Serierna har vänt

Upplösningen av årets kvalserier närmar sig alltmer.

I fredags var det dags för 5:e omgången, både i Kvalserien till Elotserien och Allsvenskan.
Växjö gästade Södertälje, Modo åkte ner till ÄNgelholm och Örebro besökte Mora.

Min kvalserietippning bestod i att Växjö skulle ha en chans mot SSK och kanske ta matchen till sudden och där vinna. Rögle skulle ha en chans mot Modo och vinna i full tid, vilket även Mora/playoff skulle göra, i en tät match där båda lagen verkligen skulle behöva alla poäng man kunde få.

Min tippning visade sig stämma ganska bra. Växjö tog mycket riktigt matchen mot SSK till sudden, där man vann med 2-3.
Rögle vann även de mot Modo, dock inte i full tid, utan i sudden.
Mora slog Örebro och tog sin 1:a seger i Kvalserien, sina 3 första poänfg. Det var dock inget snack om saken, man vann med övertygande 6-3.

Tabellen såg alltså ut såhär:
1, Växjö 12p +7
2, Södertälje 11p +10
3, Modo 10p +5
4, Rögle 7p 0
5, Mora 3p -12
6, Örebro 2p -10

Enligt mi tippning hade den sett ut såhär:
1, Södertälje 12p
2, Rögle 10p
3, Växjö 9p
4, Modo 7p
5, Mora 5p
6, Örebro 2p

Ikväll vände serien och Södertälje åkte ner till växjö, Mora ner till Örebro och Rögle ända upp till Övik.
Jag tippade att de segrande lagen från omgång 5 skulle ha ett psykologiskt övertag och att Växjö, återigen, skulle lyckas ta matchen mot SSK till förlängning och vinna. Även Rögle skulle vinna mot Modo i sudden, men Örebro skulle få revansch på Mora.

Överraskande nog fullständigt krossade Växjö Södertälje hemma och vann med övertygande 5-1. Elitserien närmar sig med stormsteg för Smålänningarna, det är bara att konstatera.
Örebro hade dock inget att sätta emot Mora, som återigen vann, nu med 1-4.
Modo - Rögle blev en jämn historia, men Rögle lyckades slutligen avgöra i sista perioden och kunde ta ytterligare 3 mycket viktiga poäng och är faktiskt inte helt körda. Tabellen ser alltså ut såhär:
1, Växjö 15p +11
2, Södertälje 11p +6
3, Modo 10p +4
4, Rögle 10p +1
5, Mora 6p -9
6, Örebro 2p -13

Vi ser alltså att Växjö är mycket, mycket nära en Elitserieplats till säsongen 11/12. Man är 4 poäng före Södertälje, 5 före både Rögle och Modo. Därefter är faktiskt även Mora bara 5 poäng bakom just Modo och Rögle, vilket innebär att de inte är helt borträknade ännu. Dock väntar nu återigen tuffare motstånd i form av Rögle. Visserligen hemma, men det blir ändå en tuff uppgift för moringarna.

Även Kvalserien till Allsvenskan har nu vänt med 2 möten lagen emellan.
Först var det Hästen som åkte ner till Tingsryd under fredagen. Asplöven åkte långt ner till Karlskrona och toppmötet bestod av Huddinge mot Troja.

Hästen ledde med 0-2 mot Tingsryd, men Tingsryd kom ändå tillbaka, även om det satt långt, långt in, men kunde ändå till slut vinna med 3-2.

Även Trojasegern mot Huddinge satt långt in, men var ändå ett faktum, när man vann med 3-2.

Asplöven hängde med bra mot Karlskrona i inledningen av matchen, men mot slutet orkade man inte hänga med och Karlskrona kunde ändå vinna med 1-4.

Under kvällen var det returmöten.
Asplöven tog sig hela den långa vägen ner till Karlskrona och det blev ännu en Karlskronatrea, seger med 4-1.

Tingsryd spelade till en början temligen jämnt mot Vita hästen, men blev slutligen för tunga och man kunde vinna med 2-6.

Även Troja blev för tunga för Huddinge i Björkängshallen när man vann med 2-4. Därmed är Huddinge hastigt, men mindre lustigt för dem, nere på 4:e plats med sina 8 poäng. Målskillnaden har även den sjunkit till +4. Både Tingsryd och Karlskrona har pacerat. Båda 2 har 10 poäng, men Tingsryd har något bättre målskillnad, +3 mot Karlskronas +1.

Tabellen ser alltså ut enligt följande:
1, Troja 17p +12
2, Tingsryd 10p +3
3, Karlskrona 10p +1
4, Huddinge 8p +4
5, Vita hästen 5p -3
6, Asplöven 4p -17


Ny ledare av Kvalserien och Rögle gjorde det nödvändiga

Snart halva Kvalserien, både till Elitserien och Allsvenskan är snart avklarade. Ikväll var det dags för den 4:e omgången.
Det var Södertälje som gästade Örebro, Rögle tog emot Mora och Växjö åkte upp till Övik för den kanske hittills viktigaste matchen för smålänningarna.

Det blev jämna bataljer, där faktiskt Örebro tog ledningen i den 1:a perioden, både med 1-0 och 2-0.
Sedan kom Södertälje tillbaka och vann de 2 sista perioderna med 0-1, vilket gav 2-2 och sudden. Där visade sig SSK vara strået vassare, men Örebro lyckades i alla fall bärga en poäng.

Modo - Växjö blev ännu jämnare.
0-0 efter 1:a perioden, 0-0 efter 2:a och även 0-0 efter 3:e. 2 strålande målvakter i form av Tomas Tarki och Oskar Ahlsenfeldt.
I sudden kunde dock Modo dra det längsta strået, vilket i tabellen innebar att man klättrade upp på 9 poäng, 1 bakom både SSK och Växjö. Dessutom har man exakt samma målskillnad som det senare.

Rögle var det ända laget som tog 3 poäng och det med glans. 5-2 vann man med och Mora hade inte mycket att sätta emot. Efter 6 raka matcher i förkvalet, 6 segrar, har man nu spelat 4 raka matcher i Kvalserien, 4 raka förluster.

Tabellen ser alltså ut såhär:
1, Södertälje 10 p +11
2, Växjö 10p +6
3, Modo 9p +6
4, Rögle 5p -1
5, Örebro 2p -7
6, Mora 0p -15

Serien är alltså fortfarande uppdelad i 2 skikt, men Rögle gjorde i alla fall det nödvändiga om man ska ha skuggan av en chans framöver, nämligen tog 3 poäng. Örebro och Mora kan vi nog räkna bort ur leken vid det här laget.

Tittar man på hur jag tippade innan serien drog igång så trodde jag faktiskt att Örebro kunde ta matchen mot SSK till sudden, vilket man också gjorde, men att SSK där skulle dra det längsta strrået, vilket man också gjorde. Bra tippat!
Växjö trodde jag skulle kunna ha en chans mot Modo, men Modo skulle ändå dra det längsta strået och vinna. Det gjorde man, men bara i sudden. Bra tippat ändå!
Matchen Rögle - Mora/Playoff var jag dock helt ute och cyklade på. Jag trodde Mora/Playoff skulle vinna. Det gjorde man som sagt inte. Dåligt tippat!

Enligt denna tippning hade tabellen varit:
1, Södertälje 11p
2, Modo 8p
3, Växjö 7p
4, Rögle 7p
5, Örebro 2p
6, Mora 2p

Jämför man de båda tabellerna ser man att SSK ligger 1 poäng under min tippning, 10 mot 11 tippade, Växjö 3 poäng över, 10 mot 7 tippade, Modo 1 poäng över, 9 mot 8 tippade, Rögle 2 poäng under, 5 mot 7 tippade, Örebro exakt tippat, 2 poäng, och Mora 2 under, 0 mot 2 tippade.
Så, ändå inte så illa tippat än så länge.

Kvalserien mot Allsvenskan går även den vidare.
I måndags spelade Div. 1-klubbarna den 1:a matchen, den som Tingsryd och Troja redan har spelat, då Troja vann med 2-4.
Nu fick äntligen Vita hästen en riktig islossning. Man ledde med 5-0 efter 1:a perioden och 9-0 efter 2:a. Sista perioden spelade man visserligen bara 0-0, men man behövde knappast gå ut och köra gärnet i den situation man hade satt sig i. En mycket skön och välbehövlig vinst för östgötarna.
Huddinge fortsatte att ånga på, målvakten höll återigen nollan när man slog Karlskrona med 0-2. Karlskrona, som i och med det, i alla fall kunde notera den högsta publiksiffran i Kvalserien, 2898 åskådare. Det där med Karlskronas publik hemma i Telenor arena är lite kul. Man drar oftast rejält med publik sett med Div. 1-mått mätt. Jämför man det med Troja, som ändå är ett Allsvenskt lag och spelar i divitionen över, så hade man bara 1739 åskådare när just Karlskrona gästade tidigare i serien.

Ikväll spräcktes dock publikrekordet ordentligt när Tingsryd kom till Karlskrona. Man drog ihop hela 3452 åskådare! Det är mer än vad Leksand hade på någon av sina hemmamatcher i Playoff, mer än vad man hade i vissa seriematcher. Riktigt, riktigt bra gjort av Karlskrona. Seger blev det dessutom, 2-1. Tingsryd hamnar alltmer illa till. Det ser inte bra ut för ett förnyat kontrakt i Allsvenskan för Smålänningarna.

Tursamt nog, eller vad man ska säga, åkte Huddinge dit på en rejäl mina hemma mot Asplöven, som överraskande vann med 4-5. Riktigt starkt gjort av Norrlänningarna och detta ger nog vind i seglen inför nästa omgång hemma mot Karlskrona.

Troja fortsatte dock att ånga på i toppen. 4-1 blev det ikväll mot Vita hästen, vilket ger tabellen:
1, Troja 11p +9
2, Huddinge 8p +7
3, Vita hästen 5p +2
4, Tingsryd 4p -2
5, Karlskrona 4p -5
6, Asplöven 4p -11

Vi ser alltså att Tingsryds läge inte ser så ljust ut. Man ligger på samma poäng som både Karlskrona och Asplöven, men med något bättre målskillnad. Kniven pressas alltmer mot halsen och snart är det vinna eller försvinna för dem. Tåget börjar sakterliga rulla och nästa match mot Hästen blir en måstematch. Dessutom möts Karlskrona och Asplöven. Vinnaren där har chansen att haka på Huddinge, som i bästa fall för dessa bottenlag, får stryk mot Troja, som då rycker ifrån till 14 poäng. Huddinge kommer fortfarande vara 2:a, om inte Hästen tar en storseger mot Tingsryd, för då är man uppe på samma poäng, 8. I annat fall kan både Tingsryd och Asplöven/Karlskrona bara vara 1 poäng bakom Huddinge, så det är med andra ord viktiga matcher på fredag.

Norrlandsderby i semin!

SM-slutspelet rullar vidare, idag med de 7:e och avgörande matcherna på 2 håll. Skellefteå - LHC och Luleå - Djurgården. Tidigare har Färjestad slagit Brynäs med 4-1 i matcher, efter att Brynäs tagit en match nere i Karlstad och därmed brutit sin förbannelse i slutspel. Man var även nära på att ta ytterligare en match i Karlstad. Man kvitterade nämligen med dryga minuten kvar, men Färjestad replikerade och med 24 sekunder kvar kunde man skjuta segermålet, ett mål som också innebar semifinal. Snöpligt slut för Brynäs del alltså.

Idag var det så dags för Skellefteå mot Linköping. Skellefteå formligen ägde den 1:a perioden. Man hade ett tag skottstatistiken 13-1, men ändå bara 2-1 i mål när perioden var slut.
2:a blev mer jämn och sista såg jag inte alls, för då låg fokus på den andra matchen.
Skellefteå kunde i alla fall ta hem segern och därmed fixa en semifinalplats. Frågan var bara, skulle man få möta Luleå eller Djurgården?

Det var ett enormt tryck i Coop arena. Det är svårt för 6300 att låta som 14 000 i Globen, men det var inte långt bort. Trycket på läktarplats bokstavligen kändes ut genom TV-rutan. Man hade dessutom delat ut röda T-shirts till majoriteten av publiken, vilket gav ett rött hav på läktarplats.

Dock var det Djurgården som tog ledningen med 0-1. Man hade även 1-2, men Luleå kom tillbaka båda gångerna.

-2 stod sig tills det var 6 minuter kvar. Då kontrade Djurgården och Mika Zibanejad "dirigerade" pucken i mål bakom Anders Nilsson i Luleåkassen. Publiken blev helt tyst, men frågan var om det var mål eller inte? Situationen skulle videogranskas. Majoriteten av publiken buade och tyckte det var seriens mest solklara spark, men så var inte fallet. Det var mål och de djurgårdare som var på plats jublade. Det gjorde inte resterande del av publiken. Man var fly förbannade och pettflaskor kastades in på isen.

Än var det dock inte över. Luleå skulle få en chans till. Med 3 mnuter kvar fick man powerplay. Jonas Rönnqvist tvekade då inte en sekund utan plockade Anders Nilsson direkt. Spel 6 mot 4 för Luleå alltså och man satte tryck mot Ovuya. Oj, vilket tryck. Man pressade och pressade, tiden rann iväg och publiken var nästan i extas. Djurgården närmade sig att bli historiskt, men så agerade veteranen Jani Niniima målvakt på egen bål så att pucken blev kvar i zon. Man pressade på och fick också in kvitteringen.

Taket på arenan bokstavligen lyfte och nu var publiken verkligen i extas.
Man var dock inte nöjda där. Luleå pressade på för ett segermål sista minuten, men Ovuya var tät och matchen gick till förlängning, med klar fördel Luleå.
Förlängningen inleddes med jättechanser från båda lagen. Jag tror t.o.m. Djurgården hade ett stolpskott, så nära var man att skicka Luleå på sommarlov, men icke. Istället var det Luleå som efter knappt 10 minuters spel kunde avgöra och återigen lyfte taket på arenan. Ett gigantiskt tryck från läktarhåll och Luleå är i semi för 1:a gången på 11 år om jag minns rätt.

Nu möter man ärkerivalen Skellefteå i semin. Norrlandsderby, kan det bli bättre? Med de förutsättningar som råder kan det faktiskt inte bli det. Det kommer bli en grym semifinalserie och över matchen idag rådde nästan en kvalserielik spänning med Leksand involverat. Grymt!

Kvalserien redan påväg att avgöras?

3 omgångar är nu spelade av årets kvalserie, men som det ser ut nu kommer det inte bli lika spännande som föregående år. Södertälje, Modo och växjö har ryckt rejält i tabellen.
Idag blev det återigen seger för Växjö, som är det ända Allsvenska laget som orkar hänga på Elitserielagen, med 4-2 över 3:an i serien, Örebro.
Modos Tomas Tarki fick hålla nollan i Mora, när Modo vann med 0-3 och SSK krossade Rögle hemma med hela 6-2.

Både Mora och Rögle verkar ha fått totalstopp. Ingenting fungerar. Mora kan man på ett sätt förstå i och med förlvalet där man spelade 6 tuffa matcher under 9 dagar, men efter den totala dominansen där, med 18/18 inspelade poäng, trodde man kanske ändå att de skulle orka stå upp lite mer i inledningen av kvalet, men icke. bensinen verkar vara helt slut i Moras läger, som nog tyvärr kommer bli en slagpåse i denna kvalserie.

Vad Rögle pysslar med är en svårare fråga.
Visserligen har man mött Södertälje nu, vilket inte Växjö har gjort. Inget av de båda lagen har ännu mött Modo, men med Rögles avslutning av grundserien och den efterföljande vilan trodde man kanske att de skulle komma råtaggade till denna kvalserie. Det har man säkerligen gjort, men än så länge har det inte gått något vidare.

Tabellen ser ut såhär:
1, Växjö 9p +7
2, Södertälje 8p +9
3, Modo 7p +5
4, Rögle 2p -4
5, Örebro 1p -7
6, Mora 0p -12

Vi ser alltså att det redan nu har billdats en stor lucka, både målmässigt och poängmässigt, mellan de 3 övre och de 3 nedre lagen.

Jämför man med min tabelltippning så hade den sett ut såhär:
1, Södertälje 9p
2, Modo 6p
3, Växjö 6p
4, Rögle 6p
5, Örebro 1p
6, Mora 0p

En betydligt jämnare serie än vad det i själva verket har utvecklats till. Man kan i varje fall konstatera att jag i den 3:e omgången hade rätt i alla mina matchtippningar. SSK slog Rögle, Växjö Örebro och Modo tog Mora borta.

