Luleå vann fullständigt rättvist

3:e bortamatchen i rad för Leksand under torsdagskvällen när man åkte hela vägen upp till norrbotten för möte med Luleå.

Det såg inte bra ut till en början. De blåvita hade stora problem att hänga med i Luleås tempo och Luleå gjorde också både 1-0 och 2-0 i den 1:a perioden. Leksand lyckades dock reducera strax efter Luleås 2-0-mål, inte alls rättvist sett till matchen, för Luleå var mycket bättre, men så var det. Luleå fick dock sista ordet i 1:a perioden när Anton Hedman gjorde sitt 2:a mål för kvällen med drygt 2 minuter kvar av perioden.

I 2:a perioden ökde Luleå på till 4-1 och sedan hade Leksand ett powerplay och chans till att närma sig i målprotokollet, men det lyckades man inte med och istället gjorde Luleå 5-1 strax efter att man blivit fulltalia och där var det rullgardin ner för den här matchen.

Nej, det var för osäkert och för slarvigt i Leksand. Slarv skulle jag nog föresten inte kalla det, snarare okunskap eller brist på rutin/erfarenhet. Atte Engren i mål är visserligen rutinerad, han tog trots allt 33 skott under matchen, men 3 av de 5 målen var på returer han släppte, men som backarna inte lyckades rensa undan och som luleåspelare istället fick tag i, så backsidan är väl det stora problemet här.

I 3:e perioden hände inte särskilt mycket. Luleå hade naturligtvis allt under kontroll och gick inte för fullt, men är det något Leksand kan ta med sig från den här matchen så är det att 3:e perioden iaf slutade 0-0. Annars tycker jag tyvärr att det här var ett steg bakåt igen, eller om Luleå bara var så mycket bättre än de lag man tidigare har mött.

Nej, inga poäng här heller.
På lördag gästar Örebro Tegera arena. Ett Örebro som heller inte har vunnit någon match än så länge under årets säsong. Ett riktigt bottenmöte blir det alltså. Leksand har också haft lätt för just Örebro tidigare, så på lördag tror jag faktiskt att det är goda chanser till säsongens första poäng!

Kvällens samtliga resultat:
Luleå - Leksand 5-1
Färjestad - Malmö 2-4
Örebro - Brynäs 3-5
Rögle - Linköping 3-2 SD
Skellefteå - Växjö 3-2 SD
HV71 - Frölunda 2-4

Färjestad rasade ihop fullständigt under den 1:a perioden. Malmö fick spela powerplay redan efter några sekunder och 44 sekunder in i matchen gjorde Nils Andersson 1-0 för Malmö. Efter 02:37 ökade Ilari Filppula på till 0-2, Nils Andersson gjorde sitt 2:a mål för matchen, säsongen och perioden fram till 0-3, varefter Färjestad tog timeout och bytte målvakt. Ut med Lars Haugen, in med Wictor Andrén, som fick en mardrömsstart när Ilari Filppula inte ville vara sämre än Nills Andersson och också satte sitt 2:a mål för kvällen och det var 0-4 redan efter den 1:a perioden. Färjestad ryckte upp sig i denn 2:a perioden och såg till att det iaf blev lite spännande inför den 3:e perioden när Alexander Johansson spräckte Oscar Alsenfelts nolla och Mikael Wikstrand reducerade på nytt några minuter senare. Närmre än så kom man dock inte och Malmö tog 4:e raka segern och man toppar fortfarande tabellen.

Också Brynäs tog en tidig ledning mot Örebro, men viktigt för Örebro kvitterade man ganska omgående. Det var dock Brynäs som ledde efter den 1:a perioden, efter att Kevin Clark på nytt gett bortalaget ledningen efter drygt 15 minuters spel, en ledning som man utökade till 3-1 innan Örebro reducerade på nytt. Brynäs gjorde dock 4-2, men Örebro gnuggade på och fick också in ännu en reducering i spel 5 mot 4. Brynäs kunde dock avgöra i 3:e perioden, ett något tveksamt ingripande av Axel Brage i Örebrokassen, fri sikt på typ 10m håll, men pucken slank förbi honom ändå och Brynäs kunde vinna matchen.

I reprisen av vårens SM-semifinal mellan Skellefteå och Växjö var det Växjö som tog ledningen efter knappt 2 minuter, men Skellefteå kvitterade bara några minuter senare. Det var en väldigt välspelad och underhållande match med ett högt tempo och klockrena passningar. Skellefteå tog sedan ledningen i upptakten av 3:e perioden, men med 11 minuter kvar höll sig Växjös förstaline framme och Tuomas Kiiskinen kunde göra 2-2. Matchen gick till förlängning och där kunde Skellefteå och Jesper Olofsson avgöra matchen och ta bonuspoängen.

I Ängelholm gav Emil Kristensen-Löjborg bortalaget ledningen efter knappt halva 1:a perioden, men Rögle kvitterade genom Sebastian Wennström. Broc Little återgav dock ledningen till LHC 3 minuter från paus i 1:a perioden. Den ledningen stod sig enda in i 3:e perioden, men precis i upptakten av densamma tryckte Christopher Liljewall in 2-2 för Rögle, ett mål som gjorde att matchen gick till förlängning. Där träffade Rögle först stolpen och sedan åkte Bryan Lerg helt sonika ifrån sin LHC-spelare, rundade Markus Högberg i LHC-kassen och lade enkelt in 3-2 för Ängelholmarna.

HV hade 2-0 på Frölunda, men Frölunda reducerade i 2:a perioden, kvitterade i 3:e perioden och sedan avgjordes matchen på ett väldigt märkligt sätt. HV fick en utvisning med sig och skulle spela powerplay. PW lämnade då kassen, men en HV-spelare slog pucken bakåt, ingen HV-spelare, eller Frölundaspelare heller för den delen, var i närheten av den, PW hade ju lämnat kassen och pucken gick in i det tomma målet. Snöpligt för HV, minst sagt. Snacka om kalldusch. Nästan lite komiskt, men det tycker nog inte HV...

Modo vann svängig match

Modo tog ledningen på Hovet när man mötte AIK, men AIK jorde 3 raka mål i 2:a perioden och gick fram till ganska klara 3-1. Modo ville dock annat och Cristian Jakobsson reducerade 06:47 in i 3:e perioden, Emil Molin kvitterade med 7 minuter kvar att spela, Austin Farley gjorde sitt 2:a mål för kvällen när han gjorde 3-4 knappt 4 minuter från slutet och så slog Patrik Karlkvist spiken i kistan med sitt 3-5-mål i öppen kasse. Starkt av Modo att vända på steken på det sättet och den segern gör också att man klättrar från 12:e till 9:e plats.

Resultat:
AIK - Modo 3-5

Västervik fortsätter att övertyga

Innan förra säsongen tvivlade jag starkt på att en nykomling kunde hålla hela säsongen. Tidigare hade vi set lag som Karlskrona och Vita hästen imponera stort till en början när de kom upp som relativt nya nykomlingar i serien, men sedan föll man tillbaka lite mot slutet av säsongen, orkade inte hålla i det hela vägen, men Tingsryd motbevisade alla förra säsongen, höll i hela säsongen och slutade 2:a i serien, precis bakom AIK, som man sedan också föll knappt mot i den Allsvenska finalen. Nu är frågan hur Västervik kommer att stå sig, för faktum är att man efter 5 omgångar fortfarande parkerar i toppen av tabellen och ligger 2:a med 12 poäng, 2 bakom Timrå som leder, men då har Timrå 1 match mer spelad. Vinner Västervik sin 6:e match kan man då alltså toppa serien efter 6 spelade omgångar. Förlorar man kan å andra sidan både Tingsryd, AIK, Vita hästen och Oskarshamn gå förbi. Så det är jämnt där uppe i toppen, men igår imponerade Västervik storslaget när man slog Björklöven uppe i T3 center med klara 4-0. Jörgen Garterud gjorde både 0-1 och 0-2 innan det ens hade gått 5 minuter. Snacka om smakstart för Västervik och en mardrömsstart för Löven. Viktor Öhman gjorde 0-3 i 2:a perioden och Joacim Hedblad satte spiken i kistan med 0-4 6 minuter från slutet i 3:e perioden. Ruskigt stabilt av Västervik och Jonas Fransson, där har man nog fått en riktig jackpot. Han lär rädda många poäng åt klubben i vinter, särskilt om han fortsätter att spela på samma nivå som han har inlett säsongen på.

