Ineffektivt i Oskarshamn, snygg vändning mot Skellefteå och poäng i Jönköping

Många hade nog räknat med en ny seger när Leksand åkte ner till Oskarshamn i omgång 2, men IKO visade direkt att man inte kommer bli något stryklag som man bara åker ner och hämtar hem poängen av, tvärtom, det lär nog bli många lag som åker på stryk i Be-ge hockey center.

Det blev alltså förlust för Leksand. Oskarshamn vann med 4-1, men det var inte så ojämnt som siffrorna tyder på, två av målen var i öppen kasse och matchen stod länge och vägde. Leksand var egentligen bättre sett över hela matchen, men man var oerhört ineffektiva, satte inte sina chanser, vilket Oskarshamn gjorde och då fick hemmalaget med sig alla 3 poängen, trots att Leksand vann skotten med 33-20.

De blåvita studsade dock tillbaka snabbt igen, när man återigen var ruskigt starka hemma i Tegera, när Skellefteå kom på besök ett par dagar senare.

Skellefteå har varit lite av ett spöke för Leksand. SAIK hade elva raka segrar mot Leksand och Leksand hade inte vunnit över Skellefteå hemma på hela 2000-talet.

Nu var det dock dags.

Det var målöst efter första perioden, men i den andra kunde Leksand ta ledningen och det var återigen ett nyförvärv som gjorde det, Mattias Göransson, som stod utanför laget i premiären, men som mer och mer kämpar sig in i detsamma, petade in pucken bakom Oskar Östlund, som jag tror gjorde SHL-debut i bortakassen den här kvällen.

Målvaktens namne, Oscar Möller, kvitterade dock för Skellefteå i powerplay och efter att Patrik Sackrisson bränt ett jätteläge kunde istället Adam Pettersson göra 2-1 för bortalaget dryga minuten från paus.

Samma underläge inför tredje perioden som mot Malmö alltså och precis som då skulle Leksand också vända matchen.

Det blev inte 5-2, men väl 3-2, efter att Sebastian Wännström återigen först klivit fram med sitt tredje mål på lika många matcher och kvitterat fram till 2-2, varefter Leksand tog över händelserna mer och mer, innan David Rundqvist till slut hittade nätet bakom Östlund, fram till 3-2 för Leksand, vilket också blev slutresultatet och därmed också andra raka hemmasegern för Leksand, som därmed alltså klev upp på 6 poäng efter tre matcher.

Den poängskörden stärktes ytterligare efter säsongens andra bortamatch, den här gången i Jönköping mot HV71.

HV pressade Leksand långa stunder under matchen, men Leksand var heller inte ofarliga när man stack upp och skapade en hel del mot Hugo Alnefelt i hemmakassen. Den unge målvakten var dock stabil och var närra på att hålla nollan, men 31 sekunder från slutsignalen kunde Jonas Ahnelöv till slut kvittera för Leksand, vilket tog matchen till säsongens första förlängning och straffar, där Linus Sandin var den enda som gjorde mål och extrapoängen gick därmed till HV71.

Noterbart här?
Att Oskarshamn fortsätter att håva in poäng. Segern mot Leksand följdes upp medd en riktigt stark bortaseger i Ängelholm och en hållen nolla för Tex Williamsson, och så ytterligare en hemmaseger och det mot inte vilket lag som helst, utan Djurgården. Enormt starkt av IKO, som därmed faktiskt toppar hela SHL efter fyra omgångar! Vem tusan hade trott det?

Att Frölunda inledde serien med två raka förluster innan första segern kom, klara 4-0 mot LHC, ett LHC som har stora problem. Man vände visserligen mot Brynäs och fick med sig 2 poäng därifrån, men utöver det är det idel förluster. 2-4 mot Djurgården i premiären, 0-4 mot Frölunda och 2-3 mot Rögle. Inte bra för Cluben.

Bra ser det inte heller ut för Växjö. Laget som varit så stabilt under de senaste åren står inte riktigt att känna igen. Målvaktsspelet fungerar inte alls och backsidan håller inte heller. 1-3-förlust uppe i Luuleå i premiären är väl kanske inte så mycket att säga om, men 3-5 hemma mot Djurgården, 2-4-förlust i Karlstad och så ytterligare en hemmaförlust med 1-4 mot Skellefteå är inte bra, inte bra alls...