Orättvis förlust i Gävle

Brynäs har ju inte rosat marknaden på publikfronten den här säsongen, men mot Leksand drar man mycket folk. Fulllsatt i Gavlerinken arena.

De drygt 8000 åskådarna fick se ett Leksand som fullständigt körde över Brynäs till att börja med. Hemmalaget hängde inte alls med och de blåvita skapade flera jättelägen, men Bernhard Starkbaum hade turen och marginalerna på sin sida, vilket gjorde att det fortsatt var 0-0 efter den blåvita anstormningen, som varade i drygt 5 minuter.

Istället var det Brynäs som helt ologiskt kunde ta ledningen. Ungefär som Luleå gjorde för någon vecka sedan, då Leksand hade 9-0 i skott, Luleå kom med sitt 1:a skott i matchen och då var det 1-0. Ungefär så var det här med. Brynäs hade inte haft någonting, inte ett smack, de första 5 minuternna. Ändå gjorde man här 1-0.

Kvitteringen skulle dock komma, när Leksand några minuter senare fick spela powerplay. PP-spelet fortsätter alltså att leverera och man har ett av seriens giftigaste powerplay.

Spelet jämnade ut sig efter de båda målen, men återigen skulle det vara Brynäs som tog ledningen. 2-1 kom efter att Jocke Lundström gjort en fin räddning, men där han inte kunde ta returen.

3-1 var nära precis efteråt, men Brynässpelaren missade pucken framför Lundström och Leksand kom därmed undan med blåtta förskräckelsen.

Istället var 2-2 ytterst nära strax därefter, men Kähkönen fick inte klubban på pucken och det var fortsatt hemmaledning.

Skillnaden lagen emellan under den 1:a perioden var att Brynäs satte sina chanser. Leksand dominerade spelet under de första 5 minuterna, men fick inte in pucken. Istället gjorde Brynäs 1-0. Sedan levererade powerplay, men sedan utnytjade Brynäs återigen de chanser man skapade när 2-1 kom. Leksand brände sedan på nytt flera vassa chanser, medan Brynäs utnytjade sina och satte också 3-1 i nät innan perioden var slut. Inte alls rättvist sett till spelbilden, men hockey är inte rättvist alla gånger.

I 2:a perioden var matchbilden helt förändrad jämt mot 1:a, precis som det var i Linköping i onsdags. Då var det LHC som dominerade helt i 2:a perioden. Samma sak var det här. Hemmalaget ägde matchenn totalt och tryckte på för 4-1. Skärpan var dock inte riktigt så bra som i 1:a perioden, men man tryckte på ordentligt och det såg inte alls ljust ut för de blåvita, som var kraftigt tillbakatryckta. Det såg ut som att bensinen litegrann var slut hos leksingarna...

Det ologiska fortsatte dock och Leksand fick lite upprättelse för 1-0-målet, för från ingenstans kom 3-2 och genast var det match igen.

Brynäs svarade dock upp igen, för när man fick spela powerplay satt 4-2 i nät bakom Jocke Lundström, efter ett powerplayspel som inte alls var bra. det gick inte alls fort, men ändå kunde man göra 4-2, när Jonas Nordkvist satte pucken i nät vid Lundströms ena stolpe, när alla trodde att han skulle passa. Det gjorde han inte och återigen var det tvåmålsledning för Brynäs...

Brynäspressen avtog dock litegrann efter målet och båda lagen skapade chanser. Det var lite av hawaiihockeyns dag i Gävle, spelet böljade fram och tillbaka, kontringshockey skulle man också kunna säga.

Ju längre perioden gick tog Leksand dock över på nytt. Var man fick bensinen ifrån vet jag inte, för det såg inte alls bra ut där i början av 2:a perioden, men mot slutet fick man rejäl press på Brynäs. Man skapade anfall på flera minuter och Brynässpelarna var enormt trötta och till slut resulterade det också i mål. Jens Bergenström slog in 4-3 och därefter fortsatte man att mata på under periodens sista 2 minuter, men det var alltjämt Brynäsledning efter 2 spelade perioder. Spelmässigt var det dock Leksand som stundtals spelade ut Brynäs, bortsätt från 1:a halvan av 2:a perioden, då Brynäs spelade ut Leksand totalt.