Gårdagens alla Allsvenska ressultat:
Björklöven - Västervik 0-4
Tingsryd - Bofors 2-0
Timrå - Oskarshamn 3-0
Pantern - Almtuna 2-1
Södertälje - Vita hästen 1-4
Västerås - Mora 3-5

Oskarshamn inledde ju serien med 3 raka vinster, men nu har Fredrik Söderströms gäng förlorat 2 raka och här var det inget snack om saken. Timrå var bättre. Eller ja, Johan Matsson var hetare än vad Wictor Ragnewall var. Matsson höll nollan och det gjorde också Niklas Rubin i Tingsrydskassen i en match där BIK faktiskt hade ett ganska ordentligt skottövertag och vann skotten med 36-24. Emil Kruses enda insläppta mål och Niklas Enbergs mål i öppen kasse räckte dock för att Tingsryd skulle få med sig alla 3 poängen.

Västerås fortsätter att gå riktigt tungt och man är fortfarande kvar under det nedre kvalsträcket med sin enda inspelade poäng på 5 matcher. Över sträcket ligger Modo, men då har Modo 1 match mindre spelad. Den spelar man ikväll, borta mot AIK. Igår blev det i vilket fall tungt för VIK, som dock vände 0-2 till 3-2, men Mora vände tillbaka på steken och Kevin Gagné gjorde 3-4 med 11 minuter kvar att spela och så satte Jacob Nilsson spiken i kistan med 3-5 i öppen kasse.

I Södertälje stod det länge 0-0, men i slutet av 2:a perioden spräckte Hästen målnollan, när Anton Blomberg satte 0-1 01:58 från paus och Gustaf Fransén 0-2 bara 16 sekunder senare. Södertälje pressade i den 3:e perioden, plockade ut målvakten Sahlin och fick till en utvisning på Kruise Reddick i Hästen. Sahlin in mellan stolparna igen och i powerplay fick man faktiskt in en reducering med 3 minuter kvar att spela och det blev riktigt spännande, men Hästen klarade pressen och satte 1-3 bara 15 sekunder senare och sedan också 1-4 i öppen kasse och tog med sig alla 3 poängen hem till Norrköping.

Karlskrona krossade Djurgården på hovet

Igår spelades det bara 1 match i SHL och det var Djurgården som tog emot karlskrona på ett glest befolkat Hovet, bara 5258 åskådare och det var en jämn 1:a period som slutade 9-8 i skott för DIF, men 0-0 i mål. Målen kom istället i 2:a perioden och det var Karlskrona som gjorde dem. Joakim Rodin gjorde 0-1 efter 01:32, Joel Kellman satte 0-2 i powerplay några minuter senare, Alexander Wiklund ökade på till 0-3 3 minuter från paus och så satte Joakim Rodin sitt 2:a mål för kvällen och för säsongen 01:38 från pausen när han definitivt satte spiken i kistan med 0-4.

Karlskrona vann också skotten med hela 17-8. En total överkörning alltså. Djurgården försökte komma tillbaka i 3:e perioden, vann skotten med 13-2, men Johannes Jönsson gjorde det riktigt, riktigt bra i Karlskronakassen och höll nollan. Enormt imponerande av KHK får jag säga!

Resultat:
Djurgården - Karlskrona 0-4

Växjö imponerade inte, men vann ändå

Ny bortamatch för Leksand under tisdagskvällen och Henrik Haukeland gjorde debut i kassen på SHL-nivå. Det tog bara 02:53 innan Adam Brodecki spräckte nollan och gav Växjö ledningen. Ett Växjö som hade ett ganska klart övertag och parkerade stundtals i Leksands zon. De blåvita lyckades inte med särskilt mycket alls under den 1:a perioden, dumpade mest ner puckarna i Växjös zon. Växjö å andra sidan imponerade inte heller jättemycket, men trots det var man först på puckarna och styrde spelet ganska klart. 2-0 var också nära mot slutet av perioden, men Robert Roséns skott tog i insidan av stolpen och ut.

Leksand kom ut mycket bättre i 2:a perioden, skapade nästan mer under periodens 2 första minuter än vad man gjorde på hela den 1:a perioden, men mål fick man inte in bakom Victor Andrén.

Leksand fortsatte att göra det bra,satte högre press på Växjöspelarna och när Olli Palola åkte ut för Växjö, då smällde Markus Lauridsen in 1-1 för Leksand i spel 5 mot 4!

Efter målet steppade Växjö dock upp och tog över matchen mer och mer igen, skapade några fina chanser och till slut kunde Sam Marklund komma helt fri med Haukeland, gjorde inga misstag och vips så var Växjö i ledningen igen.

Växjö imponerade inte, man såg tröga ut, men klrade ändå av att hålla 2-1 inför den 3:e perioden och fick dessutom ett powerplay precis i slutet av 2:a perioden och där var Palola nära på att revanschera sig från utvisningen tidigare, men Haukeland tog det skottet rakt i magen och det var 2-1 inför den 3:e perioden.

Där ffick Växjö just den start man behövde och gjorde 3-1 redan efter 30 sekunder. Inte bra alls för Leksand. Ännu värre blev det när Växjö fick spela powerplay några minuter senare, när Dennis Everberg gjorde sitt 2:a mål för matchen när han satte 4-1 för Växjö och då var matchen i princip körd.

Leksand försökte, men kom ingen vart. Man fick ett powerplay mot slutet av matchen, men det var ett riktigt dåligt powerplay. Faktum var att man skapade mer i spel 5 mot 5 än i spel 5 mot 4. Där hade man iaf några halvfarliga chanser, det hade man inte i powerplay.

Förlust igen alltså.
Att man förlorar mot Växjö är ingen big deal, men Växjö var ärligt talat inte särskilt bra i den här matchen heller. Ändå förlorar man med 4-1. Det gör att man nu, på 3 matcher, har gjort 4 mål och släppt in 12. Man snittar alltså 4 mål bakåt/match och det är givetvis alldeles för mycket. Särskilt som man inte gör särskilt mycket mål, bara 1,33 mål framåt/match.
Nej, det måste bli bättre.
Det här var dock en match där man hängde med ett ganska dåligt Växjö hyfsat bra, iaf i de 2 sista perioderna, den 1:a var inte bra, men stundtals är det för enkla misstag.

Det är 49 omgångar kvar och mycket kan hända.
Näst på tur är Luleå borta på torsdag. Alltså ännu en tuff bortamatch, men inget är klart förrän 60 minuter är spelade. så är det och nu gäller det att vara noggranna i allt man gör, hela tiden, för att ha en chans där uppe i norrbotten på torsdag.

Leksand föll i Karlskrona

När Leksand gästade Karlskrona under lördagen för ett viktigt bortamöte med en av de trolia konkurenterna där i bottenstriden av tabellen var det en ganska avvaktande och händelselös 1:a period i ABB arena Karlskrona, som till den här säsongen har bygts ut och tar nu drygt 5000 åskådare.

I 2:a perioden var det dock Leksand som sköt flest skott på mål, 10 mot Karlskronas 4, men trots det och trots bara 4 skott på mål gjorde KHK ändå både 1-0 och 2-0. Först genom Mattias Guter efter drygt 8 minuter och sedan Filip Kruseman med 4 minuter kvar av perioden.

