örebro 3-4 i matcher
Linköping - HV71 4-2 i matcher

Playoff 3 i Hockeyettan

I playoff 3 i Hockeyettan, ställdes sista steget innan kvalserien, ställdes Troja mot Västervik och Tingsryd mot Huddinge.

På vägen hit hade troja slagit ut Kumla med 2-0 i matcher, 0-11 och 4-2, i playoff 1 och Piteå med 2-0 i matcher, 3-1 och 3-5, i playoff 2, medan Västervik hade slagit ut Mariestad med 2-0 i matcher, 0-2 och 5-2, i playoff 1 och Hudiksvall med 2-0 i matcher, 3-5 och 3-0, i playoff 2. Båda lagen hade alltså totalt 4-0 i matcher, Troja hade gjort 23 mål och släppt in 6, medan Västervik hade gjort 15 mål och släppt in 5, Klar fördel offensivt för Troja alltså, meb relativt jämnt defensivt.

tingsryd hade på vägen hit slagit ut Kallinge med 2-0 i matcher, 1-3 och 4-2, i playoff 1 ooch Kristianstad med 2-0 i matcher, 4-3 och 1-3, medan Huddinge hade slagit ut Haninge med 2-1 i matcher, förlust med 6-5 och sedan 2 raka segrar hemma i Björkängshallen, 6-1 och 3-2, i playoff 1 och Östersund med 2-1 i matcher genom samma mönster, först förlust uppe i Östersund med 5-2 och sedan 2 raka segrar hemma i Björkängshallen, 6-3 och 4-0, i playoff 2. Huddinge var alltså det enda lag av dessa 4 lag i playoff 3 som på vägen hit hade förlorat matcher, totalt 4-2. Det innebar att man hade spelat 2 fler matcher än de övriga 3 lagen hit och att man hade en målskillnad på 26-17, medan Tingsryd hade en målskillnad på 14-7. Fler måk gjorda för Huddinge alltså, men också betydligt fler insläppta, dock på 2 matcheer mer än Tingsryd.

Efter det här försnacket tittar vi då på hur det gick...

Omgång 1

Tingsryd - Huddinge 3-2 SD
Troja - Västervik 1-2 SD

2 suddenmatcher alltså. Jämnt, precis som det ska vara och det var länge mållöst i de båda matcherna, men till slut, i 2:a perioden, kunde Sebastian benke ge hemmalaget Tingsryd ledningen, men bara minuter senare kvitterade Huddinge genom Filip Olsson. tingsryd återtog dock ledningen i 3:e perioden, men på nytt kom Huddinge tillbaka, med 48 sekunder kvar av matchen, vilket också tog den till förlängning, där dock Tingsryd var det starkare laget och drog det längta strået när Kari Sihvonen avjorde efter drygt 10 minuters spel.

I Ljungby dröjde det enda till 3:e perioden innan Johan Andersson kunde ge hemmalaget ledningen, men Simon Mitman kvitterade för Västervik, vilket tog även den här matchen till förlängning, medndär bortalaget här drog det längsta strået när Simon Mitman gjorde sitt 2:a mål för matchen efter drygt 4 minuters spel och som jag har sagt innan, daniel Wälitalo kan bli en avgörande faktor för Västervik. Här hade han en räddningsprocent på hela 97,62%, när han motade 41/42 skott.

1-0 i matcher för Tingsryd och Västervik alltså.

Omgång 2

Huddinge - Tingsryd 4- SD5
Västervik - Troja 3-4 SD

Ytterligare 2 suddenmatcher alltså. 4/4 matcher här i playoff 3 hade alltså gått till förlängning. Jämnare kan det knappast bli. Här small det dock redan efter drygt 2 minuters spel i Huddinge, när Tingsryd tog en tidig ledning. Huddinge kvitterade dock efter drygt 13 minuters spel, men bara minuten senare dunkade Adam Persson in 2-1 för Tingsryd, men Huddinge svarade på nytt med 2-2 bara minuten efter det. Det skulle dock vara Tingsryd i ledningen efter den 1:a perioden, när man gjorde 3-2 med 39 sekunder. Sedan drygade kvar man ut till 4-2 drygt halvvägs in i matchen och det såg mörkt ut för Huddinge. Man skulle doc resa sig igen. I spel 5 mot 3 kom reduceringen och med 19 sekunder kvar av matchen kom kvitteringen, till de 768 åskådarna på plats stora glädje. i förlängningen var glädjen dock slut när Jarkko Oikarinen sköt Tingsryd till kvalserien efter 06:57.

I Västervik var det mållöst efter den 1:a perioden, men i den 2:a kunde Troja både göra 0-1 och 0-2, innan Västervik kunde reducera och i den 3:e perioden kom också 2-2, när Filiph Engsund stänkte in pucken bakom Johan Nielsen i trojakassen. Joacim Hedblad såg sedan till att hemmalaget hade vänt på steken efter drygt 6 minuters spel i 3:e perioden, som doc inte skulle bli den sista, för Troja kunde i ett sista desperat försök och i en sista anstormning göra 3-3 genom Johan andersson, vilket tog även den här matchen till sudden och där tog det bara 54 sekunder innan Oskar Andersson avgjorde för Troja.

Tingsryd var alltså klara för kvalserien med 2-0 i matcher mot Huddinge, men mellan Troja och Västervik stod det 1-1 och det skulle krävas en 3:e och avgörande match för att skilja lagen åt.

Omgång 3

Västervik - Troja 2-1 SD

För att Västervik skulle klara detta var Wälitalo tvungen att kliva fram igen. Det gjorde han inte under match 2, då han inte fick jätemånga skott på sig, men ändå släppte in 4 av dem. Nej, det håller inte. Han var tvungen att kliva fram och det gjorde han, även om Troja fick en fin start på matchen och tog ledningen i powerplay efter drygt halva 1:a perioden. Västerviks kvittering kom dock i 2:a perioden och sedann var det en riktig nagelbitare, en riktig rysare, för trots att mer än hälften av matchen återstod kom inga fler mål. Det var 2 stabila defensiver och inget av lagen kom till några större farligheter framför mål. Det skvallrar inte minst det faktum att Västervik, som hemmalag, bara sköt 12 skott på mål under hela matchen. Ändå vann man. För 15 sekunder in i förlängningen var inte Johan Nielsen med på noterna till 100% och Linus Boström kunde då skjuta Västervik till kvalserien och därmed se till att ett av de mest hårdsatsande lagen i Hockeyettan och ett av de lag som skulle komma att väga klart tyngst i en kvalserie äär eliminerat.

Västervik alltså klara för kvalserien genom 2-1 i matcher mor Troja. Det innebäe att kvalserien upp till Allsvenskan, som drar igång imorgon, kommer bestå av följande lag:

AIK
Södertälje
Sundsvall
Pantern
Tingsryd
Västervik

AIK och Södertälje är gigantiska favoriter här. Missar man att hålla sig kvar, d.v.s. att man slutar 5:a eller 6:a i den här serien, då är det inget annat än ett praktfjasko. Det här ska man bara klara av.

Sedan blir det nog hårdare om de andra 2 platserna. tur för lagen från Hockeyettan att det är 4 lag som ska upp i år. Hade det varit 2, som det har varit tidigare, då hade man knappt haft en chans, men nu har man en gigantisk chans och jag tror det är vidöppet om vilka 2 lag som ska ta de där 2 platserna. Trore att alla har möjligheten. Kanske att Tingsryd, Västervik och Sundsvall har lite större chans än Pantern. Pantern har gjort en galet bra säsong, men man tappade lite där mot slutet av Allettan, när man redan var klara för kvalserien. Frågan är om man kan hitta tillbaka till den där högstanivån man har haft under i stort sätt hela året. Då blir man att räkna med. Tingsryd och Västervik har precis genomfört ett tufft playoffspel, men det behöver inte bara vara negativt tror jag. Man har hållt igång matchandet och det kan vara bra. Sundsvall är nu enda laget från Allettan Norra som är kvar, så de är lite svåra att placera var man ligger i förhållande till de övria lagen, eftersom att man inte har mött något av dem tidigar under säsongen. Hoppet är kanke att man faktiskt är så mycket bättre än övriga lagen i Allettan norra, för annars kommer man inte räcka till, eftersom att alla andra från den serien slogs ut i playof. Sundsvall vann visserligen Allettan, så man ska ju vara lite bättre, men frågan är om man räcker till? Jag är inte helt säker.

Ska jag dra ett tips så tror jag AIK och Södertälje klarar si kvar i Allsvenskan och att Tingsryd och Västervik går upp. Återstår att se hur rätt jag har...

Slutspelsserien - Omgång 3

Malmö, Malmö, Malmö. Vad ska man säga? Man var 1 enda poäng från att nå den Allsvenska finalen. Hade man tagit poäng mot Karlskrona eller mot Västerås där i slutet av serien, där det istället blev 2 tunga förluster, då hade man varit där. Nu missade man den Allsvenska finalen med minsta möjliga marginal, men man gick ändå in i Slutspelsserien med 3 bonuspoäng. Nu, 3 omgångar senare, ligger man sist i den serien. Sist! Detta efter 0-2 hemma mot Björklöven nu ikväll, efter att man verkligen inte haft marginalerna med sig. Det var 0-0 efter den 1:a perioden, men i den 2:a kom matchavgörandet, när först William Quist noterades för 0-1, en puck som tog på Malmöspelare framför kassen, och sedan kom också 0-2 på ett liknande sätt, då Björklövenspelare sköt, varefter pucken tog på Malmöklubbor och skridskor, fram till nästa Björklövenspelare, som bara hade att lägga in 0-2 i öppen kasse. Därefter orkade inte Malmö mobilisera för en forsering, utan Björklöven kontrollerade det där ganska bra och hade inga större problem med att stå emot Malmös reduceringsförsök. Klar seger för Björklöven alltså, som därmed klättrar upp på 7 poäng, medan Malmö står kvar på sina 3 poäng man hade när man gick in i den här serien. Uppförsbacken för att ens nå topp 3 börjar nu alltså bli brant för Rödhökarna, för att inte tala om segern i serien, där Rögle just nu parkerar på 9 poäng. Det är alltså 6 före Malmö, med 6 kvar att spela om. Nej, det blir inte serieseger för Malmö, det vågar jag nästan lova efter det här. Ska man nå sHL blir det genom att slå ut Modo eller Leksand i bäst av 7 och som man spelat de här 3 matcherna så lär man inte göra det.

