Tyvärr är det så. Efter gårdagens match mot LHC klargjordes det att Veli-Matti Savinainen lämnar Leksand. Hans kontrakt uppmärksammades ju redan innan säsongen, då man hade en klausul för KHL-spel i den, vilket man inte får ha, så Leksand fick skriva om kontraktet. Nu heter det att det är "sociala skäl" till att han lämnar, men det är högst troligt att spel i KHL nu väntar.

Självklart kommer det vara ett stort tapp för Leksand. Han har visserligen "bara" gjort 5+5 såhär långt, men han är en klasspelare och en sådan spelare jag tror hade blommat ut mer och mer, ju längre serien och säsongen gick, ungefär som Kelsey Tessier i Rögle förra säsongen. I kvalserien var han deras bästa spelare. Ungefär så tror jag att Savinainen hade blivit för Leksand senare i vår, när saker och ting ska avgöras.

Nu gäller det för firma Salo/Apppelgren att fylla luckan efter Savinainen, som på förhand ju var Leksands klart tyngsta värvning. Nu försvinner han. Det är förvisso inte han som har levererat mest än så länge, men som jag skrev ovan, jag tror han hade blommat ut mer och mer, ju längre säsongen går och det blir inte lätt att fylla den luckan mitt under pågående säsong. Inte bra för Leksand, känner jag sådär spontant.

Matchen igår då?
Ja, det var LHC som öppnade klart bäst och var nära 1-0 direkt i inledningen, men då stod Jocke Lundström i vägen.

Sedan jämnade spelet ut sig och det var chanser åt båda hållen under den !:a perioden, men både Lundström och Rautio i LHC-kassen spelade bra och det var 0-0 efter 20 spelade minuter.

I 2:a perioden kom 1-0 istället ganska direkt. LHC rivstartade även den här perioden och efter 32 sekunder satt 1-0 i nät bakom Lundström.

Sedan var det LHC för nästan hela slanten. Matchbilden var helt förändrad jämt mot 1:a perioden. Nu var det hemmalaget som styde och ställde, Leksand fick mest försvara sig.

Till slut kom också 2-0. Inget märkvärdigt skott egentligen, men det touchade Linus Hultströms skridsko, vilket ställde Lundström totalt och det var 2-0 till LHC, som sagt något turligt.

Reduceringen skulle dock komma och inte bara det. Linus Hultström fick revanschera sig rejält för sin olyckliga placering vid 2-0-målet när han själv slog in 2-1 bakom David Rautio, vilket också var ställningen efter 2 spelade perioder.

Även i den 3:e perioden kom LHC ut med ett högt tempo, men den här gången svarade Leksand upp bra på det och drygt 4 minuter in i perioden kunde Johan Ryno sätta 2-2, vilket innebar 6:e raka matchen med mål från hans klubba. det är han värd, den gode Ryno.

Efter målet tog Leksand över helt och dominerade totalt. Man skapade flera jättelägen, men pucken ville inte in i nät bakom Rautio. Istället kunde LHC helt ologiskt göra 3-2, när Leksand missade i ett byte, vilket gjorde att Jonas Junland kunde slå in 3-2.

Det gav ny energi åt hemmalaget, men Leksand var fortfarande med i matchen och fick ett jätteläge till kvittering med dryga minyten kvar att spela, då man först plockat Lundström och sedan fick spela powerplay på det, men trots spel 6 mot 4 lyckades man inte få in 3-3, utan istället var det återigen Junland som satte spiken i kistan med 4-2 i öppen kasse.

Väldigt surt att inte få med sig några poäng från den här matchen, där man ändå var med och till stora delar var bättre än LHC. En olycklig studs vid 2-0-målet och ett dåligt byte vid 3-2-målet avgjorde. Annars hade det varit 3 poäng. Det är små marginaler, men nu är det ny match redan imorgon, då Örebro kommer till Tegera arena. Örebro, som just nu är ett av seriens mest formstarka lag, så det blir en hård nöt att knäccka för de blåvita. Klarar man av det? Självklart!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Brynäs - Modo 4-1
Växjö - Frölunda 1-2 SD
HV71 -Djurgården 3-2
Skellefteå - Färjestad 6-1
Örebro - Luleå 3-0

Brynäs vann igen och gick därmed upp på 8:e plats i tabellen, förbi Luleå, som föll igen, tungt nere i Örebro och ja, man är forfarande rejält indragna i den där striden längst ner i tabellen, där också Leksand, Färjestad och Modo finns. Modo, som här förlorade mot just Brynäs, vilket innebar att om Leksand hade vunnit hade Modo legat sist i tabellen. Nu gjorde man tyvärr inte det, men det kommer nya chanser redan imorgom för de blåvita. Modo möter HV redan ikväll och där hoppas vi så klart på HV-seger och hoppas på att de kan rida vidare på vågen efter segern mot Djurgården, när Eric Christensen kunde avgöra för HV och trots Alexander Fällströms 3-2 för Djurgården kunde Gustav Wesslau stå emot och det blev 3 poäng för HV. Hoppas på samma sak ikväll, för då har Leksand återigen chansen att lämna jumboplatsen imorgon.