Johan Ryno är på gång!

Ett fullsatt Tegera arena var det som under lördagen fick se Modo gästa.

Man fick också se ett Leksand som öppnade matchen strålande. Förstalinen med Åslin, Savinainen och Sallinren hade stundtals lekstuga med Modospelarna, men det var inte de som stod för 1-0. Det var Johan Ryno, som för 2:a matchen i rad gjorde mål. Frispelad rakt framför Ullmark gjorde han inga misstag och det var 1-0 för Leksand.

Målet kom i powerplay och senare under perioden skulle man göra ytterligare mål i den spelformen, när David Åslin rundade en Modoback och snyggt satte 2-0 bakom Linus Ullmark.

knappa minuten senare var det dock reducerat och det var också ställningen efter den 1:a perioden, 2-1, en period där det öppnades stora ytor åt båda håll, men där Modo var det lag som slarvade mest och släppte till helt oacceptabla ytor ibland.

I den 2:a perioden fortsatte samma matchbild. Modo fortsatte att göra misstag och Leksand utnytjade dem skoningslöst. Drygt 4 minuter in i perioden satt 3-1 i nät bakom Ullmark. Linus Hultström drog iväg ett skott som han inte hade en chans på.

4-1 var nära kort därefter när Bergenström fick ett jätteläge, men den gången hade Modo marginalerna med sig, precis som Leksand hade innan 3-1-målet, då Modo bara var centimetrar från 2-2.

Reduceringen för Modo skulle dock komma. Skröder höll sig framme igen, fick över puken till William Nylander, som stod på andra sidan Alsenfelt, och han hade bara att raka in pucken i öppet mål och det var 3-2.

Innan paus skulle Leksand dock utöka ledningen på nytt. Modo drog på sig ett lagstraff för för många spelare på isen och här kom Leksands 3:e powerplaymål för kvällen när Tommi Sallinen smällde in 4-2 för Leksand.

I 3:e perioden tog dock modo över litegrann. Precis som Frölunda gjorde i torsdags, men inte i närheten av lika mycket. Reduceringen kom dock och nu var det Gustav Possler som noterades för målet.

Leksand ryckte upp sig efter Modos reducering och tryckte på för 5-3, men istället kom 4-4 när Janos Hari höll sig framme.

Här hade Leksand kunnat vika ner sig och tänkt på alla förlorade matcher från inledningen av säsongen och alla matcher man har förlorat i 3:e perioden, men det gjorde man inte. Man fortsatte kriga och klarade bl.a. av ett boxplay när Modo hade ett gyllene läge att avgöra matchen med bara några minuter kvar att spela. Istället var det Leksand som avgjorde matchen. Linus Hultström smackade in 5-4 för hemmalaget, 25 sekunder från slutet och det blev trots allt 3 mycket, mycket viktiga poäng för Leksand och inte minst en moraliskt viktig seger, där man fortsätter kriga hela vägen och inte minst får utdelning för det. Det tror jag kan ge mycket i kommande matcher.

I övrigt gick det såhär:
Djurgården - HV71 3-2 str
Färjestad - Örebro 2-0
Brynäs - Frölunda 3-0
Linköping - Skellefteå 3-1
Luleå - Växjö 2-1

Tyvärr för Leksands del så vann ju både Färjestad och Brynäs. Brynäs förlustsvit stannade därmed också vid 7 matcher. Att man skulle slå just frölunda var väl ganska otippat dock, men det gjorde man och det gör att Leksand inte närmar sig i tabellen och det fortfarande är 6 poäng till Färjestad, som nu är över sträcket. Modo åkte ner under sträcket i och med den här förlusten och Brynä klättrar istället upp till 9:e plats, också 6 poäng före Leksand. Så ja, det tätnar där i botten...

djurgården tog en ganska tidig ledning inför fullsatta läktare på Hovet, men HV kvitterade och kunde göra 1-2 omgående i den 2:a perioden, när djurgårdare slarvade. Man lyckades dock senare kvittera och på straffar var det Markus Sörensen som kunde avgöra, i den 5:e straffrundan.

Skellefteå har inte haft det lätt efter uppehållet. Först förlust mot Växjö och här en ny förlust mot LHC, som gjorde 2-0 i 1:a perioden och sedan ökade på till 3-0 i 2:a. Skellefteå reducerade dock i den 3:e perioden, men närmre än så kom man inte. 3 tunga poäng för LHC.

Växjö förlorade med samma siffror som man vann med i torsdags mot just Skellefteå, 2-1. Nu var det Luleå som avgick med segern, 2-1. Robert Rosén reducerade visserligen för Växjö, men närmre än så kom man inte.