Att släppa 2 mål på 4 skott är givetvis inte okej och i 3:e ökade KHK på till 3-0, innan Janos Hari gjorde sitt 1:a mål för säsongen när han reducerade fram till 3-1, vilket också blev slutresultatet.

Förlust igen alltså, men återigen så tycker jag inte att det var så illa som jag trodde innan. Visst, att släppa 2 mål på 4 skott där i 2:a perioden är inte bra, men annars var Leksand inte mycket sämre än KHK under stora delar av matchen.

Helgens samtliga resultat:
Luleå - Skellefteå 1-2 str
Skellefteå - Luleå 3-2
Brynäs - Frölunda 7-2
Frölunda - Brynäs 3-1
Djurgården - Malmö 1-2
Växjö - HV71 4-3 SD
Örebro - Rögle 3-4
Linköping - Färjestad 3-4 SD

Vi hade alltså 2 back 2 back-möten fredag-lördag och mest anmärkningsvärt där var väl att Brynäs slog frölunda hemma med 7-2. Imponerande! Frölunda har visserligen ett halvt nytt lag, så det är kanske inte jättekonstigt att man inte imponerar såhär långt, men 7-2 är väldigt syora siffror. Det rättade man dock till dagen efter när man vände Brynäs 0-1 till seger med 3-1 inför drygt 10 000 åskådare. Där var också johan Gustafsson tillbaka i kassen för Frölunda, istället för Dan Bakala, som fick chansen uppe i Gävle. I övrigt där kan noteras att både Robin Figren och Jonathan Sigalet fick matchstraff i varsin match för huvudtacklingar. inte bra.

Malmö är serieledare av SHL 2016/17. Detta efter 3 raka vinster och 1-2 borta mot Djurgården imponerar faktiskt. Förra säsongen vann Djurården alla 4 möten lagen emellan, men nu drog Malmö alltså det längsta strået när Nichlas Hardt avgjorde matchen med sitt 2-1-mål 16:50 in i 2:a perioden. Trots 14-4 i skott för DIF i 3:e perioden stod Cristopher Nilstorp och övriga Malmö emot och tog ytterligare 3 poäng och är då ända lag med full poäng efter 3 spelade matcher.

Växjö tog ledningen hemma mot HV, men HV reducerade precis i slutet av 1:a perioden, men i 2:a perioden vände man 2-1 till 2-3, men sedan kvitterade Liam Reddox 4 minuter från slutet och så avjorde dennis Everberg 25 sekunder in i förlängningen.

I Linköping hissade man Mange Johanssons tröja i taket innan matchen och det var sedan också LHC som tog ledningen genom Broc Little, en ledning som Kristian Näkyvä ökade på till 2-0 i 2:a perioden. LHC såg ut att ha kontroll på saker och ting, men Färjestad ville annat och Per Åslund reducerade till 3-2 bara 2 sekunder från paus i 2:a perioden och sedan kvitterade Linus Persson knappt 3 minuter från slutsignalen och i sudden var det Rasmus Asplund som kunde avgöra för Färjestad och litegrann förstöra festen för LHC.

I Örebro tappade också hemmalaget 3-1 till 3-4, precis som LHC gjorde. Bryan Lerg satte 3-3 med 10 minuter kvar att spela och så avgjorde samma Lerg med bara 02:38 kvar av matchen. Snöpligt för Örebro, minst sagt.

I Luleå tog skellefteå slutligen ledningen 26 sekunder in i 2:a perioden, men 5 sekunder från paus i samma period kvitterade Luleå. Skellefteå drog dock det längsta strået när Jesper Olofsson var den enda som satte sin straff. I returmötet dagen efter var det också SAIK som drog det längsta strået när Emil Pettersson stängde matchen med sitt 3-1-mål i öppen kasse 01:20 från slutet. Luleå reducerade dock, men då återstod det bara 7 sekunder, så närmre än så kom man inte och Skellefteå tog 2:a raka segern mot Luleå på 1 dygn.

Ny torsk för Västerås

Det är anmärkningsvärt att notera att Almtuna bara har släppt in 5 mål på 4 matcher, men ändå har förlorat 2 matchher. Det är lite som modo i matchserien mot Leksand, men i fredags blev det ny seger för Almtuna, när man slog Västerås med 2-0, efter mål av Ludvig Blomstrand och Erik norin. Det räckte för 3 poäng och var samtidigt Västerås 4:e raka förlust och man är fortfarande sist på 14:e plats med sin enda inspelade poäng, samma som Björklöven, som är näst sist. VIK har dock bara gjort 4 mål på lika många matcher. Jämför det med AIK, som har gjort 16 mål. Visserligen på 5 matcher, men ändå. hur det gick för AIK i helgen ser ni här nedan.

Helgens samtliga resultat:
Almtuna - Västerås 2-0
timrå - Pantern 7-1
Västervik - Mora 7-5
Björklöven - Södertälje 5-6 str
AIK - Timrå 3-1

Timrå krossar alltså först Pantern med hela 7-1 hemma i NHK arena, som Timrå isstadion/E.on arena, numera heter. Redan efter 01:06 gav Jonathan Dahlen hemmalaget ledningen, men sedan dröjde det enda till 38 sekunder in i 2:a perioden innan andreas Stene ökade på till 2-0 och Sebastian Lauridsen ökade på till 3-0 innan Dahlen gjorde sitt 2:a mål för kvällen 2 minuter senare när han gjorde 4-0. Inte förrän det återstod 10 minuter att spela lyckades Pantern spräck nollan, i boxplay. En liten plump i protokollet för Timrå, men en komfortabel seger blev det definitivt, men sedan åkte man ner till Stockholm för toppmöte med AIK, men där blev det hemmaseger och AIK är därmed bara 2 poäng bakom Timrå, som ändå toppar tabellen med 11 poäng. Både Västervik, Tingsryd och Oskarshamn har dock också 9 poäng, men 1 match mindre spelad, så alla 3 kan gå förbi om de vinner sin 5:e match.

Västervik, som fortsätter att överaska och övertyga. Här blev det en ny seger, med hela 7-5 hemma mot Mora. Snacka om att nykomlingen har fått en smakstart av den här serien, men det är långt kvar och jag blir väldigt förvånad om det står sig hela vägen. Det kan dock gå. tingsryd gjorde det förra ået och Karlskrona gjorde det för några år sedan, men lätt är det definitivt inte. Att det är starkt att vända 0-2 efter knappt 10min till 3-2 efter 1:a perioden är dock väldigt starkt. Den ledningen drygade man sedan ut till 6-3 innan man var nära på att tappa den till 6-6 i 3:e perioden, men Jonas Franson höll emot moras anstormning och 6-6-målet kom aldrig. Istället kunde Mats Josten Fröshaug göra 7-5 och det orkade aldrig Mora hämta sig ifrån.

Mycket mål blev det också i Umeå, där den andra nykomlingen i serien, Södertälje, var på besök. Där tog Björklöven ledningen, men Södertälje vände med 2 raka mål. 9 sekunder från paus sat dock 2-2 i nät bakom Robin Christoffersson i Södertäljekassen. Med 40 sekunder kvar av 2:a perioden var det dock SSK's tur att göra ett sent mål när man gjorde 3-4, ett mål som stod sig tills det var 10 minuter kvar och Björklöven kvitterade i boxplay. Sista ordet var dock inte sagt, för södertälje återtog ledningen 2 minuter senare, men återigen kom Björklöven tillbaka när man satte 5-5 i spel 6 mot 5 med 3 minuter kvar att spela. På straffar var det dock till slut Södertälje som drog det längsta strået och det var väl rättvist kan jag känna. Henrik Thegel och Jonas Westerling satte sina straffar för Södertälje, som därmed tog extrapoängen och parkerar på 6:e plats med sina 8 poäng.