Nu är det i princip ett måste för Rögle att ta Mora hemma på onsdag, något man har mycket goda chanser att göra. Örebro får det däremot tufft hemma mot SSK, som kan ta över serieledningen, för matchen Växjö - Modo kommer bli jämn.

I kvalserien upp till Allsvenskan tog Tingsryd emot Huddinge hemma i Dackehallen. Tingsryd som, överlägset, har haft bäst publik såhär långt under kvalserien, 2605 och nu 2053 åskådare, men vad hjälpte det när Huddinge till slut lyckades vinna i sudden med 4-5.

Tursamt nog, för Tingsryd, gick även Vita hästen - Karlskrona till sudden. Troja tog ytterligare 3 poäng när man slog Asplöven, som förövrigt har riktigt dåliga publiksiffror, 800 resp. 667 åskådare, med samma siffror som Huddinge slog Tingsryd med, 4-5, dock efter full tid.

Vita hästen, som har gått fram som en ångvält både i höstas, i Allettan och i Playoff verkar nu ha havererat totalt. Visserligen slog man Karlskrona hemma idag, men bara i sudden med 3-2.

Därmed har vi alltjämt Troja i topp med 9 poäng. Det är 4 före 2:an Huddinge, som i sin tur ligger 1 poäng före just Tingsryd. Sedan är det 2 poäng ner till Hästen, som har 2. Karlskrona har 1 poäng och asplöven fortfarande 0. Dock är det bara 5 poäng upp till Allsvensk plats, men tåget börjar sakterliga rulla, precis som det gör för Rögle, Örebro och Mora i kvalserien upp till Elotserien. Det tåget går dock ännu snabbare.

Kvalserierna och LIF-news

Kvalserierna rullar vidare, både upp till Allsvenskan och Elitserien.

Huddinge, Vita hästen, Asplöven och Karlskrona spelade sina 1:a matcher för serien ikväll, när Asplöven tog emot Tingsryd, Troja Karlskrona och Huddinge Vita hästen.
3 tuffa möten, som det ska vara, men det blev inte så jämnt. Troja drog ifrån till 4-0 och kunde till slut vinna med klara 4-1.
Huddinge visade sig bli alldeles för tuffa för Norrköpingsgänget, som fick se sig bli ifrånåkta, i varje fall sett till målen, 6-1 slutade matchen.
Tingsryd spelade den jämnaste matchen borta mot Asplöven. Leinonen i Tingsrydskassen lyckades hålla nollan och Tingsryd vann med 0-2.

För tabellen innebär det att Tingsryd trots det inte ligger superbra till. Troja leder med 6/6 poäng. Huddinge är 2:a med 3 poäng, samma som Tingsryd, men med en match mindre spelat och dessutom bättre målskillnad. Så Tingsryd bör alltså vinna hemma mot just Huddinge på lördag för att vara med i racet på allvar. Loppet är dock på intet sätt kört även om så inte skulle bli fallet, men det är en klar fördel om man gör det.

I Kvalserien till Elitserien var det ikväll ett hett möte mellan Modo och Örebro. Modo tog ledningen och höll den hela vägen, men Örebro var på väg in i matchen. Modo hade 5-1, men 2 Örebroreduseringar i sista perioden gjorde Modospelarna lite darriga. Örebro var även nära ett friläge och hade det suttit, då vet man inte var det hade slutat, men nu klarade Tomas Tarki i Modokassen av det och Modo kunde vinna med 6-3, sista målet i öppen kasse. Dock ser inte Modos spel speciellt övertygande ut, enligt Niklas Wikegård, så vi får se var det leder.

Många Växjösupportrar var på plats nere i Ängelholm, när Växjö gästade Rögle. 2 kanonmålvakter, Jonas Fransson mot Christoffer Ahlsenfeldt. 1:an mot 2:an i Allsvenskan. En riktigt tät och jämn match, där Fransson dock fick kapitulera först, men Rögle var inte sena att kvitera. Växjö kunde trots allt slå in segermålet och tog ytterligare 3 poäng, efter seger med 5-1 mot Mora i premiären.

Mora, som nu tog emot SSK på hemmais. Man var inte riktigt med från start och SSK kunde gå ifrån till 0-2. Därefter vaknade man och spelade riktigt bra. Även inledningen av 2:a perioden var bra.
SSK hade 1-3 inför sista perioden, då Mora var nära en redusering, men istället kunde SSK göra 1-4 och då orkade inte Mora stå upp längre och SSK kunde vinna med 1-6. Inget jätteövertygande spel, men storseger trots det.

Tabellen ser därmed ut såhär:
1, Växjö 6p +5
2, Södertälje 5p +5
3, Modo 4p +2
4, Rögle 2p 0
5, Örebro 1p -4
6, Mora 0p -9

I min tippning trodde jag mycket riktigt att SSK skulle slå Playoff/Mora och Modo Örebro, i en mycket tät och jämn match. Däremot trodde jag att Rögle skulle ta Växjö hemma, vilket man alltså inte gjorde.
Min tippade tabell efter 2 omgångar hade alltså varit:
1, Södertälje 6p
2, Modo 5p
3,Rögle 3p
4, Växjö 3p
5, Örebro 1p
66, Mora 0p


Inte så tokigt med tanke på poängfördelningen, men än så länge har det ju bara gått 2 matcher. Mycket kvar att spela om!

Ser man till Leksand så har det redan hänt en hel del.
Tommy Salo har redan plockat in Joonas Rönnberg, även han från Oskarshamn. En back som känns lite sådär rent spontant. Har egentligen ingen vidare koll på honom, men vi får se.
Julin, Hägga och Luukkonen har fått meddelat att de inte ingår i nästa års trupplanering. Lite synd där med Hägga tycker jag ändå, även om han har haft en ganska tung säsong i år.
Man har även gått ut och sagt att Erkgärds, Moe, Alcén och JLGP ombedes att söka nya klubbar. Känns mindre smart att gå ut med det sådär känner jag, men Salo vet nog vad han gör. Täbk om ingen nappar och de inte hittar någon ny klubbadress, hur kul blir det då att spela i Leksand nästa säsong, för alla 4 har kontrakt, när man vet att man egemtligen inte var önskad i laget? I annat fall kan ju klubbar som är intresserade nu bara sitta och vänta hela sommaren och låta Leksand betala lönen så länge, innan man tar dem.
Nej, det känns lite sådär måste jag säga...

Man har dock signat upp Erik Hanses, Alen Bibic och Filip Forsberg på 2 år. Det känns bra och är nog bra bindningar skulle jag tippa på.

Mindre sköna rykten är annars att både Tomas Kollar och Daniel Hermansson uppvaktas av Malmö. Dit hoppas jag inte de går. Båda dessa är spelare man vill ha i sitt eget lag, inte i motståndarlaget...

Kvalserien till Allsvenskan

Drog igång ikväll. Dock bara en match, Tingsryd - Troja, de båda Allsvenska lagen, där Troja slutligen kunde vinna genom 2 mål i sista perioden, 2-4.

Vägen dit har dock inte varit den lättaste, främst för Div. 1-klubbarna, som har haft en väldigt krokig väg. Div. 1 spelas nämligen i 6 grupper under hösten, A-F. De 4 första i de 6 grupperna går vidare till Allettan Norra, Mellersta eller Södra. 24 lag totalt. De lag som slutar sämre än 4:a under hösten får spela s.k. fortsättningsserier i resp. grupp, exempelvis E fortsättningsserie.

Dock finns en stor brist i detta system. Det är nämligen så att bara de 4 första i resp. Alletta får chansen att ta sig vidare till Playoff för att nå Kvalserien upp till Allsvenskan. De andra 12 lagen, som under hösten har presterat tillräckligt bra för att ta sig vidare till Allettan, men som väl där slutar 5:a eller sämre har spelat klart för säsongen.
Ett lag som däremot exempelvis slutar 5:a i sin grupp under hösten, och därmed inte klarar att ta sig vidare till Allettan, kan trots det nå Playoff, om man vinner sin fortsättningsserie under våren.

Vi tar ett konkret exempel. Skövde och Tranås i Grupp E. Skövde slutade 2:a med 55 poäng och +44 i +/- för mål under hösten. Bara Vita hästen var bättre.
Tranås slutade 7:a i samma grupp, med 35 poäng och -10 i +/- för mål. 20 poäng mindre och 54 måls sämre målskillnad.
Skövde gick till Allettan, men där var det stopp. Man slutade 5:a i serien, 4 poäng från 4:e platsen, som Karlskrona tog hand om.
Tranås spelade dock utmärkt i E fortsättningsserie och vann densamma, med 27 poäng, 4 poäng före Skåre, som slutade 2:a i den serien.
Därmed tog sig Tranås vidare till Playoff 1 mot Kvalserien till Allsvenskan, men inte Skövde.
Det gäller alltså att vara bäst när det gäller.

En annan skum grej är att de lag som vinner Allettorna går direkt in i Playoff 3 senare i systemet. Detta gäller även 2:an i Allettan Mellersta, men inte Södra och Norra. Där går 2:orna in redan i Playoff 2 och måste således klara sig igenom 2 Playoffserier för att nå Kvalserien.

I vilket fall vanns Allettan Norra av Asplöven, 2 poäng före Björklöven, vilket senare sannolikt kom att påverka utgången av det hela. Kiruna slutade 3:a och Hudiksvall 4:a. Det var inget snack om vilka 4 lag som skulle vidare till Playoff därifrån, för efter Hudiksvall var det hela 9 poäng ner till Piteå på 5:e plats.

Allettan Mellersta vanns av Huddinge på 36 poäng. Faktiskt bara 1 poäng mer än 2:an Visby, men dock med en överlägsen målskillnad, +41, att jämföras med Visbys +16. Enköping blev 3:a och Ore 4:a. Man var dock hela 11 poäng bakom Enköping på 3:e plats. Marginalerna hade man dock på sin sida. Man slutade nämligen på samma poäng som 5:an Surahammar, 18 poäng, men med betydligt bättre målskillnad, -7 mot -16.

Allettan Södra vanns av Vita hästen, som fortsatte att ånga på i samma stil som man gjorde under hösten, då man vann Grupp E, 13 poäng före Skövde. Nu vann man med 35 poäng, 9 före 2:an, Kristianstad, och med en överlägsen målskillnad, +31 mot Kristianstads +10. Nybro slutade 3:a och Karlskrona 4:a.

Spelat klart för säsongen hade alltså:
Norra: Piteå, 15 poäng, Sollefteå, 14 poäng, Östersund, 9 poäng och Kovland, 6 poäng.
Mellersta: Surahammar, 18 poäng, Nacka, 13 poäng, Arboga, 10 poäng och Nyköping, 9 poäng.
Södra: Skövde, 19 poäng, Olofström, 18 poäng, Mariestad, 13 poäng och Kumla 10 poäng.
Detta trots att man under hösten spelade så bra att man tog sig till Allettan.
Noterbart är också att Olofström, som var i Kvalserien förra året, Mariestad, som var i Allsvenskan för 2 säsonger sedan, Arboga, som en gång i tiden var i Allsvenskan, och Nyköping, som Leksand grejade sitt Elitseriekontrakt mot i Kvalserien upp till Elitserien 2005, föll bort.

Vidare till Playoff var således:
Norra: Asplöven, Björklöven, Kiruna och Hudiksvall.
Mellersta: Huddinge, Visby, Enköping och Ore.
Södra: Vita hästen, Kristianstad, Nybro och Karlskrona.

Kiruna, Hudiksvall, Enköping, Ore, Nybro och Karlskrona skulle då spela Playoff 1 tillsammans med Teg från A:s fortsättningsserie, Örnsköldsvik från B, Borlänge från C, Wings från D, Tranås från E och Halmstad från F.

Man spelade, som traditionellt sett, bäst av 3 matcher.
Wings mötte Enköping. Det blev ingen match för Enköping, som vann 1:a matchen med 1-3 och 2:a med 3-2. Wings alltså utslaget, Enköping vidare till Playoff 2.
Halmstad ställdes mot Nybro. Man pressade faktiskt Nybro i 1:a matchen, tog densamma till sudden, där dock Nybro kunde avgöra fram till 2-3. 2:a matchen vann man också, då hemma i Viktoriahallen, med 6-3. Nybro vidare, Halmstad utslaget.
Karlskrona, med sin fina hall, ställdes mot Tranås, som ändå gjorde 4 mål, men vad hjälpte det när Karlskrona gjorde 6 och vann. 2:a matchen blev lite jämnare. Tranås pressade trots allt Karlskrona, men Karlskrona kunde ändå avgå med segern, 3-2, efter sudden. Karlskrona vidare, Tranås utslagna.
Borlänge bröt mönstret när man vann hemma mot Ore med 2-1. I 2:a matchen var det dock stopp. Ore vann med uddamålet, 5-4 och i den avgörande matchen var man trots allt storleken större och kunde vinna med 6-2. Ore vidare, trots en tung start, Borlänge ut.
Kiruna hade inga problem med Örnsköldsvik. Man vann 1:a matchen med 3-6 och 2:a med 6-0. Glasklart om något. Kiruna vidare, Örnsköldsvik ut.
Slutligen var det Hudiksvall som ställdes mot det forna Allsvenska laget, Teg. Hudiksvall vann 1:a matchen med 1-3, men Teg ryckte upp sig och vann den 2:a med 0-2. I den avgörande matchen var man också nära på att bli det ända lag från fortsättningsserierna att gå vidare, men Hudiksvall lyckades hålla ihop det hela och vann med 3-2.

Alla lag från Allettan alltså vidare till Playoff 2.
Där ställdes Karlskrona mot konkurenten från Allettan Södra, Kristianstad. Kristianstad, som många på förhand hade trott skulle ha en bra chans att nå Kvalserien. Karlskrona kunde dock vinna den 1:a matchen, efter den beryktade förlängningen som varade långt in på natten. Runt 00:30 var matchen slut och Karlskrona kunde då avgå med segern, 3-2. I 2:a matchen spikade båda målvakterna igen, men Karlskrona kunde även här slutligen avgå med segern med matchens ända mål, 0-1, och det topptippade Kristianstad var utslaget.
Kiruna fortsatte att ånga på i samma stil som mot Örnsköldsvik, nu mot Ore. 1:a matchen vann man med 0-4 och 2:a med hela 10-3. Kiruna återigen vidare, Ore ut.
Enköping, som var i Kvalserien förra året, ställdes nu mot Hudiksvall. Efter mycket om och men lyckades man vinna 1:a matchen med 1-2. Sedan gick det lättare i 2:a. 3-0 blev det där och Enköping var vidare till Playoff 3.
Björklöven, som blev nedflyttat till Div 1 inför den här säsongen p.g.a. ekonomiska bekymmer, ställdes redan nu mot tufft motstånd. Nybro. Det visade sig redan i 1:a matchen när Smålänningarna vann med 4-2. Sedan åkte man upp till Umeå för returmöte. Där lyckades Löven kvitera till 1-1 i matcher genom att göra matchens ända mål, 1-0, och sedan tog man sig vidare till Playoff 3 genom att vinna med 3-1 under söndagen.

Karlskrona, Kiruna, Enköping och Björklöven alltså vidare till Playoff 3, där seriesegrarna Asplöven, Huddinge och Vita hästen väntade, + även 2:an från Allettan mellersta, Visby.
Just Visby hade inget alls att sätta emot Karlskrona, som vann 1:a matchen med klara 4-0. Varför vet jag inte, men den serien spelades bara en ända match. Kanske hade något att göra med att Visby var 2:a i sin grupp och inte hade spelat något innan, medan de andra 2:orna redan hade spelat en Playoffserie.
Kiruna hade inte heller de något att sätta emot Huddinge, som vann med 0-5 och 6-2 i de båda matcherna.
Vita hästen gick in mot förra årets kvalserielag, Enköping. Man kändes dock hetare på förhand och visade det också i matcherna. 0-3 och 2-1.
Den tätaste serien skulle bli "Mötet från norr" eller "Trädmötet", vad ni vill, Asplöven mot Björklöven. Asplöven tog hem 1:a matchen med 1-2 efter straffar och returmötet vann man också det hemma med 4-2.

Asplöven, Vita hästen, Huddinge och Karlskrona alltså till Kvalserien, där Tingsryd och Troja väntar från Allsvenskan.

