Jonathan Johnsson slog poängrekordet och bästa hockeytiden på året väntar de närmsta veckorna!

Hockeyallsvenskans grundserie för säsongen 2019/20 är avgjord och vi kan konstatera att Pär Arlbrandts gamla poängrekord från säsongen 2008/09 är slaget. Jonathan Johnsson mäktade med 1+2 i sista matchen mot Karlskoga borta och det gör att han stannar på totalt 29+50, alltså 79 poäng! Även Jonathan Dahlen tangerar Arlas gamla rekord på 77 poäng. Arlas poängsnitt är dock fortfarande högre, 1,75 poäng/match, att jämföra med Johnssons 1,52 och Dahlens 1,48 poäng/match. Den enda som kan matcha Arlas snitt är Adam Tambellini i Modo. Han har spelat 37 matcher och har på dessa mäktat med 28+35 och totalt 63 poäng. Hans snitt är då 1,70 poäng/match.

Modo vinner alltså, som jag sa, borta mot Karlskoga med 4-2 och då spelade det ingen roll att Timrå slog Kristianstad borta i sudden med 4-3. Man slutar trea i serien och får nu tillsammans med Karlskoga, Västerås, Vita hästen, Södertälje och Västervik spela slutspelsserien.

Västervik tar alltså den sista slutspelsserieplatsen. Man följde upp vinsten i näst sista matchen mot Mora, som jag nämnde i förra inlägget och som på något sätt blev nyckeln till det här, med att nolla Södertälje hemma med 3-0. Starkt av Västervik!

Ett annat lag som nollade motståndarna var faktiskt AIK, som vann hemma mot Karlskrona med 4-0. Det kan nog vara viktigt för AIK inför det stundande kvalet. AIK är annars en tragisk historia måste jag säga. Förra året körde man över allting i Allsvenskan, vann serien i stor stil, men förlorar först den femte och avgörande matchen i den Hockeyallsvenska finalen mot Oskarshamn och förlorar sedan två raka mot Leksand och så var det roliga slut. I år har man mer eller mindre varit en slagpåse, var avsågade redan efter halva serien, har bytt coach inte mindre än två gånger och har haft väldigt svajiga publiksiffror. Nu har man väl dock fått lite ordning på grejerna här mot slutet när Roger Melin kom in i båset, så jag tror nog man fixar ett kval ändå.

Sluttabellen efter 52 omgångar skrivs hursomhelst såhär:

1, Björklöven 121p +85
2, Modo 111p +75
3, Timrå 107p +62
4, Karlskoga 98p +47
5, Västerås 84p +8
6, Vita hästen 81p +14
7, Södertälje 81p +5
8, Västervik 68p -30
9, Mora 64p -36
10, Tingsryd 62p -28
11, Karlskrona 60p -42
12, Almtuna 59p -37
13, Kristianstad 55p -38
14, AIK 41p -87

Både Björklöven och Modo slår alltså det gamla poängrekordet på 109 poäng i Allsvenskan. Timrås 107 poäng hade räckt till en andraplats förra året, när AIK vann på 109 poäng. Då var Oskarshamn tvåa på 98 poäng. I år räckte 98 poäng bara till en fjärdeplats.

För att ta sig till slutspelsserien behövdes det då 76 poäng. Det var Västervik den gången också. I år landade man in på  68 poäng och Mora under sträcket hade 64. Förra året hamnade Södertälje under sträcket med 73 poäng. Då krävdes det alltså nästan 10 poäng mer för att vara topp 8 jämfört med i år.

För att klara kontraktet förra året krävdes 61 poäng. Det var Tingsryd som då var precis över sträcket. I år landade Almtuna på 59 poäng. Under sträcket hade då Almtuna också 61 poäng, för det var ju då man föll på målskillnad när AIK kvitterade typ med 7 sekunder kvar av matchen i sista omgången. Hade Alntuna vunnit där, då hade Tingsryd fått kvala. Så små marginaler var det då. Riktigt så små marginaler var det inte i år, för här slutade ju Kristianstad under sträcket på 55 poäng.

Tittar vi slutligen på gjorda och insläppta mål så gjorde Modo flest mål under den gångna säsongen, 205st. Därefter följde Karlskoga, som alltid gör mycket mål, på 191 och Björklöven på 179, tätt följda av Timrå på 178.

Minst antal mål gjorde solklart AIK. Man mäktade bara med 97 kassar. Näst minst mål gjorde Karlskrona på 116 och Almtuna på 120.

AIK släppte inte helt oväntat också in flest mål, 182st. Näst flest släppte Kristianstad och Mora in, 166st, tätt följda av Almtuna på 163.

Minst antal mål släppte så klart Björklöven in. Joe Canata har varit fullständigt lysande! Han står 41/52 matcher och stannar då på 93,8% och har 1,72 insläppta mål/match. Wow säger jag bara, där har Modo något att bita i nu när det vankas Hockeyallsvensk final!

För det gör det nu. Den Hockeyallsvenska finalen avgörs i bäst av 5 mellan Björklöven och Modo med start nu ikväll. Därefter spelar man varannan dag och först till tre vinster vinner och får, som det ser ut, möta Oskarshamn i direktkvalet.

Jag tror Löven fixar den där finalen. Modo har spetsen med sin förstaline med Jonathan johnsson, Adam Tambellini och Patrik Karlkvist, men förutom det tycker jag inte man har så mycket. Löven har en bättre målvakt och därbakom en bredare trupp med fler spelare som gör poäng, inte lika mycket poäng som Modos förstaline öser in, men ändå utspritt på fler spelare. dessutom har man hemmaplansfördel, så jag tror man fixar det.

Sedan har vi Slutspelsserien med start imorgon. Där är det fem tighta matcher med spel varannan dag och ettan efter de fem matcherna möter förloraren av den Hockeyallsvenska finalen i bäst av 3. Här tror jag Timrå har goda chanser, men trean i grundserien har aldrig tagit hem Slutspelsserien, så det talar väl mot Timrå. I sådant fall tror jag Karlskoga eller Södertälje tar hem det, men drömmen för Leksand vore väl om Västervik eller Hästen tar hem serien och sedan slår ut Löven/Modo i bäst av 3.

Nu mina damer och herrar, nu börjar den roligaste hockeytiden på hela året!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0