Kvalserien till Allsvenskan, omgång 10

Så är den då avgjord, kvalserien upp till Allsvenskan. 10 omgångar har spelats och spänningen höll sig in i det sista. Vita hästen blev som bekant 1:a lag att bli klara i omgång 9, efter att man tagit 1 poäng nere i Ljungby. Det var en poäng som räckte för att säkra det Allsvenska kontraktet, som man har kämpat för u flera år. Det innebar också att ett av lagen från Allsvenskan 2013/14, Troja eller Björklöven, skulle åka ner i Div. 1 till nästa säsong. Björklöven satt helt klart i förarsätet inför den sista omgången. Man hade 18 poäng, 2 fler än troja. lagen möttes dessutom i en helt avgörande match uppe i Umeå. Snacka om viktig match, där löven skulle säkra kontraktet vid oavgjort eller seger. Troja var alltså tvungna att vinna i ordinarie matchtid för att peta ner Björklöven i ettan. såhär gick det:

Björklöven - Troja 3-0
Vita hästen - Piteå 7-3
Tingsryd - Kallinge 6-1

Visst klarade man av det. till slut. Björklöven är kvar i Hockeyallsvenskan även nästa säsong och ska jag säga vad jag tycker, som neutral följare i det här fallet, så tycker jag det var bra. Löven är helt klart ett roligare lag att följa än vad troja är. man har en större arena och betydligt mer fans än vad Troja har. För Trojas del var det nog tur att det där bygget av den nya arenan som var på tapeten för något år sedan aldrig kom igång. Ett sådant nybygge hade man fått enormt svårt att gå runt på i Div. 1. Nu är det bara att börja om i Div. 1 för trojas del. Det mest positiva i allting är väl att det blir Smålandsderby mot tingsryd nästa säsong igen, precis som förra säsongen. då var det i Allsvenskan, nu blir det i Div. 1. Tror helt klart Troja kommer hålla sig i toppen av Grupp F, som jag gissar att man kommer tillhöra, men klättra upp igen, nja, det tror jag blir svårt. Dock så försvinner ju en av huvudrivalerna för alla lag som vill gå upp till Allsvenskan, Vita hästen.

Nåväl, ser man till matchen i Umeå arena så var det över 5000 åskådare på plats, närmare bestämt 5057 åskådare. ruskigt bra publiksiffra, tror t.o.m. det var mer än i den Allsvenska premiären i höstas. Det är en siffra som slår flera av AIK:s matcher i SHL under säsongen och som även slår många av Luleås matcher. Där har vi en fanatisk publik och det är härligt att de är kvar i Allsvvenskan får jag säga. Det stod dock 0-0 väldigt länge och det 1:a målet skulle bli mer och mer viktigt, ju längre matchen gick. Slutligen kom det. Efter 12:00 i 2:a perioden. Stefan andersson smällde in 1-0 för hemmalaget. Sedan gjorde Tommy Wargh 2-0 i spel 5 mot 3 efter 2:53 av 3:e perioden. Med det massiva publiktryket som då inramade isen var det inte lätt för troja att göra något åt saken och när sedan Niklas Johansson satte 3-0 i nät bakom Christoffer Bengtsberg, då var loppet kört för troja.

I Norrköping och Himelstalundshallen höll Piteå jämna steg med Hästen enda in i 3:e perioden. Inför densamma stod det 2-2 på tavlan. Då gjorde Hästen 4! snabba mål och stängde matchen helt. Piteå reducerade sedan till 6-3, men Gustaf Gardell avslutade årets målskytte med att göra 7-3 för Hästen, 3:39 från slutet. De 3874 åskådarna som fanns på plats, trots att matchen inte spelade någon roll, var nog glada i viilket fall, hur matchen än hade gått, men nu när det också blev seger ökade glädjen ytterligare några snäpp.

I Nelson garden arena i Tingsryd var det 1309 åskådare på plats. De fick se en ganska jämna match till att börja med, men Tingsryd var numret för stora för Kallinge till slut och man gjorde också 4-1 i 2:a perioden, vilket innebar 5-1 i matchen och en avgjord historia inför den sista perioden.