Fullsatt Tegera skapade grym stämning i premiären!

Så var det då äntligen dags, premiären av SHL 2016/17 i Tegera arena, Leksand - Djurgården.

Ett fullsatt Tegera bar fram Leksand och skapade en grym inramning, precis som vanligt. Inramningen höll helt klart toppklass i SHL och det kommer vi att få se mer av i vinter, det kan jag lova. Tyvärr var det också det enda som Leksand var bättre än Djurgården på, även om Järnkaminerna också hade en relativt stor klack på plats. På isen var Djurgården bättre på det mesta, även om Leksand fick en bra start av matchen och säsongen med 2 tidiga powerplay, vilka man dock inte lyckades utnytja, men stod ändå upp bra mot DIF hela den 1:a perioden. Trots det var det ändå 0-1 på tavlan, efter att Linus Johansson åkt igenom hela Leksand, från egen zon, över röd, in i offensiv zon och snygt satte 0-1 bakom Atte Engren i Leksandskassen.

I 2:a perioden gjorde Fredrik Forsberg Leksands 1:a mål för säsongen när han tryckte in 1-1 och det här var definitivt inte kört på något sätt.

Inte förrän raset kom senare i 2:a perioden, efter knappt 7 minuter. Där gick Djurgården från 1-1 till 1-4 på knappt 5 minuter och det såg plötsligt väldigt tungt ut för Leksand. Djurgården hade tagit över ganska ordentligt och dominerade spelet ganska kraftigt. Trots det lyckades Jesper Ollas, i sin 1:a match nu efter återkomsten, reducera, 2 minuter från paus och känslan var den att nästa mål skulle bli väldigt viktigt. 3-4 för Leksand och det skulle bli match på riktigt igen. 2-5 för Djurgården och det skulle i princip vara avgjort.

Tyvärr blev det det senare, för redan efter 58 sekunder i 3:e perioden satte Calle Ridderwall 2-5 för Djurgården och där dog matchen litegrann. Leksand orkade inte resa sig igen och hela den 3:e perioden blev ganska händelselös. Djurgården kontrollerade det ganska bra och vann matchen med 2-5.

Förlust blev det alltså, men det blev det 2013 också, då 1-3 mot Brynäs i premiären, och hur det gick den säsongen vet vi ju. Leksand överraskade alla och slutade 7:a i tabellen.

Något sådant tro jag inte vi får se i år, men det såg trots allt bättre ut än vad jag trodde att det skulle göra. Iaf stundtals. Sedan finns det givetvis mycket att slipa på, men vi ska komma ihåg att det här var 1:a matchen och dessutom också 1:a matchen på den här nivån för många av killarna i laget, så ge det 5-6 omgångar så tror och hoppas jag att vissa bitar fungerar bättre än nu. jag väljer iaf att inte dra för stora växlar av det här.

Gårdagens 2 SHL-resultat:
Leksand - Djurgården 2-5
Rögle - Växjö 3-5

Denis Everberg, med ett förflutet i Rögle, avgjorde nu matchen för Växjö med 2 mål. Han lär bli grymt viktig för Växjö i vinter, det kan jag nog lova.


Modo fortsätter att gå tungt

Igår vann Tingsryd i Fjällräven center med 2-4 och modo har därmed fortfarande inte vunnit hemma i år. Redan efter 01:04 gav Zackary Phillips Tingsryd ledningen med 0-1, en ledning som man ökade på till både 0-2 och 0-3 innan det hade gått 12 minuter. En mardrömsstart för Modo, som tog en timeout och ryckte upp sig lite efter densamma, men närmre än 2-3 kom man aldrig och i slutet kunde Emil Forslund fastställa slutresultatet 2-4.

Gårdagens 3 Allsvenska resultat:
Modo - Tingsryd 2-4
Vita hästen - AIK 4-2
Bofors - Oskarshamn 4-1

Lite överraskande att BIK går och slår Oskarshamn med klara 4-1 får jag ändå säga. BIK har öppnat säsongen sisodär, IKO toppade tabellen innan gårdagskvällen, men nu är det Tingsryd som gör det, 2 mål före Oskarshamn, +3 mot +1.

Hästen kvitterade AIK's ledning 2 gånger om i den 2:a perioden, för det var AIK som inledde målskyttet, men Hästen segade sig ikapp och också förbi i 3:e perioden, när Kruise Reddick satte 3-2 med 3 minuter kvar att spela och August Gunnarsson fastställde slutresultatet i öppen kasse.

Malmö vann igen

Trots att det var Karlskrona som öste på messt och definitivt hade varit värda ett mål och t.o.m. en poäng så var det ändå Malmö som gjorde mål och tog alla 3 poängen när man vann med 3-0, efter mål av Komarek, Filppula och Turesson, det sista i öppen kasse. Oscar Alsenfelt, som hade en skadefyld och dålig säsong förra året, fick desutom en kanonstart och hhöll nollan när han motade 31 skott.

Kvällens matcher:
Malmö - Karlskrona 3-0
Linköping - HV71 1-3

LHC åker på 2:a raka förlusten och det var inte alls orättvist. HV ägde fullständigt den 2:a perioden, där man vann skotten med hela 20-5, men tack vare Markus Högberg var det ändå bara 1-1 i mål och totalt 1-2 till HV efter 2 spelade perioder. LHC ryckte upp sig lite i 3:e, men det räckte inte. Sedan måste jag också nämna publiken i Saab arena. Alltså, det är 1:a hemmamatchen för säsongen och dessutom derby mot HV. Ändå är det knäpptyst på läktarna. Vad är det? Vakna förfan! Lite folk var det också på plats. Bara 5620 åskådare. Det är för dåligt i en hemmapremiär tycker jag faktiskt.

Björklöven enda lag utan poäng

Efter kvällens enda Allsvenska match är Björklöven det enda lag i serien som inte har tagit några poäng efter 3 spelade omgångar. Detta efter att AIK vunnit med klara 5-1 ikväll. Joakim Thelin gjorde sitt 2:a mål på 3 matcher redan efter 19 sekunder och sedan ökade man på till både 2-0 och 3-0 i 2:a perioden innan Björklöven kunde reducera, men när Jesper Frödén gjorde 4-1 med 4 minuter kvar att spela, då var det ridå ner för Löven och när Jesper Bratt satte 5-1 bara minuten senare, ja, då var det givetvis helt klart. AIK klättrar därmed upp på 3:e plats i tabellen och Löven är som sagt fortsatt sist.

kvällens resultat:
AIK - Björklöven 5-1

Västervik fortsätter att klättra

Västervik fortsätter att klättra i Allsvenskan efter kvällens 1-3-vinst borta mot Södertälje. Man har nu 6 poäng och parkerar på 3:e plats, på samma poäng som Tingsryd och Södertälje. Det får man väl ändå säga är bra jobbat! Mats Josten Fröshaug, Jörgen garterud och Pierre Gustavsson var det som jorde Västerviks mål, alla i 3:e perioden, efter att södertälje missat en straff och läge till att gå fram till 2-0 precis i upptakten av 3:e perioden.

Kvällens samtliga 6 resultat:
Södertälje - västervik 1-3
Oskarshamn - Modo 2-1
Pantern - Bofors 2-1
Tingsryd - Vita hästen 2-1
Mora - Almtuna 1-5
Västerås - Timrå 1-2 str

2-1 var ett väldit gångbart resultat ikväll. 3/6 matcher slutade med 2-1-seger för hemmalaget, + en 1-2-vinst för Timrå på straffar, och vi ser alltså att modo åker på ännu en förlust, en väldigt snöplig sådan, när Pontus Widerström avgjorde för IKO med 57 sekunder kvar att spela, och att Oskarshamn därmed är ensamma serieledare med 9 poäng. timrå skuggar bakom på 8 pinnar och sedan är det 2 poäng ner till Västervik, som faktiskt är 3:a efter 3 omgångar.