Samtliga resultat i omgång 3 av Slutspelsserien:
Malmö - Björklöven 0-2
Bofors - Mora 0-3
Rögle - Vita hästen 2-1 str

Vita hästen fortsätter att imponera och göra bra matcher, med en storspelande Axel Brage i kassen. Rögle tog visserligen ledningen här, men Markus Pettersson fick in kvitteringen, när en skymd Lars Volden inte såg ett smack. Inget att göra på det målet. Ett mål som innebar att matchen gick till förlängninh, som blev resultatlös, och straffar, där Jordan Smootherman återigen, precis som mot Bofors senast, var den som avgjorde för hemmalaget, som nu har en rejäl buffert inför de 2 avslutande matcherna, då man har 4 poäng ner till Mora på 4:e plats och 6 poäng ner till Bofors och Malmö. 2 av de lag som på förhand tippades ta 2 av de 3 kvalplatserna ligger just nu alltså sist och näst sist i serien. De båda möts nu på onsdag. Förloraren där är definitivt borta från SHL, så enkelt är det.

Mora tog här 3 blytunga poäng när Dan Bakala höll nollan i Nobelhallen och Mora kunde vinna med 0-3. Starkt av Mora, för att vinna i Nobelhallen är inte det lättaste. Frågan är om Malmö lyckas göra detsamma på onsdag?

Tabellen ser nu ut såhär, efter 3 spelade omgångar, med 2 omgångar kvar att spela:

1, Rögle 9p +5
2, Björklöven 7p +4
3, vita hästen 6p +2
4, Mora 5p +1
5, bofors 3p -5
6, Malmö 3p -7

Leksand möter nu alltså på nytt Vita hästen, precis som läget var efter omgång 1 av serien. Det är bra. Hellre Hästen än Björklöven.

Hockeyallsvenska finalen - Omgång 2 och 3

karlskrona har nu vänt på steken mot Västerås, som vann den 1:a Allsvenska finalmatchen med 2-1, efter ett sent avgörande av Dustin Johner. Returmötet i Karlskrona innebar en lika flygande start för KHK som i 1:a matchen, allltså ett tidigt ledningsmål, nu signerat Maxim Matushkin. Sedan tog Västerås över, precis som man gjorde i 1:a ,matchen, men målen gjorde hemmalaget. Drygt halvvägs in i 1:a perioden utökade Niklas Lihagen ledningen till 2-0, i powerplay, efter att Västerås bränt 2 powerplayförsök. Ganska psykologiskt efter att där och den där 2-0-ledningen stod sig länge, enda tills Alexander Bergström satte spiken i kistan med sitt 3-0-mål med 05:13 kvar av matchen. Västerås plockade då Jonatan Bjurö, satsade allt på ett kort och fick faktiskt in en reducering, men då återstod det bara 11 sekunder att spela. Så Karlskrona vann matchen med 3-1, Patrik Galbraith växte fram till en ren vägg, ännu mer än han gjorde i match 1 och motade nu 38/39 skott han fick på sig, medan Bjurö "bara" motade 19/22 skott, och KHK hade därmed utjämnat matchserien till 1-1 i matcher.


Sedan var det dags för returmöte i Västerås igen och nu var det hemmalaget som fick en flygande start på matchen. Robin Jakobsson gav Västerås ledningen efter 13:33 och Jonas Emerdahl utökade sedan till 2-0 innan perioden var slut. En mycket stark 1:a period av VIK och Galbraith såg plötsligt mänsklig ut igen. Karlskrona fick dock precis den start på 2:a perioden som man ville ha när Joel Kellman reducerade bara 2 minuter in i perioden och sedan kom också 2-2, efter halva matchen, och det var återigen Joel Kellman som höll sig framme. Karlskrona fick sedan en ännu större skjuts i rätt riktning i början av 3:e perioden, när publiken i ABB arena verkligen satte kaffet i vrångstrupen, för efter bara 11 sekunder gjorde Niklas Lihagen 2-3 för Karlskrona, som därmed hade vänt på steken och nu blev nästan nervositeten greppbar hos hemmaspelarna. Ju längre tiden gick, ju närmre slutsignalen man kom, desto mer talade allt för Karlskrona. Med 02:07 kvar av matchen klev dock Robin Jakobsson fram på nytt och satte 3-3 bakom galbraith. Den lättnaden gick verkligen att ta på efter målet. 3-3 stod sig matchen ut och förlängning väntade. En förlängning som visade sig bli rejält utdragen, men där till slut, efter ganska exakt 1,5 periods övertid, Joel Kellman gjorde sitt 3:e mål för dagen när han avgjorde fram till 3-4 för Karlskrona, efter totalt 90:50 minuters ishockey. Detta trots att Västerås hade bombarderat Patrik Galbraith med skott, men där han plockat 60/63 skott och där Bjurö återigen "bara" tog 30/34. Där har vi en stor bidragande orsak till de här båda segrarna för Karlskrona. Patrik Galbraith. Han är på väg att skaffa sig en legendstempel i Karlskrona i och med sitt spel i de här båda matcherna...

Det innebär alltså att Karlskrona HK nu är 1 match från att spela i SHL nästa säsong. Det innebär att Västerås först och främst måste vinna nere i Arena Karlskrona på tisdag, för att sedan ta hem 5:e och avgörande matchen hemma i ABB arena på torsdag. Som ni ser, vägen ligger vidöppen för Karlskrona i nuläget och favoriten Västerås är därmed på väg att missa avancemanget. Missar man här får man ju dock 1 chans till, men jag tror nog helst att man slipper möta Rögle eller malmö i bäst av 7...

så, tisdag, då gäller det, allt eller inget för Västerås.

Slutspelsserien - Omgång 2

2:a omgången av Slutspelsserien i Hockeyallsvenskan spelades igår och inför omgången hade ju Rögle satt sig i ett kanonläge genom 5-2-segern mot Malmö, i Malmö. Här fortsatte man på samma linje, även om det såg knackigt och segt ut till en början och där Bofors öppnade matchen betydligt bättre och kunde också ta ledningen med 0-1 efter drygt 7 minuters spel. Jesper Jensen, som nu var tillbaka i Rögle igen, kvitterade dock för hemmalaget, som började ta över matchen mer och mer. Ändå var det bofors som gjorde mål. 12 kom genom Gustav Torell och sedan utökade Fredrik Höggren till 1-3 i början av 2:a perioden. Inte direkt rättvist sett till matchbilden, och när man sedan gjorde 1-4 i boxplay, då såg det trots allt mer än avgjort ut. Sedan kom vändningen. Rögle spelade ut Bofor totalt. Joel Gistedt motade hela 41 skott, men skulle ändå få kapitulera för ytterligare 3, först när Daniel Sylvander reducerade till 2-4, sedan Jesper jensen som slog in 3-4 i powerplay och så kvitteringen med 01:27 kvar av matchen, då Ludvig Rensfeldt höll sig framme. Helt rättvist sett till matchbilden, men att Rögle har flyt råder det ingen tvekan om, även om man här hade 46-20 i skott, vilket vittnar om en rejäl Rögledominans, men där Joel Gistedt och co. ändå gjorde en grym krigarinsats och nästan var värda mer än 1 poäng i den här matchen. I synnerhet när man hade 1-4 efter knappt halva. Nu fick man bara med sig 1 poäng efter att Jordan Smootherman avgjort på straffar för Rögle. 2 grymt viktiga poäng!

Samtliga resultat i omgång 2 av Slutspelsserien:
Rögle - Bofors 5-4 str
Björklöven - Mora 4-3 str
Vita hästen - malmö 3-1

Malmö är rejält nere i brygga nu. Nästa match, imorgon mot Björklöven, är en ren måstematch. Annars är man nog borta. Man gick in i den här serien med 3 extrapoäng, men nu är man utanför topp 3. Detta efter att Axel Brage återigen varit fullständigt fenomenal i Hästenkassen och efter att hela hallen stått upp och klappat fram sitt älskade Hästen i slutminuterna. Häftigt, men mindre smickrande för Malmö, som trots 34 skott på mål bara gjorde 1. Hovinen motade 33 av 36 skott, vilket inte är dåligt, men det räckte inte. Malmös tröstmål, om man nu kan säga så, kom med 48 sekunder kvar av matchen. Så det var fullständigt rättvist att Hästen vann, för man var bättre, helt klart.

I Umeå var det desto jämnare, när nästan 5000 åskådare franns på plats. Det var dock Mora som tog ledningen efter drygt 4 minuters spel, men Stefan Andersson kvitterade drygt 2 minuter in i 2:a perioden. Minuten senare återgav dock Kevin Mitchel ledningen till moringarna, men mats Lavander kviterade på nytt, bara minuten senare. En riktig målexplossion med 3 mål på 2 minuter fick vi se där i början av 2:a perioden. Daniel Hermansson skulle dock återge ledningen på nytt till Mora, för 3:e gången i matchen, men för 3:e gången i matchen skulle Björklöven kvittera och det var Karl-johan Lundström som satte 3-3 bakom Dan Bakala i Morakassen, också det målet i 2:a perioden. Vi fic alltså se 5 mål i mitenakten, men sedan föll inga fler mål innan matchen var över och den gic därför till både sudden och straffar, där Stefan Öhman blev matchhjälte för björklöven, som därmed klättrar upp på 3:e plats i tabellen, som nu ser ut såhär:

1, Rögle 7p +4
2, Vita hästen 5p +3
3, Björklöven 4p +2
4, Bofors 3p -2
5, Malmö 3p -5
6, Mora 2p -2

Det är nu 9 poäng kvar att spela om. Malmö har 4 poäng upp till rögle. Det innebär att om Malmö inte tar 3 poäng imorgon, medan Rögle gör det hemma mot Vita hästen, då är Malmö borta från att vinna serien. Vinner Hästen där, samtidigt som Malmö också gör det, då tätnar det ordentligt. Då går Hästen upp på 8 poäng, Rögle 7 och Malmö 6. Det läget vill vi inte ha i slutänden av den här serien, för jag vill inte att Leksand ska få möta Malmö eller Rögle i direktkvalet.