Det känns som att det kan bli en jämn serie, men de Allsvenska lagen har givetvis en fördel. Både Huddinge och Vita hästen tror jag dock kan vara med och blanda sig i det där. Asplöven och Karlskrona känns aningen svagare.

Vi får se hur det går. ÄN så länge alltså Troja på 3 poäng efter kvällens seger mot Tingsryd, borta.

Playoff - Leksand - Mora

Då var det dags för Leksands sista match för säsongen 2010/11. Ett Daladerby i Tegera arena, mot ett redan klart Mora. Publiksiffran noterades som den sämsta i Ejendals/Tegera arenas livstid, under seriesammanhang. 2047 åskådare. Över 5500 tomma platser och detta på ett Daladerby. Det gick inte att komma ifrån att det kändes lite tråkigt och bittert.

Filip Forsberg vann pucken och ordnade en utvisning på Niklas Fogström direkt.
Leksand snurrade på bra och Olimb fick ett jätteläge, men missade mål. Riktigt nära där. Man fortsatte dock att snurra på, men till slut kunde Mora rensa och bli fulltaliga.

Mora kom 2 mot 1, men Hanses plockade enkelt skottet och lade ut till leksing, som dock blev av med pucken och Mora fortsatte snurra. Sköt tätt utanför innan Leksand kunde få tag i pucken och gå till motattack. Olimb sköt igen, men Hansen, som stod dagen till ära, plockade enkelt. Även Martin Karlssons och Tommy Enströms skott höll han, men Mora åkte på ännu en utvisning.

Leksands powerplay var dock inget vidare denna gången. Källström fick iväg några halvfarliga skott, men i stort sätt inga problem för Hansen, som enkelt räddade och Mora kunde bli fullt.

Alen Bibic åkte sedan ut och Mora fick sitt 1:a powerplay. Leksand kunde dock kontra, men Hulkkonen var för långsam på rören och Mora tog tillbaka pucken. Tony Lagerström sköt i stolpen, innan Bibic återigen var på isen.

Då fick samme Hulkkonen in en diskutabel tackling på Jens Jakobs, vilken domarna dömde 2+10 på för Checking to the head.
Mora sköt då först tätt över i sitt powerplay och sedan satt 0-1, Niklas Fogström.

Mora inledde även den 2:a perioden i numerärt överläge efter att Henrik Andersén och en moring småbråkat lite strax innan paus. Andersén fick 2+2, moring bara 2min.

Mora snurrade på bra, återigen, men Leksand kunde rensa, men så gav Gråhns pucken till en moring mitt i slottet, vilket gav honom en jättechans. Hanses var dock med på noterna och skickade ut pucken.

Spelet böljade väldigt mycket fram och tillbaka efter att Andersén kommit in på isen igen, men så fick David Åslin tag i en studsande puck efter skott av Källström och kunde trycka in kviteringen fram till 1-1!

Nilsson i Mora åkte ut för en ful Boardning på Jon Knuts strax därefter och Leksand satte PP-snurr direkt, men fick inte iväg något skott. Inte förrän Daniel Hermansson avlåssade bössan och pucken satt i nätmaskorna bakom en annan Daniel, nämligen Hansen i Morakassen. På 1:39 hade Leksand vänt 0-1 till 2-1!

Målexplossionen fortsatte dock. Knappa minuten senare kom Mora 2 mot 1, Lagerström lade pucken till ännu en Daniel, Viksten, som slog in kviteringen, 2-2.

Spelet fortsatte att svänga mycket fram och tillbaka. Försvarsspelet var inte det bästa i matchen. Olimb fick nära på ett friläge igen, men Hansen räddade. Pucken gled dock på mållinjen, men ville inte in och 2-2 stod sig. Dock inte länge till, för istället var det killen som föregående match släckte kvalseriedrömmarna för Leksand, Mattias Beck, som kunde styra in 2-3 för Mora.

Leksand snurrade dock på efter Moras mål, försökte få till en kvitering, men det ville sig inte. Mora var det vassare laget, det lag som skapade de hetaste chanserna och som också gjorde målen. Bara sekunder från paus, efter att Leksand åkt på ännu en utvisning, satte Jens Jakobs 2-4 för Mora. Alltså, återigen i powerplay. Vad hände med Leksands fina box man har haft hela säsongen? Nu i Playoff har man släppt in flera mål i boxplay.

Sista perioden i matchen, sista perioden för den här säsongen, inleddes med ett skott från Mikael Zettergren. Hanses räddade dock. Leksand kontrade och sköt i stolpen. Mora kontrade igen, men Hanses var med.

Niklas Fogström åkte ut igen och Leksand fick powerplay. Det ville dock inte ta sig. Man snurrade visserligen på ganska okej nere hos Hansen, men fick inte till några superfarliga skott, även om man sköt en del, och Mora kunde bli fullt. Då sköt Hulkkonen, i stolpen igen. Leksands 2:a stolpträff i matchen, 3:e totalt.

Spelet böljade återigen väldigt mycket fram och tillbaka, men det var Mora som fortsatt var vassat när man kom in i zon.

Hulkkonen åkte ut och Mora fick ett nytt powerplay.
Man snurrade på bra, men Ollas gjorde det bra och fick ut pucken ur zonen.
Mora tog dock tillbaka den och pressade på bra, men fick inte ut något av detta powerplay och Leksand kunde bli fulltaliga. Då var Mora nära mål igen, men skottet gick tätt över.

Leksand tog timeout och därefter åkte man på en väldigt diskutabel utvisning. Lagstraff för 6 spelare på isen. Det var i ett läge där Filip Forsberg i princip kom fri mot Hansen, men leksingen som bytte in var på isen tiondelar innan han som skulle byta var av densamma. Surt, men domarna bestämmer.

Powerplay för Mora igen alltså. Inte bara 5 mot 4, utan även 5 mot 3, efter att Gråhns åkt ut för Interference. Dessförinnan hade Hulkkonen satt in en riktigt fin tackling på en moring.

Olimb jobbade bra i boxen och täckte skott på ett föredömligt sätt. Bra slit, men Hanses hade samtidigt tappat klubban. Moringarna uppmärksammade inte detta, utan fortsatte att snurra på. Till slut fick Hanses tag i sin klubba, men åt fel håll. Trots det gjorde han en grym räddning och lyckades blockera pucken.

Tyvärr blev det kort därefter ändå 2-5 när Löf kunde slå in matchens sista mål.

Än var det dock inte slut. Leksand pressade på mot slutet och fick med sig en straff. Filip Forsberg skulle lägga densamma, men missade tyvärr. Man fortsatte ändå att trycka på för en reducering, men det ville sig inte och Hesa Fredrik ljöd. Matchen slut, säsongen slut. Leksand slutar därmed 3:a i Playoff, på samma poäng som Västerås, som lyckades slå Almtuna hemma i sista omgången med 4-2.
Mora krossar alltså allt och alla i detta förkval. Maximala 18 poäng insamlade, +1 som man hade innan. En målskillnad på +14, efter 6 matcher, säger det mesta. Västerås var närmast bakom med +1. Leksand slutade faktiskt på -4.

Tabellen blir alltså:
1, Mora 19p +14
2, Västerås 12p +1
3, Leksand 12p -4
4, Almtuna 3p -11

Hade man inte fått med sig några poäng in i serien hade tabellen sett ut såhär:
1, Mora 18p
2, Västerås 9p
3, Leksand 8p
4, Almtuna 1p

Ännu mer överlägset då alltså, så, trots allt, hur ont det än gör att medge det, så var det ändå rätt lag som gick vidare till Kvalserien.

En kvalserie som inleddes tidigare ikväll.
Mora gästade seriesegraren Växjö, de båda Elitserielagen möttes och Rögle åkte upp till Örebro, där det blev en väldigt svängig match. Rögle ledde med 1-2, men Örebro kom tillbaka och vände till 3-2, varefter Rögle återigen vände och Örebro kom tillbaka. Man hade 6-5 med knappa minuten kvar. Då åkte Per Edblom ut och Rögle fick powerplay. Kviteringen satt bakom Zajkovski och så även segermålet i sudden 6-7.

Mora hade inte mycket att hämta i Växjö. Man tog visserligen ledningen, men sedan var det Växjö för hela slanten. 5-1 skrevs till slut slutresultatet till. Frågan är då, var moringarna trötta efter 6 matchers förkval, eller är det så stor skillnad mellan Växjö och Leksand/Västerås/Almtuna?
Södertälje lyckades slutligen klipa 2 poäng hemma mot Rögle efter straffar, så min Kvalserietippning efter 1 omgång är inte så dum. Växjö slog mycket riktigt Playofflaget, vilket som bekant blev Mora, Rögle slog Örebro i sudden, men Modo lyckades knipa åt sig en poäng av Södertälje. Så jämt mot mitt tips är det Modo som ligger på +1 just nu.
SM-slutspelet går även det vidare.
Ikväll var det sista chansen för Djurgården, som återigen förlorade efter ett sent mål i senaste matchen i lördags. Man grep efter halmstrået och lyckades redusera till 1-3 i matcher, trots att man drog på sig många onödiga utvisningar mot slutet av matchen.

LHC lyckades vinna senast uppe i Skellefteå och hade 2-1 i matcher inför kvällen, men där vände Norrbottningarna tillbaka det hela när man vann med 0-1. Helt jämt i den matchserien alltså, men återigen fördel Skellefteå.

Brynäs lyckades även de redusera till 2-1 i matcher senast i Löfbergs lila arena efter sudden. Därmed är deras slutspelsförbannelse bruten. Man lyckades äntligen vinna i SM-slutspelet, men ikväll var det återigen Färjestad som var det starkare laget och skaffade sig ett gyllene läge att avgöra på onsdag hemma i Karlstad.

Slutligen, AIK. Vad ska man säga? Nog för att jag aldrig har gillat Gnagarna, men detta är inget annat än en skräll. En rejäl skräll. Förra året låg man i Allsvenskan. Man slutade 2:a i serien, bakom Leksand. Man gick in i kvalserien, hade marginalerna på sin sida och gick upp i Elitserien, med minsta möjliga marginal. Allt avgjordes i sista omgången.
Nu i år överraskar man alla och går till slutspel genom en 8:e plats. Man blir valt av seriesegrande HV71, förra årets svenska mästare. Laget som spelade om SM-guldet, samtidigt som AIK kämpade för att ta sig upp i Elitserien.
Nu har AIK 3-0 på HV. 3-0! Imorgon har man chansen att avgöra på Hovet. Snacka om tryck det lär vara där inne, det kan jag lova!
HV har fortfarande chansen, men inget lag, inget, har innom svensk hockey vänt 0-3 till 4-3 i matcher. AIK har ett jätteövertag och det ska till väldigt mycket om man ska ta detta, HV.

Playoff - Almtuna - Leksand

Ja, förutsättningarna för matchen kände ni säkert till. Mora behövde bara vinna i full tid för att vara klara för Kvalserien. Leksand var tvunget att ta 3 poäng av Almtuna, i Uppsala, och Västerås var tvugna att vinna mot Mora.

Leksand var nära mål direkt, när Ollas passade Olimb, som nära på styrde in den. Bergenström fick sedan ett bra läge, men fick inte kontroll över pucken och sköt utanför.

Det var Leksand som hade öppnat bäst, men efter drygt 4 minuter åkte Källström ut och då tog det bara 18 sekunder så var det 1-0 för Almtuna. Precis samma start som senast mot Västerås. Leksand inleder bäst, åker på en utvisning och motståndarna gör mål. Inte bara det, i alla matcher så här långt har motståndarna tagit ledningen. Mora, Almtuna efter bara 14 sekunder, Västerås efter drygt 2 minuter i Västerås och efter 4 i Leksand och nu Almtuna efter drygt 4 minuter igen. Dessutom i Leksands box, som under säsongen har varit så bra.

Almtuna fick ytterligare ett bra läge, men Hanses, som återigen stod, var med på den och istället kunde olimb kontra och få ett jätteläge, men avslutet var alldeles för dåligt.

Almtuna fortsatte att ha det mesta av spelet, men så tog sig Leksand in i zonen igen. Enström sköt, men Hellberg var med på den, släppte dock retur som Aulin var först på, men fick ingen vidare träff på pucken. Man fortsatte dock att trycka på. Hempa sköt, varefter Tomas Kollar sköt direkt på tekning, tätt utanför.
Almtuna slog icing. Leksand vann tekningen och Martin Janohls kunde slå upp pucken i närmsta krysset bakom Hellberg och det var kviterat!

Hellberg lyckades blockera ett skott strax därefter, om än med lite problem, varefter Niklas Andersson, som bekant spelade några matcher i Leksand förra säsongen, "Djurgårdarn", åkte ut för Holding. Strax därefter åkte även Ljungbeck ut, nu för Puck out.
Leksand skulle alltså få spela 5 mot 3 i nästan 2 minuter. Enström sköt först, men Hellberg såg pucken enkelt och höll den. Filip Forsberg fick så ett jätteläge, men missade och så sköt Bergenström ännu ett skott som Hellberg inte hade några problem med.

Man fick inte riktigt till det och Almtuna kunde klara av det. Leksand fick inte till spelet, kom inte till några superlägen, trots 2 man mer på isen. Källström fick dock ett fint läge strax därefter, men sköt över, varefter Hellberg var nära på att ställa till det för sig, men lyckades reda ut det och blockera pucken.

Det var fortsatte Leksand som pressade på, men pucken ville inte in bakom Hellberg. Man fick dock ännu ett powerplay strax innan perioden var slut, men fick inte ut något av det och den 1:a perioden slutade 1-1.

Leksand inledde även 2:a perioden i PP. Bergenström fick jätteläge och sköt i ribban, varefter Almtuna blev fulltaligt och Ollas fick läge i slottet, men Hellberg var med på noterna. Janohls sköt sedan, utanför, liksom Bergenström, men Aulin sköt på mål, men där var Hellberg som kunde blockera.

Almtuna tog timeout, men Leksand fortsatte att pressa. Hulkkonen sköt ett skott som Kollar styrde, men rakt på, varefter Almtuna lyckades vända spelet och Lennhammer fick iväg ett skott som Hanses dock inte hade några problem med.
Leksand vände igen och Kollar fick nästan öppet läge, men Hellberg var med även på den. Även Janohls fina skott tog han, varefter Almtuna återigen kunde kontra och var mycket nära 2-1, men Hanses räddade lite turligt med skridskon.

Bibic åkte ut och Almtuna fick ytterligare ett powerplay. Man tryckte på ganska bra, men Hanses var med i kassen och styrde undan skotten han fick på sig. Leksands box var stabil och bra och man kunde bli fulltaliga, samtidigt som Olimb fick ett bra läge, men Hellberg tog den med stöten.

Efter 2 perioder var det fortfarande 0-0 uppe i Mora.
Den sista perioden inleddes dock här med att Ollas försökte ta sig fram, men misslyckades. Istället fick Jungbeck tag i pucken och gjorde det nästan på egen hand, men Hanses var i vägen när han skulle lägga upp pucken i nättaket.

Det var mycket Almtuna inledningsvis, men Leksand ryckte upp sig och var nära ett friläge, men det rann ut i sanden. Gråhns fick dock ett fint läge strax därefter, men droppade av någon anledning pucken till en Almtunaspelare, som dock stoppades. Bergenström fick tag i pucken och fick iväg ett bra skott. Tyvärr var Hellberg i vägen för det. När Knuts fick en passning av Hermansson kunde han dock inte stå emot och Jon Knuts kunde slå in 2-1 för Leksand!

Hempa var sedan själv nära på att göra 3-1, men Hellberg var med på den. Samme Hellberg åkte sedan ut för Puck out och Leksand skulle få powerplay.
Aulin fick iväg ett hyfsat farligt skott som Hellberg hade vissa problem med, men lyckades ändå hålla den. Sedan gjorde Almtuna det bra och rensade ut pucken gång på gång. Leksand fick, som vanligt, inte till sitt powerplay på något effektivt sätt, men fortsatte ändå att pressa på efter att Almtuna blivit fullt. Filip Forsberg fick så när till det, men lyckades inte riktigt med sitt nummer. Mike Hurtubise åkte i vilket fall ut för Almtuna, med knappt 3 minuter kvar att spela, och Leksand skulle få ytterligare en chans i PP. Nu skulle den väl ändå sitta?
Ollas fick ett bra läge, men Hellberg var med på den och Almtuna kunde rensa.