I Nelson Garden arena i Tingsryd kom alla mål i 3:e perioden. Hästen tog ledningen genom markus Eriksson, men en annan Eriksson, nämligen Johan i Tingsryd, kvitterade med 4 minuter kvar att spela och snöpligt nog för Hästen så gjorde Jacob Dahlström 2-1 bara 34 sekunder senare och vips hade Tingsryd fixat alla 3 poängen. Snöpligt och oerhört tungt för Hästen, som alltså fortfarande parkerar på 3 poäng och en 12:e plats i tabellen.

I Malmö föll alla mål istället i 2:a perioden. Emil Carnestad gjorde 1-0 för Pantern och Axel wemmenborn ökade på till 2-0. Bofors reducerade till 2-1 genom Alexandre Lavoie, men närmre än så kom man inte. Unge Tex williamsson gjorde det riktigt bra mellan stolparna för Pantern, som tog 2:a raka segern.

almtuna har nu också gjort mål den här säsongen och det blev lite korken ur för uppsalalaget, som alltså slår mora med hela 5-1 på bortais. 2:a raka förlusten för Mora och 1:a segern för Almtuna.

Björklöven är nu enda lag utan poäng, men de har inte spelat sin 3:e match än och kan alltså gå förbi Västerås igen. VIK tog nämligen sin 1:a poäng för säsongen ikväll. det var dock nära på att bli 3 poäng, men med 3 minuter kvar satte Didrik Strömberg sitt 2:a mål på 3 matcher när han kvitterade för Timrå och sedan var det bara Jens Lööke som gjorde mål på straffarna och därmed såg till att Timrå tog bonuspoängen.

Tabelltippning SHL säsongen 2016/17

Säsongen i SHL har ju redan tjuvstartat litegrann, men jag tänkte i vilket fall ge er mitt tips på hur jag tror att kommande säsong kommer att sluta, men först tar vi en titt på hur jag tippade förra säsongen och hur rätt/fel jag hade. Siffrorna inom parentes anger vilken plats laget slutligen slutade på när grundserien sumerades i vintras/våras.

Såhär trodde jag för ungefär 1 år sedan:

1, Skellefteå (1)
2, Frölunda (2)
3, HV71 (9)
4, Luleå (4)
5, Linköping (3)
6, växjö (6)
7, Örebro (8)
8, Modo (13)
9, Malmö (12)
10, Färjestad (5)
11, Djurgården (7)
12, Rögle (11)
13, Brynäs (10)
14, Karlskrona (14)

Betydligt bättre tippat här än i Allsvenskan alltså, där jag bara hade 1/14 rätt. Här prickade jag in hela 5/14 rätt. Det är riktigt bra tycker jag! Dessutom var jag bara en plats ifrån på både Örebro och Rögle och dessutom bara 2 ifrån på LHC. De enda lag jag var ordentligt ute och cyklade på var Modo och Brynäs. Jag trodde att brynäs skulle få kvala sig kvar. Det fick man inte. Man var länge ett topplag, innan Anton Rödin skadade si och man föll tillbaka i tabellen. Modo trodde jag skulle studsa tillbaka litegrann och nå playin efter den mindre lyckade säsongen innan, där man fick kvala sig kvar mot Vita hästen och vann med 4-0 i matcher, men det gjorde man inte. det blev kval igen och där vet vi ju alla hur det gick.

Så, hur tror jag då att det slutar i år?
Jo, såhär tror jag:

1, Skellefteå
2, Växjö
3, Luleå
4, Frölunda
5, Linköping
6, Brynäs
7, Färjestad
8, Malmö
9, Örebro
10, HV71
11, Djurgården
12, Rögle
13, Karlskrona
14, Leksand

Jodå, Skellefteå vinner serien i år igen. Man har fått tillbaka både Jocke Lindström och Oskar Möller, + en meriterad målvakt som ska ersätta Mackan Svensson gissar jag. Ortio eller liknande heter han, så jo, ja tror man vinner serien igen, med Växjö som hetaste utmanare. Växjö har visserligen tappat Richard Gynge, men både Rosén och Kiiskinen är kvar och man har fått in en riktiigt vass målvakt i jocke Eriksson, som ju var i Leksand säsongen 2009/10, när han slog igenom och konkurerade fullständigt ut Timo Leinonen, så jag tror växjö blir farliga i år.

Det tror jag också att Luleå blir. Man har inte kvar de där dyra tunga pjäserna man hade förra säsongen i jakten på guldet, men man har joel Lassinantti i mål, en av seriens kanske bästa målvakter, och jo, känslan är god för Luleå.

Frölunda har tappat typ halva laget som vann SM-guld nu i våras och det kommer ta ett tag innan det sätter sig nu under hösten för dem. Kanske kommer de harva lite längre ner i tabellen till att börja med, men där finns kapacitet och jag tror, är ganska säker på, att man kommer att klättrra ju längre säsongen går och man kommer definitivt att ta en direktplats till kvartsfinalerna. kanske kan utmana Luleå, men de 2 i täten tror jag inte man rår på.

Likt för Växjö så är känslan också god för LHC, som har en ruggigt tung forwardsuppsättning, där man bl.a. har värvat bröderna Olimb. Det är dock ett litet frågetecken för målvakts och backsidan. Håller Markus Högberg som uttalad etta i SHL? Jakob Johansson finns ju som backup där bakom, men högberg är nog tänkt etta och frågan är om det håller hela vägen? Gör det det, ja, då blir LHC riktigt farliga!

Brynäs och Färjestad tror jag kommer att slåss om den sista direktplatsen. Brynäs har också tappat en del, men det känns ändå slagkraftigt och bra, + att bulan verkar leda det där laget med bravur, så han lär också bli viktig för laget, väldigt viktig, så jag tror Brynäs tar 6:e platsen framför Färjestad, där backsidan känns bra, men där forwardssidan inte känns lika bra och slagkraftig. Lite tunnt känns det. Playin klarar man dock.

Det tror jag också att Malmö gör. Man har inte längre kvar TJ Galiardi och Peter Mueller och man har värvat in riktigt meriterat, Noah welch, Erik forssell, Konstantin Komarek, Kristoopher Nilstorp i mål och Ilari Filpulla. Det är starka och rutinerade spelare och likt hur det vr för några säsonger sedan i allsvenskan, där man verkligen satsade och värvade meriterat, så tror jag det kan bli riktigt bra, om man får ihop gruppen. klart är i vilket fall att man har ett av seriens bästa målvaktspar.

Örebro och HV tror jag tar de 2 sista playinplatserna. Örebro har bl.a. fått in Tom Vandell, men frågan är om Julius Hudasek klarar av att leverera som han gjorde 1:a säsongen i SHL? Gör han det och om man får backsidan att stämma så kan man nog sluta högre upp i tabellen än 9:a. Det kan kanske HV också göra, men framförallt bakåt, både back och målvaktsmässigt käns det lite svagt och kanske kan Djurgården t.o.m. sno den där playinplatsen. Djurgården har tappat massor spelare. Armalis, ultström, Högström, Sörensen och Sallinen, bara för att nämna några. Nu satsar man ungt och kanske funkar det, men jag tycker det känns lite bräckligt. Vet inte riktigt varför, men det är en känsla jag får. Jag blir dock gärna motbevisad, för djurgården är ett lag jag gärna har med i ett slutspel.

Rögle tror jag hamnar ungefär där man hamnade förra säsongen. Man har fått behålla stora delar av truppen, vilket är väldigt bra. man fortsätter att bygga på det man redan har och Patrik Cehlin blir givetvis viktig här. Ja tror dock inte det blir något slutspel för RBK till våren, men inte heller något kvalspel.