I nuläget möter Leksand alltså Björklöven, vilket jag tycker är sämre än Hästen, som låg 3:a efter den 1:a omgången.

Slutspelsserien - Omgång 1

Rögle åkte ner till Malmö i 1:a omgången av slutspelsserien, som spelades igår. Säsongens sista Skånederby alltså och det var hemmalaget som öppnade bäst och gjorde både 1-0 och 2-0 innan det vände. En riktigt ful crosschecking i naccken på Malmös Jens Olsson från Rögles Jacob Lilja renderade i ett matchstraff för Lilja och ambulansfärd för Olsson. Han kunde dock röra hela kroppen, så ingen skada så, men en väldigt ful smäll var det och det såg otäckt ut. Lilja var djupt ångerfull efteråt och bad t.o.m. Olsson om ursäkt via ett sms inatt.

trots matchstraff på Lilja och skada på Jesper Jensen kunde Rögle ändå vända på steken och göra både 2-1, 2-2 och 2-3 innan Malmö plockade målvakten och Rögle där kunde sätta 2-4 i öppen kasse. Matchen slutade 2-5 och Rögle är därmed i topp av denna serien, direkt efter 1:a omgången. Starkt av Ängelholmarna.

Samtlia resultat:
Malmö - Rögle 2-5
Bofors - Björklöven 1-2 SD
Mora - Vita hästen 2-3 str

Det sades att Björklöven redan hade en 2-1-puck inne i 3:e perioden, men det blev inget mål av det. Nu vann man ändå, i sudden, när William Quist avgjorde för bortalaget.

Vita hästen tog ledningen med knappa minuten kvar av 1:a perioden, men Mora vände i 2:a, innan Hästen återigen kunde göra ett sen mål, nu fram till 2-2, med 29 sekunder kvar av perioden. Hästen tog sedan också bonuspoängen när Tobias liljendahl avgjorde drygt 4 minuter in i förlängningen.

Dessa resultat gör att vi har en tabell enligt följande, där Malmö alltså, i kraft av sin 3:e plats i serien, gick in med 3 poäng, Rögle med 2 och Bofors med 1, resten 0:

1, Rögle 5p +3
2, Malmö 3p -3
3, Vita hästen 2p +1
4, Björklöven 2p +1
5, Bofors 2p -1
6, Mora 1p -1

Just nu skulle alltså Leksand ställas mot Vita hästen.

Sluttabell av SHL 2014/15

Så är då också SHL färdigspelat för i år. 55 omgångar har spelats och vi har en sluttabell som ser ut såhär:

1, Skellefteå 111p +53
2, Frölunda 97p +25
3, Växjö 96p +38
4, Linköping 93p +31
5, HV71 92p +4
6, Örebro 90p +28
7, Färjestad 83p -7
8, Luleå 79p -4
9, Djurgården 71p -29
10, Brynäs 68p -27
11, Leksand 57p -63
12, Modo 53p -49

Skellefteå vinner alltså grundseerien i år igen, för 3:e året i rad. Detta trots en massflykt från laget efter förra säsongen. Jimmie Eriksson, Oskar Möller, P-E belemare, Viktor Arvidsson, Jocke Lindström m.fl. försvann, nästan 400 poäng från förra säsongen. Ändå är man där uppe, klart dessutom. Man vinner serien, 14 poäng före frölunda. Häftigt och vväldigt, väldigt övertygande!

Där bakom var det jämnare, men Frölunda håller undan för Växjö. 1 poäng före Växjö. Vill man se det så, så kan det vara målet med 4 sekunder kvar mot Leksand som gjorde att man knep 2:a platsen. Annars hade Växjö varit 2 poäng före Frölunda. Å andra sidan kunde Växjö också ha tappat 2 poäng mot Leksand, om Leksand hade klarat av 2 minuter till. Så det jämnar väl ut sig där...

LHC kniper 4:e platsen, 1 poäng före HV, som blir 5:a.

Örebro har övertygat ordentligt den här säsongen, mycket tack vare Julius Hudasek, Derek Ryan, Martin Johansson och Daniel Viksten. Det räcker till en 6:e plats i tabellen och man är nu klara för klubbens 1:a SM-slutspel om jag minns rätt.

Sedan slutar Färjestad till slut 7 poäng bakom Örebro och var trots allt knappt ens nära att ta en direktplats, vilket jag trodde att man skulle klara när man länge, länge låg 1 poäng balom det lag som låg 6:a, men sedan orkade man inte hela vägen här på slutet. Färjestad inledde ju annars säsongen väldigt svagt och låg länge där nere under sträcket tillsammans med Leksand, men i och med Anzi Salmela och Toni Rayala har man lyft i tabellen. Kanske inte så högt som man gade tänkt, men det räcker iaf till en playinplats, den 7:e, samma som Leksand tog förra säsongen.

Luleå har ju länge legat där i ett vakum och man blir solklar 8:a.

Djurgården fixade SHL-kontraktet till nästa säsong och jag får säga att man har gjort en stark säsong, ungefär som Leksand gjorde förra säsongen. Man slutar till slut hela 14 poäng före Leksand där under sträcket, så det var aldrig något snack om saken, trots att Leksand var på väg ikapp där i slutet av januari, när man vann över just Djurgården med 4-1, den 27 januari, vilket också är senaste trepoängaren för de blåvita. Med andra ord har man fallit som en sten i tabellen under februari och Brynäs klarade sig till slut undan det där direktkvalet med ganska god marginal, 11 poääng före Leksand. Leksand, som var seriens mest formstarka lag där runt mellandagarna, då man vann 4 eller 5 raka matcher och sedan spann vidare på det under januari. Då såg det ganska ljust ut, men hela februari har varit bäckmörk för de blåvita. 3 poäng på 13 matcher. Då blir det såhär. Både brynäs och Djurgården ryckte iväg och här på slutet var det inget snack om saken.

Modo sltar sist, men minst mål har man inte gjort. Det har Leksand gjort med sina 116 kassar. Näst minst mål har Modo och Luleå gjort, 127st, följda av Djurgården på 128 och Brynäs på 132. Det speglar med andra ord tabellen väldigt bra, för det är de 5 nedersta lagen som också har gjort minst mål. Flest mål har man också släppt in. Undantaget är HV, som har släppt in 141 mål. Fler mål har Djurgården, 157, Brynäs, 159, Modo, 176 och Leksand, 179, släppt in. Leksand och Modo är alltså i särklass där och det skvallrar ju också tabellen om. Minst mål har å andra sidan skellefteå släppt in, lika många som Leksand har gjort, 116st. Det är alltså 63 mål färre än Leksand, 1,14 mål färre/match. Det är ganska mycket. Flest mål i serien har Skellefteå också gjort, 169st. Det är 11 fler än Växjö, som har gjort näst flest med sina 158 och LHC med sina 157. Tabellen ljuger alltså inte och jag tycker att statistiken speglar tabellen bättre här än i Allsvenskan. De lag som har gjort flest mål och släppt in minst är i toppen, de lag som har gjort minst och släppt in flest mål är i botten.

Jämför man slutligen med förra årets tabell så ser vi då att Skellefteå prickar in exakt samma poängantal i år som förra säsongen, 111 till antalet. Det är inget annat än imponerade med tanke på hur många spelare som lämnade laget och inte minst vilka tungviktare det var som lämnade. Grymt! Frölunda slutade 2:a förra säsongen med, men då med 5 poäng mer än nu. Med andra ord är Skellefteå ännu mer överlägset nu än vad man var förra året, hur nu det kan gå till. Växjö var 3:a då med, men med 2 poäng mindre än i år, 94 mot 96. LHC slutade bara 9.a förra säsongen och fick då spela playin för att nå kvartsfinal. 78 poäng skrapade man då ihop, mot 93 i år. Alltså +15 poäng jämt mot förra säsiongen. HV höll också till där nere och slutade 10:a med 71 poäng, 21 poäng färre än i år. Örebro fick kvala sig kvar i SHL med sina 61 poäng. Nu har man tagit 90 poäng, en ökning med 29 pinnar. Bara den ökningen hade utgjort 47,5% av alla ppoäng man tog förra säsongen. Örebro har alltså gjort en grymt stark säsong i år. Färjestad knep 5:e platsen i sista omgångwn med sina 85 poäng. Det är ganska jämnt mot i år, 2 poäng mer än i år. Vi ser dock att för 6:e platsen förra säsongen krävdes det 85 poäng. I år krävdes det 90. 85 poäng hade nämligwn också Luleå, mot de 71 man tar den här säsongen. -14 poäng där alltså. Djurgården fanns inte med då, men AIK slutade sist med 55 poäng. Djurgården tog 71 poäng i år. Klart bättre än AIK alltså. Brynäs är klart sämre än förra säsongen. då tog man också 85 poäng och slutade 4:a i tabellen, med bättre målskillnad än Färjestad och Luleå. Nu slutar mann 10:a med sina 68 poäng, 17 poäng mindre än förra året alltså. Störst ras har dock tyvärr Leksand gjort. 84 poäng och 7:a i serien förra året. 57 poäng och 11:a i serien i år. -27 poäng jämnt mot förra säsongen alltså. Ungefär som Örebro, fast åt andra hållet. Slutligen har vi Modo, som slutade 8:a förra säsongen med 81 poäng. 28 poäng färre i år. Ungefär i samma klass som Leksand alltså och de båda slutade ju intill varandra även förra säsongen, då 7:a och 8:a, nu 11:a och 12:a.

13:e raka förlusten

Under torsdagskvällen var det så dags för sista omgången av SHL säsongen 2014/15 och Leksand ställdes då mot hemmastarka Linköping i Saab arena. En väldigt svår bortamatch på förhand, men Leksand gjorde det bra i 1:a perioden, även om LHC dominerade rent spelmässigt. Leksingarna hade väl i ärlighetens namn inte mycket att säga till om, inte ens i kraft av 2 powerplay lyckades man få hål på David Rautio i LHC-kassen.