Slutsignalen ljöd, Leksand hade tagit 3 mycket, mycket viktiga poäng inför avslutningen, men då var bara frågan, hur gick det uppe i Morra?
Ställningen var 0-0 med mindre än 2 minuter kvar att spela.
Med en minut kvar att spela var det 0-0. Vi var på väg mot en förlängning. I sådant fall 1 poäng åt vardera lagen, Mora upp på 14, Leksand 12 och Västerås 10.
Västerås satsade dock allt på ett kort, i jakten på att försöka ta med sig alla 3 poäng från Mora och på så sätt skaffa sig ett mycket bättre utgångsläge inför lördagens avslutande omgång. Man plockade Sperrle, men som oftast vid sådana tillfällen bröt sig en moring lös, Mattias Beck, kom helt fri mot den tomma Västeråskassen och satte det matchavgörande 1-0, med bara 39 sekunder kvar att spela. Ett mål som inte bara innebar seger för Mora. Det innebar 3 poäng och återigen 4 ointagliga poäng ner till Leksand på 2:a plats. Således alltså en Kvalserieplats.

Leksand missar alltså Kvalserien 2011. Senast vi hade en kvalserie utan Leksand var säsongen 03/04, då vi var i SM-slutspel, efter att ha slagit Södertälje i sista matchen av grundserien.

Även om man själva har sagt att detta är en mer långsiktig satsning så känns det ändå surt att missa. Riktigt, riktigt bittert. Vi har i stort sätt legat på direktplats hela säsongen, men så gör Rögle en grym avslutning på serien och snor åt sig den platsen. Vi får spela Playoff och missar.

Så nära det var förra året. Hade vi gjort vad vi skulle i 9:e omgången nere i Växjö och inte förlorat med 5-2, eller om ribbskottet i 5:e omgången, hemma mot Rögle, med 7 sekunder kvar, eller om AIK inte hade gjort sitt segermål mot just Växjö i 1:a omgången med bara minuten kvar, då hade Leksand varit i Elitserien i år.
Nu är AIK där, och som man har gjort det. Ikväll var det den 3:e SM-kvartsfinalen mot regerande svenska mästarna HV71. Vad gör man? Jo, man går in och kör över HV igen! För 3:e matchen i rad! AIK har alltså 3-0 i matcher mot de regerande svenska mästarna, AIK, som är nykomling i Elitserien. Det är inget annat än en megaskräll!
De andra matchserierna spelar sin 3:e omgång imorgon.

Playoff - Leksand - Västerås

Ännu en viktig match i detta oerhört viktiga Playoff, eller "förkval", som man också säger.

Returmöte med Västerås i Tegera arena. Pressen låg på Västerås att vinna efter måndagens drabbning nere i just Västerås, där Leksand som bekant lyckades sno med sig 2 pinnar hem till Dalarna efter mål på samtliga 3 straffar.
Återigen var det fruktansvärt dåligt med publik på plats. Lite bättre än under söndagen, men inte mycket. 2 778 åskådare hade letat sig dit.

Man körde det gamla introt med legendarer och grejer innan match, men Västerås vann den 1:a tekningen och fick nästan direkt ett powerplay när Bibic åkte ut för Slashing.

Västerås sköt tätt utanför innan Hanses kunde blockera. Leksand fick så ut picken ur zon, men Västerås kunde ta in den igen och för 3:e matchen på rad hamnade man i underläge när Markus Ljung kunde göra 1-0 för Västerås efter bara 2:01.

Martin Karlsson slet på bra efter målet och fixade en offensiv tekning för Leksand, som dock västerås vann och tog sig återigen in i Leksands zon. Leksand vände dock igen och Aulin fick iväg ett halvfarligt skott, som dock ingen leksing var där på.

Västerås kontrade igen och pressade på lite innan Tommy Enström kunde få iväg ett skott som Sperrle blockerade.
Leksand fortsatte dock att snurra på bra i anfallszon, men fick inte iväg några vidare skott mot Sperrle och Västerås, som återigen kunde kontra, men inga problem för Hanses i målet.

Moe satte in en fin höfttackling på en västeråsare, men Västerås fortsatte alltjämt att styra spelet. Leksand kom inte in i zon. Gjorde man det åkte pucken ut lika snabbt igen.
Västerås sköt tätt utanför och fortsatte att trumma på, men Hanses spelade bra även i denna matchen, precis som i de båda föregående.

Ollas fick dock ett jätteläge mitt i all Västeråspress, men han dribblade för mycket och läget försvann. En utvisning fick man dock med sig när Alexander Ribbenstrand åkte ut för Hooking.

Leksand tryckte på bra i powerplay. Man sköt tätt utanför, varefter Enström sköt ett skott som täcktes undan, Aulin på täckande klubba och Hempa på Sperrle, som dock släppte retur. Där var dock västeråsare först på pucken och kunde rensa. Bergenström fick ett jätteläge efter förarbete av Moe, men fick tyvärr inte till skottet, som Sperrle höll enkelt.

Bibic gjorde det svårt för sig igen, tappade pucken och gav Västerås ett jätteläge, men Hanses räddade, men istället skulle västerås få ännu ett PP när den unge backen Daniel Gunnarsson åkte ut för Hooking.

Västerås sköt tätt uver och så över igen. Fortsatte pressa på, men Hanses var med i kassen. Fleury sköt, men Hanses var med. Leksand kunde rensa och bli fulltaliga.

Västerås pressade på bra för ytterligare ett mål mot slutet av perioden, men Hanses var tät och istället skulle Leksand få powerplay igen i inledningen av 2:a perioden, när Jonas Leetma åkte ut efter bara 24 sekunder.

Aulin missade ett fint läge i slottet och Enström sköt, men över, så att västeråsare kunde rensa. Leksand tog sig dock in i zon igen, men Sperrle hade inga problem med skotten och Västerås kunde klara av det hela.

Istället var det Leksand som fick spela BP när Martin Karlsson åkte ut för Kneeing.
Västerås pressade på bra och 0-2 var riktigt nära, men Hanses redde ut det och gjorde sedan en idioträddning på ännu ett skott från en Västeråsklubba, som fortsatte att trycka på, men Leksand kunde klara av det med en gnutta tur och istället kunde Jared Aulin slå in 1-1 bakom Sperrle och publiken skrek ut sin glädje.

Västerås gick till attack direkt efter målet, men Leksand tog tillbaka pucken och filip Forsberg försökte valla in 2-1 via Sperrle, men det lyckades inte riktigt och Västerås kunde rensa igen. Man gick till attack och Hanses fick göra 2 riktigt, riktigt bra räddningar. Där var 1-2 väldigt nära.

Leksand fick iväg några skott mot Sperrle, men han var tät och hade lite tur, när han tappade Gunnarssons skott precis utanför stolpen.

Leksand skulle ännu en gång få powerplay när Mitell i Västerås åkte ut. Enström tappade tyvärr balansen på blå, vilket gav Västerås ett friläge. Västeråsaren blev dock nerdragen och det var straff.
Fredrik Johansson mot Erik Hanses. Hanses räddade! En riktigt snygg räddning.

Leksands PP fortsatte och Sperrle fick problem med ett skott från Ollas, men pucken ville inte in och Västerås kunde rensa. Man fick flera bra lagen och Sperrle räddade utan att veta om det vid ett tillfälle, men det blev inget mål och ställningen var 1-1 efter den 2:a perioden, som dock Leksand vann med 1-0.

Det slogs icingar åt båda hållen i början av sista perioden, innan Hulkkonen åkte ut och Västerås fick powerplay. Då tog det bara 29 sekunder innan Öberg kunde göra 2-1 för Västerås.

Leksand försökte gå offensivt fram, men Västerås spelade mycket bra bakåt och leksingarna kom inte till några farliga avslut. Västerås plockade effektivt bort spelarna framför Sperrle och han kunde utan några problem ta de skott han fick på sig.

Leksand fortsatte att försöka få till något bra anfallsspel, men det var Västerås som fick de bästa chanserna. När Leksand satsade offensivt framåt öppnade man upp bakåt, vilket gav Västerås ett friläge, men Hanses gjorde återigen en strålande räddning.

Leksand tog timeout, men västerås fortsatte att pressa, skköt i burgaveln och Hanses fick återigen göra en riktigt svettig räddning.

Bergenström fick ett bra läge, men Sperrle var med.
Det var fortsatte västerås som höll i pucken, tog det lugnt och metodiskt. Tiden började rinna ifrån Leksand, men så åkte Jabrocki ut och Leksand fick powerplay.
Enström sköt tät över. Skott igen, men Sperrle höll den och västerås kunde rensa.


Leksand fick inte till några ytterligare farligheter och västeårs kunde bli fulltaliga igen och pressa på igen. Ollas fick dock iväg ett skott mot Sperrle, som dock blockerade enkelt. Västerås var nu mindre än 2 minuter från att ta 3 mycket, mycket viktiga poäng, men än var inget klart. Vi minns vad som hände i Uppsala, när Mora gjorde 2-3 med mindre än 2 minuter kvar att spela.

Hanses lämnade kassen, men spelet hölls ute vid sargerna och så åkte Aulin ut för Holding the stick.
Hanses var tillbaka i kassen igen, men Leksand vann tekningen, gick till attack och Hanses lämnade kassen igen. Man kom dock inte till några avslut och Västerås kunde ta 3 mycket viktiga poäng.

Tyvärr hemmaslog Mora Almtuna, som väntat. 5-2 blev det i den matchen, vilket innebär att Mora nu har 4 poäng ner till Västerås och Leksand på 2:a resp. 3:e plats med 2 matcher och 6 poäng kvar att slåss om.
Ett klart övertag för Mora alltså, som bara behöver ta 2 poäng för att Leksand i princip inte ska ha en chans. Mora har så mycket bättre målskillnad, +10 mot Leksands -2. Det tar man knappas in på 2 matcher. Så, för att detta ska gå vägen måste Västerås åka upp till Mora imorgon och ta 3 poäng, minimum är 2, samtidigt som vi åker ner till Uppsala och tar 3 pinnar där. För att Västerås ska ha en chans på söndag krävs dock 3 poäng imorgon, eftersom att antingen Mora eller Leksand kommer ta poäng på söndag. Då har Mora i så fall 13, Leksand och Västerås 12 inför sista omgången, då Västerås tar emot avsågade Almtuna och Leksand Mora möts. Vinner då Västerås måste Leksand vinna i full tid med mer än 4 mål, beroende på hur det går imorgon.

Kort sagt kan man alltså säga att för Moras del krävs bara 2/6 poäng.
För Västerås krävs seger imorgon + seger i full tid eller sudden på söndag om Leksand vinner.
För Leksand krävs i princip 3 poäng imorgon, samtidigt som Västerås slår Mora, och seger i full tid eller sudden på söndag om Almtuna tar Västerås. Vinner Västerås på söndag måste som sagt Leksand ta in 4 mål på Västerås under de här 2 matcherna.
Läget ser alltså inte superljust ut just nu, men än så länge är inget kört!

I SM-slutspelet är AIK på väg mot en riktig skräll. Man vann nämligen 1:a mötet med HV nere i Jönköping med 2-4, efter att ha haft 0-4 ett tag. Dessutom tog man hem 2.a matchen också, inför ögonen på 7570 åskådare, med 3-0. Man har alltså 2-0 i matcher mot de regerande svenska mästarna. Det är stort!
LHC kviterade under torsdagen till 1-1 i matcher mot Skellefteå, när man vann övertygande med 5-1 hemma i Cloetta center. Skellefteå som, i den 1:a matchen, vann efter sudden med 4-3.
Luleå har 2-0 på Djurgården efter 2-1 i sudden hemma i Coop arena och nu ikväll 1-2 på Hovet inför 8094 åskådare.
Slutligen har Färjestad 2-0 på Brynäs efter 7-3 i tisdags och 2-3 efter sudden nu ikväll. Noterbart var dock att Brynäs hade fler åskådare på matchen, 6767, än vad Färestad hade hemma i Löfbergs lila, 5531.

Kvalserieschemat

Nu har kvalserieschemat släppts. Serien inleds redan på måndag, vilket innebär att Playoff-laget kommer att spela 1:a matchen i serien dagen efter sista matchen i Playoffserien. Inget idialiskt läge, men så är det. Spelschemat ser ut enligt följande:

Omgång 1 - Måndagen den 14 mars 2011
Södertälje - Modo
Växjö - Kvallag
Örebro - Rögle

Omgång 2 - Torsdagen den 17 mars 2011
Rögle - Växjö
Kvallag - Södertälje
Modo - Örebro

Omgång 3 - Lördagen den 19 mars 2011
Södertälje - Rögle
Växjö - Örebro
Kvallag - Modo

Omgång 4 - Onsdagen den 23 mars 2011
Örebro - Södertälje
Rögle - Kvallag
Modo - Växjö

Omgång 5 - Fredagen den 25 mars 2011
Södertälje - Växjö
Rögle - Modo
Kvallag - Örebro

Omgång 6 - Måndagen den 28 mars 2011
Växjö - Södertälje
Örebro - Kvallag
Modo - Rögle

Omgång 7 - Onsdagen den 30 mars 2011
Södertälje - Örebro
Växjö - Modo
Kvallag - Rögle

Omgång 8 - Söndagen den 3 april 2011
Örebro - Växjö
Rögle - Södertälje
Modo - Kvallag

Omgång 9 - Onsdagen den 6 april 2011
Södertälje - Kvallag
Växjö - Rögle
Örebro - Modo

Omgång 10 - Fredagen den 8 april 2011
Rögle - Örebro
Kvallag - Växjö
Modo - Södertälje

Spelschemat från MrMadhawk.seSka jag göra en tabelltippning,, vilket i princip är omöjligt, så tror jag SSK kan ha en bra chans i 1:a omgången hemma mot Modo. Rögle känns starkare än Örebro, men Örebro har hemmaplan. Kan gå till sudden. Växjö slår Playofflaget.
Så, efter 1 omgång är det Växjö och SSK på 3 poäng, Rögle 2, Örebro 1 och Modo/Playoff 0.

I 2:a omgången tar Modo Örebro hemma, i en match som kan bli ganska het med tanke på Zajkovski och Conny Strömberg, som ratades av Modo en gång i tiden.
Rögle kan nog ta Växjö på hemmaplan och SSK får stå som favoriter mot Playoff.
Alltså, SSK 6 poäng, Rögle 5, Modo och Växjö 3, Örebro 1 och Playoff fortsatt 0.

Omgång 3 känns relativt klar, även om man aldrig ska säga så.
SSK tar Rögle, Växjö Örebro och Playofflaget får återigen en tuff hemmamatch mot Modo, som vinner.
Alltså, SSK fortsatt i topp med 9 poäng. Växjö, Rögle och Modo 6, Örebro 1 och Playoff 0.

Omgång 4 blir svårtippad. Växjö kan ha en chans borta mot Modo, men Modo drar nog ändå det längsta strået och vinner. Örebro kan nog ta matchen mot SSK till sudden, men där vinner SSK. Likaså Rögle mot Playoff, där jag ändå tror att Playoff kan dra det längsta strået.
Tabellen blir således: SSK 11 poäng, Modo 8, Växjö och Rögle 7, Playoff och Örebro 2.

I omgång 5 kan Växjö möjligen ta matchen mot SSK till sudden och kanske också vinna. SSK är dock starka hemma.
Rögle kan nog ha en bra chans mot Modo hemma och vinner. Även Playoff kan ta sin 1:a seger i Kvalserien, i en match där båda lagen verkligen behöver alla 3 poäng. En tät och jämn match med mycket känslor.
Efter halva serien får vi alltså tabellen: SSK 12 poäng, Rögle 10, Växjö 9, Modo 7, Playoff 5 och Örebro 2.

Sedan vänder serien, men de segrande lagen från förehående omgång kan ändå ha ett psykologiskt övertag i returmatcherna. Därför tror jag att Växjö kan ta matchen mot SSK till förlängning och även vinna denna gången. Rögle har bra chans mot Modo, men Modo lyckas ändå ta det till sudden, där dock Rögle vinner. Örebro har revanch att utkräva och kan nog även få det, vilket skulle ge tabellen: SSK 13 poäng, Rögle 12, Växjö 11, Modo 8, Playoff och Örebro 5.

