Högdramatiskt på upploppet av Hockeyallsvenskan!

Hockeyallsvenskan har jag i stort sätt släppt helt här på bloggen under den här säsongen, men nu är det två omgångar kvar, den näst sista spelas just i detta nu, och det är högdramatiskt, som det brukar vara i Allsvenskan.

Björklöven har jag nämnt i tidigare inlägg. De bara öser på och har krossat allting under säsongens gång. Man hade inför kvällens näst sista omgång redan krossat det gamla poängrekordet för Allsvenskan på 109 poäng. Det var Leksand och Södertälje som hade det rekordet. Med 6 poäng kvar att spela om hade Björklöven redan 115 poäng. Man hade gjort 169 mål, men framförallt bara släppt in 87st! 87 mål på 50 matcher ger alltså ett snitt bakåt på 1,74 mål. Det är alltså under två mål, i snitt! Joe Canata i kassen har varit fullständigt lysande och står på en räddningsprocent av 94% och har i snitt släppt in 1,63 mål/match. Han har varit en gigant! Detta samtidigt som man har en enorm bredd i laget. Alex Hutchings, som toppar den interna poängligan, har "bara" gjort 45 poäng, Justin Crandall 42, Fredrik Andersson 33, Sebastian Selin 31 och Tylor Vesel 30. Så ja, ni fattar varför jag helst ser att Leksand undviker Björklöven i ett kommande kval...

Bakom Löven är det dock oerhört jämnt. Modo har länge legat tvåa och såg ut att ha sågat av Timrå från den fighten, men Timrå har repat sig, kommit tillbaka och inför de här två avslutande omgångarna står de båda lagen på 105 poäng. Modo har +68 och Timrå +62.

det är alltså oerhört spännande kring det där sträcket, vilket också kan få betydelse för vem Leksand får möta i ett kommande kval. Historiskt är det ju nämligen så att förloraren av den Hockeyallsvenska finalen aldrig har tagit sig vidare till ett Direktkval, utan det har uteslutande då varit laget som vinner Slutspelsserien som även tar hem den där bäst av 3-playoffserien som är efter den Hockeyallsvwenska finalen och Slutspelsserien.

Modo möter Tingsryd hemma nu ikväll och avslutar med Karlskoga borta. Timrå har Björklöven hemma ikväll och avslutar med Kristianstad borta. Spontant känns det som fördel Modo, men Timrå har haft bättre flow nu på slutet och om Timrå skulle ta Löven nu ikväll, då tror jag tusan man fixar det.

Det är inte bara fighten i tabellen som är viktig här. Per Arlbrandts gamla poängrekord från säsongen då han och Niklas Olausson var så hiskeligt bra i Västerås kan nämligen också ryka. Det var säsongen 2008/09 och Arlbrandt vann poängligan med sanslösa 77 poäng! Det var dessutom bara på 44 matcher, som det spelades då, så snittet/match var hela 1,75 poäng/match. Det hade med dagens serie inneburit att han hade stannat på 96 poäng! Så högt lär ingen nå i år, men både Jonathan Dahlen i Timrå och Jonathan Johnsson i Modo kan slå 77 poäng. Dahlen har 74 poäng och Johnsson har 73 poäng med två matcher kvar. Det är fasen inte omöjligt...

Bakom de båda Västernorrlandslagen ligger Karlskoga i ett litet vakum med 95 poäng, men därefter är det kamp om femteplatsen mellan Västerås, Södertälje och i viss mån också kanske Vita hästen. Västerås har 81 poäng, SSK 78 och Hästen 75. Femman efter avslutad grundserie får ju en extra hemmamatch i Slutspelsserien, så det är därför den kampen kan vara intressant.

Ännu mer intressant är dock kampen kring slutspelsseriesträcket. Där är Mora nämligen åtta med 64 poäng, Tingsryd nia med 62, samma som tian Västervik, och så har Karlskrona 60. Mora och Västervik möts nu ikväll, tingsryd gästar som sagt Modo och KHK tar emot Karlskoga. Spontant känns det som att Mora till stor del tyvärr kan avgöra det här om man vinner ikväll. Då går man upp på 67 poäng, Västervik är då avsågat och jag har svårt att se att Tingsryd tar poäng i Övik. Då är det KHK som kan vinna, men gör de det går de ändå bara upp på 63 poäng och är för långt efter Mora. Skulle Västervik däremot ta den matchen, då är det vidöppet, för då går man ju t.o.m. förbi Mora inför sista omgången. Där har Mora Björklöven borta och Västervik tar emot Södertälje. Då tror jag stenhårt på Västervik. Det är inte säkert att något av lagen tar poäng då, men isf räcker det ju ändå för Västervik, om inte Tingsryd kan skrälla och vinna hemma mot Västerås, för då går man också upp på 65 poäng och har bättre målskillnad än vad Västervik har, -21 mot -34 inför de två sista omgångarna.