Det såg ut att bli en mållös period, men med knappa minuten kvar satte LHC 1-0, precis efter att Leksand spelat ett av sina 2 ganska uddlösa powerplay. Surt att få ett mål mot sig så nära paus, men det är på något sätt det som just nu karaktäriserar Leksand, det är stolpe ut hela tiden och målen man får mot sig är psykiskt tunga. Det känns som det bara kommer våg efter våg med negativiteter och det fortsatte tyvärr i 2:a perioden...

...För knappa minuten in i 2:a perioden höll sig Jacob Micflikier framme på nytt och det var 2-0 för LHC. sämsta tänkbara start för Leksand, men det är inte ens förvånande längre. Just nu går allt emot laget och det ska till mycket för att man ska ta sig ur det här till direktkvalet börjar. Som jag skrev i inlägget om HV-matchen i tisdags så tror jag 1:a matchen där i direktkvalet, oavsett vem man får möta, blir en nyckelmatch för utgången av den bataljen...

LHC fortsatte att ösa på och 3-0 var väldigt nära, men den gången hade Jocke Lundström stolparna med sig. 3-0 kom ändå kort senare, en retur som Johannes Sallmonsson snappade upp och matchen var nästan stängd, även om Leksand faktiskt jämnade ut matchbilden litegrann mot slutet av perioden.

Uppförsbacken var dock väldigt stor inför den 3:e perioden, men inget är klart förrän 60 minuter är spelade och i den 3:e perioden vaknade åtminstone den blåvita publiken litegrann, men vad hjälpte det när LHC ändå fick in 4-0 och stängde matchen?

Leksand var ytterst nära en reducering precis i slutsekunderna, men pucken ville inte in i mål, som sig bör när man inte har något flyt och allt studsar emot en.

4-0 till LHC alltså. Egentligen inget mer med det. Det var en på förhand väldigt tuff bortamatch och poäng här hade mest varit en bonus. Tränare Sjur Robert Nielsen, som sedan några matcher tillbaka har tagit över tränarrollen från "Äpplet" påpekade dock att man har tränat hårt inför vad som komma skall och att det därför kunde vara lite soppatorsk i benen, för det är ju inte nu man ska vara som bäst. det är om drygt en vecka. Då gäller det, liv eller död, det kan vara så mycket som står på spel och Leksand har tyvärr allt att förlora som läget är nu. Därför gäller det att kunna släppa allt det där som hänger över en, att benen då är pigga igen och att man spelar som man gjorde där runt jul, eller iaf trummar på som mot Växjö, när man var 2 minuter från 3 poäng, och Frölunda, där man som bekant var 4 sekunder från 3 poäng. Spelar man så, då kommer det gå vägen.

Övriga resultat i omgång 55 av SHL 2014/15:
Luleå - Frölunda 3-0
Örebro - Djurgården 4-5 str
Brynäs - Modo 2-1
Växjö - Färjestad 4-1
HV71 - Skellefteå 0-3

många nollor här. LHC, Skellefteå och Luleå håller nollan i sista omgången.

Det enda av spänning gällande tabellen som fanns kvar innan den här omgången var vilket lag som skulle bli 4:a i tabellen. HV hade den platsen inför sista omgången, men i och med deras 0-3-förlust mot Skellefteå och LHC:s 4-0-seger mot Leksand så klättrar LHC förbi HV i tabellen och slutar 4:a i densamma, vilket som sagt ger hemmaplansfördel i kvartsfinalerna, som drar igång på onsdag.

Brynäs vände 0-1 till 2-1 i 2:a perioden, vilket också blev slutresultatet.

Även Växjö vände i 2:a perioden. Färjestad hade 0-1 efter den 1:a, men genom 4-0 i 2:a perioden vände och stängde Växjö matchen och tog en säker seger.

Det mest notabla här var väl annars Djurgårdens starka seger mot Örebro,trots att Örebro hade 3-1 och 4-2 efter den 2:a perioden lyckades man inte stänga matchen och Djurgården kom tillbaka och kunde också vinna på straffar. Starkt av DIF!

Sista hemmamatchen i SHL 2014/15

Näst sista omgången av SHL och HV71 stod för motståndet i Tegera arena under tisdagskvällen, sista hemmamatchen för grundserien av SHL den här säsongen, och det var en relativt jämn 1:a period, där båda lagen skapade offensiva chanser, där HV kanske vägde lite tyngre och hade lit tyngre och längre anfall, men där Leksand gjorde det bra och efter en stabil och bra 1:a period från Leksands håll stod det 0-0 efter densamma.

I 2:a rasade det dock ihop, igen. Knappt 3 minuter in i perioden satte unge Kevin Stenlund 0-1 för HV och kort senare utökade bortalaget till 0-2.

En väldigt tung start av perioden för Leksand, men man försökte verklogen resa sig från det. Som det dock brukar vara för ett lag som under en tid haft det tufft, förlorat mycket, vilket Leksand minst sagt har gjort, är inte marginalerna med en och istället kunde HV göra 0-3 drygt halvvägs in i perioden, varefter 0-4 också trillade in och det stängde mer eller mindre matchen, tyvärr.

Även om 1:a perioden var stabil och relativt okej, så håller det inte att spela 0-4 i 1 period. då är matchen mer eller mindre körd. Det gäller att först och främst få ihop det defensivt, som i 1:a perioden, fast i 60 minuter, och sedan kan man börja bygga framåt, men just nu har Leksand i princip ingen offensiv alls, för all kraft går åt till att jobba defensivt och ändå blöder man bakåt, trots att man kämpar och sliter. nej, något är det som inte stämmer och detta "något" måste man få ordning på innan direktkvalet drar igång, annars kommer det bli obehagligt tufft...

3:e perioden här var åtminstone bätre och reduceringen skulle också komma. för en gångs skull hade man också lite tur, när pucken tog på HV-klubba, vilket ställde Wesslau, och det var 1-4.

HV replikerade dock genom att göra 1-5 i powerplay, men Leksand skulle reducera ännu en gång, även det i PP, när man fick spela i den spelformen i inte mindre än 4 minuter. 2-5 blev också slutresultatet.

Bortser man från 2:a perioden hade Leksand faktiskt vunnit den här matchen med 2-1. nu förlorar man med 2-5. Klart att det inte går att skylla enbart på marginaler, HV hade långa stunder ett betydligt större och mer rejält tryck än vad leksingarna orkade skapa, men den avgörande faktorn är att defensiven inte håller. Stundtals håller den, men stundtals fallerar den ordentligt och det håller inte och kommer inte att hålla i ett direktkval heller, tyvärr. Det måste man få ordening på. Sedan sitter det så klart i huvudet på spelarna. 11 raka förluster, med 2 poäng på dessa 11 senaste matcher, det är klart att det sätter sig i huvudet. I synnerhet som flertalet av dessa förluster, särskilt nu på slutet, har handlat om marginaler. Marginaler som hela tiden har varit på fel sida, precis som under kvalserieförbannelsernas år. Vi har kvaliteten när vi spelar som bäst, men lägstanivån är för låg och det är den som oroar. I ett direktkval har Leksand dessutom allt att förlora, så får man en dålig start även där, om man inte lyckas släppa allt det här negativa, alla förluster och alla stolpe ut-förluster, då kan det bli en väldigt mörk historia för alla blåvita. Får vi istället en bra start och vinner 1:a matchen den 15 mars, då kan nog spärrrarna släppa litegrann. Så jag tror tyvärr att det vi står inför nu är en ren nyckelmatch redan i 1:a omgången av det där direktkvalet, vilket lag det än blir som vi får möta...

Övriga resultat i omgång 54:
Skellefteå - Växjö 2-1 str
Modo - Örebro 5-3
Djurgården - Brynäs 1-0
Färjestad - Luleå 1-3
Frölunda - Linköping 3-0

De här resultaten innebar att jag fick fel gällande Färjestad. I och med den här förlusten kan man inte nå topp 6 och en direktplats till slutspelet. Man kommer sluta 7:a och få möta Brynäs i playin, vilket också är klart, efter att Djurgården avgjort med 10 sekunder kvar av ordinarie matchtid. Surt för Brynäs, men hellre att Djurgården vinner än Brynäs, så jag får väl ändå tillstå att det var ett bra mål, och publiken var med på noterna. Nästan fullsatt på Hovet, i en match som egentligen inte betydde så mycket. Det är starkt.

Klart alltså att Brynäs blir 10:a, Djurgården 9:a, Luleå 8:a och Färjestad 7:a. Frölunda är också klar serietvåa, efter 3-0 hemma mot LHC, som därmed tappar greppet om 4:e platsen, vilken ger hemmaplansfördel i slutspelet. Istället tar HV över den platsen och har allt i egna händer inför sista omgången. Det är också det enda som har något av betydelse i sista omgången, vilket lag som ska bli 4:a i tabellen, HV, LHC eller Örebro. Örebro, som oväntat här fick stryk av Modo, trots att man var nära på att faktiskt hämta upp underläge med 5-0 när det bara återstod 5 minuter att spela. Då reducerade man snabbt 2 gånger om och så kom också 5-3, men närmre än så kom man faktiskt inte och Modo fick ta en fin skalp, vilket jag tyvärr tror mycket väl kan göra att Modo i nuläget har större chans att klara SHL-kontraktet än vad Leksand har. Spelbolagen tror inte på modo, då tror man mer på Leksand, men Leksand har bara förlorat, förlorat och förlorat ännu mer nu under den senaste månaden. Modo har iaf vunnit och det tror jag kan ha väldigt stor betydelse för självförtroende och de mentala bitarna när man går in i direktkvalet och det är därför jag i nuläget är allvarligt orolig för hur Leksand ska klara detta viktiga direktkval. De återstår att se, men känslan är inte jättegod kan jag ju inte påstå. Ändå vet jag någonstans där inne att om vi bara spelar som vi kan spela, då är vi klasser bättre än alla lag i den där slitspelsserien i Allsvenskan. Vi ska inte förlora 4/7 matcher mot Allsvenskt motstånd, men det är lägstanivån som oroar och så skadar det ju inte om ritola och Ryno kommer tillbaka innan kvalet drar igång. Det tror jag också är viktiga bitar för att det här ska gå vägen...