I omgång 7 rycker nog SSK i toppen igen. Man tar en 3:a mot Örebro. Växjö kan även de klara av att ta en 3:a hemma mot Modo och Playoff mot Rögle går till sudden där Rögle vinner.
Det ger tabellen: SSK 16 poäng, Växjö och Rögle 14, Modo 8, Playoff 6 och Örebro 5.

3 omgångar kvar. Läget ser mörkt ut för Modo, som i princip måste vinna alla matcher som är kvar. Man tar ett 1:a steg på vägen och slår Playofflaget. De andra 2 matcherna går till sudden, där Örebro tar bonuspoängen mot Växjö och Rögle mot SSK.
Då får vi följande tabell: SSK 17 poäng, Rögle 16, Växjö 15, Modo 11, Örebro 7 och Playoff 6.

Det är alltså på inget sätt avgjort, förutom för Playoff och Örebro, som är avsågade. Därför tar SSK 3 poäng hemma mot Playoff, men Örebro lär inte vika ner sig i 1:a taget mot Modo och kan nog ta den matchen till sudden och på så vis släcka Modos Elitseriedrömmar. Växjö - Rögle blir oerhört jämn och kanske helt avgörande. Jonas Fransson kan bli matchhjälte där när Rögle tar med sig bonuspoängen efter sudden.
Tabellen, inför sista omgången, blir alltså: SSK 20, Rögle 18, Växjö 16, Modo 13, Örebro 8 och Playoff 6.

Sista omgången kan alltså avgöra. Rögle eller Växjö?
Klar fördel Rögle, som tar emot Örebro hemma. Där vinner man och då är det klart, vad växjö än gör i Leksand/Mora/Västerås/Uppsala. Nerverna kan visserligen spöka och både Örebro och Playoff kan spela helt avslappnat. Rögle klarar nog trots det av det hela, men Playoff slår Växjö. Modo tar ytterligare 3 poäng hemma mot SSK.
Sluttabellen skulle i sådant fall bli: Rögle 21 poäng, SSK 20, Växjö och Modo 16, Playoff 9 och Örebro 8.

Risken finns alltså att framför allt Playoff kommer bli en slagpåse i kvalet, tyvärr. Däremot tror jag både Växjö och Rögle kan vara med i racet, tillsammans med SSK, som jag, trots allt, ser som seriefavoriter.

Playoff - Västerås - Leksand

3:e matchen av denna oerhört viktiga och täta serie. Efter denna matchen vänder serien igen för de 3 avslutande matcherna.

Leksand gästade ABB arena och Västerås under måndagen. Man ställde upp med i stort sätt samma lag som under söndagens match mot Almtuna. Man öppnade dock bättre här än mot Almtuna. Istället för mål bakåt efter 14 sekunder var man ytterst nära ett ledningsmål direkt, men Sperrle klarade och Västerås kunde gå till motattack. Hanses var dock med i kassen även han och Leksand vände spelet igen. Aulin och Hempa sköt varsitt skott, men Sperrle var med. Så fick Västerås tag i pucken och Dennis Rasmussen kunde istället göra 1-0 till Gurkorna. Inte alls rättvist med tanke på inledningen, men vem har sagt att hockey är rättvist?

Hanses gjorde sedan en riktigt snygg plock, innan Filip Forsberg tappade puck på egen blå, vilket sånär gav Västerås ett fint läge, men Hanses var bra med även på den och Leksand kunde kontra. Hulkkonen sköt, men Sperrle klarade enkelt och Hermansson åkte ut för Holding the stick.

Leksands box var dock mycket bra även i denna matchen. Västerås fick visserligen till bra PP-snurr, men leksingar kunde rensa, man offrade sig bra och Hanses var bra i mål, och man kunde bli fulltaliga.

Västerås fortsatte dock att ha skapligt tryck efter att Leksand blivit fulltaliga, varefter Johan Svedberg åkte ut för en något diskutabel Roughing, vilket gav Västerås ännu ett PP.

Leksand fick dock ut pucken direkt och Soerrle klarade sig med blåtta förskräckelsen från en studsande puck som var på väg att ställa till det.
Västerås lyckades inte etablera tryck och Leksand klarade av det numerära underläget ganska enkelt, varefter Johan Svedberg, direkt från utvisningsbåset, fick pucken av Martin Karlsson och slog in 1-1 för Leksand!

Ställningskrig var det minst sagt där ute på isen, inget av lagen ville ge bort något gratis. Man spelade ganska fysiskt, mycket tacklingar och tufft spel, vilket så småningom resulterade i en hakningsutvisning på Mitell i Västerås, precis innan periodpaus.

Leksand skulle alltså börja den 2:a perioden i PP.
Man tryckte på bra nere mot Sperrle, men lyckades inte få in pucken. Istället kom Mitell ut från utvisningsbåset, fick pucken, passade Markust Söderkvist, som enkelt lade in 2-1 bakom Hanses i målet.

Bibic och Forsberg testade Sperrle en gång var, men han var tät. Sedan fick Leksand ett gyllene läge att kvitera. Man fick nämligen straff. Bergenström skulle lägga den, men gjorde det tyvärr lite för enkelt för Sperrle, som räddade.

Kort därefter åkte Kollar ut och Leksand fick istället spela 4 mot 5 igen.
Man snurrade på bra nu också, Västerås, sköt, men ollas täckte, varefter Hanses kunde blockera. Västerås vann dock tekningen och bet sig fast i offensiv zon. Leksand fick inte ut pucken och låg riktigt illa till, men till slut kunde ändå Johan Svedberg rensa och Leksand blev fullt.

Då snurrade man på nere hos Sperrle i målet, men fick inte iväg några skott och västerås kunde återigen kontra. Man bet sig återigen fast i Leksands zon, trots att man nu var 5 man på isen. Mitell fick iväg ett stenhårt skott, som Hanses styrde ut med plocken, varefter knuts var nära kviteringen när han bröt in snyggt framför Sperrle.
Västerås kontrade igen och var istället nära 3-1 när Hanses var på vift bakom målet, men lyckades till slut ändå blockera.

Lind i Västerås åkte ut, men Leksands powerplay var inte bra. Man fick inte till det, västerås kunde klara av det ganska lätt och gick därefter till attack, men Hanses var med. Bibic manglade in en västeråsare i planket och Västeråsklacken skrek på varje liten närkamp. Bra stämning i hallen annars, Leksandsklacken hördes riktigt bra där inne i ABB arena.

Leksand skapade sedan en bra period där först Olimb sköt, men Sperrle blockerade. Åslin sköt sedan, men Sperrle var fortsatt tät. Även Aulin fick ett bra läge, men sköt inte, dribblade för mycket och chansen rann ut i sanden.
Istället kunde Västerås få tag i pucken och var oerhört nära 3-1, men Hanses lyckades hålla den och spelet fortsatte. Mycket dumpningar och skott åt båda håll, dock inga farligheter. Inte förrän Västerås tog komandot igen och tryckte på riktigt bra nere mot Hanses för att försöka få in ännu en puck innan paus, men Hanses var tät och Leksand kunde, med hjärtat i halsgropen, få ut pucken och kunde gå till paus med bara 1 måls underläge inför sista perioden.

Leksand tog 1:a tekningen i sista perioden, men gick offside. Enström sköt sedan i stolpen och Hulkkonen fick ett jätteläge. En bra inledning av Leksand, som fortsatte att trycka på. Enström sköt igen, men Sperrle blockerade.

Västerås vann sedan tekningen och gick till motattack, men skottet gick precis utanför stolpen och Leksand kunde återigen kontra. Jonohls fick iväg ett skott som Sperrle fick vissa problem med, men lyckades ändå blockera. Sedan var det dock Alen Bibic, som på pass av Jens Bergenström, kunde göra sitt 1:a mål i A-lagströjan, och vilket viktigt mål dessutom, 2-2!

Knuts körde sedan över Rasmussen, vilket gjorde Västeråsklacken förbannade och flaskor flög in på isen. Tråkigt.

Leksand tog över mer och mer. Bergenström sköt, tätt utanför, Enström sköt, returen gick ut till Aulin, men Sperrle kunde blockera. Ollas sköt, men sperrle gjorde en fin benparad på den.
Västerås kunde kontra, men Leksand tog återigen hand om pucken, efter ett ganska enkelt skott som Hanses enkelt plockade. Olimb sköt tätt över ribban och Sperrle gjorde några bra räddningar innan Västerås äntligen kunde få ut pucken och gå till motattack igen, men man fick inte till det och Leksand tog sig in i zon igen. Dock fick Västerås tag i pucken och kunde pressa på nere mot Hanses den sista minuten, men inget mål och förlängning väntade.

Här hemma satt man med en puls på minst 150, spänt lyssnande till Radiosportens kommentratorer, som inte kunde säga "Ollas", utan sa "Ållas", som vanligt och som dessutom sa Tobias Enström 2 gånger, inte Tommy.

Förlängningen började dock ganska avvaktande, inget av lagen ville gå bort sig eller bli syndabock för sitt lag. Moe sköt dock, men utanför. Västerås sköt även de på kontring, men Hanses höll den.
Det gick mot straffavgörande, men innan dess åkte Enström ut 2+10 för en hög klubba i ansiktet på Alexander Ribbenstrand. Västeråspubliken blev som galna och Västerås passade samtidigt på att ta timeout, för att vila upp sina bästa och piggaste spelare inför slutnminuten.

Där pressade man på bra, men Leksand kunde rensa efter ett skott över buren av Västerås. Man tog sig dock in i zon igen och Hanses gjorde 2 jätteräddningar på rad, mycket, mycket viktigt!
Tekningen nere i Leksandss zon vann man också och Tomas Kollar kunde rensa och tiden rann iväg och straffar väntade.

Var pulsen uppe i 150 förut så var den nu uppe i 180. Ruskigt spännande och jag satt som på nålar här hemma.

Filip Forsberg gick in och lade Leksands 1:a straff och gjorde mål!
Vais missade för Västerås.
Ollas lade Leksands 2:a och gjorde även han mål!
Johansson för Västerås, även han satte pucken i nät.
Leksand hade ändå chansen att avgöra. Daniel Hermansson klev fram, och gjorde mål! 3-2 till Leksand och 2 mycket viktiga poäng!

I den andra matchen ledde Mora länge med 1-2, men almtuna lyckades kvitera. Tyvärr kunde Daniel Viksten göra 2-3 med mindre än 2 minuter kvar. Bobos gäng satsade då allt på ett kort och plockade Hellberg, men Mora kunde istället göra 2-4 och avgöra matchen. Därmed är nog racet kört för almtuna. I teorin har man fortfarande en chans, men tabellen ser ut såhär:

1, Mora 10p
2, Leksand 9p
3, Västerås 6p
4, Almtuna 3p

Noterbart är också att AIK vann den 1:a kvartsfinalen mot HV, nere i Jönköping, med 4-2. Man hade t.o.m. 4-0 ett tag. Mycket överraskande!

Playoff - Leksand - Almtuna

Lite av en måstematch, redan i den 2:a omgången, men så tätt och jämt är det när det bara handlar om 6 matcher.

Almtuna kom på besök till Tegera arena. Almtuna, som aldrig har varit något vidare publikdragande lag, men här tycker jag ändå nästan att t.o.m. Leksandsfansen börjar svika. 2 512 åskådare var på plats. Riktigt, riktit dåligt. Det är nog bland de sämsta publiksiffrorna jag har sett i Tegera/Ejendals arena. Ändå var matchen på en söndag och mycket stod på spel. Man kunde kanske tycka att publiken och fansen nu mer än någonsin behövdes för att lyfta fram laget i sitt hjärta. Stå upp för skölden i medvind och motgång. Leksand har blivit kända för sina supportrar som alltid finns där, oavsett med eller motgång. Man sviker inte sitt lag, men kanske finns en tendens att t.o.m. dessa fans börjar tröttna nu? Jag hoppas verkligen att så inte är fallet, men 2 512 åskådare på en match som betyder så här mycket, det är inte bra. Bara för några år sedan, något år sedan, var det minimum 3 500 i publiken, något som även har varit fallet i år, möjligen något lägre. Dock var det ofta uppåt 4 500-5 000 åskådare, något det har varit betydligt färre matcher med i år, tyvärr. Så, kanske börjar t.o.m. Leksandsfansen tröttna? Min motfråga blir i så fall, tröttna på vadå? Det är klart att vi har som mål att ta oss till Elitserien även i år, men man har t.o.m. sagt själva innom föreningen att detta är en mer långsiktig plan man kör på. Går vi inte upp i år, vilket jag personligen har väldigt svårt att tro, även om jag så klart hoppas, så är det ingen katastrof. Ärligt talat tror jag både Växjö och Rögle har bra mycket större chans att gå upp i år än vad vi har. Klart man blir besviken om vi missar igen, kanske t.o.m. missar Kvalserien, men det är ingen katastrof och absolut inget att tröttna på. Detta är en mer långsiktig plan, en plan jag absolut tror mer på än de planer man har haft tidigare år med dyra importer och elitspelare. Detta laget har hjärta för klubben, det gäller bara att låta dem utvecklas ännu lite mer. Alla dessa juniorer som har plockats upp från förra årets J-SM-vinnarlag är kanske inte helt redo för att gå in och ta upp A-laget till Elitserien. Därför kör man mer långsiktigt, 2-3 år, och därför är det ingen katastrof om vi missar i år. Klubben behöver dock alla pengar man kan få, så svik inte nu, stå upp för skölden blå och vit, stödj laget i ert hjärta och var med ända in i kaklet!

Leksand, med rejäla ommöbleringar i femmorna efter Moramatchen, fick dock en katastrofstart. Almtuna fick tag i pucken direkt och redan efter 14 sekunder kunde Fredrik Vestberg göra 1-0 för Almtuna.

Ingen bra start för Hanses i kassen, men Leksand tog det lugnt och kontrollerat efter målet, även om säkerligen en hel del tankar flög genom spelarnas huvuden.

En annan Fredrik, Sandgren, åkte sedan ut för Almtuna och Leksand fick powerplay.
Aulin lade mot mål, men ttyvärr på täckande spelare. Även Ollas skott tog på täckande spelare. Man snurrade dock på bra, men fick inte till det och Almtuna kunde bli fulltaliga.

Hurtubise testade då Hanses igen, men denna gången höll han pucken och Leksand gick till attack igen. Kenny Källström fick pucken av Ollas, sköt direkt från blå och det var kviterat, 1-1!

Den så talangfulle Magnus Hellgren i Almtunakassen blockerade kort därefter en puck och det blev lite bråk. Aulin åkte ut 2+2 och Gellerstedt 2min. Powerplay för Almtuna alltså, men inte nog med det. Bara 17 sekunder senare åkte Enström ut för Hooking och spel 5 mot 3 i närmare 2 minuter väntade för Leksand. Skulle man klara det?

Almtuna fick bra press, men Leksand fick ut pucken, varefter Kollar hade väldigt tur att han inte åkte ut för Slashing.
Almtuna fortsatte pressa och sköt i ribban. Närmre än så kom man dock inte och Leksand kunde bli fulltaliga. Mycket bra BP trots allt!

Filip Foppa Forsberg fick ett fint läge kort efter att han kom in från utvisningsbåset, där han hade suttit av Aulins 2:a, men sköt högt över. Även Hermansson fick ett bra läge, men Hellberg var bra i kassen, som han brukar vara.

Almtuna slog mest ifrån sig, rensade mest ut pucken när Leksand gick till attack, men fick ändå till en kontring, som dock leksingar stoppade temligen enkelt.

Leksand fortsatte att trumma på, men Hellberg var bra i mål. Mot slutet av perioden, mer exakt efter 17:29, kunde dock Jared Aulin göra 2-1 för Leksand, efter grymt slit av Stefan Gråhns, som därmed revanscherade sig lite från tidigare under perioden, då han tappade balansen och pucken X antal gånger.

Almtuna åkte på ännu en utvisning i slutskedet av 1:a perioden och Leksand var mycket nära 3-1, men Hellberg höll pucken och det blev inget mål.

Powerplayet fortsatte i inledningen av mittenakten, men man fick inte till några större farligheter och Almtuna kunde bli fullt, varefter man fick ett friläge direkt från utvisningsbåset, men Hanses var bra med på den och spikade alltjämt igen efter det där förargliga målet efter 14 sekunder.

Nu var det dock Almtuna som gick fram mest offensivt. Leksand rensade ut pucken gång på gång, men kontrade ändå då och då. Spelet böljade väldigt mycket fram och tillbaka. Båda lagen sköt på kontringar, men inga problem för målvakterna, som var bra båda 2.

