"Väntad förlust" i Luleå

Leksand avslutade år 2019 med en bortamatch och det en av seriens absolut tuffaste i Luleå borta. Det är en match där iaf jag inte räknar med poäng. Klart man strävar efter poäng i varje match, men det är inte här Leksand ska ta poängen för att undvika kval. Således hade poäng bara varit en bonus. Med det sagt, ingen omöjlighet. Vi minns när Leksand var uppe i Luleå första gången den här säsongen. Då jobbade man in tre underlägen under matchens gång och hade 3-3 med bara några minuter kvar att spela. Då fick Luleå in ännu en ledningspuck och den gången kunde Leksand inte resa sig.

Den här matchen fick en lite annan karaktär. Här var det Janne Juvonen i kassen som fick en central roll, för utan Juvonens storspel hade Luleå kunnat ledat med ett antal mål efter den första perioden, där Luleå vann skotten med hela 17-3. Ändå var det 0-0 efter 20 spelade minuter.

Till slut var det ändå Juvonen som fick kapitulera först och det efter 17:03 av andra perioden, då Karl Fabricius fick pucken vid bortre stolpen och enkelt kunde raka in 1-0 för hemmalaget, hans hundrade mål i SHL.

I tredje perioden skapade Leksand några hyfsade chanser, men i det stora hela hade Lassinantti i Luleåkassen inga större problem att hålla puckarna borta från baklängesmål och istället kunde Luleå till slut avgöra matchen med 2-0 i öppen kasse.

En ganska "väntad förlust", om man nu kan säga så, förlust borta mot Luleå är inget att skämmas för och 2-0 är inte heller några stora siffror. Sett till martchen så är det inte heller svårt att förstå varför Luleå släpper in så få mål, 49st på 29 matcher, ett snitt på 1,7 mål/match. Ett helt fantastiskt snitt! Jämför det med Leksand, som nu då har släppt in 96 mål på 29 matcher, ett snitt på 3,3 mål/match. Det är alltså nära på dubbelt så många mål Leksand släpper in, men ändå var Juvonen en av de klart bästa, för att kanske inte säga den allra bästa, av de blåvita spelarna den här kvällen. Han räddade totalt 35 skott och stannade på en räddningsprocent av 97,22%, vilket trots allt är ruggigt bra. Juvonen har verkligen steppat upp här nu under de senaste matcherna, sedan Enroth-gate blev aktuell. Hur det blir i den frågan är dock fortfarande oklart, men hur eller hur så är det väldigt glädjande att nu äntligen se lite av den potential som Juvonen ändå besitter, för den har lyst med sin frånvaro tidigare under säsongen måste jag säga.

Färjestad - Linköping 3-1

Leksand förlorar. Oskarshamn förlorar Smålandsderbyt och LHC förlorar hemma mot Örebro. Det gör att striden i botten är fortsatt oförändrad. Leksand och Oskarshamn är 1 poäng bakom LHC, men det blev nervöst där mot slutet, för matchen i Luleå var slut före matchen i Linköping och då hade LHC reducerat till 1-2 genom Broc Little, så klart, efter 17:50 i tredje, så de sista dryga 2 minuterna där blev väldigt nervösa, men Örebro höll undan och därmed skiljer det som sagt fortfarande bara 1 poäng upp till Cluben över sträcket, även om LHC då har en match mindre spelad. Eller, man hade en match mindre spelad, för den hängmatchen spelade man mot Färjestad den 2 januari och det blev förlust med 3-1 för LHC. Det var dock en, enligt uppgift, väldigt bra genomförd match av LHC i typ 45min, men när Färjestad till slut fick in sin kvittering, då backade LHC hem för mycket och så kunde Färjestad till slut avgå med segern, vilket alltså gör att LHC fortfarande är 1 poäng före Leksand och Oskarshamn, även med lika många matcher spelade.

Ett annat lag, utöver de tre där i botten, som också har det väldigt tungt just nu är ju Brynäs. Här vann man skotten med 32-16, men förlorar matchen med 3-2. Inte bra alls för Brynäs, som riskerar att bli ordentligt indragna i bottenstriden de också, om det fortsätter såhär. Det är inte jättemånga poäng ner till LHC, 6 poäng för att vara exakt. Således är det 7 poäng ner till Leksand och Oskarshamn under sträcket. Det kan gå fort...