Hockeyallsvenska finalen - Match 1

Under onsdagskvällen spelades den 1:a matchen i den hockeallsvenska finalen. Matchen spelades i Västerås, men det var Karlskrona som fick en kanonstart med 0-1 redan efter 33 sekunder. Därefter handlade det mesta om Västerås mot Patrik Galbraith, som var lysannde i Karlskronakassen och det dröjde enda till i mitten av den 2:a perioden innan Dustin Johner kunde peta in kvitteringen fram till 1-1. Sedan pressade VIK på för 2-1, men Galbraith stod emot och klarade av den värsta Västeråspressen. Tiden rullade på och mer och mer talade kanske för Karlskrona, som kom upp mer i banan efter att pressen mot dem minskat litegrann. Ändå var det Västerås som gjorde mål. Med 3 minuter kvar att spela kunde snöpligt nog Dustin Johner på nytt hålla sig framme och avgöra matchen till Västerås fördel. Hallen fullständigt exploderade när pucken hittade in i nätmaskorna bakom Galbraith.

Tung seger för Västerås alltså, som därmed har 1-0 i matcher och nu är 2 segrar från ett SHL-kontrakt.

Hockeyettan 2011-2014 - Så har det sett ut

Jag tog en titt i arkivet på Hockeyettan, eller Div. 1, som den hette innan den här säsongen, och på vilka lag som från säsongen 2010/11, då jag startade den här bloggen, har tagit sig till playoff på vägen mot Allsvenskan och var dessa lag spelar idag. Såhär har det sett ut:

2010/11

Allettan Norra

Asplöven vann serien före Björklöven. Båda dessa spelar nu i Allsvenskan.
Kiruna blev 3:a och Hudiksvall 4:a. Båda dessa är fortfarande kvar i Hockeyettan.
Piteå, Sollefteå, Östersund och Kovland hade spelat klart för säsongen. Alla 4 är fortfarande kvar i Hockeyettan, Piteå på en betydligt mer framskjuten placering än här, Östersund likaså, i synnerhet den här säsongen, medan Sollefteå nu huserar i botten av Hockeyettan Norrra.

Allettan Mellan

Huddinge vann serien, före Visby, Enköping och Ore. Huddinge och Visby tillhör fortfarande den övre delen av Hockeyettan, medan Enköping haar haft svårt att hävda sig under de senaste säsongerna. Ore har åkt ur serien och återfinns nu i Hockeytvåan (heter den så?).
Spelat klart efter Allettan hade här Surahammar, Nacka, Arboga och Nyköping. Här har det hänt grejer. Surahammar finns kvar i Hockeyettan, men har inte varit i närheten av Allettan efter det här. Nacka har likt Ore åkt ur serien och återfinns i Hockeytvåan. Arboga kvalar sig just nu kvar i Hockeyettan och Nyköping har tyvärr gått i konkurs.

Allettan södra

Vita hästen vann Allettan södra. Man spelar som bekant i Hockeyallsvenskan 4 år senare och har nu chans att nå SHL. Spikrak kurva uppåt härifrån.
Kristianstad slutade 2:a i Allettan, Nybro 3:a och Karlskrona 4:a. Kristianstad är fortfarande ett topplag i Hockeyettan, Nybro går lite upp och ner, men är ett stadigt lag i serien. Karlskrona har haft en ännu mer spikrak utveckling än Hästen. 4 år senare vann man Hockeyallsvenskan och har nu 50% chans att spela i SHL till nästa säsong.
Spelat klart här hade Skövde, Olofström, Mariestad och Kumla gjort. Alla 4 finns kvar i Hockeyettan, men Olofström har rasat genom serien och slutade den här säsongen tvärsist i Grupp F och kvalar sig just nu kvar i serien, precis som Arboga.

Av alla dessa 24 lag spelar just nu alltså 0 av dem i SHL 4 säsonger senare, men 4 av dem har tagit klivet upp till HA, medan 2 lag har åkt ur Hockeyettan, 2 lag kvalar sig just nu kvar i serien och 1 lag har konkat. Således spelar 15 av dessa fortfarande kvar i Hockeyettan.

I Playoff mötte sedan Enköping Wings, vilka man slog ut med 2-0 i matcher. Nybro slog ut Halmstad med 2-0 i matcher, Karlskrona slog ut Tranås med 2-0 i matcher, Ore slog ut Borlänge med 2-1 i matcher, Kiruna slog ut Örnsköldsvik med 2-0 i matcher och Hudiksvall slog ut Teg med 2-1 i matcher.

Sedan slog Karlskrona ut topptippade Kristianstad med 2-0 i matcher, Kiruna slog ut Ore med 2-0 i matcher, Enköping slog ut Hudiksvall med 2-0 i matcher och Björklöven slog ut Nybro med 2-1 i matcher.

Karlskrona slog sedan ut Visby med 1-0 i matcher, Huddinge slog ut Kiruna med 2-0 i matcher, Hästen slog ut Enköping med 2-0 i matcher och Asplöven slog ut Björklöven med 2-0 i matcher.

Den här säsongen hade vi alltså Karlskrona, Huddinge, Hästen och Asplöven i kvalserien.
3 av dessa spelar nu i HA. Huddinge har chansen att göra det nästa säsong, men då ska man ta sig förbi playoff 3 först, + sluta topp 4 i kvalserien.
Från HA hade vi här Troja och Tingsryd i kvalserien, vilka båda har åkt ur den serien 4 år senare, men som båda har chansen att ta steget tillbaka, eftersom att båda 2 är framme i playoff 3.
Här höll sig både Troja och Tingsryd kvar i HA, Tingsryd genom att passera Karlskrona i sista omgången, så det var väldigt nära för KHK redan här, men man fick vänta 1 år till på steget upp.

2011/12

Här var jag dålig på att skriva om vägen mot Allsvenskan, men jag skrev iaf att Boden, Ånge, Enköping, Huddinge, Tranås och Nybro gick vidare till playoff från fortsättningsserierna. Här har det också hänt grejer, iaf i norrr. Boden och Ånge har åkt ur serien, men tror Boden är med och försöker kvala sig upp nu igen. Enköping var alltså med i racet även den här säsongen och huddinge missade tydligen Allettan och fick ta sig vidare via fortsättningsserierna.

Olofström blev utslaget i Allettan året innan, men här nådde man hela vägen till kvalserien, genom att slå ut Nybro med 2-0 i matcher i playoff 1, sedan slå ut Bhjörklöven med 2-1 i matcher i playoff 2 och sist men inte minst slå ut Wings med 2-0 i matcher i playoff 3.
Nå kvalserien gjorde även Asplöven, för 2:a året i rad, som slog ut Huddinge med 2-1 i matcher i playoff 2 och Kiruna med 2-1 i matcher i playoff 3. Det innebar alltså att man redan här avfärdade en av konkurenterna från kvalserien året innan, Huddinge.
Kallinge, som kvalade upp till Hockeyettan året innan, som här slog ut tranås med 2-0 i matcher i playoff 1, Enköping med samma siffror i playoff 2 och slutligen också slog ut Nyköping med 2-1 i matcher, avgörandet i sudden på bortaiss, i playoff 3, var också kvalserieklara. Nyköping misslyckades året innan och slutade sist i Allettan mellan. Här vann man Allettan mellan, men lyckades trots det inte ta sig vidare till kvalserien. Alla dessa misslyckanden tror jag i hög grad bidrog till att man senare konkade.
Karlskrona slutade bara 4:a under höstens grundserie, 2:a i Allettan, bakom Vita hästen, slog ut Östersund med 2-1 i matcher i playoff 2 och som slutligen också slog Hästen med 2-1 i matcher i playoff 3.

Den här säsongen hade vi alltså Asplöven, Karlskrona, Olofström och Kallinge i kvalserien.
2 av lagen som fanns med året innan, KHK och Asplöven. Båda dessa spelar i HA 3 säsonger senare. Olofström kvalar sig som sagt kvar i Hockeyettan och Kallinges raketfart uppåt i serien efter att man tog steget upp har avtagit lite med åren. Det här var deras 1:a säsong i Hockeyettan, man överraskade alla, men efter den här säsongen har man bara varit i kvalserien upp till HA 1 gång till.
Från HA klarade sig både Troja och Tingsryd undan kval den här säsongen. Istället var det Borås och Sundsvall som tvingades kvala sig kvar i serien. Karlskrona gjorde det strålande och när man snubblade på mållinjen året innan var nu glömt, för här räckte det hela vägen och KHK blev ett Allsvenskt lag till säsongen 2012/13. Borås höll sig kvar i serien, medan Sundsvall åkte ur. Sedan dess har Sundsvall försökt ta sig upp igen och nu hårdsatsar man när man är klara för kvalsserien senare i mars. Det kunde dock ha varit verklighet redan till säsonen efter, 2012/13, för det var här som Borås degraderades p.g.a. ekonomiska bekymmer och 3:an i kvalserien istället fick Borås plats i HA. Det var Asplöven, som knep den från Sundsvall i sista omgången av kvalserien.
Alltså, Karlskrona och Asplöven i realiteten till HA till nästa säsong. Borås har sedan fortsatt att rasa och har nu även åkt ur Hockeyettan. Tror inte ens man är med och försöker kvala sig upp igen. Så efter degraderingen är Borås ett solklart exempel på en klubb där allt har gått utför sedan des och vad det kan betyda att inte klara en elitlicens och ekonomiska problem, precis som Timrå, Almtuna, AIK och Oskarshamn har haft under den här säsongen.

2012/13

Allettan Norra

Här vann Björklöven serien, före Sundsvall, Piteå och Kiruna.
Östersund, Teg, Örnsköldsvik och Kovland hade spelat klart för säsongen.

Allettan Mellan

Visby, Huddinge, Enköping och Åker tog sig vidare från Allettan Mellan.
Nyköping, Hudiksvall, Falu IF och Lindlöven hade spelat färdigt för säsongen. Ännu ett i raden av misslyckanden för Nyköping alltså. Det är inga stora marginaler man missade med heller. Här var man 1 poäng bakom Åker och precis som jag nämnde ovan tror jag att detta i högsta grad bidrog till att man slutligen gick i konkurs.

