Dubbla segrrar för Leksand

Matchen mot Karlskoga i lördags kan mycket väl ha varit säsongens bästa insats. Slutresultatet skrevs till hela 5-1, vilket så klart är övertygande siffror, men vad som var ännu mer övertygande var att det såg bra ut i stort sätt genom hela matchen och det mot ett Karlskoga som Leksand har haft väldigt svårt för under säsongen. Karlskoga hade vunnit alla tre möten tidigare den här säsongen, hade tagit 8/9 poäng och hade 13-7 i målskillnad, siffror som Leksand nu alltså snyggade till en aning.

Att det "bara" stod 1-0 efter den första perioden var en klar underdrift, för Leksand spelade riktigt bra och vann skotten med 18-10. Linus Persson på pass av Marcus Karlberg såg iaf till att Leksand var i ledningen efter 20 spelade minuter.

Skottövertaget växte ännu mer i andra perioden, där Leksand vann skotten med 18-7 och hade då alltså totalt 36-17, bara efter två perioder.

Ledningen hade man också utökat, när Mattias Karlsson fick pucken i slottet och prickade in 2-0, en ledning som Oskar Lang spädde på ytterligare i tredje perioden innan Karlskoga kunde reducera. Någon fara på taket var det dock aldrig och när Karlsson gjorde sitt andra mål för kvällen fram till 4-1 kändes det lite som spiken i kistan och när David Rundqvist därefter gjorde 5-1 på ett rent friläge var saken definitivt klar.

Tre oerhört sköna och viktiga poäng, som följdes upp med tre nya poäng mot Västervik nu ikväll, vilka dock satt väldigt, väldigt långt in.

Det fina spelet från lördagens möte med Karlskoga var som bortblåst och faktum var att det såg sämre ut ju längre matchen gick, men på något sätt lyckades man ändå få med sig alla tre poängen, men vilken dramatik det blev!

Daniel Gunnarsson såg till att Leksand hade 1-0 efter den första perioden, något Tim Wahlberg kvitterade efter 14:50 i andra, varefter David Rundqvist nätade igen, sitt sjätte mål för säsongen, efter 18:51 och Leksand var i ledningen igen.

Västervik var dock minst lika bra som Leksand och kvitterade också i tredje.

I ärlighetens namn hade man därefter inte varit oförtjänta av ett segermål, i varje fall inte delad poäng, och så såg det också ut att bli, för efter Jens Holmströms kvittering såg det mer och mer ut som att lagen var nöjda med varsin poäng.

Så blev det dock inte, för med 19:40 på klockan hamnade pucken lös vid Emil Kruses ena stolpe, Martin Karlsson störtade dit och tryckte in 3-2 för Leksand, vilket också blev segermålet, även om 3-3 var ytterst nära i slutsekunderna, när pucken dansade på mållinjen efter att ha tagit i insida stolpen bakom Axel Brage, men inget mål och snacka om att ha marginalerna med sig! Här hade Västervik precis lika gärna kunnat fått med sig alla 3 poäng hem till Småland...

Nästan så jag tycker lite synd om Västervik här, för man gör en bra match och var på intet sätt sämre än Leksand. Delad pott hade varit rättvist, men hockey är inte alltid rättvist och här hade Leksand som sagt verkligen marginalerna med sig och tog 3 blytunga poäng, vilka kan bli oerhört viktiga när vi sumerar serien om 1,5 månader!

Södertälje - Björklöven 2-1 SD

Oskarshamn och AIK ångar på i toppen. 6/6 poäng för båda två här. IKO slår först Västerås i en viktig match för toppstriden, 3 poäng för VIK där och man hade "bara" varit 9 poäng bakom. Nu vann Oskarshamn med 3-1 och är 12 poäng före Västerås, som dock fick snabb revansch när Tingsryd gästade ABB arena under onsdagskvällen.

AIK tvålade först dit Västervik med 5-2 och sedan åkte man upp till Övik och gjorde samma sak med Modo, fast på bortais och ännu klarare. Detta trots att det var Modo som hade 1-0 en bit in i första perioden, en ledning som AIK vände till 2-1 innan perioden var över. Sedan kom islossningen i andra, när Gnaget gick från 2-1 till 6-1 på 14 minuter. Då fick Linus Lundin nog och Erik Hanses klev in och höll nollan resten av matchen.

Imponerande av AIK och tungt för Modo, som matchen innan vann en galen rysare i Uppsala, där man vände underläge 2-1 till ledning 3-6 med 10 minuter kvar att spela, men där Almtuna trots det var nära, väldigt nära, på att äta sig hela vägen ikapp.

Efter stor dramatik höll Modo dock undan och tog med sig alla 3 poängen. Tungt för Almtuna, gånger två skulle man kanske kunna säga, för Vita hästen har fått plötslig fart på grejerna och tog här 6/6 poäng. Viktor Kokman höll först nollan uppe i Umeå och sedan skyfflade norrköpingslaget in sex kassar när bottenkonkyrenten Almtuna besegrades med 6-3. Hästen är fortfarande en bra bit efter, men plötsligt är man uppe på 36 poäng och är bara 9 poäng bakom Almtuna och Tingsryd, som plötsligt kanske inte ska känna sig så säkra på sina positioner, särskilt inte med tanke på den form Hästen har hittat out of the blue. Starkt av Hästen när man tidigare var så totalt och fullkommligt avsågade som man var!

Pantern hade 3-1 mot Södertälje efter två spelade perioder, men tappade det till 3-3 och sedan fick SSK också med sig bonuspoängen när Marcus Oskarsson avgjorde 32 sekunder in i sudden. Även mot Björklöven avgjorde Södertälje i sudden, men här var det Nicolai Meyer som avgjorde efter 19 sekunder. Det kändes nog som en trepoängare för SSK, för man var nära att inte ens få med sig några poäng alls från den matchen. Mattias Pettersson höll nämligen nollan i 58:52. Då kvitterade Mikael Ahlén och så hann förlängningen då knappt börja innan Meyer avgjorde. Viktigt för SSK, som i och med de 2 poängen klättrade från åttonde till femte plats i tabellen, förbi Leksand, Karlskrona och Modo, som alla fyra ligger inom 2 poäng. Har jag sagt att den här serien kan sluta precis hur som helst?