Hermansson fick bra läge igen, men pucken hoppade över klubban. Även Bergenström fick iväg ett skott, men Hellberg var med, precis som Hanses på ett Almtunaskott. Han styrde ut pucken och Tommy enström åkte ut för Crosschecking.

Boxplay för Leksand igen alltså. Det var återigen mycket bra. Knuts fick mycket tid att gå när han höll i pucken i flera sekunder, men till slut fick Almtuna tag i den. Man slarvade dock en aning, vilket gav Bergenström ett jätteläge, men skottet gick tyvärr utanför.

Spelet svängde fram och tillbaka efter att Leksand blivit fulltaliga. Båda lagen sköt, men målvakterna var bra med och det blev inga jättelägen. Leksand hade dock ett litet övertag, men som sagt, inga större farligheter och Martin Janohls kunde avstyra ett anfallsförsök för Almtuna, det sista som hände i perioden, som slutade 0-0, och alltså fortsatt ledning 2-1 för Leksand.

Leksand fick iväg ett farligt skott i inledningen av sista perioden. Det tog i kortsargen bakom Hellberg och studsade ut, men tyvärr fick ingen leksing tag på pucken.
Källström nitade dit en Almtunaspelare i sargen och Jimmie Kraft åkte ut.

Powerplayet var för en gångs skull riktigt bra. Man snurrade på bra nere hos Hellberg och Kollar sköt från slottet. Hellberg höll den dock, men sedan fick Bergenström till ett skott som domarna skulle ringa på. Det var högst tveksamt om det var mål, men mål blev det och det var 3-1!

Almtunaspelarna var förbannade, men gav inte upp. Det var långt kvar av perioden och bara 2 mål upp. Dock var det Leksand som höll i pucken. Ollas sköt och Almtuna tog timeout.

Leksand fortsatte dock att hålla i pucken efteråt. Svedbergf sköt, på täckande spelare, Hempa sköt, Hellberg räddade. Nytt skott, över. Källström sköt, utanför. Svedberg sköt igen, utanför även han. Hellberg fick sedan sträcka ut på ännu ett skott, men kunde till slut hålla den.

Det var Leksand för nästan hela slanten. Almtuna kom ingenvart och tiden rann ifrån dem. 4-1 var även mycket nära när Bergenström sköt, över, men studsen blev farlig. Inget mål dock.

Inte heller när man fick iväg en klockren stolpträff. Domaren signalerade först mål, men ringde på det och det var solklart i stolpen. Ytterst nära 4-1 dock.
Almtuna pressade sedan på lite, fick iväg några skott, men Hanses var tät i mål och släppte inte till några onödiga returer. Blockering.

4-1 var ännu en gång nära när Knuts slog in pucken framför mål, men ingen leksing var där och kunde styra in den. Man kontrollerade dock det hela ganska bra, höll i pucken och gav inte Almtuna något utrymme för att anfalla. Tiden rann iväg och Almtuna tappade själva ut pucken ur Leksands zon och 3 mycket, mycket viktiga poäng gick hem till Dalarna.

I den andra matchen lyckades Mora vända 2-1 till 2-3 på knappt 3 minuter i sista perioden och därmed ta med sig alla 3 poäng hem från Västerås. Det ger tabellen:
1, Mora 7p
2, Leksand 7p
3, Västerås 5p
4, Almtuna 3p

Alltså har Västerås pressen på sig nu ikväll, när Leksand kommer på besök i ABB arena. Vinner man ikväll lägger man över pressen på Leksand på onsdag. Så tätt är det.

Sämsta resultat för kvällen vore om Västerås vinner och Mora vinner. Då har Mora 10, Västerås 8, Leksand 7 och Almtuna är i princip körda med 3 poäng.
Det bästa vore om Leksand och Almtuna vinner. Då har Leksand 10, Moera 7, Almtuna 6 och Västerås 5.
Tätt och jämt, som det ska vara!

Så måste vi så klart också nämnda den oerhörda Elitseriedramatiken som rådde i lördags. Vilken dramatik!

AIK hade som bekand den sista slutspelsplatsen innan sista omgången. Man hade 73 poäng och behövde bara ta 1 poäng för att säkra slutspelsplatsen. Man mötte Modo, som i sin tur kämpade för att undvika kval, där man låg innan omgången med sina 70 poäng, samma som Timrå. De båda Västernorrlandslagen i Kvalserien innan omgången alltså.

AIK - Modo
Timrå - Djurgården
Luleå - Frölunda
Södertälje - HV71.

Det var de matcher som gällde.
Frölunda tog tidigt ledningen mot Luleå och höll den sedan hela matchen. Man vann slutligen med 0-1 och säkrade därmed Elitseriekontraktet för nästa säsong, 74 poäng, ointagligt för både Modo och Timrå, vilka alltså skulle hamna bakom Frölunda i serien.
Modo kunde t.o.m. hjälpa Frölunda att nå slutspel, om man vann mot AIK och såg till att de inte plockade några poäng. Det lyckades man dock inte med. AIK vann med 3-2 och säkrade därmed slutspelsplatsen, som nykomling i Elitserien. Det är trots allt en grym bedrift av dem!
I och med det resultatet var Modo även klart för Kvalserien med sina 70 poäng, men vilka skulle göra de sällskap? Timrå eller Södertälje.
Timrå hade 1-0 mot Djurgården, som dock kunde kvitera, men mycket starkt gjort av Timrå kunde man återta ledningen och vinna med 2-1.
Södertälje kämpade desperat för att undvika kval. Man hade 1-1, men behövde ta mer poäng än så, eftersom att Timrå hade vunnit. Man chansade och plockade ut Pontus Sjögren, men det gick inte. Istället kunde HV avgöra matchen i öppen kasse och ta med sig alla 3 poängen och faktiskt, tack vare detta, vinna hela Elitserien. Man stannade därmed på 76 poäng, samma som både Färjestad och Skellefteå. Färjestad, som hade seriesegern i och med 3-0 mot Brynäs. HV och Färjestad hamnade dessutom på exakt samma målskillnad. Färjestad hade ett mål bortdömt i matchen. Oj, oj, oj, vilken betydelse det fick!

Elitserien 2010/11 slutade alltså enlugt följande:
1, HV71 96p +30
2, Färjestad 96p +30
3, Skellefteå 96p +28
4, Luleå 88p +14
5, Linköping 85p +20
6, Djurgården 84p +1
7, Brynäs 81p -10
8, AIK 76p -20
9, Frölunda 74p -30
10, Timrå 73p -25
11, Södertälje 71p -32
12, Modo 70p -6

Nu börjar SM-slutspelet, redan ikväll, eftersom att AIK och Djurgården spelar i samma arena och hamnade på samma del av tabellen, plats 5-8. AIK möter alltså HV redan ikväll.
Imorgon drar de andra serierna igång. Färjestad - Brynäs, Skellefteå - Linköping och Luleå - Djurgården. Spännande!

Playoff - Mora - Leksand

Då var den så här. Serien Leksand aldrig har spelat tidigare, serien som har designats om till i år, Playoff.

Tidigare har som bekant lag 4 valt mellan lag 6 och 7, lag 5 har fått det kvarvarande laget och så har man spelat i bäst av 3 matcher. De 2 vinnande lagen har mötts i Playoff 2 och det vinnande laget där har tagit sig till Kvalserien. För 2 år sedan var det Växjö, förra året var det Almtuna. Växjö vann serien i år och tog sig direkt till Kvalserien. Almtuna är med i Playoff även i år.

I år ser dock serien lite annorlunsa ut. Man spelar nu en rak serie däre alla 4 lag möter varandra en gång borta och en gång hemma. För Leksands del inleddes det hela med bortamatch i FM-Mattsson arena, det 2:a mötet med Mora på mindre än en vecka och ännu ett Daladerby. Det var nu det gällde, det var nu man skulle visa vem som var bäst och king över Dalarna och Siljan.
Leksand, i kraft av sin 4:e plats i serien, fick med sig 4 bonuspoäng in i Playoff-serien. Västerås fick med sig 3, Almtuna 2 och Mora 1 poäng.

Det var inte riktigt fullsatt i FM-Mattsson, men nära på. Bra tryck på läktarna och Mora tog 1:a tekningen. Aulin, som nu var frisk efter onsdagens sjukdom, snodde åt sig pucken, men fick inte ordning på den och Mora kontrade igen. Man gick dock offside, men tog tekningen och Niklas Fogström gick runt köksvägen och lade in pucken bakom Galbraith efter 1:21 och det var 1-0 till Mora.

En mardrömsstart för Leksand, men efter den kallduschen ryckte man i alla fall upp sig lite, men fick inte till anfallsspelet alls. Aulin försökte, Svedberg försökte, men inga som helst problem för Johansson i Morakassen.

Andersén skulle ha åkt på en 2:a för slashing, men klarade sig. Istället var det Daniel Hermansson som fick åka och sätta sig 2 minuter för hooking.

Mora fick alltså powerplay och var några centimeter från att utöka till 2-0 när pucken gick klockrent i stolpen. Man fortsatte att trycka på, men Leksands box var bra. Gråhns och Henrik Eriksson tampades lite och åkte ut 2 minuter var. Då klippte Mora till igen och det var 2-0.

Leksand satt fortfarande kvar i bussen, var inte alls med på planen. Mora var mycket bättre i inledningen och var även nära 3-0, men Galbraith lyckades blockera. Mora fortsatte dock att hålla kvar trycket. Leksand kom till något avslut då och då, men inget farligt och Mora kunde allt som oftast få ut pucken temligen enkelt. Amner testade Galbraith, men nu var han med.

Det var dock fortsatt Mora som hade i princip allt av spelet. En mycket svag period av Leksand, som dock inte var slut än. Mora fortsatte trycka på och hade ännu en stolpträff. Hempa var dock nära ett läge för Leksand, men en Moraklubba hann emellan. Även Åslin gjorde det bra, men fick inte till skottet.

Mora fortsatte att äga spelet, men Leksand hade i alla fall fått upp viss fart i kontringarna nu. Man fick dessutom ett powerplay i slutet av perioden, men det var fruktansvärt dåligt. Man tappade själva ut pucken om inte Mora slog ut den, fick inget tryck alls mot Johansson.

Leksand fick dock ett bra läge i inledningen av 2:a perioden, men Johansson höll tätt. Mora kontrade när Leksand int fick ordning på pucken och Daniel Viksten kunde göra 3-0 för Mora.

Enström åkte sedan ut och Mora fortsatte att trycka på, men Galbraith höll tätt. Leksand lyckades kontra, sköt från mittzonen, men Johansson styrde ganska enkelt ut den och istället fick Mora ett jätteläge igen, men skottet gick utanför. Man fortsatte att snurra på nere hos Galbraith, men slog slutligen ut pucken igen och Leksand kunde bli fulltaliga.

4-0 var dock nära. Mora fortsatte att trycka på och Leksand hade fortsatt i princip ingenting. Man försökte skapa tryck nere mot Lasse Johansson, men icke. Det ville sig inte. Skotten tog på täckande spelare eller utanför. Mora var giftiga så fort de kom in i Leksands defensiva zon, snurrade på bra och spelade med självförtroende och fart.

Leksand kunde pressa på relativt bra mot slutet av perioden, inget större tryck, men med tanke på matchen så var det ändå hyfsat bra tryck. Hempa och Aulin testade Johansson, men pucken ville inte studsa Leksands väg denna kvällen. Åslin åkte dessutom ut precis i slutet av perioden och Leksand skulle få inleda den sista perioden i boxplay.

Gråhns fick tiden att gå där när han fick iväg ett skott mot Johansson, men han höll tätt och Mora kunde kontra. Man etablerade bra tryck nere mot Galbraith, men han höll ihop det hela och Leksand kunde bli fulltaliga. Mora fortsatte dock att trycka på och skapade bra lägen, men Galbraith var tät och fick ut pucken till Hermansson, som stack iväg, kom ren med Johansson, men precis som tidigare i matchen ville ingenting gå Leksands väg, inget mål. Inte heller när pucken gick mot mål. En moring slängde sig, fick ut klubban och fick, så klart, tag i pucken ocj styrde bort den från målet.

Man började i alla fall få igång benen en aning, få upp farten en aning, men det var långt ifrån bra. Hermansson fick i alla fall ännu ett läge, men sköt utanför och Niklas och Christer tog timeout med knappt 12 minuter kvar.

Det såg inte ut att hjälpa, för skotten var fortsatt för klena, ingen skärpa i avsluten och istället kunde Niklas Fogström göra sitt 2:a mål för matchen och det var 4-0.

Alen Bibic kom in för sitt 1:a byte i matchen och åkte ut för roughing direkt. Inte bra.
Moras PP var dock inte det bästa och Leksand kunde klara av det hyfsat enkelt. Galbraith styrde undan några halvfarliga skott och Hermansson kunde gå till attack efter att man blev fullt. Tappade dock puck offensivt och Mora tog tillbaka den.

Bergenström sköt så i ribban och sedan lyckades i alla fall Jared Aulin reducera för Leksand, 4-1.

Mora drog sedan på sig ett lagstraff för to many players, men trots PP lyckades Leksand inte få till det. Man sköt på täckande moringar, som slutligen kunde kontra och dessutom slå in 5-1, i boxplay, med 32 sekunder kvar.

5-1 slutade det alltså. En fruktansvärt dålig match. Ingenting stämde, Mora spelade ut oss totalt, det är bara att inse.

Detta resultat, tillsammans med det att Västerås slog Almtuna med 3-4 efter straffar, gav tabellen:
1, Västerås 5p
2, Leksand 4p
3, Mora 4p
4, Almtuna 3p

Det var bara att bita ihop, glömma denna matchen och fokusera på Almtuna hemma i Tegera arena på söndag, alltså idag.

Sista omgången av Hockeyallsvenskan 2010/11

Då Leksand begav sig ner mot Ljungby för möte med seriejumbon Troja. Troja, som har varit seriens sämsta hemmalag under säsongen, men som Leksand trots det har haft vissa problem nu.

För Leksands del stod en 4:e plats i serien på spel. Något som Västerås kunde sno åt sig ifall man slog Oskarshamn borta.
För Trojas del handlade det om att kämpa för allt vad man var värd för att undvika kval neråt. Alla 3 lagen i botten stod på 47 poäng, med Sundsvall precis över sträcket. Man mötte Mora borta och Tingsryd mötte Örebro borta. Ingen lätt uppgift för något av de 3 bottengängen.

Det var mycket folk på plats i Sunnerbohov, för att försöka lyfta sitt Troja till en plats över de 2 nedersta och på så sätt slippa kval.

Det var Leksand som tog hand om 1:a tekningen, men slog till icing. Man försökte sedan anfalla, men det gick inte och man hade tur som slapp en utvisning där. Den kom istället knappa minuten senare när Erik Moe åkte ut för en Tripping och Troja skulle få matchens 1:a powerplay.

Leksands box var dock, som den även har varit större delen av säsongen, riktigt bra och Troja fick inte till några farligheter. Leksand kunde rensa gång på gång och bli fulltaliga, samtidigt som faktiskt både Sundsvall och Tingsryd låg under, vilket alltså gjorde att Troja just då var över sträcket. Man var dessutom mycket nära på att ta ledningen, men Galbraith gjorde ett bra ingripande och höll pucken borta från målet. Likaså när Mattias Persson, som var så bra mot Malmö under måndagen, försökte gå köksvägen. Där var dock Galbraith och stängde dörren. Ingen Trojait in i köket.

Leksand fick inte till sitt spel. Det var ingen fart, inget ordnat spel. Det gick trögt och långsamt, även om Martin Karlsson försökte göra det snyggt, men Satasaari var med i Trojakassen. Man lyckades dock få visst tryck därefter, men inga större farligheter. Hermansson försökte även han gå köksvägen, men även Satasaari stängde dörren, även om det var nära. Istället var det Troja som gick till motattack. Joakim Nettelbladt fick en pass rakt genom slottet, Leksandsförsvaret gick bort sig totalt och Nettelbladt rundade Galbrauith och lade in 1-0 för Troja.

2-0 var nära direkt efteråt, innan Enström fick fint läge framför Satasaari, men tappade dessvärre ut pucken när han skulle skjuta. Martin Karlsson gjorde det återigen snyggt och Satasaari lämnade en retur, men ingen leksing var där. Olimb fick dock iväg ett farligt skott, Gråhns därefter, men Satasaari höll fortsatt nollan.