Allettan Södra

Vita hästen, Olofström, Kallinge och Vimmerby tog sig vidare från Allettan Södra.
Mariestad, Skövde, Kristianstad och Mörrum blev utslagna.

Vännäs, Sollefteå, Borlänge, Wings, tranås och Halmstad tog sig vidare till playoff via fortsättningsserierna.

I Playoff 1 slog Kiruna ut Vännäs med 2-0 i matcher, Piteå slog ut Sollefteå med 2-0 i matcher, Åker slog ut Borlänge med 2-0 i matcher, Enköping slog ut Wings med 2-0 i matcher, Tranås slog ut Vimmerby med 2-1 i matcher och Kallinge slog ut Halmstad med 2-0 i matcher.
Alla lag från Allettan tog sig alltså vidare, utom Vimmerby, som blev utslaget av tranås.

I playoff 2 slog Kiruna ut Enköping med 2-0 i matcher, Piteå slog ut Åker med 2-0 i matcher, Huddinge slog ut Kallinge med 2-1 i matcher och Olofström slog ut Tranås med 2-0 i matcher.

Slutligen slog Björklöven äntligen ut Olofström med 2-0 i matcher och var därmed klara för kvalserien, för 1:a gången sedan man degraderades. Huddinge slog ut Visby med 2-0 i matcher och var därmed klara för kvalserien för 2:a gången på 4 år. Vita hästen slog ut Kiruna med 2-0 i matcher och Piteå slog ut Sundsvall med 2-1 i matcher. Nära för Sundsvall att nå kvalserien under sin 1:a säsong i Hockeyettan alltså, men det räckte inte hela vägen och det blev ytterligare en säsong i serien.

Kvalserien bestod det här året alltså av Björklöven, Huddinge, Vita hästen och Piteå från Hockeyettan.
Tingsryd och Karlskrona gjorde dem sällskap från Allsvenskan.
Karlskrona höll sig kvar, efter en jätterysare, där båda lagen tog sina matcher till sudden och där båda lagen förlorade på straffar. Hade Tingsryd vunnit sin match, då hade KHK åkt ur Allsvenskan istället och vem vet var man hade varit idag då. att man höll sig kvar här var nog väldigt, väldigt viktigt för var man står idag, med ena benet i SHL.
Björklöven tog även de steget upp igen, på en gång, när man till slut nådde hela vägen till kvalserien. då tog man chansen. Tingsryd ramlade alltså ur Allsvenskan här, men är nu, 2 år senare, på väg tillbaka. Björklöven hade här Daniel Wälitalo i mål. Han återfinns numera i Västervik, som också har chansen att nå hela vägen. Wälitalo har varit med förut och som jag skrev i ett annat inlägg så kan han komma att bli väldigt viktig för Västervik när det ska avgöras.

2013/14

Allettan Mellan

Nyköping, Visby, Hudiksvall och Huddinge tog sig vidare här.
Borlänge, Åker, Vallentuna och Enköping hade spelat klart. Notabelt är här att Vallentuna just nu kvalar sig kvar i Hockeyettan, bara 1 år efter det här alltså.

Allettan Södra

Vita hästen, Kallinge, Tingsryd och Mariestad tog sig vidare härifrån.
Vimmerby, Mörrum, Helsingborg och Skövde hade spelat klart.

Allettan Norra existerade inte förra säsongen. då spelades Grupp A som en rak serie, både över höst och vår, varefter de 6 främsta gick vidare till playoff och det var å Piteå, sundsvall, Kiruna, Östersund, Teg och kalix.

Från fortsättningsserierna gick Tierp, Wings, Västervik och Kristianstad vidare till playoff.
Wings tar sig nästan varje år vidare till playoff via fortsättningsserierna. Når man Allettan åker man ut. På de här 4 säsongerna har man inte tagit sig till playoff via Allettan en enda gång, men via fortsättningsserierna alla 4. Som längst har man nått playoff 3, men aldrig hela vägen till kvalserien. Västervik var här dock 1:a gången man var med i playoff.

I playoff 1 slog Kiruna ut Kalix med 2-0 i matcher, Östersund slog ut Teg med 2-0 i matcher, Hudiksvall slog ut Tierp med 2-1 i matcher, Huddinge slog ut Wings med 2-1 i matcher, Tingsryd slog ut Västervik med 2-1 i matcher och Kristianstad slog ut Mariestad med 2-1 i matcher.

I playoff 2 slog Tingsryd ut Kiruna med 2-0 i matcher, Kristianstad slog ut Hudiksvall med 2-0 i matcher, Visby slog ut Huddinge med 2-0 i matcher och Kallinge slog ut Östersund med 2-0 i matcher.

I playoff 3 slog Kallinge ut Sundsvall, som återigen, även i deras 2:a säsong i Hockeyettan, inte nådde hela vägen fram till kvalserien, Tingsryd slog ut Nyköping, vilket blev dödsstöten. Efter den här säsongen gick man i konkurs. Piteå slog ut Kristianstad och Vita hästen slog ut Visby.

Den här säsongen hade vi alltså en kvalserie med Kallinge, Tingsryd, Piteå och Vita hästen.
Från allsvenskan gjorde Troja och Björklöven dem sällskap.
Löven höll sig kvar i HA, men Troja åkte ur och Vita hästen gick äntligen upp, efter alla de här åren, där man hela tiden har varit med och slagits i toppen av Hockeyettan, men bara nått kvalserien 1 gång på de här 4 åren. Det här var den 2:a gången man nådde dit och då löpte man linan fullt ut.

Sammanfattningsvis ser det alltså ut såhär:

2010/11

Den här säsongen hade vi alltså Karlskrona, Huddinge, Hästen och Asplöven i kvalserien.
Troja och Tingsryd gjorde dem sällskap från HA

2011/12

Den här säsongen hade vi alltså Asplöven, Karlskrona, Olofström och Kallinge i kvalserien.
Borås och sundsvall gjorde dem sällskap från HA.

2012/13

Kvalserien bestod det här året alltså av Björklöven, Huddinge, Vita hästen och Piteå från Hockeyettan.
Tingsryd och Karlskrona gjorde dem sällskap från HA.

2013/14

Den här säsongen hade vi alltså en kvalserie med Kallinge, Tingsryd, Piteå och Vita hästen från Hockeyettan.
Troja och Björklöven gjorde dem sällskap från HA.

Karlskrona var med i kvalserien 3 år i rad, 2011, 2012 och 2013. Först missade man precis att ta steget upp, sedan tog man steget upp och slutligen försvarade man sin Allsvenska status.
Hästen har också varit med 3 gånger, 2011, 2013 och 2014. Man misslyckades med att ta steget upp 2011 och 2013, men tog steget upp 2014.
Asplöven har varit med 2 gånger, 2011 och 2012. båda gångerna missade man egentligen att ta steget upp, men 2:a året, 2012, hade man tur, när Borås senare degarderades och man fick ta deras plats i HA.
Björklöven har också varit med 2 gånger, 2013 och 2014. Första året gick man upp, andra året försvarade man sin plats i HA.
Huddinge har också varit med 2 gånger, 2011 och 2013men misslyckats att ta steget upp båda gångerna.
Piteå har likt Huddinge varit med 2 gånger, 2013 och 2014, men missat båda gångerna. I år når man inte dit och det är alltså ett steg tillbaka mot de 2 föregående säsongerna.
Kallinge har också varit med 2 gånger, 2012 och 2014, men missat båda gångerna.
Olofström tog sig hela vägen 1 gång, 2012, men misslyckades då med att ta steget upp.
Troja har också varit med 2 gånger, 2011 och 2014. Först försvarade man sin plats i HA, 2:a gången åkte man ur.
Tingsryd har ett väldigt likt mönster som Troja. Man har varit med 2 gånger, 2011 och 2013. 1:a året försvarade man sin status i HA, 2:a året åkte man ur.
Borås har varit med 1 gån, 2012. Då klarade man sig egentligen kvar, men degraderades sedan ändå.
Sundsvall har också varit med 1 gång, 2012, då man åkte ur.

Tittar man på de Allsvenska lagen som går in i serien så är det totalt 2+2+2+2 under de här 4 åren, alltså 8 lag. Av dessa 8 har 4 klarat sig kvar i HA, 4 har åkt ut. så det är väldigt jämnt där.
4 nya lag har alltså tagit steget upp under de 4 senaste säsongerna. Det är Karlskrona, Vita hästen, Asplöven och Björklöven som har gått upp, och Troja, Tingsryd, Borås och Sundsvall som har åkt ur.
Av de 4 som har åkt ur är Sundsvall nu klara för kvalserien upp igen, Troja och Tingsryd är nära samma kvalserie, ska bara förbi playoff 3 först, och Borås är nere i Hockeytvåan.
Av de 4 lag som har tagit steget upp vann Karlskrona HA den här säsongen och spelar nu Allsvensk final mot Västerås, Björklöven och Hästen spelar nu slutspelsserie för att försöka nå SHL och Asplöven undvek kvalserien neråt i år. Så det går sammantaget ganska bra för de lag som har tagit sig upp till HA och de lag som har trillat ur tillhör toppen i Hockeyettan, utom Borås då.

Playoff 2 i Hockeyettan

Då är även Playoff 2 på vägen mot kvalserien upp till Allsvenskan avklarat. Tingsryd, som slog ut Kallinge med 2-0 i matcher, ställdes här mot Kristianstad, som slog ut Helsingborg med 2-1 i matcher. Hudiksvall, som slog ut Åker med 2-0 i matcher, ställdes här mot Västervik, som slog ut Mariestad med 2-0 i matcher. Östersund, som enkelt slog ut kovlamd med 2-0 i matcher, ställdes här mot huddinge, som med nöd och näppe slog ut Haninge med 2-1 i matcher. Slutligen ställdes Troja, som lätt slog ut Kumla med 2-0 i matcher, mot Piteå, som slog ut Örnsköldsvik med 2-0 i matcher. Synd där att Troja och Piteå möttes redan här, för det var 2 lag jag gärna hade sett i kvalserien. Nu blev det inte så.