För där tror jag att Karlskrona och Leksand hamnar. KHK har visserligen stärkt upp ganska rejält och man känns betydligt starkare än vad man gjorde förra säsongen. Honken är med från start och Markus Paulsson kommer att leverera framåt. I stort känns det fortfarande dock tveksamt. man har närmat sig de övriga lagen i serien, ja, det tror jag definitivt, men det räcker inte för mer än en 13:e plats i år.

Sist blir Leksand. tyvärr. Jag har svårt att se något annat senario måste ja erkänna. truppen känns svag, det är till stora delar fortfrande en allsvensk trupp, en trupp som hade varit slagkraftig i Allsvenskan, men i SHL, nja, det känns tveksamt, tyvärr. Jag ska inte säga att man redan nu ska rikta in sig på kval till våren, men det går inte att säga annat än att om man undviker att kvala sig kvar med det här laget, då har man gjort det grymt bra! Jag räknar dock med att det blir kval till våren och vilka man får möta där visar sig senare, för först ska det spelas 52 omgångar och mycket, väldit mycket, kan hända på 52 omgångar och har vi tur så kanske, kanske vi kan undvika kval till våren. I vilket fall är jag galet taggad på en ny säsong, en säsong med Leksand i SHL igen. Det känns underbart att säga det får jag faktiskt erkänna!

Leksands försäsong 2016

Leksand kliver in i handlingarna av SHL säsongen 2016/17 nu på torsdag och träningsmatcherna är därmed avklarade, men det har varit en allt annat än bra försäsong. Riktigt illa har det sett ut. Mycket skador, många spelare borta och stundtals utspelade.

Såhär har de 9 träningsmatcherna slutat:

Fredag 12 augusti Salavat Yulaev - Leksand 8-2
Tisdag 16 augusti Almtuna - Leksand 2-4
Fredag 19 augusti Rögle - leksand 5-1
Lördag 20 augusti Västerås - Leksand 1-2 str
Lördag 27 augusti Brynäs - Leksand 5-0
Torsdag 1 september Örebro - Leksand 4-3 SD
Lördag 3 september Sparta Sarpsborg - Leksand 4-2
Fredag 9 september Timrå - Leksand 3-2
Torsdag 15 september Skellefteå - Leksand 5-4

På 9 matcher har man alltså bara vunnit 1 match under ordinarie tid, vunnit 1 på förlängning/straffar, förlorat 1 på förlängning/sträffar och förlorat 6 matcher under ordinarie tid. då ska vi också komma ihåg att det inte har varit toppmotstånd heller. Det är alltså 1 Allsvenskt lag man slår under ordinarie tid, Almtuna, slår ett annat Allsvenskt lag på straffar, Västerås, förlorar mot ett förmodat mittenlag i SHL i sudden och förlorar sedan stort mot 2 SHL-motståndare, ett ryskt lag, knappt mot ett topplag i SHL, mot ett Allsvenskt lag och mot ett norskt lag. Det är inga jättemotstånndare direkt.

Matcherna mot Skellefteå och Örebro har väl varit de bästa, särskilt mot SAIK, men att tappa 4-2 till 4-5 där är inte bra. Skellefteå kommer dock högst troligt att hålla till i toppen av tabellen även i år, så egentligen är det lag som rögle som man bör slå, men det var man inte ens nära att göra här. Storstryk med 5-1.

Så nej, någon bra försäsong har det verkligen inte varit, men vi ska komma ihåg att försäsong och seriespel är 2 helt olika saker, så förhoppningsvis ser det inte såhär illa ut när serien drar igång, för om det gör det, då kommer det bli en låång vinter som vi har framför oss...

Malmö slog de regerande mästarna i premiären

SHL säsongen 2016/17 tjuvstartade litegrann i lördags med 3 matcher och där slog lite överraskande Malmö de reerande svenska mästarna Frölunda med 3-2. Kanske inte så förvånande iofs, eftersom att Frölunda har tappat typ halva laget och det troligen kommer ta et tag innan man har spelat ihop sig, men ändå. Konstantin Komarek gjorde Malmös 1:a mål för säsongen, Fredrik Händemark ökade sedan på till både 2-0 och 3-0, innan Frölunda reducerade 2 gånger om i 3:e perioden. Hela vägen fram nådde man dock inte om Malmö tog säsongens 1:a seger.

Samtliga resultat:
Malmö - Frölunda 3-2
Färjestad - Örebro 2-1
Luleå - Linköping 4-0

17 sekunder från slutsignalen såg hemvändaren Per Åslund till att få större delar av Löfbergs arena att jubla när han slog in 2-1 för Färjestad. Örebro hade dock inte varit chanslösa på nåot sätt, man radade upp chanser där ett tag, men satte de inte i nät bakom Lars Haugen i Färjestadskassen.

Luleå fick matchen mot LHC precis dit man ville. Man ägde den 1:a perioden och van den med 3-0 i mål och 12-3 i skott. LHC var inte alls på banan och den uppförsbacken hämtade man sig aldrig ifrån och Luleå vann enkelt med 4-0.

Pantern slog Modo

Modo åkte lite oväntat på säsongens 1:a förlust i match 2, 1:a hemmamatchen för säsongen, mot IK Pantern. Visserligen efter sudden, men förlust blev det, trots att Henrik Björklund och Drew Paris vände på Martin Jahnols 0-1 för Pantern på 01:02. Johan Björk kvitterade för Pantern 5 minuter in i 3:e perioden och bara 28 sekunder in i förlängningen kunde Carl-Johan Lerby avgöra för Pantern. Det Inte alls orättvist heller, för Pantern hade ett ganska ordentligt skottövertag, 33-18. Inte bra för modo att bara skjuta 18 skott på hemmaplan.

Samtliga resultat i omgång 2:
Modo - Pantern 2-3 SD
Björklöven - Tingsryd 4-5
Bofors - Västerås 4-2
Timrå - Mora 3-2
Södertälje - AIK 4-3
Vita hästen - Oskarshamn 0-2
Västervik - Almtuna 3-0

Flera skrällsegrar här tycker jag. Västervik vinner sin 1:a hemmamatch någonsin i Allsvenskan och Jonas Fransson i Västervikskassen håller nollan inför 1159 åskådare. Starkt av Västervik, som i och med den segern klättrar förbi en rad lag i serien och parkerar på 7:e plats med sina 3 poäng, samma som Mora, AIK, Tingsryd, Bofors och Vita hästen. Det går givetvis inte att prata tabeller redan nu, men fakta är fakta och efter 2 omgångar är man på slutspelsserieplats.

Det är också Tingsryd, som här vände Lövens 3-2 efter den 1:a perioden, 2-0 efter 02:11, till seger med 4-5, efter att Oscar Holst avgjort knappt 10 minuter från slutet. Det gör att Björklöven är 1 av 3 lag som har 0 poäng. De andra 2 är Almtuna, som inte ens har gjort mål än, och Västerås, som, tycker jag, lite oväntat föll i Nobelhallen mot Bofors. Det blev dock spännande mot slutet, när först BIK gjorde 3-1 med knappt 4 minuter kvar att spela. Sedan reducerade Västerås med knappt 2 minuter kvar att spela, men BIK red ut stormen och kunde avgöra i öppen kasse.

erik Källgren var riktigt het i Norrköping och räddade både en straff i 1:a perioden och höll nollan hela matchen. Starkt jobbat av honom och starkt jobbat av hela IKO, som också toppar tabellen efter 2 spelade omgångar.

