Leksand lämnar jumboplatsen

Efter 25 spelade omgångar är Leksand nu inte längre sist i tabellen. I och med kvällens seger mot Örebro lämnade man över jumboplatsen till Modo.

LTC (Leksand tifo crew) firade också 10 år under kvällens match, vilket firades med ett enormt tifo innan matchen, vilket inehöll material för över 500kg. Det är inte illa!

Matchmässigt var det Örebro som öppnade bäst och Jocke Lundström, som vaktade kassen för 2:a matchen i rad, då det sades att Oscar Alsenfelt hade sträckt sig när han ramlat i duschen, fick relativt tidigt släppa 0-1 förbi sig, men sedan spikade han igen.

Leksand åt sig in i perioden och kvitteringen kom inte jätelångt senare och strax därefter kom också 2-1.

Vips hade hemmalaget vänt på steken och nu var det plötsligt Leksand som öste på.

3-1 kom också innan perioden var slut, men i 2:a perioden var det Örebro för hela slanten. Man skruvade upp tempot och då hängde inte leksingarna med.

Leksand hade dock också sina chanser, mest på kontringar när Örebro satsade allt framåt, men Henrik Lundberg, som hade bytts in inför den 2:a perioden, i Örebrokassen gjorde det riktigt bra och det visade sig vara ett vinnande drag för bortalaget. Man skapade nämligen mängder med chanser mot Jocke Lundström och vissa av hans räddningar var helt otroliga och makalösa. Örebro hade flera skott i målramen, Jocke Lundström gjorde en fräck räddning när han bara satte upp plocken och plockade ett stenhårt skott och Mattias Ritola missade öppet mål. Det var de hetaste chanserna under perioden, men Örebro hade en rad heta chanser utöver det, men Jocke Lundström höll tätt, tills det återstod 3 minuter av perioden. Då satt slutligen 3-2 i nät och strax därefter satt även kvitteringen i nät, bara 20 sekunder senare. Målet blev dock bortdömt, då en Örebrospelare var långt in i målgården.

3-2 var också ställnuingen efter 2 spelade perioder, även om Örebro fortsatte att trycka på de sista 3 minuterna och var mycket, mycket nära en kvittering, trots det bortdömda målet. Kort sagt kan man säga att Örebro dominerade spelet och Leksand var kraftigt tillbakatryckta under den 2:a perioden.

Även i 3:e perioden var det örebro som fortsatte att trycka på för en kvittering. Leksand gjorde det dock bra och 4-2 var nära när Sallinen kom fri med Lundberg, men han drogs ner, dock utan åtgärd från domarna, som även missade ett solklart läge i 2:a perioden.

Örebro pressade på ordentliht, men Leksand höll undan och tog 3 nya poäng, vilket innebär att man nu har tagit 9/9 poäng mot Örebro den här säsongen och att man nu, för 1:a gången den här säsongen, lämnar jumboplatsen, vilken nu innehas av Modo.

I övrigt gick det såhär:
Djurgården - Växjö 1-0
Frölunda -Brynäs 6-1
Modo - HV71 2-3 str
Luleå - Skellefteå 2-4

Brynäs bet sig fast någorlunda i matchen nere i Scandinavium, där man hade 2-0 efter den 1:a perioden och 3-1 efter den 2:a, men sedan satte Erik Gustafsson 4-1 drygt 3 minuter in i 3:e perioden och sedan rasade man ihop. Max Görtz satte minuten senare 5-1 och 26 sekunder senare satte Robin figren spiken i kistan med 6-1.

Modo fick med sig 1 poäng mot HV, men det var inte långt bort från att det blev 3 pinnar, vilket hade varit väldigt välbehövligt för Övikslaget. Eric Christensen satte både kvitteringen i 2:a perioden och den avgörande straffen i straffläggningen.

På Hovet gjorde alexander Falk matchens enda mål, drygt 2 minuter från paus i 2:a perioden och blev med det matchhjälte, för "Tellan" höll sedan tätt och det blev 3 mycket viktiga poäng för DIF.

Skellefte vann derbyt mot Lule när man rivstartade med 0-2 i 1:a perioden. Lyleå hämtade visserligen upp i 2:a perioden, men i 3:e kunde Skellefteå återta ledningen ganska tidigt och 2-4 kom sedan i öppen kasse.

I Karlstad var det en öppen historia. LHC hade ledningen både med 1-2, 2-3, 3-4 och 4-5, men Färjestad hämtade upp alla gånger och matchen gick till slut till straffar, då Milan Gulas gav Färjestad ledningen, men där Macflikier kvitterade för LHC. Per Åslund kunde bli matchhjälte för FBK, men han missade. Sedan satte Jakub Vrana 4:e straffen för LHC, medan Gugulas nu missade för FBK. det innebar 2 pinnar till LHC, 1 till Färjestad och det i sin tur innebär att Leksand bara är 1 poäng bakom FBK inför morgondagens match i Gävle. 1 poäng från sträcket. Vinner man imorgon är man med stor sannolikhet över det där nedre sträcket som man har legat under hela säsongen.