Omgång 1

Tingsryd - Kristianstad 4-3
Hudiksvall - Västervik 3-5
Östersund - Huddinge 5-2
Troja - Piteå 3-1

Kristianstad tog ledningen efter drygt 5 minuter borta mot Tingsryd, men bara 13 sekunder senare var det kvitterat och knappa minuten senare hade Tingsryd också gjort 2-1 i powerplay. Där kändes det nästan som TAIF skulle dra ifrån och promenera hem det där, men så blev det inte, för innan perioden var slut hade Kristianstad kvitterat och dryga minuten in i 2:a perioden gjorde man också 2-3. Sedan var det roliga slut. Dave Lindarv kvitterade för Tingsryd och Niklas Johansson gjorde 4-3, bara 38 sekunder senare, vilket också blev matchavgörande. Surt för Kristianstad, som alltså "slarvade bort" matchen på 38 sekunder, men än fanns det ju chanser kvar...

Hudiksvall tog ledningen redan efter 26 sekunder, då Jesper Persson petade in sitt 1:a mål för de här playoffspelen. Snacka om kanonstart för hemmalaget. Sedan gjorde man också 2-0 i spel 5 mot 3. En riktigt bra 1:a period av Hudiksvall. Västervik reducerade dock efter dryga minutens spel i 2:a perioden och efter 04:47 var det kvitterat. Sedan ångade man bara på med 2-3 och 2-4 innan Hudiksvall kunde reducera med knappt 3 minuter kvar. Man plockade ut målvakten Johan Kallio, som hade kommit in istället för Johan Larsson, men Västervik kunde då stänga matchen med 3-5 i öppen kasse.

I Östersund var det faktisk Huddinge som öppnade bäst och tog ledningen med 0-1, men sedan kvitterade Östersund, efter att först ha missat en straff, och i 2:a perioden gjorde Johan Skiöld först 2-1, sedan Elias Bjuhr 3-1, Daniel Magnusson gjorde 4-1 och Pontus Dünesius gjorde 5-1 innan Huddinge kunde reducera, men det blev en väldigt stabil seger för Östersund.

I Ljungby var det hemmalaget som öppnade matchen bäst och också ledde med 1-0 efter den 1:a perioden. Den ledningen ökade man på till 2-0 i 2:a perioden, innan Sebastian Harila kunde reducera för Piteå knappt 7 minuter från slutet. Närmre än så kom man dock inte, för Troja replikerade med 3-1 3 minuter senare och matchen var avgjord.

1-0 i matcher till tingsryd, Västervik, Östersund och Troja, som alltså hade chans att avgöra i omgång 2.

Omgång 2

Kristianstad - Tingsryd 1-3
Västervik - Hudiksvall 3-0
Huddinge - Östersund 6-3
Piteå - Troja 3-5

Kristianstad var absolut inte chanslösa mot Tingsryd, vilket 31-33 i skott vittnar om. De båda lagen har ju mötts hela säsongen, både i grundserien i höstas och i Allettan nu under våren. Senast lagen möttes i Allettan vann Kristianstad båda mötena, hemma med 4-3 efter straffar och i Tingsryd med klara 1-5. Man plockade alltså 5/6 poäng mot Tingsryd under Allettan, men här vann Tingsryd 2 raka matcher och Kristianstad är alltså utslaget. Tingsryd tog en tidig ledning, redan efter drygt 3 minuters spel, men Kristianstad repade sig och höll tätt enda till man kvitterade med knappt 6 minuter kvar av matchen. Då såg det ut att gå till sudden, men med 17:36 på klockan gjorde tingsryd och Pontus Netterberg 1-2 och sedan gjorde man 1-3 i öppen kasse när Kristianstad så klart hade plockat Jocke Strandberg. Tungt för Kristianstad, väldigt tungt.

Daniel Wälitalo kan komma att bli väldigt viktig för Västervik i playoff 3, för där är man nu och Wälitalo höll här nollan mot ett vilt kämpande Hudiksvall. Johan Kallio i Hudiksvallskassen var inte så dålig han heller. Han motade 36/38 skott, men det räckte inte. De 2 han släppte förbi sig räckte för Västervik, som vann med 3-0 inför 1076 åskådare.

I Huddinge stod Almtunabekantingen Alexander Sahlin mellan stolparna och gjorde väl ingen glimmrande insats precis, en räddningspeocent på 86,36% och 3 insläppta mål. Den här kvällen räckte det dock, för Johan Berge, som var så duktig i 1:a matchen uppe i Östersund, hade en ännu mindre lyckad kväll med 5 insläppta mål på 31 skott. Huddinge rivstartade matchen och gjorde 3-0 med 19:58 på klockan i 1:a perioden. Där knäcktes nog Östersund, även om man reducerade snabbt 2 gånger om i 2:a perioden och tvingade fram en timeout hos Huddinge. Den hjälpte, för därefter gjorde man både 4-2 och 5-2 innan perioden var över. Man vann till slut med 6-3.

Troja gjorde 2 snabba mål i mitten av 1:a perioden uppe i Piteå, men hemmalaget svarade upp och när Linus Styrman räddade ett straffslag och Piteå kort därefter gjorde 2-2, då kändes det helt klart som övertag för Piteå, men sedan tappade man det ändå, kanske när markus Nilsson, ja, inte den Markus Nilsson, gjorde 2-3 i boxplay och där Troja sedan också fick in 2-4 innan perioden var över. Piteå reducerade dock innan perioden var över, men närmre än så kom man inte och Piteå är därmed tråkigt nog utslaget.

tingsryd, Västervik och Troja var alltså vidare till playoff 3, men de skulle få sällskap av ytterligare ett lag, Huddinge eller Östersund. Det stod 1-1 i matcher och den 3:e matchen skulle bli helt avgörande.

Omgång 3

Huddinge - Östersund 4-0

Här var det inget snack om saken. Även om Östersund sköt 27 skott så sör Huddinge 42 och gjorde framförallt 4 mål, fördelat på 1-0, 0-0 och 3-0, sista målet i öppen kasse, när östersund satte allt på ett kort och plockade målvakten med nästan 6 minuter kvar att spela. Det gick inte den här gången, men Östersund har i vilket fall gjort en grym säsong och jag hade iaf inte trott att man skulle ta sig såhär långt.

Playoff 2 slutar alltså såhär:
Kristianstad - Tingsryd 0-2 i matcher
Västervik - Hudiksvall 2-0 i matcher
Östersund - Huddinge 1-2 i matcher
Piteå - Troja 0-2 i matcher

Inför vad som komma skall...

i och med Leksands förlust igår, Brynäs vinst och Modos förlust så är det klart att Leksand slutar 11:a i årets SHL. Det innebär att man kommer få möta det lag som slutar 3:a i Slutspelsserien i Allsvenskan i bäst av 7 matcher.

Just nu innebär det att det blir Bofors.

I den Slutspelsserien, som är en enkelserie, med start på torsdag, 5/3, finns vissa lag jag hellre möter än andra. Den stora skräcken vore att ställas mot Malmö. Både Leksand och Malmö ser jag gärna i SHL nästa säsong, men om malmö slutar 3:a i Slutspelsserien blir det inte så. Ett annat lag jag definitivt inte vill möta är Rögle. Rögle har en förmåga att bara bli bättre och bättre och vara som bäst när det gäller. Därför tror jag Rögle kan utmana på allvar om man nu slutar topp 3 i den serien. Björklöven vore inte heller så kul att möta, främst p.g.a. de långa resorna, men även för att Björklöven är ett lag jag gärna ser i SHL nästa säsong, med den pblik och den kultur man har där uppe, + derbyna mot Luleå och Skellefteå, det skulle vara häftigt. Utöver dessa 3 lag är det hugget som stucket. Hästen, Mora eller Bofors. Någon av dessa ser jag helst att Leksand möter, främst för att jag tror att det är de 3 man har klart störst chans mot, även om jag tror man kan slå alla 6 lagen i den här serien, men ska man ranka det med Leksandsögon, med inslag av mina egna önskemål så ser jag helst att det går såhär på vägen mot SHL:

Västerås slår Karlskrona i den Allsvenska finalen och spelar i SHL nästa säsong.

Karlskrona möter sedan Malmö, som vinner Slutspelsserien, i bäst av 7. Malmö vinner och spelar i SHL nästa säsong.

Björklöven slutar 2:a i slutspelsserien och möter då Modo i bäst av 7. Där kan båda 2 spela i SHL nästa säsong känner jag. Modo får gärna stanna kvar, men jag har inget emot om Löven går upp.

Mora/Vita hästen blir 3:a i Slutspelsserien och får möta Leksand i bäst av 7. Hästen tror jag Leksand tar alla dagar i veckan. Derby mot Mora vore å andra sidan grymt häftigt i ett såhär avgörande läge.

Rögle, Bofors och Hästen/Mora slutar alltså 4:a, 5:a och 6:a i Slutspelsserien.

Det är mitt drömsenario.

Så tror jag dock inte det slutar. Jag tror Malmö har en väldigt stor chans att vinna serien. Rögle har nog goda chanser att bli 2:a och i sådant fall håller jag stenhårt på Modo i den matchserien. Bofors eller Björklöven tror jag blir 3:a i serien. Med andra ord tror jag, med realistiska ögon, att Leksand kommer få möta Bofors eller Björklöven i bäst av 7. Det lär inte bli lätt, men med Leksands SHL-tempo i kroppen och med deras kunnande och skicklighet så tror jag man klarar av det.

Den Allsvenska finalen startar nu på onsdag, 4 mars, och spelas sedan varannan dag.
Slutspelsserien startar på torsdag, 5 mars, och spelas sedan varannan dag.
Direktkvalet, eller Playoff, till SHL, startar den 15 mars och spelas sedan varannan dag.
Kvalserien till Allsvenskan, där AIK och Södertälje deltar, startar torsdag 12 mars och spelas sedan nästan varje dag.