Det gör man före Södertälje, som också lite överraskande slog AIK i lagets 1:a hemmamatch efter återkomsten i näst högsta ligan. Detta efter ett rejält slagskott från Jonas Westerling med 02:52 kvar av matchen, efter att AIK hämtat upp 3-1 till 3-3 på bara 33 sekunder. Starkt av SSK att komma tillbaka där.

i Timrå drabbade slutligen 2 lag samman som båda vann den 1:a omgången, Timrå och Mora, och det var hemmalaget som gick segrande ur den bataljen, efter att Johan Persson gjort 1-0 redan efter 27 sekunder, John Westin missat en straff och Kevin Gummas istället kvitterade för Mora, men där elias Pettersson återgav ledningen till Timrå och där Jeremy Boice satte spiken i kistan med sitt 3-1-mål 8 minuter från slutet. Mora reducerade, men nådde aldrig hela vägen fram.

Inga poäng för Västervik i historiska matchen

Så är också de 2 sista matcherna i omgång 1 av Hockeyallsvenskan 2016/17 spelade och såhär gick det:

AIK - Västervik 3-1
Almtuna - Timrå 0-1

AIK tog taktpinnen direkt i 1:a perioden och kunde också göra 1-0, när Jesper Frödéns skott styrdes in av Simon Fernholm. I 2:a perioden var det Frödén själv som gjorde 2-0 och när Fredrik Karlström gjorde 3-0 blev uppförsbacken för brant för Västervik, som annars har haft en strårlande försäsong med 9 raka segrar tror jag det är. Här missade man en straff i 3:e perioden, innan Viktor Lindell slutligen kunde reducera och därmed också bli historisk med Västerviks 1:a mål någonsin i näst högsta ligan. Häftigt!

I Uppsala gjorde Didrik Strömberg 1-0 för Timr åredan i den 1:a perioden, ett mål som faktiskt räckte hela vägen till 3 poäng.

Modo vann premiären

Modo fick en flygande start på den här Allsvenska säsongen, för redan efter drygt 2 minuter kunde Patrik Karlkvist göra 0-1 för Modo. Niklas Lihagen skulle senare i 1:a perioden bara raka in 1-1 för Västerås, men på något sätt lyckades jonatan Bjurö få dit klubban och rädda. 0-2 kom istället för Modo, också det i powerplay, precis som 0-1-målet. Västerås reducerade i 3:e perioden, fick till slut hål på Bjurö, men närmre än så kom man inte, för när Karlkvist höll sig framme igen och satte 1-3, då var uppförsbacken väldit lång. Man gjorde dock ett försök, plockade Lundberg, men Modo kunde stänga matchen med 1-4 i öppen kasse och säsongen i näst högsta serien började därmed bra för Övikslaget.

Kvällens samtliga resultat:
Västerås - Modo 1-4
Mora - Bofors 3-0
Oskarshamn - Björklöven 3-2
Tingsryd - Södertälje 1-2
Pantern - Vita hästen 1-2

Södertälje var likt Modo nära på att också få en flygande start på säsongen, för ett skott tog i plexit bakom tim Sandberg i Tingsrydskassen, studsade tillbaka i ryggen på Sandberg, men tyvärr för SSK's del inte in i mål och det var fortsatt 0-0. Det var dock Södertälje som tog ledningen. Ett skott rakt upp i krysset bakom Sandberg. Snyggt. Tingsryd kvitterade i 3:e perioden, men i powerplay kunde ändå Henrik Thegel sätta 2-1 för Södertälje, vilket också blev slutresultatet och SSK inleder alltså återkomsten i Allsvenskan med en seger och 3 poäng.

Mora fick däremot en kanonstart när Emil Bejmo kunde göra 1-0 och Oskar Svanlund satte 2-0 bara minuten senare. man gjorde också 3-0 innan den 1:a perioden var slut och uppförsbacken var stor för BIK, som aldrig riktigt kom in i det. Visst, man hade sina chanser, men pucken studsade inte Bofors väg, man hade inte de klassiska marginalerna med sig och matchen slutade också 3-0 till Mora. Mattias Pettersson fick därmed hålla nollan i sin 1:a match. Han motade 22 skott. Starkt!

I Malmö var det Pantern som gjorde 1-0, men Hästen kvitterade i 1:a perioden och tidigt i 2:a gjorde man också 1-2. Sedan jagade Pantern en kvittering, en kvitering som borde ha kommit när Malmölånet Mattias Persson var i princip helt ren med emil Jidskog i Hästenkassen, men inget mål den gången och inget mål kom heller. Hästen kunde hålla undan och ta 3 köna poäng.

Det gjorde också Oskarshamn, som nästan var helt utspelat i 1:a perioden. Björklöven gjorde både 0-1 och 0-2 och vann skotten med 12-7. I 2:a var det dock ett helt annat Oskarshamn som entrade isen och Kristoffer Gunnarsson satte 1-2 05:37 in i perioden och 34 sekunder från paus satt också 2-2 i nät bakom Niklas Lundström i Lövenkassen. Sedan gick det bara 03:26 av 3:e periodenn innan också 3-2 satt i nät och det blev också slutresultatet, trots att Björklöven förgäves jagade kvitteringen och det var 1:a gången på typ 11-12 år som IKO vann en premiärmatch i Allsvenskan. Alla tidigare säsongspremiärer har man förlorat.

Imorgon kompletteras omgång 1 med följande 2 matcher:
AIK - Västervik 1
almtuna - Timrå 2

Det lär bli ett grymt tryck på Hovet och vilken känsla det måste vara för Västervik. Att gå från typ 1000 personer mot Tranås och Skövde, till 8000 mot AIK. Wow! Kanske kan de överraska, gå på adrenalin och vinna den matchen, men jag tror ändå att AIK knyter ihop det där.

I Uppsala blir det en tät och jämn match med 2 lag som jag tror kommer fightas i toppen av tabellen, men här tror jag att Timrå vinner.

Ikväll smäller det!

Det känns nästan lite konstigt att gå in på stats.swehockey.se och se att det spelas seriematcher redan ikväll, i synnerhet med det här vädret som vi har nu. Det är 25 grader ute och känns mer som mitt i juli än halvvägs in i september. Det gör lite att hockeysuget inte riktigt har infunnit sig helt och hållet än så länge tycker jag, men ikväll smäller det likväl och vi linear upp med följande matcher:

Pantern - Vita hästen 1
Tingsryd - Södertälje 2
Västerås - Modo 1
Oskarshamn - Björklöven 1
Mora -Bofors 1

5 matcher ikväll och ni ser mitt tips på vem som vinner ovan.

Pantern tror jag tar Hästen, Västerås tar Modo, IKO besegrar Björklöven, Mora slår BIK och så skräller Södertälje direkt och tar 3 pinnar nere i Tingsryd.

Återstår att se hur det faktiskt går, ska bli väldigt kul att följa!

Tabelltippning - Hockeyallsvenskan

Det drar ihop sig. Det drar ihop sig riktigt ordentligt, för redan på onsdag, om 2 dagar, smäller det. då är det premiär för Hockeyallsvenskan säsongen 2016/17.

Som vanligt tänkte jag då ge er en tabelltippning, men först en titt på hur mitt tips såg ut förra säsongen. Siffran inom parentes anger vilken placering laget slutligen fick i serien.

Mitt tips då:

1, Västerås (9)
2, Björklöven (12)
3, Leksand (4)
4, Vita hästen (11)
5, AIK (1)
6, Bofors (5)
7, Asplöven (13)
8, Mora (6)
9, timrå (8)
10, Tingsryd (2)
11, Oskarshamn (3)
12, Almtuna (7)
13, Pantern (10)
14, Sundsvall (14)

1/14 rätt hade jag. Inget vidare bra med andra ord. Jag var nära på både Leksand, Bofors och Timrå. Där skiljde det bara 1 placering i slutänden jämfört med vad jag tippade. Utöver det var det faktiskt uselt. Helt fel lag i toppen hade jag. Både Västerås och Björklöven floppade ordentligt, liksom Vita hästen. Asplöven trodde jag skulle klara en slutspelsserieplats, men istället fick man kvala för att hänga kvar i serien, något man misslyckades med och spelar alltså numera i Hockeyettan. Tingsryd trodde jag skulle klara sig från att få kvala sig kvar, men att man skulle gå så bra som man faktiskt jorde och sluta 2:a, precis bakom AIK, var det nog ingen som trodde, inte jag heller. den som satte den på förhand borde få någon form av utmärkelse. Pamtern var också ett lag som överraskade positivt, var länge med och slogs om en slutspelsserieplats, men fick till slut ge sig. Något kval för att hänga kvar, som jag på förhand trodde, blev det dock inte. Det blev det dock för sundsvall, som var det enda lag jag placerade på rätt plats i mitt tips.