Den sista fighten som är intressant är den kring det nedre kvalsträcket. Där är Almtuna över sträcket med 56 poäng och Kristianstad under detsamma med 54 poäng. De båda lagen möts dessutom nu ikväll. Snacka om viktig match! Vinner Almtuna där säkrar man kontraktet och får dessutom revansch för sista omgången av kvalserien förra året, då lagen möttes just i Gränbyhallen och Kristianstad vann i sudden och skickade Almtuna ur Hokeyallsvenskan, en plats man sedan ändå fick tillbaka när Pantern konkade. Skulle Kristianstad å andra sidan vinna här, då går man förbi Almtuna inför sista omgången, då Almtuna möter Hästen borta och Kristianstad tar emot Timrå. Då lär det koka i Kristianstad och om Timrå skulle förlora ikväll samtidigt som modo vinner och Timrå därmed är 3 poäng och ett antal mål efter Modo, då tror jag tusan Kristianstad kan fixa det. Spontant känns det dock som klar fördel Almtuna i den fighten.

Det blir hyperintressant att följa de här båda slutomgångarna nu måste jag säga, precis som alltid. Hockeyallsvenskan levererar alltid, år efter år och det är roligt att följa serien, oavsett om Leksand spelar där eller inte.

Update!

Kvällens matcher är slut och då kan vi konstatera följande:

Joe Canata fortsätter vara omänskligt bra, Björklöven vinner mot Timrå med 3-4, efter att man haft 1-4 i upptakten av tredje perioden. Det var dock extremt nära att Timrå kvitterade precis i slutet. Den räddningen av Canata är galen! Albin Lundin drroppade till Jonathan Dahlen, som nöp till direkt, men på något sätt lyckades Canata ta sig över dit och blockerade pucken under benskyddet, precis när slutsignalen gick. Han var ett monster i kassen, Canata, och hade han inte varit så ofattbart bra, då hade Timrå kvitterat alla dagar i veckan. Nu gjorde man inte det, Löven vann, samtidigt som modo väntat slog Tingsryd hemma med 6-1. Därmed är Modo 3 poäng och 12 mål före Timrå inför sista omgången. Det krävs alltså storförlust för Modo mot Karlskoga och storseger för Timrå mot Kristianstad för att Timrå ska passera på målskillnad. Det känns ganska klart måste jag säga...

Den där poängrekordjakten då?

Ja, Jonathan Dahlen gjorde 1+0 och står på 75 poäng inför sista omgången. Jonathan Johnsson gjorde 1+2 och leder därmed poängligan med 76 poäng. Jag vidhåller alltså mitt tips, jag tror Arlbrandts poängrekord ryker.

Var det nästan klart kring det översta sträcket så är det långt ifrån klart kring åttondeplatsen. Västervik slår nämligen Mora borta med 3-2, efter två relativt sena reduceringar från Mora, och går därmed förbi just Mora inför sista omgången. Det är de båda det kommer stå mellan, för eftersom att Tingsryd förlorade mot Modo och Karlskrona förlorade med 2-1 mot Karlskoga så kommer båda dessa ha spelat klart efter fredagens matcher.

Spelat klart efter fredagens matcher kommer också Almtuna att ha gjort, för man säkrar kontraktet genom klara 4-0 mot Kristianstad nu ikväll. Jonas Arntzen, som är utlånad från Örebro till Almtuna, håller alltså nollan och om Almtuna nu bara klarar elitlicensen och allt det där, då spelar man Allsvenskan även nästa säsong.

Sista omgångens matcher spelas enligt följande:
Karlskoga - Modo
Kristianstad - timrå
Björklöven - Mora
Västervik - Södertälje
Vita hästen - Almtuna
AIK - Karlskrona
Tingsryd - Västerås


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0