Sumering av Hockeyallsvenskan 2014/15

så kan vi då till slut sumera den här stekheta säsongen av Hockeyallsvenskan 2014/15. 52 omgångar har spelats och nu har vi en slutlig tabell. det känns nästan lite konstigt att detta race nu är i mål och vi vet vilka som kommer spela Allsvensk final, vilka 6 lag som spelar slutspelsserie, vilka 4 lag som nu har tagit sommarlov och vilka 2 som kommer få kvala sig kvar. Det har varit en av de absolut roligaste säsongerna, för att inte säga den absolut roligaste, säsongen att följa. Det har varit ovisst, alla har slagit alla och det har varit omöjligt att förutspå utgången av serien. Nu har vi ändå ett resultat och såhär mina damer och herrar, såhär slutar Hockeyallsvenskan 2014/15:

1, Västerås 98p +28
2, Karlskrona 96p +35
3, Malmö 95p +46
4, Rögle 85p +18
5, Bofors 82p 0
6, Björklöven 81p -1
7, Mora 79p -11
8, Vita hästen 74p -13
9, Almtuna 74p -16
10, Timrå 71p -11
11, Oskarshamn 69p -18
12, Asplöven 68p -10
13, AIK 65p -24
14, Södertälje 55p -23

Västerås vinner alltså serien. Man tar över seriesegern från Karlskrona i sista omgången, när KHK bara fick med sig 1 poäng från södertälje, samtidiht som Västerås vann. Detta Västerås, som i omgång 12 av serien spelade en ren jumbofinal mot AIK, förlorade och låg då sist i tabellen. Sedan har man klättrat och till slut står man där, precis som en av de favoriter man på förhand var, i en Allsvensk final, med 50% chans att spela SHL nästa säsong.

På förhand hade man nog tippat att den finalen skulle spelas mot Malmö, som var stora seriefavoriter innan säsongen, men Karlskrona har återigen gjort en bländande säsong, precis som förra året, då man tappade lite mot slutet och "bara" räckte till den dåvarande playoffserien, där man sedan inte räckte hela vägen till Kvalserien, utan Rögle knep den platsen den gången. Det var dock ändå en bragd med tanke på hur avsågade man var i botten säsongen innan. Med tanke på det och att det här bara är lagets 3:e säsong i Hockeyallsvenskan är det en ännu större bragd och man var snubblande nära att t.o.m. vinna hela serien. Nu gjorde man inte det och det spelade väl mindre roll. Huvudsaken är att man slutade topp 2 och nu får spela Allsvensk final mot Västerås, med 50% chans att nå SHL. Det är alltså fullt rimligt att det kan bli SHL-spel i Karlskrona nästa säsong.

Malmö blir 3:a. Man har levt upp till sitt favoritskap under stora delar av säsongen, vilket man kanske inte har gjort tidigare år, och det var snubblande nära. 1 poäng mer, eller 1 poäng mindre för KHK, då hade Malmö spelat Allsvwnsk final. Nu gör man inte det och en direkt orsak till det är de 2 nyckelförlusterna mot Karlskrona förra lördagen, då KHK vann med 3-5 i Malmö arena, och i tisdags mot Västerås, då VIK vann med 3-2 i ABB arena. Hade Malmö tagit poäng i någon av de matcherna hade man spelat Allsvensk final. Så små marginaler är det.

Rögle har smugit med där bakom, blandat och gett, men som vanligt har man växt ju närmre slutspelet man har kommit, ungefär som Färjestad i SHL. Rögle brukar vara bäst när det gäller, så vi får väl se vad som händer nu i Slutspelsserien...

Där kommer också Bofors att spela. BIK, som under de senaste åren har gjort heroiska höstdelar av säsongen, men sedan fallit tillbaka litegrann under våren och sedan inte räckt hela vägen, förutom 2011/12, då man nådde kvalserien. Den här säsongen har man gjort tvärtom mot vad man brukar göra. Hösten var usel för BIK och man var i högsta grad inblandad i bottenstriden. Sedan kom den där galna vinstsviten med 14 raka matcher. Man slog alltså alla lag i serien, i rad, utan att förlora en enda match. 39 poäng i ett svep, + 3 mot Asplöven, som man slog dubbla gånger innan förlusten kom. De 42 poängen gjorde att man lyfte från botten av tabellen och enda upp i serieledning. Sedan kom som sagt förlusten och följdes av flertalet förluster efter den, 6-7 raka förluster, vilket ju är väldigt märkligt. Att man kan vinna 14 raka matcher, för att sedan förlora 7 raka. till slut räckte det till en 5:e plats i tabellen.

Bakom BIK hittar vi Björklöven, som länge var inblandat i den där sträckstriden kring Hästens 8:e plats, men som efter jul bara har vunnit och vunnit. Det blev många segrar där ett tag och de segrarna säkrade en plats i Slutspelsserien. Det räckte så långt som till att passera Mora, som öppnade serien starkt och länge låg i topp, tillsammans med Vita hästen och Almtuna, men som sedan har fallit tillbaka litegrann. Det räcker ändå till slutspelsserien för Mora IK.

Det gör det också för Vita hästen. Nykomlingen i serien som gjorde det så grymt bra till en början. Experterna tippade Hästen toksist, för man menade att Jensen där i Norrköping hade byggt laget fel, att defensiven och målvaktssidan var för svag, men Axel Brage motbevisade alla och Hästen var länge ett topplag och låg topp 2 långt in mot jul, men sedan har man tappat och nu på slutet blev man rejält indragna i den där sträckstriden och ska jag vara ärlig så trodde jag inte att man skulle klara av att hålla sig över sträcket, allra minst när Almtuna passerade inför näst sista omgången. då trodde jag det var kört för Hästen, men nykomlingen reste sig på nytt och man fixar en slutspelsserieplats, med 3 måls marginal. 3 mål! Så små marginaler kan det bara vara i Hockeyallssvenskan.

Almtuna gjorde vad man kunde, men segern mot Rögle hade behövt vara 3-4 mål större än de 5-3 som det blev. Nu missar Uppsalalaget Slutspelsserien och man har spelat klart för säsongen. Med tanke på klubbens ekonomiska problem under säsiongen är det nog dock ändå en lättnad att kontraktet till HA nästa säsong är fixat.

Timrå är nog också relativt nöjda, med tanke på att man var så cementerade i botten, låg väl nästan 10 poäng bakom närmsta lag, + alla ekonomiska bekymmer som sånär försatte klubben i konkurs, men efter många turer fram och tillbaka klarade man av det och Timrå IK känner nog mest en lättnad över att kontraktet till HA dels är fixat, men framförallt att klubben överlever och fortsätter att existera, vilket vi så klart uppskattar väldigt mycket.

Oskarshamn och Asplöven har haft väldigt svajiga säsonger även de, men ännu en gång undviker Asplöven kval neråt och Per Kentähs lag spelar i Hockeyallsvenskan även nästa säsong, för 4:e säsongen i rad. Kul för Haparandaklubben!

AIK:s säsong får väl ses som ett stort misslyckande. Man åkte ur SHL förra säsongen och sedan har man tillhört bottenskiktet av HA under hela säsongen. Det högsta man har legat i tabellen är 11:a eller 10:a. Annars har man legat där nere i botten under hela säsongen. Det har sparkats tränare och man har dragits med ekonomiska problem. Nej, det har inte varit någon rolig säsong för Gnaget, men jag tror nästan garanterat att man kommer spela i HA även nästa säsong. För nu ska man möta SSK, Pantern och Sundsvall, + 2 lag till från Hockeyettan, där 4 av dessa spelar i HA nästa säsong. AIK kommer klara av det, det vågar jag nästan lova. Är inte ett dugg orolig för Gnagets exsistens i Hockeyallsvenskan.

Om AIK:s säsong har varit ett stort misslyckande så har väl Södertäljes säsong varit ännu mer katastrof. Man hade som uttalat mål att nå SHL och hade som vision att tillhöra toppen av tabellen. Det har man inte gjort. Inte alls. Floppvärvningar där man dessutom inte lyckades få ihop lagpusslet, janne Karlsson som till slut fick foten och ett allmänt kaos och en raserad struktur. Precis som AIK tror jag dock det ska till väldigt, väldigt mycket om SSK inte spelar i HA nästa säsong. Man har 66% chans att göra det och jag tror nästan garanterat att man klarar det. Det blir dock stort för småföreningarna från Hockeyettan, typ Pantern, att möta stora Södertälje SK och inte minst AIK. Kommer kanske kännas lite konstigt för AIK och Södertälje att åka ner till Kirsebergs ishall, som väl knappt tar 500 åskådare.

Till sist tittar vi på gjorda och insläppta mål. Topp 5 i både toppen och botten. Flest mål har Malmö gjort med sina 168 mål. Bofors är 2:a där med 162. Sedan följer Västerås med 159, Rögle med 158 och faktiskt Asplöven med 150 mål, mycket tac vare John Henryon och Jacob Lagace, som har varit fullständigt briljanta för Asplövens del. Minst mål har AIK gjort, 118st, följt av SSK med 123, Timrå med 128, Vita hästen med 129 och Almtuna med 130. Det är alltså bara Asplöven och Oskarshamn som inte finns med där i botten. Flest mål har Bofors släppt in, 162st. Sedan följer Asplöven på 160, Oskarshamn 151, Södertälje och Almtuna på 146. Bofors har alltså gjort näst flest mål av alla, men också släppt in flest mål av alla. Tänk om defensiven hade varit lite bättre i BIK, vem vet hur långt det hade räckt då. Eller åt andra hållet, tänk om man inte hade haft den offensiv man har, då hade man legat betydligt längre ner än man gör. Det känns som det har blivit många uddamålssegrar för BIK. Motsatsen är Asplöven, som också har öst in mål, men även släppt in många, ändå parkerar man slutligen 14 poäng bakom BIK. Det är faktiskt inte mer som skiljer 5:an BIK från 12:an Asplöven. Minst mål har i vilket fall Västerås släppt in, 116st. Sedan följer Malmö med 122, Karlskrona 124, Björklöven 136 och Mora 140. Väldigt stor spridning där alltså, men det är de 3 främsta i tabellen som också har släppt in minst antal mål. Det tyder på det vi redan vet, att framgång oftast byggs bakifrån.

Med detta lämnar vi Hockeyallsvenskan 2014/15 och ser fram emot vad som komma skall, Slutspelsserie, Kvalserie till Allsvenskan, Playoff 3 i Hockeyettan, allsvenska finalen och Direktkvalet till SHL!

RSS 2.0