Olimb var återigen framme i inledningen av 2:a perren, men inget mål. Adam Miller fick istället ett farligt läge för Troja, men inget mål där heller och Leksand vände igen. En mycket mer fartfylld inledning av 2:a perioden än vad som var fallet i den 1:a.
Leksand anföll igen, Enström gjorde det bra, men så även Satasaari, som dock fick kapitulera strax därefter, när Hempa och Bergenström kom 2 mot 0, Hempa smörpassade Bergenström, snyggt, som bara hade att lägga in pucken i mål och det var kviterat!

1-2 var nära direkt efteråt när man kom 3 mot 1, men Gråhns pass till Olimb studsade dock lite för mycket, så han fick inte kontroll över den. Troja vände och det blev farligt, men Galbraith gjorde en snyygg benparad och klarade det. Leksand vände igen och snurrade på bra. Tempot var betydligt högre än i den 1:a perioden och Troja hade stundtals svårt att hänga med. Moe gjorde det bra och 1-2 var återigen mycket nära, men istället var det Troja som fick in ledningsmålet, något turligt. En retur, som Sami sandell var där på och slog in. 2-1 till Troja.

Leksand fortsatte dock att trumma på. Luukkonen var nära kviteringen, men Satasaari var med. Nettelbladt åkte i alla fall ut och Leksand fick PP.

Bergenström styrde ett skott från Moe, utanför. Källström försökte prova lyckan, men rakt i plocken på Satasaari. Hermansson fick sedan ett helt rent läge, skulle bara styra in pucken, men lyckades slå den över och Troja blev fulltaliga.

Troja ryckte upp sig efter utvisningen, fick ett jätteläge även de, men Galbraith var med. Ännu ett jätteläge fick man när Ollas, av alla människor, slarvade lite, men Galbraith var återigen med på noterna. Sedan gjorde Leksand ett katastrofbyte och Holst fick totalt ren gata, fintade bort Galbraith och det var 3-1 för Troja.

Leksand tog timeout, men det tycktes inte hjälpaa. Mattias persson skulle ha slagit in 4-1, hade helt öppet mål, men missade pucken. Där kunde Leksand tacka någon övermänsklig makt att 3-1 stod sig.

Inget ordnat spel alls, backarna hängde inte alls med, men ur ingenstans fick ändå Kenny Källström tag i pucken och kunde slå in reduceringen, 3-2!

Bara 20 sekunder senare replikerade dock Troja. Adam Miller, återigen, pass till Mattias Persson, tillbaka till Miller, som bara slog in pucken i öppen kasse, 4-2.

Leksand fick några farliga lägen innan perioden var slut, men inget mål. Dock klippte Johan Svedberg till direkt från blå i inledningen av sista perioden, när Trohja hade en avvaktande utvisning, och det var 4-3!

Man fortsatte att trycka på för en kvitering, flera bra skott, bl.a. ett fitt läge i slottet för Ollas, som dock inte fick ordning på pucken och Trojaledningen bestod. Åslin provade så återigen köksvägen, men Satasaari var med även denna gången.

Leksand fortsatte dock att trycka på. Man gjorde det bra och fick till flera fina och bra anfall. Hulkkonen höll dock på att ställa till det för sig, när han slog en indianare framför Galbraith, som en Trojaspelare var nära på att få tag i, men sådan tur var lyckades han inte och Leksand fortsatte att pressa. Hempa fick ännu ett fint läge, men inget mål. Troja slog ifrån sig, medan Leksand fortsatte pressa. Bergenström sköt direkt på tek, men den styrdes tyvärr undan. Sedan ett bra läge igen, dubbelskott av samme Bergenström, men icke. Istället var det Troja som, väldigt orättvist sätt till matchbilden, kunde slå in 5-3.

Leksands fina press kom av sig efter målet och istället var det Troja som skapade några bra lägen, men Svedberg jobbade hemåt bra när Mattias Persson var nära på ett friläge och Galbraith stängde kassen.

Tiden rann ifrån Leksand, men än gav man inte upp. Maan försökte, men den fina press man hade innan Trojas 5-3-mål lyckades man inte få till och de flesta skotten täcktes undan. Bergenström fick dock ett jätteläge, men Satasaari var bra och Troja kunde ta en mycket viktig seger med 5-3.

Frågan var dock, skulle det räcka?
Tingsryd hade 2-2 på Örebro. Det blev förlängning, som dock Tingsryd vann, men det räckte ju inte. 49 poäng där. 50 för Troja.
Sundsvall låg under med 2-1 mot Mora inför sista perioden, men gjorde en jätteperiod och kunde vända till 3-4. 50 poäng även där alltså. Troja eller Sundsvall, vilket av lagen skulle klara sig undan kval? Svaret var Sundsvall. Med 6 måls marginal grejade man det allsvenska kontraktet för nästa säsong och skickade Troja och Tingsryd ner i Kvalsetien. Tingsryd, som alltså, trots allt, slutade sist i serien, en position som Troja har innehaft så gott som hela säsongen.
För Leksands del då, hur gick det med 4:e platsen?
Västerås hade 1-1 på Oskarshamn. Det blev även här förlängning och där lyckades Oskarshamn avgöra fram till 2-1. Ett mål som innebar att Leksand klarade av 4:e platsen i serien, en poäng före Västerås. Hade Västerås vunnit i sudden hade man tagit 4:e platsen, tack vara några måls bättre målskillnad än Leksand.

Noterbart från omgången var också att matcherna Malmö - Borås och Almtuna - Bofors båda slutade 5-3, dessutom med exakt samma periodsiffror.
Dessutom slog Växjö Rögle i ett genrep inför Kvalserien skulle man kunna säga med 5-2.

Dessa resultat innebar alltså att tabellen för Hockeyallsvenskan 2010/11 ser ut som följer:

1, Växjö 107p +63
2, Rögle 98p +39
3, Örebro 97p +41
4, Leksand 90p +27
5, Västerås 89p +31
6, Almtuna 86p +12
7, Mora 84p +5
8, Malmö 80p +9
9, Oskarshamn 78p -9
10, Bofors 68p -13
11, Borås 66p -17
12, Sundsvall 50p -61
13, Troja 50p --67
14, tingsryd 49p -60

Vi ser alltså att det är mycket små marginaler på sina håll och kanter. En närmre genomgång av tabellen tänkte jag dock ta vid ett senare tillfälle, men här ser ni i alla fall hur det gick i årets Allsvenska.

Även i Elitserien drar det ihop sig. Med 3 omgångar kvar var det alltjämt vidöppet i frågan om vilket lag av de 5 i botten, AIK, Timrå, Modo, SSK och Frölunda, som skulle gå till slutspel och vilka 2 som skulle hamna i Kvalserien.

I den 53:e omgången möttes just Frölunda och Modo i en riktig nyckelmatch. AIK tog emot Luleå på Hovet, SSK gästade Brynäs och Timrå tog emot HV.

I mitten av matcherna låg Timrå under med 0-1 mot HV. AIK hade 1-1 på Luleå. Frölunda ledde med klara 3-0 och SSK hade 1-2 mot Brynäs.

I det läget var Timrå den stora förloraraen som rasade från 8:e till 11:e plats, från SM-slutspel till Kvalserien.

Så lyckades Timrå kvitera med mindre än minuten kvar att spela. Sedan vann man i sudden med 2-1.
AIK höll 1-1, men förlorade slutligen på straffar.
Frölunda var nära på att tappa 3-0, men Modo kom inte närmre än 3-2.
SSK skulle nog egentligen ha tagir 3 poäng, för i mitten av matchen uppstod en mycket märklig situation där den gamle leksingen från förra året, Patrik Carlsson, gjorde 0-2 för SSK. Domarna missade dock det hela och spelet fortsatte. Brynäs kontrade och slog istället in 1-1. Ett mål som videogranskades. Då är reglerna så att om det finns en videogranskningssituation tidigare under samma spelsekvens, tas den bort. Alltså togs Patrik Carlssons mål helt enkelt bort. Hade SSK gjort 2-0 där, då hade man troligen klarat av att ta 3 poäng. Nu kunde istället Brynäs kvitera till 2-2 med dryga minuten kvar och sedan vinna i sudden.

Dessa resultat gav tabellen:
8, AIK 70p
9, Timrå 70p
10, Modo 69p
11, Frölunda 69p
12, Södertälje 68p

2 poäng skiljde alltså 12:an från 8:an med 6 poäng kvar att slåss om. Oerhört spännande!

Sista hemmamatchen säsongen 10/11

Under måndagskvällen gästade serieledande och seriesegrande Växjö Tegera arena för säsongens sista hemmamatch i grundserien. Ingen lätt uppgift, men Leksand hade trots allt mer att spela för än Växjö, en 4:e plats i serien, vilket skulle ge 4 bonuspoäng i den stundande Playoff-serien, som har designats om lite till den här säsongen. Till skillnad från de senaste åren, då 4:an har valt mellan 6:an och 7:an, 5:an fått det lag som har blivit över och där serien spelades i bäst av 3 matcher, varefter de båda segrarna möttes i en Playoff 2, spelas Playoff nu som en rak serie mellan de 4 lagen. 4:an i tabellen får med sig 4 poäng in i serien, 5:an 3, 6:an 2 och 7:an 1 poäng.

Det var dock inte den ända striden för kvällen. Kampen kring det nedre sträcket var alltjämt intensiv och jämn. Sundsvall låg 12:a, precis över sträcket, med sina 47 poäng. Tingsryd på 13:e plats hade 44, lika många som Troja på sistaplatsen. Troja mötte Malmö borta, Tingsryd Almtuna hemma och Sundsvall Borås hemma. På förhand klar fördel Sundsvall.

Återigen till Tegera arena och matchen mellan Leksand och Växjö. Tyvärr var det mycket folktomt i arenan, t.o.m. på Norra, men de som var där gjorde vad de kunde för att lyfta fram sina blåvita hjältar, men det var Växjö som fick 1:a chansen, direkt, stenhårt utanför. Leksand kontrade så och Bergenström testade Krizan, men han var med.
Leksand fortsatte att trumma på, Enström sköt i burgaveln och det blev en studs som kunde blivit farlig, men Växjöspelare fick tag i den och kunde rensa och gå till motattack. Saviano testade Hanses, som stod kvällen till ära, men även han öppnade matchen stabilt och höll pucken. Leksand vann tekningen och vände spelet igen. Ollas hittade sånär in till en leksing i slottet, men tyvärr var ingen där och Växjö kunde vända. Hanses lämnade retur rakt ut till en Växjöspelare och man fick visst tryck mot Leksandskassen, men Hanses var tät och Leksand kunde återigen kontra. Lotvonen sköt tätt utanför och Växjö vände igen. En mycket fartfylld inledning av det hela.

Källström avstyrde så ett 2 mot 1-läge för Växjö och Leksand bet sig fast i anfallszon. man fick iväg flera skott mot Krizan, som fick vissa problem med några av dem, men lyckades ändå hålla pucken. Janohls var nära ett jätteläge, men Växjöklubba hann emellan och det blev inget av det. Man fortsatte dock att bita sig fast i anfallszon, Krizan fick mycket att göra, men gjorde det å andra sidan bra. 1-0 var dock nära ett flertal gånger, men Krizan gjorde det som sagt bra i mål och Växjö kunde så småningom kontra. Soares provade köksvägen, men Hanses var där. Samme Soares åkte sedan ut för Slashing och Leksand skulle få matchens 1:a powerplay.

Moe sköt, men skottet tog på en Växjöspelare. Det blev ändå farligt och 1-0 var återigen nära, men Växjö kunde rensa och Leksand förlorade lite av det tryck man var på väg att bygga upp där. Växjö kunde enkelt rensa igen och bli fulltaliga.


Aulin började med att mangla in en Växjöspelare i planket i den 2:a perioden, varefter Joner fick iväg ett skott som vollade Hanses vissa problem, men som han till slut kunde blockera. Istället var det Leksands juniorer som stormade fram. Martin Janohls passade Filip Forsberg, som, efter 1:16, kunde slå in 1-0 för Leksand och dessutom göra sitt 1:a mål i A-lagströjan! Snyggt!

Växjö trampade dock vidare, men det var Leksand som var närmast 2-0, ända tills Johansson i Växjö fick iväg ett stenhårt slagskott från blå, som gick precis över Hanses benskydd och det var kviterat.

Svedberg sköt sedan ett skott som Krizan dock räddade. Växjö tog hand om returen och kontrade, men Hanses blockerade. Leksand vann tekningen och Åslin var nära 2-1, men Krizan täckte bra.

Sedan blev det grinigt på isen när Lotvonen först crosscheckade en Växjöspelare, som i sin tur delade ut en roughing. Dubbelutvisning på det alltså, men det griniga spelet fortsatte. Källström brottade ner Soares, som blev förbannad och fick 2+2 för roughing och slashing. Källström fick bara en 2:a, så spel 4 mot 3 väntade alltså för Leksand. Powerplayet var dock alldeles för stillastående och Växjö kunde temligen enkelt rensa och bli både 4 och 5 man på banan igen. Inget bra PP av Leksand.

Spelet fortsate att svänga fram och tillbaka, chanser åt båda håll, men inga riktiga farligheter. Växjö åkte dock på en utviosning när Niklas Rahm tvingades ta en hakningsutvisning. Aulin var då nära på att näta, pucken styrdes via en klubba och skridsko, var nära på att ställa Krizan i målet, men han hann dit och ställningen 1-1 stod sig alltjämt.
Växjö kunde rensa när Ollas spelade lite för svårt för sig själv, men mål blev det ändå, med 2 sekunder kvar av PP. Jens Bergenström på pass av Ken-andré Olimb, 2-1!

Leksand fortsatte att mala på, men Krizan gjorde några bra räddningar i mål, samtidigt som Alen Bibic var inne och störde Växjöspelarna efter avblåsning, precis som Martin Karlsson brukar göra framför mål efter avblåsningar där.

Till slut blev det en utvisning av det, men inte på Bibic, utan på Hulkkonen, som åkte ut för en hakning.
Växjös powerplay var farligt. Man pressade på bra nere mot Hanses, som lite turligt räddade med axeln, men Leksand kunde så småningom rensa. Växjö fick inte riktigt till den där pressen efter det, utan Leksand kunde rensa flera gånger om och bli fulltaliga.

3-1 var nära direkt i inledningen av sista perioden, Bergenström fick ett bra läge, men Krizan räddade. Växjö kontrade och fick iväg några halvfarliga skott innan Leksand återigen var nära 3-1, när pucken styrdes, men Krizan lyckades styra ut den med lite tur. Sedan åkte faktiskt Hanses ut för en tripping. Dock en aning tveksamt, men powerplay för Växjö blev det hursomhelst, men det var ingen högre kvalitet på det och Leksand kunde enkelt rensa, när Växjöspelarna inte själva slog ut pucken.

Det var inget ordnat spel, men det var Växjö som hade det mesta. Man tryckte på för en kvitering, men istället åkte man på en utvisning, vilket gjorde att det blev PP för Leksand, som där trummade på bra. Lite få avslut, men de avslut som blev vollade Krizan vissa svårigheter, men han lyckades ändå hålla pucken borta från kassen.

Växjö blev fulltaliga och pressade återigen på ganska bra. Leksand slog mest ifrån sig nu, allt medan tiden rann ifrån Växjö. Man åkte dessutom på en utvisning till, för hög klubba. Då tog det dock bara 22 sekunder innan kviteringen kom. Saviano slog in 2-2 och nu blev det tufft för Leksand. För, som alla vet, har man slagit ifrån sig och får en kvitering mot sig, då är det inte lätt att ställa om till anfallsspel igen.

Leksand gjorde det dock bra, för i samma powerplay, bara knappa minuten senare, var det Jens Bergenström som styrde in ett skott från Erik Moe och det var återigen ledning för Leksand, 3-2!

Växjö var dock återigen nära kviteringen, 2 gånger om, när man sköt tätt utanför, men inget mål och istället åkte man på ännu en utvisning. Markusson, igen, för minst 3:e gången denna match.