I 3:e perioden fick Brynäs ett tidigt powerplay, men Leksand gjorde det till en början väldigt bra och Brynäs fick inte alls snur på grejerna, men så fick man till slut bitarna på plats, snurrade rejält nere hos Lundström och så satt 5-3 också i nät.

Leksandsrepliken kom dock omgående. 14 sekunder senare stod starkbaum för en rejäl målvaktstavla på Martin Grönbergs skott, som egentlign inte var något märkvärdigt. Ändå gick det förbi honom och det var återigen reducerat fram till 5-4.

Starkbaum såg allt annat än trygg ut i kassen efter målet och Leksand pressade återigen på ganska bra och det såg ganska stirrigt ut i hemmalaget, så fort leksingarna kom ner och satte press mot Starkbaum.

Kvitteringsjakten fortsatte och på vägen dit klarade de blåvita av ett boxplay och därefter var spelbilden ganska jämn och öppen. Båda lagen skapade en rad chanser, precis som det hade varit hela matchen. Det här var allt annat än en tillknäppt historia. Mer öppet kunde det knappast vara, men Brynäs gjorde det relativt bra och Leksand fick inte de där långa anfallen som man hade i 1:a perioden och mot slutet av den 2:a, då man spelade fenomenalt bra.

Man fick dock ett powerplay, men likt Brynäs tidigare powerplay gick det lite långsamt. Kvitteringen satt dock i nät, men det vinkades bort för offside i målgården. Leksand fortsatte dock att trycka på, även efter att Brynässpelaren kommit in på isen, men tiden rann iväg för de blåvita. 2 minuter återstod. Man träffade axeln på Starkbaum. 1 minut kvar. Lundström stod kvar i kassen. Tiden tickade iväg. Brynäs gjorde det bra. Leksand tog timeout. Det hjälpte dock inte. Istället kunde Brynäs avgöra med 6-4 i öppen kasse.

Inte direkt rättvist sett till hela matchen, men som sagt, Brynäs utnytjade sina chanser bättre än vad Leksand gjorde, trots att Leksand stundtals bokstavligen nitade fast hemmalaget i egen zon. Brynäs hade egentligen bara ett rejält spelövertag på hela matchen och det var första halvan av 2:a perioden. då dominerade man totalt, men det var inte då målen kom. De kom i början, när Leksand domunerade och hemmalaget bara gick på konttring, vilket resulterade i mål. Leksand brände helt enkelt för många lägen, medan Brynäs utnytjade sina. Så ja, jag vet inte riktigt. Det känns inte helt rättvist och Leksand var värda minst 1 poäng i den här matchen om inte rentav alla 3. Det kunde egentligen ha slutat hursomhelst. Den här gången stod dock Brynäs som segrare, men nej, rättvist var det inte.

i övrigt gick det såhär:
Örebro - Färjestad 1-2
Modo - Luleå 4-1
Skellefteå - Växjö 2-0
Linköping - Djurgården 4-0
HV71 - Frölunda 3-1

Helt fel resultat för Leksands del. Både Färjestad, Brynäs och Modo vann och tog 3 poäng. Luleå och Leksand förlorade och var de stora förlorarna där i bottenstriden. Modo passerade Leksand igen och nu är Luleå närmst över sträcket, 3 poäng före Leksand och 1 poäng före Modo. Det var Luleås 6:e raka förlust och man är helt klart seriens största krislag just nu.

LHC tog en säker seger hemma i Saab arena och David Rautio höll nollan. Stabilt.

Skellefteå är nya serieledare efter 2-0 mot Växjö, samtidigt som Frölunda föll nere i Jönköping. Det var 2:a matchen i rad utan mål framåt för Växjö.