Nu återstår det att se om årets tips blir bättre än förra årets. Såhär tippar jag nämligen i år och som vanligt är tipset baserat på min känsla för de olika lagen såhär innan seriestart.

1, AIK
2, Timrå
3, Oskarshamn
4, Modo
5, Almtuna
6, Mora
7, Västerås
8, Björklöven
9, Södertälje
10, Panntern
11, Tingsryd
12, Bofors
13, Västervik
14, Vita hästen

AIK har inte imponerat på försäsongen, men man har inte tappat särsjilt mycket och stärkt upp bra, så jag har svårt att se något annat lag i serien som på riktigt skulle kunna utmana SHL-lagen framåt vårkanten och jag sätter därför AIK som 1:a trots en svag försäsong.

Är det några lag som ska kunna utmana först och främst AIK så tror jag det är Timrå, Oskarshamn, Modo och ev. Almtuna. Timrå känns intressant och man har fått behålla Jonathan Dahlén. Det blir grymt viktigt för dem och jag tycker överlag de känns starkare än förra säsongen. IKO har sett bra ut på försäsongen och även om vi alla vet att försäsong är något helt annat än seriespel så tror jag definitivt att Oskarshamn kommer vara där uppe och hugga även i år. Frågan är om det räcker till en Allsvensk finalplats? Det kan göra det, men gör det inte det är faktiskt Modo en het utmanare till det. Man har givetvis tappat större delen av förra säsongens trupp, precis som Leksand gjorde när man ramlade ur, men man har ändå fått behålla Byron Ritchie, vilket blir minst lika viktigt för dem som det är för Timrå att behålla Jonathan Dahlén. Nu senast värvade man också Mikko Luoma, så jo, jag tycker ändå att Modo ser intressanta ut. Sedan om det räcker hela vägen, det är en helt annan historia...

Almtuna tycker jag har spelat bra under försäsongen och jag tror mycket väl man kan vara med och utmana där uppe i toppen. En slutspelsserieplats lär det definitivt bli för Uppsalalaget, det tror jag.

Mora brukar smyga med lite i skymundan av de övriga lagen och det tror jag man gör även i år. Kommer inte vara med i den absoluta toppen, men en slutspelsserieplats, det tror jag man fixar.

Sedan följer förra årets topptippade lag, Västerås och Björklöven. Man floppade ordentligt förra säsongen och missade t.o.m. slutspelsserien, vilket så klart var en stor besvikelse. Så illa tror jag inte det går i år. Tror inte man kommer tillhöra den absoluta toppen, men en slutspelsserieplats kan man nog vara med och slåss om.

De främsta utmanarna till de sista slutspelsserieplatserna, men som jag ändå tror hamnar utanför topp 8, det är nykomlingen Södertälje, Pantern, Tingsryd och Bofors. SSK är nykomlingar och har inte värvat sådär jättemycket, utan man har till stora delar kvar den trupp som tillsammans tog steget upp i våras. Behöver inte alls vara negativt, man är samspelta och kan varandra, men frågan är hur långt det räcker på Allsvensk nivå? Jag tror det kan räcka ganska långt och jag tror inte Södertälje kommer få kvala framåt vårkanten. Det tror jag inte heller att Pantern, Tingsryd eller Bofors kommer att göra. Tingsryd har tappat massor sedan förra året, Drew Paris till Modo, Eric Castonguay till Leksand och Johannes Jönsson till Karlskrona. Det är tunga tapp och nu stundar det erkänt svåra år 2, både för Tingsryd och Pantern. Jag tror dock att båda två klarar sig kvar, kanske med minsta möjliga marginal, för kanske att jag har satt BIK för långt ner här. BIK är alltid BIK och man ska inte räkna bort dem, men jag får ingen bra känsla när jag tänker på Bofors och hur de hittills har presterat. Kanske kan de vara med och fightas om en 8:e plats eller liknande, tror mer på att de kommer fightas kring det sträcket än det nedre sträcket, trots deras tabellplacering, för kval neråt, det blir det inte för BIK.

Neråt sett tror jag nämligen att både Västervik och Vita hästen kommer få det svårt att undvika kval. Västervik kan nog gå en hel del på adrenalin till en början och kan säkerligen ta en hel del poäng, i synnerhet hemma i Plivettradehallen, men till slut tror jag ändå det blir kvalserien för Västervik. Det tror jag också det blir för Vita hästen, som både har tappat Axel Brage och Adam Schmidt. Trotjänaren Markus Eriksson var ju också på väg bort, men kom tillbaka igen och så har man redan tappat både ass. tränare Per Hellenberg och headcoach Micke Johansson. Tillfälligt nu står Niklas Xaneki i båset igen, så nej, det känns redan väldigt rangligt i norrköping och får man inte ordning på det, en trygg och säker ledare, en stabil målvakt och en målspruta så kommer det bli en jobbig vinter för Hästen i år, tyvärr...

Vägen tillbaka

Som ett slags avslutning på förra årets fantastiska säsong kör vi här en video där man får följa hela vägen tillbaka, från den mörkaste av mörka källare i november förra året, då vi låg sist i allsvenskan, efter förlusten i Haparanda och när Perra kom in i båset.
Brandtalet där i början skulle rentav kunna vara ett tal av Perra till spelarna, för jävlar vad inspirerande och motiverande det är!

Från att ha studsat stolpe ut hela hösten, förlust efter förlust, så vände skutan.
Man vände 3-4 till 5-4 i matchen sista minut mot bofors, genom 2 kassar av Porsberger,
Satte 4-3 med 6 sekunder kvar mot Västerås,
Var uträknade både en och två gånger i slutspelsserien, men reste sig och krossade Mora med 6-0, i en match där man var tvungna att vinna med minst 4 mål,
tog sig till playoff, där man vände 1-2 till 3-2 i Tingsryd och sedan vann 2:a matchen i Leksand med 4-2,
fick möta Modo i direktkvalet, var uträknade när Modo vann enkelt med 5-0 och 4-0 i de 2 första matcherna,
ytterell fick hål på Reideborn i match 3, Martin Grönberg avjorde och i match 4 satte Jon Knuts 2-0 efter en monumental Modoppress,
Modo svarade med att krossa Leksand med 7-1 i match 5,
men det var laget som aldrig dog och i en svängig match kunde man studsa tillbaka ien och vinna med 5-4 i match 6 och hur det sedan gick i match 7 vet vi ju alla.
Det är hockeyhistoria som man "kommer prata om i fan 20 år".
Jon Knuts åkte ur med Leksand 2015, men rättade till det han hade fuckat upp och ick upp igen året senare,
Jonas Frögren får avsluta kariären med att ta upp Leksand i SHL och Henrik Haukeland står på huvudet och har en jäkla tur där i slutet av 3:e, men han står emot och trots 38-8 i skott för Modo i period 2 och 3 står det ändå 2-2 i mål på de båda perioderna, Sedan snor Montpetit pucken av Rantakari och lägger in 3-4 för Leksand mer eller mindre halvliggande i luften.
Som sagt, man ska ha lite tur ibland och det här var som sagt "the team that never died".

Nej, det går inte att förklara och beskriva, det är fortfarande glädjetårar på det här kan jag lova.


RSS 2.0