Powerplayet var lite bättre än tidigare, men inte bra. Källström sköt 2 gånger om, men Krizan räddade. Ett skott sedan i masken på honom, avblåsning igen.
Växjö kunde rensa och t.o.m. kontra, men det blev inget av det och istället fick Källström ett jätteläge, som han själv nog inte uppfattade, för han passade istället och Växjö kunde bli fullt. Då fick Gråhns ännu ett jätteläge, men fick inte till det och det rann ut i sanden. Detsamma som tiden också gjorde, för Växjö. Tiden tickade neråt och 3 poäng var mycket nära. Hildning sköt, men Hanses gjorde en snygg plock, samtidigt som Krizan lämnade kassen. Aulin sköt från halva planen för att avgöra matchen, men Växjöspelare styrde undan pucken och gick till anfall igen. Skottet gick tätt utanför och Leksand kunde berga 3 mycket viktiga poäng i kampen om 4:e platsen.

En mycket skön seger och ett steg mot 4:e platsen i tabellen. Västerås, som jagar närmast bakom, tappade nämligen poäng hemma mot Mora, när man vann med 4-3 efter straffar. Även Almtuna föll något överraskande mot ett vilt kämpande Tingsryd hemma i Dackehallen med hela 5-2. Även Troja tog poäng där nere i bottenstriden. Något otippat slog man Malmö med hela 3-6 i Malmö arena. Det var främst Mattias Persson som var orsak till det. Vilken lekstuga han hade!
Det ända laget som inte tog poäng nere i botten var faktiskt Sundsvall, som förlorade med 3-4, vilket innebär att samtliga 3 lag där nere i botten står på 47 poäng inför den sista omgången. Spännande!

Slaget om Siljan, del 1

Ja, så var det äntligen dags för det beryktade, omtalade, enastående, magiska Slaget om Siljan. Matchen med stort M, matchen alla har pratat om hela säsongen, mötet mellan Leksand och Mora, ute på Villa Långbers arena, inför ögonen på 17 319 åskådare. En magisk stämning och atmosfär, men hur gick egentligen matchen?
I detta inlägg blir det ett mindre referat av matchen. Senare kommer del 2 att publiceras, där med mer klipp och annat från matchen, så att ni verkligen får se och höra vilken otrolig stämning det faktiskt var. tyvärr kunde jag själv inte vara på plats, vilket jag gärna hade varit, men jag har sett bilder och hört ljuden efteråt. Oj, oj, oj, säger jag bara. Vilken match!

Trycket var enormt på läktarna, men nere på isen inleddes det inte lika starkt och fartfyllt. Leksand åkte dock på en utvisning tidigt i matchen, men Mora lyckades inte utnytja det och Leksand kunde bli fulltaligt och istället få spela PP, när Eklund åkte ut för en fasthållning. Det blev dock inte mycket av det, för Mora fick tag i pucken och kontrade, men Galbraith var med. Tyvärr åkte Enström på en hakningsutvisning och det blev spel 4 mot 4. Där hände det dock inte mycket och Mora blev fulltaliga, fick en dubbelchans, men Galbraith var återigen i vägen och blockerade.
Leksand kunde även de bli fulltaliga och Enström, från utvisningsbåset, var nära på att få in ledningspucken, men även Lasse Johansson i Morakassen var stabil och säker, även om Leksand tryckte på för ett ledningsmål. Luukkonen styrde tätt utanför, men Johansson hade koll på pucken. Så även Galbraith och ställningen var alltjämt 0-0 efter den 1:a perioden, trots en del chanser. Dock ingen supermatch sett till spelet än så länge.

Mora vann 1:a tekningen i mittenakten och startade anfall, men Leksand fick tag i pucken och slog till icing.
Mora hade öppnat klart bäst och snurrade på bra nere hos dansken i mål, men han var med. Leksand slog återigen till icing och Galbraith gjorde en något tursam räddning med axeln, innan Leksand återigen slog till icing. Nu vann man dock tekningen och startade anfall och Bergenström sköt. Lasse Johansson var dock fortfarande tät i mål, något som ävenh gällde Galbraith, som gjorde en snygg räddning med benskyddet när Martin Johansson i Mora kom fri mot honom.

Mora var mycket nära ett ledningsmål, men Galbraith var bra i mål, precis som han hade varit under onsdagen mot Rögle. 1 mål släppte han in då, 0 här än så länge.

Det blev spel 4 mot 4 ännu en gång när Åslin och Tuokko fick varsin 2:a för roughing.
Mora var då återigen snubblande nära ett ledningsmål, men Patrick Galbraith gjorde ännu en jätteräddning när han stötte ut pucken med klubban, på mållinjen!

Leksand kontrade och Aulin sköt, men Johansson blockerade. Janohls testade skott även han, men Johansson var omutlig. Leksand bet sig dock kvar i anfallszon, men det var Mora som stod för farligheterna. Först skott av Iliakis, farligt, sedan skott av Beck, retur av Galbraith, Zettergren var först på den, Galbraith räddade igen, men pucken återigen ut till Zettergren som sköt. Nu kunde dock Galbraith blockera och Leksand vände spelet efter vunnen tekning. Johansson var dock bra med även han, men Leksand skulle få powerplay, efter att Olimb totallurat Niklas Fogström, som tvingades ta en fasthållning.

Moras box var dock riktigt bra och Henrik Eriksson kunde t.o.m. kontra, men Galbraith var med och så var det trots allt 1-0 till Leksand! Ollas passade Källström, som nöp till direkt. Pucken styrdes på Erik Moe och in i mål. Majoriteten av de 17 319 åskådarna ställde sig upp till ett öronbedövande vrål, men glädjen blev dessvärre kortvarig, för bara 40 sekunder senare slarvade Leksand i ett byte och Jens Jakobs kunde slå in en snygg handledare bakom Galbraith.

46 sekunder senare var det dags igen. Leksand förlorade alldeles för mycket närkamper och annat, vilket Mora utnytjade och Marko Tuokko kunde slå in 1-2 för Mora. På mindre än 1 minut hade man vänt 1-0 till 1-2.

Leksand snurrade dock på bra efter målet och Ollas var så nära på att sätta kviteringen, efter att Olimb luraat Johansson totalt och gett Ollas öppet mål, men han sköt i stolpen.
Leksand fortsatte dock att trumma på. Bergenström fick ett bra läge, men Johansson var snabb med plocken. Leksand vann dock tekningen och Bergenström sköt igen, tyvärr rakt i bröstet på Johansson. Aulin testade så lyckan, men Johansson var med. Mora stack så upp några minuter och tryckte på nere hos Galbraith, men han var med och Leksand kunde återigen kontra och Hempa sköt tätt utanför, 2 gånger, och Ollas sköt i utsidan av buren. Så kontrade Mora igen och Mattias Beck kunde göra 1-3 för Drakarna.

Inledningen av sista perioden var inte mycket bättre. Leksand försökte ttrampa på i offensiv zon, men istället kunde Mora återigen kontra och Mattias Beck kunde näta ännu en gång, fram till 1-4 för Mora. Stackars Lotvonen hade ingen lyckad kväll. Han hade varit inne på alla 4 mål bakåt.

Man försökte dock hålla huvudet uppe. Än var det långt kvar, men inget gick de vita och blås väg. Hempa fick iväg ett skott, men Johansson höll den och Mora kontrade ännu en gång. Leksands backar hängde inte alls med och Mattias Beck kom återigen fri, men nu lyckades Galbraith blockera.

Ingen kul syn nere på isen, men på läktarna eldade Superstars vidare och de flesta av de 17 000 åskådarna hängde på och skapade ett mäktigt tryck runt isen.

Enström sköt ett farligt skott, men Johansson var mycket bra i mål, samtidigt som den där riktiga skärpan inte fanns hos Leksandsspelarna.

Efter halva perioden bytte man sida, precis som man gjorde på den gamla goda tiden, då man spelade ute förjämnan.

Leksand fick ett bra läge strax därefter, men Johansson var med. Hört den förut?

Mora slog mest ifrån sig och Leksand lyckades inte, även om man försökte, etablera något tryck och tiden rann även ifrån de vita och blå i denna matchen, samtidigt som det sista ljuset till en direktplats släcktes i och med att Rögle hade tagit 2 pinnar i Skånederbyt mot Malmö under fredagen. Mora vann alltså det spektakulära Slaget om Siljan och släckte därmed inte bara Leksands drömmar om en direktplats, utan även Malmös hopp om en Playoff-plats.

Trots Moraseger var det ändå en grym tillställning, ett mäktigt drag och en otrolig inramning. 17 319 personer, det är fler än i hela Leksands kommun. Det är stort! Riktigt stort!
Så trots Moraseger skulle jag inte säga att det var en flopp. Spelmässigt kunde det så klart ha varit bättre, vilket även Jesper Ollas, som ärligheten själv han är, sa efteråt i en intervju. "Man skäms nästan för fansen" sa han. Intervjun och flera andra klipp från matchen kommer ni kunna se i del 2 av Slaget om Siljan. Håll till godo!

Aj aj aj...

Den 2:a i raden av viktiga matcher denna veckan, nu hemma mot Rögle. En riktig sexpoängsmatch. Skulle Leksand vinna skulle lagen hamna på samma poäng inför de 3 avslutande omgångarna. Skulle Rögle berga segern skulle man vara 6 poäng före våra vita och blå, med 9 poäng kvar att slåss om. Hur skulle det gå?

Rögle vann 1:a tekningen och Calle Gustavsson fick ett jätteläge direkt, men Galbraith var med i kassen. Leksand kontrade, men Jonas Fransson styrde ut och Rögle vände igen.

En mycket svängig och fartfylld inledning där båda lagen gick på offensiven och där Martin Janohls var ytterst nära att ge Leksand ledningen när han sköt i ribban. Rögle kontrade igen och fick ganska bra tryck nere mot Galbraith, men han var bra och Leksands backar stod upp bra och täckte skott. Många av Rögles skott gick rakt på dem.
Slutligen lyckades Leksand i alla fall rensa, men något lugn blev det inte, för ovan nämnde Janohls åkte ut för Holding och Rögle skulle få matchens 1:a powerplay.

Leksand fick till en kontring där, men Andersén bara dumpade in pucken för att få tiden att gå. Rögle tog in pucken i anfallszon igen och var mycket nära ett ledningsmål när pucken gled längs med mållinjen och ut på andra sidan. Det var dock inte slut där. Galbraith fick problem med en puck som han tappade och som gled bakom honom, men den gled så långsamt att Svedberg han ifatt den och kunde slå in den under Galbraith så att det blev en blockering.

Han fick även problem med nästa skott, men klarade även det och Leksand kunde bli fulltaliga med hjärtat i halsgropen. Det intensiva spelet fortsatte dock även efter att Leksand blivit fulltaliga. Aulin sköt rakt på Fransson och Rögle kontrade igen, men åkte på en utvisning och nu var det Leksands tur att spela powerplay.

Rögle rensade dock direkt och var nära 0-1 när Galbraith höll på att ge en riktig bjudning till en rögleit, men leksingar hann först och man kunde etablera tryck nere mot Fransson och var riktigt nära ett ledningsmål. Kollar passade Grånhs framför kassen, men han missade tyvärr pucken. Samme Kollar styrde sedan ett skott från Bergenström, men rakt i nmagen på Fransson och Rögle kunde bli fullt.

Lotvonen tog sig fram längs sargen och fick iväg ett skott som Fransson dock räddade, men fin skridskoåkning från den finländske backen, som annars brukar vara ganska långsam och trög.

Leksand skulle få ännu ett PP när Henrik Björklund i Rögle åkte ut för interference, men denna gången fick manh inte alls lika bra tryck som föregåeende PP. Rögle kunde utan några större svårigheter rensa och bli fulltaliga, utan att Leksand hade skapat nämnvärt mycket.

2:a perioden började i spel 4 mot 4, efter att Simon Olsson först åkt ut för Rögle i slutet av 1:a och Bergenström sedan efter lite bråk efter att Hesa Fredrik hade ljudit.
Leksand var hursomhelst nära på att sätta 1-0 när Åslin parkerade sig vid ena stolpen, men en rögleit hann först på den pucken mot det öppna målet.

Båda lagen blev fulltaliga och återigen var det Rögle som var nära 1-0, men han fick inte ordning på pucken i skottögonblicket, annars hade det sannolikt varit 0-1 där.

Det var en målvaktsmatch om något. Båda målvakterna briljerade med finfina räddningar. Båda lagen gick fortsatt offensivt fram för att få till ett ledningsmål, samtidigt som defensiven ändå hölls ihop bra, vilket gjorde att man inte öppnade upp för några frilägen för motståndarna. Slutsligen fick ändå en av målvakterna kapitulera och tyvärr var det Galbraith, som dock inte hade en chans på Ted Brithéns skott, efter pass i sidled, och det var 1-0 till Rögle.

Det grinade till sig en hel del ute på isen och en Röglespelare åkte ut. Lotvonen skulle egentligen också åkt ut, men domaren missade det och Leksand fick PP. Det var dock nästan ännu sämre än det tidigare. Rögle kunde rensa utan några problem alls. Leksand fick till några skott, men inga farligheter för Fransson, som höll dem enkelt.

den unge 94:an, Filip Forsberg, var nära på att göra sitt 1:a mål i A-lagströjan efter att Rögle blivit fulltaliga, men skottet gick tätt utanför.
Leksand fortsatte dock att trycka på, Luukkonen sköt och Rögle åkte på ännu en utvisning.

Det här powerplayet var aningen bättre än de föregående. Bergenström lade en isare som Fransson dock styrde ut, Källström sköt tätt utanför och Aulin missade helt öppet mål. Bättre chanser än så skulle man knappast få, men inget mål där alltså och Rögle blev fulltaliga.

0-2 var istället ruskigt nära när Röglespelare prickade ribban. Leksand kunde istället kontra och Aulin sköt tätt utanför innan han åkte ut för Hooking.

Rögle pressade på riktigt rejält och 2-0 var riktigt, riktigt nära, men Leksand klarade sig undan med hjärtat i halsgropen, även denna gången, och fick ytterligare ett PP som belöning, när Henrik Björklund återigen åkte ut. Man prickade då ribban, 3:e ribbträffen för matchen, innan den 2:a perioden var slut, en period som Rögle vann med 1-0.

Powerplayet i inledningen av sista perioden var helt okej, 1-1 var nära, men pucken ville inte in bakom Fransson, som strax därefter gjorde en jätteräddning på skott från Janohls. rögle slog mest ifrån sig, kanske inte så konstigt med tanke på att man spelade box, men när man blev fulltaliga pressade man på lite mer, men inte lika intensivt som i de 2 första perioderna. Istället var det Leksand som försökte gå för en kvitering och i sådant fall mycket viktiga poäng, men det ville sig inte riktigt, samtidigt som Fransson var riktigt bra i kassen. Han räddade alla skott han fick på sig och tiden började rinna iväg. Luukkonen åkte dessutom ut för Slashing. Då var Rögle riktigt nära på att göra 2-0, en puck som tog på täckande spelare och en retur som Galbraith inte riktigt visste var han hade, men leksingar hann ivägen och 0-1 stod sig alltjämt.

Man skulle dock få 2 chanser till i PP, först när Person åkte ut, men det ville sig inte nu heller. Något tursamt lyckades dock Fransson rädda utan att han hade en aning om var pucken var.
Rögle rensade och blev fulltaliga, men Leksand fortsatte att pressa på och Fransson svepte bort en puck som dansade på mållinjen. Så åkte Björklund ut för 3:e gången i matchen och Leksand skulle få en sista chans att göra något åt resultatet. Bergenström fick en dubbelchans, men Fransson var mycket stabil och bra i mål och räddade båda skotten, samtidigt som tiden rann iväg, till fördel för Rögle, som bara slog iväg pucken och försökte döda så mycket tid som möjligt. Det lyckades man bra med och Leksand kom inte till några mer lägen och Rögle kunde vinna den så viktiga matchen med 1-0. En storspelade Jonas Fransson, som mycket väl kan bli den avgörande pjäsen som tar Rögle till Elitserien om några veckor, och viss oskärpa och otur i avsluten var det som avgjorde. Får man dessutom 8 powerplay ska det vara mål på något av dem.

I övriga matcher säkrade Växjö seriesegern genom att slå Sundsvall borta med 2-5. Ett Sundsvall, som strider om att undvika kval neråt, tillsammans med Tröja och Tingsryd. Tingsryd, som var snubblande nära poäng när man häntade upp 0-2 till 2-2 mot Oskarshamn, men där ändå Uggloerna kunde dra det längsta strået och vinna med 2-3, genom ett mål med mindre än minuten kvar. Även Troja kammade noll när Västerås tog 3 viktiga poäng i kampen om playoff-platserna. 5-1 skrevs slutresultatet till.

RSS 2.0